Endometrial polypos: orsaker, symtom och behandlingsegenskaper

Blödning

Idag lider många kvinnor av menstruations oregelbundenhet. De flesta av dem tror att de kan hantera detta problem på egen hand. En useriös inställning till egen hälsa slutar ofta i dysfunktion. Det symptomkomplex som är känt för menstruationsdysfunktion indikerar i vissa fall en sådan patologi som endometrial polypos. Och detta är en av de främsta orsakerna till infertilitet..

Karaktärisering av störningar

Endometrium är en vävnad som är mycket känslig för hormoner. Därför bestämmer hennes tillstånd i större utsträckning hälsan i det endokrina och nervsystemet i kvinnans kropp. När vissa fel uppstår i deras funktion, innebär de nödvändigtvis patologiska kränkningar. Till exempel en menstruationscykelstörning eller förändringar i livmoderslimhinnan. Bland dem är endometrial polypos särskilt vanligt.

Detta är en ganska allvarlig gynekologisk sjukdom som kan påverka äggets befruktningsprocess negativt. Det kännetecknas av tillväxten av endometrium - vävnaden som foder livmodern från insidan. I detta fall bildas onormala neoplasmer. De kallas också "polypper". Storleken på sådana formationer kan variera. Ibland når de imponerande parametrar och börjar sträcka sig bortom livmodern och sprider sig till äggledarna och slidan.

Variationer av polypper

Varje neoplasma har en kropp och ett ben, som består av epitelceller och vävnader. Strukturen bestämmer typen av polyp. De finns i följande former:

 • körtel;
 • fibrös körtel;
 • fibrös;
 • placenta;
 • adenomatös (prekancerös).

Som medicinsk praxis visar, är det mer benägna att unga flickor har körtelpolyper, medan adenomatösa och fibrösa polypper är mer karakteristiska för äldre kvinnor. Neoplasmer från ett litet antal körtlar och bindväv diagnostiseras i alla åldrar..

Varje polyp är en lokal tumör. Det kan ha en rund eller cylindrisk form, vara på ett tunt ben eller en förtjockad bas. Storlekarna sträcker sig också från några millimeter till tre centimeter. Det finns fall av enkel utbildning. Men uterus endometrial polypos kännetecknas fortfarande av flera tillväxter.

Orsakerna till sjukdomen

Utvecklingen av sjukdomen inträffar på grund av hormonella förändringar i en kvinnas kropp. I detta fall är triggarmekanismens roll en ökning (absolut eller relativ) i produktionen av östrogen, som är ansvarig för att stimulera tillväxten av slemskiktet i könsorganet. Typiskt är sådana förändringar karakteristiska för dysfunktioner i hypothalamus-hypofysen-äggstocks-livmodern.

Den relativa ökningen av östrogen åtföljs av en brist på antagonistämnen eller av en ökad känslighet för östrogenreceptorer. De listade kränkningarna observeras med följande patologier:

 1. Anovulatorisk cykel.
 2. Tumorsjukdomar i reproduktionssystemet.
 3. Uterin endometrios.
 4. Abortens historia.
 5. Inflammatoriska sjukdomar.
 6. Okontrollerat intag av hormonella läkemedel.

En viktig roll i utvecklingen av sjukdomen ges metaboliska störningar och endokrin dysfunktion. Tecken på endometrial polypos observeras ofta vid fetma, sköldkörtelpatologier och diabetes mellitus. Könshormonmetabolismen störs på grund av njursvikt, immunregleringsproblem.

Funktioner i den kliniska bilden

Inte i varje fall åtföljs sjukdomen av en uttalad klinisk bild. Små polypper visar sig vanligtvis inte. Därför upptäcks patologi oftast av misstag under en rutinundersökning eller ultraljud. Enligt läkare har sjukdomen fortfarande ett antal patognomoniska tecken. Men de flesta kvinnor är helt enkelt inte uppmärksamma på dem..

Vilka är symptomen på endometrial polypos? Först och främst är det krampande smärta i nedre del av buken. De kan intensifieras efter samlag. Att ta mediciner förbättrar bara tillfälligt situationen..

Ett annat symptom på sjukdomen anses vara en kränkning av menstruationscykeln. Periodisk svår blödning kan tala om utvecklingen av den patologiska processen. Deras upprepade repetition innebär utveckling av anemi. Posthemorrhagic syndrom manifesteras av yrsel, svaghet och aptitlöshet.

Blödning kan upprepas cykliskt och acykliskt, dvs spontant. I det första fallet ökar intensiteten av urladdningen under menstruationen den andra eller tredje dagen. Blödning kan pågå i sju dagar eller mer. Den acykliska formen kännetecknas av andra manifestationer. I detta fall observeras ett rikligt blodflöde efter en lång försening i menstruationen. Det kan pågå från flera månader till sex månader.

Symtomen som kännetecknar livmoderspolypos är inte specifika. Denna sjukdom kan lätt förväxlas med myom och endometrios. Därför bör du omedelbart kontakta en gynekolog när ett av de listade symtomen visas. Lanserade former av sjukdomen kan påverka reproduktionsfunktionen i en kvinnas kropp.

Diagnostiska metoder

Symtom som identifierats under en medicinsk undersökning räcker inte för att bekräfta en preliminär diagnos. Därför föreskriver läkaren efter att ha studerat patientens historia en ytterligare undersökning. Det består av följande aktiviteter:

 1. Bekken ultraljud.
 2. hysteroskopi.
 3. Skrotning i buken.
 4. CT och MRT (enligt indikationer).

Baserat på resultaten från en omfattande undersökning kan läkaren förskriva behandling. Som regel innebär det kirurgiskt ingripande..

Funktioner i terapi

Det enda sättet att behandla sjukdomen är genomgå operation. Polyppen tillhör kategorin epidermala överväxter, som inte kan minska i storlek eller stoppa deras tillväxt.

Operationen utförs i två steg. Först tar läkaren bort formningens kropp och fortsätter sedan till dess strukturella bas. Platsen för det patologiska fokuset är nödvändigtvis cauteriserat med flytande kväve. Ibland används en elektrisk ström. Denna metod förhindrar att sjukdomen återkommer. Hela kirurgiska processen utförs under kontroll av ett hysteroskop. Detta är en liten rörformad enhet med en kamera. Hans läkare injicerar direkt i livmoderhålet.

Återkommande endometrial polypos kräver ett annat tillvägagångssätt. I detta fall föreskrivs patienten en curettage-procedur. Det utförs uteslutande på ett sjukhus. Den preliminära förberedelsen för interventionen liknar den som genomfördes före någon bukoperation. Efter att ha tagit bort bildningen och genomfört proceduren är det nödvändigt att övervaka kroppstemperaturen och allmän hälsa under flera dagar. Ganska ofta, hos kvinnor som har en diagnos av livmoderspolypos, förorsakar curettage uppträdanden av utsöndringar från könsorganen. I detta fall måste du omedelbart rådfråga en läkare.

Efter utskrivning under en tid är det bättre att överge sexuella kontakter, allvarlig fysisk ansträngning, ta ett varmt bad. Det är viktigt att du regelbundet besöker din gynekolog för rutinmässig uppföljning..

Drog användning

Vilken annan behandling är möjlig med en diagnos av livmoderspolypos? Den borttagna polyppen skickas för histologisk undersökning. Under laboratorieförhållanden kan specialister bestämma dess morfologiska egenskaper. I slutet av kirurgisk behandling krävs ibland en ytterligare kurs med specifika läkemedel..

