Utsläpp efter kejsarsnitt

Klimax

Under de senaste åren har antalet kontraindikationer för naturlig förlossning ökat avsevärt. Om förlossningen på ett naturligt sätt är osäkert för mamman och barnet, bestämmer gynekologen ett kejsarsnitt, en operation som underlättade leverans till miljoner patienter. Efter operationen följer emellertid en lång rehabiliteringsperiod, under vilken det är stor sannolikhet för komplikationer i form av patologisk uterin.

Vilken urladdning anses vara normal - röd, gul, brun eller vit? Hur länge går lochian? Hur länge kan blödningen pågå efter operationen? Vad man ska göra om det efter kejsarsnitt blödar ständigt?

Varför är det utsläpp efter kejsarsnitt??

Under graviditeten upplever livmodern de största förändringarna. Vid den 9: e månaden ökar den nästan 500 gånger, och efter födelsen av barnet bildas en kontinuerlig såryta i den. Återhämtning innebär läkning av sår, bildning av ett nytt epitel och många andra processer. Det första steget är utsläpp av uteruslochia. Denna process sker både under naturlig förlossning och i kejsarsnitt..

Två huvudskillnader är varaktigheten av återhämtningsperioden och den ökade risken för infektion, eftersom livmoderhålet öppnas under kirurgiskt arbete. Livmoderutsöndringar ändrar färg och konsistens beroende på läkningsstadiet och moderns tillstånd. När urladdningen slutar måste en kvinna definitivt träffa en gynekolog.

Vad bör vara normalt urladdning?

Lochia är först röda, sedan bruna, och i sista steget blir de slemhinnor. För att upprätthålla ett normalt tillstånd och förhindra utveckling av komplikationer i form av förändringar i färg, frekvens och volym på lochia, ger barnläkare patienter följande rekommendationer:

 • noggrant övervaka hygien;
 • föredra en ställning som ligger på magen under sömnen;
 • lämna en kall värmedyna på magen i 3-5 minuter;
 • bära ett bandage;
 • följ avföring;
 • undvik stagnation av urin eller avföring;
 • utesluta samlag.

Färg, lukt, konsistens

Utsläpp efter kejsarsnitt skiljer sig i grundläggande parametrar, till exempel färg, lukt och struktur, vid olika veckor. Efter operationen är närvaron av koagler inte ett larm. De säger bara att livmodern städar sig själva, att deras frånvaro, tvärtom, bör varna. Läkare rekommenderar att man fokuserar på följande indikatorer för normen när det gäller utskrivning efter kejsarsnitt:

 • Under den första veckan. I sju dagar efter kejsarsnitt har patienten mättad röd utflöde. Lochia har också slem, vilket inte sker efter normal leverans. De innehåller också blodproppar - partiklar från morkakan.
 • Under den andra veckan. Under denna period blir de mörka, nästan bruna och får också lukten av järn. Koagulerna försvinner.
 • Efter den första månaden. Utsöndringarna mörknar ännu mer och blir nästan svart av lukten av järn.
 • Två månader senare. Volymen av utsöndringar minskar, de blir slemhinniga, transparenta eller gula.

Varaktighet och intensitet

Många kvinnor i arbetet är intresserade av hur många dagar ansvarsfriheten går. Livmoderlochia efter förlossning utan kirurgiskt ingripande i tid varar mindre. Efter kejsarsnitt kan de stå ut i 2,5 månader. Ursprungligen når volymen av utsöndringar 300 ml per dag och minskar gradvis. En mobil livsstil, frekventa infästningar av det nyfödda till bröstet påverkar sekretionsvolymen. Med sin ökande eller intensiva blödning 10–20 dagar efter kejsarsnitt bör patienten vara en specialist.

Patologisk urladdning

Det första oroande tecknet på patologi är utdragen urladdning. Normalt bör de inte gå mer än 8-10 veckor. Med purulenta processer förändras också deras färg och lukt. Du måste kontakta en gynekolog under följande omständigheter:

 • Lochia med blod avgår mer än 14 dagar. Större blödning - det första tecknet på inflammation i livmodern.
 • Utsöndring av blod varar mindre än tre dagar. Blodigt urladdning som varar mindre än tre dagar eller med jämna mellanrum ger anledning att misstänka att livmodern sammandras svagt, vilket leder till att behovet av läkemedelsacceleration i processen ökar.

Grön, purulent, med en obehaglig lukt

Om lochia på en dag blev grön med en obehaglig och fet lukt, bör du inte tveka, bör du kontakta en specialist så snart som möjligt. Sådana egenskaper kännetecknar en inflammatorisk patologi i livmodern i livmodern - endometrit. Ytterligare symtom på endometrit:

 • indikatorer för hög temperatur;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • generell svaghet;
 • illamående.

Grön urladdning kan signalera infektionssjukdomar i livmodern, vulva, äggledarna. Dessa inkluderar:

 • Bakteriell vaginos. Tjock grön urladdning åtföljs av klåda och rodnad i labia.
 • Klamydia och gonorré. Utsläppsvolymen förändras inte, men det finns smärta under urinering och akut smärta i nedre del av buken.
 • Colpitis. Detta är inflammation i vulvarslemhinnan, åtföljd av klåda, brännande, purulent urladdning med en blandning av blod.

Behandlingen av sådana sjukdomar utförs på poliklinisk basis. Patienten ordineras antibiotika, vitaminer och sedan bakteriepreparat för att återställa normal mikroflora.

Vattnig urladdning

Lochia, som ändrade deras konsistens, indikerar utträdet av vätsketransudat från lymfkärlen. Om en specifik "fiskig" lukt tillsattes den genomskinliga, vattniga utflödet, betyder detta att patienten är sjuk av gardnerellos (vaginal dysbios).

Oavsett arbetskraftsförlopp är det nödvändigt att övervaka livmodersekret. Varje orsakslös händelse kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom, vars behandling inte alltid utförs på poliklinisk basis..

Avslutade för tidigt eller länge slutar inte

Normalt försvinner lochian helt efter 4–5 veckor. Uppsägning av ansvarsfrihet tidigare än ovanstående period bör naturligtvis varna. Det kan vara en manifestation av livmoderhalsböjningen, i vilken utflödet av urladdningen störs och stagnation uppstår. Patienter efter bukoperation möter ofta ett sådant problem på grund av en minskning av livmoderns sammandragning. Stagnation i livmodern kan orsaka förfall..

Denna störning behandlas genom massage och injektion med oxytocin. För att undvika upprepade kirurgiska ingrepp måste patienten omedelbart träffa en gynekolog.

Många efter kejsarsnitt möter också problemet med långvarig urladdning. Blodlochia slutar normalt på 14 dagar, fysiologiskt fortsätter upp till 5-8 veckor. Långvarig urladdning kan indikera endometrit.

Meager eller rikligt

Mängden utsläpp är en av de viktigaste indikatorerna på att kroppen återhämtar sig efter kirurgisk leverans. Om lochia är för liten eller för mycket kan detta också vara ett tecken på allvarlig gynekologisk patologi. Bland orsakerna till att minska volymen inkluderar:

 • brist på beredning av födelsekanalen före operationen;
 • brott mot livmoderns sammandragning;
 • minskning av livmoderhalsen, vilket orsakar ett brott mot utflödet av sekret.

Överflödigt lochia kan också vara ett tecken på försämrad funktionalitet i det reproduktiva systemet. En ökad urladdningsvolym anses vara mer än 300 ml per dag. Orsakerna till detta tillstånd inkluderar:

 • blödarsjuka;
 • blödning från en nyligen sydd sutur;
 • brott mot livmoderns sammandragning;
 • rester av vävnader i livmodern som kan provocera uppblåsthet.

En kvinna bör bara oroa sig när brun och röd urladdning varar mer än 2 veckor. Alla ovanstående symtom åtföljs vanligtvis av smärta som inte är karakteristiska för livmodersammandragningar. För att få effektiv behandling måste du träffa en specialist och genomgå alla nödvändiga diagnostiska åtgärder. Undersökningen inkluderar koagulationsanalys, undersökning på en stol, visuell bedömning av livmoderns storlek, diagnos av livmoderhålan med ultraljud.

Vit ostmassa med klåda

Det vita ämnet på underkläder efter kejsarsnitt utan medföljande manifestationer är inte en anledning till oro eller sjukhusövervakning. De kan visas två veckor efter leveransen. Vitt utflöde, med en inskuren struktur och en obehaglig lukt, är ett symptom på vaginal candidiasis. Problemet med svampinfektion är ett av de viktigaste bland patienter som överlevde bukoperationer. Den postoperativa perioden efter kirurgisk förlossning kräver antibiotikabehandling, varav en biverkning är utvecklingen av trast.

Diagnos av vaginal candidiasis inkluderar bacillus eller smet på mikroflora från slidan. Behandlingen föreskrivs i enlighet med resultaten från studien..

Vård av yttre könsorgan efter kejsarsnitt

Rätt genitalvård efter operationen är det enda säkra sättet att undvika infektion och snabbare återhämtning. De grundläggande reglerna som måste följas av kvinnor i förlossningen inkluderar:

 • Regelbunden byte av packningar. En kvinna bör byta ut gamla packningar med nya 3-4 gånger om dagen. Produkter efter postpartumhygien med maximal absorption bör föredras..
 • Hygienisk behandling av könsorganen efter en tarmrörelse. Vid tvätt ska kosmetika kasseras. Du måste välja en tvål utan färgämnen och smaker.
 • Ofta byte av underkläder. En patient som har överlevt ett operativt arbete bör byta trosor efter varje tvätt..

Förutom hygienreglerna bör en kvinna känna till några regler som bidrar till den snabba passagen av Lochia efter kirurgiskt arbete. Läkare ger patienter följande tips:

 • Tyngdpunkt på amning. Det främjar frisättningen av oxytocin i blodomloppet, vilket påverkar frekvensen och intensiteten av muskelkontraktioner..
 • Sov på magen. I detta läge normaliseras livmoderkontraktiliteten..
 • Ta antibiotika som föreskrivs av din läkare. Kirurgisk leverans ökar risken för infektion, därför överskrider användningen av antibakteriella medel för modern i detta fall skadan för barnet.

Utsläpp efter kejsarsnitt: tidtagning, färg, kvantitet

Oavsett förlossningsprocessen - om förlossningen inträffade naturligt, eller med metoden för bukoperation, postpartum-utflöde eller lochia, kommer att observeras utan misslyckande. Och tills den ackumulerade slaggen är helt tvättad från äggledarna släpps slemhinniga blodproppar från slidan.

Tiden för hur lång tid utflödet efter kejsarsnitt kan gå är en rent individuell faktor. Det är direkt relaterat till återhämtningsprocessen i livmodern. Detta är praktiskt taget dess tjugofaldiga minskning och fullständig vävnadsregenerering. Men innan det inre epitelskiktet i livmodern börjar återställa det, måste det rengöras sårytan, riva bort morkakpartiklarna och dött epitel, inte tas bort under operationen.

Hur länge efter kejsarsnitt varar utflödet?

Sekretessperioden efter födseln består av fyra steg som gradvis ersätter varandra.

 1. Postoperativt, varar ungefär en vecka. Under det normala förloppet finns det volumetriska ljusröd, vinröd och till och med skarlakansmassor som innehåller blodslemande koaguler.
 2. Efter 7-8, kanske 10 dagar efter leveransen, börjar den andra etappen. Det åtföljs av småstora smetande lochia av en brunaktig nyans. Blodproppar observeras inte, och blodiga ämnen kan endast finnas i form av små inneslutningar.
 3. Den tredje och längsta etappen, varar cirka 4-5 veckor. Mängden inaktiva sekretioner är obetydliga, och ändå är de dagligen, men något "smetade". Närvaron av blodårer är praktiskt taget frånvarande, och nyansen av det rivande ämnet blir brunt. Efter en månad blir lochia gulaktig. Detta antyder att ett stort antal leukocyter har anslutits till arbetet med att återställa slemhinnan för att förhindra eventuell bakteriell skada på den unga livmoderväggens epitelvävnad.
 4. Utseendet på genomskinligt slem indikerar att den inre suturen efter operationen botades och att den intrauterina återvinningsprocessen efter partiet avslutades.

Totalt kan perioden för fysiologisk sammandragning, inklusive ärrbildning av den inre suturen och regenerering av livmoderslimhinnan, vara från sju till nio veckor. Detta är exakt perioden efter kejsarsnitt, hur länge urladdningen varar med normal läkning, utan avvikelser eller patologier.

avvikelser

Varje organisme är individuell, och varaktigheten av återhämtningsperioden efter födseln hos varje kvinna kan ibland inte sammanfalla med statistiken. Enligt de genomsnittliga indikatorerna för termen för avgång av lochs anses perioden från 7 till 9 veckor vara normen.

Men om en kvinna under den sjätte veckan efter operationen helt drar tillbaka postpartumutsöndringen, eller omvänt på den 10: e veckan fortsätter massans vaginala utträde, och det förändras ingen sammansättning, färg, densitet eller manifestation av en obehaglig lukt, då inte betraktas som orsak till oro. Men det är fortfarande nödvändigt att informera läkaren om sådana avvikelser.

Patologi

 • Längden på den första etappen överstiger en vecka.
 • Plötsligt upphör med rikligt tilldelade suckers.
 • Lochia varaktighet är mindre än fem veckor, liksom deras längd mer än 10 veckor efter kejsarsnitt.
 • Låg volym frisatt ämne.
 • Överflöd avtagande av sekretion, som varar upp till 8 veckor från förlossningstillfället.

Var och en av punkterna har en viss mängd fara. Så det är nödvändigt att kontrollera hur mycket blödning och deras volym går efter kejsarsnitt. En liten mängd kan indikera att död endometrium (av olika skäl) inte kan lämna kroppen. Orsakerna till stagnation bör bestämmas av läkaren, eftersom det finns en hög risk för suppuration av inte avvisat ämne. Långvarig urladdning kan indikera början av endometritis eller annan smittsam process som påverkar bukhålan.

Ett farligt tillstånd är plötsligt upphör med urladdningen, det finns en paus, och efter en kort paus, bokstavligen på några dagar, bildas lochia igen. Den här bilden visar patologiska avvikelser från livmoderns återhämtningsprocess..

Typen av spindeln eller vad som bör vara utsläppet efter kejsarsnitt

Under hela återhämtningsperioden efter födseln inträffar ett antal förändringar i ämnet som släpps ut. Först lämnar lochiaen rikligt och ser ut som blodiga blodproppar. Detta beror på att hela livmoderns inre yta är ett omfattande, öppet, blödande sår..

Den pågående läkningsprocessen bidrar till karakteristiska förändringar, och lochierna blir slemliknande med inneslutningar från dött epitel och andra postpartumslagg.

Vad bör vara normalt utflöde efter kejsarsnitt

Närvaron av blod, såväl som blodproppar i lochia under en vecka, stannar gradvis i 7-8 dagar. Detta anses vara normen. Om en blandning av slem observeras i massorna som frigörs från slidan, anses detta också vara normalt, eftersom slem är en produkt av fostrets vitala aktivitet inuti livmodern.

En månad efter operationen bör lochia få en rosa färg och säga att läkningsprocessen är nära slutet, men ändå inte helt slutförd. I slutet av 7-8 veckor förändras fången på fången till brunaktig, och i konsistens liknar de vanligt menstruationsflöde.

avvikelser

Visas "plötsligt", en månad efter operationen, kan en ljusrosa nyans av ämnet som frigörs från slidan vara resultatet av tidiga intima förhållanden när ett tunt lager av ungt epitel är skadat.

Patologi

 • Med försiktighet måste du behandla vattnig, nästan transparent urladdning. Ett liknande fenomen är karakteristiskt för cirkulationsstörningar, när ett transudat frisätts - vätskesekretion i lymfkörteln och blodkärlen.
 • Den obehagliga lukten av genomskinliga suckrar, som avger ruttna fiskar, indikerar att kvinnan utvecklar gardnerellos - vaginal dysbios. Detta är det mest karakteristiska symptom på sjukdomen..
 • De mest obehagliga, som kräver omedelbar behandling, är purulent urladdning. De uppstår med smittsam inflammation i slemhinnan, och de har en mycket obehaglig lukt. Som regel är det frisatta ämnet färgat gulgrönt, det allmänna tillståndet undertrycks och åtföljs av subfibril temperatur. En kvinna känner smärta i nedre del av buken, som, när den utövas, avger till perineum.

Nyans

Förloppet för läkning och återställande av livmodern kan bedömas utifrån skuggan av de upphörande massorna i allmänhet. Omedelbart efter operationen - blodröd lochia. Och nästan i slutet av återhämtningsperioden börjar de få brunaktiga toner..

Processen med att återställa livmoderväggen efter förlossningen med ett smetande ämne som mycket påminner om regelbunden menstruation är slut. Endast varaktigheten för en sådan "månad" är ungefär två månader och inte flera dagar.

Gul vaginal urladdning efter kejsarsnitt indikerar mycket:

 • Normal läkning indikeras av knappa svagt gulaktiga sekret med en karakteristisk hemlig lukt, som varar 14-21 dagar.
 • Svart smärtfri och kort lochia, som bryter ut omedelbart efter operationen, anses också vara normal. De är förknippade med hormonella förändringar i blod efter förlossningen. Men om ett liknande fenomen observeras efter en viss tid efter operationen, betraktas det redan som en avvikelse från normen.
 • Tilldelningen av ljusgult suckers, närmare orange, med en blandning av grönska och en obehaglig putrefaktiv lukt, indikerar det initiala stadiet av endometritis.
 • Rikligt gult slem i urladdningen indikerar en löpande form av endometrit.
 • Gröna massor av illaluktande lukt bevisar förekomsten av pus i dem. Följaktligen inträffade en infektiös infektion och en inflammatorisk process började utvecklas i livmodern. Diagnos utförs uteslutande av läkaren och föreskriver behandling på grundval av den kliniska bilden.
 • Lochia av vit färg är inte ett hot om patologier inte observeras - klåda och rodnadshår i perineum, såväl som ostig med en övervägande av sur-möglig utsläppslukt.

belopp

En annan viktig faktor som indikerar normal läkning och återställande av livmoderväggen under den postoperativa perioden är volymen av lochia. Avvikelser bör innehålla både en liten och kortvarig mängd utvisad blodmassa och riklig, som varar mer än 8-10 dagar.

I det första fallet finns det ett hot om igensättning av livmoderkanalerna. Ett sådant fenomen kan indikera att blodproppar bildas i kanalerna. Med långa, rikliga ampar, signalerar kroppen omöjligt att självständigt genomföra återhämtningsprocessen. Orsaken till patologin kan endast fastställas av en läkare.

Hygieniska procedurer efter kejsarsnitt

Under den postoperativa perioden som är förknippad med återhämtningsfasen är det mycket viktigt att omsorgsfullt ta hand om din kropp:

 • dagligen byta bandage på sömplatsen;
 • duschprocedurer bör bytas ut genom att torka av med en fuktig handduk tills sömmen läkar, och först efter det kan du duscha;
 • regelbunden tvättning av perinealområdet med varmt vatten är nödvändigt, medan det är nödvändigt att torka av de yttre könsdelarna noggrant varje gång du besöker toalettrummet;
 • använd hygroskopiska blöjor, inte packningar de första 14 dagarna efter kejsarsnitt, och byt dem ofta;
 • i det andra steget, när lochia inte längre är så riklig, kan du byta till packningar och ändra dem var tredje, högst fyra timmar;
 • att använda tamponger är starkt avskräckta, liksom speciella geler för intima platser som innehåller SLS (natriumlaurylsulfat) eller dess analoger.

I vilka fall ska jag se en läkare

 • Med en kraftig förändring i urladdningsvolymen.
 • Om kraftigt blodigt urladdning observeras kontinuerligt i mer än 8 veckor.
 • I närvaro av smärta i nedre del av buken, och om smärtan fortskrider varje dag.
 • Om klåda inträffar i perineum.
 • Med hög kroppstemperatur, hypotension (lågtryck), takykardi (hjärtklappning), anemi (kall hud).

Anmärkningsvärda faktorer

 • För en bättre livmoderkontraktion behöver du bara bära ett förlossningsbandage.
 • Enkla fysiska övningar i liggande ställning bidrar också till sammandragningen av livmoderväggen.
 • Regelbunden tömning av tarmen, och naturligtvis urinblåsan, påverkar fördelaktigt processen för livmoderhämtning.

Video

I slutet av graviditeten och förlossningen, oavsett vilket sätt de inträffade - naturligt eller genom kejsarsnitt, bör livmodern återhämta sig. Hur livmodern återställs, vilka processer som sker i kvinnans kropp efter en operativ födelse och hur många dagar utskrivningen går efter kejsarsnitt beskrivs i detalj i denna informationsvideo.

Utsläpp efter kejsarsnitt: hur länge det varar, karaktär, norm. Hur man undviker komplikationer

För många kvinnor är kejsarsnitt en livräddande metod för att undvika komplikationer under förlossningen. Ofta tillgodoser gravida kvinnor en sådan operation efter eget val, även om det inte finns några speciella indikationer. Du måste veta hur lång tid det tar att återställa styrka och hälsa efter kejsarsnitt och vilka konsekvenser som kan uppstå. Som efter normal förlossning bör en kvinna ägna särskild uppmärksamhet åt hygienisk vård av könsorganen för att undvika inflammatoriska sjukdomar. En viktig indikator är arten av postpartum-urladdningen.

Funktioner av Lochia efter kejsarsnitt

Operationen består i att göra ett snitt i bukväggen och livmodern genom vilken barnet tas ut. Efter att ha dragit och klippt i navelsträngen, tagit bort moderkakan och fosterblåsan sutureras snittet, appliceras ett bandage med ett antiseptiskt medel på sömmen. Proceduren utförs under generell anestesi eller med regionalbedövning (nedre kroppsbedövning genom införande av narkosmedel i ryggraden).

Som efter naturlig leverans återställs epitelskiktet i livmodern under en tid, dess volym minskar, kärlen läker och resterna av morkakan och fosterblåsan avlägsnas. Tilldelningar efter kejsarsnitt eller konventionell födelse kallas lochia. Deras utseende förändras när uterus tillstånd återställs. Med varaktighet och typ av utsläpp kan du bedöma hur framgångsrik denna process går.

Ett kännetecken för återhämtning efter kejsarsnitt är följande:

 1. Det tar extra tid att läka suturen.
 2. Utsläpp efter kejsarsnitt från livmoderkaviteten upphör senare än efter normal leverans. Detta beror på att den skadade livmodern minskar mindre intensivt. Samtidigt får en kvinna efter operation och anestesi komma ur sängen och gå bara den andra dagen. Det är fysiskt inaktivt, vilket bidrar till stagnation av ampar.
 3. Ökad risk för komplikationer efter öppen operation, såsom infektiös inflammation i könsorganens inre membran, blödning.

Arten och varaktigheten av normala suckers

För att förstå hur framgångsrik restaurering av kroppen är, om det finns några patologier, är det nödvändigt att uppmärksamma sådana indikatorer som varaktighet, konsistens, färg på urladdningen efter kejsarsnitt. Deras lukt och volym spelar också roll..

Efter operationen blöder fartygen i ytterligare två veckor. Därför har lochierna efter kejsarsnitt en ljusröd färg. De innehåller blod med många blodproppar som bildas till följd av dess ansamling och koagulering. Om man under normal födelse observerar blödning inom 2-3 dagar (vilket sedan förvandlas till en brun-rosa urladdning), kommer det efter kejsarsnitt att få skarlakansröd urladdning i en vecka eller mer.

Volymen av lochia beror på graden av skador på vävnader och blodkärl under operationen, hastigheten på blodkoagulation, typen av graviditetskomplikationer som orsakade denna operation. Gradvis blir utsöndringarna knappa och förvandlas sedan till regelbundet vitkalk.

Hur förändras lochiens karaktär under återhämtningsperioden

Om det inte finns några komplikationer inträffar följande förändringar i urladdningens natur:

 1. Under de 5-7 första dagarna av utskrivning efter kejsarsnitt är de blod med blodproppar och slem. Volymen för urladdning under alla dessa dagar är cirka 500 ml. Utsöndringar ökar vid promenader, magspänning, amning.
 2. I början av 4-5 veckor minskar volymen lochia, de blir knappa, rödbruna. De har en svag smaklös lukt..
 3. Vid 6-8 veckor lyser de, blir vita, slemhinniga, samma som före graviditeten.

Normal lochia har ingen obehaglig lukt. Under de första dagarna efter operationen kan en kvinna uppleva mild dragande smärta i livmodern.

Hur lång är återhämtningsperioden

Utsläpp efter kejsarsnitt visas i genomsnitt under 6-8 veckor (under normal födelse är återhämtningsperioden cirka 1,5-2 veckor kortare). Avvikelser upp eller ner kan vara förknippade med kroppens individuella egenskaper.

Om lochia stannar tidigare än efter 5 veckor kan detta indikera förekomsten av vidhäftningar i livmoderhålet, böjning av nacken och ett brott mot dess sammandragning. I det här fallet är det stor sannolikhet för att utveckla en infektion i endometrium, få den med en blodström till andra organ.

Om utflödet efter kejsarsnitt inte försvagas även efter 8-10 veckor, indikerar detta att det finns en pågående inflammatorisk process i livmodern.

Vilken urladdning är en patologi

Tecken på patologi är utseendet i lochia av föroreningar av pus, ljus färg, ovanlig lukt och konsistens.

Purulent urladdning efter kejsarsnitt kan vara ett symptom på endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan). Färgen på sådana utsöndringar är gulgrön, det finns en lukt av råtta. Tecken på endometrit är också en ökning av kroppstemperatur, buksmärta.

Vattnig. Överflödigt vattnigt grått utsläpp är karakteristiskt för ett tillstånd som vaginal dysbios - en kränkning av mikrofloraens sammansättning, vilket leder till multiplikation av patogena bakterier. Dessutom har utsläppet en skarp lukt av fisk.

Riklig vit urladdning med en sur lukt. Om de ser ut som keso, irritera huden runt könsorganen, kan detta indikera infektion med trast.

Ljusgul fetidutladdning med en grön nyans visas 4-6 dagar efter operationen, vilket kan indikera början av den inflammatoriska processen i livmodern (endometritis). Om du lämnar dem obevakade bör du inte starta antibiotikabehandling, då kommer processen att gå in i ett svårare stadium. I detta fall, vid slutet av två veckor, blir urladdningen orange med en grönaktig nyans.

Tillsats: En gulaktig nyans är inte nödvändigtvis ett tecken på patologi. Om utflödet efter kejsarsnitt inte har en obehaglig lukt, kvinnan inte har smärtsamma upplevelser, kroppstemperaturen inte ökar, då uppfattningen av lochia av denna skugga 2-3 veckor efter kejsarsnitt anses vara normal.

Video: Vilket utflöde sker efter förlossningen. Värdet på personlig hygien

Livmoderblödning efter kejsarsnitt

Ibland, efter att ha upphört en vecka efter kejsarsnitt, återupptas blodutsöndringar efter en tid. Detta kan betyda följande:

 1. Den första menstruationen dök upp (om kvinnan inte ammar).
 2. Livmoderns kontraktila förmåga försämras, vilket leder till intermittent eliminering av lochia. I detta fall föreskrivs en kvinna oxytocin, vilket förbättrar sammandragningarna.
 3. Uterinblödning öppnades senare på grund av dålig läkning av livmoderytorna, ofullständigt avlägsnande av morkaken, förekomsten av endometrit eller en blödningsstörning.

Orsaken till blödning kan endast fastställas på sjukhuset med hjälp av tester och ultraljud. Detta måste göras brådskande för att eliminera blodförlust. Annars kan ett farligt tillstånd såsom järnbristanemi uppstå..

Varning: Du får inte i något fall självmedicinera. Vid svår blödning är det nödvändigt att ringa ambulans, ligga innan läkaren anländer, lägga is på nedre del av buken.

När man ska träffa en läkare

En oöverträffad blodutflöde som varar mer än 8 dagar efter födseln bör vara anledning till oro. Det är nödvändigt att konsultera en läkare om utskrivningen efter kejsarsnitt plötsligt har avslutats, även om ytterligare 5 veckor inte har gått. Detta innebär förekomsten av lohiometrar (lochia stagnation) på grund av för tidig stängning av nacken. Läkaren föreskriver användning av antispasmodiska läkemedel (till exempel no-shp).

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fläckar som inte stannar i mer än 8 veckor, särskilt om de intensifieras eller om de har en obehaglig lukt, en grönaktig nyans. Samtidigt har en kvinna tecken på anemi (yrsel, blekhet, svaghet, minskat blodtryck, huvudvärk, illamående) eller närvaron av en inflammatorisk process (feber, buksmärta, klåda i könsorganen).

Video: Förändringar i en kvinnas kropp efter förlossningen. När man ska se en läkare

Hur man undviker komplikationer efter födseln

För att påskynda utsöndringen av urladdningen efter kejsarsnitt måste en kvinna regelbundet lägga sig på magen för att ändra livmoderns läge för att förbättra sammentreckningen. Ofta tömning av urinblåsan och eliminering av förstoppning förhindrar komprimering av livmodern.

Det är då och då nödvändigt att massera magen med skonsamma rörelser så att utflödet efter kejsarsnitt avgår snabbare. På magen under naveln är det användbart att applicera ett ispaket i 5 minuter flera gånger om dagen. Detta hjälper till att minska blödningen och lindra vävnadsinflammation..

Det är viktigt att komma ihåg noggrann hygienisk kroppsvård, särskilt för könsorganen. Efter 7-10 dagar, när snittet läkar, kan du ta en varm dusch (inte gnugga sömmen med en tvättduk). Att bada i badet är förbjudet i ytterligare 2 månader.

48 timmar efter operationen får en kvinna stå upp. Måttlig fysisk aktivitet hjälper till att förhindra stagnation av urladdning efter kejsarsnitt. Inom två månader kan en kvinna inte lyfta vikter, spela sport, särskilt övningar för att stärka magpressen. Det rekommenderas inte att ha sex under denna period för att inte införa infektionen i livmodern.

Fullständig återställning av livmoderns elasticitet och ärrläkning sker efter 2-3 år. Det är viktigt att tänka på detta när du planerar nästa graviditet..

Hur många blödningar efter kejsarsnitt?

Kejsarsnitt är en komplex operation som endast utförs enligt indikationer. Men efter någon födsel följer processen med livmoderhämtning, som åtföljs av fläckar (lochia). Detta liknar menstruationen, men blödning är av en annan karaktär. Och det är mycket viktigt att veta exakt hur mycket blod som kommer att blöda efter en kejsarsnitt för att konsultera en läkare i tid om något går fel.

Blödningens varaktighet efter förlossningen

Kejsarsnitt är en komplex operation som endast utförs enligt indikationer. Men efter någon födsel följer processen med livmoderhämtning, som åtföljs av fläckar (lochia). Detta liknar menstruationen, men blödning är av en annan karaktär. Och det är mycket viktigt att veta exakt hur mycket blod som kommer att blöda efter en kejsarsnitt för att konsultera en läkare i tid om något går fel.

Det är viktigt för en kvinna att övervaka tillståndet efter förlossningen, vare sig det är kejsarsnitt eller en naturlig födsel. Det är nödvändigt att veta hur mycket livmodern blödar i en sådan situation för att bedöma om återhämtningsperioden är normal eller om processen har farligt försenats. Du måste veta följande:

 • det kan ta ungefär 9 veckor att blöda efter en kejsarsnitt, så du kan inte oroa dig för mycket om blodiga lochia uppstår regelbundet inom 2 månader, vilket vissa kvinnor tar för menstruation;
 • avvikelser kan misstänkas om urladdningen varar mer än 10 veckor eller har slutat redan innan 5-6 veckor - detta indikerar de befintliga problemen som kan finnas i kroppen på kvinnan i förlossningen (även om det kan vara så att det dikteras av kroppens egenskaper);
 • tidigt slut på processen kan vara ett tecken på att lochia ackumuleras i livmodern, och detta leder till slut till suppuration, vilket kräver rengöring på gynekologkontoret samt professionell medicinsk vård.

Hur mycket blöder livmodern om en kejsarsnitt görs korrekt? Från 6 till 9 veckor är en absolut norm. Men du måste förstå att det finns andra patologier som du bör vara uppmärksam på.

Funktioner av blödning efter förlossning

Om livmodern blöder för mycket efter kejsarsnitt kan detta indikera en befintlig blödning av de inre organen. Det är mycket farligt för kvinnan i förlossningen, därför bör du omedelbart informera läkaren om dina misstankar. En sådan kränkning är vanligtvis karakteristisk för de första dagarna som en kvinna fortfarande tillbringar på sjukhuset, eftersom vanligtvis är läkare i närheten och kan ge snabb hjälp.

Det kan också blöda efter att ett kejsarsnitt har gjorts nyligen, med sekretioner av andra färger. Normalt blödas livmodern efter födseln först med skarlakansrör, och i slutet av den andra veckan är utsläppet redan brunt eller gulaktigt. Alla andra nyanser indikerar överträdelser: grönt - om purulent process, och gult eller snyggt - om början av endometritis.

Hur lång tid dras livmodern efter kejsarsnitt?

Efter ett kejsarsnitt är många intresserade av hur mycket blod en kvinna kan förlora medan livmodern blödar och hur länge livmodern träder ihop efter en kejsarsnitt. Volymspårning är mycket viktigt. Under de första dagarna, när en kejsarsnitt endast nyligen genomfördes, bör blodet vara tillräckligt starkt, eftersom ett begränsat antal lochia antyder att något förhindrar att sekretet lämnar kroppen naturligt. Anledningen kan till och med vara en igensatt rör eller blodpropp, vilket är mycket farligt och kräver läkare..

Om livmodern efter kejsarsnitt fortsätter att blöda länge, som under de första dagarna, är det nödvändigt att utföra en lämplig undersökning och diagnostisera varför detta händer. I allmänhet förloras ganska mycket blod i 6-9 veckor efter förlossningen, men tillsammans med blodigt utflöde kommer resten av vävnaderna som helt enkelt inte längre behövs för att bära barnet ut ur livmodern. Livmodern sjunker sig själv och skjuter ut allt som inte behövs.

Det händer att livmodern inte drar sig samman alls. Detta händer med låg hemoglobin och syre svält i vävnader. Saktar ner processen och ärret i livmodern. Inte mindre ofta är problemet med tömning av tarmen och urinblåsan - om de är fulla, stör det samverkan. Mindre vanligt är böjning av livmodern, samt brist på nödvändiga hormoner.

Förresten, de flesta kvinnor i arbetet har allvarliga problem eller till och med dör inte under förlossningen, men just efter dem, på grund av olika inte märkte komplikationer i tid. Alla efter kejsarsnitt rekommenderas:

 • observera strikt intim hygien;
 • kontrollera sömmen så att den inte delar sig;
 • följa den rekommenderade regimen;
 • använd ett bandage bälte.

Och naturligtvis, efter en kejsarsnitt, är det förbjudet att lyfta vikter, eftersom sömmen kan gå isär och som ett resultat kommer allvarliga blödningar att öppna. Från kosten ett tag är det bättre att utesluta skadliga och tunga produkter för magen. Naturlig menstruation kommer att återgå till en kvinnas liv först efter 2-3 månader.

författare-expert: Faina Eduardovna Lvova,
Desinfektör, chef för Centrum för familjekultur

Gillade du artikeln? Klicka bara på sociala medieknappar och dela med dina vänner!

Vad en kvinna behöver veta om fläckar efter kejsarsnitt

Efter förlossningen behöver varje kvinna en rehabiliteringsperiod, och mest av allt livmodern måste återställas. Oavsett leveransmetod (kirurgisk eller naturlig), är en kvinna under en viss tid bekymrad över blodigt vaginal urladdning. Blödning efter kejsarsnitt gynekologer kallar lochia. Vanligtvis uppfattas de av patienter som regelbundna perioder, men bara deras natur under rehabilitering efter förlossningen förändras ständigt. Det är genom deras förändringar som experter bedömer tillståndet för kvinnan som föds.

Funktioner vid urladdning efter kejsarsnitt och deras skillnad från traditionella

Livmodern efter kejsarsnitt återställs ungefär en och en halv till två månader. Under denna period måste patienterna vara så känsliga som möjligt för att märka de minsta förändringarna i deras tillstånd. Arten av blödning efter kejsarsnitt skiljer sig med urladdning efter naturlig förlossning. Vad är skillnaden?

 • Under den första veckan efter födseln innehåller lochia, förutom blod, en hel del extra föroreningar som slem, döda epitelceller, plasma etc. Efter den vanliga slemfödelsen observeras den inte i massan separerad från slidan.
 • Cesarean kännetecknas av närvaron av ett större område med sårskador, så sannolikheten för inflammatoriska eller infektiösa komplikationer ökar avsevärt. Därför kräver rehabilitering efter operation obligatorisk efterlevnad av alla hygienkrav flera gånger om dagen.
 • Under de första dagarna av den postoperativa perioden är den normala utmatningsskuggan skarlakansröd eller ljusröd, blödningen i utseende har en mycket mer mättad nyans än efter naturlig leverans.
 • Läkningen och sammandragningen av livmodern efter operationen är längre, därför tilldelas lochia i en vecka eller två längre.

Det är en sådan urladdning som anses vara normal under förlossningen genom kejsarsnitt.

Egenskaper hos sekret

Under rehabiliteringens gång kommer lochia gradvis att förändra sina egenskaper. Till en början dominerar blodiga koagler i de utgående massorna, eftersom det finns ett stort kirurgiskt sår i livmodern. Men med tiden kommer det att börja läka, mängden blod kommer att minska och delvis ersättas med slemhinnor, döda epitelceller och annat postpartumavfall.

Postpartum-kvinnan bör definitivt observera förändringar i urladdningens natur för att i tid upptäcka patologiska tecken, om några. Om blodet i urladdningen under de första postoperativa dagarna anses vara normalt, så är mer liknande karaktär av lochia efter mer än en vecka ett tecken på patologi.

Det är också normalt när det finns blodproppar i den separerade massan, som är celler i morkakan och dött epitel. Efter ungefär en vecka försvinner de kondenserade föroreningarna i suckarna och sekretionens konsistens blir mer flytande. Om utsläppet kommer med slemföroreningar är detta ett normalt tecken som indikerar processerna för intrauterin rengöring av kroppen från fostrets liv.

Om makarna inte observerar full sexuell vila och börjar ha sex i förväg, kan lochia få en rosa färgton. Detta beror på skada på den läkande vävnaden. Efter cirka 1,5 månader tar vaginal fläckning efter kejsarsnitt formen av traditionella bruna utstryk. I detta skede utsöndras redan koagulerat blod, därför är färgen på gåsen inte så ljus.

Ett farligt tecken beaktas om det finns vattnig, nästan transparent urladdning. Så vätska kan frigöras från lymfkörteln eller blodkärlen, vilket indikerar ett brott i blodtillförseln. Om en vattnig och obehaglig lukt utsöndras efter kejsarsnitt kan detta indikera vaginal dysbios eller gardnerellos.

Purulenta massor, som indikerar inflammatoriska lesioner i livmoderslagret, är inte mindre farliga. Externt kännetecknas en sådan urladdning av en grönaktig eller gulaktig nyans, har en skarp motbjudande lukt, åtföljd av hypertermi och smärta i perineum och livmodern.

Blödningsvaraktighet

En annan spännande fråga om puerperas efter kejsarsnitt: hur länge spotting. Det är viktigt att veta detta för att korrekt utvärdera återställningsprocessen, oavsett om den fortsätter normalt eller redan har dragit sig vidare.

 • Vaginal urladdning av postpartum under kejsarsnitt är normalt i cirka 7-9 veckor, så du bör inte vara rädd för hälsa med lochia, observerad efter en tvåmånaders postoperativ period.
 • Det är värt att misstänka några avvikelser om urladdningen drog till en 10-veckors period eller slutade för tidigt (efter 6 veckor). Sådana avvikelser kan helt enkelt vara en följd av de individuella organiska egenskaperna hos puerpera, särskilt med en normal lukt, skugga och mängd utsöndringar. I förebyggande syfte måste ett liknande problem diskuteras med läkaren.
 • Men om blodutflödet efter kejsarsnitt har slutat efter 5 veckor eller sträckt sig i mer än 10 veckor måste du snarast konsultera en specialist. Båda dessa förhållanden är ganska farliga. När lochia avslutades för tidigt, indikerar detta partiklarna av död endometrium kvar i livmodern, vilket kan leda till purulenta processer. Om urladdningen tvärtom överskrider den normala varaktigheten, kan orsaken till detta vara en infektion i reproduktionssystemet eller bukhinnan eller inflammation i endometrialskiktet. Lochia, som slutade, men av okända skäl, återupptog patologin..

Att veta hur många dagar en normal Lochia kan pågå, blir det enklare för en kvinna att bedöma hennes tillstånd och bestämma förekomsten av avvikelser och patologier.

Vad betyder färgen på fånga?

Nyansegenskaper hos urladdningen kan också berätta om förekomsten av patologiska postoperativa avvikelser i puerperan. Först anses rött vara normalt, och sedan i mitten av den andra veckan, bruna och blekgula utsläpp. Andra nyanser tyder på eventuella avvikelser eller patologiska komplikationer..

Om en grönaktig substans kommer från slidan efter kejsarsnitt, indikerar detta symptom purulenta processer orsakade av inflammation eller infektioner i livmoderhålet. Därför, när ett liknande tecken visas, måste puerperanen genomgå en gynekologisk undersökning.

Patologi inkluderar också fördelningen av ljust gula nyanser med föroreningar av grönska och lukten av råtta under den första veckan efter kejsarsnitt. De talar om början av endometritis. Men om den gula urladdningen börjar gå den tredje veckan efter födseln, talar vi om redan igångkörande inflammation i endometriumet, vilket kräver antibiotikabehandling och till och med kirurgiskt ingripande.

Om en svart substans omedelbart efter operationen släpps som inte åtföljs av smärta och en motbjudande lukt, är detta ett helt normalt fenomen förknippat med hormonella förändringar i blodbildning. Men om ett liknande symptom dök upp några veckor efter kejsarsnitt, måste du konsultera en gynekolog.

Många patienter är rädda av vit urladdning. Om de inte åtföljs av några avvikelser, bör du inte få panik - de är säkra. Men om de åtföljs av ostiga föroreningar, en sur lukt, hyperemi i könsslemhinnorna och kliande känslor i perineum, är det nödvändigt att passera en vaginal utstryk eller bacosow för att bestämma orsaken och orsakssubstansen för infektionen.

Hur mycket blod förlorar en kvinna

Förutom hur länge utsläppet har observerats är en kvantitativ egenskap hos lochia en viktig indikator. En liten mängd urladdning under de första dagarna av den postoperativa perioden indikerar förekomsten av något hinder för utflödet av blod från livmodern och karakteristiskt avfall efter kejsarsnitt. Orsaken kan vara trombos, igensättning av rör etc..

Farligt och för rikligt urladdning som varar länge. Detta händer när livmodern av flera skäl inte kan återhämta sig helt. Därför kräver avvikelser i mängden urladdning nödvändigtvis diagnos.

Användbara tips

För att undvika postoperativa komplikationer rekommenderas att vissa villkor följs..

 1. Grundlig intim hygien bör vara en oumbärlig del av rehabilitering efter operation. För att göra detta måste du gå i duschen varje dag, efter varje urinering och tarmrörelse, se till att tvätta. Omedelbart efter kejsarsnitt är det bättre att vägra packningar och ersätta dem med blöjor i ett par veckor. Senare, när du börjar använda sanitetsdynor, glöm inte att byta dem efter 4 timmar. Men tamponger är strikt kontraindicerade.
 2. Skötsel och övervakning av sömmarnas tillstånd är nödvändig, eftersom om regimen kränks och hygien inte observeras, kan det fester.
 3. Livmodern måste sammandras till sin tidigare storlek, vilket kommer att ta lite tid. För att påskynda processen är det användbart att använda ett bandage-bandage efter födseln, ligga ner på magen oftare, tål inte att du går till toalettrummet om du vill, du kan applicera förkylning på magen i 5 gånger 5 minuter om dagen. Gynnsam effekt på livmoderkontraktion och magmassage, som utförs med lätta och skonsamma rörelser för att inte skada sömmen. Ibland förskrivs patienter oxytocin för att förbättra kontraktil livmoderaktivitet.
 4. Efter en kejsarsnitt är postpartumskvinnan förbjuden att lyfta vikter, under den första postoperativa veckan är det förbjudet att lyfta den nyfödda i hennes armar. Denna begränsning beror på möjlig sömförskjutning..
 5. För snabbare återhämtning bör du följa en diet som förhindrar utveckling av förstoppning och fekal stagnation. Du måste också dricka mer vätska..

Om mamman ammar, kommer menstruationen att inträffa på cirka sex månader, men kan komma om ett år, beroende på näringsaktiviteten. Om barnet är på konstgjorda blandningar, kommer menstruationen inom ett par månader.

Varje kvinna drömmer om att den postoperativa utskrivningen upphör förr att lugnt ta itu med barnet. Det är värt att ställa in i förväg att Lochia går överlägset inte en dag utan 40-55 dagar. Och du behöver inte vara arg på grund av detta, eftersom det är urladdningen som fungerar som en indikator på normen eller patologin under återhämtningsperioden efter kejsarsnitt. Det bästa alternativet är att uppfylla hygienkraven, sexuell vila och övervaka förändringar i ansvarsfrihet, då tar postoperativ rehabilitering den kortaste tiden.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför det inte finns någon månad på en månad med ett negativt test

Det första en kvinna misstänker med lång försening är graviditet. För att bekräfta eller förneka befruktning används ett graviditetstest....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Transparent sträckande slemhinnor

Senaste uppdatering: 12.13.2019Innehållet i artikelnUnder förutsättningen av normal funktion av reproduktionssystemet hos kvinnor observeras transparent sträckande slemhinnor ur slidan i en volym av högst 5 ml (ungefär en ”tesked”)....