Frekvent urinering under menstruationen

Harmonier

Ett tillstånd där en person upplever ofta lust att urinera kallas poliakuria i medicinen. Om man samtidigt släpper ut en alltför stor mängd urin - handlar det redan om polyuri.

orsaker

Vissa kvinnor klagar över ofta urinering under premenstruellt syndrom (PMS). Anledningen till detta är ofta att dricka stora mängder vatten..

Som ni vet äter många flickor aktivt söt, fet och stekt mat under PMS. Naturligtvis, efter sådana godsaker är de törstiga. Dricksvatten utsöndras snart och detta är helt normalt..

Hormonförändringar påverkar också betydligt eliminering av vätska före menstruation. Som ni vet börjar progesteron under andra hälften av cykeln aktivt produceras i en kvinnas kropp.

Det bildas i corpus luteum i äggstockarna, som bildas på platsen för en bruten follikel. Normalt spelar detta hormon en viktig roll i utvecklingen av graviditeten. Om befruktningen inte har inträffat upphör den att syntetiseras, vilket leder till avstötning av endometri och menstruationens början.

Många forskare är säkra på att progesteron har en natriuretisk effekt. Den exakta verkningsmekanismen för hormonet är oklart, men det är känt att det främjar utsöndring av salter och vatten från kroppen. Det är en ökning av progesteron som kan förklara ofta urinering och aktiv eliminering av vätska från kroppen under den andra halvan av menstruationscykeln. Det är anmärkningsvärt att en liknande situation observeras hos gravida kvinnor..

Hur många dagar innan menstruationen stör kvinnor av ofta urinering? I själva verket är allt mycket individuellt. I vissa kan detta hända på en vecka, i andra på 2-3 dagar, i andra med början av menstruationsblödning.

Många kvinnor är intresserade av vad som är orsakerna till snabb urinering under menstruationen. När början av "dessa dagar" börjar kvinnan att avvisa endometrium - membranet som foder livmodern utifrån insidan. För att bli av med gamla vävnader börjar livmodermusklerna att dras aktivt. På grund av detta blir muskelvävnad ödem och livmodern växer i storlek och börjar irritera urinblåsan. Detta leder i sin tur till ökad urination.

Normalt kan ofta urinering störa en kvinna ytterligare 1-2 dagar efter menstruationens slut, därför är det vanligt att urinering efter menstruation är förståelig. Om det obehagliga fenomenet varar längre eller åtföljs av andra störande symtom, bör kvinnan rådfråga en gynekolog.

Patologi

I vissa fall är ofta urinering under menstruationen ett tecken på allvarliga sjukdomar i könsorganet. Förekomsten av patologi bör övervägas i händelse av en obehaglig lukt, misstänkt utflöde, smärta i nedre del av magen eller brännskada i det yttre könsdelområdet.

Möjliga orsaker till poliakuri:

 • Urinvägsinfektion. Under menstruationen kan skadliga mikroorganismer lätt tränga in i en kvinnas urinrör. Infektion leder till utvecklingen av en inflammatorisk process i urinröret (uretrit) och urinblåsan (cystit). På grund av detta börjar en kvinna oroa sig för ofta smärtsam urinering med föroreningar av blod i urinen.
 • Gynekologiska sjukdomar. Poliakuria kan uppstå vid inflammation i de kvinnliga könsorganen (endometrit, adnexit och oophoritis). Under menstruationen förvärras den inflammatoriska processen något, vilket leder till ökad urinering.
 • Sexuellt överförda infektioner. Utseendet på ofta urinering och en obehaglig lukt under menstruationen kan vara ett tecken på en dold sexuellt överförd sjukdom. Endast ett besök hos gynekologen och leverans av ett antal nödvändiga test hjälper till att identifiera det..

Om du förutom poliakuria har några störande symtom, registrera dig genast hos gynekologen. En specialist kommer att undersöka dig och berätta vad orsaken är. Om gynekologen upptäcker några sjukdomar i dig kommer han säkert att välja lämplig behandling för dig..

Orsaker till ofta urinering före menstruation

Kvinnor lär sig menstruationens tillvägagångssätt inte bara i kalendern, utan också av de transformationer som äger rum i kroppen: svullnad i bröstkörtlarna, ett förändrat psyko-emotionellt tillstånd, dragande smärta i nedre del av buken, ofta urinering (pollakiuria). Alla dessa manifestationer är väldigt individuella, men klagomål om ofta "lite för små" promenader stöter ständigt på. Anledningen till denna avvikelse kan vara resultatet av naturliga processer i kroppen. Men ibland ofta urinering före menstruation är ett tecken på en allvarlig patologi.

Menstruation hos kvinnor

För kvinnor sker menstruation (menstruation) varje månad. De börjar under puberteten, är frånvarande under graviditeten och en viss tid efter förlossningen. Spotting stoppar med början av klimakteriet. Menstruationscykelns varaktighet är annorlunda: från 23 till 35 dagar. Normen tas vanligtvis 28 dagar.

De processer som förekommer hos kvinnor i kroppen delas villkorat in i faser:

FasKroppsprocesser
MenstruationsPerioden med uterusblödning som varar 3-7 dagar. Livmodern, som sammandras kraftigt, avvisar det odlade endometriumet (inre skalet), som ägget är fästt efter befruktningen.
FollikulärDet börjar med den första fasen. Varaktighet - 14 dagar. En ny follikel bildas i äggstockarna, där ägget mognar. Endometrium börjar växa.
ovulatoriskaFasens varaktighet är 3-4 dagar. Under påverkan av hormoner bryts en mogen follikel och ett ägg släpps, redo att smälta samman med spermierna. Processen kallas ägglossning. Vissa kvinnor känner lite smärta i nedre del av buken i området av äggstocken där brott inträffade..
lutealFaslängden är från 11 till 16 dagar. Produktionen av hormoner östrogen och progesteron sker, som förbereder kroppen på framtida graviditet. Fasen kännetecknas av manifestationen av premenstruellt syndrom (PMS) - en uppsättning indikatorer för förändrad hormonell bakgrund (smärta i nedre del av buken, förändringar i psyko-emotionellt tillstånd, bröstsvullnad).