Med utbildningsformer för körtlar och fibrösa körtlar föreskrivs terapi för att normalisera den hormonella bakgrunden. I detta fall beror valet av läkemedel på patientens ålder. Till exempel rekommenderas östrogenprogestogenläkemedel (Yarina och Zhanin) för kvinnor under 35 år. Gestagena läkemedel ("Dufaston" och "Utrozhestan") är lämpliga för damer efter 35 år. Längden på administrationsförloppet varierar vanligtvis från 3 till 6 månader.

Radikala terapier

Inte alltid endometrial polypos kan besegras i bara en operation. Om den histologiska undersökningen visade en adenomatous typ av formation, kommer interventionen att vara något annorlunda än konventionell curettage. Denna form av sjukdomen upptäcks vanligtvis hos kvinnor efter klimakteriet. I detta fall finns cancerelement i tumören..

Beroende på hur hårt endometrial polypos startas kan läkaren rekommendera följande lösningar:

 • excision av tillväxter med livmodern;
 • avlägsnande av könsorganet och bilagor.

Efter operationen tar återhämtningsperioden högst 10 dagar. För närvarande föreskrivs ytterligare antibakteriella medel för att förhindra inflammatoriska processer.

Vad är faran för sjukdomen?

Utvecklingen av polypos leder ofta till oönskade konsekvenser. Utseendet på komplikationer, som regel, beror på en förändring i fysiologin i endometrium. Som ett resultat finns det en kränkning av menstruationscykeln, vilket avsevärt komplicerar implantationen av fosterägget. I vissa fall är endometrial polypos en konsekvens av extragenitala patologier, men komplikationer kan kombineras med deras förvärringar.

Bland de vanligaste konsekvenserna av sjukdomen är det värt att notera:

 • infertilitet;
 • kronisk missfall;
 • hotad abort;
 • hög sannolikhet för malignitet;
 • olika menstruationsdysfunktioner.

Utseendet på dessa komplikationer kan förebyggas om du konsulterar en läkare i tid för att få hjälp och börja behandlingen.

Endometrial polypos: vad är det?

Diagnosen endometrial polypos: vad den är, hur den behandlas och vilka symtom den orsakar - vi lär oss i artikeln.

Endometrial polyp och hyperplasi kännetecknas som godartade sjukdomar lokaliserade i livmodern.

Den största skillnaden mellan dem är att den första är en lokal spridning, och hyperplasi är multipel och utbredd.

Orsaker till sjukdomen

Ingen läkare har rätt att bedöma orsaken till förekomsten och arten av polyposen förrän patienten har genomgått en histologisk undersökning efter borttagandet av själva formationen. Först efter procedurerna kan vi prata om orsaken till manifestationen av neoplasma och deras godartade.

Om det finns en "körtelformig" komponent i den, är källan till sjukdomen inträde av en stor mängd östrogen i blodet. Dessa hormoner produceras av äggstockarna. På grund av humant papillomavirus (HPV) eller herpes på könsorganen bildas tillväxter av den "fibrösa" typen. Denna patologi har ingen uttalad symptomatologi, därför diagnostiseras den av en slump under en ultraljud.

Symtom på endometrial polypos

Trots frånvaron av uppenbara tecken på en neoplasma kan det fortfarande misstänkas på egen hand. Exempelvis kan symtom på endometrial polypos uppstå med oregelbundna perioder, blodutflöde mellan dem och alltför högt blodflöde under cykeln.

Typer av neoplasmer på slemhinnan

De är enkla och multipla, har formen av en oval eller cirkel i storlek från några mm till 1-2 cm. Strukturen är tät och består av fibrös vävnad, som har ett blodkärl och ett tunt ben - det är fibrösa polyper.

Tvärtom består tvärtom av en känslig svampstruktur som liknar konventionell endometrium och endast histologisk undersökning tillåter oss att etablera patologiska förändringar på cellnivå. Utåt ser de ut som kaotiska tillväxter. Den kombinerade strukturen, storleken och formen kan bestämma den kombinerade polyppen, kirtelfibrerna.

Diagnos av livmoders polypos

Sjukdomen diagnostiseras på fyra sätt:

 • transvaginal ultraljud;
 • skrapning;
 • hysteroskopi;
 • MRI.

Polyp med ultraljud

Tack vare ultraljud kan du ta reda på om det finns en sjukdom, med liten säkerhet fastställa typen av neoplasma: godartad eller ondartad. En sådan studie kan genomföras även med en stark förtjockning av endometrium..

Cancer kan också diagnostiseras genom curettage av livmodern, speciellt med polypos av körtlar: de tas bort enkelt och vidare histologisk undersökning av materialet gör att du kan bestämma den slutliga diagnosen. Fiberstrukturer kan hoppas över på grund av den mycket starka och täta strukturen.

För tillfället är ett modernt och effektivt sätt att diagnostisera och samtidigt ta bort eventuella neoplasmer inom området gynekologi hysteroskopi, som ger exakta uppgifter om intrauterin patologi. Under proceduren är det möjligt att helt ta bort endometrial polypos, även om den har en tät struktur, det vill säga en fibrös komponent.

Om sjukdomen diagnostiseras i patientens unga ålder kan du försöka bota den med piller. Framgången för denna metod är inte garanterad, men med en körtelformig polypp kan den fungera. Förskrivna läkemedel tar högst tre månader. Kursen är godkänd, men det blir inget resultat? Du hittar en mer konstruktiv behandling.

Huvudmetoden, hysteroskopi, hjälper till att ta bort polyppen och minimera återfall. Efter avlägsnande av den körtelformation föreskriver läkare hormonterapi.

Om patienten hade en fibrös typ av polyp, bör den observeras av en läkare som kan kontrollera herpesvirusets och HPV: s aktivitet, såväl som andra "dolda" infektioner som kan orsaka sjukdomens återuppträdande..

För att bevisa effektiviteten hos en sådan diagnostisk metod som MRI genomfördes en stor studie 2008 i Berlin. Cirka 335 patienter med polypos som diagnostiserades med ultraljud var inblandade. Därefter genomgick de en MRI av bäckenet, varefter de genomgick hysteroskopi följt av histologisk undersökning.

Som ett resultat var det möjligt att bevisa MRIs höga noggrannhet, dessutom identifierades utvärderingskriterier som indikerade en malig typ av lesioner. Men utöver MRT rekommenderas fortfarande läkare i unga patienter i reproduktiv ålder att göra hysteroskopi med en efterföljande undersökning av de borttagna vävnaderna. Detta är nödvändigt för att få mer tillförlitlig information om förekomst eller frånvaro av cancerceller..

Livmoderpolypbehandling

Även i frånvaro av uppenbara symtom förskrivs patienter ofta invasiv behandling för polyper i livmodern.

Detta är eliminering av utbildning genom att införa ett litet 5 mm rör i livmodern. Metoden kallas hysteroskopi..

Röret är utrustat med en förstoringslins, optisk fiber och en manipulator i form av en slinga, boll eller nål. Den sista komponenten används för direkt klippning, el eller radiovågor är anslutna till den. Bilden visas i omvänd ordning. I hysteroskop kan det också finnas en speciell kanal för andra mikroskopiska instrument som tar bort fibroider.

En sådan teknik gör operationen snabb, högkvalitativ och säker. Nödvändigt administrerade läkemedel för generell anestesi, dock sker operationen på poliklinisk basis. Röret sätts in genom vaginalöppningen och det finns inget behov av läkare att göra snitt. Till skillnad från curettage, efter hysteroskopi, återkommer sjukdomen sällan.

Vanliga frågor om sjukdomen

Varför ta bort eller behandla en polypp?

99% av polypper som tas bort genom hysteroskopi är godartade. Cancerceller är sällsynta i sådana formationer, men avlägsnande av tumörer är ett obligatoriskt mått av flera skäl..

