Varför sväller bröstet och börjar skada innan menstruationen, är det normalt och vad man ska göra med det?

Ansvarsfrihet

Svullnad i bröstkörtlarna och en ökning av bröstkänsligheten (särskilt bröstvårtorna) hos en kvinna är ett säkert tecken på att hon om några dagar kommer att börja en annan period. Dessa PMS-symtom är så vanliga att de idag inte kommer att överraska någon. Samtidigt möter inte så många kvinnor en märkbar ömhet i bröstet före menstruationen. Anses ett sådant tillstånd som normalt? Varför gör vissa bröstvårtor ont innan menstruationen, medan andra inte gör det? Vad säger läkare om detta?

Varför ändrar bröstkörtlarnas tillstånd innan menstruationen?

Hos alla kvinnor förekommer ägglossning ungefär mitt i sin individuella menstruationscykel, det vill säga den 11-15 dagen från det ögonblick den börjar. För att förbereda sig för befruktningen som är möjlig under denna period, syntetiserar kroppen aktivt hormoner - progesteron och prolaktin.

Under påverkan av prolaktin växer bröstkörtelvävnaden snabbt för att kunna producera mjölk om graviditet inträffar. Som ett resultat:

 • bysten ökar tillfälligt med 1–1,5 storlekar på grund av spridningen av lokala fettvävnader;
 • blodtillförseln till bröstkörtlarna förbättras, varför deras känslighet ökar upp till 3-4 gånger.

Enligt undersökningar börjar endast 25% av kvinnorna som regelbundet besöker gynekologen bröstsmärtor före menstruationen (och bara hälften av dem beskriver deras obehag som "mycket märkbar"). Läkare kallar detta tillstånd mastodyni, termen "mastalgia" används lite mindre ofta, de förknippar det med ökad känslighet och klassificeras i de flesta fall som en variant av normen. I vilket tillstånd ska bysten och bröstvårtorna vara före menstruationen så att kvinnan, trots obehag i bröstkörtlarna, kan fortsätta att betrakta sig frisk?

Vilken premenstrual bröstsmärta anses vara normal?

En typisk situation är när en kvinna börjar känna obehag i bröstkörtlarna ungefär 1-2 veckor före menstruationens början (det vill säga vid hög ägglossning). Till en början, nästan omärkbar, blir symtomen på tillståndet mer uttalade med tiden, och uppträder vid toppen av deras manifestation vid tidpunkten för den första blodutflödet från slidan.

De flesta friska kvinnor beskriver sina sensationer under denna period som svaga, besläktade med stickningar, smärta och fullhet i bröstet. Själva mjölkkörtlarna sväller; bröstvårtorna och deras areoler sväller och härdar markant. Som sidosymtom på tillståndet kan följande observeras:

 • ökade taktila sensationer i bystområdet;
 • reaktioner från centrala nervsystemet (irritabilitet, trötthet, nervositet, etc.);
 • Smärre ritningar i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.

Det är anmärkningsvärt att, med menstruationens början, försvinner alla ovanstående symtom på sjukdom mycket snabbt (inom bokstavligen ett par dagar). Bröstet är "blåst bort." Obehagliga förnimmelser upphör att plåga en kvinna åtminstone fram till mitten av den nuvarande menstruationscykeln. Vad är orsaken till detta??

Fysiologiska orsaker till bröstsvullnad, utvidgning och ömhet

Förändringen i volym och känslighet hos bröstkörtlarna före menstruationen är direkt relaterad till den hormonella omstruktureringen som sker i detta ögonblick i kroppen. Men om alla friska kvinnor lider av ett överskott av progesteron och prolaktin då och då, varför bara några av dem klagar över smärta och stickningar i bröstet före menstruationen?

Svaret på denna fråga ligger i de enskilda fysiologiska egenskaperna hos varje kvinnas kroppsstruktur. Läkarna märkte att beroende på hudens hud och livsstil kan hennes kropps reaktion på det hormonella hoppet som är standard för ägglossningsperioden uttryckas mer eller mindre. Det vill säga, effekten av samma faktor hos vissa kvinnor orsakar bara en liten stickningar i bröstet, medan i andra väcker det svår smärta vid minsta beröring på bröstvårtorna.

Det är ganska svårt att ta fram specifika mönster i detta system. Det finns bara ett obekräftat antagande att ju större damens byst, desto högre är sannolikheten för att hon lider av smärta i bröstet och bröstvårtorna innan menstruationen (mer körtelvävnad - mer tryck på de omgivande segmenten i organets lobulära struktur).

Patologiska orsaker

Tyvärr beror långt ifrån alltid smärta i bröstkörtlarna före menstruationen av kvinnofysiologins egenskaper. Ofta signalerar detta symptom att det är dags för damen att uppmärksamma sin hälsa. Så du måste vara försiktig om:

 • endast en (till exempel vänster) bröstet gör ont innan menstruationen;
 • konstiga bröstvårtor visas från bröstvårtorna;
 • när man palperar mjölkkörtlarna är det möjligt att upptäcka sälar under huden.

Alla ovanstående funktioner tyder på att troligen en kvinnas byst gör ont av patologiska skäl. Andra, mindre uppenbara faktorer kan tala för detta antagande:

 • Sensationernas specifika natur. Vanliga premenstruella smärtor är vanligtvis milda och liknar stickningar. Attacker, som kan beskrivas mer som spasmer, är en alarmerande signal. Detta är särskilt sant i fall där smärtan sprider sig i vågor, och med jämna mellanrum når en sådan styrka att kvinnan berövas möjligheten att utföra sina vanliga aktiviteter, liksom situationer där vänster- och högerbröst stör henne omväxlande.
 • Brist på tidsreferens. Det anses normalt om bröstkörtlarna skadar under ägglossningen och i perioden efter det (till början av nästa cykel). Det vill säga hos friska kvinnor börjar obehag i bröstet dyka upp någonstans 10 dagar före den förväntade menstruationen och försvinner helt med tillkomsten av menstruation. Om detta inte är fallet är det säkert att säga att orsaken till smärtan var patologi.
 • Bröstet gör ont, men inte svullet. Obehagliga känslor som förekommer i bröstkörtlarna med början av PMS provoseras av spridningen av lokala körtelvävnader. Det vill säga utseendet på smärta är direkt relaterat till en tillfällig ökning av bröstvolymen. Om det finns obehag, men bysten inte ökar, finns det troligtvis någon form av kränkningar som kräver medicinsk intervention.

