Anledningar till försenad menstruation: varför menstruationen inte startar i tid?

Blödning

I en frisk och fysiologiskt utvecklande kropp hos en kvinna är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets hälsa menstruationscykeln. Eventuella förändringar i dess varaktighet, regelbundenhet, kvalitativa och kvantitativa egenskaper hos menstruationsflödet indikerar kränkningar i könsområdet, avbrott i det neuro-humorala systemet och en möjlig hormonell obalans associerad med endokrin patologi.

Beroende på olika livssituationer och provocerande faktorer inträffar förseningar en gång, periodiskt eller systematiskt. I de senare fallen kan symptomen inte lämnas utan vederbörlig uppmärksamhet, en omfattande diagnos krävs och vid behov full behandling för att eliminera det patologiska tillståndet.

Alla orsaker till menstruationscykelens misslyckande kan delas in i fysiologiska och patologiska. Den första inkluderar villkor som föreskrivs av kvinnornas ålder och individuella egenskaper. Vanligtvis behöver de inte behandling och specialiserad hjälp, förseningen elimineras oberoende och påverkar inte kvinnors hälsa.

Fysiologiska skäl inkluderar:

OrsakFörsena utvecklingsvillkorÅldersfunktioner och tidsperioder
Inträde i reproduktiv ålderFlickor som just har börjat sina perioder bör inte förvänta sig en stabil cykel omedelbart efter menarchen. En obalans av hormoner är normen i 1-1,5 år efter den första menstruationen. En cykel kan ha en annan varaktighet och blödning kan ha en annan intensitet.Menstruationens början är från 11 till 15 år (i genomsnitt 12-13), och om flickan efter denna ålder fortfarande inte har menstruation, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog. Specialkonsultation kräver också en situation där en regelbunden cykel inte är etablerad längre än 1,5-2 år efter menarche
Övergång till klimakterietDetta är en övergångsperiod för kvinnans endokrina system. Hormonell obalans orsakas av en minskning av nivån på könshormoner, som inte kan uppstå jämnt. Cykeltiden ändras igen, vilket inte är en avvikelse från normen. Vissa gynekologer föreskriver hormonläkemedel till sina patienter för att hjälpa dem smidigt att gå in i klimakteriet och inte uppleva obehag och komplikationer från en förlorad hormonell bakgrund.Efter 45-48 år inträffar de första manifestationerna av klimakteriet. Dess genomsnittliga varaktighet är 3-6 år, varefter menstruationen försvinner helt eller, som ett undantag, förekommer extremt sällan under flera år
GraviditetOfta i de tidiga stadierna upplever inte en kvinna några speciella upplevelser. Därför bör du, med en försening i menstruationen, först göra ett graviditetstest och sedan konsultera läkareEn kvinnas reproduktiva ålder eller perioden före början av postmenopaus

Fel i menstruationscykeln kan orsakas av följande patologiska skäl:

 • störning av det hypotalamiska hypofyssystemet;
 • äggstocksjukdom;
 • patologiska förändringar i livmodern;
 • endokrin störning.

Patologiska orsaker kräver noggrann diagnos, inklusive laboratorium, eftersom det inte alltid är möjligt att identifiera en organisk störning, och många förändringar sker mot bakgrund av enzymatiska och biokemiska dysfunktioner.

Hypotalamus och hypofysen är hjärnstrukturer som reglerar funktionen hos många system, inklusive den reproduktiva. Överträdelser kan vara funktionella (utan att kränka strukturen) och organiska (med skada på organets struktur).

Funktionsstörningar orsakas som regel av påverkan av miljöfaktorer på kroppen, orsakar ett stressande tillstånd i hjärnan och stör arbetshindringen i hypotalamus och hypofysen. Sådana faktorer inkluderar: mental trauma, fysisk överbelastning, stress, infektioner och missbruk, användning av vissa droger.

Ibland är stressfaktorn så obetydlig att en kvinna inte fokuserar på honom, men kroppen genomgår fortfarande dess effekt: förändring av tid och klimatzoner, förändring i solaktivitet, en livlig känslomässig reaktion etc. Situationen kompliceras av det faktum att en försening i menstruationen kan inträffa senare 3 cykler efter exponering för en stressfaktor, och det är mycket svårt att avgöra vad som orsakade misslyckandet.

Organiska skador (hypofystumörer, traumatiska hjärnskador, hjärninfektioner, patologier i de kärl som levererar den), förutom att försena menstruationen, uppvisar en omfattande klinisk bild och kräver professionell diagnos och behandling av specialister.

Störningar i äggstockarna är också uppdelade i organiska och funktionella. Det senare inkluderar polycystiskt äggstocksyndrom, vars orsaker inte förstås fullt ut, men det finns troligtvis en kränkning av produktionen av luteiniserande och follikelstimulerande hypofyshormoner. Effekten av hyperinsulinemi hos kvinnor med diabetes mellitus, ökad glukostolerans och övervikt noteras också..

Kärnan i polycystiskt äggstocksyndrom är att follikeln (en vesikel som innehåller ett ägg) inte spricker, ägglossningen inträffar inte, corpus luteum bildas inte, all hormonreglering försvinner, menstruationscykeln förlorar sin stabilitet. Sjukdomen åtföljs av hyperandrogenism, som manifesteras av överdriven hårväxt på den inre ytan av låren, buken, överläppen och andra platser som inte kännetecknar detta. Ofta är detta symptom det främsta skälet till att gå till läkaren.

En annan funktionell störning är resistent äggstocksyndrom. Det inträffar när äggstocksreceptorerna för hypofyshormoner av någon anledning slutar svara på dem. Centralreglering förlorar sin kontroll, menstruationscykeln försvinner.

Ovariellt utarmningssyndrom är faktiskt början av klimakteriet i en tidig ålder (upp till 40 år), när äggstocken på grund av dess genetiska egenskaper upphör att fungera, som det borde vara för en ung kvinna. För att korrigera detta tillstånd föreskriver läkare hormonersättningsterapi.