Neoplasmer stör menstruationscykeln. Om de inte tas bort ökar sannolikheten för bildande av cancer- eller prekancerösa celler. En kvinna med en sådan diagnos ökar sannolikheten för ett missfall, ett fruset foster och till och med infertilitet.

Vilka är svårigheterna i behandlingen och diagnosen?

Idag försöker läkare att hitta nya alternativa metoder för att behandla endometrial polypos, men deras arbete ger inte de önskade resultaten. Det bör noteras att nästan alla formationer som en läkare ser på ett ultraljud kallas polypper, men i medicinska rapporter står det "?". Detta innebär att patologin är definierad, men dess natur förblir okänd..

Vid första anblicken har varje struktur i livmodern en liknande struktur, men den kan innehålla inte bara godartad, utan också malig vävnad. Av denna anledning, förutom att hitta de bästa icke-kirurgiska ingripanden, försöker läkare att förbättra den kirurgiska tekniken för att utföra operationer så säkert som möjligt för patienter.

I avancerade kliniker ersätts konventionell uterin curettage med hysteroskopi, som en mer skonsam och effektiv procedur. Denna metod är både en diagnostisk metod och en operation för att ta bort olika formationer. Kontorshysteroskopi hänvisas ibland till icke-kirurgiska metoder för att bestämma patologi, men i själva verket är detta inte sant, eftersom detta är ett kirurgiskt ingripande, men det diagnostiska värdet för MRT ifrågasätts inte..

Endometrial polypos och cancer. Finns det en koppling?

Vanligtvis är en polyp neoplasma godartad och är inte förknippad med onkologi, men det finns en liten sannolikhet för dess utveckling. Enligt statiska data är det känt att 0,5 procent av sådana formationer är relaterade till livmodercancer.

Detta är det främsta skälet till att sjukdomen ska behandlas: ta bort, undersöka på cellnivå, genomföra histologisk undersökning. Efter det kan du lugna dig och inte tänka på det "dåliga".

Vad är godartad polypp skadligt och farligt??

Sjukdomen orsakar olika störningar i cykeln, upp till kraftiga blödningar, och även om det är sällan, men orsakar smärta i nedre del av buken.

Dessutom ökar den andelen missfall, vilket är särskilt tragiskt för kvinnor som blir gravida genom IVF. Om neoplasmerna är nära den plats där äggledarna faller, kan en sådan diagnos generellt orsaka infertilitet.

Vem påverkas?

Detta är åldersgruppen för kvinnor från 35 till 50. Riskfaktorer inkluderar övervikt, högt blodtryck och svag immunitet. Varje hormonterapi och östrogenintag kan påverka början av en sjukdom..

Infertilitetsdiagnos?

Det faktum att polyppen leder till infertilitet bekräftas av vetenskapliga data och fakta:

 • De ockuperar ett stort område, kan störa den normala processen för befruktning, implantering och de som bildas i rören påverkar negativt spermapatensiteten.
 • Lite vetenskapliga arbeten har skrivits om deras natur och utveckling, men detta är förknippat med bristen på behovet av att bedriva seriös forskning - i alla fall måste formationerna tas bort för att utesluta cancer.
 • Ofta finns en neoplasma hos kvinnor som genomgår undersökning på grund av infertilitet. Vetenskapligt bevisat att dess eliminering ökar chansen för en kvinna att bli gravid.
 • Efter avlägsnande av neoplasma i 65% av fallen lyckades kvinnor bli gravid ett barn, och om hysteroskopi inte utfördes var denna siffra 25%.
 • Oftast bildas på baksidan av livmodern, där implantatet av embryot äger rum.
 • Om lesionerna är lokaliserade på platserna där äggledarna kommer in och elimineras genom hysteroskopi, ökar rörens tålighet flera gånger.
 • Det tros att sjukdomen väcker irritation av livmoderns slemhinnor, i vilket fostret utvecklas. På grund av denna irritation kan inte befruktningen av det befruktade ägget äga rum..

recensioner

Hej alla! Jag hade polypper på livmoderns främre och bakre väggar, gjorde ett flertal ultraljudsundersökningar - det fanns misstankar om en missbildning av livmodern och en septum i den. För några dagar sedan gjorde de laparoskopi och hysteroskopi, tog bort polyperna, det fanns inga partitioner. Nu planerar jag en graviditet. Innan de avlägsnade polyppen försökte de framgångsrikt att bli gravid ett barn, det fanns anovulatoriska cykler, jag hoppas att nu kommer allt att fungera.

Själva operationen utförs under generell anestesi, du känner inte något, det finns varken smärta eller andra obehagliga upplevelser. Det är riktigt, du måste flytta dig från anestesi i en timme eller två, ja, tydligen beror det på personen.

Polyper MÅSTE tas bort, en "tillväxt" i livmoderslimhinnan kan inte komma ut på egen hand med menstruation - det är nonsens !! Jag avlägsnades under generell anestesi igår, operationen gick bra.

Jag hade också en endometrial polyp, gynekologen föreskrev curettage. De gjorde rengöringen, gjorde histologin i slemhinnan och enligt resultaten från analysen föreskrev Dufaston. Detta är ett hormonellt läkemedel, nu funderar jag på om jag ska dricka det eller inte.?

Hon undersöktes i kliniken, hittade en polyp på livmoderslimhinnan. Gynekologen rekommenderade att vänta till nästa menstruationscykel och kontrollera igen, om ingenting hittas, så är allt bra. Jag gjorde en ultraljud igen - det finns en polypp. De tog bort det till mig, men läkarna kunde inte tydligt förklara varför det uppstod. De sa att vänta på histologi, då kommer allt att bestämmas. Hur kan jag vara, kan någon ge råd? Jag vill verkligen bli mamma.

Bättre att inte curettage, men hysteroskopi - det är mycket mindre traumatiskt, gör att läkaren kan se polyper och medvetet ta bort dem. Läkaren kommer helt enkelt att klämma bort dem, och det är allt, operationen utförs under generell anestesi, det skadar inte alls !! Och det är nödvändigt att ta bort, polypper som en spiral, du kan inte bli gravid med dem!!

För sex månader sedan började jag ha några konstiga problem på ett feminint sätt - cykeln försvann, menstruationen levde sitt liv och kom när de ville... Först var jag inte riktigt rädd för mycket, jag hade en så mycket stressande period, jag hade mycket bekymmer, skyllde överträdelserna mot dem. Men sedan var det mer kritiska dagar än vanligt, och jag sprang till läkaren. Jag genomgick en ultraljudsundersökning, det avslöjade förekomsten av vissa neoplasmer... För att ta reda på vad det var sa de mig att göra hysteroskopi... Jag instämde... Hysteroskopi visade att vävnadsformationer är polypper. De tog bort mig och skickade sedan för forskning. Analysen visade att de dök upp på grund av hormonfel... I allmänhet föreskrev de mig hormonella piller.

