Varför visas ödem före menstruationen och hur man kan bli av med dem

Klimax

Ödem före menstruation är ett av de vanliga symtomen på premenstruellt syndrom, tillsammans med nervositet, trötthet och allmän sjukdom. Ofta är de inte ett tecken på några patologiska tillstånd i kroppen, de kan elimineras på enkla och prisvärda sätt..

Orsaker till ödem under och före menstruation

Den edematösa formen av PMS-syndrom finns regelbundet i hälften av det rättvisare könet och anses nästan alltid som fysiologiskt. Orsakerna till detta fenomen:

 1. Hormonell obalans. Överdriven utsöndring av östrogen och brist på progesteron provocerar svullnad före menstruation. Det uttrycks i svullnad i bröstet, ansiktet och andra delar av kroppen. Östrogen främjar vätskeansamling, progesteron - dess frisättning från kroppen. Före menstruationen ökar också frisättningen av prolaktin, för mycket av vilket kan indikera olika patologier.
 2. Stressfulla situationer. De leder till hormonella störningar, särskilt ett överskott av hormonet hypofysisk kortikotropin. Detta leder till omvänd absorption av vätska i njurarna och ödem både med PMS och på andra dagar av cykeln.
 3. Vitaminbrist. Bristen på vitamin A, B, E och zink i kroppen leder till metaboliska störningar som påverkar förekomsten av ödem under och efter menstruationen.
 4. Övervikt. Fettreserver är en källa till östrogen.
 5. Allvarligt ödem vid premenstruellt syndrom. Karakteristiskt för flickor med ohälsosamma njurar och andra störningar i utsöndringssystemet. På andra dagar kan kroppen också svälla, men före de kritiska dagarna manifesteras den ljusare.

Ödem förekommer före menstruation och under speciella åldersperioder för utvecklingen av reproduktionssystemet: i pubertetsstadierna och utplåningen av reproduktionsfunktionen.

Liten svullnad anses vara helt normal 3-6 dagar före menstruation. Det förklaras av det faktum att livmodern under påverkan av hormonella processer växer i storlek, pressar de angränsande och stör de metaboliska processerna i hela organismen..

Hur manifesterar ödem

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Hur man kan bli av med ödem med menstruation

Många kvinnor är intresserade av hur man kan bli av med ödem innan menstruationen, och också vad man ska göra för att undvika dem. De flesta experter noterar att alla metoder bara fungerar när de tillämpas. Så snart mottagningen av läkemedlet upphör, kommer svullnaden att återgå, om kvinnan har en förkärlek för dem. För att lindra tillståndet rekommenderas:

 • ta droger;
 • använda traditionell medicin;
 • genomföra förebyggande åtgärder ständigt.

mediciner

För att behandla ödem som ett symptom på premenstruellt syndrom rekommenderar experter att ta diuretika. Deras handling syftar till att befria kroppen med överskott av vätskor. Veroshpiron anses vara den mest populära medicinen..

Men en kvinna bör komma ihåg att svullnad kan vara ett symptom på inte bara premenstruellt syndrom, utan också mer allvarliga patologiska tillstånd. Därför är det först av allt nödvändigt att identifiera orsaken och sedan tillämpa behandlingen som föreskrivs av en specialist.

Folkmetoder

Svullnad under menstruationsdagarna kan elimineras med traditionella medicinska metoder som har diuretiska egenskaper. Det här är avkok, infusioner och te från rosa höfter, blad och blommor av kamomill, lingonberry, laurbærblad.

För att förbereda avkok, måste du hälla 10 g valfri ört i torr form, häll 200 ml kokande vatten och sedan hålla i ångbad i 8-12 minuter.

Förutom växtbaserade drycker hjälper sådana verktyg:

 • komprimerar för evigt från kylda påsar med tidigare bryggt grönt te;
 • ansiktsmasker gjorda av mycket kall mjölk (torka av huden med den), gräddfil och persilja, slagen äggvita;
 • gnugga svullna kroppsdelar med kuber frysta avkok av kamomill eller svart kaffe.

Ödemförebyggande

För kvinnor som är intresserade av att hantera ödem före menstruation är det bästa alternativet deras pågående förebyggande. Effektiva sätt att lösa problemet - upprätthålla en balanserad hälsosam kost och drickordning. Grundläggande regler:

 1. Drick så mycket rent vatten som möjligt per dag - från 8 till 12 glas. Det är också tillåtet att konsumera grönt te, ingefära med citron, men utan socker. Det rekommenderas att vägra söta drycker och kaffe.
 2. Drick inte mycket på natten, om det finns störningar i njurarna - utsöndringssystemet kanske inte klarar mycket vätska. Varning kvinnor med sådana problem bör närma sig användningen av mejeriprodukter..
 3. Behåll rätt kost. Du bör vägra att äta mat som provocerar utseende på ödem: inlagd, saltad, rökt, söt.
 4. Inkludera diuretiska produkter i din diet: vattenmelon, citrusfrukter, rödbetor, gröna, gurkor, pumpafrön, vilken fisk som helst, magert kött.
 5. Kontrollera ditt psyko-emotionella tillstånd och försök undvika stressiga situationer.
 6. Att gå på sport - detta hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förlora överskottsvätska både naturligt och genom huden. Observera att inte alla sporter under menstruationen kommer att vara lika användbara..
 7. Försök att hålla vikten under kontroll och förhindra överskott.
 8. Uteslut alkohol så mycket som möjligt, det dehydratiserar kroppen och provocerar vätskeretention i vävnader.
 9. Behåll ett sundt sömnmönster och undvik överarbetning.

Om svullnad inte är en manifestation av allvarliga patologier, rekommenderas det att lindra ditt tillstånd med hjälp av folkläkemedel. När sjukdomar blir orsakerna måste problemet åtgärdas med hjälp av en kvalificerad specialist.

Svullnad före och under kritiska dagar: detta är normalt

Kritiska dagar är en naturlig process som på ett eller annat sätt väcker mycket besvär i vardagen. Huvudvärk, illamående, smärta i buken och korsryggen, plötsliga humörsvängningar - många har redan vant sig vid alla dessa PMS-symtom, det finns en annan manifestation, mer sällsynt, men inte mindre obehagligt - svullnad före och under menstruationen. Låt oss i denna artikel överväga vad som är orsaken till denna reaktion i kroppen och hur man undviker ansamling av vätska.

Varför visas ödem

Anledningarna till att vätskan kvarhålls i en kvinnas kropp är många. Och inte alla är relaterade till menstruation.

 1. Nedsatt njurfunktion. När njurarna inte klarar av sin direkta uppgift kvarstår överskottsvätska. Ofta visualiseras det som svullnad i ansiktet och påsar under ögonen. Det manifesterar sig på morgnarna och på kvällen går det av.
 2. Åderbråck. Med denna sjukdom indikeras följande symtom: benen "surrar" på kvällen, spår av strumpor eller skor kvar, kransar visas på benen.
 3. Hjärt- och cirkulationsproblem. Svullnad manifesteras också i fotledsområdet. Vanligtvis märker de henne på kvällen och på morgonen försvinner hon. För att skilja denna kränkning från åderbråck, lyssna på resten av sensationerna. Hjärtsjukdom ger andnöd, brösttyngd, allmän svaghet och ökad trötthet.
 4. Allergiska reaktioner. Förutom utslag och rodnad orsakar allergier ofta svullnad. Och inte bara på yttre ytor utan också inuti (till exempel på andningsorganen).
 5. Hormonell obalans. Många hormoner spelar en enorm roll i hela kroppens arbete och en brist eller överskott på minst en kan leda till oväntade konsekvenser. Och det är hormoner under menstruationen som ofta fungerar som huvudorsaken till ödem.

Svullnad under menstruationen kanske inte alls visas. Vissa kvinnor har inte huvudvärk eller drar sig i korsryggen under menstruationen, vilket är inneboende i andra. Beroende på kroppens tillstånd, nivån på fysisk aktivitet, förekomsten av kroniska eller akuta sjukdomar, går menstruationstiden hos olika kvinnor annorlunda. En kvinna i riskzonen om hon:

 • är överviktig;
 • tar hormonella preventivmedel;
 • kämpar med problem i mag-tarmkanalen eller cirkulationssystemet;
 • har en oregelbunden cykel- och reproduktionssystemproblem.

Ödem med PMS kan vara i ansiktet, benen och även på magen. Deras manifestation är möjlig samtidigt på hela kroppen..

Ödem före menstruation

Läkare förknippar ofta vätskeansamling före schemalagd menstruation med förändringar i hormonell bakgrund.

Östrogen kan faktiskt bidra till vätskeansamling. Den första dagen av menstruationscykeln är dess nivå extremt låg. Vidare stiger den kraftigt och vätskeutflödet förbättras..

Minskade progesteronnivåer. Han ansvarar för tillbakadragandet av natrium. Dess mängd minskar, natrium kvarhåller vatten och stör sitt naturliga utsöndring.

Höjda prolaktinnivåer. Det bidrar i sig till att hålla kvar vatten i kroppen och ansvarar för produktionen av mjölk. Ta reda på vilken dag i cykeln du ska ta prolaktinanalys.

Experter inser att svullnad före menstruation är en onormal reaktion av kroppen och det kan orsakas då och då på grund av felaktig livsstil.

Massor av skräpmat. Innan kritiska dagar känner kvinnor ofta irritabilitet och en önskan att äta något sött, mjöl, fett, kryddig. När de tillåter sig mer skräpmat än kroppen kan bearbeta visas svullnad.

Minskad aktivitet. Innan menstruationen börjar, vill du sällan organisera maraton. Naturen såg till att den förväntade modernen vilade så mycket som möjligt under en så viktig period. Mindre rörelse - mer ackumulerad vätska.

Skyddsfunktion. Enligt teorier från vissa forskare försöker kroppen på detta sätt förhindra uttorkning när en betydande dos av blod går förlorad under menstruationen.

Puffiness under menstruationen

Om frågan om varför benen och ansiktet sväller innan menstruationen fortfarande inte har ett klart svar, så är det med puffiness under kritiska dagar allt klart.

Alla samma östrogen. Hans nivå börjar stiga kraftigt. Och till och med för hård. Vätskan kvarhålls i kroppen. Speciellt kvinnor efter 35 år utsätts för denna effekt..

Hur man hanterar puffiness före menstruation

Det finns ett antal förebyggande åtgärder som hjälper till i kampen mot ödem före menstruation..

