Svullnad i benen före menstruation

Harmonier

Menstruationscykeln är en viktig indikator på en kvinnas hälsa. Medan menstruationen anländer i tid, belastas den inte av överdriven ömhet, det antas att det inte finns några allvarliga avvikelser i kvinnors hälsa. Ibland kommer det en vändpunkt när hälsan börjar försämras. Sårhet i ryggen och buken förklaras direkt av den pågående naturliga fysiologiska processen, vi kommer att ta reda på var svullnad i benen innan menstruationen kommer från.

Första tecken

Många kvinnor märker inte någon svullnad i benen före menstruationen. Symtomen är antingen omöjliga eller i livliga arbetsdagar förblir helt enkelt utan ordentlig uppmärksamhet. Ödem är lokaliserat i området för fötter, sprids ibland till vrister och underben. Det ser ut som en lätt svullnad, som om det spricker ett ben inifrån. Inte smärtsamt. Ödem före menstruation är ett kortlivat fenomen, som menstruationen själv.

Om du följer rekommendationerna kommer obehag att passera snabbt, efter menstruation är det osannolikt att en kvinna kommer ihåg ödem. Om symtomen är för uttalade, avtar inte under lång tid även efter att du har använt behandlingen. Du bör leta efter orsakerna tillsammans med läkaren.

Hur man svarar

Var inte rädd för ett plötsligt obehagligt symptom. Puffiness är en helt normal reaktion av kroppen på hormonella förändringar som inträffar under förberedelserna för menstruation. Kroppen genomgår stress, men den kommer säkert att hantera uppgifterna, som i alla cykler tidigare.

Uppför dig som vanligt, var inte rädd, få panik, svälja den första p-piller du stöter på. Vi förstår orsakerna till benödem för att fatta rätt beslut att eliminera plötsliga problem..

Förekomstfaktorer

Tänk på de viktigaste alternativen för utveckling av svullnad i benen före menstruation:

 • trötthet, överdriven fysisk aktivitet, brist på vila;
 • undernäring;
 • brist på vätska i kroppen;
 • överdriven konsumtion av salt mat;
 • ansamling av gifter;
 • övervikt;
 • lång muskelspänning i benen.

De huvudsakliga orsakerna till utveckling av benödem före menstruation listas. Med den första gruppen av faktorer är allt mycket tydligt: ​​du kan inte överbelasta kroppen under menstruationen. Det är nödvändigt att begränsa tungt fysiskt arbete, en lång vistelse "på mina fötter." En fullständig och högkvalitativ vila, en 8-timmars sömn krävs. Undvik onödig stress och mental stress. Den medicinska valerian, hagtorn eller morwort hjälper till att lugna ner..

Vi etablerar näring

Under menstruationen behöver kroppen stöd. Ät tillräckligt med färsk frukt och grönsaker. Om det inte finns någon möjlighet, anslut vitamin- och mineralkomplex. Överbelasta inte matsmältningsprocessen med alltför fet, salt och andra specifika livsmedel. Låt dig äta rätt.

Drick mycket vätska. Den bästa källan för att återställa vattenbalansen är mineralvatten, som innehåller de nödvändiga jonerna, vilket förbättrar processerna för intercellulär metabolism. Den lägsta dagliga dosen är 2 liter vatten för en vuxen. Under menstruationen tappar kroppen vätska, glöm inte att fylla på fukt.

Bristen på vatten i kroppen leder till avsättning av salter - ödem. Toxiner samlas i mjuka vävnader som inte utsöndras av kroppen. När vatten kontinuerligt kommer in i cellerna, i rätt mängd, har salter inte tid att deponeras, ödem förekommer inte.

Ödem och övervikt

Övervikt är ett problem för många kvinnor i olika åldersgrupper. Hos feta människor sväller benen mycket oftare. Det är lätt att förstå orsaken till vad som händer. Övervikt ger inte bara moraliskt obehag. Det finns en ämnesomsättning, en stor belastning på hjärtat. Fysiska handlingar är svårare, benen börjar svälla.

Om orsaken ligger i vikt, bör du ompröva kosten och livsstilen. Ät mer hälsosamma livsmedel, gå i frisk luft, träna din kropp. Med avgång av övervikt lämnar de flesta av hälsoproblemen. Det är värt att besöka en terapeut, kardiolog, nutritionist och urolog. Vänta inte på ett tecken från ovan, börja ändra livet hemma.

Hur kommer apoteket att hjälpa

För att hantera svullnaden i benen är det möjligt att använda mediciner. Salvor och geler baserade på heparin och hästkastanj klarar perfekt ödem och eliminerar synliga tecken. Priskategorierna för läkemedel varierar. Var uppmärksam på kräm med badagi. Det är tillåtet att applicera som bandage på det drabbade området, ödemet kommer gradvis att avta.

Förutom lokala effekter, försök att hantera orsakerna till benödem. Diuretika, enskilda medicinska örter hjälper till att rengöra kroppen av ackumulerade gifter. En god effekt kännetecknas av salvia, kamomill, lind, hästsvans, timjan, mjölktistel.

Hur du klarar av dig själv

Bära bekväma skor under din period. Försök att ligga eller sitta mer och minska den direkta belastningen på benen. För att hantera underödemets ödem rekommenderas det att köpa speciella kompressstrumpor. Produkten förhindrar svullnad, bekämpar åderbråck.

På kvällen, ta fotbad och gör sedan en lätt massage med naturliga eteriska oljor. Förfarandet slappnar av musklerna, lindrar överdriven spänning och svullnad. Placera benen ovanför kroppens plan och lägg till exempel på en stol. Blodflödet kommer att förbättras, ödem kommer gradvis att minska.

Folkhälsorecept

Ödem dök upp i människor i olika tidpunkter och åldrar. Under åren har en mängd användbar kunskap samlats om hans improviserade behandling. Mormor kommer gärna att dela hemligheter och mirakulösa krafter med att läka örter. Det kommer att vara användbart att följa en diet baserad på att äta färska grönsaker och frukter. Naturliga produkter tar bort överskott av vatten från mjuka vävnader, ödem avtar snart.

Ett bra botemedel är tinktur av kalendula. Ta 40 droppar 3 gånger om dagen, helst före en måltid.

Linfrön är ett vanligt botemedel mot svullnad i benen. Häll 100 g frön med 1 liter vatten, koka i 5 minuter och placera sedan på ett varmt ställe i flera timmar. Ta 100 ml varannan timme. Effektivt sätt: på en vecka kommer puffiness att minska.

Om ödem inträffade på sommaren är det möjligt att använda ett recept: leda roten och persiljan genom en köttkvarn eller slipa den med en mixer. Massan vid utgången är ett glas. Efter bearbetning hälls persilja i 0,5 liter kokande vatten, insisterade under 8 timmar på en varm plats. Sila infusionen, tillsätt citronsaft och ta vätskan i 3 uppdelade doser per dag. Ta 2 dagar, om nödvändigt, upprepa efter några dagar.

Efter applicering av folkrecept förbättras tillståndet, ödem försvinner. Använd örter med bevisad effektivitet. Ta inte avkok av växter som ger en eventuell allergisk reaktion.

När man ska se upp

Om de tunga första dagarna i menstruationscykeln är långa bakom, sväller inte benen, det är dags att oroa sig. Uppenbarligen blev menstruationen inte den enda orsaken till ödem. Du bör gå till läkarkontoret och kontrollera din hälsa. Få inte panil. Kom ihåg de viktigaste klagomålen, varefter det var obehagliga upplevelser. Berätta för läkaren.

Om det inte finns någon möjlighet att omedelbart söka hjälp, följ de grundläggande uppförandereglerna vid ödem:

 • drick mer mineralvatten;
 • begränsa ditt intag av salt och salt mat;
 • ta naturliga diuretika;
 • gör fysisk massage efter fysiskt arbete.

Enkla och förståelige instruktioner tillhandahålls som inte kräver stora medel eller speciella färdigheter. Endast genom att förstå den huvudsakliga orsaken till svullnad i benen är det möjligt att snabbt och exakt ta bort symtomen och glömma länge från bristen på.

Vad som orsakar ödem före menstruation och hur man kan bli av med dem?

Vad man ska göra, hur man ska hantera ödem

Överskott östrogen

Det huvudsakliga skälet till utvecklingen av puffiness i förväg till kritiska dagar är överdriven produktion av östrogen av kroppen, vilket behåller natrium i det kvinnliga resultatet, vilket leder till ansamling av vatten i det intercellulära utrymmet. Faktorer som ökar östrogensyntesen inkluderar:

 • fel livsstil;
 • ta orala preventivmedel;
 • vitaminbrist;
 • inflammation i gallkanalerna;
 • instabil menstruationscykel.

Överskott av östrogen är ofta resultatet av att vara överviktigt..

En annan vanlig orsak som orsakar puffiness före menstruationen är överdriven östrogenproduktion, vilket har en överväldigande effekt på syntesen av progesteron. Eftersom detta hormon har en diuretisk effekt, på grund av vilken natrium bringas ut, föregår dess brist en försening i kroppens vätska och uppkomsten av svullnad i bröstkörtlarna.

Ödem utvecklas också mot bakgrund av en ökning av prolaktin, vilket förhindrar uttag av natrium från kroppen. Ofta uppträder svullnad i bröstkörtlarna med en normal indikator på prolaktin, vilket beror på bindvävnadens höga känslighet för hormonet.

Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste. Hos vissa kvinnor förekommer det i samband med andra arter (cephalgiska, neuropsykiska och andra). Det finns många teorier om orsakerna till sådana tillstånd i förväg till menstruationen, men alla är bara ungefärliga och föreställda till sin natur. Baserat på detta är behandlingen av sådana störningar också effektiv endast vid tidpunkten för att läkemedlet tas, och vid avbokning upprepas tillståndet.

Överskott östrogen

Den vanligaste teorin gäller överskottet av kvinnliga könshormoner i en flickas kropp. Det är obalansen i sådana aktiva ämnen som spelar huvudrollen i utvecklingen och utvecklingen av ödem och andra manifestationer av PMS. Essensen är som följer. Det antas att östrogener kan hålla natrium i en kvinnas kropp. Detta medför ansamling av vätska i vävnaderna, därav svullnad i bröstet före menstruation eller till och med hela kroppen.

Progesteronbrist ges också en betydande roll. Det antas att det har en natriumdiuretisk (diuretisk) effekt. Som regel åtföljs ett överskott av östrogen av brist på progesteron, och båda processerna är synergister av varandra. Resultatet av denna interaktion ger en kvinna ett stort obehag.

prolaktin

Studier har också visat att prolaktin kan hålla kvar natrium i kroppen, vilket innebär att ytterligare vätska hålls kvar. Men även med det normala värdet för detta hormon i vävnaderna kan det finnas en ökad känslighet för det. Som ett resultat kommer effekten av prolaktin att bli mer uttalad i normala analyser hos kvinnor.

Andra mekanismer

Mot bakgrund av påfrestningar, psykomotional överbelastning störs förhållandet på hjärnans nivå, vilket leder till överdriven produktion av ACTH - hypofyshormonet. Och det genom ett visst system främjar förbättrad omvänd absorption av vätska i njurarna. En viktig roll ges också obalansen och bristen på vitaminer, särskilt grupper B, A, E och spårelementet zink. I de flesta fall agerar de indirekt och påverkar produktionen av prostaglandiner, biologiskt aktiva ämnen..

Så varför ödem före menstruation förekommer hos ett stort antal kvinnor är det inte helt förstått. Men tydligt identifierade grupper av flickor benägna till en uttalad klinisk bild av premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar kvinnor med följande villkor:

 • övervikt, på grund av att fettvävnad är en källa till östrogen;
 • de som har kroniska sjukdomar i njurarna, levern och hjärt-kärlsjukdomar;
 • efter 40 år och under bildandet av menstruationsfunktion.

Genom att känna till kroppens tendens till sådana förändringar är det bättre att försöka förebygga premenstruellt syndrom. Den mest adekvata och effektiva behandlingen kan endast förskrivas av en läkare. Men ofta måste du kämpa med vad som är. För att göra detta finns det några tips för att minska puffiness i förkant av kritiska dagar..

Det rekommenderas att ta lätta diuretika, till exempel veroshpiron. Läkemedlet kommer att bidra till ökad utsöndring av vätska från kroppen och därmed ta bort svullnad från vävnaderna. Du kan också använda olika urindrivande örter. Dessa inkluderar lingonbär, tranbär och andra..