Vissa kvinnor är mer mottagliga än andra för sjukdomar som kan orsaka bröstsmärtor. Vi talar om den så kallade riskgruppen: kvinnor med dåliga vanor, en oregelbunden menstruationscykel och misslyckade graviditeter i anamnesis, samt med en ärftlig benägenhet till gynekologiska och onkologiska problem. Vilka sjukdomar sådana patienter kan möta?

Neoplasmer (cyster och tumörer)

En av de vanligaste orsakerna till bröstsmärtor är bildningen i de körtelkanalerna i patologiska hålrum fyllda med vätskeutstrålning. Beroende på faktorer som utlöste deras utveckling kan alla sådana neoplasmer delas in i två grupper:

 • hormonella cyster;
 • godartade och maligna tumörer.

De och andra utvecklas asymptomatiskt under lång tid. Du kan märka att något är fel bara för tillfället när tumören växer så mycket att den börjar utöva tryck på vävnader och blodkärl på sidorna, vilket orsakar smärta som intensifieras många gånger under menstruationen.

Mastopati och mastit

Hos varje kvinna producerar kroppen prolaktin under ägglossningen, men hos vissa, på grund av en hormonell funktionsfel i blodet, finns det ett överskott av detta hormon. Som ett resultat kan mastopati eller mastit utvecklas - tillstånd där kroppen går i ett tillstånd av beredskap för amning och lider fysiskt av sin frånvaro.

Cystor och andra formationer i äggstockarna

Inte bara brösttumörer väcker obehag i bröstet. En liknande effekt uppstår vid utveckling av tumörer i kvinnors äggstockar. Utseendet på cyster och tumörer i detta organ leder till:

 • ökning av kroppstemperaturen;
 • bröstsvullnad;
 • karakteristiska buksmärta och bröstsmärtor som liknar premenstrual.

Myom

Om obehaget i bröstet inte känns utanför ramen för vanlig premenstrual smärta, men uppenbarligen inte motsvarar bilden av normen vid tiden för dess manifestation, är det troligt att kvinnan kan gratuleras till början av graviditeten. Om hennes byst inte kommer att bli mindre och hennes perioder inte kommer, måste hon bara köpa ett test på apoteket för att bekräfta hennes antaganden.

Tyvärr finns det ett antal sjukdomar där den kvinnliga kroppen kommer att bete sig exakt samma. En av dem är myom. Utvecklingen i livmodern tas denna godartade tumör ofta av kroppen för graviditet, på grund av vilken kvinnans kropp börjar förbereda sig med all sin kraft för den kommande amningen.

Hur man minskar fysiologisk bröstsmärta innan menstruationen?

Vad gör man för att minska känsligheten hos bröstkörtlarna med PMS? Här är några tips från läkare:

 1. Fyll på vitaminer. En balanserad kost och användning av lämpliga apoteksprodukter hjälper till att hålla kroppen i god form och lättare att tolerera ägglossningssymtom.
 2. Gör fysisk träning. För att hålla kroppen i form är måttlig träning lika viktig som rätt näring..
 3. Koppla av! Bära bekväma underkläder, ta varma bad och undvik stress. Försök att inte tänka på hur mycket besvär PMS orsakar. I stället, ta ett foto i en klänning med en vacker halsringning som accentuerar det rundade bröstet. Mer positivt!

Varför gör bröstet och svullnar innan menstruationen

Många kvinnor är intresserade av varför bröstet förstoras, sväller och gör ont innan menstruationen. Varje flickor genomgår förändringar i kroppen innan menstruationen, så hon kan känna obehag och besvär. Ofta kan smärta kännas i bröstet..

Innan menstruationen kan bröstet förstoras, ändra form, kan bröstvårtornas färg ändras, sådana förändringar kan inträffa en vecka eller två innan den påstådda blödningen börjar. Efter menstruationens slut bör bröstet emellertid ta sina tidigare former och ömheten försvinner. Om detta inte händer, måste du snarast besöka en mammolog.

Bröstet sväller före menstruationen: möjliga orsaker

En av funktionerna i den kvinnliga kroppen är att bröstet kan modifieras. Sådana förändringar påverkas av kvinnliga hormoner, vars nivå ökar eller minskar under olika livsförhållanden.

Det faktum att bröst kan öka före menstruationen är inte nyheter för en kvinna. Varje månad före början av menstruationen inträffar fysiologiska förändringar i bröstet, det sväller och blir känsligt. Under blödningen ansamlas vätska i kroppen - detta bidrar till svullnad och en ökning av bröstvolymen.

Låt oss se varför vätskeretention uppstår? Detta tillstånd kan förklaras av det faktum att kroppen återuppbyggs, vilket skapar en lämplig miljö för en framgångsrik början av befruktning.

Varje månad och varje cykel förbereder den kvinnliga kroppen på eventuell befruktning och bäring av fostret. På grund av sådana faktorer är bröstförstoringen normal..

Uppmärksamhet! I det fall bröstet har ökat mycket - detta kan indikera graviditet. Det handlar om hormoner igen.

Tänk på de vanligaste orsakerna till att brösten ökar före menstruationen:

 • misslyckande i den normala driften av äggstockarna;
 • påfrestning
 • bär låg kvalitet och smala underkläder;
 • hormonobalans;
 • överansträngning;
 • missbruk av livsmedel som orsakar vätskeretention och svullnad;
 • abort, spontan missfall och missfall;
 • användningen av preventivmedel;
 • tonårsgraviditet;
 • andra gynekologiska problem.

