Svullna mage hos kvinnor

Harmonier

Svullnad av buken hos kvinnor uppstår med ansamling av vätska eller gaser i bukhålan. En svullen mage på grund av ansamling av vätska eller luft är inget annat än ett symptom på en annan sjukdom, och ett sådant tecken bör inte ignoreras. Eftersom orsakerna till denna störning är många krävs en noggrann diagnos innan du kan bli av med problemet för alltid.

Hur man förstår vad som sväller magen?

Svullnad i buken manifesterar sig både relativt plötsligt och "samlar fart" gradvis under veckor och till och med månader. Uppblåsthet, det vill säga ansamling av luft, utvecklas vanligtvis snabbt eller är kronisk till sin natur och oroar en kvinna under en lång tid. Uppsamling av vätska kan ske gradvis - tills patienten ackumuleras mer än en liter i bukhålan är det osannolikt att patienten märker något problem.

Med svullnad i buken på grund av en ansamling av gaser känner en kvinna tryck i bukhålan, tyngd, smärta.

När sjukdomen utvecklas störs matsmältningsprocessen, illamående uppträder, diarré är möjlig. Ju mer luft som samlas i bukhålan, desto större tryck på membranet. Detta påverkar andningsorganets arbete, vilket resulterar i andnöd..

Symtomen på buködem eller ascites är liknande: smärta i motsvarande område, en känsla av tyngd, vindbildning, halsbränna och andra störningar i de inre organen. Vid buködem hos kvinnor sväller benen ofta eftersom det är den nedre delen av kroppen som reagerar kraftigt på ödemprocesser i kroppen.
Om du inte går till läkaren i detta skede och inte börjar lösa problemet, kommer vätskan att fortsätta att samlas och kommer att störa mer med normala livsaktiviteter, till exempel rörelse, lutning och fysiska övningar. Uthållighet minskar, kronisk trötthet och brist på energi observeras oftare..

Vad betyder svullnad i buken hos en kvinna?

Uppsamling av gaser i buken hos en kvinna indikerar följande möjliga patologier:

 • Olämplig kost;
 • Reaktion på en specifik produkt, allergi, intolerans;
 • Användning av skräpmat i stora mängder, överätande;
 • Brott mot tarmens mikroflora;
 • Aerophagy (svälja luft med mat; ofta händer med hastigt, skrynkligt matintag, dålig tugga);
 • Sjukdomar i mag-tarmkanalen, till exempel kronisk enterit, liksom sjukdomar i levern, gallblåsan;
 • Stress, särskilt kronisk;
 • Brist på vätska;
 • Stillasittande livsstil, stillasittande arbete;
 • Hormonella förändringar (både patologiska och fysiologiska - under kritiska dagar, klimakteriet, graviditet).

Ofta beror uppblåsthet på ätstörningar, konsumtion av olämpliga produkter för en viss kropp, försvagad efter användning av mikrofloraantibiotika. Om en kvinnas buksvullnad inte inträffar under en viss period, men fortlöpande, kan detta indikera allvarligare sjukdomar: peritonit, pankreatit, blindtarmsinflammation, gallsten eller hinder i gallvägen, cancer, hepatit, parasitiska sjukdomar, infektion, Crohns sjukdom Övrig. Uppblåsthet kan indikera störningar i hjärt-kärlsystemet..

Varför buksvullnad: orsaker hos kvinnor

Ödem i buken hos en kvinna är vanligtvis förknippat med ett av följande skäl:

 • Njursvikt;
 • Leversjukdom;
 • Sjukdomar i könssystemet;
 • Maligna eller godartade tumörer;
 • Brott mot hjärtaktivitet, vaskulär ton;
 • Trombos
 • Dystrofiska processer;
 • Proteinbrist, utmattning;
 • hypertension
 • Allergisk reaktion.

Ofta är ödem i kroppen ett symptom på en försvagning av det kardiovaskulära systemet, eftersom det är hjärtat som transporterar vätska genom kroppen, och ödem är en direkt kränkning av vätskemetabolismen i kroppen. Under normal funktion av organen distribueras vätskan som kommer in i kroppen genom den för att återuppsamlas i kärlen i framtiden. Denna process påverkar inte bara blodkärlen utan också de lymfkärl som bär lymf i sig - en viktig transparent vätska som spelar en roll för att rena kroppen och upprätthålla dess immunitet. Om det finns ett brott mot strömmen i kärlen eller en ökad fördröjning i utrymmet mellan cellerna, samlas vätskan på fel platser. Såsom magen.

När man öppnar ämnet abdominal ödem hos kvinnor är det viktigt att lyfta fram sådant som preeklampsi. Detta är en allvarlig graviditetskomplikation som inträffar efter den tjugonde veckan, kännetecknad av en stark ökning av moders blodtryck. Tillsammans med detta utvecklas proteinuri (närvaron av protein i urinen) och ödem. De senare är ofta fysiologiska under graviditet, men kan indikera utvecklingen av preeklampsi. Detta är ett farligt tillstånd som kan leda till eklampsi, multipel orgelsvikt och ett hot för mor och barn..

Diagnostik

Om det finns en känsla av tyngd, obehag i bukhålan, bukens form förändras, särskilt om magen växer bokstavligen framför ögonen, bör du omedelbart rådfråga en läkare. En erfaren specialist genom att undersöka och palpera kommer snabbt att fastställa orsaken till svullnad i buken. Om svullnaden inte visar sig i receptionen eller ödemet befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium, kan ytterligare forskningsmetoder behövas, som röntgenstrålar, ultraljud, i extrema fall, MRI och datortomografi. De hjälper inte bara till att identifiera ansamling av vätska, utan också för att bedöma de inre organens tillstånd och ta reda på orsaken till ödem.
Om du inte omedelbart kan bestämma ursprunget till vätskan som ackumuleras i bukhålan, kan läkaren förskriva laparoskopi, en procedur under vilken vätskan kommer att tas för analys. Dess sammansättning hjälper till att diagnostisera den underliggande sjukdomen..

Behandling av svullnad i buken hos kvinnor

Vid behandling av uppblåsthet i bukhålan, för det första föreskrivs riktig näring, intaget av söt, snabbmat, fet, mjölig mat är begränsad. För att eliminera symptomet föreskrivs adsorbenter - läkemedel som kan dra toxiner, gaser och bakterier på sig själva. Enzympreparat, gastroprotektorer och probiotika hjälper till att förbättra matsmältningen. Antispasmodics kommer att lindra smärta. Folkläkemedel är bra för att lindra uppblåsthet: ett antal örter gör ett utmärkt jobb med att samla luft i tarmen.

För att eliminera buködem hos kvinnor föreskrivs diuretika, kaliuminnehållande läkemedel, drickregimen och kosten justeras, särskilt om ursprunget till ödemet visade sig vara relaterat till njurpatologi. Vid behandling av buködem används läkemedel för att stödja levern och hjärtat..

Eftersom orsakerna till svullnad i buken hos kvinnor är mycket olika, är behandlingen också annorlunda och beror på den underliggande sjukdomen.

Den allergiska reaktionen som orsakade svullnaden bör lindras av antihistaminer. Ett allergen bör identifieras och kontakt bör undvikas..

Med dysfunktion eller skrump i levern förskrivs hepatoprotectors, läkemedel som stöder leverns arbete. Vid nedsatt hjärtaktivitet och vaskulär ton - kardiotons- och vasodilatatorläkemedel, diuretika. Om en undernäring och en brist på protein leder till ödem, kommer patienten att rekommenderas en diet med högt proteininnehåll, och i allvarliga fall, en infusion av en albuminlösning.

Om vätskan fortsätter att samlas in, kommer läkaren att förskriva en procedur för att pumpa den ut ur bukhålan.

I händelse av att utvecklingen av preeklampsi under graviditeten ledde till ödem utförs behandling vanligtvis på ett sjukhus under vaksam övervakning. För att korrigera tillståndet, säng vila, speciell näring, läkemedel som sänker blodtrycket, vasodilatatorer föreskrivs. Om tillståndet förvärras vidtas ytterligare åtgärder, upp till övervägande av tidig leverans.

Förebyggande av svullnad i buken hos kvinnor

Svullnad av buken hos kvinnor avslöjar djupare störningar i kroppen, vilket innebär att vård av hälsa och en bra livsstil kan minska sannolikheten för ett problem. Detta gäller särskilt för uppblåsthet, som ofta uppstår på grund av försummelse av diet och okontrollerad konsumtion av olämplig mat.
Du bör ta tid för måttlig fysisk aktivitet och flytta mer under dagen, äta hälsosamma livsmedel, utesluta industriprodukter med högt saltinnehåll från konsumtion, upprätthålla en dricksbalans och minska stress. Periodiska medicinska undersökningar samt uppmärksamhet på kroppen kommer också att bidra till förebyggande.

Mycket våldsam uppblåsthet - de viktigaste orsakerna och behandlingen

Uppblåsthet är ett symptom på en av de många patologierna i matsmältningssystemet, förutsatt att situationen orsakar allvarliga obehag, smärta, gör sig känd genom uppblåsthet och sprängning av magen och tarmen inifrån. Gaser som släpps ut inom normala gränser är vanligt förekommande i varje människas liv, de finns alltid i matsmältningssystemet, men ibland störs denna process och luftbubblor samlas i olika delar av tarmen.

Beskrivning av sjukdomen

Gasbildning är ett ganska obehagligt gasassocierat symptom som ger smärta för patienten. Upplevelser kan inte jämföras med buksmärta, men påverkar också en persons livskvalitet. Med manifestationen av tecken på ansamling av en överdriven mängd gaser i organ, kan vi prata om ökad spänning i mags väggar eller dysfunktion av utsöndring, ökad visceral mottaglighet.

orsaker

Orsakerna till uppblåsthet och gasbildning är många och inte alltid patologiska. Negativa provocerande faktorer kan inkludera:

 1. Produkter som stimulerar bildandet av gaser:
  • efterrätter, godis;
  • baljväxter;
  • potatis, svamp;
  • rädisa, rädisa;
  • kål, äpplen;
  • mjölkprodukter;
  • kvass, öl, kolsyrade drycker;
  • mjöl, rågbröd;
  • produkter som inte är kompatibla i ett specifikt fall (individuella sensationer).
 2. Koncentrationen av enzymer som är involverade i processen att dela upp mat. Bristen på ämnen kännas akut med överdriven konsumtion av proteinmat. Överskott av protein och brist på enzymer är orsaken till inte bara uppblåsthet, utan också njurpatologi, flatulens. En känsla av tyngd, svullnad, fullhet, efter att ha ätit fet mat, indikerar också en brist på enzymer.
 3. Fysiologiska processer i en kvinnas kropp kan påverka matsmältningssystemets tillstånd och orsaka uppblåsthet. En hög nivå av hormoner under menstruationen, med klimakteriet, leder till uppblåsthet. Dessutom störs avföringen, förstoppning visas.
 4. Psyko-emotionella chocker, stress, leder till tarmkramp med efterföljande hinder för ackumulerade gaser.
 5. Om orsaken till nedsatt tarmmotilitet är en dysfunktion i blodcirkulationen, för att lindra symtomen och eliminera det helt, kan sport, kost.
 6. Kronisk patologi:
  • pankreatit
  • kolit;
  • cirros.
 7. Helminth-infektioner.
 8. Obalans i tarmens mikroflora.

Uppblåsthet och gasuppbyggnad i matsmältningssystemet kan orsaka vardagliga dåliga vanor:

 • äta konversationer;
 • tuggummi;
 • snacks på språng;
 • kränkning av tandproteser;
 • rökning.

Uteslut inte möjligheten till gasbildning på grund av intolerans mot laktos, mjölksocker. Du kan bli av med flatulens och obehag genom att eliminera den negativa faktorn..

Uppblåsthet efter att ha ätit

Oftast är orsaken till flatulens undernäring. En person utan tecken på patologi, tillsammans med mat, sväljer för mycket luft eller tillhandahåller ett överflöd av gaser tillsammans med läsk. Obehag kan mycket väl väcka dåligt upptagna livsmedel. Uppsamling av matskräp leder till processer för förfall och jäsning. Det är värt att notera att när man äter grova fibrer tillsammans med solrosfrön, grönsaker, nötter och havre, måste livsmedel tuggas mer noggrant.

symtom

Subjektiva tecken på uppblåsthet ingår i uppsättningen av symtom på flatulenssyndrom och åtföljs av följande störningar:

 • bristande smärta i buken;
 • ökad bukhinna, svår uppblåsthet;
 • rapning - frigörande av gaser genom munnen;
 • flatulens - okontrollerad frisläppning av illaluktande gaser;
 • uppblåsthet och rumling i magen;
 • smärta
 • bubblande ljud i olika riktningar, ibland på sidan, sedan i nedre buken;
 • en kraftig försämring av hälsan efter att ha ätit;
 • diarré eller förstoppning;
 • smärta i hjärtområdet på grund av membranförskjutning;
 • svullna mage.

Det är värt att notera att om magen svullnade och gör ont, vanligtvis är detta fenomen på kort sikt, vilket indikerar flatulens. En störande känsla uppstår när den ackumulerade gasen migrerar genom tarmen, avger på olika platser.

Om smärtsyndromet är långvarigt länge är detta en signal från kroppen om sjukdomen som inte är relaterade till gaser.

Som en konsekvens av sådana symtom, lägg märke till:

 • psykomotional störning;
 • skuldkänsla och skam;
 • ångest, ångest, fobier;
 • deprimerat tillstånd.

Med sjukdomens beständiga natur påverkar symtomen negativt livskvaliteten. En person blir mer intensiv, mindre sällskaplig, försöker förändra sin livsstil. Detta tillstånd förstör familjära och sociala relationer. Konstant uppblåsthet, dålig andedräkt, spontan rapning och gasproduktion bidrar inte till en fullständig existens.

