Orsaker och behandling av kirtel endometrial polyp

Blödning

Godartade neoplasmer i livmodern i form av polyper härstammar från endometriumets basalskikt. Deras storlekar kan variera från några millimeter till 2-3 centimeter. När en liten polypp i livmodern diagnostiseras, garanterar behandling utan kirurgi fullständig återhämtning.

Utbildning kan uppstå på grund av störningar i kroppen orsakade av:

 • Hormonell obalans;
 • Inflammatoriska processer av gynekologiska organ som har förvandlats till kroniska former;
 • Operationer på livmoderkroppen och livmoderhalsen;
 • Nedsatt immunsystem, endokrina och neurologiska system.

Sjukdomen drabbar kvinnor i alla åldrar. Omvandling till malign form observeras inte, men kan leda till infertilitet om det inte finns någon högkvalitativ och snabb behandling.

Typer av polypper

Det finns flera typer av polypper:

 • Körteln - inkluderar körtelvävnad i endometrium;
 • Fibrös - bildad av bindvävnadsblandning av körtel;
 • Körteln - fibrös - en blandad typ av neoplasma;
 • Adenomatös - hotar att utvecklas till malign.

Alla patologiska formationer kräver behandling. Underlåtenhet att göra detta kan leda till farliga symptom som hotar kvinnans hälsa..

Neoplasmer i form av polypper kanske inte manifesterar sig under lång tid, och klagomål om infertilitet kan leda en kvinna till läkaren. Det är här som hemligheten öppnas med bildandet av polypper. Stora formationer kan leda till synliga symtom:

 • Rikliga, smärtsamma perioder;
 • Blödning under klimakteriet;
 • Smärta i nedre del av buken;
 • Smärta under sexuell kontakt.

Eftersom symtomen på sjukdomen liknar andra patologiska processer i kvinnans kropp är en ytterligare undersökning obligatorisk: ultraljud, hysteroskopi, metrografi, diagnostisk curettage.

Orsaker till endometrial polypper i livmodern

Utseendet på polypper kan vara förknippat med hormonella störningar, inflammation eller mekanisk skada, nämligen:

 • Födelse - ju fler de var, desto större är risken för endometrial polypbildning.
 • Abort - under denna manipulation finns det inte bara en mekanisk skada i livmoderhålan, utan också ett allvarligt hormonellt fel.
 • Dysfunktion i äggstockarna och binjurebarken. Speciellt i fall där en kvinnas analys visar en hög nivå av östradiol i blodet och brist på ett hormon i den andra fasen av cykeln - progesteron.
 • Permanenta inflammatoriska processer i livmoderkaviteten som inte botas ordentligt.
 • Långvarig användning av spiraler.
 • Långvarig regelbunden användning av hormonella läkemedel.
 • Användning av akut preventivmedel, som framkallar allvarliga hormonstörningar på kort tid.
 • Diagnostisk curettage av livmodern.
 • Ofullständigt avlägsnande av moderkakan under förlossningen.
 • Ofullständigt avlägsnande av stora blodproppar från livmodern efter förlossningen.

Gynekologer noterar att i de allra flesta fall är orsaken till endometrial polyp hormonell misslyckande, som i flera år förblev utan korrigering.
Polypbildningsmekanism

Alla förändringar i det inre slemskiktet i livmodern är associerade med hormonnivån, särskilt östrogener. Med deras överflöd störs de månatliga processerna för endometrialuppbyggnad och avstötning, och dess tillväxt blir okontrollerbar.

Som ett resultat börjar endometriet i vissa områden i livmodern att växa i höjd - detta är en polypp. Om den hyperplastiska processen inte är omfattande, kan tillväxter vara enkla. Om hela det inre skiktet påverkas av hyperplasi, är placeringen av polypperna i centrum.

Typer av behandling

Efter att ha utsett sjukdomen utför läkaren en operation för att ta vävnader för histologisk undersökning. Efter att ha fått resultaten beslutar gynekologen om ytterligare åtgärder..

