Varför gör ont i magen under menstruationen - smärta i nedre del av magen under menstruationen

Intim

Varför gör ont i magen under menstruationen? Kan menstruationssmärta under menstruationen vara ett symptom på gynekologisk patologi? Muskellagret i livmodern under menstruationen drar ofta samman - vilket orsakar smärta under menstruationen. Varför gör menstruationen ont vid menstruationen? Magsvärk under menstruationen - läs nedan. Ritningssmärta i nedre del av magen under menstruationen är förknippat med en minskning av livmoderens muskelskikt. Med ofta och svår smärta under menstruationen är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Så varför gör nedre del av buken ont vid menstruation? Orsaken till denna svåra smärta under menstruationen kan vara dysmenorré, algodismenorea (smärtsam menstruation). Det huvudsakliga symptom på smärtsamma perioder är smärta och muskelkramper i nedre del av buken..

Orsaker till smärta (smärtsam menstruation) under menstruationen

Livmodern under menstruationen drar rytmiskt ihop för att utvisa allt som har tjänat sin tid och är onödigt. Hos vissa kvinnor i bukhålan är smärtreceptorer mycket känsliga och de svarar med smärta på varje sammandragning. Och för någon är livmodern på sitt eget sätt lutad bakåt, och sedan trycker den på nervcentralerna, vilket orsakar en känsla av tyngd i nedre del av buken, en värk i korsbenet och nedre delen av ryggen.

Livmoderaktivitet och hyperestesi av kvinnor beror på den hormonella bakgrunden. Med en ökad mängd östrogenhormon, som oftare observeras hos kvinnor efter 30 år, är menstruationen inte bara smärtsam, utan också mycket rik och lång. Om alla hormoner hoppar, lider du av både PMS och Algodismenorea.

Uppträdandet av smärta är också förknippat med en kränkning av den naturliga balansen i kroppen mellan könshormoner (främst progesteron) och prostaglandiner, på sidan av den senare prevalensen. Prostaglandiner är specifika kemikalier som spelar en nyckelroll i utseendet på de flesta symtom förknippade med obehag under menstruationen. De produceras av livmodervävnad och stimulerar dess sammandragning. Ju högre nivå av prostaglandiner i kroppen, desto större är kraftens sammandragning av livmodermuskeln och därför smärtstyrkan. Ett överskott av prostaglandiner kan också skapa andra samtidiga manifestationer: illamående, kräkningar, huvudvärk, svettningar, frossa, takykardi.

Allvarlig menstruation och sömnlöshet och viktminskning observeras ibland med ökad aktivitet i sköldkörteln, som reglerar produktionen av hormoner.

Menstruation, tillsammans med buksmärta, uppstår när livmodern är felaktigt lokaliserad, den är underutvecklad (sexuell infantilism), den inflammatoriska processen i könsorganen, endometrios och andra sjukdomar och ökad excitabilitet i centrala nervsystemet.

Buksmärtor med menstruation är vanligare hos unga nolliparösa kvinnor och kan vara ett tecken på infertilitet. Dessutom observeras smärtsamma perioder med intrauterin preventivmedel (IUD).

Gynekologer noterar att under de senaste tio åren har antalet flickor vars menstruation åtföljs av buksmärta nästan fördubblats. Detta beror på miljöförstöring, felaktig livsstil, undernäring av flickor.

Andra manifestationer av menstruationsbesvär inkluderar:

 • Ryggmärken
 • Bensmärta
 • Illamående
 • kräkningar
 • Avföringsstörning (diarré)
 • Svaghet
 • Ökad irritabilitet

Algodismenorea kan vara primär och sekundär

Smärtsamma perioder orsakade av underutveckling, livmoderens placering och andra anatomiska egenskaper hos en kvinna kallas primär algodismenorea. Samma benämning avser smärtsamma perioder orsakade av störningar i den endokrina metabolismen, inte associerade med organisk skada på det kvinnliga könsorganet..

Smärta under menstruation orsakad av inflammatoriska processer, cystor, fibromatiska noder, endometrios, intrauterin enhet (IUD), gynekologisk operation och kavitet, kallas sekundär algomenorrhea.

Var noga med att gå till gynekologen om:

 • Smärta under menstruationen varar längre än vanligt
 • Smärtan intensifieras oväntat
 • Det finns mer allvarliga blödningar än vanligt och en kvinna måste använda mer än en sanitetsdyna eller vattpinne varje timme
 • Det finns symtom som indikerar förekomsten av en inflammatorisk process: feber, frossa, svettningar, muskel- eller ledvärk, etc..
 • Det finns symtom som indikerar möjligheten till infektion: tidigare menstruation, obehag i könsorganen, oskyddat kön, ovanlig urladdning, klåda, lukt, oegentligheter under urinering

Ring snabbt en ambulans om:

 • Svimmade
 • Känn dig yr när du står upp
 • Du upplever en plötslig, intensiv smärta i nedre del av buken eller bäckenområdet som får dig att böja dig, sätta dig ner
 • Observera förekomsten av bitar av vävnad i menstruationsblodet, som ofta är silver eller gråaktigt
 • Det är möjligt att du för närvarande är gravid (till exempel en ektopisk graviditet)

Smärtsamma perioder - svår smärta i nedre del av buken under menstruationen - behandling:

Gynekologer rekommenderar inte dessa dagar att luta dig mot smärtstillande medel. Om smärtan är för allvarlig, dricka fortfarande smärtmedicinen. Det är bättre att välja en anestetikum individuellt, eftersom många av dem har biverkningar.

Det finns ett antal läkemedel som utan skada på kroppen kan lindra ömhet och återställa cykeln på ganska kort tid. Exempelvis förberedelse av Time-Factor-kombinationen, som kombinerar växtextrakt av fytohormonal verkan, vitaminer och mikroelement, normaliserar inte bara de olika faserna i menstruationscykeln, utan förbättrar också humöret, lindrar symtomen på PMS och upprätthåller gott humör och prestanda.

Efter att ha tagit medicinen, lägg dig lite under en varm filt. Försök att slappna av, så att smärtan sprider sig i kroppen, då kommer magen att skada mindre.

Och viktigast av allt - håll alltid fötterna varma, huvudet i kylan (som i det berömda ordspråket)

Ibuprofen (och alla dess generiska läkemedel "Mig", "Nurofen") rekommenderas väl för smärtlindring under menstruationen, en dos på 400 mg per dag är lämplig.

Dessutom kan den användas för att lindra smärta under menstruation av papaverinhydroklorid (och analoger av No-Shpa. Papazol, etc.)

Du kan applicera diklofenak antiinflammatoriska suppositorier, ett suppositorium är tillräckligt för svår smärta under menstruationen.

Varför gör magen mycket ont under menstruationen??

De flesta kvinnor upplever obehag under menstruationen: periodisk smärta i nedre del av buken, en känsla av tyngd och ömhet i bröstkörtlarna och ökad irritabilitet. Ibland gör magen under menstruationen så ont att det är omöjligt att göra normala aktiviteter. Varför händer detta och vad man ska göra i sådana fall?

Varför är svår smärta

Under menstruationscykeln växer livmoderslimhinna i livmodern, i vilket ett fosterägg kan implanteras. Om ägget inte befruktas börjar livmodern att dra sig samman i slutet av cykeln och släppa ut slemhinnan. Denna normala fysiologiska process är orsaken till milda, smärtsamma upplevelser i nedre buken under de första dagarna av menstruationen. Ett tillstånd där smärta under de "kritiska" dagarna är outhärdligt, kallar gynekologer dysmenorré.

Primär dysmenorré

Det inträffar om kroppen producerar en överdriven mängd prostaglandiner, vilket leder till en stark kontraktil aktivitet i livmodern. Vanligtvis börjar obehagliga känslor i nedre del av buken 1-2 dagar innan menstruationscykeln börjar och varar 3-4 dagar. Denna patologi diagnostiseras hos flickor 16-25 år gamla. Ofta åtföljs av huvudvärk, upprörd avföring, illamående. Under en ultraljudsundersökning av bäckenorganen upptäcks inga utvecklingsavvikelser. Efter födseln eller med åldern blir smärtan mindre intensiv.

Sekundär dysmenorré

Det visas bara några år efter den första menstruationen. I de flesta fall diagnostiseras det hos kvinnor äldre än 30 år. Orsaken till svår smärta är patologiska förändringar i de inre könsorganen. Följande faktorer kan leda till utveckling av sekundär dysmenoré: överdriven excitering av nervändar under livmodersammandragningar, användning av en intrauterin enhet, en inflammatorisk process i bäckenorganen, endometrios.

Om magen under menstruationen inte skadar allvarligt under en kort tid, och detta inte påverkar livsstilen, finns det inget behov av att kontakta en gynekolog. Annars måste du besöka en läkare så snart som möjligt, eftersom svår smärta kan vara ett symptom på en inflammatorisk sjukdom eller malign neoplasma..

Vad ska man göra?

Läkarna hävdar enhälligt att det är omöjligt att uthärda svår smärta, eftersom detta negativt påverkar den allmänna välbefinnandet, emotionella labiliteten och mentalhälsan. Följande metoder hjälper till att minska bukens ömhet under menstruationen:

 • torr värme (värmedyna) och en lätt, avslappnande massage i korsryggen och nedre buken minskar intensiteten på livmodersammandragningar;
 • ta smärtstillande medel (Ibuprofen, Ketones) och krampläkemedel (Spazmalgon, No-shpa);
 • ta lugnande medel (Persen, Fitosed) i fall där orsaken till smärtan är överexcitation av nervsystemet;
 • ta orala p-piller i situationer där smärtan orsakas av en hormonell obalans (det är strängt förbjudet att börja ta hormonella läkemedel på egen hand, eftersom det kan vara skadligt för din hälsa);
 • regelbunden, inte intensiv fysisk aktivitet (Pilates, yoga, gymnastik, träning), hjälper till att förbättra ton och lindra muskelspasmer;
 • dagliga bad (med undantag för menstruationsdagarna) med havssalt som varar i 20 minuter och en kontrastdusch hjälper till att aktivera blodcirkulationen och lindra spasmer i reproduktionssystemets organ;
 • mottagning av infusioner och avkok av medicinska örter (persilja, mynta, tansy, angelica, kamomill, sorrel, jordgubbar) normaliserar menstruationscykeln;
 • några dagar före start och under de första dagarna av menstruationscykeln är det nödvändigt att gnugga en blandning av eteriska oljor två gånger om dagen i skinnet i nedre delen av ryggen och nedre delen av buken: clary salvia (4 droppar), röd yarrow (5 droppar), marjoram (5 droppar), johannesört (50 ml) ); måste du först testa för en allergisk reaktion;
 • regelbunden simning främjar naturlig muskelavslappning, förbättrar blodcirkulationen och produktionen av hormonet endorfin (en naturlig smärtstillande medel);
 • ibland råder läkare i 10-15 minuter att applicera en isbubbla med en handduk insvept i en handduk på nedre del av buken.

Gynekologer rekommenderar att kvinnor följer grundläggande förebyggande åtgärder:

 • sluta röka och dricka alkohol;
 • försök att undvika hypotermi och svår stress;
 • vägra eller minimera användningen av kryddig eller alltför kryddig mat, drick inte kaffe i stora mängder;
 • konsumerar livsmedel som innehåller mycket kalcium dagligen, till exempel yoghurt, kefir.

Regelbundet sexliv förbättrar blodcirkulationen och slappnar av könsdelarnas muskler, vilket leder till en minskad smärta under menstruationen.

När en läkare behövs

 • smärtan är så intensiv att du behöver ta en ledig dag på jobbet och ligga i sängen hela dagen;
 • smärta försvinner inte 2-3 dagar efter början av menstruationen;
 • riklig blödning, varar mer än två dagar, tillsammans med blod från slidan kommer mörka blodproppar;
 • långvarig användning av orala preventivmedel minskar inte smärtan;
 • svår smärta under menstruationen dök upp i medelåldern;
 • att ta antispasmodiska och smärtstillande medel minskar inte intensiteten av smärta;
 • spotting har blivit mer intensiv;
 • smärta i nedre buken åtföljs av diarré, huvudvärk, illamående;
 • menstruationscykeln har försvunnit;
 • kraftigt minskad kroppsvikt.

Om din mage gör ont mycket under menstruationen, kan du inte lämna detta faktum utan tillsyn, och du bör inte följa populära råd. Det är nödvändigt att besöka en gynekolog så snart som möjligt och genomgå en undersökning. Först efter att ha studerat resultaten av tester och diagnostiska procedurer kommer läkaren att fastställa orsaken till svår smärta och föreskriva lämplig behandling.

Varför gör ont i magen under menstruationen

De flesta kvinnliga ansikten upplever smärta under menstruationen. Ofta föregås detta tillstånd av hög känslomässig labilitet, allmän svaghet och irritabilitet. Smärta under menstruationen manifesterar sig den första dagen och följer med den under hela menstruationen. Som regel förändras bara smärtans intensitet. Detta symptom beror inte på antalet år och kvinnors reproduktiva prestanda. Det finns ett stort antal orsaker till att magen gör ont vid menstruationen. Detta beror på kroppens svar på hormonella förändringar. Fysiologisk smärta under menstruationen ger vanligtvis inte betydande obehag och begränsar inte den vanliga livsrytmen. Men om smärta påverkar livskvaliteten krävs specialistrådgivning..

Varför gör ont i magen under menstruationen?

Smärta i nedre del av buken under menstruation med måttlig intensitet är fysiologisk. Vanligtvis uppträder symtom den första dagen och försvinner på egen hand på kort tid. Uttalade smärtsamma känslor är en patologi, därför är det viktigt att förstå orsaken till svår smärta i nedre del av buken.

När magen kan skada

Beroende på dagen för menstruationscykeln, skiljer sig flera perioder när algodismenorrhea visas:

 1. Smärtan uppträder i förväg av menstruationen, cirka 2-3 dagar före början av fläcken. Detta är det så kallade premenstruella syndromet, som är karakteristiskt för ungdomar och flickor under 18 år. Den främsta orsaken till uppkomsten av sådana symtom är en förändring i produktionen av könshormoner;
 2. Smärta kommer under fläckperioden. Detta beror på den ökade produktionen av biologiskt aktiva substanser - prostaglandiner. De orsakar ganska smärtsamma sammandragningar av musklerna i livmodern under de första två dagarna av menstruationen;
 3. Smärta i nedre del av magen efter menstruation verkar på grund av normalisering av den hormonella bakgrunden hos kvinnor i reproduktiv ålder.

Orsaker till smärtsam menstruation

Algodismenorea kan delas in i flera typer:

 • Primär, som visas med tillkomsten av menarche och vanligtvis inte är förknippad med patologi;
 • Sekundär är en konsekvens av många gynekologiska sjukdomar;
 • Organiskt manifesterar sig i fall av reproduktionssystemets patologi;
 • Funktionell - smärtintensiteten beror på koncentrationen av könshormoner som är ansvariga för början av menstruationen.

Orsaker till smärtsamma perioder i nullform

Hos unga flickor förekommer smärta under menstruationen mycket oftare än hos kvinnor i reproduktiv ålder. Detta beror på bildandet av en hormonell bakgrund. Efter att ha utvecklat en regelbunden menstruationscykel och normaliserat hormonnivån stannar smärtan eller blir mindre intensiv.

Tonårsflickor upplever också smärtsamma perioder på grund av humörförändringar, känslomässig labilitet och förekomsten av ogynnsamma psykomotiska tillstånd. Ibland med allvarlig stress kan menstruation uppstå tidigare.

Konstitutionella särdrag påverkar också smärtans uppträdande under menstruationen. För alltför tunna flickor är smärtsyndromet mer uttalat. Ibland är låg kroppsvikt resultatet av infantilism eller underutvecklingen av reproduktionssystemet. Livmoderhypoplasi och dålig utveckling av muskelelement, dåligt sträckta under menstrual överflöd, leder till irritation av nervändarna och förekomsten av smärta.

Smärta mekanism

Känslan av smärtsamma symtom och obehag under menstruationen beror på en minskning av livmoderns muskler. När blodproppar och fragment av exfolierad endometrium ackumuleras i livmoderhulen, finns det ett behov av att snabbt frigöra livmoderhåligheten från dem. Muskelfibrerna i livmoderväggen börjar sammandras kraftigt och innehållet evakueras. I detta fall kan obehaglig smärta i nedre del av buken uppstå. Ju mer muskelsammandragning, desto högre är sannolikheten för smärta.

Det finns en hypotes om att menstruationssmärta är en konsekvens av en ökning av nivån av prostaglandiner i endometrium och plasma. Prostaglandiner är komplexa kemiska föreningar som har en uttalad biologiskt aktiv effekt. De stimulerar och förbättrar mytriumens kontraktila funktion.

Med en hög koncentration av prostaglandiner krymper livmodern under menstruationen för intensivt, vilket provocerar en överträdelse av blodtillförseln till vissa delar av muskelskiktet och svår menstruationssmärta.

Orsaker till primär algodismenor

Normal menstruation åtföljs av smärta med låg intensitet på kvällen och den första dagen av menstruationen. När det gäller svårighetsgrad bryter smärtsamma symptom inte med den vanliga livsrytmen och begränsar inte en kvinnas dagliga aktivitet. Om din mage gör ont mycket under menstruationen, bör du tänka på din hälsa och ta reda på orsaken till smärtan..

Det finns flera huvudskäl:

 1. Mekaniska faktorer för uppträdande av smärta visas med svårigheter i utflödet av menstruationsblod från livmoderhålet. Detta tillstånd observeras med avvikelser i utvecklingen av organ i reproduktionssystemet, medfödd brist i livmodern eller livmoderhalsen, en felaktig placering av organet i bäckenhålet;
 2. Neuropsykiska orsaker kan orsaka svår smärta under menstruationen. Detta beror på en minskning av tröskeln för känslighet i ett instabilt känslomässigt tillstånd;
 3. Endokrina faktorer är förknippade med en kränkning av den inre regleringen av kroppen, i samband med vilken produktionen av prostaglandiner förändras, vilket påverkar intensiteten hos livmoderkontraktioner;
 4. Brott mot vaskulär ton, närande organ i bäckenet. Ischemiska processer i kärlen som matar livmoderkaviteten leder till spasmer i livmoderartärerna och venerna och stör indirekt produktionen av prostaglandiner;
 5. Konstitutionella orsaker manifesteras av infantilism eller underutveckling av könsorganen, hypoplasi i livmodern eller dess muskelskikt.

Sekundära orsaker till smärta under menstruationen

Sådan algodismenorea är en följd av närvaron av samtidig patologi från det reproduktiva systemet. Det förekommer hos kvinnor efter 30-40 år. De viktigaste sjukdomarna åtföljs av smärta under menstruationen:

 • Intern och extern genital endometrios;
 • Myom;
 • Inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • Omfattande vidhäftningsprocess i bäckenhålet;
 • Nyligen genomförd kirurgisk behandling;
 • Förekomsten av infiltrat i bäckenet;
 • Cystor på äggstockarna;
 • Komplicerad förlossning;
 • Skada på livmoderhalsen under curettage;
 • Aborthistoria;
 • Intrauterin enhet installation.

Störning av de inre organen är också orsaken till smärta i nedre del av buken. Sköldkörtelpatologi, dess hyperfunktion förbättrar aktiveringen av prostaglandin.

Att ta vissa mediciner orsakar smärta under menstruationen. Bland läkemedlen påverkar följande grupper uppkomsten av smärta:

 • Kombinerade orala preventivmedel;
 • Antitumörmedel;
 • cytostatika;
 • Sköldkörtelhormoner.

För att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen hjälper en noggrant insamlad medicinsk historia ibland..

Förekomsten av vissa sjukdomar ökar sannolikheten för smärta:

 1. Stein-Leventhal-syndrom, eller närvaron av cyster på äggstockarna;
 2. Vanlig missfall;
 3. Kronisk adnexit;
 4. avitaminosis;
 5. Livmoderpolypper;
 6. Maligna tumörer;
 7. Progesteronbrist;
 8. Brist på kalcium eller magnesium;
 9. Genetisk predisposition.

Buksmärta under menstruation: funktioner

Magen under menstruationen gör ont på olika sätt. Av natur kan smärta vara av flera typer:

 • Kramper med bestrålning till sakralregionen;
 • Slutande med lokalisering i nedre del av buken;
 • Lokal på kort sikt;
 • Förkrossande.

Vid tiden delas smärtsyndromet in på kort och lång sikt. Den fysiologiska menstruationsperioden kännetecknas av uppträdande av smärta under de första två dagarna av menstruationen. Ibland blir smärtan akut, intensiv och konstant. I sådana fall måste du vara försiktig med din hälsa och kontakta en läkare för hjälp. Detta kan vara en manifestation av akuta tillstånd som kräver omedelbar behandling..

Vid den årliga observationen av en gynekolog bestämmer han typen av algodismenorea. Smärta under menstruationen kompenseras om det inte har någon tendens till framsteg och okompenserad. I detta fall ökar smärtans art och intensitet varje år.

Symtom och smärts natur

Den huvudsakliga manifestationen av obehagliga symtom under menstruationen är smärta i nedre del av buken av en krampande natur, värkande eller bristande, ibland med strålning i ändtarmen, urinblåsan eller området i hängorna.

Förutom smärta under menstruationen noterar kvinnor följande symtom:

 • Ofta förändring av humör;
 • Irritabilitet;
 • Ätstörning (bulimi eller brist på aptit);
 • Depression;
 • Dåsighet eller sömnlöshet;
 • Intolerans mot lukt;
 • Smak perversion;
 • Illamående och kräkningar;
 • Ökad svettning;
 • tidvatten;
 • hypertermi;
 • Torr mun;
 • Lemmarnas fumhet;
 • Huvudvärk och yrsel;
 • svimning;
 • Allmän omotiverad svaghet;
 • Svullnad i ansiktet och benen;
 • Klåda i huden.

Vegetativa manifestationer av smärta under menstruationen kännetecknas av matsmältningsbesvär och uppblåsthet, uppblåsthet, flatulens, ökad peristalt och ökad urination.

Vid en sjukdom i könsorganen får symptomen vissa funktioner, eftersom det samtidigt med uppträdandet av smärta i nedre del av buken, tecken på en samtidig sjukdom.

Tilldela en viss riskgrupp, som inkluderar kvinnor, utvecklingen av smärta under menstruationen där det mest troligt är:

 • Den tidiga åldern när den första menstruationen började;
 • Menstruella oregelbundenheter;
 • En period av menstruationsblödning som varar upp till 7 dagar eller mer;
 • Aktiv eller passiv rökning;
 • Ofta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen.

Allvarlig smärta förhindrar en kvinna från att göra det vanliga arbetet, vilket så småningom leder till nervös utmattning, nedsatt minne och asteniskt tillstånd. Allt detta stör ett fullständigt liv, leder till problem på jobbet och i interpersonliga relationer. Därför är smärtsam menstruation inte bara ett hälsoproblem utan också en allmänhet.

Intensiv smärta i nedre del av buken under menstruationen kräver medicinsk korrigering. Att ta smärta hjälper till att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel eller krampläkemedel. För att snabbt eliminera obehagliga symptom väljs dosen individuellt av läkaren efter undersökning och för att ta reda på orsaken till smärta under menstruationen.

Svår smärta under menstruationen: när man ska se en läkare

Obehagliga känslor i nedre del av magen ger en kvinna besvär varje månad. Ibland förändras smärtans natur eller andra, mer allvarliga symtom förenas, när de uppstår måste du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Infektionen och uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen manifesteras av följande symtom:

 • Ökning i temperatur till subfibrila siffror;
 • Långvarig smärta av konstant värkande eller krampande karaktär, lokaliserad i nedre del av buken;
 • En riklig mängd menstruation, utom blödningen från föregående cykel;
 • Brott mot allmän hälsa, som manifesteras av svaghet, ökad trötthet, huvudvärk;
 • En riklig mängd urladdning efter menstruationens slut;
 • Klåda och svullnad i mjuka vävnader i de yttre könsorganen;
 • Smärta under samlag.

Om sådana tecken finns, måste du konsultera en gynekolog så snart som möjligt, identifiera fokus på inflammation och korrigera det patologiska tillståndet.

Närvaron av smärta under menstruation med hög intensitet, som åtföljer hela menstruationsperioden, kan vara orsaken till utvecklingen av en godartad tumör i livmodern eller adenomyos. För att differentiera sjukdomen kan specialistkonsultation och ytterligare undersökningsmetoder inte undvikas..

Endometriosis manifesteras av närvaron av smärta under menstruationen med en tendens att öka dess intensitet med varje efterföljande cykel.

Ibland uppträder smärtan efter menstruationen. Karaktären domineras av värkande eller tråkig smärta i nedre del av buken med bestrålning i urinblåsan eller ändtarmen. En sådan klinisk bild med karakteristisk utflöde från könsorganen indikerar närvaron av en kvinnas sjukdomar såsom vulvit eller äggstocksinflammation.

Ett visst mönster avslöjades mellan livets rytm, en kvinnas arbetsförhållanden och förekomsten av smärta i nedre buken. Det har visat sig att ökad fysisk aktivitet och svåra arbetsförhållanden eller hög fysisk aktivitet ökar uppkomsten av algodismenorea.

Kvinnor med belastad ärftlighet bör särskilt noggrant övervaka deras hälsa, eftersom i denna kategori av patienter ökar chansen för smärtsam menstruation med hög intensitet.

Om det inte finns några extra ovanliga upplevelser, men det var svår smärta under menstruationen, är detta också en viktig signal för att besöka en klinik specialiserad på menstruationssmärta.

Vad du ska göra om magen gör ont mycket under menstruationen

Det minsta obehag under menstruationen, manifesteras av svår smärta i nedre del av buken, kräver särskild uppmärksamhet och en noggrann undersökning. Ibland föreslår en kvinna att obehagliga symptom är en variant av normen eller tror att smärtan kommer att försvinna vid barnets födelse. Denna åsikt är felaktig och inte alltid korrekt, särskilt om smärtan tenderar att intensifieras.

För att eliminera smärtsyndromet räcker det inte att ta en tablett med bedövningsmedel eller krampläkemedel. Detta kommer bara att lindra smärta under en kort tid. Det är viktigt att hitta orsaken och agera på det på alla möjliga sätt..

Innan diagnos och behandling påbörjas kommer det att vara användbart att följa några principer för en hälsosam livsstil:

 • Skill tydligt mellan arbete och vila;
 • Genomgå inte allvarlig stress och nervös belastning;
 • Uteslut tung tung mat från kosten före menstruationen;
 • Sluta röka och dricka alkoholhaltiga drycker;
 • Begränsa användningen av kaffe och starkt te;
 • Ät säsongsgrönsaker och frukt, naturliga juicer;
 • Under höst-vinterperioden, ta en kurs med vitaminterapi;
 • Uteslut hårt fysiskt arbete;
 • Undvik hypotermi;
 • Förhindra adynamia.

Efter dessa enkla rekommendationer kan du uppnå goda resultat i kampen mot smärta.

Varje menstruation åtföljs av symtom med varierande intensitet, så det är viktigt att oberoende hålla en dagbok med observationer, där du kan registrera förändringar i ditt välbefinnande, smärta och urladdning. Detta hjälper läkaren att korrekt formulera diagnosen och anpassa läkemedelsbehandling..

Lindring av en smärtaattack

För att lindra smärta under menstruationen kan du använda en oberoende metod för att lindra den. Ibland hjälper följande metoder:

 1. Sätt en varm värmedyna på nedre del av buken;
 2. Gör en lätt massage av buken i medurs riktning;
 3. Ligg på magen, sträck benen under dig och försök slappna av så mycket som möjligt;
 4. Ta en varm dusch;
 5. Gå till Pilates- eller yogakurser.

Om ovanstående metoder är ineffektiva och smärtan inte försvinner utan bara intensifieras kan du ta en piller med ett antispasmodiskt eller icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel för att lindra symtomen. Den här metoden påverkar inte direkt orsaken till smärtan utan eliminerar helt enkelt obehaget.

Det är viktigt att förstå att smärta under menstruationen inte alltid är fysiologisk, så du måste gå igenom alla diagnostiska undersökningsmetoder. Detta inkluderar insamling av klagomål och anamnese, en gynekologisk undersökning, ett allmänt blodprov för att identifiera möjlig inflammation, en bedömning av en kvinnas hormonella bakgrund och en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Dessa diagnostiska metoder låter dig identifiera alla typer av utvecklingsavvikelser och befintliga samtidiga sjukdomar. Den höga nivån av specialister i den högsta kategorin vid European Clinic och Center for Family Planning and Reproduction kommer att korrigera problemet med smärta i nedre del av buken under menstruationen, och undersökning av högteknologisk medicinsk utrustning hjälper till att utesluta eller identifiera patologin i bäckenorganen. En medicinsk institution har specialiserat sig på behandling av livmoder fibroids sedan 2002, vilket är en av orsakerna till smärta under menstruationen. Kliniken är utrustad med all nödvändig diagnostisk utrustning för behandling av fibroider genom metoden för embolisering av livmoderns artärer, och de operativa läkarna förbättrar ständigt sin medicinska kompetens och utbyter erfarenhet med utländska kollegor.

YouTube-video: Embolisering av livmoderartärerna på Yusupov-sjukhuset

Priser för behandling i Moskva

Boka en tid hos en gynekolog omedelbart utan att skjuta upp det befintliga problemet för senare. Priset på konsultationen vid Centrum för familjeplanering och reproduktion kan klargöras på webbplatsen. European Clinic är specialiserat på kvinnors och reproduktionshälsa och är det ledande medicinska centrumet för gynekologi i Moskva. Samtidigt kan du konsultera om möjliga metoder för att lösa det befintliga problemet och boka tid via telefon. För att få en mer exakt bild av kostnaden för att diagnostisera orsakerna till smärta i nedre del av magen under menstruation och behandling av fibroider, kan du fråga en gynekolog online. Klinikpersonalen kommer att tillhandahålla medicinsk vård av hög kvalitet i en så känslig fråga, så att i framtiden inte möter komplikationer av ömhet under menstruationen.

 1. Savitsky G. A., Ivanova R. D., Svechnikova F. A. Rollen för lokal hyperhormonemi i patogenesen för ökningen av massan av tumörnoder i livmodermyom // Obstetrics and Gynecology. - 1983. - T. 4. - S. 13-16.
 2. Sidorova I.S. Uterin fibroids (moderna aspekter av etiologi, patogenes, klassificering och förebyggande). I boken: Uterin fibroids. Ed. ÄR. Sidorova. M: MIA 2003; 5-66.
 3. Meriakri A.V. Epidemiologi och patogenes av uterusfibroider. Sib Honey Journal 1998; 2: 8-13.
 4. Bobrov B.Yu. Livmoderemboli-sering vid behandling av livmoderfibroider. Det aktuella läget i frågan // Journal of Obstetrics and Women's Disneys. 2010. Nr2. S. 100-125
 5. B. Yu. Bobrov, S. A. Kapranov, V. G. Breusenko et al. Embolisering av livmoderns artärer: en modern syn på problemet. ”Diagnostisk och interventionell radiologi” volym 1 nr 2/2007

Orsaker till smärta i nedre del av buken under menstruationen

Lätt smärtsamma upplevelser som följer med menstruationen kan orsaka svagt obehag, men ur en medicinsk synvinkel anses denna situation vara ett normalt fysiologiskt fenomen. En annan sak är när smärtan i nedre del av magen under menstruationen är mycket stark, krampande i naturen och åtföljs av illamående, svimning, yrsel. Sådana symtom indikerar att en kvinna har allvarliga problem som kräver en reaktion från läkare.

Varför får ont i magen under menstruationen

Oftast är en kvinna orolig för buksmärta den första dagen av menstruationen, även om de ibland kan uppstå långt före starten eller redan under kritiska dagar. Orsakerna till smärta är i de flesta fall följande fenomen och patologier:

 • Infektiösa lesioner i bäckenorganen som orsakar inflammatoriska processer.
 • endometrios.
 • Polycystiskt ovariesyndrom.
 • Hormonella störningar.
 • Spiral.
 • Sexuellt överförda infektioner.
 • Genetisk predisposition.
 • Brist på vitaminer och mineraler i kroppen.
 • Föregående abort.
 • Stillasittande livsstil.
 • Alkoholmissbruk, dålig kost.
 • Neoplasmer i livmodern.
 • Spontan missfall.

Huvudsakliga symtom

Läkare anser svår smärta i nedre del av buken under menstruationen som en störning i menstruationsfunktionen. Enligt statistik, varje tredje representant för det svagare könet, åtföljs sådana känslor av ytterligare symtom:

 • matsmältningsbesvär, kräkningar, illamående;
 • förlust av medvetande.

Smärtsyndrom visas som regel den första dagen av cykeln och avtar den tredje dagen. Det kan ha en ryckande, krampande, värkande karaktär, ibland en låg ryggsmärta.

Ofta, mot bakgrund av utmattande upplevelser, förändrar en kvinna sitt humör och sin psyko-emotionella bakgrund. Hon är tårfull, irriterad, orolig och till och med aggressiv. Sömnen störs.

Det är viktigt att förstå att sådana manifestationer inte kan utdragas och måste försvinna utan användning av mediciner inom några dagar efter början av menstruationen.

Beroende på huvudsymtomen skiljer läkare flera grader av smärtsamma perioder:

 1. Lätt grad. Hon kännetecknas av periodisk måttlig ömhet, vilket inte påverkar kvinnans prestanda. Sådana känslor är lätta att tolera utan att ta smärtmedicinering. Men även den milda formen kan inte ignoreras, eftersom den mycket snabbt kan utvecklas till ett uttalat syndrom, vilket avsevärt kommer att störa det vanliga livet.
 2. Den genomsnittliga graden kännetecknas av ganska långa, dragande smärta i nedre buken under menstruationen, åtföljd av illamående, svaghet och frossa. Ofta kan en kvinna inte arbeta normalt och leva ett bekant liv. Denna situation kräver medicinsk korrigering och diagnos av orsakerna..
 3. En svår grad är mycket svår smärta i nedre del av magen till höger, i mitten, till vänster, som strålar ut till korsryggen och åtföljs av feber, diarré, kräkningar och till och med svimning. En svår grad förknippas vanligtvis med den inflammatoriska processen och patologierna i könsorganen. I detta fall krävs omedelbar sjukhusvistelse..

Diagnostik

Om magen gör ont under menstruationen, för korrekt diagnos av orsaken till smärtsyndromet, utför gynekologen en serie undersökningar av följande art:

 • undersökning i gynekologisk stol;
 • palpation av bröstkörtlarna;
 • komplett medicinsk historia.

För att bekräfta den påstådda diagnosen får patienten också ett antal anvisningar för följande diagnostiska åtgärder:

 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen;
 • kliniskt blodprov;
 • blodprov för hormoner;
 • hysteroskopi;
 • i särskilt allvarliga fall krävs samråd med en endokrinolog, kirurg och till och med en psykiater.

Situationer där medicinsk vård behövs omedelbart

Trots att ömhet under menstruationen är en ganska vanlig förekomst finns det ett antal situationer där läkarnas hjälp så snart som möjligt behövs:

 • smärtan är så stark att livets vanliga rytm störs fullständigt;
 • passerar inte efter att ha tagit smärtstillande medel och varar mer än tre dagar;
 • åtföljt av feber, kräkningar, svår huvudvärk, riklig blödning med blodproppar;
 • närvarande hos kvinnor som tar preventivmedel och har en trånga karaktär;
 • inträffar under den första menstruationen.

Vad du ska göra innan du besöker läkare

Om det är buksmärta under menstruationen, vad ska en kvinna göra innan hon besöker en gynekolog? Beroende på svårighetsgraden kan du självständigt, utan medicinering, minska obehagliga känslor tills läkaren bestämmer orsaken till deras utseende.

 1. Lätt fysisk aktivitet, och särskilt simning, bidrar till bildandet av speciella hormoner - endorfiner. Det är naturliga smärtstillande medel som helt stoppar obehaget.
 2. Muskelavslappningsövningar kan också hjälpa till att lindra obehag..
 3. Genom att applicera värme på en öm plats kan du åtminstone en stund koppla av och känna livets glädje igen. För att göra detta, lägg bara en värmedyna eller en flaska varmt vatten på magen i området av livmodern. Viktigt: vattnet ska vara bara varmt, inte varmt och det ska inte hållas mer än 15 minuter. Annars kan ännu mer blödning orsakas..
 4. Det är viktigt att övervaka kalciumnivån i maten. Forskare har bevisat att det reducerar smärta avsevärt, förbättrar humöret och aktiverar processen att ta bort vätska från kroppen. En kopp yoghurt per dag räcker för att ge kroppens dagliga kalciumbehov..
 5. Ångest, känsla av rädsla och dåligt humör ökar bara obehag. Du måste försöka på något sätt att muntra upp och mätta din dag med positiva känslor. En kopp te med choklad, ett glas varm mjölk slappnar av.

Förebyggande

Flera enkla rekommendationer hjälper till att minska svårighetsgraden av buksmärta under menstruationen eller helt förhindra dess uppkomst:

 • Det är nödvändigt att besöka gynekologkontoret minst två gånger om året. Detta hjälper i tid att identifiera brister i kroppen..
 • Att använda rätt preventivmedel är ett tillförlitligt skydd mot oönskad graviditet och sexuellt överförda sjukdomar..
 • Nulliparösa kvinnor har det bättre att använda en intrauterin enhet.
 • Överensstämmelse med sömn och näring främjar menstruationscyklens cykliska karaktär, vilket avsevärt minskar risken för smärtsamma perioder.

Svår smärta under kritiska dagar är inte en sjukdom, utan en signal om att du måste besöka en läkare så snart som möjligt, vilket kommer att hjälpa till att identifiera den verkliga orsaken till obehag.

Varför gör magen ont vid menstruation: orsaker, symtom och behandling

Kritiska dagar - en period i flickor och kvinnor i reproduktiv ålder, vilket ger obehagliga upplevelser. Buksmärta är en av de vanligaste tecknen på menstruationsintrång. Varannan kvinna lider av svår ömhet i nedre del av buken.

Magvärk under menstruationen

Menstruation är en fysiologisk process, varför slemhinnan i livmodern (endometrium) avvisas. Denna process är månatlig och kan åtföljas av ett antal symptom, bland vilka är: buksmärta, kräkningar, yrsel, huvudvärk, apati, aptitlöshet.

Varför gör ont i magen under menstruationen? Processen att separera endometrium från livmoders väggar sker under kontroll av hormoner.

Under graviditeten måste det befruktade ägget fästas vid endometriet, som producerar hormoner som gör att fosterägget kan dras till sig själv. Så att fostret i framtiden kan utvecklas och ta emot näring för tillväxt och utveckling.

Men under menstruationen befruktas inte ägget, det fäster inte vid endometriumet, så slemhinnan i livmodern avvisas.

Endometriet penetreras av små veckade kärl. Innan regulatorerna (menstruationen) vrids och tappas kärlen. Hormoner som styr cykeln påverkar det kraftiga blodflödet. Därför brister blodkärl vid påfyllning skarpt under påverkan av tryck och riva av livmoderslimhinnan från muskeln med blodfyllda håligheter.

Som svar på avstötning av slemhinnan börjar livmodern, som är en flerskiktsmuskulatur, sammandras. Detta är nödvändigt för att stoppa blödning från skadade slemhinnor. Kramp i musklerna i livmodern hjälper till att rensa hålrummet i resterna av endometriet. Muskelkontraktioner genomborrade av nervändar orsakar buksmärta.

Följande skäl påverkar hur mycket magen gör ont under menstruationen: kvinnans ålder, livsstil och ärftlighet.

Mycket smärtsamt nedre buken under menstruationen

Hur mycket gör ont i magen och hur uppträder ömhet? Överkänslighet hos könsorganen och livmodervävnaderna visas under de första två dagarna av menstruationen.

Detta beror på könsirritation på grund av en ofullständig fästning av follikeln till endometrium. I labia majora finns fibrösa ändar av de runda livmodernsbanden.

Med muskelsammandragning sträcker sig ledbanden, vilket leder till dragande smärta i buken och i yttre könsorgan.

symtom

Menstruationsperioden har olika symtom:

 • smärta i nedre del av buken hos en dragande, skarp, sömnad karaktär;
 • irritabilitet;
 • smärta i nedre rygg;
 • huvudvärk, yrsel;
 • svaghet, trötthet, slöhet;
 • bröstsvullnad, ömhet i bröstvårtan;
 • illamående, kräkningar.

I det här fallet kan symtom manifestera sig samtidigt i en kvinna, eller individuellt, som råder över den andra. Till exempel har någon magvärk under reglering, i ett annat fall kan en kvinna klaga på att hon är sjuk dygnet runt under de första två dagarna av menstruationen.

Sjukdom som orsakar smärta

Ett antal allvarliga kvinnliga sjukdomar upptäcks ofta mot bakgrund av regleringen. Kvinnor reagerar på en förändring i deras tillstånd när nya upplevelser dyker upp som inte var där förut.

Till exempel, starkare än vanligt började magen att skada, yrsel och överdriven svaghet dök upp, som inte tidigare observerats.

Förändring i lokaliseringen av smärta eller förekomst av smärta i avsaknad av reglering är ett viktigt symptom vid diagnosen sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet.

Om magen började skada under menstruationen kan flera sjukdomar vara skyldiga till detta:

 1. Polycystisk äggstock.
 2. Inflammation i bilagorna.
 3. Dysfunktionella störningar i äggstockarna.
 4. Tumorer i livmodern och dess bilagor.

Förutom sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet, kan ömhet i buken orsaka andra lika allvarliga sjukdomar som:

 1. Appendicit.
 2. Njursjukdom.
 3. Inflammatoriska sjukdomar i ändtarmen och sigmoid kolon.
 4. Tumörer i ändtarmen och sigmoid kolon.
 5. Inflammatoriska och purulenta processer av fettvävnad i bäckenorganen.

Om magen gör ont på höger under menstruationen kan det vara en indikator på latent blindtarmsbetingelse, när symtomen på sjukdomen inte uppträder på ett standardiserat sätt utan har en latent karaktär. Om underrymmen gör ont i korsryggen är detta symptom karakteristiskt för flera olika tillstånd i kroppen:

 • Ökad hormonproduktion provoserar ökad stimulering av nervändar som överför en signal om smärta till hjärnan.
 • Fysiologisk funktion på livmoders läge och bilagor. Livmoderens nära läge till korsryggen väcker smärta under menstruationen.
 • Ökad äggstocksproduktion av hormonet östrogen gör receptorer känsligare och muskeltonen blir mer intensiv.
 • Svullnad under menstruationen kan leda till ökat tryck på korsryggen. Undernäring och belastning på ryggmusklerna leder till smärta.

Inflammation av livmodern

Inflammation av hängorna eller salpingoophorit, adnexit, beroende på infektionsmedlets penetration i kroppen, är indelat i primär och sekundär. I sin tur delas patogenens natur upp i exogen (kommer från utsidan) och endogen (kommer från insidan).

Inflammation av livmodern är en infektionssjukdom av inflammatorisk karaktär, vilket leder till infertilitet.

Primär salpingo-oophorit kan förekomma både vid spridning av en tidigare befintlig infektion från de nedre delarna av könsorganen (endogent), och som ett resultat av infektion vid utförande av procedurer eller införande av preventivmedel i livmodern (exogent).

Sekundär inflammation i bilagorna inträffar när infektionen sprider sig från närliggande organ (appendix, rektum, etc.), samt när patogen introduceras i organet genom blod eller lymf.

Kvinnor noterar att buken började skada under menstruationen, men med allmän ömhet i kritiska dagar, varierar de obehagliga känslorna från adnexit från de vanliga.

Efter att patogenen tränger in i livmodern blir slemhinnan i äggledaren inflammerad. Som svar på inflammation börjar slemväggen att utsöndra en stor mängd infiltrat (inflammatorisk vätska). Infiltrat ackumuleras i hålrummen som bildas från vävnaderna i slemhinnan, som ett resultat av detta sträcker sig bihanget, vilket leder till att nedre buken gör ont.

Cysta

Cystiska formationer uppstår under utvecklingen av en hyperplastisk process (förändringar i cellstrukturen) i endometrialkörtlarna. Cystor är fyllda med flytande innehåll, som kan ha olika ursprung..

Den känsla som magen gör ont på grund av cystabildning kan förklaras på följande sätt: en cysta i äggstocken i början av sin utveckling orsakar inte besvär. Därefter ökar den cystiska bildningen i storlek börjar sträcka äggstockens kapsel.

Eftersom ytan på livmoderhängen penetreras av nervändar leder sträckning av kapsel till smärtsamma känslor.

Förutom smärta finns det andra tecken på cystisk bildning:

 1. Försening av menstruationen.
 2. Smärta under urinering, samlag.
 3. Förstorad buk på den drabbade sidan.

Vid kritiska storlekar på cystisk bildning utförs behandlingen endast med en kirurgisk metod. I den mest ogynnsamma varianten kan cysten spricka och därigenom kränka äggstockens integritet. I det här fallet måste du ta bort det..

Cystit

Låt oss försöka förstå varför nedre buken gör ont med cystit. Detta är en inflammatorisk sjukdom i urinblåsan av en smittsam natur. Infektiösa patogener från livmoderhängen kommer in i urinblåsan om personlig hygien inte observeras. Den inflammatoriska processen under lång tid kan fortsätta obemärkt. Symtomen kan intensifieras under menstruationen..

Symtom på det latenta inflammationsförloppet är: brott mot förordningen (ofta försenad), ökad blödning samt akut smärta under urinering. Den nära placeringen av urinblåsans vägg till livmoderns vägg leder till smärtsamma upplevelser. De sprider sig över korsryggen och nedre buken..

Vanliga symtom på cystit kännetecknas av:

 • brännande känsla vid urinering. Toalettresor är ofta i små delar;
 • färg och transparens i urinförändringar;
 • tillstånd förändring: huvudvärk, irritabilitet.

endometrios

Denna sjukdom drabbar hela kvinnan. Förutom smärta, infertilitet, störningar i regleringen påverkar sjukdomen det endokrina, immun- och nervsystemet. Denna sjukdom drabbar kvinnor i reproduktiv ålder med nedsatt metabolism och patologier i det endokrina systemet.

Utvecklingen av endometrios hos kvinnor är mer beroende av ärftlighet. Sannolikheten för att utveckla en sjukdom påverkas också av socioekonomisk status: grupper av kvinnor med låg social status har en högre förekomst av sjukdomen än i grupper med medelstora och höga statuser.

Sjukdomen manifesteras av ett smärtsyndrom med en heterogen intensitetsgrad. Patienter klagar över konstant, värkande smärta i nedre del av magen som passerar in i ändtarmen, korsryggen och når ett maximum under menstruationen. De resulterande cysterna i vävnaderna som påverkas av endometrios tenderar spontant att bryta igenom.

Hur man kan bli av med smärtsam menstruation

Smärta behöver inte uthärdas, det är nödvändigt att bekämpa det. För att inte skada magen finns det flera metoder för att lösa smärtsyndromet: läkemedelsbehandling och alternativa behandlingsmetoder. Vid svår, långvarig, svår att tolerera buksmärta används smärtstillande medel. Om det behövs, avlägsna ett milt smärtsyndrom till traditionell medicin.

Drogbehandling

Det mest effektiva sättet att eliminera menstruationssmärta är en kombination av smärtstillande medel och kramplösande medel. Bästa klara:

De aktiva komponenterna i smärtstillande medel kan ha form av tabletter, suppositorier, plåster och injektioner. Valet av typ av läkemedelsadministration beror på styrkan hos smärtan och doseringen av läkemedlet.

Förutom smärtstillande medel och krampläkemedel används hormonella preventivmedel ("Ioannina", "Diana"). Läkemedel har inte en smärtstillande effekt, men påverkar positivt förebyggandet av efterföljande menstruationscykler..

Alternativ behandling

 1. Ett enkelt och ganska effektivt sätt att lindra smärta kan vara att använda torr värme och varma bad. Det slappnar av muskler och hjälper till att förebygga smärta..
 2. Lätt träning är också betydligt fördelaktigt. Simning i poolen, cykling förbättrar blodcirkulationen i livmodern. De förhindrar stagnation och lindrar också överdrivna effekter på nervändarna. Att slappna av nervsystemet och öka ökar humöret.
 3. Ett antal blandningar av örter hjälper till att lindra smärta: "Kuril te", fält hästsvans, knösväxt, centaury, gås cinquefoil, elecampane rot, och många andra. Innan du använder infusioner bör du rådfråga din läkare.

Användbara tips

Ett antal förebyggande åtgärder kan, när de observeras, underlätta smärtan som uppstår under menstruationen:

 1. Känslomässig stabilitet, brist på stress påverkar positivt tillståndet under menstruationen;
 2. Massage, akupunktur, andningsövningar - bidrar till att förbättra blodcirkulationen;
 3. Överensstämmelse med kosten några dagar före och under menstruationen (begränsning av bönor, kryddig mat och spännande drycker);
 4. Full sömn;
 5. Dricka en normal mängd vatten per dag 1,5-2 liter rent vatten;
 6. Sluta röka och alkohol.

Slutsats

Kan ont i magen vid menstruation? Svar: ja, mild till måttlig ömhet under reglering, detta är en normal reaktion av kroppen. Men om smärtorna blir outhärdliga och långvariga och också ändrar lokaliseringen är det brådskande att konsultera en läkare. Med snabb konsultation kan man identifiera allvarliga sjukdomar och förskriva behandling..

Varför gör ont i magen under menstruationen: vad man ska göra med smärta, tyngd nedan och obehag

Många kvinnor har magont i menstruationen. Orsakerna till detta fenomen kan vara ett stort antal. De får inte ignoreras i något fall. Var noga med att konsultera en gynekolog vid de första sjukdomen. Om magen gör ont under menstruationen, kan detta indikera förekomsten av farliga patologier i kroppen.

Kritiska dagar

Kritiska dagar är en speciell period för en kvinna där celler avvisas från livmodern. Menstruation åtföljs vanligtvis av blödning. Hos vissa kvinnor kan det vara mycket rikligt..

Den första dagen av menstruationscykeln hos det kända könet är ofta förknippat med den svåraste smärtan.

Det är värt att tänka på att det är just nu att risken för att bli gravid är minimal.

Varje blödning åtföljs av en ganska intensiv sammandragning av livmodermusklerna och vasospasm. Detta förhindrar att vävnaderna genomför en fullskalig metabolisk process, varför smärta uppstår under menstruationen.

Den främsta orsaken till smärta är en hög nivå av prostaglandiner i blodcellerna..

Hela månaden förbereder livmodern sig på att kvinnan ska bli gravid, så att hennes kavitet är täckt med mycket små kapillärer, vilket kan ge livet för det framtida barnet.

Om graviditetsprocessen inte inträffar blir sådana formationer helt enkelt onödiga för kroppen. Således kommer kroppen med hjälp av blodutsöndringar att bli av med onödiga vävnader.

Varje kritisk dag kan jämföras med en liten födelse, eftersom livmoderhalsen öppnas och onödiga vävnader lämnar kroppen. Små smärta under menstruationen anses vara normen, men svår smärta under menstruationen är en patologi.

Orsaker till smärta

Faktum är att flera faktorer kan påverka förekomsten av obehag. Alla är ganska farliga, så det är bättre att inte ignorera smärtan och snarast besöka en bra gynekolog.

Låt oss överväga de främsta orsakerna till att nedre del av buken gör ont vid menstruation:

 • problem förknippade med det hormonella systemet i den kvinnliga kroppen;
 • inflammatoriska processer inträffar i livmoderhängen eller själva livmodern;
 • närvaron av cyster i äggstockarna eller godtyckliga eller maligna formationer i livmodern;
 • närvaron av en ektopisk graviditet eller endometrios.

Mjukhet under menstruationen kan också uppstå efter att ha upplevt stress, eller när du håller dig i en nervspänning under lång tid.

Se till att konsultera en läkare om kritiska dagar varar mer än en vecka och åtföljs av svår smärta.

Det är också en patologi och ett tillstånd där kroppstemperaturen stiger betydligt eller omvänt minskar.

De viktigaste typerna av smärta

Drar inte alltid nedre buken under kritiska dagar hos kvinnor. Det finns också ett stort antal andra obehagliga symptom..

Detta kan inkludera sådana ofta förekommande fenomen:

 • huvudvärk, konstant svaghet och trötthet;
 • kräkningar, illamående, samt ökad svettning och förekomsten av svullnad i hela kroppen;
 • en kraftig ökning eller minskning av blodtrycket;
 • obehag i tarmen åtföljs av diarré, förstoppning och överdriven gasbildning;
 • kvinnor blir alltför irriterade och faller i ett deprimerat tillstånd;
 • när jag får korsryggen kan bröstet bli alltför känsligt.

I detta fall är magen vanligtvis mycket öm den första dagen av menstruationen.

Några ord om smärtsyndromet

Varje kvinna är intresserad av frågan, om magen skulle skada under menstruationen. Naturligtvis anses mild smärta vara normen, men svår smärta indikerar att något är fel i kroppen.

Det finns tre former av smärta. Med den första av dem är ömheten ganska uthärdlig. I detta fall är det inte nödvändigt att ta smärtstillande medel. I det här fallet kommer en kvinna kunna leda sin vanliga livsstil.

Drar starkt nedre buken i närvaro av måttlig smärta.

 • I detta fall kan smärta åtföljas av frekventa behov av att urinera, illamående, trötthet samt irritabilitet och överdriven känslomässighet..
 • Om detta tillstånd är typiskt för dig, ska du kontakta en gynekolog för att ta reda på dess orsaker..
 • Men om magen gör ont mycket under menstruationen, indikerar detta förekomsten av ett allvarligt stadium av smärtsyndromet.

I detta fall kan också svår smärta i huvudområdet, smärta i hjärtat och en ökning av kroppstemperaturen. Ganska ofta orolig för kräkningar och besvimning.

Om det drar sig starkt, indikerar detta att det i den kvinnliga kroppen finns starka inflammatoriska processer eller att det finns andra patologier i de inre organen.

Svår smärta i nedre del av buken

Sådana företrädare för det svagare könet orsakar inte så mycket problem, medan andra ger mycket problem.

Smärta förekommer vanligtvis djupt i bäckenet. Det kan vara tråkigt, krossande eller dra. Ofta pulserar smärtan.

Normen anses vara närvaron av mild smärta som inträffar den första dagen av menstruationen och försvinner omedelbart efter avslutad menstruationscykel. Hos kvinnor tarmar också ofta under menstruationen.

Detta tillstånd är inte normalt, det är nödvändigt att informera din läkare om det..

Vad ska man göra

Om smärtan uppstod till följd av hormonell obalans, är det i detta fall mycket viktigt att inte bara använda smärtstillande medel för att undertrycka det, utan också genomgå en behandlingskurs för att lösa detta problem.

Mycket ofta undrar kvinnor vad de ska göra om kritiska dagar åtföljs av smärta. I själva verket kräver detta problem en individuell inställning..

Oftast rekommenderar läkare att kombinera läkemedel som smärtstillande medel och krampläkemedel. Till exempel kan mycket goda resultat uppnås genom att ta No-Shpu och Nurofen samtidigt..

Dessutom har behandling med hormonella preventivpiller en god effekt. Dessa inkluderar Yarina, Diana-35 och många andra. Det är emellertid strikt förbjudet att ta sådana läkemedel utan läkares kunskap. Du kan använda hormonella läkemedel först efter att ha genomfört särskilda test för att bestämma din hormonella nivå.

VIKTIG! Glöm inte att smärta inte är normen, därför är det mycket viktigt att inte bara bli av med smärtsyndromet, utan också att eliminera dess orsaker.

Alternativa behandlingsmetoder

Många kvinnor undrar hur man kan lindra tillståndet med menstruation. Det finns inte bara många metoder för konservativ behandling. Goda resultat kan uppnås med traditionella medicinska metoder. Om man under menstruationen drar i nedre del av buken, kan du försöka förbereda infusionen av fälthästsvans.

För att göra detta, ta en full matsked med torrt gräs, häll det med ett glas kokande vatten. Låt vätskan infusera i ungefär en timme och ta den sedan var sjuttio minut vid femtio milliliter. När du märker att smärtan börjar sjunka kan du gradvis minska doseringen.

Det ganska könet är också ofta intresserat av hur man kan lindra tillståndet under menstruationen med vattenpeppar.

Ta två matskedar av den här växten och fyll dem med en halv liter varmt kokt vatten.

Koka sedan produkten i cirka tio minuter och vänta tills den svalnat. Detta verktyg bör tas tre gånger om dagen för hundra milliliter.

Det finns faktiskt helt enkelt ett stort antal medicinalväxter som kan lindra smärta i nedre del av magen under menstruationen.

Förebyggande åtgärder

Mycket ofta gör nedre buken ont vid menstruation på grund av att kvinnan leder en felaktig livsstil.

Notera! Stress kan förvärra smärta, så försök att skydda dig från nervnedbrott under kritiska dagar..

Om menstruationens sista dag fortfarande finns obehagliga känslor, sannolikt, indikerar detta förekomsten av patologiska processer i kroppen eller en felaktig livsstil.

Försök att växla sömn och arbeta, träna, dricka så mycket vätska som möjligt.

Under kritiska dagar rekommenderar läkare att konsumera så många frukter och grönsaker som möjligt..

Sluta röka och dricka alkohol och se hur ditt tillstånd normaliseras mycket snabbt. Drick lugnande örtteer så ofta som möjligt och öva också yoga.

Slutsats

Ofta vet kvinnor inte svaret på frågan om varför magen gör ont under menstruationen, varför många problem uppstår. Om nedre del av magen gör ont på den sista menstruationsdagen, indikerar detta att kvinnor behöver läkarvård samt etablera rätt livsstil. Ta hand om din hälsa just nu, för att vara kvinna är underbart.

Varför gör ont i magen under menstruationen - smärta i nedre del av magen under menstruationen

Varför gör ont i magen under menstruationen? Kan menstruationssmärta under menstruationen vara ett symptom på gynekologisk patologi? Muskellagret i livmodern under menstruationen drar ofta samman - vilket orsakar smärta under menstruationen. Varför gör menstruationen ont vid menstruationen? Magen gör ont under din period - läs nedan..

Ritningssmärta i nedre del av magen under menstruationen är förknippat med en minskning av livmoderens muskelskikt. Med ofta och svår smärta under menstruationen är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Så varför gör nedre del av buken ont vid menstruation? Orsaken till denna svåra smärta under menstruationen kan vara dysmenorré, algodismenorea (smärtsam menstruation).

Det huvudsakliga symptom på smärtsamma perioder är smärta och muskelkramper i nedre del av buken..

Orsaker till smärta (smärtsam menstruation) under menstruationen
Livmoderaktivitet och hyperestesi av kvinnor beror på den hormonella bakgrunden. Med en ökad mängd östrogenhormon, som oftare observeras hos kvinnor efter 30 år, är menstruationen inte bara smärtsam, utan också mycket riklig och lång.

Om alla hormoner hoppar, lider du av både PMS och algomenorré. Uppträdandet av smärta är förknippat med en kränkning av den naturliga balansen i kroppen mellan könshormoner (främst progesteron) och prostaglandiner, på sidan av den senare prevalensen.

Prostaglandiner är specifika kemikalier som spelar en nyckelroll i utseendet på de flesta symtom förknippade med obehag under menstruationen. De produceras av livmodervävnad och stimulerar dess sammandragning. Ju högre nivå av prostaglandiner i kroppen, desto större är kraftens sammandragning av livmodermuskeln och därför smärtstyrkan. Ett överskott av prostaglandiner kan också skapa andra samtidiga manifestationer: illamående, kräkningar, huvudvärk, svettningar, frossa, takykardi.

Menstruation, tillsammans med buksmärta, uppstår när livmodern är felaktigt lokaliserad, den är underutvecklad (sexuell infantilism), den inflammatoriska processen i könsorganen, endometrios och andra sjukdomar och ökad excitabilitet i centrala nervsystemet.

Buksmärtor med menstruation är vanligare hos unga nolliparösa kvinnor och kan vara ett tecken på infertilitet. Dessutom observeras smärtsamma perioder med intrauterin preventivmedel (IUD).

Gynekologer noterar att under de senaste tio åren har antalet flickor vars menstruation åtföljs av buksmärta nästan fördubblats. Detta beror på miljöförstöring, felaktig livsstil, undernäring av flickor.

Andra manifestationer av menstruationsbesvär inkluderar:

 • Ryggmärken
 • Bensmärta
 • Illamående
 • kräkningar
 • Avföringsstörning (diarré)
 • Svaghet
 • Ökad irritabilitet

Algodismenorea kan vara primär och sekundär

Smärtsamma perioder orsakade av underutveckling, livmoderens placering och andra anatomiska egenskaper hos en kvinna kallas primär algodismenorea. Samma benämning avser smärtsamma perioder orsakade av störningar i den endokrina metabolismen, inte associerade med organisk skada på det kvinnliga könsorganet..

Smärta under menstruation orsakad av inflammatoriska processer, cystor, fibromatiska noder, endometrios, intrauterin enhet (IUD), gynekologisk operation och kavitet, kallas sekundär algomenorrhea.

Var noga med att gå till gynekologen om:

 • Smärta under menstruationen varar längre än vanligt
 • Smärtan intensifieras oväntat
 • Det finns mer allvarliga blödningar än vanligt och en kvinna måste använda mer än en sanitetsdyna eller vattpinne varje timme
 • Det finns symtom som indikerar förekomsten av en inflammatorisk process: feber, frossa, svettningar, muskel- eller ledvärk, etc..
 • Det finns symtom som indikerar möjligheten till infektion: tidigare menstruation, obehag i könsorganen, oskyddat kön, ovanlig urladdning, klåda, lukt, oegentligheter under urinering

Ring snabbt en ambulans om:

 • Svimmade
 • Känn dig yr när du står upp
 • Du upplever en plötslig, intensiv smärta i nedre del av buken eller bäckenområdet som får dig att böja dig, sätta dig ner
 • Observera förekomsten av bitar av vävnad i menstruationsblodet, som ofta är silver eller gråaktigt
 • Det är möjligt att du för närvarande är gravid (till exempel en ektopisk graviditet)

Smärtsamma perioder - svår smärta i nedre del av buken under menstruationen - behandling:

Gynekologer rekommenderar inte dessa dagar att luta dig mot smärtstillande medel. Om smärtan är för allvarlig, dricka fortfarande smärtmedicinen. Det är bättre att välja en anestetikum individuellt, eftersom många av dem har biverkningar.

Det finns ett antal läkemedel som utan skada på kroppen kan lindra ömhet och återställa cykeln på ganska kort tid..

Exempelvis förberedelse av Time-Factor-kombinationen, som kombinerar växtextrakt av fytohormonal verkan, vitaminer och mikroelement, normaliserar inte bara de olika faserna i menstruationscykeln, utan förbättrar också humöret, lindrar symtomen på PMS och upprätthåller gott humör och prestanda.

Efter att ha tagit medicinen, lägg dig lite under en varm filt. Försök att slappna av, så att smärtan sprider sig i kroppen, då kommer magen att skada mindre.

Och viktigast av allt - håll alltid fötterna varma, huvudet i kylan (som i det berömda ordspråket)

Ibuprofen (och alla dess generiska "Mig", "Nurofen") smärtstillande medel rekommenderas väl, för att lindra smärta under menstruationen är en dosering av 400 mg per dag lämplig.

Dessutom kan den användas för att lindra smärta under menstruation av papaverinhydroklorid (och analoger av No-Shpa. Papazol, etc.)

Du kan applicera diklofenak antiinflammatoriska suppositorier, ett suppositorium är tillräckligt för svår smärta under menstruationen.

Varför gör smärta i nedre buken under menstruationen

Varför får vissa kvinnor magvärk under menstruationen? Smärtan är ibland så allvarlig att även smärtstillande medel inte klarar det. En kvinna förlorar arbetsförmågan och väntar smärtsamt på kritiska dagar. Finns det sätt att lindra kvinnors lidande?

Sjukdomar med sjukdom

Nästan varje kvinna har magvärk under menstruationen. Den överväldigande majoriteten av sjukdomen orsakar emellertid inte särskilt besvär. Deras nedre del av buken är måttligt öm eller de känner lätt obehag. Men vissa kvinnor måste drabbas allvarligt. Oftare händer detta tillstånd hos unga flickor.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen är ett normalt, fysiologiskt bestämt tillstånd. Det nedre buken gör ont på grund av livmodersammandragningar under månatlig avstötning av det inre skiktet i dess kavitet. Förändringar i kvinnokroppen före och under menstruationen åtföljs inte bara av smärta utan också av andra plågor.

En kvinna blir nervös och irriterad, hon kan ha huvudvärk, det finns en ökad känslighet för lukt. Under denna period är hon mer utsatt för infektioner, därför känner hon ofta förkylning. Hos friska kvinnor är alla dessa symtom måttliga och leder inte till funktionshinder..

Ett tillstånd där smärta och andra sjukdomar uttalas kallas algodismenorea. Kvinnor som lider av algodismenorré lider inte bara av outhärdlig smärta.

De utvecklar svaghet, sänker blodtrycket, sömnstörningar, förlorar sin arbetsförmåga, minskar vitaliteten.

Illamående och svår kräkningar, diarré, svettningar, yrsel och till och med medvetandeförlust kan förekomma..

Sådana symtom, särskilt om de uppträder med avundsvärt regelbundenhet, kan indikera hälsoproblem. Ett besök hos läkaren i detta fall bör inte skjutas upp.

Så varför magen gör så ont?

Typer av Algodismenorea

Algodismenorea är av två typer beroende på orsaken till dess förekomst: primär och sekundär.

Primär algodismenorré uppstår på grund av funktionsstörningar i olika system och organ i den kvinnliga kroppen. För henne är brott mot den kvinnliga könsorganens anatomiska struktur inte karakteristiska. Denna form visar sig under puberteten eller ett år efter den första menstruationens början. Det kan vara krampligt, väsentligt och psykogent..

Den spasmogena variationen av algodismenorré förekommer på grund av intensiva spasmer av livmoderns släta muskler. Väsentligt på grund av den låga tröskeln för känslighet för flickan.

Denna egenskap hos den kvinnliga kroppen kan vara medfödd.

Den psykogena formen förekommer hos alltför intryckbara flickor, rädda för berättelser om outhärdligt lidande under menstruationen, liksom hos flickor med psykiska störningar.

Sekundär algodismenorea uppstår på grund av patologiska processer i bäckenet. Hon är medfödd och förvärvad..

Den medfödda formen beror på medfödda anatomiska avvikelser hos de kvinnliga könsorganen. Detta kan vara livmoderns infantilism (organutveckling) eller dess felaktiga position. I det här fallet uppträder svår smärta och andra tecken på sjukdom från början av puberteten.

Den förvärvade formen uppstår på grund av sjukdomens utveckling. Endometrios, fibroids, tumörer i äggstockarna eller livmodern, inflammatoriska processer i bäckenet eller vidhäftningar kan orsaka smärtsamma perioder. Orsaken till utvecklingen av algodismenorea kan vara trauma, svår födelse, kirurgi eller abort om de ledde till brott mot integriteten i livmoderens inre lager.

I riskzonen är flickor vars menstruation började för tidigt (upp till 9 år). Olika störningar i menstruationscykeln bidrar till utvecklingen av ett smärtsamt tillstånd: oregelbundenhet, för långa eller för korta perioder, tung blodförlust.

Vissa dåliga vanor och en ohälsosam livsstil kan framkalla smärtsam menstruation. Rökning, alkohol, en stillasittande livsstil, en obalanserad kost och en passion för ohälsosamma livsmedel påverkar en kvinnas reproduktionsfunktion negativt.

Symtom på patologi

Sjukdomens symtom är olika och beror på kvinnans individuella egenskaper..

Smärtsyndromet börjar bry sig redan före blödningens början eller på den första dagen av menstruationen. Oftast gör ont i nedre del av buken. Krampande dragande smärta är ibland lokaliserade i området av en av äggstockarna. De kan tortyra en kvinna tills blödningen slutar.

Men som regel kommer lättnad en dag eller två efter menstruationens början. Förutom buken kan korsryggen skada. Vissa kvinnor upplever bestrålning (utstrålar till andra organ) smärta i tarmen, perineum eller inre lår..

Vissa har magvärk under menstruationen. Orsakerna till detta är olika störningar i det neuropsykiatriska tillståndet, cykliska vegetovaskulära avvikelser och hormonella fluktuationer.

Det senare orsakar överdriven upphetslighet, irritabilitet, nervositet och överdriven svettning. Kvinnor klagar ofta på munorrhet, uppblåsthet, illamående och kräkningar och diarré.

Det kan vara en temperaturökning på upp till 37 ° C.

Svaghet och trötthet är ofta så uttalad att de åtföljs av yrsel och svimning. Men även med konstant dåsighet kan du inte sova och vila..

Vissa flickor lider av hicka, svullnad och klåda i huden. De kan ha en känsla av "bomullsben", domningar eller stickningar i lemmarna. Ofta finns det tecken på toxikos som kännetecknar de första månaderna av graviditeten: motvilja mot vissa produkter och intolerans mot lukt.

Depression åtföljs av ett deprimerat och deprimerat tillstånd. Med uttalad algodismenorea kan kvinnor inte leda en välkänd livsstil, de behöver vila och säng vila. Störningar i kroppen orsakar en minskning av dess resistens och förvärring av kroniska sjukdomar.

Träffa en läkare

Vissa funktioner i menstruationscykeln beror på ärftlighet. Om flickans mamma och mormor hade oregelbundna perioder eller för rikligt, är denna funktion i hennes menstruationscykel troligen inte patologisk.

En alarmerande signal för en kvinna borde vara en förändring i karaktären av menstruation, en ökning av smärta, utseendet på okarakteristisk urladdning med en obehaglig lukt i något stadium av menstruationscykeln.

Föräldrar bör uppmärksamma flickans ohälsosamma symptom under puberteten: mycket smärtsamma perioder, kraftig blodförlust, besvämning, kräkningar eller svår huvudvärk.

Livliga manifestationer av algodismenorea kräver omedelbar medicinsk undersökning. Sådana tecken är karakteristiska för vissa allvarliga sjukdomar, vars tidiga diagnos gör att de kan behandlas framgångsrikt..

Diagnostiska åtgärder

Vad ska jag göra om magen gör ont mycket under menstruationen? Naturligtvis konsultera en läkare.

Han kommer att fråga patienten om de upplevelser som hon upplever, liksom när, med vilken intensitet och frekvens hennes nedre del av magen gör ont, om gynekologiska sjukdomar, kirurgiska ingrepp, aborter eller förlossning brukade vara, hur puberteten var, vad ärftligheten var. Redan i detta diagnosstadium kan man anta varför svår smärta observeras under menstruationen.

Undersökning av gynekolog och ultraljudsundersökning av bäckenorganen kommer att upptäcka förändringar.

För att bekräfta diagnosen kommer läkaren att förskriva patienten en kolposkopi (undersökning av vagina och vaginal del av livmodern med hjälp av ett kolposkop) eller hysteroskopi (undersökning av livmodern med hjälp av ett hysteroskop).

Ett kolposkop och hysteroskop är medicinska apparater som gör att du i detalj kan undersöka den inre ytan av vagina respektive livmodern.

Under undersökningen tar gynekologen en vattpinne från slidan, livmoderhalskanalen och urinröret för undersökning. En kvinna kommer att få ett blodprov för hormonnivåer och allmänna blod- och urintest.

I vissa fall kan laparoskopi behövas. Detta är en direkt optisk undersökning av bukorganen..

Diagnostisk laparoskopi involverar två små punkteringar i vilka manipulatorverktyg sätts in.

Dessutom kommer läkaren nödvändigtvis att hänvisa patienten till en konsultation med en psykoterapeut eller psykolog..

Terapeutisk terapi

Om läkaren har diagnostiserat sekundär algodismenorea syftar behandlingen till att eliminera sjukdomarna och förändringarna i kvinnans reproduktionsorgan som orsakade det smärtsamma tillståndet. Metoder för modern medicin kan ändra livmoders fel position eller koppla bort vidhäftningar. Med endometrios är det möjligt att ta bort sjukdomens fokus. Det finns skonsamma sätt att ta bort myomer.

Efter eliminering av orsakerna till algodismenorré kan konservativa behandlingsmetoder förskrivas: hormonella läkemedel, krampläkemedel och smärtstillande medel.

Den primära formen av sjukdomen behandlas med smärtstillande medel, krampläkemedel, lugnande medel och hormoner. Om en kvinna lever sexuellt kommer hon att förskrivas hormonella läkemedel med preventivmedel.

När sjukdomar i nervsystemet blir orsaken till algodismenorea, ordineras lugnande medel till kvinnan. Dessa är psykotropa läkemedel som lindrar ångest och rädsla. Med deras hjälp är det möjligt att stabilisera det mentala tillståndet och eliminera eller minska smärta. Samtidigt försvinner en kvinnas hysteri och depression, hennes vitalitet ökar.

Sjukdomsprevention

Liksom alla andra sjukdomar är algodismenorea lättare att förhindra än att behandla.

Föräldrar till flickan måste bilda hälsosamma vanor med blöjor i barnet. Och att upprätthålla en hälsosam livsstil kommer inte att kräva ytterligare ansträngningar från den. Hon kommer att följa alla regler automatiskt..

En balanserad diet rik på vitaminer och mineraler är grunden till en hälsosam livsstil. Användningen av produkter med färgämnen, konserveringsmedel och smakämnen bör minimeras..

Du bör överge soda, en överdriven mängd godis och bekvämlighet. Vänta inte ditt barn till snabbmat. Det bästa sättet att vägleda din dotter mot hälsosamma livsmedel är med föräldrar..

En av orsakerna till smärtsam menstruation är fysisk inaktivitet. Därför måste du se till att flickan tillbringar flera timmar dagligen i rörelse: hon var engagerad i fysisk träning, aktiva spel, gjorde promenader med sina föräldrar. Användbara aktiviteter i poolen, simning på sommaren i öppet vatten.

Flickan måste vara vana vid dagens behandling (gå till sängs och äta samtidigt), till de obligatoriska dagliga hygienrutinerna.

Det är nödvändigt att förklara för henne hur man skyddar sig mot infektionssjukdomar, för att förhindra hypotermi.

En viktig punkt: att berätta för din dotter om grunderna i beteende med en sexpartner, metoder för preventivmedel och metoder för skydd mot sexuellt överförda sjukdomar.

Föräldrar måste övervaka sin vikt från en dotters barndom och därefter lära henne att kontrollera sin vikt oberoende. Fetma orsakar många sjukdomar, inklusive ökar de smärtsamma manifestationerna av menstruation.

Tecken på algodismenorea kan inte ignoreras. Om det är svår buksmärta under menstruationen, måste modern visa dotter till läkaren. Hans rekommendationer bör genomföras i sin helhet och följas med honom fram till slutet av behandlingen.

Cirka hälften av kvinnorna upplever smärta under menstruationen. Enligt medicinska observationer är dessutom invånare i utvecklade länder mer benägna att göra detta. Kvinnor som står inför detta problem kan inte undra varför magsmärtor under menstruationen.

Det finns inget definitivt svar, liksom ett universellt botemedel mot denna sjukdom, som kallas dysmenorré. Det kan vara primärt och sekundärt. Det beror på orsakerna som orsakade det..

Så varför under menstruationen gör ont i magen vid primär dysmenorré? De skyldiga är prostaglandiner som produceras av livmoders vävnader och får den att tona. Ju mer intensiva muskelsammandragningar inträffar, desto större är smärtan. Livmoderskramper är starkare ju högre koncentration av prostaglandiner i blodet.

Samma ämnen orsakar en försämring av det totala välbefinnandet. De orsakar illamående, kräkningar, apati, huvudvärk, magbesvär, brist på aptit.

Primär dysmenorré behandlas med hormonella läkemedel som reglerar produktionen av prostaglandiner. Dessa inkluderar preventivpiller. De löser problemet effektivt om det är korrekt valt. Vissa kvinnor måste dock överge dem på grund av biverkningar. Dessutom måste deras inträde ta pauser.

Varför får ont i magen under menstruationen under sekundär dysmenorré? Denna sjukdom förekommer mot bakgrund av endometrios, inflammation i bäckenet, endometriala polyper, livmoderfibroider. Behandlingen i detta fall syftar till att bekämpa exakt dessa sjukdomar efter en grundlig undersökning. Läkemedel och manipulationer förskrivs som hjälper till att minska manifestationerna av dessa sjukdomar.

Vid endomerios används hormoner också. Med denna sjukdom finns endometriala celler i äggstockarna, livmoderhalsen, äggledarna, myometrium, urinblåsan, mindre ofta i andra organ. De växer under cykeln och avvisas under menstruationen..

Blödningar, inflammation, svullnad uppstår, arbetet i det skadade organet störs. Detta åtföljs av smärtsamma upplevelser som ökar avsevärt under menstruationen..

Inflammation kan orsakas av könssjukdomar och opportunistisk flora. Först bestäms patogenen med grödor och PCR, sedan föreskrivs behandling. I en kronisk kurs används ofta fysioterapi..

Under menstruationen gör ont i magen av andra skäl:

 • överexcitation av det centrala nervsystemet;
 • infertilitet;
 • underutveckling eller böjning av livmodern;
 • hypertyreoidism;
 • spiral;
 • skador
 • fortplantningsorgan;
 • förlossning, särskilt med komplikationer;
 • aborter.

Det händer att efter förlossningen ömhet passerar eller minskar avsevärt. Men endast en kvalificerad gynekolog efter en noggrann undersökning kan förstå varför en kvinnas mage gör ont vid menstruationen. Du kan inte diagnostisera dig själv.

Kvinnor som möter dysmenoré är intresserade av vad de ska göra om deras menstruation gör ont under menstruationen. Regelbundna sporter och fitness är till stor hjälp. Det har visat sig att kvinnor som är involverade i dem tolererar menstruation lättare..

Näring bör vara balanserad, rik på vitaminer och mineraler. En speciell roll i hur smärtfritt perioderna spelas, spelas av magnesium och kalcium. Det är bättre att äta mindre kött och fet mat, särskilt före menstruationen. Det är lämpligt att ersätta kaffe med gröna och örtteer. Det är nödvändigt att berika dieten med frukt och grönsaker.

Vissa kvinnor hävdar att övningar med måttlig intensitet minskar smärta. Men det är väldigt individuellt. De flesta kvinnor räddas genom att ta smärtstillande medel och krampläkemedel.

Således är det bara en läkare som kan bestämma varför magvärk under menstruationen. Skälen kan vara olika, och många av dem är behandlingsbara. Du kan lindra ditt tillstånd genom att göra sport, äta rätt, ta smärtstillande medel och krampläkemedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fläckbrunt urladdning efter menstruation: orsaker, nödvändiga behandlingsåtgärder

Kvantiteten och kvaliteten på utsöndringar från könsorganen bör kontinuerligt övervakas av en kvinna, eftersom de är det första tecknet på sjukdomar i reproduktionssystemet....

Mörkbrun urladdning hos kvinnor före eller under menstruationen - vad ska man göra? Vad är orsaken till mörkbrun urladdning?

Många kvinnor som ser allvarligt med sitt hälsotillstånd är oroade över ett fenomen som mörkbrun urladdning....

Paracetamol - som hjälper och bruksanvisningar. Hur man tar paracetamol hos barn och vuxna

En välkänd och mycket populär medicin på den ryska och utländska marknaden är Paracetamol. Verktyget säljs i alla apotek utan recept, kan användas för att eliminera många sjukdomar....