Ledsmärta: hur man slåss och besegra?

Intim

Enligt statistiken klagar cirka 50% av personer över 40 år över ledvärk - artralgi, och efter 70 år förekommer symtomet i 90% av fallen [1]. Och det här är bara officiella siffror, och faktiskt föredrar många patienter att självmedicinera och undvika att besöka läkare. Men om patienten redan har testat alla metoder för europeisk medicin utan synlig framsteg kvarstår möjligheten att bli av med ledvärk. Här berättar vi om den här möjligheten.

Varför leder gör ont?

Ledsmärta uppstår på grund av irritation i nervändarna som kommer från den synoviella lederpåsen. Det speciella hos ledvävnadsstrukturen är sådan att på grund av det stora antalet av dessa ändar och god blodförsörjning, kan leden svara snabbt med en smärtsam reaktion på direkta och indirekta stimuli. Toxiner, produkter av autoimmuna processer, saltkristaller och andra inflammatoriska komponenter kan fungera som irritationsmedel..

En gynnsam bakgrund för uppkomsten av artralgi är många faktorer, såsom ålder, som naturligtvis bidrar till degenerativa-dystrofiska förändringar i lederna, irritation av synovialmembranet av benväxningar (osteofyter), medfödda missbildningar och patologier, vilket resulterade i felaktig ledbildning, till exempel höftdysplasi, och också genetik, övervikt, överdriven träning eller tvärtom en stillasittande livsstil. En separat roll i förekomsten av smärta är led trauma, sträckning av sen-ligamenteapparat. Ledsmärta kan orsakas av kärlsjukdomar till följd av förändrade väderförhållanden eller långvarig muskelkramp.

Ibland är artralgi en återspegling av de patologiska processerna som förekommer i andra inre organ - med angina pectoris, en tumör i lungorna och hjärtinfarkt, kan smärta i axelleden observeras och med patologi för bäckenorganen smärta i sakralregionen ofta. Artralgi åtföljer akuta virussjukdomar - alla känner till "benen i benen" hos influensan och följer också med vissa blodsjukdomar.

Orsaken till ledvärk kan vara neurologiska sjukdomar i ryggraden, såväl som diffusa bindvävssjukdomar orsakade av systemiska autoimmuna sjukdomar - lupus erythematosus, reumatoid artrit.

Med tanke på de olika möjliga orsakerna, om det finns smärta i lederna, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att kompetent kunna utföra en omfattande diagnos och starta behandling i tid.

Typer av gemensamt smärta

Modern medicin delar ledvärk enligt flera tecken, beroende på tidpunkten för deras manifestation, skadans art, omfattningen av progression och lokalisering. Olika typer av ledvärk är karakteristiska för olika sjukdomar..

Vid tidpunkten är manifestationerna av smärta uppdelade i fyra typer:

 1. Nattlig eller överbelastad smärta. Obehagliga känslor intensifieras på natten när kroppen vilar. Detta beror på det faktum att på grund av brist på rörelse, stagnation av synovialvätska uppträder i ledet saknar blodtillförseln. Dessutom går musklerna som stöder det normala läget hos det deformerade benhuvudet i leden i ett avslappnat tillstånd, och smärtan intensifieras.
 2. Mekaniska smärta. De orsakas av fysisk aktivitet under dagen eller tryck på lederna. Sådana smärta försämras vanligtvis på kvällen, efter en natts vila passerar de.
 3. Startsmärta. De flesta människor möter denna typ av smärta, men vanligtvis lägger de helt enkelt inte vikt vid deras utseende. Startvärk i lederna inträffar i början av varje rörelse, när leden var i vila till dess. När lederna värms upp, sjunker smärtan eller försvinner helt.
 4. Reflekterad smärta. Uppträder i sjukdomar i de inre organen eller efter förlossning hos kvinnor.

Till följd av ledskador skiljer man två typer av smärta: inflammatorisk och icke-inflammatorisk. Orsaken till den första är en reaktion på en infektion, en allergisk eller autoimmun process. Vanligtvis åtföljs sådan smärta av svullnad i lederna, rodnad i huden och feber. Avsaknaden av dessa tecken, även i närvaro av svår smärta i lederna, indikerar dess icke-inflammatoriska karaktär.

Enligt den stora utvecklingen är ledvärk uppdelad i en mono-oligo- och polyartikulär typ. Monoartikulär smärta påverkar endast en led, oligoartikulär smärta - från två till fyra, och smärta som drabbar mer än fem leder anses vara polyartikulär smärta.

Genom lokalisering - allmänna och lokala smärta. Allmän smärta, även kallad diffus, påverkar flera olika leder samtidigt och kan ändra lokalisering. Lokaliserad smärta uppstår i en viss led utan att ändra dess plats.

För olika sjukdomar är kombinationer av olika typer av smärta karakteristiska. Till exempel vid reumatiska sjukdomar, såsom ankyloserande spondylit, uppträder artralgi oftare på natten, i flera leder samtidigt som oligo- eller polyartikulär kan smärtan "migrera", återkomma.

Vid degenerativa ledsjukdomar, det vill säga med deformerande artros (DOA), är smärtorna mekaniska till sin natur, ibland uppstår startvärk under första halvan av natten.

Smärtan orsakad av infektioner kännetecknas av en polyartikulär karaktär, medan smärtan kan påverka antingen det ena eller det andra.

Diagnostik

Att fastställa den verkliga orsaken till ledvärk kan bara vara i processen med en fullständig undersökning. Först av allt måste du kontakta en terapeut, som vid behov hänvisar dig till en kardiolog, reumatolog, traumatolog, ortoped, etc. Diagnostik består av flera steg:

 • studie av historiedata för att identifiera förhållanden med trauma, infektion, näringsfel, hormonella störningar etc..
 • visuell undersökning, under vilken ledets yttre tillstånd, hud studeras, kroppstemperatur mäts;
 • bestämning av svårighetsgraden av smärta och deras natur;
 • blodprov - allmänt och biokemiskt - för närvaro av en inflammatorisk process och andra patologier;
 • en röntgenstråle av lederna, med hjälp av vilken en förändring av lindringen av lederens yta, förekomsten av subluxationer, osteoporos, förändringar i höjden på ledgapet, marginella benväxter eller defekter, etc.
 • densitometri - bestämning av ben- och broskvävnadstäthet med hjälp av ultraljud, MRI och CT;
 • endoskopi eller artroskopi av ledkaviteten;
 • diagnostisk ledpunktering eller provtagning av synovialvätska för efterföljande laboratorieundersökning.