Beroende på storleken på polypperna, på förekomsten av samtidigt patologier, på symtomen som följer med sjukdomen kan behandlingen vara konservativ, kirurgisk och blandad (med hormonbehandling och utnämning av antiinflammatoriska läkemedel efter operation).

Ibland kan en livmoderspolyp passera på egen hand, men du bör inte räkna med den. Som regel avlägsnas polypper under operationen. Den mest populära curettage, som utförs med ett endoskop infogat genom slidan. Således kan du se hela livmoderkaviteten på en datorskärm. På det här moderna sättet kan du bli helt av med neoplasmer. Adenomatösa polyper avlägsnas med livmodern.

Behandling av endometrial polyp utan kirurgi kan utföras om neoplasmerna inte är stora, om symtomen på patologi inte är uttalade, och även om polyperna är körtelformiga eller körtelformiga - cystiska till sin natur.

Vid behandling av fibrösa polyper används antibakteriell terapi, liksom smärtstillande medel och kramplösande suppositorier..

Förutom hormonella läkemedel föreskrivs också B-vitaminer, som är nödvändiga för stor blodförlust. För att undertrycka tillväxten av endometrium föreskrivs dessutom patienter:

 • Gestagen. Preparat som innehåller gestagen innehåller progesteron, som varje kvinna behöver. De viktigaste är Urozhestan, Dufaston. Effektiv behandling kan pågå i upp till sex månader och syftar till att återställa endokrin aktivitet;
 • Kombinerade orala preventivmedel. De är inte utbytbara med blödning från livmodern, de ersätter gynekologisk curettage. Inte tilldelas kvinnor äldre än 35 år. De vanligaste är Norgestimate, Gestogen. Läkemedlets verkan syftar till att stoppa blödning och normalisera menstruationen;
 • Antibiotika. De förskrivs om polypper i livmodern har uppstått mot bakgrund av bakteriell infektion. Tetracyklin, erytromycin kan ordineras;
 • Agonister. De är inte utbytbara med hyperplasi av livmoderhalsen. Lämplig för kvinnor över 35 år. De mest kända är Zoladex, Supercourt;
 • Järnbaserade beredningar;
 • Vitaminkomplex.

Behandling av polypper i livmodern utan kirurgi är inte alltid effektiv, återfall är möjligt. Därför är observation av en gynekolog efter behandling obligatorisk.

Diagnostik

Om det praktiskt taget inte finns några symtom, hur kan jag se till att polypper är frånvarande? En rutinmässig gynekologisk undersökning fungerar inte. Att bestämma nivån för vissa blodhormoner kan hjälpa till att identifiera orsaken, men inte alltid själva sjukdomen.

Den optimala lösningen är ultraljud, som är den mest informativa metoden för att diagnostisera endometrial hyperplasi. De flesta polypper visualiseras på monitorn på en ultraljudsmaskin. Undantaget är parietal, för liten, platt och uteslutande körtelformiga polypper - de är svåra att skilja från strukturen i själva endometriumet.

Guldstandarden för undersökning är hysteroskopi. I närvaro av en polyp har denna procedur terapeutiskt och diagnostiskt värde. En speciell sond utrustad med en videokamera sätts in i livmoderhålet. Med hjälp av det senare undersöks slemhinnens inre yta noggrant - placeringen av polyperna och möjliga foci för inflammation fixas.

När en fullständig undersökning utförs skärs polypparna ut och skickas för histologisk analys..

VIKTIG! En 100% härdning kan garanteras endast om, efter borttagning av själva polyppen, skrapades det återstående endometriumet och en biomikroskopisk undersökning av hela materialet indikerar frånvaron av atypiska celler.