Folkmetoder

Det rekommenderas att använda olika lotioner, bad för vissa delar av kroppen. Populära sätt:

 • Med ödem på ögonlocken och området under ögonen kan du applicera kylda påsar fuktade med vatten med grönt te.
 • Vi rekommenderar att du tar bomullsdynor och fuktar i mjölken, där isbitar först ska placeras. Kalla minikompressioner måste tillämpas för alltid.
 • Även i dessa fall hjälper äggvita mycket. Det måste piskas och appliceras på platsen för puffiness i ansiktet.
 • Färsk eller fryst persilja är ibland effektiv. För att göra detta, slipa det och blanda med flera matskedar gräddfil. Den resulterande blandningen måste användas som en ansiktsmask.
 • Om dina ben svullnar på kvällen till dina perioder, kan du förbereda kuber från en lösning av kamomill och kaffe. Och smörj sedan dagligen huden på lemmarna. Det är användbart att tvätta fötterna med en saltlösning, läsk med tillsats av en droppe jod. Du kan också göra bad från det.
 • Det rekommenderas också att dricka infusioner av rosa höfter, kamomill, lingonberry blad.
 • Det finns ett intressant recept med lagerblad. För att göra detta, ta det tre eller fyra bitar, häll ett glas kokande vatten och insistera i flera timmar. Och sedan ta 100 ml tre gånger om dagen. Det är bra att dricka det, även om dina händer sväller före din period.

Men det mest effektiva sättet att hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom i förväg. Se till att genomgå en undersökning med specialister, eftersom allvarligt ödem, till exempel njurfel, kan vara dold bakom konventionellt ödem..

Var och en har sina egna nackdelar och fördelar, men det är mer effektivt att använda komplex behandling. Hur man kan bli av med ödem före menstruation, föreslå några fler tips, tidtestade.

Oavsett hur trite det kan låta, men korrekt näring, berikad med färsk frukt och grönsaker hjälper en kvinna också att kämpa med ödem. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vitaminer i grupperna B, A, C och zink. Ett stort antal av dem finns i sallad, pumpa och solrosfrön, kött och mejeriprodukter. Därför bör alla kvinnors diet alltid innehålla dessa ingredienser.

Doserad fysisk aktivitet hjälper också till att ta bort överskott av vätska från kroppen. Men i inget fall bör du begränsa din dricksordning, annars kan du få uttorkning. Varje fysisk träning stimulerar diurese och tarmmotilitet hos alla kvinnor. Därför, efter träning, kommer trangen till toaletten alltid i hastighet.

Sport balanserar också nervsystemet, och detta skapar förbindelser mellan vävnader och organ, balanserar kvinnans hormonprofil. När allt kommer omkring är ett överskott av östrogen och en brist på gestagener den främsta orsaken till utvecklingen av ödem.

En kvinna bör justera sin kroppsvikt. Fettvävnad är känt för att vara en källa till östrogen. Ju mer extra kilo, desto mer uttalat ödem och andra manifestationer av premenstruellt syndrom.

Det bör också förstås att i närvaro av en samtidig patologi hos en kvinna kan det förvärra manifestationerna av PMS. Till exempel kommer benödem före menstruation att vara ljusare hos dem som har åderbråck i nedre extremiteter. Därför är det värt att tänka på behandling, ibland till och med kirurgiskt, för att förbättra ditt livskvalitet.

Den exakta orsaken till utvecklingen av ödem före menstruation har ännu inte fastställts. Medicinsk vetenskap framför flera teorier: hormonell, allergisk, psykosomatisk, vattenförgiftning.

Den grundläggande teorin. Det är förknippat med fluktuationer i hormonnivåer under menstruationscykeln. Den hormonella teorin är baserad på ett överskott av östrogen och en brist på progesteron i lutealfasen, och därför uppträder symtomen på PMS. Detta är just anledningen till utvecklingen av perifert ödem..

Teorin om vattenförgiftning förklarar vad som händer förändringar i renin-angiotensin-aldosteron-systemet. En ökning av aldosteron leder till en fördröjning av natrium och vätska i kroppen.

Förknippat med ökad vävnadskänslighet för progesteron.

Det finns vissa riskfaktorer som ökar sannolikheten för ödematous syndrom före menstruation:

 • emotionell labilitet;
 • hormonell obalans;
 • exponering för stress;
 • hjärnarbete;
 • traumatisk hjärnskada;
 • sjukdomar i centrala nervsystemet;
 • reproduktionssystemet inflammation.

Den genetiska faktorn är också viktig, om symtomen på PMS var närvarande hos modern, är sannolikheten för att utveckla en patologi flera gånger högre. Ingen av dessa faktorer orsakar utvecklingen av PMS med en sannolikhet på 100%.

Vid behandling av PMS används ett integrerat tillvägagångssätt som inkluderar lindring av symtom, normalisering av hormonella och metabola störningar.

Med den edematösa formen av PMS rekommenderas det att följa en diet som underlättar patologikursen. Grundläggande näringsprinciper:

 1. Begränsar intaget av salt och livsmedel som innehåller en stor mängd av det. Salt kvarhåller vätska i kroppen, vilket orsakar svullnad.
 2. Ökat intag av livsmedel som innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror. Dessa är fet fisk, avokado, olivolja, nötter och frön.
 3. Att lägga till livsmedel som innehåller kalium och magnesium i kosten - dessa makronäringsämnen minskar manifestationerna av PMS. Dessa produkter inkluderar bananer, broccoli, pumpafrön, potatis.
 4. Begränsa konsumtionen av mejeriprodukter, som också kan hålla kvar vätska i kroppen.
 5. Begränsning i kosten för snabba kolhydrater - kakor, bakverk, godis, kakor.

Överskott östrogen

 1. Mindre salt i kosten, mindre kaffe och produkter från kategorin "välsmakande men skadligt" - stekt, fet, kryddig... Lägg till fler grönsaker i kosten, håll balans mellan fetter - proteiner - kolhydrater.
 2. Du bör dricka mer vatten, men bara på morgonen. Så du kan förbereda kroppen och samtidigt minimera risken för ödem.
 3. Glöm inte att också flytta - gymnastik, yoga, promenader. Men det är bättre att vägra överdriven fysisk aktivitet i hallen i flera dagar. Samt från allvarliga begränsningar av mat. De kan provocera smärta och obehag. Gör yoga under din period, men undvik inverterade asanas.

Överskott östrogen

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Den mest effektiva åtgärden för att förebygga puffiness är användningen av mediciner, och alternativa metoder får använda folkrättsmedel..

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

 • Veroshpiron med ödem;
 • andra åtgärder mot ödem.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Puffiness som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika. Ödem som provoceras av kärlsjukdomar måste kontrolleras med läkemedel med en veteriniserande effekt (utseende av läkemedelspaket och deras namn i galleriet nedan).

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Hur manifesterar ödem

Preenstrual period för de flesta flickor är smärtsam och kännetecknas av utvecklingen av svullnad.

Några dagar innan kritiska dagar börjar passerar puffiness i ansiktsvävnaderna, vilket leder till bildande av påsar under ögonen, medan ögonlocken sväller. Utöver det faktum att kroppen sväller, hjälper överskottsvätska att öka kroppsvikten: i genomsnitt vinner en tjej under förmånsperioden 1-2 kg.

Svullnad av extremiteterna åtföljs av smärtsamma känslor, vilket förklarar minskningen i prestanda. Svullnad i bröstet och bukhinnan provocerar också utvecklingen av ett smärtsyndrom, vilket förvärras av en försämring av flickans allmänna tillstånd.

Som regel sväller hela kvinnan eller dess delar hos kvinnor innan menstruationen. I det första fallet, även på skalorna, märks en ökning med 2-3 kilogram. I detta fall verkar kroppen tung och klibbig.

Med ödem av vissa delar känner en kvinna obehag i detta område. Oftast presenteras klagomål för smärta och bröstförstoring. Parallellt med detta växer midjan ofta. Dessutom beror detta inte bara på ödem, utan eventuellt uppblåsthet.

Om ögonödem före menstruation, armar, ben etc. är störande, finns det stor sannolikhet för förekomst av samtidig patologi, till exempel njurproblem. Då kan den kliniska bilden bli ännu ljusare.

Den vanligaste edematösa formen av PMS finns hos kvinnor under 30 år. Symtomen börjar dyka upp 3-10 dagar före menstruationens början. Ödem kan lokaliseras i ansiktet eller kroppen:

 • på nedre extremiteter (fot, nedre ben);
 • i ansiktet - oftare under ögonen;
 • på händerna - fingrar sväller ofta.

Förutom ödem observeras också andra förändringar:

 • engorgement och ömhet i mjölkkörtlarna;
 • uppblåsthet;
 • ökad svettning;
 • känslighet för stark lukt;
 • kliande hud;
 • viktökning på grund av vätskeansamling i kroppen.

Alla fenomen passerar strax efter kritiska dagar. Kvinnan återvänder säkert till sitt vanliga tillstånd.

Ödem under menstruationen är ganska lätt att märka visuellt:

 1. Svullnad i extremiteterna observeras - svullnad i ben, fötter, mindre ofta - armar.
 2. Svullet ansikte, ögonlock och kinder är svullna.
 3. Innan menstruationscykeln börjar sväller en kvinna mjölkkörtlarna. Detta är karakteristiskt även för de representanter för det svagare könet som inte är benägna att svälla i andra delar av kroppen.
 4. Det uppstår puffiness eftersom överskottsvätska påverkar volymer och vikt. Innan menstruationen verkar en kvinna fylligare och blir tyngre med 1,5–3 kg.

Förutom synliga manifestationer kännetecknas svullnad av fysiskt obehag och smärta på de platser där den förekommer.

Kvinnor upplever ofta ödem under klimakteriet, så du bör läsa mer information om detta ämne..

Inte bara ben kan svälla - skorna blir små, utan också händer och ansikte - "väskor" under ögonen, puffiness. Ofta sväller bröstet och buken, och ibland hela kroppen - oftare med nedsatt njurfunktion.

På kvällen är ödem före menstruation mer märkbart, särskilt med stillasittande eller stående arbete. Men för någon är de mer uttalade på morgonen: det noteras att många "godsaker" och "delikatesser" bidrar till vätskeansamling.


Kan öka i midjan

Kroppen känns tyngre. Tryck kan kännas i vissa områden. Midjan ökar. Tarmarna sväller.

PMS-manifestationer

De viktigaste tecknen på premenstruellt syndrom (PMS) är:

 • en oemotståndlig önskan att gråta, ett tillstånd av svår depression, en känsla av depression;
 • paranormal ångest och aggression;
 • känsla av värdelöshet eller hopplöshet;
 • önskan att gömma sig från världen;
 • brist på intresse för vad som händer omkring dig;
 • trötthet och huvudvärk;
 • distraktion, oförmåga att koncentrera sig på att lösa vardagliga problem;
 • ökad aptit;
 • konstant dåsighet eller sömnlöshet;
 • svullnad i extremiteterna och bröstkänsligheten
 • uppblåsthet.

Som regel manifesterar en kvinna flera av dessa symtom på en gång. Om de ger dig avsevärt obehag, besök en läkare eftersom PMS är lätt att behandla. Vidare i artikeln kommer vi att diskutera mer detaljerat om sensationerna före menstruationen och om orsakerna som orsakar dem.

Det här är normalt?

Och det finns fler frågor än svar; Dessutom är ödem före menstruation inte för alla kvinnor. Experter förklarar: i de flesta fall är denna reaktion av kroppen naturlig, som ett svar på hormonella förändringar. Efter menstruationen normaliseras den hormonella bakgrunden och ödemet försvinner, men inte för alla: oftare kvarstår de i de som tillhör "riskgrupperna".

Dessa är överviktiga kvinnor - östrogener samlas i fettvävnad - och en oregelbunden cykel; lider av kroniska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet (polypper, cyster, endometrios, etc.), hjärta och blodkärl, mag-tarmkanalen, lever och njurar; ta hormonella preventivmedel; tonårsflickor och kvinnor efter 40 år.

