Vikt före, under och efter menstruationen: hur kroppsvikt förändras beroende på menstruationscykeln?

Intim

Hormonförändringar som inträffar i en kvinnas kropp i olika stadier av menstruationen påverkar många interna processer. Ofta märker flickor som övervakar sin vikt att på kvällen till menstruationen visar skalor en stor siffra i frånvaro av kränkning av kost och fysisk aktivitet. Fluktuationerna kan variera från mindre till mycket betydande, beroende på kroppens individuella egenskaper..

Varför ökar vikten under menstruationen?

Inför menstruationen förekommer en ökning i koncentrationen av progesteron och adrenalin och östrogenproduktionen minskar. Nivån av serotonin, en biologisk förening som ansvarar för gott humör och sömn, sjunker också. Det är därför en kvinna före menstruationen känner sig ofta deprimerad och orolig. Förändringar i serotoninbalansen ökar viktökningen.

Hormonfluktuationer orsakar följande förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • Livmoderförstoring. I början av menstruationen når tjockleken på det inre skiktet maximalt, blodflödet aktiveras, vilket resulterar i att volymen av organet ökar.
 • Ökad aptit. Hormonförändringar aktiverar mitten av hunger, ökar utsöndringen av körtlarna i matsmältningssystemet. På grund av en minskning av produktionen av serotonin och en ökning av adrenalinnivån förvärras stämningen, så en kvinna känner ofta önskan att äta något välsmakande eller sött.
 • Vätskeretention i organ och vävnader. Detta fenomen förklaras av lagring av fukt före den förestående förlusten av det under menstruationsblödning. På grund av försämrad vatten-saltmetabolism och minskad rörlighet uppträder ofta förstoppning, vilket leder till en fördröjning av avföring i tarmen.
 • Bröstsvullnad. Under påverkan av progesteron rusar blod till dem, mängden epitelvävnad ökar, bröstet "blir tyngre".

Kommer den förvärvade massan att försvinna efter menstruationen?

Ökad vikt lämnar 5-7 dagar efter början av menstruationen. Vid denna tid ökar östrogennivån, överskott av vätska lämnar kroppen och avföringen blir bättre. Bröstet återgår till sin normala storlek, livmodern rensas från epitelskiktet och minskar i volym. Sådana förändringar leder till att vikten under menstruationen gradvis minskas.

I genomsnitt i slutet av cykeln ökar vikten med 1 till 1,5 kg, men denna siffra kan nå 3–5 kg beroende på individuella egenskaper och genetiska predisposition. Om en kvinna kunde hantera ökad aptit och en förändring i smakpreferenser före och under menstruationen, återgår hennes vikt till originalet.

Hur man håller vikten på plats?

Om kroppsvikten inte ökar samtidigt på cykeln betyder det att kvinnan lyckas hantera hormonförändringar som påverkar vikten. Överensstämmelse med drickregim, näringsregler och fysisk aktivitet är av stor betydelse..

Vätskeintag

Mängden dricksvatten är en individuell indikator. Trots att ansamling av vätska av kroppen före menstruationen är det omöjligt att begränsa intaget. Otillräckligt vattenintag leder till en ännu större försening, så du måste dricka inte mindre än vanligt. Volymen anses vara normal från 1,5 till 3 liter per dag, eller minst 30 ml vatten per 1 kg vikt.

Undvik sockerhaltiga läsk och juice. Kaffe bör kasseras till förmån för örtte. Koffin hjälper till att stimulera aptiten, har en spännande effekt på kroppen och höjer sockernivåerna, som inte på något sätt hjälper till att övervinna den ökade önskan att äta något smakfullt..

Det rekommenderas inte att dricka mycket vätska 2-3 timmar före sänggåendet, eftersom detta inte bara leder till vakna upp på natten på grund av täta urinering, utan också ökar puffiness. Detta beror på kärlets oförmåga att hålla kvar överskott av vätska, vilket resulterar i att det tränger in i det extracellulära utrymmet och ackumuleras i vävnaderna.

Näringskorrigering

För att bibehålla normal kroppsvikt, trots ökad aptit på grund av hormonella förändringar, bör du inte äta för mycket och missbruka fet och sockerrik mat. Ett glas vatten innan en måltid fyller magen, ger en snabb mättnad med mindre ätit och hjälper till att förhindra överätning..

Måltider bör vara ofta, du måste äta i små portioner. Mjölkprodukter med låg fetthalt är välmättade och har ett lågt kaloriinnehåll. Missbruk av bageriprodukter leder till viktökning, så det är bättre att överge dem eller begränsa sig till en liten mängd. Dieten bör innehålla spannmål, grönsaker och magert kött, helst kalvkött och fjäderfä.

För att minska vätskeretentionen rekommenderas det 1 till 1,5 veckor innan menstruationen börjar för att vägra salta, rökt och fet mat. En stor mängd salt och skadliga tillsatser innehåller korv, korv, chips, snabbmat, majonnäs. Sött te och kaffe bidrar till den ökade insulinproduktionen, vilket leder till ansamling av vatten i vävnaderna. Användningen av alkohol leder till en liknande effekt..

Säkra produkter som bovete, äpplen, gurka, paprika och persilja hjälper till att avlasta överskottet av vätska från kroppen. Att minska puffiness bidrar till användningen av bär - jordgubbar, körsbär, hallon. Begränsa mängden mat som innehåller mycket kreatin - ett protein som fångar vatten i kroppen: sill, fläsk, lax och nötkött..

Måttlig träning

Motion hjälper inte bara att bränna en stor mängd energi utan förbättrar också humöret, eftersom det bidrar till produktionen av endorfiner, naturliga antidepressiva medel. Måttlig träning leder till en minskning av hunger på grund av förändringar i mängden peptidhormoner.

Studier har visat att löpning är särskilt aktivt i mitten av hunger i hypotalamus. Ett löpband i gymmet är ett bra alternativ, men att jogga i den friska luften kommer att vara mer användbart, vilket också hjälper till att mätta kroppen med syre och förbättra humöret. Om en kvinna sätter upp sig att gå ner i vikt är det bättre att öka fysisk aktivitet under de sista dagarna av cykeln - under denna period under träningen förbränns en tredjedel fler kalorier än vanligt.

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Hur vikten påverkas av dietförändringar

Strax före menstruationen börjar överskottsvätska aktivt ackumuleras i kroppen. Kvinnan är mycket svullen. Det finns en känsla av svullnad. Detta tillstånd orsakar också:

 • nedsatt funktion i tarmsystemet;
 • förstoppning.

På grund av onödig vätska hos en kvinna uppstår en viktökning med 2-3 kg. Kroppsvikt normaliseras omedelbart efter kritiska dagar. Gradvis kommer flickan att komma till sin vanliga form.

Risken för ansamling av överskottsvätska ökar under påverkan av vissa faktorer av patologisk och fysiologisk karaktär, som beskrivs i tabellen.

Fysiologiska skälRisken för vätskeansamling ökar med: • konsumtion av överdrivna mängder salt mat i kosten; • missbruk av söt soda och drycker; • överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker; • användning av hormonella läkemedel; • dålig njurfunktion. Ökad puffiness indikerar att njurarna inte kan klara sina plikter.
Patologiska orsakerOm svullnaden är överdriven och förekommer regelbundet, bör följande sjukdomar misstänkas: • njurar; • lever; • hjärta och blodkärl. Allergiska reaktioner bidrar också till vätskeansamling.

Strax före menstruationen inträffar en snabb förändring av den hormonella bakgrunden. Progesteronnivåerna ökar vid tidpunkten för ägglossningen. Efter några dagar minskar han och östrogen betydligt..

Under denna period har flickor tårfullhet och humörsvängningar

En kraftig nedgång i progesteron och östrogen påverkar negativt en kvinnas tillstånd. Denna period kallas premenstruellt syndrom. Med menstruation och kort före de kritiska dagarna, visar flickan allvarlig tårfullhet och ett depressivt tillstånd. Ätpreferenser förändras. Vissa favoritmat börjar känna sig sjuk.

Hos kvinnor ökar aptiten under kritiska dagar. Det finns en önskan att ständigt äta. De flesta flickor under denna period missbrukar olika bullar, kakor och bakverk. Detta är typiskt även för de kvinnor som följer en hälsosam livsstil och vägrar enkla kolhydrater i vardagen..