Bröstet sväller före menstruationen: effekten av hormoner

Efter ägglossningen sker några dagar innan den förväntade menstruationen stiger progesteron i blodet. Detta tillstånd kvarstår tills kroppen får en signal om att graviditet inte har inträffat. Efter detta börjar hormonnivån sjunka kraftigt..

Det är värt att notera att nivån för både viktiga hormoner progesteron och östrogen är minimal innan menstruationscykeln börjar.

Bröstförstärkning sker just när progesteronnivåerna går från skalan.

Sådana tecken kan tillskrivas premenstruellt syndrom, inte alla kvinnor upplever sådant obehag, i vissa fortsätter denna period ganska lugnt utan några förändringar..

Varför bröstet förstorar och gör ont: norm och avvikelser

En normal fysiologisk process beaktas när smärta och obehag i bröstet uppträder 7-14 dagar före den påstådda menstruationen. Men sådana manifestationer är valfria. Den kvinnliga kroppen, med vilken allt är i ordning, återhämtar sig snabbt och bröstet får sin vanliga form omedelbart efter blödning.

Men annars, om menstruationen är över, och bröstet fortfarande gör ont och sväller, är det värt att förråda detta värde. Alla ovanliga tillstånd i bröstkörtlarna kan indikera att en inflammatorisk eller infektiös process uppstår..

Uppmärksamhet! Larm om tätningarna är ojämna. Brådskande till läkaren!

En av de vanligaste sjukdomarna i bröstkörtlarna är mastopati. I det första skedet, de första tecknen: svullnad i körtlarna före början av menstruationen och efter. Med snabb diagnos och ett mammologbesök kan du förenkla behandlingen och förhindra allvarlig utveckling av sjukdomen.

Många hormoner påverkar bröstkörtlarnas tillstånd och normala funktion. En obalans av minst en av dem kan orsaka störningar i körtlarnas arbete. Hormonernas tillstånd beror också på vilken livsstil, kost, om det finns dåliga vanor och sjukdomar av kronisk karaktär.

Kan också orsaka:

 • gynekologiska sjukdomar;
 • obalans i sköldkörteln och binjurarna;
 • tromboflebit;
 • tumörer av olika slag;
 • bildningen i bröstet av cystiska noder, abscesser;
 • trauma i livmodern eller bröstet.

Därför, efter din period, uppmärksamma ditt tillstånd och, om det finns avvikelser, inte släpp ett besök till läkaren i en avlägsen låda. Besök en specialist för att ta reda på omständigheterna som orsakade störningar i kroppen.

Varför bröstkörtlar gör ont: diagnos

För att ta reda på det verkliga skälet till att bröstet inte har återfått sitt tidigare tillstånd, kommer läkaren att förskriva:

 • hormonellt blodantal;
 • blodprov (onkologiska markörer);
 • den sjunde dagen efter menstruationen, en ultraljudsundersökning av reproduktionsorganen;
 • ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna i den andra fasen av cykeln.

Efter avkryptering av anamnesis kan läkaren förskriva lämplig behandling för att eliminera obehag i bröstet.

Förebyggande av smärta i bröstet

Naturligtvis finns det allmänna rekommendationer som hjälper till att förhindra uppträdande av smärta och obehag i bröstet före menstruation:

 • Det är nödvändigt att vägra fet, rökt och kryddig mat. Genom att konsumera livsmedel med låg fetthalt lättas belastningen på hjärtat, en kvinna får inte extra kilo, hennes bröst och mag-tarmkanalen blir friskare. Det är tillrådligt att vägra kaffe, choklad och starkt te under denna period..
 • 7-14 dagar före den förväntade månaden för att minska saltintaget.
 • Träna regelbundet på morgonen.
 • Det rekommenderas att bära enhetliga, stödjande behå för att minska smärta (en balkong är perfekt). En sportkropp kan också vara lämplig..
 • Du kan göra kompresser, bara först lägga en handduk på bröstet.
 • För att eliminera smärtan kan du också ta: "Ibuprofen", "Aspirin".
 • Om du upplever stress eller depression, hjälper andningsövningar. Du kan också ta ett avkopplande bad, göra yoga, lyssna på avkopplande musik och ta en promenad..
 • Inkludera i kosten persilja, gurkor och selleri, de har diuretiska egenskaper.
 • Diuretika före menstruationen hjälper också till att lindra smärta och obehag..

Många kvinnor undrar om det är möjligt att ta B6- och E.-vitaminer. Hjälper de? Åsikter om detta ämne är blandade, så det är bäst att besöka en läkare för mer information..

När du behöver snarast besöka en läkare

 • ovanlig komprimering i bröstet känns;
 • du kan inte känna bröstet själv;
 • ålder över 40 år och en kvinna har aldrig varit hos mammolog;
 • brun, ovanlig urladdning från bröstvårtan;
 • besvär och smärta så att en kvinna inte kan leda en vanlig livsstil.

Bröstförstoring före menstruation är en normal naturlig process, men det finns undantag från reglerna när sådana tecken indikerar förekomsten av patologi, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser.

Därför, kära kvinnor, lyssna på din kropp, särskilt efter menstruation. Om bröstet fortfarande sväller och smärta känns, kontakta en läkare.

Bröstet gör ont innan menstruationen, det sväller mycket. Varför vad man ska göra

Kvinnliga bröst är en mycket känslig del av kroppen, vilket ibland orsakar obehag. Speciellt lider kvinnor av bröstsmärta före menstruationen, orsaken till detta kan vara både utvecklingen av patologiska processer i kroppen och den normala varianten.

Orsaker till obehag i bröstet före cykeln

Innan menstruationscykeln lider mer än 10% av kvinnorna av svår smärta i bröstområdet, medan andra har mindre allvarliga smärtsymtom. Detta beror på ett kraftigt hopp i produktionen av kvinnliga hormoner: prolaktin och progesteron just nu. Sådana skillnader ger engorgement och ökad känslighet hos bröstkörtlarna.

Bröstsmärtor före menstruationen är normal och kan åtföljas av följande symtom:

 • bröstkänslighet;
 • utseendet på vätska från bröstvårtorna;
 • bildning av förtätade hudfläckar på bröstet;
 • grovhet.

