Är det möjligt att ta bort en polypp i livmodern och vilken konservativ behandling som finns utan den utan kirurgi + recensioner av kvinnor

Klimax

Godartade neoplasmer i livmodern i form av polyper härstammar från endometriumets basalskikt. Deras storlekar kan variera från några millimeter till 2-3 centimeter. När en liten polypp i livmodern diagnostiseras, garanterar behandling utan kirurgi fullständig återhämtning.

Utbildning kan uppstå på grund av störningar i kroppen orsakade av:

 • Hormonell obalans;
 • Inflammatoriska processer av gynekologiska organ som har förvandlats till kroniska former;
 • Operationer på livmoderkroppen och livmoderhalsen;
 • Nedsatt immunsystem, endokrina och neurologiska system.

Sjukdomen drabbar kvinnor i alla åldrar. Omvandling till malign form observeras inte, men kan leda till infertilitet om det inte finns någon högkvalitativ och snabb behandling.

Typer av polypper

Det finns flera typer av polypper:

 • Körteln - inkluderar körtelvävnad i endometrium;
 • Fibrös - bildad av bindvävnadsblandning av körtel;
 • Körteln - fibrös - en blandad typ av neoplasma;
 • Adenomatös - hotar att utvecklas till malign.

Alla patologiska formationer kräver behandling. Underlåtenhet att göra detta kan leda till farliga symptom som hotar kvinnans hälsa..

Neoplasmer i form av polypper kanske inte manifesterar sig under lång tid, och klagomål om infertilitet kan leda en kvinna till läkaren. Det är här som hemligheten öppnas med bildandet av polypper. Stora formationer kan leda till synliga symtom:

 • Rikliga, smärtsamma perioder;
 • Blödning under klimakteriet;
 • Smärta i nedre del av buken;
 • Smärta under sexuell kontakt.

Eftersom symtomen på sjukdomen liknar andra patologiska processer i kvinnans kropp är en ytterligare undersökning obligatorisk: ultraljud, hysteroskopi, metrografi, diagnostisk curettage.

Orsaker till endometrial polypper i livmodern

Utseendet på polypper kan vara förknippat med hormonella störningar, inflammation eller mekanisk skada, nämligen:

 • Födelse - ju fler de var, desto större är risken för endometrial polypbildning.
 • Abort - under denna manipulation finns det inte bara en mekanisk skada i livmoderhålan, utan också ett allvarligt hormonellt fel.
 • Dysfunktion i äggstockarna och binjurebarken. Speciellt i fall där en kvinnas analys visar en hög nivå av östradiol i blodet och brist på ett hormon i den andra fasen av cykeln - progesteron.
 • Permanenta inflammatoriska processer i livmoderkaviteten som inte botas ordentligt.
 • Långvarig användning av spiraler.
 • Långvarig regelbunden användning av hormonella läkemedel.
 • Användning av akut preventivmedel, som framkallar allvarliga hormonstörningar på kort tid.
 • Diagnostisk curettage av livmodern.
 • Ofullständigt avlägsnande av moderkakan under förlossningen.
 • Ofullständigt avlägsnande av stora blodproppar från livmodern efter förlossningen.

Gynekologer noterar att i de allra flesta fall är orsaken till endometrial polyp hormonell misslyckande, som i flera år förblev utan korrigering.
Polypbildningsmekanism

Alla förändringar i det inre slemskiktet i livmodern är associerade med hormonnivån, särskilt östrogener. Med deras överflöd störs de månatliga processerna för endometrialuppbyggnad och avstötning, och dess tillväxt blir okontrollerbar.

Som ett resultat börjar endometriet i vissa områden i livmodern att växa i höjd - detta är en polypp. Om den hyperplastiska processen inte är omfattande, kan tillväxter vara enkla. Om hela det inre skiktet påverkas av hyperplasi, är placeringen av polypperna i centrum.

Typer av behandling

Efter att ha utsett sjukdomen utför läkaren en operation för att ta vävnader för histologisk undersökning. Efter att ha fått resultaten beslutar gynekologen om ytterligare åtgärder..

Beroende på storleken på polypperna, på förekomsten av samtidigt patologier, på symtomen som följer med sjukdomen kan behandlingen vara konservativ, kirurgisk och blandad (med hormonbehandling och utnämning av antiinflammatoriska läkemedel efter operation).

Ibland kan en livmoderspolyp passera på egen hand, men du bör inte räkna med den. Som regel avlägsnas polypper under operationen. Den mest populära curettage, som utförs med ett endoskop infogat genom slidan. Således kan du se hela livmoderkaviteten på en datorskärm. På det här moderna sättet kan du bli helt av med neoplasmer. Adenomatösa polyper avlägsnas med livmodern.

Behandling av endometrial polyp utan kirurgi kan utföras om neoplasmerna inte är stora, om symtomen på patologi inte är uttalade, och även om polyperna är körtelformiga eller körtelformiga - cystiska till sin natur.

Vid behandling av fibrösa polyper används antibakteriell terapi, liksom smärtstillande medel och kramplösande suppositorier..

Förutom hormonella läkemedel föreskrivs också B-vitaminer, som är nödvändiga för stor blodförlust. För att undertrycka tillväxten av endometrium föreskrivs dessutom patienter:

 • Gestagen. Preparat som innehåller gestagen innehåller progesteron, som varje kvinna behöver. De viktigaste är Urozhestan, Dufaston. Effektiv behandling kan pågå i upp till sex månader och syftar till att återställa endokrin aktivitet;
 • Kombinerade orala preventivmedel. De är inte utbytbara med blödning från livmodern, de ersätter gynekologisk curettage. Inte tilldelas kvinnor äldre än 35 år. De vanligaste är Norgestimate, Gestogen. Läkemedlets verkan syftar till att stoppa blödning och normalisera menstruationen;
 • Antibiotika. De förskrivs om polypper i livmodern har uppstått mot bakgrund av bakteriell infektion. Tetracyklin, erytromycin kan ordineras;
 • Agonister. De är inte utbytbara med hyperplasi av livmoderhalsen. Lämplig för kvinnor över 35 år. De mest kända är Zoladex, Supercourt;
 • Järnbaserade beredningar;
 • Vitaminkomplex.

Behandling av polypper i livmodern utan kirurgi är inte alltid effektiv, återfall är möjligt. Därför är observation av en gynekolog efter behandling obligatorisk.

Diagnostik

Om det praktiskt taget inte finns några symtom, hur kan jag se till att polypper är frånvarande? En rutinmässig gynekologisk undersökning fungerar inte. Att bestämma nivån för vissa blodhormoner kan hjälpa till att identifiera orsaken, men inte alltid själva sjukdomen.

Den optimala lösningen är ultraljud, som är den mest informativa metoden för att diagnostisera endometrial hyperplasi. De flesta polypper visualiseras på monitorn på en ultraljudsmaskin. Undantaget är parietal, för liten, platt och uteslutande körtelformiga polypper - de är svåra att skilja från strukturen i själva endometriumet.

Guldstandarden för undersökning är hysteroskopi. I närvaro av en polyp har denna procedur terapeutiskt och diagnostiskt värde. En speciell sond utrustad med en videokamera sätts in i livmoderhålet. Med hjälp av det senare undersöks slemhinnens inre yta noggrant - placeringen av polyperna och möjliga foci för inflammation fixas.

När en fullständig undersökning utförs skärs polypparna ut och skickas för histologisk analys..

VIKTIG! En 100% härdning kan garanteras endast om, efter borttagning av själva polyppen, skrapades det återstående endometriumet och en biomikroskopisk undersökning av hela materialet indikerar frånvaron av atypiska celler.

Okonventionella metoder

Traditionell medicin erbjuder sina egna behandlingsalternativ för livmoderpolypper utan kirurgi. Det utförs internt (genom att ta avkok, tinkturer) och externt (genom douching):

För internt bruk kan du använda följande recept:

 • Infusion av rosehip, nässlor, solbærbär. En matsked av blandningen bryggs i två glas kokande vatten, infunderas i ungefär en timme. Under en dag måste du dricka blandningen och hela behandlingsförloppet - två månader;
 • Tinktur av en gyllene mustasch. Anläggningens processer insisterar på alkohol eller vodka i 10 dagar. Använd 20 droppar två gånger om dagen under 30 dagar i rad. Efter 10 dagar ledigt upprepas kursen. Vid denna tidpunkt stärks immuniteten, arbetet i körtlarna som ansvarar för produktionen av hormoner normaliseras.

Följande uppsättning verktyg är lämplig för douching:

 • En blandning av ekbark, röd rosmarin och salvia. De doused med ett avkok av örter i två veckor;
 • Tinktur av rotokan, propolis, calendula. För en enda douching behöver du 1 tsk. tinkturer per 100 ml vatten. Tinkturer växlar var tionde dag. På detta sätt försvinner inflammation och utvecklingen av endometrium minskas.

Den röda borsten och livmodern är kända för sina läkande egenskaper vid gynekologiska plågor. De är en källa till östrogen i dess naturliga form. Vid behandling av polypper är både alkohol- och vatteninfusioner lämpliga.

Celandine kan också aktivt behandla polyper i livmodern. Det används både för oral administrering och för douching. Rent gräs bryggs i en termos och insisterar på en mörk plats i 14 dagar. Applicera sedan 2 matskedar.

En effektiv behandling är användningen av propolis. En liten bit tuggas på tom mage, och du kan också lägga tamponger från propolis utspädd i kokande vatten på natten.

Variationer av formationer

Enligt klassificeringen inom medicin delas livmodernpolypper i flera typer:

 1. Fibrös. En fibrös polypp kallas en polypp med ett litet antal kärl, som inte växer mer än 10 mm. Oftast bildas en sådan polypp ensam och inte i grupper. En fibrös polyp utvecklas vanligtvis asymptomatiskt: i de tidiga stadierna kan bara blodig vaginal urladdning berätta om en sådan polyp.
 2. Körtel. Denna typ av polypp fick detta namn på grund av att den nästan helt består av körtelvävnad. Körtlarna som ingår i denna polyp kan ha olika längder och tjocklekar, kan bildas i en helt kaotisk ordning.
 3. Adenomatic. Denna typ av polyp består av både körtel och atypisk vävnad. Denna typ av neoplasma är mycket farlig eftersom den oftast utvecklas till en cancer.
 4. Fibrös körtel. Denna typ av polypp består av en körtel och bindväv..

Homeopati

Denna metod för behandling används vid konstant återfall av polypper. Behandling av endometriala polypper utan kirurgi baseras på användning av ämnen som orsakar utseende av neoplasmer. Det väljs individuellt. Det utförs strikt under övervakning av en läkare. Behandlingen är lång, men om den är korrekt vald kommer resultatet att bli en fullständig återhämtning utan återfall..

Homeopatiska medel är relativt billiga, inte beroendeframkallande.

symtom

Dessa utväxt kan förekomma både i singularis och i grupper. Endometriala polyper bildar körtelceller och bindemedelsceller, det förekommer på ytan av livmoderslimhinnan. Patologin drabbar både unga flickor i reproduktiv ålder och kvinnor som har överlevt klimakteriet.