Dessutom kan läkaren beställa immunologiska test, test för bestämning av antistreptolysin och ett blodprov för HLA-systemet. Behandlingen föreskrivs endast på grundval av testresultat..

Gemensam smärtbehandling

Oavsett vilken sjukdom som orsakat artralgi, måste läkare förskriva medicinering, först och främst icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), om blodproppsstörningar, akuta mag-tarmsjukdomar (till exempel magsår) inte stör deras användning. NSAID lindrar ödem, hyperemi, sänker temperaturen och intensiteten i utvecklingen av den inflammatoriska processen. Sådana läkemedel inkluderar Ibuprofen, Diclofenac, Meloxicam, Aspirin, etc. Förutom NSAID kan vasodilatatorläkemedel (Actovegin, Eufillin, Lipoic Acid) förskrivas för att påskynda blodflödet i fokus för patologin och stimulering av återhämtningsprocessen. Muskelavslappnande medel ("Tizanidine", "Tolperizon", "Baclofen") föreskrivs på kort sikt och endast om det finns en överbelastning av musklerna som omger lederna orsakade av dess styvhet eller komprimering av nervfibrerna.

Steroidhormoner är en annan möjlig del av läkemedelsmetoden. Med svår smärta och en aktiv inflammatorisk process, speciellt i fall där andra läkemedel är ineffektiva, kan läkaren förskriva Hydrocortisone, Celeston eller Diprospan som en injektion i leden.

En viktig grupp läkemedel vid behandling av artralgi är kondroprotektorer, vanligtvis innehållande chondroitinsulfat och glukosamin, som är en del av ledets synovialvätska. De deltar i processen med att utveckla ny ben- och broskvävnad, bidrar till försvinnandet av symtom på artros och andra sjukdomar.

Förutom injektioner och tabletter kan läkaren också rekommendera terapeutiska krämer och salvor med aktiva aktiva ingredienser. Det bör emellertid komma ihåg att inte mer än en tiondel av läkemedlet tränger igenom det sjuka ledet genom huden, så det är omöjligt att ersätta tabletter och injektioner med salvor, per definition.

Kirurgisk behandling av artralgi är ett allvarligt ingripande i kroppen och förskrivs i extrema fall. Sådana metoder inkluderar ledpunktering, under vilken läkaren med en speciell nål tar bort inflammatorisk vätska eller injicerar medicinering i ledkaviteten.

 • Artroskopisk debridement genom endoskopi gör att du kan ta bort död vävnad från små leder genom små hål och skölja den med helande lösningar.
 • Periartikulär osteotomi avser traumatiska operationer. Det anges för patienter för vilka det av en eller annan anledning är omöjligt att utföra ledproteser. Det består av inlagda ben och deras efterföljande fog i en annan vinkel för att minska belastningen på fogen.
 • Endoprotetik är en radikal metod för behandling av stora leder. Under operationen ges patienten en speciell biokompatibel ledprotes..

Fysioterapeutiska metoder. Dessa inkluderar chockvågsterapi baserad på effekten av kavitation, där dynamiska impulser stimulerar blodcirkulationen, förbättrar bensyntesen och förstör saltavlagringar.

 • Miostimulering tränar och slappnar av musklerna som omger leden samtidigt och hjälper till att minska smärta, lindra stress, bränna fett.
 • Phonophoresis - introduktion av lokala läkemedel i kombination med ultraljudsterapi för att öka effekten av deras användning.

De viktigaste rehabiliteringsmetoderna för behandling av ledvärk inkluderar kinesitherapi (rörelsebehandling), massage, mekanoterapi, traktionsbehandling, zonterapi, arbetsterapi, psykoterapi [3].

Dessutom, om ledvärk reflekteras, det vill säga orsakade av sjukdomar i de inre organen, är en framgångsrik behandling av den underliggande sjukdomen nödvändig.

Vad man ska göra när ingenting hjälper?

Tyvärr uppstår sådana situationer ofta när många behandlingsmetoder har testats, och patienten plågas fortfarande av ledvärk. Detta leder till en minskning av livskvaliteten, en person blir oförmögen att utföra de funktioner som är vanliga för honom, lider inte bara fysiskt utan också mentalt och känner sig nästan funktionshindrade. I detta fall kan vädjan till traditionell kinesisk medicin hjälpa. Kinesiska läkare har lång erfarenhet av behandling av sådana sjukdomar, kunskap och färdigheter har samlats under årtusenden, och i dag kombineras de också med moderna terapimetoder.

Det viktigaste budet om kinesisk medicin är en rent individuell strategi. Patienten kommer inte bara att förskrivas de mediciner som föreskrivs i diagnosen. Läkaren kommer att ta hänsyn till alla kroppens funktioner, sjukdomsförloppet och många andra olika faktorer, upp till bosättningsorten.

Idag behandlar kinesiska läkare framgångsrikt artros, artros, osteoporos, giktartisk artrit, artros, polymyalgi reumatism, spondylartros, dermatomyositis, polymyositis. Innan behandlingen påbörjas genomgår patienten en omfattande diagnos - genom puls, hornhinna, hudtillstånd, lokalisering och smärtgrad etc..

Efter att ha fått en korrekt bild av sjukdomens utveckling och annan information om patienten fortsätter läkarna till terapi. Ett karakteristiskt kännetecken för behandling bland kinesiska specialister är att vid behov kan behandlingstaktik ändras när som helst - detta är den största skillnaden mellan östlig medicin och västerländsk medicin.

Behandlingsprogrammet kan vara mycket omfattande. Vid artros i knäleden (gonartros), till exempel, är en av de viktigaste behandlingsmetoderna akupunktur, som består i att placera metallnålar på bioaktiva punkter i människokroppen. Akupunktur gör att du snabbt kan minska eller helt stoppa smärta. Enligt kinesisk filosofi hjälper akupunktur rörelsen av qi-energi som är ansvarig för människors hälsa.

Tillsammans med akupunktur används en fytokomprimeringsteknik, för vilken koncentrerade avkok av medicinalväxter uppvärmda till en viss temperatur används. De vävnadsflikar som fuktas i dem appliceras också på biologiskt aktiva punkter under en viss tid, vilket bidrar till deras stimulering. Örtmedicin antyder att läkemedlets sammansättning väljs individuellt och kan innehålla upp till 40 typer av medicinalväxter.