Emellertid kan de vita känslorna i bröstområdet under menstruationscykeln vara en signal om utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Det är viktigt att ta hänsyn till smärtans styrka, distribueringen och utseendet. Det är också nödvändigt att analysera om en sådan reaktion tidigare har observerats. Om inte, är detta ett tillfälle att kontakta en gynekolog eller mammolog för råd.

Känslomässiga kvinnor är mest mottagliga för uppkomsten av ömhet i bröstet före menstruationen, som tenderar att reagera levande på olika situationer och ofta upplever stress och nervspänningar. Ofta är smärta associerad med utsläpp av vätska från bröstvårtorna..

Hur många dagar innan menstruationen börjar skada

Ökningen i volym och manifestationen av bystets känslighet kan märkas 12-14 dagar före menstruationens början. I det här fallet kan smärtan vara svag eller svår, och den kan gradvis öka. Om menstruationen inte är förknippad med bröstsmärtor eller är svag, men andra tecken på menstruation inte störs, anses detta tillstånd vara normalt, hormonsvikt observeras inte.

Smärtsamma symtom passerar vanligtvis den första dagen av menstruationen. Vid denna tidpunkt inser kroppen att befruktningen inte inträffade, och spridning reträtt och atrofier..

Vilken premenstrual bröstsmärta anses vara normal?

Utseendet på måttlig smärta anses vara normalt i ungefär 2 veckor före menstruationens början, vilket beror på en ökning av mängden östrogen och prolaktin i blodkörteln och körtelvävnaden i bröstkörtlarna. Under denna period förbereder det kvinnliga bröstet sig för att utfodra avkomma och är helt anpassat för mjölkproduktion.

Men när det första menstruationsblodet dyker upp, förstår reproduktionssystemet att barnet inte kommer att vara och återgår till sitt tidigare tillstånd. Det blir mjukt och smärtfritt. I händelse av att smärtan inte försvann under början av menstruationen är det nödvändigt att konsultera en läkare för att ta reda på orsaken.

Styrkan och arten av smärtan kan vara individuell, från lätt obehag till outhärdlig smärta. Det beror på kroppens egenskaper. Dessutom kan smärta spridas till ryggen, buken och armhålorna, medan de förblir inom det normala området.

När du behöver snarast kontakta en läkare?

Bröstsmärta före menstruation är ett symptom som kan manifestera både en variant av normen och som en signal om utveckling av den patologiska processen i kroppen. Det är värt att kontakta en läkare för en undersökning om menstruationen redan har börjat eller slutat, och smärtan inte har minskat. De kan också åtföljas av obehag i buken..

Följande symtom fungerar också som en signal för att besöka läkare:

 • uppkomsten av blodutstryk på underkläder under pauserna mellan menstruationsflöden;
 • en ökning av kroppstemperaturen under 1 eller flera dagar utan andra tecken på virussjukdomar;
 • efter menstruationen har avslutats, har bröstet inte slutat skada, inte minskat och utflödet fortsätter från bröstvårtorna;
 • obehaglig lukt från de yttre könsorganen;
 • manifestationen av smärta i buken;
 • ökad hudkänslighet på buken.

Sådana tecken kan vara indikatorer på olika sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet från små foci av inflammation till utvecklingen av onkologisk patologi, därför, omedelbart efter deras upptäckt, bör du konsultera en läkare.

Patologiska processer

Smärta i bröstet före menstruationen, under och efter det har avslutats kan fungera som ett symptom på utvecklingen av en mängd patologiska processer i det endokrina och reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen. Speciellt om de är förknippade med smärta i nedre del av buken och andra patologiska tecken.

Sådana processer kan utvecklas både i bröstkörteln själv, till exempel mastodynia, mastopati eller cancer, och utöver: avvikelser i äggstockarna, livmoderfibroiderna eller funktionsfel i organen i det endokrina systemet.

Mammalgia

Mastodyni kallas ömhet i bröstet innan menstruationen börjar. I detta fall uppträder smärta under den andra halvan av menstruationscykeln, cirka 14 dagar före den första blödningen. Anledningen till utvecklingen av detta tillstånd är en kraftig ökning av nivån av östrogen och prolaktin i blod och körtelvävnad, samt en brist på progesteron.

De viktigaste orsakerna till bröstsmärta före menstruation och i andra faser av cykeln

Symtom på mastodyni inkluderar:

 • bröstsmärta av pressande eller värkande karaktär;
 • bröstförstoring och svullnad;
 • ökad nippelkänslighet (även en lätt beröring orsakar obehag);
 • smärta när du berör bröstet.

Som regel uppträder alla symtom samtidigt, sprids nästan omedelbart och påverkar båda bröstkörtlarna..

Brott mot äggstockarna

Störningar i den normala funktionen av äggstockarna uppträder på grund av att det endokrina systemet inte fungerar, mot bakgrund av vilket en hormonell obalans utvecklas. Ett relaterat symptom kan vara ett fel i menstruationscykeln..

Av denna anledning förekommer tecknen på sjukdomen inte bara i äggstockszonen utan sträcker sig också till hela reproduktionssystemet, inklusive bröstkörtlarna. Med denna sjukdom åtföljs en kvinna av en brännande känsla och en känsla av tyngd i bröstet.

Dessutom kan symtom på ett fel i äggstockarna vara:

 • smärta i ländryggen;
 • smärta i nedre del av buken av en värkande karaktär;
 • ökad bröstkänslighet;
 • sjukdom och allmän svaghet i kroppen;
 • obehag när underkläder kommer i kontakt med bröstet.

För att diagnostisera problemet måste du kontakta en gynekolog och genomgå en omfattande undersökning.

mastopati

Innan menstruationen har många kvinnor bröstsmärtor, orsaken till detta kan vara mastopati. Detta tillstånd kännetecknas av en riklig spridning av bindväv runt bröstkörteln och i slutet bildas förseglade knölar som kan upptäckas genom palpation..