Jag hittade av misstag en polypp på en planerad ultraljud i november. Han visade sig inte. Gynekologen sa att en ultraljudssökning måste göras igen för att bekräfta eller utesluta förekomsten av en neoplasma. I december gick jag och gjorde en ultraljud. Det finns också en polypp, men lite mindre än första gången. Läkaren skickade för hysteroskopi. Naturligtvis blev jag rädd, jag var bara 22. Jag brast i tårar. Sedan konsulterade jag med en annan läkare. Han sa att du kan titta på polyppen i sex månader - kommer den att gå eller inte. Jag väntade på dessa sex månader, gick till en annan klinik, gjorde en ultraljudsundersökning - polypen försvann inte någonstans. Gynekologen sa att polyper bör tas bort. I allmänhet samlade jag mitt mod och beslutade mig för en hysteroskopi. En operation utfördes på torsdag och polypen togs bort. Nu återstår det att testa för hormoner. Jag hoppas att allt kommer att vara normalt, och sedan om ett år kommer det att vara möjligt att föda ett barn. För att ta bort polyppen eller inte är detta naturligtvis en privat fråga för alla. Men det är värt att kontrollera, jag hade inga tecken. En kvinna låg bredvid mig, också med en polypp, hennes läkare sa till henne att polypperna lämnade sig själva. Hennes menstruationscykel stördes i sex månader, hon tog ett gäng med alla typer av droger, men detta hjälpte inte till att lösa problemet. Sedan kom hon till ett annat medicinskt centrum, där hon skickades för hysteroskopi. Min läkare sa till mig att polypper som är större än en centimeter inte försvinner av sig själva. Jag vet inte om det är så, men läkaren är bra. Han säger också att du inte kan föda med dålig endometrium. Det är möjligt att bli gravid ett barn med en polypp, men om polyppen växer kan det orsaka missfall.

Jag gjorde curettage för 16 år sedan. Det var brunt urladdning under lång tid, man antog endometri-polypper - efter curettage bekräftades diagnosen. Två år efter operationen blev jag framgångsrik gravid - nu har jag två väderbarn. Tio år har gått sedan den senaste graviditeten, och brunt utsläpp dök upp igen. Återigen gjorde de hysteroskopi med diagnostisk curettage - en polypp. Efter tre år, allt i en cirkel - intermenstrual brun urladdning, ett besök hos läkaren, hysteroskopi med RDF, polyp. Hur trötta de är för mig!!

För tre år sedan hittade de en polyp - gjorde hysteroskopi med RDF, operationen gick bra. De injicerade anestesi, kände ingenting, vaknade redan i avdelningen. Jag gjorde det i en dyr klinik, så det var full komfort, de tog kaffe. Mitt huvud gjorde inte ont efter anestesi och på kvällen släpptes jag hem. Nästa gång jag gick till jobbet behövde vi inte ens sjuklistan. Nu vill jag göra på ett vanligt sjukhus, gratis. Ängsligt. Det okända skrämmer.

Efter en medicinsk abort genomgick hon en ultraljud, gjorde en preliminär diagnos - en polypp. Gynekologen rådde att ta tio dagar med hormoner, Duphaston. Jag kom för en andra ultraljud, polyppen gick inte någonstans, blev till och med större. Föreskriven Rigevidons kurs. I allmänhet är han 21 dagar gammal, men jag slutade inte kursen, den tjugonde dagen började blödningen. Skickades för curettage, tillbringade en vecka på sjukhuset och behandlades med antiinflammatoriska läkemedel. Nu väntar jag på att resultaten av histologi och menstruation ska genomgå en ultraljud efter operationen. Jag är också intresserad av orsakerna till polyppen. Är det på något sätt relaterat till abort?

Att ta bort en polypp är inte alls skrämmande! Var inte rädd för detta, om du har hittat en polypp, försena inte och gå med frimodighet till läkaren. Jag gick igenom allt detta själv. När polypen först upptäcktes var jag väldigt rädd, jag tänkte att jag inte kunde bli gravid. Han behandlades av Norkalut, från november till mars försökte de bli gravid ett barn efter terapi. All rädsla är nonsens, även när man betraktar den från anatomi, kan polypen bara öka i storlek, men den kommer att förbli fäst vid endometriet med bara ett ben. I mars gjorde de hysteroskopi, jag stämde in bara för gott, körde bort all rädsla och väntade på ett utmärkt resultat. När jag kom till läkaren efter operationen frågade hon när jag planerade befruktningen, svarade jag att ju tidigare desto bättre. Jag fick ordentliga preventivmedel i två månader, och vid deras avbokning i juni blev jag gravid. Nu är jag i den 27: e veckan, väldigt glad !! Var tålamod och frukta ingenting!

Jag gick till läkaren med ett klagomål om oegentligheten i menstruationscykeln. Undersökningen avslöjade livmoderhypoplasi och polycystisk äggstock. Förskrivna hormonella läkemedel, drack dem i nio månader, observerades regelbundet i processen av en gynekolog. Fyra månader senare kom hon till läkaren igen, det var trånga smärta i nedre buken. Sällsynta, men det fanns. Läkaren sa att det var inflammation, diagnosen ”kronisk metroendometritis” och tog en utstryk. Jag började dricka förskrivna läkemedel, den andra dagen började små blödningar observeras. Jag gick till en ultraljud, hittade tidigare en polypp, storlek 4,8 mm. Gick en hysteroskopi, polypen togs bort, men behandling med hormoner måste fortsätta.

Allt om endometrial polypper: orsaker, symtom, behandling

Endometrial polyp - en godartad utväxt på livmoderens innervägg på ett eller flera ställen. Det bildas från vävnaderna i slemhinnan, storlek från 1 mm till flera centimeter. Går sällan bortom kroppen in i nacken, vagina. Diagnostiserad med transvaginal ultraljud.

Polypen i livmoderkroppen under lång tid utvecklas asymptomatiskt eller med mindre manifestationer. De viktigaste tecknen är menstruations oregelbundenhet, blödning, specifik urladdning mellan menstruationen.

Typer av endometrial polypper

Polypos kan utvecklas i olika åldrar. Risken ökar under klimakteriet, från 40 års ålder. Tillväxten av vävnader i ett friskt endometrium sker på grund av hormonell obalans, inflammation i könsorganen, under påverkan av ogynnsamma faktorer. Formationen är fäst vid livmoderns slemhinnor med ett ben bestående av många kärl eller en bred bas.

Strukturen för polyppen skiljer sig initialt inte från endometriumstrukturen, men den förändras över tiden. I detta avseende skiljer sig flera typer..

Intrauterin neoplasma är förknippat med ökad spridning av celler i det övre funktionella (grodd) skiktet i endometriumet, basalen. Det bildas i livmoderns inre hålighet, dess nacke. Polypper är singular och plural. Ofta visas mot bakgrund av andra patologiska processer i könsorganen. Neoplasmer med oregelbunden form, långsträckta eller plattade. De skiljer sig i cellernas struktur, storlekar - från 1 mm till 8 cm.

Körtel

Slemhinnan i livmodern bildas från basskiktet, funktionellt med innehållet i ett stort antal körtelceller, blodkärl. Den senare genomgår regelbundna förändringar under hela månadscykeln. Under första halvåret växer det, i det andra - förberedelse för avslag.

Till skillnad från endometrial hyperplasi, med polypos, sker överdriven celltillväxt endast på en viss plats, täcker inte hela skiktet. Strukturen hos neoplasmer skiljer sig inte från dess vävnader. Symtomatiskt visas inte.

Polypen kan försvinna efter menstruation eftersom det funktionella skiktet i endometrium avvisas; det kan börja bildas när livmodern är ofullständig. Består av körtelceller, det minsta antalet körtelstroma.

Oftast uppstår det i ung ålder, fortsätter utan uttalade symtom, detekteras av en slump. Det finns en annan typ av körtelformiga polypper - placenta. Bildas från flodarna i morkakan kvar efter förlossning, missfall, abort. Den huvudsakliga metoden för terapi är histologi av polypper, en preliminär undersökning bör göras (undersökning av en gynekolog, laboratorieundersökningar av sekret, blod, urin, colposcopy, ultraljud).

Körtelfiber

Den endometriala polypen har en körtelstruktur, men vävnader av fibrös natur bildas vid basen. Denna typ av polypos diagnostiseras sällan..

Den verkliga orsaken till utvecklingen av glandular fibrous polyp har inte klargjorts, den bildas hos kvinnor med en regelbunden månatlig cykel. Neoplasmen provocerar blödning under menstruation, smärta, specifik urladdning mellan menstruationen.

Polypper består av körtelvävnader, de är oregelbundna i formen. De är fästa vid basen med hjälp av stödjande stromceller - fibrös vävnad. Kärlen tjocknar, finns i olika delar av formationen. Vid undersökning observeras inflammation i slemhinnan, cirkulationsstörningar observeras. Behandling - kirurgisk, efter en grundlig undersökning.

Fibrös

Denna typ av neoplasma är karakteristisk för kvinnor efter 40 år under klimakteriet. De främsta orsakerna är inte hormonella förändringar, som i de flesta fall, utan en förändring i slemhinnans struktur, kronisk endometrit, reducerad immunitet, trauma, vaskulära, endokrina sjukdomar.

Tumören består av celler i basalskiktet, ett litet antal körtlar. Polypens ben är långsträckt eller frånvarande, neoplasmen fästs med en bred bas. Cellfibros är asymptomatisk, bara med en betydande ökning i storlek manifesteras det av blödning, långvariga perioder, smärta.

Närvaron av polypoidfragment på endometrialskiktet är ett isolerat fenomen som utvecklas mot bakgrund av slemhinneatrofi. Maximal storlek är 1 cm. Benet sträcker sig över tiden. Diagnostiska metoder - undersökning, ultraljud, hysterografi, hysteroskopi, undersökning av skrotning. Terapi - operationell.

adenomatös

Polypen bildas i endometrium hos kvinnor i klimakteriet, men det finns undantag. Utvecklingen underlättas genom atrofi av slemhinnor, immunologiska, endokrina patologier, cirkulationsstörningar. Antalet adenomatösa formationer är olika. De skiljer sig åt i form, storlek.

Det kännetecknas av överdriven proliferation av körtelvävnader, en liten mängd fibrös vävnad och cellmutation observeras också. Strukturen är tät, storleken på patologiska polypper - från 1 mm till flera centimeter. Den adenomatösa typen är den farligaste eftersom risken för bildning av cancerceller ökar. Experter kallar det livmoderns förstadier.

Diagnosen inkluderar olika metoder, behandlingen är komplex, inklusive kirurgisk.

Skäl för utbildning

De exakta orsakerna till utvecklingen av neoplasmen är okända, men antydande faktorer har fastställts. Manifestationen av polypos och tecken på patologi är förknippade med hormonsvikt och en ökad mängd östrogen, inflammation i könsorganen och skador. En annan av provokatörerna är en kränkning av cirkulationssystemets funktion, ökad vaskulär tillväxt i livmodern.

Hormonella störningar

Obehagliga känslor i slidan, menstruations oregelbundenheter kan vara orsakerna till tumörutveckling även i en null kvinna, tjej under puberteten. En provokatör är en ökad nivå av östrogen, en minskad hastighet av progesteron, vilket är farligt för spridning av celler i livmodern.

Tillväxten av endometriet är förknippad med en naturlig process - beredningen av ett organ för befruktning, befruktning. Om detta inte händer, blir strukturen lös, avslag observeras. Processen styrs av hormoner, med en ökad mängd östrogen fortsätter det övre skiktet i livmodern att bli tjockare. Samma förändringar är möjliga under klimakteriet, när det finns en hormonell obalans.

Grundorsaken, experter kallar en förändring i kedjan "hypothalamus - hypofysen - äggstockar", endokrina sjukdomar, vilket resulterar i en kränkning av blodcirkulationen. Kliniskt manifesterat av fetma, diabetes, hypertoni, hyperplastiska patologier i livmodervävnaderna.

Endometrial skada

Polypen börjar utvecklas i livmoderhålan på grund av trauma (kirurgiskt ingripande, dålig curettage, abort, andra mekaniska manipulationer, komplexa födelser). Det kännetecknas av obehagliga känslor i slidan, värkande smärta, specifik utsöndring observeras..

Bildningen av polypper bidrar till den ökade tillväxten av körtelceller på platser som bryter mot livmoderslimhinnas integritet. Kroppen försöker hantera problemet på egen hand, men det fungerar inte alltid. En förändring i hormonbalansen till följd av abort stimulerar uppkomsten av polyper.

Inflammatoriska och smittsamma processer

Kronisk inflammation i könsorganen, den initiala infektionen på grund av manipulationer i livmoderhålan, STD provocerar utvecklingen av neoplasmer. Patogener minskar den skyddande reaktionen, stör mikrofloraen, orsakar inflammation i slemhinnan i de inre könsorganen.

Patologin involverar äggstockarna, bihängorna, livmodern och vagina. Som ett resultat finns det en kränkning av cykeln, hormonsvikt. Ursprungligen är lätt urladdning närvarande, men när tumören växer, förändringar i struktur, ljusa smärtsamma symtom uppträder med kraftig blödning, försämring av allmän hälsa.

Riskfaktorer

Anledningen till utvecklingen av endometriala polypper är det samtidiga påverkan av flera ogynnsamma faktorer, såsom:

 • sjukdomar i binjurarna, sköldkörteln, bukspottkörteln;
 • långvarig användning av hormonella läkemedel;
 • fetma;
 • diabetes;
 • utmattning av nervsystemet, stark psykologisk stress, långvarig depression;
 • sena aborter;
 • curettage för olika indikationer;
 • hypertoni;
 • spiral;
 • genetisk predisposition;
 • autoimmuna störningar;
 • svag immunitet;
 • pubertet, utrotning av reproduktionsfunktioner;
 • könsinfektion
 • kroniska inflammatoriska processer (inte bara i reproduktionssystemets organ).

För att förhindra uppkomsten av neoplasmer bör du omedelbart söka hjälp av specialister för att inte försvaga kroppens skyddsfunktioner.

Symtom på patologi

I de flesta fall är endometrial polyp asymptomatisk eller med mindre manifestationer. Symtomen liknar många gynekologiska sjukdomar, så självdiagnos är komplicerad. Neoplasmer upptäcks av en slump under en rutinundersökning eller när man finner orsaken till infertilitet.

Hormonell obalans förknippas med uppträdandet av polyper, så förändringar i månadscykeln inträffar. Ibland är menstruations oregelbundenhet det enda oroande symptom som får kvinnor att söka hjälp från specialister.

 1. Värkande smärta i nedre del av buken, särskilt med fibroid.
 2. Blodigt urladdning med små polyper, stora tumörer i mitten av cykeln.
 3. Försenad menstruation följt av långvarig blödning.
 4. Permanent riklig vit, gulaktig urladdning.
 5. Obehag i slidan, smärta under samlag.
 6. Mindre blodiga salvor eller blod efter sex med mått.
 7. Blödning efter kraftig fysisk ansträngning, nervös nedbrytning.
 8. Plötslig menstruation efter långvarig frånvaro under klimakteriet.
 9. Infertilitet, missfall.

Det är en minskning av arbetsförmågan, allmän svaghet, sömnstörningar, nervositet, irritabilitet och en allmän försämring av välbefinnandet. Om det finns en sexuell infektion, klåda, brännskada i slidan, problem med urinering, obehaglig lukt, specifik urladdning finns dessutom närvarande.

Diagnos av sjukdomen

Obehag i slidan, menstruations oregelbundenhet, smärta av annan natur, intensitet, specifik urladdning är grunden för att söka hjälp från specialister.

Tecken på förekomst av livmoderspolypor i livmodern kan vara svaga, så kvinnor bör genomgå en planerad undersökning - en gång var sjätte månad.

 1. Diagnos börjar med en undersökning med speciella gynekologiska instrument, speglar. Specialisten undersöker könsorganet, bilagor. Polyper finns i nacken, vagina. Tumör i livmodern kan inte bestämmas genom visuell inspektion.
 2. Diagnostisk ultraljud med en endometrial polyp gör det möjligt att se en förtjockning av slemhinnan, förekomsten av utsprång, neoplasmer, ojämnt terräng.
 3. En ytterligare forskningsmetod är metografi - fluoroskopi. Ett speciellt ämne införs i livmoderhålan, röntgen tas. Polypper av olika storlekar finns på fotot.
 4. Den viktigaste diagnostiska metoden är hysteroskopi. Utfördes i livmoderhålet med en optisk enhet - ett hysteroskop. Som ett resultat av undersökningen bestäms polyppernas mängd, storlek, struktur, materialet tas för ytterligare forskning - biopsi. Förfarandet gör det också möjligt att utföra manipulationer för att avlägsna neoplasmer, för att undvika curettage blint, som gjordes tidigare.

Dessutom ger en kvinna blod och urin för analys. Hormonblodprov kan behövas..

Endometrial polyp avlägsnande

Den kardinala metoden för att bli av med polypper är avlägsnande av hela skiktet av endometrium eller neoplasma.

 1. Curettage av livmodern - föreskrivs i frånvaro av ett terapeutiskt resultat efter läkemedelsbehandling, avlägsnande av polyppen. Det utförs på ett sjukhus under generell anestesi. Fördelen är ett snabbt resultat, nackdelen är ett möjligt återfall. Applicera när en polypp inträffar hos de som föder.
 2. Hysteroskopi är den vanligaste metoden för att ta bort polyppen, vilket gör att du kan påverka en patologisk neoplasma. Det utförs under lokalbedövning, friska vävnader påverkas inte. Återställningen är tillräckligt snabb. Efter förfarandet föreskrivs en kort kurs antibiotika, vid behov, hormonbehandling. Av bristerna är möjliga återfall. Det utförs inte i närvaro av inflammatoriska processer, förhöjd kroppstemperatur, graviditet, problem med blodkoagulation. Kostnaden beror på komplexiteten i operationen..
 3. Laseravlägsnande - skär en polypp under påverkan av en laser. Modern mycket effektiv metod. Det minst traumatiska orsakar praktiskt taget inte biverkningar. Under flera timmar känns smärta i nedre del av buken, lätt urladdning observeras. Förfarandet utförs under lokalbedövning, varar från 5 minuter till en halvtimme (beroende på situationens komplexitet). Den största nackdelen är det höga priset. Kontraindikationer liknar hysteroskopi..

I frånvaro av en terapeutisk effekt efter tillämpningen av olika behandlingsmetoder avlägsnas livmodern.

Sjukdomsbehandling

Att eliminera neoplasmen är inte särskilt svårt, huvuduppgiften är att förhindra återfall. För att uppnå detta är det nödvändigt att identifiera grundorsaken, vilket inte är lätt att göra..

Många viktiga kroppssystem är involverade i den patologiska processen - central nervös, endokrin, immun och reproduktiv. Det är inte alltid möjligt att upprätta ett verkligt samband mellan funktionen av ett visst system, bildandet av en tumör, vilket är orsaken till återfall.

En av indikatorerna på påverkan av ogynnsamma faktorer på bildningen av endometrium är hormonellt misslyckande. I detta fall föreskrivs en lång terapi med hormonella läkemedel. Handlingsmekanismen för produkter som innehåller syntetiska hormoner för kvinnor under klimakteriet, i reproduktionsåldern är annorlunda.

I närvaro av en inflammatorisk process föreskrivs antibiotika med lokal, systemisk verkan. Behandling av könsinfektioner utförs med speciella läkemedel som väljs individuellt beroende på patogen.

Huvudmetoden för avlägsnande (extraktion) av neoplasmen är hysteroskopi av polypen, eller snarare polypektomi. Med hjälp av ett hysteroskop utförs en målinriktad effekt på neoplasma. Kroppen och benet tas bort. Manipulation utförs under lokalbedövning, tar inte mycket tid. Efter förfarandet föreskrivs en kurs med antibiotika, om nödvändigt, hormonella preparat. Fördelen med förfarandet är frånvaron av allvarliga biverkningar. Såret cauteriseras, så att vidhäftningar inte uppstår, det är fortfarande möjligt att bli gravid, att få ett barn. Mindre fläckning är närvarande i 3 dagar och ersätts sedan med vitkalk.

Andra kirurgiska metoder - kryodestruktion, laserborttagning.

Med lokaliseringen av endometrial polyp i livmoderhalsen skruvas ut neoplasmen med en speciell klämma. För att förstöra basledningselektrokoagulation.

Vid återuppträdande av polyper föreskrivs curettage av livmoderhålan. Förfarandet kallas "curettage". Det utförs under generell anestesi. I processen avlägsnas det övre skiktet av endometrium tillsammans med neoplasmerna. Indikationer för närvaron av endometrios är också.

Kirurgiskt avlägsnande av polyppen är kontraindicerat i närvaro av infektion, inflammatorisk process. Ursprungligen elimineras detta problem med medicinering. För att förhindra återfall efter operation, föreskrivs en kurs med antibiotika, hormoner och återställande.

Medicin för polyp

I avsaknad av ett potentiellt och verkligt hot mot utvecklingen av en malign tumör, behandlas endometrial polypos med preparat som innehåller syntetiska hormoner. Speciellt visas behandlingen av nolliparös och kvinnor i reproduktiv ålder. Terapin börjar efter en grundlig undersökning och bestämmer hormonella störningar. Längden är 6–9 månader utan paus.

Förberedelser för behandling av endometriala polypper för kvinnor i reproduktiv ålder - Yarina, Regulon, Zhanin och andra kombinerade hormonella medel. Under klimakteriet föreskrivs Norkolut, Duphaston, Utrozhestan.

Det finns inget behov av att använda hormonbehandling för den fibrösa formen av neoplasmer, efter kirurgiskt avlägsnande för kvinnor i klimakteriet..

Återfallsfrekvensen är fortfarande hög - 60% av alla fall. Endometrial behandling kompletteras med immunstimulerande läkemedel, traditionell medicin.

Folkrättsmedel

För att öka immuniteten rekommenderas att regelbundet ta tinktur av echinacea, eleutherococcus, ginseng. För att normalisera den hormonella bakgrunden rekommenderas det att använda örter som innehåller fytoöstrogener. De har en gynnsam effekt på nervsystemet, stärker kroppen, bidrar till återställandet av hormonbalansen. Dessa växter inkluderar:

 1. Tall livmodern. Med polypos lindrar det inflammation, bedömer, återställer den hormonella bakgrunden, stärker kroppen, normaliserar blodcirkulationen och förhindrar återfall. Det ska tas under lång tid - minst 2 månader, en gång om dagen, 30 droppar tinktur. Behandling med hög östrogennivå, uterusblödning, normal menstruation är kontraindicerat.
 2. Röd borste. Om den föregående örten rekommenderas att tas med en liten mängd östrogen, då denna dryck med en otillräcklig mängd progesteron. Verktyget normaliserar den hormonella bakgrunden, stärker immunförsvaret, motstår utveckling av polyper. Ta bör vara 1 msk. sked en dag en timme före måltid i 1-2 månader. Kvinnor i reproduktiv ålder rekommenderas att kombinera en livmodern med en röd pensel, med en byte av läkemedel varannan vecka.
 3. Helande infusion av lingonberry, roship, hackad nässlor tas 250 ml två gånger om dagen. Blanda 3 msk. matskedar av alla ingredienser, häll ett glas kokt vatten, förvaras i en stängd behållare i 4 timmar.

Folkrättsmedel för behandling av polypper kan inte bota polypos, men hjälper till att minska symtomen, minska risken för återfall.

Endometrial polyp och graviditet

Förekomsten av formationer i livmodern orsakar ofta infertilitet, eftersom processen stör störningen av spermatozoa och infästningen av en befruktad cell. I närvaro av endometrial polypos ökar sannolikheten för missfall, infektionens penetration i livmoderhålet. I fallet när befruktningen inträffade lyckades ägget fästas på könsorganets vägg, det finns inget hot för kvinnan, det finns ingen utveckling av fostret.

I de flesta fall utförs avlägsnandet av polyppen efter förlossningen, hela graviditeten är kvinnan under nära övervakning av specialister. Det finns tillfällen då en hormonberoende formation löser sig själv under graviditeten.

Platsen för neoplasma i livmoderhalsen, endometrium är farlig infektion, utvecklingen av den inflammatoriska processen. I detta fall förskrivs kvinnor en ultraljud av endometrial polyp, såväl som histologi. Förskriv antibiotika på en kort kurs. Under graviditetens första trimester, med speciella indikationer, är kirurgiskt avlägsnande möjligt.

Blodigt utflöde efter samlag kan vara orsaken till närvaron av en polypp, liksom början av blödning. När en specifik hemlighet visas bör du genast kontakta en gynekolog.

En endometrial polyp upptäcks av en slump under en rutinundersökning, en ultraljudsundersökning visar sig inte symptomatiskt. Endast i isolerade fall observeras mindre fläckar efter samlag eller precis så. Denna situation kräver omedelbar läkarhjälp, eftersom blödning, missfall är möjligt.

Endometrial polyp - en godartad neoplasma som inte hotar en kvinnas liv, men kan orsaka allvarliga komplikationer (tumören transporteras till cancer, infertilitet utvecklas, anemi uppstår med långvarig blödning).

Vad är en endometrial polyp: orsaker, symtom, behandling

Kvinnor i perioden före eller efter menopaus möter ofta patologiska förändringar i de inre livmodervävnaderna och uppkomsten av godartade neoplasmer. Endometrial polyp är ett vanligt problem som ofta diagnostiseras av en olycka under en ultraljudssökning. Sjukdomen drabbar kvinnor över 40 år, men dess utseende hos flickor i fertil ålder är inte uteslutna. Patologin är allvarlig, eftersom ignorering av manifestationerna leder till utveckling av komplikationer, särskilt infertilitet och cancer.

Vad är endometrial polypper

Godartad hyperplasi av uterusslemhinnan (spridning av slemhinnan) kallas en endometrial polyp. Detta är en rundad utväxt med en tunn stjälk eller en bred bas (sällan). I diameter når de 5–15 mm, men stora finns också (upp till 10 cm). Formationer från endometriala celler är enkla och multipla. Den andra signalerar endometrial polypos med återbildningen efter resektion.

Ökningen i formationerna är ofta långsam. Tillväxttakten beror på kvinnans hälsotillstånd. Patologiens lumskhet och fara ligger inte i formationernas diameter, utan i tendensen till återfall och degeneration till cancer.

Typer av enheter

Tumörer kännetecknas av struktur. Det finns flera typer av endometriala polyper: körtel, fibrös, placenta, decidual, adenomatous. Varje typ har separata orsaker till utveckling. Symtomen varierar också..

Körtel

Polyper bildas från det funktionella lagret mot bakgrund av ofullständig rengöring under menstruationen. Ett kännetecken för tillväxterna är den körtelformade strukturen. Dessa är små formationer som inte tenderar att växa snabbt. Förhållande till relativt säkra patologier. Diagnostiserad hos kvinnor 30–40 år.

Polypper av denna typ är hormonellt inaktiva och svarar inte på stimulering med progesteron. De skiljer sig från de omgivande vävnaderna i sin struktur. Detta är särskilt tydligt i den andra fasen av cykeln. Det finns glandulära polypper som utsöndrar, proliferativt, hyperplastiskt.

Fibrös

Grunden för formationerna är fibrerna i bindvävnaden. Kan bestå av kollagenfibrer och endast enstaka körtlar fodrade med icke-funktionellt epitel. De utvecklas mot bakgrund av inflammation eller skador. Diagnostiserad i klimakteriet.

Körtelfiber

Patologi upptäcks oftare under postmenopausal period. Flickor i reproduktiv ålder möter praktiskt taget inte sådana neoplasmer. Tillväxterna består av körtlar med olika längder och oregelbundna former. Funktionellt aktivt epitel uttrycks inte, förtjockas. I de övre skikten av polyppen innehåller basen många celler, och i benet, närmare stroma, är strukturen tätare och ofta består den av fibrös vävnad. I sådana tumörer förekommer inflammation och cirkulationsstörningar oftare än i andra.

placental

Det händer att efter förlossning, abort förblir partiklar av efterfödelsen i livmodern. Polyper bildas från dem. Chorioniska tillväxter som bildas av kororiska villi ingår också här. Utvecklingen av patologi orsakas ofta av abort i början.

decidual

En speciell typ av endometrial polypper som flickor möter när de bär ett foster. En tumör uppträder från mellanmembranet mellan livmodern och fosterblåsan. Detta är endast överdriven vävnadshyperplasi. Patologi är inte farligt, under förlossningen kommer formationen att komma ut med barnet.

adenomatös

Sådana polyper består av körtelvävnad. De kännetecknas av heterogenitet, en kränkning av förhållandet mellan cellens cytoplasma och kärnan. Kärltrassler finns i tumörens ben. Polypper är små (cirka 30 mm). Hyperplasi bestäms under histologi. Det händer att sjukdomen fortsätter med adenomyos. Adenomatösa formationer tenderar att degenerera till cancer.

Orsaker till uppträdandet av polypper på ytan av endometrium

Utvecklingen av endometriala polypper beror på:

 • Skador under förlossning, abort och även i processen för diagnostiska manipulationer och operationer. Vävnadsskada provoserar utvecklingen av inflammation, bildandet av en tumör.
 • Hormonella störningar under graviditet, klimakteriet, patologier i det endokrina systemet. Utseendet på endometriala tillväxter beror på en ännu högre produktion av östrogen och en minskning av koncentrationen av progesteron.
 • Inflammation i reproduktionssystemets organ. Tumören uppträder på grund av penetration i livmoderhålet, en tillägg av patogen mikroflora eller en sexuellt överförd infektion..

Fetma, hypertoni, genetisk predisposition - allt detta kan öka risken för att utveckla patologi. Polypper provoseras av sådana faktorer:

 • långvarig användning av den intrauterina anordningen;
 • ingripande i bilagorna, livmodern;
 • aborter
 • ofullständigt avlägsnande av moderkakan;
 • sänka kroppens skyddande egenskaper;
 • stress, depression;
 • användningen av glukokortikoider;
 • patologier som kännetecknas av nedsatt eliminering av överskott av östrogen;
 • adenomyos, fibromyomer;
 • ektopiska hormonproducerande neoplasmer;
 • polycystiskt äggstocksyndrom.

Klinik för endometrial polypper

Patologiens komplexitet är att tillväxterna orsakar symtom när de når en diameter på 10 mm. Fram till dess förekommer inte manifestationer. Faran med sjukdomen är att även i frånvaro av symtom fortsätter endometriapolypper att växa, och vissa arter kan till och med förvandlas till cancer.