Uppblåsthet och illamående kan vara ett tecken på inte bara sjukdomar i matsmältningssystemet, därför bör fysiologiska orsaker uteslutas.

Diagnostik

Innan läkaren föreskriver en adekvat behandlingsmetod, bör läkaren studera patientens historia, klargöra förekomsten av samtidigt patologier, be patienten att genomgå en serie laboratorieundersökningar. Först efter att ha bestämt vad som utlöste uppblåstheten kan vi prata om terapeutiska regimer.

För diagnos, applicera:

 • generellt blodprov för socker, kolesterol, Helicobacter pylori;
 • allmän urinanalys;
 • laboratorieundersökning av avföring;
 • Röntgen
 • Ultraljud
 • koloskopi;
 • CT (datortomografi) av bukhinnan.

Behandling

Terapeutiska behandlingar bör göras av den behandlande läkaren - gastroenterolog. Initiala terapeutiska åtgärder utförs av enterosorbenter. De tenderar att samla upp överskottsgas, absorbera och ta bort från kroppen. Ett av de tillgängliga åtgärderna är aktivt kol (1 tablett tre gånger om dagen).

Använd inte läkemedel med denna effekt under lång tid, eftersom de eliminerar inte bara luftbubblor utan också gynnsamma ämnen.

mediciner

Efter att ha tagit reda på orsaken och fastställt diagnosen föreskriver läkaren mediciner för uppblåsthet:

LäkemedelsgruppNamn på droger
Enterosorbents"Vitt kol";
Polysorb;
Lactofiltrum;
"Polyphepan";
Enterosgel.
SkumdämpareEspumisan
"Simikol";
"Pepsan - R".
Enzymatiska preparatMezim Forte;
"Creon";
pankreatin
Mikrazim.
probiotika“Hilak forte”;
"Bifidumbacterin";
Linex;
"Normoflorin";
Bifiform.
PhytopreparationsDillvatten;

Fänkåls thé

 • Det bör noteras att skumdämpare inte absorberar gaser utan bidrar till att de snabbt avlägsnas. De orsakar inte förgiftning av kroppen, skadar inte ens barn.
 • Enzymatiska läkemedel som ordinerats för dysfunktion i bukspottkörteln.
 • Probiotika inkluderar en stor koncentration av gynnsamma bakterier. Genom läkemedlet stärks kroppens barriärfunktioner, förfarandena för sönderfall, bildandet av gaser stoppas.
 • Växtbaserade medel är växtbaserade beredningar.

Läkemedelsbehandling bör kombineras med fysisk aktivitet och kost. På detta sätt kan ämnesomsättningen förbättras och sannolikheten för gasansamling elimineras. Känslan att det spricker i nedre del av buken passerar efter att luft passerar från tarmen, på vilket sätt som helst.

Alternativ behandling

Alternativa terapeutiska metoder är ett utmärkt sätt att förebygga. Med en förvärring av sjukdomen, när magen sväller efter att ha ätit, är sådana åtgärder inte särskilt effektiva..

Viktig! Innan självmedicinering bör du få en läkarkonsultation.

När uppblåsthet hjälper:

 1. Morotfrön (1 msk. L.), Häll kokt vatten (1000 ml), inkuberat i 12 timmar utan tillgång till ljus. Använd före måltid - 5 gånger om dagen (100 ml vardera).
 2. Dillfrön (2 tsk), häll kokande vatten (400 ml), inkuberat i 10 minuter. i en igensatt behållare. Använd tre gånger, en halvtimme före en måltid.
 3. Kumminfrön (2 tsk), häll kokande vatten (200 ml), inkuberat i upp till 2 timmar, sil. Använd tre gånger om dagen, 50 ml (en kvarts timme före måltider).
Kumminfrön

Självberedda läkemedel enligt recept från traditionell medicin kräver också försiktighet. Du måste förstå att läkemedelssamlingar kan vara en källa till allergiska reaktioner. De kan undertrycka eller förbättra verkan av den aktiva substansen i läkemedel. Vid behandling av uppblåsthet kan förloppet med parallella patologier förvärras.

Soda hjälper perfekt med uppblåsthet och gas, men detta är inte ett universalmedel, utan tillfällig lättnad. Vidare manifesterar sig symptomet starkare..

Rätt kost och kost

Med en tendens till ökad ansamling av gaser i ihåliga organ, om magen är kraftigt uppblåst, bör kosten ses över i detalj. Alla produkter som stimulerar skumning bör uteslutas. Om de har näringsvärde är det värt att välja alternativ, men mindre skadligt. Menyn för uppblåsthet bör innehålla följande produkter:

 • magert, kött;
 • fisk med låg fetthalt;
 • pumpa, rödbetor morötter;
 • varma drycker;
 • mjölksyraprodukter;
 • torkat bröd;
 • torkade frukter;
 • soppor, spannmål (bovete, ris);
 • grönska.

Måltider per dag ska vara minst fem. Övermättnad med patologi är oacceptabelt. Läkare rekommenderar att man håller en matdagbok och äter strikt i tid, iakttar en diet när man blåser upp. Vid en sjukdom bör mängden vatten som konsumeras kontrolleras - den ska vara minst 1, 5 liter. Produkter som orsakar uppblåsthet utesluts helt från den vanliga dieten..

Hur man snabbt kan bli av med uppblåsthet

Om magen är svullen och sådana fall upprepas då och då, bör du omedelbart rådfråga en gastroenterolog. Om symptomet kände sig oväntat, är det värt att ta till akutläkemedel och tydligt förstå hur man snabbt kan bli av med uppblåsthet.

Handlingsalgoritmen när buken svällde starkt:

 • skumdämpare - läkemedel med karminativ verkan, sprider ansamlingen av skum i tarmen;
 • vid akut kurs är det nödvändigt att ta sorbenter - för att ta bort giftiga föreningar från kroppen;
 • enzymer - läkemedel som stimulerar matsmältningssystemet och eliminerar bildningen av gaser;
 • utesluta produkter som har grova fibrer i strukturen (rädisa, svart bröd, majs, baljväxter, äpplen, kål);
 • ett varmt bad eller en värmedyna på magen för att lindra muskelspasmer;
 • massage av buken - intensiv knådning medurs;
 • simning, cykling, träning för att aktivera tarmfunktionen.

Genom att utföra fysisk aktivitet bör du kontrollera rätt andning. Det bör utföras genom näsan. Andas ut genom munnen. Överskott av luft fångas således inte. Om uppblåsthet inte försvinner måste du undersökas av en gastroenterolog.

Förebyggande

För att utesluta allvarlig luftväxt bör man veta orsakerna och inte tillåta deras inflytande på matsmältningssystemet. Först och främst rekommenderas det att regelbundet genomgå en schemalagd undersökning med en gastroenterolog, undvika stressande situationer, uppmärksamma kosten och kosten. Med liten tonvikt på att förhindra patologi kan uppblåsningspiller inte behövas..

Följande åtgärder måste vidtas för att förhindra ytterligare abdominal distension:

 • utesluta livsmedel som innehåller grov fiber;
 • äta ångade, stuvade, bakade grönsaker;
 • ät ordentligt, rusa inte, kombiner inte måltider med läsning och andra aktiviteter, svälj inte luft med mat;
 • äta i tid, minst 5 gånger om dagen;
 • intervallet mellan den sista måltiden och sömnen bör inte vara mindre än 2 timmar, vilket eliminerar uppblåsthet på natten;
 • inkludera sport, promenader på vanligt sätt i livet;
 • vägra snabbmat.

Det är viktigt att lyssna på din kropp och med ofta uppblåsthet, störningar i matsmältningsprocessen bör du rådfråga en läkare i rätt tid.

I vilka fall måste du träffa en läkare

Om gaserna går upp till 20 gånger om dagen anses detta inte vara ett problem. Konstant lidande av luftväxt och uppblåsthet, smärta under tarmrörelser - ett tillfälle att uppmärksamma hälsan.

Slutsats

Att ta bort uppblåsthet är inte svårt, men detta löser inte problemet. Behandlingen bör fokuseras på att eliminera orsaken, eftersom den fortsatta kursen kan leda till magsår, neoplasmer. Om patienten känner svår uppblåsthet och smärta, kan inte symptomet ignoreras, eftersom det kan indikera en allvarligare patologi.

Orsaker till uppblåsthet i nedre del av buken hos kvinnor

Obehagliga känslor i buken, obehag, flatulens är vanliga symtom som kan uppstå hos varje person. Det finns många orsaker till detta och de är inte nödvändigtvis förknippade med sjukdomen. Män är mindre benägna att möta sådana problem, och uppblåsthet i nedre del av magen hos kvinnor kan vara ett tecken på farliga sjukdomar, och därför kräver uppmärksamhet och sök läkare..

Varför uppblåsthet inträffar

Överdriven ansamling av gaser beror på kroppens egenskaper och leder till obehagliga känslor. Kvinnor är mer benägna att drabbas av ett liknande problem på grund av det speciella när det gäller placeringen av bäckenorganen. Känslan av fullhet kan orsakas av helt naturliga fysiologiska processer eller är ett symptom på patologiska störningar.

Fysiologiska faktorer

Trots de många orsakerna som orsakar en känsla av sprängning är de flesta av dem förknippade med fysiologi. Till exempel leder en förändring av hormonell bakgrund före menstruation till obehag i nedre tarmen. Vissa känner till och med det ögonblick ett äldre ägg kommer ut ur en bristande follikel. Ofta observeras uppblåsthet hos kvinnor som lider av förstoppning: en förlängning av tarmväggarna orsakar flatulens och smärta i nedre vänstra buken..

Gravida kvinnor drabbas också av matsmältningsstörningar och flatulens. Deras tillstånd är förknippat med omstruktureringen av kroppen, fluktuationer i hormonnivån. Under den andra halvan av graviditeten pressar det växande livmodern tarmarna, transporteringen av dess innehåll störs. Detta leder till stagnation och ökad gasbildning..

Ibland uppträder uppblåsthet som en reaktion på vissa typer av livsmedel. Det är ökad jäsning i buken, vilket leder till uppblåsthet, obehag och smärta. Att provocera en "storm" i tarmen kan:

 • mycket kolsyrade söta drycker;
 • grönsaker - baljväxter, rädisor, kål;
 • brunt bröd, bakverk, godis;
 • en stor mängd söt frukt i kosten;
 • nötter.

Flatulens orsakas av övervägande av feta surmjölkprodukter i menyn, konsumtionen av ett stort antal bageri- och konfektyrprodukter. Det påverkar överträdelsen av matkulturen: snabbmat, dåligt tuggad mat. En mage kan läka från att äta torr mat, brist på vätska i kroppen.

Patologiska orsaker

Ihållande flatulens under en lång period är ett tillfälle att konsultera en läkare. Om uppblåsthet sker systematiskt kan detta indikera mag-tarmsjukdomar. Symtom på gasbildning noteras med gastrit, kolecystit, pankreatit, tarmen inflammation. Ofta är den skyldige Helicobacter pilory.

Listan över andra patologier när en kvinna har en mage som blåser och är öm är omfattande:

 • dysbios;
 • infektiösa tarmsjukdomar;
 • förekomsten av maskar;
 • inflammation i bilagan;
 • urinvägsinfektion;
 • tillväxt av neoplasmer;
 • tarmobstruktion;
 • könsinflammation.

Mindre vanligt kan uppblåsthet orsakas av en neuros. Irriterat tarmsyndrom är förknippat med stress, känslomässig överbelastning, konflikt. Efter att ha ätit samlas gaser, under dagen förvärras tillståndet. På kvällen drar och gör ont i magen, kramper sammanfogas. Störningar kan observeras även hos välbalanserade människor..

Första hjälpen för patologi

Problemet är inte så enkelt som det kan verka vid första anblicken. Från de gaser som samlas i tarmen påverkas organen i närheten. Förutom den svullna buken kan andra symtom uppstå: kokning och jäsning i buken.

Om tillståndet är komplicerat av svår smärta, illamående, kräkningar, feber till höga nummer, måste du snarast ringa ambulans.

Sjukdomen kan bero på intra-abdominal blödning eller skada på mjälten. En sådan patient behöver en undersökning för att göra en noggrann diagnos. Kirurgi kan krävas..

Om smärta i nedre del av buken är förknippad med sjukdomar i de kvinnliga reproduktionsorganen, är en undersökning av en gynekolog nödvändig. Det är nödvändigt att klara allmänna blod- och urintest, en smuts från slidan, en ultraljud i bäckenorganen. Behandlingen beror på orsakerna till obehag. Alla antaganden är oacceptabla när det gäller hälsan hos en gravid kvinna. Tarmproblem leder till hypertonicitet, kan signalera missfall eller för tidig födsel.

En känsla av tyngd i nedre del av buken, uppblåsthet och smärta kan vara ett tecken på urinhinder eller inflammation i urinblåsan. Ofta stör gaser kvinnor under klimakteriet, vilket är förknippat med hormonella störningar, undernäring och överätande. Under denna period förekommer vanligtvis många vanliga sjukdomar som kännetecknas av en kränkning av matsmältningskanalen.

Hur man kan bli av med uppblåsthet

Det är viktigt att konsultera en läkare för äldre och barn under 3 år. Om patienten lider av kronisk flatulens måste den underliggande sjukdomen behandlas. Alla sjukdomar förknippade med mag-tarmkanalen kräver långvarig behandling under övervakning av en ultraljud och gastroenterolog.

Fysiologiska problem kan lösas oberoende - det räcker för att skapa en diet. Det rekommenderas att utesluta råa grönsaker som irriterar tarmen, samt avvisar fettiga och kryddig mat. Maten är bäst kokad eller ångad. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt produkter som inte kombineras med varandra: fisk med ägg, mjölk och bröd, rätter som innehåller flera ingredienser samtidigt.

När magen sväller, kommer aktivt kol att hjälpa; läkaren kan förskriva läkemedlet Motilium. Läkemedlet förbättrar matsmältningen, förhindrar gasbildning.

Accelererar avlägsnandet av gaser Espumisan. Resten av behandlingen är symptomatisk. Enzympreparat: Pankreatin, Mezim-forte, Panzinorm - bidrar till bearbetningen av mat i magen. Nosh-pa, Spazmalgon lindrar smärta och kramper och Tserukal stoppar kräkningar. Fosfalfugel sänker surhetsgraden hos magsaft, Enterosgel - absorberande. Personer med förstoppning är förskrivna laxermedel. Om patogena mikroorganismer är syndaren av störningen, förskrivs antibiotika.

Framgångsrika använda medicinalväxter, te från blommor av kamomill, tansy, dill eller kummin, samt infusion av pumpafrön, maskrosrötter. Genomförbar fysisk aktivitet minskar trängsel, tarmfermentering och flatulens.

Förebyggande

Om uppblåsthet hos kvinnor inte är förknippad med allvarliga patologier i kroppen, är receptet enkelt. Du måste fastställa rätt diet. Att äta 5-6 gånger om dagen eliminerar både hunger och överätande. Under en kort tid har en kvinna inte tid att bli hungrig, en skål som väger 250 g sträcker inte magen, orsakar inte en känsla av tyngd.

Tillräcklig motorisk aktivitet, efterlevnad av dricksregimen, sluta röka och alkohol - genom att uppfylla dessa villkor kan du minska risken för luftväxt. Om dessa metoder inte är effektiva måste du leta efter andra orsaker till misslyckandet. Diagnos är endast möjlig med hjälp av en läkare, självmedicinering är oacceptabelt.

Orsaker till uppblåsthet hos kvinnor, diagnos och behandling

Åtminstone en gång i livet har alla stött på en sådan orsak som uppblåsthet. Orsaken till kvinnor och män till detta obehagliga tillstånd är ansamling av gaser i tarmen under matsmältningsstörningar. Tarmar med ökad flatulens orsakar obehag. Detta är inte en oberoende sjukdom, men oftast är det ett separat symptom som är en del av ett komplex av andra störningar och indikerar patologiska processer i kroppen.

Med ett snabbt besök hos en specialist för behandling av mag-tarmkanalen kan du bli av med luftväxt permanent. Men faktumet med överdriven gasbildning kan indikera mer allvarliga patologier i kvinnors kropp.

Orsakerna till flatulens

En frisk vuxen kan ha upp till 900 ml gas i tarmen. En person släpper cirka 500 ml per dag. Vid överdriven ackumulering av gaser når volymerna tre liter, och i denna situation frigörs gas trettio eller fler gånger, medan normalt sett cirka tjugo gånger om dagen. Orsaken till flatulens är provocerande faktorer som är indelade i patologiska och fysiologiska.

Patologiska faktorer som förklarar varför en kvinnas mage är hård och svullnad inkluderar:

 • helminths, protozoer och parasiter som finns i människokroppen;
 • inflammatorisk process i mag-tarmkanalen;
 • dysbios;
 • tarmobstruktion;
 • psyko-emotionell överbelastning;
 • otillräcklig produktion av bukspottkörtelhormoner;
 • peritonit;
 • intolerans mot gluten och laktos;
 • akuta tarminfektioner;
 • alkoholisk cirrhos i levern.

Fysiologiska faktorer som förklarar varför magen blåses upp:

 • medan du äter, sväljer en stor mängd luft;
 • osmältbara kolhydrater med undernäring;
 • okontrollerad användning av mediciner, vilket orsakar en liknande störning;
 • tvätta mat med kolsyrade drycker.

Uppblåst mage, kvinnors orsak kan vara användningen av vissa livsmedel:

 • baljväxter;
 • druvor, persikor, äpplen och päron;
 • svamp;
 • lök, kål, kronärtskockor och vitlök;
 • alla spannmål utom ris;
 • mejeriprodukter, skummjölk, glass;
 • hårda ostar;
 • rädisor, rädisor och rovor;
 • konfektyr och färska bakverk;
 • fullkorn.

Produkter som innehåller stärkelse och fiber kan orsaka jäsning i tarmen och finns också på denna lista. Att äta dåligt matchade livsmedel kan också leda till tarmproblem. En uppblåst buk kan också indikera inflammation. På grund av inflammation i tarmslemhinnan kan den också blåsa upp.

Separat är det värt att notera ett sådant symptom som en hård mage. Orsaken till kvinnor kan vara vilket hormonellt fel som helst som leder till ökad gasbildning. Det kan vara en graviditet eller ett tillstånd under klimakteriet. Hos gravida kvinnor kan buken blåsa upp i de tidiga och sena stadierna av fostrets utveckling. Tiden för klimakteriet hos vissa kvinnor åtföljs av förstoppning, när magen kan svälla och skada. Hos flickor, på grund av förändringar i den hormonella bakgrunden, kan buken uppblåsa före menstruation.

Om det inte finns tillräckligt med enzymer för att smälta protein, kommer magen att vara styv och uppblåst. Han blir tät och tät från att äta fet mat. Efter att ha druckit mjölk kan buken svälla eller svälla - detta är ett symptom på brist i laktasenzym..

Symtom på uppblåsthet

Symtom på flatulens är ganska uttalade och en specialist utan ytterligare undersökningar kan göra en korrekt diagnos. Dessa inkluderar följande manifestationer:

 • uppblåsthet, tarmar;
 • gas kolik med paroxysmal smärta, med typen av sammandragningar;
 • yrsel och huvudvärk;
 • känsla i det anala området med brännande och klåda;
 • muskelsvaghet;
 • brott mot hjärtfrekvensen;
 • halsbränna och böjning;
 • andnöd även vid vila;
 • minskad prestanda och generell misshandel;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • buldra i magen;
 • en känsla av tyngd och fullhet i buken;
 • sömnstörning;
 • ofta humörsvängningar och irritabilitet;
 • diarré, förstoppning eller växling av symtom;
 • minskad aptit eller aversion mot mejeri- och fetthaltiga livsmedel.

Denna lista innehåller de vanligaste symtomen. Andra kliniska tecken kan förekomma hos kvinnor..

Diagnos av ökad gasbildning

Rådfråga läkare vid svår gas och uppblåsthet. En specialist på patientklagomål och befintliga symtom kommer att kunna bedöma situationen, göra en anamnes och planera en undersökning, som inkluderar följande:

 1. FEGDS - fibroesophagogastroduodenoscopy - infogning av ett rör med en kamera och optiska instrument genom munhålan.
 2. Röntgenstråle med hjälp av ett kontrastmedel. Innan ingreppet rengörs tarmen och en speciell lösning tas. Detta avslöjar en mekanisk barriär som gör det svårt att flytta avföring..
 3. Avföring för dysbios kommer att bekräfta eller motbevisa störningen i floran i tarmsystemet.
 4. Coprogram hjälper till att identifiera enzymbrist.
 5. Kolonoskopi - införandet av ett speciellt rör i ändtarmen. Med hjälp av denna undersökning kommer en specialist att undersöka hela tjocktarmen och ta materialet för histologi..