Snabb urinering är också ofta ett av tecken på PMS. Samtidigt kan dricksprogrammet vara ganska milt.

Ofta urinering före menstruation: normal eller onormal

Orsakerna som orsakar kvinnor att urinera ofta i samband med menstruationen kan vara både naturliga och patologiska. Därför måste alla tecken beaktas i kombination för att korrekt bedöma situationen.

Fysiologiska processer

Snabb urinering före menstruation är normalt - resultatet av fysiologiska processer i kroppen. Det finns ingen anledning att oroa sig om, i slutet av menstruationen, sådana symtom upphör. Och detta tillstånd förklaras av en förändrad hormonell bakgrund:

 1. Det producerade östrogenet irriterar väggarna i urinblåsans slemhinna, vilket orsakar pollakiuria.
 2. Innan menstruationen sväller och ökar livmodern. Det finns en konstant reduktion av väggarna i organet för endometrial avstötning, vilket gör att livmodern är i ett tillstånd av ton. Processen för gasbildning i tarmen intensifieras fortfarande, varför den också ökar något. Som ett resultat lägger organ i närheten tryck på urinblåsan och provoserar ytterligare turer i små behov.
 3. Under påverkan av progesteron i den sista fasen av cykeln är ansamling av vätska i vävnaderna. Och före och under kritiska dagar transporteras vattentillförseln intensivt från kroppen, vilket orsakar ofta urinering.

Ibland, under klimakteriet, finns också dysuriska störningar med tecken som är karakteristiska för klimakteriet: värmevallningar, inkontinens, humörsvängningar.

Premenstruellt syndrom

Det mesta av den kvinnliga reproduktiva åldern före menstruationen lider av det så kallade premenstruella syndromet. Det manifesteras av följande symtom:

 • ökning av blodtrycket;
 • illamående, ökad aptit;
 • smärta i bröstet och nedre buken;
 • svullnad, viktökning;
 • depression, irritabilitet, stress.

Ganska vanligt tecken på PMS är ofta urinering. Om alla obehagliga manifestationer försvinner i slutet av din period behöver du inte oroa dig. Men du kan konsultera din läkare för att underlätta välbefinnande under den pre-menstruella perioden. Han kommer att rekommendera att ta vitamin eller hormonella komplex. Enligt många patienter förbättrar detta situationen avsevärt..

Uppfattning av ett barn

Ofta har urinering före menstruation ibland naturliga orsaker. En av dem är graviditet. Den växande livmodern pressar på den intilliggande blåsan och orsakar en önskan att gå "på ett litet sätt." De primära tecknen på graviditet är mycket lik de under PMS:

 • tarm illamående och ångest:
 • bröstförstoring och överkänslighet;
 • ständigt hungrig;
 • snabb utmattbarhet.

För att identifiera arten av de oroande symtomen måste du göra ett graviditetstest. Idag kan varje apotek erbjuda en billig indikator vars känslighet gör att du kan identifiera befruktningsfakta från början av förseningen av menstruationen.

Patologiska faktorer

Ofta urinering före menstruation kan vara ett tecken på patologin hos enskilda organ eller till och med hela system. I sådana fall finns det andra relaterade symtom. Det är viktigt att inte ignorera dem..

OrgansystemSjukdomar, deras symtom
UrinOfta urinering är ett svar på inflammation i njurarna och / eller urinblåsan. Mot bakgrund av en hormonell bakgrund som ändrats före menstruationen, uppträder ofta latenta former av sjukdomar. Temperaturen stiger, nedre delen av ryggen och magen, svullnad former, lukten och utseendet på urinen förändras.
SexuellBrott i systemet med reproduktiva organ indikeras av cykelfel i kombination med täta urinering, klåda i den intima zonen, dra smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Liknande symtom indikerar förekomsten av tumörer, livmoderpatologi, inflammatoriska och infektionssjukdomar..
hjärtBehovet av ofta urinproduktion på natten kan indikera hjärtsvikt. I detta fall observeras ödem.
EndokrinÖkat behov av vandring är typiskt för diabetes. Dessutom uppträder en ovanlig törst, en känsla av torr mun, kroppsvikt ökar.

Ofta uppmaningar under cykeln

Det händer ofta att ofta urinering, som observeras under menstruationen, inte är helt relaterad till den kvinnliga cykeln. Orsakerna kan vara vanliga situationer: dricka en stor mängd olika vätskor, ta diuretika eller bantning droger, när du dricker mycket kaffe eller alkoholhaltiga drycker, det var hypotermi eller stress.

Fysiologiska orsaker till pollakiuri under kritiska dagar:

 1. Klimax Betydande hormonella förändringar inträffar, vilket leder till dysuriska störningar.
 2. Aktiv produktion under andra hälften av progesteroncykeln, vilket provoserar ansamling av vatten i kroppen. Och strax före de mest menstruerade perioderna och under utsöndringar minskar hormonmängden kraftigt, och den tillgängliga vätskan börjar utsöndras från vävnaderna, urinproduktionen ökar följaktligen.

En situation är farlig när ofta urinering under menstruationen har skäl som inte är relaterade till menstruationscykeln. I detta fall indikerar symptomet en sjukdom. Till exempel börjar vissa sexuellt överförda sjukdomar som är asymptomatiska börja manifesteras under menstruationen, vilket tvingar det klara könet att springa till toaletten.

För att utesluta eller bekräfta den patologiska komponenten i det alarmerande symptom, bör du vara uppmärksam på samtidigt tecken (svår smärta, klåda, sveda, förändringar i urinens natur, magra menstruationsflöde) och var inte blyg, gå till läkaren.

Utseendet på ofta urinering efter menstruation

I slutet av menstruationen återgår hormonella och metaboliska processer till det normala. Vatten som ackumuleras i vävnader utsöndras aktivt. Var inte förvånad om urinvolymen är större än mängden vätska som konsumeras per dag.

Ofta urinering efter menstruation är vanligtvis 1-2 dagar och normaliseras sedan. Det bör inte finnas några resor till toaletten på natten. Annars krävs specialisthjälp..