Kanske utnämningen av moxoterapi - uppvärmning av de aktiva punkterna med malörsigarer. Dess verkan liknar effekten av akupunktur, medan moxoterapi också har en återställande och lugnande effekt..

När det gäller massage, med artros förskrivs det utan att misslyckas. Tuyna terapeutisk massage är den andra grundläggande metoden för att eliminera ledpatologier. Kinesisk medicin känner till 7 sätt att utföra denna massage, och läkaren väljer tekniken för varje specifikt fall. Koppmassage eller vakuumterapi påverkar lederna på flera nivåer - blodflödet tillhandahålls, lednäring förbättras, uppvärmningen stoppar den inflammatoriska processen, och vakuum ger lymfatisk dränering, tar bort salt från lederna och ökar dess rörlighet. Massage är mest effektiv i kombination med akupunktur.

Tillsammans med massage kan man rekommendera klasser i kinesisk gymnastik i taijiquan eller qigong, vars övningar specifikt syftar till att förbättra ledens tillstånd, öka deras rörlighet, stärka och förhindra förekomst av artralgi. Under övervakning av kinesiska specialister kan personer med kroniska ledsjukdomar göra denna gymnastik..

Naturligtvis kan en resa till Kina för att genomgå behandling vara ganska dyr. Men idag är detta inte nödvändigt - i många stora städer öppnas traditionella kinesiska medicinska kliniker, där kvalificerade specialister inom området gemensam sjukdom arbetar..

Vem kan jag kontakta för hjälp?

Om var man kan få hjälp med ledsjukdom, sa läkaren på den traditionella kinesiska medicinska kliniken "TAO", doktor, professor Zhang Yusheng:

”I kölvattnet av intresset för orientalisk medicin i många länder, inklusive Ryssland, har inte bara professionella medicinska anläggningar börjat öppna, men så att säga deras likhet. De är värda av människor som inte har något att göra med kinesisk medicin, så du bör vara mycket försiktig när du väljer en klinik. Se till att alla nödvändiga dokument finns tillgängliga på en medicinsk institution, inklusive en licens - detta är en garanti för att du kommer att behandlas av professionella läkare. Möt med specialister, be att visa examensbevis och intyg. TAO-kliniken samarbetar med Henan University på rekommendation av vilka läkare som kommer att arbeta i Ryssland. Så att våra läkares höga kvalifikationsnivå garanteras för patienter, alla har gedigen erfarenhet av traditionella behandlingsmetoder.

Om allt passar dig, gå igenom en preliminär undersökning. Till exempel utför vi i TAO-kliniken det gratis. Vår behandling utförs på kurser, varje kurs utvecklas individuellt och består av cirka 10 sessioner. Vi bestämmer deras exakta antal redan i arbetet med patienten utifrån hans behov ".

P.S. Klinik "TAO" tar emot patienter i Ryssland på grundval av en licens från Moskva-regeringen för medicinsk verksamhet daterad den 30 januari 2008, nr LO-77-01-000911, ett dokument utfärdat av Moskva avdelningen för hälsa.

Tjänster som specialister i kliniken för traditionell kinesisk medicin kan hjälpa till med sjukdomar i muskel- och skelettsystemet, såsom:

Beroende på sjukdomen och patientens individuella egenskaper kan en specialist i en klinik med traditionell kinesisk medicin erbjuda tjänster som:

Du kan spara på behandling med hjälp av kampanjer och specialerbjudanden.

Du kan få en uppfattning om kliniken för traditionell kinesisk medicin, ta reda på kostnaden för behandling och ställa frågor av intresse vid konsultationen.

Kostnaden för behandling i en klinik med traditionell kinesisk medicin kan bero på kursens längd, läkarnas kvalifikationer, klinikens prispolicy.

Om du väljer en klinik för kinesisk medicin bör du läsa licenser och certifikat noggrant samt klinikens rykte.

 • 1 http://simptomer.ru/simptom/bol_-v-sustavah?start=30
 • 2 http://surgeryzone.net/onkologia/onkologiya-sustavov.html
 • 3 https://ru.wikipedia.org/wiki/Rheumatology_rehabilitation

Artralgi är ett symptom på många allvarliga sjukdomar, och diskreta "mirakulösa" salvor, som så aktivt annonseras på TV idag, kan inte hjälpa. Effektiv behandling kan endast förskrivas av en läkare baserat på en djup omfattande diagnos. Ofta med ledvärk, kinesiska traditionella medicinska metoder räddas..

Vad som orsakar smärta

Oförmåga att uppleva smärta

I hela mänsklighetens historia har bara 20 fall beskrivits där människor absolut inte har någon smärtkänslighet. Detta fenomen kallas smärtstillande. Människor som lider av en sådan genetisk störning får ett stort antal skador, i tidig barndom har de flera ärr på tungan och slemhinnorna i munnen: när barnet börjar börja bita tungan och kinderna. Senare sprickor och brännskador uppträder. Det är mycket svårt för sådana människor att leva och de måste regelbundet undersöka sin kropp för skador. Det vill säga, smärta är faktiskt ett användbart fenomen, det tillåter en person att förstå: skadliga processer pågår i kroppen, du måste ta reda på vad som är fel, eller om smärtan är skarp måste du snabbt ändra beteende (till exempel ta bort handen från ett hett järn).

Vad som orsakar smärta

Arten av smärta är inte alltid densamma. I det enklaste fallet, om smärtkänsligheten är normal, uppstår smärtan till följd av infektion, metaboliska störningar, trauma. Vävnadsskada aktiverar smärtreceptorer som överför en signal till hjärnan. Sådan smärta - det kallas också fysiologisk smärta - passerar lätt efter att eliminera dess orsaker och behandling med smärtstillande medel. Det händer att ett sjukt organ inte kan botas snabbt och fullständigt, och då blir behandlingen av smärta en självständig uppgift.

En annan orsak till smärta är skador på själva nervsystemet. Sådan smärta kallas neuropatisk. Skador kan påverka enskilda nerver och delar av hjärnan eller ryggmärgen. Detta är herpessmärta, tandvärk och välkända tennisspelare och människor som arbetar på tangentbordet, tunnelsyndromet. Neuropatisk smärta är ofta associerad med känslighetsavvikelser. Det händer att de vanligaste irriterande ämnena (värme, kyla, beröring) uppfattas som smärtsamma. Detta fenomen kallas allodynia. Hyperalgesi är ett ökat smärtrespons på en mild smärtstimulering..

