Om illamående uppträder under menstruationen, vad ska jag göra? Menstruationssmärta och illamående: orsaker

Klimax

Menstruations illamående är en vanlig sjukdom hos moderna kvinnor

Orsaker till illamående under menstruationen

Orsakerna till illamående under menstruationen kan vara hormonella, fysiologiska och toxiska. Det finns flera faktorer som väcker ett symptom oftare än andra:

Förbättrad prostaglandinproduktion

Menstruation utlöser hormonella förändringar i kroppen. Under kritiska dagar ökar nivån av prostaglandiner. Ämnet är instabilt. Det påverkar hjärtat, blodkärlen och musklerna. En kvinna känner spänningar i musklerna, lider av blödningsstörningar.

Prostaglandiner har en negativ effekt på livmodern och orsakar kramper och smärta. Obehag kan vara mild eller akut. Den biologiska substansen påverkar också nervsystemet och organen i matsmältningskanalen. Illamående under menstruationen beror på en minskning av juiceproduktionen i magen med parallell användning av salt eller kryddig mat.

Läs i en av våra artiklar varför kräkningar före menstruation.

Produktionen av hormonet serotonin

Kritiska dagar provocerar fram ämnen i stora mängder. Komponenten hindrar kroppen från att bli av med överskottsvätskor. Skallen har svullnad, och PMS-symtom inkluderar illamående och huvudvärk..

Ändra livmoderns position

Om organet skjuts tillbaka uppträder klämda nerver. Kvinnan har illamående och kräkningar under menstruationen. Reguli åtföljs också av magkramper och smärta i ländryggen. För närvarande är det lämpligt att avstå från fysiska aktiviteter. Livmodersförskjutning påverkar negativt menstruationsförloppet hos kvinnor och flickor som ännu inte har fött. Organ deformation kan också orsaka orgel deformation..

Tar piller för preventivmedel

Omsorg under de kritiska dagarna på grund av förändringar i hormonhalter på grund av användning av läkemedel som förhindrar graviditet.

Användning av tamponger

Komponenterna i hygienprodukternas sammansättning såväl som för tidigt utbyte av produkten kan orsaka en giftig chock. Som ett resultat kommer en kvinna under menstruationen att känna illamående, ibland kräkningar och yrsel.

Ta reda på varför du kan känna dig sjuk efter din period i en artikel på länken.

Hur man lindrar villkoret?

Om smärta och illamående under menstruationen är regelbundna, måste du ompröva din livsstil - äta hälsosamma livsmedel, få tillräckligt med sömn, upprätthålla vattenbalansen, sluta röka och dricka mycket kaffe. Dessutom är det med smärtsam menstruation bättre att inte ljuga utan att röra sig.

En bra promenad ökar livmodern, förbättrar blodcirkulationen till organ och muskelkramper försvinner. Att lindra obehag under menstruationen kan också vara ett av sätten:

 • en torr, varm värmedyna eller ett bad med havssalt hjälper inte bara till att slappna av hela kroppen utan också minska intensiteten hos muskelkramper;
 • ta smärtstillande medel och krampläkemedel (Ibuprofen, No-Shpa, Drotaverin, Spazmalgon) minskar mängden prostaglandin, vilket lindrar smärta;
 • Metoklopramid hjälper till med illamående;
 • om en kvinna vill ligga, är det bättre att ligga på hennes sida eller böjda - så blodet flyter mer intensivt till könsorganen;
 • med läkarens samtycke kan du ta ett hormonellt läkemedel som normaliserar balansen mellan könshormoner;
 • Du kan försöka normalisera den hormonella bakgrunden med hjälp av homeopati (Vitokan, Mastodion, Remens);
 • mjölk med honung och kanel eller mint-ingefära te hjälper till att eliminera smärta.

Läser in...
Dela med andra!

När illamående indikerar graviditet

Om du känner dig sjuk under din period kan en eventuell graviditet inte uteslutas. I en sådan situation är kritiska dagar falska. Förutom den vanliga blödningen, kommer en kvinna att lida av allmän trötthet och kräkningar.

Misstanke om graviditet uppstår med svår och svår illamående. Patienter för vilka symptomet tidigare inte var karakteristiskt bör vara särskilt försiktiga. Ett sådant tecken kan dramatiskt ersättas av ökad aptit - zhor efter menstruation. Detta är en ljus indikator på graviditet.

Det bästa sättet att utesluta eller bekräfta sannolikheten för att få ett barn är att ta ett test eller kontrollera din progesteronnivå..

Primär och sekundär dysmenorré

Tecken på primär dysmenorré:

 • förekommer som regel hos mogna kvinnor;
 • symtom kan förekomma ett par år efter den första menstruationen;
 • smärta ges till nedre del av buken eller ryggen;
 • smärta uppstår några dagar före menstruation och varar upp till tre dagar;
 • minskning i smärta med åldern, ofta slutar efter förlossningen;
 • menstruationssmärta är inte förknippad med inflammation och andra sjukdomar.

Tecken på sekundär dysmenorré:

 • förekommer hos unga kvinnor, i genomsnitt upp till 30 år gamla;
 • smärta kan uppträda med den första menstruationen och varar mer än tre dagar i rad;
 • magvärk under menstruationen, smärta ger benen och korsryggen;
 • olika grader av smärta - från mild och tråkig till skarp och bankande.

Algomenorré som orsak till illamående

Ofta med obehag under menstruationen, diagnostiserar läkaren algomenorré. Detta är namnet på en kvinnas tillstånd, där magen känns sjuk och öm under menstruationen.

Behandling av patologi utförs med användning av hormonbaserade läkemedel. Orsaken till sjukdomen är felaktig blodcirkulation i livmodern och organ i närheten. En medfödd eller förvärvad deformation av ett organ, dess otillräckliga eller onormala utveckling kan provocera en kränkning. Dessa tecken kännetecknas av primär typ algomenorré. Den sekundära utvecklingen av sjukdomen orsakas av gynekologiska patologier. Till exempel blir livmodermyom, vidhäftningar i äggstockarna, endometrios ibland orsaken till illamående och smärta..

Varför menstruationssmärta uppstår?

Det främsta skälet är för vassa och långvariga sammandragningar av livmodern orsakade av ett högt innehåll av prostaglandin. Som ett resultat reduceras blodflödet till livmoderväggarna avsevärt..

Ett annat vanligt skäl till att magen gör ont vid menstruationen är riklig utflöde med blodproppar, vilket orsakar en smärtsam utvidgning av livmoderhalskanalen.

Många ytterligare faktorer kan komplicera situationen. Bland dem: rökning, övervikt, ärftlighet, stress, låg fysisk aktivitet. Menstruationssmärta åtföljs ofta av huvudvärk, diarré, ofta urinering eller förstoppning.

Sekundär dysmenorré kan orsakas av vissa sjukdomar. Bland dem:

 • ektopisk graviditet;
 • endometrios;
 • uteruspolypper, myom;
 • cystor på äggstockarna;
 • inflammatoriska processer.

Behandla illamående under menstruationen

Kräkningar under menstruation, kramp i buken och allmän ohälsa bör varna kvinnan. Innan du kontaktar en läkare måste du försöka normalisera din hälsa:

 1. Det är lämpligt att ligga i ett bekvämt läge och slappna av kroppen så mycket som möjligt..
 2. Inandningar och utandningar måste vara djupa och rytmiska..
 3. Du kan inte stanna i ett tätt rum, det är bättre att ventilera rummet.
 4. För svår kramper, ta en smärtstillande.

Vid illamående före kritiska dagar måste du se en läkare, genomgå en diagnos och fastställa orsaken till obehag. Undersökningen utförs av en gynekolog, neuropatolog och endokrinolog. Läkemedel förskrivs efter diagnos.

Apoteksterapi

Läkemedelsbehandling bör behandlas med särskild försiktighet. Det är förbjudet att självmedicinera. Endast läkemedel som föreskrivs av läkaren accepteras. Annars ökar risken för kvinnors försämring av hälsan..

Manifestationer av illamående och kräkningar under menstruationen den första dagen, samt buksmärta elimineras med hjälp av sådana mediciner:

 • Metoklopramid. Läkemedlets verkan är baserat på undertryckandet av receptorer av serotonintyp. Läkemedlet har en antiemetisk effekt, lindrar smärta i huvudet och buken.
 • Ibuprofen. Det är ett antiinflammatoriskt medel. Slår ner temperaturen och bekämpar spasmer. Stoppar prostanlandinproduktion.
 • Drotaverinum. Avslappnar åtdragna muskler, förbättrar blodcirkulationen och sänker blodtrycket..

Om orsaken till det patologiska tillståndet är förknippat med hormonstörningar, kan läkaren förskriva lämpliga mediciner. Läkare ordinerar ofta homeopatiska läkemedel med medicinalväxter i sammansättningen:

 • Remens. Släppform - kapslar, droppar. Lindrar menstruationssmärta, kontrollerar blodflödet, eliminerar obehag under PMS.
 • Vitocaine. Doseringsform - droppar. Utformad för att normalisera koncentrationen av hormoner i kroppen, öka skyddsfunktionerna, eliminera tumörer. Effektiv i patologier av inflammatorisk art och mastopati.
 • Mastodinon. Det påverkar positivt patientens tillstånd under PMS, lindrar smärta och illamående, minskar prolaktinsyntes, främjar hormonbalans.

För att hjälpa en kvinna att upprätthålla en stabil känslomässig bakgrund när hennes perioder har gått och för att undvika stress föreskrivs följande lugnande läkemedel:

 • Hjärt. Det har en lugnande effekt, lindrar sömnlöshet. Inte beroendeframkallande.
 • Vänderot. Effekten av läkemedlet är lugnande och kramplösande. Lindrar, sänker puls, hjälper till att normalisera blodcirkulationen, har en god effekt på matsmältningskanalen.
 • Persen. Det har en lugnande effekt, hjälper till att bli av med kramper med uppblåsthet under menstruationen. Positiv effekt på nervsystemet.

Illamående och PMS

Alla vet att under menstruation i den kvinnliga kroppen, inträffar stora hormonella förändringar. Följaktligen är det stress för kroppen. Manifestationer av stress i varje representant för en vacker del av mänskligheten är individuella. Stressperioden sammanfattas med namnet "premenstruellt syndrom" (PMS).

Oftast med PMS är en kvinna mycket irritabel och snabbt tempererad. Men detta tillstånd beror på dålig hälsa.

Varje kvinna har sina egna PMS-symtom..

De vanligaste klagomålen kan identifieras, dessa är:

 • Yrsel;
 • Huvudvärk;
 • uppblåsthet;
 • Svullnad och sensualitet i bröstet;
 • Illamående;
 • Smärta i nedre rygg och nedre del av buken;
 • Kan dra där äggstockarna är;
 • Feber;
 • Vaginal urladdning med en obehaglig stank;
 • Ibland kan kräkningar uppstå..

Varför känner en kvinna så konstiga manifestationer av PMS? Svaret är mycket enkelt: hormoner. Östrogen och progesteron omorganiseras och orsakar sådana obehagliga känslor. Deras hopp före menstruationen skapar en obalans i kroppen, vilket leder till depression, nervosambrott, dåsighet eller omvänt sömnlöshet.

Ofta, när en kvinna är illamående, finns det ganska motiverade tankar att hon förväntar sig ett barn. Ett välkänt tecken på graviditet är toxikos. Och när kräkningar och yrsel fortfarande börjar tvivlar flickan inte längre på sin intressanta position. Och ännu mer om förseningen i menstruationen är flera dagar. Vad kan jag säga, hon är ännu mer sjuk, men redan på grund av upplevelsen av "vad kommer att hända nu?"

I sådana fall är det värt att göra ett uttryckligt graviditetstest. Efter bara några minuter - resultatet. Två remsor eller en svag andra remsa kan indikera graviditet. Men om förseningen bara är några dagar, kanske den vanliga testremsan inte avslöjar graviditet. Du kan gå och donera blod för hCG. Denna analys visar närvaron av graviditet i mycket tidiga stadier, om resultatet är positivt..

Tyvärr indikerar dessa test graviditet, men de kan betyda både en ektopisk graviditet och en död graviditet. Så det är bättre att direkt konsultera en läkare för att utesluta patologi.

De situationer där symtom som illamående och yrsel kvarstod och menstruationen gick eller började smudas, indikerar en möjlig graviditet och problem. I alla fall, efter ett positivt graviditetstest, bör du rådfråga en gynekolog.

Om testet visade ett negativt resultat, börjar blodiga urladdning, och kräkningar fortsätter, betyder detta en hormonell funktionsfel i kroppen. Om en sådan bild är första gången, oroa dig inte, men om den upprepas regelbundet måste du söka hjälp från en läkare för att eliminera orsaken till sådana symtom.

PMS är en ofta gäst i en kvinnas liv innan de röda dagarna börjar. Men de borde inte ha en permanent karaktär som stör den att njuta av livet..

Vad bör undvikas med menstruation

Om menstruation och illamående går är det viktigt inte bara att genomföra rätt terapi, utan också att veta vad som inte är värt att göra. Under flera dagar är det tillrådligt att överge följande:

 1. Aktiv fysisk aktivitet och sport. Det rekommenderas inte att gå till träning under menstruationen. Tillåtet bara lugn träning, vilket bidrar till avkoppling, smärtlindring, stabilisering av den emotionella bakgrunden..
 2. Vattenbehandlingar och vandring i badet. Menstruation ökar risken för infektion i kroppen med patogena material. Förhöjd temperatur påskyndar blodcirkulationen, ökar blodtrycket under menstruationen och orsakar kraftiga blödningar.
 3. Dricker alkohol. Alkohol påverkar blodtrycket negativt, orsakar illamående, dålig hälsa, kramper.
 4. Dålig mat. Det är förbjudet att äta kryddig, söt och fet mat. Omvänt rekommenderas att äta mat med mycket magnesium, fiber och kalcium. Under menstruationen kommer mager kyckling, gröt, ångad fisk och lugnande te att gynna kroppen..
 5. Sexuella handlingar utan preventivmedel. Den minsta risken för infektion genom livmodern på kritiska dagar kan inte tolereras..
 6. Självmedicinering. Vissa mediciner är strikt kontraindicerade under menstruationen. Därför är det bättre att be en läkare om råd om kemoterapi med en läkare.
 7. Kirurgiskt ingrepp. När en kvinna har menstruation kännetecknas blod av låg koagulerbarhet. För att undvika kraftiga blödningar är det bättre att vänta med operation.
 8. Skönhetsbehandlingar. Hårfärgning, curling, hårsträckning misslyckas ofta på grund av ett instabilt hormonellt tillstånd både på den första och sista dagen av menstruationen.

Hjälp med svår smärta

Gynekologer diagnostiserar smärtanfall i nedre delen under menstruationsflödet hos 3-5 patienter av 10 och endast i en obetydlig del provoserar det så allvarliga attacker att du måste ta potenta läkemedel.
Enligt läkare kan svåra anfall av smärta under menstruationsflödet vara en konsekvens av:

 • Låga nivåer av endogena opiater och otillräcklig varaktighet av lutealfasen.
 • Misslyckande i funktionaliteten hos vävnadsenzymer i endometrialskiktet och en kränkning i processen med fragmentering av det avvisade slemhinnan som foder uterushålan.
 • Ökade prostaglandiner och överdriven smärta hos kvinnor.

Det är också värt att notera att smärtsam menstruation, eller enligt den vetenskapliga en - algodismenorrhea, av läkare är villkorat uppdelad i primär och sekundär:

 • I den primära formen av algodismenorré beror en hög smärtnivå på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppens struktur eller på en felaktig position i livmoderhålet. Oftast manifesteras i tonåren, efter den första menarken.
 • Den sekundära formen av algodismenorea är oftast ett smärtsyndrom i detta fall på grund av en gynekologisk sjukdom, medfödd eller förvärvad patologi, fel i bäckenorganen, installation av en intrauterin anordning och graviditet.

Det första en tjej bör göra med skarpa smärta är att slappna av. Det är lämpligt att ligga ner och förse lungorna med frisk luft. Smärtmedicinering bör tas. När, utöver illamående, en temperaturökning observeras, är det nödvändigt att minska den med hjälp av antiinflammatoriska läkemedel. För smärta tas antispasmodika - piller som minskar muskelkramper eller smärtstillande medel.

Med konstant illamående kan gynekologen förskriva ett läkemedel för att jämna ut hormonella obalanser under menstruationscykeln. Denna period kännetecknas av låg blodkoagulation, operationer är förbjudna.

Om en kvinna inte kände obehag under menstruationen, smärta började plötsligt, är specialistkonsultation nödvändig. Läkaren kommer att förskriva test och bestämma orsaken..

Förebyggande åtgärder

Obehagliga manifestationer, i form av illamående och smärta under menstruationen, kan förebyggas tidigare. I de flesta fall är enkla förebyggande regler effektiva:

 1. Balanserad näring och efterlevnad. Det är lämpligt att äta hälsosam mat under hela menstruationscykeln, och inte bara före menstruationen. Ät inte överät, ät fet mat. Det rekommenderas att lägga till grönsaker och frukt i kosten efter säsong. Eftersom datum, tomater, plommon och sojaprodukter ökar koncentrationen av serotonin i kroppen, undviks de bäst..
 2. Aktiv livsstil. Cykling och vandring, regelbunden träning i poolen kommer att ha en gynnsam effekt. Det är förbjudet att ladda kroppen genom mått och suga i bastun.
 3. Följer den dagliga rutinen. För att inte förvärra stress från menstruationen är det tillrådligt att slappna av kroppen med hälsosam sömn och promenader i den friska luften. Innan menstruationen är det bättre att undvika gräl.

Huruvida kräkningar under menstruationen kan bero på kvinnans nuvarande hälsotillstånd. Vissa patienter känner sig bekväma, andra kasta upp och smärta i buken uppstår. När symtomen kvarstår konstant och inte försvinner på länge är det bättre att konsultera en läkare och identifiera orsaken till ohälsa.

Lösning på problemet

När det en gång var möjligt att förstå varför det är sjukt av menstruation, är det värt att starta de möjliga metoderna för att behandla problemet. Beroende på hur mycket du känner dig illamående under menstruationen, kan sättet att lösa situationen vara annorlunda. Med mild illamående kan du klara dig utan att använda mediciner. Det räcker för att normalisera näring och leda en hälsosam livsstil.

I händelse av att illamående är ganska svårt och stör dagliga livet, är det värt att närma sig problemet mer noggrant. Homeopatiska och lugnande läkemedel kan hjälpa till att lindra symtomen.

Sedativa medel är läkemedel som har en allmän lugnande effekt. De normaliserar den känslomässiga bakgrunden, undertrycker reaktionen på stimuli och minskar processerna för upphetsning. Sedativa läkemedel inkluderar:

Lugnande te kan bryggas från medicinalväxter och örter. De bör vara berusade i en månad varje dag. Beroende på dina preferenser kan du välja en kombination av örter som kommer att tilltala smak och lukt. Med stark känslomässig instabilitet är behandlingsförloppet bättre att förlänga.

Homeopatiska medel orsakar inte missbruk och biverkningar. Därför kan de drickas säkert under menstruationen. Läkemedel inkluderar:

En biverkning på läkemedlet kan endast uppstå om det finns en individuell intolerans mot de enskilda komponenterna.

För att bli av med symptomen kan du använda konventionella mediciner. De mest effektiva är:

 • Drotaverinum.
 • ibuprofen.
 • Serrapeptase.
 • metoklopramid.

Om illamående redan har börjat och kroppen svarar på medicinering med kräkningar, kan rektal suppositorier användas..

Uteslut inte graviditet

Om en kvinna i fertil ålder har haft minst ett samlag under cykeln är graviditet inte utesluten. Preventionsmedel tas inte med i beräkningen, eftersom även de mest pålitliga metoderna inte kan garantera allt 100% skydd.

Utvecklingen av graviditet är en rent individuell process. Vissa kvinnor känner en förändring i tillståndet direkt efter befruktningen, medan andra lever i okunnighet tills en tydlig ökning av midjan. Därför garanterar inte menstruationen frånvaron av graviditet. Men vid plötslig illamående före, under eller omedelbart efter menstruationen bör man uppmärksamma. Hon kan vara det första symptom på graviditet. Befruktning bör misstänkas om:

 • med menstruation för första gången;
 • menstruationsflödets natur har förändrats;
 • sensationer under menstruationen har förändrats;
 • illamående uppstod på morgonen;
 • känslor försvann så plötsligt som de dök upp.

Om illamående uppträder i någon av dessa situationer är det bäst att få ett graviditetstest. De enklaste remsorna är inte värda att köpa, eftersom de visar ett tillförlitligt resultat först efter en försening. Bättre att välja ett känsligare test..

Testremsor med en känslighet på 10 mmol / L anses vara mycket exakta (detta anges på förpackningen). De kan visa graviditet en vecka efter befruktningen, innan förseningen.

Illamående är ett onaturligt tecken på PMS eller menstruation. Symtomen kräver ökad uppmärksamhet, eftersom det kan indikera allvarliga störningar i kroppen. Plötslig illamående är en signal om att en kvinna måste se upp, eftersom livet föds i hennes livmoder.

Är du säker på att detta beror på menstruation?

Den regelbundna förekomsten av illamående på bakgrund av PMS eller menstruation kräver verkligen samråd med en gynekolog. Emellertid kan ett symptom signalera ett fel i andra organ och system. Menstruation kan vara en slump. Illamående är ett tecken:

 • kronisk förgiftning - till exempel när man arbetar i skadliga förhållanden eller när man tar medicin;
 • akut förgiftning - mat och giftig förgiftning;
 • sjukdomar i matsmältningskanalen - gastrit, pankreatit, tarmsjukdomar, lever, gallblåsan;
 • psykoneurotiska störningar - överdriven exponering för stress, neurologiska sjukdomar;
 • infektionssjukdomar - infektion med rotavirus, hepatitvirus;
 • kränkningar av blodsockernivån - manifestationen av diabetes åtföljs ofta av en illamående;
 • cirkulationsstörningar - spasmer i blodkärlen, deras hindring.

På grund av den naturliga minskningen av immunitet och en ökning av kroppens känslighet under påverkan av hormoner kan de listade störningarna uttrycka sig för första gången under menstruationen. Om illamående manifesterar sig i PMS för första gången, finns det anledning att tänka och titta närmare på tillståndet. Andra störningar skiljer sig från PMS vid ytterligare symtom:

 • svaghet, dåsighet, svår yrsel;
 • diarré eller förstoppning;
 • halsbränna, uppblåsthet, en känsla av tyngd i magen;
 • kräkningar
 • tremor i lemmarna, tendens till migrän, smärta i olika delar av kroppen;
 • dålig andedräkt, ökad diurese;
 • nacksmärta.

Om illamående är ett tecken på andra avvikelser i kroppen kommer den att manifestera sig under menstruationen, efter dem och till och med i mitten av cykeln. Vänta lite vid första symptom. En episodisk känsla av illamående, utan andra symtom, kan försvinna på egen hand. Svår illamående dygnet runt, vilket resulterar i kräkningar, kräver läkare. Att vänta på slutet av menstruationen är inte värt det. Förhalning kan orsaka komplikationer.

Funktioner av kvinnlig illamående

Menstruation är en fysiologisk process som betyder en kvinnas beredskap för befruktning och innebär att befruktning inte har skett. En vanlig menstruationscykel är ett tecken på reproduktiv hälsa. Kroppen är beredd på det av naturen, vilket innebär att den kan uthärda, liksom alla andra perioder i livet.

PMS är resultatet av en modern rytm, ökad stress på kvinnokroppen och överdriven psykoterapi. Detta fenomen är utanför normen. Inom det bör inte vara PMS, smärtsamma perioder och andra oegentligheter under menstruationen.

Med tanke på alla funktioner i kvinnors liv anser gynekologer PMS som en variant av normen. Psykologer kallar syndromet ett psykosomatiskt fenomen förknippat med misstänksamhet hos flickor. Emellertid vet 60% av kvinnorna från första hand vad PMS är. Typiska manifestationer av premenstruellt syndrom:

 • huvudvärk;
 • humörsvängningar;
 • dra känslor i nedre del av buken;
 • obehag i skinkorna och korsryggen.

Det finns ingen illamående i listan. Detta symptom stör störst kvinnans välbefinnande och anses vara ett tecken på någon form av störningar i hennes kropp..

Illamående före, i bakgrunden eller omedelbart efter menstruationen anses vara en manifestation av "svår" PMS. Kvinnor i vilka syndromet fortsätter med en betydande försämring av välbefinnandet, tvingas mildra symtomen med droger eller tillbringa en obehaglig tid i sängen.