Hembehandling

Om uppblåsthet orsakades av överätning, särskilt på kvällarna, kommer kvinnan att känna sig som om hennes mage blåsades upp med en kompressor. Vänta lite tills maten smälter i magen. Och i framtiden, begränsa dig själv i mängden av den konsumerade mängden produkter åt gången.

Med ökad gasbildning måste du revidera din diet, överge de produkter som bidrar till detta. För att inte svälja överflödigt luft måste du tugga långsamt mat.

Apoteket har läkemedel som dispenseras utan recept från läkare. Och det finns också traditionell medicin, som du kan genomföra behandling hemma.

 1. Pepparmintte reducerar smärta, tar bort gaser och normaliserar matens upptag. Rekommenderas för användning hela dagen..
 2. Ingefära te lindrar uppblåsthet och ansamling av en stor mängd gas. Slip ingefära roten för att förbereda den. Häll sedan en tesked ingefära med ett glas kokande vatten och insistera i 30 minuter. Om så önskas kan du lägga till mynta och kanel för att öka effekten..

Efter behandling hemma rekommenderas en diet under en tid. Uteslut livsmedel med kål, kött och högstärkelse från kosten. Begränsa användningen av soppor och bröd.

För att minska gasbildning i tarmen måste du följa reglerna för en hälsosam kost, minska konsumtionen av produkter med egenskaperna för gasbildning och öka konsumtionen av mejeriprodukter. Sluta röka och alkohol. Öka fysisk aktivitet: träna eller träna regelbundet. För stillasittande arbete, ta pauser för promenader eller lätt träning.

Lider av uppblåsthet ?! 10 skäl till varför magen sväller och vad man ska göra åt det

För närvarande är uppblåsthet så vanligt hos människor i olika åldrar att det har något som liknar en ”epidemi”. Och detta är inte förvånande, eftersom människor från en felaktig diet, en hög nivå av stress, tar olika mediciner och dagliga interaktioner med giftiga utsläpp i miljön, människor alltmer står inför detta problem ansikte mot ansikte.

När buken sväller, känner en person sig obekväm, ibland pinsam, eftersom han plötsligt börjar rasa i magen eller plötsligt otåligt gå på toaletten, men allt kan visa sig vara mycket allvarligare än du tror. Detta kan bero på någon allvarlig sjukdom som gömmer sig i form av flatulens. Uppblåsthet är ett av de vanligaste symtomen på candidiasis och är i vissa fall också förknippat med matsmältningsstörningar, autoimmuna reaktioner, allergier och till och med cancer..

Symtom på uppblåsthet

Enkelt uttryckt betyder "uppblåsthet" känslan av ackumulerad gas i matsmältningssystemet, detta kluster blåser upp magen till en obehagligt stor storlek. Några skämt kallar en sådan uppblåst mage "gravid", men det finns inget att skratta för. Uppblåsthet skiljer sig från feta avlagringar i buken eftersom den är tillfällig och orsakas främst av ackumulerad gas, som sträcker väggarna i buken, vilket gör att den sväller och sticker ut.

Lyckligtvis, i de flesta fall, oroa dig inte för uppblåsthet. Du kan bli av med det med små förändringar i kosten och livsstilen, även om det inte alltid är. Bakom känslan av magens fullhet, flatulens och smärta i buken kan döljas något stort. Om du kan hitta orsaken till uppblåsthet måste du bestämma om det är tillräckligt tungt för att se en läkare.

Vid uppblåsthet, se efter andra symtom, till exempel:

 • värme
 • hudutslag eller urticaria
 • vattniga ögon, ont i halsen eller andra allergisymtom
 • förstoppning eller diarré
 • illamående eller kräkningar
 • blod i urin eller avföring
 • oförklarlig viktminskning
 • problem med att använda toaletten
 • smärta vid palpation av lymfkörtlarna i ljumsken, halsen eller armhålorna
 • Trötthet
 • problem med uppmärksamhet och hjärndimma
 • oregelbundna kritiska dagar
 • hemorrojder

Vad som orsakar uppblåsthet och gas?

Du undrar förmodligen vad som orsakar uppblåsthet. Det finns dussintals olika orsaker till flatulens - allergiska reaktioner, hormonell obalans, dysfunktion i sköldkörteln, tarmproblem och mer. Antalet skäl är stort, men efter att ha samlat in mer information om kroppens reaktion på olika livsmedel och omständigheter kommer det att vara lättare att välja den som orsakar symptomen på uppblåsthet i dig.

Uppblåsthet i sig är ett resultat av matsmältningsproblem. Det som är ännu mer förvirrande är det faktum att många olika faktorer påverkar tarmhälsan, dess förmåga att ansluta mat på rätt sätt och kroppens förmåga att avyttra avfall. Så många olika faktorer kan leda till uppblåsthet, inklusive de som till synes inte har något att göra med luftväxt, till exempel sömnkvalitet och stress. Detta problem kan påverka alla när som helst..

De flesta förvirrar uppblåsthet med överflödigt fettvävnad eller svullnad, men det är inte samma sak. Vätskan dröjer sig inte i magen, såvida du inte har svullnad i ansiktet, vrister och ben samt uppblåsthet samtidigt..

I de flesta fall är orsakerna till ökad gasbildning i tarmen: felaktig matsmältning av protein (proteinmat smälts inte ordentligt och jäsningsprocessen börjar), oförmåga att helt bryta socker och kolhydrater (enzymer som kan saknas för matsmältning av vissa komplexa sockerföreningar) och tarmobalans mikroflora. Matsmältningskanalen är hem för biljoner av gynnsamma och inte så bra bakterier som ständigt slåss, och när det finns för många "dåliga bakterier" av en eller annan anledning uppstår en tillfällig obalans som kan leda till uppblåsthet på grund av överdriven gasbildning.

Om magen och maggaserna sväljer ständigt måste du leta efter skäl för att starta och fastställa det hälsoproblem som kan orsaka uppblåst.

Vad får magen att svälla hos en vuxen: 10 möjliga orsaker

1. Matsjukdomar

Hos personer med funktionella störningar i mag-tarmkanalen, såsom irritabel tarmsyndrom, glutenkänslig celiaki och ulcerös kolit, är det vanligaste symptomen uppblåsthet, gas, en stor mage. Enligt studier förekommer uppblåsthet hos 23-96% av personer med irriterande tarmsyndrom, 50% av personer med funktionell dyspepsi och 56% av kronisk förstoppning.

