Hur man hanterar uppblåsthet under graviditet eller menstruation

Ansvarsfrihet

Hur man hanterar uppblåsthet under graviditet eller menstruation

Beskrivning

Uppblåsthet är ett tillstånd i tarmen där gaser samlas i den, och inte kan lämna kroppen på egen hand. Detta är ett av tecknen på premenstruellt syndrom. Många är intresserade av frågan om uppblåsthet innan menstruationen under hur många dagar som kan uppstå. Detta symptom inträffar en till två veckor före menstruationen..
Uppblåsthet under menstruationen uppträder på grund av hormonella förändringar som uppstår i den kvinnliga kroppen. I synnerhet orsakar detta tillstånd en förändring i nivån av progesteron och östrogen i blodet. Men glöm inte att uppblåsthet ibland provocerar farligare sjukdomar - gastrit, bilagseinflammation eller maligna tumörer.

Vilka är symptomen på uppblåsthet?

Uppblåsthet i buken under menstruationen kan kompliceras av vissa störningar, såsom:

 • apatisk, aggressiv eller föränderlig stämning;
 • aptitlöshet eller vice versa, närvaron av konstant hunger;
 • obehaglig känsla av uppblåsthet och tyngd i nedre del av buken, ofta dragande smärta;
 • instabil stol;
 • minskad motorisk funktion;
 • svullnad och smärta i bröstet;
 • utseendet på svullnad i lemmarna;
 • en ökning i midjan i volymer på flera centimeter;
 • svår huvudvärk, där minskad prestanda;
 • ofta yrsel;
 • värkande smärta i nedre del av magen, fördelat på ryggen, till coccyxen och till höfterna;
 • hög kroppstemperatur, plötslig rusning av blod till huvudet och en känsla av värme;
 • hudirritationer i form av utslag på kroppen;
 • ökat sovande tillstånd, ständig önskan att ligga;
 • nedsatt minne och koncentration av allmän uppmärksamhet.


Ett av samtidigt symtom kan vara yrsel.

Förebyggande av cyklisk uppblåsthet i buken eller tarmarna

En svag ökning och uppblåsthet före menstruationen är ganska naturlig. Men om den här processen åtföljs av smärta, kramper, avföringsstörningar, uppkomsten av rumling och gas, kan vi prata om utseendet på patologi i bukhinnan.

Vilken typ av patologi som dyker upp kan endast bestämmas av en specialist. Ofta avskriver en kvinna på premenstruellt syndrom symptomen på en sjukdom som har dykt upp. Det är värt att noggrant övervaka din hälsa och besöka en gynekolog i tid.

Sjukdomarna som orsakar uppblåsthet under menstruationen är följande:

 • kolit eller gastroduodenit eller kolit. Dessa sjukdomar är som regel kroniska och manifesterar sig sällan med akuta symptom. En rusning av blod till bukhålan och uppblåsthet provoserar uppkomsten av gaser, förstoppning, diarré, kramp, smärta, tryck på bukhålans väggar.
 • vidhäftningar och inflammatoriska processer i bäckenorganen. Dessa sjukdomar kan orsaka uppblåsthet före menstruation, åtföljt av smärta, kramp, mullrande i buken. I detta fall förblir stolen normal..
 • njursjukdom. Detta tillstånd kännetecknas av vätskeretention i kroppen, inklusive före kritiska dagar. Samtidigt börjar nedre buken svälla, smärta i ryggen uppträder, tryck stiger, kvinnans allmänna välbefinnande förvärras.

Tarmsjukdom kan också orsaka uppblåsthet och fullhet. Med sådana sjukdomar är det värt att upprätta en diet, exklusive vissa livsmedel, och överge dåliga vanor. Överflödande näring är också värt att revidera och ersätta den med en bråkdel. Användning av produkter som fångar vatten i kroppen och därmed orsakar svullnad är oacceptabelt.

Med normal hälsa kan du spela sport. Att gå under kritiska dagar är mycket användbart..

7 dagar före menstruationens början, för att undvika uppblåsthet och flatulens, rekommenderas att man tar en infusion av dillfrö eller fänkål och tar enterosorbenter 2 gånger per dag.

Under menstruation, i frånvaro av svår skärande smärta, kan du göra en magmassage eller andningsövningar. Detta kommer att stimulera blodcirkulationen i bukhålan och normal matsmältning. Självmassage av bukhinnan görs på detta sätt:

 • medan du står eller sitter, ta ett djupt andetag, sticker ut bukhåret så mycket som möjligt, andas ut luft försiktigt, sträcker musklerna inåt, upprepa upp till fem gånger;
 • ligga på ryggen, massera buken med breda cirkulära rörelser i 3 minuter medsols, med två handflator.

Normalt bör svullnad i bukväggarna inte orsaka betydande obehag. Men om ett sådant tillstånd åtföljs av skarp smärta, högt rumling och andra liknande symtom, kan detta indikera utvecklingen av en patologisk process.

Tänk på de vanligaste orsakerna:

 • Sjukdomar i könssystemet. Till exempel, om uppblåsthet inträffar under menstruation, smärta, svullnad i benen och ansiktet, allmän svaghet, påsar under ögonen, kan detta indikera jade.
 • Störningar i mag-tarmkanalen. Med en förändring av den hormonella bakgrunden sker deras förvärring. På grund av tillströmningen av blod och en ökning av livmodern inträffar gasbildning som spricker i bukhålan. Det kan också vara kramper, vindbildning, avföringsstörningar, illamående. En utmärkande egenskap är utseendet på skarpa smärtor i naveln.
 • Patologiska processer i bäckenorganen. I det här fallet kan krampande smärta uppstå, vilket ger tillbaka till korsryggen eller anus, urladdningsförändringar. Avföringssjukdomar sällan.
 • Tumörprocesser som kan pressa tarmarna och störa dess arbete.

Om uppblåsthet inträffar under menstruationen kan ett negativt graviditetstest indikera en patologisk process i det kvinnliga reproduktionssystemet. Det är nödvändigt att konsultera en läkare och göra tester, som ett resultat av vilken behandling kommer att förskrivas.

Det är möjligt att minska manifestationerna av PMS genom att korrigera fysisk aktivitet, äta och dricka. Det rekommenderas att du åtminstone tillfälligt lämnar godis, särskilt under menstruationen. Du bör sluta röka och bli av med andra dåliga vanor.

För att förhindra uppblåsthet och vind i början av cykeln, behöver du dagligen:

 • ät balanserat, ät inte över, missbruk inte fet, salt, stekt mat;
 • drick minst en och en halv liter vatten, osötad kompott;
 • gymnastisera;
 • minst 30 minuters promenad.

Det rekommenderas att genomgå schemalagda undersökningar var sjätte månad av en gynekolog och varje år av andra läkare. Att göra detta är värt det, oavsett om magen är uppblåst på grund av menstruation. Det är nödvändigt att undersökas ur tur av en endokrinolog och gastroenterolog med svåra kramper, illamående, migrän, flatulens, kronisk förstoppning eller diarré och andra tecken på PMS.

Om orsaken till uppblåsthet är premenstruellt syndrom kan läkaren rekommendera Cyklodinon, multivitaminer, Valerian, Espumisan, Ladis Formula, Remens och liknande läkemedel. Vid sjukdom är etiologisk behandling nödvändig..

Orsaker till obehag i buken under CD

I en kvinnas kropp inträffar konstant hormonella förändringar, som beror på menstruationscykeln. Orsaken till svår uppblåsthet under menstruationen kan dock döljas i undernäring, liksom i vissa sjukdomar i bukhålan..

hormoner


Under ägglossningen inträffar en hormonell förändring
Menstruation, som sker regelbundet hos kvinnor, indikerar avslutningen av cykeln för beredskap för befruktningen. Ett moget ägg lämnar äggstocken, ägglossningen inträffar, under denna period förändras progesteronproduktionen kraftigt.

Hormonet påverkar kroppens släta muskler, vilket resulterar i kortvariga funktionsfel i tarmen. Detta orsakar sådana obehagliga känslor som förstoppning eller diarré, flatulens och en känsla av svår uppblåsthet. Men utan en hög grad av progesteron skulle ett befruktat ägg inte kunna få fotfäste i livmoderens lösa struktur.

Ökad vätskeuppbyggnad

Orsaken till detta tillstånd kan vara hjärtsjukdomar, njursjukdomar samt missbruk av salta livsmedel. Men ibland orsakas vattenretention av prolaktin, östrogen och vasopressin. Dessa hormoner minskar frekvensen av urinering, varför orubbligt vatten tvingas att deponeras i fettvävnader.

Graviditet


En ökning av progesteron under graviditeten leder till uppblåsthet

Hos vissa kvinnor går menstruationen till och med graviditetens början, vilket också är förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. När graviditet inträffar produceras progesteron och andra hormoner igen, vilket leder till uppblåsthet.

Under själva graviditeten kan snabb uppblåsthet bero på livmoderns hypertonicitet. Detta är en aktiv muskelsammandragning orsakad av kramp, vilket kan leda till missfall. Det åtföljs av svår ryckningar, smärta och tyngd, ofta blödningar och ofta urinering.

sjukdomar


Tumörer i bäckenet kan vara orsaken till uppblåsthet under menstruationen.

När ett obehagligt symptom uppträder hos en kvinna kan följande patologier observeras:

 • inflammatoriska processer i könssystemet - åtföljs alltid av smärta, en förändring av urladdningens natur, en känsla av tyngd;
 • tumörer i bäckenorganen - kan uppstå utan symtom;
 • tarmsjukdomar - matsmältningsstörningar förekommer ofta, inklusive mellan menstruation;
 • endometrios - en förändring i slemhinnan i livmodern, som kännetecknas av tung menstruation med riklig urladdning.

Illamående, feber och kräkningar bör vara ett tillfälle för omedelbar medicinsk behandling..

Det är omöjligt att avgöra orsaken till uppblåsthet hemma. Ofta åtföljs det inte av ytterligare symptom, så att kvinnor inte uppmärksammar någon obehaglig känsla.