Om du känner dig sjuk innan din period

De första tecknen på PMS kan dyka upp 7-10 dagar före menstruationens början. Under denna period inträffar hormonella fluktuationer (förändringar i progesteronnivå), på vilken den kvinnliga kroppen reagerar med illamående och obehag i buken. Kvinnor upplever svaghet, lider av matsmältningsstörningar, ökad gasbildning i tarmen. I de sena stadierna av PMS uppstår huvudvärk och irritabilitet. När nivån på progesteron i blodet minskar utvecklas känslomässig labilitet: kvinnan blir för känslig och till och med tårfull. Alla manifestationer av syndromet försvinner helt med början av menstruationen eller omedelbart efter deras slut.

En kvinna kan känna sig sjuk mot bakgrund av PMS på grund av ökad fysisk ansträngning, stressande situationer, ätstörningar, strikt diet och överarbetande. Så kroppen svarar på fluktuationer i hormonnivåer och ökad livmoders blodtillförsel.

Illamående före menstruation, under och efter menstruation

Funktioner av kvinnlig illamående

Menstruation är en fysiologisk process som betyder en kvinnas beredskap för befruktning och innebär att befruktning inte har skett. En vanlig menstruationscykel är ett tecken på reproduktiv hälsa. Kroppen är beredd på det av naturen, vilket innebär att den kan uthärda, liksom alla andra perioder i livet.

PMS är resultatet av en modern rytm, ökad stress på kvinnokroppen och överdriven psykoterapi. Detta fenomen är utanför normen. Inom det bör inte vara PMS, smärtsamma perioder och andra oegentligheter under menstruationen.

Med tanke på alla funktioner i kvinnors liv anser gynekologer PMS som en variant av normen. Psykologer kallar syndromet ett psykosomatiskt fenomen förknippat med misstänksamhet hos flickor. Emellertid vet 60% av kvinnorna från första hand vad PMS är. Typiska manifestationer av premenstruellt syndrom:

 • huvudvärk;
 • humörsvängningar;
 • dra känslor i nedre del av buken;
 • obehag i skinkorna och korsryggen.

Det finns ingen illamående i listan. Detta symptom stör störst kvinnans välbefinnande och anses vara ett tecken på någon form av störningar i hennes kropp..

Illamående före, i bakgrunden eller omedelbart efter menstruationen anses vara en manifestation av "svår" PMS. Kvinnor i vilka syndromet fortsätter med en betydande försämring av välbefinnandet, tvingas mildra symtomen med droger eller tillbringa en obehaglig tid i sängen.

Om du känner dig sjuk innan din period

De första tecknen på PMS kan dyka upp 7-10 dagar före menstruationens början. Under denna period inträffar hormonella fluktuationer (förändringar i progesteronnivå), på vilken den kvinnliga kroppen reagerar med illamående och obehag i buken. Kvinnor upplever svaghet, lider av matsmältningsstörningar, ökad gasbildning i tarmen. I de sena stadierna av PMS uppstår huvudvärk och irritabilitet. När nivån på progesteron i blodet minskar utvecklas känslomässig labilitet: kvinnan blir för känslig och till och med tårfull. Alla manifestationer av syndromet försvinner helt med början av menstruationen eller omedelbart efter deras slut.

En kvinna kan känna sig sjuk mot bakgrund av PMS på grund av ökad fysisk ansträngning, stressande situationer, ätstörningar, strikt diet och överarbetande. Så kroppen svarar på fluktuationer i hormonnivåer och ökad livmoders blodtillförsel.

Hur man hanterar ett symptom

För att eliminera illamående på bakgrund av PMS är det nödvändigt att noga överväga hälsan innan manifestationen av syndromet. I väntan på menstruation bör en kvinna förbli lugn, undvika stress och brådskande arbetsuppgifter. Det är möjligt att underlätta arbetet i mag-tarmkanalen i en hormonell storm under förutsättning av en balanserad diet och måttlig fysisk aktivitet. Dynamiska sportövningar för hög musik, cykling, simning i poolen hjälper dig att bli distraherad..

Med komplicerade PMS, åtföljd av omfattande hudutslag, svår illamående, migrän, är det vettigt att besöka en gynekolog. Läkaren kommer att ta reda på varför symptomet har uppstått, välj läkemedel som kan mildra effekten av hormonella förändringar. Homeopatiska eller fytopreparationer (Mastodinon, Cyclodinon, Dysmenorm) föreskrivs ofta. Med uttalade PMS är hormonella preventivmedel lämpliga. Verktyget kommer att hålla östrogennivåerna i en månad, vilket kommer att rädda en kvinna från manifestationerna av syndromet.

Känsla av illamående på bakgrund av menstruation

Menstruationsblödning kan vara riklig. Kvinnor med gynekologisk inflammation, anomalier i reproduktionssystemets struktur är benägna att sådana problem. Blödning åtföljs av ökad produktion av prostaglandiner, som framkallar intensiv smärta. På grund av smärta och blödningar kan en kvinna uppleva svaghet, illamående och apati. Ofta, mot bakgrund av menstruation, uppstår kräkningar. I sådana fall talar de om svår algodismenorré.

Överdriven fysisk ansträngning, tyngdlyftning, regelbunden sömnbrist och kronisk trötthet kan fungera som hennes provokatör. Ibland manifesterar sig algodismenorrhea redan från den första menstruationen.

Hur man hanterar ett symptom

Enligt gynekologer är sådana reaktioner onaturliga för den kvinnliga kroppen och indikerar avvikelser från den fysiologiska normen. Under en gynekologisk undersökning av kvinnor med de beskrivna symtomen, inflammation i livmodern och bilagor avslöjas endometrios. Orsaken till överdriven blödning är polyper och neoplasmer i livmoderhålet.

Efter behandling av det underliggande problemet försvinner algodismenorré. För att stoppa inflammation förskrivs antibiotika och NSAID, neoplasmer avlägsnas med minimalt invasiva ingrepp. Blödningens intensitet reduceras genom tinktur av vattenpeppar, Tranexam och Hemotran preparat. För snabbare återhämtning kommer läkaren att förskriva läkemedel som stabiliserar cykeln. Kanske användningen av örtmedicin (Normocycle) och homeopati (Remens).