Diagnostik

I fall där viktökning hos en kvinna inträffar oberoende av menstruationscykeln, bör man uppmärksamma andra skäl förutom fysiologiska. Kanske finns det störningar i kroppen som påverkar det endokrina systemet. I dessa fall indikeras användningen av ytterligare diagnostiska verktyg, som inkluderar sådana instrumentella och laboratoriebekräftelsesmetoder som:

 1. datortomografi.
 2. Ultraljudsundersökning av äggstockar, binjurar, sköldkörteln.
 3. Biokemiska studier av blodprover för elektrolyter, hormonspektrum.
 4. Kolhydrattoleranstest.
 5. Test av blodsocker.

Undersökning av en gynekolog måste kompletteras med ett besök hos en endokrinolog. Resultaten av en omfattande diagnos gör det möjligt för oss att dra slutliga slutsatser om orsaken till uppkomsten av övervikt under menstruationen.

Mekanismen för progesteronvatten

En av de främsta orsakerna till viktökning före menstruationen är vattenhållning i kroppen. Det är viktigt att veta hur många dagar före menstruationen massan börjar öka. Denna process aktiveras i den andra fasen av cykeln på grund av produktionen av en stor mängd progesteron, ansvarig för att förbereda flickan för graviditet.

Oftast under denna period får kvinnor 1,5–2 kg. En sådan förändring betraktas som normen, och om en kvinna under denna period inte äter mycket godis, kommer viktökning att försvinna efter menstruationen.

Progesteron som producerats före menstruationen främjar viktökning och indirekt. En ökning av nivån på detta hormon i kroppen leder till att immunsystemet börjar försvagas gradvis. Denna process förklarar de ofta förvärrade kroniska sjukdomarna hos kvinnor strax före de kritiska dagarna. Vissa utvecklade patologier påverkar den hormonella bakgrunden.

Mer information om vad som händer med hormoner före menstruation, läs i en separat artikel på vår webbplats.

Om den hormonella bakgrunden inte har förändrats väsentligt kan premenstruellt syndrom uppstå: produktionen av östrogen och serotonin minskar, kvinnan blir irritabel, hon har längtan efter söta och kalorifattiga livsmedel. I det här fallet beror på hur mycket vikt som kommer att öka under menstruationen endast av dragkraften för felaktig näring. På grund av ett sådant beroende läggs oftast 1,5–3 kg till den ursprungliga kroppsvikten.

Varför ökar vikten under menstruationen?

Inför menstruationen förekommer en ökning i koncentrationen av progesteron och adrenalin och östrogenproduktionen minskar. Nivån av serotonin, en biologisk förening som ansvarar för gott humör och sömn, sjunker också. Det är därför en kvinna före menstruationen känner sig ofta deprimerad och orolig. Förändringar i serotoninbalansen ökar viktökningen.

Hormonfluktuationer orsakar följande förändringar i den kvinnliga kroppen:

 • Livmoderförstoring. I början av menstruationen når tjockleken på det inre skiktet maximalt, blodflödet aktiveras, vilket resulterar i att volymen av organet ökar.
 • Ökad aptit. Hormonförändringar aktiverar mitten av hunger, ökar utsöndringen av körtlarna i matsmältningssystemet. På grund av en minskning av produktionen av serotonin och en ökning av adrenalinnivån förvärras stämningen, så en kvinna känner ofta önskan att äta något välsmakande eller sött.
 • Vätskeretention i organ och vävnader. Detta fenomen förklaras av lagring av fukt före den förestående förlusten av det under menstruationsblödning. På grund av försämrad vatten-saltmetabolism och minskad rörlighet uppträder ofta förstoppning, vilket leder till en fördröjning av avföring i tarmen.
 • Bröstsvullnad. Under påverkan av progesteron rusar blod till dem, mängden epitelvävnad ökar, bröstet "blir tyngre".

symtomatologi

En uppsättning av några extra kilo är inte det trevligaste tecknet för någon kvinna. Detta bör dock inte betraktas som kritiskt, eftersom vikten efter menstruationens slut kommer att återgå till sitt ursprungliga värde. I det fall då detta inte händer måste du vara uppmärksam på din egen kropp och försöka fastställa orsaken till vad som hände. Om det inte är möjligt att självständigt identifiera orsakerna är det viktigt att söka hjälp från en läkare.

Han kommer att berätta hur många dagar viktökning innan menstruationen inträffar. Under den kliniska undersökningen kommer specialisten också att fokusera på de symtom som stör patienten. Om det inte finns några andra klagomål förutom viktökning, måste läkaren identifiera och bekräfta dem. Ofta betraktas liknande situationer som manifestationer av premenstruellt syndrom som utvecklas hos de flesta kvinnor.

Förutom viktförändringar kan följande manifestationer noteras:

 1. Förstoppning.
 2. Illamående.
 3. Sömnproblem.
 4. Humör förändras.
 5. Känsla av värme.
 6. Hjärtslag.
 7. Yrsel, huvudvärk.
 8. Svullnad i ansiktet, lemmarna.
 9. Törst, ökad aptit.
 10. Abdominal ömhet.
 11. Bröstkänslighet.

Förekomsten av alla dessa tecken är inte obligatorisk, men oftast manifesteras en kombination av flera av dem. Hos vissa kvinnor är symtomen allvarliga och orsakar betydande obehag, i andra är de nästan osynliga. Allt beror på den kvinnliga kroppens känslighet för förändringar i den hormonella bakgrunden, som åtföljer menstruationsperioden.

Det finns även viktökning före menstruation under en diet.

orsaker

Orsaken till viktökning omedelbart före och under menstruationen bör främst sökas i fysiologiska processer. Det är känt att en kvinnas kropp varje månad genomgår förändringar som syftar till graviditet.

Varför viktökning före menstruation händer?

Sådana förändringar orsakas av förändringar i den hormonella bakgrunden, medan en förändring i kroppsvikt kan bero på påverkan av följande faktorer:

 1. Ärftlighet.
 2. Näringsfel.
 3. Premenstruellt syndrom.

Frågan om ärftlig predisposition tas upp under många förhållanden, och i denna situation är det direkt viktigt. Det är omöjligt att förneka kvinnans näringsfel, som kan uppstå när som helst och förvärra före menstruationen.

Enligt recensioner stör vikt ofta före menstruationen ofta.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att inte bli bättre innan menstruationen är det nödvändigt för denna period att ändra din livsstil. Cope med extra kilo hjälper kostbegränsningar, fysisk aktivitet. Om en kvinna har problem med viljestyrka eller välbefinnande, kan hon ta mediciner på rekommendation av en läkare.

Allmänna rekommendationer

För att inte bli fet innan menstruationen måste en kvinna övervaka vad hon äter. Under denna period bör du vägra:

 • från kaffe;
 • rökt produkter;
 • salt mat;
 • läsk och energi;
 • kryddig rätter;
 • kryddor;
 • choklad och andra godisar.

För att förhindra sådana konsekvenser måste du under menstruation föredra följande livsmedel:

 • yoghurt med låg fetthalt;
 • färsk frukt och grönsaker med undantag av baljväxter och vitkål;
 • keso blandad med kanelhonadressing;
 • spannmål tillverkade av fullkorn som innehåller stora mängder fiber.

Efterrätter tillagade på basis av yoghurt och keso hjälper till att reglera aptiten före menstruationen och samtidigt förhindra uppkomsten av extra kilo. Osötad frukt och bär rekommenderas som ytterligare ingredienser. Om en kvinna har ett uttalat premenstruellt syndrom rekommenderas det att dricka lugnande medel, kamomill, te, melissa-infusioner, valerian.

Trots det faktum att många kvinnor under menstruationen upplever obehag, under denna period är det omöjligt att helt överge fysisk aktivitet. Tunga träningspass som kräver muskelspänning bör ersättas med lätta träningspass eller måttlig aktivitet. Under menstruationen kan vikten justeras genom att gå i frisk luft, meditation, yoga.

Läkemedel kan hjälpa till att hantera viktökning under menstruationen:

 1. Vitaminkomplex, som inkluderar C, A, E, B, samt zink (Cyclovita, Cyclodinone, Supradin, Time factor).
 2. Preventivmedel. Regelbundet intag minskar sannolikheten för att få extra kilo under menstruationen. Endast en gynekolog bör välja sådana läkemedel.
 3. Diuretika mediciner. Att hjälpa till att hantera ansamling av vätska i kroppen är möjligt. De kan emellertid endast användas i frånvaro av njurpatologier..

Innan du använder något läkemedel måste du rådfråga en läkare.

Andra metoder

För att bekämpa viktökning under menstruationen kan du använda folkrecept:

 1. Ta 3 matskedar av kalendula och citronmelissblommor, blanda och häll en halv liter kokande vatten. Behållaren stängs med ett lock och lämnas i 10 timmar. Det är nödvändigt att ta infusionen i 7-14 dagar i den andra fasen av cykeln, 0,5 koppar två gånger om dagen. Detta verktyg normaliserar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att minska aktiviteten för att öka övervikt före menstruationen.
 2. 100 gram av blandningen framställd av samma volym blommor av blåklint, kamomill, valerian, häll 0,5 liter vodka. Vätskan infunderas i 12 dagar och tar sedan 3 matskedar 2-3 gånger om dagen under en vecka. Denna infusion hjälper kroppen att hantera stress lättare, gör PMS mindre uttalad, varför en kvinnas begär efter godis minskar. Det har också en måttlig diuretisk effekt, vilket eliminerar risken för ödem eller vätskeansamling i kroppen.
 3. Den krossade calamusroten, hälld med alkohol i en andel av 1:20, insisterar 20 dagar. Du måste ta läkemedlet före måltid, 1 matsked. Det förbättrar ämnesomsättningen, varför mindre fett bildas. Det är värt att tänka på att calamusroten kan öka aptiten, så att du kan använda tinktur endast före måltiderna. Samtidigt bör man äta långsamt och tugga mat noggrant. Detta tillåter en liten mängd mättnad..

Användningen av alternativa recept under och före menstruationens början bör endast utföras efter att ha konsulterat en läkare i avsaknad av kontraindikationer för att ta den valda infusionen. Under behandlingen måste kostbegränsningar följas och fysisk aktivitet får inte glömmas. Med detta tillvägagångssätt kommer en kvinna inte att lida av uppkomsten av extra kilo i den andra fasen av menstruationscykeln.

Fysisk aktivitet

Förutom diet bör du vara uppmärksam på din fysiska aktivitet. Du bör sova minst 8 timmar om dagen, det rekommenderas också att simma, ofta gå i frisk luft, göra morgonövningar. När sömnlöshet uppstår rekommenderas att du badar med varmt vatten och använder andra avkopplingsmetoder, till exempel andningsövningar, aromaterapi, avslappnande musik.

Efterlevnaden av sådana enkla rekommendationer kommer att eliminera många manifestationer av PMS, förbättra det allmänna tillståndet under menstruationen.

Orsakerna till viktökning före menstruationen under en vecka har beskrivits ovan.

Kommer den förvärvade massan att försvinna efter menstruationen?

Ökad vikt lämnar 5-7 dagar efter början av menstruationen. Vid denna tid ökar östrogennivån, överskott av vätska lämnar kroppen och avföringen blir bättre. Bröstet återgår till sin normala storlek, livmodern rensas från epitelskiktet och minskar i volym. Sådana förändringar leder till att vikten under menstruationen gradvis minskas.

I genomsnitt i slutet av cykeln ökar vikten med 1 till 1,5 kg, men denna siffra kan nå 3–5 kg beroende på individuella egenskaper och genetiska predisposition. Om en kvinna kunde hantera ökad aptit och en förändring i smakpreferenser före och under menstruationen, återgår hennes vikt till originalet.

Hur viktökning är förknippad med livmoderstillväxt

Innan menstruationen förbereder den kvinnliga kroppen sig för naturlig befruktning. Det finns en fysiologisk utvidgning av livmodern. Orgelet är redo för sannolik befruktning och fästning av ägg..

Under menstruationen ökar livmodern i storlek

Det inre skiktet växer och förtjockas strax före menstruationsflödet. Detta förklarar ökningen i livmoderns storlek. Du bör inte oroa dig för detta, eftersom kroppen kommer att bli normal före slutet av kritiska dagar. Detta beror på frigörandet av endometrium.

Endometrial avstötning börjar, vilket är karakteristiskt för månatlig menstruation. Det är partiklarna i livmodern som flickan tillsammans med blodet kan observera på dynan.

Det provoserar också en ökning av kroppsvikt med 0,5-1 kg. Hos nolliparösa kvinnor är livmoderns längd 45 mm, bredden 46 mm, tjockleken 34. Efter födseln ökar storleken.

På grund av ökningen i livmodern sväller buken också betydligt. Överdriven flatulens observeras. Dessutom kan illamående och nedsatt avföring vara närvarande. Livmodern pressar på alla angränsande organ.

Många firar flatulens

Om vikten ökar under din period bör du granska din diet. Detta är det enda sättet att förhindra viktökning. Från kosten måste du ta bort:

 • oljig;
 • inlagd;
 • friterad;
 • mycket salt;
 • konfektyr;
 • bakverk;
 • såser;
 • bevarande;
 • kryddad;
 • soda;
 • shoppa juicer;
 • vegetabiliska oljor;
 • alkohol drycker.

Det är bättre att vägra majonnäs och ketchup. Maten ska vara balanserad och portionerad. Portioner bör vara små men ofta. Det är bättre att föredra färska grönsaker. Dessa är komplexa kolhydrater som hjälper till att ta bort överskott av vätska från kroppen..

Vi får inte glömma dricksregimen. Du måste dricka upp till 2 liter vatten per dag. Detta kommer att hjälpa till att rensa kroppen från giftiga ämnen och bidra till borttagande av onödig vätska som har samlats i cellerna på grund av metaboliska störningar..

Den unika kvinnokroppen

Naturen föreskriver att en kvinna måste fullfölja sitt uppdrag och föda ett barn, helst flera, så att mänskligheten inte avbryter. Strukturen i den kvinnliga kroppen och de inre organen skiljer sig betydligt från den manliga, eftersom det finns en plats för utveckling av embryot (livmodern) och äggstockarna, där en cell som kan befruktas föds.

Men bildandet av ett ägg kräver tid och resurser, som är hormoner som produceras av den kvinnliga kroppen i rätt mängd, progesteron och östrogen. Förberedelseprocessen varar en månad och är indelad i vissa stadier.

I allmänhet kallas allt detta för menstruationscykeln, som upprepas varje månad fram till graviditeten eller när en kvinna når en ålder då reproduktionsfunktionen försvinner.

Faserna i menstruationscykeln är kända för varje kvinna och de övervakar noggrant tidpunkten för ankomsten av menstruation, vilket är en bekräftelse på frånvaron av graviditet eller dess närvaro. Strax före blödningens början, som ett resultat av äggets död och dess utvisning från det kvinnliga reproduktiva systemet, sker en kraftig ökning i vikt, midja och en känsla av magen i fullhet, som om flera portioner fet och högkalorisk mat äts.

Tillståndet är deprimerande, särskilt för dem som behandlar ökningen av till och med några gram med tragedi. Och under menstruationen kan den öka från 900 gram till 3 kg eller mer, vilket beror på kvinnans individuella sammansättning och relaterade faktorer.

Det är omöjligt att undvika en sådan vinst i kilogram eller gram. Detta är inneboende i kvinnlig fysiologi. Men det är möjligt att utesluta viktökning, vilket inträffar på grund av misstag från flickor på bakgrund av menstruation. För att förstå orsakerna till överflödiga kroppsvolymer bör du förstå processerna som aktiveras i olika faser av menstruationscykeln.

Andra metoder

För att förbättra det allmänna tillståndet och minska sannolikheten för viktökning innan menstruationen under en vecka, kan du dessutom använda andra terapeutiska medel. Fysioterapeutiska förfaranden, till exempel balneoterapi, zonterapi och elektrorelaxion, förblir relevanta. Dessutom är metoder för psykoterapeutiskt inflytande allmänt populära..

Du kan också använda folkmetoder som använder olika tinkturer:

 1. Det är nödvändigt att ta citronmelisse och kalendulablommor i mängden tre matskedar, blanda dem, häll kokande vatten (en halv liter). Därefter täcks behållaren och insisteras i 10 timmar. Ta så beredd infusion bör vara ett halvt glas under en vecka under den andra halvan av menstruationscykeln.
 2. Det är nödvändigt att ta lika delar av blommorna av valerian, kamomill, blåklint. 100 gram av blandningen ska fyllas med en halv liter vodka och insistera i 12 dagar. Ta alkoholinfusion tre gånger om dagen i 3 matskedar. Kursen tar 7 dagar. Denna infusion hjälper till att lindra stress, minskar svårighetsgraden av PMS och reducerar därmed en kvinnas sug efter godis. Dessutom har infusionen en måttlig diuretisk effekt, vilket minskar risken för puffiness, vätskeretention.
 3. Det är nödvändigt att ta 1 del calamus och 20 delar alkohol. Komponenterna blandas och insisteras i 20 dagar. Ta tinkturen som erhållits före måltiderna, en matsked vardera. Tinktur hjälper till att förbättra ämnesomsättningen, bildandet av mindre fettvävnad. Det är viktigt att tänka på att calamusrot hjälper till att öka aptiten, och därför rekommenderas det att man använder tinkturer innan man äter. I det här fallet är det nödvändigt att tugga mat långsamt. Detta tillvägagångssätt låter dig få tillräckligt med mindre mat..

Att använda folkrecept under och under menstruationen är endast möjligt med tillstånd av en läkare och endast i fall där det inte finns några kontraindikationer för detta. Under terapi är det viktigt att begränsa näring och motion.

Stora näringsbehov

Det är också viktigt att tänka på att kroppen behöver mer näringsämnen innan menstruationen, eftersom det fortfarande finns möjlighet till graviditet. Detta uppmuntrar en kvinna att ta mer mat, vilket utan tvekan påverkar vikten. Dessutom, mot bakgrund av hormonella förändringar, kan förstoppning uppstå på grund av en minskad tarmmotilitet. Att minska tömningsfrekvensen påverkar också viktökningen. Alla faktorer totalt kan orsaka en uppsättning på upp till 3 kg.

Viktökning under menstruationen. Viktberoende på menstruationscykeln. Vikt före menstruation. Vikt under menstruationen. Naturlig viktökning under kritiska dagar.

Hur menstruationen påverkar vikten

Hormonell omstrukturering, som äger rum i kroppen när menstruationen börjar, återspeglas i kvinnans vikt. I den andra fasen av cykeln stiger koncentrationen av progesteron, graviditetshormonet i kroppen. Under sin verksamhet aktiveras lipoprotein-lipasenzym, kroppen börjar extrahera mer näringsämnen från inkommande mat och lagra fett.
För vissa fortsätter vikten att öka under menstruationen. Detta beror på en felaktig diet under början av premenstruellt syndrom..

Svullnad bidrar också till viktökning. Den ackumulerade överskottsvätskan provocerar en känsla av tyngd i magen, illamående. Uppsamling av vatten i hjärnvävnaden orsakar irritabilitet, nervositet, depression. Förändringar i hormonella nivåer leder också till humörsvängningar..

Några dagar efter menstruationens början stabiliseras den hormonella bakgrunden, svullnad försvinner och kvinnan lyckas ta kontroll över sin aptit och revidera sina matvanor.

symtom

Utseendet på extra kilo är verkligen inte ett särskilt trevligt tecken för varje kvinna. Detta kommer emellertid inte att bli kritiskt, eftersom med slutet av menstruationen kommer vikten att återgå till de vanliga siffrorna. Om detta inte händer, måste du noga överväga din kropp och fundera över varför de förväntade inte uppkom. Om det är svårt att besvara frågan själv, är det mycket lättare för läkaren att ta reda på situationen.

Under en klinisk undersökning läggs tonvikten på tecken som berör patienten. Om hon inte presenterar andra klagomål förutom viktökning, är det nödvändigt att hantera deras aktiva identifiering och bekräftelse. Ofta beaktas en liknande situation inom ramen för premenstruellt syndrom, som utvecklas hos ett stort antal kvinnor. Förutom viktförändringar kan andra manifestationer vara närvarande:

 • Bröstkänslighet.
 • Buksmärtor.
 • Ökad aptit och törst.
 • Svullnad i lemmarna och ansiktet.
 • Huvudvärk och yrsel.
 • Cardiopalmus.
 • Känsla av värme i ansiktet.
 • Humör förändring.
 • Sömnstörning.
 • Illamående.
 • Förstoppning.

Det är inte nödvändigt att alla dessa tecken är närvarande, men som regel observeras deras kombination. För vissa är symptomen uttalade, vilket orsakar betydande problem, och för vissa är de nästan osynliga. Det beror på känsligheten hos en kvinnas kropp för hormonella förändringar under menstruationscykeln..

För att ändå avgöra varför en kvinna tog upp flera kilogram på kort tid är det nödvändigt att vända sig till differentiell diagnostik med andra tillstånd som också kräver uteslutning.

Hur man hanterar viktökning under menstruationen

Den främsta orsaken till ökningen av kroppsvikt före menstruation är hormonella förändringar. Menstruationscykeln består av två faser, som varar 14-16 dagar. Under den första fasen av cykeln ökar nivån av hormoner - östrogen. I sitt sista steg inträffar utgången från ett moget ägg från follikeln (ägglossning).

Om ägget inte befruktar på 2-3 dagar börjar menstruationen i slutet av den andra fasen av menstruationscykeln. Sedan ägglossningen minskar östrogenmängden och nivån på hormonet progesteron stiger. Progesteron ansvarar för att förbereda kroppen för graviditet. Det är den påstådda graviditeten som får en kvinna att äta intensivt efter ägglossningen, samla användbara spårelement för embryotillväxt.

En sådan aptit kan övervinnas två veckor och flera dagar före menstruationens början. Matpreferenser sammanfaller i en sak, nämligen i önskan efter godis: kakor, bakverk, godis, choklad och muffin. Någon begär efter godis kombineras med behovet av kötträtter. Det är här ökningen av kroppsvikt börjar.

I den andra fasen av den kvinnliga cykeln sker en minskning av serotonin (ett hormon med gott humör), vilket tillsammans med manifestationerna av premenstruellt syndrom (aggression, irritabilitet och välmående) orsakar en önskan om choklad hos kvinnor. Således försöker flickor att jubla sig.

I den andra fasen av cykeln växer livmoderns inre foder och vätska ackumuleras i vävnaderna. Dessutom ökar bröst- och midjestorleken. Normalt är ökningen försumbar (upp till 1 kg). Det antas att det är denna mängd vätska som en kvinna kommer att förlora under menstruationen. Även om denna siffra är individuell, händer det att 2-3 kg viktökning efter menstruation försvinner spårbart.

Handlingen av hormoner i den andra fasen hjälper till att slappna av musklerna i tjocktarmen, och detta leder till förstoppning och ökad gasbildning. Sällsynta tarmrörelser före menstruationen kan också orsaka en ökning av vikten.

Varje tjej har sin egen uppsättning tecken genom vilka hon säkert vet att hennes perioder närmar sig. Ett av de vanligaste fenomenen är uppblåsthet. Kritiska dagar på näsan, och dina favoritjeans möts inte i midjan.

Situationen är nervös och orsakar missnöje med sin egen figur. Men inte alla företrädare för det rättvisa könet observerar detta tecken innan menstruationen.

Varför blåses upp magen före menstruationen? Vad är orsaken till detta fenomen? Kan det undvikas?

Varför sväller magen före menstruationen? Detta är en fråga som lockar flickor inte bara ur en estetisk synvinkel. En ökning av buken före menstruationens början är ett vanligt fenomen som kan leda en kvinna till idén att hon har allvarliga hälsoproblem.

Visst är varje andra representant för det kända könet situationen när du 7-14 dagar före menstruationen blir bättre på 1,2 och ibland till och med 3 kilo! Men du ska inte vara rädd för en sådan "anomali" - det är ofta helt säkert, men för att se till detta, låt oss titta på dess mest grundläggande skäl.

Många kvinnor anser att premenstruellt syndrom är ett överväldigande problem. Det kännetecknas av många olika symtom, såsom migrän, psykos, kort humör, illamående utan kräkningar och uppblåsthet före menstruationen. Detta problem följer nästan allt rättvis kön. Det mest obehagliga symptom på PMS är just närvaron av flatulens.

Viktökning före menstruation är normen för alla. I genomsnitt lägger en kvinna smärtfritt till cirka 900 g till hennes figur. Och alla av dem försvinner lätt när menstruationen är klar. Men det finns många fall då den månatliga ökningen är från 1,5 till 3 kg, som kroppen inte kan köra. Som ett resultat deponeras de erhållna kg i fett, vilket inte är lätt att bli av med. Dessutom hoppar ofta vikt i riktning för att minska eller öka minska hudens elasticitet, vilket ökar risken för stretchmärken på den.

Väg dig själv före och efter menstruation varje månad, notera antalet mottagna. Detta gör att du kan kontrollera de uppnådda kilogramen samt bestämma om vikten ökar under menstruationen, beroende på mängden mat som äts.

Fira stämningsförändringar. Under perioden med rasande hormoner inträffar dramatiska förändringar i kvinnligt beteende, ätvanor förändras. Vid en tidpunkt vill du ha mer godis, vid en annan - din aptit börjar sjunka tills du är helt äcklad av mat.

Lusten att gråta ersätts av en ilska. För att hålla dig lugn och inte släppa loss sina nära och kära måste du lära dig att bli distraherad i tid. Att läsa en bok eller en intressant artikel, ta en promenad, titta på din favoritfilm, stickning eller teckning hjälper till att minska stress..

Ta befäl. Lätta fysiska övningar hjälper till att förbättra humöret, hjälper till att minska stress och minska aptiten, vilket i sin tur hjälper till att kontrollera vikten på kritiska dagar. Föredrar lugna övningar utan utmattande cardio-program eller tung styrketräning.

Det finns flera skäl som bidrar till en kvinnas viktökning under menstruationen. Alla är baserade på hormonella fluktuationer som uppstår under menstruationscykeln. De främsta orsakerna till viktökning är:

 1. Vätskeretention i den kvinnliga kroppen. Ett tecken på överskott av vätskeansamling är förstoppning, som ofta åtföljer en kvinna i förväg av menstruationsblödning. Lust att urinera är också mindre vanligt. Den ackumulerade överskottsvätskan gör att du kan få cirka 2 kg 2-3 dagar före menstruationens början.
 2. Brist på fullhet eller ökad aptit. Efter ägglossningen finns det en kraftig nedgång i östrogen och progesteron (kvinnliga hormoner), vilket påverkar en kvinnas allmänna tillstånd i form av en försämring av humöret. Östrogen är också känt som "lyckohormonet", därför är det naturligt att en kvinna efter sin nedgång inte känner sig lugn och lycklig.
 3. Minskade serotoninnivåer. Aktiverar en kvinnas begär efter mat som innehåller kolhydrater.

DETALJER: Cyanos i ansikte och hud: diffus, periorbital, akrocyanosis
Helst bör en kvinna inte vinna mer än 900 g, och sedan menstruationen är över kommer hennes viktindikator att återgå till det normala utan svårigheter. Hos vissa kvinnor kan vikten före menstruationen öka till 5 kg. I en sådan situation blir det svårare att återgå till föregående form, eftersom ytterligare ansträngningar kommer att krävas för att gå ner i vikt. Om detta inte görs, kan en månatlig uppsättning extra pund utan att släppa dem snart leda till fetma.

Det är värt att uppmärksamma det faktum att viktökning kan utlösas av utvecklingen av en sjukdom som kanske inte har någon relation till de reproduktiva kvinnliga organen. En ökning av kroppsvikt före menstruationens början är inte ett tecken på graviditet, eftersom vikten under graviditeten börjar märkbart öka endast i andra trimestern.

Choklad eller andra godis, som har en direkt effekt på viktökning, hjälper många att lindra ett negativt humör. Efter menstruationen stabiliseras den hormonella bakgrunden och allt återgår till sitt tidigare tillstånd..

Frågan om viktökning under menstruationen är oroväckande för nästan alla kvinnor, särskilt de som lider av dess överskott. Du kan påverka nivån på hormonbalansen i kroppen med hjälp av mediciner. En rekommendation för att ta hormonella tabletter kan erhållas från en gynekolog.

För att förhindra en uppsättning extra kilo, bör du kontrollera din sug efter mat och äta de mest hälsosamma livsmedel. Vikt kommer inte att öka alls eller öka, utan något (på grund av försening i överskott av vätska), om kvinnans diet består av produkter som:

 • dietkött;
 • grönsaker;
 • bananer
 • linser
 • spannmål;
 • nötter
 • fisk.

En gynnsam diet är en där det inte finns några livsmedel med komplexa kolhydrater. Fjäderfä, nötter, fisk och spannmål ökar nivån av vitamin B, vilket påverkar kvinnans tillstånd gynnsamt. Fettsyror och magnesium (fet fisk, vegetabiliska oljor) minskar blodsockret och tråkiga sugen efter godis.

Fluidretention i kroppen kan också delvis förhindras. För detta rekommenderas att salt och livsmedel som är rika på natrium undantas från kosten så mycket som möjligt. Att ta bort överskottsvätska hjälper grönsaker och frukter, som bör konsumeras som en ersättning för godis. Till skillnad från bageriprodukter, godis och andra godisar är de mindre kalorifattiga och rika på vitaminer..

Vikt före menstruation kan kontrolleras genom att öka fysisk aktivitet. Det rekommenderas att utföra enkla övningar, öka längden på promenader, springa på morgnarna och mer. Det är värt att notera att du inte behöver överbelasta kroppen, eftersom en kraftig viktminskning också kan påverka det allmänna hälsotillståndet.

Att hålla sig till korrekt näring och träning rekommenderas inte bara på kritiska dagar, utan under hela tiden. I händelse av att kvinnan inte har slutat kosten efter och är aktivt engagerad i sport, och hennes vikt fortfarande ökar, bör hon diskutera detta problem med en gynekolog. Det finns en möjlighet till hormonell obalans som uppstår på grund av kritiska dagar.

Orsakerna till hormonsvikt bestäms av gynekologen. Baserat på resultaten av undersökningen görs en diagnos enligt vilken läkaren föreskriver lämplig behandling. Valet av medicin, liksom dess dosering, väljs för varje patient individuellt.

De orsaker som provocerar en ökning i viktkategorin, ökande vikt, experter, först och främst, se förändringen i den hormonella bakgrunden, bestämd av cykelns gång. Därefter överväger vi mer detaljerat hur exakt menstruation påverkar viktökning:

 • Förändringarna som sker i kroppen väcker en onormal vätskeansamling - ofta upplever kvinnor problem med att använda toaletten och förstoppning, svullnad. Detta är en av orsakerna som provocerar en ökning av vikten före och under menstruationen..
 • Ofta väcker dessa mycket kritiska dagar en okontrollerad aptit hos en kvinna - detta är en normal reaktion, ett förberedande skede för en eventuell graviditet. För det mesta är detta en följd av ägglossning och en förändring i östrogennivåer..
 • Progesteron - efter att ägglossningen har gått ökar nivån på detta hormon. Det är svängningarna i båda dessa hormoner som väcker okontrollerad aptit före och under dagarna under kritiska dagar..

Teorier om utseendet på extra kilo med PMS

hormoner

En av de vanligaste är hormonteorin som säger att progesteron i PMS hämmas av östrogen, vilket orsakar svullnad och psykologiskt obehag. Förutom att öka östrogennivåerna, har många patienter en ökning av mängden prolaktin, vilket medför vätskeansamling.

Inte mindre intressant och övertygande är den andra versionen av kränkningen av neuropeptidmetabolismen. Förklara varför viktökningen ökar under menstruationen bör man uppmärksamma interaktionen mellan neuropeptider. Förändringar i deras nivåer leder till ofta humörförändringar, en ökning av bröstkörtlar och uppblåsthet. Vissa undersökta hade problem med mag-tarmkanalen: förstoppning kunde förekomma, magen var periodvis sjuk.

Individualitet

Separat är det värt att nämna studier som fokuserar på det faktum att PMS är baserat på de enskilda organismens enskilda egenskaper: brist på vissa vitaminer eller mineraler, en genetisk predisposition, en historia av sjukdomar i könsorganen, övervikt och konstant stress.

Det är värt att notera, oavsett de bakomliggande orsakerna till premenstruellt syndrom, dess konsekvenser för alla kvinnor är mycket lika: utseendet på extra kilo kort före menstruationscykeln, en minskning av libido, en förstorad buk och svullnad. Flickor blir ofta irritabla, koncentrationen av uppmärksamhet minskar, de flesta har ökat aptit.

Under hur många dagar är magen uppblåst före menstruationen?

Förvärvade kilogram bör gå till slutet av menstruationen. Om vikten inte har återgått till det normala fortsätter den att öka, vilket innebär att det fanns dietstörningar. Vid denna punkt kommer överskottsvätska ut med urin, avföring är normalt.

Som näringsläkare konstaterar har vi till vårt förfogande produkter som, när de konsumeras, inte bara kan tillfredsställa hunger utan också kontrollera kilogram på kritiska dagar och ge mer fördelar för kroppen. När det gäller reglerna för näring och kontroll av kroppsvikt på kritiska dagar och före dem - identifierar nutritionister följande grunder:

 1. Ät alltid frukost - spannmål från fullkorn och frukt, mat med lätt protein kommer att vara fördelaktigt, mättas och påverkar inte ökningen i kilogram.
 2. Var noga med att gå in i kosten och livsmedel som är rika på D-vitamin och kalcium i sin sammansättning - detta kommer att hjälpa till att lindra smärta och underlätta menstruationsförloppet, jämna ut de negativa symtomen i form av depression och allmän sjukdom.
 3. Inför inte enkla kolhydrater - ersätt dem med komplexa kolhydratföreningar. Förstå - missbruk av socker och bakning, bakning kommer att förvärra det allmänna tillståndet och provocera en ökning i kilogram.
 4. Drick mer vatten, juice och örtte, mindre - salt och kryddor, som håller vatten i kroppen och bromsar metaboliska processer.
 5. Det viktigaste är att inte äta för mycket, och som näringsläkare säger, gå upp från bordet med en liten känsla av hunger. Mättnad, eller snarare en signal till hjärnan om detta kommer lite senare - denna funktion beror på det centrala nervsystemets arbete och struktur.
 6. Introducera omega-3-rika vegetabiliska oljor och nötter, vissa sorter av marin fisk, i din kost. Det visas att de inför rätter som är rika på fiber i dieten - de förbättrar matsmältningsprocessen och förhindrar stagnation av den senare i matsmältningskanalen.
 7. Det är optimalt att konsumera i tillräckliga mängder och livsmedel som är rika på vitamin E och B - bönor och frön, vegetabiliska oljor och nötter. Det viktigaste är att inte överdriva det - produkterna är kalorifattiga och därför måste du konsumera dem med mått.

I förhållande till skadliga produkter som visar sig uteslutna från kosten - det är alla produkter och rätter som innehåller koffein, samt bakning och socker, konfektyr och enkla kolhydrater, alkohol och snabbmat, läsk och fet, stekt mat.

Till skillnad från skadliga produkter under menstruationen är det bäst att introducera bönor och bovete, brunt ris och nötter i små mängder samt soja och potatis, äpplen och granatäpplen. Det visas att hårda sorter av pasta och fullkornsbröd också introduceras - det viktigaste är att inte överskrida normen för 3-4 gram per kilogram personens vikt.

DETALJER: Hur mycket är perioderna efter

Fysisk aktivitet

Förutom diet bör du vara uppmärksam på din fysiska aktivitet. Du bör sova minst 8 timmar om dagen, det rekommenderas också att simma, ofta gå i frisk luft, göra morgonövningar. När sömnlöshet uppstår rekommenderas att du badar med varmt vatten och använder andra avkopplingsmetoder, till exempel andningsövningar, aromaterapi, avslappnande musik.

Efterlevnaden av sådana enkla rekommendationer kommer att eliminera många manifestationer av PMS, förbättra det allmänna tillståndet under menstruationen.

Orsakerna till viktökning före menstruationen under en vecka har beskrivits ovan.

Varför är viktökning före menstruation och under?

Det finns emellertid ett andra problem förknippat med fluktuationer i hormonell bakgrund och orsakar snabb viktökning under menstruationen: sådana hopp i hormonnivåer påverkar inte aptiten på bästa sätt. Ibland blir han helt enkelt brutal - okontrollerbar, påträngande, oändbar. Metabolismen under denna period avtar, så alla extra kalorier bearbetas direkt till kroppsfett.

En minskning av östrogennivåerna leder till en minskning av utsöndringen av hormonet för lyckoserotonin. Därför, före menstruation, har flickor ett dåligt humör, de blir irritabla.

Godis, som orsakar övervikt, hjälper till att förbättra känslomässigt tillstånd..

Är det normalt?

Som regel är denna situation normal, och den kan förklaras med fysiologiska processer som inträffar i den kvinnliga kroppen under perioden före menstruationen. Men det finns fall då viktökning kan betraktas som en manifestation av ett visst patologiskt tillstånd. Följaktligen, för att besvara frågan om orsaken till viktökning, kommer differentiell diagnos att hjälpa.
Nästan alla kvinnor är känsliga för sin egen figur. En allvarlig ökning av extra kilo kan orsaka verkligt sorg.

Av vilka skäl det finns en viktökning före menstruationen?

Vad du ska göra efter din period

Vägning den dag du börjar din period rekommenderas inte. Under denna period försvinner inte svullnaden, så siffrorna på vågen kan störa. En liten ökning i vikt under menstruationen är tillåten, eftersom under denna period fortsätter hormonella förändringar.

Indikatorerna börjar återgå till det normala på den 3-5: e dagen av cykeln. Efter 5-7 dagar normaliseras ämnesomsättningen, det ackumulerade vattnet lämnar kroppen helt. Detta hjälper vikten att stabiliseras..

Viktig! Om tillståndet inte har normaliserats den 5-7: e dagen av menstruationen, kommer du inte att kunna gå ner i vikt utan att ändra din diet och ytterligare fysisk aktivitet..

När menstruationen börjar försvinner de viktigaste symtomen på PMS, hormonella nivåer, känslomässig stabilitet återställs, uppblåsthet försvinner, kvinnan går inte längre i vikt, hennes aptit återgår till det normala. Det är värt att komma ihåg att kroppen, tillsammans med blod, tappar järn, och därför måste du efter menstruation fylla på reserven. Mästare i järn är skaldjur, rött kött, ägg, blomkål och baljväxter.

Från tvångstankar om mat kan du bli distraherad genom att kommunicera med vänner och din favorithobby. Bra musik och dans räddar dig från mjälten. Från irritabilitet - yoga och några andningsövningar.

Kom ihåg att viktökningen före menstruationen är i genomsnitt cirka 1 kg. Efter att ha upptäckt ökningen behöver du därför inte få panik, hata dig själv och sluta äta under hela kritiska dagar. Lär dig att ta dig lugn, inte bli upprörd och inte hängas på ämnet "bli bättre, inte bli bättre".

Ta hand om din hälsa, värdesätta din kropp, och sedan kommer harmoni och balans inte att lämna PMS en chans.

orsaker

Orsaken till viktökning omedelbart före och under menstruationen bör främst sökas i fysiologiska processer. Det är känt att en kvinnas kropp varje månad genomgår förändringar som syftar till graviditet.

Varför viktökning före menstruation händer?

Sådana förändringar orsakas av förändringar i den hormonella bakgrunden, medan en förändring i kroppsvikt kan bero på påverkan av följande faktorer:

 1. Ärftlighet.
 2. Näringsfel.
 3. Premenstruellt syndrom.

Frågan om ärftlig predisposition tas upp under många förhållanden, och i denna situation är det direkt viktigt. Det är omöjligt att förneka kvinnans näringsfel, som kan uppstå när som helst och förvärra före menstruationen.

Enligt recensioner stör vikt ofta före menstruationen ofta.

Varför ökar viktökningen före menstruationen

För flickor som är överviktiga efter varje kritisk dag är det lämpligt att ompröva sin livsstil. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fas 2 i cykeln. Om du bromsar din aptit och inte glömmer behovet av måttlig fysisk ansträngning, kommer det inte att öka. Vikt ökar inte hos kvinnor som följer följande rekommendationer. Näringsläkare och gynekologer rekommenderar:

 • Minimera snabbt kolhydratintag
 • vägrar mat vars konsumtion leder till vattenhållning i kroppen: rökt kött, pickles, korv, andra skadliga produkter;
 • öka fysisk aktivitet;
 • kontrollvikt.

Ernäringsfysiologer rekommenderar att man inte tar bakning, konfekt och choklad från menyn. Det är möjligt att förse kroppen med kolhydrater med hjälp av spannmål, frukt, grönsaker, spannmålsbröd.

Kvinnor vars vikt ökar före kritiska dagar försöker bli av med den med hjälp av utmattande träningspass. Som ett resultat upplever kroppen stress, behovet av serotonin ökar. Det enklaste sättet att få hormoner för att producera lycka är att äta godis. Med brist på viljestyrka kan du få en ond cirkel.

Måttlig fysisk aktivitet, som ger känslomässig tillfredsställelse, minskar aptiten. Under aktivitetsperioden produceras adrenalin och noradrenalin. Dessa hormoner ökar hjärntonen, lindrar depressivt humör, aktiverar processen med fettnedbrytning. Måttliga belastningar bidrar till att vikten ligger framför menstruationen. En lätt ökning av massan kan utlöses av ödem snarare än en ökning av volymen av fettvävnad..

Diagnostik

I fall där viktökning hos en kvinna inträffar oberoende av menstruationscykeln, bör man uppmärksamma andra skäl förutom fysiologiska. Kanske finns det störningar i kroppen som påverkar det endokrina systemet. I dessa fall indikeras användningen av ytterligare diagnostiska verktyg, som inkluderar sådana instrumentella och laboratoriebekräftelsesmetoder som:

 1. datortomografi.
 2. Ultraljudsundersökning av äggstockar, binjurar, sköldkörteln.
 3. Biokemiska studier av blodprover för elektrolyter, hormonspektrum.
 4. Kolhydrattoleranstest.
 5. Test av blodsocker.

Undersökning av en gynekolog måste kompletteras med ett besök hos en endokrinolog. Resultaten av en omfattande diagnos gör det möjligt för oss att dra slutliga slutsatser om orsaken till uppkomsten av övervikt under menstruationen.

Om en patologi upptäcks under undersökningen, föreskrivs en specifik terapi till kvinnan, vars kärna är att normalisera de metaboliska och endokrina processerna i kroppen.

Viktökning före menstruation

För att förhindra oönskade centimeter innan kritiska dagar börjar rekommenderar experter att följande produkter utesluts från kosten:

 • kaffe;
 • krydda;
 • rökt produkter;
 • energi och kolsyrade drycker.

DETALJER: Fet hud - vad man ska göra hemma

Det är de som förhindrar överskottsvätskan från att lämna kroppen och provocera svullnad i kroppen.

När vatten-saltbalansen störs uppträder också störningar i matsmältningssystemet, vilket ofta åtföljs av förstoppning och flatulens. För att normalisera tarmens rörlighet rekommenderas det att äta färska grönsaker och frukter varje dag. För att ladda kroppen med energi måste du äta spannmål på morgonen, för att förbereda vilka fullkornspannmål används. De innehåller en stor mängd fiber.

För att inte öka extra kilogram före eller under menstruationen rekommenderas det inte att utesluta fysisk aktivitet. Med en oregelbunden cykel, såväl som svår smärta under kritiska dagar, är det nödvändigt att ersätta sport med promenader eller ett besök i poolen. Som en avkopplande terapi hjälper meditation och yoga bra..

Med ökad irritabilitet rekommenderas att man tar lugnande läkemedel, samt dricker te med tillsats av kamomill, citronmeliss eller valerian. Växtinfusioner hjälper till att normalisera tarmfunktionen..

Om viktökning uppstår på grund av hormonell obalans, måste en kvinna kontakta en specialist som kommer att förskriva de nödvändiga testerna, och baserat på resultaten kommer hon att kunna avgöra den exakta orsaken till dålig hälsa. Utnämningen av läkemedlet, såväl som doseringen, görs exklusivt av läkaren individuellt i varje fall.

"Kritiska dagar" fick sitt namn för ingenting. Och hur kan du annars karakterisera den motbjudande perioden när nedre del av buken "drar" och "värkar", bröstet sväljer smärtsamt, yrsel och illamående "attack"?

För att fylla på allt, vaknar "brutal aptit" och som ett resultat visar vågpilen en ökning med flera kg. Låt oss se om det är värt att förklara krig mot dessa kilogram och hur du styr din vikt under PMS.

Det är inte värt att bekämpa en periodisk viktökning: det kommer att visa sig vara ett ingripande i kroppens naturliga processer, det finns en risk för skada, vilket upprör den naturliga hormonbalansen. Om vikten gradvis byggs upp kan du börja väga dig själv under dagarna, under och efter, för att hålla reda på hur många gram som tillsätts, hur många - gå bort.

I allmänhet, om det ökar den totala massan, kan du försöka kontrollera dig själv vid akut aptit. Det är nödvändigt att kontrollera den totala mängden mat som konsumeras strikt. Hjälp med detta:

 • konventionella golvvåg;
 • speciella datorprogram;
 • klistermärken;
 • Anteckningsbok;
 • begär till andra - mat inte godis.

Oavsett hur du vill, att gå ner i vikt under din period är ganska svårt. Inte bara ökar aptiten, den utnyttjar också det mest skadliga - alla slags godis, särskilt choklad. Många på grund av sin analfabetism förklarar denna begär genom att sänka hemoglobin och försöka kompensera för bristen på ett par lurar. Det faktum att hemoglobin stöds bättre med järninnehållande läkemedel, erinrar få.

Faktum är att den hormonella gungan är skylden för allt: med menstruationens början börjar det ganska odlade progesteronet plötsligt falla, men prostaglandiner produceras intensivt. Syftet med dessa ämnen är att säkerställa avskiljningen av livmoderns slemhinnor. Antalet kvinnliga hormoner av östrogener som stöder utsöndring av serotonin, lyckohormonet, minskar också snabbt..

Medicineringsterapi

I händelse av allvarlig oro för deras egen hälsa och förekomsten av betydande obehag från ett allvarligt syndrom före menstruation, kan en kvinna ta till användning av läkemedel. En kvalificerad läkare kommer att kunna ge råd om vissa mediciner som eliminerar obehagliga symtom. Bland dem:

 1. Spårelement (järn, kalcium, magnesium), vitamin C, B6.
 2. Hormonala droger.
 3. diuretika.
 4. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
 5. lugnande medel.

Det är viktigt att ta alla mediciner i strikt överensstämmelse med receptet från en specialist. Det är förbjudet att välja läkemedel på egen hand och börja använda dem, eftersom det kan orsaka många oönskade effekter.

Behandling och förebyggande åtgärder

För att undvika allvarliga viktförändringar under menstruationen bör du lyssna på en läkares råd. Många händelser är inte bara terapeutiska utan också förebyggande. När en kvinna noterar utseendet på sådana problem, bör du noga överväga din hälsa med hänsyn till menstruationscykelns särdrag.

Allmänna rekommendationer

Oönskade förändringar som inträffar i kroppen under menstruationen kan minimeras genom ganska enkla rekommendationer. Det kräver endast lust och organisation, och effekten kommer inte att ta lång tid. Först och främst bör du tänka på följande regler för näring under "kritiska dagar":

 • Överdriva inte, samtidigt bör kosten vara full.
 • Begränsa fett- och mjölprodukter, godis.
 • Ät massor av färska grönsaker och frukter, örter.
 • Minimera intaget av kaffe, choklad och hårda ostar.
 • Ät oftare - upp till 5-6 gånger om dagen.
 • Sluta alkohol och röka.
 • Övervaka din vikt regelbundet.

Förutom diet är det nödvändigt att uppmärksamma adekvat fysisk aktivitet. Nu tvivlar ingen på nyttan med morgonövningar, promenader i frisk luft och simning. Du måste sova minst 8 timmar om dagen. Om du har problem med sömnlöshet rekommenderas att du tar ett varmt bad eller använder andra avkopplingsmetoder, till exempel andningsövningar, aromaterapi eller avkopplande musik.

Sådana rekommendationer hjälper till att övervinna många manifestationer av premenstruellt syndrom och förbättra välbefinnandet under menstruationen..

Drogterapi

Om en kvinna är allvarligt bekymrad över sitt tillstånd och upplever betydande besvär från ett uttalat premenstruellt syndrom, kommer mediciner att hjälpa. Din läkare kan rekommendera vissa mediciner för att eliminera obehagliga symtom. Dessa inkluderar följande:

 • Lugnande.
 • Icke-steroid antiinflammatoriskt.
 • diuretika.
 • Hormonala droger.
 • Vitaminer (B6, C) och spårämnen (magnesium, kalcium, järn).

Eventuella mediciner bör tas i enlighet med medicinska recept. Du får inte i något fall störa kroppen på egen hand, eftersom detta är full av många oönskade effekter.

Andra metoder

För att förbättra kroppens allmänna tillstånd och minska påverkan av negativa faktorer kan andra terapeutiska medel användas. Fysioterapiprocedurer förlorar inte sin relevans, bland vilka det är värt att notera elektrorelaxation, zonterapi och balneoterapi. Dessutom är metoderna för psykoterapeutiskt inflytande allmänt populära. Detta hjälper till att förbättra nervös reglering av processer och normalisera den emotionella bakgrunden..

När man undrar varför viktökning före menstruationen är det nödvändigt att beakta alla faktorer. Detta beror främst på fysiologiska förändringar. Då kan du använda enkla metoder som låter dig behålla god form när som helst. Om någon patologi avslöjas, borde det inte vara tvivel om behovet av specifik behandling.

Psykomotional tillstånd

Varför ökar menstruationen vikt och ständigt vill ha godis? Ett av symptomen på premenstruellt syndrom är irritabilitet, förändrat humör, tendens till depression, apati. Det är ansvarigt för humör, ökad aptit, törst, melanostimuleringshormon i hypofysens mittlova, neurotransmitteringen utsöndras i en större mängd än vanligt före menstruation.

Godis och högkalorifoder bidrar till produktionen av dopamin i hjärnan, dessa hormoner stimulerar nöjesreceptorer och bidrar därmed till en förbättring av humöret. Av den anledningen vill jag verkligen ha något gott innan menstruationen. Men den positiva effekten av mat manifesteras endast under den period den används efter att dåligt humör återvänder. Som ett resultat kan kvinnor ständigt äta godis eller annan konfekt.

Irritabilitet, tårfullhet och aggressivitet uttalas särskilt hos flickor som lider av den neuropsykiska formen av PMS. Patologi förekommer hos kvinnor i åldern 30–35 år.

Utvecklingsmekanism

Som du vet kontrolleras menstruationscykeln av hormoner. Under olika perioder förändras koncentrationen av de viktigaste reglerande substanserna - östrogen och progesteron. De påverkar olika metaboliska processer och de inre organens funktion. Innan menstruationen påbörjas i kroppen förblir nivån av progesteron hög. Dess biologiska roll är att säkerställa början och normal graviditet. Men man kan inte misslyckas med att märka andra effekter. I synnerhet finns det en vätskeansamling i kroppen, som kan nå upp till 900 gram.

Det bör också komma ihåg att kroppen några dagar före menstruationen behöver mer näringsämnen, med rätt förväntan att graviditet fortfarande kan inträffa. Detta uppmuntrar kvinnan att äta mer, vilket inte kan påverka hennes figur. Dessutom kan hormonella förändringar orsaka förstoppning på grund av minskad tarmmotilitet. Att minska tömningsfrekvensen bidrar också till viktökning. Totalt kan alla faktorer provosera utseendet på ytterligare 2-3 kg.

Under och före menstruationen inträffar helt fysiologiska processer som kan orsaka viss viktökning..

Ålder förändras

Varför är viktökning före menstruation, är det relaterat till en kvinnas ålder? I en ung kropp inträffar ämnesomsättningen snabbare och de extra punden som erhålls går snabbare. När du blir äldre sjunker östrogennivåerna, så mer fettmassa krävs. Representanter för det svagare könet ökar deras aptit, du kan gå upp i vikt, och extra kilo är ganska svårt att förlora.

Den subkompenserade formen av premenstruellt syndrom fortskrider under åren, symtomen på patologi förvärras. Hos kvinnor i sen reproduktiv ålder är manifestationer av den edematösa PMS-formen dominerande, vilket åtföljs av bildandet av ödem och vätskeretention i kroppen. Detta leder till att vikten innan menstruationens början ökar till 2 kg. Vatten-saltbalansen normaliseras i slutet av kritiska dagar, överskott av vätska avlägsnas och balansen visar de tidigare siffrorna.

Med det dekompenserade stadiet av PMS ökar symtomen med åren och kvarstår under menstruationen, vissa manifestationer kan också uppstå efter avslutad spotting. Ödem är mer ihållande, i vissa fall krävs diuretika. I början av klimakteriet försvinner tecken på premenstruellt syndrom.

Premenstruellt syndrom

Det finns flera typer av PMS, kännetecknade av vissa kliniska manifestationer. 45% av kvinnorna i reproduktiv ålder har diagnosen edematös form av premenstruellt syndrom. Patologi åtföljs av följande symtom:

 • huvudvärk;
 • svullnad i kroppen;
 • kliande hud;
 • flatulens;
 • överkänslighet mot lukt, illamående;
 • svullnad, ömhet i bröstkörtlarna;
 • ledvärk;
 • sömnstörningar;
 • viktökning.

Den edematösa formen av PMS är den tredje vanligaste. Oftast förekommer syndromet hos unga flickor, och kvinnor i en mer mogen ålder, damer under premenopausal period, är mindre benägna för patologi..

Hos de allra flesta patienter observeras negativ diurese före menstruationen, kännetecknad av en vätskeansamling på upp till 500-700 ml. Tillståndet kännetecknas av svår svullnad i händer, fötter, ansikte, ögonlock. I vissa fall störs inte urinering, men det finns en omfördelning av vätska i kroppen, vilket leder till utveckling av svullnad.

Andra metoder

För att förbättra det allmänna tillståndet och minska sannolikheten för viktökning innan menstruationen under en vecka, kan du dessutom använda andra terapeutiska medel. Fysioterapeutiska förfaranden, till exempel balneoterapi, zonterapi och elektrorelaxion, förblir relevanta. Dessutom är metoder för psykoterapeutiskt inflytande allmänt populära..

Du kan också använda folkmetoder som använder olika tinkturer:

 1. Det är nödvändigt att ta citronmelisse och kalendulablommor i mängden tre matskedar, blanda dem, häll kokande vatten (en halv liter). Därefter täcks behållaren och insisteras i 10 timmar. Ta så beredd infusion bör vara ett halvt glas under en vecka under den andra halvan av menstruationscykeln.
 2. Det är nödvändigt att ta lika delar av blommorna av valerian, kamomill, blåklint. 100 gram av blandningen ska fyllas med en halv liter vodka och insistera i 12 dagar. Ta alkoholinfusion tre gånger om dagen i 3 matskedar. Kursen tar 7 dagar. Denna infusion hjälper till att lindra stress, minskar svårighetsgraden av PMS och reducerar därmed en kvinnas sug efter godis. Dessutom har infusionen en måttlig diuretisk effekt, vilket minskar risken för puffiness, vätskeretention.
 3. Det är nödvändigt att ta 1 del calamus och 20 delar alkohol. Komponenterna blandas och insisteras i 20 dagar. Ta tinkturen som erhållits före måltiderna, en matsked vardera. Tinktur hjälper till att förbättra ämnesomsättningen, bildandet av mindre fettvävnad. Det är viktigt att tänka på att calamusrot hjälper till att öka aptiten, och därför rekommenderas det att man använder tinkturer innan man äter. I det här fallet är det nödvändigt att tugga mat långsamt. Detta tillvägagångssätt låter dig få tillräckligt med mindre mat..

Att använda folkrecept under och under menstruationen är endast möjligt med tillstånd av en läkare och endast i fall där det inte finns några kontraindikationer för detta. Under terapi är det viktigt att begränsa näring och motion.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till svår smärta i äggstockarna under menstruationen

När äggstockarna är mycket ömma under menstruationen, förlorar kvinnan helt sin förmåga att arbeta. Hon känner värkande obehag i sidorna, korsryggen och buken....

De huvudsakliga orsakerna till att minska antalet dagar med månadsvis ansvarsfrihet

Korta perioder indikerar ett brott mot den kvinnliga kroppens normala funktion och kräver en detaljerad studie av orsakerna till avvikelse....

Orsaker till förstärkning av livmoderhalscancer hos postmenopausala kvinnor

Climax är en tid med uppenbara förändringar som påverkar reproduktionsorganen i större utsträckning. De åtföljs ofta av obehagliga symtom, men i allmänhet är naturliga....