Om du lämnar utvecklingen av sjukdomen utan behandling kommer tätningarna att börja öka, inte bara i volym, utan också i mängd, och bröstet kommer att börja skada under hela menstruationscykeln. Därför, om några misstänkta knölar i bröstet upptäcks, bör du kontakta en gynekolog eller mammolog för att genomgå en undersökning.

I sådana situationer förskrivs vanligtvis följande procedurer:

 • laboratorieundersökning av utsläpp från bröstvårtorna (om sådana finns);
 • ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna;
 • radiometri;
 • mammografi.

Sjukdomen är godartad och utvecklas mot bakgrund av en obalans av hormoner i kroppen på grund av inflammation eller stagnation av mjölk under utfodring av barn.

Cyster i mjölkkörtlarna

En bröstcyst bildas på grund av det faktum att vätska samlas i bröstet, vilket inte hittade ett utflöde. Det verkar vara en påse som är fylld med vätska. Vanligtvis orsakar en sådan patologi ingen skada eller obehag. Dessutom ökar det inte risken för onkologi..

Ofta upptäcks cyster av misstag under en ultraljudssökning eller mammogram, eftersom det inte finns några symtom som kan hjälpa till att identifiera deras närvaro..

Vanligtvis störs inte en bröstcyst av smärtsamma känslor, men den kan öka i storlek och skada innan menstruationens början. I händelse av att sådan smärta blir outhärdlig, rekommenderar mammologer att ta bort cyster genom operation.

När början av klimakteriet kan cysten upplösas på egen hand om kvinnan inte tar hormonella läkemedel.

Myom

Livmoderfibroider är en godartad spridning av muskler i livmodern och bildar en knölliknande tätning. Det är vanligtvis lokaliserat i kroppen, mindre ofta i livmoderhalsen och är typiskt för kvinnor i åldrarna 30-40 år. Uterin fibroids är en hormonberoende sjukdom och utvecklas mot bakgrund av ökad östrogen utsöndring.

Hormonella störningar som uppstår i kroppen skadar hela reproduktionssystemet, inklusive mjölkkörtlarna, som är känsliga för svängningar i hormonnivåer..

Ökat östrogen i blodet kan orsaka smärta i bröstet, inte bara före menstruationen, utan också i andra faser av cykeln. Därför är det nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning och få specialistrådgivning för att minimera konsekvenserna av utvecklingen av livmoderfibroider.

Störningar i de endokrina strukturerna

Det endokrina systemets arbete säkerställer att hela organismen fungerar normalt, inklusive reproduktionssystemets funktion, så att störningar i mängden och kvaliteten på de producerade hormonerna påverkar människors hälsa.

Den ökade produktionen av östrogen, progesteron och prolaktin hjälper till att öka volymen av bröstkörtlarna och öka deras känslighet. Denna effekt observeras 2 veckor före menstruationens början.

I händelse av funktionsfel i de endokrina strukturerna kan emellertid en ökning av nivån av kvinnliga hormoner i någon fas av cykeln observeras. Under denna period kan också smärta i nedre del av magen och i ländryggen observeras..

Den högsta risken för att utveckla patologiskt arbete i det endokrina systemet observeras:

 • under puberteten;
 • under graviditet;
 • med klimakteriet.

Arten och styrkan hos smärtan kan variera beroende på kroppens individuella egenskaper, från lätt obehag till outhärdlig smärta.

Graviditet

Under perioden med att fostra ett barn, nästan omedelbart efter befruktningen, förbereder kroppen för födelse och utfodring av barnet. Hormonella förändringar och ökad produktion av prolaktin och östrogen observeras, medan de kan åtföljas av smärtsamma känslor i bröstområdet, en ökning av dess storlek, mörkare orolan och ökad känslighet.

Också på bysten blir ett nätverk av kapillärer och andra fartyg märkbart och råmjölk sticker ut från bröstvårtorna.

Sådana förändringar kan inträffa under den första veckan efter befruktningen och fortsätter under hela första trimestern, mindre ofta alla graviditeter. Det är dock möjligt att brösten helt enkelt ökar i volym utan obehagliga känslor, det beror på kroppens individuella egenskaper. Oftast drar eller smärtar smärtan i naturen.

Smärta kan också uppstå till följd av hypotermi eller starkt tryck, så under graviditeten måste du välja rätt behå, klä dig varmt och följa reglerna för personlig hygien.

Malig tumör

Bröstet är ont innan menstruationen, under eller efter menstruationen - ett symptom som kan uppstå på grund av utvecklingen av en ondartad tumör i en kvinnas kropp. I detta fall är anfallen av smärta inte bundna till faserna i menstruationscykeln. De kan vara permanenta eller förekomma med jämna mellanrum..

Det bör också komma ihåg att många typer av bröstcancerpatologier inte åtföljs av smärta. Det finns flera typer av cancer som orsakar bröstsmärtor, men de är mindre vanliga..

Den vanligast diagnostiserade onkologin, som orsakar smärta, är en diffus infiltrativ neoplasma, åtföljd av en inflammatorisk process.

Dess utveckling kan bestämmas om utseendet på följande symtom observeras:

 • bröstödem;
 • rodnad i huden i bröstet;
 • utseendet på grovhet på huden som liknar en citronskal.

Denna typ av cancer är mycket lik mastit och utvecklas oftast mot bakgrund av kronisk icke-ammande mastit..

Fysiologiska orsaker till bröstsvullnad, utvidgning och ömhet

Menstruationscykeln hos kvinnor utan hälsoproblem i genomsnitt varar från 28 till 30 dagar. I slutet av den andra veckan i cykeln ökar halten av sådana hormoner som prolaktin och progesteron många gånger i kroppen. Detta beror på det faktum att det månatliga reproduktionssystemet förbereder sig för befruktningen och ägget som väntar på befruktning lämnar follikeln.

Bröstkörtlarna har en lobad struktur och består av följande vävnader:

I vävnaderna finns ett stort antal mjölkkanaler. En kraftig ökning av hormonnivån bidrar till en ökning av volymen på den feta delen av bröstet, eftersom de är utplacerade där.