 1. Mindre salt i kosten, mindre kaffe och produkter från kategorin "välsmakande men skadligt" - stekt, fet, kryddig... Lägg till fler grönsaker i kosten, håll balans mellan fetter - proteiner - kolhydrater.
 2. Du bör dricka mer vatten, men bara på morgonen. Så du kan förbereda kroppen och samtidigt minimera risken för ödem.
 3. Glöm inte att också flytta - gymnastik, yoga, promenader. Men det är bättre att vägra överdriven fysisk aktivitet i hallen i flera dagar. Samt från allvarliga begränsningar av mat. De kan provocera smärta och obehag. Gör yoga under din period, men undvik inverterade asanas.

Svullnad i ansiktet före kritiska dagar

Regelbunden sömn hjälper till att ta bort påsar under ögonen. I nödsituationer kan du använda kylda skedar (bara applicera dem på platsen för ödem). Med svullna ögonlock, kall mjölk komprimerar och gurka masker hjälper. Om inte bara området under ögonen ser svullet ut, utan hela ansiktet, kan du använda is och kalla masker. Massage hjälper bra. Förfaranden görs bäst mer än en gång i månaden, men regelbundet för att konsolidera effekten och mindre troligt att stöta på dessa problem.

Svullnad av extremiteterna framför regulatorerna

En kontrastdusch kan snabbt lindra svullnad i benen. Du kan göra en lätt massage med en fuktig kall handduk. Av de fysiska övningarna hjälper en björk och en cykel bra. Och med kraftkorv och pumpning av kalvar är det bättre att vänta.

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att i tid observera processens regelbundenhet och dess manifestationer. Om benen sväller före din period måste du leta efter ytterligare symtom. Försvinner problemet med kritiska dagar? Känner du några andra symtom (samma bröstsmärta, andnöd). När allt kommer omkring kan det visa sig att benen sväller inte före menstruationen, utan i princip. Och detta är ett varningstecken för uppkomsten av åderbråck eller hjärtproblem..

Om problem med ödem före början av menstruationen och under det att du hela tiden är orolig, bör du söka hjälp från en läkare.

Rapportera ändringar till din gynekolog. Han ställer ytterligare frågor och kan också schemalägga en serie tester. Endast genom deras resultat kan vi prata om något specifikt.

Skälen till att vatten hålls kvar i kroppen och utan kritiska dagar är många. Därför måste du titta på problemet och noga övervaka när det visas, hur länge det varar och vad som åtföljs. Det är omöjligt att diagnostisera endast detta symptom. Men detta kan hjälpa till i diagnosen, om plötsligt andra symtom dyker upp..

Glöm inte att artikeln endast innehåller allmänna råd. Alla tecken på premenstruellt syndrom som regelbundet återkommer och går utöver normen är en ursäkt för att komma ur ditt hem och gå till läkaren. Okontrollerat intag av läkemedel och läkemedel som bekämpar svullnad leder till de mest obehagliga konsekvenserna. Det finns många fall när en kvinnas tillstånd efter sådana experiment försämrades kraftigt. Om du tar bort ödem med diuretika kan du ta kroppen utmattad.

Om lemmarna är svullna, svullnar ansiktet på morgonen, svullnad i buken uttalas - var uppmärksam på din diet, schema, vikt och gå till läkaren.

Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Vad som leder till ödem under menstruationen

Innan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil. Ökad irritabilitet och aggressivitet visas, ben och armar sväller och bröstet förstoras. De listade symtomen är tillfälliga och försvinner under den första eller andra dagen av menstruationen. De exakta orsakerna till puffiness identifieras inte, det finns många teorier och antaganden.

Läs mer: Svullna bröst: vad man ska frukta

Överföring och östrogenbrist

Eventuella onormala östrogennivåer leder till svullnad och ömhet under premenstruellt syndrom. Överskott hormon provoserar en försening i kroppens natrium, vilket leder till ansamling av överskott av vätska.

Svullnad i bröstet, armar, ben och ansikte under menstruation är vanligt. En sak är att om detta tillstånd orsakar obehag och varar mer än en vecka måste du se en läkare.

prolaktin

En ökning av nivån av prolaktin i blodet väcker också stagnation av natrium i kroppen. Det bevisas att även normala hormonnivåer påverkar förekomsten av puffiness. Detta beror på den ökade känsligheten hos bindväv för ämnet..

Andra orsaker

Konstant svullnad och vätskeretention i kroppen innan menstruation kan uppstå mot bakgrund av stress och nervstörningar. Detta symptom observeras också hos kvinnor med kroniska sjukdomar..

Läkare skiljer grupper av flickor som är mest benägna att ödem:

 • övervikt;
 • njurinflammation;
 • lever- och njursvikt;
 • patologi hos blodkärl och hjärta;
 • cykelfel;
 • den första menstruationen;
 • sista menstruation före klimakteriet.

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

 • Veroshpiron med ödem;
 • andra åtgärder mot ödem.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Svullnad som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika.

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Hur manifesterar ödem

Premenstruellt syndrom för vissa kvinnor är mycket smärtsamt. Inte bara sväller deras bröst, ben, armar, de känner sig också svaga, de kan inte arbeta och koncentrera sig på en sak.

De huvudsakliga symtomen på patologi:

 • svullna ben och armar;
 • ansiktsslöshet före menstruation: svullna ögonlock, påsar under ögonen;
 • svullnad visas i buken;
 • bröstsvullnad före menstruation.

De listade symptomen på PMS är ett normalt fysiologiskt tillstånd före menstruation. Men om svullnad varar mer än en vecka, bör du rådfråga en läkare. Kanske är detta symptom inte förknippat med hormonell omstrukturering och signalerar allvarliga sjukdomar..

Kan ben och ansikte svälla före menstruation

Kvinnor med svullna former av premenstruellt syndrom kan klaga på att hela kroppen sväller före menstruationen eller dess enskilda delar. Oftast noterar gynekologiska patienter ödem som uppträder i de nedre extremiteterna. Tillståndet kan förvärras på kvällen hos de kvinnor som måste stå mycket eller sitta rörliga under arbetsdagen..

Vid dietstörningar uppträder ödem i ansiktet, benen på morgonen. På natten samlas vätska i cellerna på grund av att kvinnan inte rör sig. Svullnad kommer att bli mer uttalad om du sover i ett varmt rum eller trånga pyjamas.

Oftast möter kvinnor svullnad i bröstet och buken på kvällen före menstruationen. Vätskan som samlas i bröstkörtlarna orsakar en känsla av fullhet, smärta.

Hur man hanterar ödem med menstruation

Om en kvinna utvecklar en svullnad som försvinner på egen hand och inte orsakar obehag, rekommenderar läkare att inte vidta några åtgärder. Det är bara att kvinnokroppen byggs om under menstruationen.

I extrema fall kan du använda följande rekommendationer:

 • dricka rent vatten minst två liter per dag, men senast en timme före sänggåendet;
 • begränsa ditt intag av salt, rökt kött, marinader och fett;
 • massera dina ben innan du lägger dig;
 • ge upp klackar för menstruation.

Om svullnad under menstruationen orsakar obehag, är det nödvändigt att kontrollera med din läkare hur du hanterar dem. I vissa fall förskrivs diuretika.

Diagnostik

För att bestämma orsaken till att kroppen och ansiktet sväller under menstruationen måste du kontakta en terapeut och gynekolog. De kommer att undersöka dig och känna platserna för svullnad..

För att bekräfta någon sjukdom föreskrivs följande test: allmänt blodprov; allmän urinanalys; daglig analys av antalet urinationer; könshormonanalys.

Om abnormiteter upptäcks kan instrumentella diagnostiska metoder förskrivas: ultraljud i livmodern, äggstockarna, njurarna och levern, CT i hjärnkärlen. Det är lämpligt att konsultera en läkare under en förvärring av puffiness, några dagar före menstruationen.

Bästa botemedel för ödem

All medicinering mot ödem före menstruation föreskrivs naturligtvis av läkaren efter en fullständig undersökning: du kan inte eliminera ödem med medicin själv.

Folkläkemedel är en annan fråga, men de bör också konsulteras med en gynekolog..

En blandning av juice med en urindrivande effekt kommer att vara användbar för många kvinnor. Nypressade juice av morötter, gurkor och citron blandas i lika delar (1/2 kopp), tillsätt vatten efter smak och dricka blandningen i 3 doser under dagen.

Pepparmintinfusion från ödem innan menstruationen kan drickas 5-6 gånger om dagen. 30 g torrt råmaterial hälls med kokande vatten (1 l), behållaren täcks och insisteras i ungefär en timme: svullnad går snabbt.

Andra diuretiska örter: burdock, morwort, kamomill, persilja, majsstigmas, hagtorn (blommor och frukter), etc..

Livsstil och näring

Det kvarhåller vätska i kroppen och inte rätt kvinnas livsstil. Svullnad observeras hela tiden, men ökar under perioden av ICP och menstruation.

De viktigaste punkterna som kan provocera en ökning av lemmarna och patologisk svullnad i ansiktet:

Näring. Eliminera livsmedel som innehåller mycket salt, smakförstärkare och konstgjorda tillsatser från kosten. Du kan inte missbruka stekt, fet, rökt, halvfabrikat, marinader, pickles, konserver. Det är bäst att äta magert kött, grönsaker, frön, mejeriprodukter. Vägrar kaffe och läsk, drick istället mer renat vatten, grönt te och örtavkok.

Orsaker till ödem

Många kvinnor lider av svullnad under PMS-perioden. Men varför det finns en vattenretention i vävnaderna, kan läkare bara förklara från hormonella förändringar. Påverkar förmodligen också kvinnors livsstil och näring. Detta förklarar varför, även efter en behandlingskurs, ödem återkommer med ny menstruation..

Mycket östrogen

Efter ägglossningen domineras östrogen fortfarande av kvinnor i kroppen. Dessa hormoner bidrar till att bibehålla natrium i vävnaderna. Natrium kvarhåller vatten, så vävnaderna sväller, svullnad i extremiteterna, bröst uppstår, ansiktet blir puffigt.

Lite progesteron

Om kroppen upplever en kronisk brist på progesteron uppstår biverkningar som förstoppning och urinretention. Om östrogen är i överskott minskar progesteron genom mekanismen för hormonbalans. Urinretention bidrar till ansamlingen av vatten i vävnaderna, vilket orsakar svullnad.

prolaktin

Prolactin har en liknande egenskap. Detta hormon behåller också vatten och orsakar svullnad, särskilt svullnad i bröstkörtlarna. Det är därför som bröstet sväller och värker innan menstruationen.

Fysiologi

Funktioner i fysiologi, livsstil, näring påverkar kroppen. Svullnad kan uppstå med brist på vitaminer, användning av stora mängder salt, alkohol, felaktig dricksordning. Förekomsten av kroniska sjukdomar i njurarna och blodkärlen är också av stor betydelse..