Organiska orsaker inkluderar ovarietumörer som producerar hormoner som saktar ner den normala cykeln. Maligna neoplasmer kännetecknas ofta av snabb utveckling.

Om livmoderns endometrium är skadat kommer menstruationen inte i tid. Brott mot dess integritet inträffar under curettage under abort eller som ett resultat av diagnostiska procedurer, när de är nödvändiga för differentiell diagnos av tillståndet.

En av de ofta patologierna i livmoderslimhinnan är endometrios, som kännetecknas av ett brott mot villkoren i menstruationscykeln och långvarig blödning.

En felaktig installerad intrauterin enhet kan också leda till förseningar. I processen för implantering i livmoderhalsen är skada på slemskiktet eller fullständig blockering av livmoderhalskanalen möjlig.

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggledarna leder också till störning av menstruationscykeln. Detta gäller särskilt för sexuellt överförda sjukdomar. Med täta förändringar hos sexuella partners och förutsättningarna för en möjlig infektion är en fullständig undersökning nödvändig.

Förtjockat endometrialskikt med endometrios

Eftersom könshormoner är i känslig koppling till resten, kommer eventuell dysfunktion att medföra störningar i reproduktionssystemet. Störning av sköldkörteln (hypo- eller hypertyreoidism) och produktion av steroidhormoner, binjurepatologi, diabetes mellitus, hyperprolaktinemi och många andra sjukdomar kommer oundvikligen att leda till en oregelbunden cykel.

Genom att använda kombinerade orala preventivmedel normaliseras vanligtvis menstruationscykeln och gör menstruationen regelbunden och magra. Men under de första tre månaderna utesluts inte förändringar och misslyckanden, först efter den stabiliseringen.

I händelse av en orimlig försening måste du analysera ditt eget tillstånd efter uteslutandet av graviditetsfaktorn. En kvinna bör lyssna på sin kropp och avgöra om det finns några ytterligare symtom som kan indikera förekomsten av patologi. Dessa inkluderar: svaghet, sjukdom, frekvent eller periodisk smärta i bäckenområdet, patologiska föroreningar i urinen eller en specifik lukt och vaginal urladdning.

Om menstruation inte inträffar, men kvinnan känner av följande tecken på PMS: hon drar nedre buken i buken, bröstkörtlarna blir oförskämd, ofta uppstår humörförändringar, då kommer menstruationen snart. Men PMS-symtom liknar troliga tecken på graviditet, så det är värt ett test.

Om en kvinna vet att hon har lidit psyko-emotionell stress, förändrat sin livsstil och gjort en lång resa, kan vi anta att detta orsakade en försening i menstruationen.

För flickor under de första 1,5 åren efter menarche är cykelinstabilitet inte en patologi. Detta utesluter inte möjligheten till graviditet om flickan lever sexuellt. För kvinnor efter 55 års ålder är förseningar också förutsägbara på grund av närhet till klimakteriet.

Om ömhet i nedre del av magen åtföljs av utsöndringar av en vit, gulaktig färg med en obehaglig lukt, feber och allmän sjukdom, kan en inflammatorisk sjukdom i könsorganen eller andra organiska problem ha utvecklats. I detta fall måste du snarast konsultera en läkare.

Om förseningen är kortvarig (1-5 dagar) är det för tidigt att frukta för din egen hälsa. I fall där det varar mer än 5 dagar, men graviditetstestet är negativt, är det värt att överväga orsakerna. Om det inte finns någon månad i tio dagar eller mer, måste du träffa en läkare, detta är redan ett tydligt avvikelse från normen. Ibland händer det att kroppen saknar en menstruation och den nästa kommer bara två månader efter den föregående. Detta indikerar inte alltid någon allvarlig patologi, men det är viktigt att konsultera en specialist..

En konstant fördröjning på flera dagar, upp till en vecka, indikerar en förlängd menstruationscykel. Hos vissa kvinnor är den normala livscykeln upp till 35 dagar. Ibland varierar dess varaktighet på grund av fysiologiska cykler, efter förlossning, abort, tidigare sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet och av ett antal andra skäl. Med denna kurs är den första dagen av menstruationen inte annorlunda än normalt, det finns ingen uttalad blödning eller patologisk urladdning, vilket indikerar kroppens normala tillstånd.

När menstruationen inte börjar i mer än två dagar och förseningen åtföljs av smärta i bäckenet, obehag i korsryggen och allvarligt premenstruellt syndrom, indikerar detta ofta förkylningar. Detta tillstånd utvecklas också efter att ha tagit mediciner..

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

Menstruationscykel

Den kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat. En regelbunden menstruationscykel indikerar ett harmoniskt arbete i den kvinnliga kroppen. Försenad menstruation är en indikator på viss funktionsfel.

Flickan har sin första menstruation i åldern 11 till 15 år. Först kan det finnas förseningar som inte är relaterade till patologi. Cykeln normaliseras efter 1-1,5 år. Patologin inkluderar början av menstruation vid en ålder av mindre än 11 ​​år, och även om den inte började vid 17 år. Om denna ålder är 18-20 år gammal, finns det problem som kan vara förknippade med nedsatt fysisk utveckling, äggstocksutveckling, funktionsfunktion i hypofysen och andra.

Allvarliga kvinnors hälsoproblem inkluderar:

 • oregelbunden cykel;
 • hormonella störningar
 • ofta förseningar av menstruationen från 5 till 10 dagar;
 • växling av mager och kraftig blödning.

En kvinna måste få en menstruationskalender, som indikerar början och varaktigheten av blödningen. I det här fallet är det lätt att märka en försening i menstruationen..

Problemet med försenad menstruation hos flickor och kvinnor

En försening i menstruationen anses vara ett fel i menstruationscykeln, när nästa blödning inte inträffar vid rätt tidpunkt. Frånvaron av menstruation i 5 till 7 dagar gäller inte patologi. Detta fenomen inträffar i alla åldrar: tonåringar, barnafödande och premenopaus. Orsakerna till förseningen i menstruationen kan vara både fysiologiska och onormala orsaker..

Naturliga orsaker under puberteten inkluderar oregelbunden menstruation under 1-1,5 år med bildandet av cykeln. I fertil ålder är de fysiologiska orsakerna till försenad menstruation graviditet och amningstiden. Med premenopaus minskar menstruationscykeln gradvis, ofta förseningar förvandlas till en fullständig utrotning av reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen. Andra skäl till förseningen av menstruationen är inte fysiologiska och kräver samråd med en gynekolog.

Anledningar till försenad menstruation

Oftast är förseningen i menstruationen hos kvinnor som har sex, förknippad med graviditetens början. På kort tid kan också smärta i nedre del av buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, dåsighet, förändring i smakpreferenser, morgonsjukdom, trötthet uppstå. Fläckande brunaktig urladdning visas sällan..

Graviditet kan bestämmas med hjälp av ett apotekstest eller ett hCG-blodprov. Om graviditeten inte bekräftas, kan förseningen i menstruationen utlösas av andra skäl:

 1. Påfrestning. Varje stressande situation, till exempel relaterad till konflikter, arbetsproblem, oro på grund av studier, kan provocera en försening på 5-10 dagar eller ännu längre.
 2. Överarbetet, som ofta kombineras med en stressande situation. Fysisk aktivitet är naturligtvis gynnsamt för kroppen, men om den är överdriven kan det påverka menstruationens regelbundenhet. Övertrötthet, särskilt i kombination med en utmattande diet, påverkar östrogensyntes negativt, vilket kan orsaka en försening i menstruationen. Tecken på överarbete är också migrän, snabb viktminskning, nedsatt prestanda. Om det på grund av fysisk trötthet finns en försening i menstruationen, betyder detta att kroppen signalerar behovet av paus. Försenad menstruation observeras hos kvinnor som arbetar på natten eller med ett halt arbetsschema, vilket innebär behandling vid dagar vid behov. Cykeln normaliseras på egen hand när balansen mellan diet och träning återställs.
 3. Brist på vikt eller omvänt övervikt. För att det endokrina systemet ska fungera korrekt, bör en kvinna hålla sin BMI normal. Försenad menstruation är ofta associerad med brist eller övervikt. I detta fall återställs cykeln efter normalisering av kroppsvikt. Hos kvinnor med anorexi kan menstruationen försvinna för alltid.
 4. Förändring av vanliga livsmiljö. Faktum är att kroppens biologiska klocka är mycket viktig för den normala regleringen av menstruationscykeln. Om de till exempel ändras till följd av en flygning till ett tillstånd med ett annat klimat eller början av arbetet på natten kan det bli en försening i menstruationen. Om en förändring i livsrytmen orsakar en försening i menstruationen, normaliseras den oberoende under ett par månader.
 5. Förkylningar eller inflammatoriska sjukdomar kan också påverka menstruationen. Varje sjukdom kan påverka cyklens regelbundenhet och orsaka menstruationsförseningar. Detta kan vara en akut kurs av kroniska sjukdomar, SARS eller andra hälsoproblem under föregående månad. Cykelns regelbundenhet kommer att återställas inom ett par månader.
 6. Polycystiskt äggstocksyndrom är en sjukdom som åtföljs av en felaktig funktion i den hormonella bakgrunden, vilket provocerar ojämnheten i menstruationsblödning. Tecken på polycystisk sjukdom är också överdriven hårväxt i ansikte och kroppsområde, problematisk hud (akne, oljeaktighet), övervikt och svårigheter med befruktning. Om gynekologen avgör orsaken till menstruationsretention, polycystiskt äggstocksyndrom, föreskriver han en kurs med orala hormonella preventivmedel, vilket hjälper till att reglera menstruationscykeln.
 7. Varje inflammatorisk eller neoplastisk sjukdom i könsorganen. Förutom att försena menstruationen åtföljs inflammatoriska processer av smärta i nedre del av buken och okarakteristisk urladdning. De måste behandlas utan misslyckande: sådana sjukdomar är fyllda med komplikationer och till och med utvecklingen av infertilitet.
 8. En cysta i äggstockens corpus luteum. För att bli av med det och återställa menstruationscykeln föreskriver gynekologen en kurs med hormonella läkemedel.
 9. Postpartum perioden. För närvarande produceras hypofyshormonet prolaktin, som reglerar produktionen av bröstmjölk och hämmar det cykliska arbetet i äggstockarna. Om det inte finns amning efter förlossningen, bör menstruationen inträffa efter cirka 2 månader. Om amningen förbättras återgår menstruationen som regel efter att den har slutförts.
 10. Konstgjord abort. I detta fall är menstruationsfördröjning vanligt, men gäller inte normen. Förutom en kraftig förändring av den hormonella bakgrunden kan orsakerna vara mekaniska skador, vars närvaro endast kan bestämmas av en läkare.

Fel i sköldkörteln provocerar också oregelbundna perioder. Detta beror på att sköldkörtelhormoner påverkar ämnesomsättningen. Med sitt överskott eller brist påverkas menstruationscykeln.

En ökad nivå av sköldkörtelhormoner kännetecknas av:

 • minskning av kroppsvikt;
 • hjärtfrekvensökning;
 • överdriven svettning;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • sömnproblem.

Med brist på sköldkörtelhormoner visas följande symtom:

 • viktökning;
 • uppkomsten av puffiness;
 • ständig lust att sova;
 • orsakslöst håravfall.

Om det finns misstankar om att förseningen i menstruationen provoseras av en funktionsfunktion i sköldkörteln, bör du kontakta en endokrinolog.

Att ta vissa mediciner kan också orsaka en försening i menstruationen. De viktigaste är:

 1. Orala hormonella preventivmedel är de vanligaste medicinerelaterade menstruationsfel. Förseningarna i perioderna under bruket eller vid användning av inaktiva läkemedel är normalt.
 2. Antikonceptionsläkemedel kan provocera frånvaron av menstruation i 5 till 10 dagar, på grund av det höga innehållet av hormoner i dem.
 3. Kemoterapeutiska medel som används vid behandling av onkologi.
 4. Antidepressiva.
 5. Kortikosteroidhormoner.
 6. Kalciumkanalblockerare föreskrivna vid behandling av hypertoni.
 7. Omeprazol för att bekämpa magsår orsakar en biverkning i form av försenad menstruation.

Vid en ålder av 45 till 55 år går de flesta kvinnor in i klimakteriet. Detta bevisas av avsaknaden av menstruation i ett år eller mer. Men menopaus inträffar aldrig plötsligt: ​​i flera år innan detta observeras oregelbundna perioder och ofta förseningar.

Det finns några fler tecken på en närmande menopaus:

 • sömnlöshet;
 • torr vaginalslemhinna;
 • ökade nattsvettningar;
 • instabil känslomässig bakgrund;
 • värmevallningar.

Hur man normaliserar problemet med månatliga förseningar

För att bestämma den rätta behandlingen för menstruationsförsening är det först och främst nödvändigt att identifiera dess orsak, vars eliminering hjälper till att normalisera cykeln. För behandling av premenstruellt syndrom och normalisering av den hormonella bakgrunden föreskrivs en kurs med hormonella läkemedel, som:

 1. Eliminera befruktningsproblem förknippade med otillräcklig luteal fas.
 2. Hjälp till att återställa ägglossningen.
 3. Minska vissa symptom på PMS: irritabilitet, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna.

Om förseningen i menstruationen är förknippad med någon sjukdom, kommer behandlingen av cykeln att bidra till regleringen av cykeln. Av de förebyggande åtgärderna kan följande särskiljas:

 • Om din period är försenad på grund av fysisk trötthet eller en stressig situation, kan du återställa kroppens balans med vila, samt med tillräckligt med sömn. Det är viktigt att upprätthålla ett positivt humör och lugnt förhållande till händelser som kan provocera stress. Psykologhjälp hjälper också..
 • Näring bör balanseras med nödvändigt innehåll av vitaminer och mineraler. Du kan också dricka en kurs med multivitaminer.
 • Att underhålla en menstruationskalender hjälper till att spåra eventuella förändringar i cykeln..
 • Ett förebyggande besök hos gynekologen kan förhindra eventuella avvikelser i kvinnors hälsa.

En kvinna i hennes reproduktiva ålder måste alltid övervaka regelbundenhet i cykeln. Alla kränkningar i kroppen bidrar till utvecklingen av olika sjukdomar.

Försening av menstruationen. När man ska träffa en läkare

När hormonella preventivmedel avbryts krävs ett läkarbesök när cykeln inte återhämtar sig på flera månader. Om menstruationen är försenad i samband med amning, kontakta en gynekolog om menstruationen inte inträffar ett år efter förlossningen.

Förutom en gynekologisk undersökning kan läkaren förskriva följande undersökningar:

 1. Mätning och schemaläggning av förändringar i basal temperatur för att ta reda på om det var ägglossning i denna cykel eller inte.
 2. Ett blodprov för hCG-nivå och olika hormoner.
 3. Ultraljud av bäckenorganen, vilket hjälper till att identifiera graviditet eller tumörlesion av de kvinnliga organen, vilket orsakade en försening i menstruationen;
 4. CT och MR i hjärnan för att utesluta tumörer i äggstockarna och hypofysen.

Om icke-gynekologiska sjukdomar som orsakar en försening i menstruationen upptäcks, föreskrivs samråd med andra specialister.

Variationer av månatliga förseningar

Förseningar i menstruationen varierar i varaktighet. Efter att ha tagit akut preventivmedel kan förseningen i menstruationen pågå i 14 dagar eller mer. Samma period är karakteristiskt efter injektioner av det hormonella läkemedlet Progesteron, vars aktiva substans är syntetiskt progesteron. Det föreskrivs för brist i den kvinnliga kroppen i corpus luteum. Progesteron hjälper till att minska uterus sammandragningar. När man tar den, föreskriver endast läkaren dosen och bestämmer hastigheten på menstruationsförseningen.

Efter att orala hormonella preventivmedel har avslutats varar återställningen av menstruationscykeln från 1 till 3 månader. Under denna period anses månatliga förseningar på en vecka eller mer vara normala: p-piller förändrar livmoder- och äggstockscykeln. För att klargöra äggstockarnas arbete skickar läkaren kvinnan till ett ultraljud.

Vid sjukdomar i könssystemet, som också bidrar till förseningen av menstruationen, blir utsläppet brunt i färg med en sur lukt. De åtföljs av dragande smärta i nedre del av buken. Normalt kan menstruationen börja med liten brunaktig urladdning.

Försenad menstruation kan indikera en latent kurs av vissa sjukdomar i både könsorgan och inre organ. Av de gynekologiska sjukdomarna som kanske inte manifesterar sig på något sätt förutom förseningen av menstruationen kan vi skilja: erosion, fibroider, cyster, inflammatorisk process.

En lång försening i menstruationen under en period på 1-2 månader kan orsakas av nedsatt funktion av binjurarna, bukspottkörteln, hypofysen och hypotalamus. Problem med dessa organ har en direkt effekt på äggmognad. När de börjar producera otillräckliga hormoner leder detta slutligen till ovariell dysfunktion.

Ovariell hyperbräckning med avsaknad av menstruation under flera cykler kan observeras vid intag eller efter avbrott av hormonella preventivmedel och läkemedel för behandling av endometrios. Cykeln återställs som regel oberoende efter några månader..

Menstruationsblödning åtföljs ofta av blodproppar. Specialkonsultation är nödvändig när det är regelbundet och åtföljs av smärta.

Folkrättsmedel för behandling av försenad menstruation

Alternativa metoder för effektiv behandling av menstruationsfördröjning är ganska speciella. Användningen av sådana medel måste överenskommas med läkaren för att inte skada kroppen. Först och främst bör du se till att du inte är gravid: att ta växtbaserade läkemedel kan orsaka missfall.

Populära folkrättsmedel som hjälper till att orsaka menstruation:

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium. Denna förändring i reproduktionssystemet åtföljs av frigörandet av blodiga massor.

Normalt bör denna process pågå från 3 till 5 dagar, och volymen av förlorat blod bör inte överstiga 150 ml under hela perioden. Processen fortsätter normalt smärtfritt.

Om dessa processer inte inträffar bör du rådfråga en specialist. Intervallet mellan föregående och början av dessa perioder bör vara från 28 till 35 dagar.

Menstruationscykeln och dess roll i en kvinnas kropp

Menstruationscykeln är ett helt komplex av komplexa biokemiska processer i en kvinnas kropp. Det är han som tillhandahåller en av huvudfunktionerna i kvinnlig kropp - graviditet. Och dess manifestation är menstruation.

Menstruation hos en kvinna för första gången signalerar början av det reproduktiva systemet. För en flicka innebär detta att äggstockarnas arbete börjar och hennes kropp förbereder sig för att utföra en könsfunktion. Normalt uppträder menstruationscykeln i åldern 13 - 15 år.

Under en tid kan det vara oregelbundet och normalt sett bör en kvinna ha en fullgod reproduktionsfunktion under året. Om menstruationen under längre tid inte blir regelbunden, betyder det att du måste konsultera en specialist.

Cykelfaser:

 • Menstruationscykeln börjar med den första fasen, den kallas också sekretorin. Vid denna tidpunkt växer endometriet utan dess funktionella omstrukturering. Denna process sker under kontinuerlig kontroll av follikelstimulerande hormon och östrogen. Parallellt med tillväxten av endometrium bildas folliklar som ett framtida ägg i äggstockarna. I slutet av fasen förvandlas det till ett moget ägg som kommer in i bukhålan och är redo för befruktning.
 • Den andra fasen är spridning. Detta är ett av de viktigaste stadierna som är nödvändiga för att vidareutveckla graviditeten. Endometriet börjar transformera och förvandlas till mogen vävnad. I äggstockarna finns det en bildning av corpus luteum, denna formation är fylld med ett ämne som producerar progesteron. Det är under påverkan av progesteron som inträffar efter att det befruktade fosterägget fästs till livmoderhålet.

I händelse av att graviditet inte inträffar inträffar involvering av denna formation, hormonell omstrukturering och avstötning av det bildade endometriumet. Normalt bör dessa processer vara synkrona..

Orsaker till försenad menstruation

Graviditet

Detta är en av de mest gynnsamma orsakerna till försenad menstruation. Det är förknippat med befruktningen av ett moget ägg och bildandet av ett embryo..

Innan menstruationen börjar kommer ägget ut i livmoderhålet.

Från befruktningens ögonblick förändras kvinnans hormonella bakgrund dramatiskt.

Av stor betydelse i detta fall ges progesteron, det förhindrar endometrial avstötning och början av menstruation.

Normalt bör det inte förekomma någon blodig utflöde hos kvinnor före födseln.

I vissa fall fördröjer en kvinna även efter leveransanmälan försenad menstruation, detta beror både på amning och återställande av äggstockarna, som har varit inaktiva länge.

Påfrestning

Stressande situation är ett av de allvarliga orsakerna till förseningen av menstruationen..

Det kan vara förknippat med överdriven produktion av hormoner som är ansvariga för kroppens motstånd mot stressande situationer..

I ett sådant fall kan inte bara en allvarlig hormonell funktionsfel och störning av äggstockarna uppstå, utan också deras utarmning på grund av en kraftig ökning av hormoner eller cirkulationsstörningar på grund av ökat arbete.

En kvinna kan uppleva en försening i menstruationen och som ett resultat med efterföljande funktionsfel i äggstockarna. Några cykler senare återställs menstruationsfunktionen igen..

Hormonell obalans

Anledningen till förseningen av menstruationen kan också förknippas med en kränkning av den hormonella bakgrunden.

Emellertid är hormonerna i reproduktionssystemet inte alltid ett problem. Sköldkörtelhormoner kan också leda till en försening i menstruationen..

Med en otillräcklig produktion kan en kvinna notera cykelfel, såväl som okontrollerad konstant viktökning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en kvinna och tillståndet i det reproduktiva systemets hormonella bakgrund, tillstånd som avbrott av graviditet eller missfall kan leda till ytterligare förseningar.

Som ett resultat sker det en kraftig förändring i äggstockarnas arbete och de behöver lång tid för att återhämta sig.

Inflammation

Den inflammatoriska processen är en av de vanligaste orsakerna till menstruationsfördröjning.

Dessutom kan dess lokalisering vara annorlunda, det är både livmodern och äggstockarna.

Det farligaste när det gäller utveckling av försenad menstruation är ovarieinflammation.

Det är med denna kropp utvecklingen av endometrium och början av menstruation är associerad. Oftast inträffar förseningen i cykeln när en infektion eller återfall av den inflammatoriska processen inträffar.

I vissa fall kan processen påverka mer än en menstruationscykel, detta är vikten av snabb diagnos och behandling, särskilt hos personer i reproduktiv ålder.

Den inflammatoriska processen i livmodern kan leda till underlägsenhet i bildningen av endometrium, och det är efter en liknande anledning som en kvinna kan märka en förändring i menstruationens natur. Efter en försening kan de vara mer rikliga eller omvänt misstänksamma.

Arten av urladdningen förblir brun och smutsad under lång tid. Nästa cykel efter förseningen blir mer smärtsam. I detta fall överskrider förseningen som regel inte två veckor.

Motion

Detta är en av de allvarliga faktorerna som leder till störning av äggstockarna och störning av ankomsten av menstruation.

Kvinnor som regelbundet upplever kraftig fysisk ansträngning, till exempel förknippade med arbete, eller som irrationellt närmar sig utposter för viktminskning, eller som är förtjust i träning, upplever problem med menstruationscykeln.

Det kan finnas många skäl som leder till en försening i menstruationen på grund av fysisk aktivitet, en av dem är en kränkning av blodcirkulationen i organet och ökat tryck på det.

Övervikt

Nyligen finns det en tendens att ändra menstruationscykeln hos kvinnor mot bakgrund av ökad kroppsvikt.

Det bör noteras att massan bör överstiga värden som är lämpliga för begreppet fetma.

Ett liknande problem är förknippat med det faktum att fettvävnad i sig är en källa till produktion av vissa hormoner, och som ett resultat kan betydligt förändra en kvinnas naturliga hormonella bakgrund. Problemet med övervikt kan också förknippas med hyperandrogenism..

Medicin

I vissa fall kan menstruation inte förekomma eller komma sent på grund av medicinering.

I större utsträckning hormonella läkemedel som syftar till kvinnors reproduktionsfunktion.

De vanligaste grupperna är orala preventivmedel eller preventivmedel.

Det kan inte alltid bero på mottagande av medel i denna cykel..

Många kvinnor upplever detta problem efter flera cykler..

Sådana förändringar är inte bara förknippade med en kränkning av äggstocken, utan också med den onormala utvecklingen av endometrium. I detta fall finns patologiska förändringar oftast med felaktig medicinering.

Hur många perioder kan försenas om testet är negativt?

Negativa testfördröjningsperioder:

 • Försening av menstruationen under 1 dag anses inte vara en försening, inte ens med en vanlig menstruationscykel. Detta kan bero på en liten förändring i rytmen hos utsöndrade hormoner i äggstockarna..
 • Under 2 till 3 dagar är det inte heller värt att betrakta som en patologi. Detta beror på det faktum att dessa fluktuationer kan uppstå i en helt frisk kropp..
 • Under fyra dagar kan menstruationsförseningen från den föreskrivna rytmen betraktas som ett alternativ, mellan patologi och dess frånvaro. Ett liknande problem är förknippat med det faktum att det är i denna menstruationscykel som inte bara hormonsvikt kan uppstå, utan också en mindre inflammatorisk process.
 • Under 5-6 dagar kan problemet likna ovanstående. En försening på en vecka kan vara förknippad med en mer uttalad överförd inflammatorisk process. En liknande situation kan kräva medicinsk behandling..
 • Under en vecka eller 8 till 10 dagar kan menstruationen försenas med cystiska förändringar i äggstockarna, en enda cysta, såväl som allvarlig inflammation i inte bara äggstockarna, utan också livmoderhulen.

När man ska se en läkare?

Eftersom normala avvikelser i menstruationscykeln inträffar inom tre dagar är det i denna tidsperiod inte nödvändigt att kontakta en specialist, förutsatt att det inte finns några klagomål.

Om en kvinna är orolig för några symtom, lägre buken börjar skada, drar i ryggen, känner sig sjuk eller reser, bör du omedelbart rådfråga en specialist för efterföljande diagnos och vid behov valet av grundlig behandling.

Det är flickorna på ett otydligt sätt till läkaren som kan hota utvecklingen av komplikationer.

Undersökning

Diagnostiska metoder beror på den påstådda orsaken till utvecklingen av cykelstörningar:

 • Vid misstänkt graviditet erbjuds en kvinna att utföra ett test baserat på bestämning i urinen av en specifik substans av humant koriongonadotropin. Det är han som ökar med en gradvis graviditet. Om det inte är möjligt att göra en icke-invasiv analys finns det ett alternativ. För att göra detta måste du donera blod till samma hormon, bara i detta fall blir resultatet mer exakt.
 • Ultraljudsförfarande. Det låter dig identifiera förekomsten av ett fosterägg med ett embryo, samt basera på dess storlek för att sätta uppskattad term.
 • I inflammatoriska processer räcker flera metoder för en noggrann diagnos. Först och främst är detta en bedömning av en smet på flora från innehållet i slidan. Ofta är det under inflammatoriska processer i äggstocken som också vaginalfloraen är involverad.
 • Allmänt blodprov, enligt dess resultat, kan vi dra slutsatsen att det finns en inflammatorisk process i äggstockarna eller livmoderhålan.
 • Menstruations oregelbundenheter förknippade med hormonell funktionsfel diagnostiseras med hjälp av den kliniska bilden, när läkaren tydligt kan se hormonella störningar.
  Laboratorieundersökning för att bestämma hormonprofilen. De nödvändiga hormonerna inkluderar follikelstimulerande, progesteron, prolaktin och andra.

Behandling

Terapi för försenad menstruation beror till stor del på orsaken till vilken den är associerad:

 • Så kvinnor vars graviditet är orsaken till förseningen behöver inte ordineras. Det är viktigt för dem att diagnostisera hennes tillstånd och förhindra utvecklingen av komplikationer, i vissa fall krävs bevarande terapi. När en kvinna har diagnosen graviditet måste du registrera dig hos en gynekolog på poliklinisk basis.
 • Behandling i samband med att ta mediciner syftar främst till att stoppa deras användning, samt att eventuellt nödvändig återställande av reproduktionssystemet. För detta kan vitaminer användas. När man tar kombinerade orala preventivmedel kan menstruationen också försenas, och tillståndet kräver inte behandling. Det är bara nödvändigt att fortsätta använda läkemedlen i det föreskrivna läget utan oavsiktliga utelämnanden enligt instruktionerna.
 • Behandlingen av menstruationsfördröjning förknippad med fysisk aktivitet syftar till dess fullständiga uteslutning från livsstil och möjlig utbyte av en mer skonsam metod. Under återhämtningsperioden kan du behöva inte bara vitaminbehandling, utan också en full och högkvalitativ kost.
 • Behandling av försenad menstruation med ökad kroppsvikt kräver dess obligatoriska reduktion med identifiering av orsakerna till viktökning. Du kan inte fasta, eftersom i vissa fall problemet kan uppstå när den hormonella bakgrunden förändras, till exempel behandling av hypotyreos.
  I en stressande situation bör du bli av med det, och om det är omöjligt att hantera depressionen på egen hand måste du kontakta en specialist. Kan behöva ta antidepressiva läkemedel.
 • Den inflammatoriska processen innebär utnämning av läkemedel som syftar till att förstöra patogenen, öka immuniteten och få vitaminer. Efter behandlingen kommer det att vara nödvändigt att diagnostisera igen och i efterföljande cykler antikroppsåtgärder.
 • I händelse av att förseningen i menstruationen orsakas av hormonsvikt är det nödvändigt att ta reda på dess exakta orsak. Detta kan vara en kränkning av andra organ och system. Frågan om val av läkemedel löses efter diagnos. Om orsaken till förseningen utesluts i framtiden kan du inte genomföra behandling.

Förebyggande

Förebyggande av en oregelbunden menstruationscykel är en ganska stor del av gynekologi. Det inkluderar primära och sekundära händelser.

I primära fall bör sjukdomar som resulterar i menstruations oregelbundenhet förebyggas..

Den:

 • Förebyggande av sexuellt överförda infektioner med kondom. En liknande metod är nödvändig om sexpartnerna inte är konstant eller om han inte klarat diagnosen sexuellt överförda sjukdomar.
 • Undvik fokus på kronisk infektion, såväl som hypotermi och stressande situationer som kan leda till inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemets organ..
 • Följ reglerna för god näring, under bildandet av menstruationsfunktionen begräns inte dig själv i näringsämnen genom strikta dieter, liksom försvagande fysisk ansträngning.
 • Ta inte droger på egen hand, särskilt inte på hormonell basis.
 • Kontakta i god tid specialister om det finns klagomål från könsorganen.
 • Undvik oönskad graviditet, och som ett resultat, avbrottet.

Sekundär förebyggande innefattar snabb behandling av identifierade tecken på gynekologisk och endokrinologisk patologi. Kursen mot återfallsterapi i närvaro av fokus på kronisk infektion.

recensioner

Recensioner av kvinnor om förseningen av menstruationen:

Vad förutom graviditet är orsakerna till förseningen i menstruationen

Genom hur kvinnans reproduktiva system fungerar kan man bedöma det allmänna hälsotillståndet. Utseendet på cykelstörningar, förseningen av menstruationen indikerar abnormiteter i det endokrina, nervösa och andra system. Regelbundna perioder med normal varaktighet indikerar att hormonnivån är normal, en kvinna kan bli gravid. Skälen till förseningen i menstruationen kan vara processer med naturliga åldersrelaterade förändringar, kroppens reaktion på yttre faktorer. Abnormitet är ofta ett tecken på en allvarlig sjukdom..

Vad betraktas som en försening i menstruationen

Normen beaktas om en kvinnas period kommer inom 21-35 dagar. En försening på mer än 10 dagar är en patologi om den inte är förknippad med den fysiologiska omstruktureringen av kroppen. 1-2 gånger per år inträffar en liten försening i menstruationen hos varje kvinna. Om detta upprepas ständigt måste du konsultera en läkare för undersökning.

Menstruation kan uppstå med ett intervall på mer än 40 dagar (oligomenorrhea, opsomenorrhea), och kan också vara frånvarande under flera menstruationscykler (amenorré).

Det finns naturliga orsaker till försenad menstruation. Förutom graviditet kan detta till exempel vara amning, klimakteriet. Om förseningen inte är förknippad med normala fysiologiska processer måste patologinens natur omedelbart fastställas för att undvika komplikationer.

Fysiologiska orsaker till försenad menstruation

Menstruationscykeln är en strikt sekvens av processer förknippade med att förbereda den kvinnliga kroppen på graviditet. Även hos en helt frisk kvinna kan fel i denna mekanism uppstå under påverkan av yttre faktorer. Dessa inkluderar:

 1. Emotionellt tillstånd: intensiv förväntan på menstruation, om en kvinna är rädd för en oönskad graviditet, stress på jobbet, personliga upplevelser.
 2. Ökad fysisk och mental stress, intensiva sporter.
 3. Flytt till en ny bostad, klimatförändring, ockupation, daglig rutin.
 4. Ohälsosam kost, kost, fetma, vitaminbrist.
 5. Förkylningar, kronisk gastrit, diabetes, njursjukdom.
 6. Tar antibiotika och vissa andra läkemedel.
 7. Användningen av hormonella preventivmedel, ett kraftigt avskaffande av preventivmedel.
 8. Hormonell omstrukturering av kroppen under puberteten. Inom 1-2 år kommer menstruationen oregelbundet, till och med flera månader är frånvarande på grund av äggstockarnas omogenhet. Därefter justeras cykeln. Om detta inte händer måste du ta reda på orsaken till kränkningarna.
 9. Förändringar i den hormonella bakgrunden med klimakteriet. Sällsynta oregelbundna perioder är ett tecken på början av premenopausal period före föregående fullständig upphörande av menstruationen.
 10. En ökning av prolaktinnivåerna i kroppen efter förlossningen i samband med mjölkproduktionen. Om en kvinna inte ammar, återställs hennes perioder efter 2 månader. Om den matas, kommer menstruationen efter upphörandet av barnets amning.

Obs: Om din period inte kommer ett år efter födseln kan det vara ett tecken på en sjukdom som har uppstått på grund av födelseskador..

Ständiga förseningar uppstår på grund av förgiftning av kroppen med alkohol, droger, nikotin. Brott mot cykeln inträffar ofta hos kvinnor som arbetar i farliga industrier på nattskiftet.

Video: Orsaker till försenad menstruation. När man ska se en läkare

Patologier som leder till förseningar i menstruationen

Förutom graviditet kan orsaken till försenad menstruation vara sjukdomar i det reproduktiva och endokrina systemet.

Hormonella störningar

Vanliga orsaker till menstruations oregelbundenhet är sjukdomar i sköldkörteln, hypofysen, binjurarna, äggstockarna och orsakar hormonell obalans.

Hypotyreoidism - otillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner tyroxin och triiodotyronin. Utan dessa ämnen är det omöjligt att producera könshormoner i äggstockarna: östrogen, progesteron, FSH (follikelstimulerande hormon), som ger äggmognad, ägglossning och andra processer i menstruationscykeln. Försenad menstruation är ett av de första tecknen på sköldkörtelsjukdom hos kvinnor.

Hyperprolaktinemi är en hypofyssjukdom som är förknippad med överdriven produktion av prolaktin. Detta hormon hämmar produktionen av östrogen, som ansvarar för att äggen mognar i rätt tid. Äggstocksfunktionen är nedsatt med medfödd hypofys underutveckling, hjärntumörer.

Adenom (godartad tumör) i hypofysen eller binjurarna. Det leder till fetma, överdriven hårväxt på kroppen, menstruations oregelbundenhet.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av produktionen av könshormoner i äggstockarna. Detta tillstånd kan vara ett resultat av tidigare inflammatoriska sjukdomar, hormonella störningar, installation av en intrauterin enhet, användning av hormonella läkemedel.

Video: Varför menstruationen är försenad eller frånvarande

Fortplantningssjukdomar

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. Samtidigt förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom. Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Salpingoophoritis är en inflammation i livmodern och bilagorna (rör och äggstockar). Processen kan orsaka dysfunktion i äggstockarna.

Endometritis - inflammation i livmoderslimhinnan, vilket leder till uppkomsten av hypomenstruellt syndrom (menstruation kan komma inom 5-8 veckor och till och med inte ofta fyra gånger om året).

Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen. Processen överförs enkelt till livmodern och bilagor.

Endometrial hyperplasi. En patologisk förtjockning av slemhinnan som leder livmodern. Det är orsaken till en lång försening i menstruationen, varefter kraftiga blödningar inträffar. Patologi uppstår på grund av hormonella störningar orsakade av sjukdomar i endokrina körtlar..

Uterin fibroids - en godartad tumör i livmodern, singel eller i form av flera noder som finns både utanför och inuti livmodern. Denna sjukdom kännetecknas av oregelbunden menstruation. Långa förseningar kan växla med en kort cykel.

Polycystisk äggstocksjukdom - bildning av flera cyster utanför eller inuti äggstockarna. Sjukdomen kan fortsätta utan symtom. Finns ofta när man undersöker en kvinna om en lång (mer än 1 månad) frånvaro av menstruation.

Livmoderpolypper - bildandet av patologiska noder i endometriet, kan spridas till livmoderhalsen. Menstruationsförseningar, långvarig kraftig blödning är karakteristiska. Malign vävnadsgenerering förekommer ofta..

Endometrios - tillväxten av endometrium i rören, äggstockarna, i angränsande organ. I detta fall försämras äggledarnas tålamod, vilket kan orsaka menstruationsförseningar. Utöver vanlig graviditet kommer menstruation med endometrios inte i tid på grund av en ektopisk graviditet om fostret fäster sig i röret och inte i livmoderhålet. Som ett resultat kan en rörbrott uppstå, vilket är farligt för kvinnans liv. I stället för den förväntade menstruationen visas fläckar med en blandning av blod. En kvinna bör uppmärksamma utseendet på tecken som illamående, kräkningar, smärta i nedre del av buken (från sidan där ägget fästes).

Ektopisk graviditet inträffar också efter sjukdomar som leder till vidhäftningar i rören och äggstockarna (salpingoophoritis).

Endometrial hypoplasia - en underutveckling av livmoderslimhinnan, där endometrialskiktet förblir för tunt, kan inte hålla ett befruktat ägg. Detta leder till abort redan i början, när kvinnan ännu inte vet om sin början. Nästa menstruation kommer med en fördröjning, brun fläck kan förekomma framför den. Hypoplasi är resultatet av inflammatoriska processer i bäckenorganen, operationer i livmodern och äggstockarna, hormonella störningar i kroppen.

Tillägg: En av de vanligaste orsakerna till försening är anorexi, en psykisk sjukdom förknippad med en ätstörning. Det observeras vanligtvis hos unga kvinnor. Lusten att gå ner i vikt blir en besatthet. Samtidigt upphör mat att absorberas, fullständig utarmning inträffar. Menstruationen kommer med en större försening och försvinner sedan. Om du kan återställa vikten visas menstruationen igen.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Undersökningsmetoder, fastställande av orsakerna till förseningen

För att fastställa orsaken till förseningen i menstruationen genomförs en undersökning.

Det kontrolleras om kvinnan ägglossning. För att göra detta, under hela cykeln, mäts basal kroppstemperatur (i ändtarmen), ett schema upprättas. Förekomsten av ägglossning indikeras av en kraftig temperaturökning över 37 ° i mitten av cykeln.

Ett blodprov genomförs för hormoner för att upptäcka avvikelser, möjliga konsekvenser.

Ultraljud undersöker tillståndet i bäckenorganen, avslöjar förekomsten av tumörer och andra patologier i livmodern och bilagorna.

Metoderna för datoranalys och magnetisk resonansavbildning (CT och MRI) undersöker hjärnan, hypofysens tillstånd.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Dagar med månatlig rening hos kvinnor: är det möjligt att gå i kyrkan just nu?

Ofta frågar kvinnor som nyligen har konverterat till tro eller sällan dyrkar sig: är det möjligt att gå i kyrkan under menstruationen?...

Varför drar nedre buken efter menstruation: de främsta orsakerna till smärta

Om de kritiska dagarna redan har gått och dragkänslorna i nedre del av buken fortfarande är störande, är detta alarmerande. Mindre återkommande smärta kan indikera en kronisk inflammatorisk process, en infektionssjukdom eller hormonella förändringar....

Blodutflöde under graviditeten: orsakerna till deras utseende

Om bruna droppar hittas på underkläderna på ett så tidigt datum kan den gravida kvinnan bli rädd och tänka på tillståndet med fostret, och detta är ett väletablerat larm....