Postinor

Intim

Vi pratade om att ta hormonella preventivmedel utan rädsla för din hälsa i en tidigare artikel, och idag kommer vi att prata om vad vi ska göra i fall då oskyddad sexuell kontakt uppstår under ägglossning - en gynnsam tid för befruktningen. För sådana oförutsägbara fall har nödkontrollmetoder utvecklats. Hur effektiva och säkra de är för hälsan, vi kommer att prata idag på webbplatsen "Vackra och framgångsrika" och överväga om vi ska dricka postinor - det mest populära ungerska läkemedlet för preventivmedel (EG).

Vad är en del av postinor?

I sin kemiska sammansättning är det nära progestational orala läkemedel. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är syntetisk progesteron - ett hormon som används för att producera preventivpillerar..

Men postinor är ett mer koncentrerat oralt läkemedel än minidrink och naturligtvis kan konsekvenserna av dess användning inte vara mindre säkra än från att ta gestagen droger.

En tablett med detta läkemedel innehåller 0,75 mg levonorgestrel (progesteron) - dess koncentration i stora doser blockerar ägglossningen och förhindrar graviditet.

Därför är det omöjligt att dricka en postinor utan rädsla för konsekvenserna?.

Nödprevention och medicinsk abort är samma?

Ofta på forum där de diskuterar om man ska dricka postinor efter oskyddat sex, finns det en felaktig uppfattning om detta läkemedel. Vissa har en parallell i handlingsmekanismen mellan honom och medicinsk abort..

 • Abort, inklusive medicinskt - utan operation, avslutar graviditeten. Det vill säga i fall av en miniabort har en oönskad graviditet redan inträffat och kvinnan blir av med det befruktade ägget, som är fäst vid livmodern.
 • EG-läkemedel, såsom postinor, förhindrar, förhindrar graviditet.

Med tanke på graviditetens fysiologiska egenskaper, i synnerhet att det i genomsnitt krävs 5 dagar för att fästa ett befruktat ägg till livmodern, bör nödpreventiva medel för denna tidsperiod "ha tid på olika sätt" för att förhindra att det når sin destination. För att göra detta måste de, precis som p-piller, ingripa i det hormonella systemet.

Men det finns en "men": en piller från postinorn - och de måste tas enligt anvisningarna från två - innehåller en högre koncentration av hormonet än preventivmedel, vilket väsentligt förändrar hormonnivån och kan orsaka komplikationer.

Därför är frågan om man ska dricka postinor för att försäkra sig mot en oönskad graviditet, svaret är detta: du måste göra detta om oskyddat sex faller på ägglossning - mitten av cykeln.

Skillnaden mellan piller för mini-abort och postinortabletter är också att de första är effektiva upp till 6 veckor av graviditeten, och att ta ett akut läkemedel kan bara hjälpa om tabletterna tas inom 72 timmar efter oskyddat sex.

Läkemedelseffektivitet

Huruvida man ska dricka postinor om det har gått mer än 72 timmar efter sex?

Webbplatsen sympaty.net svarar på detta sätt: teoretiskt kan du acceptera det, men är det värt det att dricka postinor om effekten minskar inom några timmar?

Enligt forskningsstatistik från tidskriften "Bulletin of the Russian Association of Obstetricians and Gynecologists" beror i många avseenden på postinorens effektivitet när den antogs:

 • I 95% av fallen förhindrar det graviditet om pillret tas kort efter sex.
 • Upp till 85% - om läkemedlet intas inom 25 timmar.
 • Endast i 58% av fallen om postinor togs efter 48 timmar.

Det faktum att den här metoden inte ger 100% av resultatet indikeras inte bara av instruktionerna utan av de recensioner som finns på forumen.

 • "Tror inte att du tar en postinor, du garanterar att du förhindrar graviditet. Titta på min avka - pojken som ligger bredvid mig på bilden, min son Zhenya - han föddes 9 månader efter att det var oskyddat sex, och jag tog postinor strikt enligt instruktionerna. Så lita med fullt förtroende på mirakulösa piller är inte värt det. Anna"

Som regel rekommenderas graviditet, vilket sker i strid med de åtgärder som vidtagits vid akut preventivmedel. Eftersom detta kan påverka fostrets utveckling negativt.

Postinor påverkar också kvinnors reproduktiva hälsa. Vi kommer att prata om det senare så att du kan bestämma om du ska dricka postinor?

Biverkningar av läkemedlet

Det faktum att detta är osäkert för kroppen framgår av det faktum att i Ungern, där Postinor släpps, såväl som i vissa andra länder, dispenserar läkemedelspreventionsmedicin strikt enligt receptet. En läkare som tar fullt ansvar för att förskriva denna speciella metod för att förhindra graviditet föreskriver akuta tester för att avgöra om man ska dricka postinor i denna fas av menstruationscykeln? Hur nära är ägglossningen?

Ingen riskerar en kvinnas hälsa. Trots allt orsakar en stor dos hormoner, som kommer in i kroppen på kort tid, biverkningar.

 • 16% upplever illamående
 • 3% - kräkningar
 • 19% - yrsel
 • 24% - allmän sjukdom, trötthet.

Men faran för postinor är inte i tillfälliga biverkningar utan i långvariga reaktioner, som manifesteras av oregelbunden menstruation och funktionsfunktion i äggstockarna. Ofta är läkemedlet oacceptabelt - det orsakar allvarliga komplikationer i det endokrina systemet.

Tyvärr ignoreras detta ofta av många moderna flickor och tar postinor efter varje oskyddat kön, efter råd från erfarna: ”Prova det! Endast 2 tabletter - och inga problem! ”

Eller finns det ändå? När allt kommer omkring, är antikonceptionsläkemedel inte fullt ut förstått på grund av deras ungdomar, och biverkningar kan vara mycket farligare än de som anges i instruktionerna. Innan jag ställer frågan: "Dricker jag postinor bara för fall?", Väg för- och nackdelarna och ta läkemedlet när det är absolut nödvändigt, och inte som ett medel för grundläggande preventivmedel..

Kan alla dricka postinore? Det kan inte tas för dem som är kontraindicerade hormonella preventivmedel, vi skrev om detta i en översiktsartikel. Dessa är främst sjukdomar som är förknippade med blödningsproblem.

Huruvida man ska dricka postinor?

Som nämnts mer än en gång bör postinor tas som en akut åtgärd för graviditetsskydd. Sådana droger utvecklades för kvinnor som blev våldtagen..

Idag tillämpar de EG när det finns risk för graviditet i strid med användningen av andra metoder: en kondom har brutit eller glidit, membranet eller vaginalringen har förskjutits, IUD har tappat ut, etc. Det rekommenderas också att de som har haft sin första sexuella upplevelse går utan skydd.

Ska jag dricka postinor? Recensioner av dem som tog läkemedlet talar ofta om biverkningar.

 • ”Jag var tvungen att använda postinor två gånger. En gång - kondomen gled, en annan gång - "mannen blev borta." Därför beslutades det. Första gången en mycket svår blödning upptäcktes, en ambulans anropades och en dropper stoppades. Andra gången är graviditet. Hon avbröts av mig. Faran för att utveckla patologier hos fostret var stor. Tack och lov, nu har jag två döttrar som växer. Jag har undvikit det värsta. Nu skulle jag inte riskera det. Tjejer, för de som tvivlar på om det är skadligt att dricka postinor kommer jag att svara på det här sättet - det är osäkert! Marina".

Det är intressant

Denna preventivmetod rekommenderas i Kina, som den viktigaste för de partner som är sällsynta, eftersom de arbetar på distans från varandra. Utomlands rekommenderades studenter som skulle på semester att ta Norkolut - semesterpiller. Deras verkningsmekanism är identisk med EG-läkemedel.

I Kanada och USA finns det ett eget preventivmedicin för nödsituationer, Oral, och i Sverige och Tyskland, Tetraginon. Du kan också få en analog postinor från oss - Escapel.

Även om oskyddat sex inte alltid leder till graviditet letar många efter sätt att spela det säkert och förhindra abort om barnet är oönskat..

Ska jag dricka postinor? Svaret beror på varje fall..

Det viktigaste att komma ihåg är att detta läkemedel inte ska bli den huvudsakliga skyddsmetoden, det måste tas strikt enligt instruktionerna och inte missbrukas..

Postinor - bruksanvisning. Vad du inte visste!

Postinor - bruksanvisning för att avsluta en graviditet. Priser. Hur man tar rätt?

Postinor - bruksanvisning

Postinor är ett läkemedel för nödprevention. Det används inte för att avbryta en befintlig graviditet utan för att förhindra att den inträffar efter oskyddat samlag. Hur man dricker Postinor och huruvida man dricker det alls - kvinnan ska inte själv lösa sådana problem, det är bättre att göra detta tillsammans med sin gynekolog. Läkemedlet orsakar extremt allvarliga förändringar i den kvinnliga kroppen och till och med en enda användning av det kan leda till allvarliga konsekvenser..

Strukturera

Det hormonella läkemedlet Postinor eller inte är lätt att bestämma med dess sammansättning. Den aktiva substansen är levonorgestrel - ett ämne som är en antagonist mot östrogen och ett progestogen. Således är Postinor ett hormonellt läkemedel, eftersom efter att ha tagit det förändras den hormonella bakgrunden.

farmakologisk effekt

Principen för Postinors handling är baserad på skapandet av otroligt höga koncentrationer av hormoner som förhindrar att det befruktade ägget implanteras (fastnar i livmodern) och nästan fullständigt undertrycker effekten av hormoner som främjar ägglossning (äggets utgång från äggstocken) och implantation.

Hur Postinor fungerar bestämmer följande två fakta:

 • Om implantation redan har inträffat kommer läkemedlet att vara helt ineffektivt;
 • Ju tidigare läkemedlet har tagits, desto högre är dess effektivitet och ju senare - desto lägre.

Läkemedlets effektivitet den första dagen efter oskyddad koition är 95%, i den andra - 85%, i den tredje - 58%.

Det är viktigt att förstå att Postinor verkar efter antagande på andra organ och inte bara på livmodern eller äggstockarna. I de rekommenderade doserna orsakar läkemedlet störningar i matsmältningssystemet, glatt muskelton. Om doseringen har överskridits är en minskning av blodkoagulerbarhet möjlig..

Det är allmänt trott att Postinor tas för att avsluta en graviditet. Det här är ett misstag. Om äggimplantation redan har inträffat och graviditet har inträffat, är läkemedlet absolut ineffektivt och kan inte göra någonting. Detta verktyg är ett preventivmedel - det tillåter inte att denna graviditet inträffar, vilket förhindrar implantation. För medicinsk abort används helt olika läkemedel som inte finns i apotekskedjor och används uteslutande i medicinska institutioner.

indikationer

Postinor-tabletter används uteslutande som ett preventivmedel, och mer exakt - som ett medel för postcital preventivmedel. Det kan endast användas efter oskyddat samlag..

För närvarande anses att ta Postinor extremt oönskat för en kvinnas kropp. I vissa fall är det till och med svårt att säga vilket är farligare - Postinor eller abort.

Kontra

Enligt anteckningen kan Postinor inte användas för:

 • Intolerans mot läkemedlet eller andra orala preventivmedel;
 • Nedsatt njurfunktion;
 • Under 16 år;
 • Förevarande graviditet;
 • 72 timmar efter oskyddat samlag;
 • Leversjukdom;
 • Förekomsten av gulsot, inklusive om hon var minst en gång i sitt liv;
 • Crohns sjukdom (inflammatorisk lesion och bildning av ulcerativa defekter i olika delar av mag-tarmkanalen);
 • Vid amning av ett barn kan läkemedlet övergå till bröstmjölk och störa amning.

Bieffekter

Biverkningar av att ta läkemedlet är förknippade med dess grova effekt på den kvinnliga kroppen:

 • Allergiska reaktioner;
 • Underlivet eller magen gör i allmänhet ont;
 • Menstruationsblödning utanför cykeln (som regel går blod bara ett par dagar);
 • Obehagliga känslor i mjölkkörtlarnas område;
 • Försenad början av menstruationen (om mer än sju dagar bör graviditet uteslutas);
 • Störningar i matsmältningssystemet (kommer att kräkas, kräkningar, diarré förekommer ofta);
 • Yrsel;
 • Smärta i huvudet;
 • Känner mig trött.

Absolut alla kvinnor efter att ha tagit Postinor har ett hormonellt misslyckande, vars huvudsymtom är en kränkning av den normala varaktigheten av menstruationscykeln. Trast eller andra infektioner efter Psotinor kan också bero på detta fel..

Är det möjligt att återhämta sig från Postinor - en fråga som oroar alla kvinnor som tar hormonella läkemedel. Specifikt är det omöjligt att gå upp i vikt från själva läkemedlet, men en ökning kan uppstå på grund av samma hormonfel.

Överdos

Om kvinnan inte visste hur man skulle använda Postinor på rätt sätt eller av någon anledning kränkte antagningsreglerna är en överdos möjlig. Dessutom är en överdos möjlig med nedsatt lever- och / eller njurfunktion..

Symtom på en överdos uppvisar allvarliga biverkningar. Det finns ingen specifik motgift, och därför är all behandling symptomatisk. Vid svår illamående eller kräkningar används antiemetiska läkemedel (metoklopramid), med diarré används antidiarréläkemedel (loperamid). Huvudvärk kan elimineras genom att ta smärtstillande medel och / eller krampläkemedel (Analgin, Spazmalgon, etc.).

Svår smärta i buken, särskilt försämrad över tid eller i kombination med kräkningar, diarré, feber, bör vara mycket uppmärksam och bör vara anledningen till att söka akutvård.

Hur man tar Postinor?

Metoden för att tillämpa Postinor är följande regler:

 1. Läkemedlet drickas först de första 72 timmarna efter oskyddat samlag;
 2. Ju förr tabletterna är berusade - desto fler chanser finns det för önskat resultat;
 3. Postinors effektivitet kan utvärderas först efter början av menstruation (eller deras frånvaro);
 4. Efter att ha använt läkemedlet och före menstruationens början finns det fortfarande en chans att bli gravid - du bör skydda dig själv.

Förpackningen innehåller två tabletter. Båda ska vara berusade inom 72 timmar efter oskyddat sex. Om du bara dricker ett piller vid detta intervall, sjunker chansen för framgångsrik preventivmedel kraftigt. Den andra tabletten ska drickas 12 timmar efter den första. Det gör ingen skillnad om läkemedlet drickas före måltider, efter eller på tom mage. Om kräkningar förekommer inom 3 timmar efter att du har tagit p-piller, måste du dricka p-piller igen.

Om vi ​​pratar om hur man tar Postinor, är den bästa lösningen att helt överge läkemedlet. I viss mån är det ännu mer skadligt och sämre än medicinsk eller annan medicinsk abort..

Upprepad användning av läkemedlet i en cykel är förbjuden. Hur många gånger du kan ta Postinor på ett år eller en livstid vet man inte exakt, men desto mindre desto bättre.

Apoteks semestervillkor

Postinor säljs både på recept och utan den. Officiellt, för att köpa Postinor behöver du ett recept, men du kan faktiskt köpa det själv.

För hur Postinor såldes till dig, enligt recept eller inte, bör du inte vara ansvarig - apoteket kommer att vara ansvarigt.

Lagringsförhållanden och hållbarhet

Läkemedlets förpackning, som innehåller en platta med två tabletter och fullständiga användarinstruktioner, kan förvaras upp till 5 år från tillverkningsdatumet. Förvara läkemedlet på ett mörkt ställe vid rumstemperatur (15 - 25 ° C).

Läkemedlet är tillgängligt till ett pris av 310 till 350 r per paket.

Priserna kan variera betydligt beroende på apotekskedjan..

Hur man förstår om Postinor agerade?

"Hjälper Postinor alltid?" - Den huvudsakliga frågan som måste övervägas innan du tar läkemedlet. Tyvärr kanske läkemedlet inte fungerar om reglerna för dess användning bröts, tidsintervaller inte respekterades eller om enskilda egenskaper hos kvinnlig kropp var närvarande. Det senare inkluderar illamående, diarré, olika sjukdomar i mag-tarmkanalen, som störde absorptionen av läkemedlet.

Det vanligaste skälet till bristen på en positiv effekt är brott mot de fastställda tidsfristerna. Mindre än 72 timmar är tiden efter vilken du kan dricka Postinor. I det här fallet ska den andra tabletten tas 12 (max - 16) timmar efter den första. Det är de tre första dagarna - det är den tid under vilken du behöver dricka hela Postinor, eller åtminstone dess första piller.

Det är mycket enkelt att förstå om Postinor agerade - biverkningar kan utvecklas redan under de första 6 till 12 timmarna. Om en kvinna drack två Postinor-tabletter och ingenting händer, bör du vänta 5 till 7 dagar, varefter en ultraljudssökning ska göras och undersökas av en gynekolog. Ett positivt graviditetstest efter Psotinor med stor sannolikhet indikerar frånvaron av den önskade effekten av postcoital preventivmedel. Felaktiga tester är extremt sällsynta..

Läkemedlet i sig börjar agera snabbt så att en kvinna säkert kommer att känna sig i form av biverkningar. Dessutom håller effekten inte så länge - redan vid nästa oskyddade samlag finns det risk för graviditet.

Hur ofta du kan ta Postinor är inte känt med säkerhet, men det är bättre att vägra att ta detta läkemedel helt. Är det möjligt att dricka Postinor efter en abort - frågan är ganska komplicerad. Du kan ge ett svar på det enbart med hänsyn till alla uppgifter om aborten, dess komplikationer.

Hjälper Postinor en kvinna? Förhindra graviditet - ja, men i allmänhet är dess effekt på kroppen extremt negativ. Med tanke på hur det fungerar och frekvensen av biverkningar är det svårt att säga att läkemedlet "hjälper". Det skapar förhållandena under vilka en kvinnas livmodern inte kan acceptera ett befruktat ägg och därmed förhindrar graviditet. Mycket ofta efter att ha använt det, lider kvinnor av menstruations oregelbundenheter under lång tid, vissa säger att de återhämtade sig efter Postinor eller började drabbas av samma trast. Ur medicinens synvinkel tenderar vågen i frågan "Hjälper Postinor eller inte" till det negativa svarets sida: läkemedlet förhindrar utvecklingen av graviditet, men skadar allvarligt hälsan. Men kvinnor själva är ofta redo att uthärda alla dess biverkningar, bara för att undvika graviditet eller medicinsk abort.

HUSK OM POSTINOR

tidskontroll av nödprevention över hela världen

POSTINOR antagningsregler

Måste jag vänta 72 timmar för att ta POSTINOR-tabletten?

Inte i något fall!
Ju tidigare desto bättre. Ju tidigare du tar p-piller, desto mer troligt är det att förhindra graviditet.
Postinor är en lösning på problemet med hjälp av en tablett: endast två tabletter och du behöver ingen abort.
Vissa människor kallar preventivpiller piller "nästa dag piller." Men detta tvingar dig inte att vänta till nästa dag. Du kan dricka Postinor-pillret omedelbart eller använda det i upp till tre dagar efter oskyddat samlag (kön), eller om du är rädd att den preventivmetod som du använder inte har rättfärdigat sig.

Hur man tar POSTINOR?

Förpackningen innehåller 2 tabletter.
Det första pillret bör drickas senast 72 timmar efter oskyddat sex, den andra - 12 timmar efter det första.

Acceptera Postinor ASAP! Ju tidigare desto bättre!

Ju tidigare du accepterar Postinor, desto mer troligt kommer det att vara effektivt. I det ideala fallet bör du försöka dricka det första pillret inom 24 timmar efter oskyddat samlag, eftersom det är då nödfallsmedel är mest effektiva.

Effekten av nödprevention beror på antalet timmar som har gått sedan oskyddat sex.

När kan jag ta POSTINOR?

POSTINOR är ett säkert sätt att förhindra graviditet inom 72 timmar efter misslyckad användning av ett preventivmedel eller oskyddat samlag (kön), som har en låg förekomst av biverkningar.
Om du har några allvarliga eller långvariga biverkningar efter att ha tagit Postinor-piller är det mycket osannolikt. Som regel kan du fortsätta din dag på vanligt sätt..

Ta inte POSTINOR:

Om du redan är gravid eftersom det inte fungerar, även om det inte skadar dig eller ditt foster.
Om du är allergisk mot Levonorgestrel eller andra ingredienser i Postinor.

Postinor skyddar dig inte från HIV och andra sexuellt överförda sjukdomar (STD).

Hur ofta kan jag ta POSTINOR?

Detta är inte en vanlig metod för preventivmedel. Försök att använda det så lite som möjligt, bara i nödsituationer. Men glöm aldrig: den här metoden har mycket färre biverkningar och hälsorisker än abortpiller eller medicinsk abort.

Strängt taget ska Postinor inte tas mer än en gång under en menstruationscykel. Om Postinor kommer att användas mer än en gång under menstruationscykeln, kan detta troligen störa din menstruationscykel.
Nödprevention fungerar inte lika bra som vanliga preventivmetoder. Din läkare, sjuksköterska eller familjeplaneringsklinik kan berätta för dig om långsiktiga preventivmetoder som är mer effektiva för att skydda dig från graviditet..

Om du är gravid

Om du redan är gravid fungerar Postinor-tabletten helt enkelt inte, och dessutom kommer det inte att skada varken befintlig graviditet eller fostret.
Om du tror att du är gravid, se din läkare eller familjeplaneringsklinik så snart som möjligt.

Om du redan har tagit Postinor-piller en gång sedan din senaste menstruation och nu finner att du är gravid, ta inte Postinor igen.

Vad jag ska göra om jag känner mig sjuk efter att ha tagit Postinor?

Efter att ha tagit Postinor kan vissa kvinnor (cirka 1 av 100) ha illamående eller kräkningar..

Om du kräker inom 3 timmar efter att du tagit Postinor-tablett måste du ta en ny Postinor-tablett.

Om kräkningar inträffar mer än 3 timmar efter att du tagit Postinor-piller, behöver du inte ta Postinor-piller igen.

Hur vet jag om POSTINOR-surfplattan fungerade?

Du kommer att få reda på att Postinor-tabletten fungerade när din nästa menstruationscykel börjar och cykeln visar sig vara normal.

När man ska träffa en läkare?

 • Om menstruationen är försenad i mer än 5 dagar eller om den är ovanligt tung eller liten.
 • Om du fortfarande är orolig för att du är gravid.
 • Om du har plötsliga eller ovanliga smärtor i nedre del av buken och din period är sent.
 • Om du har tvivel om din hälsa eller de preventivmetoder som passar dig bäst.

Dessutom

© 2013 Richter Gedeon Pharmaceuticals Plc.
* sannolikheten för graviditet är 1%, en metaanalys av Världshälsoorganisationen (WHO), en rapport från European Medicines Surveillance Service (EMA) daterad 07.24.2014.
** IQVIA-databaser (IMS); period Q3 1997-Q2 2019; 404 700 193 - antal nödförpackningar som tillverkas av Gedeon Richter och säljs över hela världen.

Preventionspiller Postinor

Om du har tappats av preventivmedel, hjälper speciella mediciner att förhindra befruktningen. Postinor-tabletter används för sådana nödfall. För att de ska fungera måste du studera detta läkemedel noggrant..

Vad behövs det för

 • Postinor är ett syntetiskt läkemedel som används i frånvaro av effektivitet från andra preventivmetoder när det finns en hög risk att bli gravid. Det rekommenderas i fall:
 • riva, flytta eller skjuta en manlig kondom;
 • felaktig användning av den kvinnliga kondomen;
 • för tidigt avlägsnande av andra barriärmedel eller deras brott;
 • misslyckande när man använder metoden för ofullständigt samlag;
 • ett fel vid beräkning av början av ägglossning med kalendermetoden;
 • två eller flera hormoner missades under oral preventivmedel.

Läkemedlet är effektivt endast före implantation av ägg. Det kallas en "nästa dag" -piller, det vill säga att du måste ta Postinor utan att vänta på en försening i din period. Efter bekräftelse av graviditeten kommer det redan att vara ineffektivt.

Läkemedlets sammansättning och dess frisättningsform

Innan man snabbt tar Postinor är det nödvändigt att bli mer bekant med sin sammansättning och handlingsprincip. Läkemedlet släpps endast i tablettform, två i en blåsor..

Varje piller i förpackningen är platt och rund, med en diameter på högst 6 millimeter, nästan vit. På ena sidan är graveringen "INOR".

Varje tablett innehåller 0,75 mg syntetiskt progesteron - levonorgestrel, samt ett antal hjälpämnen, inklusive stärkelse och talk. Den aktiva substansen är endast levonorgestrel.

Många orala preventivmedel använder denna substans som den huvudsakliga aktiva ingrediensen, men dess dosering i Postinor är mycket hög. På grund av den stora mängden hormon som intas åt gången, minskar risken för befruktningen.

Koncentrationen av levonorgestrel i Postinor-förpackningen är densamma som i 21 tabletter av konventionella orala preventivmedel baserat på detta hormon..

Principen om läkemedlets verkan

För att förstå hur Postinor fungerar måste du studera i detalj effekten på reproduktionssystemet för syntetiskt progesteron. Levonorgestrel har en tredubbla effekt på det:

 1. Skapar en slemhinnor i livmoderhalsen, som förhindrar penetrering av spermier.
 2. Försenar ägglossningen och förhindrar att ägget faller ner i äggledaren.
 3. Ändrar endometriumstrukturen. Dess lager blir tunnare, vilket förhindrar att det redan befruktade ägget fästs. Det avvisas av kroppen.

Vilken effekt läkemedlet kommer att vara beror på cykeln. Om du tog det före ägglossningen kommer dess försening att observeras. När den används under den andra halvan av cykeln blir endometrium tunnare.

Därför kommer läkemedlet att bli abortivt vid befruktning. När den tas till ett möte med spermier och ägg, kommer Postinor att fungera som ett aggressivt preventivmedel.

Hur effektiv

Apotekare konstaterar en hög effektivitetsnivå av läkemedlet, men endast om dess administration var i tid. På den tredje dagen efter samlag är risken för att upprätthålla en graviditet högre än vid användning av ett SOS-medel den första dagen.

Timmar efter oskyddad kontakt Procentandel framgångsrik för att förhindra befruktningen
Mindre än 24 95%

Effekten av läkemedlet försvagas med:

 • riklig kräkningar inom 3 timmar efter att ha fått en dos av hormonet;
 • flera oskyddade samlag;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen som påverkar absorptionen av ämnen i tarmlumen.

Effektiviteten beror också på cykelns fas, kvinnans fertilitet och hennes efterlevnad av instruktionerna för användningen av läkemedlet. Vi rekommenderar att antagningsreglerna följs noggrant, eftersom inte bara framgången med att förebygga graviditet utan också kvinnans hälsa beror på det.

Underlåtenhet att följa reglerna kan orsaka allvarliga skador..

Indikationer för användning

Den viktigaste indikationen för användning av detta verktyg är att förhindra en oönskad befruktning. Det rekommenderas att användas av par som inte vill förvärva avkommor inom en snar framtid, använda preventivmedel.

En stor mängd levonorgestrel kan endast användas en gång, så Postinor kan inte vara ett sätt att förhindra befruktning en gång.

Läkemedlet kan inte användas när graviditet redan har börjat provocera missfall, eftersom det inte kan påverka toner i livmodern, orsaka dess sammandragning.

Tvärtom, gestagener slappnar av organets muskler, varför graviditeten som redan börjat bevaras. Samtidigt noteras en negativ effekt på moderns tillstånd.

Villkor

Läkemedlet används oavsett dag för menstruationscykeln. Han är bara knuten till samlagets ögonblick:

 1. Den första pillen måste drickas inom tre dagar efter samlag.
 2. Det andra pillerna drickas efter 12-16 timmar. Med flera sexuella kontakter med korta intervaller mellan dem - väntetiden reduceras till 8 timmar.
 3. Om du kräker inom 3 timmar efter att du har använt läkemedlet ska du använda ett annat piller.

Det största skyddet mot oönskad befruktning uppnås om du vänder dig till nödåtgärder inom en och en halv dag efter kontakt. Om du är skyddad på grund av att ett oralt preventivmedel misslyckades med dig, måste du sluta ta det och ersätta det med skyddsmetoder.

Det är förbjudet att utöva oskyddat sexuellt samlag efter att ha tagit läkemedlet under cykeln, eftersom graviditet kan inträffa efter att läkemedlets verkan avslutats. Det är bäst att kombinera akutfarmakologi och preventivmedel för barriärer i en cykel.

Liknande droger

Har samma aktiva substans: Har en liknande verkningsmekanism:

Om det inte finns någon postinor i det valda apoteket, kommer farmaceut att rekommendera att köpa Exinor istället - F. Läkare rekommenderar oftast Mifepristone, Zhenale eller Ginepriston.

Detta beror på det faktum att dessa läkemedel är icke-hormonella läkemedel som blockerar produktionen av progesteron i kroppen. Detta leder till en tunnare endometrium och omöjligheten för implantation. Du kan ta dessa analoger inom 120 timmar efter sexuell kontakt, begått utan skydd.

Alkoholkompatibilitet

Det finns inget i instruktionerna om förenlighet med akutfarmakologi med alkohol, men en kvinna bör på egen hand komma ihåg att det är bäst att inte ta några piller med alkohol.

Att ta Postinor och doser av alkohol samtidigt är farligt eftersom alkohol leder till expansion och kraftig minskning av blodkärlen. Om detta händer under den period då livmodern börjar avvisa endometrium kan en komplikation av blödning uppstå.

Alkoholdrycker verkar på leverenzymer och får kroppen att arbeta snabbare, vilket minskar effekten av preventivmedlet. Chansen att upprätthålla en graviditet ökar. Komplikationer när man tar alkohol utvecklas inte oftare än kvinnor som inte dricker alkohol.

När man ska förvänta sig kritiska dagar?

Kritiska dagar förekommer oftast vid deras vanliga tidpunkt, men på grund av läkemedlets oförutsägbara effekt på kvinnlig cykel kan de komma tidigare. Detta betyder inte att SOS-läkemedlet kan orsaka kritiska dagar..

För de flesta flickor är början av menstruation ett tecken på att pillerna fungerade. Oftast orubblig urladdning orsakad av avstötning av en del av endometriet.

Om blödningen är för riklig, måste du träffa en läkare. Detta kan indikera en individuell reaktion på levonorgestrel. Oftast observeras denna effekt hos kvinnor med menstruationsstörningar.

Menstruationsförsening - vad är det?

Ibland ger en stor dos av hormonet motsatt effekt - hos en kvinna startar inte menstruationen i tid. Detta kan bero på flera faktorer:

 • allvarligt hormonellt fel, vilket resulterar i störningar i reproduktionssystemet;
 • medicinen störde funktionen och strukturen hos livmoderns inre foder;
 • det fanns en komplikation i form av endokrin eller gynekologisk patologi;
 • en ektopisk graviditet har utvecklats.

Det är värt att kontakta en läkare om det inte finns några perioder på länge, förseningen har överskridit 2 veckor.

Gynekologen kommer att rekommendera en undersökning, förskriva tester och ultraljud av livmodern. Detta kommer att hjälpa till att känna igen fostrets ektopiska utveckling och andra patologier. I sällsynta fall innebär en försening att medicinen inte fungerade - graviditeten var kvar.

Finns det en fara när den tas under amning eller graviditet?

Om du vill ta Postinor för att avsluta graviditeten i de tidiga stadierna, kommer du inte att kunna uppnå ditt mål. Det är värdelöst i utvecklingsstadiet av fosterägget, där livmoderväggen implanterades..

När du använder läkemedlet och inte veta om graviditet bör du inte vara rädd för barnet, eftersom läkemedlets teratogena effekt inte avslöjades under kliniska prövningar.

Vid amning är det inte önskvärt att ta detta preventivmedel. Läkarnas åsikter om hans förenlighet med amning delades. Några av dem tror att det en stund är nödvändigt att stoppa naturlig utfodring och tillfälligt överföra barnet till blandningen.

Andra specialister kan rekommendera att ta p-piller omedelbart efter amning och vänta 8 timmar innan nästa. Detta beror på att levonorgestrel inte samlas i mjölk..

Hur ofta kan jag använda SOS-preventivmedel??

Under en menstruationscykel är det tillåtet att dricka högst 1,5 mg levonorgestrel, eftersom livshotande patologier kan utvecklas på grund av höga doser av hormonet. I synnerhet blödning av livmodern.

Detta beror på det faktum att nivån av gestagener som är ansvariga för tjockleken på endometrialskiktet ökar i blodet. Efter avstötning av kroppen är svår blödning möjlig. Det kan leda till järnbristanemi eller leda till en kvinna döds med en minskning av blodkoagulation.

Det är förbjudet att använda Postinor och liknande medel för flera cykler i rad, eftersom det leder till negativa konsekvenser. Tillåtet intagintervall från 3 till 5 månader.

Enligt WHO kan detta läkemedel påverka utvecklingen av framtida graviditeter. Vid ofta katastrofprevention kommer fosterägget inte in i livmodern utan utvecklas i äggledaren. Detta händer med en kontinuerlig försämring av hennes motoriska färdigheter..

Är nödåtgärder nödvändiga om samlag inträffar under menstruationen??

Oskyddat sex under menstruationen leder sällan till en framgångsrik befruktning, men i vissa fall inträffar graviditet:

 • med hormonellt misslyckande;
 • på grund av spontan ägglossning;
 • ägg bevaras av okända skäl.

Fortplantningssystemet är ett av de mest komplexa i kroppen. Därför kan det inte sägas exakt när ägglossning sker hos en viss tjej. Nödprevention bör hanteras om en kvinna:

 • instabil menstruationscykel;
 • det har redan förekommit fall av spontan ägglossning;
 • skydd har tidigare gjorts med orala preventivmedel.

I dessa situationer förekommer graviditet i 90% av fallen. Med sådana fel i kroppen bör Postinor tas endast under övervakning av en läkare.

Vissa experter är emot dess användning, eftersom hormonslag kan förvärra en kvinnas befintliga sjukdomar.

Kontra

En stor dos syntetiskt hormon är inte säkert för den kvinnliga kroppen. Därför är det förbjudet att ta det med:

 • under 16 år;
 • leverens åkommor som orsakade dess dysfunktion;
 • livmodersblödning eller tendens till dem;
 • laktation;
 • intolerans mot enskilda komponenter;
 • infektioner av olika etiologier, inklusive kroniska;
 • maligna tumörer som finns i någon del av kroppen;
 • med enzymbrist - nedsatt glukosabsorption, brist på laktas;
 • tendens till trombos på genetisk nivå;
 • predisposition för Crohns sjukdom.

Vid åkommor i matsmältningssystemet kan det vara ineffektivt, på grund av den eventuella negativa inverkan i denna situation är det värt att använda akuta åtgärder med försiktighet.

På samma sätt med gallvägsproblem. Om en kvinna har en cancertumör kan hormonell obalans provocera hennes tillväxt, därför, om onkologi misstänks, är SOS-åtgärder förbjudna.

Vad är läkemedlet skadligt?

Detta preventivmedel leder till en stark hormonell obalans. Detta leder till en kränkning av blodkoagulation, vilket inte bara kan ses hos kvinnor med en benägenhet till denna sjukdom, utan också hos friska.

Det kan vara farligt om du tar detta botemedel ofta. Eftersom en fristående blodpropp kan blockera hjärtat eller hjärnans vaskulära lumen, vilket kan leda till omedelbar död eller stroke.

Den andra faran för läkemedel med maximal dosering av hormoner är början av infertilitet. Kvinnor som har ett eller flera problem riskerar mest att få denna komplikation:

 • menstruation med högt blodflöde, varar mer än 4-5 dagar;
 • regelbundet utflöde av blod i mitten av cykeln;
 • tendens till blödning från livmodern;
 • magra regelbundna perioder (brun urladdning istället för blod);
 • smärtsam och oregelbunden menstruation.

När man använder akut preventivmedel försvinner äggstockarnas funktioner, de börjar slänga ut mindre hormoner i blodet. Därför kan du märka en förändring i karaktären av menstruation, funktionsfel och en fullständig frånvaro av kritiska dagar.

Med amenorré utvecklar patienten ihållande infertilitet. Du kan bli av med detta bara med hjälp av en snabb gynekologbehandling.

Läkemedlet är farligt när det används mer än fyra gånger per år. De kan inte skyddas ständigt.

Bieffekter

De flesta friska kvinnor från Postinor har inga biverkningar. Men hormondosen blir ofta utlösaren för kroniska sjukdomar och de som uppstår i hemlighet. En enda dos av en hög dos av levonorgestrel kan verka på olika kroppssystem:

 • matsmältningsstörningar: kräkningar, diarré, illamående;
 • nedsatt koordination, huvudvärk, yrsel;
 • rita smärta och obehag över pubis;
 • symtom som trast - klåda, urladdning;
 • försening i början av regelbunden menstruation (normalt upp till 5-7 dagar);
 • förändringar i bröstet: det ökar i storlek, blir smärtsamt, tätt;
 • blödning i mitten av cykeln;
 • influensaliknande symtom: värk i kroppen, feberkänsla;
 • apati, dåsighet, minskad prestanda.

Om dessa symtom uppträder, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Om du tar läkemedlet sällan och strikt enligt instruktionerna, är risken för biverkningar av det minimal.

Dessutom behöver varje organism tid för att återställa sin hormonstatus. Vanligtvis är det bara reproduktionssystemet som lider - allvarliga fel i menstruationscykeln observeras, metabolism störs och akne uppträder.

En kvinna kan uppleva blödningar som hon inte kan stoppa på något sätt. Om detta symptom uppstår måste du träffa en läkare så att han utför behandling. I svåra fall placeras en patient med blodförlust efter nödprevention på ett sjukhus.

Vad händer med en överdos?

När du tar en stor mängd läkemedel kan blödning och illamående uppstå. Sådana fall beskrivs inte i specialister. Efter symptomatisk behandling förväntas äggstocksaktiviteten vara fullständigt undertryckt..

En överdos av läkemedlet leder till utveckling av infertilitet, vilket kommer att vara svårt att svara på terapi. Kvinnor som bestämmer sig för att ta Postinor måste förstå att en tablett innehåller lika mycket syntetiskt progesteron som kroppen producerar på ett år. Det är värt att vara försiktig med det här verktyget..

Interaktion med andra läkemedel

Om du använder andra läkemedel är det bättre att överge användningen av Postinor, eftersom det kanske inte är effektivt eller kommer att förändra egenskaperna hos andra läkemedel. En ökning av sannolikheten för graviditet observeras när du tar Postinor tillsammans med:

 • barbiturater (särskilt fenytoin, karbamazepin, primidon);
 • tetracykliner;
 • griseofulvin;
 • ampicillin;
 • medel innehållande johannesört;
 • nevirapin;
 • lansoprazol;
 • ampreclavil;
 • topiramat;
 • takrolimus;
 • oscarbazepine;
 • ritonavir;
 • rifampicin;
 • rifabutin.

Hypoglykemiska läkemedel och antikoagulantia, när de tas samtidigt med detta preventivmedel, förlorar en del av deras egenskaper. Om du tar glukokortikosteroider, kommer deras koncentration i plasma att öka med samtidig administrering av hormoner.

Levonorgestrel ökar toxiciteten för cefalosporiner, eftersom det hämmar deras metabolism. När du tar mediciner samtidigt med detta hormon måste du konsultera en läkare.

Lagrings- och försäljningsfunktioner

Du kan köpa Postinor i nästan vilket apotek som helst, det här är ett relativt billigt preventivmedel. Priset varierar från 350 rubel till 900. Kostnaden beror på tillverkaren och regionen där du vill köpa det här verktyget. Till skillnad från andra stater så säljs detta preventivmedel i Ryssland utan disk.

Du måste förvara tabletterna vid rumstemperatur från 15 till 25 grader. Om ditt hem är varmt väljer du ett skåp för förvaring av medicin, som ligger borta från värmeapparater.

Du bör inte placera läkemedlet i badrummet eller kylskåpet, eftersom det kan ändra dess egenskaper från detta. Förvara inte en blister med tabletter i fönsterbrädan.

Recensioner av läkare och kvinnor om läkemedlet

"Nöd" -skydd med Postinor och piller som han för många kvinnor är den enda vägen ut om det finns ett hot om oönskad graviditet.

Läkare rekommenderar att man tar till detta läkemedel endast i situationer där abort är skadligt för en flicka. Kvinnor anser själva ett frälsningsmedel om den huvudsakliga metoden för preventivmedel har misslyckats.

Ofta kan du hitta negativa recensioner av detta läkemedel på grund av att graviditeten har överlevt. Apotekare hävdar att detta endast är möjligt om instruktionerna inte följs..

Överväg inte läkemedel med levonorgestrel-universalmiddel vid graviditet. De kan inte fungera som huvudmetoden för preventivmedel. De kan endast användas i hopplösa situationer..

Varje kvinna måste utvärdera riskerna tillräckligt innan hon dricker Postinor. Konsekvenser efter administration kan vara oförutsägbara..

Utövarjournalist, kontrollerar själv recept.
Han vet allt om män och traditionell medicin.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening av menstruationen

Försenad menstruation: rotorsakerVad är menstruationscykeln? Hur man förstår att förseningen av menstruationen började? Försenad menstruation är en av de vanligaste klagomålen hos patienter på det gynekologiska kontoret....

Orsaker till viktökning före menstruation: provocerande faktorer

Nästan alla kvinnor i reproduktiv ålder märker viktökning under menstruationen. Liknande förändringar observeras med den kvinnliga kroppen av flera orsaker: på grund av hormonell obalans, metabolisk avmattning, förekomsten av PMS, vattenretention i kroppen....

Ägglossning och cellliv

Hur länge lever ett ägg efter ägglossningen?Ägglossningsprocessen sker som regel en gång per cykel. Om upprepad ägglossning observeras i en cykel, kan detta indikera ett fel i kvinnans kropp....