Näring

Konstant överätande, äta söt, salt, snabbmat kan vara orsaken till obehag under menstruationen. Om resten av tiden hamburgaren inte påverkar matsmältningen på något sätt, kan det under CD-perioden på grund av hormonella förändringar till och med orsaka kräkningar.

Fysiologiska skäl

De fysiologiska orsakerna till uppblåsthet under menstruationen inkluderar följande:

 • Hormonjustering. Efter ägglossningens slut börjar kroppen förbereda sig för en möjlig befruktning genom ökad produktion av vissa hormoner, särskilt progesteron. I detta fall en ökning av livmodern på grund av tillströmningen av blod till den. Detta ökar inte bara magvolymen, utan bidrar också till att klämma in tarmarna, på grund av vilka det finns fel i dess arbete.
 • Svullnad. Detta är en manifestation av kroppens skyddande reaktion eftersom det antas att en stor mängd vätska, näringsämnen och spårelement under menstruationen kommer att gå förlorade. Kroppen börjar fylla på vatten. Händer eller fötter kan svälla hos vissa människor, medan andra kan svälla.
 • Ägglossning. Under denna period sker den aktiva produktionen av kvinnliga hormoner, vilket kan orsaka uppblåsthet och vindbildning.
 • Graviditet. Under de första veckorna kan uppblåsthet förväxlas med en menstruationsfrämjare. Ett utmärkande kännetecken är att om uppblåsthet orsakas av graviditet kommer palpationen i buken att vara hård.

Vad händer om graviditet

Detta skäl är mycket verkligt. Ibland kan en graviditet som har börjat förväxlas med PMS. Under denna period producerar den kvinnliga kroppen ett hormon - progesteron.

Den förbereder förplantningsorganen för barn. När graviditeten börjar inträffar förändringar hos kvinnan.

Ägget kommer in i livmodern och fästs vid dess vägg (endometrium). På ett annat sätt kallas denna process implantation. Progesteron påverkar endometrium.

Det ökar, samlar näringsämnen och lossnar. I sin tur orsakar detta svullnaden i livmoderns inre foder och buken börjar öka.

Graviditet och uppblåsthet

Ofta förväxlas tecken på graviditet med premenstruellt syndrom. Om uppblåsthet inträffar under menstruationen bör du vara uppmärksam på andra tecken på framgångsrik befruktning - yrsel, humörsvängningar, svullnad och ömhet i bröstet, svaghet, illamående. Om du misstänker en graviditet måste du genomföra ett speciellt test och rådfråga en läkare.

Om de kritiska dagarna inte har kommit, och magen är svullen, bör du göra ett graviditetstest eller donera blod för HCG.

Om graviditeten bekräftas, men obehag kvarstår, bör du besöka en gynekolog för att utesluta patologier, inklusive en ektopisk graviditet eller missfall. Under normal graviditet bör smärta inte bry en kvinna.

Graviditetstillståndet, förutom uppblåsthet, åtföljs av andra symtom:

 • bröstsvullnad;
 • en nedbrytning;
 • kramp och smärta;
 • yrsel.

Det är värt att notera att menstruationen inte alltid slutar under början av graviditeten - brun fläckning kan förekomma.

Den huvudsakliga skillnaden mellan buken svullna före menstruationen och buken svullnad under graviditeten är att i det senare fallet, när palpaterad, magen känns hård att röra vid.

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruation är ett tarmproblem.

Tarmsjukdom kan orsaka luftväxt, flatulens, rumling, avföringsstörningar och andra obehagliga symptom. Korrekt näring, upprätthållande av kroppens vattenbalans, måttlig sport och massage kan hantera detta problem. Men med akut skärande smärta bör du genast söka medicinsk hjälp.

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen. Speciellt mot bakgrund av ökad irritabilitet förknippad med samma premenstruella syndrom. Vissa damer gömmer en uppblåst "boll" under en korsett eller formkläder. Men det är bättre att förstå och förändra livsstilen så att svullnad mage och ödem i någon fas av cykeln inte orsakar besvär.

Ägglossning

Många kvinnor upplever uppblåsthet efter menstruationen, runt mitten av cykeln. Detta kan indikera en period av ägglossning, som ibland åtföljs av smärtsamma känslor av dragande karaktär, nedsatt avföring och allmän sjukdom. Detta villkor passerar som regel inom två dagar och ibland flera timmar. För att bekräfta frigörandet av ägget kan du använda speciella uttryckstest.

Hos många kvinnor förekommer uppblåsthet i mitten av menstruationscykeln, under ägglossningen - frigörandet av ett moget ägg från äggstocken. Ägglossning i sig är en smärtsam process, eftersom det är förknippat med brott i follikeln.

Ofta är det utseendet på svaghet, förlust av styrka, en ökning av bukhålan, flatulens, en känsla av fullhet i bukhålan, utseendet på dragande smärta.

Vid en normal menstruationscykel är sådana symtom inte långa och orsakar inte allvarliga obehag för en kvinna. Om sådana symtom dök upp för första gången eller deras svårighetsgrad blev starkare, är det värt att besöka en läkare, eftersom ägglossning kan åtföljas av tarmsjukdomar eller metabola störningar i kroppen.

Icke-infektiös inflammation

Adnexit, endometritis, adenomyos och vissa andra icke-smittsamma sjukdomar i reproduktionsfären kan nästan inte störa en kvinna vid normala tider, och med menstruation kan de uppvisa krampande smärta i nedre del av buken.

orsaker

Orsakar uppträdande av smärta under menstruationen, en måttlig sammandragning av livmodern, nödvändig för utvisning av blod och partiklar av rivna bort epitel i innerväggen i könsorganet.

En ytterligare provocerande faktor i smärta under menstruationen är de naturliga fluktuationerna i den hormonella bakgrunden, med hänsyn till menstruationscykelens fas.

symtomatologi

Under menstruationen ger trånga smärta:

Intensiteten hos de smärtsamma manifestationerna är annorlunda. "Kontraktioner" med menstruation kan vara måttliga, men kan orsaka nästan outhärdlig smärta.

Förutom smärtsam obehag åtföljs menstruationen av riklig blödning.

Terapi

Behandlingen av gynekologiska patologier bör förskrivas av en läkare, med hänsyn till arten av den inflammatoriska processen. Och för att lindra tillståndet under menstruationen rekommenderas att man dricker antispasmodika:

 • Spazgan
 • papaverin;
 • Drotaverinum.

Om smärtan är outhärdlig eller det finns kraftiga blödningar, ring en ambulans.

Vilken läkare behandlar

Gynekologer är engagerade i patologier i den kvinnliga reproduktiva sfären.

Undernäring

Uppblåsthet under menstruationen kan också provocera en felaktig kost. Många produkter kan orsaka ökad gasbildning och krampande smärta, och under påverkan av hormonella vågor uppträder dessa manifestationer mycket oftare. På grund av att livmodern växer pressas tarmarna, vilket stör den normala matsmältningen, vilket också ökar risken för uppblåsthet.

 • Maten ska vara fraktionerad och bestå av små portioner.
 • Saltreduktion.
 • För att kroppen inte ska känna bristen på vätska och därför inte börja ackumulera den i stora mängder, är det nödvändigt att upprätta en dricksplan. Experter rekommenderar att du dricker minst två liter vatten per dag..

Produkter som bör begränsas eller helt uteslutas inkluderar:

 • Kål.
 • baljväxter.
 • Svart bröd.
 • Stekt kött och fisk.
 • Rökt produkter.
 • Öl.
 • Selleri.
 • Fräsch mjölk.
 • Bakning.
 • Produkter med hög socker.
 • Stark kaffe och te.
 • Alkohol.
 • Choklad.
 • Kolsyrade drycker.

Produkter som hjälper till att bekämpa hög gas inkluderar följande:

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

Hur man kan bli av med uppblåsthet med näring

När uppblåsthet noteras i mitten av cykeln, är det tillrådligt att uppmärksamma maten som konsumeras och justera kosten. En av de viktigaste näringsfunktionerna är att minska saltintaget. När salt mat konsumeras ackumuleras en stor mängd natrium i kroppen, vilket i sin tur förhindrar att vätskan överskottet snabbt och leder till uppblåsthet.

Det är nödvändigt inte bara att minska mängden salt utan också att överge rätter där det finns ett högt innehåll av detta ämne.

Dessutom är det värt att begränsa konsumtionen av godis. Närvaron av ökat blodsocker ökar glukosindexet, och precis som salt leder det till en koncentration av natrium. Om du minskar konsumtionen av saltat och konsumtionen av söt inte minskar, kommer effekten av en uppblåst buk fortfarande att vara.

Att dricka mer vatten rekommenderas. Du måste dricka upp till tre liter per dag. Vatten hjälper den snabba regenereringsprocessen i kroppen. Det hjälper också till att eliminera gifter, gifter och förbättra matsmältningssystemet. Den nödvändiga vätskan kan fyllas på genom att inkludera mer färsk frukt och grönsaker i din dagliga diet.


Du kan hantera uppblåsthet, vikt på en diet

Drycker med koffein, som svart starkt te och naturligt kaffe, drickas bäst till ett minimum. Eftersom koffein provoserar uppblåsthet. Drycker som innehåller alkohol och gaser undviks också bäst. Alkohol stimulerar ansamlingen av gaser i kroppen, samtidigt som det ibland dras i nedre buken.

För att förbättra matsmältningskanalen måste du inkludera produkter i menyn som innehåller fiber - detta är: kål (men inte vitt), bär, bönor, svamp, spannmålskli och färska örter. Inmatningen är inte skarp, utan gradvis, den sista dagliga delen på upp till 25 gram per cykel.

I kosten måste du öka volymen av livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler som är användbara i kvinnlig menstruationscykel och försvagar premenstruella symtom, till exempel: vitamin A, E och grupp B, kalcium, zink, kalium och magnesium.

Läkarnas råd

Läkare råder kvinnor som är benägna att uppblåsa före menstruationen, att genomgå en undersökning för att avgöra om det finns några samtidigt patologier. Detta tillstånd kan prata om tarmsjukdomar, bäckenorgan eller metaboliska störningar. Det är värt att besöka en endokrinolog, urolog och kardiolog, eftersom det är nödvändigt att utesluta förekomsten av sjukdomar såsom neoplasmer i bäckenorganen, hjärtsjukdomar, tumörer i kroppen.

Många specialister vid uppblåsthet rekommenderar:

 • växla till rätt näring, utesluta saltad rökt och kryddig, alkohol och kolsyrade drycker. Näring bör vara användbar och fraktionerad;
 • vägra livsmedel som orsakar puffiness;
 • innan kritiska dagar bör du ta ett varmt bad med svartpeppar eller fänkålolja. Men i början av menstruationen bör antagandet av varma bad stoppas för att undvika blödning;
 • bära lösa kläder, överge åtdragningsbälten, kombinationer och korsetter;
 • ta en kurs med B-vitaminer, magnesium och kalium;
 • leva ett sexuellt liv;
 • att lätta ditt humör;
 • ta ett avkok av tranbär, lingonbär eller kamomiller.

Du ska inte förneka dig själv små glädjeämnen - att lyfta ditt humör med en bit mörk choklad eller en banan är inte förbjudet. En stillasittande livsstil kan skada - det är värt att ta promenader, simma, göra fysisk träning. Sätt inte omedelbart sportrekord - det kan skada en kvinnas kropp. En positiv syn på livet, glädjen av att kommunicera med vänner och släktingar, ett leende och skratt kan underlätta förloppet av premenstruellt syndrom.

Din läkare kan välja ett läkemedel som minskar smärta, uppblåsthet och gas. Det finns också ett antal folkrecept som hjälper till med dessa problem, men de bör endast tas med godkännande från den behandlande läkaren. I extrema fall kan du dricka kamomillte. Du ska aldrig självmedicinera..

Vad man ska göra när sådana smärta dyker upp?

Om din nedre del av buken dras före menstruationen eller i mitten av cykeln, är smärtan måttlig och åtföljs inte av några oroande symtom - troligen finns det inget att oroa sig för. Men om du är osäker - registrera dig hos gynekologen och se till det personligen.

I alla andra fall, särskilt om du förväntar dig ett barn, är smärtan mycket stark eller långvarig och / eller förutom dem observerar du en ökning eller minskning av kroppstemperatur, en allmän försämring av ditt tillstånd, ovanlig utflöde från urinröret eller vagina - besök en barnläkare-gynekolog så snart som möjligt och terapeut!

Självmedicinera inte! Obehörig användning av smärtstillande medel gör diagnosen svår och kan leda till sorgliga konsekvenser. Genom att få tillgång till en läkare kan du snabbt fastställa rätt diagnos, påskynda behandlingen och förhindra oönskade komplikationer.

Diagnostik

Som regel föreskrivs diagnostiska åtgärder av en läkare för att klargöra den samtidigt diagnosen. Följande laboratorie- och instrumentstudier används:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Blodkemi.
 • Coprogram.
 • Endoscopy.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan.
 • Ibland kan mer allvarliga undersökningar krävas. Till exempel laparoskopi eller MRT.

För att ta reda på orsakerna till att under menstruationen ökar vikten och magen växer är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos. De börjar med ett besök hos gynekologen i slutet av kritiska dagar. Därefter måste läkaren förskriva ett test, inklusive en vaginal utstryk, och ultraljud. Beroende på resultaten kan ytterligare undersökningar av tarmen, magen, njurarna, urinblåsan och andra organ rekommenderas..

Sätt att behandla obehag

Enterosorbentssäkra mediciner för att eliminera luftväxt

Det vanligaste sättet att eliminera svullnad är att använda medicinering. Men att göra detta är bättre efter att ha fastställt orsakerna till överträdelsen. Läkare rekommenderar ofta följande säkra läkemedel som snabbt befriar en kvinna av besvär:

 • Aktivt kol, Smecta, Polysorb eller Enterosgel. Dessa är enterosorbenter som effektivt rensar tarmarna från skadliga ämnen. De är också användbara för flatulens och överätande..
 • Drotaverin (No-shpa). Antispasmodics avslappnande släta muskler. De lindrar också smärta.
 • Pancreatin, Festal, Mezim. Rekommenderas för matsmältningsbesvär.
 • Espumisan. Hjälper till svår flatulens som uppstår under uppblåsthet.

Det är viktigt att komma ihåg att läkemedel syftar till att eliminera symtom. För att bekämpa orsaken krävs en komplex effekt på kroppen såväl som en näringsförändring.

Dill, fänkål och andra örter kan hjälpa till med uppblåsthet

Traditionell medicin hjälper också till att hantera obehagliga symtom. Det finns flera örter som är helt säkra för hälsan och som inte orsakar biverkningar:

 • dill och fänkål, inklusive deras gröna och frön, bryggs enligt instruktionerna och tas 5-6 gånger om dagen tills symptomen elimineras;
 • ingefära, kamomill eller nässlete - dricka 3-4 gånger om dagen, beredd av naturliga råvaror;
 • bär fruktdrycker - tranbär, lingon och blåbär är särskilt effektiva.

Lätt fysisk aktivitet, till exempel promenader i frisk luft, hjälper till att normalisera peristaltik och eliminera symtom..

För att förhindra eller bli av med uppblåsthet under menstruationen hjälper inte bara näringsjusteringar, utan också läkemedelsbehandling samt användning av traditionell medicin. Måttlig fysisk aktivitet och utomhuspromenader rekommenderas..

Det är värt att komma ihåg att om tecken på allvarliga patologiska tillstånd läggs till svullnaden, måste du söka kvalificerad hjälp och klara alla nödvändiga tester för att klargöra orsakerna till detta tillstånd. Nedan behandlar vi de viktigaste behandlingsalternativen som används för uppblåsthet.

Läkemedel som hjälper till att bekämpa ökad gasbildning bör förskrivas av den behandlande läkaren baserat på egenskaperna hos kvinnans kropp och tillhörande symtom. Det är värt att komma ihåg att användning av mediciner bör förskrivas efter uteslutning av graviditetsfaktorn, eftersom många läkemedel är förbjudna under graviditetsperioden.

De mest effektiva läkemedlen i kampen mot uppblåsthet är följande droger:

 • Espumisan. Främjar ett smärtfritt och snabbt utsläpp av gaser.
 • Motilium. Påskyndar tarmens rörlighet.
 • Antareyt. Det är en karminativ.
 • No-shpa, Spazmalgon. De tillhör kategorin antispasmodics. Eliminera smärta, kramper och slappna av både livmodern och tarmen.
 • Vitt kol, Enterosgel, Polysorb - sorbenter.
 • Linex, Bifiform - innehåller välgörande bakterier som förbättrar tarmfunktionen.
 • Diuretika läkemedel.
 • Vitaminterapi, särskilt intag av vitaminer B, E och C rekommenderas..
 • Ibland kan lugnande medel och smärtstillande medel ordineras..

Att komma till läkaren är många kvinnor intresserade av - om det finns en systematisk uppblåsthet före menstruationen, hur många dagar innan de börjar ta mediciner. Många experter rekommenderar en diet två veckor före menstruationen och medicinering när symtomen utvecklas..

Gasning som ett tecken på graviditet

Vissa kvinnor kallar uppblåsthet ett tydligt tecken på graviditet, men faktiskt kan detta fenomen bara betraktas som ett indirekt symptom. Efter en framgångsrik befruktning av ett moget ägg i en kvinnas kropp börjar förändringar inträffa, främst förknippade med en förändring av hormonnivåerna och början av den aktiva produktionen av vissa hormoner. Först av allt, progesteron, vilket är nödvändigt för normal bäring och utveckling av fostret.

Men progesteron, som är i blodet och cirkulerar genom blodomloppet, har en effekt på andra organ, i vilken strukturen finns mjuka muskler, till exempel på magen och tarmen. Som ett resultat av detta slappnar väggarna i magen, som tarmarna, och slutar arbeta i samma volym, vilket leder till matsmältning och uppblåsthet på grund av ansamlingar som producerats under matsmältningsgas.

Folkrättsmedel

Traditionell medicin hjälper inte bara att hantera uppblåsthet utan också förhindra uppkomsten av detta symptom.

Användning av avkok och infusioner av följande örter rekommenderas:

Man bör komma ihåg att användning av örter endast är möjligt i frånvaro av allergiska reaktioner och efter samråd med din läkare. När man använder traditionell medicin är kvinnornas recensioner i de flesta fall positiva.

Slutsats

Att veta din kropp kommer med erfarenhet. I ung ålder lär en kvinna bara att förstå sig själv. Med tiden kommer det att bli tydligt vad som är ett naturligt uttryck för fysiologi. Vad man ska göra med uppblåsthet?

Om detta problem är obekvämt kan du hitta en lösning och vidta några åtgärder som ett förebyggande åtgärder..

Ofta orsakas gasbildning av felaktig tarmfunktion, vilket störs av frisättningen av hormoner. För att undvika detta måste du övervaka din diet och minska bördan på matsmältningskanalen.

Uppblåsthet under menstruationen

Varför sväller magen under menstruationen

Uppblåsthet under menstruationen är ett vanligt problem som drabbar miljoner kvinnor. Du kan bli av med den med hjälp av hemmetoder, men först måste du identifiera orsaken till störningen, annars är all terapi värdelös och obehagliga symtom kommer tillbaka med varje cykel.

Orsaker till obehag i buken under CD

I en kvinnas kropp inträffar konstant hormonella förändringar, som beror på menstruationscykeln. Orsaken till svår uppblåsthet under menstruationen kan dock döljas i undernäring, liksom i vissa sjukdomar i bukhålan..

hormoner

Menstruation, som sker regelbundet hos kvinnor, indikerar avslutningen av cykeln för beredskap för befruktningen. Ett moget ägg lämnar äggstocken, ägglossningen inträffar, under denna period förändras progesteronproduktionen kraftigt.

