Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Harmonier

Oftast sväller mjölkkörtlarna och orsakar smärta innan menstruationen, och inte efter dem, och detta är ganska normalt. Men om bröstet börjar bry sig strax efter menstruationen kan detta indikera utvecklingen av patologiska processer. För att lugna ner och eliminera sannolikheten för att utveckla allvarliga sjukdomar rekommenderas det att du går till sjukhuset.

Symtom och smärts natur

Bröstsmärtor före och efter menstruation, om den inte är patologisk, kallas mastalgia. Detta problem är extremt utbrett och enligt statistik upplever mer än 50% av kvinnorna från puberteten till klimakteriet..

Oftare störs smärtan strax före menstruationens början, och inte efter deras slut, på grund av denna ökning av antalet hormoner i blodet. Obehag efter utskrivning indikerar dock inte alltid utvecklingen av patologi.

Mastalgi kan åtföljas av två typer av smärta..

 • Cyklisk. Smärtorna uppträder kort före sekretets uppträdande och passerar på egen hand den 4: e-5: e dagen av cykeln. Mer än 70% av kvinnorna möter detta fenomen, i vilket fall behandling inte krävs..
 • Icke-cyklisk. Dessa upplevelser bör vara säkrare för en kvinna, eftersom de kan uppstå när som helst, oavsett menstruationscykeln. Främjande faktorer kan vara patologiska eller orsaken kan vara inhemsk. Om det finns icke-cykliska smärtor rekommenderas att du konsulterar en läkare.

Orsaker till smärta efter menstruation

Om bröstkörtlarna skadar efter menstruationen är detta inte en anledning att få panik. Det finns en ganska omfattande lista med provocerande faktorer, inte alla är farliga.

Störningar i det endokrina systemet

Av stor vikt för att kroppen ska fungera fullständigt är hormoner. De säkerställer att alla organ och system fungerar korrekt, agerar på olika fysiologiska processer och reglerar ämnesomsättningen. Eventuella kränkningar kommer definitivt att påverka hälsan. I allmänhet orsakas bröstsmärta och obehag av hormonell obalans..

mastopati

Enligt statistik ökar antalet kvinnor som diagnostiseras med mastopati årligen. De viktigaste symtomen på sjukdomen är bildandet av tätningar i mjuka vävnader och smärta. Trots bröstets avlägsnande från könsorganen är de första att reagera kraftigt på störningar i äggstockarnas och livmoderns funktion.

Det lurande i den patologiska processen är att den kliniska bilden liknar tecken på premenstruellt syndrom. Och detta leder till att ignorera avvikelser, en kvinna går till sjukhuset när sjukdomen har nått de sista utvecklingsstadierna.

Gynekologiska sjukdomar

Om smärtan inte är cyklisk och oroar sig under lång tid kan ett av sätten att lösa problemet vara att besöka en gynekolog. Detta beror på att mjölkkörtlarna är en del av det reproduktiva systemet, därför reagerar de kraftigt på alla förändringar.

Som regel är utvecklingen av gynekologiska sjukdomar bröstsmärtor inte det enda symptomet. Inflammatoriska processer kan åtföljas av obehagliga känslor i nedre del av magen, en känsla av klåda och / eller brännande i bäckenområdet och vaginal urladdning. Undersökning på en gynekologisk stol, tester och inledande undersökning av bröstet kan vara mycket informativt för att identifiera orsaken till bröstsmärtor.

Graviditet

Om bröstkörtlarna är ömma och svullna efter menstruationen, kan detta indikera graviditetens början. Graviditet återuppbyggar kroppen på ett nytt sätt, den hormonella bakgrunden förändras, humant korionisk gonadotropin (hCG) börjar produceras aktivt, vilket hjälper till att upprätthålla graviditeten och tillåter inte kroppen att avvisa ägget. Under sitt inflytande ökar bröstet avsevärt i storlek, blir känsligt och tungt.

mediciner

Ofta kan orsaken till smärta vara mediciner, p-piller och hormonbehandling. Handlingsprincipen är baserad på vätskeansamling i kroppen, vilket leder till svullnad i bröstet och smärtsamma känslor. Sådana symptom är en signifikant indikation för att ersätta tidigare förskrivna läkemedel med läkemedel med antimineralocorticoid-verkan..

Mekanisk skada

Skador på bröstkörtlarna kan uppstå i olika livssituationer - under idrott, i livets uppförande, etc. Ofta, för att lindra smärta, använder kvinnor utan läkares recept lokala salvor och kompresser. Men självmedicinering kanske inte ger de önskade resultaten, i värsta fall, skada.

Akut smärta i bröstkörtlarna, bildandet av sälar, utsläpp från bröstvårtorna, strukturella förändringar och hudfärg är symtom som inte går obemärkt. Det är viktigt att gå till sjukhuset så snart som möjligt.

Bröstskada provocerar ofta utvecklingen av maligna neoplasmer.

Förebyggande åtgärder

Bröstkörtlarna kan skada innan menstruationen och snart efter dem med stor känslomässig och fysisk stress, felaktigt arbete, näring och sömn. Om orsaken ligger i detta och inte hormonella störningar, bör följande justeringar göras i din livsstil:

 • Vägrar dåliga vanor - röka, dricka alkohol.
 • Överkyl inte.
 • Besök en läkare i tid.
 • Att behandla sjukdomar i ett tidigt utvecklingsstadium, för att förhindra en kronisk form.
 • Undvik känslomässig stress, stressiga förhållanden.
 • Ät rätt, ta multivitamintillskott flera gånger per år.
 • Få underkläder av hög kvalitet i naturliga material.

För att förhindra utveckling av sjukdomar rekommenderas att kvinnor som tar hormonella läkemedel besöker en mammolog två gånger om året, och alla andra bör ha minst ett besök.

Omedelbart besöka en medicinsk institution krävs när man upptäcker neoplasmer i bröstkörtlarna, deras överdrivna spänningar, smärta, svullnad och rodnad, med en förändring i menstruationscykeln mot bakgrund av hormonell obalans.

Om bröstet alltid gör ont efter menstruationen är detta en normal reaktion orsakad av en ärftlig predisposition.

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget. Fysiologiska förändringar i kroppen är associerade med hormonbalansen. Inte bara organen i reproduktionssystemet, utan också andra vävnader svarar på störningar i östrogenproduktionen.

Kvinnor klagar ofta över smärta i bröstet och drar smärta i olika delar av buken. Innan menstruationen anses sådana upplevelser med låg intensitet vara normala. Vad ska man göra om bröstet är svullet och fortsätter att skada efter menstruationen? Vad är orsakerna till detta? Vart ska jag gå, hur diagnostiseras? Är det möjligt att undvika problem?

Varför bröstet kan bli ömt efter menstruationen?

Smärta i bröstkörtlarna kallas mastalgia. Under ägglossningen och före menstruationen ackumuleras överskottsvätska i körtelvävnaderna. Tillståndet orsakas av en hormonell våg. Obehagliga känslor är av en annan karaktär - de är vassa, pressande, dragande. Under tonåren skadar mjölkkörtlarna ofta före, efter, under menstruationen. Detta beror på deras aktiva tillväxt och ökade känslighet vid 12-17 års ålder.