Sätt att lösa symptomet

Förmågan att eliminera ett obehagligt irriterande symptom (minska antalet resor till toaletten) beror direkt på orsakerna som orsakade det. Därför är allt som följer med överträdelsen viktigt. Det finns inga bagateller i hälsofrågor.

Läkaren väljer metoderna för eliminering och behandlingsmetoder individuellt:

 1. Förändringar i vanor: minska antalet drycker som drickas, vägrar (om möjligt) diuretiska läkemedel, justerar kosten, förhindrar hypotermi, eliminerar stressiga situationer.
 2. Vid sjukdom föreskrivs lämplig behandling..
 3. Naturliga fysiologiska orsaker försvinner på egen hand över tiden.

Varje kvinna, om hon är uppmärksam på sin kropp, kan avgöra om allt är normalt eller om patologi utvecklas. Ignorera inte larm. Handlingslöshet, hoppas att allt kommer att gå över tiden, är omöjligt. Bristen på behandling i vissa fall kan leda till farliga konsekvenser..

Ofta urinering under menstruationen - de främsta orsakerna

Under de tidiga dagarna av menstruationen upplever många kvinnor olika obehagliga och ibland smärtsamma upplevelser. Larm inkluderar ofta urinering före menstruation. Många kvinnor frågade sina gynekologer om arten av en sådan anomali..

I många fall är ett onormalt antal påvar verkligen ett symptom på en viss sjukdom i urinsystemet. Men i så fall kommer också andra symtom som orsakas av sjukdomen att manifesteras. För din egen försäkring och sjukdomsförebyggande kan du diagnostiseras av din läkare.

En annan sida av kvinnlig ångest är en oplanerad graviditet, eftersom det är hormonhopp som leder till ofta urinering hos gravida kvinnor. Därför, när menstruationen kommer, och urinblåsan gör att du springer, finns det viss försiktighet.

Orsaker till snabb urinering

I de flesta fall är en förändring i "beteende" hos urinblåsan förknippad med hormoner. Men ibland före menstruationen inträffar ofta urinering inte så mycket på grund av själva menstruationen, utan av skäl av en helt annan ordning. Först och främst är dessa:

 1. Dricka överdrivna mängder vatten. Kroppen tar bort ju mer urin, desto mer vätska drickades av en kvinna. En speciell diuretisk effekt kännetecknas av kaffe och alkoholhaltiga drycker. Vissa teer för viktminskning fungerar också som diuretika, vilket alltid anges på förpackningen..
 2. Närvaron i kosten för diuretika produkter. Vattenmelon och melon leder i denna lista, men det finns också mindre uppenbara ”representanter”: gurkor, tomater, tranbär, citroner, granatäpplen, ananas, druvor, selleri, rädisa, morötter.
 3. Behandling med läkemedel, bland vilka biverkningarna är en urindrivande effekt. Vanligtvis förskrivs dessa mediciner för hypertoni, hjärtsvikt, inflammation i urinblåsan och njurarna. Återigen - läs instruktionerna.
 4. Lång vistelse i kylan. I regnigt och blåsigt väder uppstår önskan att besöka toaletten mycket oftare än när det är varmt och soligt ute. Men för problemet med täta urineringar kan du inte ens lämna rummet: om arbetskontoret är dåligt uppvärmt, kommer alla anställda att tvingas till toaletten med avundsvärt regelbundenhet.
 5. Känslomässig överbelastning, oro, stress. En upprörd kvinna behöver oftare besök i toaletten än om hon var helt lugn. Oavsett hur konstigt det kan verka, men urinblåsan reagerar mycket snabbt på panik, rädsla, överdriven rädsla. Lången att urinera före en examen, ett möte, en viktig resa, är nästan alla bekanta.

För att minska antalet dagliga urinärenden behöver du bara justera din dagliga rutin något. Och om det ibland är omöjligt att vägra mediciner med en diuretisk effekt, kan varje kvinna dricka mindre vatten, ändra kosten, hålla sig varm och försöka att inte vara nervös.

Alla möjliga orsaker som provocerar ofta på toaletten innan menstruationen kan delas in i två grupper: naturliga och patologiska. Du kan mer exakt bestämma källan till sjukdom om du analyserar de befintliga symtomen i komplexet.

Ofta urinering före menstruation kan vara en följd av naturliga förändringar som inträffar i kvinnans kropp under denna period. Detta tillstånd bör inte vara en anledning till oro om det passerar utan spår i slutet av menstruationen.

Vanligtvis förklaras ofta behov av toalett innan menstruation av faktorer av hormonell karaktär:

 1. Under påverkan av östrogen uppträder symtom på irritation i slemhinnan i urinblåsan och tarmarna. Detta förklarar diarré före regleringen och ofta urinering hos kvinnor.
 2. Musklerna i vagina sväller, livmodern växer och kommer i ton. Förstärkt gas i tarmen, och den ökar också i volym. Trycket från angränsande organ på urinblåsan provoserar en ökning av resor till toaletten.
 3. Under påverkan av hormonet progesteron under den andra halvan av cykeln kvarhålls vatten i kroppen. Strax före menstruationens början och under dem avlägsnas den ackumulerade vätskan aktivt från vävnaderna, vilket orsakar ofta urinering.

Mer än hälften av kvinnor i reproduktiv ålder tål knappt tiden innan menstruationens början. Uppsättningen av obehagliga symptom kallas PMS - premenstruellt syndrom hos kvinnor. Detta tillstånd åtföljs av följande uppsättning plågor:

 • hypertoni;
 • en känsla av illamående, okontrollerad aptit och andra ätstörningar;
 • smärta i bröstet, nedre buken, migrän;
 • viktökning, ödem;
 • svår stress, nervositet och depression.

Ofta, mot bakgrund av alla dessa specialeffekter, förekommer ofta urinering före menstruationen. Om problemet försvinner samtidigt med avslutad menstruation, oroa dig inte. Det är dock vettigt att konsultera en läkare för att korrigera det allmänna tillståndet före menstruation. En gynekolog kan förskriva vissa vitaminer eller hormoner för att lindra symtomen..

Övrig

För att följa ofta resor till toaletterna kan många sjukdomar och tillstånd. Så urolithiasis, neoplasmer i urinblåsan, patologi i livmodern (prolaps eller cancer), svaghet i urinväggen kan manifestera sig.