Uppfattningen av smärta beror på många faktorer. Till exempel, efter kön (i genomsnitt är kvinnor mer känsliga för smärta) och religiöshet (det är lättare för de troende att hantera smärta än ateister).

fantom smärta

Så långt tillbaka som 1552 beskrev den franska kirurgen Ambroise Pare sårade klagomål om smärta i amputerade lemmar. Idag kallas sådan smärta fantom. Det har konstaterats att fantomsmärtor klagas av alla människor som har genomgått avlägsnande av en arm eller ben och hälften av kvinnor som har genomgått bröstamputation. Ett år efter operationen upplever bara två tredjedelar av patienterna smärta.

Detta betyder inte att orsakerna till fantomsmärta är kända. Nu antas det att i olika delar av centrala nervsystemet bildas ett foci-system som genererar patologiska smärtimpulser.
Det finns över 40 behandlingar för fantomsmärta, men endast 15% av patienterna är helt botade. Eftersom den specifika delen av nervsystemet som är ansvarig för uppkomsten av fantomsmärtor inte har identifierats, är kirurgiska behandlingsmetoder ineffektiva. Lokal administration av smärtmedicinering hjälper endast ett fåtal patienter. Metoden för elektrisk stimulering av motorcortex anses vara ganska effektiv. Det kan utföras utan kirurgi - på huvudets yta eller genom att implantera en elektrod för att ständigt stimulera områden i cortex.

Baksmärta

En av åtgärderna med etylalkohol är att undertrycka produktionen av hypofyshormonet, som ansvarar för vätskeansamling i kroppen. Med en brist på detta hormon börjar överdriven utsöndring av vatten i njurarna och uttorkning uppstår. Alkohol stimulerar också produktionen av insulin, vilket främjar vävnadsupptag av glukos. Vid konsumtion av vätskor och söta viner förbättras insulinsyntesen dubbelt. Som ett resultat sjunker blodsockernivån, vilket också kan orsaka huvudvärk. Det kan också orsakas av föroreningar, som är särskilt rikligt med drycker i mörk färg: rött vin, konjak, whisky.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att behandla cancersmärta enligt ”smärtstegen”. Det första steget i stegen är mild smärta, för behandling av vilka icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel används. När läkemedel i första steg slutar hjälpa använder Ryssland ett svagt opioid smärtstillande medel, tramadol, som inte är ett läkemedel. I det tredje steget, med svår outhärdlig smärta, används narkotiska smärtstillande medel..
När du använder narkotiska läkemedel kan det uppstå svaghet, som vanligtvis försvinner efter några dagar. Förstoppning kan uppstå, eftersom opioider hämmar tarmens rörlighet. Med tiden upphör den dos av det smärtstillande läkemedlet som föreskrivs av läkaren att hjälpa. Detta beror på att smärtan förstärktes, eller för att resistens mot läkemedlet har utvecklats. I detta fall kommer läkaren att rekommendera en ökning av dosen av läkemedlet eller förskriva ett annat smärtstillande medel. Utvecklingen av resistens betyder inte att det finns ett beroende av läkemedlet. Opioida smärtstillande medel orsakar inte psykologiskt beroende om det föreskrivs för behandling av smärta och appliceras korrekt.

En överdos av opioid kan orsaka andningsfel. Det är därför möjligt att öka dosen av läkemedlet endast under övervakning av en läkare. Det är också farligt att sluta ta opioider kraftigt, men med hjälp av en läkare kan du gradvis minska dosen av läkemedlet och undvika obehagliga symtom.

Smärta som inte orsakas av skada

1989 publicerade American Journal of Cardiology undersökningsdata för mer än sju tusen patienter med smärta i hjärtat som inkom till akutavdelningen. Enligt undersökningsresultaten drabbades endast 4% av patienterna av hjärtinfarkt, hälften kunde misstänka en hjärtattack och 40% av de som sökte hade ett helt friskt hjärta. Många föräldrar var tvungna att hantera en situation då ett barn på helger, glad och aktivt, på måndag innan skolan kommer ner och klagar över smärta i buken. Och detta är inte en anspråk: magen gör verkligen ont, och ändå är magen och andra organ okej.

Huvudvärk, smärta i hjärta, mage, rygg, som uppstår utan organisk skada på vävnader och nerver, kallas psykogen. Orsaken till psykogen smärta är psykologiskt trauma, depression och livliga känslomässiga tillstånd: sorg, ilska, förbittring. Oroliga och misstänkta människor, liksom personer som är benägna att visa beteende, är mest benägna att psykogen smärta.

I detta tillstånd förändras nervsystemets funktion, dess känslighet: impulser, som vanligtvis inte uppfattas som smärtsamma, börjar tolkas på detta sätt.

Trots att psykogen smärta inte orsakas av en kränkning i organarbetet måste du ta det på allvar. För det första är det viktigt att se till att det är just psykogen smärta och inte en farlig sjukdom. För det andra förvärrar psykogen smärta, som alla andra, livskvaliteten. Det är nödvändigt att hantera detta tillstånd med hjälp av psykoterapi..

Hur man förstår att en person är skadad

Det finns tillfällen då en sjuk person inte kan berätta för sina nära och kära att han har ont. Men för dem som bryr sig om honom är det viktigt att bestämma smärtans utseende och styrka. Ofta uppstår sådana problem när man tar hand om små barn, försvagade patienter eller för personer som inte pratar på grund av svår depression.

En manifestation av en person som upplever smärta kan vara gråt, klagande eller en grimas av lidande i hans ansikte. Men dessa tecken är inte alltid pålitliga. Om vi ​​talar om långvarig kronisk smärta, kanske inte tårar och grimaser av lidande. I det här fallet måste du vara uppmärksam på förändringar i beteende: en sjuk person fryser antingen i en tvingad position där smärtan känns minst, eller tvärtom, rusar för att hitta den mest bekväma hållningen. Han undviker rörelser som kan orsaka smärta. Det händer att en person plötsligt blir apatisk, tappar intresset för miljön. Detta är också en sannolik signal om att han är skadad. Läkare kan använda grafiska skalor för att bedöma smärta: jämföra olika beteendekarakteristika, fysiologiska manifestationer och i enlighet med accepterade standarder, dra slutsatsen hur svår smärtan är hos patienten. För detta är det till exempel nödvändigt att utföra ett test med ett smärtstillande medel, med hänsyn till andningsfrekvens, puls, tryck och allmänt mänskligt beteende.

Varför uppstår smärta

Webbplatsen innehåller information om Nalgesin ® OTC

Smärta är en varningssignal

Smärta är människokroppens reaktion på en sjukdom eller sår. Även om smärta är en obehaglig känsla, spelar den en viktig roll - det är en varningssignal om att vi inte är okej. När vi känner smärta försöker vi eliminera den faktor som orsakade den.

Olika människor reagerar olika på smärta. Vår känsla av smärta beror på svårighetsgraden och omfattningen, såväl som av vår psykofysiologiska status för smärtuppfattning.

Visste du?

Smärta bör behandlas även om det är resultatet av en sjukdom. Användning av smärtstillande medel ger snabbare återhämtning.

Vad alla borde veta om smärta?

Det finns flera typer av smärta. Människor beskriver sina känslor på olika sätt. Ibland finns det ibland en stark men kortvarig huvudvärk i tempelområdet. Som en följd av en kramp kan det uppstå smärta i buken, men det är svårt att säga exakt var det gör ont. Skador kan orsaka smärta i knäleden. Och det finns många sådana beskrivningar av smärta.

Var uppstår smärtan?

Somatisk smärta är smärta som förekommer i huden (ytlig), muskler, ben, leder eller bindväv (djup). Smärtan som uppstår i de inre organen kallas visceral.

Hur länge varar smärtan?

Smärta som varar en kort tid klassificeras som akut smärta. I de flesta fall orsakas det av inflammation. När inflammationen elimineras försvinner smärtan. Men när smärtan varar länge, pratar vi om kronisk smärta.

Vilka typer av smärta kan behandlas oberoende?

Du kan stoppa akut somatisk smärta, manifesterad svagt eller måttligt. Välj den metod som passar dig bäst:

 • fysioterapi eller kiropraktik
 • massage
 • akupunktur
 • Stresshantering
 • mediciner
 • analgetika

Du kan prova flera olika smärtlindringsalternativ för att hitta ett som helt kommer att tillfredsställa dig..

När du bör se en läkare?

 • om smärtan är mycket allvarlig
 • om akut smärta varar mer än 10 dagar
 • om det finns feber som varar mer än 3 dagar
 • om det inte är möjligt att avgöra vad som orsakar smärtan eller om smärta uppstår i de inre organen (visceral smärta)

Varför du behöver veta om smärta?

Genom att kontrollera intensiteten och arten av smärtan kan du bättre veta den och därmed hjälpa till att undvika den. Din läkare behöver så mycket information som möjligt om smärtans natur för att hitta rätt behandling för dig. Detta är lättare att uppnå om du har en smärtdagbok..

Varför uppstår smärta?

Det finns flera orsaker till smärta:

 • sjukdomar, skador, kirurgiska ingrepp
 • klämd nerv
 • nedsatt nervintegritet (trauma eller operation)

Ibland är orsaken till smärtan okänd..

Olika effekter (till exempel nedskärningar, benfrakturer etc.) leder till irritation av smärtreceptorer. Från dessa receptorer överförs en impuls via nervfibrerna till centrala nervsystemet. Just nu känner vi smärta.

Samtidigt bildas så kallade lokala inflammatoriska faktorer i skadaområdet. Dessa ämnen irriterar dessutom nociceptorer. Vi säger att det skadade området börjar skada oss. Vissa faktorer (såsom prostaglandiner) är också involverade i början av smärta och inflammation..

Vilka läkemedel att välja för smärtlindring?

Läkemedel som minskar smärta kallas smärtstillande medel. Termen "smärtstillande medel" är av grekiskt ursprung och betyder "ingen smärta".

Det finns flera typer av smärtstillande medel. Samtidigt kan endast de smärtstillande medel som är avsedda att behandla mild till måttlig smärta användas för självmedicinering. Dessa läkemedel orsakar sällan biverkningar eller biverkningarna är mindre..

För detta ändamål används ofta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Detta är en grupp läkemedel med smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska effekter..

NSAID-hämmare hämmar syntesen av prostaglandiner - förmedlare av inflammation, vilket kan leda till smärta.

Krka-företaget producerar läkemedlet Nalgesin, som tillhör NSAID-gruppen.

Smärta - definition och typer, klassificering och typer av smärta

Smärta är ett viktigt adaptivt svar i kroppen som är relevant för larmet..

Men när smärtan blir kronisk förlorar den sin fysiologiska betydelse och kan betraktas som en patologi..

Smärta är en integrerande funktion i kroppen som mobiliserar olika funktionella system för att skydda mot effekterna av en skadlig faktor. Det manifesteras av vegetosomatiska reaktioner och kännetecknas av vissa psykomotionsförändringar..

Uttrycket "smärta" har flera definitioner:

- detta är ett slags psykofysiologiskt tillstånd som uppstår till följd av exponering för överdrivna eller destruktiva stimuli som orsakar organiska eller funktionella störningar i kroppen;
- i en smalare bemärkelse är smärta (dolor) en subjektiv smärtsam känsla som uppstår genom exponering för dessa superstarka stimuli;
- smärta är ett fysiologiskt fenomen som informerar oss om de skadliga effekterna som skadar eller utgör en potentiell fara för kroppen.
Således är smärta både en förebyggande och skyddande reaktion..

International Association for the Study of Pain ger följande definition av smärta (Merskey, Bogduk, 1994):

Smärta - en obehaglig känsla och emotionell upplevelse förknippad med faktiska och potentiella vävnadsskador eller ett tillstånd som beskrivs av orden i en sådan lesion.

Fenomenet med smärta är inte enbart begränsat till organiska eller funktionella störningar i stället för dess lokalisering, smärta påverkar också kroppens aktivitet som individ. Under åren har forskare beskrivit ett stort antal negativa fysiologiska och psykologiska konsekvenser av inte lättad smärta..

De fysiologiska konsekvenserna av obehandlad smärta av vilken lokalisering som helst, kan inkludera allt från nedsatt funktion i mag-tarmkanalen och luftvägarna till förbättrade metaboliska processer, ökad tillväxt av tumörer och metastaser, minskad immunitet och förlängd läkningstid, sömnlöshet, ökad blodkoagulation, aptitlöshet och handikapp.

De psykologiska konsekvenserna av smärta kan manifestera sig i form av ilska, irritabilitet, känslor av rädsla och ångest, förargelse, förlust av ande, förtvivlan, depression, ensamhet, förlust av intresse för livet, minskad förmåga att uppfylla familjens ansvar, minskad sexuell aktivitet, vilket leder till familjekonflikter och till och med begäran om eutanasi.

Psykologiska och emotionella effekter påverkar ofta patientens subjektiva svar, överdrivning eller underdrift av smärts betydelse.

Dessutom kan graden av självkontroll av smärta och sjukdom hos patienten, graden av psykosocial isolering, kvaliteten på socialt stöd och slutligen patientens kunskap om orsakerna till smärta och dess konsekvenser spela en roll i svårighetsgraden av de psykologiska konsekvenserna av smärta..


En läkare har nästan alltid att hantera utvecklade manifestationer av smärtkänslor och smärtsamt beteende. Detta innebär att effektiviteten av diagnos och behandling bestäms inte bara av förmågan att identifiera de etiopatogenetiska mekanismerna i det somatiska tillståndet, manifesterade eller åtföljda av smärta, utan också av förmågan att se bakom dessa manifestationer problemen med att begränsa patientens vanliga liv.

Ett betydande antal verk, inklusive monografier, har ägnats åt att studera orsakerna och patogenesen till smärta och smärtsyndrom..

Som ett vetenskapligt fenomen har smärta studerats i över hundra år.

Skill mellan fysiologisk och patologisk smärta.

Fysiologisk smärta inträffar vid uppfattningen av känslor av smärtreceptorer, den kännetecknas av en kort varaktighet och är direkt beroende av styrkan och varaktigheten hos den skadliga faktorn. Den beteende reaktion i detta fall avbryter sambandet med källan till skada..

Patologisk smärta kan uppstå både i receptorer och i nervfibrer; det är förknippat med långvarig läkning och är mer förstörande på grund av det potentiella hotet om störning av individens normala psykologiska och sociala existens; beteendemässiga reaktioner i detta fall är uppkomsten av ångest, depression, depression, vilket förvärrar somatisk patologi. Exempel på patologisk smärta: smärta i fokus för inflammation, neuropatisk smärta, dödande smärta, central smärta.

Varje typ av patologisk smärta har kliniska funktioner som kan känna igen dess orsaker, mekanismer och lokalisering..

Typer av smärta

Det finns två typer av smärta..

Den första typen är akut smärta orsakad av vävnadsskada, som minskar när den läker. Akut smärta har en plötslig början, kort varaktighet, tydlig lokalisering, visas när den utsätts för en intensiv mekanisk, termisk eller kemisk faktor. Det kan orsakas av infektion, skada eller operation, varar i flera timmar eller dagar och åtföljs ofta av symtom som hjärtklappning, svettningar, blekhet och sömnlöshet..

Akut smärta (eller nociceptive) avser smärta som är förknippade med aktivering av nociceptorer efter vävnadsskada, motsvarar graden av vävnadsskada och varaktigheten av verkan av skadliga faktorer, och sedan regresserar helt efter läkning.

Den andra typen - kronisk smärta utvecklas till följd av skada eller inflammation i vävnad eller nervfiber, den kvarstår eller upprepas i månader eller till och med år efter läkning, har inte en skyddande funktion och får patienten att drabbas, den åtföljs inte av symtom som är karakteristiska för akut smärta.

Oacceptabel kronisk smärta påverkar en persons psykologiska, sociala och andliga liv negativt.

Med kontinuerlig stimulering av smärtreceptorer minskar tröskeln för deras känslighet med tiden, och icke-smärtimpulser börjar också orsaka smärta. Forskare tillskriver utveckling av kronisk smärta till ohärdad akut smärta, och betonar behovet av adekvat behandling.

Den obehandlade smärtan leder därefter inte bara till en ekonomisk börda för patienten och hans familj, utan medför också enorma utgifter för samhället och sjukvården, inklusive längre sjukhusvistelse, minskad arbetsförmåga, upprepade besök på öppenvården och kliniker. Kronisk smärta är den vanligaste orsaken till långvarig partiell eller fullständig funktionsnedsättning..

Det finns flera klassificeringar av smärta, en av dem, se tabell. 1.

1. Arthropati (reumatoid artrit, artros, gikt, post-traumatisk artropati, mekaniska cervikalsyndrom och ryggmärgsyndrom)
2. Myalgia (myofascial smärtsyndrom)
3. Sår i huden och slemhinnan
4. Icke-artikulära inflammatoriska störningar (reumatisk polymyalgi)
5. Ischemiska störningar
6. Visceral smärta (smärta från inre organ eller visceral pleura)

1. Postherpetisk neuralgi
2. Trigeminal neuralgi
3. Smärtsam diabetisk polyneuropati
4. Posttraumatisk smärta
5. Smärta efter amputation
6. Myelopatisk eller radikulopatisk smärta (ryggradstenos, araknoidit, radikulärt syndrom som handskar)
7. Atypisk ansiktssmärta
8. Smärtsyndrom (komplext perifert smärtsyndrom)

1. Kronisk återkommande huvudvärk (med ökande blodtryck, migrän, blandad huvudvärk)
2. Vaskulopatiska smärtsyndromer (smärtsam vaskulit)
3. Psykosomatiskt smärtsyndrom
4. Somatiska störningar
5. Hysteriska reaktioner

Smärtklassificering

En patogenetisk klassificering av smärta har föreslagits (Limansky, 1986), där den är indelad i somatisk, visceral, neuropatisk och blandad.

Somatisk smärta uppstår vid skador eller stimulering av hudens kropp, samt skador på djupare strukturer - muskler, leder och ben. Benmetastaser och kirurgiska ingrepp är vanliga orsaker till somatisk smärta hos patienter med tumörer. Somatisk smärta är vanligtvis konstant och ganska tydligt begränsad; det beskrivs som en bankande smärta, gnagning etc..

Visceral smärta

Visceral smärta orsakas av utbredning, kompression, inflammation eller andra irritationer i de inre organen.

Det beskrivs som djupt, kompressivt, generaliserat och kan stråla ut mot huden. Visceral smärta är som regel konstant, det är svårt för patienten att fastställa sin lokalisering. Neuropatisk (eller deafferentation) smärta uppstår när nerverna är skadade eller irriterade.

Det kan vara konstant eller instabil, ibland fotografering och beskrivs vanligtvis som skarp, syning, skärning, brinnande eller som en obehaglig känsla. I allmänhet är neuropatisk smärta den allvarligaste jämfört med andra typer av smärta, det är svårare att behandla.