Om menstruationen är över, och bröstet är väldigt fullt och värker den 6-7: e dagen av cykeln, måste du träffa en läkare. Obehag fortsätter att plåga kvinnan i sådana fall:

 • hormonsvikt;
 • graviditet;
 • långvarig stress;
 • mastopati
 • gynekologiska sjukdomar (endometrios, inflammation med lokalisering i äggstockarna, äggledarna, vulvitis);
 • parasitära angrepp.

Den hormonella obalansen som orsakar obehag kan utlösas av klimakteriet, p-piller, tumörer, sexuellt överförda sjukdomar, oregelbundet sexliv och en genetisk predisposition. Fel kan uppstå på grund av behandling med lugnande medel, antidepressiva medel.

Efter att ägget befruktats ökar kroppen nivån på hormonet östrogen. Som ett resultat komprimeras vävnaderna, hälls bröstet och ökar i volym. Ursprungligen kommer testet som köpts på apoteket att hjälpa till att bekräfta befruktningen. Det måste komma ihåg att mastalgia är ett symptom på en ektopisk, frusen graviditet.

Ibland klagar kvinnor på smärta i samma bröst mellan menstruationen. Anledningen till att körtlarna började värka och inte slutade efter menstruationen är de patologiska processerna:

 • mastit;
 • strukturella förändringar (cysta, tumör, kirurgi);
 • böld;
 • mekaniska skador, blåmärken, klämning av vävnader.

Bröstet är svullet och drar i nedre del av buken - vad den säger?

Förändringar i menstruationscykeln, svullna bröst, ömhet i nedre delen av ryggen och nedre buken - detta är typiska tecken vid gynekologiska problem. Uppsättningen av symtom uppstår med inflammation i hängorna, livmoderhalsen, endometrios, vulvitis. Bröstet och nedre buken gör ont om en cysta har bildats på äggstockarna. Spredningen av patologisk vävnad stör störningen av blodflödet, vilket orsakar en känsla av sammandragning.

Andra faktorer varför magen drar, sväller och bröstsmärtor efter menstruationen:

 • underutveckling, avvikelse från livmoderns fysiologiska norm;
 • hypotermi;
 • polycystisk äggstock;
 • utarmning, brist på vitaminer och näringsämnen;
 • långvarig stress, depression;
 • tumörformationer, cyster.

Orsaker till smärta i bröstvårtan och slemhinnor ur bröstet

Grovhet, ömhet i bröstvårtorna kan uppstå med fibrocystisk mastopati. Försämringen av blodtillförseln till körtlarna orsakar överbelastning, strukturen i bindvävnaden störs. Som ett resultat har menstruationen passerat och bröstvårtorna skadar på ett eller båda brösten. I kanalerna med mastopati bildas cyster ibland - kapslar fyllda med vätska. De blir inflammerade och suppurate med tiden. Purulent slemhinnor ur nipplarna kan observeras. Mastopati orsakas av sådana tillstånd:

 • plötsligt upphör med amningen;
 • abort;
 • endokrina patologier;
 • leversjukdom
 • brist på regelbundet sexliv.

Bröstvårtor efter menstruation skadade med utvecklingen av neoplasmer - godartat fibroadenom eller malign sarkom. Fibroadenom bildas av växtväxta körtelvävnad. Utbildning är liten och levererar inte smärta i de tidiga stadierna. Ibland släpps en klar vätska från bröstvårtorna. Malign sarkom växer ur bindväv. Tumören växer snabbt. Ett sår visas på huden som kan blöda. En abscess uppstår i vävnaderna i bröstet - ett hålrum med pus.

Diagnostiska åtgärder

Varför bröstet inte minskar efter menstruationen, det finns obekväma känslor - bara läkaren kommer att avgöra den exakta orsaken. Efter en undersökning om smärtans natur och en extern undersökning samlas en anamnesis för en allmän idé om mastalgia. Arten, smärtligheten, deras placering, intensitet bestäms.

Diagnosen klargörs med hjälp av följande diagnostiska metoder:

 • palpation av bröstkörtlar och lymfkörtlar;
 • mammografi;
 • ultraljudsundersökning;
 • vävnadsbiopsi med misstänkt onkologi;
 • pneumocystography;
 • laboratorieblodtest;
 • ductography;
 • radiografi.

Om graviditet är möjligt föreslår läkaren att ta ett blodprov för hCG, genomgår en ultraljud av livmodern. Först efter fullständig diagnos kan du avgöra varför bröstet gör ont efter menstruationen. I enlighet med den fastställda diagnosen föreskrivs behandling.

Vad ska man göra?

Terapeutiska åtgärder beror på vad som orsakar smärtan efter menstruationen. Läkaren kommer att förskriva nödvändig behandling efter diagnosen. Vad ska jag göra om ömhet och svullna bröst kvarstår omedelbart eller en vecka efter menstruationen? Det är strängt förbjudet att ta några droger på egen hand. Bröstsvullnad, om menstruationen inte har börjat, kan bero på graviditet. Okontrollerad behandling påverkar det bildade embryot negativt.

Mastopati behandlas med läkemedel som innehåller hormoner. Beroende på deras malignitet krävs kemoterapi och kirurgiskt ingrepp vid neoplasmer. Om orsaken till smärtan är inflammation, föreskrivs lämpliga antiinflammatoriska läkemedel..

Tillsammans med läkemedelsbehandling används växtbaserade läkemedel ofta. De lindrar svullnad, lugnar, normaliserar den hormonella bakgrunden. Om körteln har ökat på grund av vätskeansamling förskrivs diuretika.

Du bör omedelbart rådfråga en läkare om bröstet är sjukt när din period kommer, och ömhet åtföljs av sådana tecken:

 • palpation av tätningen, nodule;
 • skarp smärta;
 • tydlig lokalisering med återgång till axillärregionen;
 • urladdning från bröstvårtan, särskilt med pus, blod;
 • smärta slutar inte mer än två veckor;
 • hudområdet är inflammerat, kliande, skalande;
 • indraget bröstvårtor;
 • bröst blir asymmetriska;
 • hög feber.

Hur man utför en oberoende bröstundersökning?

Läkarna rekommenderar varje månad att undersöka mjölkkörtlarna för befintliga formationer. Detta bör göras den 7-11 dagen i menstruationscykeln. En oberoende undersökning garanterar inte att tumören kommer att upptäckas, men i många fall upptäcks den i början av en cysta, sarkom, mastopati. En mammolog bör inte utesluta förebyggande undersökningar.

Under inspektionen måste du komma ihåg alla obehagliga upplevelser, deras natur och plats. Sekvensen är som följer:

 1. Stående rakt, armarna ner, undersöka bröstets utseende, form, hudfärg.
 2. Kontrollera detsamma med händerna uppåt..
 3. Kasta upp handen åt gången. Med din fria hand, känna körteln från motsatt sida. Rörelserna ska vara cirkulära, mjuka, långsamma för att inte missa tätningarna..
 4. Tryck nedtill på bröstvårtorna för att kontrollera om det är urladdat.
 5. I liggande läge palperar man mjölkkörtlarna och rör sig från kanterna till bröstvårtorna.
 6. Kontrollera armhålan för förstorade lymfkörtlar.