Okonventionella metoder

Traditionell medicin erbjuder sina egna behandlingsalternativ för livmoderpolypper utan kirurgi. Det utförs internt (genom att ta avkok, tinkturer) och externt (genom douching):

För internt bruk kan du använda följande recept:

 • Infusion av rosehip, nässlor, solbærbär. En matsked av blandningen bryggs i två glas kokande vatten, infunderas i ungefär en timme. Under en dag måste du dricka blandningen och hela behandlingsförloppet - två månader;
 • Tinktur av en gyllene mustasch. Anläggningens processer insisterar på alkohol eller vodka i 10 dagar. Använd 20 droppar två gånger om dagen under 30 dagar i rad. Efter 10 dagar ledigt upprepas kursen. Vid denna tidpunkt stärks immuniteten, arbetet i körtlarna som ansvarar för produktionen av hormoner normaliseras.

Följande uppsättning verktyg är lämplig för douching:

 • En blandning av ekbark, röd rosmarin och salvia. De doused med ett avkok av örter i två veckor;
 • Tinktur av rotokan, propolis, calendula. För en enda douching behöver du 1 tsk. tinkturer per 100 ml vatten. Tinkturer växlar var tionde dag. På detta sätt försvinner inflammation och utvecklingen av endometrium minskas.

Den röda borsten och livmodern är kända för sina läkande egenskaper vid gynekologiska plågor. De är en källa till östrogen i dess naturliga form. Vid behandling av polypper är både alkohol- och vatteninfusioner lämpliga.

Celandine kan också aktivt behandla polyper i livmodern. Det används både för oral administrering och för douching. Rent gräs bryggs i en termos och insisterar på en mörk plats i 14 dagar. Applicera sedan 2 matskedar.

En effektiv behandling är användningen av propolis. En liten bit tuggas på tom mage, och du kan också lägga tamponger från propolis utspädd i kokande vatten på natten.

Variationer av formationer

Enligt klassificeringen inom medicin delas livmodernpolypper i flera typer:

 1. Fibrös. En fibrös polypp kallas en polypp med ett litet antal kärl, som inte växer mer än 10 mm. Oftast bildas en sådan polypp ensam och inte i grupper. En fibrös polyp utvecklas vanligtvis asymptomatiskt: i de tidiga stadierna kan bara blodig vaginal urladdning berätta om en sådan polyp.
 2. Körtel. Denna typ av polypp fick detta namn på grund av att den nästan helt består av körtelvävnad. Körtlarna som ingår i denna polyp kan ha olika längder och tjocklekar, kan bildas i en helt kaotisk ordning.
 3. Adenomatic. Denna typ av polyp består av både körtel och atypisk vävnad. Denna typ av neoplasma är mycket farlig eftersom den oftast utvecklas till en cancer.
 4. Fibrös körtel. Denna typ av polypp består av en körtel och bindväv..

Homeopati

Denna metod för behandling används vid konstant återfall av polypper. Behandling av endometriala polypper utan kirurgi baseras på användning av ämnen som orsakar utseende av neoplasmer. Det väljs individuellt. Det utförs strikt under övervakning av en läkare. Behandlingen är lång, men om den är korrekt vald kommer resultatet att bli en fullständig återhämtning utan återfall..

Homeopatiska medel är relativt billiga, inte beroendeframkallande.

symtom

Dessa utväxt kan förekomma både i singularis och i grupper. Endometriala polyper bildar körtelceller och bindemedelsceller, det förekommer på ytan av livmoderslimhinnan. Patologin drabbar både unga flickor i reproduktiv ålder och kvinnor som har överlevt klimakteriet.

Symtomen syns inte omedelbart, men när den körtel-fibrösa polyppen växer börjar vissa manifestationer följa med den:

 • blodutflöde inte under menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken, oftast under sex;
 • utskjutande blod efter kopulation;
 • menstruations oregelbundenheter (går mycket rikligt).

Sjukdomstillväxten i sig utgör inte ett hot mot hälsan, men den kan förvandlas till en cancerpatologi när som helst. En sådan sannolikhet är inte hög utan finns. Och för att utesluta det är behandling nödvändig.

Andra behandlingar

Dagens behandlingar använder ofta kinesiska vattpinnar baserade på bredspektrum av växtkomponenter. Deras användning tillhandahåller fullständig återställande av hormonbalans, eliminering av smittsamma processer och förstörelse av polypa formationer.

