Orsaker och behandling av vaginal blödning, men inte varje månad

Blödning

Regulariteten i menstruationen, måtten på fläckar som inte varar mer än en vecka indikerar hälsan hos en kvinna. Om de förefaller oväntat eller är för rikliga och långa, diagnostiserar gynekologer dysfunktion eller fel i reproduktionssystemet.

Typer av dysfunktion

Inom gynekologi finns det flera möjliga typer av denna patologi. Beroende på dem kan intensiteten av blödningar och dess konsekvenser variera. Först av allt är blödning vaginal och livmoder - på platsen där det inträffar. Den förstnämnda förekommer ofta när man skadar väggarna i slidan och vulva, infektion med infektionssjukdomar. Den andra - med patologier i utvecklingen av graviditet, förlossning, i den tidiga postpartum perioden.

Arten av urladdningen är möjlig:

 • acykliskt - medan blodet från vagina uppträder spontant och inte motsvarar den förväntade tiden för menstruationens början, i detta fall talar vi om metrorragi;
 • cyklisk - urladdningen börjar med jämna mellanrum, sedan pratar de om menorrhagia.

Menstruationen åtföljer kvinnor från tonåren, med upp till 80 ml blod förlorat varje månad. Om dina perioder kommer oregelbundet, och volymerna av blod som frigörs överstiger nämnda hastighet, måste du undersökas för att identifiera orsaken till dysfunktionen.

orsaker

För att exakt bestämma orsakerna till blödning från slidan måste du genomgå ett komplett utbud av diagnostiska procedurer. Dysfunktion orsakas vanligtvis av:

 • hormonella störningar som leder till patologisk blödning;
 • iatrogena orsaker, som inkluderar spiraler installerade i livmoderhålan, långvarig användning av p-piller eller läkemedel som skyddar mot blodproppar;
 • patologier vid graviditet eller förlossning;
 • patologier i utvecklingen av en kvinnas inre könsorgan;
 • överträdelser under postpartum-perioden;
 • patologier som utvecklats under klimakteriet;
 • skador i livmoderhalsen eller kroppen.

Ofta upptäcks problemet efter samlag eller under det - okarakteristisk urladdning, ömhet i slidan uppträder. Oftast orsakas detta av otillräcklig fukt i detta område. Detta kan hända vid klimakteriet, hormonella problem eller dålig funktion av körtlarna som ansvarar för utsöndring av vaginalvätska..

Under graviditet talar smärta och ansvarsfrihet om patologier, och symtom kan uppstå både i de tidiga stadierna och före förlossningen. I de flesta fall är det en larmklocka som indikerar möjligheten till missfall.

Endast implantationsblödning anses vara normal, men den är kortvarig och inträffar redan före förseningen. När könssjukdomar är smittade är liknande klagomål också karakteristiska. Ibland kommer tecknen att kännas först en stund efter den oskyddade handlingen, och kvinnan förbinder inte dessa händelser med varandra. Vaginal torrhet känns.

Utseendet på erosion, polyper och till och med cancer är också åtföljt av blod från slidan. Processen för deras förekomst och utvecklingen av sjukdomen kan leda till urinproblem. Ibland i urinen kan du också märka att röd ingår. Till och med vanlig stress, som varje person upplever i olika livsfaser, kan leda till oegentligheter i menstruationscykeln och blödningar. I vilket fall som helst måste detta oroande symptom tas på allvar och omedelbart söka medicinsk hjälp..

Med blödning finns det inga fall där en medicinsk intervention kan vänta. Ju snabbare en kvinna besöker en klinik, desto bättre.

Diagnostik

Det snabbaste sättet att genomföra en undersökning, upprätta en diagnos och starta behandling är att hjälpa en kvinnas menstruationskalender. Vissa försummar dess förvaltning, och sedan på läkarmottagningen kan de inte jämföra tidpunkten, varaktigheten och intensiteten för utskrivning de senaste åren.

Förutom att studera de menstruationscykler som är karakteristiska för patienten undersöker läkaren henne på en gynekologisk stol. Han tar en vattpinne från livmoderhalsen för att se till att det inte finns några dysplasi och cancer. En ultraljudundersökning visas också, under vilken tjockleken på endometriumet mäts - det inre skiktet i livmodern, som avgår under menstruationen. Ofta föreskriver gynekologer också bloddonation för hormoner. Om patienten är mer än 45 år är en endometrial biopsi nödvändig. Vid diagnos beaktas resultaten från alla ovanstående studier samt kvinnans klagomål.

När och till vilken läkare

Inte varje kvinna kan förstå med tiden att det finns blod från slidan, men inte menstruationen. Därför bör du känna till villkoren för att du ska se en läkare:

 • förekomsten av blodproppar under menstruationen;
 • spotting under eller efter sex;
 • hypotoni, svaghet, etablerad anemi;
 • ökad ömhet i menstruationen;
 • en ökning av kroppstemperaturen med blod från könsorganen;
 • menstruation som varar mer än sju dagar;
 • uppkomsten av blod mellan menstruationen - mitt i en cykel.

Om klagomål dök upp efter kejsarsnitt är det nödvändigt att informera barnläkare-gynekolog om detta..

Ljust rött blod i stora volymer kan indikera att återställningen av epitel är dålig. Därefter gör läkaren ytterligare undersökningar som är utformade för att utesluta tårar i livmoderhalsområdet, dåligt placerade suturer, oregelbundenheter i rengöringsproceduren och morkrester i livmoderhålet.

Till att börja med bör patienten få en tid hos en terapeut, som kommer att leda henne till en gynekolog. Men om blodförlusten är stor är det första de gör att ringa en ambulans.

menorragi

Om blod från slidan släpps cykliskt, diagnostiseras menorragi. Det kan finnas många skäl till detta tillstånd, de vanligaste av dem är endometritis, mimom och endometrios. Dessa patologier leder till det faktum att väggarna i livmodern förlorar sin förmåga att dras normalt. Som ett resultat varar blödningar under menstruationen, som skulle vara 4–7 dagar, mycket längre.

Menorrhagia kännetecknas av urladdningens natur - blodproppar finns i dem. Under en sådan blödning upplever en kvinna en förlust av styrka, svaghet och kan klaga på ofta yrsel, som ibland leder till svimning. Om du inte konsulterar en läkare under lång tid och inte stoppar blodet från slidan, kan en svår form av anemi utvecklas..

endometrit

Det kännetecknas av inflammation i livmodern. En kvinna kan klaga på feber, frossa, smärta i nedre del av buken. Livmodern i sig ökar i storlek och blir smärtsam när man palperas. Om en snabb behandling inte genomförs blir sjukdomen kronisk. I detta fall förekommer inte febern längre, symtomen (inklusive smärta) försvagas och diagnosen av sjukdomen blir svårare.

Det förekommer ofta fall av endometritis under den tidiga postpartumperioden samt efter abort.

myom

En neoplasma lokaliserad i livmoderns muskelskikt. Det är godartade och alltid hormonberoende, oftare oroande kvinnor över 35 år. Symtom på fibroider är smärta i buken, liksom obehag under avföring och urinering. Ibland kan patienten ta tecken på fibroider för cystit. Palpation avslöjar en ökning av livmodern och med ultraljuddiagnostik, en ojämn, tuberös yta och en förtätning av dess muskelskikt. Ingen ömhet. I vissa fall, med fibroider, är fläcken acyklisk.

endometrios

Det är också en livmoders patologi. Samtidigt noterar läkarna algodismenorea (livmoderns ömhet) när de känner sig. Tillståndet ökar med sjukdomsförloppet. Själva livmodern blir större, men upprätthåller en slät yta..

metrorragi

När acyklisk blödning inträffar spontant, noterar läkarna metrorragi. I detta fall är utseendet på fläckar inte på något sätt förknippat med datumet för den påstådda menstruationen. Ofta öppnar blödningen med fysisk och psyko-emotionell överbelastning, lever i ogynnsamma miljöförhållanden, liksom med tumörer och funktionsfel i det endokrina systemet..

Den första sådana blödningen indikerar ett akut stadium av sjukdomen. Om den inte behandlas blir den kronisk, då blir intermenstruell blödning ofta.

Anovulatorisk metrorragi

Denna form är typisk för tonåriga flickor med en ostadig menstruationscykel, liksom för kvinnor som upplever en klimakteriet. Själva namnet indikerar frånvaron av ägglossning. Detta beror på det faktum att corpus luteum inte längre bildas, menstruationen inte kommer i tid, men varar längre än förfallodagen.

Postmenopausal metrorragi

När äggstockarnas arbete börjar försvinna och fertiliteten förloras noterar kvinnor oregelbundet menstruationsflöde. Efter en tid slutar de helt. Om klimakteriet redan har börjat och blödningar från vaginala hålrummet öppnas på dess bakgrund, är detta en allvarlig anledning att omedelbart konsultera en läkare. Patologi kan prata om tumörer, både godartade och maligna..

All blödning efter menopausen bör inkludera all fläckning om menstruationen är frånvarande i ett år eller mer.

Behandling

Om diagnosen är korrekt kan en snabb behandling hjälpa till att snabbt förbättra kvinnans tillstånd. Men när vaginal blödning just har upptäckts och blodförlust är riklig, kan ett ambulanssamtal krävas..

Hur man stannar snabbt

För att minska vaginal blodförlust eller stoppa det måste du:

 1. Ta rätt position: sträck ut på ryggen, sätt fötterna på en kudde eller något annat ganska högt föremål.
 2. Lägg en våt, kall handduk eller en flaska kallt vatten på området under buken. Detta hjälper till att minska blodkärlen och därmed minska blödningen..
 3. Drick sött te eller bara en stor mängd varmt vatten för att fylla på kroppens vätsketillförsel och förhindra uttorkning.
 4. Ta askorbinsyra och dicinon för att stoppa blod från livmodern.

Du får inte i något fall klättra i ett varmt bad om blodet har gått, eller fortsätta någon behandling utan att rådfråga en läkare.

Drogterapi

Läkemedelsbehandling syftar till att stoppa blödning, eliminera dess orsaker och bekämpa anemin som har uppstått till följd av den. Dessutom föreskriver läkare vitaminkomplex och vätskeintag (te med buljong eller rosebär är särskilt anges).

Behandlingsförloppet inkluderar nödvändigtvis medel för att stimulera livmodermusklerna, såsom oxytocin och ergotamin. De kompletteras med hormonella läkemedel som normaliserar periodiciteten i menstruationen - Dufaston och Norkolut.

Infusionsmetoder

Under infusionsbehandling administreras läkemedlet till patienten subkutant eller intravenöst. Detta görs för att återställa balansen mellan vatten-elektrolyt och syra-bas. Det är emellertid möjligt att fortsätta till sådana metoder endast efter ett fullständigt botemedel mot blödning..

Gynekologen kan också stoppa blödningen med den kirurgiska metoden, och använder sig av utmattning av livmoderhålan. Han kontaktas i fall där det inte finns tid att genomföra en hormonundersökning under postpartum perioden.

ethnoscience

Eftersom kvinnor har upplevt blödningar hela tiden erbjuder traditionell medicin sina egna sätt att hantera dem. De mest effektiva är avkok och tinkturer från en herdsväska och nässlor. Om du tar en avkok från en herdepåse, kommer blodkoagulationen att förbättras och urladdningen upphör med tiden. Men denna metod för behandling är inte lämplig för kvinnor som lider av hemorrojder eller som bär barn.

Nässlor extrakt i en mängd upp till 50 droppar per dag stoppar blödningen på grund av tillförsel av vitaminer och syror till kroppen. Denna ört är ofarlig i måttlighet och passar de flesta kvinnor. Dessutom kan du brygga te med en blodgryta, vattenpeppar och ryllik. Om effekten inte inträffar inom två dagar är det nödvändigt att stoppa självmedicinering och konsultera en läkare.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Om du inte kontaktar en läkare kan du få komplikationer. Dessa inkluderar anemi, yrsel, svimning, missfall under graviditet, till och med koma och död. I avancerade fall kan urinsystemet påverkas, såväl som blod från slidan under avföring.

Risken för att utveckla infertilitet ökar också. Om inflammationen eller infektionsprocessen inte stoppas i tid, såväl som i avsaknad av behandling av tumörer, kan ett fullständigt avlägsnande av livmodern och slidan vara nödvändigt.

Prognos och förebyggande

Om utseendet på blod från slidan inte orsakas av allvarliga sjukdomar som cancer, kan behandling och återhämtning ta mindre än en månad. Om detta symptom uppträder hos en kvinna under graviditeten, i de flesta fall ger snabb tillgång till medicinsk hjälp dig att rädda fostret. Hur som helst, ju tidigare en kvinna går till läkaren, desto bättre är prognosen för hennes botemedel.

För att minska sannolikheten för patologier förknippade med vaginal blödning, rekommenderar läkare:

 • bli av med dåliga vanor;
 • markera menstruationsdagarna i en speciell kalender;
 • ta graviditetsplanering på allvar;
 • besök din gynekolog regelbundet för en undersökning.

Om dessa åtgärder inte hjälpte till att skydda dig själv, bör du inte försena med en appell till en gynekolog. Endast han kommer att kunna svara på frågan varför det finns blod från slidan och hjälpa till att hantera problemet. Ju snabbare diagnosen ställs, desto lättare blir det att eliminera orsaken till blod från slidan och normalisera en kvinnas urogenitala system. Försening med läkarbesök kan vara hälsofarligt..

Vaginalblod

Varför visas vaginalblod utanför menstruationen?

Blod från slidan som uppträder utan menstruationsperioden bör inte bli obemärkt. När allt kommer omkring blir sjukdomen oftast orsaken till dess utseende. Och kraftiga blödningar kan till och med vara livshotande. Tänk på flera vanliga orsaker till att en kvinna blödar från slidan..

Efter kärlek.

Det faktum att råhet kan framkalla skador i slidan och livmoderhalsen är förståeligt. Det är också tydligt att ett sådant fenomen (blodets utseende) anses vara normalt om detta är tjejens första upplevelse. Blodigt utflöde efter samlag inträffar med förlusten av oskuld. Men om detta hände med en kvinna som länge har haft ett sexuellt liv, har hon troligtvis problem med livmoderhalsen.

Det kan vara en polypp, cyster, prekancerös eller till och med cancersjukdom. Tyvärr är sjukdomar i livmoderhalsen oftast asymptomatiska, och kvinnan själv kan inte på något sätt veta vad som händer inuti henne. Det är därför du måste besöka en gynekolog minst en gång per år för undersökning och utlevering av utstryk från livmoderhalsen.

Om ditt blod har gått från slidan efter sex, och mer än en gång, utan anledning, det vill säga på inget sätt kopplat till menstruation - måste du besöka en läkare. Det finns till och med speciella rum för förebyggande och behandling av livmoderhalssjukdomar. Dra inte åt!

Skylla preventivmedel

Många kvinnor väljer hormonpiller som ett sätt att förhindra oönskad graviditet. Det är bekvämt, säkert och effektivt. Men detta preventivmedel har många nackdelar - det är behovet av att dricka piller tydligt enligt schema och biverkningar. Dessa fenomen inkluderar bara fördelningen av blod från slidan. Detta borde inte bry sig, om bara lite utstryk. Vanligtvis försvinner allt efter 3-4 månader efter att ha tagit läkemedlet. I extrema fall kan du byta till tabletter med en något högre koncentration av hormoner.

Intermenstruell blödning kan uppstå när du saknar ett piller. Om en kvinna bara glömde att dricka 1 eller flera tabletter. I en sådan situation kan graviditet dessutom mycket väl inträffa.

Det vi skrev tidigare hänvisar till regelbunden preventivmedel. Men blod kan också förekomma en tid efter att du har tagit en p-piller vid nödsituationer. Detta är en mycket vanlig biverkning..

Ålder är sådan.

Hos flickor observeras ofta så kallade juvenilblödningar under de första 2-3 åren efter den första menstruationen. Skälen till detta är olika: fysisk aktivitet, dålig eller vitaminfattig näring, stress, hormonella störningar, samt gynekologiska och icke-gynekologiska sjukdomar. Vid en sådan situation, och ännu mer om blodproppar från slidan har dykt upp, måste du gå till en gynekolog. En undersökning (för jungfruer genom anus) och ultraljud i könsorganen kommer att utföras. Vid behov skickas flickan på samråd med andra relevanta specialister. Glöm inte att blödning, särskilt tung och (eller) långvarig, orsakar anemi och ibland till och med livshotande.

Blödar i den förväntade modernen

Blod från slidan under graviditeten är ett symptom på ett hotat missfall eller abrupt placenta. Detta symptom, även om bara några droppar blod har släppts, är ett tillfälle för ett brådskande besök hos en läkare. Kanske kan du fortfarande göra något och behålla graviditeten.

Å andra sidan kan en liten mängd blod före förlossningen vara normen om det är blodiga strimmor i slemstiftet, som lämnar livmoderhalsen strax före barnets födelse. En liten daub kan också vara normen om en gynekologisk undersökning utfördes före förlossningen. Under denna period börjar livmoderhalsen att öppnas och kan lätt blöda när den fysiskt utsätts för den.

Det är en sjukdom

Om en kvinna har blod från slidan, men inte menstruation, kan det vara ett tecken på adenomyos och (eller) livmoderfibroider. Dessa är mycket vanliga kvinnliga gynekologiska sjukdomar. Och de bestäms helt enkelt - med hjälp av ultraljud och hysteroskopi.

Tyvärr är båda sjukdomarna obotliga. Mer exakt är den enda kardinalbehandlingen avlägsnande av livmodern eller, i fallet med myom, dess borttagning. Men symptomen börjar spontant försvinna under klimakteriet, när äggstockarna slutar fungera eller under graviditeten, eftersom båda sjukdomarna är hormonberoende. Fram till denna punkt, om det inte finns några kontraindikationer, kan en kvinna ta orala preventivmedel eller hormonersättningsterapi. Detta underlättar i de flesta fall i hög grad en kvinnas liv. Smärta och blödning stoppar.

Vaginalblod, men inte varje månad: skäl att vända sig till

Det fysiologiska inslaget hos kvinnor är den månatliga urladdningen av blod från slidan. Inom medicin kallas detta fenomen menstruation. Men under påverkan av ett antal exogena och endogena faktorer uppstår funktionsfel i kvinnliga kroppssystem, vilket leder till att blodmassor uppträder före planen. För att undvika negativa konsekvenser med vaginal blödning av patologiska former rekommenderas att du omedelbart konsulterar en läkare.

Typer av dysfunktion

Volymen av blod som frigörs under menstruationen beror på de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp och i genomsnitt 40-80 ml. Om denna norm överskrids talar utseendet på svår smärta och utsläppets längd i mer än sju dagar om vaginal eller livmodersblödning. Den första typen av dysfunktion uppstår främst på grund av infektion eller mekaniskt trauma i könsorganen, och den andra är resultatet av funktionsfel i ägglossning, hormonell bakgrund eller gynekologiska sjukdomar.

Vaginal blödning klassificeras enligt grundorsaken till deras förekomst:

 • menopausdysfunktion;
 • en utströmning av blod under graviditet och postpartum;
 • juvenil. Störning i menstruationscykeln under puberteten (8-14 år) som inte är associerad med organiska patologier;
 • iatrogen. Inträffar efter introduktionen av IUD, med trombolytika, blodplättar, antikoagulantia, orala preventivmedel;
 • organisk. Förknippat med utvecklingen av patologier i könsorganen;
 • dysfunktioner på grund av hormonella störningar.

En ökning av volymen utsöndrat blod under menstruationen på mer än 150 ml kallas menorrhagia. Menstruationens varaktighet i detta fall överstiger 7 dagar. Om den acykliska karaktären av blödningar under den intermenstruella perioden observeras, talar de om metrorragi.

orsaker

Exogena faktorer för förekomst av blod från slidan i vissa fall anses vara normen. Sådana fenomen är säkra för kvinnors hälsa. För att återställa reproduktionssystemets korrekta funktion behöver de vanligtvis inte gå till sjukhus och genomgå en lång behandling.

Yttre orsaker till dysfunktion:

 • tar hormonella preventivmedel. Denna metod för graviditetsskydd väljs av 16-40% av kvinnorna, med tanke på det som det säkraste. Dessutom har sådana läkemedel många biverkningar. En av dem inkluderar intermenstruell blödning. Det andra alternativet för att det förekommer i en sådan situation är att hoppa över att ta en dos av ett preventivmedel;
 • stress, fysisk aktivitet, en obalanserad diet återspeglas i utvecklingen av dysfunktion hos flickor under de första 2-3 åren efter början av menstruationen. Att försumma en lösning på problemet hotar utvecklingen av anemi;
 • implantation av ägg. Efter ett tag uppträder knappt fläckar, som försvinner efter 2-3 dagar. Detta fenomen anses vara normen;
 • trauma i livmoderhalsen, vagina under förlossning eller grovt samlag. Vanligtvis löses problemet direkt på gynekologens kontor;
 • förlust av oskuld;
 • gynekologisk undersökning av en kvinna omedelbart före förlossningen;
 • uttalandet från marinen. Utseendet efter förfarandet med blod från slidan med föroreningar i slem indikerar behovet av att ersätta spiralen;
 • ägglossningsblödning som förekommer strikt 10-15 dagar efter den sista menstruationens början hänvisas också till standardalternativen. Samtidigt märker kvinnor fläckar på tvätten. Deras längd överstiger inte 2-48 timmar.

Det finns ett antal patologiska orsaker till vaginal blödning. I följande situationer behöver en kvinna akut läkare:

 • ektopisk graviditet;
 • könsinfektioner (trikomoniasis, mykoplasmos, klamydia, etc.). Inflammation i bäckenorganen kännetecknas av en brun färg av framstående blodmassa, smärta under samlag och urinering i nedre del av buken;
 • risk för missfall eller för tidig födsel;
 • placentabbrott;
 • gynekologiska sjukdomar (adenomyos, uterus fibroids, polyper, erosion, endometritis, polycystiska äggstockar, endometrios, fibrom);
 • ökade östrogennivåer, tillsammans med torra vaginalväggar. En utströmning av blod observeras efter fysisk ansträngning, under samlag och efter det;
 • cysta;
 • cancer i livmodern, dess nacke eller vagina. Blodutladdning är vanligtvis knapp, men när tumören sönderfaller ökar mängden och en fetid lukt uppträder;
 • blodsjukdomar;
 • levercirrhos;
 • minskad sekretion av prolaktin och sköldkörtelhormoner.

Vid hemorrojder, polypper och fibromyom observeras blod från slidan under tarmrörelser.

För att eliminera blödningar som har uppstått mot bakgrund av hormonella störningar, sjukdomar i det reproduktiva, kroppens endokrina system, är det möjligt endast genom medicinering eller kirurgi. Oändlig behandling av sådana avvikelser är dödlig.

Diagnostik

För att bestämma varför det finns blod från slidan och vilken behandlingsmetod att välja i ett särskilt fall måste patienten genomgå följande diagnostiska procedurer:

 • undersökning i gynekologisk stol;
 • en undersökning för att identifiera en möjlig orsak till dysfunktion;
 • en smet på floraen för att klargöra typen av misstänkt infektion;
 • hCG-blodprov;
 • Ultraljud av bäckenorganen. Förfarandet låter dig bekräfta eller utesluta graviditet, hotet om missfall, neoplasma i livmodern och slidan genom att ange tjockleken på det inre skiktet i endometrium. Ultraljud föreskrivs i närvaro av en IUD för att klargöra riktigheten av dess plats;
 • ett blodprov för hormonnivåer;
 • endometrial biopsi. Se till att genomföra vid en ålder av en kvinna nära klimakteriet;
 • allmän analys och biokemi i blodet. Kontrollera halten av hemoglobin, blodplättar, vita blodkroppar, protrombinindex. Resultaten ger en möjlighet att studera de faktorer som påverkar blodkoagulation, för att klargöra förekomsten av inflammation, anemi;
 • om det finns misstankar om hormonsvikt, förskrivs ultraljud i binjurarna och sköldkörteln;
 • för att bekräfta diagnosen ektopisk graviditet, utförs en punktering genom den bakre vaginala fornixen;
 • calposcopy. Utfördes med mikroskop för att upptäcka erosion och dysplasi av epitelet;
 • i frånvaro av tecken på inflammation och trauma utförs hysteroskopi. Kontraindikationer för proceduren är cancer i livmoderhalsen, graviditet, kraftig blödning.

Om en kvinna med kraftiga blödningar tas bort i en ambulans utförs alla diagnostiska åtgärder på ett sjukhus på akutbasis. De samordnade åtgärderna från läkare syftar till att eliminera orsakerna till dysfunktion och rädda patienten från döden.

Vad är farligt och vem man ska kontakta

Om en kvinna har blod från slidan, men det är inte menstruation, om hon har följande symtom, bör hon besöka en gynekolog snart:

 • smärtsamt samlag;
 • blödning efter sex;
 • fullständig impregnering av blodkudden på 1-1,5 timmar;
 • ökad svaghet, lågt blodtryck, orsakar trötthet;
 • uppkomsten av mörka blodproppar under menstruationen;
 • ökad kroppstemperatur mot bakgrund av blodiga effusioner;
 • urladdningsvolymen överskrider normen.

Dessa symtom kan indikera utvecklingen av allvarliga patologier som, om de inte behandlas, kan vara dödliga.

De negativa effekterna av dysfunktion inkluderar följande fenomen:

 • järnbristanemi som leder till hypoxisk koma;
 • trauma med medvetenhetsförlust;
 • under graviditeten är ett missfall högt;
 • felfunktion av inre organ;
 • infertilitet;
 • blödning efter införandet av en IUD ökar risken för infektion och inflammation i bäckenorganen;
 • problem med att bära fostret;
 • uterus borttagning;
 • blod från slidan under en intrauterin graviditet indikerar ett brott i äggledaren. I avsaknad av medicinsk vård står patienten inför döden.

Den första läkaren en kvinna bör kontakta är en gynekolog. Om de diagnostiska resultaten indikerar frånvaron av gynekologiska problem, då baserat på symtomen, ger läkaren en remiss till en nefolog, hematolog, endokrinolog, proktolog.

menorragi

De huvudsakliga orsakerna till fenomenet inkluderar neuropsykisk overstrain, ovariell dysfunktion, inflammatoriska processer i könsorganen och livmoders tumörer Sjukdomar åtföljs av en minskning av livmoderväggens sammandragning, vilket leder till en ökning av menstruationens varaktighet och utsöndrat blodvolym. I detta fall uppträder blodproppar, en kvinna upplever ständigt trötthet, yrsel. Menorragier åtföljs ofta av besvimning..

Funktioner i manifestationen av dysfunktion i olika patologier:

 • endometrit. Inträffar efter abort eller förlossning. I det akuta steget stiger temperaturen till 38-38,5 grader, den nedre buken är mycket öm. Ultraljud avslöjar en förstorad eller komprimerad livmoderkropp. Under palpation klagar en kvinna på svår smärta. Blodmassor ofta med föroreningar av pus. Den kroniska formen är vanligtvis asymptomatisk. Diagnosen är baserad på kliniska studier;
 • myom. Den kliniska bilden åtföljs av dragande och värkande smärta i nedre del av buken. De kan vara permanenta eller uppträda under menstruation, tarmrörelser, urinering och samlag. Myom kan vara asymptomatisk, så det upptäcks ofta av en slump. Ultraljud visar en förstorad och komprimerad livmodern med en ojämn tuberös yta. Med myom är en kombination av menorragi med metrorragi möjlig;
 • endometrios. Dysfunktion uppstår till följd av att en stor mängd slem tas bort från livmodern. En kvinna upplever svår smärta som inte går efter att ha tagit medicinen, urladdningen har en chokladfärg. De karakteristiska tecken på endometrios inkluderar livmoderens sfäriska form, begränsningen av dess rörlighet, förekomsten av smärtsamma tätningar i ryggen i form av spikar, en ökning av äggstockarna.

Risken för menorragi med sådana sjukdomar för kvinnors hälsa är mycket hög. Gravida kvinnor upplever allvarliga komplikationer, som hotar med ett missfall eller för tidig födsel. Oändlig behandling blir orsaken till svår järnbristanemi. I de två senaste fallen avlägsnas problemet kirurgiskt.

metrorragi

Dysfunktion inträffar när som helst under menstruationen eller överlagras varje månad som en fortsättning på dem. Med betydande blodförlust känner kvinnor yrsel, svaghet, trötthet, illamående, snabb hjärtfrekvens. I det akuta stadiet uppträder svår smärta, temperaturen stiger. Störningar kan provocera sjukdomar i det endokrina, hjärt-kärlsystemet och reproduktionssystemet.

Läkare skiljer två typer av metrorragier:

 • ovulatoriska. Ägglossningsprocessen fortsätter med avvikelser. Brott fortsätter som en förlängning av två faser, förkortning av 1 och 2 faser;
 • anovulatoriska. Dysfunktion kännetecknas som menstruation utan ägglossning. Avvikelse inträffar på grund av brott mot äggmognadsprocessen. Denna typ av blödning diagnostiseras oftare. Det kan framkalla rus, neuropsykiatriska störningar, sjukdomar i inre organ, stress, kronisk könsinflammation.

Metrorragia under postmenopausal period anses vara särskilt farlig, eftersom deras orsaker kan vara maligna neoplasmer i livmodern. Utsläpp kan vara knappt eller rikligt.

Behandling

Behandlingstekniken väljs med hänsyn till anomaliens grundorsak. I milda fall utförs behandling med medicinering. För att öka deras effektivitet rekommenderas att man tar folkrättsmedel som är baserade på medicinska växter som har en hemostatisk effekt. I avsaknad av ett resultat, en betydande försämring av patientens tillstånd eller omöjligt att lösa problemet med medicinering.

Första hjälpen

Med en stark försämring av välbefinnandet mot bakgrund av kraftiga blödningar måste du ringa ett ambulanslag. Innan hennes ankomst behöver en kvinna första hjälpen:

 • hjälp ligga på ryggen;
 • lägg en rulle eller kudde under dina fötter;
 • fäst is insvept i en handduk eller en flaska vatten från frysen till nedre buken. Effekten av en kall komprimering syftar till att minska blodkärlen;
 • drick varmt vatten eller sött te.

I svåra situationer rekommenderas att man injicerar ett hemostatiskt läkemedel (Dicinon, Vikasol) och askorbinsyra. Gravida kvinnor med risk för missfall injiceras med magnesiumsulfat intravenöst och med spontan abort kalciumklorid.

Drogterapi

Inpatientbehandling av dysfunktion innebär användning av följande läkemedel:

 • livmodermuskelstimulerande medel (Oxytocin, Ergotamine). De ökar dess ton, kontraktil aktivitet, som bidrar till eliminering av vaginal blödning;
 • gestagener. Valet av läkemedel beror på grundorsaken till blödningen. Med en ung form av dysfunktion förskrivs Utrozhestan, Norkolut. Kvinnor i reproduktiv ålder rekommenderas att ta Sinestrol, Marvelon och med klimakteriet - Orgametril, Progesteron;
 • antihemorragiska läkemedel som normaliserar blodkoagulation. Vanligtvis används Tranexam, Vikasol och askorbinsyra.

En kvinna ges en kurs av infusionsterapi, som är minst tre dagar. Övervakning av könsorganens tillstånd och förtydligande av blödningsorsaken utförs med en intrauterin ultraljud.

I avsaknad av allvarlig patologi och normalisering av välbefinnande förbereder patienterna ett extrakt i vilket schemat för öppenvård kommer att anges. Gynekologen måste ange vilka läkemedel som får användas vid återfall av dysfunktion.

Om en hormonell medicinering är kontraindicerad av en kvinna för hälsan, föreslår läkaren att installera en IUD.

Till exempel har Mirena-spiralen en progesteroneffekt. Det rekommenderas under tunga perioder, vilket leder till anemi, blödning i premenopausen. Innan ingreppet bestämmer läkaren risken för komplikationer och utvärderar effektiviteten hos denna terapimetod för en viss patient.

Kirurgiska behandlingar

Kirurgi utförs i följande situationer:

 • oförmågan att stoppa blödning medicinskt och hemoglobinnivån sjunker under 70 g / l;
 • en kraftig minskning av blodvolymen i kroppen;
 • godartade neoplasmer;
 • cancer i livmodern eller vagina.

Elimineringen av dysfunktion i godartade tumörer utförs genom att avlägsna dem, eftersom sådana patologier inte är möjliga för medicinsk behandling. Prognosen för återhämtning beror ofta på typ av operation. Efter hysterektomi tas nästan alla patienter bort från registret efter 5 år, och med embolisering av livmoderartärerna noteras återhämtning i 50% av fallen.

Inom onkologi utförs operationer endast i de tidiga stadierna. I framtiden är deras beteende kontraindicerat på grund av utvecklingen av allvarliga komplikationer.

I andra fall består den kirurgiska behandlingen i curettage av endometrialskiktet från livmodern. Innan ingreppet tas patienten med en UAC, ett utökat hemostasiogram, ett blodgruppstest, HIV och syfilis. Curettage utförs under anestesi, så en EKG görs för att klargöra hjärtatillståndet. Handlingens längd överstiger inte 1 timme.

En modern metod för sådan behandling är hysteroskopi. Dess funktion är införandet av ett hysteroskop i livmoderkaviteten, som är utrustad med en speciell kamera. Detta gör att du kan kontrollera operationsprocessen och minska risken för organskada..

ethnoscience

Vissa medicinalväxter har en vasokonstriktor och hemostatisk effekt, så de rekommenderas att tas i kombination med läkemedelsbehandling, samt för att förebygga blödning.

För att lösa problemet tar kvinnor följande folkrättsmedel:

 • infusion av bergsbeständig peppar eller vattenpeppar. 25 g torrt råmaterial hälls i 100 ml alkohol. Insistera i mörker i 2 veckor, filtrera och dricka 3-4 r. 20 droppar en dag före måltiderna och löser dem upp i 50 ml vatten. Om vodka användes för tinktur, ökar dosen till 40 droppar. Läkemedlet är kontraindicerat under graviditet. Vid hormonstörningar är behandlingen 3 månader;
 • avkok av en herdsväska. Gräs ökar blodkoagulationen och minskar ömheten. 1 msk råmaterial häll 0,2 liter kokande vatten. Kapaciteten är lindad i en filt. Insistera lösningen i 1 timme, filtrera och dricka innan du äter 1 msk. 3 sid. per dag. Mottagning av avkoket är kontraindicerat vid hemorrojder och graviditet;
 • nässlor buljong. 1 msk växtlöv hälls med 1 kopp kokande vatten. Koka i 15 minuter. i ett ångbad, insister 40 minuter, filtrera och ta 4-5 sidor. 1 msk per dag.

Innan du tar kvinnan rekommenderas att se till att det inte finns någon allergisk reaktion på huvudkomponenten. Några droppar av läkemedlet appliceras på huden på baksidan av handleden och väntar 30 minuter. Om rodnad, utslag, brännande eller klåda har uppträtt på denna plats, är det inte lämpligt för behandling.

Förebyggande och prognos

För att skydda sig mot sådan dysfunktion rekommenderar läkare att kvinnor följer följande rekommendationer:

 • missbrukar inte alkohol;
 • undvika stress och skador;
 • snabbt ta terapeutiska kurser i kroniska patologier;
 • årligen genomgå undersökningar av en gynekolog och kontakta honom när de första tecknen på avvikelse visas;
 • ta läkemedel med tillstånd från läkaren och i enlighet med fastställda system;
 • kontrollera fysisk aktivitet och äta rationellt under puberteten;
 • använda kondomer under samlag, vilket kommer att skydda mot överföring av infektion från en partner;
 • testas innan befruktningen.

Dessa enkla regler gör att du kan kontrollera din hälsa och förhindra utveckling av allvarliga patologier med allvarliga komplikationer.

Ett positivt resultat av terapin förutsägs om dysfunktion uppstår mot bakgrund av milda patologier och en kvinnas tid till en läkare. Om den drar ut ökar risken för att utveckla negativa konsekvenser. Behandlingen kommer att vara längre och prognosen är ofta negativ. För gravida kvinnor är utsikterna för normal leverans sällan rosa. Mer än hälften av flickorna bär inte barnet.

När blod börjar utsöndras från vagina, och detta inte är förknippat med menstruation, rekommenderas att du konsulterar en gynekolog om orsaken till fenomenet. Dysfunktion indikerar ofta utvecklingen av en allvarlig patologi som kräver akut medicinsk intervention. Försummelse av diagnos och behandling kan påverka kvinnans hälsa negativt.

Varför får kvinnor blodig urladdning, vad är det?

Senast uppdaterad - 6 augusti 2017 kl. 15:27

6 minuter att läsa

Det är ibland ganska svårt att skilja mellan de normala naturliga orsakerna till fläckar och källor orsakade av sjukdomar och störningar i det kvinnliga reproduktionssystemet som provocerar fläckar. Kan vara ljusa skarlakansrika och rikliga eller små ljusbruna.

Att avslöja sitt ursprung blir möjligt endast efter en noggrann diagnos och biopsi..

Gynekologer uppmärksammar också symtom som uppenbar klåda, brännande, smärta, rodnad eller allergiskt ödem..

Vad bör vara ansvarsfrihet hos en frisk kvinna

Normala indikatorer på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa är full utsläpp från slidan och livmodern. Varför de går och besöker regelbundet kan varje kvalificerad gynekolog förklara under mötena.

Slemhinnorna i de inre organen har sin egen skyddande mikroflora, vilket provocerar avlägsnande av transparent slem.

Orsaker till naturliga utsöndringar:

 1. mikroorganismer och epitelceller i slidan och livmodern;
 2. vaginal smörjning. Observeras efter samlag;
 3. cervikalkanalens skyddande funktion.

Det finns en annan typ - periodiskt blodigt menstruationsflöde. Traditionellt är blödning annorlunda för alla och har en individuell karaktär. Den dagliga mängden är från 5-6 gram och upp till 15-18 gram vätska. Varaktigheten överstiger inte 8 - 9 dagar. Resten av menstruationscykeln har en krämig eller tätare konsistens.

Efter menstruationen, de första 14 dagarna kan du upptäcka vitaktigt eller knappt synligt slem. Nästa period är ägglossning. Varar inte mer än 1-2 dagar. Volymen av slem ökar. Det bör inte ha en skarp obehaglig lukt och orsaka obehag.

Varför upptäcker

När patologiska processer eller avvikelser i de kvinnliga könsorganens arbete inträffar, oavsett menstruation och helt utan en naturlig anledning, finns det utsöndringar med blod. De kan gå på obestämd tid och det är omöjligt att förutsäga deras upphörande.

Varför visas blodutsöndringar, och vad är de:

 1. implantation. Observeras vid befruktningen. Just nu när fostret är fäst vid livmoderväggen. Kan hålla i flera dagar. Liten fläckning;
 2. fel graviditet. I början av graviditeten indikerar det ett missfall eller en ektopisk kurs i slutet - fläckar varnar för hotet om placentalabbrott, för tidig början av arbetet;
 3. kränkning av menstruationscykelns eller ägglossningens lopp;
 4. P-piller. Okontrollerat intag leder till blodiga blodproppar;
 5. spiral. Irriterar livmodern.

Andra källor till vaginal urladdning.

Vilka gynekologiska problem och sjukdomar kan vara:

 1. endometrios. Oaturlig tillväxt av det inre lagret av livmodersväggar;
 2. myom. En neoplasma av godartad karaktär i ett organs muskelskikt;
 3. polycystiskt äggstocksyndrom;
 4. cancertumörer i det kvinnliga reproduktionssystemet;
 5. endometrit. Den inflammatoriska processen i slemhinnan i livmoderns innerskikt;
 6. endometrial hyperplasi. Godartad spridning i livmoderns kropp;
 7. cervicit. Den inflammatoriska processen i slidan;
 8. kvinnliga reproduktionsorganinfektioner;
 9. hormonella störningar. Dålig blodkoagulation, ökad prolaktin, ökat kön och sköldkörtelhormoner.

Om blödningen inte har en menstruationskaraktär, inte är förknippad med en spiral- och hormonläkemedel, är en ytterligare undersökning nödvändig för förekomsten av patologier eller inflammatoriska processer i livmodern och vagina.

Vaginal urladdning av brunt hos kvinnor

Normen för utseendet på smutsiga bruna föroreningar i vaginalutflödet är perioden före den påstådda menstruationen eller efter den. Längden bör inte överstiga 2-3 dagar. Ibland kan du observera dessa tecken under ägglossningen..

Men varför är brunaktig urladdning konstant:

 1. början på sexuell aktivitet;
 2. installation av en spiral;
 3. ta preventivmedel;
 4. Sexuellt överförbara sjukdomar;
 5. könsskador;
 6. tumörneoplasmer;
 7. cystor. De har en hålighet. Innehåller vätska inuti;
 8. förändringar i endometrium, slemhinnan i livmoderns inre yta.

Långvarig stress, nervstörningar, förändringar i hormonnivåer är också orsaker till störningar i naturlig vaginal urladdning.

Tilldelningar under och efter graviditeten

Under barnets förlossning och före början av kvinnan är kvinnan under strikt kontroll av en kvalificerad gynekolog. Om det finns några tecken på en graviditetsstörning, ska du omedelbart informera din läkare..

Den största faran för den förväntade modernen, såväl som till sitt foster, kan vara brunt eller spotting spotting, som har sina skäl:

 • fästning av ägg till livmoderkroppen. Detta inträffar i de tidiga stadierna och utgör ingen fara för barnet. Anledning: mindre skador på blodkärlen;
 • progesteronbrist. Kan framkalla spontan abort, missfall eller för tidig födsel
 • ektopisk graviditet. Det observeras när det ofödda barnet utvecklas i äggledaren, vilket kommer att leda till brott och inre blödningar;
 • fryst frukt. Äggens död åtföljs av små smetproppar.

Under graviditet måste brun eller blodutflöde diagnostiseras och studeras. Blödning av postpartum bör vara riklig. Kan vara 6-8 veckor.

Vilken ansvarsfrihet bör vara efter förlossningen:

 1. de första 2-3 dagarna. Mängden frisatt vätska är 400 ml per dag. Färg - skarlakansrött, blodig med slem, blodproppar;
 2. efter 1 vecka. Blodig fläckning och brun;
 3. efter 5-6 veckor. Det sker en normalisering av den utsöndrade vätskan, bildandet av slem.

Störningar associerade med uppkomsten av pus, en obehaglig lukt eller smärta, feber, bör studeras.

Orsaker till fläckar efter sex

Med regelbunden blödning eller små blodproppar efter samlag, som åtföljs av smärta i nedre del av buken, i perineum och nedre delen av ryggen, akut hjälp från en gynekolog.

Orsaker till blödning efter sex kan vara allvarliga gynekologiska problem:

 1. vaginit. Hos kvinnor i reproduktiv ålder. Orsakat av bakterier och mikroorganismer som klamydia, hemophilus bacillus, stafylokock;
  cervicit. Uteruskanalinflammation;
 2. cervikal erosion. Fokala skador på orgelns slemväggar;
 3. skador eller cystor i äggstockarna;
 4. ägglossning. Äggets utgång från follikeln in i äggledaren för efterföljande befruktning;
 5. svampskador.

I sällsynta fall provocerar skador på blodkärl och väggar i slidan en brist på producerat smörjmedel eller användning av orgasmstimuleringsmedel, som dildos.

Utsläpp efter en abort

Kirurgisk avbrott av graviditet består i avlägsnande av fosterägget genom curettage eller mini-abort, vakuumsugning, i de tidiga stadierna. Efter kirurgisk abort varar blödningen upp till 10 dagar. Varierar från ljus skarlakansröd till brun daub. Med vakuumavlägsnande - cirka 3-5 dagar.

Om blödningen inte slutar efter en abort är konsekvenserna:

 • polyp. Godartad neoplasma på livmoderhalsen och på livmoderns yta;
 • endometrios. Förändring i strukturen i livmorväggens inre lager, dess överdrivna tillväxt bortom organet;
 • stafylokock, streptokock. Bakteriella könsskador.

Ytterligare undersökning, analys, provtagning och behandling.

Utsläpp efter erosion av erosion

Ulcerös skada på livmoderhalsslemhinnan - en vanlig gynekologisk sjukdom, liknar ett litet sår.

Erosion i livmoderhalsen bestäms vid undersökning av en gynekolog eller av karakteristiska tecken, som utflöde med blod:

 1. efter samlag;
 2. mellan perioder.

Orsakerna till dess uppträdande kan vara medfödda patologier, hormonella störningar, sexuellt överförda infektioner, konsekvenserna av kirurgiskt ingripande, om inte reglerna för intim hygien följs.

Beroende på livmoders förlopp och skada föreskrivs behandling:

 1. moxibustion. Det kan vara lite blodutflöde efter operationen i cirka 2-3 veckor. Efter läkning försvinner skurven och det finns inte för mycket blödning. Återhämtningstiden är från 1 till 3 veckor;
 2. frysning eller kryodestruktion. Det utförs med verkan av flytande kväve på lesionerna. Efter frysning av erosion i ungefär en månad har patienterna rikligt med blod.
 3. laserterapi. 7-10 dagar efter förfarandet kan det finnas små fläckar.

Behandlingsmetoden väljs beroende på kvinnans ålder och hennes gynekologiska sjukdomar, graden av vävnadsskada genom erosion.

Hur mycket och vad är urladdningen efter ett missfall

Ofta inträffar spontan abort i de tidiga stadierna av graviditeten, 5-6 veckor eller i sista trimestern. Lösning av fosterägget, morkakan börjar, livmoderhalsen öppnas, fostret kommer ut, kärlen skadas.

Som ett resultat börjar livmodersblödning:

 1. 7 dagar tidigt;
 2. 1-2 dagar efter proceduren, curettage, curettage.

Var noga med att observera på sjukhuset efter proceduren och undersöka gynekologen. För behandling föreskrivs hemostatiska läkemedel och antibiotika, orsaken till spontan abort studeras..

Utsläpp med en intrauterin enhet

Oroa dig inte om, efter att du installerat den intrauterina enheten, upptäcker fläckar. Vanligtvis fortsätter de att gå ungefär 5 dagar och kommer att observeras mellan menstruationen i cirka sex månader.

Akut eller dragande smärta i nedre del av buken och en ökning av blodflödet är en kränkning. I detta fall krävs en undersökning och konsultation av en läkare..

Varför finns det en riklig urladdning med blod efter installationen av spiralen:

 • felaktig procedur. Kärlskada, livmoderpunktion;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • orala preventivmedel;
 • ektopisk graviditet;
 • livmodersblödning.

Du kan inte själv fastställa orsaken. Även vid undersökning kan gynekologen inte identifiera blödningskällan.

Det är nödvändigt att genomgå en fullständig diagnos och genomföra en serie relevanta analyser. Kanske accepterar kroppen inte materialet från vilket spiralen är gjord, och dess avslag sker.

Utsläpp med klimakteriet

Den period som börjar i livet för alla mogna kvinnor och kännetecknas av slutet av hennes reproduktiva funktion kallas klimakteriet. Denna process är gradvis och kan pågå från 1 år eller mer..

Menstrual urladdning blir liten och kan vara en gång var 2-4 månad tills de försvinner helt.

Om det förekommer ofta riklig fläckning under eller efter klimakteriet, är det nödvändigt att leta efter orsaken:

 1. ta hormonella läkemedel;
 2. bakteriell vaginit. En infektion provoseras av bakterier som gardnerella och anaeroba mikroorganismer;
 3. gonorré. Infektion med bakterier;
 4. chlamydia En sjukdom som överförs genom samlag. Källan är klamydia-mikroorganismer;
 5. trikomonasinfektion. Det orsakande medlet för en infektionssjukdom som överförs sexuellt är parasiten Trichomonas;
 6. endometrial hyperplasi;
 7. neoplasmer. Godartad tumör som myom, polyp i kroppen och livmoderhalsen.

Bristen på produktion av kvinnliga hormoner och skyddande smörjmedel leder till sexuella infektioner och inflammatoriska processer hos kvinnor med klimakteriet.

Var noga med att observeras av en gynekolog under denna period och ta hormonella läkemedel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Små follikulära apparater i äggstockarna

Äggstocksfolliklar är vätskefyllda vesiklar, som var och en innehåller ett omoget ägg. FSH främjar deras mognad genom att inducera östrogen för att producera mer....

Hur du stoppar din period i några dagar?

Vilken menstruation ska stoppas före schematMed blodförlust på mer än 100 ml under hela menstruationsperioden och dålig hälsa är en korrigering av cykeln nödvändig....

Daub före menstruation

Normal eller störande avvikelse?Vaginalslemhinnan måste alltid utsöndra något. Om en vecka innan du har din period har du en daub, oroa dig inte. Således förbereder kroppen sig på menstruationsperioden: vid denna tidpunkt öppnas livmoderhalsen något, vilket ökar risken för en infektion....