Förebyggande åtgärder

Obehagliga känslor kan minskas genom att följa ett antal enkla regler. För förebyggande rekommenderas:

 • bär underkläder tillverkade av naturliga tyger, tillåter inte komprimering av körtlarna;
 • ingen rökning;
 • missbrukar inte alkohol;
 • leva ett regelbundet sexliv;
 • minimera stress, faktorer av emotionell instabilitet;
 • ta regelbundet vitaminkomplex;
 • undvik temperaturfluktuationer, särskilt hypotermi;
 • använd inte hormonella läkemedel, preventivmedel utan recept från läkare.

Underkläder är bäst att välja utan stenar, med täta skär. Du bör följa en hälsosam kost, undvika att äta fet, salt mat och kaffe. Varje månad måste du själv känna dina bröst och besöka en mammolog en gång om året.

Hur många dagar före menstruationen sväller bröstet och om smärtsamma känslor förekommer

Före menstruationen upplever det kvinnliga reproduktionssystemet olika förändringar. Under den premenstruella perioden sväller bröstet före menstruationen, detta är ett av huvudtecknen. Det är viktigt att skilja ett naturfenomen från utvecklingen av patologi.

Hur mycket bröst sväller innan menstruationen

Den första manifestationen av symtom visas vanligtvis två veckor före menstruation. Cykelns varaktighet är från 28 till 30 dagar (hos vissa kvinnor kan det vara mindre eller mer) och ägglossning sker i mitten (14-15 dagar). Alla förändringar i samband med arbetet med hormoner.

Svullnad av bröstkörtlarna före menstruationen åtföljs av följande symtom:

 • Ökad agitation
 • Humör förändras
 • Smärta i nedre buken
 • Allmän sjukdom

Bröstet i svullnadsområdet kan skada, och detta är normalt, från början av ägglossning till början av menstruationen.

Arten av manifestationen av smärta är:

 • Konstant
 • Periodisk beröringssvar
 • stickningar
 • Dragande

Smärtsamma upplevelser täcker olika områden:

 • Överkänslighet i en zon, rastlös tillstånd i en annan (lokaliserad).
 • Det är svårt att identifiera källan, alla rörelser är obehagliga (spillde).
 • Ryggområdet, armhålorna påverkas, det kan dra i nedre buken (bestrålning).

Smärta i bröstkörteln kan vara tolerant, då krävs små förändringar i livsstil. Och de är outhärdliga och kräver användning av mediciner. Smärta av alla slag kan vara ett symptom på PMS eller ett tecken på patologi..

Vissa kvinnor observerar inte symptomen på menstruationsperioden alls, medan andra upplever många obehagliga symtom, på grund av att deras prestanda är begränsad.

Det exakta datumet för bröstförstoring kan inte anges, eftersom det är individuellt.

Orsaker till svullnad i bröstet

Ett av de huvudsakliga villkoren för utnämning av ett behandlingsförfarande är upprättandet av bakgrunden till sjukdomen. En ökning av bysten före menstruation inträffar av följande skäl:

Fysiologisk

Under ägglossningsperioden frigörs ett stort antal hormoner som orsakar ägglossning (äggutbyte). Flödet av blod till bröstkörtlarna ökar och den alveolära vävnaden expanderar, vätskan utsöndras praktiskt taget inte. Och eftersom det finns ett stort antal kärl i bröstet är de komprimerade, vilket manifesteras av smärta.

Patologisk

Vävnadsproliferation orsakas av fibrocystiska massor (mastopati).

Störning av hormonsystemet på grund av problem med hypofysen, sköldkörteln, levern.

Svullnad tillsammans med smärta kan indikera förekomsten av maligna tumörer..

Andra orsaker

En ökning av körtelvävnad uppstår på grund av en menstruationscykel från att ta hormonella läkemedel.

Att äta stora mängder salt eller kryddig mat leder till vätskestagnation, svullnad.

Graviditet påverkar den hormonella bakgrunden. Bröstet är förstorat, svullet, förberedelseprocessen för barnet.

Hur man hanterar symptomen på PMS

Vid svår obehag är det bättre att konsultera en läkare för att minska obehag och utesluta patologier.

Hjälptaktik beror på klagomål, orsaker till smärta. Självbehandling är tillåten - om tecknen visas med PMS regelbundet eller ibland, är smärtans natur inte för uttalad, snarare obehag.

Rekommendationer för att minska symtomen och förbättra det allmänna tillståndet:

 • Begränsa alkohol, koffeinhaltiga drycker, rökning.
 • Högt vattenintag.
 • Avslag på salt, kryddig mat.
 • Vitaminintag, särskilt magnesium och E.
 • Att välja en bh som inte trycker på mjölkkörtlarna.
 • Applicera speciella salvor, komprimerar för att minska smärta.

För svår smärta kompletteras rekommendationer av folk- och läkemedelsbehandling. Om en kvinna känner sig sjuk, stiger temperaturen - det finns risk för att utveckla sjukdomen.

Ändra upptäckt

Ändringar kan du märka av dig själv. Om palpation eller deformiteter upptäcks utförs medicinska test.

Självdiagnos

Sjukdomar i den initiala formen behandlas mycket mer effektivt. För att upptäcka förändringar i bröstet, kan du börja med en regelbunden månatlig självdiagnos..

Tekniken för att utföra palpation inkluderar följande steg:

 • Ta försiktigt i bröstet med din motsatta hand.
 • Använd fingertopparna på den andra handen, palpera halva bröstkörtlarna i en cirkel, ändra positionen på armen och undersök resten av området.
 • Upprepa manipulationer för det andra bröstet.

Palpationsproceduren utförs två gånger: i stående läge och liggande. Normalt är strukturen i bröstkörtlarna enhetlig, bröstloberna bör kännas. Om tätningar eller knölar känns är det möjligt neoplasmer. I detta fall utförs en ytterligare studie av bröstsvullnad av en läkare.

Undersökning

För att ta reda på orsakerna till bröstförstoring bör du kontakta två specialister: en gynekolog och en mammolog och genomgå en undersökning. Läkarna kommer att förskriva ett antal förfaranden, vars resultat kommer att bestämma den exakta diagnosen och vidare behandling..

Diagnostiska metoder inkluderar:

 • Palpation
 • Röntgenbröst
 • Ljudundersökning (bröst, binjurebark, sköldkörtel, bäckenorgan)
 • CT, MR i hjärnan och binjurarna
 • Blodtest (för hormoner, enzymimmunanalys)
 • Urinalys för kväve

Hur man minskar svullnad och smärta

För att sluta uppleva obehagliga symtom används ytterligare medel som påverkar smärtan och volymen i bröstkörtlarna.

förberedelser

Terapi beror på orsaken till svullnad i bröstet. För att stoppa bröstförstoring och smärtsamma symptom föreskrivs följande grupper av läkemedel:

 • Preventivmedicin reglerar den hormonella bakgrunden, förhindrar förekomsten av ägglossning och dess obehagliga symtom. Oftast ordineras läkemedel baserade på prolaktin och progesteron. Läkemedel bromsar produktionen av hormoner, tar bort puffiness, återställer balansen i bröstkörtlarna.
 • Icke-steroida läkemedel har smärtstillande, antipyretiska och antiinflammatoriska egenskaper.
 • Mediciner som innehåller magnesium lindrar PMS-symtom. Mineral minskar vattentätheten i bröstkörtlarna, lindrar magkramper. Dessutom passerar trötthet och irritabilitet..