Kliniskt smärta

Kliniskt kan smärta klassificeras enligt följande: nocigen, neurogen, psykogen.

Denna klassificering kan vara användbar för initial terapi, men ytterligare en sådan uppdelning är omöjlig på grund av den nära kombinationen av dessa smärta..

Nocigenic smärta

Nocigenic smärta inträffar med irritation av hudnociceptorer, djupa vävnadsnociceptorer eller inre organ. Impulserna som förekommer i detta fall följer de klassiska anatomiska vägarna, når de högre delarna av nervsystemet, visas av medvetandet och bildar en känsla av smärta.

Smärta på grund av skador på de inre organen är resultatet av snabb sammandragning, kramp eller utsträckning av de jämna musklerna, eftersom själva de glatta musklerna är okänsliga för värme, kyla eller dissektion.

Smärta från inre organ som har sympatisk innervation kan kännas i vissa områden på kroppens yta (Zakharyin-Ged-zonen) - detta återspeglas smärta. De mest kända exemplen på sådan smärta är smärta i höger axel och höger sida av nacken med skador på gallblåsan, smärta i korsryggen med urinblåsan och slutligen smärta i vänster arm och vänster halva bröstet med hjärtsjukdom. Den neuroanatomiska grunden för detta fenomen förstås inte helt..

En möjlig förklaring är att den inre organens segmentella innervation är densamma som de avlägsna områdena av kroppsytan, men detta förklarar inte orsakerna till reflektion av smärta från organet till kroppsytan..

Nocigenic smärta är terapeutiskt känslig för morfin och andra narkotiska smärtstillande medel..

Neurogen smärta

Denna typ av smärta kan definieras som smärta på grund av skada på det perifera eller centrala nervsystemet och förklaras inte av nociceptorirritation..

Neurogen smärta har många kliniska former..

Dessa inkluderar vissa skador i det perifera nervsystemet, såsom postherpetisk neuralgi, diabetisk neuropati, ofullständig skada på den perifera nerven, speciellt median och ulnar (reflex sympatisk dystrofi), separering av grenarna i brachial plexus.

Neurogen smärta på grund av skador på centrala nervsystemet orsakas vanligtvis av en cerebrovaskulär katastrof - detta är känt under det klassiska namnet ”thalamic syndrom”, även om studier (Bowsher et al., 1984) visar att skadorna i de flesta fall är belägna i andra områden än thalamus..

Många smärtor är blandade och manifesteras kliniskt av nocigena och neurogena element. Till exempel orsakar tumörer både vävnadsskada och nervkomprimering; med diabetes uppträder nocigenisk smärta på grund av skada på perifera kärl och neurogen smärta på grund av neuropati; med intervertebrala skivbråck som komprimerar nervroten, inkluderar smärtsyndromet ett brinnande och avfyrande neurogent element.

Psykogen smärta

Påståendet att smärta uteslutande kan vara psykogeniskt ursprung kan diskuteras. Det är allmänt känt att patientens personlighet bildar en smärtkänsla..

Det förbättras i hysterisk personlighet och återspeglar mer exakt verkligheten hos patienter som inte är steroider. Det är känt att människor i olika etniska grupper skiljer sig i uppfattningen av postoperativ smärta..

Patienter med europeisk härkomst rapporterar mindre intensiv smärta än amerikanska neger eller latinamerikaner. De har också låg smärtintensitet jämfört med asiater, även om dessa skillnader inte är särskilt signifikanta (Faucett et al., 1994). Vissa människor är mer resistenta mot att utveckla neurogen smärta. Eftersom denna trend har de nämnda etniska och kulturella egenskaperna, verkar den medfödda. Därför är utsikterna för forskning som syftar till att lokalisera och isolera ”smärtgenen” så frestande (Rappaport, 1996).

Varje kronisk sjukdom eller sjukdom som följs av smärta påverkar individens känslor och beteende..

Smärta leder ofta till ångest och spänningar, som själva ökar uppfattningen av smärta. Detta förklarar vikten av psykoterapi vid kontroll av smärta. Biofeedback, avslappningsträning, beteendeterapi och hypnos, som används som psykologisk intervention, är användbara i vissa ihållande, eldfasta fall (Bonica, 1990, Wall, Melzack, 1994, Hart, Alden, 1994).

Behandlingen är effektiv om den tar hänsyn till de psykologiska och andra system (miljö, psykofysiologi, beteendespons) som potentiellt kan påverka smärtuppfattningen (Cameron, 1982).

Diskussionen om den psykologiska faktorn för kronisk smärta bygger på teorin om psykoanalys, från beteendemässiga, kognitiva och psykofysiologiska positioner (Gamsa, 1994).

Tillräckligt för att uthärda det: vad som är smärta och hur man hanterar det

Populär

Hem → Hälsa → Symptom och behandling → Tillräckligt för att uthärda det: vad är smärta och hur man hanterar det

Smärttröskeln - dess "höjd" - beror på flera faktorer:

 • genetisk faktor - det finns ”överkänsliga” och ”okänsliga” familjer;
 • psykologisk status - förekomsten av ångest, depression och andra psykiska störningar;
 • tidigare erfarenhet - om patienten redan upplevt smärta i en liknande situation, då nästa gång han uppfattar det mer akut;
 • olika sjukdomar - om diabetes ökar smärttröskeln, sänker vissa neurologiska sjukdomar tvärtom.

En liknande klassificering delar upp smärta i nociceptiva, neuropatiska och psykogena.

Nociceptiv smärta

Dessutom är villkoren för förekomst av smärta viktiga här. Om det inträffar när man går och stannar under ett stopp, är detta ett betydande argument till förmån för dess hjärtors ursprung. Om en liknande smärta uppstår när en person ligger eller sitter, men om han står upp passerar den, kommer läkaren att tänka redan på matstrupen och dess inflammation. I alla fall är nociceptiv smärta en viktig ledtråd när man letar efter en organisk sjukdom (inflammation, tumör, magsår, magsår).

Denna typ av smärta kan beskrivas med orden "bryta", "krossa", "brista", "vågliknande" eller "krampa".

Neuropatisk smärta

Beroende på skador på nervsystemet kan smärta uppstå i periferin i form av en brännande känsla och en känsla av kyla i benen (med diabetes mellitus, alkoholhaltig sjukdom) och på alla nivåer i ryggraden med spridning till bröstet, främre väggen i buken och benen (med radikulit). Dessutom kan smärta vara ett tecken på skada på en nerv (trigeminal neuralgi, postherpetisk neuralgi) eller skapa en komplex palett av neurologiska symtom om vägarna i ryggmärgen och hjärnan är skadade.