Vilken typ av förebyggande

Var noga med att följa förebyggande åtgärder före menstruation. Rekommenderad:

 • drick 10 glas vätska per dag;
 • drick inte och ät precis före sänggåendet;
 • observera korrekt näring;
 • konsumera diuretiska livsmedel;
 • göra sport;
 • kontrollvikt;
 • vägra alkoholhaltiga drycker;
 • koppla av mer.

Förebyggande minskar risken för svullnad..

För kvinnor som är intresserade av att hantera ödem före menstruation är det bästa alternativet deras pågående förebyggande. Effektiva sätt att lösa problemet - upprätthålla en balanserad hälsosam kost och drickordning. Grundläggande regler:

 1. Drick så mycket rent vatten som möjligt per dag - från 8 till 12 glas. Det är också tillåtet att konsumera grönt te, ingefära med citron, men utan socker. Det rekommenderas att vägra söta drycker och kaffe.
 2. Drick inte mycket på natten, om det finns störningar i njurarna - utsöndringssystemet kanske inte klarar mycket vätska. Varning kvinnor med sådana problem bör närma sig användningen av mejeriprodukter..
 3. Behåll rätt kost. Du bör vägra att äta mat som provocerar utseende på ödem: inlagd, saltad, rökt, söt.
 4. Inkludera diuretiska produkter i din diet: vattenmelon, citrusfrukter, rödbetor, gröna, gurkor, pumpafrön, vilken fisk som helst, magert kött.
 5. Kontrollera ditt psyko-emotionella tillstånd och försök undvika stressiga situationer.
 6. Att gå på sport - detta hjälper till att påskynda ämnesomsättningen och förlora överskottsvätska både naturligt och genom huden. Observera att inte alla sporter under menstruationen kommer att vara lika användbara..
 7. Försök att hålla vikten under kontroll och förhindra överskott.
 8. Uteslut alkohol så mycket som möjligt, det dehydratiserar kroppen och provocerar vätskeretention i vävnader.
 9. Behåll ett sundt sömnmönster och undvik överarbetning.

Om svullnad inte är en manifestation av allvarliga patologier, rekommenderas det att lindra ditt tillstånd med hjälp av folkläkemedel. När sjukdomar blir orsakerna måste problemet åtgärdas med hjälp av en kvalificerad specialist.

Kritiska dagar är en naturlig process som på ett eller annat sätt väcker mycket besvär i vardagen. Huvudvärk, illamående, smärta i buken och korsryggen, plötsliga humörsvängningar - många har redan vant sig vid alla dessa PMS-symtom, det finns en annan manifestation, mer sällsynt, men inte mindre obehagligt - svullnad före och under menstruationen. Låt oss i denna artikel överväga vad som är orsaken till denna reaktion i kroppen och hur man undviker ansamling av vätska.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis svullnad under menstruationen, leder inte till några komplikationer och kräver inte behandling. En stark svullnad av hela kroppen, särskilt ansiktet, blir emellertid med tiden en oro.

Om svullnad i benen provoseras av tumörer i bäckenet, ignorerar detta symptom till den sista graden av sjukdomen. Ett hormonellt fel kan leda till störningar i det endokrina systemet. De farligaste av dessa är sköldkörtelcancer och diabetes. För att upprätthålla en kvinnas hälsa rekommenderas därför att regelbundet besöka en gynekolog och upprätthålla en kalender av menstruation.

Puffiness före menstruation bör inte skrämma en kvinna. Detta är främst en fysiologisk process som äger rum under en vecka. Svullnad kan kvarstå under de tidiga dagarna av menstruationen. Bröstförstoring och svullnad i benen är särskilt vanliga. Om vätskeansamling stör dig och åtföljs av smärtsamma upplevelser, se till att konsultera en gynekolog.

Vad man ska göra, hur man ska hantera ödem

Är det möjligt att undvika svullnad innan menstruationen alls? Det är möjligt, men det kommer att vara nödvändigt att radikalt förändra livsstilen - i synnerhet skulle det vara trevligt att vila några dagar innan din period. Inte alla kommer att kunna gå på jobbet just nu, men det är fullt möjligt att förbättra vatten-saltmetabolismen: ödem är antingen obetydligt eller nästan omöjligt.

För att minska svullnad före menstruation, lägg till mer rent vatten i kosten, upp till 1,5-2 liter, beroende på typ av kroppsbyggnad, men under den andra halvan av dagen försöker du dricka mindre; natrium kommer att lösas upp och elimineras från vävnaderna. Grönt te och örtte kommer också att hjälpa; kaffe är bättre att inte dricka ännu, trots dess diuretiska effekt: det kommer att vara mer skada än nytta. Eftersom kroppen på grund av kaffens diuretiska effekt försöker hålla kvar vätska.

Det är bättre att bygga en diet så att det inte finns några överskott alls, men åtminstone en vecka innan menstruationen, ta bort livsmedel som upprör balans: rökt mat, stekt mat, animaliskt fett, godis, minska mängden salt, tillsätt fler färska grönsaker, frukt och örter, som gurkor, vattenmeloner och fänkål. Vid övervikt är detta särskilt viktigt: kaloriintaget bör minskas.

Gymnastik och promenader skyddar också mot ödem före menstruation. Träna lugnt och regelbundet: på så sätt hjälper du till att fungera i alla organ och system. Det är användbart att simma eller bara ta ett varmt (inte varmt!) Bad: urinering kommer att öka. Men det är omöjligt att ordna dieter eller hårda fasta dagar under den andra halvan av cykeln: kroppen är inställd på att "lagra" näringsämnen, och deras begränsning kan provocera vätskeansamling.

Varför visas ödem

Anledningarna till att vätskan kvarhålls i en kvinnas kropp är många. Och inte alla är relaterade till menstruation.

 1. Nedsatt njurfunktion. När njurarna inte klarar av sin direkta uppgift kvarstår överskottsvätska. Ofta visualiseras det som svullnad i ansiktet och påsar under ögonen. Det manifesterar sig på morgnarna och på kvällen går det av.
 2. Åderbråck. Med denna sjukdom indikeras följande symtom: benen "surrar" på kvällen, spår av strumpor eller skor kvar, kransar visas på benen.
 3. Hjärt- och cirkulationsproblem. Svullnad manifesteras också i fotledsområdet. Vanligtvis märker de henne på kvällen och på morgonen försvinner hon. För att skilja denna kränkning från åderbråck, lyssna på resten av sensationerna. Hjärtsjukdom ger andnöd, brösttyngd, allmän svaghet och ökad trötthet.
 4. Allergiska reaktioner. Förutom utslag och rodnad orsakar allergier ofta svullnad. Och inte bara på yttre ytor utan också inuti (till exempel på andningsorganen).
 5. Hormonell obalans. Många hormoner spelar en enorm roll i hela kroppens arbete och en brist eller överskott på minst en kan leda till oväntade konsekvenser. Och det är hormoner under menstruationen som ofta fungerar som huvudorsaken till ödem.

Svullnad under menstruationen kanske inte alls visas. Vissa kvinnor har inte huvudvärk eller drar sig i korsryggen under menstruationen, vilket är inneboende i andra. Beroende på kroppens tillstånd, nivån på fysisk aktivitet, förekomsten av kroniska eller akuta sjukdomar, går menstruationstiden hos olika kvinnor annorlunda. En kvinna i riskzonen om hon:

 • är överviktig;
 • tar hormonella preventivmedel;
 • kämpar med problem i mag-tarmkanalen eller cirkulationssystemet;
 • har en oregelbunden cykel- och reproduktionssystemproblem.

Trast innan menstruationen

Ofta uppstår trast i många exakt före menstruationen. Och orsaken till dess utseende är hormonella hopp under en viss period. Trast innan menstruationen har ett antal funktioner. Om du har känslor före menstruation i form av klåda och svår förbränning, kan detta indikera förekomsten av denna sjukdom. Trasten leder till irritation i vaginalslemhinnan. I den kroniska formen av sjukdomen kan utflöd under menstruation ha en obehaglig lukt orsakad av intensiv reproduktion av bakterier på grund av användning av tamponger och kuddar under denna period. På menstruationsdagarna är övervakning av personlig hygien extremt nödvändig för att inte framkalla en förvärring av candidiasis och uppkomsten av inflammatoriska processer..

Kroppen sväller före menstruationen: orsaker, konsekvenser

Vad som leder till ödem under menstruationen

Innan menstruationen har en kvinna många förändringar i kroppen, som är förknippade med en hormonell obalans och en olämplig livsstil. Ökad irritabilitet och aggressivitet visas, ben och armar sväller och bröstet förstoras. De listade symtomen är tillfälliga och försvinner under den första eller andra dagen av menstruationen. De exakta orsakerna till puffiness identifieras inte, det finns många teorier och antaganden.

Läs mer: Svullna bröst: vad man ska frukta

Överföring och östrogenbrist

Eventuella onormala östrogennivåer leder till svullnad och ömhet under premenstruellt syndrom. Överskott hormon provoserar en försening i kroppens natrium, vilket leder till ansamling av överskott av vätska.

Svullnad i bröstet, armar, ben och ansikte under menstruation är vanligt. En sak är att om detta tillstånd orsakar obehag och varar mer än en vecka måste du se en läkare.

prolaktin

En ökning av nivån av prolaktin i blodet väcker också stagnation av natrium i kroppen. Det bevisas att även normala hormonnivåer påverkar förekomsten av puffiness. Detta beror på den ökade känsligheten hos bindväv för ämnet..

Andra orsaker

Konstant svullnad och vätskeretention i kroppen innan menstruation kan uppstå mot bakgrund av stress och nervstörningar. Detta symptom observeras också hos kvinnor med kroniska sjukdomar..

Läkare skiljer grupper av flickor som är mest benägna att ödem:

 • övervikt;
 • njurinflammation;
 • lever- och njursvikt;
 • patologi hos blodkärl och hjärta;
 • cykelfel;
 • den första menstruationen;
 • sista menstruation före klimakteriet.

Behandlingsmetoder

Vad man ska göra för att undvika stagnation av intercellulär vätska, samt hur man kan bli av med ödem, om det inte var möjligt att förhindra deras bildning?

Mediciner

Om svullnad observeras uteslutande under menstruationen föreskriver gynekologen patienten läkemedlet Veroshpiron, som har en mild diuretisk effekt och stimulerar processen för vätskeavstängning. Om det finns kontraindikationer för att ta läkemedlet kan det ersättas med användning av diuretiska örter - lingonbär eller tranbär.

 • Veroshpiron med ödem;
 • andra åtgärder mot ödem.

Ödem som kvarstår länge är en indikation för diagnos. Under undersökningen kommer läkaren att fastställa orsaken till svullnad i kroppens delar och välja den optimala medicinen. Svullnad som ett resultat av en hormonell störning elimineras genom att ta hormoner, en neurologisk störning genom lugnande medel och inflammation med antibiotika.

Folkterapi

För att bli av med premenstruellt ödem rekommenderas det att använda sådana folkrättsmedel:

 • masker framställda på basis av kyld mjölk, äggvit eller gräddfil;
 • kylda kompresser av grönt te, naturligt kaffe och kamomillbuljong;
 • saltbad hjälper till att eliminera svullnad i lemmarna;
 • handmassage med antiseptisk avkok.

Ett avkok av lagerblad bidrar till att avlägsna puffiness. För att förbereda det måste du fylla tre små ark med 500 ml kokande vatten och infusera läkemedlet i tre timmar. När buljongen är klar tas den tre gånger om dagen, 100 ml.

Ett annat effektivt botemedel mot puffiness är en avkok av rosa höfter och lingon. Receptet är enkelt: frukterna av två växter blandas i ett förhållande på 1: 1, hälls med 500 ml kokande vatten och låt sjuda under låg värme i 15 minuter. Därefter måste vätskan kylas och filtreras: den färdiga buljongen tas två gånger om dagen i en volym av 150 ml.

Hur manifesterar ödem

Premenstruellt syndrom för vissa kvinnor är mycket smärtsamt. Inte bara sväller deras bröst, ben, armar, de känner sig också svaga, de kan inte arbeta och koncentrera sig på en sak.

De huvudsakliga symtomen på patologi:

 • svullna ben och armar;
 • ansiktsslöshet före menstruation: svullna ögonlock, påsar under ögonen;
 • svullnad visas i buken;
 • bröstsvullnad före menstruation.

De listade symptomen på PMS är ett normalt fysiologiskt tillstånd före menstruation. Men om svullnad varar mer än en vecka, bör du rådfråga en läkare. Kanske är detta symptom inte förknippat med hormonell omstrukturering och signalerar allvarliga sjukdomar..