Specialisten föreskriver en behandlingskurs efter undersökningen. Tar nödvändigtvis hänsyn till patientens ålder.

Folkrättsmedel

För att eliminera symtomen på PMS används ofta traditionell medicin. Kvinnor i sina recensioner betonar den positiva effekten av användningen av örtmedicin. I de flesta fall elimineras obehag. Vid behandling används örter, vars sammansättning innefattar:

 • Fält maskros
 • Johannesört
 • Warthog
 • Brännässla
 • Spiny Tatarnik
 • Pion
 • Saber marsh
 • Blåklint vanligt
 • Följd

Innan du börjar alternativ behandling, se till att du konsulterar en specialist. Läkaren kommer att klargöra fördelarna och skadorna av växtbaserade insamlingar. Det eliminerar också förekomsten av komplikationer..

Varför sväller bröstet efter menstruationen

När bröst sväller efter menstruationen eller om det finns tecken på PMS, finns det flera skäl:

 • Ökningen i körtlar förklaras av ett ökat östrogeninnehåll. Hormonet progesteron påverkar formen på lobulerna, på grund av vilket de hälls.
 • Hormonfel i kroppen orsakas av klimakteriet, medicinering, tumörer, stress.
 • Bröstförstoring uppstår på grund av fall eller stroke. Dessutom orsakar bhns felaktiga placering obehag.
 • Neoplasmer leder till bröstförstoring, faran ligger i utvecklingen av maligna celler med ett symptom på konstant smärta.
 • Infektionssjukdomar och könsinfektioner orsakar ofta bröstsvullnad. Det kan vara syfilis, adnexit, inflammation i livmodern eller äggstockarna, endometrios.
 • En vanlig orsak till bröstsvullnad är bildandet av små sälar (mastopati). Utvecklingen av sjukdomen är missbruk av preventivmedel, sen graviditet och avslag på amning..

Bröstsvullnad och fördröjning

Bröstet är svullet, men det finns ingen menstruation - fakta som ofta indikerar graviditet. Kontrollera misstankar med hjälp av ett test från ett apotek. Om resultatet är negativt finns det andra faktorer som orsakar bröstförstoring.

 • Tung fysisk ansträngning, stress leder till en försening av menstruationen upp till 10 dagar. Tillståndet åtföljs av smärta i bröstet och livmodern..
 • Förändringar i atmosfärstrycket, klimatförändringar har många effekter på människor, varav en är en ökning av körtelvävnad.
 • En kraftig förändring i vikt (i båda riktningarna) påverkar hormonnivån. Brist på menstruation kan pågå i upp till 2 månader.

Bröstsvullnad i PMS är ett naturligt tecken, som hos varje kvinna manifesterar sig på olika sätt. Men närvaron av andra symtom är alarmerande, det rekommenderas att kontakta en specialist.

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Förekomsten av periodisk smärta i bröstet är oftast förknippat med början av kritiska dagar. Orsaken till smärtan är fysiologisk, den orsakas av strukturella förändringar i körtelvävnaden under påverkan av könshormoner. Men det finns tillfällen då bröstsmärtan kvarstår med menstruationens slut.

I den här artikeln kommer vi att försöka förstå varför bröst gör ont efter menstruation och bröstvårtor sväller, i vilket fall det kan betraktas som ett normalt alternativ, och när det är nödvändigt att konsultera en specialist.

Smärts natur

Normalt ska bröstet inte skada efter menstruationen. Om kritiska dagar har gått, och hon fortsätter att skada, är detta en signal om att onormala processer inträffar i kroppen. Det finns flera sorter av smärta i bröstkörtlarna, och var och en av dem kommer att indikera ett annat tillstånd:

 • cykliska smärta uppträder på tydligt definierade dagar i menstruationscykeln, vanligtvis börjar mjölkkörtlarna att skada 5-7 dagar före menstruationens början Detta beror på en ökning av östrogennivåer och en ökning av kroppsfett. Så snart menstruationen inträffar upphör detta symptom att plåga kvinnan. Sådan smärta upprepas i varje cykel, vilket förklarar deras namn. Detta är vanligtvis värkande smärta som känns i båda körtlarna;
 • icke-cyklisk smärta kan förekomma varje dag i menstruationscykeln, dess orsaker är inte förknippade med månatliga hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, medan ömhet kan uppstå i endast ett bröst;
 • akut smärta är ett av de normala alternativen i fallet när mjölkkörtlarna gör ont allvarligt före menstruationen, men det kan också orsaka bröstskada eller att en cyste brister i körtlarna. För att ta reda på den exakta orsaken är det bättre att genomgå en ultraljudstudie. Om det finns mastit, läggs feber och allmän svaghet till akut smärta.

Det finns flera andra typer av bröstsmärta:

 • brinnande - det intensifieras från att röra bröstet och kan projiceras på ryggen;
 • sömmar - förekommer i anfall och är lokaliserad endast i en av körtlarna;
 • värkande - det känns konstant, men har olika intensitet. Med detta symptom kan en kvinna skjuta upp ett besök hos läkaren under lång tid, eftersom hon snabbt vänjer sig till obehaget.

Orsaker till smärta

Bröstsmärtor i medicinen kallas mastalgia, cirka 80% av alla kvinnor möter den i olika situationer. Detta fenomen är mest smärtsamt under puberteten, under graviditeten och i klimakteriet. Dessutom kan bröstkörteln vara sjuk med aktiv tillväxt av körtelvävnader. Tänk på de viktigaste faktorer som bröstet sväller och gör ont i kvinnor under olika perioder av deras liv.

Graviditet

Under graviditeten ökar östrogennivåerna, varför bröstkörtlarna ökar, deras tillväxt och blir orsaken till att menstruationen har passerat, och bröstet gör ont. Efter befruktningen börjar aktiv hormonell omstrukturering, som påverkar alla organ och system, inklusive mjölkkörtlarna, så om en kvinna har ett aktivt sexliv, för att ta reda på orsaken till att bröstet svullnade omedelbart efter menstruationen, måste du först göra ett graviditetstest. Dessutom kan mastalgia uppstå med ektopisk utveckling av fostret, vilket inte utesluter förekomsten av menstruation, detta bör komma ihåg.

Om bröstet gör ont efter menstruationen, och testet är negativt, är kvinnan troligtvis sjuk och kan inte göra det utan hjälp av en läkare.

Hormonell obalans

Smärtsamma och svullna bröst efter menstruationen kan bero på hormonell obalans. Följande orsaker kan orsaka hormonella störningar:

 • tumörer, särskilt i överkroppen;
 • klimakteriet;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • orala preventivmedel;
 • ärftlighet;
 • oregelbundet kön;
 • tar hormoner, lugnande medel och antidepressiva medel.

sjukdomar

Om bröstet efter menstruationen börjar skada, och graviditetstestet är negativt, måste du vara uppmärksam på andra symtom, kanske de kommer att berätta vilken patologi som fick bröstet att svälla:

 • mastopati utvecklas mot bakgrund av hormonella störningar, åtföljt av smärta och komprimering i bröstet, samt en känsla av tyngd. Symtom visas före, under menstruationen och efter dem;
 • mastit - inflammation i vävnaderna i bröstkörtlarna orsakade av en bakterieinfektion. Oftast lider mödrar under amning, men en icke-ammande kvinna kan också få mastit;
 • cyste - en neoplasma i bröstet som uppstår på grund av en kränkning av lipidmetabolismen;
 • kräfta. Med den snabba tillväxten av neoplasmen kännas allvarliga smärta, även om uppenbara symtom endast förekommer i de sena stadierna, så om bröstkörtlarna sväller, oavsett menstruation och befruktning, måste du snarast gå till en mammolog.

