Om utsöndringar efter gårdsort

Ansvarsfrihet

Många har genomgått abortförfarandet eller många kvinnor planerar att gå igenom, delvis bekanta med de potentiella komplikationerna och konsekvenserna, men representerar inte helt rehabiliteringsprocessen och dess behov och varaktighet.

Varför är det nödvändigt att utesluta några ögonblick från det vanliga sättet att leva efter en abort? Vissa förbud är en del av rehabiliteringskomplexet och hjälper till att återställa inte bara fysisk hälsa utan också förhindra eventuell infertilitet i framtiden (se konsekvenser och komplikationer av abort).

Menstruation

Avbrott av graviditet är den mest allvarliga stressen för kroppen, därför, efter abort, störs regleringen av funktionerna i ovarie-menstruationscykeln. På grund av den betydligt ökade belastningen på alla organ under graviditetsperioden befinner sig hypotalamus i ett tillstånd av spänning, vilket påverkar hypofysens arbete, som upphör att syntetisera gonadotropiner (FSH och LH) i nödvändiga proportioner.

Och istället för den periodiska frisättningen av det luteiniserande hormonet som är karakteristiskt för den normala menstruationscykeln, noteras dess monotona ökade sekretion, vilket resulterar i att äggstockarna ökar och börjar syntetisera östrogener. Men med det fysiologiska slutet av graviditeten försvinner alla förändringar som förekommer utan hälsokonsekvenser. Med tvingad abort utvecklas det anatomiska stadiet av menstruationsdysfunktion, vilket leder till utveckling av följande patologiska tillstånd:

 • insufficiens i lutealcykeln (2 fas);
 • sekundär polycystisk äggstock;
 • endometrial hyperplastiska processer;
 • myom;
 • Itsenko-Cushings syndrom eller sjukdom.

Den listade patologin beror på överproduktion av LH efter dess tidigare monotona isolering, därför tar det ibland mer än en månad, i vissa fall flera år, för att återställa ovarie-menstruationsfunktion.

Hur många dagar efter att aborten börjar menstruation, är det svårt att svara, det beror på ett antal faktorer:

 • kvinnans ålder;
 • befintliga kroniska sjukdomar;
 • abortmetod;
 • graviditetsålder när abort utfördes;
 • postoperativ period.

Normalt, hos en frisk och ung kvinna, bör perioderna efter en abort börja om ungefär en månad, eller snarare efter den tidsperiod som varade från föregående menstruation till början. För att beräkna ungefärligt datum för den första menstruationen efter proceduren, bör abortdagen tas som referenspunkt (första dagen i cykeln).

Abort kan emellertid inte bara förlänga eller förkorta menstruationscykelns varaktighet, utan också förändra urladdningens natur. Kanske utseendet på knappa, upptäckt urladdning efter en abort, som varar i en till två menstruationscykler och är förknippad med ofullständig återställande av endometrium efter proceduren.

Om knapp menstruation kvarstår under längre tid är detta ett tillfälle att konsultera en läkare och för en utökad undersökning. En minskning av menstrual blodförlust kan bero på två skäl..

 • Den första är en funktionell funktionsfel vid produktion av hormoner från äggstockarna, hypofysen och hypotalamus. Ofta observeras ett liknande tillstånd efter medicinsk abort, vilket är förknippat med användningen av mycket stora doser antiprogestiner och kräver utnämning av lämplig hormonterapi.
 • Det andra skälet är mekanisk skada på endometrium (alltför ”grundlig” curettage av slemhinnan och trauma i dess djupa skikt) och / eller livmoderhalsen (atresia i livmoderhalskanalen). Vid endometrial skada bildas synekier (vidhäftningar i det lilla bäckenet) i livmoderhålet, vilket minskar inte bara dess volym, utan också området av endometrium, som avvisas under menstruationen.

Förutom opsomenorré (magra perioder) kan amenorré och infertilitet uppstå. Intrauterin syneki kräver hysteroskopisk dissektion.

Om din period efter abort har blivit mer omfattande och upprepas under flera cykler, bör du också vara vaken. Överflödig och långvarig menstruation kan indikera:

 • eller utvecklingen av endometrial hyperplasi
 • antingen om adenomyos (endometrios i livmodern).

Och även om menstruationsflödet efter en abort kan återställas omedelbart, det vill säga de börjar efter 21 till 35 dagar, kan ägglossningen vara frånvarande under två till tre menstruationscykler, vilket anses vara normen. Om anovulation observeras längre, och det inte finns några synliga kränkningar av cykeln, är det nödvändigt att börja leta efter orsaken till denna patologi.

Utsläpp efter proceduren

Omedelbart efter en abort utan komplikationer bör utsläppet normalt vara måttligt, med ett litet antal koagler. Emellertid beror både volym och varaktighet på blodutflödet av både termen för den avslutade graviditeten och metoden för uppsägning.

 • Liten och jämn utsläpp observeras efter en vakuumabort. Detta beror på den korta graviditetsperioden och följaktligen ett mindre trauma mot livmoderslimhinnan.
 • Efter en kirurgisk abort, särskilt efter 10 till 12 veckor, kommer urladdningen att bli mer intensiv och förlängd..

Hur många dagar efter en abort fortsätter blödningen? Varaktigheten av blodcirkulationen efter ett kvalitetsförfarande är normalt 7, högst 10 dagar. Om urladdningen varar mer än 10 dagar, bör placentapolyppen, som avlägsnas genom upprepad curettage av livmoderhålan, först uteslutas. Därför är utseendet för gynekologen på 10-14 dagar så viktigt, vilket inte bara palperar livmodern och misstänker en subinvolution eller placentapolyp utan också föreskriver en ultraljud av det lilla bäckenet.

I händelse av blodproppar och riklig blodutflöde efter en abort, oavsett när det utfördes, för en dag eller två veckor sedan, bör du omedelbart söka kvalificerad medicinsk hjälp, eftersom det inte utesluts att resterna av ett fosterägg eller en hematometer i livmoderhålet är uteslutet..

Buksmärta under perioden efter abort

Efter en okomplicerad abort är normal måttlig smärta i nedre del av buken eller lätt obehag normalt. Sådana upplevelser kan pågå i sju dagar och stör inte särskilt patienten. Om magen gör ont så mycket att det är omöjligt att leda en vanlig livsstil och leder till funktionsnedsättning är detta en anledning till att omedelbart kontakta en specialist.

 • Krampande och skarpa smärta indikerar resterna av placenta vävnad och embryo i livmoderhålet och utvecklingen av hematometrar
 • Värkande, konstant smärta i kombination med feber efter en abort är ett tecken på inflammation som kan framkalla könsinfektioner, som under en tid är asymptomatiska.
 • Generellt sett är en liten temperaturökning (37,2 - 37,3) under de första två dagarna efter ingreppet inte en patologi utan bara återspeglar kroppens svar på operation. Subfebrilt tillstånd är också möjligt på dagen för produktionen av medicinsk abort som en reaktion från det termoregulatoriska centrum som finns i hjärnan till höga doser av hormoner.
 • Men om en hög temperatur (mer än 37,5) kvarstår i mer än två dagar är detta ett tecken på problem och en anledning att söka honung. hjälp.

För att förhindra utveckling av inflammatoriska sjukdomar efter medicinsk avbrott av graviditet, förskrivs patienter, särskilt de med otillfredsställande smetresultat och blod / urinprov, en profylaktisk kurs av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel med ett brett spektrum av verkan i 3 till 5 dagar (högst 7 dagar). Vid en bekräftad inflammatorisk process ökas doserna av antibiotika, och kursen förlängs.

För att förhindra komplikationer med septisk postabortion kommer läkaren definitivt att rekommendera att undvika utkast och förkylningar, klä sig varmare i vått och kallt väder och duscha dagligen. Inte mindre viktigt är att följa reglerna för personlig hygien:

 • vattenbehandling av de yttre könsorganen minst två gånger om dagen;
 • snabb byte av kuddar och underkläder, eftersom blod som hälls från livmoderhålet och kvarhålls på intima hygienprodukter är en bra grogrund för mikroorganismer, vilket bidrar till deras aktiva reproduktion och penetrering i livmodern, där de orsakar inflammation.

Varje kvinna som artificiellt avslutade sin graviditet bör veta att alkoholintag under perioden efter abort är strängt förbjudet, särskilt om hon tar antibakteriella läkemedel.

 • För det första, under påverkan av alkohol, förstörs antibiotika, vilket innebär att deras intag kommer att vara helt värdelöst och inte minskar risken för att utveckla septiska komplikationer efter abort.
 • För det andra reducerar alkohol tonen i glatta muskler (myometrium består av släta muskler), vilket förhindrar dess sammandragning och involvering (återgår till tidigare storlekar) efter borttagande av graviditet och kan orsaka blödning.

Livmodern efter abort

Det mest drabbade organet efter en abort är livmodern. Skador på det är desto större, desto längre utfördes aborten. Detta är särskilt sant för instrumentell curettage av embryot.

Efter en abort börjar livmodern att sammandras omedelbart efter att embryot avlägsnats och antar dess normala, eller nästan normala, storlek vid slutet av proceduren. Emellertid bildas en såryta på livmoderväggen (på den plats där fosterägget var fäst), vilket kräver en viss tidsperiod för dess läkning och återställande av endometrium, redo för transformation och avstötning under menstruationen.

 • Normalt tar det 3-4 veckor, och i början av en ny menstruation (efter en tidigare abort) har livmodern sin vanliga storlek och transformerade epitel.
 • Men om man undersöker efter 10-12 dagar, vilket är obligatoriskt efter förfarandet, en förstorad, mjuk och smärtsam livmoder palperas, och utsläppet är mörkrött eller färgen på "köttfällningar", med en obehaglig lukt, knapp eller måttlig, vi pratar om organinflammation.

Orsakerna till endometritis kan vara en dåligt utförd abort (rester av fosterägget), aktivering av en latent infektion eller infektion under en abort (kränkning av asepsis) eller efter (bristande efterlevnad av rekommendationer) eller bildning av hematometrar. Därför tilldelas alla kvinnor efter en abort inte bara en kontrollutveckling till gynekologen, utan också en obligatorisk ultraljudssökning, under vilken det bekräftas att livmodern är "ren".

Sexliv efter abort

Baserat på ovanstående blir det klart att sex efter abort måste uteslutas. Gynekologen kommer definitivt att varna en kvinna som har genomgått abortförfarandet om att sexuell vila bör observeras i minst 3 veckor (efter minabort och farmakologisk abort).

Under den angivna tidsperioden bör livmodern återgå till det normala. Men vid instrumental eller klassisk abort, särskilt under långa perioder, förlängs förbudet mot sexuellt liv till fyra veckor, optimalt tills menstruationens slut.

 • För det första beror detta på den höga risken för infektion i livmodern och utvecklingen av inflammation
 • För det andra kan sexuellt samlag störa kontraktil livmoderaktivitet, vilket kommer att provocera dess subinvolution eller hematometer, och återigen leda till inflammation.
 • Att ha sex kan dessutom orsaka smärta efter en abort..

Sannolikheten för graviditet efter en abort

Inte många tidigare abortklienter vet att du kan bli gravid efter en abort, och mycket snabbt, även före din första period. I det här fallet kan en parallell dras med graviditet, som inträffade omedelbart efter barnets födelse i händelse av att en kvinna vägrar amning.

Efter en plötslig avslutning av graviditeten börjar kroppen aktivt byggas upp och återgår till sin vanliga rytm. Det vill säga äggstockarna förbereder sig för en ny menstruation, under påverkan av hypofysegonadotropiner (FSH och LH), de producerar först östrogen och sedan progesteron i steg, vilket stimulerar follikulär mognad och ägglossning.

I mer än hälften av fallen sker därför den första ägglossningen hos en kvinna efter 14-21 dagar. Och om du tar hänsyn till livslängden för spermier (upp till 7 dagar), är graviditet efter en abort mycket troligt.

Å andra sidan, om en kvinna efter en nyligen avslutad graviditet på grund av omständigheter vill föda ett barn, är det nödvändigt att avstå från graviditeten under en tid.

Det antas att den minsta perioden för graviditetsskydd efter en tidigare abort är 6 månader. Optimalt, om den önskade graviditeten inträffar under ett år, och efter en noggrann undersökning och behandling av identifierade sjukdomar.

Det är under denna tidsperiod att kroppen kommer att återhämta sig fullständigt, och risken för graviditetskomplikationer förknippade med dess tidigare våldsamma avbrott minskar avsevärt (isthmic-cervical insufficiens, hormonell obalans, felaktig fästning av fosterets ägg, intrauterin tillväxtfördröjning).

Även om vi talar om graviditeten som inträffade omedelbart efter aborten, bör det sägas om testerna för att bestämma det. Efter aborten kommer testet att vara positivt, och detta resultat kommer att vara kvar i 4-6 veckor (om avbrottet var lång varar det positiva resultatet längre).

HCG kollapsar inte omedelbart och elimineras från kvinnans kropp, den här processen är ganska långsam, och därför kan ett positivt resultat inte betraktas som ett tecken på graviditet (ett fall av antingen ett avlägsnat fosterägg under en abort eller början av ett nytt). Det enda som kan göra att man tvivlar på "positiviteten" i testet är att den andra stapeln i varje nytt test blir lättare (se graviditetstest).

För att noggrant fastställa graviditetsfaktorn utförs en ultraljudssökning, och i vissa situationer utförs ett blodprov för hCG flera gånger i rad, i fallet med en gradvis minskning av hCG-nivån i analyserna indikeras ett falskt positivt testresultat.

Preventionsfrågor

Omedelbart efter en abort, och helst före proceduren, är det nödvändigt att välja en preventivmetod. Den optimala lösningen i detta fall är att ta hormonella preventivpiller, eftersom de mildrar effekterna av hormonell stress, förhindrar neuroendokrina störningar och dessutom reducerar risken för septiska komplikationer betydligt efter abort, vilket förklaras av följande mekanismer:

 • minskning av mängden blod som förlorats under menstruationen (blod fungerar som en grogrund för mikrober);
 • komprimering av livmoderhalsslemet, som inte bara förhindrar penetrering av "zinger" i livmoderhålet, utan också patogener;
 • cervikalkanalen expanderar inte så mycket under menstruationen (skydd mot infektion);
 • intensiteten hos livmoderkontraktioner minskar och därmed minskar risken för spridning av smittsamma patogener från livmodern till rören.

Det rekommenderas att orala antikonceptiva medel med låg dos tas, varvid dosen etinylöstradiol inte överstiger 35 μg, eftersom östrogener ökar blodkoagulationen, och under de första 20 till 30 dagarna efter avslutad graviditet noteras dess hyperkoagulation. Sådana läkemedel inkluderar Regulon, Rigevidon, Mercilon.

Piller ska startas på abortdagen och fortsätta enligt schemat. Abortdag kommer att betraktas som den första dagen i den nya cykeln..

Fråga Svar

Kan jag ta ett bad efter en abort?

Under abortperioden (cirka en månad) rekommenderas inte badning, eftersom det kan orsaka blödning eller utveckling av endometritis.

Är hygien tampong tillåtet efter en abort?

Av de intima hygienprodukterna efter abort bör servetter föredras, och användning av tamponger är strängt förbjudet, eftersom fläckar blötade med tampongen förblir i slidan tillsammans med den och är ett utmärkt medium för spridning av mikroorganismer, vilket ökar risken för att utveckla inflammationer efter abort.

Hur länge efter abort kan jag gå till poolen??

Ett besök i poolen samt bad och bastur (för hög lufttemperatur), bad i ett öppet damm bör skjutas upp i minst en månad tills slutet av den första menstruationen. Annars kan du "fånga" infektionen eller öka blodflödet, upp till blödning.

Efter en abort kan du göra sport?

Om avbrottsförfarandet "passerade" utan komplikationer och kvinnans tillstånd är tillfredsställande, kan du återgå till sport efter ett par veckor efter aborten. Men belastningen ska inte vara så intensiv inom en månad efter aborten..

Varför gör bröstet i bröstet och bry sig efter en abort (abort gjordes för 3 dagar sedan)?

Kanske var den aborterade graviditetensperiod ganska lång, och mjölkkörtlarna började aktivt förbereda sig för den kommande amningen. Men en plötslig avbruten graviditet ledde till hormonell obalans, kroppen och bröstkörtlarna, i synnerhet, hade inte tid att bygga om, vilket ledde till förekomsten av bröstsmärtor.

Finns det några begränsningar på mat efter en abort??

Nej, en speciell diet under abortperioden krävs inte. Men om aborten inträffade under generell anestesi och anestesilegen diagnostiserade en allergisk reaktion på anestesimedel, kan han rekommendera ytterligare anslutning till en allergivänlig diet (begränsning av choklad, citrusfrukter, kaffe, skaldjur och andra allergiframkallande produkter).

En vecka efter en abort ville jag åka till havet, det är inte farligt?

En resa till havet måste skjutas upp. För det första är en kraftig förändring av klimatförhållandena ogynnsam för återställandet av kroppen, och för det andra kan du inte simma under perioden efter abort.

Funktioner i utsläppet efter en abort och vilka av dem som är normala

Vissa kvinnor bestämmer sig för att ha en abort efter att ha upptäckt att de är i en "position". Det finns många skäl - förekomsten av allvarliga sjukdomar, oviljan att bli mamma etc. Oavsett orsaken till att fatta ett sådant beslut, bör en kvinna förstå att abort är ett allvarligt förfarande. Det kan medföra utveckling av olika komplikationer, och därför måste du, efter att ha genomfört, noga övervaka alla hälsoförändringar som inträffar under denna period. Vaginal urladdning efter en abort bör förtjänar särskild uppmärksamhet. När allt kommer omkring är en förändring i deras natur det första tecknet på utvecklingen av komplikationer.

Överflödiga perioder efter en abort visas alltid, oavsett vilken metod för avbrott av graviditet som användes. Det beror dock på den valda metoden hur snabbt en kvinna återhämtar sig från proceduren och återvänder till sitt vanliga liv..

Inom gynekologi finns det 3 sätt att avsluta en oönskad graviditet. Bland dem är:

 1. Medicinsk abort. Gör bara upp till 6 veckors graviditet. För dess implementering används steroidläkemedel som minskar nivån av progesteron i kroppen, på grund av vilken embryot börjar avvisas av livmoderns endometrium. Sedan används ett annat läkemedel som stimulerar den aktiva sammandragningen av organets släta muskler och främjar "skjuta ut" från embryot. På grund av det faktum att denna teknik inte innebär användning av kirurgisk utrustning, anses den vara den säkraste för en kvinnas hälsa. Men det finns en nackdel - medicinsk abort ger inte alltid positiva resultat. Ibland fortsätter graviditeten efter att ha tagit steroidläkemedel och du måste ta till allvarliga ingripanden.
 2. Vakuumsug (förnamn mini abort). Det används endast i fall där graviditetsperioden inte överstiger 7 veckor. Under implementeringen används en speciell enhet som fungerar som en dammsugare. Han "drar" embryot från livmoderhålet och har minimal effekt på dess slemhinnor. Men skador på endometriorganet uppstår fortfarande, vilket lämnar risken för vissa komplikationer.
 3. Kirurgisk abort (curettage). Låter dig bli av med oönskad graviditet i upp till 12 veckor. Under implementeringen används specialverktyg som läkaren rengör livmodern från ägg. Men tillsammans med det avlägsnas de angränsande skikten i endometriumet, vilket leder till allvarlig skada och en ökad sannolikhet för att utveckla andra patologier under postabortionsperioden.

Jag måste säga att riskerna för komplikationer är proportionella mot graviditetsåldern. Ju större den är, desto högre är sannolikheten för att de inträffar. Men i alla fall, efter en abort, sjunker nivån av progesteron, vilket leder till hormonella störningar i kroppen, och integriteten i livmoderns endometrium störs, vilket resulterar i att organet börjar blöda. Och närvaron av blodutsöndringar är en naturlig process. Men det är viktigt att veta vilken ansvarsfrihet som inte verkligen utgör ett hot, och när du behöver en omedelbar resa till kliniken.

För att en kvinna ska förstå om rengöring av livmodern utan komplikationer har gått, borde hon veta vad vaginal utsöndring bör vara med en normal återhämtningskurs.

Med en framgångsrik procedur kompletteras aldrig förekomsten av sekretioner:

 • Letargi.
 • Hög temperatur.
 • En specifik lukt från det intima området.

Efter en kirurgisk eller min abort bör det finnas en skarlagnsröd urladdning. I början går de rikligt, men det borde inte hålla länge - bara ett par timmar. Sedan börjar de sticker ut mindre och efter 2–4 dagar uppträder en smet istället för blod.

Samtidigt bör små perioder efter en abort inte innehålla slemklumpar eller andra element, och konsistensen bör vara homogen, inte för tunn och inte särskilt tjock. Med andra ord bör fläckning efter abort inte vara något annorlunda än menstruationsblod.

Och när vi talar om hur mycket utsläppet går, bör det noteras att deras varaktighet beror på olika faktorer. Av betydelse är den metod som valts för proceduren, liksom vissa funktioner i kroppen (hur länge menstruationscykeln varade, hur rikligt perioderna gick osv.). Så efter mini-abort kan spotting störa en kvinna i tre dagar. Sedan stannar de och efter 5-7 dagar visas den första menstruationen.

Men urladdningen efter en kirurgisk abort håller mycket längre, eftersom livmoderhinnan när den utförs är allvarligt skadad. Och diskuterar ämnet för hur mycket daub efter detta ingripande, bör det noteras att ansvarsfrihet i detta fall kan vara från 5 till 9 dagar.

Efter 3–7 dagar efter rengöring visas fläckbrunt urladdning (daub). Det är deras närvaro som indikerar ett framgångsrikt förfarande och frånvaron av komplikationer. Om den bruna urladdningen inte uppträder inom en 10-dagarsperiod bör du definitivt besöka en läkare.

Det är svårt att säga hur länge kvinnan kommer att bli urladdad, eftersom det i det här fallet beror på hur många dagar hennes kropp behöver återhämta sig. Och eftersom hormonella störningar observeras, kan en kvinna notera smal urladdning flera gånger i månaden. Och detta är normalt. Dessutom kan de få både en brunaktig och rosa nyans..

Viktig! Efter proceduren för att avbryta graviditeten kan kvinnor ha sina perioder mitt i cykeln, vilket är normalt, men det är viktigt att förstå att allt har sin egen ”ram”. För fullständig återställning av kroppen och dess hormonella bakgrund krävs 2-3 månader. Om det efter denna period finns kraftiga blödningar utanför menstruationen, bör du omedelbart söka medicinsk hjälp, eftersom detta redan har något att göra med normen.

Efter abort förvärras kvinnans tillstånd lite. Hennes mage värk och svaghet känns. Ibland den första dagen efter en abort kan temperaturen stiga något (högst 37,4 grader) och kyla kan observeras. Efter några dagar minskar urladdningen och kvinnans tillstånd återgår till det normala. Om detta inte inträffar, och efter en abort sker ett utsläpp, åtföljt av svår magsmärta eller andra obehagliga symtom, bör du genast gå till läkaren. Även om tillståndet är normalt, men det finns förändringar i arten av vaginal utsöndring, måste du fortfarande konsultera en läkare.

De farligaste är gula utsläpp, som kan visas både dagen efter ingreppet och efter en tid. Deras förekomst indikerar infektion i livmodern och kräver omedelbar sjukhusinläggning av patienten och behandling med antibakteriella mediciner.

En infektion kan uppstå av olika skäl. Bland dem är vårdslöshet av läkare som använder förorenade instrument under rengöring av livmodern, och kvinnan själv, som hånligt följde rekommendationerna från gynekologen.

Med utvecklingen av infektion visas inte bara gulaktigt utsläpp utan också en specifik lukt. Det kan vara annorlunda - surt, sött, råttent osv. Konsistensen av sekretionen som utsöndras från slidan kan också vara annorlunda - skummande, slemhårig (i utseende liknar sådana sekretioner snot), flytande och tjock.

Utseendet på en gulaktig färgton och en specifik lukt beror på det faktum att många flyktiga föreningar kommer ut ur livmodern som utsöndrar patogener under deras liv.

Viktig! Om gult slem, som har en obehaglig lukt, börjar sticka ut från slidan efter en abort bör du genast gå till läkaren. Endast han kommer att kunna säga exakt vilken infektion som framkallade en sådan vaginal utsöndring och vad man ska göra i denna situation.

Riskerna för att öppna livmodersblödning efter sådana manipulationer kvarstår under lång tid. När det inträffar börjar blodet frigöras rikligt från slidan. Dessutom blir det så många att det finns ett behov av att byta packning mer än en gång varannan timme. Samtidigt börjar kvinnans mage att skada, det finns svår svaghet, yr och blodtrycket minskar.

Viktig! Stoppa blödning krävs omedelbart. På grund av den stora blodförlusten sjunker halten av hemoglobin, som mättar cellerna med syre. Som ett resultat av detta börjar de uppleva syrebrist och dör så småningom. Och detta blir en orsak till funktionsfel hos många inre organ, inklusive hjärnan!

Hur man stoppar blödningen efter en abort, bara en läkare bestämmer, med hänsyn till interventionsmetoden och patientens kontraindikationer för användning av vissa läkemedel.

Situationen är också onormal när det inte sker någon utskrivning eller mycket lite efter en abort. Detta beror på två faktorer:

 • Förekomsten av kramper i livmodern.
 • Livmoderhalsblockering (en blodpropp bildas i den).

Dessa tillstånd stör det normala avlägsnandet av blod från livmoderhålet. Och för att släppa henne krävs konservativ eller kirurgisk ingripande. Om blod börjar samlas i livmodern leder detta till svår inflammation och aktivering av bakterietillväxt inuti organet, där inte bara buksmärta uppträder, utan också riskerna för att utveckla sepsis eller abscess..

Om magen gör ont efter en abort och det uppstår utsläpp där mörka klumpar finns, bör du åka till sjukhuset för en ultraljudsundersökning. Utseendet på några element i vaginal utsöndring indikerar att livmoderkaviteten inte var helt rengjord och att resterna av embryot fortfarande finns i det. Om de inte tas bort kommer detta också att leda till allvarliga konsekvenser..

Sammanfattningsvis bör det noteras att menstruationen normalt efter en abort varar i cirka 3–9 dagar. Då bör visas riklig vit urladdning (vit), som noteras under hela cykeln utanför menstruationen. Om dauben varar längre än 10 dagar och magen börjar skada, uppstår svaghet osv., Kan du inte sitta ledigt. Eftersom om en kvinna har en abort och hon har liknande symtom, är detta ett tecken på utvecklingen av komplikationer som behöver akut behandling.

Ingen urladdning efter abort

Professor vid Institutionen för obstetrik och gynekologi nr 1 vid First Moscow State Medical University. I. M. Sechenova, MD, läkare i den högsta kvalifikationskategorin.

Yrkesintresse: livmoderhalssjukdom; sexuellt överförda infektioner; myom; endometrios; adenomyos; endometrial hyperplasi; prognos och förebyggande av livmodercancer; infertilitet; förberedelse för graviditet; missfall i tidiga stadier; Ultraljud ECO.

Telefon för möte: +7 (495) 778-24-79.

Tilldelningar efter avslutad graviditet

Farmakologisk abort är den mest skonsamma och mindre traumatiska metoden för fosteruttag. Vi kommer att överväga i den här artikeln vilken utskrivning som kan förväntas efter medicinsk avbrott av graviditet för att erkänna komplikationen på grund av proceduren i tid.

Pharmabort-funktioner

Denna typ av abort utförs i de tidiga stadierna utan kirurgiskt ingripande med hjälp av speciella mediciner..

Två typer av läkemedel används, varav en innehåller Mifepristone. Syftet syftar till att stoppa verkan av hormonet progesteron, som ansvarar för att bibehålla liv och utveckling av fostret. En gång i kroppen leder detta ämne till embryonets död. Det andra läkemedlet orsakar livmodersammandragningar och missfall av ett dött foster. De finns i tablettform..

Med hjälp av en medabort är det tillåtet att avsluta en oönskad graviditet endast i de tidiga stadierna (fram till den sjunde veckan). Farmabort har ett antal kontraindikationer, som inkluderar:

 1. Tidigare menstruations oregelbundenhet.
 2. Ektopisk graviditet.
 3. Ålder 18 och över 35 år.
 4. Gynekologiska sjukdomar (särskilt polyper, endometrios, tumörer).
 5. Anemi, hemofili.
 6. Nedsatt lever-, njur-, binjurefunktion.
 7. Gastrointestinala sjukdomar av inflammatorisk art.
 8. Lungsjukdomar.
 9. Kardiovaskulära störningar.

Tilldelningar efter en medabort (norm)

Trots frånvaron av kirurgisk ingripande kan en karakteristisk urladdning efter denna procedur observeras under tillräckligt lång tid. Detta beror på fostrets tillväxt under graviditeten och en ökning av livmodern. Det börjar samlas i storlek på grund av utvinning av embryot, förvärva de tidigare formerna och rensa det inre hålrummet.

De första dagarna efter medabort är blodflödet rikligt. Omedelbart kan de vara i form av mörkröda blodproppar, med tiden blir de knappa och bruna och försvinner sedan helt. Det händer att blödningen inte startar omedelbart, utan bara efter två dagar, gradvis ökar intensiteten.

Utsläpp efter en medicinsk abort åtföljs av svaghet, det kan dra magen. För att minska smärta rekommenderar läkare att dricka No-shpu. När man tar abortpiller uppträder ofta illamående och till och med kräkningar.

Hur mycket är ansvarsfriheten efter läkemedelsavbrott i graviditeten?

Spotting kan pågå från några dagar till en månad. Det beror på vilken graviditet hennes abort var, och även vad kvinnans hälsotillstånd är, hennes ålder, förekomsten av samtidiga sjukdomar.

Det bör noteras att, till skillnad från kirurgisk ingrepp, utförs en sådan abort med hjälp av aggressiva hormonläkemedel som orsakar en så stark "skakning" på kvinnans kropp att han, genom att vara noggrann inställd för att upprätthålla graviditet, fortfarande inte kan motstå dem.

I detta avseende kan fel i alla system uppstå, och en konstgjord inducerad obalans av östrogen och progesteron hos varje misslyckad mamma kommer att återgå till det normala individuellt. Av denna anledning är det omöjligt att ge ett exakt svar på hur många dagar blodutflödet efter en medicinsk abort kan pågå..

Recensioner av specialister och kvinnor visar oftast en period på 2 till 7 dagar.

Ibland, på grund av proceduren, följt av en minskning av intensiteten av sekretioner, observeras en obetydlig daub, vars varaktighet varar tills menstruationens början. Den första menstruationen efter en medicinsk abort kan försenas..

Patologisk urladdning

Trots att medicinsk abort anses vara den första när det gäller säkerhet, händer komplikationer till följd av det inte mindre. Även om det inte finns någon exakt definition av utsläppets varaktighet, indikerar de ungefärliga egenskaperna för upp till sju dagar. Om kraftig blödning varar mer än 3 dagar, medan magen gör ont, fodret är mättat med blod helt på en timme eller två, avvisas inte fostret. I detta fall rengörs livmoderkaviteten. Lär dig mer om varaktigheten av urladdning efter rengöring av livmodern i artikeln på länken.

Om detta symptom kompletteras med feber, allmän sjukdom, illamående, utsöndringar som har fått en brun, purulent gul färg och lukt, och smärtan i nedre del av magen intensifieras och ger bort åt sidan eller ryggen, är detta en inflammatorisk process. Det kan utvecklas på grund av det ofullständigt borttagna döda embryot. Dess döda partiklar provoserade sepsis i intilliggande vävnader, vilket hotar inte bara hälsan utan också kvinnans liv.

Om sådana symtom finns, kontakta en läkare omedelbart.

Lean utsläpp

Den låga intensiteten av det utgående blodet indikerar också en avvikelse från normen, men om vi talar om sekret efter att ha tagit Mifepristone (den första p-piller), tyder symptomet troligtvis på effekten av läkemedlet och aborten. En kvinna kan märka intensiva slemutsekret, en gulaktig hemlighet eller en liten daub.

endometrios

Överflödande och ökande blödning med smärta inträffar också på grund av utvecklingen av endometrios, eftersom den inre vävnaden i livmodern, endometriet, för det första lider under avstötning av fostret.

Infektioner och bakterier

Hormonell omorganisering och en kemisk attack genom medicinering av ett barnkammare ger en enorm belastning på kroppen, vilket avsevärt minskar dess motstånd, immunitet och inaktiverar ämnesomsättningen. Vid denna punkt, när könsorganen är ett öppet sår, är de särskilt sårbara för attacker av patogena mikroorganismer. Balansen i mikroflora i slemhinnan och vagina störs. Villkorligt patogena bakterier börjar dominera i sin sammansättning, som finns där i måttligt antal i vardagen. När de fick förstärkning utanför är det omöjligt att undvika utvecklingen av den inflammatoriska processen mot bakgrund av bakterier, infektioner och virus.

Om utsläppet har en obehaglig lukt av ruttna fiskar eller fiskar, har det blivit gult, grått, smutsigt vitt, klåda och brännande känns i vaginalslemhinnan, det vill säga sannolikheten för att utveckla bakteriell vaginos. Det inträffar ofta med kirurgisk och medicinsk intervention i reproduktionssystemet..

Trast

Blodigt och vitaktigt slem med en curdled konsistens och en surmjölk lukt indikerar utvecklingen av candidiasis. Denna svampsjukdom överförs sexuellt och är också en följd av påfrestningar på kroppen, inklusive medicinering. Vanligtvis uppstår trast på grund av utnämningen av antibiotika.

Brun urladdning efter medicinsk abort

Omedelbart till följd av abort med hjälp av tabletter visas blödningar, som påminner om tung menstruation. Efter en tid (cirka 5–7 dagar) ersätts det av bruna sekret. Denna typ av sekretion bör inte skrämma en kvinna, eftersom den har samma typ av förekomst, men på grund av en minskning av intensiteten av utsöndringar, nu har blodet tid att koagulera och lämnar slidan i denna färg.

Rödbrun och brun urladdning indikerar restaurering av livmodern om de inte åtföljs av andra tecken.

När en kvinna märker en färgförändring och hemligheten får en brungul, brungrön nyans, har vita klumpar, bör du informera din gynekolog om detta, eftersom detta är en av de patologier som beskrivs ovan.

Återhämtningsperiod

Varaktigheten av utsläpp efter en farmaceutisk abort beror direkt på hur rehabilitering sker. När allt kommer omkring 70% av komplikationerna beror på patientens felaktiga inställning till hans försvagade kropp, som har genomgått allvarlig stress.

Om du följer de enkla reglerna efter avslutad graviditet kan du redan på några dagar hitta frånvaro av sekret och bättre hälsa.

 1. Efter att ägget har frisatts, skjut inte upp besöket hos läkaren och ultraljudet i mer än 3 dagar för att se till att fostret till slut avvisas.
 2. Eliminera fysisk och emotionell stress.
 3. De första 2-3 dagarna, stanna i sängen.
 4. Sluta dricka, besöka bastun, solarium och pool.
 5. Ta inte ett bad, tvätta i duschen med vatten högst 37 ° C.
 6. Drick inte varma drycker på flera dagar..
 7. Uteslut sexuell aktivitet i minst 2 veckor.
 8. Tvätta med högkvalitativa intima hygienprodukter, utan färgämnen och dofter, stödjer syrabas och vattenbalans i slemhinnor.
 9. Drick befästande droger.
 10. Det rekommenderas att konsultera en läkare för att återställa hormonnivåerna.

Recensioner av patienter och specialister

Alina, 26 år gammal: ”Det hände så att jag två gånger i mitt liv var tvungen att ta till mig graviditetsavbrott med mediciner. För första gången fortsatte blödningen i ungefär en vecka, med 2 dagar rikligt, även med blodproppar, och andra gången kostade det tre dagar. Mycket troligtvis berodde detta på att förra gången jag gjorde det under en period av tre veckor. Jag insåg att hur mycket urladdningen som går efter abort från en tablett beror på graviditetsåldern. Till och med i slutet av blödningen och doblingen kände jag obehag i slidan i form av torrhet..

Inna Vasilievna, barnläkare-gynekolog: ”Urladdningens art och varaktighet efter en farmaceutisk abort beror på många skäl, i synnerhet av den period för vilken den genomfördes. Under de första veckorna av graviditeten ökas livmodern något, och därför aborterar den sig ganska snabbt och mindre smärtsamt. Torrhet kan observeras på grund av hormonell obalans på grund av påverkan av hormonliknande kemiska komponenter på kroppen. Sådana förändringar återspeglas främst i kvinnors könsdelar på både yttre och inre, särskilt i slemhinnan. ”.

Forumen möter ofta diskussioner om det rättvisare könet om hur säker den medicinska aborten är. Å ena sidan spelar frånvaron av kirurgisk ingripande en viktig roll i dess fördelar, å andra sidan kan ett hormonellt hopp ibland orsaka mycket större skada på kroppen. Men alla kvinnor är överens om användningen av kompetent preventivmedel och förebyggande av oönskad graviditet. Var uppmärksam på din hälsa.

Återställning efter en abort: vad som kan och inte kan göras?

Varför är det nödvändigt att utesluta några ögonblick från det vanliga sättet att leva efter en abort? Vissa förbud är en del av rehabiliteringskomplexet och hjälper till att återställa inte bara fysisk hälsa utan också förhindra eventuell infertilitet i framtiden (se konsekvenser och komplikationer av abort).

Återhämtning efter abort: Periodens funktioner

Vad händer efter en abort? Först av allt, i återhämtningsperioden, börjar livmodern att dra sig samman, den rensas genom att ta bort sekret genom den fortfarande öppna halsen. Denna process tar flera dagar. Betydligt mer tid, ungefär en månad, krävs för att återställa slemhinnan - endometrium. I själva verket förblir sårytan på platsen för fästning av ägg efter abort.

Hur mycket återhämtar livmodern efter en abort?

Processens längd beror på hur graviditeten avbröts och om kvinnan följer alla rekommendationer från en specialist. Full återhämtning efter en abort uppnås snabbast hos kvinnor som har avslutat en graviditet genom vakuumsugning. Enligt statistik orsakar denna metod, som genomförs i de tidiga stadierna, den minsta mängden skada på den kvinnliga kroppen. Hela processen tar flera minuter, och ultraljudsmaskinen som följer med proceduren gör det möjligt att minska antalet komplikationer efter abort till ett minimum.

Återhämtningen från medicinsk abort är mer långvarig. Säker vid första anblicken, läkemedel orsakar betydande skador på kroppen. Icke-kirurgisk metod för abort leder till hormonell obalans och sätter sitt märke på andra kroppssystem. Efter en tablettabort är det viktigt att ta reda på en lista över möjliga komplikationer från gynekologen så att efterföljande förändringar i kroppen inte blir ett obegripligt fenomen för dig..

Livmodern är den längsta som återställts efter en abort och hälsa i allmänhet med instrumentell eller kirurgisk curettage. Dessutom har denna metod det största antalet komplikationer.

Fråga Svar

Kan jag ta ett bad efter en abort?

Under abortperioden (cirka en månad) rekommenderas inte badning, eftersom det kan orsaka blödning eller utveckling av endometritis.

Är hygien tampong tillåtet efter en abort?

Av de intima hygienprodukterna efter abort bör servetter föredras, och användning av tamponger är strängt förbjudet, eftersom fläckar blötade med tampongen förblir i slidan tillsammans med den och är ett utmärkt medium för spridning av mikroorganismer, vilket ökar risken för att utveckla inflammationer efter abort.

Hur länge efter abort kan jag gå till poolen??

Ett besök i poolen samt bad och bastur (för hög lufttemperatur), bad i ett öppet damm bör skjutas upp i minst en månad tills slutet av den första menstruationen. Annars kan du "fånga" infektionen eller öka blodflödet, upp till blödning.

Efter en abort kan du göra sport?

Om avbrottsförfarandet "passerade" utan komplikationer och kvinnans tillstånd är tillfredsställande, kan du återgå till sport efter ett par veckor efter aborten. Men belastningen ska inte vara så intensiv inom en månad efter aborten..

Varför gör bröstet i bröstet och bry sig efter en abort (abort gjordes för 3 dagar sedan)?

Kanske var den aborterade graviditetensperiod ganska lång, och mjölkkörtlarna började aktivt förbereda sig för den kommande amningen. Men en plötslig avbruten graviditet ledde till hormonell obalans, kroppen och bröstkörtlarna, i synnerhet, hade inte tid att bygga om, vilket ledde till förekomsten av bröstsmärtor.

Finns det några begränsningar på mat efter en abort??

Nej, en speciell diet under abortperioden krävs inte. Men om aborten inträffade under generell anestesi och anestesilegen diagnostiserade en allergisk reaktion på anestesimedel, kan han rekommendera ytterligare anslutning till en allergivänlig diet (begränsning av choklad, citrusfrukter, kaffe, skaldjur och andra allergiframkallande produkter).

Utsläpp efter en abort

Efter abortförfarandet anses måttligt utsläpp med ett litet antal blodproppar vara normalt. Deras varaktighet beror på faktorer som abortmetoden och den period då den utfördes..

Som jämförelse, efter instrumental abort, är urladdningen mer intensiv än på grund av vakuumsugning. Detta beror på att minimera trauma i livmoderslimhinnan och på kort sikt.

Om blodet efter en abort innehåller olika typer av föroreningar är det nödvändigt med en noggrann undersökning av livmoderhålet.

Urladdningstid

Det försvagade tillståndet efter en abort, som åtföljs av en blodutflöde, kvarstår normalt i 7-10 dagar. Det är i slutet av denna period som du bör besöka en gynekolog. Särskilt om de allvarliga konsekvenserna av förfarandet inte har gått. Förlängd urladdning kan vara ett tecken på närvaron av en placentapolyp eller rester av ägg i livmodern.

Om det inte sker någon utskrivning efter aborten eller om de slutade några timmar efter aborten är detta ett tecken på ett ogynnsamt resultat av förfarandet. Trots allt kan livmodern inte dras så snabbt. Ofta framkallas detta fenomen av en kramp i livmoderhalskanalen, varför blodet förblir inne i organet. Specialister försöker korrigera situationen genom att införa en viss mängd oxytocin eller rena uterusslemhinnan igen.

Livmoderkropp

Livmodern är ett organ som påverkats allvarligt under abortproceduren. Ju längre graviditet, desto mer allvarligt skadas livmodern. Curettage har den mest negativa effekten på organets tillstånd. Efter avlägsnande av ägg, tränger livmoderkroppen långsamt in. Gradvis, under flera dagar, förvärvar den sin ursprungliga storlek. Endometrialskiktet är skadat, livmoderväggarna skadas. Det tar tid för allt att läka och återgå till allmänt accepterade normer. Det tros att livmoders tillstånd är helt återställt inom 4-5 veckor. När menstruationscykeln återupptas fungerar den igen som vanligt..

Organets inre slemhinna motsvarar också parametrarna. Efter en till två veckor är ett besök hos den behandlande gynekologen obligatoriskt. Inspektion är mycket viktigt. Om det finns rikligt urladdning med en blandning av blod och slem, inträffar en inflammatorisk process. Det är möjligt att efter rengöring förblev fostrets partiklar i livmoderkroppen. Därför, för att undvika missförstånd, utförs alltid en ultraljud. Baserat på resultaten bestämmer läkaren huruvida det finns onormala avvikelser och en ren livmoder. Sedan utser återhämtningsförfaranden.

Smärta efter abort

Inom en vecka kan en kvinnas mage skada efter en abort, eller snarare dess nedre region. Dessa känslor orsakar obehag, men stör inte en normal livsstil. Om smärtan intensifierades kraftigt och du inte tål den, bör du omedelbart rådfråga en specialist.

Eftersom du kan stöta på följande patologier:

• utveckling av hematometrar - ansamling av blod i livmoderhålet, vilket kan orsakas av resterna av ägg. I det här fallet finns det en skarp, krampande smärta;

• en inflammatorisk process vars källa kan vara latenta könsinfektioner. Värkande smärta åtföljt av feber.

Om ryggen gör ont efter en abort finns det också en förklaring till detta. Överdriven träning kan orsaka obehag efter abort. Det är emellertid värt att notera att mild ryggsmärta på grund av processerna i kroppen anses vara normen efter en abort. Sensationernas förbättrade natur bör vara ett tillfälle att besöka en läkare.

Bröstsmärtor efter abort

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för olika hormonstörningar och spänningar, vilket ofta orsakar bröstsmärta efter en abort. Före graviditeten finns det få celler i bröstet som producerar mjölk och andra ämnen. Under befruktningsperioden ökar antalet. Samtidigt ökar sannolikheten för multipel av cancerceller, vilket minskar först efter att ett barn föddes.

Känsliga bröstkörtlar efter abort är benägna att bilda godartade knölar. Faktum är att stopp av graviditeten dramatiskt stoppar processen för mognad av bröst. Bröstreparation är mycket snabbare om aborten genomfördes tidigt. Men inte alla celler återgår till sitt tidigare tillstånd, så kvinnor är mer benägna att utveckla cancer i framtiden. Om bröstet efter abort, palpationer eller svullnad känns, är det nödvändigt att se en mammolog så snart som möjligt.

Buksmärta under perioden efter abort

Efter en okomplicerad abort är normal måttlig smärta i nedre del av buken eller lätt obehag normalt. Sådana upplevelser kan pågå i sju dagar och stör inte särskilt patienten. Om magen gör ont så mycket att det är omöjligt att leda en vanlig livsstil och leder till funktionsnedsättning är detta en anledning till att omedelbart kontakta en specialist.

 • Krampande och skarpa smärta indikerar resterna av placenta vävnad och embryo i livmoderhålet och utvecklingen av hematometrar
 • Värkande, konstant smärta i kombination med feber efter en abort är ett tecken på inflammation som kan framkalla könsinfektioner, som under en tid är asymptomatiska.
 • Generellt sett är en liten temperaturökning (37,2 - 37,3) under de första två dagarna efter ingreppet inte en patologi utan bara återspeglar kroppens svar på operation. Subfebrilt tillstånd är också möjligt på dagen för produktionen av medicinsk abort som en reaktion från det termoregulatoriska centrum som finns i hjärnan till höga doser av hormoner.
 • Men om en hög temperatur (mer än 37,5) kvarstår i mer än två dagar är detta ett tecken på problem och en anledning att söka honung. hjälp.

För att förhindra utveckling av inflammatoriska sjukdomar efter medicinsk avbrott av graviditet, förskrivs patienter, särskilt de med otillfredsställande smetresultat och blod / urinprov, en profylaktisk kurs av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel med ett brett spektrum av verkan i 3 till 5 dagar (högst 7 dagar). Vid en bekräftad inflammatorisk process ökas doserna av antibiotika, och kursen förlängs.

För att förhindra komplikationer med septisk postabortion kommer läkaren definitivt att rekommendera att undvika utkast och förkylningar, klä sig varmare i vått och kallt väder och duscha dagligen. Inte mindre viktigt är att följa reglerna för personlig hygien:

 • vattenbehandling av de yttre könsorganen minst två gånger om dagen;
 • snabb byte av kuddar och underkläder, eftersom blod som hälls från livmoderhålet och kvarhålls på intima hygienprodukter är en bra grogrund för mikroorganismer, vilket bidrar till deras aktiva reproduktion och penetrering i livmodern, där de orsakar inflammation.

Varje kvinna som artificiellt avslutade sin graviditet bör veta att alkoholintag under perioden efter abort är strängt förbjudet, särskilt om hon tar antibakteriella läkemedel.

 • För det första, under påverkan av alkohol, förstörs antibiotika, vilket innebär att deras intag kommer att vara helt värdelöst och inte minskar risken för att utveckla septiska komplikationer efter abort.
 • För det andra reducerar alkohol tonen i glatta muskler (myometrium består av släta muskler), vilket förhindrar dess sammandragning och involvering (återgår till tidigare storlekar) efter borttagande av graviditet och kan orsaka blödning.

Menstruationscykel efter abort

Många kvinnor frågar sig: "När bör det finnas perioder efter en abort?" Om abortförfarandet var framgångsrikt och genomfördes kvalitativt, utan konsekvenser, kommer datumet för återställande av cykeln att flytta sig bara 2-3 veckor från det vanliga.

För att inte förväxla menstruationen med annan patologisk urladdning kommer vi att analysera deras natur efter varje abortmetod:

1. En ljusrosa nyans - graden av utsläpp efter abort med piller. Cykeln är praktiskt taget inte annorlunda än den vanliga och som regel kommer menstruationen i tid.

2. Efter vakuumsugning är utsöndringarna mycket lik de som observerats under cykeln. Ökningen i antalet och deras omvandling till ljusröd är en anledning till oro. Menstruation med denna metod för abort kan försenas i två veckor.

3. Efter operationen kan återställningen av cykeln ta en hel månad efter en abort. Efter operationen är det mycket viktigt att övervaka sekreternas färg, struktur och lukt. En ökning av antalet eller snabbt upphör är inte ett gynnsamt tecken. För att utesluta farliga konsekvenser måste du övervaka din kropp och observeras av en gynekolog.

Återställning av menstruationscykeln efter abort är inte alltid möjligt på ett naturligt sätt. Därför utövar experter läkemedel för detta ändamål..

Vad påverkar återhämtningshastigheten?

I själva verket är en abort samma operation som många andra ingripanden, därför kommer det att vara nödvändigt att återhämta sig efter det enligt ett visst schema, i enlighet med medicinska rekommendationer. Gynekologen måste övervaka patientens tillstånd under rehabiliteringsperioden för att förhindra att farliga konsekvenser eller komplikationer utvecklas i tid. Dessa inkluderar svår smärta i buken, riklig och lång blodig utflöde eller försenad menstruation, etc. Om du får sådana problem rekommenderas att du konsulterar en läkare som kommer att föreskriva nödvändig terapi.

I allmänhet kan olika faktorer påverka återhämtningen efter avbrott. För det första patientens tillstånd. Om hon lider av kroniska eller ärftliga patologier kommer de att förhindra en snabb återhämtning. För det andra aborttekniken. Vanligtvis sker den snabbaste rehabiliteringen med en miniabort, men efter en kirurgisk curettage eller en farmaceutisk abort är komplikationer möjliga.

För det tredje, graviditetsålder. Ju tidigare befruktningen avbröts, desto säkrare och mer synlig för kroppen kommer den att passera. Även viktigt är kvalificeringen av den specialist som utför operationen, återställer fysioterapeutiska procedurer, läkemedelsbehandling och kvinnans psykologiska beredskap för detta steg. Återställningshastigheten beror på patientens ålder, ju yngre flickan, desto snabbare kommer hon att återhämta sig efter abortförfaranden. Men samtidigt kan unga människor sedan ha problem med graviditetens början, fram till infertilitet.

Rehabilitering efter abort

Oavsett metod för abort finns det allmänt accepterade regler för vad som kan göras efter en abort. Deras iakttagande kommer att bidra till att minska varaktigheten för återhämtningsperioden. Till att börja med bör du överge sexuell aktivitet, efter vakuumsugning och ta piller - en paus ska vara 2-3 veckor. Om graviditeten avbröts med en instrumentell metod, rekommenderas att avstå från intimitet tills menstruationscykeln återställs.

För att förbättra tillståndet efter en abort bör en kvinna vila mer och försöka undvika stress. Dessutom bör fysisk aktivitet elimineras fullständigt. I själva verket kan en överbelastning av magmusklerna provocera blödning.

Behandling efter avbrott

Omedelbart efter avbrottet kvarstår patienten på sjukhuset, vistelsen kan pågå i flera timmar eller dagar, vilket beror på typen av avbrott och förekomsten av postoperativa komplikationer. Patienten ordineras en veckokurs med antibiotikabehandling för att förhindra septiska komplikationer. För att förbättra livmoderkroppens sammandragning kan hormonbehandling vara nödvändig, inbegripet administrering av oxytocin.

För att förbättra blodflödet och rensa livmoderhålan hos blodproppar rekommenderas måttlig fysisk aktivitet. I vissa fall utförs fysioterapi. Vitaminer föreskrivs vanligtvis inte, men efter antibiotikabehandling kan dysbios utvecklas, vilket leder till en minskning av nivån på B-gruppvitaminer. I en liknande situation rekommenderas att man tar vitaminpreparat eller ett komplex av vitaminer B.

Med pågående smärta - brådskande till en läkare

Om kontroll-ultraljudet visar på frånvaron av fosterrester i livmodern, buken är smärtfri och mjuk, den blodiga dauben är obetydlig, då släpps kvinnan hem. Cirka en till två veckor efter aborten kan patienten störas av hypertermi upp till 38 grader, vilket är ganska normalt. Men om hypertermiska tillstånd oroar sig mer än den här perioden, måste du snarast konsultera en specialist, eftersom detta symptom indikerar en patologi.

Efter utskrivning måste patienten ta en vattpinne från vagina och nacke för vaginos och infektion, samt genomgå en ultraljudundersökning för att utvärdera tillståndet i endometrium och livmoderkroppen som helhet. Om utstryk visar ett ökat innehåll av leukocyter eller bakterier, genomförs bakterios i slem från könsorganen. Vid behov föreskrivs antibakteriell eller antimikrobiell behandling..

Vad kan göras efter en abort?

För att undvika inflammation och återställa en hälsosam hälsa efter en abort bör kvinnor skydda sig mot förkylningar, ta en dusch dagligen, klä sig varmt och undvika utkast.

Det finns strikta rekommendationer efter en abort angående hygienprocedurer:

• du ​​måste tvätta labia två gånger om dagen;

• byta foder och sängkläder i tid. När allt kommer omkring är urladdning ett utmärkt medium för förökning av patogen mikroflora;

• Använd inte tamponger efter förlossning eller abort;

• alkohol är förbjudet, särskilt när du tar antibiotika. Dessutom förhindrar alkohol att livmodern tränger samman, vilket kan leda till blödning..

Typer av ultraljud

Om det är nödvändigt att bedöma tillståndet hos en kvinnas inre könsorgan efter en abort, används två huvudsakliga diagnostiska metoder, transabdominal och transvaginal. Gynekologen väljer metoden utifrån kvinnans nuvarande tillstånd.

 • Den transvaginala metoden används för diagnos med hjälp av en sensor som sätts in i slidan. I studien används en speciell kondom, som bärs på sensorn själv, för att undvika onödiga skador. En sådan diagnos är ganska exakt och orsakar inte det undersökta obehag eller smärta..
 • Transabdominal ultraljud används när det inte är möjligt att utföra transvaginal. Denna metod utförs med ultraljud genom den främre bukväggen. Det har en lite mindre hög noggrannhet. Innan sensorn rör sig längs den främre bukväggen appliceras en gel på den, som avlägsnar överflödigt luft för att förbättra kontakten med huden och öka noggrannheten i ultraljud.

Förebyggande efter en abort eller hur man undviker en annan graviditet?

Inte alla kvinnor vet hur de ska uppträda efter en abort, för att inte återigen möta en för tidig graviditet. Trots allt, innan nästa befruktning, behöver kroppen tid för att återhämta sig. Därför bör du ta hand om en pålitlig preventivmetod. Ofta rekommenderar experter att ta hormonella preventivpiller som ett skyddssätt. Gynekologer plockar upp dem redan innan abortförfarandet. De gör det inte bara möjligt att undvika befruktning utan också återställa den hormonella bakgrunden. Dessutom tabletter:

- minska mängden utsläpp;

- förhindra utveckling av infektion;

- eliminera smärta genom att minska aktiviteten hos livmodersammandragningar;

- kondensera slem i livmoderhalsen, som är en pålitlig barriär mot spermier.

Behöver jag skyddas

Vad ska man göra, hur man återställer kroppen efter en abort? Som redan nämnts är huvudregeln fullständig avhållsamhet från sex under minst 4-5 veckor. Efter att patienten kan leva sexuellt bör preventivmedel användas. Detta är nödvändigt, eftersom ägglossning ofta sker i den första cykeln efter abort. En kvinna måste skydda sig mot oönskad befruktning. Under de första månaderna efter ingreppet försvagas kroppen. Rehabiliteringsperioden varar minst sex månader. Om du förkortar den rekommenderade perioden finns det en hög risk för patologier under graviditeten. Att ta orala preventivmedel är en utmärkt lösning på problemet i detta skede. P-piller har en positiv effekt på det hormonella systemet. Förhindra också möjliga neuroendokrina störningar.

Självadministrering av medicinering är oacceptabelt. Även om patienten innan tog en viss typ av p-piller. Läkaren föreskriver preventivpiller med lågt hormoninnehåll. Detta beror på hyperkoagulation i flera cykler. Östrogener av hormoner har förmågan att öka blodkoagulationen. Läkemedel tas på abortdagen. Piller som Regulon, Mercilon, etc. föreskrivs. Antagningsdagen anses vara den dag då den nya cykeln börjar..

Vilka piller att dricka efter en abort?

Det är extremt farligt att förskriva dig läkemedel efter en abort. Specialister väljer alla läkemedel för kvinnor utifrån hennes individuella egenskaper hos kroppen. Alla patienter föreskrivs återhämtning efter abort med följande tabletter:

Oftast är det metronidazol, flucanazol, doxycyklin. Dessa läkemedel anses vara de mest giltiga;

- ett komplex av vitaminer för att upprätthålla immunitet,

som ofta innehåller antioxidanter;

vars fördelar redan har nämnts ovan. I de flesta fall föredrar gynekologer novinet och regulon.

Antibiotika efter abort förhindrar inflammation och olika infektioner. Längden på deras intag är från 5 till 7 dagar. Förutom antibiotika som anges ovan, förskrivs kvinnor analgin-kinin efter en abort, i 5 dagar. Läkemedlet påskyndar processen för livmodersammandragningar, förhindrar blödning och är ett smärtstillande medel..

Möjliga komplikationer

Olika komplikationer försenar återhämtningsprocessen. Ibland ger medicinsk abort eller till och med vakuumsugning inte önskat resultat: fostret eller delar av det kvarstår i livmodern. I detta fall krävs curettage, vilket i sig i en sådan situation är traumatiskt. Den exakta tidpunkten för återhämtning förutsägs av den behandlande och observatörsläkaren. Men ofta kan till och med en erfaren gynekolog bara erbjuda att övervaka tillståndet, förskriva stimulerande och allmänt stärkande läkemedel. Men om de oskäliga handlingarna från läkaren ledde till ytterligare komplikationer. Till exempel uppfyllde inte patienten de föreskrivna rekommendationerna: hon besökte badhuset, började leva ett aktivt sexliv för tidigt, led av överdriven stress. Då kommer ytterligare rehabilitering att inträffa redan på sjukhuset under medicinsk övervakning.

Abort efter födseln

Abort efter förlossning har sina egna detaljer. Återställning är svårare, till stor del för att kroppen sannolikt kommer att förlora ytterligare blod, och det kardiovaskulära systemet bör inte laddas med anestesi. Men önskan att drabbas av smärta kommer också att drabba kroppen, så att läkare i denna situation tvingas erbjuda patienten att välja det mindre av två ont. Därför rekommenderar barnläkare-gynekologer starkt att unga mödrar använder kondomer för att återuppta sexuell aktivitet. För att få större garantier kan du kombinera barriärmetoden med orala preventivmedel.

Upprepad abort

Återställningen efter en andra abort är märkbart långsammare. Den exakta tidpunkten här beror på det allmänna tillståndet i kroppen, förmågan att regenerera, kvinnans ålder. Med en bra initial immunstatus är återgång till det normala något snabbare än du kan förvänta dig. Men lita inte för mycket på kroppens potential att lugnt uthärda märkliga experiment på dig själv. En kvinna kan bli sjuk, och under denna period hotas hon av patologier som inte bara är förknippade med reproduktionssystemet. Ofta börjar kroniska sjukdomar bli mer aktiva..

Psykologisk rehabilitering

Glöm bland annat inte vikten av psykologisk återhämtning. Det är svårare att göra prognoser här än när det gäller fysiologi, varje fall är individuellt. Mycket beror på en kvinnas uppväxt, religion spelar också en viktig roll. Manifestationen av reaktioner kan vara annorlunda, vissa är djupt undertryckta, andra går in i en defensiv position, andra ignorerar vad som hände med dem. Vissa patienter upplever händelsen som ett mord. Men även de som inte anser att fostret är ett barn kan inte bli av med tanken på försummelse i sina egna kroppar..

Separat konversation - kvinnor som tvingas göra en abort av medicinska skäl, men som vill rädda barnet. Ofta åtföljs den efterföljande perioden av svår depression. Släktingar märker inte alltid tecknen på denna sjukdom tillräckligt snabbt tills den blir allvarlig. I alla fall rekommenderar läkare att besöka en psykoterapeut. Även om den psykologiska återhämtningen efter en abort är normal rekommenderas det att verifiera detta med hjälp av en specialist.

Träning

När en kvinna har en gynekologisk ultraljud kan beredningen variera beroende på vilken typ av studie som genomförs. Med transvaginal behöver hon inte utföra någon specifik beredning. Allt som behövs är att genomföra en regelbunden hygienisk toalett strax före proceduren, liknande den under en gynekologisk undersökning. Du måste också tänka på att med transvaginal ultraljud måste urinblåsan vara full. För att göra detta, drick en eller en och en halv liter vatten.

När det gäller transabdominal är allt något mer komplicerat. Innan undersökningen kan du inte äta bröd, färska grönsaker och frukt (kål, bönor, broccoli, etc.). 10 timmar innan ultraljudet bör vägra måltider. På grund av detta utförs oftast transabdominal ultraljud på morgonen. Om patienten lider av luftväxt, måste hon dricka kolmineratorer.

Både transabdominala och transvaginala ultraljud varar inte mer än 15-30 minuter, vilket, tillsammans med enkel beredning, gör det möjligt att utföra det, även i fall av akuta komplikationer efter ultraljud.

Utvärderingen av resultaten utförs uteslutande av gynekologen och inte av diagnostikern, även om en ultraljudundersökning ibland kan utföras av en gynekolog.

Ultraljud efter en abort kan göras på många medicinska institutioner, både offentliga och privata. Det är också värt att komma ihåg att det inte rekommenderas att man tar mediciner som leder till medicinsk abort på egen hand, vilket är förknippat med risken för blödning eller andra komplikationer. Detsamma gäller för olagliga aborter eller på olämpliga platser. Trots allt kan komplikationer vara både snabba och långvariga, men det finns alltid ett stort behov av en gynekologkonsultation och ytterligare kvalificerad ultraljuddiagnostik, som endast kan tillhandahållas på gynekologiska avdelningar och specialiserade kliniker.

Hittills är ultraljudsmetoden för att studera det kvinnliga reproduktiva systemet efter abort den ledande, eftersom det möjliggör en omfattande bedömning av tillståndet. Dessutom bryter det inte med hudens integritet och ger inte smärta till kvinnor. Med tanke på alla ovanstående fördelar med ultraljud har det tagit en ledande plats bland alla andra metoder.

Läkarnas råd

Läkare rekommenderar att du granskar din diet. Hälsosam mat hjälper till att återställa kroppen snabbare på grund av intag av näringsämnen. Det rekommenderas att inkludera proteinrika livsmedel på menyn..

Sexuell vila under två veckor är ett viktigt krav efter fruktbart exil. En intim anslutning aktiverar inte bara smärta utan ökar också risken för blödning.

Full genital hygien med hypoallergen kosmetika behövs också. Alla typer av hygieniska procedurer görs bäst under duschen. Användningen av badet är oacceptabelt på grund av risken för infektion i sårhålan.

Duschning och användning av sanitära tamponger rekommenderas inte..

Livmoderhålighet

Livmodern är det organ som lider mest av effekterna av abort. Den största stressen för henne är abort genom curettage.

Vid slutet av förfarandet reduceras livmoderhåligheten till sin normala storlek. Men ett sår dyker upp i henne. För att hon ska läka krävs en viss tid. När det är återställt, börjar endometriet att avvisas, vilket normaliserar menstruationscykeln.

Traumatisering av väggarna och livmoderhalsen

Perforering av livmoderväggen är möjlig när man utför manipulationer med kirurgiska instrument. Under graviditeten mjukas väggarna i livmodern, blir tunnare och blir lös, vilket ökar risken för deras nederlag.

Traumatisk skada på livmoderhalsen inträffar vid dilatation av livmoderhalskanalen med Geghar-dilatatorer. Detta leder därefter till isthmic-cervical insufficiens och vanligt missfall. Dessa tillstånd diagnostiseras av läkaren omedelbart under kirurgisk manipulation. De kräver medicinsk eller kirurgisk behandling. I ett livshotande tillstånd avlägsnas livmodern med eller utan bilagor.

Effekten av abort på kroppen

Det finns tre sorter av abort, som äger rum vid olika tidpunkter.

Typer abort:

 1. Läkemedel. Detta är avslutandet av en oönskad graviditet, vars period inte överstiger sex månader. Det kräver inte kirurgiskt ingripande. Denna metod är den vanligaste..
 2. Allmänt kirurgiskt. Representerar avlägsnandet av fostret från livmoderkaviteten. Det utförs fram till den 12: e veckan. Det finns fall av avbrott på grund av sjukdom, avvikelser i utvecklingen av det ofödda barnet, samt graviditet på grund av våldtäkt.
 3. Vakuum. Den säkraste formen för utvisning av frukt. Det utförs vanligtvis vid 4-6 veckors graviditet. Städning är också tillåten från vecka 7 till vecka 12.

Under graviditeten bildas en hormonell obalans. Därför, efter fruktbar utvisning, sker en betydande omstrukturering av hela organismen. Detta kan orsaka många problem..

Efter rengöring visas ett sårhål i livmodern, som är öppen för bakterier. Infektion kan orsaka inflammation i bilagorna. Tyvärr kan ibland kvinnor efter avbrott inte längre få barn.

Effekten på kroppen av olika typer av aborter:

 1. Ett av hoten mot drogaborter är ofta ett misslyckande i sköldkörteln och binjurarna. Akne är acceptabelt, vilket är en ganska vanlig förekomst. Metabola sjukdomar som fetma och celluliter börjar..
 2. Olika resultat kan uppstå efter allmän kirurgisk utvisning av foster. En av dem är skador på livmoderhalsen. Dessutom kan kirurgisk ingripande orsaka en smittsam snabbt utvecklande sjukdom.
 3. Efter vakuumsugning finns det ett hot om ett krampaktigt syndrom, intensiva fel på kroppstemperaturen registreras.

Anledning att träffa en läkare

Beroende på typ av operation tilldelas en viss tid för restaurering av kroppen: flera dagar - medicinering, en månad - kirurgisk. Om återhämtningsperioden är över, men en kvinna lider av smärta, blödning - är det värt att överväga. Listan över kroppens larmsignaler inkluderar:

 • Oacceptabel smärta i nedre del av buken, rygg.
 • Smärta längre än en vecka.
 • Blödar längre än en vecka.
 • Blodproppar.
 • Dålig lukt av sekret.
 • Brist på blödning.
 • Värme.
 • svimning.

Om en kvinna plågas av något av ovanstående symptom eller annan obehaglig känsla, är det värt att besöka en gynekolog. En abort lyckas inte, eller fostret eller en del av den kommer att överleva. Symtom vittnar om bevarandet av embryot, som i de tidiga stadierna av graviditeten. Om en kvinnas bröst sväller efter en abort, illamående lider på morgonen, är det dags att springa till läkaren. Som regel skickas en kvinna till en andra eller första (med medicinsk abort) curettage.

Risk för postabortion

Graviditetsavbrott är ett kraftfullt fysiskt och psykologiskt trauma. Och hur snabbt kroppen återhämtar sig efter en abort beror till stor del på operationens mångfald och kvalitet..

Om interventionen utfördes av en specialist (vakuumaspiration) eller ett medicinskt avbrott utförs, minskar risken för komplikationer flera gånger. Svårare för rehabilitering är fall av kirurgisk ingripande - klassisk abort (curettage). Detta avbrott ger ett stort antal komplikationer - blödning, perforering, infektion och framtida infertilitet.

Menstruationscykeln påverkas mest. Vid avbrott förblir ovarie-menstruationsreglering fullständigt nedsatt, vilket kan leda till cykliskt fel, sekundär polycystos, endometrial hyperplasi och livmodermyom. Avbrott av graviditet är farligt på grund av metaboliska störningar (utmattning eller överdriven viktökning), sjukdomar i bröstkörtlarna, hinder i äggledarna, tillväxt av godartade tumörer.

Ibland kommer det att ta månader och år innan en fullständig återhämtning efter en abort av äggstocks-menstruationsfunktionen äger rum. Det beror på ålder, allmänna skick i kroppen. Fysiologiskt om menstruationen börjar om en månad.

Psykologisk aspekt

Naturligtvis är en avbruten graviditet ett test och ett stort psykiskt trauma. Nästan 90% av kvinnor mot denna bakgrund utvecklar till viss del post-abortsyndrom. Tecken som du kan identifiera en mental störning:

 • Obsessiva tankar, djup skuld.
 • Ångest, nervositet, tårfullhet.
 • Sömnlöshet.
 • Aptitlöshet.
 • Brist på prestanda.
 • Orsakslös trötthet.
 • Lusten efter ensamhet.
 • Minskad libido.

Om en kvinna har sådana symtom måste akuta åtgärder vidtas för att förhindra allvarlig depression och apati. Det är viktigt att stödja nära och kära, hjärta till hjärta samtal, möjlighet att prata och chatta med dem som har upplevt en sådan period i livet.

Om allt annat misslyckas och återhämtning efter en abort sker med försvårande tecken på syndromet, får du inte tveka och söka hjälp från en specialist. Ju djupare det psykologiska problemet, desto svårare blir det att bota och återgå till det vanliga livet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation på grund av förkylningar

Senaste uppdatering: 05/07/2020Innehållet i artikelnBland de vanligaste orsakerna till försenad menstruation tar förkylningar och influensa en viktig plats....

Hur tar du Duphaston? Hur man tar "Dufaston" i infertilitet, cysta, endometrios, för befruktningen?

Ofta befinner sig en person i en situation där han behöver ta vissa droger. Hormonala läkemedel föreskrivs i de flesta fall till det rättvisare könet....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....