Vid behandling av patologi används hirudoterapi och terapeutiska metoder aktivt:

 • Laserbehandling;
 • magnetterapi;
 • Elektrofores;
 • Ultraljudsexponering.

Och ändå måste du komma ihåg att du inte kommer att kunna göra utan en operation om:

 • Behandling med hormoner gav inte den önskade effekten;
 • Patienten är över 40 år;
 • Polyppen har vuxit mer än 1 cm;
 • Cellmutation detekterad.

Bildningen av polypper i livmodern hotar inte en kvinnas liv, men länge ignorera sjukdomen kan orsaka cancer. Av denna anledning bör behandlingen vara aktuell och av hög kvalitet..

Prognos

Prognosen för uteruspolypper hos postmenopausala kvinnor är vanligtvis gynnsam, men är föremål för snabb övervakning, kontroll och borttagning. I avsaknad av adekvat behandling ökar riskerna för malignitet ibland.

Hur man får reda på om början av klimakteriet säger läkaren:

Polypper i organen i det kvinnliga reproduktiva systemet är en potentiell förkämpa. Flera faktorer kan till och med orsaka cancer hos kvinnor som är helt friska..

Läs om symptomen och behandlingen av polypper i ändtarmen i denna artikel..

Du kan boka tid med en läkare direkt om vår resurs.

Polyp förebyggande

Det är osannolikt att du kan skydda dig helt från uppkomsten av polyper i livmodern. Men ett antal förebyggande åtgärder hjälper till att distansera denna sjukdom från sig själv eller helt skydda sig från den:

 • Aktiv livsstil, regelbunden träning;
 • Beställt sexliv;
 • Undvika hypotermi;
 • Var försiktig när du väljer preventivmedicin, kontakta din läkare.

Ett regelbundet besök hos en läkare för förebyggande ändamål är nyckeln till en kvinnas hälsa.

Borttagning av polypper i livmodern: hysteroskopi, postoperativt läge

Endometriala polyper är det vanligaste problemet med patologisk fokalproliferation av livmoders slemhinnevävnader. Sjukdomen diagnostiseras hos patienter i fertil och premenopausal ålder..

Polypper är godartade tumörer och måste tas bort. Traditionellt använt hysteroskopiteknologi.

Slutsats

 • Hysteroskopi är indelad i medicinsk och diagnostisk.
 • Det har absoluta och relativa kontraindikationer.
 • De tidiga och sena postoperativa perioderna fortsätter som regel utan komplikationer, men med förbehåll för alla gynekologens rekommendationer.
 • Befruktning efter avlägsnande av en polyp tillväxt är möjlig tidigast tre månader efter proceduren.
 • Sexuella relationer kan utövas en månad efter interventionen.

Vad är hysteroskopi

Hysteroskopi av livmodern är en fysisk undersökning av dess kavitet med hjälp av en speciell anordning - ett hysteroskop. Förfarandet är medicinskt och diagnostiskt.

Absoluta kontraindikationer för hysteroskopi

Förfarandet har ett antal absoluta kontraindikationer:

 • bäckeninflammation;
 • en historia av STD-infektioner;
 • tredje / fjärde renhetsgraden hos vaginala smet;
 • luftvägsinfektioner och virala infektioner - tonsillit, influensa, inflammation i bronkierna;
 • somatiska sjukdomar.

Relativa kontraindikationer för hysteroskopi

Det är tillrådligt att vägra en fysisk undersökning av livmodern om:

 • blödning av okänt ursprung;
 • cervikalstenos.

Indikationer för operation av polyphysteroskopi

Tekniken implementeras i följande fall:

 • kränkning av cykeln;
 • utflödet från slidan av blod och purulenta massor;
 • infertilitet;
 • vanligt missfall.

Preoperativa undersökningar

Borttagning av en polyp formation utförs först efter att en kvinna genomgår en fullständig undersökning. Det inkluderar:

 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • undersökning av livmodern med colposcope;
 • utökat blodprov;
 • Röntgenfluorografi;
 • EKG;
 • blodprover för större infektioner - syfilis, hepatit C, B, RV, HIV, HbcAg, a-HCV;
 • bestämning av smutsens renhet, dess cytologi.