Dessutom kan orsaken till att bröstkörtlarna är känsliga och smärtsamma vara gynekologiska problem: endometrit, adnexit, vulvitis, inflammation i bihangarna och endometrios. Ytterligare symtom i detta fall kommer att vara smärta i nedre del av buken..

Sjukdomar i andra organ

Inte bara sjukdomar i reproduktionssystemet kan orsaka smärta i bröstkörtlarna, följande patologier kan bli en möjlig orsak till att den har utvecklats,

 • hormonella störningar på grund av problem med sköldkörteln och det endokrina systemet;
 • osteochondrosis;
 • inflammation i lymfkörtlarna under armhålorna;
 • hjärtsjukdomar;
 • mekanisk skada på bröstet (klämma, stöta och blåmärken).

Andra orsaker

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, och ingen av ovanstående orsaker identifieras, bör andra faktorer som orsakar smärta i bröstkörtlarna beaktas:

 • obekvämt eller felaktigt valt linne. En stor storlek och oregelbundet formad behå kan sätta tryck på bröstet, och grova sömmar och syntetmaterial kan också orsaka obehag. På grund av tätt linne störs blodcirkulationen, vilket kan leda till sjukdomar i bröstkörteln;
 • tar medicin. Vissa läkemedel, särskilt orala preventivmedel och antidepressiva medel, kan ändra hormoner och orsaka bröstsmärta. På grund av användningen av sådana läkemedel börjar mjölkkörtlarna att öka i storlek, och detta orsakar smärta. Om du tar tabletterna regelbundet anpassar kroppen sig efter nya förändringar efter 3 månader, annars ska du snarast gå till läkaren;
 • Solstrålar. På grund av långvarig exponering för solen ökar produktionen av östrogen och testosteron, vilket leder till hormonsvikt och som ett resultat till bröstsmärtor. Dessutom kan solljus torka bröstkörtlarnas känsliga hud och orsaka brännskador, som därefter kan utvecklas till ett onkologiskt problem;
 • stress och nervös belastning åtföljs av en hormonell kraftig kraft som orsakar smärta i bröstkörtlarna. Mer positiva känslor bör tas med i livet, detta kommer att ha en gynnsam effekt på hela kroppen och inte bara på bröstet.
 • oregelbundet sexliv orsakar hormonella störningar och depression. Båda dessa konsekvenser av brist på sex kan orsaka smärta..

Vad ska man göra

Om ditt bröstkorg gör ont efter din period bör du definitivt rådfråga en läkare. Han kommer att genomföra ytterligare undersökningar och föreskriva adekvat behandling. Om mjölkkörtlarna skadar regelbundet, rekommenderas det att ha en speciell dagbok, där datumet för förekomsten av det obekväma symptomet och dess intensitet noteras. Sådan information hjälper läkaren att förstå arten av smärtan och snabbt avgöra varför bröstet gör ont..

Till att börja med kommer läkaren att göra en undersökning för att upprätta en anamnesis och sedan utföra en palpationsundersökning av bröstkörtlarna. Om de fortsätter att skada en vecka efter menstruationen, är det tillrådligt att genomgå ett graviditetstest innan ett besök hos läkaren och göra ett blodprov för hCG. En specialist kan dessutom tilldelas ett antal studier:

 • mammografi;
 • Ultraljud
 • Röntgenundersökning av cystiska formationer av bröstkörtlarna;
 • Röntgenstråle med införande av kontrast i bröstkörteln;
 • punkteringsbiopsi.

Behandlingsmetoden kommer att väljas av en specialist, beroende på den identifierade orsaken, varför bröstkörtlarna skadar. Om detta är en sjukdom måste rotorsaken behandlas. När det gäller mastopati kan hormonella läkemedel och en speciell diet föreskrivas, men om skulden är på cancer eller cystor, kan behandlingen inkludera kirurgi och kemoterapi.

Det finns symtom som åtföljer ömhet i bröstet, när du upptäcker vilka du måste gå till läkaren:

 • smärta i bröstet varar mer än 2 veckor med oregelbundna intensiteter;
 • tätningar, knölar och förändrade former känns i bröstet;
 • det finns inflammation i bröstkörteln;
 • armhålsmärta projiceras;
 • med akuta attacker av bröstsmärta;
 • om en vätska med blod frigörs från bröstvårtan;
 • körtlar blir asymmetriska;
 • på bröstet finns flagniga och kliande fläckar;
 • temperaturen stiger.

Förebyggande

Det finns inga hundra procent effektiva metoder för att bli av med smärta i bröstet, men för att minska risken för obehagliga symtom är det nödvändigt att utföra enkla, men mycket effektiva rekommendationer som generellt förbättrar kvinnors hälsa:

 • du måste begränsa användningen av alkohol och sluta röka;
 • stress och nervös belastning bör undvikas;
 • Under den första perioden av menstruationscykeln bör viktlyft och sport begränsas.
 • behöver dricka vitaminer;
 • i frånvaro av kontraindikationer, bör du regelbundet ta bad med havssalt;
 • du bör välja behå i storlek som inte lämnar märken på kroppen;
 • Överkyl inte eller överhettas;
 • när bröstet gör ont kan du inte uthärda, som med huvudvärk, bör du definitivt ta kramplösande medel;
 • korrekt valda orala preventivmedel hjälper till att förhindra bröstsmärtor;
 • du måste ha sex regelbundet med en vanlig sexpartner;
 • du bör granska din diet och utesluta från den kryddig, fet, salt och sur mat, och omedelbart före menstruationen, ta bort kaffe och choklad från menyn.

Ett regelbundet besök hos den behandlande läkaren kommer att förhindra utvecklingen av många sjukdomar, och om du upplever obehag i bröstet bör du inte vänta på en rutinundersökning, utan omedelbart boka en tid hos en specialist.

Orsaker till svullnad i bröstet efter menstruationen: varför bröstet börjar skada i mitten av cykeln?

Varför sväller och bröst bröstet mitt i menstruationscykeln

I kroppen hos flickor och kvinnor sker det vissa förändringar i organen i det reproduktiva systemet, inte bara under perioden med kritiska dagar, utan också i mitten av cykeln. Detta tillstånd bör inte orsaka en kvinna, detta är en naturlig process, men i vissa situationer kan smärta vara ett symptom på ett patologiskt tillstånd som kräver kvalificerad hjälp från en mammolog, endokrinolog och gynekolog..

Varaktigheten av en normal menstruationscykel är vanligtvis 28-29 dagar. En kvinnas kropp exponeras ständigt för hormonella förändringar, beroende på menstruationscykeln. Ägglossning äger rum den 15-16: e dagen. Hormonerna prolaktin och östrogen förbereder kroppen för befruktningen. Förändringar i livmodern i livmodern uppträder, kanalarna i körtlarna expanderar, blodcirkulationen ökar, vätskeutflödet störs, vilket leder till en ökning av mjölkkörtlarnas storlek.

Nervändar börjar pressas av en expanderande vävnad, en kvinna känner smärta i körtlarna. De flesta nervändarna finns i bröstvårtorna, så hos många kvinnor förekommer smärtan bara i denna del av bröstet, och resten blir något mer känslig.

Detta patologiska tillstånd, som förklarar sig i mitten av menstruationscykeln, är mastodynia. Vanligtvis är ett sådant symptom ett normalt fenomen, behöver inte terapi.

Ägglossning sker endast med en normal hormonell bakgrund. En obalans av hormoner i den andra fasen av cykeln tillåter inte körtelvävnaden att återgå till sitt normala tillstånd, kanalerna är igensatta. Otillräcklig progesteron och överskott av prolaktin och östrogen produceras. En hormonell kraftig kraft kan signalera utvecklingen av vissa allvarliga sjukdomar..

Två former av patologi skiljer sig:

 • Cyklisk. Det kräver inte behandling, smärtan försvinner på egen hand efter ägglossningens slut och menstruationens början. Symtomen är följande:
  • ömhet och inflammation i bröstvårtan;
  • svår svullnad i bröstkörtlarna;
  • bröstsmärta från mitten av cykeln.
 • Icke-cyklisk. Läkemedelsbehandling krävs. Symtom av följande art observeras:
  • svår smärta i ett bröst;
  • urladdning från bröstvårtorna;
  • mjölkkörtlarna sväller inte.

Om smärtsyndromet varar länge och är intensivt, är detta en signal för ett omedelbart besök hos en mammolog.

Ibland händer det att bröstsmärtor i mitten av menstruationscykeln inte är varje månad. Detta antyder att orsaken till obehag inte bara kan vara ägglossning. Det finns ytterligare faktorer som har en obehaglig effekt på bröstkörtlarna. De inkluderar experter:

 • Hormonell obalans. Uppstår på grund av konstant stressande situationer, åldersrelaterade funktioner i klimakteriet, under puberteten, avslutande av graviditet, analfabeter p-piller.
 • Graviditet. Brösten och bröstvårtorna börjar förbereda sig för amning redan under de första dagarna av graviditeten, när en kvinna inte ens vet om det.
 • Brott mot förhållandet mellan hormoner under första och andra halvan av cykeln. En kvinna börjar känna smärta även med lätt svullnad i körtlarna.

Att framkalla ett patologiskt tillstånd kan också:

 • Psykologiska problem: långvarig depression och imaginär graviditet. Det händer att bröstet är svullet och fylls i en kvinna som är mycket villig att bli gravid och förväntar sig några tecken på graviditet.
 • Nippelinfektion eller förkylning. Allvarlig smärta förefaller även med mindre mikrokrackor i svullande bröstvårtor.
 • Närvaro av godartade tumörer eller maligna neoplasmer.
 • Bär undermåliga eller olämpliga underkläder. En tät eller syntetisk bh kan störa blodcirkulationen, blockera lymfkärlen som dränerar vätskan. Svullnad, dragande smärta och ett vaskulärt nätverk kommer att dyka upp.
 • Klimakteriet. Omstrukturering av den hormonella bakgrunden leder till obehag i bröstet.
 • Ta lugnande medel. Sedativa läkemedel påverkar hormonproduktionen i kroppen..
 • Bröstskada. Eventuella skador, blåmärken orsakar alltid obehag och svullnad i bröstkörtlarna.
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion. Som ett resultat av sjukdomen inträffar hormonsvikt när den utsätts för insulin.

Överskott av vätska i kroppen är inte bara i buken, övre och nedre extremiteterna. Stagnation observeras ofta i området av mjölkkörtlarna, vilket orsakar stickningar och kramper. Det provocerar honom:

 • obalanserad kost;
 • överdriven konsumtion av salt mat;
 • överdriven passion för kolsyrade och alkoholhaltiga drycker.

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Förekomsten av periodisk smärta i bröstet är oftast förknippat med början av kritiska dagar. Orsaken till smärtan är fysiologisk, den orsakas av strukturella förändringar i körtelvävnaden under påverkan av könshormoner. Men det finns tillfällen då bröstsmärtan kvarstår med menstruationens slut.

I den här artikeln kommer vi att försöka förstå varför bröst gör ont efter menstruation och bröstvårtor sväller, i vilket fall det kan betraktas som ett normalt alternativ, och när det är nödvändigt att konsultera en specialist.

Smärts natur

Normalt ska bröstet inte skada efter menstruationen. Om kritiska dagar har gått, och hon fortsätter att skada, är detta en signal om att onormala processer inträffar i kroppen. Det finns flera sorter av smärta i bröstkörtlarna, och var och en av dem kommer att indikera ett annat tillstånd:

 • cykliska smärta uppträder på tydligt definierade dagar i menstruationscykeln, vanligtvis börjar mjölkkörtlarna att skada 5-7 dagar före menstruationens början Detta beror på en ökning av östrogennivåer och en ökning av kroppsfett. Så snart menstruationen inträffar upphör detta symptom att plåga kvinnan. Sådan smärta upprepas i varje cykel, vilket förklarar deras namn. Detta är vanligtvis värkande smärta som känns i båda körtlarna;
 • icke-cyklisk smärta kan förekomma varje dag i menstruationscykeln, dess orsaker är inte förknippade med månatliga hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen, medan ömhet kan uppstå i endast ett bröst;
 • akut smärta är ett av de normala alternativen i fallet när mjölkkörtlarna gör ont allvarligt före menstruationen, men det kan också orsaka bröstskada eller att en cyste brister i körtlarna. För att ta reda på den exakta orsaken är det bättre att genomgå en ultraljudstudie. Om det finns mastit, läggs feber och allmän svaghet till akut smärta.

Det finns flera andra typer av bröstsmärta:

 • brinnande - det intensifieras från att röra bröstet och kan projiceras på ryggen;
 • sömmar - förekommer i anfall och är lokaliserad endast i en av körtlarna;
 • värkande - det känns konstant, men har olika intensitet. Med detta symptom kan en kvinna skjuta upp ett besök hos läkaren under lång tid, eftersom hon snabbt vänjer sig till obehaget.

Orsaker till smärta

Bröstsmärtor i medicinen kallas mastalgia, cirka 80% av alla kvinnor möter den i olika situationer. Detta fenomen är mest smärtsamt under puberteten, under graviditeten och i klimakteriet. Dessutom kan bröstkörteln vara sjuk med aktiv tillväxt av körtelvävnader. Tänk på de viktigaste faktorer som bröstet sväller och gör ont i kvinnor under olika perioder av deras liv.

Graviditet

Under graviditeten ökar östrogennivåerna, varför bröstkörtlarna ökar, deras tillväxt och blir orsaken till att menstruationen har passerat, och bröstet gör ont. Efter befruktningen börjar aktiv hormonell omstrukturering, som påverkar alla organ och system, inklusive mjölkkörtlarna, så om en kvinna har ett aktivt sexliv, för att ta reda på orsaken till att bröstet svullnade omedelbart efter menstruationen, måste du först göra ett graviditetstest. Dessutom kan mastalgia uppstå med ektopisk utveckling av fostret, vilket inte utesluter förekomsten av menstruation, detta bör komma ihåg.

Om bröstet gör ont efter menstruationen, och testet är negativt, är kvinnan troligtvis sjuk och kan inte göra det utan hjälp av en läkare.

Hormonell obalans

Smärtsamma och svullna bröst efter menstruationen kan bero på hormonell obalans. Följande orsaker kan orsaka hormonella störningar:

 • tumörer, särskilt i överkroppen;
 • klimakteriet;
 • Sexuellt överförbara sjukdomar;
 • orala preventivmedel;
 • ärftlighet;
 • oregelbundet kön;
 • tar hormoner, lugnande medel och antidepressiva medel.

sjukdomar

Om bröstet efter menstruationen börjar skada, och graviditetstestet är negativt, måste du vara uppmärksam på andra symtom, kanske de kommer att berätta vilken patologi som fick bröstet att svälla:

 • mastopati utvecklas mot bakgrund av hormonella störningar, åtföljt av smärta och komprimering i bröstet, samt en känsla av tyngd. Symtom visas före, under menstruationen och efter dem;
 • mastit - inflammation i vävnaderna i bröstkörtlarna orsakade av en bakterieinfektion. Oftast lider mödrar under amning, men en icke-ammande kvinna kan också få mastit;
 • cyste - en neoplasma i bröstet som uppstår på grund av en kränkning av lipidmetabolismen;
 • kräfta. Med den snabba tillväxten av neoplasmen kännas allvarliga smärta, även om uppenbara symtom endast förekommer i de sena stadierna, så om bröstkörtlarna sväller, oavsett menstruation och befruktning, måste du snarast gå till en mammolog.

Dessutom kan orsaken till att bröstkörtlarna är känsliga och smärtsamma vara gynekologiska problem: endometrit, adnexit, vulvitis, inflammation i bihangarna och endometrios. Ytterligare symtom i detta fall kommer att vara smärta i nedre del av buken..

Sjukdomar i andra organ

Inte bara sjukdomar i reproduktionssystemet kan orsaka smärta i bröstkörtlarna, följande patologier kan bli en möjlig orsak till att den har utvecklats,

 • hormonella störningar på grund av problem med sköldkörteln och det endokrina systemet;
 • osteochondrosis;
 • inflammation i lymfkörtlarna under armhålorna;
 • hjärtsjukdomar;
 • mekanisk skada på bröstet (klämma, stöta och blåmärken).

Andra orsaker

Om menstruationen är över, och bröstet gör ont, och ingen av ovanstående orsaker identifieras, bör andra faktorer som orsakar smärta i bröstkörtlarna beaktas:

 • obekvämt eller felaktigt valt linne. En stor storlek och oregelbundet formad behå kan sätta tryck på bröstet, och grova sömmar och syntetmaterial kan också orsaka obehag. På grund av tätt linne störs blodcirkulationen, vilket kan leda till sjukdomar i bröstkörteln;
 • tar medicin. Vissa läkemedel, särskilt orala preventivmedel och antidepressiva medel, kan ändra hormoner och orsaka bröstsmärta. På grund av användningen av sådana läkemedel börjar mjölkkörtlarna att öka i storlek, och detta orsakar smärta. Om du tar tabletterna regelbundet anpassar kroppen sig efter nya förändringar efter 3 månader, annars ska du snarast gå till läkaren;
 • Solstrålar. På grund av långvarig exponering för solen ökar produktionen av östrogen och testosteron, vilket leder till hormonsvikt och som ett resultat till bröstsmärtor. Dessutom kan solljus torka bröstkörtlarnas känsliga hud och orsaka brännskador, som därefter kan utvecklas till ett onkologiskt problem;
 • stress och nervös belastning åtföljs av en hormonell kraftig kraft som orsakar smärta i bröstkörtlarna. Mer positiva känslor bör tas med i livet, detta kommer att ha en gynnsam effekt på hela kroppen och inte bara på bröstet.
 • oregelbundet sexliv orsakar hormonella störningar och depression. Båda dessa konsekvenser av brist på sex kan orsaka smärta..

Vad ska man göra

Om ditt bröstkorg gör ont efter din period bör du definitivt rådfråga en läkare. Han kommer att genomföra ytterligare undersökningar och föreskriva adekvat behandling. Om mjölkkörtlarna skadar regelbundet, rekommenderas det att ha en speciell dagbok, där datumet för förekomsten av det obekväma symptomet och dess intensitet noteras. Sådan information hjälper läkaren att förstå arten av smärtan och snabbt avgöra varför bröstet gör ont..

Till att börja med kommer läkaren att göra en undersökning för att upprätta en anamnesis och sedan utföra en palpationsundersökning av bröstkörtlarna. Om de fortsätter att skada en vecka efter menstruationen, är det tillrådligt att genomgå ett graviditetstest innan ett besök hos läkaren och göra ett blodprov för hCG. En specialist kan dessutom tilldelas ett antal studier:

 • mammografi;
 • Ultraljud
 • Röntgenundersökning av cystiska formationer av bröstkörtlarna;
 • Röntgenstråle med införande av kontrast i bröstkörteln;
 • punkteringsbiopsi.

Behandlingsmetoden kommer att väljas av en specialist, beroende på den identifierade orsaken, varför bröstkörtlarna skadar. Om detta är en sjukdom måste rotorsaken behandlas. När det gäller mastopati kan hormonella läkemedel och en speciell diet föreskrivas, men om skulden är på cancer eller cystor, kan behandlingen inkludera kirurgi och kemoterapi.

Det finns symtom som åtföljer ömhet i bröstet, när du upptäcker vilka du måste gå till läkaren:

 • smärta i bröstet varar mer än 2 veckor med oregelbundna intensiteter;
 • tätningar, knölar och förändrade former känns i bröstet;
 • det finns inflammation i bröstkörteln;
 • armhålsmärta projiceras;
 • med akuta attacker av bröstsmärta;
 • om en vätska med blod frigörs från bröstvårtan;
 • körtlar blir asymmetriska;
 • på bröstet finns flagniga och kliande fläckar;
 • temperaturen stiger.

Förebyggande

Det finns inga hundra procent effektiva metoder för att bli av med smärta i bröstet, men för att minska risken för obehagliga symtom är det nödvändigt att utföra enkla, men mycket effektiva rekommendationer som generellt förbättrar kvinnors hälsa:

 • du måste begränsa användningen av alkohol och sluta röka;
 • stress och nervös belastning bör undvikas;
 • Under den första perioden av menstruationscykeln bör viktlyft och sport begränsas.
 • behöver dricka vitaminer;
 • i frånvaro av kontraindikationer, bör du regelbundet ta bad med havssalt;
 • du bör välja behå i storlek som inte lämnar märken på kroppen;
 • Överkyl inte eller överhettas;
 • när bröstet gör ont kan du inte uthärda, som med huvudvärk, bör du definitivt ta kramplösande medel;
 • korrekt valda orala preventivmedel hjälper till att förhindra bröstsmärtor;
 • du måste ha sex regelbundet med en vanlig sexpartner;
 • du bör granska din diet och utesluta från den kryddig, fet, salt och sur mat, och omedelbart före menstruationen, ta bort kaffe och choklad från menyn.