2. Vätskeretention (kallat ödem eller ascites)

Det händer att fysiologiska vätskor börjar samlas i hela kroppen, inklusive buken och bäckenet, vilket orsakar överdriven uppblåsthet och viktökning. Du kanske märker att vissa smycken och kläder blev små för dig, eller att du började svettas mer och att lederna värkade, din hud blev hård vid beröringen. Detta kan bero på leversjukdom, eller till och med i sällsynta fall med cancer, också vara ett tecken på leversvikt eller hepatit, vars symtom gulnar i huden (gulsot), ögonproteiner och buksmärta.

3. Uttorkning

Har du någonsin lagt märke till att om du i går ätit salt mat och drack alkohol, så har du idag symptom på uttorkning och uppblåsthet? Men ju mer vatten du dricker, desto mindre troligt finns det en uppblåsthet. Uttorkning och obalans av elektrolyter hämmar matsmältningen och leder till flatulens.

När kroppen försöker hantera konsekvenserna av uttorkning börjar den lagra vatten om situationen inträffar igen, plus du kan börja förstoppning. Detta innebär att så snart du börjar dricka normalt börjar all vätska samlas i buken och höfterna, och du ser svullnad ut.

4. förstoppning

Detta är förmodligen det mest uppenbara skälet till uppblåsthet - du måste gå på toaletten! Vid oregelbunden avföring kan tyngd i magen, smärta, obehag och uppblåsthet ofta uppstå. Orsakerna till förstoppning är dålig kost, lågt fiberintag, lågt vätskeintag, en stillasittande eller inaktiv livsstil och stress.

5. Matallergi

Ofta är livsmedelsallergier, känsligheter eller intoleranser (till exempel laktos) de främsta orsakerna till luftväxt och uppblåsthet. Produkter som orsakar gasbildning är mejeriprodukter, livsmedel som innehåller gluten (bröd, pasta, rullar, spannmål etc.) och vissa typer av kolhydrater som kallas FODMAP (jäsbara oligo-, di-, monosackarider och polyoler).

Det finns dussintals andra möjliga matallergier (skaldjur, nötter, ägg), och om din kropp inte accepterar någon av dem kommer den att meddela dig. FODMAP-kolhydrater är svåra att utesluta från kosten, eftersom det finns så många av dem och var och en av dem är unik när det gäller tolerans. En eliminationsdiet hjälper dig att avgöra vilka livsmedel som orsakar uppblåsthet (till exempel äpplen, avokado) eftersom de inte helt bryts ned och absorberas..

6. Syndromet med överdriven bakterietillväxt i tunntarmen

Överdrivet bakterietillväxt syndrom i tunntarmen orsakas av en hög nivå av onormala bakterier i matsmältningskanalen, vanligtvis bor i tarmen (dysbios), där de kan ackumuleras på grund av antibiotika, matsmältningsstörningar eller inflammation. Som regel lever olika bakteriestammar i strikt jämvikt i tjocktarmen, vilket hjälper till att absorbera viktiga näringsämnen, men när det finns fler dåliga bakterier uppstår olika små skador på tarmsväggen och andra obehagliga symtom. Vissa livsmedel kan orsaka överväxt av dåliga bakterier, som i sin tur multiplicerar och kastar produkter från deras försörjning direkt in i tarmen, vilket leder till störningar i matsmältningen och överdriven gasbildning.

7. Infektion

Uppblåsthet och svullnad kan uppstå på grund av olika infektioner som orsakar inflammation i matsmältningskanalen och bäckenorganen och produktion av ett stort antal vita blodkroppar. Andra symptom på infektionen kan förekomma, såsom feber, rodnad och smärta, förstorade lymfkörtlar, vilket indikerar förekomsten av en allvarlig infektion i kroppen..

8. Tarmhinder

Ibland kan svår uppblåsthet tillsammans med förstoppning, illamående och kräkningar tyder på tarmhinder som är en följd av närvaron av ärrvävnad eller en tumör. När de växer och börjar sätta trycket på tarmarna, uppstår "trängsel", och vätskan och avföringen hittar inte en naturlig väg ut. Om du står inför detta kommer du inte att förväxla denna sjukdom med någonting, eftersom varje resa till toaletten förvandlas till tortyr.

9. Hormonella förändringar

Som ni vet orsakar PMS uppblåsthet och matsmältningsproblem, eftersom under denna period ökar sannolikheten för förstoppning och vätskeretention. Detta är vanligt och inte ett problem förrän andra allvarliga symtom uppträder, såsom en oregelbunden menstruationscykel, fibroider eller svår kramp. Uppblåsthet före eller under cykeln är mycket vanligt, liksom vattenretention cirka två veckor innan.

Vad orsakar uppblåsthet hos kvinnor före, under eller efter kritiska dagar? Under de tidiga dagarna av den kvinnliga cykeln ökar det så kallade follikulära stadiet, östrogennivåerna och livmodersväggarna blir tätare. Under ägglossningen kan uppblåsthet bli ännu starkare, eftersom mängden blod och vätska i kroppen ökar. Om allt fungerar normalt i en kvinnas reproduktionssystem, kommer uppblåsthet att passera med överskott av ackumulerad vätska, blod och död vävnad.

10. Cancer

Cancer är långt ifrån den främsta orsaken till uppblåsthet, men flatulens är ett av tecken på cancer i livmodern och kolon. Det är därför det är oerhört viktigt att prata med din läkare om du har försökt dussintals sätt att bli av med uppblåsthet och matsmältningsproblem, men ändå inte har uppnått ett konkret resultat och inte har hittat ett skäl till varför magen är svullen.

Flatulensmat

Kosthållning spelar en enorm roll för att reglera hur mycket luft och mat som kommer att finnas i din matsmältningskanal. Vad ska man göra med uppblåsthet? För att allt ska gå smidigt bör kosten bestå av mat som är rik på fiber, varav 25-30 gram bör finnas i kosten dagligen. Det är lätt om du har hela mat i din kost, inklusive grönsaker, frukt, nötter, frön, säd och baljväxter. Så det kommer att vara lättare att spåra kroppens reaktion på en viss produkt och hitta den som orsakar flatulens. Kom ihåg att uppblåsthet beror på din livsstil i allmänhet och inte bara på maten på din tallrik, om du trodde att först efter att du har ätit magen sväller.