Vid behov föreskrivs ett samråd med en terapeut och en kardiolog.

Förberedelse för hysteroskopi för att ta bort polyppen

Förberedelserna för avlägsnande av utbildning är enkla. Det är nödvändigt:

 • rakning stora labia och pubis;
 • rena tarmarna;
 • töm urinblåsan innan proceduren påbörjas.

Operation framsteg

Förfarandet för hysteroskopi beträffande avlägsnande av livmoderpolyper utförs enligt följande schema:

 1. En kvinna eskorteras till operationssalen, där hon tar av sig kläderna och tar på sig en badrock.
 2. Patienten ligger i en gynekologisk stol. Fötter skyddade med engångskoskydd.
 3. Gynekolog påbörjar behandlingen av labia majora och de inre ytorna av höfterna med ett antiseptiskt medel.
 4. Sedan får patienten intravenös anestesi.

Så snart patienten somnar börjar läkaren arbeta.

Diagnostisk hysteroskopi av livmoderpolyper

Denna typ av forskning genomförs för att studera det allmänna tillståndet i livmoderhålan. Gynekologen undersöker:

 • livmoderns botten och sidoväggar;
 • rörhörn;
 • näs;
 • livmoderhalskanalen.

Med fysisk undersökning kan du identifiera närvaron / frånvaron av polypper, samt utvärdera tillståndet hos väggarna i organet, endometrialskiktet och graden av äggledarna hos äggledarna.

Kirurgisk hysteroskopi av livmoderpolyper

Under kirurgisk hysteroskopi avlägsnas alla detekterade polypper..

 • Avlägsnande av neoplasmer mindre än 1 cm i storlek utförs med hjälp av en elektrod..
 • Medelväxter cauteriseras eller skärs ut. I det senare fallet används sax. Avlägsnande från livmoderkaviteten med kirurgiska pincett.
 • Parietala polypper och avslöjas vid mynningen av äggledarna avlägsnas med hjälp av en resektoskopslinga.
 • Stora polypper tas bort mekaniskt - med hjälp av sax, pincett - eller med den elektrokirurgiska metoden med hjälp av en resektoskopslinga.

Hur länge varar en polyphysteroskopi

Den exakta varaktigheten för operationen kan inte kallas. I genomsnitt tar det 30 - 45 minuter. Med flera polypper tar det mer tid.

Postoperativ period

Den postoperativa perioden under normala förhållanden är lugn. Efter 2-3 dagar försvinner obehag.

Rekommendationer efter hysteroskopi av livmoderspolypen

Rekommendationer för den sena postoperativa perioden:

Funktioner för operationen för att ta bort polyppen i livmodern

Evgrafova Olga Nikolaevna

Livmoderpolypen bildas som ett resultat av fokal endometrial hyperplasi, på grund av vilken flera eller enstaka neoplasmer förekommer på livmoderslimhinnan på benet eller den breda basen. Denna patologi kännetecknas av blödning, obehag, smärta och även polyper - en av orsakerna till infertilitet. Gynekologisk undersökning, ultraljud, hysteroskopi, histologiska studier hjälper till att identifiera dem. Terapi består i kirurgiskt avlägsnande av neoplasmer och involverar curettage, polypektomi och ibland uterpation av livmoder (borttagning), supravaginal amputation.

Polyper är godartade i naturen, de utvecklas från basalskiktet av endometriala celler. Deras storlek kan vara flera millimeter eller centimeter. Vanligtvis är neoplasmer lokaliserade i livmoderkaviteten, men ibland groddar de i slidan. Åldersgruppen för patienter är olika, så de upptäcks ofta även hos unga flickor.