Detta fenomen kallas spridning. Det bidrar till en förändring av strukturen i bröstkörtelns del av bröstet, och förbereder den därmed för mjölkproduktion. Detta ökar också känsligheten hos mjölkkörtlarna..

Arten av smärtan har individuella egenskaper. Det kan uttalas eller knappt märkas. En annan fördelning av obehagliga sensationer är också möjlig: bara ett bröst kan drabbas eller smärta kan spridas till andra delar av kroppen, till exempel på ryggen eller i armhålan.

Bröstsmärtor en vecka före menstruation

En bröstkorg gör ont innan menstruationen - detta tillstånd kallas mastalgia i medicinen. Det kan ha en annan karaktär och intensitet..

Utseendet på mastalgia kan bero på flera skäl:

 • äggets utgång från follikeln;
 • graviditet börjar;
 • hormonell obalans;
 • inflammation i reproduktionssystemets organ;
 • sjukdomar i könssystemet;
 • mastopati
 • onkologi;
 • godartad tumör;
 • mekanisk skada på bröstet.

I grund och botten anses utseendet på obehag i bröstet 7 dagar före menstruationen vara normalt och kräver inte tredje parts ingripande.

Bröstsmärtor efter menstruation

Om bröstet är sjukt en vecka efter det senaste menstruationsflödet, är det möjligt att utveckla en patologisk process i kroppen.

Detta kan vara ett symptom på en av följande sjukdomar:

 • mastit;
 • hormonell obalans, mot bakgrund av destabilisering av det endokrina systemet;
 • mastopati
 • godartad tumör;
 • syfilis;
 • malign neoplasma;
 • störningar i sköldkörteln;
 • ARI / ARVI.

Dessutom kan bröstsmärta vara ett tecken på graviditet eller funktionsfel i menstruationsfaserna hos kvinnor vars cykel inte varar mer än 21 dagar. I sällsynta fall är sådan smärta förknippad med skador på bröstmuskeln. Arten av smärta i sådana fall varierar, men det här alternativet kan inte uteslutas.

Om smärta uppstår efter två veckor hos kvinnor med en menstruationscykel på 35 dagar, kan alla ovanstående sjukdomar bli en orsak. Om cykeln varar 28 dagar är smärtor som kommer 2 veckor efter menstruation normala, eftersom två veckor återstår före nästa menstruation, just vid den tidpunkten kan bröstet börja skada.

Bröstet gör ont, men ingen period

En situation kan uppstå att mjölkkörtlarna sväller, smärta uppträder, men menstruation inträffar inte.

I detta fall kan följande situationer troligtvis uppstå:

Beskrivning

Orsak till bröstsmärta
LaktationUnder amning (från 6 till 24 månader, beroende på individuella egenskaper) återhämtar sig menstruationscykeln inte från förhöjda prolaktinnivåer menstruation förekommer inte, och bröstet gör ont.
PubertetenUnder denna period av flickors liv börjar det hormonella systemet att börja dyka upp, och i sitt arbete kan man se fel. Därför är menstruationen ofta försenad och bröstkörtlarna gör ont.
GraviditetDet finns ingen menstruation under graviditeten. Samtidigt produceras hormoner aktivt, så bröstet gör ont.
Ektopisk graviditetFarligt graviditetsförlopp, vilket orsakar samma symptom som vanligt, inklusive bröstsmärta i frånvaro av menstruation.
mastopatiBröstsmärtor och utflöde från bröstvårtorna förekommer på grund av sjukdomens utveckling mot bakgrund av hormonell obalans. Detta tillstånd är inte relaterat till menstruationscykeln..
OncologyBröstsmärtor är av icke-cyklisk karaktär och kan förekomma oavsett menstruationsfasen.
Hormonell obalansDiabetes mellitus, störningar i binjurarna och sköldkörteln kan orsaka smärta i bröstet vid vilken fas som helst i cykeln.
Abort eller missfallI detta fall kan menstruationen inte uppstå på flera månader på grund av hormonell funktionsfel i kroppen, medan hormonet produceras och orsakar bröstsmärta.
Mekanisk skadaSmärta i området av bröstkörtlarna förefaller på grund av sträckor i bröstmuskeln.

I alla fall måste du rådfråga en gynekolog eller mammolog för att avgöra orsaken till obehag.

Bröstet skadar inte, men det är svullet

Ibland kan bröstet öka kort i storlek, medan det inte finns någon smärta.

Detta tillstånd kan observeras av olika skäl:

 • sexuell upphetsning;
 • bröststimulering;
 • ha på sig en liten bh;
 • överhettning av kroppen;
 • hypotermi.

Bröstet är en mycket känslig del av kroppen som svarar på påverkan i relation till den, oavsett vilka upplevelser de ger den, trevlig eller obekväm.

Bröstet kan också svälla smärtfritt när menstruationen närmar sig.

Bröstkorg och magvärk

Bröstsmärta före menstruation är ett vanligt symptom före menstruationens början, men det är sällan åtföljt av smärta i buken. En av de främsta orsakerna till att kombinera smärta i mage och bröst är en hormonell obalans, som kan uppstå mot bakgrund av följande sjukdomar och tillstånd:

 • förändringar förknippade med ålder (oftast i klimakteriet);
 • sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet av en venerisk natur;
 • ta hormonella mediciner (för preventivmedel eller behandling av andra sjukdomar);
 • närvaron av parasiter i kroppen;
 • stress, sömnstörningar och annan psyko-emotionell stress;
 • degenerativa processer i ryggraden.

Smärta i nedre del av buken kan också orsakas av matsmältningsproblem eller uroliti. På grund av den interna lokaliseringen av smärta kan det vara svårt att fastställa smärtstället..

Efter förlossningen före menstruationen började ont i bröstet

Efter att ett barn föddes under amning återhämtar sig menstruationscykeln inte omedelbart, men hormoner fortsätter att produceras och orsakar obehag för bröstkörtlarna.