I riskgruppen ingår kvinnor som har:

 • Det finns övervikt, eftersom ett brett fettlager bidrar till överdriven produktion av östrogen;
 • Kroniska patologier i njurarna, urinvägarna, sjukdomar i levern, hjärtat och blodkärlen;
 • Åldern når 40 år och mer, såväl som hos ungdomar under menarchen.

Ödem sprider sig i kroppen eller påverkar bara en del, till exempel ansikte, fötter, händer. Innan menstruationen går en kvinna i vikt på grund av överskott av vatten, känner sig svullen och tyngre. Så, där svullnaden förekommer, känns smärta, särskilt i området av mjölkkörtlarna.

Är det farligt

Läkarna säger att svullnad före menstruation är normalt. Så snart menstruationen är över, den hormonella bakgrunden återställs, försvinner symptomet omedelbart. Men detta förekommer inte hos alla kvinnor. Symtomet fortsätter att bry sig efter det är slutfört. Detta händer hos flickor med:

övervikt - östrogener tenderar att koncentrera sig i fettvävnad;

sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever, njurar i kronisk form;

könssjukdomar - endometrios, närvaron av cyster, polypper i äggstockarna;

Sannolikheten för ödem ökar hos tonårsflickor, kvinnor efter 40 år som väntar på klimakteriet, liksom de som tar hormonella läkemedel under lång tid.

Vad ska man göra

Till en början bör en kvinna konsultera en läkare för att utesluta den patologiska processen. Om det efter att ha gått testen visade sig att symptomet uppträder av fysiologiska skäl, kommer läkaren att råda:

öka volymen konsumerad renad vätska upp till 2 liter (det är bättre att dricka vatten under första hälften av dagen);

minska mängden salt (det är bättre att helt överge produkten under den premenstruella perioden, särskilt för de kvinnor som är benägna att ödem);

ta diuretika (diuretiska) läkemedel;

granska näringsdieten och introducera diuretika i menyn - druvor, rödbetor, ananas, pumpa, gurkor, vattenmelon, fänkål och persilja.

Det skulle vara trevligt att gå in för sport. Gymnastik och lätta övningar påskyndar avlägsnande av överskottsvätska från en kvinnas kropp. Ett lugnande varmt bad hjälper också. Men att ordna fasta dagar och äta en strikt diet under denna period är onödigt. Näring måste vara balanserad och korrekt..

Ödem före menstruation är en normal fysiologisk process som påverkar varje andra kvinna. För att förhindra att de förekommer måste du noga övervaka din hälsa i slutet av den andra cykeln, byta till en riktig diet, flytta mer, undvika stress, överdriven fysisk ansträngning och dricka mer vatten.

Ödem före menstruation är ett av tecken på premenstruellt syndrom (PMS). Förekomsten av PMS ökar med åldern. Vid en ålder av 30 år uppträder symtom hos ungefär var femte kvinna, efter 30 - i varje sekund.

Varför svullnar jag? Fyra typer av ödem hos kvinnor - och hur man hanterar dem

Svullnad i ansiktet, svullnad på morgonen, svullnad i händerna och uppblåsthet: orsaker och vad man ska göra

Varför sväller kvinnors ben och hur man ska hantera svullnad i benen, tänkte vi nyligen - men den kvinnliga kroppen känner till många andra ödem. Vi känner händernas svullnad, så ta inte bort ringen; svullnad i ansiktet som är så frustrerande på morgonen; slutligen sväller buken och ett jeansbälte kraschar i det. Vi förstår orsakerna till ödem och bli av med ödem hemma med boken "Cellulite".

Varför sväller jag före menstruationen

Det vanligaste och skadliga fallet med ödem är utan tvekan dagarna före menstruationens början. På sådana dagar kan du märka svullnad i bröstet, en ökning i buken, svullnad i benen och ett svullet ansikte.

Och de säger att vi kvinnor är helt omöjliga i dag. Jag skulle vilja se hur män skulle hantera symtomen på PMS. Jag tror att de skulle ha släppt ut den tredje världen.

Vetenskaplig förklaring till ödem i PMS. Efter ägglossningen stiger nivån för hormonet progesteron i vår kropp. Med en kraftig ökning av progesteron ökar prolaktinnivåerna. Prolactin behåller vätska och leder också till en ökning av nivån av antidiuretiskt hormon (ADE), så vår vikt kan öka med nästan 4% (en kvinna som väger 55 kg kan öka upp till två kilo).

Hormonhopp under denna period påverkar också nivån av serotonin (lyckohormonet), vilket reducerar det avsevärt och orsakar en oförklarlig, okontrollerad, otäck begär efter godis. Kolhydratmetabolism orsakar ödem, och det visar sig att svullnad på grund av glukos läggs till svullnaden på grund av progesteron.

Problemet kommer inte ensam, och du märkte antagligen att vi före menstruationen är mer mottagliga för stress. Stress påverkar i sin tur nivån av aldosteron - ett hormon som reglerar vätskebalansen i kroppen.

Generellt sett är vi med PMS fortfarande "älvor".

Hur man kan bli av med ödem? Hantera situationen tillfälligt enligt följande:

 • Ta bort salt från kosten helt eller minska dess intag avsevärt.
 • Använd naturliga dräneringsprodukter för att hjälpa till att tömma vätskan..
 • Använd speciella kosttillskott för att lindra symtom på premenstruellt syndrom (de är av olika slag, säljs på apotek), vilket hjälper dig att kontrollera hormonella växlingar, kompensera för magnesiumbrist och minska irritabilitet.
 • Koppla av så mycket som möjligt och bära voluminösa svarta kläder eftersom forskare har upptäckt att svart är smal.

Varför sväller jag av kolhydrater

Nu lär du dig en av hemligheterna i samband med viktfluktuationer. Var och en av er märkte antagligen att vikten och den behagliga känslan av hur jeans sitter i midjan ofta oväntat: ibland på morgonen vaknar du upp och känner att du är ett par hundra gram eller till och med ett kilo tyngre och jeans som Igår passar du, idag skakar de redan. Vad pågår?

Vetenskaplig förklaring till ödem i samband med kolhydratmetabolism. Om det inte är fråga om PMS, är du troligtvis svullen eftersom du åt kolhydrater: bröd, pasta, ris, rullar, pizza, sushi (jag skämmer mig bara för att ha listat sådana produkter), potatis, spelt, majs etc..

Snabba kolhydrater (socker) från dessa produkter, som du inte brände direkt, eftersom du till exempel åt pizza med ett glas öl och sedan gick till sängs, förvandlas inte direkt till fett utan omvandlas först till glykogen.

Glykogen består av glukos (socker) molekyler, kopplade till varandra i form av en kedja, liknande pärlor, där vattenmolekyler fungerar som en kopplingslänk. Först kommer glukosmolekylen, sedan vattenmolekylen och sedan igen glukosmolekylen.

Så om du åt för mycket pizza (eller kakor) på natten, kommer du att märka att du skriver lite och som ofta händer vill du dricka. Fortfarande skulle! Kroppen använder vatten för att skapa en kedja av glukos (bättre känd som glykogen), som den lagrar i levern och musklerna som en primär energikälla.

Nästa morgon vaknar du upp och ser att jeans är snäva, och siffrorna på vågen bekräftar dina värsta förväntningar.

Lugnt. Det här är bara viktfluktuationer, du har inte riktigt återhämtat dig!

Hur hanterar jag ödem på grund av kolhydrater? Konsumera inte kolhydrater i flera timmar eller hela dagen. Kroppen bränner först den tillgängliga glukosen innan han förvandlar proteiner och fetter till ny glukos: det vill säga, glykogenbindningar bryts ned och frigör vattenmolekyler. Och du är inte längre samma extra kilogram som så irriterade dig på morgonen.

På grund av denna enklaste process, i början av en proteindiet, förlorar en person mycket vätska och märker en betydande ökning av diurese (dvs urinvolym per dag): kroppen tar glukos från glykogen.

Varför sväller jag på morgonen

Föreställ dig att du inte ät pizza i går kväll, men en läcker soppa med lågt natriuminnehåll, men nästa morgon hittade du fortfarande svullnad i ansiktet, svullnad i händer eller fötter.

Kom ihåg de fashionabla rekommendationerna för näring, kommer du omedelbart att tänka: Jag har intolerans mot pumpa, morötter eller tomater.

Jag säger bara att om du sväller på morgonen och det snabbt går under dagen, så är den äta tomaten inte skylden. (Men om du fortfarande svullnar på kvällen, så är naturligtvis tomaten att klandra.)

Vetenskaplig förklaring av orsakerna till ödem på morgonen. Mikrosirkulationen är skylden. Blod som pumpas av hjärtat och pulseringen av artärerna når våra lemmar och delar av kroppen (armar, ben, ansikte) som är avlägsna från hjärtat. Cirkulationssystemet är uppdelat i mindre och tunnare kärl, i slutet av vilket blodet avger syre och tar koldioxid. Efter det måste hon återvända hem, kasta ut koldioxid och ta syre.

Men vad kommer att driva henne? Det finns flera faktorer, varav en är den rytmiska muskelsammandragningen som du använder under dagen..

Det är lätt att gissa att medan du sover så bromsar hela processen (till exempel min vän Laura, sömnvandraren, svullnar aldrig). Och om du också sover i ett varmt rum (och i värmen expanderar fartygen) eller bär omfattande fleece-pyjamas och leggings från fårull, blir allt värre.

Som ett resultat, på morgonen är du svullna, men efter några timmar blir du som en person.

Hur kan man lindra svullnad på morgonen? Det hjälper utan tvekan att hålla temperaturen sval..

Om dina ben är mest svullna, kan du lyfta dem lite. Det rekommenderas ofta att lägga en kudde under dina fötter. Jag försökte, men hon stannade aldrig kvar där jag uttryckte det, så jag rekommenderar att du lägger något voluminöst under madrassen så att dina ben är upphöjda. Och du blir inte förvånad på morgonen hur den här kudden kom hit.

Om ditt ansikte sväller efter sömn, höj madrassen något ovanpå sängen. För ett par år sedan, till min fråga, hur kan jag hantera problemet med ett svullet ansikte på morgonen, mätte läkaren mig med sitt professionella utseende och sa: "Försök att sova stående som en häst".

Varför magen sväller

Många är bekanta med den obehagliga känslan av uppblåsthet i buken, som ökar under dagen, vilket gör det obehagligt att ha på sig jeans och ständigt känner press på magen.

Vetenskaplig förklaring till uppblåsthet. Du har förmodligen märkt att vanligtvis inte hela buken sväller, men den övre, som ligger på magen, bakom bröstbenet, eller den nedre, i tarmen. I båda delarna uppstår uppblåsthet främst på grund av gaser som uppträder när maten smälts dåligt..

Med andra ord, du åt något som jäst i magen och din matsmältningskanal blir inflammerad.

Hur man kan bli av med uppblåsthet? Om det verkar som om saken är i en viss produkt kan du själv analysera om det verkligen är skylden för uppblåsthet efter att ha ätit. Hur man gör det?

Det är nödvändigt att rengöra kroppen i minst två dagar, äta enkelt och eliminera mejeriprodukter, kaffe och te (bara två dagar!), Korv, feta livsmedel, sötningsmedel, alkohol, såväl som de flesta frukter och grönsaker, på grund av detta i händelse av irritation uppblåsthet visas. Undantagen är zucchini, morötter, fänkål (helst kokt), kokta potatis, äpplen, kiwi och bär.

 • Frukost: örtte eller kornkaffe, risbröd med ett tunt lager sylt.
 • Lunch: kokt ris med zucchini, smaksatt med smör.
 • Middag: grillad kycklingbröst med morötter.
 • Snacks: äpplen, bär, kiwi.

Efter ett par dagar, returnera de produkter som du tror orsakar uppblåsthet och titta på kroppens reaktion.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Vanligtvis ödem före menstruation uppstår på grund av hormonsvikt. Detta symptom är inte patologiskt, utan en naturlig reaktion av kroppen på en ökning av östrogen och prolaktin. Om vätskeansamling sker varje månad, oroa dig inte. I fall av långvarig svullnad i kroppen och ansiktet är det dock nödvändigt att genomgå en undersökning för att identifiera kroniska sjukdomar.

Vad som leder till ödem under menstruationen

Innan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil. Ökad irritabilitet och aggressivitet visas, ben och armar sväller och bröstet förstoras. De listade symtomen är tillfälliga och försvinner under den första eller andra dagen av menstruationen..
De exakta orsakerna till puffiness identifieras inte, det finns många teorier och antaganden.

Överföring och östrogenbrist

Eventuella onormala östrogennivåer leder till svullnad och ömhet under premenstruellt syndrom. Överskott hormon provoserar en försening i kroppens natrium, vilket leder till ansamling av överskott av vätska.

Svullnad i bröstet, armar, ben och ansikte under menstruation är vanligt. En sak är att om detta tillstånd orsakar obehag och varar mer än en vecka måste du se en läkare.

prolaktin

En ökning av nivån av prolaktin i blodet väcker också stagnation av natrium i kroppen. Det bevisas att även normala hormonnivåer påverkar förekomsten av puffiness. Detta beror på den ökade känsligheten hos bindväv för ämnet..

Andra orsaker

Konstant svullnad och vätskeretention i kroppen innan menstruation kan uppstå mot bakgrund av stress och nervstörningar. Detta symptom observeras också hos kvinnor med kroniska sjukdomar..

Läkare skiljer grupper av flickor som är mest benägna att ödem:

 • övervikt;
 • njurinflammation;
 • lever- och njursvikt;
 • patologi hos blodkärl och hjärta;
 • cykelfel;
 • den första menstruationen;
 • sista menstruation före klimakteriet.

Orsaken kan också vara en brist på vitaminer, särskilt grupper B, E och C. Svullnad kan uppstå om en kvinna tar hormonella läkemedel under lång tid.

Hur manifesterar ödem

Premenstruellt syndrom för vissa kvinnor är mycket smärtsamt. Inte bara sväller deras bröst, ben, armar, de känner sig också svaga, de kan inte arbeta och koncentrera sig på en sak.

De huvudsakliga symtomen på patologi:

 • svullna ben och armar;
 • ansiktsslöshet före menstruation: svullna ögonlock, påsar under ögonen;
 • svullnad visas i buken;
 • bröstsvullnad före menstruation.

De listade symptomen på PMS är ett normalt fysiologiskt tillstånd före menstruation. Men om svullnad varar mer än en vecka, bör du rådfråga en läkare. Kanske är detta symptom inte förknippat med hormonell omstrukturering och signalerar allvarliga sjukdomar..

Hur man hanterar ödem med menstruation

Om en kvinna utvecklar en svullnad som försvinner på egen hand och inte orsakar obehag, rekommenderar läkare att inte vidta några åtgärder. Det är bara att kvinnokroppen byggs om under menstruationen.

I extrema fall kan du använda följande rekommendationer:

 • dricka rent vatten minst två liter per dag, men senast en timme före sänggåendet;
 • begränsa ditt intag av salt, rökt kött, marinader och fett;
 • massera dina ben innan du lägger dig;
 • ge upp klackar för menstruation.

Om svullnad under menstruationen orsakar obehag, är det nödvändigt att kontrollera med din läkare hur du hanterar dem. I vissa fall förskrivs diuretika.

Diagnostik

För att bestämma orsaken till att kroppen och ansiktet sväller under menstruationen måste du kontakta en terapeut och gynekolog. De kommer att undersöka dig och känna platserna för svullnad..

För att bekräfta någon sjukdom föreskrivs följande test: allmänt blodprov; allmän urinanalys; daglig analys av antalet urinationer; könshormonanalys.

Om abnormiteter upptäcks kan instrumentella diagnostiska metoder förskrivas: ultraljud i livmodern, äggstockarna, njurarna och levern, CT i hjärnkärlen. Det är lämpligt att konsultera en läkare under en förvärring av puffiness, några dagar före menstruationen.

mediciner

Läkemedelsbehandling föreskrivs beroende på den identifierade orsaken till svullnad. Obligatorisk terapi med diuretika.

En kvinna kan också tilldelas:

 • lugnande medel för neurologiska störningar;
 • venotonics för problem med blodkärl;
 • växtbaserade tinkturer för menstruations oregelbundenhet hos kvinnor;
 • antibiotika för inflammation i njurarna, urinblåsan;
 • hormonella läkemedel i strid med den hormonella bakgrunden;
 • vitaminer för att stärka immuniteten.

Du kan inte förskriva medicin själv. Diuretika är kontraindicerade vid diabetes mellitus, hypokalemi, skrumplever och njursvikt.

Folkrättsmedel

Eliminera ödem efter menstruation är möjligt med diuretiska örter. Alternativ medicin bekämpar effektivt svullnad och skadar inte en kvinnas kropp.

De viktigaste metoderna för att bekämpa vattenhållning:

För ansiktet: fruktkomprimera, gnugga med is, äggmasker, persiljemask med gräddfil, mjölkkräm för alltid.

För ben: gnugga med isbitar från kamomill buljong, fotmassage, bad med jod och läsk.

För händer: saltbad, gnidning av händer, en avkok av lagerblad.

För den övergripande effekten: en avkok av blåbär, maskros, rosa höfter, lingonbär, kamomiller.

Mottagande av diuretiska örter bör överenskommas med läkaren. Kombinera inte diuretika och folkrecept, annars kommer inte bara överskottsvätska utan också användbara element att lämna kroppen.

Livsstil och näring

Det kvarhåller vätska i kroppen och inte rätt kvinnas livsstil. Svullnad observeras hela tiden, men ökar under perioden av ICP och menstruation.

De viktigaste punkterna som kan provocera en ökning av lemmarna och patologisk svullnad i ansiktet:

Näring. Eliminera livsmedel som innehåller mycket salt, smakförstärkare och konstgjorda tillsatser från kosten. Du kan inte missbruka stekt, fet, rökt, halvfabrikat, marinader, pickles, konserver. Det är bäst att äta magert kött, grönsaker, frön, mejeriprodukter. Vägrar kaffe och läsk, drick istället mer renat vatten, grönt te och örtavkok.

Dåliga vanor. Rökning och dricka påverkar den kvinnliga kroppen negativt. Allvarliga hormonella störningar uppstår, cykeln försvinner, blödningen intensifieras under menstruationen. Därför överge dessa svagheter, särskilt under den premenstruella perioden.

Sport. Ta dagligen tid för fysisk aktivitet, träna eller gå ofta, vägra en hiss och åka cykel. Om du inte har tillräckligt med tid att träna i gymmet, gör du en daglig övning i 20 minuter.

En korrekt livsstil är att förebygga uppkomsten av puffiness före menstruation och andra problem med könsorganet. Om du är överviktig, försök att anpassa din diet och din fysiska aktivitet, eftersom fett är orsaken till vätskeansamling i kroppen. Men overdriv inte, annars kan du provocera uttorkning.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis svullnad under menstruationen, leder inte till några komplikationer och kräver inte behandling. En stark svullnad av hela kroppen, särskilt ansiktet, blir emellertid med tiden en oro.

Om svullnad i benen provoseras av tumörer i bäckenet, ignorerar detta symptom till den sista graden av sjukdomen. Ett hormonellt fel kan leda till störningar i det endokrina systemet. De farligaste av dessa är sköldkörtelcancer och diabetes. För att upprätthålla en kvinnas hälsa rekommenderas därför att regelbundet besöka en gynekolog och upprätthålla en kalender av menstruation.

Puffiness före menstruation bör inte skrämma en kvinna. Detta är främst en fysiologisk process som äger rum under en vecka. Svullnad kan kvarstå under de tidiga dagarna av menstruationen. Bröstförstoring och svullnad i benen är särskilt vanliga. Om vätskeansamling stör dig och åtföljs av smärtsamma upplevelser, se till att konsultera en gynekolog.

Orsaker till vätskeretention i den kvinnliga kroppen före menstruation och uppträdande av ödem

Ett av de vanliga problemen som berör kvinnor under den premenstruella perioden är svullnad i olika delar av kroppen. Den edematösa formen av premenstruellt syndrom manifesterar sig i form av vätskeansamling i vävnaderna i kroppen före början av menstruationen. Oftast är detta en individuell egenskap i kroppen och passerar med början av menstruation.

Vanligtvis fäster kvinnor inte särskilt vikt vid detta fenomen, men i vissa fall orsakar ödem allvarliga besvär och kan vara ett symptom på olika sjukdomar. Förutom hälsoproblem uppstår andra problem under denna period - humörsvängningar, huvudvärk, och på grund av ödem är vanliga skor och kläder inte lämpliga för storlek.

Orsaker till ödem

Under den andra halvan av menstruationscykeln kan en kvinna märka en tillfällig viktökning på upp till 2-3 kg. Detta beror på vätskeansamling i kroppen. Det kan vara svullnad i hela kroppen och i enskilda delar (övre och nedre extremiteter, ansikte, bröst, bukvägg). Kvinnan klagar över generellt obehag, ömhet och ökad bröstkänslighet. Forskare har identifierat flera huvudorsaker till den edematösa formen av premenstruellt syndrom.
Normalt inträffar hormonella förändringar i kvinnors kropp under menstruationscykeln. Cirka två veckor före menstruationens början minskar nivån av progesteron i blodet gradvis, medan mängden östrogen tvärtom stiger. Det är dessa förändringar som medför olika manifestationer av premenstruellt syndrom hos kvinnor, inklusive uppkomsten av ödem.