Hormonet påverkar kroppens släta muskler, vilket resulterar i kortvariga funktionsfel i tarmen. Detta orsakar sådana obehagliga känslor som förstoppning eller diarré, flatulens och en känsla av svår uppblåsthet. Men utan en hög grad av progesteron skulle ett befruktat ägg inte kunna få fotfäste i livmoderens lösa struktur.

Ökad vätskeuppbyggnad

Orsaken till detta tillstånd kan vara hjärtsjukdomar, njursjukdomar samt missbruk av salta livsmedel. Men ibland orsakas vattenretention av prolaktin, östrogen och vasopressin. Dessa hormoner minskar frekvensen av urinering, varför orubbligt vatten tvingas att deponeras i fettvävnader.

Graviditet

Hos vissa kvinnor går menstruationen till och med graviditetens början, vilket också är förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden. När graviditet inträffar produceras progesteron och andra hormoner igen, vilket leder till uppblåsthet.

Under själva graviditeten kan snabb uppblåsthet bero på livmoderns hypertonicitet. Detta är en aktiv muskelsammandragning orsakad av kramp, vilket kan leda till missfall. Det åtföljs av svår ryckningar, smärta och tyngd, ofta blödningar och ofta urinering.

sjukdomar

När ett obehagligt symptom uppträder hos en kvinna kan följande patologier observeras:

 • inflammatoriska processer i könssystemet - åtföljs alltid av smärta, en förändring av urladdningens natur, en känsla av tyngd;
 • tumörer i bäckenorganen - kan uppstå utan symtom;
 • tarmsjukdomar - matsmältningsstörningar förekommer ofta, inklusive mellan menstruation;
 • endometrios - en förändring i slemhinnan i livmodern, som kännetecknas av tung menstruation med riklig urladdning.

Illamående, feber och kräkningar bör vara ett tillfälle för omedelbar medicinsk behandling..

Det är omöjligt att avgöra orsaken till uppblåsthet hemma. Ofta åtföljs det inte av ytterligare symptom, så att kvinnor inte uppmärksammar någon obehaglig känsla.

Näring

Konstant överätande, äta söt, salt, snabbmat kan vara orsaken till obehag under menstruationen. Om resten av tiden hamburgaren inte påverkar matsmältningen på något sätt, kan det under CD-perioden på grund av hormonella förändringar till och med orsaka kräkningar.

Diagnostik

För att ta reda på orsakerna till att under menstruationen ökar vikten och magen växer är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos. De börjar med ett besök hos gynekologen i slutet av kritiska dagar. Därefter måste läkaren förskriva ett test, inklusive en vaginal utstryk, och ultraljud. Beroende på resultaten kan ytterligare undersökningar av tarmen, magen, njurarna, urinblåsan och andra organ rekommenderas..

Sätt att behandla obehag

Det vanligaste sättet att eliminera svullnad är att använda medicinering. Men att göra detta är bättre efter att ha fastställt orsakerna till överträdelsen. Läkare rekommenderar ofta följande säkra läkemedel som snabbt befriar en kvinna av besvär:

 • Aktivt kol, Smecta, Polysorb eller Enterosgel. Dessa är enterosorbenter som effektivt rensar tarmarna från skadliga ämnen. De är också användbara för flatulens och överätande..
 • Drotaverin (No-shpa). Antispasmodics avslappnande släta muskler. De lindrar också smärta.
 • Pancreatin, Festal, Mezim. Rekommenderas för matsmältningsbesvär.
 • Espumisan. Hjälper till svår flatulens som uppstår under uppblåsthet.

Det är viktigt att komma ihåg att läkemedel syftar till att eliminera symtom. För att bekämpa orsaken krävs en komplex effekt på kroppen såväl som en näringsförändring.

Folkrättsmedel för uppblåsthet

Traditionell medicin hjälper också till att hantera obehagliga symtom. Det finns flera örter som är helt säkra för hälsan och som inte orsakar biverkningar:

 • dill och fänkål, inklusive deras gröna och frön, bryggs enligt instruktionerna och tas 5-6 gånger om dagen tills symptomen elimineras;
 • ingefära, kamomill eller nässlete - dricka 3-4 gånger om dagen, beredd av naturliga råvaror;
 • bär fruktdrycker - tranbär, lingon och blåbär är särskilt effektiva.

Lätt fysisk aktivitet, till exempel promenader i frisk luft, hjälper till att normalisera peristaltik och eliminera symtom..

Ibland är det tillräckligt för att eliminera uppblåsthet en halvtimmes kvällspromenader i den vardagliga livsstilen, revidera kosten och lägga till mer vätska i form av användbara te och fruktdrycker. Uppblåsthet försvinner av sig själv även utan medicinering.

Förebyggande av ett obehagligt tillstånd

Om magen blir större under menstruation, uppblåsthet och andra obehagliga känslor dyker upp, är det viktigt att uppmärksamma maten som regelbundet finns i kosten. För att förhindra uppblåsthet måste du:

 • Kasta överflödigt salt. Minimera saltningen av rätter, uteslut konserver, hemlagad beredning, saltad fisk, nötter och andra snacks. Salt håller kvar vatten och orsakar svår uppblåsthet.
 • Minska konsumtionen av godis. Socker, som salt, kan orsaka uppblåsthet och orsaka natriumavlagring.
 • Öka vattenintaget. Det är nödvändigt att dricka örtte och icke-kolsyrade vätskor. Det tar bort skadliga ämnen och förbättrar ämnesomsättningen. Du kan öka vätskeintaget genom att öka mängden frukt och grönsaker i kosten.
 • Vägrar koffein. Detta ämne provoserar uppblåsthet och vindbildning, så grönt te och kaffe bör vara i begränsade mängder..
 • Öka antalet produkter med vitamin A, E, B. Röda bär, myntte, mejeriprodukter, orraffinerad olivolja.

Alkohol är en annan provokatör av matsmältnings- och tarmproblem. Det måste elimineras eller väsentligen begränsas. Små mängder grönsaker, kli, svamp, bär och greener kommer att vara till hjälp för att förbättra matsmältningen..

Ät under och efter menstruation är nödvändigt i små portioner och regelbundet, exklusive överätande. Det är också viktigt att kombinera principerna för rätt näring med aktivitet - oftare gå, spela sport när det är möjligt.

Uppblåsthet kan uppstå av olika skäl, och de är inte alltid förknippade med patologier. Många kvinnor lider av symtom under menstruationen, orsakade enbart av hormonella förändringar.

Uppblåsthet under menstruationen - orsaker och symtom

Smärtslös och smärtfri menstruation är många kvinnors dröm. Emellertid överskuggas ofta kritiska dagar av PMS - det så kallade premenstruella syndromet. Detta tillstånd förvärrar kvinnans välbefinnande och orsakar stort obehag. När det gäller uppblåsthet kan detta också åtföljas av rumling, uppträdande av smärta och kramp, en känsla av fullhet i bukhinnens väggar.

Orsaker till uppblåsthet

Inte varje kvinnlig representant har ett premenstruellt syndrom associerat med en känsla av uppblåsthet. Detta villkor beror på:

 • kroppsdrag hos en kvinna
 • muskelförhållanden och deras elasticitet
 • muskelkorsettförhållanden
 • matvanor
 • vaskulära förhållanden
 • fysisk kondition

Dessa faktorer spelar en viktig roll i uppblåsthet. Så överviktiga kvinnor, med svaga muskler, är mer benägna att fylla buken.

Utseendet på en svullen buk förklaras också av sjukdomar i matsmältningskanalen, matsmältningsstörningar och individuella strukturella egenskaper hos livmodern. En svag ökning i buken före menstruationen är förståelig och kan bero på naturliga fysiologiska orsaker. Efter ett par dagar går det som regel över. Men om det inte är någon förbättring efter en sådan tid, är det värt att besöka en läkare, eftersom det finns en risk att utveckla patologin hos de inre organen.

Patologiska problem

En svag ökning och uppblåsthet före menstruationen är ganska naturlig. Men om den här processen åtföljs av smärta, kramper, avföringsstörningar, uppkomsten av rumling och gas, kan vi prata om utseendet på patologi i bukhinnan.

Vilken typ av patologi som dyker upp kan endast bestämmas av en specialist. Ofta avskriver en kvinna på premenstruellt syndrom symptomen på en sjukdom som har dykt upp. Det är värt att noggrant övervaka din hälsa och besöka en gynekolog i tid.

Sjukdomarna som orsakar uppblåsthet under menstruationen är följande:

 • kolit eller gastroduodenit eller kolit. Dessa sjukdomar är som regel kroniska och manifesterar sig sällan med akuta symptom. En rusning av blod till bukhålan och uppblåsthet provoserar uppkomsten av gaser, förstoppning, diarré, kramp, smärta, tryck på bukhålans väggar.
 • vidhäftningar och inflammatoriska processer i bäckenorganen. Dessa sjukdomar kan orsaka uppblåsthet före menstruation, åtföljt av smärta, kramp, mullrande i buken. I detta fall förblir stolen normal..
 • njursjukdom. Detta tillstånd kännetecknas av vätskeretention i kroppen, inklusive före kritiska dagar. Samtidigt börjar nedre buken svälla, smärta i ryggen uppträder, tryck stiger, kvinnans allmänna välbefinnande förvärras.

Graviditet och uppblåsthet

Om de kritiska dagarna inte har kommit, och magen är svullen, bör du göra ett graviditetstest eller donera blod för HCG.

Om graviditeten bekräftas, men obehag kvarstår, bör du besöka en gynekolog för att utesluta patologier, inklusive en ektopisk graviditet eller missfall. Under normal graviditet bör smärta inte bry en kvinna.

Graviditetstillståndet, förutom uppblåsthet, åtföljs av andra symtom:

 • bröstsvullnad;
 • en nedbrytning;
 • kramp och smärta;
 • yrsel.

Det är värt att notera att menstruationen inte alltid slutar under början av graviditeten - brun fläckning kan förekomma.

Den huvudsakliga skillnaden mellan buken svullna före menstruationen och buken svullnad under graviditeten är att i det senare fallet, när palpaterad, magen känns hård att röra vid.

Stimulera under ägglossningen

Hos många kvinnor förekommer uppblåsthet i mitten av menstruationscykeln, under ägglossningen - frigörandet av ett moget ägg från äggstocken. Ägglossning i sig är en smärtsam process, eftersom det är förknippat med brott i follikeln.

Ofta är det utseendet på svaghet, förlust av styrka, en ökning av bukhålan, flatulens, en känsla av fullhet i bukhålan, utseendet på dragande smärta.

Vid en normal menstruationscykel är sådana symtom inte långa och orsakar inte allvarliga obehag för en kvinna. Om sådana symtom dök upp för första gången eller deras svårighetsgrad blev starkare, är det värt att besöka en läkare, eftersom ägglossning kan åtföljas av tarmsjukdomar eller metabola störningar i kroppen.

Näring

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

Tarmproblem

Tarmsjukdom kan också orsaka uppblåsthet och fullhet. Med sådana sjukdomar är det värt att upprätta en diet, exklusive vissa livsmedel, och överge dåliga vanor. Överflödande näring är också värt att revidera och ersätta den med en bråkdel. Användning av produkter som fångar vatten i kroppen och därmed orsakar svullnad är oacceptabelt.

Med normal hälsa kan du spela sport. Att gå under kritiska dagar är mycket användbart..

7 dagar före menstruationens början, för att undvika uppblåsthet och flatulens, rekommenderas att man tar en infusion av dillfrö eller fänkål och tar enterosorbenter 2 gånger per dag.

Under menstruation, i frånvaro av svår skärande smärta, kan du göra en magmassage eller andningsövningar. Detta kommer att stimulera blodcirkulationen i bukhålan och normal matsmältning. Självmassage av bukhinnan görs på detta sätt:

 • medan du står eller sitter, ta ett djupt andetag, sticker ut bukhåret så mycket som möjligt, andas ut luft försiktigt, sträcker musklerna inåt, upprepa upp till fem gånger;
 • ligga på ryggen, massera buken med breda cirkulära rörelser i 3 minuter medsols, med två handflator.

Läkarnas råd

Läkare råder kvinnor som är benägna att uppblåsa före menstruationen, att genomgå en undersökning för att avgöra om det finns några samtidigt patologier. Detta tillstånd kan prata om tarmsjukdomar, bäckenorgan eller metaboliska störningar. Det är värt att besöka en endokrinolog, urolog och kardiolog, eftersom det är nödvändigt att utesluta förekomsten av sjukdomar såsom neoplasmer i bäckenorganen, hjärtsjukdomar, tumörer i kroppen.

Många specialister vid uppblåsthet rekommenderar:

 • växla till rätt näring, utesluta saltad rökt och kryddig, alkohol och kolsyrade drycker. Näring bör vara användbar och fraktionerad;
 • vägra livsmedel som orsakar puffiness;
 • innan kritiska dagar bör du ta ett varmt bad med svartpeppar eller fänkålolja. Men i början av menstruationen bör antagandet av varma bad stoppas för att undvika blödning;
 • bära lösa kläder, överge åtdragningsbälten, kombinationer och korsetter;
 • ta en kurs med B-vitaminer, magnesium och kalium;
 • leva ett sexuellt liv;
 • att lätta ditt humör;
 • ta ett avkok av tranbär, lingonbär eller kamomiller.

Du ska inte förneka dig själv små glädjeämnen - att lyfta ditt humör med en bit mörk choklad eller en banan är inte förbjudet. En stillasittande livsstil kan skada - det är värt att ta promenader, simma, göra fysisk träning. Sätt inte omedelbart sportrekord - det kan skada en kvinnas kropp. En positiv syn på livet, glädjen av att kommunicera med vänner och släktingar, ett leende och skratt kan underlätta förloppet av premenstruellt syndrom.

Många kvinnor, när de ser en reklam, vill köpa stretchunderkläder och tänker att detta kommer att hjälpa till i kampen i en svullande mage. Detta är i grunden fel beslut. En svullen mage, stram i en hård korsett eller bälte, kan bli sjuk. Organen och stora kärlars funktion kan också försämras. Detta kan orsaka smärta, kramper, svullnad och dålig blodcirkulation. På detta sätt kan du förvärra ditt tillstånd. Att bära lösa, icke täta kläder säkerställer normalt blodflöde i kroppen och kommer inte att störa bukorganen.

Din läkare kan välja ett läkemedel som minskar smärta, uppblåsthet och gas. Det finns också ett antal folkrecept som hjälper till med dessa problem, men de bör endast tas med godkännande från den behandlande läkaren. I extrema fall kan du dricka kamomillte. Du ska aldrig självmedicinera..

Om din mage svullnade före dina perioder, lemmarna svullna, din hälsa förvärras och din temperatur stiger, ring omedelbart en ambulans. Detta tillstånd kan vara mycket farligt..

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruation är ett tarmproblem.

Tarmsjukdom kan orsaka luftväxt, flatulens, rumling, avföringsstörningar och andra obehagliga symptom. Korrekt näring, upprätthållande av kroppens vattenbalans, måttlig sport och massage kan hantera detta problem. Men med akut skärande smärta bör du genast söka medicinsk hjälp.

Varför magen sväller och sväller före, under och efter menstruationen

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen. Speciellt mot bakgrund av ökad irritabilitet förknippad med samma premenstruella syndrom. Vissa damer gömmer en uppblåst "boll" under en korsett eller formkläder. Men det är bättre att förstå och förändra livsstilen så att svullnad mage och ödem i någon fas av cykeln inte orsakar besvär.

Vad som orsakar uppblåsthet

Generellt sett är uppblåsthet förknippad med överdriven produktion av tarmgaser med dålig matsmältning. Processen orsakas ofta av missbruk av feta och tunga livsmedel, som är sämre bearbetade av mag-tarmkanalen. Men kvinnor kan ha andra orsaker till att magen sväller, särskilt om den inträffar några dagar före menstruationen. Symtomen orsakas av naturliga förändringar i den hormonella bakgrunden. I olika faser av cykeln förändras förhållandet östrogen, progesteron och prolaktin. Var och en av ämnena spelar en roll för att säkerställa kvinnlig reproduktionsfunktion..

Samma hormonella substanser får kroppens celler att ackumuleras och lagra vätska innan de blödar. Detta förklarar varför svullnad uppträder och magen sväller före och under menstruationen. Parallellt pågår den fysiologiska processen för att förbereda sig för befruktningen. Livmodern ökar och volymen på bukpressen växer. Blod flödar intensivt till bäckenområdet. Allt detta går efter slutet av menstruationen på grund av den omvända mekanismen mot bakgrund av en ouppnådd graviditet.

Hur många dagar innan menstruationen ökar magen

Det är omöjligt att säga entydigt hur många dagar det finns uppblåsthet före menstruationen. Varje organism är individuell, hos vissa flickor uppträder problemet med uppblåsthet och ödem inom 1,5-2 veckor.

I de flesta fall märks dock förändringen 3 dagar före utsläpp. Under denna period kan du se en liten ökning av kroppsvikt.

De som uppmärksammar mindre lider av premenstruellt syndrom:

 • sport, magträning;
 • förstärkning av musklerna i bäckenbotten som försvagas med åldern och efter förlossningen;
 • korrekt näring och förebyggande av övervikt.

Ja, överviktiga och födande kvinnor registrerar en ökning i buken, men denna reaktion i kroppen anses vara naturlig och försvinner normalt på 2-3 dagar av menstruationen eller efter dem.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation

För att bekämpa de obehagliga tecknen på PMS är det nödvändigt att exakt fastställa mekanismen för deras förekomst. Kan uppblåsthet före menstruation förknippas med patologier? Ja, och du bör antagligen dubbelkontrollera det här alternativet. Men det finns andra faktorer..

Hormonella orsaker

En stor mage inför menstruationen är förknippad med en ökad koncentration av progesteron, det är detta hormon som ansvarar för att förbereda könsorganen för befruktningen. Efter ägglossning, i den så kallade luteala fasen, växer endometriumet (slemhinnan inuti livmodern). Det tjänar till att nära embryot med alla nödvändiga ämnen. Livmodern sväller och komprimerar angränsande organ. När kroppen förstår att befruktningen inte har inträffat, exfolierar endometriumet och lämnar blodet under menstruationen. Storleken på buken återgår till det normala.

Intestinal peristaltis

Ett tyngre livmodern trycker på tarmarna. Progesteron i sig har en ytterligare effekt. Det minskar tonen i den nedre luftrören i matstrupen, magtömning tar längre tid, maten rör sig långsammare. Under påverkan av hormonet kan obehagliga tarmsymptom före menstruationen bli mer uttalad, magsmärta, rumling, brist på aptit, förstoppning eller diarré..

Graviditet

När graviditet inte utesluts och en försening observeras, det vill säga menstruationsperioden har gått, men de är alla borta, det första du bör göra är att testa. På en speciell indikator efter kontakt med urin visas två streck om ett specifikt hormon upptäcks - humant korioniskt gonadotropin (hCG).

Men det är värt att komma ihåg att resultatet kan förvrängas under patologiska processer, till exempel i fallet med en ektopisk graviditet. För fullständigt förtroende är det bättre att kontakta en födelseklinik. En effektiv diagnostisk metod är ultraljud av bäckenorganet.

Patologiska processer

Gynekologiska sjukdomar - fibros, endometrios, livmoders tumörer och äggstockar kan döljas bakom en växande mage. I sådana fall, förutom uppblåsthet före menstruation och ödem, finns det ofta:

 • misslyckanden i regelbundenhet i cykeln;
 • regelbunden urination;
 • konstant känsla av matsmältningsbesvär.

Om magen är svullen och öm, medan kroppstemperaturen höjs, det blodiga utflödet är rikligt eller av en ovanlig färg, ytterligare symtom har dykt upp och hälsan försämras, bör du kontakta en gynekolog.

Det händer att sjukdomar som liknar PMS finns, men menstruationen börjar inte. Kontroll av en läkare hjälper till att utesluta inflammatoriska processer och neoplasmer i könsorganen.