Om bröstet efter amning fortsätter att skada, även om det inte var före födseln, så antyder detta troligtvis utvecklingen av en patologisk process.

Bröstsmärtor kan vara ett tecken på följande sjukdomar:

 • infektion i bröstet;
 • svullnad (godartad eller ondartad);
 • bröstcyst;
 • mekanisk skada på bröstkörteln;
 • hormonell obalans.

För att identifiera en korrekt diagnos måste du konsultera en läkare.

Hur man minskar smärta?

För att minska smärtan i bröstet under menstruationen behövs en integrerad strategi. En av de viktigaste metoderna är att granska kosten..

Under denna period är det nödvändigt att begränsa förbrukningen av följande produkter:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • någon form av vätska (vatten, kaffe, te);
 • fet mat;
 • salt.

Följ en sådan diet under andra halvan av cykeln. Även vid denna tidpunkt är det bättre att vägra att bära en bh, eftersom det komprimerar bröstet och lymfkörtlarna och stör blodcirkulationen.

Den behandlande läkaren kan också förskriva mediciner som innehåller magnesium för att minska smärta och för profylaktiska ändamål.

Smärtan stoppas med följande läkemedel:

Det är bättre att ta mediciner endast i extrema fall.

För att underlätta smärtan hjälper växtbaserade insamlingar, inklusive:

 • manschett;
 • dioica nässlor;
 • medicinsk maskrosrot;
 • sabel
 • vanlig celandine;
 • pion;
 • vanlig ängsug;
 • Hypericum perforatum;
 • en serie av.

Således kan bröst innan menstruationen skada av olika skäl. Det kan vara en variant av normen eller en signal om utvecklingen av den patologiska processen, därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå undersökningar och övervaka hälsa.

Artikel design: Vladimir den stora

Video om bröstsmärta före menstruation

Varför gör bröstet bröst innan menstruationen. När normalt och när inte:

Varför bröst gör ont: 11 ofarliga och skrämmande skäl

Se till en läkare om obehag stör dig i mer än två veckor..

Smärta i bröstkörtlarna (båda eller en - det spelar ingen roll) kallas mastalgia. Och hon är bekant för 70% av kvinnorna med bröstsmärtor. Läkarna insisterar dock: obehag indikerar alltid en avvikelse från normen - ibland ofarlig och ibland farlig.

Men bara 15% av kvinnor med bröstsmärta behöver verkligen allvarlig behandling.

Det är dock viktigt att se till att du inte ingår i dessa olyckliga procenttal. Leta efter dina symtom i en lista över orsaker Varför skada mina bröst? mastalgi.

1. PMS eller ägglossning

Under ägglossningen eller före menstruationen kan bröstet svälla och skada. Detta är normalt, det är så hormoner fungerar. Det är riktigt, som när det gäller menstruation, du bör vara försiktig: cyklisk smärta bör inte vara allvarlig. Om obehagliga upplevelser inte tillåter dig att glömma dig själv, kontakta en gynekolog så snart som möjligt.

Det finns flera tecken på att känna igen normal cyklisk smärta:

 • båda brösten gör ont, huvudsakligen i övre och centrala delen (på bröstvårtornas) del;
 • bröstet "häller": det sväller, blir svårare att röra vid;
 • ibland smärta ger i armhålor;
 • smärta uppstår tidigast 2 veckor före menstruationen och försvinner sedan;
 • du är i reproduktiv ålder.

Vad man ska göra med det

Oftast är obehag med PMS eller ägglossning tålbart. För att minska smärta kan du ta smärtstillande medel baserade på ibuprofen, paracetamol eller naproxen.

Om smärtan stör dig varje cykel och redan är trött, kontakta en gynekolog. Din läkare hjälper dig att plocka upp orala preventivmedel eller, om du redan tar dem, justerar doseringen..

2. Hormonell obalans

Två hormoner är ofta ansvariga för mastalgia - östrogen och progesteron. Vid olika perioder i livet kan deras förhållande förändras, och detta åtföljs av ödem och obehag i bröstet. Oftast uppstår hormonell obalans under:

 • pubertet (pubertet);
 • graviditet (vanligtvis första trimestern);
 • amning;
 • klimakteriet.

Vad man ska göra med det

Om mild smärta uppträder under någon av de perioder som anges ovan är det i allmänhet normalt. Tål bara obehag.

Men igen betonar vi: du behöver inte tåla svår smärta! Om hon är närvarande, gå till gynekologen..

3. Amning

En rusning av mjölk orsakar ofta spänningar och ömhet i bröstet. Om du matar och samtidigt observerar att bysten har ökat med en storlek eller två och värker - är detta också normalt.

Vad man ska göra med det

Ingenting. Obehaget i sig försvinner när bröstet vänjer sig till ett nytt tillstånd..

4. Laktostas

Ibland blockeras ammande kanaler hos ammande kvinnor. De stagnerar mjölk. Bröstet i det drabbade området sväller ännu mer, hårdnar (en elastisk klump kan kännas under huden), smärta uppstår även med en lätt beröring.

Vad man ska göra med det

Det bästa alternativet är att aktivt mata barnet så att han suger mjölk från krampkanalen. Om detta inte räcker, försök att mata ut vätskan med massagebehandlingar efter matning. För svårigheter, konsultera en ammande konsult..

5. mastit

Detta kallas inflammation i bröstkörteln - en eller båda. Ofta utvecklas laktostas till mastit: stillastående mjölk orsakar en inflammatorisk process. Denna typ av mastit kallas ammande. Men alternativ som inte är amma är också möjliga när infektionen kommer in i bröstvävnaden genom repor eller med blodflöde.

Förresten, "bröst var uppblåsta" är också ett exempel på mastit. På grund av hypotermi reduceras den lokala immuniteten, och all infektion (till exempel patogena mikroorganismer som har kommit in i blodet på grund av förkylning eller, till exempel, en kronisk inflammatorisk process i munnen) attackerar lätt bröstkörtlarna.