Patologi åtföljs av sådana manifestationer:

 • blödning under undersökningar eller vid intimitetstillfället;
 • en ökning av mängden leukocé;
 • fläckar under klimakteriet;
 • tunga smärtsamma perioder;
 • obehag under samlag;
 • infertilitet.

Symtom kan förekomma: förvirring av huden, en svag temperaturökning, obehag, besvämningsförhållanden. Om tecken på livmoderpolyper upptäcks, bör du åka till sjukhuset. Ju tidigare behandling börjar, desto lägre är risken för komplikationer..

Vad är faran för polypos i endometrium

Obehandlade, oupptäckta polypper leder inte till allvarliga konsekvenser. Patologi, om den inte upptäcks i tid och medicinska åtgärder inte vidtas, är full av:

 • Anemi, yrsel, svimning på grund av blödning.
 • Utvecklingen av den smittsamma processen.
 • Reinkarnation av cancer.
 • Uppkomsten av adenomyos, endometrios.
 • Minska risken för att bli gravid och fostra ett barn.
 • Polypnekros med ischemiska förändringar.

Vissa tillväxter har en hög risk för återfall, även efter kirurgiskt avlägsnande..

Patologi Diagnostics

Vid oroande manifestationer måste du boka tid med läkaren. Förutom att samla in klagomål, sjukdomshistoria, gynekologisk undersökning föreskrivs följande:

 • Bekken ultraljud. Med ekotecken kan du bestämma närvaron av utbildning, dess plats och diameter. Om tumören är liten, indikerar i slutet av ultraljudet tillväxten av endometrium. I vissa fall krävs intravaginal ultraljud.
 • Metrography-genomlysning. Det består i att införa ett speciellt ämne i livmoderhålan och ta bilder. Polyper av olika storlekar finns på bilden..
 • Hysteroskopi. Det utförs med hjälp av en optisk enhet. Tillåter dig att bestämma tumörer, diameter, struktur.
 • Histologisk undersökning av skrapning från livmoderhålan (för att identifiera strukturen).

Hur man kan bli av med polypper i livmodern

Metoden för terapi bestäms av läkaren, efter en noggrann diagnos och med hänsyn till patientens ålder, storlek och typ av neoplasma. Det enda effektiva sättet att behandla endometriala polyper anses vara radikalt. Men även efter borttagning kan vissa typer av tillväxter bildas igen. Flickor med patologi som planerar en graviditet föreskrivs konservativ terapi. Behandling av endometrial polyp i livmodern med läkemedel med observation av en gynekolog är indicerad för små tillväxter.

Behandling utan operation

Med tumörer i endometriet på cirka 5 mm i storlek, som inte ökar och inte provocerar upp smärtsamma symtom, föreskrivs flickan medicinering och spårar tumörens dynamik. I tumörer i endometrium indikeras användning av progestogener, kombinerade orala preventivmedel. Konservativ terapi hämmar tillväxten av polyppen (det kan eliminera polyppen) och minimerar också risken för komplikationer. Kvinnor ordineras ofta:

 • Dufaston. Läkemedlet tillhör gruppen av gestagener. Den aktiva komponenten i läkemedlet är progesteron. Verktyget normaliserar cykeln och funktionerna i det endokrina systemet. Du måste ta lång tid, minst 3 månader.
 • Zhanina (från gruppen av kombinerade orala preventivmedel). Återställer hormonella nivåer, ökar progesteronproduktionen.
 • Nafarelin. Läkemedlet tillhör gruppen av agonister. Det är en analog frisläppande av gonadotropin, som stimulerar frisättningen av hypofyshormoner. Minimerar östrogenkoncentrationen.

För att snabbt bli av med endometrial polypper och förbättra välbefinnandet kan du använda växtmedicin tillsammans med mediciner. Endast metoden används som hjälpmedel och efter samråd med en läkare. Recept för gynnsamma läkemedel:

 • Nässlor blandas i lika stora andelar med rosa höfter och mosade solbærfrukter. En blandning av (50) g ​​bryggs i 500 ml kokande vatten och får värmas i en timme. Konsumera 200 ml filtrerad dryck två gånger om dagen. Kursens längd - 4 veckor.
 • Under en månad rekommenderas det att använda 30 g viburnumfrukter varje dag. Bär äts av biten och tuggar väl.
 • Kamomill blandas i lika stora andelar med ekbark, knutenväv, nässlor. Råvaror, i en mängd av 30 g, bryggs i en liter vatten. Produkten kokas, sedan timmen insisteras. Använd filtrerad sprutvätska. Proceduren utförs två gånger om dagen..

Polyp borttagning

Kirurgiskt ingrepp är indicerat för kvinnor efter 40 års ålder, som lider av kraftiga blödningar, med en tumör på 10 mm eller mer. Populära metoder för att avlägsna endometrial polyp inkluderar:

 • Skrapning. Det utförs med ineffektiviteten hos konservativ terapi, liksom med stora eller flera formationer. Det utförs med allmän anestesi. Fördelen med denna teknik är ett snabbt resultat, minus är en hög risk för återfall.
 • Hysteroresektion (hysteroskopi). En av de vanligaste metoderna för skärning av en endometrial polypp. En spets med en kammare och en hålighet införs genom urinröret (instrumentering levereras genom den). Tillväxten avlägsnas under visuell kontroll. Närliggande vävnad påverkas inte. Lokalbedövning används under operationen..
 • Laserablation Metoden anses vara den minst traumatiska och mycket effektiv. Det består i att skära en neoplasma i endometriet med hjälp av en laser.

Postoperativ behandling

Operation är det första steget i behandlingen av patologi. Nästa är förebyggande av sekundär infektion och hormonell korrigering. Administrering av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Diclofenac, Nimesulide), liksom antibiotika - Cefalosporin, Metronidazol föreskrivs. För att minimera spasmer visas Drotaverinum, No-shpy.

Med en körtelformig eller blandad typ av polypper i endometrium föreskrivs användning av gestagener - Dufaston, Utrozhestan, Norkolut och orala preventivmedel - Yarina, Regulon, Zhanin.

Efter en period av återhämtning och terapi kommer läkaren att utarbeta en plan för nästa undersökningar och diagnostisk hysteroskopi (vid behov).

rön

Livmoderpolyp avser godartade tumörer som inte är livshotande. Men om du ignorerar manifestationerna av patologi, vägrar behandling, är detta fylld med allvarliga komplikationer - oförmågan att bli gravid och fostra ett barn, degeneration till cancer. En systematisk passage av förebyggande undersökningar och en uppmärksam inställning till din hälsa hjälper till att identifiera tillväxten i tid..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationscykeln (menstruation). Normen för dagar hos kvinnor efter 30-40 år, flickor. Hur man korrekt överväger varför det har blivit kortare, orsaker

Menstruationscykeln är en månatlig förändring av en kvinnas reproduktionssystem, som ett resultat av vilket oocytproduktion sker i hennes livmodern och gynnsamma förhållanden skapas för att förbereda henne för graviditet....

Nedre del av magen gör ont efter ägglossningen

Många flickor känner till ett premenstruellt symptom eller smärtsamma perioder, men inte alla vet att lägre buken gör ont vid ägglossningen, eftersom en av fem kvinnor har detta fenomen....

Varför korsryggsmärta under menstruationen

Tre av fem kvinnor har smärta i ryggen under menstruationen. Varje månad känner de hur smärtreceptorer ger sitt svar på sammandragning av magmusklerna. Värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före förekomsten av menstruationen och fortsätter ibland efter dem....