Vad är cervical conization, vad är funktionerna i återhämtning efter denna operation

Intim

Den radikala och minst traumatiska metoden för att avlägsna patologiska neoplasmer på livmoderhalsen är koniseringsproceduren, under vilken partiell excision eller avdunstning av cellerna i detta organ sker. Det är värt att notera att en sådan operation, liksom alla andra kirurgiska ingripanden, är full av vissa risker och har ett antal kontraindikationer, därför bör du ta reda på så mycket information som möjligt om det innan du genomför det.

Vad är det här förfarandet och i vilka fall är det nödvändigt

Som ett resultat av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i könsdelssystemet, hormonella störningar och andra patologiska processer i en kvinnas kropp, genomgår en del av epitelet som ligger i livmoderens nedre del av atypiska förändringar. Detta tillstånd kräver noggrann uppmärksamhet, eftersom transformationsregionen i vissa fall, i frånvaro av korrekt behandling, inte bara kan öka i storlek utan också utvecklas till en cancerös tumör.

För att undvika negativa konsekvenser föreslår modern medicin att atypiska celler tas bort, vilket minskar risken för att öka patologiområdet och underlättar dess diagnos.

Följande indikationer för konisering av livmoderhalsen skiljer sig:

 • diagnos av transformationszoner på kolposkopi;
 • erosion;
 • leukoplaki;
 • dysplasi i 2: a och 3: e graden;
 • polyper;
 • defekter och ärr i halsen, vilket förhindrar barnets befruktning och bär;
 • återfall efter andra metoder för att ta bort det drabbade området.

Men även detta förfarande har ett antal kontraindikationer:

 • inflammation i bäckenorganen;
 • invasiv livmoderhalscancer;
 • otydliga gränser för patologisk utbildning;
 • kroniska sjukdomar: hjärta- eller njursvikt, diabetes mellitus;
 • koagulering med låg blod.

Typer cervikalkonisering

Efter förberedande åtgärder och undersökning av patienten kommer specialisten att erbjuda flera metoder för att eliminera den atypiska slemhinnan:

 • skärning med en skalpellkniv;
 • electroconization;
 • cryoconization;
 • laserborttagning;
 • radiovågskirurgi.

Samtidigt påverkar ett stort antal faktorer valet av metod, inklusive patientens fysiska tillstånd, storleken på den atypiska platsen och hårdvaran på den medicinska institutionen, eftersom inte alla kliniker kan tillåta dyr utrustning i sitt arsenal.

I vårt land är den vanligaste metoden för konisering på offentliga sjukhus att ta bort en del av nacken med ström eller elektrokonisering. I de flesta fall återkommer sjukdomen efter ett liknande förfarande. Men också den negativa konsekvensen av denna metod är bildandet av ett grovt ärr, vilket negativt påverkar reproduktionsfunktionen på grund av att halsen tappar elasticitet och blir oförmögen att öppna. Av denna anledning används inte elektrokonisering, såväl som kirurgisk excision, hos kvinnor som inte är noll. En annan nackdel med metoden är risken för blödning vid utsläpp av skabb eller som ett resultat av fysisk aktivitet under perioden efter operationen.

Kryokoniseringsmetoden är baserad på användning av låga temperaturer på slemhinnesplatsen, vilket resulterar i nekros i den atypiska zonen. Till skillnad från de första metoderna har det flera fördelar: risken för att öppna blödningar minimeras, det finns ingen smärta under proceduren. Flytande kväve används som kryoagent..

Laseravlägsnande utförs med hjälp av en högenergibalk, under påverkan av vilka patologiska celler förångas, cauteriseras eller tas bort. Till skillnad från radikala koniseringsmetoder är denna metod mindre traumatisk, men precis som med de två första typerna av ingrepp bildas en skurv på halsen. På grund av den höga smärtan vid proceduren används generell anestesi..

Det mest effektiva sättet att ta bort patologin är radiovågskonisering av livmoderhalsen. Under denna procedur utsätts atypiska vävnader för högfrekvensström. Under dess inflytande inträffar döden av celler som bildar patologzonen. Till skillnad från elektrokonisering utförs denna procedur med en ström med högre frekvens, vilket hjälper till att förhindra skador på vävnader i närheten och reducerar procedurtiden betydligt.

Hur är

Läkaren bestämmer vilken metod som är bäst att ta bort atypisk vävnad baserat på en medicinsk historia. Därför är det nödvändigt att genomföra en undersökning av kroppen före förfarandet och tillhandahålla vissa uppgifter:

 • coagulogram;
 • allmänna blod- och urintest;
 • test för syfilis, HIV och hepatit;
 • vaginal smet för infektion;
 • bestämning av blodtyp och Rh-faktor.

Sedan ska du ta bort elektrokardiogrammet och besöka en allmänläkare för att få en åsikt om det fysiska tillståndet..

Cervical conization utförs vanligtvis på dagarna 5-7 i menstruationscykeln, då tung urladdning stoppar.

 1. Innan proceduren måste en kvinna ta bort hår från inguinalområdet för att tömma tarmarna och urinblåsan.
 2. Narkosmedel injiceras i kroppen eller lokalbedövning görs..
 3. Ytterligare manipulationer utförs i den gynekologiska stolen: läkaren undersöker organets hals med en spegel och genomför ett test med en lösning av Lugol eller 3% ättiksyra för att indikera kanterna på patologin.
 4. Livmoderhalsen behandlas med lokalbedövningsmedel såsom lidokain.
 5. Den konformade delen av slemhinnan avlägsnas med den valda koniseringsmetoden..
 6. Kauterisera skadade kärl och vävnader; en skabb bildas på sårplatsen.

Efter proceduren skickas det mottagna materialet för ytterligare forskning..

Funktioner för den postoperativa perioden

Efter en sådan intervention observeras mindre förändringar i en kvinnas liv:

 1. För att eliminera risken för komplikationer rekommenderas patienten starkt att avstå från sexuell aktivitet och fysisk aktivitet under en månad.
 2. Överhett inte kroppen när du badar eller varm dusch, eftersom det kan orsaka blödning.
 3. I den första menstruationen tillåts endast kuddar som hygienprodukter, eftersom stagnation av utsöndringar kan provocera inflammation i slidan.

Sårläkningsperioden är cirka 3-4 veckor och slutar med passagen av scab. För närvarande kan patienten känna obehag i det intima området och upptäcka en liten mängd mörk urladdning på hennes underkläder.

Hur påverkar conization barnets bärande

Eftersom en del av nacken avlägsnas till följd av manipulationerna, kan efterföljande graviditeter utveckla isthmisk-cervikal insufficiens (patologisk förkortning av organet och dess för tidig öppning). En liknande komplikation av graviditeten innebär att sy i halsen eller installera en speciell obstetrisk anordning - en pessary.

Även om perioden med att fostra ett barn har gått utan komplikationer, kan inte nacken som har tappat elasticitet öppnas tillräckligt, därför är konisering en av indikationerna för ett planerat kejsarsnitt..

Möjliga komplikationer efter koniseringen av livmoderhalsen

Sedan nyligen har medicinen följt ett mindre traumatiskt sätt att lösa problem med strukturella transformationer i livmoderhalsen, i de flesta fall har konisering inte några komplikationer. Det finns emellertid ett antal faktorer som kan framkalla en försämring av patientens välbefinnande, till exempel bristande efterlevnad av reglerna under den postoperativa perioden.

Tidigt

Under den första veckan kan en kvinna känna obehagliga dragande smärta samt upptäcka frisläppandet av en liten mängd koagulerat blod. Du bör dock inte vara rädd för detta, eftersom sådana upplevelser inte är en patologi och så småningom försvinner.

Det bör noteras att om rehabiliteringsreglerna inte följs finns det risk för infektion och såröppning under den första veckan efter operationen.

Senare

Eftersom konisering inte är en absolut metod för att bli av med patologi är i vissa fall återfall av huvudsjukdomen möjlig.

Men det finns också en risk för utblåsning av endometri från livmoderhålet utöver dess gränser, inklusive i det vaginala segmentet, vilket därefter komplicerar processen för befruktningen av ett barn.

Funktioner i menstruation efter konisering av livmoderhalsen

Efter avslutad sådan intervention i reproduktionssystemet noterar ett antal kvinnor en funktionsfel i menstruationscykeln. Så kroppen reagerar på de förändringar som gjorts. Det återhämtar sig vanligtvis 2-3 månader efter operationen.

Under den första menstruationen utsöndras en större mängd vätska, eftersom det under denna period sker en intensiv återställande av den hormonella bakgrunden och regenereringen av skadade vävnader.

Om menstruationsblodet inte kommer ut ordentligt på grund av förträngning av livmoderhalskanalen, bör patienten omedelbart rådfråga en gynekolog, eftersom vätskesätt kan provocera inflammation.

Behandling av blödning efter operation

Ett liknande fenomen medför vissa risker för patientens hälsa, därför, baserat på intensitet och mängd utsläpp, kan flera metoder för att stoppa dem användas:

 1. Om intensiv blödning öppnas omedelbart efter eller under konisering, föreskrivs patienten en ytterligare procedur för kauterisering av blödningskärl, men redan med lägre ström.
 2. Det rekommenderas att stoppa ohälsosamma utsöndringar lokalt, till exempel med vattpinnar som dränkts i 3% väteperoxid..

Slutsats

Kvinnors hälsa behöver en speciell behandling. Om läkare insisterar på livmoderhalscentralisation, vägr inte, eftersom komplikationer efter strukturella förändringar i denna del av reproduktionssystemet kan leda till utvecklingen av en cancerös tumör och, som ett resultat, fullständigt avlägsnande av detta organ.

Arten av normal och patologisk urladdning efter koniseringen av livmoderhalsen

Efter att ha interfererat med reproduktionssystemet visas vissa symtom ofta som anses vara naturliga. Men oftast förstår kvinnor inte helt hur återhämtningsprocessen ska gå, så de börjar oroa sig för varje urladdning efter cervikalkonisering.

Under detta kirurgiska ingrepp tar läkaren bort en liten bit av ytan på livmoderhalskanalen och en del av livmoderhalsen, och denna avlägsna sektion har formen av en kon. En sådan operation är inte alltid associerad med behandling, eftersom den också kan fungera som en histologisk kontroll av den mottagna vävnadskursen..

För att utesluta onödiga erfarenheter och att konsultera en läkare i tid efter ingreppet måste du veta vad som kan vara utskrivet, hur många dagar de kan pågå och vad patienten bör vara uppmärksam på först och främst.

Som indikerar läkning av livmodern?

Först bör det noteras att förfarandet företrädesvis utförs i början av menstruationscykeln. Detta görs för att utesluta graviditeten hos patienten samt för att avsätta tid för läkning av skador. Förvärvning av livmoderhalsen är intressant genom att en kvinna kan lämna sjukhuset en dag efter operationen. Och vid laser- eller radiovågskonisering, låter läkaren oftast patienten åka hem omedelbart.

Under den postoperativa perioden anses läkningen av livmoderhalsen vara det viktigaste elementet. Denna process kan åtföljas av följande symtom:

 • Blodig urladdning, av vilken mängden kan vara riklig, men inte densamma som menstruationsblödning. Det är viktigt att notera att mörk och rosa markering också är tillåten..
 • Smärta Smärtupplevelser förekommer i nedre del av buken, och deras intensitet bestäms individuellt och beror på smärttröskeln hos en kvinna.
 • Utsöndring av en brun nyans. En sådan ansvarsfrihet noteras som regel endast under den första månaden efter förfarandet. En specifik obehaglig lukt kan förekomma hos dem. I de flesta fall är detta normen, men det är viktigt att utesluta en koppling till en reproduktionssysteminfektion.
 • Rik menstruation. Menstruationen går praktiskt som vanligt, men en intensiv natur är tillåten under de första månaderna efter operationen.

Läkningsprocessen, på ett eller annat sätt, kommer att åtföljas av en karakteristisk sekretion. Förekomsten av blodutsöndringar är inte en patologi om det frisatta blodet inte bryter mot normen när det gäller antalet och varaktigheten av förekomsten. Läkarna tror att det är omöjligt att sätta en tydlig ram i denna fråga, eftersom varje kropp har sin egen förmåga att läka, så återhämtningsprocessen kan ta antingen en månad eller flera.

Farlig utsöndring efter operation

Inte all urladdning efter nykonisering anses vara normal. Därför är det viktigt för kvinnor att uppmärksamma följande fall, vilket är anledningen till ett snabbt besök hos läkaren:

 • mängden blodutflöde överskrider volymen för regelbundna perioder;
 • det finns stora utsläpp där det finns många blodproppar;
 • svår smärta i buken;
 • systematiskt hög kroppstemperatur;
 • mörk utsöndring med en obehaglig lukt fortsätter i mer än en månad.

I alla dessa fall är det brådskande att konsultera en läkare, varefter en ytterligare undersökning kan förskrivas..

Utsläpp med blodpropp Mörk urladdning med blod

Vad kan öka blödningen?

Ibland förvärrar kvinnor, utan att inse det, återhämtningsprocessen efter operationen. De vanligaste komplikationerna är:

 • sexuella kontakter efter förfarandet (tidigare än en och en halv månad);
 • fysisk trötthet, särskilt viktlyftning;
 • tillgång till pool / bastu / bad, samt bad i badrummet;
 • douching-procedurer;
 • införande av tamponger (endast sanitetsunderlägg är tillåtna);
 • ta mediciner som kan orsaka blödning (aspirin, etc.).

Mängden blodutsöndring kan också öka på grund av den mekaniska effekten som uppstår under själva proceduren.

Utsöndring efter olika typer av konisering

Cervical conization är en kirurgisk procedur där en specialist tar bort ett specifikt patologiskt vävnadsställe. Naturligtvis, efter en sådan operation uppstår vissa skador, vars sannolikhet inte beror på koniseringsmetoden.

Men man måste komma ihåg att metoden för kirurgisk ingripande fortfarande kan påverka arten och varaktigheten av utsöndring med blod. Därför är det allmänt accepterat att varaktigheten av återhämtningsperioden beror på metoden för cervikal konisering..

Knivmetod

Denna metod är föråldrad över tid, så det är extremt sällsynt. I detta fall, under operationen, används en speciell skalpell, med hjälp av vilken excision utförs. Som ett resultat läkar den skadade vävnaden tillräckligt länge, vilket orsakar mer allvarlig smärta och kraftig urladdning av långvarig art.

Förutom långvarig blodig sekretion har en kvinna i detta fall ofta allvarliga komplikationer såsom oförmågan att bli gravid eller problematisk. Med knivmetoden finns det också större sannolikhet för ett återfall av en viss sjukdom.

Men även i detta fall bör blödningen inte vara mer omfattande än menstruation; utsöndring med ett stort antal blodproppar anses vara särskilt farligt.

Rött urval med skivor.

Lasermetod

Med hjälp av en laser under operationen kan läkaren ta bort det patogena området noggrant och exakt utan betydande mekanisk skada. Dessutom kan specialisten, även vid operation, vid behov ändra forskningsmaterialets egenskaper.

När det gäller urladdningen åtföljs de praktiskt taget inte av smärta i nedre del av magen och kännetecknas inte av en lång varaktighet.

Utsläpp med blod Scarlet-urladdning

Det antas att läkning i detta fall är snabbare än när man använder knivmetoden.

Men här måste man komma ihåg att ett sådant förfarande kommer att vara ganska dyrt, men det är helt motiverat om man tar hänsyn till det minsta antalet komplikationer och högre chanser att bli gravid och få ett barn normalt.

Loop-metod

Det betraktas som ett idealiskt alternativ både i pris och resultat, eftersom tekniskhet i detta fall inte på något sätt är underlägsen än kirurgi med laser. Dessutom konstaterar kvinnor att mindre blödningar inte åtföljs av smärta och att de snabbt ersätts av normalt vitt eller tydligt utsläpp av naturligt ursprung.

Behållning av livmoderhalsen utförs med hjälp av en elektrodtrådslinga, varför excisionen är så exakt som möjligt. Det är också viktigt att tänka på att denna metod för att utföra operationen är mycket användbar om ytterligare studier av det borttagna stycket är nödvändigt, eftersom det i detta fall praktiskt taget inte skadas.

Radiovågmetod

Med andra ord, cervikalkoagulering, där användning av radiovågor, som dödar de drabbade områdena i livmoderhalskanalen, förväntas.
Det är anmärkningsvärt att det nästan inte finns några blödningar, eftersom risken för skada under operationen är minimal. Med radiovågsmetoden finns det dessutom de flesta chanser att bevara reproduktionsfunktionen.

Men du måste förstå att mycket också kommer att bero på egenskaperna hos kvinnans kropp och dess förmåga att självreparera. Det händer ofta att vissa patienter tolererar knivmetoden ganska normalt, medan andra lider under lång tid även efter loop- eller radiovågmetoden.

Därför rekommenderar läkare att hålla en kalender och notera hur mycket blödning som händer, med vilken karaktär och om det finns smärta. Det är också viktigt att notera dagen då den blodiga sekretionen slutade och var det några återfall.

Scab utsöndring

Conization av livmoderhalsen efter ungefär en vecka orsakar riklig blodig utsöndring. Och det är just nu som de flesta kvinnor börjar oroa sig. Citat taget från kvinnoforumet:

”Det var 8 dagar efter operationen, då det var mycket mer urladdning. Jag kände inte någon smärta, men jag började känna mig mycket smärtsam, eftersom läkaren sa att det inte borde bli mer blödning än månatliga perioder. Vad kunde det vara?"

Utsöndring med blod vid denna tidpunkt indikerar oftast utgången från skurven. Han dyker upp under operationen, och en vecka senare lämnar han självständigt. Det är nödvändigt att uppmärksamma lukten av sekretion. Om det är obehagligt kan det ha smittats under operationen. I en sådan situation är det bättre att besöka en gynekolog direkt, men oftast tillåts en obehaglig lukt tillsammans med bruna sekretion de första 30 dagarna efter ingreppet.

Det finns också fall när utgången från skurven försenas, och samtidigt finns det mycket blod. Det skadar inte att rådfråga en gynekolog för att utesluta alla kränkningar som inte bör vara under den postoperativa perioden.

Blödningsmönster

Blödning anses vara normen efter en sådan operation och deras varaktighet kan i vissa fall försenas upp till 4 månader. Det är inom denna tid som en kvinnas kropp behöver återhämta sig efter operationen.

Men kom ihåg att varje urladdning som överstiger mängden vanliga menstruationer bör varna dig. Och det kan till och med inte vara någon smärta här, särskilt när det gäller kirurgi med laser och radiovågor.

Uppskjut inte att åka till sjukhuset även med minsta sjukdom. Läkaren kommer att kunna fastställa orsaken till obehag och riklig urladdning samt välja lämplig terapi.

Kan det vara varje månad?

Många kvinnor är rädda för att blanda regelbunden menstruation med blödning efter operationen. Därför är det värt att lära sig om karaktären av menstruation efter cervikal konisering..

Under de första månaderna av månaden kan det finnas fler än vanligt. Men menstruationsförseningen, vilket indikerar en längre återhämtningsperiod, utesluts inte. Som regel bör menstruationscykeln återgå till det normala redan under den tredje månaden efter ingreppet.

Behandling av blodutsöndring

Här måste du vara uppmärksam på blödningsperioden. Om de uppstår omedelbart efter operationen kommer läkare att bestämma behovet av lokala hemostatiska förfaranden. Ibland finns det tillräckligt med vattpinnar med väteperoxid eller adrenalin, men det finns situationer när du inte kan göra utan ett operativt stopp av blödning.

När det gäller mycket långt och rikligt menstruationsflöde behöver de inte behandling, eftersom cykeln återställs över tiden. Symtomatisk behandling förskrivs ibland med en kraftig minskning av röda blodantal..

Efter konisering av livmoderhalsen är utsöndring ett oföränderligt fenomen, därför är det inte värt att oroa sig mycket. Men ökad uppmärksamhet kommer inte att skada, särskilt de första månaderna efter ingreppet. Det är bäst att gå till sjukhuset för eventuella misstankar och rådfråga din läkare för att rätta till situationen i tid och förhindra uppkomsten av allvarligare komplikationer.

Funktioner i menstruation efter hysteroskopi - när man ska börja och vad man kan förvänta sig

Hysteroskopi är ett minimalt invasivt gynekologiskt förfarande som används för att diagnostisera och behandla vissa uteslutande kvinnliga sjukdomar: livmoderspolypos, syneki, rörhinder och endometrios. Metoden är mer informativ än den klassiska gynekologiska ultraljuden, så den används mer och mer ofta..

Eftersom förfarandet innebär att tränga in i livmoderhålan och utföra vissa terapeutiska och ibland kirurgiska ingrepp kan perioderna efter hysteroskopi inte komma i tid, bli längre eller mer rikligt. Förändringar i menstruationscykeln eller egenskaperna efter interventionen kan vara normen eller ett tecken på komplikationer, därför är det viktigt för kvinnor att veta om funktionerna i menstruationen efter studien.

Effekten av hysteroskopi på menstruationscykeln

Normalt bör menstruation efter hysteroskopi börja vid den vanliga tiden för patienten. Allt kommer dock att bero på målen för hysteroskopi och tekniken för dess genomförande. Efter en rutinmässig diagnostisk undersökning är ett cykelfel osannolikt, eftersom slemhinnan inte påverkas eller lätt skadas..

Sakerna är något annorlunda när man kombinerar diagnos och behandling. Till exempel efter resektoskopi av neoplasmer, inklusive avlägsnande av en polypp från livmoderhålan, eller hysteroresektoskopi av myom, störs ofta den hormonella bakgrunden, så en förändring i menstruationscykeln inträffar ofta. Tills kroppen återigen får integriteten hos livmoders slemhinnor efter hysteroresektoskopi av endometrial polyp eller myom, bör regelbundna månatliga perioder inte förväntas.

En liknande situation skapas också under diagnostik med curettage i de klassiska eller separata (RFE) -formaten, omfattande trauma för endometrium inträffar, så att återhämtningsperioden kan vara längre än med en rutinundersökning.

Viktig! Betydande störning av cykeln efter hysteroskopi observeras hos cirka 5% av patienterna. I de flesta fall beror detta på ett otillfredsställande allmänt tillstånd i kroppen och förekomsten av allvarliga patologier.

När går menstruationen efter hysteroskopi

Början av den första menstruationen efter hysteroskopi, förväntar sig experter på den vanliga tiden för patienten. Perioden då de börjar beräknas i förväg. De första perioderna kan dock komma några dagar tidigare eller senare än den vanliga cykeln. I genomsnitt kan uppkomsten av blödningar variera i flera dagar eller till och med en vecka upp eller ner.

Det är bara möjligt att förutsäga noggrannheten för dagen när perioderna efter hysteroskopi går, endast på grundval av den befintliga kalendern för regelbunden blödning. Hos patienter som genomgick proceduren i den första fasen av cykeln kommer de att anlända tidigast inom 2-4 veckor. För de som har haft hysteroskopi i den andra eller tredje fasen av cykeln, börjar menstruationen vanligtvis om 3-7 dagar.

Kan det bli en försening och hur mycket

Gynekologer hävdar att förseningen efter hysteroskopi är normal, eftersom kroppen behöver tid att återhämta sig. Vanligtvis tar regenerering av endometrial vävnad cirka 4 veckor, så menstruationen kan börja 1-2 veckor senare. I sällsynta fall inträffar funktionsfel under flera cykler, till exempel uppträder blödning senare under tre månader i rad.

Ett alarmerande symptom kallas en lång försening av läkare, där det inte finns några perioder alls under 7 veckor efter hysteroskopi, och samtidigt finns det obehag i nedre del av magen, nedre delen av ryggen och perineum. Detta kan indikera livmoderhalscasm, som ett resultat av vilket blodet och det exfolierade endometriumet inte kan lämna organhålan. En sådan försening i menstruationen är fylld med farliga komplikationer och kräver omedelbar läkarvård.

Tänk om menstruationen började tidigare

Många kvinnor tror att menstruationen efter hysteroskopi börjar utan avbrott, speciellt om polyper eller andra neoplasmer under interventionen skärts ut. I själva verket är detta inte så: perioden då perioden börjar i klassisk mening förblir densamma, men i praktiken är det blödning efter operation. Men fall där kritiska dagar har kommit tidigare eller omedelbart efter ingripandet är inte ovanliga.

Ibland är det svårt för patienter att förstå om normal eller patologisk blödning började. Gynekologer rekommenderar att noggrant överväga urladdningens art och intensitet, om de gått före schemat. Överdriven blödning med blodproppar kan indikera ett allvarligt problem som kräver läkarvård.

Hur många dagar är varje månad efter proceduren

Menstruationens varaktighet efter hysteroskopi förändras vanligtvis inte. Undantaget är fall då menstruationens början efter hysteroskopi med curettage, som alltid åtföljs av frisättning av blod, faller i 3-5 dagar efter interventionen. I detta fall kommer den totala varaktigheten för fläckning att vara längre. De nästa perioderna kommer att pågå som vanligt.

Vilken period ska vara efter proceduren

Förändringar i menstruationens egenskaper är inte mindre viktiga än tidpunkten för menstruation. I de flesta fall är den första utflödet av blod mindre riklig. Gynekologer betraktar uppkomsten av knapp menstruation efter hysteroskopi som ett resultat av curettage: huvudvolymen av menstruationsflödet förkastas endometrium, som nästan är frånvarande efter proceduren. En minskning av volymen av utsöndringar fortsätter tills endometriet är helt återställt.

Mycket oftare än knappt urladdning är patienter bekymrade över mycket rikliga perioder. Ibland döljer de livmodersblödningar som har uppstått mot bakgrund av den inflammatoriska processen eller perforeringen av livmodern. Följande symtom hjälper till att förstå att tunga perioder är en patologi:

 • mörk eller brun menstruation;
 • obehaglig lukt av sekret;
 • fördelning av stora blodproppar;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • intensiv buksmärta.

Alla dessa symtom kräver omedelbar läkarvård. Samråd är också nödvändigt när omfattande urladdning varar länge utan att stoppa. En sådan process är full av en minskning av hemoglobin och en betydande förändring i hormonella nivåer..

Vad man ska göra om menstruationen är smärtsam

Ofta är det de smärtsamma perioderna som blir orsaken till hysteroskopi. Om hon krävde curettage, kan ömhet fortsätta under den första cykeln. Generellt sett är smärta en normal reaktion på endometrielskada, så den bör inte orsaka oro. För att minska det kan du ta en kramplösande eller NSAID.

Undantaget är fall när symptomen blir smärtsam, värre när man går, efter att ha ätit och när man besöker toaletten. I detta fall behöver patienten en konsultation med en gynekolog.

Hur gör hysteroskopi: före menstruation eller efter

Vilken dagshysteroskopi som görs beror på målen för proceduren. Till exempel, för att identifiera tumörneoplasmer och polypper, utförs proceduren i den första fasen av cykeln, det vill säga omedelbart efter menstruationen. Under denna period är livmodern i livmodern tunnare och tumörer är bättre synliga på den. Inflammatoriska processer är lättare att upptäcka när endometriet är svullet, därför görs diagnos av misstänkt endometritis före menstruationens början i den andra fasen av cykeln.

Hysteroskopi dagen före menstruationen är mindre informativ, eftersom endometriet lossnar och kan börja blöda. Emellertid kan proceduren utföras enligt brådskande indikationer..

Är det möjligt att utföra proceduren under eller före menstruationen

Läkare kan endast utföra hysteroskopi under menstruationen i nödsituationer:

 • med intensiv blödning, där tamponger och kuddar blir helt våta på 1-2 timmar;
 • om det finns en misstanke om förekomsten av ett dött fosterägg i livmoderhålan;
 • om du misstänker att det finns främmande föremål i livmodern;
 • med misstänkt livmodersbrott.

Gynekologer rekommenderar att patienter den första dagen efter hysteroskopi under menstruationen stannar kvar på sjukhuset för vidare observation.

Vad man ska göra vid avvikelser och misslyckanden

Risken för komplikationer efter hysteroskopi är låg, men finns fortfarande. För att minska alla typer av risker förskrivs profylaktiska antibiotika. Eftersom de inte eliminerar funktionsfel i menstruationscykeln och konsekvenserna av kirurgiska ingrepp, rekommenderas patienterna efter proceduren att noggrant beakta sina känslor och välbefinnande..

Förhållanden som kräver ett omedelbart svar och ringa ambulans är följande:

 1. En kraftig ökning av urladdningsvolymen. Försenad blödning av livmodern kan uppstå på grund av dålig koagulering av sår eller djup skada på livmodervävnaden. Upprepad hysteroskopi utförs för att eliminera blödning..
 2. Isolering av stora blodproppar. Som regel uppstår efter hysteroskopi rikliga perioder med blodproppar på grund av den inflammatoriska processen. Om processen åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen finns det en chans att utveckla en infektion. För att eliminera symtomen kommer läkaren att förskriva antibiotikabehandling och eventuellt upprepad curettage..
 3. Obehaglig lukt från könsorganen, svart urladdning med fragment av grönaktigt slem. Liknande symtom indikerar purulent inflammation. Det måste elimineras med komplex antibiotikabehandling på sjukhus.

När patienten har långa förseningar i menstruationen (7 veckor eller mer) anses situationen också vara patologisk. Om cykeln försvann i några dagar kan du betrakta detta som normen. Om menstruationen är frånvarande är det nödvändigt att söka hjälp på en klinik för födelse. Din läkare kan ordinera hysteroskopi och hormonbehandling igen..

Effekten av hysteroskopi på menstruationscykeln: möjliga förändringar

Om proceduren utförs korrekt börjar perioderna efter hysteroskopi i tid eller återställs inom en månad, men i vissa fall tar det längre tid att normalisera cykeln.

Vad är essensen av hysteroskopi?

Förfarandet utförs både för diagnostiska ändamål och för behandling av vissa typer av sjukdomar:

 • Diagnostik. Genom undersökning kan en gynekolog samla in all nödvändig information om livmoders och äggstocks tillstånd för en mer exakt diagnos. Tack vare denna procedur är det möjligt att fastställa närvaron av vidhäftningar, överväxt av endometri, fibroider osv.;
 • Behandling. Kirurgisk hysteroskopi består av åtgärder för att dissekera skiljeväggarna i livmodern, vilket gör att du kan ta bort odlade polyper, tumörer, tillväxter och vidhäftningar.

Tung, lång och smärtsam menstruation

Hysteroskopi i sig är inte orsaken till dysmenoré och menorragi. Och problemet visar sig vanligtvis redan innan det. Möjliga skäl:

 • koagulopati
  - ett ärftligt blodkoagulationsproblem;
 • adenomyos
  (intern endometrios);
 • hormonella störningar
  , provocera överdriven spridning av endometrium - hyperplasi;
 • endometrial cancer
  ;
 • myom
  - en godartad neoplasma belägen utanför livmodern eller inuti dess vägg, som inte tillåter att ta bort den med ett hysteroresektoskop, det vill säga från insidan, krävs laparoskopi eller bukoperation.

Överflöd menstruation bör betraktas som en blodförlust på mer än 80 gram under alla dagar.

Behandling föreskrivs beroende på orsaken - kirurgisk eller konservativ (tar hormonella eller hemostatiska piller, installerar Mirena intrauterin system), annars i fallet med en icke-gynekologisk sjukdom.

Om den andra menstruationen kom för tidigt, 1-2 veckor efter den första, går de väldigt mycket, skarlagnsröd, bör detta betraktas som livmodersblödning. Det måste stoppas. Vanligtvis används hormonella piller för detta enligt ett visst mönster och hemostatiska läkemedel.

Anledningar till hysteroskopi

När hysteroskopi vanligtvis görs: före menstruation eller efter?

Som regel utförs proceduren efter kritiska dagar. Det är smärtsamt, så återhämtningsperioden kan ta en vecka eller två. Men den här gången räcker det för att kroppen ska "återhämta sig".

Hysteroskopi av livmodern utförs i närvaro av följande symtom:

 1. Livmoderblödning;
 2. Menstruella oregelbundenheter (tunga eller knappa blödningar);
 3. Missfall (spontan abort);
 4. Oförmåga att bli gravid utan något objektivt eller uppenbart skäl.

När proceduren är planerad?

Oftast föreskrivs diagnos och behandling med denna metod av specialister om misstänkta dessa typer av gynekologiska sjukdomar:

 • Felaktig bildning av livmodern: underutveckling, förekomst av partitioner, bikornism i organet;
 • adenomyos Sjukdomen kännetecknas av spridning av endometrium i livmoderens muskellager;
 • Fibroids. Tumörneoplasmer (godartade);
 • Livmodercancer. Dessa är maligna tumörer som bildas i endometrium;
 • Polyper. Oskärpa endometriell celldelning som leder till dess spridning.

Vilka är indikationerna för förfarandet

Hysteroskopi har följande indikationer:

 • brott mot menstruationscykeln vid en kvinnas ålder;
 • uppkomsten av blodhemlighet under postmenopausal period;
 • misstankar om en malign tumör, en främmande kropp i livmodern, adenomyos och andra patologier;
 • övervaka platsen för den intrauterina anordningen;
 • oförmåga att bli gravid;
 • förberedelsesteg före befruktning in vitro (IVF);
 • bedömning av effektiviteten i behandlingen med användning av hormonella läkemedel;
 • komplikationer efter födseln.


Diagnosen bryter mot cykeln
Hysteroskopi är ett effektivt och populärt förfarande, därför, om en specialist har schemalagt ett möte, finns det inget behov att vägra en händelse.

Hur påverkar hysteroskopi kritiska dagar??

 1. Månadsvis efter hysteroskopi med proceduren för curettage under varaktigheten, liksom överflödet av sekret, kan något skilja sig från menstruation före behandling.
 2. Ofta märker kvinnor en liten förskjutning i början av själva kritiska dagar. De första perioderna börjar vanligtvis 25-30 dagar efter curettage.

Helst avlägsnas fibroider och andra neoplasmer i livmodern den sjätte dagen efter början av kritiska dagar. Och eftersom återhämtningsperioden inte överskrider en halvmåne, börjar kvinnans hälsa redan i början av nästa menstruation vara normal.

När ska din period komma?

Efter ett kontor eller en kontrollprocedur uppstår vanligtvis inte ett cykelfel. När perioderna kommer efter hysteroskopi beror det på patientens individuella egenskaper - antalet födelser och aborter, hälsotillståndet, förekomsten av samtidiga sjukdomar. Normalt kommer menstruationen efter diagnos genom hysteroskopi i tid eller rör sig i 2-3 dagar.

Med hysteroskopi med curettage avlägsnas endometrielskiktet, så procedurens dag anses vara den första dagen av cykeln. Menstruation kan börja inom 25-50 dagar efter hysteroskopi - sådana termer anses vara normen. Försenad menstruation efter ett hysteroskopiförfarande är inte ovanligt. Således svarar kroppen på stress, vilket är operationen. Om det inte finns någon period på 14 dagar, i avsaknad av störande symtom, anses en sådan försening vara normal.

Eftersom denna typ av kirurgi inte påverkar en kvinnas hormonella bakgrund, är cykeln efter några månader helt återställd. Det kan ske en förändring i karaktären och varaktigheten av menstruationen - den första menstruationen efter operationen varar längre än vanligt, ofta är de mer rikliga med blodproppar. Ett sådant fenomen kan antingen vara en variant av normen eller indikera komplikationer. En viktig roll spelas av samtidigt symtom..

Arten av blödning efter borstning

Experter noterar att en kortvarig ökning eller minskning av urladdningsvolymen efter diagnostisk rengöring inte är en anledning till oro. Ofta observeras rikliga och relativt smärtsamma perioder efter hysteroskopi ytterligare två månader efter behandlingen. Dessutom kan antalet kritiska dagar ändras tillfälligt..

I vissa fall finns det förseningar i menstruationen under perioden efter hysteroskopi. Detta beror på hormonell obalans som uppstår efter diagnostisk rengöring..

Typiska manifestationer av den posthysteroskopiska perioden:

 • Små och tunga blödningar;
 • Menstruationscykelskift;
 • Försena kritiska dagar;
 • Tjockare och mörkare urladdning.

Om en kvinna under en menstruationsperiod måste byta packning mer än 1 gång på 3 timmar, kan detta leda till ganska allvarlig blodförlust. Därför rekommenderar gynekologer omedelbart att kontakta en specialist. Detta tillstånd leder till en kraftig minskning av hemoglobin och blodtryck.

Effekten av förfarandet på menstruationscykeln

Inte alltid påverkar hysteroskopi tidpunkten för början av menstruationen. I många avseenden beror det på syftet med genomförandet och påverkan på kvinnans kropp. Om proceduren utfördes för att bekräfta eller diagnostisera skadas inte slemhinnorna i livmoderhalsen och livmodern. Följaktligen bör menstruationsflödet börja exakt i tid.

Eftersom studien i sig är stressande för kroppen utesluts inte ett cykelfel. Försenad menstruation upp till två veckor anses vara normal. Om inte bara tidpunkten, utan också periodens natur förändras, måste du konsultera en gynekolog.

Om syftet med proceduren var kirurgi skadas vävnadens integritet, men detta betyder inte att menstruationen efter hysteroskopi kommer att börja senare eller tidigare. Brister noteras inte alltid. Betydande kränkningar i det kvinnliga reproduktiva systemet noteras när man använder metoden för abort. Avvikelser är möjliga i fallet med kapillering av polyper.

Det noteras att menstruationen även efter hysteroresektoskopi kommer flera dagar före schemat, men cykeln återhämtar sig snabbt. Trots det faktum att i detta fall inte används ett hysteroskop, utan ett hysterresektoskop, anses mindre förseningar eller för tidig menstruation vara normalt.

Möjliga komplikationer

Försening och riklig urladdning är långt ifrån de enda möjliga konsekvenserna av diagnostisk rengöring av livmoderhålan.

Ofta observeras inte komplikationer, men i händelse av brott mot rehabiliteringsreglerna, oprofessionellt slutförande av förfarandet och kroppens individuella egenskaper, kan följande typer av komplikationer uppstå:

 1. Perforering av livmodersväggar. Med en allvarlig kränkning av hysteroskopisk taktik är ett genombrott av livmoderväggarna möjligt. Uttryck av perforering är vanligtvis allvarliga nedskärningar i buken, fysisk svaghet, yrsel, minskat tryck. För att lösa problemet kan omedelbar kirurgisk ingripande krävas;
 2. Livmoderblödning. Många patienter under den post-hysteroskopiska perioden har knappa perioder, som varar högst tre dagar. Om blod frigörs från slidan i stora volymer och längre än föreskriven tid, är det värt att kontakta en specialist;
 3. Endometrit. Ibland introduceras patogena mikroorganismer i livmoderkaviteten med ett hysteroskop. Detta leder till inflammatoriska processer i endometriumet, kännetecknat av nedskärningar i buken, en kraftig temperaturökning samt purulent och luktfritt utsläpp.

Vad kan vara fördelningen

Efter hysteroskopi är alla egenskaper viktiga. Oftast, under första början, förändrar menstruationen överflöd i en mindre riktning. Små urladdning beror på användning av curettage-proceduren på grund av frisläppandet av trasigt endometrium.


Symtom på patologin kan vara buksmärta.

Överflödig hemlighet hos kvinnor är oftare än knapp. Detta kan vara ett tecken på uterusblödning till följd av inflammation. Patologi med riklig urladdning kan bestämmas med följande tecken:

 • färgen på hemligheten är brun och mörk;
 • det finns en obehaglig lukt;
 • kroppstemperaturen stiger;
 • i hemlighet finns det stora blodproppar;
 • kvinna orolig för svår smärta i nedre del av buken.

Om dessa symtom inträffar, rekommenderas att man snarast bokar en tid hos en gynekolog eller ringa ambulans.

Om dina perioder inte slutar finns det stor sannolikhet för blodförlust och en minskning av hemoglobinnivåerna. På grund av detta förändras den hormonella bakgrunden.

Detsamma gäller för situationen när mensteration efter hysteroskopi en andra gång kommer med bitar av endometrium. Symtom indikerar förekomsten av patologi (fibroider, endometrios och mer).


Du måste gå till läkaren om utskrivningen luktar dåligt

Kritiska dagar efter laparoskopi

 • Laparoskopi är bland minimalt invasiva kirurgiska ingrepp när det gäller vidhäftningar, godartade och maligna tumörer, samt akuta gynekologiska sjukdomar.
 • Denna teknik låter dig göra en preliminär undersökning av livmoderns tillstånd, ta vävnadsprover för biopsi och ta bort tumörer.
 • I 90% av fallen har kvinnor som genomgick laparoskopi inga komplikationer.

Förfarandet föreskrivs på den 7: e dagen av cykeln, vilket gör att kroppen kan återhämta sig före början av de kommande kritiska dagarna.

Om menstruationen är frånvarande

Du måste se till att graviditeten inte har inträffat. Det är redan möjligt i 2-3 veckor. Om befruktningen utesluts är graviditetstestet negativt, och förutom frånvaron av kritiska dagar finns det inga klagomål, vi fortsätter att vänta. Faktum är att endometriet behöver lite tid att återhämta sig, speciellt om curettage (RDV) var grov, togs det övre lagret av livmodern helt bort.

Ofta, efter förfarandet, föreskriver läkare orala preventivmedel (OK) i flera månader, beroende på patientens reproduktionsplaner. Då finns det vanligtvis inga problem med cykeln. Avstängningsblödning inträffar inom sju dagar efter det att läkemedelsförpackningen är slut.

När OK inte accepterades och efter RVD gått mer än två månader - är det dags att göra en ultraljud och besöka en gynekolog. Om ultraljud visar tecken på progesteronbrist, förskriva progesteron (läkemedlet "Dufaston" eller "Utrozhestan"). Efter slutet av intaget börjar menstruationsblödning.

Det finns mer allvarliga skäl för frånvaron av månatlig blödning efter hysteroskopi - detta är hormonella störningar, inklusive sådana som uppstår till följd av överhängande klimakterium eller problem med äggstockarna (polycystic). Men de uppstår vanligtvis inte samtidigt. Om en kvinna tidigare har försenat menstruation, måste du leta efter deras orsak inte i denna diagnostiska procedur.

Vad du ska göra vid brott

För att snabbt normalisera menstruationscykeln rekommenderas att följa alla anvisningar från gynekologen. För att behandla komplikationer rekommenderas det oftast:

 1. Uteslut sex. Intimitet bör vara frånvarande i minst en månad. Men vissa experter rekommenderar att inte ha sex under en längre tid och att använda preventivmedel efter återhämtning.
 2. Ta tid på hygien. Det är förbjudet att delta i vattenprocedurer, utom för en dusch. För att upprätthålla ett neutralt pH rekommenderas det att köpa specialprodukter. Tvätt bör vara minst två gånger om dagen.
 3. Använd mediciner. Läkemedel föreskrivs endast av en läkare. Oftast föreskrivs antibakteriell och antimikrobiell behandling för att minska den inflammatoriska processen. Det är förbjudet att ta läkemedel med acetylsalicylsyra i kompositionen, eftersom komponenten orsakar blödning.

Hysteroskopi är ett modernt, effektivt sätt att behandla och diagnostisera livmoders patologier. Oftast kan menstruationen försenas efter genomförandet, eftersom kroppen behöver tid att återhämta sig. För att påskynda läkningen måste du följa alla läkares rekommendationer. Om det inte finns några perioder efter hysteroskopi är det bättre att konsultera en specialist.

Dessutom bör en gynekolog konsulteras om du känner dig värre, har feber eller har svår smärta. Specialisten genomför en undersökning och föreskriver behandling.

rekommendationer

De flesta av rekommendationerna bestäms av typ av procedur, vilken typ av patologi som elimineras, patientens ålder och andra faktorer..

Oftast innehåller denna lista följande tips:

 1. Avslag på sex. Avstå från intimitet är nödvändigt i minst 3-4 veckor. Men många läkare insisterar på frånvaron av samlag tills den första menstruationen är klar. Du bör också använda kondomer senare..
 2. Hygien och bad. Du kan inte ta ett bad, gå till bastun eller bada, besöka pooler, insatser, sjöar och andra öppna vattendrag. För intim hygien är det bättre att använda specialprodukter med neutralt pH. Glöm inte att tvätta dig själv två gånger om dagen och ta en dusch dagligen med en behaglig vattentemperatur.
 3. Mediciner Eventuella läkemedel tas uteslutande enligt instruktion av en läkare. I de flesta fall förskrivs antibiotika och antimikrobiella medel för att undvika inflammatoriska processer. Det är också värt att utesluta aspirin, vilket provocerar blödning och till och med blödning..
 4. Ytterligare tips. En kvinna måste ge upp fysisk ansträngning, douching, tamponger och andra intravaginala medel. Det är fortfarande viktigt att gå på toaletten i tid för en liten och utesluta tung mat från kosten.

Möjliga typer av menstruationsfel

Många patienter är intresserade när menstruationsflödet visas efter proceduren. Mindre avvikelser är normen om menstruationen sker på egen hand. Men om urladdningens karaktär förändras avsevärt från det vanliga, måste du kontakta en gynekolog med efterföljande behandling. Oftast kan fel vara i följande typer.

förseningar

Efter hysteroskopisk manipulation varnar gynekologer vanligtvis för möjligheten att försena menstruationen. Men ofta, mot bakgrund av den stressiga situation som denna studie hänför sig till, försenas menstruationen en vecka senare än beräknad tid. Varken deras natur eller varaktighet bör dock ha allvarliga skillnader från den vanliga cykeln för en kvinna.

När hysteroskopi utförs samtidigt med curettage, är en efterföljande försening av cykeln normal. Dessutom är förseningsperioden vanligtvis lika med hur många dagar som har gått från den sista månaden till förfarandet.

Oftast börjar fläckning efter en månad efter interventionsdatumet. Om menstruationen efter denna period inte visas varannan dag, krävs ett besök hos gynekologen.

Eftersom detta tillstånd kan kräva terapeutiska åtgärder är dess orsak ofta en livmoderhalscasm i livmoderkaviteten, som inte tillåter blodutsöndring att komma ut. Denna patologi behöver tidig upptäckt och behandling. Oftast, för att helt återhämta sig efter interventionen, kommer kvinnan att behöva en månad, varefter utskrivningen visas.

Ökad urladdningsperiod

Hur mycket månatlig urladdning tar i tid tillhör inte tecknet på ett patologisk fenomen. Oftast är deras varaktighet ett drag i den kvinnliga kroppen för manipulation. När menstruationsperioden börjar och hur lång tid det kommer att påverka påverkar det kvinnornas hälsa, hur många födslar, aborter hon har och om det finns genitourinära infektioner. Om långvarig urladdning åtföljer smärta, kvinnans allmänna tillstånd förändras, menstruationens natur förändras, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog.

Tidig början av menstruationen

Oftast, om menstruationen kommer före schemat, kommer den från stress och känslomässig oro. I denna situation bör man observera det allmänna tillståndet för att i tid upptäcka förekomsten av livmodersblödning, vilket kan vara resultatet av inflammatoriska processer. Med denna utveckling av händelser åtföljs smärtsamma perioder av obehag i nedre del av buken..

Ändra volymen för val

Oftast har patienter knappa perioder efter hysteroskopi, och detta är normen. Anledningen till denna situation är att en bit vävnad tas bort för analys. Under den förflutna tiden har vävnaderna som regel inte tid att återhämta sig helt. I denna situation observeras brun urladdning. När deras färg mörknar, temperaturen stiger, deras hälsa förvärras och smärta i nedre del av buken uppträder, kan detta indikera förekomsten av en utvecklad infektion som behöver medicinsk ingripande.

Om det efter hysteroskopi finns väldigt stora perioder med koaguleringar, som kräver byte av dynor på bara 2-3 timmar, det finns en minskning av hemoglobinnivån, blodtrycket minskar, svaghet, tröghet uppträder, då krävs omedelbar läkarvård. Endast han kan korrekt fastställa orsaken till detta tillstånd, förskriva en behandling som minskar blodförlusten.

Vad man ska göra vid avvikelser och misslyckanden

Risken för komplikationer efter hysteroskopi är låg, men finns fortfarande. För att minska alla typer av risker förskrivs profylaktiska antibiotika. Eftersom de inte eliminerar funktionsfel i menstruationscykeln och konsekvenserna av kirurgiska ingrepp, rekommenderas patienterna efter proceduren att noggrant beakta sina känslor och välbefinnande..

Förhållanden som kräver ett omedelbart svar och ringa ambulans är följande:

 1. En kraftig ökning av urladdningsvolymen. Försenad blödning av livmodern kan uppstå på grund av dålig koagulering av sår eller djup skada på livmodervävnaden. Upprepad hysteroskopi utförs för att eliminera blödning..
 2. Isolering av stora blodproppar. Som regel uppstår efter hysteroskopi rikliga perioder med blodproppar på grund av den inflammatoriska processen. Om processen åtföljs av en ökning av kroppstemperaturen finns det en chans att utveckla en infektion. För att eliminera symtomen kommer läkaren att förskriva antibiotikabehandling och eventuellt upprepad curettage..
 3. Obehaglig lukt från könsorganen, svart urladdning med fragment av grönaktigt slem. Liknande symtom indikerar purulent inflammation. Det måste elimineras med komplex antibiotikabehandling på sjukhus.

När patienten har långa förseningar i menstruationen (7 veckor eller mer) anses situationen också vara patologisk. Om cykeln försvann i några dagar kan du betrakta detta som normen. Om menstruationen är frånvarande är det nödvändigt att söka hjälp på en klinik för födelse. Din läkare kan ordinera hysteroskopi och hormonbehandling igen..

Minimalt invasiva medicinska procedurer inom gynekologi hjälper till att identifiera patologier i livmoderhålan i de tidiga stadierna och förhindra deras utveckling. Inträngningen av instrumentering i kroppen stör många fysiologiska processer och är orsak till oro. En viktig fråga är hur perioderna kommer att gå efter hysteroskopi - undersökning av livmoderhålan, vilket är ett vanligt diagnostiskt och terapeutiskt förfarande. Eftersom menstruation är en separering av det funktionella lagret i endometriumet, kan exponering för det påverka strukturen, intensiteten och perioden för utseendet på regelbundet urladdning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad kan förseningen av menstruation och smärta i ryggen?


Frånvaron av menstruation och obehaglig, dragande och värkande ryggsmärta kan inte bara indikera närvaron av graviditet, utan också förekomsten av sjukdomar i reproduktionssystemet.....

Bröstutmatning genom tryck

När vätska släpps ut från bröstet indikerar detta fenomen ofta utvecklingen av bröstsjukdom.Ett undantag är perioden för att bära barnet, då en sådan utflöde från bröstet kan uppstå under graviditeten....

Levometrine

Instruktioner för medicinsk användning av läkemedlet Levometrin (Levometrin)Den aktiva substansen och det internationella namnet på läkemedlet Levometrin:metronidazol (Metronidazol), kloramfenikol (kloramfenikol) och nystatin (Nystatin)...