Förekomsten av ödem främjas också av hormonet prolaktin, som tillsammans med östrogener och låg progesteron behåller natrium i en kvinnas kropp. Överskott av natrium kvarhåller vatten i vävnadsceller; externt manifesteras detta i form av svullnad i bröstkörtlarna, svullnad i ansiktet, buken, lemmarna.

Normalt bör en frisk vuxen dricka 1,5–2 liter vatten per dag. Hos många kvinnor ökar aptiten innan menstruationen börjar, varvid kryddiga, salta, kalorifattiga söträtter föredras. Felaktig näring bidrar till törst, en person dricker mycket överskottsvätska, som på grund av överskott av salter hålls kvar i vävnaderna och inte kan utsöndras helt naturligt. Samma sak händer med sockerhaltiga läsk som ökar törsten..

Intensiv fysisk aktivitet under den premenstruella perioden leder till uttorkning på grund av svett. Därför bromsar celler i vävnader och vävnader processen för att återgå till vätska. En stillasittande livsstil påverkar också en person negativt - stagnation observeras i kroppen.

Att hålla en kvinna under stress i vissa fall leder till förekomst av ödem i nedre extremiteter. Detta beror på en förändring i hypofysen och en ökning av den omvända absorptionen av vätska i njurarna, samt en brist på B-vitaminer.

Många kvinnor lider av svullnad under PMS-perioden. Men varför det finns en vattenretention i vävnaderna, kan läkare bara förklara från hormonella förändringar. Påverkar förmodligen också kvinnors livsstil och näring. Detta förklarar varför, även efter en behandlingskurs, ödem återkommer med ny menstruation..

Mycket östrogen

Efter ägglossningen domineras östrogen fortfarande av kvinnor i kroppen. Dessa hormoner bidrar till att bibehålla natrium i vävnaderna. Natrium kvarhåller vatten, så vävnaderna sväller, svullnad i extremiteterna, bröst uppstår, ansiktet blir puffigt.

Lite progesteron

Om kroppen upplever en kronisk brist på progesteron uppstår biverkningar som förstoppning och urinretention. Om östrogen är i överskott minskar progesteron genom mekanismen för hormonbalans. Urinretention bidrar till ansamlingen av vatten i vävnaderna, vilket orsakar svullnad.

prolaktin

Prolactin har en liknande egenskap. Detta hormon behåller också vatten och orsakar svullnad, särskilt svullnad i bröstkörtlarna. Det är därför som bröstet sväller och värker innan menstruationen.

Fysiologi

Funktioner i fysiologi, livsstil, näring påverkar kroppen. Svullnad kan uppstå med brist på vitaminer, användning av stora mängder salt, alkohol, felaktig dricksordning. Förekomsten av kroniska sjukdomar i njurarna och blodkärlen är också av stor betydelse..

I riskgruppen ingår kvinnor som har:

 • Det finns övervikt, eftersom ett brett fettlager bidrar till överdriven produktion av östrogen;
 • Kroniska patologier i njurarna, urinvägarna, sjukdomar i levern, hjärtat och blodkärlen;
 • Åldern når 40 år och mer, såväl som hos ungdomar under menarchen.

Ödem sprider sig i kroppen eller påverkar bara en del, till exempel ansikte, fötter, händer. Innan menstruationen går en kvinna i vikt på grund av överskott av vatten, känner sig svullen och tyngre. Så, där svullnaden förekommer, känns smärta, särskilt i området av mjölkkörtlarna.

Överskott östrogen

Det huvudsakliga skälet till utvecklingen av puffiness i förväg till kritiska dagar är överdriven produktion av östrogen av kroppen, vilket behåller natrium i det kvinnliga resultatet, vilket leder till ansamling av vatten i det intercellulära utrymmet. Faktorer som ökar östrogensyntesen inkluderar:

 • fel livsstil;
 • ta orala preventivmedel;
 • vitaminbrist;
 • inflammation i gallkanalerna;
 • instabil menstruationscykel.

Överskott av östrogen är ofta resultatet av att vara överviktigt..

En annan vanlig orsak som orsakar puffiness före menstruationen är överdriven östrogenproduktion, vilket har en överväldigande effekt på syntesen av progesteron. Eftersom detta hormon har en diuretisk effekt, på grund av vilken natrium bringas ut, föregår dess brist en försening i kroppens vätska och uppkomsten av svullnad i bröstkörtlarna.

Ödem utvecklas också mot bakgrund av en ökning av prolaktin, vilket förhindrar uttag av natrium från kroppen. Ofta uppträder svullnad i bröstkörtlarna med en normal indikator på prolaktin, vilket beror på bindvävnadens höga känslighet för hormonet.

Det bör noteras att svullnad är den vanligaste formen av premenstruellt syndrom. Hos vissa kvinnor, tillsammans med ödem, kan en neuropsykisk form av syndromet också observeras..

Svullnad av den vackra halvan av mänskligheten före menstruation kan förklaras av hormonell obalans. Det kvinnliga könshormonet östrogen leder till en fördröjning av salt i kroppen, vilket resulterar i att vätskan elimineras från kroppen mycket långsammare än vanligt, vilket leder till bildning av överskott av vätskeansamling i bröstet och andra delar av kroppen.

Innan menstruationscykeln börjar kan fukt också samlas på grund av brist på magnesium, vilket ger kontroll över vattenbalansen. I praktiken kan det förekomma övertygelse före menstruation att det finns mer tvingande skäl som inte är relaterade till hormonella förändringar i kroppen. Detta kan bero på sjukdomar i vener, leder, njurar och hjärta eller lymfkärl. Det är av den anledningen man inte ska självmedicinera. Du bör besöka en specialist som identifierar den verkliga orsaken till tillståndet.

Det bör noteras att svullnad inte förekommer hos varje kvinna. Bara några är i den så kallade riskgruppen. I detta fall inkluderar predisponerande faktorer:

 • övervikt;
 • ett stort antal graviditeter;
 • många artificiella aborter, till följd av vilken hormonbalansen störs;
 • sen arbetskraft och brist på bröstmjölk efter det;
 • ta hormonella preventivmedel;
 • inflammation och patologi i organen i det reproduktiva systemet;
 • hjärnskador;
 • fel diet;
 • tobaksbruk;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • patologi i njurarna;
 • hjärtsjukdom
 • klimakteriet eller puberteten, som kännetecknas av hormonell obalans.

Den edematösa formen av PMS-syndrom finns regelbundet i hälften av det rättvisare könet och anses nästan alltid som fysiologiskt. Orsakerna till detta fenomen:

 1. Hormonell obalans. Överdriven utsöndring av östrogen och brist på progesteron provocerar svullnad före menstruation. Det uttrycks i svullnad i bröstet, ansiktet och andra delar av kroppen. Östrogen främjar vätskeansamling, progesteron - dess frisättning från kroppen. Före menstruationen ökar också frisättningen av prolaktin, för mycket av vilket kan indikera olika patologier.
 2. Stressfulla situationer. De leder till hormonella störningar, särskilt ett överskott av hormonet hypofysisk kortikotropin. Detta leder till omvänd absorption av vätska i njurarna och ödem både med PMS och på andra dagar av cykeln.
 3. Vitaminbrist. Bristen på vitamin A, B, E och zink i kroppen leder till metaboliska störningar som påverkar förekomsten av ödem under och efter menstruationen.
 4. Övervikt. Fettreserver är en källa till östrogen.
 5. Allvarligt ödem vid premenstruellt syndrom. Karakteristiskt för flickor med ohälsosamma njurar och andra störningar i utsöndringssystemet. På andra dagar kan kroppen också svälla, men före de kritiska dagarna manifesteras den ljusare.

Ödem förekommer före menstruation och under speciella åldersperioder för utvecklingen av reproduktionssystemet: i pubertetsstadierna och utplåningen av reproduktionsfunktionen.

Det här är normalt?

Och det finns fler frågor än svar; Dessutom är ödem före menstruation inte för alla kvinnor. Experter förklarar: i de flesta fall är denna reaktion av kroppen naturlig, som ett svar på hormonella förändringar. Efter menstruationen normaliseras den hormonella bakgrunden och ödemet försvinner, men inte för alla: oftare kvarstår de i de som tillhör "riskgrupperna".

Dessa är överviktiga kvinnor - östrogener samlas i fettvävnad - och en oregelbunden cykel; lider av kroniska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet (polypper, cyster, endometrios, etc.), hjärta och blodkärl, mag-tarmkanalen, lever och njurar; ta hormonella preventivmedel; tonårsflickor och kvinnor efter 40 år.

Varför visas ödem

Anledningarna till att vätskan kvarhålls i en kvinnas kropp är många. Och inte alla är relaterade till menstruation.

 1. Nedsatt njurfunktion. När njurarna inte klarar av sin direkta uppgift kvarstår överskottsvätska. Ofta visualiseras det som svullnad i ansiktet och påsar under ögonen. Det manifesterar sig på morgnarna och på kvällen går det av.
 2. Åderbråck. Med denna sjukdom indikeras följande symtom: benen "surrar" på kvällen, spår av strumpor eller skor kvar, kransar visas på benen.
 3. Hjärt- och cirkulationsproblem. Svullnad manifesteras också i fotledsområdet. Vanligtvis märker de henne på kvällen och på morgonen försvinner hon. För att skilja denna kränkning från åderbråck, lyssna på resten av sensationerna. Hjärtsjukdom ger andnöd, brösttyngd, allmän svaghet och ökad trötthet.
 4. Allergiska reaktioner. Förutom utslag och rodnad orsakar allergier ofta svullnad. Och inte bara på yttre ytor utan också inuti (till exempel på andningsorganen).
 5. Hormonell obalans. Många hormoner spelar en enorm roll i hela kroppens arbete och en brist eller överskott på minst en kan leda till oväntade konsekvenser. Och det är hormoner under menstruationen som ofta fungerar som huvudorsaken till ödem.

Svullnad under menstruationen kanske inte alls visas. Vissa kvinnor har inte huvudvärk eller drar sig i korsryggen under menstruationen, vilket är inneboende i andra. Beroende på kroppens tillstånd, nivån på fysisk aktivitet, förekomsten av kroniska eller akuta sjukdomar, går menstruationstiden hos olika kvinnor annorlunda. En kvinna i riskzonen om hon:

 • är överviktig;
 • tar hormonella preventivmedel;
 • kämpar med problem i mag-tarmkanalen eller cirkulationssystemet;
 • har en oregelbunden cykel- och reproduktionssystemproblem.

Livsstil och näring

Det kvarhåller vätska i kroppen och inte rätt kvinnas livsstil. Svullnad observeras hela tiden, men ökar under perioden av ICP och menstruation.

De viktigaste punkterna som kan provocera en ökning av lemmarna och patologisk svullnad i ansiktet:

Näring. Eliminera livsmedel som innehåller mycket salt, smakförstärkare och konstgjorda tillsatser från kosten. Du kan inte missbruka stekt, fet, rökt, halvfabrikat, marinader, pickles, konserver. Det är bäst att äta magert kött, grönsaker, frön, mejeriprodukter. Vägrar kaffe och läsk, drick istället mer renat vatten, grönt te och örtavkok.

Hur manifesterar ödem

Preenstrual period för de flesta flickor är smärtsam och kännetecknas av utvecklingen av svullnad.

Några dagar innan kritiska dagar börjar passerar puffiness i ansiktsvävnaderna, vilket leder till bildande av påsar under ögonen, medan ögonlocken sväller. Utöver det faktum att kroppen sväller, hjälper överskottsvätska att öka kroppsvikten: i genomsnitt vinner en tjej under förmånsperioden 1-2 kg.

Svullnad av extremiteterna åtföljs av smärtsamma känslor, vilket förklarar minskningen i prestanda. Svullnad i bröstet och bukhinnan provocerar också utvecklingen av ett smärtsyndrom, vilket förvärras av en försämring av flickans allmänna tillstånd.

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Förebyggande av vätskeansamling före menstruation

Genom att känna till benägenheten för ödem kan en kvinna förhindra att de förekommer. Måttlig fysisk aktivitet påskyndar vätskeuttag. Kvinnor som spelar sport är mindre benägna att klaga på symtom på PMS. Träning stimulerar diurese och tarmmotilitet. Det mest användbara är stretchövningar.

En av metoderna för förebyggande av ödem som förekommer några dagar före menstruationens början, för överviktiga kvinnor, är viktminskning. Med en minskning av mängden kroppsfett kan östrogennivåer normaliseras. På grund av detta blir vätskeansamlingen mindre uttalad.

Referens! Som ett förebyggande av ödem rekommenderar gynekologer att ta vitamin-mineralkomplex. Växtbaserade läkemedel som hjälper till att normalisera hormoner är också populära..

För att förhindra ödem är det nödvändigt att ta reda på orsaken till deras utseende. Om de orsakas av problem med hjärtat, blodkärlen, njurarna, bör huvudkrafterna riktas till behandlingen av den underliggande patologin. Med normaliseringen av tillståndet kommer ödem inte längre att bry. Till exempel hos kvinnor med åderbråck svullnar främst benen före menstruationen. Efter behandling med venotoniska medel eller borttagning av problem vener minskar svullnaden.

Anledningen till vattenretention i vävnaderna före menstruation

Många kvinnor är intresserade av hur man kan bli av med ödem innan menstruationen, och också vad man ska göra för att undvika dem. De flesta experter noterar att alla metoder bara fungerar när de tillämpas. Så snart mottagningen av läkemedlet upphör, kommer svullnaden att återgå, om kvinnan har en förkärlek för dem. För att lindra tillståndet rekommenderas:

 • ta droger;
 • använda traditionell medicin;
 • genomföra förebyggande åtgärder ständigt.

För att behandla ödem som ett symptom på premenstruellt syndrom rekommenderar experter att ta diuretika. Deras handling syftar till att befria kroppen med överskott av vätskor. Veroshpiron anses vara den mest populära medicinen..

Folkmetoder

Svullnad under menstruationsdagarna kan elimineras med traditionella medicinska metoder som har diuretiska egenskaper. Det här är avkok, infusioner och te från rosa höfter, blad och blommor av kamomill, lingonberry, laurbærblad.

För att förbereda avkok, måste du hälla 10 g valfri ört i torr form, häll 200 ml kokande vatten och sedan hålla i ångbad i 8-12 minuter.

Förutom växtbaserade drycker hjälper sådana verktyg:

 • komprimerar för evigt från kylda påsar med tidigare bryggt grönt te;
 • ansiktsmasker gjorda av mycket kall mjölk (torka av huden med den), gräddfil och persilja, slagen äggvita;
 • gnugga svullna kroppsdelar med kuber frysta avkok av kamomill eller svart kaffe.

Läkare förknippar ofta vätskeansamling före schemalagd menstruation med förändringar i hormonell bakgrund.

Östrogen kan faktiskt bidra till vätskeansamling. Den första dagen av menstruationscykeln är dess nivå extremt låg. Vidare stiger den kraftigt och vätskeutflödet förbättras..

Minskade progesteronnivåer. Han ansvarar för tillbakadragandet av natrium. Dess mängd minskar, natrium kvarhåller vatten och stör sitt naturliga utsöndring.

Höjda prolaktinnivåer. Det bidrar i sig till att hålla kvar vatten i kroppen och ansvarar för produktionen av mjölk. Ta reda på vilken dag i cykeln du ska ta prolaktinanalys.

Experter inser att svullnad före menstruation är en onormal reaktion av kroppen och det kan orsakas då och då på grund av felaktig livsstil.

Massor av skräpmat. Innan kritiska dagar känner kvinnor ofta irritabilitet och en önskan att äta något sött, mjöl, fett, kryddig. När de tillåter sig mer skräpmat än kroppen kan bearbeta visas svullnad.

Minskad aktivitet. Innan menstruationen börjar, vill du sällan organisera maraton. Naturen såg till att den förväntade modernen vilade så mycket som möjligt under en så viktig period. Mindre rörelse - mer ackumulerad vätska.

Skyddsfunktion. Enligt teorier från vissa forskare försöker kroppen på detta sätt förhindra uttorkning när en betydande dos av blod går förlorad under menstruationen.

Om frågan om varför benen och ansiktet sväller innan menstruationen fortfarande inte har ett klart svar, så är det med puffiness under kritiska dagar allt klart.

Alla samma östrogen. Hans nivå börjar stiga kraftigt. Och till och med för hård. Vätskan kvarhålls i kroppen. Speciellt kvinnor efter 35 år utsätts för denna effekt..

Det finns ett antal förebyggande åtgärder som hjälper till i kampen mot ödem före menstruation..

 1. Mindre salt i kosten, mindre kaffe och produkter från kategorin "välsmakande men skadligt" - stekt, fet, kryddig... Lägg till fler grönsaker i kosten, håll balans mellan fetter - proteiner - kolhydrater.
 2. Du bör dricka mer vatten, men bara på morgonen. Så du kan förbereda kroppen och samtidigt minimera risken för ödem.
 3. Glöm inte att också flytta - gymnastik, yoga, promenader. Men det är bättre att vägra överdriven fysisk aktivitet i hallen i flera dagar. Samt från allvarliga begränsningar av mat. De kan provocera smärta och obehag. Gör yoga under din period, men undvik inverterade asanas.

Regelbunden sömn hjälper till att ta bort påsar under ögonen. I nödsituationer kan du använda kylda skedar (bara applicera dem på platsen för ödem). Med svullna ögonlock, kall mjölk komprimerar och gurka masker hjälper. Om inte bara området under ögonen ser svullet ut, utan hela ansiktet, kan du använda is och kalla masker.

En kontrastdusch kan snabbt lindra svullnad i benen. Du kan göra en lätt massage med en fuktig kall handduk. Av de fysiska övningarna hjälper en björk och en cykel bra. Och med kraftkorv och pumpning av kalvar är det bättre att vänta.

Förutsäger uppkomsten av puffiness före menstruation, kan du vidta nödvändiga åtgärder för att lindra ett sådant premenstruellt syndrom. Naturligtvis är det bara en specialist som kan förskriva adekvat behandling. När allt kommer omkring kan svullnad prata om utvecklingen av en allvarlig patologi, till exempel njurfel. Det finns dock ett antal tips som kan hjälpa, om inte undvika, men minska svullnad före menstruation.

En mild diuretikum, såsom Veroshpiron, kommer att leda till ökad utsöndring av vätska från kroppen, vilket kommer att ta bort svullnad. För att förbättra transporten av fukt kan du använda olika medicinalväxter med en urindrivande egenskap.

Det rekommenderas att använda olika lotioner eller bad i vissa delar av kroppen. Här är några sätt som är populära:

 1. Vid svullnad i ögonlocken och områdena under ögonen kan du applicera kyld och fuktad med tepåsar med grönt te.
 2. Bomullstoppar doppade i mjölk, där isbitar tidigare har placerats, hjälper till att lindra ögonlockens puffiness..
 3. Vispad äggvita, applicerad på platsen för ödem, hjälper till att eliminera detta syndrom.
 4. Om du hackar persiljan, blanda den med flera matskedar gräddfil och använda den som en ansiktsmask, är detta också ett effektivt verktyg i kampen mot puffiness.
 5. Från en avkok av kamomill och kaffe krävs det att man förbereder isbitar och smörjer sedan benen med dem. Detta hjälper till att lindra svullnad från nedre extremiteter. Användbart i detta fall är deras tvätt med en saltlösning med några droppar jod.
 6. Ett avkok av rosa höfter eller kamomiller och lingonbär kan också förhindra tillståndet.

När svullnaden är måttlig, och du definitivt inte lider av kroniska sjukdomar, försvinner puffiness efter en period av puffiness. Vid tidpunkten för menstruationen måste du felsöka din diet och din regim för att bli av med ett svullet ansikte. Det finns 6 enkla knep för att minska svullnad under din period..

Ät mindre salt

Natriumklorid kombineras med vattenmolekyler, vilket hjälper till att upprätthålla normala vätskenivåer i cellerna och i den intercellulära miljön. Om du ofta hänger dig med salta rätter sväller kroppen.

Till och med speciella studier genomfördes på kvinnor, som visade att salt mat verkligen bidrar till vätskeansamling i kroppen. En liknande studie på friska män gav emellertid inte en sådan effekt. Detta innebär att kvinnor är mer benägna att hålla kvar vätska..

Magnesium är ett viktigt, fördelaktigt mineral som den kvinnliga kroppen behöver. Det räcker att införa fler livsmedel som innehåller magnesium i kosten eller ta kosttillskott. Endast 200 mg magnesium per dag minskar svullnad i ansiktet hos kvinnor med PMS. Alla typer av nötter, fullkorn, mörk choklad och gröna grönsaker kommer att vara bra källor till magnesium..