Psykogen smärta

Hur man hanterar smärta

2-3 dagar efter skadan förstärks smärtan igen, men denna gång på grund av ödem, inflammation och produktion av inflammatoriska substanser - prostaglandiner. I detta fall är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel effektiva - ibuprofen, diklofenak. När såret läker kan neuropatisk smärta uppstå om en nerv är inblandad. Neuropatisk smärta kontrolleras dåligt av icke-steroida medier och opioider, den optimala lösningen för det är antikonvulsiva medel (t.ex. pregabalin) och vissa antidepressiva medel.

Vi upplever ofta smärta och det finns inget behov att träffa en läkare varje gång, särskilt om smärtan redan är känd - vi vet dess orsak och kan hantera den. Vid ny smärta, när en person inte förstår dess natur, eller smärta åtföljd av alarmerande symtom (illamående, diarré, förstoppning, andnöd, svängningar i tryck och kroppstemperatur), måste du konsultera en specialist. Ibland räcker det att välja ett bedövningsmedel och lära en person att undvika orsakerna till smärta, till exempel för att förhindra hypodynamia i myofascialt syndrom för att bli av med smärtsamma upplevelser..

Det gör ont och gör ont i hela kroppen: farliga orsaker är smärta

En person bör konsultera en läkare om han upplever ständig smärta, trots de medel som används för att bekämpa den.

Ibland kan kroppssmärta förknippas med allvarliga sjukdomar, inklusive influensa, hjärtsvikt och leverproblem. Portalen MedikForum.ru förstod de farliga orsakerna till smärta i kroppen..

Fibromyalgi. Människor som lider av den klagar över smärta i kroppen, dålig sömn och kronisk trötthet är ofta benägna till depression, huvudvärk, yrsel. Samtidigt kännetecknas fibromyalgi av avsaknaden av en synlig orsak till smärta - organisk skada upptäcks inte under undersökningen. När det gäller denna sjukdom störs behandlingen av signaler från inre organ, muskler, leder etc., i hjärnan. Hjärnan uppfattar dem som smärtsamma och en person utvecklar överkänslighet mot smärta.

Infektioner och virus. Influensa, förkylning och andra virus- eller bakterieinfektioner kan också leda till smärta i kroppen. Med infektion släpper immunsystemet ett stort antal vita blodkroppar för att bekämpa det. Detta kan leda till inflammation, vilket orsakar ömhet och stelhet i kroppens muskler..

Vätskeretention. När vätska hålls kvar i kroppen kan ödem och inflammation utvecklas, vilket kan leda till allmän muskelsmärta. Skarpa, lokala smärta och kramper kan också kännas..

Varför uppstår vätskeretention? Detta fenomen kan vara förknippat med farliga förhållanden

 • sköldkörtelproblem,
 • hjärtsvikt,
 • skrump i levern,
 • kronisk njursjukdom,
 • venös insufficiens.

Var och en av dessa tillstånd kräver särskild behandling..

Hypokalemi. Vi pratar om det i händelse av en mycket låg kaliumnivå i blodet. Hypokalemi påverkar negativt funktionen av nerver och muskler, vilket kan orsaka smärta i kroppen, svaghet, trötthet, muskelkramper.

Uttorkning. För att utföra alla fysiologiska processer i kroppen behöver han en tillräcklig mängd fukt. Uttorkning kan få en person att känna trött och smärta: på grund av brist på vatten försenas oönskade ämnen i kroppen, som den kan reagera med inflammation och smärta.

Brist på sömn. Brist på sömn påverkar kroppens förmåga att reparera vävnader och celler. När kroppen inte har tillräckligt med tid att återhämta sig kan en person uppleva smärta oftare.

Lunginflammation. Denna lunginfektion kan vara mycket farlig utan behandling. Lunginflammation leder till att kroppen inte får tillräckligt med syre. På grund av brist på syre kan röda blodkroppar och vävnader inte fungera korrekt, vilket kan orsaka smärta..

Artrit. Denna sjukdom uppstår när lederna blir inflammerade, och smärta kan signalera detta. Artrit kan vara ett resultat av ett autoimmunt tillstånd där kroppens immunsystem attackerar friska vävnader som foder i lederna..

Autoimmuna störningar. Förutom artrit kan olika autoimmuna störningar orsaka utveckling av andra sjukdomar där kroppslig smärta också kan kännas..

Systemisk lupus erythematosus. Detta är en kronisk inflammatorisk sjukdom i bindvävnaderna i en okänd etiologi som kan påverka alla organ: leder, njurar, lungor, hjärta. Lupus efterliknar ofta symtomen på andra sjukdomar: till exempel trötthet, svullnad, ledvärk kan kännas.

Myosit. Det kännetecknas av muskelinflammation. Andra symtom på myosit inkluderar trötthet och en allmän känsla av ohälsa..

Multipel skleros. I detta fall påverkar den autoimmuna processen det centrala nervsystemet. Personer med MS känner smärta i kroppen eftersom vävnaderna som omger nervcellerna skadas på grund av ihållande inflammation..

När man ska träffa en läkare. En person bör se en läkare om han upplever
konstant smärta, trots de medel som används för att bekämpa den;

 • svår smärta utan uppenbar anledning;
 • kroppssmärta som uppstår vid utslag;
 • kroppsvärd eller muskelsmärta åtföljd av svår rodnad eller svullnad;
 • ihållande feber;
 • kroppssmärta tillsammans med svår svullnad.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Dizzy under menstruation

Menstruation är av stor betydelse i olika kulturer i historien. I gamla nationer betraktades flickan efter början av menstruationscykeln som en vuxen, kapabel att gifta sig, befruktning....

Hur man återställer vaginal mikroflora?

Senaste uppdatering: 05/10/2020Innehållet i artikelnVaginal mikroflora är ett speciellt ekosystem i den kvinnliga kroppen som skyddar könsorganen mot infektioner, patogener och svampinfektioner som kan orsaka utveckling av inflammatoriska processer i livmodern, äggstockarna och i vagina.....

Storleken på livmodern: vilka processer som påverkar dessa indikatorer?

Huvuduppgiften för detta orörda organ i det lilla bäckenet är att skydda och bära fostret, att förse honom med mat. Huvudegenskapen hos mjuka livmoder i musklerna är hög elasticitet....