Symtomen syns inte omedelbart, men när den körtel-fibrösa polyppen växer börjar vissa manifestationer följa med den:

 • blodutflöde inte under menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken, oftast under sex;
 • utskjutande blod efter kopulation;
 • menstruations oregelbundenheter (går mycket rikligt).

Sjukdomstillväxten i sig utgör inte ett hot mot hälsan, men den kan förvandlas till en cancerpatologi när som helst. En sådan sannolikhet är inte hög utan finns. Och för att utesluta det är behandling nödvändig.

Andra behandlingar

Dagens behandlingar använder ofta kinesiska vattpinnar baserade på bredspektrum av växtkomponenter. Deras användning tillhandahåller fullständig återställande av hormonbalans, eliminering av smittsamma processer och förstörelse av polypa formationer.

Vid behandling av patologi används hirudoterapi och terapeutiska metoder aktivt:

 • Laserbehandling;
 • magnetterapi;
 • Elektrofores;
 • Ultraljudsexponering.

Och ändå måste du komma ihåg att du inte kommer att kunna göra utan en operation om:

 • Behandling med hormoner gav inte den önskade effekten;
 • Patienten är över 40 år;
 • Polyppen har vuxit mer än 1 cm;
 • Cellmutation detekterad.

Bildningen av polypper i livmodern hotar inte en kvinnas liv, men länge ignorera sjukdomen kan orsaka cancer. Av denna anledning bör behandlingen vara aktuell och av hög kvalitet..

Prognos

Prognosen för uteruspolypper hos postmenopausala kvinnor är vanligtvis gynnsam, men är föremål för snabb övervakning, kontroll och borttagning. I avsaknad av adekvat behandling ökar riskerna för malignitet ibland.

Hur man får reda på om början av klimakteriet säger läkaren:

Polypper i organen i det kvinnliga reproduktiva systemet är en potentiell förkämpa. Flera faktorer kan till och med orsaka cancer hos kvinnor som är helt friska..

Läs om symptomen och behandlingen av polypper i ändtarmen i denna artikel..

Du kan boka tid med en läkare direkt om vår resurs.

Polyp förebyggande

Det är osannolikt att du kan skydda dig helt från uppkomsten av polyper i livmodern. Men ett antal förebyggande åtgärder hjälper till att distansera denna sjukdom från sig själv eller helt skydda sig från den:

 • Aktiv livsstil, regelbunden träning;
 • Beställt sexliv;
 • Undvika hypotermi;
 • Var försiktig när du väljer preventivmedicin, kontakta din läkare.

Ett regelbundet besök hos en läkare för förebyggande ändamål är nyckeln till en kvinnas hälsa.

Postmenopausal endometrial polyp

Orsaker till intrauterin patologi

Hos kvinnor i klimakteriet blir livmoderns inre yta gradvis tunnare och förmakande. Den postmenopausala endometriala polypen är en fokal hyperplastisk formation i livmoderhålet som kan orsaka blödning eller malignitet. Det bästa behandlingsalternativet är att ta bort tumören med hysteroskopi..

När menstruationsfunktionen upphör, upplever en kvinna hormonella förändringar som är karakteristiska för klimakteriet: en kraftig minskning av östrogennivåerna är den främsta orsaken till tunnare endometrium och frånvaron av blodiga utsläpp från slidan. Polypper i livmodern kan uppstå mot bakgrund av följande faktorer:

 • allmänna endokrina störningar (metaboliskt syndrom, fetma, sköldkörtelpatologi);
 • långvarig hormonersättningsterapi;
 • tumörer i äggstockarna;
 • kronisk inflammation i livmodern;
 • neoplasmer i hjärnan (hypofysa eller hypotalamiska tumörer);
 • prekancerös process.

Varje storlek polypiform utväxt i livmoderhålan kräver en fullständig undersökning följt av avlägsnande av neoplasma.

Symtom på sjukdomen

En frekvent variant av patologin är sjukdomen asymptomatisk: kvinnan har inga manifestationer, och med en förebyggande ultraljudundersökning hittar läkaren en endometrial polyp. Detta händer vanligtvis med en liten tumör. I typiska situationer, när polypösa tillväxter ökar, uppstår följande symtom:

 • knapp och osystematisk blodcirkulation;
 • dra känslor i nedre del av buken;
 • riklig slemhinnor.

I det första stadiet av undersökningen kommer läkaren att leda dig till en ultraljudsundersökning av bäckenet. Detekteringen av endometrial polyp under postmenopausal period är grunden för endoskopisk undersökning, som är den huvudsakliga metoden för diagnos och behandling av sjukdomen.

Behandlingsprinciper

Inga piller eller folkläkemedel hjälper: den enda effektiva metoden för terapi är hysteroskopi. Postmenopausal polyp måste tas bort från livmodern, följt av en obligatorisk histologisk undersökning. Oftast är följande typer av patologi resultatet av laboratorietester:

Vid förberedelserna för operationen är det nödvändigt att klara tester och försöka identifiera orsaken till patologin. Under den postoperativa perioden bör läkarens rekommendationer följas strikt: observationsvaraktighet - minst 1 år.

Möjliga konsekvenser

Huvudfaren vid upptäckt i klimakteriet av neoplasma av vilken storlek som helst i livmoderhålan är den eventuella förekomsten av en cancerös tumör, som endast kan uteslutas efter histologi av en avlägsen formation. Förutom malignitet bör du vara försiktig:

 • livmodersblödning;
 • återkommande polypos.

Under klimatperioden är endometrialpolypen hos en kvinna en betydande riskfaktor för onkologisk patologi, därför, om en bäcken-ultraljud avslöjar en patologisk neoplasma, är det nödvändigt att utföra en operation för att endoskopiskt avlägsna utväxten från livmoderhulen.

Förekomsten av smärta hos kvinnor med en polypp i livmoderkaviteten kan vara förknippat med uppkomsten av samtidig gynekologiska patologier, liksom medelinfektion.

För att avlägsna polypoidformationer används oftast planerad curettage av livmoderhålan. Mottaget material måste skickas för patologisk undersökning.

För att minska sannolikheten för komplikationer och tiden för återhämtningsperioden utförs alltid avlägsnande av polypa formationer av endometrium vid en viss period av kvinncykeln.

En anovulatorisk cykel är en kränkning av menstruationscykeln där ägglossningen saknas, men dess falska tecken kan kvarstå.

Efter att ha födt andas många kvinnor ut och hoppas att ofta besök hos gynekologen är tidigare, men ett barns födelse är ett allvarligt hälsotest.

På grund av den överdrivna tillväxten av endocervix i livmoderhalskanalen kan polyper uppstå. Omöjlig eliminering av dem kan leda till maligna celler eller förekomst av cervikal infertilitet.

Orsaker till bildning och behandling av livmoderpolyper med klimakteriet

En polyp i livmodern är ett odlat område i slemhinnan. Ursprungligen har strukturen en godartad karaktär, men därefter kan den bli malig. Risken för att utveckla polypper under klimakteriet ökar, eftersom det under denna period finns en kränkning av förhållandet mellan kvinnliga könshormoner. Obalans fungerar som en mekanism som utlöser patologi.

Polypos utvecklas inte bara hos kvinnor i klimakteriet. Flickor är inte mindre mottagliga för denna patologi under puberteten, när hormonell obalans också observeras. Därför måste du i alla åldrar vara ansvarig för din hälsa..

Vad är polypper

Sprejande vävnad är en sektion av slemhinnan i livmoderhalskanalen eller endometrium. Polypper med klimakteriet och i andra perioder ser desamma ut. De ser ut som ovala svampar eller kroppar, anslutna till livmodern med ett tunt ben. Det finns vanligtvis flera sådana strukturer, de är placerade enskilt eller i grupper. Polyppen matas genom blodkärl som passerar från kroppen till livmoderns väggar.

En patologi där det finns flera polypper i livmodern kallas diffus polypos. Kropparna är belägna i livmodern från alla sidor, deras antal kan nå flera tiotals. Polypper klassificeras i flera typer:

 • Adenomatös. Polypens kropp bildas av körtelvävnad. Atypiska celler närvarande.
 • Wandy. Atypiska celler är frånvarande.
 • Körtelfiber. Bildad av två typer av tyger.
 • Fibrös. Den består helt och hållet av fibrös vävnad och ett litet antal blodkärl.

Risken för malignitet är högst vid adenomatös polypos. När det upptäcks tas vävnadsprover från en patient för histologisk undersökning. Detta gör att du kan upptäcka cancer i ett tidigt skede..

Orsaker till uppkomsten av patologi

Det finns flera faktorer som bidrar till bildandet av polypper i livmodern och livmoderhalskanalen. En av de vanligaste är hormonell omstrukturering. Under klimakteriet och hos kvinnor efter klimakteriet sänks progesteroninnehållet och östrogen ökar. På grund av detta börjar en onormal spridning av vävnader. Polyperna ökar och kan nå 3 cm i höjd och bredd.

Det andra skälet är en infektionssjukdom. Tillväxten av polyppen i denna situation provoseras av patogen mikroflora. Bland de farliga sjukdomarna - könsherpes, klamydia, candidiasis (trast). Gynnsamma förhållanden för vävnad av vävnad skapas när slemhinnan i livmoderhalskanalen och livmoderhålan inte kan utföra skyddande funktioner. I klimakteriet förvärras situationen genom att det yttre skiktet av endometrium tunnas ut.

Risken för att utveckla livmoderpolyper ökas också på grund av mekanisk skada på slemhinnan. Skador är ett resultat av förhindrat arbete, curettage och abort. Även riskerade är överviktiga kvinnor med diabetes. Dessutom utvecklas patologi hos dem som upplever stressiga situationer, nervös och fysisk överbelastning. Mot bakgrund av ett försvagat immunsystem utvecklas alla patologiska processer snabbare än hos friska kvinnor.

Vad är farliga polypper i livmodern

Den odlade vävnaden är farlig eftersom den när som helst kan förvandlas till en malig tumör, och det kan inte sägas i förväg när detta kommer att hända. Endometriala polyper med klimakteriet kanske inte kommer att manifestera sig på flera månader eller till och med år, och då förvärras tillståndet plötsligt, och det kommer inte längre att vara möjligt att hjälpa en kvinna.

I avsaknad av medicinsk vård orsakar neoplasmer ibland komplikationer:

 • Problem under graviditeten. När det finns många polypper ökar risken för en ektopisk graviditet, såväl som ett brott i rören under graviditeten. Under sista trimestern finns det en risk för placentabbrott och för tidig födsel.
 • Oregelbunden menstruationscykel. Med klimakteriet - värmevallningar, komplikationer av kroniska sjukdomar.
 • Blödning. När polyppen växer i storlek blir den mer blodkärl med permeabla väggar. Blödning inträffar på grund av det faktum att blod i små delar sipprar genom blodkärlens väggar och kommer in i livmoderhålet. Ofta kan blodförlust orsaka anemi..
 • Svårigheter att bli gravid. För att det befruktade ägget ska fästas vid endometriet måste ytan vara slät. Polyper förhindrar fästningen av embryot, och en kvinna kan inte bli gravid på länge. Därför måste du kontrollera hälsotillståndet i planeringen av befruktningen.
 • Malignitet. Adenomatösa polypper är mer benägna att malignitet än andra. Enligt statistik omvandlas den expanderade polypa vävnaden till cancer i 1,5% av fallen. När tumören växer förstörs de omgivande friska vävnaderna. Blödning börjar som kan orsaka död.
 • Utvecklingen av patogen mikroflora. En tumör som bildas från bindväv är mer mottaglig för infektioner än friska strukturer. Polyper som har nått stora storlekar och är ulcerösa för patogener utgör en allvarlig fara.

Så även om polypos inte är ett problem kräver det åtgärder. Patologi åtföljs inte alltid av svåra symtom, men en kvinna i klimakteriet kan själv insistera på en undersökning.

Symtom på tillväxten av polypper i livmodern

Vanligtvis sker spridningen av bindväv och körtelvävnad obemärkt av patienten. Som regel upptäcks polypper i livmodern med klimakteriet genom ultraljud. Gynekologen kan upptäcka patologi i det avancerade stadiet under undersökningen. Det finns också ett antal specifika tecken som bör varna i klimakteriet:

 • spotting som inte är relaterat till menstruationscykeln;
 • Förkortning eller förlängning av cykeln;
 • intensiv eller liten spridning;
 • smärta i nedre buken som liknar sammandragningar;
 • smärta och obehag vid fysisk kontakt;
 • spotting efter kontakt med en bomullspinne eller gynekologisk instrument, till exempel under undersökning;
 • återupptagande av blödning i menopausal och postmenopausal period;
 • riklig slemhinnor ur könsorganen, med en purulent eller slemkonsistens.

De beskrivna symptomen orsakas inte nödvändigtvis av polyper. Kanske utvecklas en annan patologi i kroppen. För att identifiera det måste du i alla fall undersökas.

Hur är diagnosen

Först undersöks patienten i en stol med hjälp av en speciell spegel. Om det inte var möjligt att upptäcka en polypp utförs ett smutsprov. En kvinna klarar också blod- och urintest, genomgår hysteroskopi och ultraljud i livmodern. Dessutom tas prover av intrauterint material för histologisk undersökning.

Ultraljud avgör tjockleken på endometrium och dess struktur. Atypiska förändringar i slemhinnorna i livmoderhalsen och livmodern avslöjas. Innan proceduren införs en speciell lösning i organets hålighet. Tack vare honom, på monitorn kan du se de svängande rörelser som polyppen gör på benet. Ultraljudsundersökning gör det möjligt att bestämma storleken, typen och platsen för neoplasmer.

hysteroskopi

Proceduren är en undersökning av livmoderhålan med en kamera. Det införs i håligheten i problemorganet. Moderna metoder för hysteroskopi är ganska informativa, men utesluter inte fel. Till exempel kan fibrösa polypper misstas med fibroider..

För att öka informationsförmågan för proceduren och eliminera fel, utförs hysteroskopi ibland med preliminär introduktion av luft eller en speciell vätska i livmoderhålet. På detta sätt är patologiska strukturer bättre synliga och det är lättare att bestämma deras plats, storlek och typ av vävnad från vilken de består.

Under diagnosförfarandet tas bitar av polypper för histologisk undersökning. Beroende på fynd, kan avlägsnande eller observation av neoplasmer indikeras..

Hur man behandlar polyper i livmodern

Det finns två behandlingsmetoder - kirurgiskt och konservativt. När man väljer vad man ska göra med polypper tar läkaren hänsyn till följande omständigheter:

 • patientålder;
 • fysiologiskt tillstånd (menopaus, premenopaus, reproduktionsperiod, postmenopaus);
 • allmänt hälsotillstånd;
 • subjektiva sensationer och symtom;
 • typ av polypper, graden av spridning av patologisk vävnad;
 • orsaker till polyper.

Båda metoderna för terapi har funktioner..

Operativa metoder

Det speciella med den operativa metoden är att polyppen tas bort tillsammans med benet. Om det finns kvar kan ett återfall uppstå. Detta innebär att efter att polyper har tagits bort bildas de igen. För att undvika en sådan situation är platsen där benet befann sig cauteriserat med flytande kväve, ström eller laser.

Oftast utförs operationen med den hysteroskopiska metoden. Ett instrument utrustat med en videokamera införs i livmoderhalskanalen. Medan polypen tas bort övervakar specialisten framstegen med processen på monitorn. Så gör med små formationer. Stora tas bort genom att lossa och deras fästpunkter är också cauteriserade.

Livmoderkaviteten skrapas och tar bort alla atypiska celler. Åtgärden orsakar inte kvinnlig infertilitet. Därefter kommer patienten att kunna bli gravid, födda och föda ett barn. Vid återbildning av polyper tar kvinnor över 35 år bort det inre skiktet i livmodern. Efter detta är lagring omöjlig. Om återfall återkommer, tas livmodern bort..

Konservativa metoder

Efter avlägsnande av polypper förskrivs hormonella läkemedel för kvinnor i reproduktiv ålder. De låter dig återställa menstruationscykeln. Hos postmenopausala kvinnor visas också mediciner, endast de som innehåller gestagener. Under flera månader tar en kvinna Duphaston eller Norkolut.

Före klimakteriet förskrivs kvinnor med körtellesioner Lindinet eller Logest. Adenomatösa polyper behandlas med antigonadotropiner. Förskriv exempelvis Danazol eller Zoladex. De hämmar patologiska processer. Förlossningsfunktionen bibehålls och efter behandlingen kan patienten bli gravid.

Tidig diagnos av polypos bidrar till framgångsrik behandling i de flesta fall. Försenad behandling kan leda till att livmodern tas bort. Så snart misstänkta symptom dyker upp, måste du därför rådfråga en läkare för att förskriva behandling.

Orsaker till bildning och behandling av livmoderpolyper hos kvinnor efter menopaus

Polyp i livmodern: symtom, orsaker, vad som är farligt, foton, behandling och recensioner

Finns bland godartade livmoderformationer och polyper, som bildas från det inre slemhinnan.

Liknande neoplasmer finns hos cirka 10% av kvinnorna, och bland gynekologiska problem upptar polypper ungefär en fjärdedel av fallen. En liknande statistisk bild indikerar en betydande förekomst av en sådan sjukdom..

Faktum är att polypper är en slags intrauterin tillväxt som sticker ut i livmoderhålet. Dessa är patologiska slemväxter som har en stam eller växer på en bred bas.

De skiljer sig åt i struktur, plats, storlek, histologisk struktur och kan utvecklas fullständigt asymptomatiskt. Även om oftast livmoderpolyper manifesteras av smärtsamma symptom, blödningar och infertilitet.

Orsaker till endometrial polypos

Den huvudsakliga orsaken till bildningen av livmoderpolyper är neurohormonala faktorer och inflammatoriska endometriala förändringar.

 • Polypar av staten provoseras, såsom hyperestrogeni eller hormonell ovariefunktion. Dessa tillstånd åtföljs av hyperplastiska endometriala förändringar i form av polypa tillväxter. Sådana tillstånd åtföljs ofta av patologier som är karakteristiska för ökat östrogeninnehåll, såsom livmoderfibroser, mastopatiska processer eller könshudplasmahyperplasi, adenomyos eller ovarial polycystic.
 • Kroniska patologiska processer bidrar till endometrial polypos: kvinnliga inflammationer som oophorit, adnexit eller endometrit, könsinfektioner, livmoderskador under abort och curettage, långvarig bärning av den intrauterina enheten.
 • Bland specialister ingår kvinnor med övervikt, neuropsykiska störningar, immunsvikt, sköldkörtelpatologier, hypertoni eller diabetes i riskzonen för utbildning av endometrial polypper..
 • Vaskulära tillväxter kan också orsaka utveckling av polypos. Med blockering eller spridning av de vaskulära kanalerna runt dem börjar aktiv multiplikation av epitelceller.
 • Det händer att polypos i livmoderhålan orsakas av en genetisk predisposition, en hypodynamisk livsstil eller av långvarig användning av Tamoxifen. Denna medicinering används i antitumörterapi för att blockera hormonkänsliga receptorer. Som ett resultat börjar polypa formationer växa aktivt hos vissa patienter..

Polyper har en ganska enkel struktur, inklusive ben och kropp.

Foto av en polypp på ett ben i livmodern

Enligt histologiska tecken delas livmoderspolyper i följande sorter:

 1. Fibrös - sådana formationer bildas från bindvävsceller, har en tät struktur, förekommer huvudsakligen hos kvinnor efter 40 år under den premenopausala eller menopausala perioden, när massiva hormonella förändringar inträffar i den kvinnliga kroppen;
 2. Körteln - består av körtelvävnadsstrukturer. Sådana polyper förekommer vanligtvis hos relativt unga patienter. De kan utvecklas i form av cystiska formationer som har vätska inuti. Oftast är orsaken till denna polypos endometrial hyperplasi;
 3. Adenomatös - de innehåller atypiska förändrade cellstrukturer. Liknande formationer är benägna att malignitet;
 4. Glandular-fibrous - består av en blandning av bindväv och cellformade körtelstrukturer;
 5. Placental - sådana polypösa formationer bildas hos kvinnor efter förlossningen om morkakor förblir i livmoderhålan, från vilka polypper senare utvecklas.

Symtom och tecken

Uterinpolypper kan ibland utvecklas på ett latent sätt, det vill säga i hemlighet, men ändå över tiden, patologin får en karakteristisk uppsättning av symtom, som är följande:

 • När det latenta utvecklingsstadiet slutar börjar patienten oroa sig för blödning från livmodern av en dysfunktionell karaktär av en acyklisk eller cyklisk typ. Menstruationen blir riklig och smärtsam, och brunaktig vaginal urladdning stör dem;
 • Eventuella sexuella kontakter orsakar obehag och smärta, och efter dem är också fläcken störande;
 • Patienter i menopausal ålder har ovanliga blödningar;
 • Ofta blodförlust provocerar utvecklingen av järnbrist, ibland manifesterad av mycket allvarliga anemiska former. Patienten upplever samtidigt ofta svaghet, yrsel, hennes hud får bleka nyanser;
 • Om flera eller enstaka polypper når stora storlekar är patienten orolig för smärta som är lokaliserade precis ovanför skamregionen. Smärtsamma symtom kan plåga konstant och vara värkande, och hos vissa patienter kramar smärtan och uppstår regelbundet;
 • Ofta åtföljs endometrial polypos hos kvinnor av frisättningen av vaginala slemhvite;
 • Polypper kan orsaka missfall och infertilitet, därför är det med sådana problem nödvändigt att genomgå den nödvändiga undersökningen för polypos.

Livmoderpatologier som endometrios, myomatiska formationer kännetecknas av liknande symtom, därför krävs en kvalificerad diagnos för att identifiera sjukdomen.

Vad är sjukdomen farlig??

Trots deras godartade ursprung kan polypper utgöra ett hot mot kvinnors hälsa. Bland de mest "ofarliga" konsekvenserna belyser experter det kroniska misslyckandet i menstruationen.

Men endometrial polypos kan också provocera allvarligare problem som komplicerad graviditet, infertilitet eller födelsen av en polypp. Det senare fallet kan leda till att livmoderkroppen avlägsnas..

Den farligaste konsekvensen av polypen kan vara malignitet, när tumören degenererar till en ondartad formation. Därför behöver polypper obligatorisk medicinsk övervakning.

Polyp i livmodern och graviditet

Polypösa formationer kan framkalla infertilitet eller missfall, så de är mycket farliga för graviditet. Det perfekta alternativet är att ta bort polyper före graviditeten.

Efter borttagning rekommenderas patienten att avstå från graviditet i ytterligare ett år. Men det händer ofta att sådana tillväxter upptäcks när en kvinna redan är i en position.

Experter anser att denna kombination är inte så trevlig, men inte heller tragisk. Om en kvinna kunde bli gravid i närvaro av polypos, fortsätter graviditeten vanligtvis utan ytterligare komplikationer.

Naturligtvis finns det risker för abort, men allt beror på den specifika situationen. I alla fall, efter att barnen föddes, tas polypper bort.

Ibland bildas polypösa formationer i livmoderkroppen efter förlossningen. Vanligtvis förekommer placentapolypper på platsen för placenta rester. I denna situation, efter att ha fött, är en kvinna ungefär tre veckor orolig för kraftig blödning av livmodern..

Placentapolypper avlägsnas kirurgiskt tillsammans med resterna av morkakan, sedan utförs curettage..

Tillväxtstorlekar och hur snabbt det kan växa?

Uterinpolypper kan ha olika storlekar från 1 till 30 mm, även om sådana formationer ofta inte överstiger 10 mm.

Polypen växer kanske inte länge och orsakar inte problem för patienten, men i närvaro av provocerande faktorer som progesteronbrist, graviditet, abort, curettage kan tillväxten av polypos öka.

Diagnostik

Efter en fysisk undersökning skickas patienten för diagnostiska procedurer:

 1. Ultraljudsförfarande;
 2. Hysteroskopisk diagnos;
 3. skrapning;
 4. Metrografi - Röntgenundersökning av livmoderhålan.

Diagnostik av ultraljud med foto av en polypp i livmodern

Vid behov kompletteras diagnosen uteruspolypper av andra studier..

Utbildningsbehandling

Det huvudsakliga sättet att bli av med livmoderpolyper är endoskopiskt avlägsnande..

Polypektomi utförs under hysteroskopi. Vanligtvis utförs proceduren 2-3 dagar efter menstruationen. Sådana perioder förklaras av det faktum att endometrialskiktet under denna period är tunt och polypa formationer är tydligt synliga. Avlägsnandet utförs med en elektrisk slinga och separeringsplatsen cauteriseras.

Om lesionerna är små kan läkaren rekommendera hormonbehandling. Hormoninnehållande läkemedel kan minska östrogenproduktionen och progesteronnivåerna tvärtom öka..

Som ett resultat elimineras de hormonella orsakerna till polypos, formationerna torkar ut och lämnar livmodern under nästa menstruation.

Om polypos inträffar till följd av endometrial inflammation indikeras antibiotikabehandling..

Med den mångfalden av polypos, kan terapi kompletteras med endometrial curettage i de områden där det finns ansamlingar av polypper. Efter curettage desinficeras de skadade områdena med en speciell lösning. De borttagna polyperna skickas för histologi.

Behandlingsrecensioner

Victoria:

Anastasia:

Om återfall

Det finns inget sätt att behandla livmoders polypos, vilket skulle 100% skydda mot återfall av patologi. I nästan varje tio patienter, efter framgångsrikt avlägsnande av tillväxten, återuppbyggnad.

Ibland indikerar ett återfall av endometrial polypos ett avlägsnande av bildningen av dålig kvalitet eller en stor sannolikhet för malignitet. För att bestämma orsakerna till återfall, genomgår patienten vanligtvis en diagnostisk curettage, enligt resultaten av vilka ytterligare terapi föreskrivs.

Det finns inget specifikt förebyggande av polypper, därför är de viktigaste åtgärderna för att förhindra sådana formationer uteslutning av provocerande faktorer:

 • Normalisering av hormonnivåer, menstruation och ägglossning;
 • Undvik långvarig användning av hormonell preventivmedel;
 • Årligt besök hos gynekologen;
 • Kontroll över kroppsvikt, om nödvändigt, dieter och fysisk aktivitet för viktminskning;
 • Uteslutning av intrauterina ingrepp såsom abort, curettage etc..

Som ett resultat av att följa sådana rekommendationer är det möjligt att undvika utveckling av polypper.

Video om hur en livmoderpolyp ser ut på en ultraljud:

Polypper i livmodern (endometrium): orsaker, symtom, behandling

Polypper i livmodern är enstaka eller flera godartade utväxt som bildas när vävnaderna i slemhinnan i slimhinnan växer.

 1. En polypp i livmoderkaviteten kallas en endometrial vävnadsnod. Utväxt i livmoderhalskanalen kallas livmoderhalskanalens polyp.
 2. Den endometriala polypen i livmodern ser ut som en rundad utväxt på slemhinnan från 2 - 3 mm till 2 - 4 cm (eller mer) i storlek.
 3. Neoplasmer kan ha en bred bas eller ansluta till vävnaden i slemhinnan genom det så kallade benet, genomborrad av ett stort antal kärl och lätt blöda när de skadas.
 4. Stora formationer förblir i livmoderhålet, men kan hänga i slidan.
 5. Ett tillstånd där flera växer finns i livmodern definieras som endometrial polypos.
 6. Uterinpolypper betraktas som ett tillstånd som föregår cancergeneration av celler, eftersom de under vissa omständigheter kan degenerera till maligna tumörer (cancer).
 7. Sjukdomen upptäcks hos 25% av kvinnor som diagnostiseras med godartade förändringar i livmoderslimhinnan. Oftare bildas endometriala polypper mellan åldrarna 30 - 35 till 50 år. De upptäcks emellertid också hos nolliparösa patienter och hos postmenopausala kvinnor.

Enligt strukturen skiljer sig följande typer av vävnadsformationer:

 1. Körtelnspolyp i livmodern, bildad av körtelceller i endometrium.
 2. Fiberformig polypp bildad av bindvävsfibrösa fibrer. Denna typ är typisk för patienter mellan 42 och 47 år. I 14 - 16% av fallen som diagnostiserats hos kvinnor under 40 år.
 3. Körteln-fibrösa neoplasmer, vars struktur består av körtelstrukturer som är sammankopplade med fibrösa fibrer.
 4. Adenomatösa formationer i vilka foci med förändrad vävnadsstruktur och närvaro av atypiska celler observeras.

Adenomatösa polyper anses vara de farligaste formationerna i termer av malign transformation. I 20% av fallen förvandlas sådana strukturer till cancertumörer. Sådana neoplasmer bör tas bort även i frånvaro av obehagliga symtom. Sannolikheten för malign degeneration av denna typ av livmoderpolypper ökar om patienten diagnostiseras med:

 • kroniska sjukdomar i levern och sköldkörteln;
 • långvariga urininfektioner;
 • fetma, diabetes.

orsaker

Hittills har läkare inte exakt identifierat alla orsakerna till bildandet av polypper i livmodern. Men studier visar att överväxt av slemhinnevävnad kan utlösas av ett antal faktorer. Bland de huvudsakliga orsakerna till uppkomsten av endometrial polypp skiljer experter följande:

 1. Hormonell obalans som leder till en förändring av strukturen i livmoderslimhinnan. Oftast är diffusa förändringar i livmodern förknippade med ökad utsöndring av östrogen vid progesteronbrist. Liknande störningar kan uppstå under graviditet, pubertet, klimakteriet, när det är en kraftig eller minskad produktion av könshormoner.
 2. Inflammation av livmoderens innerfoder (endometrit, cervicit).
 3. Endometrios, myom eller cyst i livmodern.
 4. Skada på slemhinnan vid diagnostiska och kirurgiska ingrepp, vid förlossning och abort.
 5. Erosion, keratinisering av livmoderhalsepitel.
 6. Inflammatoriska processer i äggstockarna (adnexit).
 7. Candidiasis, genitourinary infektioner (trichomoniasis, klamydia, ureaplasmosis, papillomavirus, könsherpes, gonorré).

Samtidig sjukdomar såsom endokrina och autoimmuna sjukdomar, fetma, långvarig stress, inklusive latent ström (latent), depressiva tillstånd ökar risken för överväxter av slemhinnor.

symtom

Det finns inga specifika tecken på livmoders polypos, eftersom de på många sätt liknar symtomen på andra gynekologiska sjukdomar.

Om neoplasmerna är små (upp till 3-5 mm) orsakar de i allmänhet inte obehagliga manifestationer, med undantag av flera utväxt i livmoderhalskanalen.

Av de vanligaste symtomen på polypper i livmodern hos kvinnor med deras tillväxt bör det särskiljas:

 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • smärtsamma intima kontakter;
 • svag fläckning mellan menstruation och efter sexuellt samlag;
 • brott mot månadscykeln;
 • omöppningen av befruktningen;
 • periodisk temperaturökning till 37,3 grader.

Diagnos av polypper

En studie av slemhinnan i livmodern och livmoderhalsen är nödvändig för att utveckla rätt behandlingsschema, lösa frågan om behovet av operation och förhindra cancerprocesser.

De vanligaste hårdvarumetoderna:

 1. Ultraljudsförfarande. Vid ultraljud kan en diagnostisk läkare upptäcka en endometrial polyp, om dess storlek överstiger 9 - 10 mm, bestämma antalet utväxt, deras lokalisering, struktur, tillväxthastighet.
 2. Hysteroskopi. Tekniken innefattar introduktionen genom livmoderhalskanalen i ett flexibelt rör (fibroskop) utrustat med en mikrokamera, med hjälp av vilken läkaren kommer att undersöka i detalj de polypa utväxterna, deras antal, storlek, benens placering, inflammatoriska fokuser. Under undersökningen är det möjligt att ta ett fragment av vävnad av en onormal utväxt för mikroskopisk undersökning (biopsi) för att upptäcka maligna förändringar.
 3. Hysterografi (metrografi) är en typ av kontrastradiografi där ett kontrastmedel injiceras i livmoderhålan och en bild tas. Med denna metod detekteras endast närvaron av polypper, men deras struktur kan inte fastställas.
 4. Beräknad och magnetisk resonansavbildning (CT och MRI). Dyrt, men de mest pålitliga metoderna som ger maximal information om förändringar i vävnaderna i livmoderslimhinnan, polypens läge, graden av dess tillväxt till endometrium och början av cancerform. Vanligtvis föreskrivs de för misstänkt cancer.

Endometriala polyper - symtom, diagnos, behandling i Krasnoyarsk

SKÄL, SYMPTOM, DIAGNOSTIK OCH BEHANDLING AV ENDOMETRIPOLYPER.

Endometrial polyp (livmoderhålighetspolyp) - fokal (begränsat i område) endometrial hyperplasi (livmoderslimhinna).

Endometrial hyperplasi - överdriven spridning av endometrial vävnad, när fokus på hyperplasi talar mycket om endometrial polypos.

Polypen kan misstänkas med ultraljud, avlägsnas genom hysteroskopi, behandling föreskrivs endast på basis av en histologisk slutsats.

Orsaker och klassificering av endometriala polyper

I den första fasen av menstruationscykeln, under påverkan av könshormoner, delar de körtelcellerna i livmoderhålan intensivt - endometriet växer. I slutet av cykeln avvisas ett växande lager av endometriumet och utsöndras från livmodern tillsammans med menstruationsblod. Denna process regleras på cellnivå och beror på många faktorer, inklusive nivån på könshormoner.

Endometrium (slemhinnan i livmoderhålan) består av körtlar, bindväv (fibrösa) vävnader och blodkärl. Procentandelen av dessa vävnader i endometrialpolyp bestämmer typen av struktur och behandlingsmetod. De allra flesta formationer i strukturen av kirtelfibrösa och godartade.

Enligt den histologiska strukturen är endometriala polypper indelade i följande typer:

 1. Glandular polyper:
  • körtel-
  • körtel cystisk
  • adenomatös (prekancerös)
 2. Körtelfiber (blandad)
 3. Fibrös
 4. placental

Körtelnspolyper i endometrium observeras hos kvinnor med bevarad menstruation och förekommer praktiskt taget inte i postmenopausen, eftersom körtelvävnadsatrofier med en låg nivå av könshormoner. Av samma anledning observeras fibrösa polypper av endometrium främst hos kvinnor efter menopaus..

Foto 1. Glandular endometrial polyp

En långvarig trög inflammatorisk process i livmoderhålan (kronisk endometrit), stimulerar syntesen av bindväv i livmoderslimhinnan.

Gradvis ersätts körtelvävnad av bindväv - fibros utvecklas, endometrial avstötningsprocesser störs.

Den icke-rivande delen av slemhinnan växer med blodkärl - en kirtelfibrös endometrial polyp bildas.

Foto 2. Järnfiberpolyp av endometrium

Foto 3. Fibros endometrial polyp

En placentapolyp bildas alltid av fragment av fosterägget som finns kvar i livmodern efter förlossning eller abort. Med tiden degenereras till fibrös.

Foto 4. Placental endometrial polyp

Foto 5. Adenomatös (precancerös) endometrial polyp

När mer än en polyp bestäms i livmoderkaviteten, talar de om endometrial polypos.

Foto 5. Endometrial polypos

Symtom på endometrial polyp

Närvaron och svårighetsgrad av symtom beror på storleken på polyppen, dess struktur, placering i livmoderhålan och tillhörande gynekologisk patologi.

 1. Förändring i karaktären av menstruation:
  • Förlängning av menstruationen;
  • Spotting efter menstruation;
  • Tung menstruation, med blodproppar;
 2. Intermenstrual blödning;
 3. Infertilitet - bildningen i livmoderkaviteten, eftersom en intrauterin enhet förhindrar implantering av ägget;
 4. Ritningsvärk i nedre del av buken.

De listade symptomen är inte specifika och är karakteristiska för andra gynekologiska sjukdomar.

Klagomål och kliniska symtom hos patienter med endometrial polyp kan vara frånvarande. Ofta blir utbildning ett oavsiktligt fynd på ett förebyggande ultraljud i bäckenorganen.

Diagnos av livmoderpolyper

Standarden för diagnos av endometrial hyperplastiska processer är en ultraljudundersökning av bäckenorganen (livmodern och bilagorna) och diagnostisk hysteroskopi. Gynekologisk undersökning på stolen är inte informativ. Vid undersökning kan du se livmoderhalsens polyp, och först när formationen är stor och lämnar livmoderhalskanalen i slidan.

Ultraljudsförfarande

Transvaginal ultraljud av bäckenorganen på 6-7 dagen i menstruationscykeln gör att du kan identifiera täta fibrösa och körtliga fibrösa polyper i endometrium.

Foto 7. Endometrial polyp vid ultraljud

Glandulära polypper liknar struktur till normalt endometrium, har en mjuk konsistens, komprimeras av livmodersväggar och kan i små storlekar inte skiljas från normal endometrium.

I närvaro av symtom och frånvaro av tecken på endometrial patologi den 5-7: e dagen av menstruationscykeln, rekommenderas det att utföra en andra ultraljudundersökning den 12-14: e dagen.

Vid denna tid kommer den körtelformiga polyppen att växa, öka i storlek och bli bestämd.

Mer informativ ultraljud är echohysterosalpingoscopy (ECCH) - en ultraljud med kontrasterande livmoderhåla. Livmoderkaviteten är fylld med saltlösning, den expanderar, polyppen har sin naturliga form och är konturerad mot en bakgrund av kontrastvätska.

Foto 8. Endometrial polyp vid ekosysterosalpingoscopy

Ultraljudfynd: ”Misstänksamhet på fokal patologi för endometrium. Strukturella förändringar i endometrium. Misstänksamhet om en endometrial polyp ”- är en indikation för diagnostisk hysteroskopi med avlägsnande av polypen och riktad endometrial biopsi med efterföljande histologisk undersökning.

Diagnostisk hysteroskopi

Efter ultraljud utförs en diagnostisk hysteroskopi - en endoskopisk undersökning av livmoderhålan. Diagnostisk hysteroskopi gör att du visuellt kan bekräfta eller utesluta en livmoderspolyp.

Videoval "Endometrial polypper"

Om en endometrial polyp upptäcks vid hysteroskopi avlägsnas den - hysteroresektoskopi. Om livmoderspolyp inte bekräftas genom hysteroskopi utförs en endometrial riktad biopsi på den plats som beskrivs i ultraljudsprotokollet.

Ultraljud och hysteroskopiska fynd är inte en diagnos. Den slutliga diagnosen ställs först efter avlägsnande av bildandet och förtydligandet av dess histologiska struktur.

Behandling av livmoderpolypper

Första steget i behandlingen

Det första steget är att ta bort polyppen under kontroll av synen - att utföra en hysteroskopi (hysteroresectoscopy). Endast på detta sätt är det möjligt att ta bort polyppen helt. Alla borttagna formationer och biopsiprov skickas för histologisk undersökning - polypens struktur bestäms.

Andra behandlingsstadiet

I det andra steget föreskrivs behandling i enlighet med den histologiska slutsatsen. Den histologiska strukturen för endometrial polypper är annorlunda, och behandlingen som hjälpte en vän kanske inte är effektiv i ditt fall!

Körtelnspolyper i endometrium behandlas med hormonella och antihormonala läkemedel, epigenetisk behandling föreskrivs dessutom och menstruationscykeln korrigeras..

Med fibrösa, körtel-fibrösa och placenta polypper är hormoner inte effektiva, antiinflammatorisk behandling, immunkorrektion, fysioterapi.

Behandlingseffektiviteten övervakas efter 3 månader. Kontroll av ultraljudsundersökning och diagnostisk hysteroskopi med endometrial biopsi utförs. Under 2 år är patienterna observerade och genomgår ultraljud i bäcken var sjätte månad.

Prognos

Prognosen är gynnsam. Fiberformiga och körtelformade fibrösa formationer är godartade, körtliga degenererade till maligna i 3% av fallen. Återfall av endometrial polyp inträffar som ett resultat av ofullständigt avlägsnande av polypen under blind curettage av väggarna i livmoderkaviteten, liksom om det andra steget av behandlingen inte utfördes.

Att boka tid

Uterin polypos: manifestation av sjukdomen och behandling

Uterin polypos idag är en ganska vanlig förekomst. Det är en fokal hyperplasi av endometriet i organet, kännetecknad av spridning av slemhinnan av neoplasmer (polypper) som är godartade.

Polyppen ser ut som en rundformad utväxt på benet (basen kan vara antingen tunn eller tjock). I de flesta fall är utvecklingen av polypos i livmodern en process som inte hotar en kvinnas liv, men den tenderar att förvandlas till cancer (risken för att bli malig är 1-2%).

Funktioner av patologi och dess sorter

Funktioner i den patologiska processen

Den patologiska processen kan diagnostiseras hos kvinnor i alla åldrar, från 11-12 år (dvs efter pubertets början). Toppen observeras hos patienter äldre än 45 år (under premenopauseperioden).
Polypper kan vara enkla och multipla (kallas polypos)..

Storleken på neoplasma varierar från några millimeter till 2-3 cm. I utseende ser de mer ut som cylindrar med en porös yta, kan vara gulaktiga i färg eller vinröd med en lila nyans. De kännetecknas av ett mycket tunt membran genom vilket blodkärlen som matar neoplasmen är tydligt synliga..

Varje polypp består av en central vaskulär kanal, endometrialkörtlar och stroma.

Den huvudsakliga klassificeringen av polypper är baserad på plats och morfologi.

 1. På platsen är de separerade, baserat på fokuseringen på lokalisering, så det händer: polypos i livmoderhalsen och kroppen.
 2. Enligt den morfologiska typen är de:
 • körtel (bildas i vävnaderna i endometrium från cellerna i dess körtlar). Det kallas också livmodern polypos, huvudsakligen denna typ av patologi observeras hos unga flickor;
 • fibrös (de bildas från bindvävsceller). Oftast diagnostiseras de hos kvinnor äldre än 45 år;
 • körtel-fibrös (denna blandade typ diagnostiseras oftast hos kvinnor efter 30-35 år);
 • placenta (mer sällsynta fall, utvecklas om en partikel av placenta vävnad förblir i kvinnans kropp efter förlossning eller spontant avbruten graviditet). Förhållande till farliga neoplasmer som orsakar allvarliga konsekvenser, upp till infertilitet;
 • adenomatös (en sådan polypos i livmodern eller livmoderhalshålan är det farligaste, det är dessa neoplasmer som förvandlas till malig). Detta är ett prekanceröst tillstånd..

Endometrial polyp - typer, orsaker och behandlingsmetoder

En endometrial polyp är en godartad tumör i livmoderkaviteten. Om det finns många sådana formationer i organet, talar de om livmoders polypos. Neoplasmer växer från det basala inre skiktet av endometrium.

Det påverkar kvinnor i både reproduktiv ålder och de i klimakteriet. Vid uteruspolypos uppstår hyperplasi av slemhinnan.

Under påverkan av mutagena faktorer kan polypper vara maligna, det vill säga degenereras till en malign neoplasma.

Variationer av polypper

Först och främst, låt oss prata om vad celler polypper består av och vad deras struktur är. En polypp består vanligtvis av epitelceller. Den har delar som kropp och ben. Följande typer av polypper skiljer sig:

• körtel; • fibrös; • körtelfiber; • adenomatös.

Den körtande endometriala polypen, vars behandling utförs i gynekologi, består av en bas och ett körtelepitel. Fiberformig endometrial polyp utgör bindvävsceller.

Sammansättningen av glandulära fibrösa polyper inkluderar både bindvävselement och celler i det körtelformade epitelet.

Huvudelementen i adenomatösa polyper är också det körtelepitel, men efter histologisk undersökning hittar de celler med tecken på atypi..

Etiologiska faktorer vid bildning av polyper

Uterine polyposis är en multifaktoriell sjukdom som utvecklas under påverkan av många orsaker. Bildningen av polyper i livmoderslimhinnan sker på grund av sådana ögonblick:

• obalans mellan hormonerna progesteron och östrogener; • kronisk trauma mot endometrium av den intrauterina enheten; • frekvent diagnostisk curettage eller avbrott av graviditet; • förlossning, där moderkakan inte avlägsnas fullständigt, liksom missfall och ofta aborter; • vissa somatiska sjukdomar åtföljda av hormonell obalans; • Minskning av specifika och ospecifika skyddsfaktorer. • okontrollerad arteriell hypertoni; • vissa infektionssjukdomar och inflammatoriska processer i bäckenorganen.

Inte alltid en kvinna kan misstänka att hon har hyperplasi eller en endometrial polyp. Små polypper visar sig inte på något sätt.

En kvinna kan kontakta en gynekolog om några klagomål eller komma för en rutinundersökning, och han kommer att hitta en polypp. Ibland upptäcks denna patologi med ultraljud.

I de flesta fall med livmoderpolypper kan emellertid ett tillräckligt antal patognomoniska symtom upptäckas som gör det möjligt att misstänka att något var fel..

Vilka är de mest karakteristiska symtomen på endometrial polypper? Först och främst klagar en kvinna på förekomsten av krampande smärta i nedre del av buken, som intensifieras under coitus eller uppträder omedelbart efter samlag. Hos patienter i reproduktiv ålder med oförändrad cykel ökar intensiteten och volymen av urladdningen under menstruationen.

Menorrhage leder ofta till anemi. En kvinna känner sig konstant trött, huvudvärk, allmän svaghet oroar henne. Huden och synliga slemhinnor blir bleka, under ögonen kan du se mörka cirklar. Spikar och hår faller ut också. Hypotension och takykardi leder till yrsel och kollaps.

Hos kvinnor som är i postmenopaus kommer en eller två gånger utskrivning från könsorganen, som hon inte uppmärksammar på. Om polyppen blir stor, kan leukocé uppträda. Efter coitus är en liten utflöde med en blandning av blod möjlig.

Endometrial polyp och graviditet

Graviditet med livmoderspolyp är alltid problematisk. Kvinnor med livmoderspolypos kan inte bli gravid. Om befruktningen inträffar är det osannolikt att embryot kan implanteras i en patologiskt förändrad livmoderslimhinna. I de fall graviditet inträffar är risken för missfall hög.

Kvinnor anser ofta blödning som uppstår på grund av en polypp som ett hot om missfall i de tidiga stadierna. I alla fall bör en kvinna med blödning i livmodern kontakta en specialist. En sak är uppenbar, att en kvinna i alla fall i närvaro av livmodersblödning bör konsultera en gynekolog.

Efter avlägsnande av endometrial polyp är graviditet möjlig. Behandling av endometrial polyp med folkmedelsmedel bör endast utföras i närvaro av små tumörer. Efter denna behandling ökar chansen att bli gravid.

Metoder för diagnos av endometrial polyp

Först och främst bör gynekologen till vilken kvinnan vände sig för en konsultation intervjua henne. Efter insamling av anamnese undersöks en patient, inklusive en tvåårig gynekologisk undersökning.

Därefter tittas en kvinna i speglarna. Under en sådan undersökning kan endometriala polypper hittas i halsen på livmoderhalskanalen.

I framtiden används följande forskningsmetoder:

• hysteroskopi; • livmodersekoskopi (ultraljud) med hjälp av en vaginal sond; • biopsi följt av histologisk undersökning av läkemedlet; • CT och MRT (enligt indikationer).

Hysteroskopi är en diagnostisk metod som utförs under generell anestesi. Läkaren introducerar en optisk kamera i livmoderhålan och undersöker endometrium med fiberoptisk optik. Under denna manipulation är polyp borttagning möjlig.

I vissa fall, med ett hysteroskop, tas en vävnad från ett misstänkt område i livmoderslimhinnan, som skickas för histologisk undersökning.

Detta gör att vi kan utesluta neoplasmaens ondska natur. Det mest moderna sättet att ta material för endometriell undersökning är en pipelbiopsi.

Denna metod är den mest smärtlösa, säkra och kortaste i tiden..

Pipel är ett speciellt plaströr, tunn i diameter, som har en liten kolv. Med sin hjälp absorberas endometriet för den kommande studien av materialet. Hela proceduren varar inte mer än trettio sekunder.

Uterinpolyp kan ses under ultraljud, som utförs med hjälp av en vaginal sond. Detta gör att du kan ställa en preliminär diagnos. Dator- och magnetresonansavbildning utförd med flera polypper.

Metoder för behandling av endometrial polypos

I de flesta fall utförs kirurgi för att behandla endometriala polyper. Uterinpolyp kan tas bort under hysteroskopi. Läkaren tar bort patologin och curetter livmoderslimhinnan under kontroll av hysteroskopkamera.

Om han hittar en stor polypp, kan han helt enkelt skruva loss den. Efter avlägsnande av endometrialpolyp skickas det resulterande materialet till ett histologiskt laboratorium.

Cauterize polypens fästplats med antingen flytande kväve eller en elektrokoagulator.

Laserkoagulering eller kryodestruktion av polyppen kan också utföras. Efter behandling av endometrial polyp, den tredje dagen efter dess borttagning, utförs en kontrolleroskopi. Och vilken typ av taktik att välja i framtiden kommer läkaren att bestämma efter att ha fått resultaten av en histologisk undersökning.

I händelse av att en fibrös endometrial polyp detekteras vid histologi är behandlingen avslutad. Om det visar sig att patienten har en fibrös-körtelformig endometrial polyp, föreskrivs behandling för att normalisera den hormonella bakgrunden. I närvaro av glandulära och fibrös-körtliga neoplasmer bör en patient i alla åldrar ordineras hormonella läkemedel.

För kvinnor vars ålder inte överstiger trettio år, förskrivs kombinerade orala preventivmedel för behandling av endometrial polypper. Efter trettio år bör patienterna ordineras gestagener. Om en kvinna inte planerar en graviditet under de kommande fem åren är det tillrådligt för henne att lägga den hormonspiralen Mirena.

En mer styv metod för behandling av en adenomatös polypp. Om patienten är före klimakteriet eller i klimakteriet, ombeds hon att utföra uterp uterus (borttagning).

Om du misstänker ondartad polyp eller dishormonala störningar, bör livmodern med äggstockarna tas bort.

Om en kvinna är i reproduktiv ålder och planerar en graviditet, bör operationen skjutas upp och prova hormonbehandling.

Under den postoperativa perioden förskrivs antibiotika för att förebygga infektiösa komplikationer med ett profylaktiskt syfte. Under tio dagar bör en kvinna hålla sig till en diet: ät mat med låg kaloriinnehåll.

Alternativ behandling av endometrial polyp

Ofta hos kvinnor uppstår frågan: är det möjligt att behandla endometrial polypp med folkläkemedel. I princip är detta möjligt. Men först måste du kontakta en gynekolog, genomgå en lämplig undersökning, utföra en histologisk undersökning. Först efter detta, tillsammans med läkaren, bör bestämma behandlingstaktiken.

Vad är den alternativa behandlingen för endometrial polyp? Traditionell medicin erbjuder många metoder för att behandla denna sjukdom. Så, douching utförs med en avkok av celandine, johannesört, calendula, body-sap. De säger att en hemlockavkok, infusioner av shiitaka eller chaksvampar, som en kvinna också borde döka, hjälp från livmoderpolypper.

Läkare rekommenderar också att införa vitlökstoppar i slidan och ta avkok av olika örter inuti. Folkläkemedel för endometrisk polyp kan behandlas, men inte det faktum att behandlingen kommer att bli framgångsrik. Och glöm inte att endometriella polypper kan maligna. Därför bör behandling utföras under övervakning av en gynekolog.

Om du behöver diagnostisera eller behandla endometriella polypper, kontakta "Center IVF" Nalchik. Våra experter kommer att genomföra den nödvändiga undersökningen och erbjuda den minst traumatiska behandlingsmetoden. Vi tar en individuell inställning till behandling av livmoderpolyper.

Orsakerna till bildningen och metoderna för behandling av livmoderhalspolyper

En polyp på livmoderhalsen är en neoplasma av godartad natur, bildad på grund av överdriven spridning av slemhinnan i livmoderhalsen..

Tillväxten i livmoderhalsen utgör inte ett hot mot livet, men utan snabb behandling kan det provocera ett antal störningar i reproduktionsorganen och orsaka infertilitet.

Det finns också en chans att en godartad tumör blir en cancer.

Skäl till bildandet

Varför polyper förekommer är inte känt för vissa, men det finns provocerande faktorer som ökar sannolikheten för att utveckla en patologisk formation på slemhinnan, dessa inkluderar:

 • förekomsten av infektionssjukdomar som förekommer i kronisk form;
 • hormonell misslyckande;
 • endometrit;
 • cervicit;
 • mänskligt papillomvirus;
 • mekanisk skada på slemhinnan i livmoderhalskanalen under gynekologiska manipulationer;
 • kirurgisk avbrott av graviditet;
 • erosion.

Klinisk bild

Polypar i livmoderhalsen har ospecifika tecken. Symtomatologin för den patologiska processen är omfattande och indikerar allmänna störningar i organens del av reproduktionssystemet hos kvinnor. Förekomsten av en godartad formation i livmoderhalsen kan manifesteras av sådana tecken:

 1. Vaginal urladdning: förekommer främst efter sex eller under intimitet. Utseendet på sekret är associerat med ett trauma av polypper som börjar blöda lite. Är vaginal urladdning farligt? Ett sådant tecken kan orsaka en hel del besvär för en kvinna, och om detta symptom förekommer hos kvinnor efter menopaus kan detta indikera att tillväxten degenererar till malig formationer..
 2. Smärta Polypos orsakar smärta i nedre del av buken, som sträcker sig till nedre delen av ryggen. Obehagliga känslor uppstår under samlag.
 3. Fel i menstruationscykeln. Polypos provoserar kraftig blödning under menstruationen. Detta beror på det faktum att med tillväxten av slemhinnan i livmoderhalskanalen ökar produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Tung menstruation leder till utveckling av järnbristanemi.

Polypos är orsaken till infertilitet. Oförmågan att bli gravid ett barn under en lång period med ett regelbundet intimt liv är ett av manifestationerna av polypos.

 1. Fiberformig polyp - bildad på bindvävnad i livmoderskiktet i livmodern, kanske inte kommer att manifestera sig på länge. Den symtomatiska bilden förekommer främst i klimakteriet.

Sannolikheten för degeneration till en tumör av malign natur är maximal. Körtelfiber - bildad från endometriumets bindväv och körtelvävnad. Storleken på den patologiska bildningen av denna typ når 2 cm.

Behandling är medicinering, inkluderar användning av hormonella läkemedel. Sannolikheten för återfall kvarstår efter terapi, därför krävs periodisk diagnos. Glandular - den minst farliga typen av patologi.

En formation bildas på det slemhinniga livmoderskiktet, dimensionerna är små. Patologi förekommer främst hos flickor och kvinnor i reproduktiv ålder. Sannolikheten för degeneration till onkopatologi är minimal. Atypiska - okända orsaker.

Formationer av denna typ når mycket stora storlekar, riskerna för degeneration till en malig tumör är maximala. Terapi - kirurgiskt avlägsnande följt av kemoterapi.

Diagnostik

Livmoderblödning, tunga perioder, smärta i nedre del av magen och obehag under sexuellt samlag är ett skäl för att omedelbart kontakta en läkare. Om det finns misstank för polypper, gör läkaren en gynekologisk undersökning av patienten i stolen, under vilken närvaron av en tillväxt upptäcks. Hur ser en polyp av livmoderhalsen ut, kan du se på fotot.

För att klargöra den initiala diagnosen, bestämma typen av patologisk process och utvecklingsstadiet, utförs ytterligare diagnostik, inklusive:

 • Ultraljud av organ som finns i bäckenet - denna diagnostiska metod gör att du kan se den exakta platsen för tillväxten och dess storlek;
 • colposcopy - under denna procedur införs en speciell colposcope-enhet genom slidan, detta är den mest informativa diagnostiska metoden;
 • hysteroskopi - en visualiseringsteknik med vilken det är möjligt att identifiera förekomsten av komplikationer.

Baserat på diagnostiska resultat bestämmer läkaren metoderna för behandling av polyppen på livmoderhalsen.

terapier

Symtom och behandling av polyp livmoderpatologi är nära förbundna. I de första stadierna av utvecklingen av den patologiska processen, läkemedelsbehandling.

Tillväxterna kommer sannolikt att återkalla, så en kvinna kommer att behöva genomföra en omfattande behandling av livmoderhalspolypper och därefter regelbundet genomgå en rutinundersökning av en gynekolog.

Drogterapi

Medicin inkluderar att ta följande grupper av läkemedel:

 • Hormonterapi är basen för behandling av patologisk bildning av livmoderhalskanalen. För att normalisera produktionen av vissa hormoner, eliminera den symtomatiska bilden av polypos och förhindra ytterligare tillväxt av tillväxten, förskrivs hormonella preventivmedel och gestagener. P-piller - Yarina, Regulon, Zhanin. Beredningar av progestogener - Duphaston, Utrozhestan.
 • Antibiotika används för att behandla livmodersformationer, vars orsaker är sexuellt överförda sjukdomar. Läkemedel väljs individuellt, beroende på typen av patogen mikroflora.
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel förskrivs i närvaro av sjukdomar såsom adnexit, cervicit, som provocerar bildandet av polypper. Rekommenderade läkemedel med antiinflammatoriskt handlingsspektrum - Ketanov, Diclofenac, Ketaprofen. Injicerbara läkemedel.
 • Vitaminer föreskrivs för att stärka immunförsvaret och mätta kroppen med användbara makro- och mikroelement, särskilt betoningen ligger på järn, vars koncentration minskar på grund av tunga perioder.

ethnoscience

För att stoppa de obehagliga och smärtsamma symtomen på livmoderhalspolyper kan behandling utföras med alternativa metoder med olika avkok baserade på medicinska örter.

Rekommenderade recept:

 1. En matsked krossad celandine rekommenderas att ångas med ett glas kokt vatten, insisterat tills det är helt kylt, filtrerat. Fukta en bomullspinne i buljongen och sätt in den i slidan i 1 timme;
 2. släpp en vattpinne i havtornsolja (färdig olja säljs på apotek) och sätt in den i slidan och lämna den hela natten;
 3. Brygg 20 gram av den hackade strängen i ett glas kokt vatten, insister i 60 minuter, sil. En bomullstopp doppad i buljong, förvara i slidan i 2 timmar.

Innan du använder några folkliga metoder krävs en läkarkonsultation.

Kirurgiskt ingrepp

Om det finns intensiva symtom på en livmoderhalspolyp som inte kan stoppas med läkemedelsbehandling, och polyperna är farliga med allt större storlekar, måste de avlägsnas omedelbart med följande metoder:

 1. Hysteroskopi - tillväxten fångas av en speciell krok, skärs av eller skruvas loss. Operationen utförs under kontroll av en hysteroskopanordning, genom vilken en video av vad som händer överförs till skärmen. Kontraindikationer: graviditet, akuta inflammatoriska och infektionssjukdomar, onkologi.
 2. Metoden för diatermocoagulation är avlägsnande av en elektrisk kniv med hjälp av en högfrekvent ström. Möjliga komplikationer - ärrbildning i vävnaden, långvarig läkning, blödning.
 3. Cryodestruction - cauterization med flytande kväve, vilket leder till död av tillväxten. Nackdelarna med metoden: läkning varar flera månader.
 4. Radiovågbehandling: tekniken innebär exponering för polyp av radiovågor, medan vävnadsbildningen förångas. Fördelarna med avdunstningsmetoden är frånvaron av ärrrisker, smärtfrihet, påverkar inte reproduktionssystemet.
 5. Polypektomi - borttagning av en elektrisk slinga med hjälp av en laser. Nackdel - passar endast för att ta bort små formationer.

Amputation utförs med laparoskopi. Indikation för operation - degeneration av tillväxten till en malign neoplasma.

Möjliga komplikationer

Om polypper i livmoderhalsen inte behandlas i rätt tid kan sådana formationer förvärra hormonell obalans, förvärra en kvinnas allmänna tillstånd på grund av utvecklingen av järnbristanemi.

Vad är faran för att en polypp uppstår i livmoderhalsen? Gynekologi vet tillräckligt många fall när en obehandlad polypp blev orsaken till livmoderhalscancer, vilket ledde till behovet av att ta bort hela könsorganet.

Det är därför det är så viktigt att omedelbart konsultera en läkare om symtomen som uppstår..

recensioner

Recensioner av kvinnor indikerar att behandlingsmetoderna för polypos väljs individuellt, men de är alla effektiva och hjälper till att bli av med tillväxter i livmoderhalsen.

Marina, 35 år

Margarita, 31 år

Lara, 41 år

Polypper i livmodern: symtom och behandling, orsaker till bildning och konsekvenser

En polypp är en patologisk tillväxt av vävnader som stiger över slemhinnan i ett organ. Oftast finns sådana formationer i mage eller tarmar, näspassage och bihålor.

Sådana tillväxter i livmoderhålan och livmoderhalsen orsakar en kvinna många problem, börjar med blödning, smärta och infertilitet, slutar med en ökad risk för cancer.

Vad är den mest effektiva behandlingen för polypper i livmodern och hur man undviker att de dyker upp igen? Daria Shirochina 01 november 2017

Polyper i livmoderhålan skiljer sig, efter sin art och bildningsskäl, från liknande proliferationer i livmoderhalskanalen.

Behandlingen är nästan alltid kirurgisk. Polypous tillväxter förekommer i alla åldrar, även hos unga män och kvinnor i djup klimakteriet. Symtom på polyper i livmodern kan likna manifestationerna av en ondartad process, så attityden till dem är allvarlig.

Vad är

Uttrycket "polyper" i livmodern betyder en bred grupp av tillväxter i olika delar av könsorganen. Beroende på lokalisering är polypper i livmodern enligt följande:

 • i livmoderkaviteten - växa från det inre skiktet, endometrium, så det andra namnet är endometrial polypper;
 • i livmoderhalsen - kan lokaliseras både på ytan och djupt i livmoderhalskanalen;
 • på andra platser - finns också i slidan, vulva.

I livmoderhålet

Alla polyper som bildas i livmoderkaviteten kommer från endometrium - det inre fodret. Följande typer av tillväxter skiljer sig beroende på sammansättningen av vävnaderna i vilka de är sammansatta..

 • Körtel. Ibland kallas de glandular cystisk och funktionell. De bildas av aktivt uppdelade körtelceller, därför är de bakgrundstillstånd för utvecklingen av den onkologiska processen. Glandulära polypa tillväxter utsöndrar en speciell viskös utsöndring, därför ofta än andra åtföljs av betydande kliniska manifestationer. De kan degenerera till adenomatös, med en mer malign kurs. Oftare bildas hos kvinnor i reproduktiv ålder under påverkan av överdriven östrogen bakgrund, kan de försvinna på egen hand.
 • Fibrös. De bildas av bindvävsceller och har därför en tätare struktur. Nå ofta stora storlekar. Fiberformiga polyper är mer karakteristiska för kvinnor i klimakteriet, nästan alltid har de en godartad kurs. De är okänsliga för könshormoner, har en inflammatorisk eller dysmetabolisk karaktär.
 • Körtelfiber. De har en blandad struktur - de består av både bindväv och kirtel. Vanligtvis är den tätare delen av polyppen placerad närmare livmoderväggen, och den "geléliknande" delen lämnar fritt in i kavitetens lumen. Under utskärning av sådana tillväxter kommer otillräckligt snitt av bara "benet" att leda till ett snabbt återfall av sjukdomen.
 • Adenomatös. De upptar en mellanliggande position mellan livmoderns kirtel och adenokarcinom (livmodercancer). Därför är detektion av adenomatösa polypper basen för en detaljerad undersökning och mer radikal behandling.
 • placental Bildas i närvaro av kororiska eller placenta rester i en kvinnas livmoderhålighet. Detta är möjligt efter förlossning (försenade lober på barnets plats), abort (kirurgiskt, medicinskt och vakuum), missfall och obebyggd graviditet. Efter borttagningen visas de inte igen.

Du kan också hitta en uppdelning i typiska (hyperplastiska) och atypiska (aplastiska) polyper. En sådan diagnos kan endast fastställas efter histologisk undersökning av materialet. Atypiska har tecken som liknar malign tillväxt, därför kräver seriös behandling.

Polyper har olika storlekar och strukturer. Dessa kan vara formationer på flera millimeter eller till och med upp till 10 cm, i konsistens kan de likna gelé eller vara täta, som brosk.

De kan placeras ”på ett ben” eller ha en bred bas, som tuberositet.

Enligt externa parametrar kan man bedöma processens godhet, men dess natur kan slutligen fastställas först efter histologisk undersökning av det borttagna materialet.

I livmoderhalskanalen

I livmoderhalsen är polypa tillväxter av två typer möjliga:

 • körtel - täckt med ett cylindriskt epitel;
 • epidermized - täckt med stratifierat squamous epitel;
 • decidual - bildas som en reaktion på hormonella förändringar endast under graviditeten.

Tillväxterna kan koncentreras i livmoderhalskanalen (cervikal) och på dess yta. Storleken är varierande - från 1-2 mm till 3-4 cm. I struktur har de oftast medeltäthet, mindre ofta - brosk- eller körtelkonsistens.

Varför växa

Polypper förekommer främst hos kvinnor efter 35-30 år och i perimenopaus, när menstruationsfunktionen är slut, uppstår hormonstörningar. Men unga tappande flickor, liksom damer i djup klimakterium, är inte immun mot denna patologi. De huvudsakliga orsakerna till bildandet av polypper i livmodern är följande.

Hormonell obalans

Polyper är hormonberoende formationer bildade mot bakgrund av ett överskott av östrogen. Endast fibrotik förekommer oberoende av kvinnliga könshormoner.

Östrogener ansvarar för att förbättra uppdelningen av endometrieceller, "hämmar" dessa processer med gestagener. Vid obalans uppstår överdriven ojämn tillväxt av livmoderns inre lager.

Liknande fluktuationer i östrogen- och progestogennivåer observeras hos följande kvinnor:

Instabil hormonell bakgrund leder till bildning av inte bara polyper, utan också generellt hyperplastiska processer i endometrium (hyperplasi), och ökar också risken för livmodervibros..

Inflammation

Det antas att både endometrial hyperplasi och polypous tillväxter bildas på "jorden" av kronisk inflammation.

Det kan till exempel vara aseptiskt mot bakgrund av en intrauterin anordning eller efter kirurgiska ingrepp, eller bakteriell med en latent kurs. Det senare inträffar när det finns en infektion i könsorganen..

Det är inflammation som tillskrivs en betydande roll vid bildandet av polypper hos kvinnor i klimakteriet mot bakgrund av redan atrofiskt endometrium och låga nivåer av könshormoner..

Polypa tillväxter av livmoderhalsen förekommer i de flesta fall mot bakgrund av erosion, ektopi, dysplasi, med cicatricial deformiteter eller med andra typer av kronisk inflammation.

Den inflammatoriska processen initierar vissa celler (redan skadade) och hämmar andras tillväxt. Denna ojämnhet leder till bildning av tillväxter i endometriet och i livmoderhalskanalen.

skador

Eventuella skador på endometriet (efter abort, diagnostisk curettage, hysteroskopi) leder till bildandet av mikrogranuler i vilka blodceller rusar - makrofager, vita blodkroppar, lymfocyter. För att återställa vävnadsstrukturen utsöndrar de olika tillväxtaktivatorer, enzymer. Överträdelser i något skede leder till bildandet av polyper.

Endokrina och immunsjukdomar

Metabola sjukdomar åtföljs ofta av en tendens till övervikt. Förutom denna kränkning av blodtillförsel, ökar vävnadsnäring sannolikheten för inflammation och felaktig vävnadstillväxt. Oftast finns polypous tillväxt hos kvinnor med följande sjukdomar:

 • autoimmun natur;
 • sköldkörtelpatologi;
 • diabetes;
 • kardiovaskulära problem.

Hur manifesterar de sig

Symtom på polyper i livmodern beror på deras plats, storlek och tillhörande sjukdomar. Ofta är de ett "fynd" under en rutinundersökning, särskilt med små storlekar. Följande klagomål hittas också.

 • Blodiga problem. De vanligaste tecknen på en polyp i livmoderhalsen är kontaktblödning som inträffar omedelbart efter en intim relation, liksom obegriplig smärta i nedre del av buken. Polypa tillväxter av livmoderhålan åtföljs av ökat menstruationsflöde, blodproppar kan förekomma. Funktionella polypper kan till och med "komma ut" med menstruation utan någon operation, men detta borde inte hoppas på. I vissa fall visas en brun daub mitt i cykeln (den tas för ägglossning), på kvällen och efter menstruationen.
 • Smärtsyndrom. Detta är ett atypiskt tecken för polypous tillväxt. Smärta uppstår oftast med stora polypper som sticker ut i livmoderhalskanalen från hålrummet. I detta fall intensifieras de under menstruationen, kan vara trånga.
 • Infertilitet. Sådana formationer kan orsaka infertilitet, recensioner av kvinnor bekräftar detta.

Orsakerna till infertilitet är att polyper:

 • skapa ett mekaniskt hinder - om tillväxterna i livmoderhalsen eller inuti livmoderhålet vid rörens munning
 • "Arbeta" som en intrauterin enhet - observerad med stora täta tillväxter koncentrerade i mitten av livmoderhålet.

Hur man identifierar

Polypar i livmoderhalsen kan ses under undersökning av en gynekolog, dessutom används colposcopy för detektering - undersökning under förstoring. I de flesta fall sticker polypa tillväxter ut från livmoderhalskanalen och upptäcks lätt.

Livmoderpolypper kan misstänkas baserat på historia och undersökning.

Det är möjligt att bekräfta med hjälp av ultraljud, men det är nödvändigt att utföra det på den tredje eller femte dagen av cykeln, annars är det nästan omöjligt att skilja det tjocka endometriet från polyp.

Hysteroskopi (undersökning av endometrium med hjälp av en speciell ledare) och curettage av livmoderhålan hjälper också till vid diagnosen. Det är också medicinska förfaranden - under dem avlägsnas polypper.

Gör befruktning och graviditet

Med tanke på det faktum att polypper bildas, inklusive hos kvinnor i reproduktiv ålder, uppstår många frågor om efterföljande graviditeter och möjligheten till befruktning. Oftast intresserad av följande.

 • Stör polypper stör graviditeten. Polypper i livmoderhalsen och livmoderhålan kan mekaniskt förhindra att spermierna och ägget möts. Dessutom kommer tillväxter i endometrium att störa den normala implantationen av korioden, vilket orsakar outvecklade graviditeter och missfall. Avgörande polypper bildas efter befruktningen, stör inte graviditeten, därför avlägsnas de endast i de fall de ständigt blödar eller med överdriven tillväxt.
 • Behöver jag ta bort. Eventuell polypp måste tas bort före graviditetsplaneringen, annars kan det bli problem med befruktningen eller bäringen.
 • När kan jag bli gravid. Efter att polypen har skurits ut föreskrivs konservativ behandling. Vanligtvis inkluderar det hormonella, antiinflammatoriska läkemedel. Du kan planera en graviditet omedelbart efter fullständig kurs. I genomsnitt efter tre till sex månader.
 • Är det möjligt att förväxla med frukten. En polypp kan "maskeras" under graviditet endast genom att försena menstruationen. Det är ytterst sällsynt att förväxla ett fosterägg under en kort tid med en polypp inuti livmoderhålet. Om du är osäker måste du utföra ett test eller ta ett blodprov för hCG.

Vad är farliga polypper i livmodern

En polypp i livmoderhalsen eller i kaviteten är farlig enligt följande:

 • degeneration till cancer - varje patologisk bildning kan vara ondartad även med uppenbarligen godartade tecken;
 • blödning - polyper skadas lätt och stör störande avstötning av endometri, så det finns alltid en risk för överdriven blödning;
 • inflammation - infektion av sådana tillväxter i livmoderhalsen eller livmoderhålan innebär akut endometrit, adnexit, cervicit;
 • infertilitet - ett fosterägg kan inte implanteras på ett patologiskt förändrat endometrium.

Polypper är en signal om fel i en kvinnas kropp, bevis på dolda processer. Konsekvenserna av en polypp i livmodern, såsom malign degeneration, anemisering på grund av blödning, utesluts aldrig. Därför är det viktigt att regelbundet genomgå en undersökning och i god tid behandla all gynekologisk patologi..

Vad man ska göra med dem

Varje polyp är föremål för borttagning och efterföljande histologisk undersökning, enligt resultaten av vilka ytterligare behandling föreskrivs.

Polypper i livmodern tas bort på följande sätt:

 • i endometrium - curettage av kaviteten eller hysteroskopi utförs med avlägsnande av polypen i livmodern;
 • i livmoderhalskanalen - avlägsnande under en biopsi är möjligt (om polyppen inte är djup) eller under curettage eller hysteroskopi; mindre vanligt borttagna radiovågor, laser, kryodestruktion.

Hysteroskopi - "guldstandarden"

Hysteroskopi anses vara den mest acceptabla metoden för att detektera och avlägsna polyper i endometrium och livmoderhalsen. Under proceduren används ett specialverktyg - ett hysteroskop. Det är ett rör med ledare - för leverans av belysning, verktyg. En mindre operation utförs i åtta steg.

 1. Kvinnan sitter i en speciell stol på ryggen.
 2. Genomfördes intravenös generell anestesi i 15-20 minuter.
 3. Gynekolog sätter in speglar i slidan och visar livmoderhalsen för granskning.
 4. Efter expansion sätts ett hysteroskop in i livmoderhalskanalen..
 5. En "bild" av livmoderns inre foder visas på skärmen.
 6. Vid behov avlägsnande av polypper och andra formationer, cauterisering av "benen" för att förhindra återfall.
 7. Curettage av väggarna i livmoderkaviteten utförs för att kontrollera, om nödvändigt, en livmoderhalsbiopsi.
 8. Allt mottaget material skickas för histologisk undersökning..

Hela hysteroskopiproceduren tar cirka 20 minuter. Under ytterligare två timmar är kvinnan under övervakning av medicinsk personal, varefter hon kan åka hem och fortsätta att ta medicin hemma om den postoperativa perioden är oundviklig. Rekommendationer efter sådan manipulation är följande:

 • avstå från sexuell aktivitet i 10-14 dagar;
 • det är förbjudet att använda tamponger och douching i en månad;
 • bör vägra att besöka bastur, bad i en månad;
 • det är nödvändigt att undvika fysisk aktivitet en månad.

Om du upplever temperatur, obehaglig vaginal urladdning, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Under månaden är periodisk fläckning från könsorganen möjlig, och nästa menstruation kommer att vara inom cirka 28 dagar.

Konservativ behandling

Efter avlägsnande av all patologisk tillväxt och histologisk undersökning löses frågan om behovet av ytterligare medicinering. Med tanke på att polypper är hormonberoende används hormonbehandling oftast, vilket framgår av tabellen..

Tabell - Läkemedel för behandling av polyper

Grupprepresentantprogram
progestiner- “Duphaston; - "Utrozhestan";

- I reproduktiv ålder - 1 tablett från 10 till 25 dagar av cykeln; - i perimenopaus

- 1 tablett från 5 till 25 dagar efter cykeln

Gonadotropinhormonagonister- Buserelin Long- En injektion per månad under sex månader
gestagener- "Depo-checker"- Enskilda system

Enligt indikationerna föreskrivs antiinflammatorisk, antibakteriell terapi, lokal sanitet med suppositorier. Folkläkemedel som en oberoende behandling är inte effektiva, de kan bara komplettera huvudterapin.

Förebyggande

Det finns ingen pålitlig metod för att förhindra bildning av polyper. Följande rekommenderas:

 • kontroll av kroppsvikt;
 • undvika intrauterina ingripanden;
 • regelbundet undersökas av en gynekolog;
 • kompensera för alla kroniska sjukdomar.

Eventuella onormala tillväxter av könsorganen bör behandlas. Den bästa metoden är att ta bort polyppen i livmodern under hysteroskopi, varefter ytterligare hormonell eller antibiotikabehandling kan behövas. Alertness mot polypper beror på det faktum att de är bakgrundssjukdomar för utveckling av cancer.

Stöd projektet - del länken, tack!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Symtom på klimakteriet hos kvinnor

Senaste uppdatering: 04/13/2020Innehållet i artikelnUtseendet på de första symptomen på klimakteriet orsakar ofta kvinnors ångest. Men detta är ett helt normalt fysiologiskt tillstånd, orsakat av åldersrelaterade förändringar i kroppen, så början av klimakteriet bör inte orsaka ångest, och ännu mer - rädsla....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Varför blödar bröstvårtan när man trycker på och vad man ska göra när bröstkörtlarna blöder

I mjölkkörtlarna hos kvinnor förekommer ofta olika patologier, kännetecknade av uppkomsten av blodiga utflöden....