B-vitaminer hjälper inte bara att lindra puffiness. B6 lindrar perfekt premenstruellt syndrom, eller snarare smärta i nedre buken och matsmältningsproblem. Lägg bananer, valnötter och rött kött till din meny eller ta vitaminer.

Kalium normaliserar nervsystemets funktion, hjärta och blodkärl. Detta element för att bli av svullnad före menstruation, på grund av den urindrivande effekten och avlägsnande av natrium från kroppen. Bananer, avokado och tomater är de bästa källorna till kalium på kritiska dagar..

Maskros har länge använts av traditionella läkare som en naturlig diuretikum. Med hjälp av en naturlig diuretikum kan urinutsöndring påskyndas och därför kan svullnad minskas. Maskros konsumeras bäst som ett extrakt, men du kan förbereda avkok och te.

Ta bort kolhydrater

Om du missbrukar raffinerade kolhydrater stiger blodsockret följt av insulinnivåer. Detta provocerar kroppen att ackumulera natrium genom att öka reabsorptionen i njurarna. Följaktligen ökar också vätskevolymen i kroppen. Som ett resultat sväller ansiktet, armarna, benen. För att förhindra detta är det nödvändigt att minska mängden socker och vitt mjölprodukter.

Oftast utgör inte ödem före menstruation ett allvarligt hot för en kvinna. Men i vart tionde fall indikerar vätskeansamling i kroppens vävnader hälsoproblem. Om ödem inte försvinner inom 1-2 dagar efter menstruationens början, bör du rådfråga en läkare. Detta kan vara ett symptom på sjukdomar i leder, njurar, kardiovaskulära eller lymfsystem..

Först och främst kommer korrigeringen av den dagliga behandlingen att förhindra svullnad de senaste dagarna före menstruationen. Inför kritiska dagar bör varje kvinna ägna ökad uppmärksamhet åt kosten. Det rekommenderas att begränsa användningen av fet kött, mejeriprodukter, stekt mat, rökt kött, bekvämlighet och kryddor.

Från drycker bör man föredra rent vatten, avkok av örter och naturliga juice. Drickning och näring av hög kvalitet hjälper till att förhindra svullnad i ben och ansikte före menstruation.

Om svullnad fortfarande dök upp, kan du bli av med dem med hjälp av några enkla knep:

 1. Om ansiktet är svullet kan du på morgonen förbättra sitt utseende med hjälp av en sådan mask: rå potatisknöl gnides fint på ett rivjärn, och den resulterande massan fördelas jämnt över ögonlocken. Masken lämnas i 15 minuter, varefter den tvättas av med kallt vatten..
 2. Två bomullsdynor fuktas i kylt grönt te och en kompress appliceras på ögonlocken i 15 minuter. Grönt te tonar huden perfekt och lindrar svullnad.
 3. En utmärkt äggvita mask eliminerar påsar under ögonen. För att slutföra proceduren räcker det att slå vispen med vispen och applicera den under de nedre ögonlocken i 15 minuter.
 4. En mask av rått protein eliminerar perfekt svullnad under ögonen. De gör det så här: slå vispen med en visp och applicera den under de nedre ögonlocken i 15 minuter.
 5. Hel mjölk hälls i en kopp och två isbitar tillsätts. Två bomullsdynor impregneras med mjölk och appliceras som en kompress i 10 minuter till århundraden.
 6. En tesked hackad persilja blandas med två teskedar gräddfil 20% fett. Masken appliceras på ansiktet och tvättas i kallt vatten efter 20 minuter.
 7. Några grenar med färsk rosmarin krossas och hälls med ett glas kokande vatten. Buljongen insisteras i sju dagar på ett mörkt ställe. På morgonen används infusionen istället för ett tvättmedel.
 8. För att ta bort svullnad i benen under PMS kan du torka av dem varje kväll med en isbit gjord av ett avkok av kamomill eller starkt kaffe.
 9. För att få svullnaden på benen att försvinna rekommenderas att man förbereder ett sådant bad: ett glas salt löses i 10 liter vatten, och sedan tillsätts en matsked läsk och en tesked jod. Sänk benen i den resulterande vätskan i 10 minuter. Proceduren kan göras när som helst på dygnet..

Varför sväller jag av kolhydrater

Nu lär du dig en av hemligheterna i samband med viktfluktuationer. Var och en av er märkte antagligen att vikten och den behagliga känslan av hur jeans sitter i midjan ofta oväntat: ibland på morgonen vaknar du upp och känner att du är ett par hundra gram eller till och med ett kilo tyngre och jeans som Igår passar du, idag skakar de redan. Vad pågår?

Vetenskaplig förklaring till ödem i samband med kolhydratmetabolism. Om det inte är fråga om PMS, är du troligtvis svullen eftersom du åt kolhydrater: bröd, pasta, ris, rullar, pizza, sushi (jag skämmer mig bara för att ha listat sådana produkter), potatis, spelt, majs etc..

Snabba kolhydrater (socker) från dessa produkter, som du inte brände direkt, eftersom du till exempel åt pizza med ett glas öl och sedan gick till sängs, förvandlas inte direkt till fett utan omvandlas först till glykogen.

Glykogen består av glukos (socker) molekyler, kopplade till varandra i form av en kedja, liknande pärlor, där vattenmolekyler fungerar som en kopplingslänk. Först kommer glukosmolekylen, sedan vattenmolekylen och sedan igen glukosmolekylen.

Så om du åt för mycket pizza (eller kakor) på natten, kommer du att märka att du skriver lite och som ofta händer vill du dricka. Fortfarande skulle! Kroppen använder vatten för att skapa en kedja av glukos (bättre känd som glykogen), som den lagrar i levern och musklerna som en primär energikälla.

Nästa morgon vaknar du upp och ser att jeans är snäva, och siffrorna på vågen bekräftar dina värsta förväntningar.

Lugnt. Det här är bara viktfluktuationer, du har inte riktigt återhämtat dig!

Hur hanterar jag ödem på grund av kolhydrater? Konsumera inte kolhydrater i flera timmar eller hela dagen. Kroppen bränner först den tillgängliga glukosen innan han förvandlar proteiner och fetter till ny glukos: det vill säga, glykogenbindningar bryts ned och frigör vattenmolekyler. Och du är inte längre samma extra kilogram som så irriterade dig på morgonen.

På grund av denna enklaste process, i början av en proteindiet, förlorar en person mycket vätska och märker en betydande ökning av diurese (dvs urinvolym per dag): kroppen tar glukos från glykogen.

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Svullnad som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika.

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Daub före menstruation

En daub före menstruation är som regel inte ett tecken på allvarliga kränkningar. Men att känna till de faktorer som orsakar detta fenomen är fortfarande värt det. Det är också nödvändigt att konsultera en läkare om situationen återkommer.

Ofta smetar en kvinna före menstruation brun, två dagar innan de börjar. Detta är normalt och bör inte vara en anledning till oro..

Om det fortfarande finns en vecka innan menstruationen och du har en brun daub kan detta vara ett tecken på graviditet (implantationsblödning). Om sådana upplevelser dyker upp, genomföra ett graviditetstest och kontakta en födelseklinik.

Dessutom kan en daub innan menstruationen tala om bildandet av livmoderhalserosion. Många medicinska experter anser att detta är en förutsättning för utveckling av livmoderhalscancer. Denna sjukdom har praktiskt taget inga symtom, och bara en läkare kan bestämma sin närvaro.

Utstryk före menstruation? Kanske är orsaken att ta hormonella preventivmedel. De orsakar ofta ett brott mot månadscykeln. I den här situationen bör du konsultera en gynekolog, du kan behöva ta en paus i att ta dessa medel eller välja ett annat läkemedel.

Grönt slemhinnor före menstruation kan vara tecken på purulent cervicit. Om dessa symtom uppstår, försena inte ett besök hos gynekologen.

Hur man förhindrar förekomst av ödem

För att undvika utvecklingen av puffiness under den premenstruella perioden måste flickan anpassa sin livsstil: äta rätt och träna. För att öka effekten är det tillåtet att ta mediciner och tillämpa alternativa metoder.

Eftersom överskott av fettvävnad i kroppen stimulerar produktionen av östrogen, måste en kvinna äta en balanserad diet: byt ut stekt mat med färska grönsaker och frukter. Produkter som innehåller vitamin B har en positiv effekt på den kvinnliga kroppen - pumpafrön, mejeriprodukter, kött och sallad.

Med medicinering

Följande mediciner används för att förhindra svullnad:

 1. Orala preventivmedel innehåller hormoner, så de tar bort mjukvävnadens mjukhet. Det mest effektiva läkemedlet anses som Dufaston.
 2. Parlodel syftar till att normalisera prolaktinnivåer.
 3. Diuretikum läkemedel Veroshpiron påskyndar processen för vätskeavdragning.
 4. Vitaminkomplex bör tas om ödem är ett symptom på ett försvagat immunsystem..

Med en lätt manifestation av premenstruellt syndrom rekommenderas det att man tar homeopatiska läkemedel som mastodinon eller cyklodinon som medicinsk profylax..

Folkrättsmedel

I närvaro av kontraindikationer för att ta mediciner, för profylaktiska ändamål är det tillåtet att använda en avkok baserad på växtuppsamling. För beredningen blandas kalendula, mynta, citronmelisse och kamomill och hackas noggrant. Två matskedar av det erhållna råmaterialet ångas med 500 ml vatten och vätskan infunderas under en timme. Klar buljong visar sig tas två gånger om dagen i 25 ml.

Behandling av obehag före menstruation

Behandling av obehagliga upplevelser före menstruationen innebär att de faktorer som orsakar dem elimineras. Läkaren i receptionen gör en undersökning och undersökning av patienten och föreskriver nödvändiga undersökningsmetoder. Om sensationerna är förknippade med en kränkning av månadscykeln, kan diagnos tilldelas:

 • test för att upptäcka hCG-nivåer i blodet;
 • Ultraljud av sköldkörteln;
 • screening för sexuellt överförda sjukdomar;
 • hormonella studier;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • urin- och blodprover;
 • MRI.

För att bestämma orsakerna till bröstsmärta kan mammografi och ultraljud ordineras..

Om orsaken är hormonobalans ges hormonbehandling vanligtvis under 12 veckor. I närvaro av infektionssjukdomar kan en antibiotikakurs ordineras. För behandling av blödning före menstruation utförs ofta curettage.

För att behandla manifestationerna av PMS används psykoterapi, som inkluderar: konfidentiell konversation och auto-träning. Det är mycket viktigt vid behandlingen av detta syndrom:

 • ha mer vila;
 • ät rätt (du kan inte äta krydda och salta rätter, kaffe);
 • utesluta intensiv idrottsutbildning;
 • att vägra från dåliga vanor;
 • Undvik stress.

Med medicinsk behandling beaktas sjukdomens varaktighet, förekomsten av patologier, patientens ålder. Dessutom tilldelas:

 • lugnande medel och psykotropa läkemedel;
 • antihistaminer för behandling av puffiness;
 • läkemedel som förbättrar blodtillförseln till hjärnan (nootropil, aminalon);
 • hormonella läkemedel.

Behandling av patienter med premenstruellt syndrom utförs under 3-månaderscykler, varefter en paus görs för 2 eller 3 cykler. Om det finns tecken på PMS kan behandlingen upprepas igen. Om det var effektivt kan lugnande medel och vitaminer ordineras som underhållsterapi..

De viktigaste och intressanta nyheterna om behandling av infertilitet och IVF finns nu i vår Telegram-kanal @probirka_forum Gå med nu!

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att i tid observera processens regelbundenhet och dess manifestationer. Om benen sväller före din period måste du leta efter ytterligare symtom. Försvinner problemet med kritiska dagar? Känner du några andra symtom (samma bröstsmärta, andnöd). När allt kommer omkring kan det visa sig att benen sväller inte före menstruationen, utan i princip. Och detta är ett varningstecken för uppkomsten av åderbråck eller hjärtproblem..

Rapportera ändringar till din gynekolog. Han ställer ytterligare frågor och kan också schemalägga en serie tester. Endast genom deras resultat kan vi prata om något specifikt.

Skälen till att vatten hålls kvar i kroppen och utan kritiska dagar är många. Därför måste du titta på problemet och noga övervaka när det visas, hur länge det varar och vad som åtföljs. Det är omöjligt att diagnostisera endast detta symptom. Men detta kan hjälpa till i diagnosen, om plötsligt andra symtom dyker upp..

Glöm inte att artikeln endast innehåller allmänna råd. Alla tecken på premenstruellt syndrom som regelbundet återkommer och går utöver normen är en ursäkt för att komma ur ditt hem och gå till läkaren. Okontrollerat intag av läkemedel och läkemedel som bekämpar svullnad leder till de mest obehagliga konsekvenserna.

Andra sätt att minska svullnad

Att minska ödem hos kvinnor med menstruation är ett ämne som lite studerats. Sökningen efter effektiva sätt att undvika svullnad under kritiska dagar fortsätter dock. Här är några fler sätt att lindra svår svullnad:

 • För att inte vakna med ett svullet ansikte på morgonen, drick inte mycket te och kaffe på natten, särskilt alkoholhaltiga drycker.
 • Drick mer vatten, det här är paradoxalt, men om du dricker mycket vatten per dag kommer kroppen att vara mer villig att ge den i urin.
 • Drick avkok av hästsvans, persilja, hibiskus, fänkål, nässlor - dessa medicinska örter har en urindrivande effekt.

Vissa enkla dietförändringar kommer att minska vattentätheten. Först bör du prova att äta mindre salt. Ät din kropp regelbundet med magnesium, kalium och vitamin B6, särskilt under din period.

Växtbaserade avkok, rent vatten och saltfria dieter hjälper också till att bekämpa svullnad under menstruationen. Men om vattentätning kvarstår och du är trött på varje PMS för att bekämpa en svullnad kropp, konsultera en läkare.

Varför sväller jag på morgonen

Föreställ dig att du inte ät pizza i går kväll, men en läcker soppa med lågt natriuminnehåll, men nästa morgon hittade du fortfarande svullnad i ansiktet, svullnad i händer eller fötter.

Kom ihåg de fashionabla rekommendationerna för näring, kommer du omedelbart att tänka: Jag har intolerans mot pumpa, morötter eller tomater.

Jag säger bara att om du sväller på morgonen och det snabbt går under dagen, så är den äta tomaten inte skylden. (Men om du fortfarande svullnar på kvällen, så är naturligtvis tomaten att klandra.)

Vetenskaplig förklaring av orsakerna till ödem på morgonen. Mikrosirkulationen är skylden. Blod som pumpas av hjärtat och pulseringen av artärerna når våra lemmar och delar av kroppen (armar, ben, ansikte) som är avlägsna från hjärtat. Cirkulationssystemet är uppdelat i mindre och tunnare kärl, i slutet av vilket blodet avger syre och tar koldioxid. Efter det måste hon återvända hem, kasta ut koldioxid och ta syre.

Men vad kommer att driva henne? Det finns flera faktorer, varav en är den rytmiska muskelsammandragningen som du använder under dagen..

Det är lätt att gissa att medan du sover så bromsar hela processen (till exempel min vän Laura, sömnvandraren, svullnar aldrig). Och om du också sover i ett varmt rum (och i värmen expanderar fartygen) eller bär omfattande fleece-pyjamas och leggings från fårull, blir allt värre.

Som ett resultat, på morgonen är du svullna, men efter några timmar blir du som en person.

Hur kan man lindra svullnad på morgonen? Det hjälper utan tvekan att hålla temperaturen sval..

Om dina ben är mest svullna, kan du lyfta dem lite. Det rekommenderas ofta att lägga en kudde under dina fötter. Jag försökte, men hon stannade aldrig kvar där jag uttryckte det, så jag rekommenderar att du lägger något voluminöst under madrassen så att dina ben är upphöjda. Och du blir inte förvånad på morgonen hur den här kudden kom hit.

Manifestation av puffiness

Manifestationen av puffiness är individuell. Varje kvinna har fysiologiska egenskaper, på grund av vilket ödem förekommer i olika organ och vävnader. Den vanligaste svullnad och smärta i området av bröstkörtlarna, svullnad i buken, händer, ben, fötter och ansikte. Överskottsvätska kan ge en viktökning på 3-5 kg. Svullnad åtföljs ofta av störningar i mag-tarmkanalen - förstoppning, uppblåsthet, gas. Som ett resultat av förändringar i kroppsformer, möter kvinnor svårigheter att välja en garderob: deras fötter är så svullna att det är omöjligt att bära skor i deras storlek, vanliga byxor inte konvergerar i midjan. Fukthållning börjar oftast 3-7 dagar före menstruationens början och passerar under de första dagarna av menstruationen.

Bästa botemedel för ödem

All medicinering mot ödem före menstruation föreskrivs naturligtvis av läkaren efter en fullständig undersökning: du kan inte eliminera ödem med medicin själv.

Folkläkemedel är en annan fråga, men de bör också konsulteras med en gynekolog..

En blandning av juice med en urindrivande effekt kommer att vara användbar för många kvinnor. Nypressade juice av morötter, gurkor och citron blandas i lika delar (1/2 kopp), tillsätt vatten efter smak och dricka blandningen i 3 doser under dagen.

Pepparmintinfusion från ödem innan menstruationen kan drickas 5-6 gånger om dagen. 30 g torrt råmaterial hälls med kokande vatten (1 l), behållaren täcks och insisteras i ungefär en timme: svullnad går snabbt.

Andra diuretiska örter: burdock, morwort, kamomill, persilja, majsstigmas, hagtorn (blommor och frukter), etc..

Premenstrualt syndrom är en kombination av specifika symtom - smärta, svullnad i bukhinnan och bröstkörtlarna, försämring av allmänt välbefinnande - vars utveckling beror på en kränkning av den hormonella bakgrunden. Ödem före menstruation är en naturlig reaktion av den kvinnliga kroppen på en förändring i hormonnivåerna, så det försvinner på egen hand efter kritiska dagar slut.

Om svullnaden kvarstår under lång tid måste en kvinna besöka en gynekolog.

Hur många dagar börjar ödem innan menstruationen

Fysiologisk puffiness, kännetecknande för många kvinnor, förekommer 3-6 dagar före det förväntade datumet för menstruation. Men på den första dagen av menstruationen minskar koncentrationen av progesteron kraftigt och den ackumulerade vätskan börjar lämna kroppen.

Minskningen i svullnad under menstruationen beror också på det faktum att det växtvuxna endometriet börjar komma ut ur livmodern, det minskar i storlek. I den andra fasen av cykeln är livmodern något förstorad, på grund av detta kan metaboliska problem uppstå, arbetet i angränsande organ kan störas.

Enligt vissa läkare är ansamling av vätska nödvändig i vissa delar av kroppen före menstruationen. Så kroppen förhindrar uttorkning, vilket kan uppstå på grund av blodförlust under menstruationen.

Vad som leder till ödem under menstruationen

Innan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil. Ökad irritabilitet och aggressivitet visas, ben och armar sväller och bröstet förstoras. De listade symtomen är tillfälliga och försvinner under den första eller andra dagen av menstruationen. De exakta orsakerna till puffiness identifieras inte, det finns många teorier och antaganden.

Läs mer: Svullna bröst: vad man ska frukta

Överföring och östrogenbrist

Eventuella onormala östrogennivåer leder till svullnad och ömhet under premenstruellt syndrom. Överskott hormon provoserar en försening i kroppens natrium, vilket leder till ansamling av överskott av vätska.

Svullnad i bröstet, armar, ben och ansikte under menstruation är vanligt. En sak är att om detta tillstånd orsakar obehag och varar mer än en vecka måste du se en läkare.

prolaktin

En ökning av nivån av prolaktin i blodet väcker också stagnation av natrium i kroppen. Det bevisas att även normala hormonnivåer påverkar förekomsten av puffiness. Detta beror på den ökade känsligheten hos bindväv för ämnet..

Andra orsaker

Konstant svullnad och vätskeretention i kroppen innan menstruation kan uppstå mot bakgrund av stress och nervstörningar. Detta symptom observeras också hos kvinnor med kroniska sjukdomar..

Läkare skiljer grupper av flickor som är mest benägna att ödem:

 • övervikt;
 • njurinflammation;
 • lever- och njursvikt;
 • patologi hos blodkärl och hjärta;
 • cykelfel;
 • den första menstruationen;
 • sista menstruation före klimakteriet.

Orsaken kan också vara en brist på vitaminer, särskilt grupper B, E och C. Svullnad kan uppstå om en kvinna tar hormonella läkemedel under lång tid.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

Tecken, symptom på ägglossning, hur man beräknar när den inträffar, ingen ägglossning, vad man ska göra


En kvinnas huvuduppgift anses vara fortsättningen av släktet. Naturligtvis är både en kvinna och en man involverad i befruktningen, men huruvida företrädaren för det svagare könet gör graviditet, om hon kommer att föda ett friskt barn, beror bara på sig själv....

Hur du påskyndar din period för att starta snabbare

Att åka på semester vill många kvinnor att inget stör dem under sin semester. Och under oro övervägs ofta frågan om menstruation, vilket kan orsaka mycket obehag under resan.....