Symtom på mastit är uppenbara:

 • kroppstemperaturen stiger till 38 ° C och högre;
 • bröstet sväller, blir ”sten”, varje beröring orsakar en kraftig smärta;
 • huden på bröstet känns varm vid beröring;
 • svaghet, yrsel, trötthet uppstår.

Vad man ska göra med det

Kör till läkaren - terapeut eller gynekolog! Mastit är inte bara en extremt smärtsam, utan också en dödlig sjukdom, eftersom det kan orsaka blodförgiftning.

I de första stadierna kan mastit behandlas med antibiotika Behandling av infektiös mastit under amning: Antibiotika kontra oral administration av laktobaciller isolerade från bröstmjölk. Men om sjukdomen är något påbörjad, kan kirurgiskt ingripande krävas - fram till att det drabbade bröstet tas bort.

6. Fibrocystiska förändringar

Bröstet i denna kränkning blir svullet och samtidigt mjukt. I den kan du känna hårda fibrösa områden (ärrvävnad, liknande inre ärr) och cyster (elastiska, vätskefyllda säckar). Det antas att utvecklingen av fibrocystiska förändringar kan vara förknippad med en individuell hormonell bakgrund och ålder.

Vad man ska göra med det

Rådfråga en läkare för att klargöra diagnosen. Om vi ​​verkligen talar om fibrocystiska förändringar utförs behandling som regel inte eftersom tillståndet anses vara ofarligt. Smärta kan lindras (om sådant finns) med smärtläkemedel utan disk, baserat på paracetamol eller ibuprofen.

7. Tar några droger

Mastalgia kan vara en biverkning av tio vanliga orsaker till bröstsmärta i vissa läkemedel. Till exempel:

 • orala hormonella preventivmedel;
 • medel som används för postmenopausala kvinnor;
 • antidepressiva medel, i synnerhet selektiva serotoninåterupptagshämmare;
 • medel för behandling av infertilitet;
 • diuretika;
 • antipsykotika.

Vad man ska göra med det

Om du tar något läkemedel, diskutera med din sjukvårdsföretag om de kan orsaka mastalgia. Om så är fallet, överväga hur du kan ersätta läkemedlet..

8. Skador

Efter att ha träffat eller pressat kommer bröstet att skada. Detta kan pågå även under flera dagar..

Vad man ska göra med det

Om skadan var liten och inte orsakade synliga tecken (t.ex. blåmärken eller svullnad), låt bröstet läka. Ta receptfria smärtstillande medel till måttlig smärta.

I framtiden kan du försöka skydda bröstet mot skador: körtelvävnaden förvandlas lätt till fibrös vävnad när det slås, knölar och cyster visas i den.

Om skadorna har synliga konsekvenser, kontakta en gynekolog, om så är fallet.

9. Dåligt vald bh

För hårt underkläder pressar bröstet, orsakar blodstasis och ömhet. Ett annat alternativ: du har en stor byst, och bh är för lös. På grund av detta sträcker sig bröstvävnaden, vilket igen orsakar smärta.

Vad man ska göra med det

Välj rätt BH-storlek. Hur man gör detta, skrev Lifehacker i detalj här.

10. Reflekterade smärta

Det verkar bara som om bröstet gör ont. I själva verket kommer smärtan från ett annat organ eller vävnad. Ett klassiskt exempel: du var för aktiv i gymmet - du drog dig upp eller, låt oss säga, öva på en roddmaskin - och utökade Pectoralis major muskel, som ligger under bysten. Som ett resultat gör musklerna ont, men det verkar som om bröstet verkar.

Symtom på mastalgia kan manifestera sig som angina pectoris, stenar i gallblåsan, costochondritis (inflammation i brosket som förbinder revben och bröstben) och vissa andra sjukdomar.

Vad man ska göra med det

Om det finns en möjlighet att mastalgia är förknippad med muskelspänning, vänta ett par dagar - smärtan försvinner på egen hand.

Om det inte fungerar och samtidigt läser du noggrant vår lista över skäl, men fortfarande inte hittade din, kontakta en gynekolog för att utesluta andra sjukdomar.

11. Fibroadenom eller bröstcancer

I båda fallen talar vi om tumörer: fibroadenom är godartat, cancer är malig och dödligt. I de första stadierna är det svårt att känna igen dessa sjukdomar, men det är möjligt: ​​de känner sig främst av en klump som kännas i ett bröst.

Andra gradvis förekommande symtom:

 • smärta eller obehag av okänt ursprung som inte försvinner inom två veckor;
 • varje urladdning från bröstvårtan - transparent, blodig, purulent;
 • förändringar i färg och form på bröstvårtan: den kan "misslyckas" eller, omvänt, bli för konvex;
 • förändring i hudens struktur på det drabbade bröstet: det blir som en citronskal.

Vad man ska göra med det

Vänta inte tills symptomen ökar. Om du känner obehag i bröstet i mer än två veckor eller känner en klump i en av mjölkkörtlarna, kontakta din gynekolog eller mammolog omedelbart. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och kan ge dig en remiss för en serie tester. Baserat på deras resultat kommer en noggrann diagnos att ställas och behandling föreskrivs..

Och vi påminner dig: för att inte ge onkologi en chans, genomgå minst 1-2 gånger per år en undersökning med en mammolog.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Gonoré - diagnos och behandling av gonoré hos män

Gonoré (Gonorrhea) är en allvarlig sexuellt överförd sjukdom orsakad av gonococcus (Neisseria gonorrhoeae). Gramnegativ diplokock påverkar slemhinnan i urinvägarna, tarmen, livmodern....

Hur är dina perioder - hur bildas den regelbundna cykeln och vad bör vara urladdningen

Menstruation för en kvinna har blivit ett känt och rutinmässigt fenomen som får för lite uppmärksamhet. För att upprätthålla din hälsa och ditt välbefinnande bör du veta hur menstruationen går, vad utsläppet ska vara och deras mängd....

Vilka är symtomen på livmodersprolaps och kan det botas?

Livmodsprolaps är en patologisk process som oftast förekommer hos kvinnor efter 40 år. Enligt vetenskapliga experter förekommer denna patologi hos en av tio kvinnor....