Kan ben och ansikte svälla före menstruation

Kvinnor med svullna former av premenstruellt syndrom kan klaga på att hela kroppen sväller före menstruationen eller dess enskilda delar. Oftast noterar gynekologiska patienter ödem som uppträder i de nedre extremiteterna. Tillståndet kan förvärras på kvällen hos de kvinnor som måste stå mycket eller sitta rörliga under arbetsdagen..

Vid dietstörningar uppträder ödem i ansiktet, benen på morgonen. På natten samlas vätska i cellerna på grund av att kvinnan inte rör sig. Svullnad kommer att bli mer uttalad om du sover i ett varmt rum eller trånga pyjamas.

Oftast möter kvinnor svullnad i bröstet och buken på kvällen före menstruationen. Vätskan som samlas i bröstkörtlarna orsakar en känsla av fullhet, smärta.

Hur man hanterar ödem med menstruation

Om en kvinna utvecklar en svullnad som försvinner på egen hand och inte orsakar obehag, rekommenderar läkare att inte vidta några åtgärder. Det är bara att kvinnokroppen byggs om under menstruationen.

I extrema fall kan du använda följande rekommendationer:

 • dricka rent vatten minst två liter per dag, men senast en timme före sänggåendet;
 • begränsa ditt intag av salt, rökt kött, marinader och fett;
 • massera dina ben innan du lägger dig;
 • ge upp klackar för menstruation.

Om svullnad under menstruationen orsakar obehag, är det nödvändigt att kontrollera med din läkare hur du hanterar dem. I vissa fall förskrivs diuretika.

Diagnostik

För att bestämma orsaken till att kroppen och ansiktet sväller under menstruationen måste du kontakta en terapeut och gynekolog. De kommer att undersöka dig och känna platserna för svullnad..

För att bekräfta någon sjukdom föreskrivs följande test: allmänt blodprov; allmän urinanalys; daglig analys av antalet urinationer; könshormonanalys.

Om abnormiteter upptäcks kan instrumentella diagnostiska metoder förskrivas: ultraljud i livmodern, äggstockarna, njurarna och levern, CT i hjärnkärlen. Det är lämpligt att konsultera en läkare under en förvärring av puffiness, några dagar före menstruationen.

Bästa botemedel för ödem

All medicinering mot ödem före menstruation föreskrivs naturligtvis av läkaren efter en fullständig undersökning: du kan inte eliminera ödem med medicin själv.

Folkläkemedel är en annan fråga, men de bör också konsulteras med en gynekolog..

En blandning av juice med en urindrivande effekt kommer att vara användbar för många kvinnor. Nypressade juice av morötter, gurkor och citron blandas i lika delar (1/2 kopp), tillsätt vatten efter smak och dricka blandningen i 3 doser under dagen.

Pepparmintinfusion från ödem innan menstruationen kan drickas 5-6 gånger om dagen. 30 g torrt råmaterial hälls med kokande vatten (1 l), behållaren täcks och insisteras i ungefär en timme: svullnad går snabbt.

Andra diuretiska örter: burdock, morwort, kamomill, persilja, majsstigmas, hagtorn (blommor och frukter), etc..

Livsstil och näring

Det kvarhåller vätska i kroppen och inte rätt kvinnas livsstil. Svullnad observeras hela tiden, men ökar under perioden av ICP och menstruation.

De viktigaste punkterna som kan provocera en ökning av lemmarna och patologisk svullnad i ansiktet:

Näring. Eliminera livsmedel som innehåller mycket salt, smakförstärkare och konstgjorda tillsatser från kosten. Du kan inte missbruka stekt, fet, rökt, halvfabrikat, marinader, pickles, konserver. Det är bäst att äta magert kött, grönsaker, frön, mejeriprodukter. Vägrar kaffe och läsk, drick istället mer renat vatten, grönt te och örtavkok.

Orsaker till ödem

Många kvinnor lider av svullnad under PMS-perioden. Men varför det finns en vattenretention i vävnaderna, kan läkare bara förklara från hormonella förändringar. Påverkar förmodligen också kvinnors livsstil och näring. Detta förklarar varför, även efter en behandlingskurs, ödem återkommer med ny menstruation..

Mycket östrogen

Efter ägglossningen domineras östrogen fortfarande av kvinnor i kroppen. Dessa hormoner bidrar till att bibehålla natrium i vävnaderna. Natrium kvarhåller vatten, så vävnaderna sväller, svullnad i extremiteterna, bröst uppstår, ansiktet blir puffigt.

Lite progesteron

Om kroppen upplever en kronisk brist på progesteron uppstår biverkningar som förstoppning och urinretention. Om östrogen är i överskott minskar progesteron genom mekanismen för hormonbalans. Urinretention bidrar till ansamlingen av vatten i vävnaderna, vilket orsakar svullnad.

prolaktin

Prolactin har en liknande egenskap. Detta hormon behåller också vatten och orsakar svullnad, särskilt svullnad i bröstkörtlarna. Det är därför som bröstet sväller och värker innan menstruationen.

Fysiologi

Funktioner i fysiologi, livsstil, näring påverkar kroppen. Svullnad kan uppstå med brist på vitaminer, användning av stora mängder salt, alkohol, felaktig dricksordning. Förekomsten av kroniska sjukdomar i njurarna och blodkärlen är också av stor betydelse..

I riskgruppen ingår kvinnor som har:

 • Det finns övervikt, eftersom ett brett fettlager bidrar till överdriven produktion av östrogen;
 • Kroniska patologier i njurarna, urinvägarna, sjukdomar i levern, hjärtat och blodkärlen;
 • Åldern når 40 år och mer, såväl som hos ungdomar under menarchen.

Ödem sprider sig i kroppen eller påverkar bara en del, till exempel ansikte, fötter, händer. Innan menstruationen går en kvinna i vikt på grund av överskott av vatten, känner sig svullen och tyngre. Så, där svullnaden förekommer, känns smärta, särskilt i området av mjölkkörtlarna.

Är det farligt

Läkarna säger att svullnad före menstruation är normalt. Så snart menstruationen är över, den hormonella bakgrunden återställs, försvinner symptomet omedelbart. Men detta förekommer inte hos alla kvinnor. Symtomet fortsätter att bry sig efter det är slutfört. Detta händer hos flickor med:

övervikt - östrogener tenderar att koncentrera sig i fettvävnad;

sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever, njurar i kronisk form;

könssjukdomar - endometrios, närvaron av cyster, polypper i äggstockarna;

Sannolikheten för ödem ökar hos tonårsflickor, kvinnor efter 40 år som väntar på klimakteriet, liksom de som tar hormonella läkemedel under lång tid.

Vad ska man göra

Till en början bör en kvinna konsultera en läkare för att utesluta den patologiska processen. Om det efter att ha gått testen visade sig att symptomet uppträder av fysiologiska skäl, kommer läkaren att råda:

öka volymen konsumerad renad vätska upp till 2 liter (det är bättre att dricka vatten under första hälften av dagen);

minska mängden salt (det är bättre att helt överge produkten under den premenstruella perioden, särskilt för de kvinnor som är benägna att ödem);

ta diuretika (diuretiska) läkemedel;

granska näringsdieten och introducera diuretika i menyn - druvor, rödbetor, ananas, pumpa, gurkor, vattenmelon, fänkål och persilja.

Det skulle vara trevligt att gå in för sport. Gymnastik och lätta övningar påskyndar avlägsnande av överskottsvätska från en kvinnas kropp. Ett lugnande varmt bad hjälper också. Men att ordna fasta dagar och äta en strikt diet under denna period är onödigt. Näring måste vara balanserad och korrekt..

Ödem före menstruation är en normal fysiologisk process som påverkar varje andra kvinna. För att förhindra att de förekommer måste du noga övervaka din hälsa i slutet av den andra cykeln, byta till en riktig diet, flytta mer, undvika stress, överdriven fysisk ansträngning och dricka mer vatten.

Ödem före menstruation är ett av tecken på premenstruellt syndrom (PMS). Förekomsten av PMS ökar med åldern. Vid en ålder av 30 år uppträder symtom hos ungefär var femte kvinna, efter 30 - i varje sekund.

Under menstruationen ökar vikten och benen sväller, vad man ska göra?

Många kvinnor noterar att vikten ökar under menstruationen. Ökningen kan vara 1-3 kg. Samtidigt kan du märka uppkomsten av ödem och en kränkning av tarmen. Vikt börjar öka före menstruationen. Efter menstruationens slut försvinner de uppnådda kilo.

Hur menstruationen påverkar vikten

Hormonell omstrukturering, som äger rum i kroppen när menstruationen börjar, återspeglas i kvinnans vikt. I den andra fasen av cykeln stiger koncentrationen av progesteron, graviditetshormonet i kroppen. Under sin verksamhet aktiveras lipoprotein-lipasenzym, kroppen börjar extrahera mer näringsämnen från inkommande mat och lagra fett.

För vissa fortsätter vikten att öka under menstruationen. Detta beror på en felaktig diet under början av premenstruellt syndrom..

Svullnad bidrar också till viktökning. Den ackumulerade överskottsvätskan provocerar en känsla av tyngd i magen, illamående. Uppsamling av vatten i hjärnvävnaden orsakar irritabilitet, nervositet, depression. Förändringar i hormonella nivåer leder också till humörsvängningar..

Några dagar efter menstruationens början stabiliseras den hormonella bakgrunden, svullnad försvinner och kvinnan lyckas ta kontroll över sin aptit och revidera sina matvanor.

Är viktökning under menstruationen

Många patienter klagar till gynekologer att på 1-2 dagar av cykeln ökar vikten. Under denna period är vägning oönskad på grund av fluktuationer i koncentrationen av progesteron, östrogen, produktion av serotonin, hormonet som ansvarar för gott humör, försämras. Ser att vikten ökar, många är upprörda, de börjar fastna stress stress.

Viktökning under menstruationen beror på kvinnlig fysiologi. Om du följer dieten, minska mängden kaffe som används, starkt te, ge upp alkohol, försvinner den resulterande ökningen på 5-7: e dagen av cykeln.

Viktig! Vikten ökar om förstoppning inträffar under menstruationen, uppblåst uppblåsthet.

När menstruationen börjar förändras den hormonella bakgrunden och de extra kilorna försvinner gradvis.

Hur många dagar före menstruationen ökar vikten

Ökningen i kroppsvikt orsakad av hormonella förändringar börjar i fas 2 av cykeln. Koncentrationen av progesteron ökar gradvis efter ägglossningen. Många märker uppkomsten av viktökning före menstruationen 5-7 dagar före start.

Förvärvade kilogram bör gå till slutet av menstruationen. Om vikten inte har återgått till det normala fortsätter den att öka, vilket innebär att det fanns dietstörningar. Vid denna punkt kommer överskottsvätska ut med urin, avföring är normalt.

Hur mycket vikt ökar under menstruationen

På grund av vätskeansamling, försämring av peristaltis och förändringar i mattrang, ökar kroppsvikten. Men att sitta på en styv kost och märka utseendet på ett extra kilogram på vågen, är inte värt det. Dessa är fysiologiska cykliska förändringar på grund av en kraftig förändring i hormonnivåerna.

Du kan skriva av kilogram som erhållits för hormonell omstrukturering, som sker varje månad i kroppen, bara under förutsättning att vikten återgår till de ursprungliga indikatorerna. Var inte rädd om vikten inte försvinner under din period. Det börjar minska efter 3 dagar av cykeln..

Om kilo kvarstår efter menstruationens slut, för att normalisera tillståndet, är det lämpligt att lägga till fysisk aktivitet och revidera kosten. Ibland efter avslutad menstruation återstår en liten ökning. En viktökning med 300 g är inte ett problem, men om en tjej blir bättre på detta sätt varje månad, kan du över ett år tyst få 3,6 kg.

Hastigheten för viktökning före menstruation

Innan menstruationen kan en kvinna bli bättre. Det finns inga etablerade normer, varje organisme är individuell. Utan spår kan en ökning på upp till 1 kg försvinna. Detta anses tillåtet viktfluktuationer, vilket inte borde vara ett problem..

Många noterar att kroppsvikt i den andra fasen av cykeln ökar med 2-3 kg. En sådan viktökning före menstruationen betraktas som fysiologisk, om tillståndet normaliseras efter deras slutförande och det vanliga värdet visas på vågen.

Kvinnor som får mer än 3 kg varje månad rekommenderas av läkare att övervaka sin kost och ompröva sin livsstil. Sådana skarpa fluktuationer provocerar utseende på stretchmärken på huden.

Varför ökar vikten före menstruationen

Personer som förstår kvinnlig fysiologi rekommenderar att inte oroa sig för varje extra kilogram inför menstruationen. Det finns flera skäl under påverkan av vilka flickor återhämtar sig:

 • vätskeretention;
 • ökad aptit;
 • förändring i kosten (ökning av mängden enkla kolhydrater och livsmedel som håller kvar vätska).

Progesteron är ett graviditetshormon, under dess påverkan startas processerna för ackumulering av reserver i kroppen. Näringsämnen absorberas mer aktivt, medan aptiten ökar. Så den kvinnliga kroppen förbereder sig för en eventuell graviditet.

Uppmärksamhet! Om du i fas 2 inte bryter dieten, övervakar näring, inte ger efter för frestelser, kommer det inte att bli en kraftig ökning i vikt före menstruationen. Men fluktuationer inom 1 kg kan inte undvikas.

I fas 2 försöker livmoderslimhinnan att ackumulera fukt. Men vätskan kan inte kvarhållas endast i slemhinnorna, den sprider sig över den befintliga fettvävnaden. Dessutom, under påverkan av progesteron, börjar urinen dröja..

Följande organ sväller mest:

 • livmoderslimhinna;
 • rumpa;
 • höfter, kalvar;
 • mage;
 • ansikte (nasolabialt område).

Uppsamling av vätska är nödvändig så att kroppen under menstruationen inte börjar drabbas av uttorkning. 1-2 dagar före menstruationen, under förutsättning att befruktningen inte har inträffat, minskar progesteroninnehållet och östrogennivån börjar öka. Men ödem under denna period försvinner inte. Östrogener bidrar till natriumretention i cellerna, på grund av detta ackumuleras vatten i dem.

Efter frigörandet av ägget börjar prolaktinproduktionen. Dess överskott leder till vattenretention. Det är svårt för kvinnor som har förhöjda prolaktinnivåer att gå ner i vikt, alla kilogram som fortfarande finns kvar.

Hur mycket vikt tar det efter menstruationen

Vägning den dag du börjar din period rekommenderas inte. Under denna period försvinner inte svullnaden, så siffrorna på vågen kan störa. En liten ökning i vikt under menstruationen är tillåten, eftersom under denna period fortsätter hormonella förändringar.

Indikatorerna börjar återgå till det normala på den 3-5: e dagen av cykeln. Efter 5-7 dagar normaliseras ämnesomsättningen, det ackumulerade vattnet lämnar kroppen helt. Detta hjälper vikten att stabiliseras..

Viktig! Om tillståndet inte har normaliserats den 5-7: e dagen av menstruationen, kommer du inte att kunna gå ner i vikt utan att ändra din diet och ytterligare fysisk aktivitet..

Hur man inte går upp i vikt före menstruationen

För flickor som är överviktiga efter varje kritisk dag är det lämpligt att ompröva sin livsstil. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fas 2 i cykeln. Om du bromsar din aptit och inte glömmer behovet av måttlig fysisk ansträngning, kommer det inte att öka. Vikt ökar inte hos kvinnor som följer följande rekommendationer. Näringsläkare och gynekologer rekommenderar:

 • Minimera snabbt kolhydratintag
 • vägrar mat vars konsumtion leder till vattenhållning i kroppen: rökt kött, pickles, korv, andra skadliga produkter;
 • öka fysisk aktivitet;
 • kontrollvikt.

Ernäringsfysiologer rekommenderar att man inte tar bakning, konfekt och choklad från menyn. Det är möjligt att förse kroppen med kolhydrater med hjälp av spannmål, frukt, grönsaker, spannmålsbröd.

Kvinnor vars vikt ökar före kritiska dagar försöker bli av med den med hjälp av utmattande träningspass. Som ett resultat upplever kroppen stress, behovet av serotonin ökar. Det enklaste sättet att få hormoner för att producera lycka är att äta godis. Med brist på viljestyrka kan du få en ond cirkel.

Måttlig fysisk aktivitet, som ger känslomässig tillfredsställelse, minskar aptiten. Under aktivitetsperioden produceras adrenalin och noradrenalin..

Dessa hormoner ökar hjärntonen, lindrar depressivt humör, aktiverar processen med fettnedbrytning. Måttliga arbetsbelastningar hjälper till att hålla din period.

En lätt ökning av massan kan utlöses av ödem snarare än en ökning av volymen av fettvävnad..

Slutsats

Observera att under menstruationen ökar vikten, ska du inte bli upprörd. Det är nödvändigt att bestämma mängden ökning och ta reda på hur kroppsvikt förändras efter menstruationen. Dess ökning är en fysiologisk process, vars utseende provoseras av hormonella förändringar i kroppen.

7 orsaker till viktökning under menstruationen?

Under din period är det normalt om du får 2-3 kg. De försvinner några dagar efter upphörandet av menstruationen. Detta är ett fysiskt symptom på premenstruellt syndrom (PMS). PMS är mycket vanligt. Mer än 90 procent av kvinnor som menstruerar upplever PMS. Det innehåller ett brett spektrum av fysiska, emotionella och beteendessymtom. Alla av dem påverkar kvinnor några dagar före menstruationen. Dessa symtom orsakas av hormonella förändringar under menstruationscykeln. Låt oss titta på flera skäl till viktökning med flera kilogram under din period.

Hormonell förändring

Hormonförändringar kan leda till viktökning. Oftast händer detta på grund av vattenhållning. Dagarna före din period minskar östrogen och progesteron snabbt.

Detta säger din kropp att det är dags att börja din period. Östrogen och progesteron styr också hur din kropp reglerar för vätska. När dessa hormoner fluktuerar, samlas vävnaderna i kroppen mer vatten.

Resultatet är vattenhållning eller svullnad.

Vattentätning kan orsaka svullnad eller svullnad i bröstet, buken eller lemmarna. Det ökar kroppsvikt, men inte fett. Vattenretention är ett vanligt symptom på PMS. Det förekommer hos 92 procent av kvinnorna.

uppblåsthet

En period av uppblåsthet eller magkramper kan göra dina kläder trånga och obekväma. Detta är inte en ökning i vikt. Men det kan tyckas att du fick några extra kilo.

Under din period kan hormonella förändringar öka gasen i mag-tarmkanalen och orsaka uppblåsthet. Vattenretention i buken kan också leda till uppblåsthet. Uppblåsthet kan beskrivas som en känsla av täthet i buken.

Det kan börja fem dagar före menstruationen och fortsätta under de första dagarna av menstruationen.

Magkramper

Magkramper kan också orsaka en känsla av viktökning. Dessa kramper orsakas av kemikalier som kallas prostaglandiner. De släpps av din livmodern..

Prostaglandiner får livmodern att dra sig samman och tappar sitt slemhinna. Det orsakar buksmärta under din menstruation..

Magkramper, som börjar en eller två dagar före menstruationen, kan också pågå i flera dagar.

Begär efter mat eller överätande

Hormonförändringar under din period kan också få dig att äta för mycket.. Progesteron är en aptitstimulant. En vecka före menstruationen stiger nivån på progesteron, och när den stiger, äter du mer än vanligt.

Östrogen reglerar också serotonin, som styr humöret och minskar aptiten. När östrogen faller precis före din period händer samma sak med serotonin. Resultatet är en större aptit.

Lågt serotonin kan också öka suckets begär. Livsmedel med högt kolhydrater hjälper kroppen att producera serotonin. Om serotoninnivåerna är låga, önskar hjärnan mer socker. Att äta livsmedel med mycket socker kan öka kaloriintaget och leda till viktökning..

Din ämnesomsättning varierar under menstruationscykeln. Därför, när den stiger - och din kropp förbränner fler kalorier - kan du ha mer aptit och begära skräpmat.

Gastrointestinala problem

Under hela cykeln kan hormonella fluktuationer leda till olika problem. Det kan vara förstoppning, diarré och buksmärta. Obehag och uppblåsthet kan få dig att känna att du har gått upp i vikt. Progesteron ökar en vecka före menstruationen.

Detta förvärrar muskelsammandragningarna i tarmen, vilket leder till en nedgång i matsmältningen och förstoppningen. I början av menstruationen utsöndrar livmodern prostaglandiner. Prostaglandiner orsakar muskelsammandragningar i livmodern och tarmen. Du kan ha bäcken och buksmärta.

Prostaglandiner kan också orsaka diarré, störa elektrolyter och vätskebalans i tunntarmen..

Magnesiumreduktion.

När menstruationen börjar minskar magnesiumnivåerna gradvis. Denna droppe kan framkalla sug efter socker och påverka viktökningen. Magnesium är ett mineral som reglerar tillståndet för din hydratisering..

Låga magnesiumnivåer kan orsaka uttorkning. Dehydrering kan emellertid maskeras som hunger. Det kan också få dig att äta söt mat när du bara är törstig..

Att äta livsmedel med mycket socker kan bidra till viktökning..

Mindre fysisk aktivitet

När du har uppblåsthet och kramper kan det vara mer troligt att du missar ett träningspass. Detta kan bidra till viktökning, särskilt om du har ökat hunger. Veckan före menstruationen ökar östrogen och progesteron, vilket orsakar trötthet och låg uthållighet. Ju närmare din period, desto mer obekväm kommer du att känna dig att träna.

Andra symtom

Förutom de angivna orsakerna till viktökning kan du ha andra fysiska och emotionella symtom under din period. Dessa förändringar kan inträffa med eller utan viktökning..

Möjliga symtom inkluderar:

 • ömma bröst
 • förstoppning
 • diarre
 • sammandragningar
 • tennsmärta eller ryggsmärta
 • lågt brus eller ljustolerans
 • Trötthet
 • acne
 • svårigheter att sova
 • ångest eller stress
 • humörsvängningar
 • irritabilitet
 • dålig koncentration
 • låg sexlyst

Du kan uppleva olika symtom varje månad eller när du blir äldre. Alla kvinnor är olika. Över 90 procent av kvinnorna upplever olika kombinationer av dessa symtom..

Behandling

Du kan minska vattentäthet och uppblåsthet under din period med hemläkemedel, livsstilsförändringar och mediciner. Detta kommer att påverka orsakerna till viktökning..

Drick mer vatten.

Detta låter ologiskt, men genom att hydratiseras kan det minska vattentätningen. Din kropp kommer att behålla mer vätska om du är uttorkad.

Använd hälsosam mat.

Om du vill efter mat, håll sedan de olika alternativen till hands. Prova att äta mat som frukt eller proteinbarer när sockertrang uppstår..

Ta olika mediciner

Diuretika är piller som minskar vattenretentionen genom att öka urinproduktionen. Rådfråga en läkare för recept.

Ta magnesiumtillskott. Se till att du konsulterar din läkare innan du tar några tillskott. Men om du får tillåtelse kan magnesium minska: vattenretention, uppblåsthet, sockertrang, känslomässiga symtom.

Fortsätt flytta mer.

Du kan minska uppbyggnaden av vätska genom att gå och flytta runt. Motion kommer också att få dig att svettas och bli av med överskott av vatten..

Förebyggande

Genom att öva på hälsosamma vanor i en månad kan du förhindra viktökning eller vattenretention under din period.

Träna regelbundet. Regelbunden aerob träning kan lindra symtomen under din period. Träna i 30 minuter varje dag..

Håll dig hydratiserad. Drick tillräckligt med vatten i en månad. Detta kommer att hindra din kropp från att hålla kvar vätskor..

Minska saltintaget. Att konsumera för mycket natrium ökar vattentätningen. Begränsa eller undvika bearbetade livsmedel för att minska saltintaget..

Minska intaget av koffein och socker. Kaffeinhaltiga livsmedel och sockerarter kan orsaka uppblåsthet. Undvik dessa livsmedel två veckor före din period..

Undvik livsmedel som bildar gas. Håll dig borta från dessa produkter i en månad, inte bara när du har symtom.

rön

Vi undersökte orsakerna till viktökning. Om du har blivit 2-3 kilo mer, är detta normalt. Detta försvinner vanligtvis om några dagar..

Viktökning förknippad med menstruation orsakas av hormonella fluktuationer. Detta kan vara ett resultat av vattenhållning, överätning, sockertrang och hoppövningar. En uppblåst period och gastrointestinala problem kan också skapa en känsla av viktökning..

För att underlätta vattenretention, håll dig hydratiserad och minska saltintaget. Flytta och träna regelbundet. Du kan också ta diuretika för att hålla vatten eller magnesium för att minska uppblåsthet. Om du har svåra kramper, magsmärta eller uppblåsthet, kontakta en läkare omedelbart..

Svullnad före och under kritiska dagar: detta är normalt

Kritiska dagar är en naturlig process som på ett eller annat sätt väcker mycket besvär i vardagen..

Huvudvärk, illamående, smärta i buken och korsryggen, plötsliga humörsvängningar - många har redan vant sig vid alla dessa PMS-symtom, det finns en annan manifestation, mer sällsynt, men inte mindre obehagligt - svullnad före och under menstruationen. Låt oss i denna artikel överväga vad som är orsaken till denna reaktion i kroppen och hur man undviker ansamling av vätska.

Varför visas ödem

Anledningarna till att vätskan kvarhålls i en kvinnas kropp är många. Och inte alla är relaterade till menstruation.

 1. Nedsatt njurfunktion. När njurarna inte klarar av sin direkta uppgift kvarstår överskottsvätska. Ofta visualiseras det som svullnad i ansiktet och påsar under ögonen. Det manifesterar sig på morgnarna och på kvällen går det av.
 2. Åderbråck. Med denna sjukdom indikeras följande symtom: benen "surrar" på kvällen, spår av strumpor eller skor kvar, kransar visas på benen.
 3. Hjärt- och cirkulationsproblem. Svullnad manifesteras också i fotledsområdet. Vanligtvis märker de henne på kvällen och på morgonen försvinner hon. För att skilja denna kränkning från åderbråck, lyssna på resten av sensationerna. Hjärtsjukdom ger andnöd, brösttyngd, allmän svaghet och ökad trötthet.
 4. Allergiska reaktioner. Förutom utslag och rodnad orsakar allergier ofta svullnad. Och inte bara på yttre ytor utan också inuti (till exempel på andningsorganen).
 5. Hormonell obalans. Många hormoner spelar en enorm roll i hela kroppens arbete och en brist eller överskott på minst en kan leda till oväntade konsekvenser. Och det är hormoner under menstruationen som ofta fungerar som huvudorsaken till ödem.

Svullnad under menstruationen kanske inte alls visas. Vissa kvinnor har inte huvudvärk eller drar sig i korsryggen under menstruationen, vilket är inneboende i andra. Beroende på kroppens tillstånd, nivån på fysisk aktivitet, förekomsten av kroniska eller akuta sjukdomar, går menstruationstiden hos olika kvinnor annorlunda. En kvinna i riskzonen om hon:

 • är överviktig;
 • tar hormonella preventivmedel;
 • kämpar med problem i mag-tarmkanalen eller cirkulationssystemet;
 • har en oregelbunden cykel- och reproduktionssystemproblem.

Ödem med PMS kan vara i ansiktet, benen och även på magen. Deras manifestation är möjlig samtidigt på hela kroppen..

Ödem före menstruation

Läkare förknippar ofta vätskeansamling före schemalagd menstruation med förändringar i hormonell bakgrund.

Östrogen kan faktiskt bidra till vätskeansamling. Den första dagen av menstruationscykeln är dess nivå extremt låg. Vidare stiger den kraftigt och vätskeutflödet förbättras..

Minskade progesteronnivåer. Han ansvarar för tillbakadragandet av natrium. Dess mängd minskar, natrium kvarhåller vatten och stör sitt naturliga utsöndring.

Höjda prolaktinnivåer. Det bidrar i sig till att hålla kvar vatten i kroppen och ansvarar för produktionen av mjölk. Ta reda på vilken dag i cykeln du ska ta prolaktinanalys.

Experter inser att svullnad före menstruation är en onormal reaktion av kroppen och det kan orsakas då och då på grund av felaktig livsstil.

Massor av skräpmat. Innan kritiska dagar känner kvinnor ofta irritabilitet och en önskan att äta något sött, mjöl, fett, kryddig. När de tillåter sig mer skräpmat än kroppen kan bearbeta visas svullnad.

Minskad aktivitet. Innan menstruationen börjar, vill du sällan organisera maraton. Naturen såg till att den förväntade modernen vilade så mycket som möjligt under en så viktig period. Mindre rörelse - mer ackumulerad vätska.

Skyddsfunktion. Enligt teorier från vissa forskare försöker kroppen på detta sätt förhindra uttorkning när en betydande dos av blod går förlorad under menstruationen.

Puffiness är svaret på frågan varför viktökning under menstruationen.

Puffiness under menstruationen

Om frågan om varför benen och ansiktet sväller innan menstruationen fortfarande inte har ett klart svar, så är det med puffiness under kritiska dagar allt klart.

Alla samma östrogen. Hans nivå börjar stiga kraftigt. Och till och med för hård. Vätskan kvarhålls i kroppen. Speciellt kvinnor efter 35 år utsätts för denna effekt..

Hur man hanterar puffiness före menstruation

Det finns ett antal förebyggande åtgärder som hjälper till i kampen mot ödem före menstruation..

 1. Mindre salt i kosten, mindre kaffe och produkter från kategorin "välsmakande men skadligt" - stekt, fet, kryddig... Lägg till fler grönsaker i kosten, håll balans mellan fetter - proteiner - kolhydrater.
 2. Du bör dricka mer vatten, men bara på morgonen. Så du kan förbereda kroppen och samtidigt minimera risken för ödem.
 3. Glöm inte att också flytta - gymnastik, yoga, promenader. Men det är bättre att vägra överdriven fysisk aktivitet i hallen i flera dagar. Samt från allvarliga begränsningar av mat. De kan provocera smärta och obehag. Gör yoga under din period, men undvik inverterade asanas.

Svullnad i ansiktet före kritiska dagar

Regelbunden sömn hjälper till att ta bort påsar under ögonen. I nödsituationer kan du använda kylda skedar (bara applicera dem på platsen för ödem). Kall mjölk komprimerar och gurka masker hjälper till med svullna ögonlock..

Om inte bara området under ögonen ser svullet ut, utan hela ansiktet, kan du använda is och kalla masker. Massage hjälper bra.

Förfaranden görs bäst mer än en gång i månaden, men regelbundet för att konsolidera effekten och mindre troligt att stöta på dessa problem.

Svullnad av extremiteterna framför regulatorerna

En kontrastdusch kan snabbt lindra svullnad i benen. Du kan göra en lätt massage med en fuktig kall handduk. Av de fysiska övningarna hjälper en björk och en cykel bra. Och med kraftkorv och pumpning av kalvar är det bättre att vänta.

När man ska träffa en läkare

Det är viktigt att i tid observera processens regelbundenhet och dess manifestationer. Om du har svullna ben före din period måste du titta på ytterligare symtom.

Försvinner problemet med kritiska dagar? Känner du några andra symtom (samma bröstsmärta, andnöd). När allt kommer omkring kan det visa sig att benen sväller inte före menstruationen, utan i princip.

Och detta är ett varningstecken för uppkomsten av åderbråck eller hjärtproblem..

Om problem med ödem före början av menstruationen och under det att du hela tiden är orolig, bör du söka hjälp från en läkare.

Rapportera ändringar till din gynekolog. Han ställer ytterligare frågor och kan också schemalägga en serie tester. Endast genom deras resultat kan vi prata om något specifikt.

Skälen till att vatten hålls kvar i kroppen och utan kritiska dagar är många. Därför måste du titta på problemet och noga övervaka när det visas, hur länge det varar och vad som åtföljs. Det är omöjligt att diagnostisera endast detta symptom. Men detta kan hjälpa till i diagnosen, om plötsligt andra symtom dyker upp..

Glöm inte att artikeln endast innehåller allmänna råd. Alla tecken på premenstruellt syndrom som regelbundet återkommer och går utöver det normala intervallet är en ursäkt för att komma ut ur ditt hem och gå till läkaren.

Okontrollerat intag av läkemedel och läkemedel som bekämpar svullnad leder till de mest obehagliga konsekvenserna. Det finns många fall när en kvinnas tillstånd efter sådana experiment försämrades kraftigt.

Om du tar bort ödem med diuretika kan du ta kroppen utmattad.

Om lemmarna är svullna, svullnar ansiktet på morgonen, svullnad i buken uttalas - var uppmärksam på din diet, schema, vikt och gå till läkaren.

Vad som orsakar ödem före menstruation och hur man kan bli av med dem?

Premenstrual syndrom - en uppsättning av symtom som förekommer hos kvinnor i den andra fasen av menstruationscykeln. Förändringar beroende på fluktuationer i den hormonella bakgrunden.

Som regel ger alla manifestationer inte mycket glädje, utan tvärtom stör det aktiva livet och förvärrar det allmänna välbefinnandet. Ödem före menstruation är bekant för nästan varje kvinna.

Oftast hälls och störs mjölkkörtlarna, men överskottsvätska kan samlas i hela kroppen. Varför händer detta och hur man kan bli av med problemet?

Anledningar till utseendet

Edematös form av premenstruellt syndrom (PMS) är en av de vanligaste. Hos vissa kvinnor förekommer det i samband med andra arter (cephalgiska, neuropsykiska och andra).

Det finns många teorier om orsakerna till sådana tillstånd i förväg till menstruationen, men alla är bara ungefärliga och föreställda.

Baserat på detta är behandlingen av sådana störningar också effektiv endast vid tidpunkten för att läkemedlet tas, och vid avbokning upprepas tillståndet.

Överskott östrogen

Den vanligaste teorin gäller överskottet av kvinnliga könshormoner i en flickas kropp.

Det är obalansen i sådana aktiva ämnen som spelar huvudrollen i utvecklingen och utvecklingen av ödem och andra manifestationer av PMS. Essensen är som följer.

Det antas att östrogener kan hålla natrium i en kvinnas kropp. Detta medför ansamling av vätska i vävnaderna, därav svullnad i bröstet före menstruation eller till och med hela kroppen.

Progesteronbrist

Progesteronbrist ges också en betydande roll. Det antas att det har en natriumdiuretisk (diuretisk) effekt. Som regel åtföljs ett överskott av östrogen av brist på progesteron, och båda processerna är synergister av varandra. Resultatet av denna interaktion ger en kvinna ett stort obehag.

prolaktin

Studier har också visat att prolaktin kan hålla kvar natrium i kroppen, vilket innebär att ytterligare vätska hålls kvar. Men även med det normala värdet för detta hormon i vävnaderna kan det finnas en ökad känslighet för det. Som ett resultat kommer effekten av prolaktin att bli mer uttalad i normala analyser hos kvinnor.

Andra mekanismer

Mot bakgrund av påfrestningar, psykomotional överbelastning finns det en kränkning av förhållandet på hjärnnivån, vilket leder till överdriven produktion av ACTH - hypofyshormonet.

Och det genom ett visst system främjar förbättrad omvänd absorption av vätska i njurarna. En viktig roll ges också obalansen och bristen på vitaminer, särskilt grupperna B, A, E och spårelementet zink.

I de flesta fall agerar de indirekt och påverkar produktionen av prostaglandiner, biologiskt aktiva ämnen..

Så varför ödem före menstruation förekommer hos ett stort antal kvinnor är det inte helt förstått. Men tydligt identifierade grupper av flickor benägna till en uttalad klinisk bild av premenstruellt syndrom. Dessa inkluderar kvinnor med följande villkor:

 • övervikt, på grund av att fettvävnad är en källa till östrogen;
 • de som har kroniska sjukdomar i njurarna, levern och hjärt-kärlsjukdomar;
 • efter 40 år och under bildandet av menstruationsfunktion.

Hur visar det sig

Som regel sväller hela kvinnan eller dess delar hos kvinnor innan menstruationen. I det första fallet, även på skalorna, märks en ökning med 2-3 kilogram. I detta fall verkar kroppen tung och klibbig.

Med ödem av vissa delar känner en kvinna obehag i detta område. Oftast presenteras klagomål för smärta och bröstförstoring. Parallellt med detta växer midjan ofta. Dessutom beror detta inte bara på ödem, utan eventuellt uppblåsthet.