För att eliminera orsaken till ofta urinering är det nödvändigt att gå vidare från kärnan i problemet. I det fall då denna sjukdom måste behandlas så att den inte har tid att utvecklas och orsaka mycket obehag och komplikationer.

När orsaken ligger i hushållsminskningarna är det värt att eliminera deras utseende. Om du dricker mycket, försök att övervaka behandlingen (normalt 40 ml per 1 kg kropp per dag). Kom ihåg att diuretika, te och kaffe kommer att utvisa vätska från dig, inte vara rädd och få panik. Om du märker andra obekväma symtom är det bättre att konsultera en urolog eller gynekolog. Dessa specialister hanterar urinproblem, oavsett din naturliga cykel..

Urinvägssjukdomar

Snabbt utflöde av urin kan tala pyelonefrit, cystit och uretrit. Men detta är långt ifrån det enda symptom som följer med sådana sjukdomar.

I den inflammatoriska processen kommer urinens färg och sammansättning att ändras (synlig även utan laboratorieanalys), smärta kommer att uppträda i ländryggen och inguinalregionerna, och kroppstemperaturen kan öka. Ofta finns det en känsla av en ofullständigt tom urinblåsan.

Om sådana symtom uppstår, särskilt i kombination med feber, måste du snarast konsultera en läkare och börja behandlingen. Avancerade fall av inflammatoriska sjukdomar hotar allvarliga komplikationer och utvecklingen av njursvikt.

Behandling

Ett läkarbesök är obligatoriskt när:

 • ökad intensitet av smärta;
 • förekomsten av ytterligare symtom i form av illamående, kräkningar och frustration;
 • förekomsten av stora blodproppar i menstruationsblodet;
 • bibehålla smärta även efter att ha tagit medicin.

Alla listade symptom är patologiska och kan inte försenas..

Så patologin som har utvecklats som ett resultat av fysiologiska processer passerar oberoende utan någon behandling.

Terapi med ofta urinering med klimakteriet utförs på ett omfattande sätt och inkluderar medel som syftar till:

 • muskel tone förbättring,
 • återställande av muskelstyrka och töjbarhet, eliminering av ofta önskemål,
 • normalisering av centrala nervsystemet,
 • hormonell korrigering.

Behandling av diabetes utförs av en endokrinolog tillsammans med en terapeut och består i strikt efterlevnad av diet och viktkontroll. Patienten är under ständig övervakning - om blodsockernivån inte sjunker inom sex månader rekommenderas hon att använda sockersänkande läkemedel.

Behandling av livmoderfibrer, beroende på svårighetsgraden av situationen, utförs konservativt eller snabbt. I det första fallet förskrivs kvinnan hormonella läkemedel som kan stoppa tumörens tillväxt, i det andra - de tar bort fibroid eller livmodern.

Behandling av livmodersprolaps utförs under övervakning av en läkare. Detta förklaras av det faktum att bara han kan korrekt bedöma svårighetsgraden av patologin och förskriva rätt behandling. Det senare kommer att bero på hur mycket organet har sänkt, om det finns samtidigt gynekologiska patologier i bukhålans och bäckens organ. Som regel föreskrivs en komplex terapeutisk behandling, långsiktig och innefattar:

 • hormonintag,
 • medicinsk gymnastik,
 • stärka immunitet.

Kirurgisk ingrepp rekommenderas i avsaknad av positiv dynamik från konservativ terapi eller vid livmodersprolaps.

Behandling av urolithiasis beror direkt på typen av bildade beräkningar och kan utföras både konservativt och snabbt. I det första fallet används mediciner och en viss diet för att eliminera stenar, i det andra - de tas bort kirurgiskt i väggarna på en medicinsk institution.

Behandling av pyelonefrit, som fortskrider i en kronisk form, utförs omfattande och innefattar:

 • ta antibakteriella läkemedel förskrivna efter bakteriologisk odling av urin, identifiera patogenen och bestämma dess resistens mot ett visst läkemedel,
 • användningen av smärtstillande medel och krampläkemedel,
 • tar njuravgifter.

Terapi av cystit utförs omfattande och inkluderar följande:

 • antibakteriella medel,
 • spasmolytika,
 • antiinflammatoriska och antivirala läkemedel.

Dessutom rekommenderas kvinnor fysioterapi och en rik drink, inklusive örtte, fruktdrycker, en rosjongbuljong.

I tid behandlad cystit orsakar som regel inga komplikationer.

Uretritbehandling utförs i två steg. Under de första fem dagarna föreskrivs en kvinna antibakteriella läkemedel. Sedan - medel som syftar till att återställa vaginal mikroflora (detta kommer att undvika dess dysbios och skador på svampinfektionen därefter).

Gynekologisk patologi

Anledningen till att du ofta vill gå på toaletten under menstruationen kan vara en sjukdom i det kvinnliga reproduktionssystemet. Ofta i detta fall åtföljs av andra symtom:

 • smärta i nedre del av buken;
 • feber;
 • vaginal urladdning
 • smärta under samlag;
 • klåda och sveda i underlivet.

Under menstruationen minskar immuniteten, vilket provoserar en förvärring av infektionssjukdomar. Om du har något av ovanstående symtom, bör du rådfråga en läkare för undersökning och behandling.

Varför det händer?

Orsakerna till ofta urinering före menstruation utan störande symtom är oftast de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp. Innan kritiska dagar finns det brist på progesteron. Progesteron är ett speciellt hormon som är nära besläktat med den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion..

Läkarna säger att en sådan frekvent urinering före menstruation och under menstruationsdagar är användbar, eftersom kroppen utesluter många skadliga ämnen och avlastar kroppen för överskott av vätska. Förresten, med ofta urinering är diarré möjligt, men det ger inte heller något dåligt, rensar kroppen.

Fortplantningssjukdomar

Liksom med urinsystemet är täta urinering en indikation på många gynekologiska problem. De åtföljande symtomen på gynekologiska sjukdomar kommer att vara klåda, obehag, onormal urladdning med ovanlig färg och lukt, fel i menstruationscykeln, smärta i ljumsken. Sådana manifestationer är karakteristiska för endometrios, klamydia, ureaplasma eller andra infektiösa skador i könsorganet..

Om sådana förändringar förekommer är det nödvändigt att konsultera en gynekolog som kommer att utföra en fullständig diagnos och föreskriva effektiv behandling. Missade fall kan ha infertilitetskomplikationer..

Vad man ska göra, vem man ska gå?

En kvinna är skyldig att övervaka sin hälsa. Om smärta i nedre del av buken, en förändring i färg och lukt av urin, en minskning eller ökning av urladdning under menstruationen eller en försening i menstruationen läggs till ofta tränar på toaletten, bör du definitivt konsultera en gynekolog. Med smärta under urinering, utseendet på blodig utflöde i urinen, måste du skynda dig till en nefrololog.

Kvinnor som lider av övervikt eller, omvänt, plötslig viktminskning, känner munntorrhet, konstant törst, bör kontakta en endokrinolog. I vilket fall som helst, om något av dessa symtom inträffar, måste du gå till sjukhuset och erfarna specialister skickas till rätt läkare.

Endokrina sjukdomar

Ofta urination under menstruationen kan bero på hormonell obalans i kroppen. Om ovanlig törst, torr mun, en betydande viktförändring observeras samtidigt, är detta ett tillfälle att se upp. Denna uppsättning symptom är karakteristisk för en allvarlig endokrin sjukdom - diabetes.

Om det finns misstankar om en sådan diagnos är det brådskande att kontakta en specialist. Sjukdomen utgör ett hot mot livet och är full av komplikationer för alla organ och system i kroppen..

Först och främst framhävs diabetes, i vilken inte bara före menstruationen utan också på vanliga dagar känner patienten en stark törst, vilket i sin tur leder till ofta besök på toaletten.

Symtomen kan inkludera en ökning av urinproduktionen, torr mun, en kraftig minskning eller en kraftig ökning av kroppsvikt.

Diagnostiska metoder

För att säkerställa att urineringstiden före menstruationen inte utgör något hot för kroppen, bör du genomgå en undersökning av en terapeut och gynekolog och göra följande studier:

 • allmänna och biokemiska blodprover,
 • glukostoleranstest,
 • urintest - allmänt, enligt Zimnitsky och Nechiporenko, för socker,
 • bakteriekultur av urin och vaginal urladdning,
 • Ultraljudscanning.

I de allra flesta fall räcker dessa studier för att ställa en diagnos, bekräfta närvaron eller frånvaron av en av följande patologier hos en kvinna:

 • diabetes mellitus,
 • hormonella störningar i kroppen,
 • urolitiasis,
 • cystit,
 • pyelonefrit,
 • uretrit (inflammation i urinröret),
 • prolaps av väggar och livmoderfibroider,
 • blåstumörer av olika ursprung.

Dysuri före och under menstruationen

I slutet av nästa menstruationscykel inträffar en hel del förändringar i en kvinnas kropp. Ofta urinering före menstruation kan orsakas av naturliga orsaker, men indikerar i vissa fall en patologisk process.

Om en kvinna är frisk, åtföljs som regel inte nästa menstruationscykel av betydande obehag.

Avstötning av ett odödligt ägg, avskalning av epitel från livmodersväggar och avlägsnande av dem tillsammans med blod påverkar inte njurens och urinblåsans arbete.

Några dagar innan menstruationen börjar kan en kvinna tvärtom känna vätskeansamling i kroppen, åtföljd av uppkomsten av litet ödem. Detta beror på att hormonella balansförändringar inträffar..

I vissa fall är ofta urinering under eller före menstruation ett normalt alternativ.

Om detta symptom observeras varje månad, medan inga störande symtom känns, är det inget att oroa sig för: vi pratar om kroppens individuella egenskaper. De vars kropp är vana vid konstant fysisk aktivitet innan menstruationen börjar aktivt ta bort överskottsvätska för att förhindra viktökning.

Om ett sådant symptom inte förekommer varje menstruation eller dyker upp för första gången, bör du rådfråga en läkare och genomgå en undersökning för att utesluta en möjlig patologi.

Ökad urinering under perioden före menstruation kan uppstå av olika skäl: både naturliga och patologiska.

Den första inkluderar:

 • ökat vätskeintag, särskilt på kvällen, örtte och avkok;
 • hög konsumtion av kaffe, alkohol, öl (inklusive alkoholfritt), kolsyrade drycker;
 • ta läkemedel med en urindrivande effekt;
 • hormonella förändringar i kroppen förknippade med naturliga fysiologiska processer, till exempel med klimakteriet;
 • hypotermi;
 • svår nervös belastning.

Hos vissa kvinnor är ofta urinering ett symptom på premenstruellt syndrom (PMS)..

Detta syndrom i varje manifesteras av sin egen individuella uppsättning tecken.

Ibland orsakar PMS allvarligt obehag. I sådana fall är det inte överflödigt att konsultera en gynekolog. Många kvinnor observerades under perioden före menstruationen:

 • hög irritabilitet, nervositet, tårfullhet;
 • hoppar i blodtrycket;
 • svullnad och smärta i bröstkörtlarna;
 • huvudvärk.

Om sådana symtom uppträder varje månad beror detta på kroppens reaktion på förändringar i hormonbalansen som inträffar innan nästa cykel avslutas.

Ofta urinering med försenad menstruation eller före den påstådda menstruationen i vissa fall är ett tecken på graviditet.

Om det, utöver ofta urinering, illamående, en förändring i lukt- och smakupplevelser, är hög trötthet, är det värt att göra ett test.

När det visar ett negativt resultat bör det upprepas efter ett tag. Om det inte finns någon graviditet måste du kontakta en gynekolog.

Ökad lust att tömma urinblåsan och ökad diurese åtföljer ofta användningen av läkemedel för viktminskning, särskilt de som innehåller senna. Som regel kan information om möjligheten till en sådan biverkning hittas i instruktionerna för läkemedlet.

I vissa fall är ofta urinering före och under menstruationen inte förknippad med någon av ovanstående faktorer. I detta fall har kvinnan inga obehag och ångestsymptom. Detta är en variant av normen, dess fysiologiska inslag.

Om diuresis efter menstruation återgår till det normala, finns det ingen anledning till oro.

Menstruationsperioden hos de flesta kvinnor åtföljs av en känsla av viktökning, svårighetsgrad och en minskning av diurese. Kroppen tar vid denna tid bort överskottsvätska huvudsakligen genom tarmen, dess tömning kan ske upp till tre gånger om dagen. Ofta urinering med menstruation är ganska sällsynt.

Hos vissa kvinnor leder svullnad av livmodern och irritation i urinröret till en ökning av trängsel, men mängden vätska som separeras ökar inte. När du besöker toaletten pressas ut några droppar urin.

Om kvinnan samtidigt inte störs av ömhet och dragande känslor i nedre del av buken, kan detta betraktas som en variant av normen.

Under denna period är den hormonella bakgrunden radikalt ombyggd, vilket kan leda till alla slags obekväma manifestationer. Så det kan vara en ökning av urinering under menstruation, inkontinens, cykelstörningar, en minskning av antalet sekret.

Ibland är ofta urinering under menstruationen ett bevis på en sexuellt överförd sjukdom som uppstår i en latent form.

Om smittämnen finns i kvinnans kropp, men starkt immunförsvar förhindrar dem från att dyka upp, blir symptomen mer tydliga under menstruationen.

Detta beror på en naturlig minskning av immunstatus, provocerad av hormonella förändringar. Under sådana tillstånd kan infektionen aktiveras..

Med en urogenital infektion känner en kvinna ofta brådska, medan mycket lite urin släpps, och efter tömning av urinblåsan finns det ingen känsla av tillfredsställelse. Urinering blir obekväm, ibland smärtsam. Ritning eller skarpa smärta i nedre del av buken, korsryggen, ibland utstrålande till benen, noteras.

Ett tecken på sjukdomen är också en förändring i karaktären av menstruationsflödet: de ändrar färg, får en specifik lukt.

Efter upphörandet av menstruationen försvinner inte symptomatologin, den kan bli mer intensiv och mångsidig när patologin fortskrider. I sådana fall bör du omedelbart konsultera en läkare, eftersom nästan alla sådana infektioner i avsaknad av behandling går in i en kronisk kurs och innebär många allvarliga komplikationer.

Två eller tre dagar efter menstruationens början återgår den hormonella bakgrunden till normal, frekvensen för att gå på toaletten är normal.

Urin börjar utsöndras som vanligt, och om vätskeretention i kroppen observerades under menstruationen ökar nu urineringens frekvens.

Detta tillstånd varar i en eller två dagar och sedan normaliseras processen slutligen. Samtidigt observeras inte en ökning av nattliga önskningar i normen. Om detta händer, måste du konsultera en läkare.

Om frekvent urinering observeras varje månad, oroa dig inte. Det är emellertid nödvändigt att diskutera en sådan funktion i kroppen med en gynekolog under ett schemalagt besök.

Om ytterligare symtom dyker upp, bör du inte vänta till nästa medicinsk undersökning, du måste besöka en läkare inom en snar framtid.

Sådana manifestationer inkluderar:

 • en förändring i karaktären och varaktigheten av menstruationen (det har blivit längre eller tvärtom, orenheter, blodproppar dök upp i urladdningen);
 • urineringsprocessen orsakar smärta eller obehag;
 • dragande eller smärta i nedre del av buken känns före eller under menstruationen;
 • avföringsstörningar;
 • förekomsten av blodföroreningar i urinen;
 • konstiga utslag, rodnad dök upp på de yttre könsorganen.

Ökad lust att urinera kan indikera sjukdomar i följande kroppssystem:

 • utsöndrings;
 • reproduktiv;
 • endokrin;
 • kardiovaskulär.

Under den premenstruella perioden inträffar betydande förändringar i den hormonella bakgrunden i kroppen.

Om det finns inflammatoriska sjukdomar i njurarna eller urinblåsan som är asymptomatiska, kan de vid denna tidpunkt bli mer aktiva och uppenbara. Sådana patologier, förutom ofta urinering, indikeras av följande symtom:

 • temperaturökning;
 • ömhet i buken, ovanför pubis, i korsryggen;
 • obehag vid tömning av urinblåsan;
 • allmän sjukdom;
 • uppkomsten av ödem;
 • förändringar i urinens egenskaper (färg, lukt, transparens).

Infektionssjukdomar i yttre och inre könsorgan, utveckling av tumörprocesser, endometrios, prolaps av livmodern kan manifesteras genom ökad urination.

Om en kvinna, utöver detta symptom, besväras av smärta i nedre del av buken, klåda, irritation, torrhet i slidan, menstruations oregelbundenhet, kan detta indikera sjukdomar i reproduktionssystemet.

Om täta urinering är en konstant oro kan detta indikera diabetes. Det åtföljs också av intensiv törst och som en följd av en ökning av mängden vätska som konsumeras..

Bekymrad över munntorrhet, snabb viktökning.

När natten urination ökar, utvecklas överdriven svullnad, kan detta indikera utvecklingen av patologier i det kardiovaskulära systemet.

Om de fysiologiska orsakerna till ökad diurese utesluts, bör du rådfråga en läkare och genomgå en undersökning. Läkaren kommer att kunna diagnostisera och förskriva nödvändig behandling..

Orsakerna till ofta urinering med menstruation kan vara olika, och de är inte alltid förknippade med menstruationscykeln:

 1. Vid en viss ålder kan det vara ett symptom på en närmande menopaus..
 2. Om ofta urinering kvarstår efter menstruationen är det vettigt att undersökas för sjukdomar i könssjukdomar och endokrina system..
 3. Under den andra halvan av cykeln bibehålls vätska i kroppen och med början av menstruationen börjar dess aktiva eliminering. Därför vill du ofta använda toaletten med menstruation. Detta är en naturlig fysiologisk process som inte orsakas av någon patologi..

För att exakt bestämma arten av den ofta trängande toaletten måste du jämföra alla tillgängliga klagomål. Ett speciellt test utesluter eller bekräftar graviditet, och en klinisk undersökning och en serie test kommer att avgöra om en kränkning av diurese är förknippad med någon sjukdom.

Uppkomsten av ett symptom inför menstruationen

Hos många kvinnor kan snabbt urinering innan menstruationen börjar bero på PMS.

Detta är en komplex uppsättning av störningar som påverkar kroppens hormonella, psykoterapeutiska och kardiovaskulära system.

Förutom ofta urinering med PMS kan en kvinna också klaga på följande symtom:

 • aggressivitet, minskat humör;
 • bröst engorgement;
 • svullnad i händer och fötter, såväl som i ansiktet;
 • migrän;
 • lusten att kräkas;
 • ökning av blodtrycket.

Alla dessa symtom ger en kvinna mycket besvär. De är utmattande och ibland tillåter du inte att göra vardagliga saker. I detta fall måste du konsultera en gynekolog.

Cystit

Om detta inte är en graviditet och täta urineringar fortsätter att plåga en kvinna även efter menstruationen, kan man misstänka inflammation i blåsan - cystit.

En specialistkonsultation kommer att krävas om det, förutom ofta urinering före menstruation, finns:

 1. För lite eller för mycket.
 2. Förändring i färg och lukt av blod.
 3. Otillfredsställande allmäntillstånd och svaghet.
 4. Lider smärta.
 5. Smärta när urinblåsan är tom -.

Graviditet

Naturligtvis är det omöjligt att bedöma endast urinflödet och kvinnans allmänna tillstånd, hennes graviditet. En noggrann diagnos ställs endast av läkaren efter att ha genomgått ultraljud och genomgått urin- och blodprover. Det händer att menstruationen är på, och kvinnan är redan gravid, och täta urinering är bara ett ytterligare symptom på hennes intressanta position.

Om den uppnådda befruktningen, illamående, svaghet, bröstförstoring, avbrott i menstruationen och dess frånvaro, uppblåsthet och blodiga utflöde är möjliga. Ett besök hos din gynekolog kommer att belysa den aktuella situationen.

Huvudsakliga åtgärder

Innan du börjar lösa problemet måste du ta reda på exakt vad som utlöste det. För att göra detta måste du först analysera din livsstil och kost. Det är viktigt att komma ihåg om detta har hänt tidigare. Allt detta måste berättas till läkaren.

För första gången, kontakta terapeuten. Han kommer att förskriva ett allmänt blod- och urintest, ett blodprov för socker och en urinalys för mikrobiell flora och ultraljud.

När forskningsresultaten har kommit kommer specialist att dra vissa slutsatser och hänvisa patienten till en läkare med en smalare profil. Det kan vara en gynekolog, urolog, kirurg, endokrinolog eller neuropatolog.

Under behandlingsperioden är det viktigt att överge fettiga, salta, kryddig och kryddig mat. Vätskeintag behöver inte minskas. En kvinna vid denna tid bör klä sig varmt för att inte bli kallt.

Behandlingen kan vara annorlunda. Så om problemet provocerades av en venerisk sjukdom kommer patienten att förskrivas antibakteriella läkemedel, om neuros är lugnande läkemedel eller lugnande medel, endokrina störningar är hormonella läkemedel, komplikationer av akuta luftvägsinfektioner är immunostimulantia och vitamin-mineralkomplex.

Det är inte nödvändigt att självständigt applicera kyla eller värme i magen. Detta ger inte bara inga resultat utan kan också leda till en förvärring av situationen..

Om så önskas kan patienten ta till folkmetoder. De får inte i något fall användas som huvudbehandling. Växtbaserade produkter kan endast komplettera läkemedelsbehandling.

Trots att läkande örter kan verka ofarliga för många har de också sina egna indikationer och kontraindikationer. Om detta inte beaktas kan man drabbas av allvarliga biverkningar. Det är därför det är bättre att konsultera din läkare innan du påbörjar en folkbehandling.

Under menstruationen upplever kvinnor många svårigheter. Detta beror inte bara på psykologiska utan också på fysiskt obehag. En sådan viktig process för kroppen kan bli ett betydande hinder för ett aktivt liv. Det är ingen hemlighet att dessa dagar ofta känns på olika grunder. Och en av dem är ofta urinering.

Innan du överväger möjliga lösningar på problemet måste du fastställa orsakerna till detta tillstånd. I de flesta fall har de en helt fysiologisk förklaring, men ibland är det nödvändigt att ange ett annat ursprung till dysuriska störningar, utan hänsyn till menstruation.

Därför bör en kvinna förhålla sig till ofta urinering med noggrann uppmärksamhet, och om några främmande symtom märks, kontakta en läkare omedelbart.

Känsla av smärta

Upplevelsen av smärta under urinering hos kvinnor kan variera i karaktär och intensitet. Vissa säger helt enkelt vid läkarmötet: "Det gör ont att gå lite", andra beskriver vad som upplevs som:

 • brinnande,
 • sipping,
 • känsla av ofullständig tömning av urinblåsan.

Låt oss se vad som är orsakerna till detta smärtsamma tillstånd, är det alltid nödvändigt att konsultera en gynekolog och vilka behandlingsmetoder som finns.

Smärta under urinering under (före, omedelbart efter) menstruation innebär oftast att en inflammatorisk process har börjat i kroppen som påverkar köns- och urinvägarna..

Smärta i urinröret är inte direkt relaterat till början av menstruation. I slutet av varje menstruationscykel försvagas emellertid immuniteten och därför aktiveras patogener - de är orsaken till den inflammatoriska processen i urinblåsan. Skyddsceller kan inte ge en ordentlig avstötning till "främlingar", och varje lätt avvikelse från dagens vanliga regim eller en förändring i temperaturförhållanden blir utgångsfaktorn för utvecklingen av cystit. Han är en av de främsta orsakerna till smärta..

"Främmande" celler finns alltid i kroppen, men normalt dämpar immunsystemet framgångsrikt dem. Om det fanns smärta under urinering under menstruationen, var det ett fel i försvaret, patogener kom ur kontroll, tecken på cystit dök upp. Cystit är en inflammation i urinblåsan.

I sig är det inte farligt, trots den ljusa ömheten och den kraftiga minskningen av arbetskapaciteten som den orsakar. En akut attack är lättad av antibiotika. Men om detta inte görs i tid, kan infektionen stiga upp till njurarna på ett stigande sätt, fånga livmodern och dess bilagor "längs vägen". Denna situation är ganska allvarlig och kräver behandling på sjukhus.

Smärta under urinering före menstruationssignaler: inte allt är säkert i kroppen, du måste vara uppmärksam på din hälsa och kontrollera urinvägarna och reproduktionssystemet.

Stenar i njurarna

Beräkningar i dessa parade organ kan också orsaka smärtsam urinering under menstruationen. Ett sådant symptom förekommer på grund av den inflammatoriska processen, liksom på grund av att stenen passerar genom urinröret. När detta händer skadar stenen väggarnas integritet och repar dem med ojämna kanter, vilket leder till uppträdande av ömhet och brinnande när man besöker toaletten "lite".
Ibland, tillsammans med urin, kan du se föroreningar av blod, detta är inte menstruationsblod, det utsöndras från urinröret, eftersom repor kan blöda.

Klamydial infektion är ett annat allvarligt skäl till varför du bör konsultera en läkare om du får smärta under urinering hos kvinnor under menstruationen. Denna sjukdom överförs sexuellt, utvecklas inte omedelbart, men attackerar friska celler gradvis.

Klamydial infektion påverkar hela reproduktionssystemet. Bränningen börjar, före menstruationen och efter dem finns det ett utsläpp med en obehaglig lukt. Under urinering stör smärtan. Det är viktigt att upptäcka denna patologi så tidigt som möjligt eftersom den hotar med många komplikationer..

Gonoré och trikomoniasis. Innan menstruationen är det smärtsamt att skriva på grund av sådana smittsamma patologier. Naturligtvis är detta inte det enda symptomet som kan indikera förekomsten av sjukdomar. Samtidigt med smärtsam urinering sväller kvinnans yttre könsorgan, hyperemi uppträder och purulent vaginal sekretion utsöndras.

Den inflammatoriska processen sträcker sig till vagina, livmoderhalsen, yttre könsorgan. Detta leder till smärta när du använder toaletten..

När du behöver träffa en läkare om du behöver täta urinering före din period

Det är mycket viktigt för kvinnor att komma ihåg att om du ofta vill gå på toaletten lite innan din period, bör du definitivt söka hjälp från en läkare om du har smärta eller brännande känsla under urinproduktionen, om din aptit plötsligt har försvunnit eller om du har svår smärta i nedre del av buken om nedre del av magen värker, då svagt, då starkt, om urinretention, varefter inkontinens visas. Dessutom kan utseendet på blodig utflöde från underlivet innan menstruationen, som åtföljs av ofta urinering, anses vara farligt. Du bör också åka till sjukhuset om det är förändringar i den vanliga menstruationsförloppet: om deras överflöd har förändrats, färgen på det frigjorda blodet har förändrats, blödningsperioden har blivit kortare eller längre, försämring av hälsan med början av kritiska dagar, uttryckt genom illamående, svaghet, huvudvärk och yrsel

En annan allvarlig faktor är förändringen i smärta, nämligen ökad smärta i nedre del av buken, om de tidigare var mindre eller frånvarande helt. Läkaren bör också konsulteras om smärta under menstruationen hindrar kvinnans aktiviteter och arbetsförmåga: när illamående, kräkningar eller diarré utvecklas, om blodproppar frigörs från blodet, kan smärtstillande medel inte klara smärtan. För att förhindra smärta under menstruationen är det nödvändigt att ta varma bad dagligen med tillsats av havssalt i vatten (med undantag för den premenstruella perioden och menstruationsperioden).

Algomenorré är mindre vanligt hos kvinnor som tar hormonella preventivpiller. Det måste komma ihåg att intaget av mediciner, i synnerhet hormoner, bör börja endast som föreskrivs av läkaren, efter att ha studerat din kropps individuella egenskaper.

Smärtan under menstruationsflödet blir tråkig om du äter bananer och choklad. Traditionell medicin föreslår att man dricker ett avkok av viburnumbark eller oregano. Om dessa metoder inte har varit effektiva, är den enda rätta lösningen på problemet att kontakta en betrodd gynekolog.

Symtom är mycket farliga när du tappar för ofta eller med för mycket smärta i buken, när du drar eller värker i nedre del av magen, när det gör ont i urinblåsan. Se till att kontakta läkare om urinering är smärtsam, om utsläpp av en obehaglig lukt och en ohälsosam färg observeras. Om det finns livmodersblödning som inte slutar, måste du se en läkare så snart som möjligt, och om symtomen bara förvärras, ring en ambulans. Om täta urinering och frossa, hög kroppstemperatur, är dessa tecken på sjukdomen.

Ofta uppmanas efter kritiska dagar

Den skarpa förekomsten och fortsättningen av ofta urinering efter menstruation är ofta associerad med följande:

 • individuell organstruktur;
 • användningen av en stor mängd vätska;
 • övervägande av salt, kryddig eller fet mat i kosten;
 • missbruk av alkohol och andra drycker;
 • ta diuretika;
 • emotionell överbelastning;
 • hypotermi;
 • hormonella förändringar.

Oroa dig inte om detta tillstånd bara noteras några dagar. För patologisk ofta urinering är smärta, klåda, brännande, förändring i urinens natur karakteristiska. I en sådan situation kommer diagnos och terapi redan att krävas. Utan snabb behandling kan till och med en mindre kränkning provocera en kronisk sjukdom med konstant återfall.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför menstruationen är svart: är det farligt eller inte?

Den normala funktionen hos en kvinnas kropp kan bedömas utifrån hur många dagar en kvinna har menstruation, vilken färg på utflödet, när de dök upp, om de åtföljs av ytterligare urladdning, om de har en lukt....

Hur man minskar eller stoppar tunga perioder, vad kan man göra hemma för att stoppa menstruationen?

En av indikatorerna på kvinnors hälsa är menstruationscykelns regelbundenhet. Baserat på menstruationens varaktighet, deras överflöd och utsläppskonsistens kan läkaren säga om förekomsten av dolda gynekologiska problem....

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen om testet är negativt?

Kvinnor börjar oroa sig när det inte finns några perioder, testet är negativt. Orsakerna är ibland vanliga - en slarvig, försumlig inställning till din hälsa....