ätande

På grund av hormonella förändringar upplever många kvinnor nära slutet av cykeln en känsla av hunger. De dras ständigt för att äta, situationen förvärras av ett tillstånd av stress. Men att försöka heja dig själv med en rejäl och välsmakande måltid är inte ett alternativ. Som nämnts ovan, före menstruation och flatulens associerad med den, rör sig mat längs mag-tarmkanalen långsammare, av detta skäl uppträder ofta tyngd i magen efter uppblåsthet, vilket är mycket olämpligt i förväg till menstruationen. Det är lämpligt att se till att diskarna är enkla och inte belastar kroppen.

Uppblåsthet under och omedelbart efter menstruationen

Det finns en så stark flatulens under och efter menstruationen att tarmen inte återgår till det normala, och magen inte minskar. Använd vid behov läkemedel som främjar avlägsnande av gaser (aktivt kol, meteospasmil, espumisan). Du kan prova folkrättsmedel mot uppblåsthet före menstruation - en avkok av kamomill, dillvatten.

Det är viktigt att inte missa någon patologi. Samråd med en läkare är nödvändigt om magen fortfarande är uppblåst efter menstruationen. Ett besök på sjukhuset bör inte försenas med följande symtom:

 • feber;
 • ovanlig urladdning;
 • magont.

Graviditet kan också vara orsaken till en ökad midja efter menstruationen. Denna situation är trolig om tilldelningen var mer knapp än i tidigare cykler. Bör kontrolleras av en gynekolog i händelse av att blödningen är över och att smärta i buken och korsryggen kvarstår.

Uppblåsthet före och under ägglossningen

Abdominal obehag kan uppträda inte bara under menstruationen, utan också på den 10-14: e dagen av cykeln - före och under ägglossningen. Detta är inte förknippat med patologi. Processen för brott i follikeln sker hos alla kvinnor som kan bli gravida och föda ett barn. Men inte var och en av dem känner symptomen på ägglossning. Prickande i ryggen, dragande smärta i nedre del av buken - kvinnor som föder är särskilt akuta i mitten av cykeln.

För att se till att sjukdomen är förknippad med ägglossning kan du köpa ett speciellt test på ett apotek. Det är anmärkningsvärt att det i denna situation är lättare att få svar än att gissa varför magen blåses upp före och under menstruationen.

Gasning som ett tecken på graviditet

Orsaken till ökad gasbildning och uppblåsthet i förväg av menstruationen kan vara graviditetens början. Risken för luftväxt är särskilt stor om det finns en predisposition och kroniska sjukdomar, till exempel irriterande tarmsyndrom.

Andra matsmältningsstörningar kan förekomma - illamående, aptitbrist, smakförändring, bitterhet i munnen. Du bör vara försiktig och rådfråga en gynekolog om menstruationen under den föreskrivna perioden inte har börjat, medan symptomen observeras:

 • bröstet är svullet;
 • irritabilitet ökad;
 • svullnad i armar och ben dök upp;
 • magen ökade i volym.

Hur man lindrar uppblåsthet

En förinställd diet är avgörande. Portioner bör inte vara överflödiga. Det rekommenderas, även före menstruationen, att utesluta livsmedel som framkallar ökad gasbildning i magen - kål, baljväxter, färskt bröd, nötter, svamp, råa grönsaker och frukt i överflöd. När matsmältningen förvärras kan du kort ansluta enzymerna (Mezim, Festal).

Men vad händer om bukhålan under menstruationen fortfarande är uppblåst, det finns stort obehag och en känsla av fullhet? Som terapeutisk åtgärd används karminativa läkemedel (Espumisan, Colicidum, Pepphys). De förstör gasbubblor och absorberas av tarmväggarna..

Om rumling i magen åtföljs hela tiden, och inte bara under menstruationen, kanske orsaken är en kränkning av mikroflora. En probiotisk kurs kommer att vara till hjälp (Linex, Hilak).

Eventuella läkemedel rekommenderas att tas endast på rekommendation av en läkare. Parallellt är det värt att försöka bli av med problemet på andra sätt..

Undvik salt mat.

Överskott av salt gör att balansen visar ökad kroppsvikt.

Det är så anordnat att 1 natriummolekyl binder 20 vattenmolekyler. Ju mer den kommer in i kroppen, desto större svullnad och desto högre mängd kvarhållen vätska i magen.

Så att före och under menstruationen växer inte magen och sväller inte, under andra hälften av cykeln är det nödvändigt att begränsa konsumtionen av salt mat (konserver, korv, marinader, rökt kött, snabbmat, såser och smaksättningar). Anledningen är inte bara risken för ödem, utan också den tillhörande belastningen på blodkärlen och hjärtat.

Ät kaliumrika livsmedel

Varför behövs kalium? Det tar bort salt och förhindrar följaktligen uppkomsten av ödem. Produkter som innehåller kalium inkluderar:

 • pumpa;
 • kokta och bakade potatis;
 • risporrige;
 • bananer
 • äpplen.

Förutom kalium, är magnesium- och B.-vitaminer nödvändiga. Det är tillrådligt att börja ta ett speciellt vitaminkomplex 1-2 veckor före menstruationen så att kroppen samlar krafter för att bekämpa stress och nervspänning..

Prova diuretika

I vissa fall används diuretika flera dagar före menstruationen - diuretika. De hjälper till att minska svullnad, det vill säga ansamling av vätska i cellerna. Men oberoende och okontrollerat intag av sådana läkemedel är förfalskat med en överträdelse av balansen mellan kalium och natrium, överdriven salthalt.

Det finns naturläkemedel med en mild diuretisk effekt som inte ger sådana skador: zucchini, persilja, grönt te, morot och rödbetor juice.

Drick mycket vatten

Det är viktigt att en tillräcklig mängd vätska intas. Kaffe, starkt te och läsk är inte lämpliga eftersom de ökar flatulens.

Den föredragna drinken är vatten, särskilt ett par dagar innan och efter din period börjar. Med dess regelbundna användning elimineras skadliga ämnen snabbare, matsmältningen normaliseras, förstoppning försvinner, kroppens allmänna tillstånd förbättras.

Med tolerans kan du ta en avkok av kamomill-, tranbär- och lingonberry-fruktdrycker. De slappnar av musklerna i buken och har en mild diuretisk effekt..

Undvik raffinerade kolhydrater

Söt orsakar också saltretention och ökar risken för ödem inför menstruationen. Detta beror på att raffinerade kolhydrater binder vatten. Inte så mycket som natrium, men ändå. 1 g kolhydrater kan rymma upp till 4 g vatten.

Enkla sockerarter mättas inte bra, medan de bidrar till ruttnande matmassor. Därför begränsar menyn, med en tendens till flatulens:

 • konfektyr;
 • bageriprodukter;
 • söt läsk;
 • köpta juice;
 • livsmedel med socker och vitt mjöl.

Var aktiv

I vardagen krävs motorisk aktivitet. Att gå långa sträckor är mycket användbart. Det har en positiv effekt på matsmältningskanalen och förbättrar processen för utsöndring av gas..

I frånvaro av kontraindikationer rekommenderas det att göra övningar för pressen 2-3 gånger i veckan. Sådan träning stärker inte bara musklerna i buken, utan också kroppen, berikar organen med syre och blod.

Du kan välja en annan sport - simning, fitnessutrustning, dans, aerobics, löpning. Undvik tung belastning endast under menstruationsdagar och med dålig hälsa. Men efter menstruationens slut återvänder de igen till en aktiv livsstil.

Slutsats

Uppblåsthet före menstruation som ett tecken på PMS finns hos de flesta kvinnor. Fenomenet är förknippat med förändringar i den hormonella bakgrunden i motsvarande fas av menstruationscykeln. Normalt märks en liten ökning i midjan flera dagar innan menstruationens början. Om problemet kvarstår längre, ta inte mediciner utan kontroll, särskilt när ett smärtsyndrom uppträder. Det rätta alternativet är att se en läkare för en omfattande undersökning.

Jag skriver artiklar inom olika områden som till en eller annan grad påverkar en sjukdom som ödem..

Varför sväller magen under menstruationen och vad man ska göra

Flatulens är ett extremt obehagligt tillstånd som avsevärt minskar livskvaliteten. Överdriven gasproduktion i människokroppen kan orsakas av olika faktorer, fysiologiska eller patologiska. Uppblåsthet före menstruation är ett normalt fenomen som ett ganska stort antal kvinnor upplever..

orsaker

Uppblåsthet beror på mängden gas som produceras i tarmen. Flatulens anses vara ett tillstånd där tarmen ackumulerar mer än tre liter gas. En del av gasen bildas under matsmältningen, en annan del sväljs under konsumtionen..

Överdriven mängder gas kan orsakas av otillräcklig enzymatisk aktivitet i matsmältningssystemet eller genom inträde av patogena mikroorganismer i tarmen. Sådana processer leder till att maten börjar ruttna och jäsa. Dessa villkor åtföljs inte bara av frisättning av gasformiga föreningar, utan också av produktionen av gifter, vilket negativt påverkar en allmän allmänna tillstånd.

Innan menstruation

Det finns flera skäl som kan bidra till uppkomsten av flatulens under menstruationen:

 • Förändring i hormonella nivåer. Menstruationscykeln har tre faser, den är follikulär (menstrual), ägglossning och luteal (sekretorisk). Med början av varje fas inträffar förändringar i den hormonella bakgrunden, som är nödvändiga för befruktning, befruktning, bildning av förhållanden för att bära fostret och för vävnadsförnyelse om befruktning inte inträffar denna månad.
 • Svullnad. Buken kan svälla på grund av ansamling av vätska i kroppen före menstruationen, med andra ord på grund av ödembildning. De kan bildas på benen, armarna och buken kan också svälla. Bildandet av ödem förklaras av beredningen av kroppen för blodförlust.
 • Graviditet. Gravida kvinnor har ofta ökad gasbildning, och det finns skäl för detta. För det första börjar den hormonella bakgrunden också att förändras, och förbereder kvinnans kropp för att bära och utveckla fostret. För det andra, med en ökning av livmodern, stiger intra-abdominaltrycket, vilket bidrar till uppkomsten av detta symptom.
 • Ägglossning. Uppkomsten av ägglossning hos vissa kvinnor kan åtföljas av uppblåsthet eller obehag i buken. Uppblåsthet direkt under ägglossningen uppstår på grund av hormonsverkan. Om symtomet uppträder ett par dagar före början av ägglossning kan orsaken vara en regional temperaturökning, eftersom det vid denna tidpunkt stiger något och faller med början av ägglossning.
 • Tumörmassor. Ett av symptomen på livmoderfibrer kan vara uppblåsthet. Om premenstruella symtom över tid intensifieras eller nya uppstår, kontakta en läkare..

Manifestationen av symtom förknippade med menstruationscykeln är rent individuell för varje kvinna. Vissa kan uppleva uppblåsthet under menstruationen, andra kan se dem framför dem etc. Det beror på kroppens individuella egenskaper, kvinnans kroppsbyggnad och andra saker..

Hur man blir av

Om du med säkerhet vet att buken inte sväller på grund av graviditet, en tumör eller andra sjukdomar förknippade med den hormonella bakgrunden, kan följande rekommendationer följas för att lindra symptomet:

 • Överfyll inte tarmarna. Det är värt att överge användningen av fet mat, mjöl.
 • 14 dagar före menstruationens början måste du begränsa dig till att äta salt och kryddig mat, rökt kött, läsk, koffein etc..
 • Ät inte råa grönsaker och frukter, fet mat och baljväxter under menstruationen.
 • Mat bör konsumeras i små portioner och tugga i fraktion. Du kan dricka efter att ha ätit efter en halvtimme. Livsmedel som orsakar uppblåsthet och innehåller fiber bör begränsas i tid..
 • Om ett symptom uppstår kan du dricka te, infusion av fänkål, dill. Te med kardemumma eller ingefära kommer att vara användbart.
 • I början av menstruationen kan du börja ta vitamin E, B, magnesium.
 • Fördelen kan ha en ryggmassage, lårmassage. För att göra detta är det bättre att använda massageolja som innehåller extrakt av enbär, lavendel eller druva..
 • Innan menstruationen kan du ta varma bad med svartpeppar eller fänkålolja. Med början av månatliga vattenprocedurer är det bättre att undvika, detta kan utlösa ökad blödning.
 • Bra humör. En viktig roll i bildandet av symtom spelas av psykosomatik. Ju mer en kvinna blir besatt av att känna sig sjuk och lindra sig, desto starkare blir symtomen. Du kan cheer upp, göra vad du älskar, gå, chatta med vänner, etc..
 • mediciner Om symptomet är outhärdligt kan du med läkares tillstånd ta enterosorbenter. Sådana läkemedel inkluderar aktivt kol, Enterosgel..

Uppblåsthet under menstruationen är en ganska vanlig förekomst. Hos varje kvinna kan det uttryckas på olika sätt. I vissa fall ger det allvarliga obehag, som du vill bli av med snabbare. Det rekommenderas inte att lösa sådana problem på egen hand. Det är bättre att konsultera din läkare först och välja en metod som är mer effektiv..

Orsaker till uppblåsthet under menstruationen

Den månatliga menstruationscykeln är en vanlig process i en kvinnas liv, vilket bekräftar att hennes reproduktionsfunktion fungerar fullt ut. Men ofta åtföljs denna cykel av obehag, smärtsamma attacker som orsakar stor besvär.

Menstruation upprepas varje månad

Tillsammans med obehagliga symptom är uppblåsthet under menstruationen. Detta tillstånd är mest fysiologiskt och förefaller på grund av hormonella förändringar i samband med ägglossningsprocessen. Men i vissa situationer, i menstruationsfasen, kan ett svullt buk signalera förekomsten av allvarliga patologiska sjukdomar.

Vilka är de fysiologiska orsakerna till uppblåsthet

De fysiologiska orsakerna till svullna buk noteras av ett naturligt inslag i kroppen före menstruationsflödet. I en kvinnas kropp i denna fas inträffar en ökning av mängden hormonet progesteron, vilket är viktigt för befruktningen. Det ger det potentiella fostret de nödvändiga förhållandena i moderens livmodern.

Progesteron slappnar av livmodern, och endometriumet - slemhinnan i livmoderhulen - förtjockas. Detta leder till en svag uppblåsthet i nedre del av buken. Om befruktningen inte har inträffat reduceras progesteron igen och fenomenet svullt buk försvinner. Detta symptom försvinner omedelbart efter att menstruationen påbörjas och behöver som standard inte medicinska ingripanden..

Förutom hormonella förändringar inkluderar de fysiologiska orsakerna till ett svullt buk också:

 • Svullnad - manifesterar sig som ett skyddande beteende hos människokroppen. Han börjar ackumulera vätska, fylla på med användbara näringsämnen och viktiga mikroelement, och hoppas att kroppen under menstruationen kommer att förlora en stor mängd värdefull vätska. Vissa har svullnad i extremiteterna, medan andra har uppblåsthet.

Uppblåsthet kan orsakas av ägglossning

 • Ägglossning - i den här fasen finns en aktiv produktion av kvinnliga hormoner, på grund av dem kan flatulens uppstå.
 • Graviditet - i ett tidigt skede kan uppblåsthet i tarmen förväxlas med en menstruationsförbättrare. Det skiljer sig emellertid med att om svullnad orsakade befruktning, då det kommer att vara svårt när man undersöker buken genom palpering. Om du har alla symtom på graviditet bör du göra en analys för hCG. Orsakerna till uppblåst buk och illamående hos kvinnor kan vara en ektopisk graviditet, vilket inte bestäms av ett bi-test, då måste du konsultera en gynekolog och genomgå en ultraljud.

Vilka patologiska skäl kan vara

Svullnad i väggarna i buken bör inte orsaka betydande obehag. Om en kvinna, utöver svullnad i nedre del av magen, har skärande smärta, högt kokande i tarmen och andra negativa symtom, kan detta indikera en utveckling av den patologiska processen.

De vanligaste patologiska orsakerna inkluderar:

 • Sjukdomar i könsfunktionen. Om under menstruationsblödning, förutom uppblåsthet, smärta, svaghet, svullnad och påsar bildas under ögonen, indikerar detta antagligen förekomsten av jade.
 • Störningar i matsmältningskanalen. Med en förändrad hormonell bakgrund börjar en förvärring av sjukdomar i bukhålans inre organ. På grund av den stora tillströmningen av blod och en ökning av livmoderhålan, bildas gasbildning, som spricker i bukhålan. Brott mot avföringen, kramper, illamående kan också förekomma, och det mest utmärkande kännetecknet är skärande smärta i naveln och lite högre.

Ofta sväller buken när det finns problem i matsmältningskanalen

 • Patologiska förändringar i gynekologins organ. Det finns krampsmärta som ger sig i ländryggen eller anus, och utflödet kan också förändras. Ibland, i sällsynta fall, åtföljt av nedsatt avföring.
 • En av orsakerna till uppblåsthet i nedre del av buken med PMS hos en kvinna kan vara neoplasmer som krossar tarmarna och stör deras funktion.

Utöver dessa orsaker kan uppblåsthet uppstå efter follikelstickning, som i sällsynta fall åtföljs av blödning.

Vilka är symptomen på uppblåsthet?

Uppblåsthet i buken under menstruationen kan kompliceras av vissa störningar, såsom:

 • apatisk, aggressiv eller föränderlig stämning;
 • aptitlöshet eller vice versa, närvaron av konstant hunger;
 • obehaglig känsla av uppblåsthet och tyngd i nedre del av buken, ofta dragande smärta;
 • instabil stol;
 • minskad motorisk funktion;
 • svullnad och smärta i bröstet;
 • utseendet på svullnad i lemmarna;
 • en ökning i midjan i volymer på flera centimeter;
 • svår huvudvärk, där minskad prestanda;
 • ofta yrsel;
 • värkande smärta i nedre del av magen, fördelat på ryggen, till coccyxen och till höfterna;
 • hög kroppstemperatur, plötslig rusning av blod till huvudet och en känsla av värme;
 • hudirritationer i form av utslag på kroppen;
 • ökat sovande tillstånd, ständig önskan att ligga;
 • nedsatt minne och koncentration av allmän uppmärksamhet.

Ett av samtidigt symtom kan vara yrsel.

Hur man kan bli av med uppblåsthet med näring

När uppblåsthet noteras i mitten av cykeln, är det tillrådligt att uppmärksamma maten som konsumeras och justera kosten. En av de viktigaste näringsfunktionerna är att minska saltintaget. När salt mat konsumeras ackumuleras en stor mängd natrium i kroppen, vilket i sin tur förhindrar att vätskan överskottet snabbt och leder till uppblåsthet.

Det är nödvändigt inte bara att minska mängden salt utan också att överge rätter där det finns ett högt innehåll av detta ämne.

Dessutom är det värt att begränsa konsumtionen av godis. Närvaron av ökat blodsocker ökar glukosindexet, och precis som salt leder det till en koncentration av natrium. Om du minskar konsumtionen av saltat och konsumtionen av söt inte minskar, kommer effekten av en uppblåst buk fortfarande att vara.

Att dricka mer vatten rekommenderas. Du måste dricka upp till tre liter per dag. Vatten hjälper den snabba regenereringsprocessen i kroppen. Det hjälper också till att eliminera gifter, gifter och förbättra matsmältningssystemet. Den nödvändiga vätskan kan fyllas på genom att inkludera mer färsk frukt och grönsaker i din dagliga diet.

Du kan hantera uppblåsthet, vikt på en diet

Drycker med koffein, som svart starkt te och naturligt kaffe, drickas bäst till ett minimum. Eftersom koffein provoserar uppblåsthet. Drycker som innehåller alkohol och gaser undviks också bäst. Alkohol stimulerar ansamlingen av gaser i kroppen, samtidigt som det ibland dras i nedre buken.

För att förbättra matsmältningskanalen måste du inkludera produkter i menyn som innehåller fiber - detta är: kål (men inte vitt), bär, bönor, svamp, spannmålskli och färska örter. Inmatningen är inte skarp, utan gradvis, den sista dagliga delen på upp till 25 gram per cykel.

I kosten måste du öka volymen av livsmedel som innehåller vitaminer och mineraler som är användbara i kvinnlig menstruationscykel och försvagar premenstruella symtom, till exempel: vitamin A, E och grupp B, kalcium, zink, kalium och magnesium.

Vilka andra rekommendationer finns det

För att må bra under menstruationsblödningen måste du ta till fraktionerad näring, det vill säga äta i ofta små doser. Med denna process kommer kroppen att vara lättare att smälta mat och blodsockret minskar avsevärt.

Kamomillte hjälper mycket bra

Alternativ medicin recept hjälper också. Dessa produkter, förutom att bli av med en uppblåst buk, hjälper till att förhindra uppkomsten av detta symptom. Det är användbart under menstruationen att dricka avkok och medicinska infusioner från kamomill-, mynt- och citronbalsam-örter, lingonberry och tranbärsbär, kumminfrö, dill och fänkål. De har en utmärkt diuretisk effekt som hjälper till att ta bort överskott av vätska..

Du kan använda örter i frånvaro av en allergisk reaktion och efter att ha besökt en läkare.

För att minska ett uppblåst buk under livmodersblödning kan du använda lätt träning och massage. Sportövningar hjälper till att påskynda eliminering av gaser. Dessutom kan du komplettera dem med promenader, eftersom frisk kvällsluft gynnar det totala välbefinnandet..

Med stark gasbildning kan du ta mediciner. Till hands bör mediciner som kan lokalisera kramp, liksom läkemedel som påskyndar tarmen och hjälper till att snabbt avlägsna gaser. Men du måste komma ihåg att du inte bör ägna dig till självmedicinering, det är bättre att anförtro valet av läkemedel till läkaren som kommer att förskriva medlen, baserat på kvinnans kropps individualitet..

Uppblåsthet kan undvikas om du följer en diet och alla rekommendationer en vecka före menstruationen.

När man ska träffa en läkare

Ignorera inte denna symptomatologi och gör självdiagnos, eftersom vanlig flatulens kan vara en föregångare av farliga sjukdomar som kräver behandling för uppblåsthet och buksmärta under menstruationen så snart som möjligt.

Varför sväller magen före menstruationen? Om du vill veta, titta på den här videon:

I vissa situationer kan du behöva medicinsk hjälp:

 • under menstruation, frisättning av stora blodproppar;
 • blödning;
 • svår smärta i ryggläge;
 • hård mage och flatulens;
 • med alla rörelser visas en kylig, spastisk smärta;
 • om magen är svullen och det inte finns någon menstruation på mer än en månad;
 • ofta illamående och till och med kräkningar observeras;
 • brist på aptit, slöhet och trötthet;
 • hög kroppstemperatur, frossa;
 • svullt buk efter menstruation kan indikera gastrointestinala störningar eller förekomst av neoplasmer i reproduktionsorganen, såsom fibroider.

Diagnostiska tester föreskrivs av en specialist för att fastställa en diagnos. Följande laboratorietester och instrumentundersökningar genomförs:

 • allmän blodanalys;
 • allmän urinanalys;
 • koprologisk forskning;
 • endoskopi;
 • ultraljud av kvinnliga organ;
 • ultraljud i bukhålan;
 • laparoskopi och MRT (som indikerat).

Att hitta orsaken till uppblåsthet hjälper endoskopi

Svullat magsyndrom under menstruation och PMS är ett mycket vanligt fenomen som orsakas av hormonella förändringar. Men du måste lyssna på ditt välbefinnande, eftersom vanlig uppblåsthet kan vara en föregångare av en allvarlig sjukdom. Alla instruktioner och rekommendationer från en specialist måste följas..

Tabellen visar medel och produkter som minskar uppblåsthet i magen under menstruationsflödet.

Varför med menstruation verkar uppblåst

De flesta känner till en sådan manifestation som uppblåsthet, fortsätter mot bakgrund av tyngd, ökad gasbildning, smärta. Som en anledning till detta tillstånd skiljer de vanligtvis felaktig, irrationell kost, dietfel och stressande situationer. I vissa fall räcker en mild diet för att eliminera de obehagliga symtomen. Medicinering kan också krävas..

Hos kvinnor kan uppblåsthet vara förknippad med förändringar i hormonell bakgrund. Det observeras med PMS, under menstruation, under graviditet. Om uppblåsthet inträffar under ägglossningsfasen eller under den första eller andra dagen av cykeln, orsakas det troligtvis av interstitiell vätskeretention. För närvarande sväller kvinnors ansikte och lemmar, de plågas av intensiv törst, och transformationer i centrala nervsystemet observeras. Bland samtidigt symtom bör noteras irritabilitet, sömnlöshet.

Orsaker till patologi

Om du är orolig för uppblåsthet under eller framför din period måste du bestämma vilka faktorer som bidrar till detta tillstånd och hur du ska hantera sjukdom. Läs mer om varför magen sväller före din period.

Orsaker till luftväxt och uppblåsthet i samband med menstruationscykeln:

Ägglossning

Ofta observeras svullnad och uppblåsthet i buken inte under menstruationen, men mitt i menstruationscykeln. Detta beror på ägglossning. Standard menstruationscykeln varar 28-30 dagar. Ägglossningen faller på dagarna 14-16. Uppblåsthet kan uppstå mot bakgrund av mild smärta. Den här bilden indikerar att ägglossningen har avslutats och ägget har brutit hårsäcken och är redo för befruktning.

Hormonella förändringar

Ägglossning påverkar nivån av progesteron, som börjar växa. Vid denna tidpunkt ökar livmodern i storlek och dess ton minskar. Som ett resultat försvinner tarmslingorna något, peristaltis försvagas. De listade faktorerna och förändringarna provoserar ökad bildning och ansamling av överdrivna mängder gaser.

ätande

På grund av förändringar i hormonhalterna hos många kvinnor ökar aptiten dramatiskt. På grund av hormonella förändringar som inträffar mot bakgrund av menstruationscykeln, börjar mag-tarmkanalen arbeta långsammare. Detta väcker stagnation av matprodukter i matsmältningssystemet. Som ett resultat sväller magen.

Kvinnlig vätskeansamling

7-14 dagar före menstruationen observeras vätskeansamling i kroppen. Vid denna tidpunkt ökar blodvolymen som kommer in i bäckenorganen. Detta leder till svullnad och en känsla av fullhet inuti..

I vissa fall uppstår uppblåsthet och smärta, men menstruationen inte. I en sådan situation rekommenderas att omedelbart besöka en gynekolog och genomgå en undersökning. Befruktning kan ha inträffat. För att undvika komplikationer som flatulens kan leda till under graviditeten måste du söka medicinsk hjälp och eliminera uppblåsthet.

Förutom menstruation och graviditet, följer uppblåsthet andra villkor i kroppen. Ofta signalerar sådana manifestationer förloppet av patologiska sjukdomar i kroppen. Om flatulens kompletteras av smärta, hög kroppstemperatur och svullnad kan detta indikera sjukdomar som peritonit, tarmhinder, tumörförfall etc..

Hur man hanterar flatulens

För behandling av luftväxt, tillsammans med medicinering och användning av folkläkemedel, föreskrivs strikt dietterapi. Det är nödvändigt att anpassa kosten enligt anvisningarna från gastroenterologen. Det rekommenderas att minska saltintaget. Annars samlas en stor mängd natrium i kroppen, vilket kan hålla kvar vätska, vilket leder till uppblåsthet. Under denna period måste du begränsa mängden godis som konsumeras. Socker ökar nivån av glukos i blodet avsevärt, vilket också påverkar ansamlingen av natrium.

Det rekommenderas att dricka minst 2-3 liter vatten per dag. Vatten påskyndar förnyelsen av vätskan som samlas i kroppen, och evakuerar också giftiga ämnen och förbättrar matsmältningsprocessen. Färska grönsaker och frukter bör finnas i kosten. Det är viktigt att minska konsumtionen av svart te och kaffe, alkohol.

För att förbättra matsmältningen bör kosten inkludera följande livsmedel som innehåller mycket fiber: gröna, bär, svamp, kli och baljväxter.

För akutvård används läkemedel och folkläkemedel. Följande piller för uppblåsthet förtjänar särskild uppmärksamhet:

 • Espumisan
 • Mezim;
 • Aktivt kol;
 • Linex;
 • No-Shpa;
 • Hilak Forte;
 • pankreatin;
 • Polysorb.

Hantera perfekt symptomen på uppblåst avkok baserat på kamomill, tranbär, lingonbär, mynta. Lingonbär och tranbär är de bästa diuretika. De tar snabbt bort överskottsvätska..

Uppblåsthet i mitten av cykeln och under menstruationen anses vara en normal process orsakad av en förändring av hormonnivåerna. Denna process provoserar mjukning av tarmarna och livmodern. Om symtomet uppstår regelbundet och är intensivt, besök en gynekolog och undersökas..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fortune-telling per månad

Det kommer att vara svårt för många att tro, men denna typ av förmögenhet är ganska vanligt för närvarande. Det finns ett stort antal folketecken och övertygelser om menstruation, som moderna flickor litar fullt ut på....

Vad betyder brun urladdning före menstruation

Gynekologer anser frisläppandet av slem från slidan under menstruationscykeln vara normalt, men endast om utsläppet inte åtföljs av en förändring av lukt, struktur eller förekomst av symtom som smärta, brännande eller klåda....

Hur kan jag minska mängden blod under tunga perioder

Orsaker till svår blödning under menstruationenMängden blod som släpps kan variera för varje kvinna. Om menstruationen inträffar regelbundet, och mängden utsläpp i varje ny cykel inte skiljer sig mycket, kan vi anta att alltför magra eller överflödiga perioder är ett enskilt drag i kroppen....