Produkter som hjälper till att bekämpa uppblåsthet:

 • Probiotika: "Bra bakterier", kallad probiotika, lever i människans matsmältningskanal och bekämpar "dåliga bakterier", vilket kan orsaka matsmältningsproblem och olika typer av oönskade reaktioner. De kan tas i form av livsmedelstillsatser, men maten rik på dem anses vara den bästa källan till probiotika, nämligen kefir, yoghurt, kimchi, surkål och kombucha.
 • Naturliga mejeriprodukter: Jag rekommenderar alltid att äta allt naturligt, detta gäller också mejeriprodukter. Naturligtvis är det mer bekant att gå och köpa allt i snabbköpet, men allt är pastöriserat och homogeniserat där. I produktionsprocessen dör de enzymer som är nödvändiga för korrekt matsmältning, även naturliga mejeriprodukter rekommenderas för personer med laktosintolerans. Det är bättre att inte köpa yoghurt med konstgjorda ingredienser, välja mogna sorter av ost och keso i stället för gräddost, kefir och naturlig yoghurt istället för mjölk, eftersom de innehåller mindre laktos.
 • Vattniga frukter och grönsaker: Grönsaker och frukter innehåller vatten, viktiga elektrolyter och fördelaktiga enzymer för att hjälpa till att hantera uppblåsthet naturligt. Ät mer färska och kokta bladgrönsaker, gurkor, selleri, dill, kronärtskockor, vattenmeloner och meloner, ångade bär och grönsaker.
 • Örter, kryddor och te: Naturliga, lugnande och matsmältningsväxter och medicinalväxter som ingefära, maskros, aloe vera och fänkål har använts i tusentals år för att lugna en "rasande" mage. Vissa medicinalväxter fungerar som diuretika och hjälper kroppen att bli av med överskott av vätska, medan andra i sin tur, som ingefära, slappnar av musklerna i matsmältningskanalen och bidrar till den naturliga frigörelsen av avfall, det vill säga de hjälper till med förstoppning. Ät färska örter av alla slag: persilja, oregano, rosmarin, skalad ingefära rot, aloe vera juice, örtteer och eteriska oljor. Glöm inte en så populär metod att behandla inte bara förkylningar, utan också tarmarna, som buljong med stenar och grönt te.

Nu när du har lärt dig vad du ska göra om magen sväller och lär känna listan över livsmedel som du behöver äta för att övervinna flatulens, låt oss prata om de livsmedel som kan förvärra situationen. Till att börja med kan reaktionen på en viss produkt för varje person vara annorlunda, och det finns ingen lista där de alla ingår. Följande produkter orsakar emellertid ofta uppblåsthet hos de flesta:

 • socker och godis: socker börjar lätt jäsas i tarmen, vilket kan främja tillväxten av Candida-jäst och orsaka inflammation.
 • De flesta mejeriprodukter: inklusive smaksatt yoghurt med socker och konstgjorda ingredienser och många andra mejeriprodukter, under vilken produktionen av gynnsamma enzymer och mikroorganismer går förlorad.
 • raffinerade spannmål och spannmålsprodukter: gluten är svårt att smälta för de flesta, liksom majs, havre och andra korn i vissa fall.
 • bland grönsaker är det inte lätt att smälta broccoli, kål, blomkål, lök och till och med vitlök: de innehåller svavel och vissa typer av FODMAP-kolhydrater
 • baljväxter främjar gasning.
 • kolsyrade drycker.
 • tuggummi.
 • i vissa fall fermentativa frukter såsom äpplen, persikor och andra groddfrukter, avokado.
 • konstgjorda sötningsmedel och söta alkoholtyper som innehåller aspartam, sorbitol, mannitol och xylitol.

Några fler tips för att hantera luftväxt:

1. Prata med läkaren

Om det inte är möjligt att hitta den främsta orsaken till uppblåsthet, kontakta en läkare som kommer att utföra alla nödvändiga undersökningar för att identifiera den nödvändiga av hundratals faktorer, sjukdomar och störningar. Hur behandlar jag uppblåsthet och gas? Det finns många olika diagnostiska test som en läkare kan förskriva för att få en fullständig bild av vad som händer: avföring, blodprover, en ultraljudsundersökning för överbelastning, tarm, mage, lavemang, matstruktur i matstrupen, ett andetagstest, endoskopi eller koloskopi med biopsi. Att känna till skälen och behandlingen där!

2. Gå in för sport

En aktiv livsstil hjälper matsmältningssystemet att fungera optimalt, eftersom det hjälper till att bekämpa uppblåsthet, ökar ämnesomsättningen, blodcirkulationen och cirkulationen av lymfvätska i kroppen, vilket hjälper till att snabbt rensa kroppen för avfallsprodukter. Njut av de fulla fördelarna med träning och träning cirka 3-4 gånger i veckan i 30-60 minuter. Drick inte sockerliga sportsdrycker efter träningen.!

Kan träning förvärra tillståndet? I vissa fall kan det, särskilt om du tränar över. Omvårdnad sätter kroppen i ett stressande tillstånd, där binjurarna aktivt producerar stresshormon - kortisol. Utbildning bör tjäna till att stärka det allmänna hälsotillståndet och förbättra välbefinnandet och inte förvärra det allmänna tillståndet, matsmältningssystemet och lägga till mer stress.

3. Drick mycket vätska

För att fiber ska göra sitt jobb ordentligt måste du också dricka mycket vätska för att hantera flatulens. För varje person är mängden berusad vätska per dag annorlunda, men det är värt att börja med minst 6-8 glas per dag. Tillräckligt vätskeintag är viktigt för en effektiv kamp mot uppblåsthet, valet av drycker bör närmas noggrant.

Kolsyrade drycker med konstgjorda färger, smaker och tillsatser kan förvärra symptomen på uppblåsthet. Alkohol orsakar också flatulens, liksom drycker som innehåller koffein. Det är bättre att dricka vanligt vatten, tinkturer med färska bitar av frukt eller örter (citron, grapefrukt, basilika) eller örtteer.

4. Minska stress

Alla vet att när en person är irriterad, trött, ledsen eller överansträngd, uppträder felfunktioner i kroppen, inklusive störningar i matsmältningssystemet. Stress och trötthet har en enorm inverkan på matsmältningen. Detta beror på att tarmarna och hjärnans arbete är nära sammankopplade av vagusnerven. I väggarna i mag-tarmkanalen finns ett helt nätverk av receptorer som samlar in, analyserar hormonella och kemiska förändringar och skickar rapportmeddelanden till en persons centrala nervsystem, eller snarare till den del av den som är ansvarig för tarmen. Hjärnan tar emot dessa meddelanden, bearbetar dem och startar tarmarna, som i sin tur producerar de enzymer, saliv och sekretion som är nödvändig för den normala matsmältningsprocessen, den styr också produktionen av hormoner som är ansvariga för aptit.

Irritation och stressiga situationer kan orsaka förändringar i detta kommunikationsnätverk och distrahera hjärnan från matsmältningsprocessen för att spara energi och rikta dem i en annan riktning. Stress ökar kortisolnivåerna, ändrar blodsockernivåerna och påverkar produktionen av andra hormoner, vilket kan leda till en konstant känsla av hunger, förstoppning eller svullnad.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan en vattpinne fastna och hur man tar bort den?

Med användning av vaginalhygienposter under menstruationen har många unga flickor många rädslor. En av de vanligaste frågorna är om vattpinnen kan fastna djupt inuti, och i så fall hur man drar ut den smärtfritt hemma....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Lochia och andra utskrivningar efter förlossningen

Lochia efter förlossningen skapar en kvinna besvär, men med noggrann uppmärksamhet på deras hälsa och korrekt hygien kan de upplevas lugnt och utan konsekvenser.....