Strukturen hos neoplasmer inkluderar endometrialkörtlar, stroma och den centrala vaskulära kanalen. De kan smittas, metaplasia, sår, nekros. Det finns fyra typer av neoplasmer:

 • bildas av körtel endometrium, förekommer vanligtvis hos flickor;
 • körtel-fibrös - förutom kirtelskiktet inkluderar bindväv, utvecklas ofta hos medelåldersa patienter;
 • fibröst, bildat av bindväv, kvinnor efter 40 är mottagliga för dem;
 • de bildas av kirtelepitel, har tecken på spridning, kan föregå livmodercancer.

Dessutom identifieras placentapolypper som har uppstått på grund av komplikationer efter förlossning, abort, missfall, missad graviditet.

Är det nödvändigt att ta bort polypper i livmodern

Experternas åsikter är entydiga - att ta bort, eftersom de ofta är orsaken till infertilitet och kan leda till olika komplikationer. I vissa fall fattas det slutliga beslutet av patienten, som informeras om de möjliga konsekvenserna av att vägra operationen. I närvaro av följande indikationer är kirurgi obligatoriskt:

 • ålder efter 40, perioden av premenopaus, när hormonella förändringar inträffar i kroppen som provocerar den aktiva tillväxten av tumörer;
 • om polyppernas storlek är mer än 10 mm - de hindrar befruktningen, orsakar blödning och kan gå på onkologi;
 • vid behandling av infertilitet - växtvuxna formationer förvärrar spermis framsteg genom rören, och till och med när befruktning leder till upphörande av graviditet i de tidiga stadierna;
 • bristen på effekt av hormonterapi som lindrar symtomen på sjukdomen - blödning, menstruations oregelbundenhet, smärta, urladdning med en blandning av pus;
 • närvaron av adenomatösa former.

Beslutet fattas av läkaren efter diagnosen. Om neoplasmer är enkla når deras storlek inte 10 mm, konservativ behandling med användning av hormonella läkemedel är möjlig.

Endometrial polyp avlägsnande kirurgi

Polypper avlägsnas på flera sätt, varav hysteroskopi och curettage är det mest använda. Oavsett teknik för kirurgisk manipulation måste ett vävnadsprov skickas för histologisk undersökning för onkologi. Andra metoder används också:

 • skrapning;
 • kryodestruktion (utförd med flytande kväve);
 • polypektomi;
 • laserkoagulation;
 • diathermocoagulation.

Innan man bestämmer den optimala tekniken, gör läkaren en grundlig diagnos - undersökning, ultraljud, tester. Tar också hänsyn till patientens ålder, kroppens individuella egenskaper, lokalisering av neoplasmer. Förfarandet, tid, beror på interventionsmetoden.

Endometrial polypavlägsnande - hysteroskopi

Hysteroskopiskt avlägsnande anses vara det mest sparsamma, eftersom det utförs utan att kränka vävnadernas integritet. Dilatorer sätts in i slidan, vilket ger kirurgen tillgång till de drabbade områdena. Därefter, med ett hysteroskop utrustat med en ljuskälla och en videokamera, visas polypbilden i förstorad form på monitorn. Med hjälp av videomaterialet tar läkaren bort neoplasmerna och cauteriserar de områden där de var.

Proceduren är 20-40 minuter, utförd under lokal eller generell anestesi, beroende på antalet polyper..

Innan hysteroskopi ska patienten inte douchas i en vecka, använda ljus, ta mediciner (andra än de som föreskrivs av gynekologen), sexuella kontakter bör uteslutas under de senaste 3 dagarna. Operationen är planerad till den 10-15: e dagen av menstruationscykeln. Återställningsperioden varar 1-2 månader. Du kan planera en graviditet på sex månader.

Laseravlägsnande av endometrial polyp

Laserterapi är en effektiv teknik som involverar användning av laserstrålar med olika intensiteter. Så för små neoplasmer används svagare strålar. För stora över 10 mm - högintensiva strålar används. Under proceduren införs ett hysteroskop med en LED och en minikamera i slidan. Sedan riktar kirurgen, styrd av bilden på bildskärmen, lasern mot det drabbade området och bränner ut polyppen. Strålen tar bort neoplasma i lager, utan att skada andra vävnader, eliminerar infektion och tar bort benet helt. Ärr efter proceduren kvarstår inte.

Curettage av endometrial polyp

Curettage eller curettage är en populär teknik som involverar avlägsnande av det övre skiktet av endometriala celler. För detta pumpas en inert gas eller en speciell vätska in i livmodern för att förbättra det opererade områdets synlighet. Därefter införs ett hysteroskop utrustat med en kamera och en bakgrundsbelysning vaginalt i hålrummet, genom vilket en förstorad bild av det område som påverkas av polyposen visas på skärmen. Efter att ha fått en tydlig bild skrapar kirurgkuretterna endometrial slemhinna. Förfarandet tar 20-40 minuter, utförs under generell anestesi. Om det inte finns några komplikationer utskrivs patienten nästa dag. Kontraindikation för curettage - inflammatoriska processer i livmodern.

Återhämtning

Efter tillämpningen av minimalt invasiva polypektomitekniker är återhämtningsperioden 2-3 månader, vilket beror på patientens ålder, kroppens tillstånd, neoplasmas art, deras storlek, antal. För att konsolidera effekten och förhindra återfall används följande typer av terapi:

 1. Medicin. De första tre dagarna för att eliminera smärta, samt förhindra ansamling av blodproppar i livmodern, föreskrivs No-Shpa (Drotaverin). Vid behov - antiinflammatoriskt, antiseptiskt medel och / eller antibiotika, om det finns en patogen mikroflora.
 2. Örtmedicin, tar vitaminer, kosttillskott, kost, bidrar till snabb återhämtning.
 3. Hormonterapi. Det indikeras om förekomsten av polypper beror på hormonsvikt. Valet av läkemedel utförs individuellt.

En av behandlingsmetoderna kan användas eller alla i ett komplex. Efter operationen kan du inte heller ha sex, lyfta vikter (högst 3 kg), spela sport, gå till badhuset, ta bad.

Graviditet efter avlägsnande av endometrial polyp

Vanligtvis kan du planera en graviditet efter sex månader. Det beror på kroppens individuella egenskaper och sjukdomens svårighetsgrad, men det är inte värt att försena, eftersom återfall är möjligt. Efter borttagningen ökar sannolikheten för att bli gravid flera gånger.

I medicinsk praxis finns det fall då en neoplasma uppträder under graviditeten. Du behöver inte få panik om polypen inte löser sig efter förlossningen med förändring av den hormonella bakgrunden, den kommer att tas bort. Under graviditeten utförs inte sådana procedurer..

Konsekvenserna av att ta bort polyppen

Eftersom polypektomi anses vara minimalt invasiv, sparsam kirurgi, är komplikationer sällsynta. Vanligtvis efter det finns blödningar som varar upp till 10 dagar, brun utflöde, vit med blod. Om urladdningen har en obehaglig lukt eller innehåller pus, bör du omedelbart rådfråga din läkare. Efter borttagning kan de första dagarna höja temperaturen till 38 grader, smärta i nedre buken. En förändring i menstruationscykeln noteras också. De första månaderna är cykeln inte regelbunden. Sedan återställs det. Om menstruationen inte har återhämtat sig, blivit smärtsam och varar mer än 7-8 dagar är detta ett tillfälle att konsultera din läkare.

Vanligtvis tolereras polypektomi väl och i 90% av fallen passerar utan komplikationer..

Svar på populära frågor

Är graviditet möjlig efter avlägsnande av den körteliga polypen i endometrium?
Är möjligt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vilka piller kan orsaka menstruation med en försening

Situationer när den vanliga rytmen i menstruationscykeln förändras uppstår av många skäl. Plötsligt hormonellt fel, nervös chock, inflammatorisk eller infektionssjukdom provocerar ibland en försening i menstruationen....

De bästa läkemedlen för klimakteriet

Med åldern börjar kvinnans reproduktionssystem att blekna. Hormonförändringar inträffar i kroppen vid denna tidpunkt, vilket uttrycks med obehagliga känslor: ökad svettning, brännande, torrhet i slidan, deprimerad humör och andra manifestationer som förvärrar livet....

Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom....