Orsaker till överdriven svettning hos kvinnor efter 50 år

Klimax

Ökad svettning är ganska vanligt hos kvinnor. Orsakerna till detta tillstånd kan vara olika, allt från hormonell obalans till farliga sjukdomar. Orsaker till överdriven svettning efter 50 år är oftast förknippade med början av klimakteriet. Det var under denna period som den kvinnliga kroppen genomgår allvarliga hormonella förändringar. Det finns dock andra faktorer som orsakar denna kränkning..

De främsta orsakerna till hyperhidros hos kvinnor

Det finns många olika orsaker till överdriven svettning hos kvinnor. I detta fall kan olika delar av kroppen genomgå hyperhidros. Dessutom kan detta symptom finnas närvarande hela dagen eller observeras endast vid en viss tid på dagen - dag eller natt.

De vanligaste orsakerna till hyperhidros hos kvinnor inkluderar följande:

 • Hög känslomässighet. Med låg stressmotstånd och ökad känslighet för känslor utvecklas ofta hyperhidros. Situationer när en person står inför höga psykologiska påfrestningar väcker svettningar även hos friska människor. Om en kvinna lider av hyperhidros, förvärras situationen, vilket orsakar ännu större spänning.
 • Övervikt. Fetma leder ofta till problem. Detta beror på effekten av kroppsfett på termoreguleringen av människokroppen. Som ett resultat lider också svettningssystemet. Dessutom har övervikt ofta en relation med hormonella förändringar, som också allvarligt påverkar uppkomsten av hyperhidros..
 • Patologi för det endokrina systemet. Funktionen av de endokrina körtlarna spelar en viktig roll i svettningssystemets funktion. Detta observeras ofta vid diabetes mellitus, hyper- eller hypotyreos. Äggstocksfel kan också vara en provocerande faktor..
 • Onkologiska patologier. Vissa typer av tumörformationer - till exempel karcinom eller lymfogranulomatos - påverkar de endokrina körtlarnas funktion. De påverkar också termoreguleringen och driften av svettningssystemet. En snabb diagnos av sådana patologier är oerhört viktig eftersom de påverkar kroppen.
 • Infektioner, förgiftning. Överdriven svettning orsakas ofta av infektion i kroppen. Detta tillstånd kan vara förknippat med utvecklingen av tuberkulos eller luftvägssjukdomar. I en sådan situation kan hyperhidros uppstå vid olika tidpunkter på dagen. Nattsvett bör dock göra att en kvinna omedelbart konsulterar en läkare. Dessutom kan förgiftning med giftiga ämnen eller mat leda till problem..
 • Sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Hjärtsvikt och arteriell hypertoni provocerar ofta överdriven svettning. Detta beror på den nära anslutningen av det kardiovaskulära systemet med mänsklig termoregulering. Andra patologier i hjärtat och blodkärlen orsakar också ofta problem..
 • Användningen av droger. Vissa ämnen kan utlösa utvecklingen av hyperhidros. I en sådan situation måste du överge användningen av produkten eller använda korrigerande ämnen som kan minska svettens symtom.
 • Genetisk predisposition. Ett stort antal svettkörtlar och ett antal genetiska egenskaper hos det autonoma systemet kan orsaka hyperhidros.

Climax - en viktig orsak till hyperhidros efter 50 år

En minskning av syntesen av könshormoner, nämligen östrogener, provoserar en störning i nervsystemets funktion. Som ett resultat utvecklas hyperhidros. Detta tillstånd är en slags reaktion från kroppen på en kränkning.

Med en minskning av antalet östrogener inträffar en kränkning av den termoregulatoriska funktionen. Detta provocerar utseende av diffus svett. Detta symptom är särskilt intensivt på natten. En kvinna måste byta kläder flera gånger om natten och till och med byta sängkläder.

Arbetande kvinnor har det också svårt, eftersom varannan timme börjar kroppen svettas och deras ansikte blir rött.

Viktig! När sådana manifestationer visas bör du omedelbart rådfråga en specialist. För att hantera sådana symtom väljer läkaren en hormonersättningsterapi.

När man ska träffa en läkare?

Som regel, med utseendet på överdriven svettning, har kvinnor ingen brådska med att kontakta specialister. Detta beror på att symptomet har en kortvarig karaktär och uppenbara skäl. I andra situationer måste du definitivt kontakta en gynekolog. Farliga manifestationer inkluderar följande:

 • intensiv svettning, som visas plötsligt och utan uppenbar anledning;
 • svettning på natten;
 • svettning i kombination med feber.

Viktig! Se till att ringa en ambulans om det finns kall svettning, ångest, sval hud. Detta bör också göras med plötslig svettning, i kombination med förlust av medvetande och yrsel och närvaron av diabetes..

Diagnostisk forskning

Först måste specialisten analysera sjukhistorien och identifiera situationer där svettning observeras..

Föreskriv sedan ytterligare studier:

 • databehandling och magnetisk resonansavbildning, ultraljud - utförs med misstänkt hjärtsvikt och lymfom;
 • blodprov - låter dig bestämma orsakerna till svettning, eftersom det hjälper till att se anemi, infektionssjukdomar, diabetes, reumatism eller leukemi;
 • temperaturbestämning - utförs alltid med överdriven svettning;
 • elektrokardiogram - hjälper till att registrera hjärtans arbete;
 • tryckmätning - utförs i närvaro av andra manifestationer, såsom yrsel eller utseendet av mörka cirklar under ögonen;
 • benmärgsbiopsi - behövs för misstänkt lymfom eller leukemi;
 • neurologisk forskning - utförs för att bestämma nervsystemet.

Överdriven svettning anses vara ett vanligt kvinnligt problem. Efter 50 år beror det ofta på utvecklingen av klimakteriet och kräver hormonbehandling. Ibland indikerar emellertid detta symptom på en farlig sjukdom..

Vad betyder den starka svettningen av hela kroppen hos kvinnor??

Artiklar om medicinsk expertis

Om svettning i hetta eller under fysisk ansträngning är en del av processen med termoregulering, och under stress är en normal reaktion av det sympatiska nervsystemet, hänvisar överdriven svettning hos kvinnor, inte förknippade med dessa faktorer, till de allmänna symtomen, definierade som hyperhidros (lokalt begränsat eller allmänt).

Varför svettningen hos kvinnor ökar och vad som får svettkörtlarna att arbeta i ett förbättrat läge?

Kvinnor möter problemet med överdriven svettningar mycket oftare än män. Detta beror på särdragen hos kvinnans hormonella bakgrund, samt hennes anatomiska och fysiologiska egenskaper (en speciell struktur i huden, svett och sebaceous körtlar, hyperproduktion av vätska och svettasyror). Kvinnor är också mer benägna än män att överbelasta.

För att eliminera symtomen och tillfälligt minska manifestationen av ökad svettning kan olika antiperspiranter användas. Men problemet kan helt elimineras först efter att en omfattande undersökning har avslutats och orsaken till utvecklingen av svettöverproduktion har identifierats. Sedan föreskrivs den nödvändiga behandlingen för att eliminera denna orsak..

Endast genom att eliminera orsaken till patologin kan du en gång för alla bli av med ett sådant obehagligt tillstånd. Vanligtvis används olika mediciner för behandling, mindre vanligt, fysioterapeutiska förfaranden. Homeopatiska och folkliga botemedel har också visat sig väl. Man bör komma ihåg att endast en integrerad metod för behandling kan hjälpa till att säkerställa att överdriven svettning helt elimineras och inte bara maskeras.

ICD-10-kod

Orsaker till svett svettning hos kvinnor

Först och främst kan symtom på lokal svettning - ansikten, handflatorna, svettning av benen hos kvinnor såväl som axillär hyperhidros - svettning av armhålor hos kvinnor - bero på en medfödd (ärftlig) benägenhet som kännetecknar personer med en hyperstenisk eller vagotonisk typ av konstitution. Läkare klassificerar svettningar som den primära idiopatiska och, tillsammans med funktionerna i det autonoma nervsystemet, tar de hänsyn till som riskfaktorer.

Att svettas efter att ha ätit hos kvinnor och män betraktas inte som en patologi, särskilt när maten är varm eller kryddig. Så det sympatiska nervsystemet reagerar på det, efter att ha mottagit signalen från motsvarande gastrointestinala neurotransmitter på dess m-kolinergiska receptorer.

Men de vanligaste orsakerna till patologiskt ökad svettning inkluderar:

 • nedsatt lipidmetabolism och fetma, vilket är förknippat med svettningar i ljumsken hos kvinnor, på lårens inre ytor och i djupa hudveck;
 • en ökning av nivån av sköldkörtelhormoner, som har en termogen effekt, åtföljs av sömnlöshet och svettning på natten hos kvinnor. Detta inträffar vanligtvis vid hypertyreos (tyrotoxikos), sköldkörtel eller diffus giftig strumpa, liksom hos patienter med follikulär sköldkörtelcancer
 • hyperglykemi och endogen insulinbrist vid diabetes mellitus bestämmer patogenesen för ökad aktivitet av svettkörtlar i handflatorna och bröstet, samt svettning av huvudet hos kvinnor;
 • en hormonellt godartad tumör - hypofyseprolaktinom, provocerar ett tillstånd av patologisk svettning - svettning under dagen hos kvinnor - och kan leda till utveckling av sekundär hyperkortik.

Med leukemi, lymfogranulomatos, en tymumtumör (tymom) eller binjurar (feokromocytom), med neuroendokrina tumörer (karcinoider) i mag-tarmkanalen, svettas kvinnor hos kvinnor.

Mycket oftare än män orsakas kvinnor som svettas på morgonen av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet, autonoma störningar eller psykosomatik i olika etiologier..

Att svettas på natten i kvinnors sömn - annat än tuberkulos, endokardit eller hyperaktivitet i sköldkörteln - kan vara ett tecken på vitamin D-brist. Läs mer - Nattsvett

Men ofta svettningar hos kvinnor har sina egna specifika orsaker associerade med förändringar i könshormoner. Även om dessa hormonella fluktuationer, till största delen, beror på fysiologiska egenskaper, skiljer gynekologer och endokrinologer hyperhidros hos unga kvinnor under menstruation och graviditet med hypotalamiskt syndrom, där termoregulering störs och svettutsöndring ökar.

När gravida kvinnor klagar över att svettas, bör de förstå att detta beror på ökad syntes av hormoner: östrogen, östradiol, progesteron och prolaktin. Exempelvis ökar nivån av progesteron som produceras av äggstockarna och binjurarna, som ger reproduktionsfunktion och början av graviditeten, på grund av morkakens deltagande i dess produktion många gånger. Och det förstärker den termogena effekten som visar sig vara ett givet hormon.

Utanför graviditeten förklaras patogenesen av allmän hyperhidros hos kvinnor förknippade med ett överskott av prolaktin av det faktum att detta hormon har ett stort antal fysiologiska effekter i de endokrina och autonoma nervsystemen. Dessutom sker syntesen av prolaktin av hypofysen när kvinnor sover, och dess produktion ökar om njurarna inte fungerar bra, det finns endokrina patologier (i sköldkörteln eller hypofysen). Prolaktinnivåerna ökar med överdriven fysisk ansträngning, under påverkan av joniserande strålning på kroppen, och till och med på grund av användning av preventivmedel.

Ett överskott av progesteron hos icke gravida kvinnor som lider av anfall av hyperhidros är oftast resultatet av nedsatt äggstocksfunktion - med inflammation eller närvaron av en cysta.

Kraftig svettning efter förlossningen

Under postpartum ökar svettningen avsevärt, vilket är en följd av pågående återhämtningsprocesser. Eftersom naturlig förlossning stimulerar början av cellförnyelse, bidrar de till normaliseringen av den biokemiska cykeln. Kroppen uppdateras på cell-, vävnads- och kroppsnivåer..

Processen åtföljs av frisläppandet av en stor mängd energi, intensiv värmeproduktion. Under påverkan av hormoner som styr återhämtningsprocesser aktiveras svettkörtlar. De ger intensiv utsöndring av överskott av vätska, cellfragment, metaboliter från kroppen, som bildas i livets process. Resultatet är ökad svett. Vanligtvis behöver du inte göra någonting, kroppen kommer att återhämta sig själv inom 2-3 månader. Följaktligen kommer svettningen också att försvinna.

Situationen är annorlunda om kejsarsnitt genomfördes. Detta är en kirurgisk ingripande, som avsevärt stör hela biokemiska cykeln i kroppen, stör störande metaboliska processer. Följaktligen startas olika patologiska processer. Återställningen är långsam, lång. I detta fall finns det många inflammatoriska och smittsamma processer, ofta aktiveras dolda inre infektioner och immunsystemet reduceras. Allt detta åtföljs av frossa och det finns ökad svettning. Sedan krävs undersökning, rehabiliteringsbehandling.

Kraftig svettning hos kvinnor efter 50 år

Att minska produktionen av könshormoner och deras obalans beror på svettningar hos kvinnor efter 40, 50, 60 år med klimakteriet. Åldersrelaterade hormonförändringar och reaktionen i hennes autonoma nervsystem är också förknippade med värmeattacker och svettningar hos kvinnor under klimakteriet.

Hos kvinnor över 50 år förekommer oftast klimakteriet, vilket orsakar ökad svettning. Generellt sett sker det en förändring i alla grundläggande funktioner, omstruktureringen av kroppen. Först av allt förändras kroppens hormonella tillstånd dramatiskt, det leder också till störningar i nervsystemet. Som ett resultat utvecklas överdriven svettproduktion..

Hos kvinnor i denna ålder förändras också aktiviteten i alla kroppens grundläggande system. Inflammatoriska och infektionssjukdomar utvecklas ofta. Aktiviteten i immunsystemet störs. Autoimmuna sjukdomar är vanligare. Körtlarna, inklusive svettkörtlarna, börjar fungera som hyperproduktion, det vill säga de producerar en alltför stor sekretion. Svettkörtlarna svänger också: de börjar producera alltför stora svettningar.

Läs om andra orsaker till överdriven svettning i den här artikeln..

patogenes

Svettproduktion och svettkörtlarnas aktivitet är mycket känsliga för hormoner, särskilt östrogen. Östrogennivåer påverkar direkt svettkörtelaktiviteten. Mönstret fastställdes: ju högre mängden östrogen, desto högre svett och svettkörtlarna arbetar mer aktivt.

Kvinnor med olika metaboliska störningar förtjänar särskild uppmärksamhet: fetma, dystrofi, diabetes mellitus. Risken för att ta ett läkemedel som tamoxifen, som verkar mot bröstcancer, ökar. Men som en biverkning kan en polypp i livmodern utvecklas. Även risken för ökad svettning hos kvinnor med högt blodtryck och sänkt immunstatus ökar avsevärt vid olika akuta och kroniska infektioner..

Epidemiologi

Statistik citerade av experter från International Hyperhidrosis Society noterar upp till 3-5% av idiopatisk hyperhidros i befolkningen. Dess första tecken - i form av en spontan ökning av svettkörtlarnas aktivitet - manifesteras i ungdomar och representerar en individuell version av det endokrina systemets funktion.

Svår svettning hos kvinnor på natten i en dröm, efter förlossning, äldre än 50-60 år. Skäl och behandling

Stark svettning hos kvinnor orsakas av olika skäl, ungefär 2% av världens befolkning möter överdriven svettning, mer än hälften av kvinnorna i denna indikator. Men de flesta människor lider vanligtvis av säsongsmässig hypehydros, som aktiveras på våren eller sommaren, det vill säga med en ökning av lufttemperaturen.

Således uppfyller svettkörtlarna sin huvudroll - termoreguleringen av kroppen.

Vad som svettas, dess funktioner och normer

Svett - en vattenlösning som innehåller salter, ammoniak och andra element. När svett kommer ut från körteln, kännetecknas det av transparens, har ingen lukt, först efter att bakterier har fästs på huden får den en specifik lukt. Den mänskliga kroppen är prickad med över 2 miljoner svettkörtlar.

Vad svettas

Normalt svettas alltid en person, eftersom svettkörtlarna delvis duplicerar lymf- och sekretionssystemet. Vid en bekväm lufttemperatur släpper en person sedan cirka 800 ml vätska per dag, och med fysisk aktivitet eller en ökning av lufttemperaturen kan denna siffra vara upp till 2 liter per dag. Detta anses också som normalt..

Svettkörtelklassificering:

 1. Ecrin-svettkörtlar inkluderar syror och salter i deras kemiska sammansättning, svett som utsöndras av dem är transparent och luktfri. På grund av dess kemiska sammansättning kan den skydda huden mot inflammation. Deras största koncentration observeras på pannan, bagageutrymmet (bröst och rygg) och nedre extremiteter.
 2. Apokrina körtlar är huvudsakligen belägna i armhålorna och inguinal-crotch zonen. De producerar en molnig vätska med en karakteristisk svettlukt. Det innehåller element av kolesterol, fettsyror och andra biologiska föreningar. Det gynnar en ökning av bakteriekolonier och minskar också friktion vid dess isoleringspunkter. Forskare har bevisat att hemligheten med de apokrina körtlarna är feromoner som kan signalera motsatt kön.

Svettningsfunktioner:

 1. Skydda kroppen mot överhettning på grund av förångning av fukt från hudens yta.
 2. Skydd av huden mot bakterier på grund av den ökade surhetsgraden hos svett som utsöndras av eccrine körtlar.
 3. Minskad friktion på platserna för lokalisering av de apokrina körtlarna som utsöndrar fettsyror med svett.
 4. Överför information om dig själv till motsatt kön.

Orsaker till svår svettning hos kvinnor äldre än 50 år efter förlossningen

Kvinnor vars kropp faktiskt har avslutat eller kommer att avsluta sin reproduktionsfunktion inom en snar framtid möter ofta problemet med riklig svettning.

Menopaus och svettning följer ofta varandra. Orsaken till hyperhidros i början av klimakteriet kan vara en brist på hormonet östrogen, vilket påverkar hypothalamus arbete, som skickar information till hjärnan om överhettning av kroppen och behovet av att sänka det till en viss temperatur.

Under dessa perioder, som kallas värmevallningar, kan kvinnor uppleva snabb hjärtslag, vasodilation och svimning. De första symptomen på hyperhidros kan börja under preclimaxperioden. Symtomen kännetecknas av att det gradvis ökar..

Oftast irriterar tidvattnet en kvinna i den andra fasen av menostas, när kroppen anpassar sig till nya arbetsförhållanden utan kvinnligt hormon. Den andra fasen av menostas inträffar under de första 1,5 åren efter den sista menstruationen.

Vanligtvis kan patienter känna värmevallningar flera gånger om dagen, attacker kan börja plötsligt och plötsligt också försvinna, men sådana hopp i en kvinnas kropp minskar hennes livskvalitet avsevärt, vilket tvingar henne att ofta ta en dusch och låsa henne i sitt eget hus, vilket begränsar kommunikationen med andra. Mycket svettning kan kvarstå under perioden efter klimakteriet..

Krampfrekvensen kan och bör dock gradvis minska, och efter 24 månader. efter den sista menstruationen bör de inte vara normala. Efter 40 år bör en kvinna göra det en regel att besöka en gynekolog en gång var sjätte månad, vilket gör att läkaren snabbt kan identifiera början av menostas och förlänga äggstockarnas funktionella arbete.

Den kvinnliga kroppen, när hon bär och föder ett barn, upplever en enorm belastning på alla organ, på grund av detta förändras arbetet i bokstavlig mening av hela organismen.

Överdriven svettning kan vara obekväm för en kvinna under dagen, natten och ungefär när barnet ammar (vid amning). För en ung mamma, utan synlig anledning, kan armhålorna, området under bröstet och dekolletéområdet, huden vika i benets och armarnas böjning, pannan och andra delar av ansiktet och kroppen kan svettigt svettas.

Svår svettning hos kvinnor (orsakerna anges nedan) beror på förändringar i kroppen på grund av förlossning:

 1. Stressad. Utan tvekan upplever någon kvinna svår stress efter förlossningen och efter dem, särskilt om barnet är det första. Processen med förlossning åtföljs av smärta, smärta, som regel är processen för förlossning utdragen, psykologisk stress, rädsla och osäkerhet. Tillsammans kan ovanstående faktorer och individuellt orsaka riklig svettning. Dessutom, efter stress i kroppen, minskar produktionen av hormonet progesteron, på vilket hjärnan reagerar omedelbart av riklig värme och svett.
 2. En ökad vätskevolym i kroppen. En ökning av blodvolymen i kvinnans kropp under graviditeten med i genomsnitt 40%, belastningen på urinvägarna är faktorer för att öka och kvarhålla vätska i kvinnans kropp under graviditetsperioden. Efter att ha födt återvänder kvinnans kropp till det normala och blir av med överskottsvätska genom svett.
 3. Postpartum depression Tillståndet hos en kvinna efter förlossning, när det finns apati, depression, känslor, kallas vanligen postpartumdepression. Som regel är postpartumdepression resultatet av stress under förlossningen, vilket i sin tur orsakar riklig svettning.
 4. Kroppens långsiktiga reaktion på stressfaktorer. När ett barn bär ett barns kropp anpassar sig kvinnan långsamt till förändringar inom sig, vilket orsakar attacker av hyperhidros under graviditeten. Detta tillstånd kan också uppstå under postpartum-perioden..
 5. Övervikt. Under graviditeten får en kvinna en ganska stor mängd extra kilo. Naturligtvis, efter ett barns födelse, lämnar vissa av dem, den återstående delen i form av fettavlagringar och överskott av vätska lämnar kroppen gradvis. Den specifika intensiteten i denna process kan observeras mono hos kvinnor som välkomnar amning..
 6. En skarp frisättning av hormonet prolaktin observeras hos mödrar vars barn ammas. När barnet gråter eller näringstiden matar, konstaterar kvinnor en speciell intensitet av mjölkproduktionen och en ökning av kroppstemperaturen.

Om en kvinna lider kraftigt av överdriven svettning, kan läkaren förskriva hennes antisvettande medicin. Det bör emellertid förstås att hyperhidros inte kan betraktas som en separat sjukdom, utan är en manifestation av en annan sjukdom i kroppen, inte bara hormonell.

Om det efter sex månaders läkemedelsbehandling inte är möjligt att hantera överdriven svettning och dess symtom är inte tydliga, kommer läkaren troligen att erbjuda en omfattande diagnos av kroppen för att identifiera den verkliga orsaken till hyperhidros..

Typer, stadier och grader av svår svettning hos kvinnor äldre än 50 år efter förlossningen

Baserat på omfattningen av den drabbade ytan finns det:

 • generaliserad typ av hyperhidros täcker hela patientens kropp;
 • lokal hyperhidros är karakteristisk för vissa kroppsdelar - armhålor, pannor, tempel, inguinala veck, handflator, fötter.

Typer, stadier och svettningsgrader

Svår svettning hos kvinnor (orsakerna kan bestämmas exakt först efter diagnos) kan utlösa följande typer av hyperhidros:

 1. Den psykogena typen av hyperhidros är en konsekvens av stress, livliga känslor. Med stress och ångest i blodet stiger hormonet adrenalin. Det aktiverar en viss del av nervsystemet som ansvarar för körtlarnas arbete. Som ett resultat börjar de arbeta mer intensivt..
 2. Hyperhidros av den primära typen manifesteras huvudsakligen hos barn i grund- och skolåldern, och vid 40 års ålder minskar svettens intensitet. Primär hyperhidros kan uppstå även i frånvaro av fysisk ansträngning, stressiga situationer, normal lufttemperatur. Det kännetecknas av konstans och har en lokal karaktär. Dessutom är de områden som är mest mottagliga för hyperhidros (ansikte, lemmar, armhålor) inte bara lätt fuktade utan täckta med svettdroppar.
 3. Den endokrina typen av hyperhidros åtföljs vanligtvis av sjukdomar i endokrina körtlar. Denna typ av hyperhidros kännetecknas av generalisering, eftersom hormonnivån direkt påverkar svettkörtlarnas arbete.

I enlighet med mängden svett som släpps ut kommer läkare att skilja 3 grader av hyperhidros:

 1. En mild grad påverkar inte patientens liv väsentligt. Problemet kan enkelt maskeras med hjälp av deodoranter och geler..
 2. Den genomsnittliga graden av riklig svettning kännetecknas av ökad fukt under ett test av starka känslor, överspänning eller spänning. I detta fall fångar sjukdomen inte bara ärmarna utan också områden i ansiktet - svett kan förekomma på pannan eller tinningarna.
 3. En svår grad manifesterar sig under alla årstider, oavsett temperaturregimen i rummet eller på gatan. Samtidigt svettas inte bara axillära hål utan också lemmar, bröst, buk och huvud. När symptomen på hyperhidros når det tredje steget, blir det ett verkligt problem för en kvinna att vara i samhället. Problemet kan inte längre lösas endast med hjälp av kosmetiska produkter. Den obehagliga lukten av svett och ett obehagligt utseende som helhet kan minska människans självkänsla till ett minimum och orsaka betydande obehag.

I de avancerade stadierna av hyperhidros, kännetecknas kvinnor av irritabilitet, nervositet, avvisning av nya bekanta och ovilja att upprätthålla gamla relationer.

Diagnos av svår svettning hos kvinnor

Stark svettning hos kvinnor (orsaker måste identifieras, varför en integrerad strategi är viktig för att lösa denna fråga) förvandlar en vanlig person till en sluten eremit. Först undersöker läkaren patienten, huden och kläderna för att ta reda på vilka kroppsdelar som är mest mottagliga för hyperhidros..

Han kommer sedan att genomföra en patientundersökning, där de viktigaste frågorna kan vara:

 • en historia av kroniska sjukdomar;
 • tidpunkten för inträffande av hyperhidros, dess säsongsbetonning;
 • förekomsten av överdriven svettning hos släktingar;
 • åtföljande hyperhidros med andra symtom;

Diagnos av svettning

Efter frågeformuläret erbjuder doktorn som regel att genomgå en serie tester:

 • allmän blodanalys;
 • blodkemi;
 • ett blodprov för hepatit B, C och HIV;
 • Röntgenstrålar av ljus;
 • ett blodprov för syfilis - en Wasserman-reaktion;
 • blodsockertest;
 • ett blodprov för sköldkörtelhormoner (kostar cirka 2500 rubel);
 • allmän urinanalys.

Beroende på resultaten av de mottagna testerna kommer de att erbjuda sig att genomgå en CT-skanning (för att utesluta hjärnpatologier) eller donera blod till tumörmarkörer om cancer misstänks. Den genomsnittliga kostnaden för en CT-skanning i hjärnan är från 2000 rubel, ett blodprov för tumörmarkörer varierar från 800 till 2400 rubel.

Ovan nämnda tester kan tas i laboratorier vid stadspolikliniken. Förutom tester kan läkaren föreslå ett mindre test för att bestämma kroppsområden som är mest mottagliga för hyperhidros. Det är ett jod-stärkelsestest, när testområdet smörjs med 2% jodlösning och strö med stärkelse efter torkning.

De mest svettande platserna blir lila. Denna teknik används av läkaren i behandlingsstadiet med injektioner av botulinumtoxin..

När man ska träffa en läkare

Det är nödvändigt att omedelbart konsultera en läkare om svårighetsgraden av hyperhidros har ökat, förebyggande metoder och maskeringsmedel inte har önskad effekt. Störningar i det endokrina systemet är den vanligaste orsaken till hyperhidros, därför rekommenderas det att du besöker en endokrinolog i början..

Generisk hyperhidros kan vara resultatet av allvarliga sjukdomar i immunsystemet såväl som i det endokrina.

Orsaker till generaliserad hyperhidros:

 1. Diabetes. Sjukdomsförloppet kännetecknas av förändringar i det autonoma nervsystemet, liksom förstörelsen av myelin, ett ämne som skyddar nervrötterna och fibrerna, vilket påverkar svettkörtlarnas arbete. Dessutom lider den övre delen av människokroppen av ökad svettning, medan i området för den nedre delen noteras överdriven torrhet. Förutom hyperhidrosis under diabetes mellitus, känner patienten konstant törst, muntorrhet, muskelsvaghet, minskad immunitet och sår som inte helar.
 2. Hyperterios - en sköldkörtelsjukdom som orsakar att antalet hjärtkontraktioner, metabolism och blodflödeshastighet ökar. Som ett resultat av sådana förändringar inträffar en ökning av kroppstemperaturen och det ökade arbetet med svettkörtlar är en mekanism för naturlig termoregulering. Resultatet av hyperterios kan vara en kraftig viktminskning, tårfullhet, irritabilitet, feber, ökad aptit, utsprång av ögonbollar.
 3. Fetma. Det ackumulerade fettet behåller värmen i kroppen, vilket stimulerar svettkörtlarnas intensitet, som tenderar att minska värmen.
 4. Akromegaly är en godartad hypofystumör som minskar produktionen av könshormoner. På grund av obalansen i den hormonella bakgrunden i kroppen börjar svettkörtlarna att arbeta i ett förbättrat läge. Med denna sjukdom förtjockas huden, börjar vikas, ben ökar, särskilt ansiktet (ögonbrynen, underkäken, kindben), leder i ont, skallen förstoras.
 5. Menopausalt syndrom åtföljs av en minskning av nivån av hormonet östrogen, vars brist ger en signal till hjärnan om överhettning av kroppen, orsakar värmevallningar och attacker av hyperhidros..
 6. Feokromocytom är en tumör i nervsystemet som syntetiserar adrenalin och noradrenalin, vilket stimulerar nervsystemets funktion och ökar antalet pulser som kommer in i svettkörtlarna. Ett karakteristiskt symptom är en ökning av blodtrycket, rädsla för panik, frossa, hjärtsmärta, kräkningar, illamående och buksmärta. Efter attacken börjar patienten svettas kraftigt, en stor mängd urin frigörs - upp till 5 l.
 7. Puberteten åtföljs av instabilt arbete i sexkörtlarna. Ständiga svängningar i hormoner påverkar nervsystemet, särskilt dess sympatiska uppdelning. Detta tillstånd kan pågå 1 - 2 år och kan följa en person hela sitt liv.
 8. Tuberkulos - kännetecknas av svettning på natten, när de flesta yttre irritationsmedel är frånvarande. Relaterade symtom inkluderar långvarig feber, hosta, viktminskning, allmän svaghet.
 9. Infektionssjukdomar när svett släpps som svar på feber.

Stark svettning hos kvinnor kräver en noggrann diagnos och identifiering av orsakerna till hyperhidros, en omfattande diagnos av patientens kropp utförs. Baserat på resultaten från testerna skickas personen till specialiserade läkare - en endokrinolog, en mammolog, en gynekolog, en onkolog, en TB-läkare och andra..

Förebyggande av svettning hos kvinnor

Problemet med svår svett under postpartumperioden försvinner på egen hand utan behandling 2 till 3 månader efter barnets födelse. Om problemet dras i tid eller om en kvinna känner ett visst obehag, rekommenderar läkarna vid de första tecknen på hyperhidros, att förebygga det.

Ett liknande komplex kan också vara lämpligt för det rättvisare könet, som redan befinner sig i den premenopausala fasen och närmar sig tiden för klimakteriet. I båda kategorierna av kvinnor rekommenderas att ändra sin livsstil, kost och lägga till fysisk aktivitet.

I allmänhet är det nödvändigt att vidta maximala steg för att minska påverkan av faktorer i livet som väcker riklig svettning:

 1. Utövar sport. För detta är det inte nödvändigt att registrera sig i gymmet, ett enkelt komplex av aeroba övningar i frisk luft räcker. Dessutom kan du göra yoga och Pilates, obehöriga övningar i kombination med andningsövningar hjälper till att ordna den psyko-emotionella bakgrunden och minska stress.
 2. Förändring i diet. Du måste överge mat som på ett eller annat sätt kan orsaka överdriven svettning, till exempel kaffe, kryddig och stekt mat, alkoholhaltiga drycker, salt mat och rökt mat. Alla är irriterande för nervsystemet.Produkter irriterar nervsystemet, håller kvar vätska i kroppen och ger en känsla av tyngd. Rå grönsaker och frukt, ångkokta rätter, kokta grönsaker och kött, produkter som innehåller långsamma kolhydrater (spannmål, torkad frukt, nötter) bör föredras. Dessutom innehåller sådana produkter ett stort antal vitaminer, mineraler och spårämnen, särskilt kalcium, som är så nödvändiga för ammande kvinnor och kvinnor i åldern.
 3. Överensstämmelse med vatten-saltbalansen. Många tror felaktigt att mängden vatten som konsumeras direkt påverkar mängden svett som släpps ut, men det är inte så. En ökning av det dagliga rena vattnet som konsumeras kan ge nytt liv i kroppen och göra en slags omstart av systemet. Svett består av cirka 98% vatten och 2% salter. Genom att öka mängden vatten reglerar en person vatten-saltbalansen och förhindrar att salter tvättas ur kroppen, men gifter och förfallsprodukter löses i vatten och elimineras mycket mer intensivt. Forskare noterade att människor som konsumerar tillräckligt med rent dricksvatten per dag (cirka 2 liter eller mer) hade en mindre hård lukt av svett än de som konsumerade lite vätska.
 4. Viktminskning. Extra kilogram ökar belastningen på hela kroppen som helhet, så en person påverkar energi mer, han behöver generera mer värme för att upprätthålla kroppstemperaturen. Kombinationen av rätt näring och fysisk aktivitet hjälper till att lösa problemet..
 5. Bär löst passande kläder tillverkade av naturliga tyger. Sådana kläder begränsar inte rörelser, främjar det fria flödet av lymf, bryter inte med termoreguleringen i kroppen. Samma regler gäller för underkläder och underkläder, vilket är särskilt viktigt vid amning..
 6. Håller optimal temperatur och luftfuktighet i rummet. Den mest bekväma temperaturen under vakenheten anses vara + 20 - 21 grader Celsius, på natten måste den sänkas till +19 grader Celsius. Fuktigheten måste bibehållas på 40-60%.
 7. Användningen av vitaminer. Vitaminkomplex är mycket olika, när du väljer dem måste du lita på patientens egenskaper. Exempelvis är vitaminer för ammande mödrar knappast lämpliga för kvinnor som är på gränsen till klimakteriet.
 8. Full vila. Även om en kvinna har många samlade hushållsarbete, måste du ge dig själv en paus. Till exempel, om en kvinna sov dåligt på natten, måste hon vila under dagen, och kvinnor efter förlossningen, särskilt ammande barn, rekommenderas att följa deras barns regim för en god vila.
 9. Undvikande av stress. Humörsvängningar under postmenstruation och postpartum är fyllda med allvarliga konsekvenser för båda kategorierna av det rättvisa könet. Konstant påfrestning och brist på vila kan bromsa produktionen av hormonet prolaktin och följaktligen minska produktionen av mjölk, och ett hungrigt barn kan till och med orsaka en panikräkt hos mamma. Vad gäller äldre kvinnor rekommenderar psykologer dem att rikta sin energi i en positiv riktning - göra handarbete, läsa, besöka hobbygrupper.
 10. Sluta röka och alkohol. Effekten av nikotin påverkar blodkärlen negativt, minskar deras elasticitet, är orsaken till åderförkalkning och hjärtsjukdomar.

Metoder för att behandla svår svettning hos kvinnor efter 50 år och efter förlossning

Behandling av överdriven svettning är mottaglig för många metoder, men detta tillstånd kan dock endast vara ett symptom på de processer som förekommer i människokroppen, därför måste dess orsaker elimineras.

mediciner

Läkemedel för behandling av hyperhidros, fungerar som regel på ett riktat sätt och minskar påverkan av påverkande faktorer som avgör problemet med överdriven svettning. Dessa inkluderar:

Mediciner som syftar till att undertrycka en nervimpuls och -system:

 1. Växtbaserade lugnande medel (alkoholtinktur av valerian och morwort, sedavit, medicinalväxter med en lugnande effekt, innehållande brom) används 3 sid. / d. under 9 till 10 veckor. Om den positiva effekten inte uppnås, förskrivs andra, kraftfullare läkemedel;
 2. Verkan av antidepressiva medel kan minska stimuleringen av de svettande körtlarna av nervsystemet: mianserin - 10 - 30 mg / d; fluoxetin, prozac (pris från 75 rubel) - 20 mg / d. Positiv effektivitet när man tar antidepressiva medel uppnås efter 3 veckors administrering, kursen är 6-8 veckor;
 3. Neuroleptiska läkemedel, såsom sonapax (pris från 700 rubel) - 80 - 150 mg / d. Doseringskorrigering, som med dess ökning, så med en minskning sker gradvis;
 4. Tranquilizers föreskrivs när överdriven svettning är förknippad med en störning i det autonoma systemet. Anaprilin (pris från 38 rubel), klonazepam (pris från 102 rubel) - 10 - 80 mg / d., Behandlingsperiod 4 veckor. Läkemedelsmetoden är effektiv i 90% av fallen, beroende på dosering och varaktighet för införande.
 5. Kolinolytiska läkemedel, stoppa den överförda excitationen till svett och andra körtlar:
 • antikolinergika av naturligt ursprung - bellataminal, bellaspon (pris från 136 rubel) - 1 flik. 3 sid. / d.;
 • kolinolytika av artificiellt ursprung - atropin (pris från 13 rubel / am.) - 1 mg 2 p. / d.; deprim forte (pris från 240 rubel) - 1 kapsel 1 - 2 sidor. / d.
Växtbaserade lugnande medel

Medicinska antiperspiranter hjälper också. Sammansättningen av antiperspiranter är mångfaldig, den innehåller kemiska föreningar som begränsar eller täpper svettkanalerna. De blockerar vätskeflödet genom dem. Giltigheten är ganska lång och upp till 3 veckor.

Dessutom skiljer sig dessa läkemedel i innehållet av antibakteriella ämnen som stoppar bakteriens utveckling. Antiperspirant appliceras på tvättad torr hud enligt anvisningarna för läkemedlet. Metodens effektivitet är från 60 till 80%, nackdelarna är att antiperspiranter eliminerar svettningen själv, men inte dess orsak. Det genomsnittliga priset per flaska är 560 rubel.

Injektioner av botulinumtoxin (Botox, Ispen, Xeomin, Dysport) stoppar aktiviteten hos nervändar associerade med de körtlar som ansvarar för svettning. De vanligaste områdena för administrering av läkemedlet är lemmar, armhålor, ansikte.

Det område av kroppen som är mest benägna att hyperhidrosis flisas med ett botulinumtoxin med en insulinspruta. Metodens effektivitet är mer än 95%. Bristerna inkluderar den kortvariga effekten av upp till 7 månader, utseendet på muskelsvaghet i injektionszonen, den höga kostnaden för proceduren - från 11 tusen rubel.

Folkmetoder

Alternativa icke-läkemedelsmetoder kan endast användas efter att ha tagit reda på orsaken till hyperhidros och en fullständig diagnos av kroppen. Beslutet om lämplighet och säkerhet vid användning av alternativa metoder fattas av den behandlande läkaren.

Hygieniskt bad med kamomill och ekbark

De mest effektiva recepten inom detta område är:

 1. Hygieniskt badkar med kamomill och ekbark. Medicinska kamomillblommor har en utmärkt antiseptisk effekt och förstör mikrober och bakterier, och ekbark innehåller tanniner som minskar utsöndring av svett och sebaceous körtlar. Badrummet rekommenderas att tas dagligen i 20-30 minuter. före sängdags. För att förbereda badet måste du ta 2 msk. l torka råvaror och häll 1 liter kokande vatten, låt det brygga i 30 minuter. Sila och häll den resulterande buljongen i det fyllda badrummet med en hastighet av 1 liter buljong i 20 liter vatten. Om det inte finns något sätt att ta ett bad, kan du göra lotion för problemområden.
 2. Lugnande örtte är också lämpligt för ammande mödrar. Vid beredningen av te måste du använda 1 msk. l torra råvaror av lindblommor, citronmelisse och mynta, häll 500 ml varmt vatten och infunderas i en halvtimme. Te tas under dagen, men bättre på natten, det har en gynnsam effekt på nervsystemet och slappnar av.
 3. Örtinfusion med salvia och klöver är ett effektivt verktyg vid behandling av överdriven svettning under menostas, men dess användning är kontraindicerad för ammande kvinnor under postpartum, eftersom salvia kan minska mängden producerad mjölk. Häll 200 ml kokande vatten i 1 tsk för att förbereda örtteinfusion. torra råvaror, låt det brygga i 1 timme. Ta infusionen före middagen ½ msk. 2 gånger. Infusionen har en generell förstärkande effekt, innehåller ämnen i deras kemiska sammansättning som liknar östrogen, minskar de synliga symtomen på klimakteriet.
 4. Användning av läsklösningar. Lotioner sodavatten med en hastighet på 1 tsk. på 1 msk. varmt vatten görs till problemområden eller problemområdet torkas helt enkelt.
 5. Färdiga växtbaserade beredningar för äldre kvinnor och för kvinnor under postpartumperioden, där te innehåller förutom örter med en lugnande effekt, komponenter som kan underlätta passagen av gaser hos spädbarn.

Riklig svettning, som regel, lämpar sig väl för behandling med alternativa metoder. Deras enda nackdel är villkoret för ett långt och regelbundet intag, som med homeopatiska preparat. För att uppnå effekten fortsätter örtmedicinen i en månad..

Andra metoder

Förutom folkrättsmedel och medicinsk behandling för överdriven svettning, kan läkare ta till extrema metoder när alla andra metoder redan har testats, till exempel laseravlägsnande av svettkörtlar, kirurgiskt ingripande, symfaktektomi eller jontofores.

Indikationerna för behandling, effektiviteten och administreringsmetoden beskrivs i detalj i tabellen:

IndikationEffektivitetnackdelarUtföringsmetod
Behandling av lokal hyperhidros i lemmarna65%Kort effektvaraktighet (flera dagar), litet behandlingsområde.Tanken är fylld med vätska (vatten) och ansluten till jontofores. Med hjälp av lågfrekvent ström utförs en reflexminskning i svettkörtlarnas kanaler. Proceduren utförs på en dag under hela veckan.
Behandling av lokal hyperhidros i armhålor och övre extremiteter95%Hög skadorisk, mjölk effektiv vid behandling av den allmänna sjukdomen, vilket är typiskt för den endokrina formen.Celler av subkutan fettvävnad avlägsnas i vissa delar av kroppen genom curettage. I detta fall orsakas skador på nervfibrer som är ansvariga för överföring av impulser från hjärnan till svettkörtlarna. Efter proceduren slutar svettningen helt eller minskar avsevärt.
Behandling av lokal hyperhidros i armhålor och övre extremiteter93%Hög invasivitet, eftersom proceduren påverkar ryggmärgen. En kompensatorisk typ av hyperhidros kan utvecklas, vilket resulterar i svettning av hela kroppen. Ärr och hematomer kan förbli efter operationen..Kirurgi utförs under generell anestesi på ryggmärgen. I detta fall skärs nerverna som ansvarar för att överföra signaler från hjärnan till svettkörtlarna.
Behandling av alla typer av hyperhidros90%Högt pris på förfarandet, otillräcklig kvalifikationsnivå för specialisterLokalbedövning av områdena med den mest aktiva svettningen utförs. En insulinnål införs under huden, i vilken den optiska fibern är belägen, svettkörteln förstörs med en laser. På grund av det faktum att en viss mängd svettkörtlar fortsätter att fungera, med denna metod är det möjligt att undvika den kompensatoriska typen av svettning.
Behandling av psykogen hyperhidros70%Behandlingstiden, som är nödvändig, tar flera månader, kräver att en person är disciplinerad och strikt följer psykologens rådEn patient med en psykolog analyserar situationer som kan orsaka riklig svettning. Lär dig hur du reagerar på dem och kontrollerar känslor..
Behandling av psykogen hyperhidros75%Effekten av förfarandet är tillfällig, varar upp till 40 dagarSedativ elektroterapi kan återställa balansen mellan processer i hjärnan. De mest populära är bad med barrtrös saltlösning, elektrisk sömn, användning av en galvanisk krage enligt Shcherbakov.

Möjliga komplikationer

Extremt rik svett orsakar problem av social karaktär när en person undviker kontakt eller träffar nya människor. Den specifika doften av svett förstör en persons privatliv och påverkar också honom när han väljer ett yrke. Människor med liknande problem undviker specifikt att tala offentligt, att vara medvetna om deras problem, leder en stängd livsstil.

Hyperhidrosis kan vara en provokatör av olika sjukdomar. Exempelvis kan svettande fötter, nämligen konstant fukt, bli en inkubator av svampsjukdomar på benen. Hydradenit - en sjukdom som är lokaliserad i armhålorna och området i inguinalveck, är kännetecknande för inflammation i svettkörtlarna och purulent skada på närliggande vävnader.

Dessutom förekommer ofta blöjautslag (utslag) och utslag med pustlar med pustlar på alltför fuktig hud..

Allvarlig svettning hos kvinnor under klimakteriet och flickor efter födseln har som regel inga allvarliga skäl. I båda fallen är det vettigt att kontrollera hyperhidrosis genom förebyggande metoder eller folkmedicin i kombination med en hälsosam kost, en aktiv livsstil och användning av vitaminer..

Svettande video

"Leva sunt" om överdriven svettning:

Ökad svettning hos äldre

När vi blir äldre sker många förändringar i vår kropp, de påverkar systemens och organens prestanda. Åldern 50-60 år är en annan period då kroppen behöver byggas om. Detta kan orsaka överdriven svettning. När allt kommer omkring är det i denna ålder att de inre körtlarna och organen börjar förlora sin potential, deras arbete bromsar ner eller kan sluta helt. Detta kommer att leda till uppkomsten av olika typer av sjukdomar, som kan åtföljas av överdriven svettning..

Ökad svettning hos kvinnor i ålderdom kan åtföljas av uppkomsten av obehag, täthet, orsaka stress och depression. När allt kommer omkring strävar kvinnor ständigt efter att se bra ut, ställer höga krav på sitt utseende och överdriven svettning kan förstöra allt. För män i detta avseende är allt mycket enklare, men glöm inte från affärs- eller romantiska möten, där du måste se perfekt ut. Ökad svettning i ålderdom ger inte bara obehag och stress, utan kan också vara ett tecken på en allvarlig sjukdom som kräver omedelbar behandling.

orsaker

För att bli av med detta problem använder de flesta användningen av deodoranter och antiperspiranter, som kanske inte är tillräckligt effektiva. För att bekämpa överdriven svettning är det först av allt nödvändigt att fastställa orsaken till detta tillstånd.

Orsakerna till överdriven svettning hos äldre kvinnor och män är i de flesta fall sjukdomar eller störningar i de inre organen.

Mindre vanligt utlöser svettningsfaktorer är intensiv spänning, övervikt eller medicinering..

Menopaus och hormonella störningar

Menopaus är orsaken till överdriven svettning hos kvinnor efter 50 år. Detta tillstånd kännetecknas av en gradvis blekning av det kvinnliga reproduktiva systemet, åtföljt av en förändring i hormonella nivåer. I detta fall minskar östrogennivån, vilket leder till en förändring i arbetet i andra körtlar och inre organ. En minskning av östrogennivåerna bidrar till brott mot den termiska regleringen av den kvinnliga kroppen, vilket leder till uppkomsten av "heta blinkar", som de kallar den plötsliga känslan av värme i ansiktet, nacken, bröstet och buken. Övertrådad termoregulering leder till ofta svettning, vilket ger en kvinna besvär. Climax är ett helt fysiologiskt tillstånd, men du måste veta hur du kan bli av med att svettas korrekt under denna period.

Hormonfel är också kännetecknande för det motsatta könet, vilket blir orsaken till att män svettas kraftigt efter 50 år. Vid denna ålder förvärras produktionen av manliga könshormoner som påverkar hypotalamus. En av funktionerna i denna struktur är termoregulering, med en minskning av testosteronnivåerna ger hypotalamusen felaktigt signaler till svettkörtlarna, som börjar ivrigt släppa svett. I detta tillstånd kan män klaga över sömnstörningar, ökad trötthet, irritabilitet.

sjukdomar

Ökad svettning är ett symptom på vanliga sjukdomar som åtföljs av feber (förkylning, influensa, bihåleinflammation). De diagnostiseras och behandlas ganska enkelt. Dessutom tillåter svårighetsgraden av andra symtom dig att omedelbart bestämma sjukdomen. Men det finns fall då sjukdomen inte uppvisar något annat än svår svettning, eller andra symtom är så obetydliga att patienter helt enkelt inte uppmärksammar dem. I sådana fall krävs särskild diagnos och lämplig behandling..

Orsakerna till överdriven svettning hos kvinnor och män över 60 är:

 • Njursjukdom - med åldern förvärras urinsystemets tillstånd, många salter som bildar sten samlas i njurarnas pyelocalicealsystem. Detta leder till en försämring av utflödet av urin och vätskeansamling. Med ökad svettning försöker kroppen bli av med onödiga vätskor och gifter. Även framsteg av njursten i urinsystemet väcker smärta, vilket ofta åtföljs av svår svettning.
 • Diabetes mellitus är en sjukdom som kan manifestera sig i barndomen. Ökade blodsockervärden har en toxisk effekt på hela kroppen, hjärnan, cirkulationssystemet och njurarna påverkas mest, vilket leder till ökad svettning hos gamla människor.
 • Hjärtsjukdom - För det mesta lider äldre av koronar hjärtsjukdom. Denna patologi uppstår på grund av en försämring av blodtillförseln till detta organ, vilket leder till syre-svält i perifera delar av kroppen. Som en skyddande reaktion utvidgas perifera kärl, vilket provoserar svår svettning.
 • Den onkologiska processen - tillväxten av cancer leder till generell utarmning av kroppen, tumörer kan växa i storlek i sådan utsträckning att blodkärlen som levererar den komprimeras, vilket orsakar nekros och förgiftning av kroppen. Orsakerna till svettningar hos kvinnor efter 60 år kan vara en tumör i livmodern eller dess bilagor, hos män, cancer i ändtarmen eller sigmoid kolon, därför rekommenderas det att ständigt utföra screening och starta behandling i tid.
 • Infektioner - varje infektion åtföljs av betydande förgiftning av kroppen. För att bli av med det ökar urinering, kroppstemperaturen stiger och svettningen aktiveras, detta hjälper till att förstöra det smittämnet och ta bort gifter. Den vanligaste orsaken till svettningar hos kvinnor och män i ålderdom är kroniska infektioner: tuberkulos, pyelonefrit, svampinfektion, hepatit, betextillitt.

mediciner

En annan anledning till att män och kvinnor svettas efter 50 är att ta mediciner. Denna ålder kännetecknas av en förvärring av alla kroniska sjukdomar, detta kräver användning av många läkemedel som kan framkalla svår svettning.

Dessa läkemedel inkluderar:

 • antihypertensiva läkemedel;
 • bronkodilatorer - används mot bronkialastma;
 • läkemedel som sänker blodsockret;
 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel.

Ärftlighet

Ökad svettning bland pensionärer är ibland förknippad med ärftlighet. Om deras föräldrar led av överdriven svettning, kan detta hända både med barn och med kommande generationer. Därför är information om dina släktas hälsotillstånd viktig, detta kommer att hjälpa till att förenkla diagnosen..

Behandlingsmetoder

För att bli av med ökad svettning är det nödvändigt att påverka orsaken till denna patologi, för detta används läkemedelsbehandling..

Vissa sjukdomar svarar inte på läkemedelsbehandling. Därför används kirurgiska och fysioterapeutiska metoder. Vid kirurgi används minimalt invasiva metoder som är:

 1. excision av nervstammarna i det sympatiska systemet;
 2. curettage av subkutant fett tillsammans med svettkörtlar;
 3. resektion av huden.

Botox-injektioner i problemområden har visat sin effektivitet. Förfarandet måste upprepas var sjätte månad..

Sådana metoder låter dig glömma att svettas, lägga till förtroende och bli av med obehag.

Efter examen från Rostov State Medical University började hon sin karriär som terapeut i en lokal klinik.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man bestämmer graviditet om menstruationen går

Det främsta tecknet på graviditet, de flesta kvinnor överväger upphörandet av månatliga menstruationsblödningar. Från den första dagen av förseningen, för att bekräfta eller motbevisa befruktningen, kan du använda speciella känsliga test, och efter 1-2 veckor för att genomgå en ultraljud....

En vecka före menstruationen började bröstet göra ont: varför det var ont i bröstkörtlarna, hur man lindrar det?

Ömhet i bröstet före menstruation är ett av de viktigaste symtomen på premenstruellt syndrom....

Sport och menstruation

Senaste uppdatering: 13/10/2019Regelbunden träning är bra för din hälsa. Representanter för det kända könet har ofta en fråga - är det möjligt att spela sport under menstruationen....