Om ögonödem före menstruation, armar, ben etc. är störande, finns det stor sannolikhet för förekomst av samtidig patologi, till exempel njurproblem. Då kan den kliniska bilden bli ännu ljusare.

Hur man blir av

Genom att känna till kroppens tendens till sådana förändringar är det bättre att försöka förebygga premenstruellt syndrom. Den mest adekvata och effektiva behandlingen kan endast förskrivas av en läkare. Men ofta måste du kämpa med vad som är. För att göra detta finns det några tips för att minska puffiness i förkant av kritiska dagar..

mediciner

Det rekommenderas att ta lätta diuretika, till exempel veroshpiron. Läkemedlet kommer att bidra till ökad utsöndring av vätska från kroppen och därmed ta bort svullnad från vävnaderna. Du kan också använda olika urindrivande örter. Dessa inkluderar lingonbär, tranbär och andra..

Folkmetoder

Det rekommenderas att använda olika lotioner, bad för vissa delar av kroppen. Populära sätt:

 • Med ödem på ögonlocken och området under ögonen kan du applicera kylda påsar fuktade med vatten med grönt te.
 • Vi rekommenderar att du tar bomullsdynor och fuktar i mjölken, där isbitar först ska placeras. Kalla minikompressioner måste tillämpas för alltid.
 • Även i dessa fall hjälper äggvita mycket. Det måste piskas och appliceras på platsen för puffiness i ansiktet.
 • Färsk eller fryst persilja är ibland effektiv. För att göra detta, slipa det och blanda med flera matskedar gräddfil. Den resulterande blandningen måste användas som en ansiktsmask.
 • Om dina ben svullnar på kvällen till dina perioder, kan du förbereda kuber från en lösning av kamomill och kaffe. Och smörj sedan dagligen huden på lemmarna. Det är användbart att tvätta fötterna med en saltlösning, läsk med tillsats av en droppe jod. Du kan också göra bad från det.
 • Det rekommenderas också att dricka infusioner av rosa höfter, kamomill, lingonberry blad.
 • Det finns ett intressant recept med lagerblad. För att göra detta, ta det tre eller fyra bitar, häll ett glas kokande vatten och insistera i flera timmar. Och sedan ta 100 ml tre gånger om dagen. Det är bra att dricka det, även om dina händer sväller före din period.

Förhindra svullnad före menstruation

Men det mest effektiva sättet att hantera manifestationerna av premenstruellt syndrom i förväg. Se till att genomgå en undersökning med specialister, eftersom allvarligt ödem, till exempel njurfel, kan vara dold bakom konventionellt ödem..

Var och en har sina egna nackdelar och fördelar, men det är mer effektivt att använda komplex behandling. Hur man kan bli av med ödem före menstruation, föreslå några fler tips, tidtestade.

Livsstil och näring

Oavsett hur trite det kan låta, men rätt näring, berikad med färsk frukt och grönsaker, hjälper en kvinna att bekämpa ödem, inklusive.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vitaminer i grupperna B, A, C och zink. Ett stort antal av dem finns i sallad, pumpa och solrosfrön, kött och mejeriprodukter..

Därför bör alla kvinnors diet alltid innehålla dessa ingredienser.

Doserad fysisk aktivitet hjälper också till att ta bort överskott av vätska från kroppen. Men i inget fall bör du begränsa din dricksordning, annars kan du få uttorkning. Varje fysisk träning stimulerar diurese och tarmmotilitet hos alla kvinnor. Därför, efter träning, kommer trangen till toaletten alltid i hastighet.

Sport balanserar också nervsystemet, och detta skapar förbindelser mellan vävnader och organ, balanserar kvinnans hormonprofil. När allt kommer omkring är ett överskott av östrogen och en brist på gestagener den främsta orsaken till utvecklingen av ödem.

En kvinna bör justera sin kroppsvikt. Fettvävnad är känt för att vara en källa till östrogen. Ju mer extra kilo, desto mer uttalat ödem och andra manifestationer av premenstruellt syndrom.

Det bör också förstås att i närvaro av en samtidig patologi hos en kvinna kan det förvärra manifestationerna av PMS. Till exempel kommer benödem före menstruation att vara ljusare hos dem som har åderbråck i nedre extremiteter. Därför är det värt att tänka på behandling, ibland till och med kirurgiskt, för att förbättra ditt livskvalitet.

Vi rekommenderar att du läser en artikel om bensmärta som ett tecken på PMS. Från det kommer du att lära dig om orsakerna till obehag före menstruation hos ungdomar och kvinnor, benproblem i klimakteriet samt sätt att bli av med smärta.

Drogbehandling

I kampen mot premenstruellt syndrom, och ödem i synnerhet, används ett stort antal läkemedel, vanligtvis hormonella i naturen.

Orala preventivmedel

Dessa är de från de mest effektiva medlen. Men bara en gynekolog kan korrekt välja en medicin med hänsyn till kvinnans ålder och hälsa. Moderna preventivmedel inkluderar ofta hormoner med en urindrivande effekt. Till exempel "Jess." Som ett resultat är det en signifikant minskning i engorgement av bröstkörtlarna, vävnadspastor och till och med ödem i buken innan menstruationen försvinner.

Men konventionell födelsekontroll, som skapar en artificiell hormonell bakgrund hos kvinnor, kan minimera manifestationerna av PMS.

Ibland är det möjligt att förskriva endast gestagener i den andra fasen. Ofta används "Duphaston" eller "Norkolut." Det bör tas från 16 till 25 dagar av menstruationscykeln.

Prolaktinkorrigering

Om analysen bestämmer en ökning av prolaktinnivåer, leder dess korrigering ofta till en minskning av svårighetsgraden av puffiness, inklusive. De mest effektiva läkemedlen är Dostinex eller Parlodel..

Vitaminpreparat

Med tanke på att brister i vissa vitaminer spelar en roll i patogenesen av ödem, kommer regelbundet intag av komplexen också att bidra till att minska svårighetsgraden av PMS. Särskilt effektiva är speciella formuleringar för korrigering av hormonnivåer. Till exempel "Time Factor" och liknande. Ofta hjälper de till att lindra bröstsvullnad före menstruation och dess ömhet..

Diuretika läkemedel

Genom att ta diuretika med början av den andra fasen hjälper kvinnor också att hantera ödem effektivt. Den mest lämpliga verkningsmekanismen är Veroshpiron.

Tillskott och homeopatiska medel

Man kan inte ignorera effekten av den patenterade alternativa medicinen. Som regel, medan du tar kosttillskott och homeopatiska läkemedel, är alla symtom på PMS, inklusive svullnad, minimala eller stör inte en kvinna alls.

En av de mest populära och effektiva är Cyclodinone, Mastodinone och andra. Men ofta med tillbakadragande av läkemedel finns det alla symptom tillbaka.

Folkrättsmedel

Många kvinnor föredrar fortfarande att använda växter för behandling och förebyggande, så de är intresserade av hur man kan ta bort ödem innan menstruationen och använder dem. Följande örter har visat sig vara effektiva i dessa situationer:

Om ödem inträffar före menstruationen kommer läkaren att berätta hur du ska hantera dem effektivt. Naturligtvis bör en kvinna genomgå undersökning och undersökning av en specialist för att identifiera sjukdomar som kan förvärra eller provocera sådana tillstånd.

Eftersom den främsta orsaken till uppkomsten av puffiness är i strid med den hormonella bakgrunden, är det mest effektiva sättet hormonell korrigering i kombination med vitamin och örtmedicin.

Men bara den kvalificerade specialisten kommer att kunna välja de lämpligaste systemen efter att ha undersökt och fastställt kvinnans hälsonivå.

8 orsaker till benödem före menstruation

Menstruation, eller menstruation, är en fysiologisk process som observeras hos varje kvinna. Det är ett steg i cykeln under vilket avvisningen av livmoderens yttre lager - endometrium. Menstruationens huvudfunktion är att förbereda den kvinnliga kroppen på graviditet.

Före menstruationens början och i början av cykeln har en kvinna olika symtom. Några av dem leder till funktionshinder. En av dessa är svullnad i benen före menstruation.

Vidare, med vad detta symptom är associerat, och av vilka skäl det sprider sig till andra delar av kroppen.

orsaker

Kvinnans kropps arbete beror direkt på hormoner, vars indikatorer ändras under hela menstruationscykeln.

Så under lutealfasen - tidsperioden mellan ägglossning och början av menstruationsblödning - börjar corpus luteum i äggstocken snabbt producera progesteron, östradiol och androgener.

Dessa hormoner leder till dålig hälsa före menstruation, inklusive bildning av ödem.

Det främsta skälet är vätskeansamling i kroppen. Med ökad produktion av hormoner under den premenstruella perioden störs vatten-saltbalansen. Som ett resultat kvarhålls vätska och salter i vävnaderna..

Varför stör ödem före menstruation en kvinna, vilka hormoner påverkar detta?

Östrogener - kvinnliga könshormoner som bildas av äggstocksfolliklar - är de främsta skyldigheterna för uppkomsten av ödem före början av menstruationen. Det antas att de kvarhåller natrium och vätska i cellerna, vilket leder till deras koncentration i vävnaderna..

Nivån på detta hormon (producerat av corpus luteum i äggstocken och har många användbara funktioner, vars huvudsakliga är: kvinnans förmåga att bli gravid, förnya endometrium, ge en diuretikum, ta bort överskott av natrium från kroppen) ökar flera dagar före början av menstruationen. En betydande minskning av dess prestanda sker under menstruationen. Vid denna tidpunkt återvänder kvinnans hälsa till det normala.

Prolaktin. Det hormon som ansvarar för produktion av bröstmjölk under postpartum-perioden, stimulering och utveckling av bröstkörtlarna. En ökning av prolaktinnivåerna leder till stagnation av natrium i kroppen.

Hypofyshormon (ACTH). Det påverkar produktionen av progesteron och östrogen. Mot bakgrund av stressiga situationer och känslomässiga överbelastningar produceras det i större mängder. Detta orsakar en kränkning av förhållandet mellan hjärnområden och ökad omvänd absorption av vätska i njurarna..

Vasopressin. Under den premenstruella perioden syntetiseras intensivt vasopressin, ett hormon som produceras av binjurarna. Dess ökade produktion leder till en antidiuretisk effekt, vilket bidrar till en minskning av urineringens frekvens. Detta orsakar vätskeansamling i kroppen..

Brist på vitaminer och mineraler, samt förekomsten av giftiga ämnen i en kvinnas kropp, leder till ödem i alla delar av kroppen.

Den premenstruella perioden åtföljs nästan alltid av ökad aptit. En kvinna börjar missbruka stekt, kryddig, salt mat, vilket leder till vätskeansamling i kroppen. Den farligaste provokatören av ödem är salt. Denna produkt lockar bokstavligen vatten till sig själv och tillåter inte att den går ut naturligt.

Samtidigt försvinner också lusten att flytta. Jag vill ljuga hela tiden, apati, trötthet, svaghet uppträder.

Minskad aktivitet och långvarig vistelse i en position leder till vätskeansamling i vävnaderna. Därför svullnad i kroppen.

Och detta händer bara för att skydda kvinnan från eventuell uttorkning, allvarlig blodförlust med kraftiga blödningar under menstruationen.

Orsaker till svullnad i benen

Svullnad i benen, liksom andra delar av kroppen, sker i slutet av den andra cykeln på grund av hormonell obalans. Men det finns ett antal faktorer som väcker uppkomsten av ett symptom i detta område.

Stor belastning på benen. Några dagar före menstruationen måste en kvinna som är benägen att svullna i benen minska belastningen på hennes undre extremiteter. Det kommer att hjälpa till i kampen mot problemet med kompressstrumpor, ta ett fotbad på natten, massage, benens läge medan du vilar ovanför kroppens plan.

En stor mängd vätska som konsumeras på natten.

Plana fötter, åderbråck.

Smala, dåliga kvalitet, felaktigt utvalda skor.

Okontrollerat intag av läkemedel.

Brist på magnesium, vitamin B6.

Det är lätt att fastställa svullnad i benen. Sätt bara på kaviaren. Där visas ett hål som inte kommer att försvinna på länge. Så snart din period är slut försvinner svullnaden..

Orsaker till svullnad i ansiktet, händerna, kroppen

Flickor med hjärta, kärl, endokrin, infektionssjukdomar, patologier i njurarna, levern, metaboliska störningar i kroppen, vitaminbrist, hypertoni och fetma faller in i riskzonen. Varför sväller kroppen, händerna, ansiktet innan menstruationen? Påverka detta:

 • fel livsstil;
 • brist på sömn;
 • dricka mycket vätska över natten;
 • trötthet, fysisk och mental överarbetning;
 • dåliga vanor;
 • dålig blodcirkulation, igensatta kärl;
 • hormonell obalans.

En annan provocerande faktor är övervikt och fetma..

Användbar: Svullna ben efter solbränna

Är det farligt

Läkarna säger att svullnad före menstruation är normalt. Så snart menstruationen är över, den hormonella bakgrunden återställs, försvinner symptomet omedelbart. Men detta förekommer inte hos alla kvinnor. Symtomet fortsätter att bry sig efter det är slutfört. Detta händer hos flickor med:

 • övervikt - östrogener tenderar att koncentrera sig i fettvävnad;
 • oregelbunden cykel;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever, njurar i kronisk form;
 • könssjukdomar - endometrios, närvaron av cyster, polypper i äggstockarna;
 • hjärtpatologier.

Sannolikheten för ödem ökar hos tonårsflickor, kvinnor efter 40 år som väntar på klimakteriet, liksom de som tar hormonella läkemedel under lång tid.

Felaktig och irrationell näring, upprätthållande av en stillasittande livsstil, konstant stress, fysisk överbelastning, förekomsten av missbruk orsakar också svullnad i kroppen.

Hur visar det sig

Svullnad före menstruationens början kan både kroppen och dess enskilda delar - ansikte, händer, ben, mage, område under ögonen, bröstkörtlar.

På kvällen blir symptomen mer uttalad. Om hela kroppen är svullen, märker kvinnan en märkbar oberoende viktökning - med 2-3 kg. I detta fall lämnar inte känslan av tyngd. Efter menstruationens slut återgår vikten till sin ursprungliga nivå.

Ödem i ansiktet manifesteras i form av svullnad under ögonen, utseendet på påsar. Puffiness på benen förekommer i området för fötter, mindre ofta på ytan av vristerna och benen. Upplevelser - som om fötterna spricker från insidan blir skor plötsligt trånga.

Bröstödem åtföljs nödvändigtvis av obehag och bristande smärta i hela bröstet. Ibland handlar det om att det gör ont för en kvinna att ta bort behån. På händerna manifesteras symptomen oftast i området med händer och fingrar. Ödem kan upptäckas på svårt att ta bort ringar.

Användbart: Hur man kan bli av med svinbrännskador

Vad ska man göra

Till en början bör en kvinna konsultera en läkare för att utesluta den patologiska processen. Om det efter att ha gått testen visade sig att symptomet uppträder av fysiologiska skäl, kommer läkaren att råda:

 • öka volymen konsumerad renad vätska upp till 2 liter (det är bättre att dricka vatten under första hälften av dagen);
 • minska mängden salt (det är bättre att helt överge produkten under den premenstruella perioden, särskilt för de kvinnor som är benägna att ödem);
 • ta diuretika (diuretiska) läkemedel;
 • granska näringsdieten och introducera diuretika i menyn - druvor, rödbetor, ananas, pumpa, gurkor, vattenmelon, fänkål och persilja.

Det skulle vara trevligt att gå in för sport. Gymnastik och lätta övningar påskyndar avlägsnande av överskottsvätska från en kvinnas kropp. Ett lugnande varmt bad hjälper också. Men att ordna fasta dagar och äta en strikt diet under denna period är onödigt. Näring måste vara balanserad och korrekt..

Ödem före menstruation är en normal fysiologisk process som påverkar varje andra kvinna. För att förhindra att de förekommer måste du noga övervaka din hälsa i slutet av den andra cykeln, byta till en riktig diet, flytta mer, undvika stress, överdriven fysisk ansträngning och dricka mer vatten.

Orsakerna till ödem före menstruation avslöjas

Innan de dagar som kallas "kritiska" känner de flesta kvinnor "inte på bästa sätt".

Mage och nedre ryggsmärta, yrsel, illamående, hjärtklappning, utslag i huden och en kraftig förändring i humör, irritabilitet och tendens till depression har blivit nästan normen.

Tyvärr blir sådana tillstånd ett ämne för felaktiga skämt: premenstruellt syndrom (PMS) har länge blivit ett "samtal om staden", även om man inte borde skämta med hälsan.

Normala fysiologiska processer bör fortsätta lugnt, även om läkare anser att vissa obehag är acceptabla: ändå hormonella förändringar. Idag kommer vi att prata om en så obehaglig följeslagare av kritiska dagar, som svullnad före menstruation. Är detta en norm eller en avvikelse? Vad du ska göra och hur kan, om inte helt bli av, så minska svullnad före menstruation?

Varför uppkommer ödem före menstruation

Ödem före menstruation är en ofta manifestation av PMS. Några dagar före menstruationen förekommer de hos de allra flesta kvinnor, men medicinsk vetenskap kan ännu inte förklara orsakerna. En kvinna är en hemlighet inte bara för vetenskapen, och det är knappast värt att kräva exakta svar, men det finns många antaganden.

Östrogener - könshormoner som produceras av äggstocksfolliklarna anses vara de viktigaste "syndarna", även om inga konkreta bevis har tagits emot: det antas att de behåller natrium i cellerna och vätskan bibehålls också - det är ödem. Samtidigt nämns det sällan att östrogennivån är hög, inte precis före menstruationen, när ödem uppträder, men i mitten av cykeln.

Det antas också att vid denna tidpunkt faller nivån av progesteron, ett hormon som produceras av corpus luteum i äggstocken och utför många funktioner (progesteron är ansvarig för den normala cykeln, förnyelse av endometrium och förmågan att bli gravid; avlägsnar överskott av natrium, ger en diuretisk effekt).

Innan menstruationen börjar ökar progesteronnivån och minskar innan de börjar. under menstruationen producerar kroppen väldigt lite.

Emellertid försvinner ödem i början av menstruationen; Progesteron kan inte "skyllas för allt", men det är allmänt accepterat att en sänkning av dess nivå bidrar till ansamlingen av natrium.

Samtidigt "prolaktin", som ansvarar för produktionen av bröstmjölk, "kommer in i scenen": ägget har mognat, vilket innebär att vi måste agera. Det kan också hålla vätska, särskilt om cellerna är känsliga för det..

Ett annat hormon - ACTH, påverkar produktionen av östrogen och progesteron, och under stress i hypofysen produceras det mer: det har också ett direkt samband med vätskeansamling.

Den andra sidan är förknippad med en brist på vitaminer och mineraler och ett överskott av skadliga ämnen, men detta ämne är för omfattande.

Kom ihåg kort: hos många kvinnor manifesteras PMS i en ökad aptit (detta är normalt - kroppen "lagrar" vid graviditet) och förvärring av smakpreferenser.

Det senare, med ett överflöd av alla slags "snacks" och färdiga produkter, har moderna människor mycket: lätt att vänja sig - svårt att vägra.

Ofta, före menstruationen, "tillåter" kvinnor sig själva skarpa och salta, rökt och fet: kroppen är redan benägen att ödem, och sedan finns det sådana "kosttillskott". Sötsaker och oljig "mjölk", bakverk och konserverade marinader bidrar också till ansamling av vatten - särskilt mot bakgrund av påfrestningar som ofta "grips" med PMS.

Samtidigt vill jag inte flytta, det finns en önskan att "ligga i en varm mink" - också "tänkt av naturen", och fest på något: aktivitet minskar - vätska kvarhålls i vävnader.

En annan åsikt, inte utan anledning: genom att ackumuleras skyddar vätskan den kvinnliga kroppen mot uttorkning, vilket är möjligt mot bakgrund av blodförlust under menstruationen - naturen tog också hand. Näringsämnen elimineras också med blod - till exempel B-vitaminer och järn: skyddsmekanismen verkar inte överflödig.

Det här är normalt?

Och det finns fler frågor än svar; Dessutom är ödem före menstruation inte för alla kvinnor. Experter förklarar: i de flesta fall är denna reaktion av kroppen naturlig, som ett svar på hormonella förändringar. Efter menstruationen normaliseras den hormonella bakgrunden och ödemet försvinner, men inte för alla: oftare kvarstår de i de som tillhör "riskgrupperna".

Dessa är överviktiga kvinnor - östrogener samlas i fettvävnad - och en oregelbunden cykel; som lider av kroniska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet (polypper, cyster, endometrios, etc.).

), hjärta och blodkärl, mag-tarmkanal, lever och njurar; ta hormonella preventivmedel; tonårsflickor och kvinnor efter 40 år.

Predispositionen för ödem ökar dramatiskt med dålig näring, ofta konsumtion av produkter med fytoöstrogener, inaktiv livsstil, fysisk och emotionell överbelastning och en tendens till dåliga vanor.

Hur manifesterar de sig

Inte bara ben kan svälla - skorna blir små, utan också händer och ansikte - "väskor" under ögonen, puffiness. Ofta sväller bröstet och buken, och ibland hela kroppen - oftare med nedsatt njurfunktion.

På kvällen är ödem före menstruation mer märkbart, särskilt med stillasittande eller stående arbete. Men för någon är de mer uttalade på morgonen: det noteras att många "godsaker" och "delikatesser" bidrar till vätskeansamling.

Vad ska man göra?

Är det möjligt att undvika svullnad innan menstruationen alls? Det är möjligt, men det kommer att vara nödvändigt att radikalt förändra livsstilen - i synnerhet skulle det vara trevligt att vila några dagar innan din period. Inte alla kommer att kunna gå på jobbet just nu, men det är fullt möjligt att förbättra vatten-saltmetabolismen: ödem är antingen obetydligt eller nästan omöjligt.

För att minska svullnad före menstruation, lägg till mer rent vatten i kosten, upp till 1,5-2 liter, beroende på typ av kroppsbyggnad, men under den andra halvan av dagen försöker du dricka mindre; natrium kommer att lösas upp och elimineras från vävnaderna. Grönt te och örtte kommer också att hjälpa; kaffe är bättre att inte dricka ännu, trots dess diuretiska effekt: det kommer att vara mer skada än nytta. Eftersom kroppen på grund av kaffens diuretiska effekt försöker hålla kvar vätska.

Det är bättre att bygga en diet så att det inte finns några överskott alls, men åtminstone en vecka innan menstruationen, ta bort livsmedel som upprör balans: rökt mat, stekt mat, animaliskt fett, godis, minska mängden salt, tillsätt fler färska grönsaker, frukt och örter, som gurkor, vattenmeloner och fänkål. Vid övervikt är detta särskilt viktigt: kaloriintaget bör minskas.

Gymnastik och promenader skyddar också mot ödem före menstruation. Träna lugnt och regelbundet: på så sätt hjälper du till att fungera i alla organ och system.

Det är användbart att simma eller bara ta ett varmt (inte varmt!) Bad: urinering kommer att öka.

Men det är omöjligt att ordna dieter eller hårda fasta dagar under den andra halvan av cykeln: kroppen är inställd på att "lagra" näringsämnen, och deras begränsning kan provocera vätskeansamling.

Bästa botemedel för ödem

All medicinering mot ödem före menstruation föreskrivs naturligtvis av läkaren efter en fullständig undersökning: du kan inte eliminera ödem med medicin själv.

Folkläkemedel är en annan fråga, men de bör också konsulteras med en gynekolog..

En blandning av juice med en urindrivande effekt kommer att vara användbar för många kvinnor. Nypressade juice av morötter, gurkor och citron blandas i lika delar (1/2 kopp), tillsätt vatten efter smak och dricka blandningen i 3 doser under dagen.

Pepparmintinfusion från ödem innan menstruationen kan drickas 5-6 gånger om dagen. 30 g torrt råmaterial hälls med kokande vatten (1 l), behållaren täcks och insisteras i ungefär en timme: svullnad går snabbt.

Andra diuretiska örter: burdock, morwort, kamomill, persilja, majsstigmas, hagtorn (blommor och frukter), etc..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar.....

Orsaker till smärta i nedre del av magen hos kvinnor (vänster, höger), behandling av patologi


Smärta i nedre del av buken hos kvinnor är det vanligaste skälet till att besöka en gynekolog. Ett sådant smärtsyndrom kan emellertid vara ett tecken på akut kirurgisk eller neurologisk patologi....

Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ....