Varför skadar äggstockarna under och efter menstruationen

Intim

Det kvinnliga reproduktiva systemet är en otroligt öm del av kroppen och påverkas lätt av negativa faktorer. Många flickor hade olika avvikelser från normen i menstruationscykeln och sensationer under den. Vilka av dem är acceptabla, och vilka betraktas som patologi? I den här frågan kan du inte fokusera på det speciella i menstruationscykeln för släktingar eller vänner. Symtomen bör tas på allvar och skilja mellan farliga och normala. Den här artikeln kommer att berätta hur du räknar ut det..

Vad exakt gör ont?

Först måste du förstå smärtan i livmodern eller äggstockarna under menstruationen. Du bör också skilja smärtan i dem från sjukdomar i andra organ som inte är relaterade till reproduktionssystemet.

För att förstå den värkande äggstocken eller något annat måste du ta reda på var kvinnans inre könsorgan är. Könskörtlarna och livmodern är kompakt belägna i en kvinnas nedre del av buken. Deras placering är under midjan, på linjen i bäckenbenet eller något högre. Äggstockarna är fästa vid livmodern från båda sidor. Den högra är större än den vänstra, större och högre belägen. Vänsterna, tvärtom, sänks nedåt och är något närmare livmodern. Sådana proportioner och placeringsfunktioner i kroppen är naturliga och påverkar inte reproduktionssystemets funktion. Under antagandet att äggstocken gör ont, måste du fokusera på denna plats för organen i kroppen. Smärta är mycket olika i styrka och funktioner. Den flyttas något längre från orgelplatsen. Smärtorna hos kämparna kännas från sidan av buken och från sidan av korsryggen. Dessa nyanser beror på kännetecknen för specifika sjukdomar och tillstånd..

Icke-farliga källor till smärta i äggstockarna

Det finns flera normala tillstånd i kroppen där obehag uppstår i gonaderna. Bland de icke-farliga orsakerna till att äggstockarna skadar under menstruationen finns det flera.

Äggstocksmärta

Obehag i data är inte en avvikelse från normen. När en tjej börjar ägglossning mognar ägget och faller i äggledarna. När den rör sig från follikeln uppstår smärta. Ytterligare symptom på ägglossning - svaghet och mild illamående.

Smärtan känns som paroxysmal stickningar eller skärande känslor. Det varar inte länge - från en timme till två dagar. Smärtsam ägglossning är mer karakteristisk för det högra organet än det vänstra. Detta beror på att det levereras mer med blod och ligger bredvid bilagan. Normalt är detta obehag inte ett tecken på behovet av att konsultera en läkare. Ett undantag är om känslorna är starka, vilket är ett tecken på ytterligare hälsoproblem. Du måste också vara vaken om kräkningar har börjat, temperaturen har stigit dramatiskt eller om smärtan inte försvinner efter två dagar.

Många tror att menstruation och ägglossning är oförenliga händelser, men det är inte så. Äggstockarna är parade organ och ägglossningen förekommer inte samtidigt i båda. Normalt börjar det 14 dagar före menstruation i en äggstock. Den andra - mognar både exakt på en månad och rätt under menstruationen. Denna skillnad beror på den kvinnliga kroppens egenskaper. Ibland förklaras äggens förmåga att mogna 2 gånger per månad genom en genetisk predisposition eller orsaken är hormonella skurar. Därför, om vänster eller höger äggstock gör ont under menstruationen, är problemet antagligen i kroppens naturliga tillstånd. En viktig egenskap - ett tecken på ägglossning är smärta i en äggstock under menstruationen. Om obehagliga känslor i båda organen - måste du leta efter andra orsaker till smärta.

Hormonell obalans

Hormonella störningar i kroppen kan kallas en villkorligt inte farlig orsak till smärta i gonaderna under menstruationen. Om dessa smärtor uppstår för första gången - är det inte farligt. Orsaker till hormonfel:

 • påfrestning
 • ta preventivmedel;
 • klimakteriet;
 • nyfödelse;
 • ohälsosam kost eller dålig livsstil;
 • ökad fysisk ansträngning;
 • sjukdom.

Hormonsvikt är absolut normalt för ungdomar, vars kropp är inställd och puberteten inte är fullständigt slutförd. På ett negativt sätt är hormonellt misslyckande ett av kriterierna för att identifiera andra sjukdomar i reproduktionssystemet, eftersom om obehag ofta upprepas eller blir obehagligt måste du besöka en gynekolog.

Vilka är symptomen på hormonsvikt? För att skilja hormonfel från andra skäl till varför gonaderna skadar, bör du vara uppmärksam på sådana symtom:

 • menstruation är instabil;
 • ofta humörsvängningar och orsakslös irritation;
 • plötslig viktökning;
 • sömnstörning och, som ett resultat, svår trötthet;
 • minskad libido;
 • försämring av utseendet på hår och håravfall.

Självklart visas symptomen inte samtidigt, men närvaron av flera av dem hjälper till att identifiera en av orsakerna till smärta i äggstockarna.

Obehag efter operation

Även om kirurgi inte är normen för kroppen är detta naturligt om äggstocken gör ont. Om smärtan är mild, värkande - det finns inget att oroa sig för. Du måste se en läkare om smärtan är för stark. Läkaren kommer att förskriva smärtstillande medel och kontrollera patientens tillstånd.

Smärta i äggstockarna som ett tecken på sjukdom

Till skillnad från tidigare situationer bör sådana smärtor fruktas. Om du upplever symtomen som beskrivs nedan måste du definitivt undersökas av en läkare. Smärta i de kvinnliga könskörtlarna - ett symptom på olika sjukdomar.

tumörer

Vid tumörer lider ofta ett organ. Smärtan i detta fall är konstant, ökar med tiden för menstruation. Ytterligare symtom på sjukdomen - feber, plötsliga humörförändringar och ökad svettning.

Cysta

Om äggstocken gör ont innan menstruationen och under deras början, kan en cysta bildas på den. Oftare drabbar denna sjukdom det vänstra organet. En cyste kallas tillståndet i äggstocken när dess skal pressas samman och inte tillåter ägget att gå ut. Skalet är fyllt med vätska, blir stort och stör den normala funktionen hos organ som finns i närheten. Förutom smärta upplever flickan följande symtom:

 • illamående;
 • blödning under ägglossning;
 • oregelbundna perioder;
 • obehag ökar med fysisk aktivitet.

Viktig. En cyste är en allvarlig sjukdom där det är nödvändigt att konsultera en läkare. I vissa fall orsakar det bildning av tumörer. Särskilt allvarliga fall av cyster behandlas kirurgiskt.

Inflammation

Med olika inflammatoriska processer intensifieras obehagliga sensationer under menstruationen. Som i tidigare fall inträffar smärta under hela cykeln, och inte bara under menstruationen.

Inflammatoriska processer är mycket olika:

 • Adnexit är en inflammation i äggstocken. Sjukdomens egenhet - smärta känns inte bara i buken utan också i ryggen eller benet.
 • Oophorit är en inflammation i bilagorna. Vanligtvis är det skarpa anfall av svår smärta.
 • Peritonit är en inflammation i många organ i bukhålan. I detta fall gör ont i hela magen och inte bara i botten.

Könsorganiska avvikelser

Denna orsak till ovariesmärta är sällsynt. Om organen är felaktigt placerade eller av onormal storlek blir detta orsaken till obehag.

Sjukdomar som är karakteristiska för en viss äggstock

Ibland, beroende på om höger äggstock eller vänster äggstock gör ont, kan vissa egenskaper hos sjukdomen föreslås..

Om äggstocken gör ont på vänster ibland eller under menstruation, är problemet med tarmarna. Olika sjukdomar och tillstånd där tarmen är inflammerad, svullen eller överfylld kan påverka känslorna i äggstocken och skapa tryck på den.

Om smärtan i höger äggstock intensifieras med menstruationen visar det sig att det inte är han som gör ont alls, utan urinvägarnas organ. Det kan vara en njursjukdom eller blåsjukdom..

Viktig. I detta fall är det viktigt att gå till läkaren för att diagnostisera problemet och föreskriva adekvat behandling..

Varför gör äggstockarna ont efter en menstruationsperiod

Om smärtan i äggstockarna efter menstruationen inte försvinner - detta är ett tecken på sådana sjukdomar och tillstånd:

 • Ändra platsen för organen i det reproduktiva systemet. Om de inre könsorganen, oavsett anledning, har vuxit och blivit tyngre - kan deras ledband sträcka. De kan också trycka på andra organ och orsaka obehag..
 • Om den vänstra äggstocken är mycket öm efter menstruationen, indikerar detta en kronisk inflammation i hängorna på vänster sida. Vänster sida är mer oophoritisk än höger. Och det faktum att smärtan fortsätter även efter menstruationen indikerar en långvarig inflammatorisk process.
 • endometrios En sjukdom där livmoderens inre celler börjar växa utanför. De kan växa på äggstockarna..
 • Graviditet utanför livmodern. Menstruation är inte alltid ett tecken på att graviditet inte har inträffat. Denna typ av graviditet är onaturlig och farlig för en kvinna..

När är den bästa tiden att träffa läkare??

Om smärtan i nedre del av magen är skarp och inte slutar med smärtstillande medel är detta uppenbarligen orsaken till ett brådskande samtal till läkaren. Vid långvarig men inte svår smärta är ett besök hos läkaren också nödvändigt. Under menstruationen är det inte vettigt att gå till gynekologen. Detta kommer inte bara att vara obekvämt för kvinnan utan också förhindra att läkaren gör en undersökning och tar tester. Den bästa tiden att besöka en läkare är från 7 till 15 dagars cykel.

En kvinnas äggstock drar och gör ont - var, varför, hur och av vilken anledning

Rent kvinnliga sjukdomar, kännetecknade av smärta i äggstockarna, finns ofta hos kvinnor i olika åldrar. Fysiologisk, mild smärta orsakar inte mycket ångest. Andra kan vara ett resultat av allvarliga reproduktionspatologier eller lokaliseras i bäckenorganen. Därför måste varje kvinna veta var äggstockarna finns, när och varför de kan vara sjuka, vad man ska göra när vissa symtom uppstår.

Svar på grundläggande frågor

De viktigaste frågorna som berör kvinnor och som behöver veta svaren för att inte missa en allvarlig sjukdom eller komplikation.

När man ska ringa en läkare

Du måste ringa en ambulans för skarpa, plötsliga, pulserande smärta, åtföljda av illamående, kräkningar, feber, allmän svaghet. Med dessa symtom behöver patienten obligatorisk sjukhusvård.

Om det finns en bankande smärta från vänster eller höger äggstock, kan detta signalera en vridning av cystbenen.

En ökning i temperatur, fläckning, pulsering i nedre del av buken efter hysteroskopi eller ablation (curettage) i livmoderslimhinnan kräver omedelbar läkarvård.

Det var en bankande smärta, illamående, kräkningar, magspänning, blödning - de viktigaste symtomen på ett rörbrott under en ektopisk graviditet, spontan spontanabort (abort), brott i bilagan - en ambulans måste snabbt kallas.

Viktigt: Sådana tillstånd, som läkare kallar "akut buk", är farliga för hälsa och liv. Därför kan du inte tveka att konsultera en läkare.

Pulsation, som sträcker sig till benet - en följd av sjukdomar som en komplikation av ett bråck, femoral eller inguinal, purulent inflammation i bihangarna, akut blindtarmsinflammation. Den säkraste lösningen är att ringa ambulans för omedelbar sjukhusvistelse.

Vilken läkare ska jag kontakta för smärta i äggstocken

Med mild smärta som inte kräver akut medicinsk intervention måste du boka tid hos den lokala gynekologen och genomgå en undersökning. Om det finns ett antagande att symtomen orsakas av andra samtidiga patologier, kommer läkaren att utse samråd med lämpliga specialister.

Vilka studier kan läkare förskriva för smärta i äggstockarna

Listan över studier beror på den påstådda diagnosen, möjligheterna till öppenvård eller öppenvård..

 • allmänna eller detaljerade blod- och urintest;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • intravaginal gynekologisk undersökning.

Om det finns misstankar om en infektiös inflammation i förplantningsorganen, vaginala utstryk eller bakteriologisk mikroflora föreskrivs, könsinfektioner (mykoplasma, klamydia, ureaplasmas, gardnerels, gonokocker, candida).

Om man misstänker syfilis ges HIV ett lämpligt venöst blodprov..

För att upptäcka endokrina störningar i gonaderna är blodprov för sådana hormoner avsedda:

 • LH - luteinisering;
 • FSH - follikelstimulerande;
 • testosteron, östrogen, prolaktin, progesteron;
 • TTG - tyrotropisk;
 • SHBG - könshormonbindande globulin;
 • DEA-S04 - dehydroepiandrosteronsulfat.

Om du misstänker en sköldkörtelsjukdom föreskrivs ytterligare tester för hormoner:

 • T4-tyroxin;
 • TK - triiodothyronine;
 • AT-TPO och AT-TG - antikroppar mot tyroperoxidas och tyroglobulin.

Om man misstänker virala patologier förskrivs blodprover för möjlig detektion av cytomegalovirus, papillomavirus, herpes, Epstein-Barr.

För att klargöra diagnosen och samtidig behandling kan punktering, laparoskopi förskrivas.

Kan äggstockarna göra ont?

Naturligtvis kan de. Men att självständigt avgöra om körtlarna eller andra organ i det lilla bäckenet är lidande, är omöjligt. Endast en läkare kan göra en noggrann diagnos och förskriva behandling. Om smärta uppstår rekommenderas det inte att ta smärtstillande medel på egen hand för att inte smeta den kliniska bilden av en möjlig sjukdom.

När äggstockarna gör ont

Smärta i nedre del av magen, till höger eller vänster, kan manifestera sig i olika sjukdomar, både bäckenorganen och bukorganen. Därför är det i sådana fall nödvändigt med differentiell diagnos för att utesluta samtidiga patologier.

Varför sticker äggstockarna

Prickande i äggstocken är inte alltid ett tecken på patologi. Symtom som värkande, sömnadsmärta, värre när man går, kan uppstå efter ägglossning, när innehållet i follikeln kommer in i bukhålan.

Prickande i höger äggstock inträffar under graviditeten, eftersom det växande fostret pressar på körtlarna och äggledarna.

I alla fall kan endast en specialist utföra en noggrann diagnos..

Hur man förstår vad exakt äggstocken gör ont

Det är omöjligt att besvara entydigt frågan om varför äggstockarna hos kvinnor skadar utan en fullständig undersökning. Om äggstocken drar länge, efter menstruation, krävs en konsultation med en gynekolog.

Varför den högra äggstocken gör ont

Det gör ont, injicerar rätt äggstock när ägget mognar i det. Detta är det så kallade ägglossningssyndromet, som inte kräver akutbehandling. Rätt äggstock kan dras före, ibland under menstruation, under grovt kön. Smärtan kan vara förknippad med en utvecklande cyste, en godartad eller malign tumör. Infektioner, hormonella störningar, endometrios, apoplexi, ektopisk graviditet, vridning av cystbenen, bilagor väcker smärta på höger sida.

Varför den vänstra äggstocken gör ont

Följaktligen kan liknande orsaker till smärta i höger äggstock uppstå i vänster. Men det gör ont, sticker vänster äggstock mindre ofta än höger. Anledningen är att på höger sida finns det fler artärer som levererar det kvinnliga organet. På samma sida koncentreras gallblåsan, bilagan. Smärta på vänster sida kan orsakas av sigmoid-kolon, som sträcks av otydliga tarmrörelser..

Varför gör äggstockar hos kvinnor ont?

Smärta i äggstockarna kan vara en naturlig fysiologisk reaktion av kroppen som inträffar före och efter menstruation, kan orsakas av patologiska processer. Ett annat skäl är avskaffandet av långvarig användning av orala preventivmedel. Efter läkemedelsuttag återställs körtlarnas funktion, vilket åtföljs av värkande manifestationer, stickningar, dragande smärta. Det finns obehag efter operationen, som passerar efter fullständig läkning av det opererade organet.

Vad du ska göra om dina äggstockar är ömma

Oavsett smärta måste du alltid kontakta en gynekolog.

Efter undersökningen kommer läkaren att fastställa orsakerna, fastställa en diagnos, ge rekommendationer om terapeutiska övningar, förskriva medicinering eller kirurgisk behandling.

Observera: Många gynekologiska patologier har inte alltid en klar klinisk bild. Och mycket ofta händer det att när du går till läkaren beklagar gynekologen att sjukdomen är försummad. Detta är särskilt tragiskt för onkologiska patologier i äggstockarna..

Där äggstockarna gör ont

Parade organ finns i nedre del av buken, i iliac-regionen. Därför finns det smärta.

adnexitis

Smärtan, konstant, värkande, med inflammation i äggstockarna uppträder ofta på höger sida, beror inte på den kvinnliga cykeln. Differentiering med blindtarmsinflammation är nödvändig, särskilt om det finns en temperatur, illamående, kräkningar.

En skarp smärta, som ger hypokondrium, en axel, uppstår när äggledaren brister. Tillsammans med blödning, svaghet, yrsel, medvetenhetsförlust. En historia med försenad menstruation, ett svagt positivt graviditetstest. Hjälp bör vara akut.
Apoplexi

Om ägglossningen är för våldsam, inträffar ovarieskador följt av blödning. De viktigaste symtomen är skarp smärta, svaghet, kallsvett, försämrat välbefinnande. Kirurgisk behandling kan behövas..

De första stadierna är asymptomatiska eller med implicita manifestationer. Ibland går en kvinna till läkaren när cancer redan har flyttat till det tredje eller fjärde steget. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att få kvalificerad rådgivning och nödvändig behandling än att drabbas av komplikationer senare eller avsluta ditt liv med för tidig död.

Primär diagnos och smärtlindring

En gång uppträdande smärta, eller svaga manifestationer av den, kräver ofta inte medicinsk ingripande, eftersom de orsakas av naturliga fysiologiska processer i äggstockarna.

Upprepande smärtsyndrom kräver en noggrann undersökning av patienten:

 • extern och intravaginal gynekologisk undersökning;
 • Ultraljud av reproduktionsorganen, urinblåsan, tarmen;
 • kliniska och biokemiska studier av blod, urin;
 • diagnostisk laparoskopi eller abdominal punktering följt av histologisk undersökning.

Viktigt: I inga fall med ett smärtsyndrom kan du inte sätta upp en värmepute för att inte förvärra sjukdomen. Smärta kan lindras med smärtstillande medel, som vanligtvis föreskrivs av en läkare, baserat på kroppens individuella egenskaper..

Smärta, vars orsaker kräver behandling

Om du upplever svåra, långvariga, skarpa smärtor, bör du inte självmedicinera, måste du definitivt konsultera en läkare. Sådana sjukdomar som kräver kompetent medicinsk behandling, såsom:

 • inflammatoriska sjukdomar i kvinnliga organ;
 • godartade eller maligna tumörer;
 • cyster, endometrios;
 • missfall, ektopisk graviditet;
 • samtidiga sjukdomar som orsakar könssmärta.

Med ovariecyster

Beroende på typen av cysta och dess progression är smärta av annan karaktär och förekommer vid olika tidpunkter. Kan förekomma under samlag, fysisk aktivitet. När benen vrids spricker cysten i äggstockarna, det finns en paroxysmal, svår smärta.

 • tyngd, känsla av fullhet;
 • värkande smärta i nedre del av buken, perineum, utstrålande till korsryggen, sakrum, ändtarmen;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • spotting, spotting;
 • svårighet att urinera, med ofta uppmaningar;
 • illamående, feber, besvämning.

Gynekologiska sjukdomar såsom adnexit, salpingoophoritis (samtidig inflammation i äggstockarna och äggledarna), apoplexi (brott i äggstocksvävnaden), polycystisk, äggstocks endometrios orsakar smärtsymtom.

Obehandlade, lanserade cyster leder till allvarliga komplikationer - deras brott, vridning av benen, utveckling av neoplasmer, infertilitet, vidhäftningar. Kvinnor som genomgår IVF kan utveckla ovariellt hyperstimuleringssyndrom associerat med en alltför stor mängd läkemedel som ökar ägglossningen.

För att undvika dessa komplikationer föreskriver läkare, baserat på typen av cysta eller cystisk bildning, medicinering eller kirurgisk behandling. En av metoderna för behandling som inte ofta används är punktering, med avlägsnande av aspirat (innehåll) från cystikhålan i äggstockarna.

Menstruationscykel

Äggstocksyndrom - smärta i äggstockarna före menstruation, efter ägglossning, är ofta förknippat med otillräckligt mogen corpus luteum. I detta fall inträffar en partiell frigöring av livmoderns epitel, vilket orsakar obehagliga sensationer.

Perioden under vilken ägget lämnar follikeln kännetecknas av mikrosprickor i membranet och mikroblädden. Denna period inträffar med ägglossning i mitten av månadscykeln och kännetecknas också av ett litet smärtsyndrom. Smärta uppstår vanligtvis på den sida från vilken ägget mognar. Förekomsten av svår, plötslig smärta kan vara en signal om brott i äggstocken. Och i detta fall är omedelbar medicinsk vård nödvändig..

Menstruationsvärk uppstår enligt läkare i livmodern själv, vilket intensivt avvisar slemhinnan om graviditet inte inträffar. Äggstockarna kan också skada, men detta beror på patologiska processer i dem, stressande tillstånd eller nervös belastning.

Om smärtan började bry sig efter menstruationen eller under klimakteriet måste du vara uppmärksam på sannolikheten för gynekologisk patologi.

Under graviditet

Smärta under graviditeten kan orsakas av icke-obstetriska (icke-gynekologiska), patologiska eller naturliga, fysiologiska orsaker.

Symtom och orsaker till icke-gynekologisk smärta är förknippade med en förvärring av kroniska patologier, såsom:

 • cystit - inflammation i urinblåsan;
 • förvärring av kolecystit;
 • pyelonefrit;
 • appendicit.

Fysiologiska smärta, värkande, milda, orsakas av sprains, muskelvävnad, förskjutning av de inre organen av livmodern, som gradvis ökar i storlek. De är tillfälliga och inte farliga för kroppen..

Patologisk - den mest obehagliga, kan uppstå i olika stadier av graviditeten, orsakad av sådana skäl:

 • inflammation i en eller båda äggstockarna;
 • en cysta eller dess bristning (apoplexy);
 • spontan missfall (abort);
 • konsekvenserna av IVF (in vitro-befruktning).

Smärta i äggstockarna före förlossningen är förknippade med ökad aktivitet av hormoner som orsakar mjukning av brosket, ligament och avvikelse i bäckenbenen. Dessa processer orsakar obekväm smärta, vilket läkare kallar falskt..

Under och efter sex

En av de främsta orsakerna till smärta under sex kan vara en obekväm kroppsposition (hållning), en oförskämd attityd hos partneren. Ömhet efter sex förknippas med ägglossning eller psykologiska problem hos kvinnor. Dessa problem, med respekt och ömsesidig förståelse för partners, löses positivt..

Brinnande, stickande, dragande smärta uppträder efter sex med inflammation i äggstockarna, endometrios, tumörer i bihangarna. En skarp, outhärdlig smärta uppstår med apoplexy.

Viktigt: Kvalitetssex är en viktig komponent för att upprätthålla en kvinnas hälsa. Utan god känslomässig och fysiologisk urladdning uppträder venös stas i bäckenorganen. Detta leder inte bara till uppkomsten av smärta, utan också till neuropsykiatriska störningar.

Efter operationen

Det är tydligt att obehag är nästan oundvikligt med alla kirurgiska ingrepp. Efter äggstockning, ritning, värkande smärta, små fläckar visas, men efter fem dagar, en vecka, sjunker dessa fenomen vanligtvis.

Liten smärta är en naturlig konsekvens av cystborttagningskirurgi och andra organoperationer. Kan intensifieras med utvecklingen av komplikationer - postoperativ blödning, bäcken peritonit, vidhäftningsprocesser.

neoplasmer

Godartade eller maligna tumörer under lång tid fortsätter utan uppenbara symtom. I de senare stadierna hos kvinnor börjar värkande smärta i bäckenorganen. Maligna tumörer minskar kvinnans vitalitet, förvärrar hälsotillståndet, ökar obehag.

Smärta i äggstockarna har ett annat ursprung, orsakade av olika skäl. Därför måste du vid förebyggande eller oplanerade gynekologiska undersökningar förklara för läkaren hur och när smärta manifesteras. För att vara mer exakt i beskrivningen av symtom är det tillrådligt att upprätthålla en kalender som indikerar tidpunkten för den kvinnliga cykeln, tiden för förekomsten av obekväma tillstånd. Dessa anteckningar hjälper din läkare att göra en bättre diagnos och förskriva behandling..

Varför gör äggstockarna ont och vad man ska göra åt det

Tänk på dig själv: smärta i äggstockarna kan leda till peritonit.

Vad är äggstockar och varför behövs de?

Äggstockarna är parade körtlar på båda sidor om livmodern. Det är de som producerar kvinnliga könshormoner, som den månatliga cykeln och utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper beror på. Och också - äggen, "beredningen" av det ofödda barnet (om inte naturligtvis ägget befruktas).

Med tanke på den ganska tunga belastningen kan äggstockarna ibland värka av äggstocksmärta, detta är en naturlig process. Men i vissa fall är ritningssmärta i höger eller vänster nedre del av magen ett symptom på allvarlig sjukdom. Och det är viktigt att inte glömma bort denna skillnad..

Varför gör äggstockarna ont?

Lifehacker samlade sex viktiga skäl.

1. Ägglossning

Vissa kvinnor upplever smärta i äggstockarna när de släpper ett moget ägg i äggledaren (en process som kallas ägglossning). Detta inträffar vanligtvis runt mitten av månadscykeln..

Smärtan kan vara annorlunda. För någon varar det bara några minuter. Någon sträcker sig i timmar.

Läkarna har ännu inte räknat ut orsakerna till smärtsam ägglossning (det är Mittelschmerz Ovarian Pain, från den tyska mittelschmerz - ”mellersta smärta”). Det antas att obehag uppstår på grund av en känslig kvinnas känslighet för en follikelbrott - säcken som innehåller ägget och som det bryts för att gå sönder.

En annan teori antyder att Mittelschmerz uppstår på grund av en kraftig ökning av äggets storlek i äggstocken strax före ägglossningen.

Vad ska man göra

Inget i allmänhet. Mittelschmerz passerar självständigt och varar sällan längre än en dag. Upplevelserna i det här fallet är oftast tolererbara, och för att lindra obehag räcker det med att ta en smärta utanför diskmedel - till exempel baserad på ibuprofen.

Du kan försöka bli helt av medlaren. För att göra detta, kontakta en gynekolog och prata om problemet. Din läkare kommer att förskriva en lämplig födelsekontroll som helt enkelt förhindrar att ägget mognar och orsakar smärta..

2. Cyster i äggstockarna

Ibland händer det att ägget inte frigörs från äggstockarna under ägglossningen utan förblir i sitt eget membran - follikeln. En sådan obruten follikel kallas en cysta..

Cystor har vanligtvis inte symtom och upplöses av sig själva över tiden..

Men om cysten är stor kan den orsaka en trög värkande smärta i området för den drabbade äggstocken. Eller ännu värre, att spricka vid någon tidpunkt. Brottet åtföljs av plötslig akut smärta och blödning i bukhålan, vilket kan leda till extremt obehagliga konsekvenser - upp till bukhinneinflammation och död.

Vad ska man göra

Analysera smärta i äggstockarna. Du kan ha en cysta om du, utöver obehag i höger eller vänster nedre del av magen, också klagar på:

 • oregelbundna perioder;
 • smärta under samlag eller tarmrörelser;
 • regelbunden illamående eller kräkningar;
 • snabb mättnad, det vill säga att du bokstavligen har ett par matskedar mat för att känna hur magen spricker.

Sådana symtom är en entydig indikation för ett besök hos gynekologen. Läkaren kommer att undersöka dig i den gynekologiska stolen. Cysten detekteras som regel redan i detta skede. Men i vissa fall kan en ultraljudssökning krävas för att bekräfta diagnosen..

Beroende på resultaten av undersökningen och storleken på den upptäckta cysten kommer läkaren att utveckla en behandlingsplan.

Om cysten är liten kommer du troligtvis att bli ombedd att vänta tills den löser sig själv. För att följa denna process kommer du till gynekologiska undersökningar med den frekvens som anges av din läkare. Stora cyster med hög risk för bristning tas bort kirurgiskt..

3. Neoplasmer i äggstockarna

Inte bara stora cyster utan också tumörer kan leda till smärtsamma upplevelser. Detta handlar inte nödvändigtvis om cancer: neoplasmer i äggstockarna är också godartade. Det är möjligt att anta att ett visst främmande föremål dök upp i äggstockarna, enligt följande symtom:

 • i nedre del av buken är det ofta en sprängande känsla;
 • urinering har ökat;
 • diarré eller förstoppning förekommer regelbundet och det verkar utan anledning;
 • du har tappat aptiten eller känner dig full genom att äta bara ett par skivor;
 • du går ner i vikt, även om du inte ändrade diet och fysisk aktivitet.

Vad ska man göra

Gå till gynekologen. Han kommer att analysera dina symtom, förskriva ytterligare undersökningar - till exempel datoranalys eller magnetisk resonansavbildning, som används för att upptäcka tumörer..

Du kan också behöva ett blodprov för specifika proteiner som indikerar möjliga onkologiska processer. Beroende på testresultaten kommer du att förskrivas den mest effektiva behandlingen..

4. Endometrios

Endometrios sägs vara när vävnaden som fodrar i livmoders väggar (endometrium), av någon anledning, börjar spridas utanför denna livmoder. Ibland påverkar det äggstockarna.

Problemet är att endometriet är hormonkänslig vävnad..

När menstruationsperioden kommer avvisas han. Och på samma gång orsakar det inflammation och svullnad i det organ som det växte på. I vårt fall äggstockarna.

Äggstocksändometrios kan antas om du förutom smärta i äggstockarna observerar sådana tecken:

 • utdragna och smärtsamma perioder;
 • smärta under samlag och under tarmrörelser.

Vad ska man göra

Återigen, gå till gynekologen. Tyvärr finns det inget botemedel mot endometrios, men en kvalificerad läkare kommer att berätta hur du ska hantera smärta. Rekommendera till exempel effektiva smärtstillande medel eller hormonbehandling. I vissa fall (om smärtan är för svår) kan det behövas operation..

5. inflammation i äggstockarna

Kanske fick de en infektion. Oftast händer detta med sexuellt överförda sjukdomar. Men orsakerna till inflammation kan också vara olika - till exempel autoimmuna sjukdomar, endokrina störningar eller hypotermi.

Ibland är ovarieinflammation nästan asymptomatisk - med undantag av dragande smärta. Men som regel finns det fortfarande andra tecken:

 • smärta under sex;
 • vaginal urladdning, ofta med en obehaglig lukt;
 • feber;
 • svaghet;
 • smärtsam urinering.

Vad ska man göra

Återigen, gå den misshandlade vägen till gynekologen. Beroende på resultaten av undersökningen kommer läkaren att erbjuda dig att genomgå ytterligare undersökningar (blod- och urintest, ultraljud) och förskriva behandling.

6. Reflekterad smärta

Frågan är: är du säker på att det är äggstockarna som gör ont? Bredvid dem finns många andra organ. Kanske kommer ömhet från dem? Här är några vanliga ovariella smärtstillstånd som kan förväxlas med smärta i äggstockarna:

 • förstoppning;
 • början av graviditeten;
 • urinvägsinfektion;
 • stenar i njurarna;
 • utveckla blindtarmsinflammation.

Vad ska man göra

Om smärtan i äggstockarna varar ett par dagar eller längre och du inte kan ansluta den till ägglossningen, boka en tid hos en gynekolog eller terapeut. Det är viktigt.

När du behöver snarast söka hjälp

Ring en ambulans eller kontakta en gynekolog så snart som möjligt om det är ont i äggstocken (det spelar ingen roll, höger, vänster eller båda på en gång):

 • plötsligt och starkt;
 • åtföljt av illamående eller kräkningar;
 • det verkar som om du är direkt relaterad till en höjning av temperaturen till 38 ° C och mer.

Alla tre symtomen är en entydig indikation för omedelbar undersökning och eventuellt kirurgi. Det är särskilt nödvändigt att agera snabbt om, tillsammans med dessa tecken, svaghet, yrsel och klam kallt svett uppträder.

Men även om det inte finns några tecken som hotar hälsa och liv, måste du fortfarande lyssna på dig själv. På ett minimum kan detta skydda dig från potentiella problem i framtiden..

Äggstockar under menstruationen

Äggstockarna är en viktig del av det kvinnliga reproduktionssystemet. Men de flesta kunde inte indikera var de befinner sig om dessa parade kroppar inte med jämna mellanrum kände sig själva. Äggstockar efter menstruation, under denna process och framför det påminner ibland sig själva med ovanliga sensationer. Vad är de förbundna med, naturligtvis, bör du förstå, eftersom det kan vara ett tecken på sjukdom.

Läs den här artikeln

Lite mer om äggstockarna

Själva äggstocken består av bindfibrer sammanflätade med kärl och ett kluster av folliklar täckta med bindväv. Den genomsnittliga storleken på var och en av dem är 8 kubikcentimeter, kan variera under olika perioder av cykeln. Till exempel ökar äggstockarna före menstruationen.

Dessa organ finns på de laterala delarna av det lilla bäckenet, anslutna till äggledarna och fixeras av ligament genomborrade av nerver och blodkärl. Det är härifrån som smärta kommer som inte är förknippad med några sjukdomar. Organen förändrar hela kvinnans liv, med början från förlossningen. Deras utveckling har två riktningar: regelbunden cyklisk och irreversibel. Den första inträffar från början av varje menstruation till den sista dagen före nästa. Den andra bestäms av äggstockarnas funktioner - frigörandet av follikeln och bildandet av ett ägg från den. Organen är deras förvar, liksom producenter av hormoner - östrogener, progestiner och en viss mängd androgener. Antalet folliklar i ett 10-veckors embryo når en miljon. Från denna period minskar den och med cirka 45 år återstår inte en enda..

Var kommer smärtan ifrån

De som känner sig ovanliga i laterala buken oroar sig om äggstockarna kan skada innan menstruationen. Tecken på sjukdom kan vara naturliga, vilket bestäms av mer än en anledning. Men i det här fallet bör smärtan inte vara stark och lång. För att ge en känsla av hur äggstockarna dras före menstruation, stress kan fysiska ansträngningar som inte matchar en kvinnas förmågor. Man bör komma ihåg att kropparna inte är fast på plats. De är fästa vid livmodern av ligament, nära vilka det finns nervändar. Därför kan äggstockarna ändra position, och om detta sker plötsligt, svarar det med mindre smärta.

Sensationer under och efter ägglossningen: normal

Menstruation kommer om befruktningen inte har inträffat. Ägget bryts ned, bryts upp i delar, varav ett har namnet corpus luteum. Detta är en liten grupp progesteronproducerande celler. Det är avsett för nästa cykel. Och om det inte produceras lite hormon börjar endometriet delvis separeras. En kvinna känner att hon har äggstockar en vecka före menstruation.

Det är av denna anledning som kan bestämmas av följande tecken:

 • Upplevelsen uppstår växelvis i organen;
 • Smärta åtföljt av fläckar från könsorganen.

Denna situation utgör inte ett hot mot hälsan. Det kan också visas i en tidigare period av cykeln - i mitten. Dessa sensationer kallas ägglossningsyndrom, eftersom de är direkt relaterade till processen för äggets utgång från membranet. Om äggstockarna skadar långt före menstruationen, det vill säga den 14-16: e dagen av menstruationsperioden, kanske det är det. Gröncellen när den lämnar membranet skadar orgelet något. Vid mikrobrytning uppstår vaskulär skada och blod från dem kommer in i bukhålan.

Detta skäl kan också beräknas med relaterade tecken:

 • Den tid då allt händer;
 • Mindre vaginal smet;
 • Varaktigheten av sensationer från ett dussin minuter till flera timmar;
 • Arten av smärtsyndromet. Upplevelserna är tråkiga, milda, en kvinna kan känna hennes äggstockstick innan menstruationen;
 • Lokalisering av smärta på ena sidan. Det vänstra organet kommer att dra sig om reproduktionscellen kommer ut ur den. När dess mognad inträffade till höger känns smärta därifrån.

Apoplexi

Det finns mer allvarliga skäl till varför äggstockarna gör ont innan menstruationen. Ungefär samtidigt, det vill säga flera dagar före det kritiska, kan ett fenomen som äggstocksapoplexi uppstå. Detta är en allvarligare skada på fartygen i den, som uppstår under deras expansion, allvarlig fysisk ansträngning, efter inflammation. Blod från ett brott kärl kommer in i bindvävnaden i organet och bukhålan. På grund av de anatomiska egenskaperna förekommer detta oftare i det rätta organet, som matar den stora artären.

Tecken på apoplexy är:

 • Skarp smärta i äggstocken före menstruation med återkomst av sensationer till ändtarmen, ljumsken, nedre delen av ryggen;
 • Blekhet i huden;
 • Svår svaghet, frossa;
 • Illamående och kräkningar.

Ibland är smärta den enda manifestationen av skador. Om det varar mer än en halv dag, växer, temperaturen läggs till, kan du inte förvänta dig att allt kommer att gå av sig själv. Brådskande hjälp behövs.

Cysta

En godartad neoplasma kan växa på vilket som helst av de parade organen. Men manifestationer av cyster på vänster äggstock är alltid särskilt märkbara. Det bildas på grund av förtjockning av membranet och svårigheter att frigöra ägget. Sedan börjar den vänstra äggstocken innan menstruationen värker. Känslan kompletteras av andra tecken:

 • Lätt blödning i mitten av menstruationen;
 • Falsk lust att urinera
 • Obehagliga upplevelser efter sex och fysiskt arbete;
 • Illamående
 • Intermittent skarp smärta i nedre del av buken;
 • Cykelfel.

Cysten kräver övervakning av gynekolog, behandling, i vissa fall, borttagning.

Äggstockar under menstruationen: vad en kvinna känner

Om äggstockarna är ömma under menstruationen är orsakerna till detta patologiska. Du kan särskilja verkliga sensationer och uppenbara enligt flera kriterier:

 • Funktioner av smärta;
 • Frekvensen för sensationer;
 • Smärta varaktighet.

Inflammatoriska sjukdomar

Smärta i äggstockarna märks särskilt med inflammation i dem och omgivande vävnader. Det kan uppstå från en förkylning, en sexuellt överförd infektion eller en obehandlad process i angränsande organ. Under menstruationen ökar äggstockarna naturligt. Detta gör dem mer känsliga..

Skälen till att äggstockarna skadar under menstruationen är uppdelade enligt följande:

 • Oophorit. Detta är inflammation direkt i vävnaderna i organ eller en av dem. Det uppstår på grund av en bakteriell infektion och påverkar ofta vänster äggstock. Smärtan rusar i attacker, ökad irritabilitet, svaghet ansluter till den;
 • Cysta. Någon av alla typer av neoplasmer kan existera under en lång tid utan att manifestera sig. Men med menstruation börjar äggstocken, i vilken cysten har bosatt sig, att skada;
 • Adnexitis. Smärta i äggstocken under menstruationen är ännu mer benägna att uppstå om inflammation inte bara har påverkat honom utan också bihang. I de flesta fall är de skyldiga till denna typ av inflammation klamydia, mykoplasma och ureaplasma;
 • polycystiskt Många små formationer prickar ytan och andra vävnader i organet, vilket gör det skrymmande och tungt och stör funktionen.
 • Hormonell obalans. Det orsakas av hyperfunktion i äggstockarna eller läkemedel som bör stimulera deras aktivitet. Organen ökar, deras bindväv sväller. Dessa manifestationer är särskilt starka under kritiska dagar, varför äggstockarna skadar under menstruationen;
 • Malig tumör. Till en viss grad av dess utveckling kan det vara "tyst". Men när det ökar, provoserar tryck på andra organ allvarliga känslor.

Ömhet i äggstocksregionen kan inte uppstå plötsligt, men börjar tidigare än menarken om flickan har felaktigt utvecklade eller lokaliserade könsorgan. Trycket de upplever, som inte bör vara normalt, kan inte göra utan obehag.

Äggstockar efter kritiska dagar

I slutet av menstruationen stabiliseras den hormonella bakgrunden. Och det verkar som om hälsan också bör förbättras, särskilt inom reproduktionsorganen. Men dessa dagar kan vara en trigger för de sjukdomar som fortfarande är vilande. Och en kvinna måste undra varför äggstockarna gör ont efter menstruationen, för hon har redan anpassat sig till det faktum att obehaget slutade innan nästa cykel.

De naturliga orsakerna till detta har redan nämnts - ägglossning i mitten av perioden går ibland inte obemärkt. Men det finns allvarligare omständigheter som inte kan övervinnas av förväntningar:

 • Brott mot organens position. Hos vuxna kvinnor förekommer det vid behandling av infertilitet, när hormonella läkemedel föreskrivs. De är utformade för att stimulera äggstockarna till mer aktivt arbete. Organ ökar betydligt i storlek, blir tyngre. Banden som de är fästa vid livmodern sträcker sig och orsakar smärta. Äggledarna upplever en ökad belastning, som inte heller passerar asymptomatiskt - äggstockarna gör ont efter menstruationen;
 • Psykologiska problem. Det hormonella ackompanjemanget av menstruationen provoserar hysteri, förtvivlan, irritabilitet hos kvinnor. Livsförhållanden kan leda till det faktum att känslor inte släpper ut i slutet av kritiska dagar. Ett depressivt tillstånd kan orsaka en känsla av hur äggstockarna dras efter menstruationen. I detta fall måste status quo återställas genom att behandla grundorsaken, det vill säga allvarlig stress;
 • endometrios Med denna sjukdom kan endometriala vävnader också finnas i äggstocken, där de efter menstruationen åter börjar tjockna. Detta provocerar en ökning av trycket inuti kroppen och på den, som svarar med smärta;
 • Peritonit. Den inflammatoriska processen i bukhålan manifesteras genom att smärta ökar med tiden. Dess förekomst efter menstruation beror på redan existerande äggstocksjukdomar, som förvärras på kritiska dagar. Det kan vara en brist på en cysta eller blödning i själva organet. När äggstocken gör ont efter menstruationen är det värt att tänka på en möjlig vridning av benen på neoplasma, som också kan framkalla peritonit eller vävnadsdöd.
 • Ektopisk graviditet. Oavsett hur löjligt det kan låta, men fosterägget fångat i äggledaren kan orsaka utflöde, liknande menstruation. Naturligtvis kommer de att vara mager. Och eftersom embryot i detta ögonblick redan kommer att vara två veckor gammalt, och varje dag blir det större, kommer dess närvaro att orsaka smärta i bilagorna. Det kan tyckas för en kvinna att äggstocken är skyldig.

Varför det gör ont oftare till vänster

Smärta efter menstruation kan orsakas av de sjukdomar som redan nämnts här. Men även när de påverkar båda organen, är känslor ofta lokaliserade på vänster sida. Detta beror på anatomiska skäl. I denna fjärdedel av bukhålan finns en del av tarmen och urinsystemet. Så om den vänstra äggstocken gör ont efter menstruationen kan det vara ett tecken:

Äggstockar som inte ger vila efter menstruation och i andra perioder av cykeln är verkligen inte friska. Vissa av de sjukdomar som är förknippade med dem kan bli livshotande och orsaka sepsis eller utseendet på maligna celler. Deltagande i frånvaro av terapi, de blir kroniska, med periodisk smärta och infertilitet. I många fall är problem med äggstockarna en fortsättning på obehag i andra reproduktionsorgan som inte omedelbart botas. Samtidigt kan snabb tillgång till en läkare snabbt lindra lidande. Därför bör du inte slåss bara med smärta och ensam. Hon kommer att lämna tillsammans med själva sjukdomen med rätt professionell behandling..

Möjliga orsaker till smärta i vänster äggstock

Smärta i vänster äggstock är ett tecken på både fysiologiska förändringar i kroppen och en signal för utveckling av patologier. För att upptäcka sjukdomens närvaro är det nödvändigt att utföra en diagnos. Avvikelser i arbetet i vänsterhängen åtföljs ofta av kränkningar av menstruationscykeln.

Orsaker till smärta

Utan instrumentala och laboratorieundersökningar är orsaken till organs ömhet svår att identifiera. Det finns två typer av smärta i vänster äggstock - fysiologisk och patologisk. Den första kan särskiljas på egen hand, för detta räcker det att noggrant lyssna på din egen kropp.

Fysiologisk

Symtom uppstår på vissa dagar av cykeln. Det skiljer sig inte i hög intensitet och orsakar praktiskt taget inte en obehag för en kvinna. Möjliga orsaker till smärta i vänster äggstock:

Cykeldagorsaker
1-3Menstruationsförloppet. I samband med tillfälligt ökad blodcirkulation under menstruationen finns det smärta i vänster äggstock. Symtomen är särskilt akut i närvaro av funktionella cyster..
8-13Steget av follikulär mognad. Deras ökning kan åtföljas av en kvinna med mindre dragande smärta i vänster äggstock.
14-15Ägglossning. När graafbubblan brister och ägget lämnas, finns det ibland en kortvarig akut smärta med låg intensitet i nedre vänstra buken. Symptomens varaktighet - från flera timmar till 1-2 dagar.
26-28Förbereder dig för att starta din period.

Äggstocken till vänster gör oftast ont vid ägglossningen, det minsta obehag under den andra halvan av cykeln.

Ett symptom av fysiologisk art kan vara helt frånvarande. Dess närvaro bestäms av kroppens individuella egenskaper. Ofta upplever kvinnor som känner så smärta i vänster äggstock allvarligt obehag i nedre del av magen under menstruationen.

Graviditet

Smärta med naturligt ursprung inkluderar smärta under graviditeten. Framgångsrik befruktning kan manifesteras av obehagliga känslor i nedre del av buken. Symtomen uppträder från de första dagarna av förseningen av menstruationen. Dess frånvaro kan inte utesluta graviditet, eftersom dess förekomst är individuell.

Symtomen orsakas av tillväxten av corpus luteum som producerar progesteron. Detta beror på en ökning av kroppens behov av detta hormon under graviditetsperioden. Smärta i vänster äggstock åtföljs ofta av illamående, yrsel, svaghet och dåsighet. Alla dessa tecken är ett resultat av ökade progesteronnivåer..

Patologisk

Smärta i samband med sjukdomar i vänster äggstock uppträder oavsett dag för menstruationscykeln. De kan dra, sy, klippa eller värka i naturen och är mer intensiva än fysiologiskt smärtsyndrom.

Typer av patologier som orsakar obehag i vänster bihang:

SjukdomBeskrivning och symtom
Inflammatoriska processer i livmodern och bilagorRitningssmärta i nedre del av buken, smärtsam menstruation. Kanske en kränkning av månadscykeln. Vid akut typ av organinflammation stiger kroppstemperaturen.
KönsorganinfektionSmärtsyndrom förekommer endast med den utbredda infektionen. Det åtföljs av patologisk vaginal urladdning med en obehaglig lukt, klåda och förbränning av de yttre könsorganen..
Hormonell obalansSmärta i vänster äggstock på grund av hormonell obalans indikerar ofta dess mångfaldighet eller utseendet på funktionella cyster. Samtidigt finns det ofta förseningar i menstruationen, troligen deras fullständiga frånvaro. Menstruation kännetecknas av hög överflöd och ömhet..
tumörerI de första stadierna av utvecklingen av någon tumör finns det inga symtom. Smärta uppstår endast när neoplasma når en storlek på mer än 4-5 cm. Stora tumörer manifesteras av asymmetri i buken, medan smärtan ger vänster äggstock och korsrygg. Under den maligna processen störs menstruationscykeln, hälsan försämras, svaghet uppträder och arbetsförmågan minskar.
endometriosInledningsvis påverkar det livmodern, sedan genom äggledarna äggstockarna. Det bestäms av dragande smärta i nedre del av buken, intermenstruell blödning i livmodern, menstruationsfunktion.
Brott i bihang eller dess cystaDet manifesteras som akut allvarlig smärta i vänster äggstock, med tiden blir dess fokus omöjligt att fastställa på grund av smärtspridning genom hela buken. Kännetecknen för apoplexy är kallsvett, blodtrycksfall, ökad hjärtfrekvens, medvetenhetsförlust eller svimning.
Torsion av äggstocken eller cystenSymtomen liknar en bristning, men mycket mindre intensiva. En långvarig vistelse i organet i ett vridningstillstånd kan leda till dess nekros.
VidhäftningsprocessDet uppstår som ett resultat av en lång kurs av inflammatoriska processer, endometrios, som en postoperativ komplikation. Med skador av kommissioner i vänster äggstock, förekomst av smärta i nedre del av buken, är fel i menstruationscykeln troligt.
Ektopisk graviditetUpp till 6-8 veckor manifesteras endast av en försening i menstruationen. I framtiden orsakar ägget svår allvarlig smärta i vänster äggstock eller äggledare. Kirurgi krävs för att eliminera, annars är det troligt att en ägglederbrott brister.

Smärta i vänster äggstock av alla ursprung förvärras av fysisk ansträngning, samlag, plötsliga rörelser.

Typen av patologi kan inte bestämmas oberoende. En diagnos av kroppen kräver en omfattande undersökning av kroppen.

Verksamhet och andra ingripanden

Smärta i vänster äggstock kan uppstå efter genomgått gynekologiska operationer och andra liknande manipulationer. Dessa inkluderar:

 • laparoskopi eller laparotomi i bäckenområdet;
 • abort;
 • spontan missfall;
 • livmoders curettage.

Efter alla ovanstående störs prestationen av äggstocken tillfälligt. Detta orsakas av konstgjord ingripande under menstruationscykler, vid missfall - en plötslig avbrott av graviditeten. Bifunktionens funktionalitet återställs inom några månader, under vilka smärta kan förekomma.

Smärta under perioder med naturlig hormonstörning

Smärta i vänster äggstock kan förekomma med naturlig hormonell obalans. Sådana perioder inkluderar tonåringar, postpartum och premenopausal. Obehaget som uppstod under denna tid behöver sällan behandling och försvinner vanligtvis på egen hand..

Puberteten

Under tonåren förekommer bildningen av menstruationscykeln. Detta kan åtföljas av smärta i nedre del av buken. Vänster- och högerhängen ökar gradvis i storlek, börjar producera de första folliklarna, vilket manifesteras av lätt obehag.

Smärta kan kvarstå tills menstruationscykeln når fullständig regelbundenhet. För förebyggande rekommenderas flickan att visa läkaren. Patologier som hittas i detta skede är lätt att behandla och orsakar inte komplikationer i framtiden..

Postpartum period

Den huvudsakliga processen för återhämtning av en kvinnas kropp efter födseln sker inom sex månader. Under denna tid börjar äggstocken att fungera fullständigt, menstruationscykeln återställs. Smärta i vänster äggstock kan vara pulserande eller tråkig och är fysiologisk. Det indikerar normaliseringen av reproduktionsfunktionen och förloppet för att förbereda kroppen för en ny befruktning.

I närvaro av amning kan smärta i äggstockarna uppstå först efter avslutad amning. Hos vissa kvinnor förekommer det tidigare, i andra saknas menstruationscykeln hela perioden med att mata barnet. Detta beror på det faktum att prolaktin, producerat under amning, avbryter bilagorna och skyddar mot en ny graviditet. Kvinnor som ammar behöver dock ytterligare preventivmedel.

Klimakteriet

Närmare 40-50 år störs en kvinnas menstruationscykel. Detta underlättas av låg mognad av folliklar, frånvaron av ägglossning. Funktionen hos vänster äggstock reduceras, vilket leder till en minskning av dess storlek och utseendet av ömhet i orgelet. Starten av klimakteriet åtföljs av andra symtom - värmevallningar, humörsvängningar, förändringar i blodtrycket, försämring av välbefinnandet. Vissa kvinnor tolererar denna process lätt och känner nästan inte förändringar i kroppen..

När klimakteriet börjar når äggstockarna sin minsta storlek. Menstruationscykelns förlopp upphör. Alla obehagliga symtom försvinner, inklusive smärta i nedre del av buken.

Diagnostiska metoder

För att bedöma tillståndet i vänstra bihang är en omfattande diagnos nödvändig. En kvinna bör genomgå vissa typer av forskning:

 • gynekologisk undersökning - bestämning av ett organs ömhet, dess storlek, struktur;
 • Ultraljud - mätning av ovarievolym, uteslutning av närvaron av cyster;
 • blodprover - en bedömning av bihangens endokrina funktion;
 • laparoskopisk biopsi - krävs för misstänkt malignitet.

Tillståndet i vänster äggstock diagnostiseras samtidigt med det högra organet, livmodern och äggledarna. Endast en fullständig undersökning betraktas som informativ och gör att du exakt kan bedöma funktionaliteten hos det kvinnliga könsorganet.

Förebyggande metoder

Förebyggande av fysiologisk smärta är omöjligt. Med deras närvaro är det tillåtet att ta smärtstillande medel. Förmodligen en liten minskning av deras intensitet i uppförandet av en aktiv livsstil - regelbunden träning, en balanserad kost.

Åtgärder för att förhindra patologisk smärta i vänster äggstock är att förebygga sjukdomar i könsorganen. Specialister rekommenderar kvinnor följande:

 • ett besök hos gynekologen var sjätte månad under perioden med naturliga hormonstörningar - en gång var tredje månad;
 • vägran att ta mediciner utan recept från läkare;
 • användning av barriärmetoder för preventivmedel;
 • balanserad diet;
 • intag av vitaminer på våren och vintern;
 • omedelbar läkarvård om smärta uppträder i nedre del av buken och förändringar i den månatliga cykeln
 • snabb behandling av alla patologier.

Det är omöjligt att förhindra utveckling av sjukdomar med absolut sannolikhet. Förebyggande åtgärder syftar till att minska risken för sjukdomar, förbättra könsområdets hälsa.

Om det finns smärta i vänster äggstock, bör en kvinna konsultera en läkare. Hjälp av en specialist krävs inte bara vid fysiologiskt smärtsyndrom. I andra fall föreskriver läkaren behandlingen av bihanget efter att ha gjort en omfattande diagnos. Ju tidigare en sjukdom har upptäckts, desto snabbare fullständig återhämtning kommer att ske..
[yvideo nummer = "XOHaEPNKV9U"]

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Endometriosis smärta

Endometrios är en kronisk progressiv sjukdom åtföljd av spridningen av endometrieceller utanför livmoderhålet. Vid intern endometrios (adenomyos) påverkas endast livmodern, med de yttre, andra bäckenorganen och slidan....

Hur man kan bli av med menstruationssmärta


Varför finns det svår buksmärta under menstruationen, är det oundvikligt för kvinnor att ständigt lida under "kritiska dagar", och hur sant är åsikten att "du kommer att föda och allt kommer att gå"?...

När en ökning av livmodern är farligt för en kvinnas hälsa?

Uterinförstoring upptäcks ofta av misstag genom ultraljud. I normalt tillstånd är organets längd 7-8 cm (8-9,5 hos kvinnor som föder), bredd - 4-5,5 cm, vikt - 30-100 gr....