Illamående efter menstruation

Efter menstruationen försvinner alla obehagliga tecken på PMS. Illamående efter menstruation är en sällsynt förekomst. Det kan indikera hormonella störningar, ökad fysisk aktivitet hos en kvinna under kritiska dagar. Aktiva idrott ökar trycket från livmodern på nervstammarna i ryggmärgen. Om en flicka lider av kraftiga blödningar kan illamående och yrsel vara manifestationer av anemi. I detta fall lider kroppen av brist på syre, och illamående fungerar som en signal från motsvarande centrum i hjärnan.

Hur man hanterar ett symptom

Normalisering av den dagliga behandlingen, korrekt vila och näring hjälper till att eliminera negativa symtom. Det kommer att vara användbart att konsultera en gynekolog. Läkaren kommer att förskriva mediciner som kan förhindra överdriven blodförlust och illamående under nästa menstruation. Om anemi bekräftas genom laboratorietester, måste en kvinna ta järntillskott och multivitaminkomplex.

Är du säker på att detta beror på menstruation?

Den regelbundna förekomsten av illamående på bakgrund av PMS eller menstruation kräver verkligen samråd med en gynekolog. Emellertid kan ett symptom signalera ett fel i andra organ och system. Menstruation kan vara en slump. Illamående är ett tecken:

 • kronisk förgiftning - till exempel när man arbetar i skadliga förhållanden eller när man tar medicin;
 • akut förgiftning - mat och giftig förgiftning;
 • sjukdomar i matsmältningskanalen - gastrit, pankreatit, tarmsjukdomar, lever, gallblåsan;
 • psykoneurotiska störningar - överdriven exponering för stress, neurologiska sjukdomar;
 • infektionssjukdomar - infektion med rotavirus, hepatitvirus;
 • kränkningar av blodsockernivån - manifestationen av diabetes åtföljs ofta av en illamående;
 • cirkulationsstörningar - spasmer i blodkärlen, deras hindring.

På grund av den naturliga minskningen av immunitet och en ökning av kroppens känslighet under påverkan av hormoner kan de listade störningarna uttrycka sig för första gången under menstruationen. Om illamående manifesterar sig i PMS för första gången, finns det anledning att tänka och titta närmare på tillståndet. Andra störningar skiljer sig från PMS vid ytterligare symtom:

 • svaghet, dåsighet, svår yrsel;
 • diarré eller förstoppning;
 • halsbränna, uppblåsthet, en känsla av tyngd i magen;
 • kräkningar
 • tremor i lemmarna, tendens till migrän, smärta i olika delar av kroppen;
 • dålig andedräkt, ökad diurese;
 • nacksmärta.

Om illamående är ett tecken på andra avvikelser i kroppen kommer den att manifestera sig under menstruationen, efter dem och till och med i mitten av cykeln. Vänta lite vid första symptom. En episodisk känsla av illamående, utan andra symtom, kan försvinna på egen hand. Svår illamående dygnet runt, vilket resulterar i kräkningar, kräver läkare. Att vänta på slutet av menstruationen är inte värt det. Förhalning kan orsaka komplikationer.

Uteslut inte graviditet

Om en kvinna i fertil ålder har haft minst ett samlag under cykeln är graviditet inte utesluten. Preventionsmedel tas inte med i beräkningen, eftersom även de mest pålitliga metoderna inte kan garantera allt 100% skydd.

Utvecklingen av graviditet är en rent individuell process. Vissa kvinnor känner en förändring i tillståndet direkt efter befruktningen, medan andra lever i okunnighet tills en tydlig ökning av midjan. Därför garanterar inte menstruationen frånvaron av graviditet. Men vid plötslig illamående före, under eller omedelbart efter menstruationen bör man uppmärksamma. Hon kan vara det första symptom på graviditet. Befruktning bör misstänkas om:

 • med menstruation för första gången;
 • menstruationsflödets natur har förändrats;
 • sensationer under menstruationen har förändrats;
 • illamående uppstod på morgonen;
 • känslor försvann så plötsligt som de dök upp.

Om illamående uppträder i någon av dessa situationer är det bäst att få ett graviditetstest. De enklaste remsorna är inte värda att köpa, eftersom de visar ett tillförlitligt resultat först efter en försening. Bättre att välja ett känsligare test..

Testremsor med en känslighet på 10 mmol / L anses vara mycket exakta (detta anges på förpackningen). De kan visa graviditet en vecka efter befruktningen, innan förseningen.

Illamående är ett onaturligt tecken på PMS eller menstruation. Symtomen kräver ökad uppmärksamhet, eftersom det kan indikera allvarliga störningar i kroppen. Plötslig illamående är en signal om att en kvinna måste se upp, eftersom livet föds i hennes livmoder.

Hur man hanterar illamående med PMS och menstruation

Tillståndet när menstruationen är sjuk är känt för många kvinnor. Ett obehagligt symptom åtföljs av huvudvärkattacker, magkramper och allmän svaghet. Illamående anses inte vara ett typiskt tillstånd under menstruationen, dess utseende indikerar förekomsten av sjukdomar och patologiska processer som måste diagnostiseras och behandlas. Oftast är förekomsten av ett sådant tillstånd skylden för hormonell misslyckande, strukturella egenskaper och utvecklingsavvikelser i reproduktionssystemets organ. Illamående under menstruationen kan också orsakas av det faktum att en kvinna är gravid.


Varför uppstår en illamående under menstruationen?

Magen gör ont, svaghet uppträder, tryck stiger - dessa symtom åtföljs av menstruationens början hos nästan varje kvinna. Intensiteten hos dessa manifestationer beror på kroppens individuella egenskaper. Ett sådant tecken som illamående kan vara ett normalt fysiologiskt fenomen, om dess intensitet är måttlig och det inte finns några kräkningar eller indikerar en avvikelse, beror det allt på manifestationens varaktighet och styrka.

Om en kvinna är illamående den första dagen av menstruationen beror detta på oregelbundet blodtryck. Svår illamående, tillsammans med kräkningar, är ett tillfälle att konsultera en läkare. Faktorer som provocerar uppträdandet av uppmaningen att kräkas under menstruationen:

 • störningar i det hormonella systemet;
 • strukturella egenskaper och placering av inre organ;
 • regelbunden användning av hormonella preventivmedel.

Illamående och kräkningar, som huvudsakligen förekommer på morgonen under menstruationsdagarna, kan indikera att kvinnan är gravid, eftersom befruktningen inträffade under andra halvan av cykeln. Om illamående börjar på kvällen förvärras det allmänna tillståndet, slöhet och dåsighet, ökad irritabilitet uppstår - detta är ett tecken på att hormonsystemet fungerar med störningar.

Hormonell obalans

Under varje menstruation börjar hormonella förändringar varje månad. Detta händer på grund av att organen i det reproduktiva systemet under mognad av ägget och utloppet av follikeln från äggstocken förbereder sig för möjlig befruktning. Under denna period anses illamående vara ett normalt symptom, dess utseende är förknippat med ökad produktion av prostaglandiner - ämnen som förbereder muskler och blodkärl i bäckenet för en eventuell graviditet. Dessa föreningar påverkar det centrala nervsystemet negativt, vilket orsakar trötthet, illamående och yrsel..

Anatomi funktioner

Om en tjej känner sig illamående varje gång innan menstruationen börjar, har hon buksmärta som ger nedre delen av ryggen och inguinalområdet, med hög sannolikhet kan vi säga att hon har en förskjutning av livmoderhålet. Den felaktiga placeringen av livmodern, i vilken endometrialskiktet växer före menstruationen, leder till komprimering av angränsande inre organ, grenar av nervändar och blodkärl. Denna patologi diagnostiseras hos ungdomar under puberteten.

Andra möjliga orsaker till symptomet

Kräkningar innan menstruationen börjar kan bero på följande faktorer:

 • graviditet;
 • felaktig användning av preventivmedel;
 • ökad serotoninkoncentration;
 • brott mot hygiennormer för användning av tamponger.

Tidig graviditet åtföljs ofta av ansvarsfrihet, vilket många kvinnor misstar för menstruation..

Om orsaken till illamående är förknippad med befruktningen av ägget kommer följande manifestationer att finnas:

 • minskad aptit;
 • kräkningar (främst på morgonen);
 • försämring i allmänt skick;
 • yrsel.

Ett annat symptom som indikerar graviditet är arten av urladdningen, de är knappa, har en brunaktig nyans. Om det uppstod en liten fördröjning före menstruationens början, är det troligt att ett graviditetstest visar ett positivt resultat. En frusen graviditet bekräftas av en snabb försämring i allmänt tillstånd, en ökning av kroppstemperaturen, en minskning av blodtrycket, pusföroreningar kommer att finnas i den blodiga utflödet.

Fel val av hormonella preventivpiller som orsakar produktion av vissa hormoner i reproduktionssystemet är en faktor som ofta orsakar illamående. I de flesta fall observeras kräkningar före menstruation under de första månaderna av användning av hormonella preventivmedel. Det är lätt att bli av med en obehaglig biverkning - gå bara till läkaren som föreskriver rätt dosering av födelsekontroll.

Serotonin är ett hormon som produceras av ryggmärgen, dess koncentration ökar flera dagar före menstruationens början och leder till vätskeansamling i vävnaderna. Förutom illamående kommer en kvinna att uppleva yrsel, svullnad.

När man använder tamponger under menstruationen måste de bytas var 2-4 timme. Om du försummar denna regel och håller hygienprodukten i slidan längre, kan toxiskt chock-syndrom uppstå. Det åtföljs av illamående, ofta kräkningar, svår yrsel, förlust av styrka, feber.

Om graviditetstestet är negativt, kvinnan känner frossa, kall svett och hennes mage gör ont, är det möjligt att mat av dålig kvalitet, som framkallade förgiftning, blev orsaken till dålig hälsa.

Hur man hanterar obehagliga symptom

Om menstruationscykeln är oregelbunden med menstruationens början känns illamående - detta är ett tillfälle för omedelbar läkarvård. Du kan bli av med symptomet bara genom att veta varför det dök upp. Förutom att behandla grundorsaken måste en kvinna följa ett antal rekommendationer. Menstruationen kommer att vara enklare om du slappnar av fullständigt, observera dagens regim, delta i måttlig fysisk aktivitet.

En viktig roll spelas av rätt diet, särskilt under menstruationen. Det är värt att ge upp för fet och peppad mat, alkohol. På grund av hormonella förändringar kvarstår vatten i mjuka vävnader och tung mat gör situationen ännu värre och orsakar en allmän försämring och illamående.

Slutsats

Illamående med menstruation är ett tecken som indikerar patologi i reproduktionssystemets organ. Om detta symptom uppstår hos en flicka under sin första menstruation kan orsaken vara en onormalitet i livmoderns placering. Andra provocerande faktorer är hormonsvikt, toxiskt chock-syndrom, graviditet och preventivpiller. Du kan bli av med obehagliga sensationer under menstruationen endast genom att bota orsaken till deras utseende. Godkännande av mediciner är endast tillåtet med tillstånd från läkaren. Hälsosam livsstil, vitaminer och en balanserad kost hjälper till att minska symptomintensiteten..

Allt om kräkningar under menstruationen - orsakerna och vad man ska göra

För många kvinnor är PMS en himmelsk straff, men troligtvis mötte de inte ett annat obehagligt problem med kvinnors hälsa. Illamående, kräkningar under menstruationen är ett riktigt helvete när varje månad flera dagar i månaden helt faller ut ur livet. Varför har vissa kvinnor en lugn period medan andra lider för sig själva och för andra? Hur man lindrar dålig hälsa under menstruationen, vad du behöver göra för att kräkningar sker så lite som möjligt?

Orsaker till kräkningar och illamående under menstruationen

De flesta kvinnor är medvetna om illamående innan menstruationen börjar, och i många fall kan det till och med betraktas som ett "glad" symptom. Det är troligt att graviditet har inträffat, men vad som händer med den kvinnliga kroppen när menstruationen kom, då utesluts befruktningen av barnet, men kvinnan plågas av kräkningar?

Uppmärksamhet! Det första en tjej bör göra med alarmerande symtom är att köpa ett graviditetstest och få kontroll. Det finns fall då graviditet inträffade, men menstruationsblödning fortsatte, därför är det först av allt nödvändigt att bekräfta eller utesluta sannolikheten för graviditet.

Om testet ger ett negativt resultat är det hela hormonell misslyckande. Redan före menstruationens början börjar vissa hormoner (östrogen, progesteron) byggas om, varför PMS orsakar problem med att ta bort vätska från kroppen och ödem. Dessutom ökar det intrakraniella trycket, bröstkörtlarna sväller och illamående uppstår..
Om problemen fortsätter och kräkningar uppträder under menstruationen kan orsakerna vara följande:

 • Livmodersförskjutning, vilket orsakar komprimering av nervändar och illamående. Ett obehagligt symptom kompletteras av smärta i nedre rygg och nedre del av magen. I det här fallet måste kvinnan ta hand om sig själv i flera dagar och undvika all, till och med enkel fysisk ansträngning.
 • Flickan har ännu inte fött. Livmodern har naturligtvis vissa deformationer, vilket leder till kända problem. Är det seriöst? I de flesta fall, efter förlossningen, förbättras hälsotillståndet och kräkningar under menstruationen stör en kvinna.
 • Orala preventivmedel riskerar också. Illamående uppstår vanligtvis under den första månaden av användning av läkemedlet när hormonbalansen störs. Fortsätt att använda eller ta bort dem - du måste bestämma dig med gynekologen, men inte med den hjälpsamma farmaceuten.
 • Tamponger kan också orsaka sjukdom, yrsel och kräkningar på grund av giftig chock. Tips en - gå till kuddar och experimentera inte med andra tamponger.
 • Prostaglandiner är hormoner, vars produktion börjar med början av menstruation. Deras funktion är förmågan att störa nervsystemet, påverka musklerna och cirkulationssystemet negativt. Tack vare dem känns hårdhet i musklerna under menstruationen, blodkärlen expanderar, dålig blodkoagulation uppstår och det finns svåra smärta i livmodern. Bland annat är prostaglandiner också skyldiga till låg produktion av magsaft. Om en kvinna åt en maträtt med ett högt innehåll av kryddor och salt, kommer hon definitivt att vara illamående. Rådgivningen är enkel - under menstruationen måste du byta till rätt näring.
 • Serotonin är ett hormon som produceras i stora mängder i cerebrospinalvätska. När serotonin ser ut, börjar vätska utsöndras dåligt och som ett resultat bildas ödem inuti skallen, vilket fungerar som en drivkraft för förekomsten av illamående, kräkningar, yrsel.

Som ni ser kan kräkningar orsakas av hormonella förändringar, liksom av andra skäl. I vissa fall krävs samråd med en bra gynekolog, medan du i andra kan försöka minska lusten att kräkas själv.

Varför kräkningar och diarré samtidigt?

En farlig kombination är när illamående med menstruation åtföljs av diarré. Ett problem tillåter inte ett normalt liv, men om det finns två av dem är det osannolikt att de klarar sig själv. Om de starkaste magkramperna läggs till dessa symtom är det dags att genast konsultera en läkare.

Viktig! En kvinna bör lära sig att förstå sin kropp och identifiera patologier i tid. Om hon under menstruationsblödning aldrig har haft diarré med kräkningar tidigare, kan symtomen vara förknippade inte med kritiska dagar, utan med matförgiftning?

En allvarlig matsmältningsstörning kräver behandling på infektionsavdelningen Med komplex matförgiftning är snabb medicinsk behandling mycket värdefull för den kvinnliga kroppen. Genom att ställa rätt diagnos mycket snabbt kan allvarliga komplikationer från förgiftning med skadliga toxiner undvikas..
Det är omöjligt att självständigt behandla komplex förgiftning. Välkända mediciner som hjälper bra i vissa situationer kan vara helt värdelösa i andra, så det är viktigt att lita på läkare..

Uppmärksamhet! Om kräkningar under menstruationen hela tiden åtföljs av diarré, kan vi med säkerhet säga att det inte finns någon förgiftning, men det är inte lättare. Behöver en konsultation med en bra specialist för att ta reda på varför detta problem finns och hur man löser det.

Hur man hanterar kräkningar under menstruationen?

Konstant illamående, yrsel och kräkningar hjälper till att ta bort den terapeutiska kursen, vilket en erfaren gynekolog kommer att förskriva först efter en fullständig studie. Det kommer inte att vara rätt att försena behandlingen, särskilt om kvinnors tillstånd förvärras vid varje menstruationscykel.

Om kräkningar under menstruationen är ett sällsynt obehagligt symptom, kan episodiska störningar tas bort:

 • lämpliga mediciner för smärta och illamående - metoklopramid, ibuprofen, drotaverin;
 • medel för normalisering av den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen - remens, vitokan, mastodinon och andra;
 • läkemedel för att lindra nervositet och spänningar - tinktur av moderwort, valerian, persen, novopassit och andra lugnande medel;
 • applicera torr värme på buken - värmedynor och specialväskor med uppvärmd sand och salt eller speciella uppvärmningsplåster.

Notera! Värme i buken hjälper till att minska tonen i den kvinnliga livmodern, utvidga blodkärlen, förbättra blodcirkulationen i allmänhet, minska venös ödem. Vi rekommenderar att alla kvinnor med ett smärtsamt tillstånd med menstruationsblödning tar till värmande kompresser. Det är viktigt att följa åtgärden och värmdynan ska vara bara varm och inte särskilt varm.

För att utesluta uppkomsten av obehagliga symtom i framtiden bör en kvinna under PMS och menstruation utesluta användning av cigaretter och alkohol. En bra vila med en balanserad diet, där det finns många vitaminer, kommer säkert att hjälpa till att lindra lidande.

Glöm inte att varje kvinna har sin egen hormonella bakgrund och smärttröskel, så självmedicinera inte på råd från vänner. Välj rätt behandling endast med en specialist och behandla aldrig din egen hälsa försiktigt. Var lycklig och var frisk!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt i menstruationen

För många män och kvinnor är intimitet under menstruationen ett förbud, men det finns de som tror att sensationerna är helt annorlunda under denna period. Var och en för sig väljer dagarna för sex, eftersom det är ganska individuellt....

Svår smärta under menstruationen: orsaker till kramp

Varje månad har kvinnor kritiska dagar. Ingen gillar den här perioden, och vissa väntar på honom med rädsla på grund av fruktansvärda krampande smärtor....

På vilken dag i cykeln att ta en analys på FSH

Hormonell obalans leder till utveckling av ett stort antal sjukdomar. En av patologierna är infertilitet. Omedelbart avslöjade kränkningar av koncentrationen av hormoner ökar risken för framgångsrik befruktning....