Ett regelbundet besök hos den behandlande läkaren kommer att förhindra utvecklingen av många sjukdomar, och om du upplever obehag i bröstet bör du inte vänta på en rutinundersökning, utan omedelbart boka en tid hos en specialist.

Bröstet gör ont i mitten av cykeln, andra hälften, hela cykeln. Varför svullna, vad man ska göra

I många kvinnor sväller mjölkkörtlarna i mitten av cykeln, ökar i storlek. Dessutom uppträder smärta i bröstområdet. Ett symptom kan indikera en norm eller indikera en sjukdom. Du måste veta hur man kan skilja ett tillstånd från ett annat.

Bröstsmärta och svullnad: orsaker

Smärta i bröstkörtlarna kan uppstå av olika skäl..

Det beror på tidpunkten då symptomet visas:

 • mittcykel;
 • andra halvan av cykeln;
 • under hela cykeln.

Mittcykel

Bröstsmärtor i mitten av cykeln - ett symptom som kan vara naturligt. Oftast indikerar det ägglossning. Menstruationscykeln varar från 28 till 35 dagar. Under denna period inträffar hormonella förändringar.

Det vill säga att kroppen förbereder sig på att bära barnet i händelse av ägg befruktning. Mitten av cykeln är 14 till 15 dagar. Under denna period lämnar det befruktade ägget äggstocken. Processen kallas ägglossning. Smärtan är måttlig, kvinnans välbefinnande är inte mycket värre.

Under den andra halvan av cykeln

Om bröstet gör ont och svullnar under den andra halvan av cykeln, kan detta indikera följande skäl:

 • Graviditet. Om befruktning av ägget inträffar, kommer kvinnan att känna smärta i området av mjölkkörtlarna, såväl som svullnad. Dessutom är bröstet grovare.
 • "Fantastisk" graviditet. Oftast hotar inte tillståndet hälsan. Bröstets svullnad och känslan av smärta i det förknippas med det faktum att en kvinna vill ha ett barn dåligt, nervsystemet ger kroppen ett kommando att göra lämpliga förändringar. Därför visas symtom som liknar graviditet. Efter att en kvinna inser att tecknen inte är relaterade till detta tillstånd, normaliseras allt.
 • Premenstruellt syndrom (PMS). Några dagar före den förväntade menstruationen kan smärta i mjölkkörtlarnas område uppträda. Innan ägglossningen dominerar östrogen i kroppen, och efter det, progesteron.

Hela cykeln

Svullnad i bröstet och obehagliga känslor i det under hela cykeln kan indikera följande skäl:

 • Att köpa en bh som inte passar en kvinna. När du får en liten storlek kommer bröstet att vara i komprimerat tillstånd. Som ett resultat störs blodcirkulationen, smärta i området av mjölkkörtlarna uppträder. Vidare sväller bröstet. Symtom kan inte uppstå när du bär. Tecken märks när en kvinna tar av sig underkläderna. Detta beror på en kraftig rusning av blod till bröstet..
 • Felaktig näring. Till exempel äter en kvinna mycket salt, rökt. Kroppen stagnerar vätska, svullnad förekommer inte bara i lemmarna utan också i bröstet. Därför uppträder svullnad, smärta.
 • Ätande. Med ofta användning av en stor del av maten flyter tarmarna över. Som ett resultat pressar organet på livmodern, äggstockarna, livmoderhalsen. På grund av detta ökar produktionen av könshormoner, vilket kan orsaka svullnad och smärta i bröstkörteln..
 • Svår stress. Om en kvinnas ständiga spänning finns i hennes liv, produceras hormoner i en ökad mängd. Detta kan återspeglas på bröstet i form av svullnad och ömhet..
 • Användning av vissa grupper av läkemedel. Bröstsmärtor och svullnad är biverkningar av mediciner. Vissa läkemedel kan påverka mängden hormoner och störa vatten-saltbalansen. Till exempel lugnande medel, som inkluderar valerian.
 • Puberteten. Oftast märker flickor att deras bröst börjar skada och svälla. Symtom kan vara förknippade med brösttillväxt..
 • Amning. Under denna period är bröstsmärtan allvarlig. Bröstkörtlarna blir tätare, sväller. Amning ökar sannolikheten för mastit - inflammation i bröstet. För att förhindra sjukdomens början är det nödvändigt att uttrycka bröstmjölk, oavsett om kvinnan matar barnet eller inte.
 • Tillstånd efter en abort. På grund av störningar i den kvinnliga kroppen kan bröstsmärta och svullnad uppstå. Detta beror på stress. Graviditeten avbryts, kroppen kan inte snabbt byggas upp igen. På grund av detta förändras hormonproduktionen, obehagliga symtom uppstår.
 • Starten av klimakteriet. Den körtelvävnad ersätts av fett och fibrösa celler, så bröstsvullnad och ömhet är möjligt.
 • Stark fysisk aktivitet.

Vilka patologier bör uteslutas?

Bröstsmärtor i mitten av cykeln är ett symptom som kan indikera olika sjukdomar. Genom ytterligare tecken kan du misstänka någon slags patologi.

mastopati

Sjukdomen kännetecknas av en patologisk förändring i vävnaden i bröstkörtlarna, som är fibrocystiska till sin natur. Det vill säga små smärtsamma tätningar bildas. Lesionerna är godartade, men läkarna säger att det finns en risk för degeneration till en ondartad tumör.

Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:

 • Smärta i bröstet. Deras intensitet kan vara annorlunda. I det första skedet märks obehag först före menstruationen. Därför uppmärksammar kvinnor ofta inte symptomet. Obehagliga känslor kan vara annorlunda - värkande, dragande. Ibland är det omöjligt att röra bröstet. Smärtan är förknippad med stagnation av blod, ödem i omgivande vävnader. När menstruationen är slut försvinner obehaget. När sjukdomen utvecklas intensifieras smärtan med varje period. Dessutom störs sömn, aggression uppstår.
 • Bröstkörtlarna grovar under andra halvan av cykeln. Symtomet förknippas med stagnation av blod i bröstkärlen. Bröstkörtlarna kan öka i storlek med 15%. Bröstet är mycket känsligt, det finns svårt att undersöka.
 • Sekretionssekretion från bröstvårtorna. Symtom kan uppstå vid tryck på bröstet. Men ofta behövs ingen ansträngning. Färgen på urladdningen är annorlunda - vit, brunaktig, grönaktig. Blod kan finnas i hemlighet - detta är det farligaste symptomet. Det indikerar maligna processer som uppstår i bröstet. Men ignorera inte ens en transparent hemlighet. Normalt bör inget sticker ut från bröstvårtorna.
 • Knutpunkter Vid palpation kan sälar ses.

Stadier av sjukdomen:

 1. Diffus fibroadenomatos. Denna sjukdom diagnostiseras oftast hos unga flickor. Under undersökningen kan du märka förstorade bröst. Vid palpation känns en kornighet. Bröstkörtlarna är smärtsamma.
 2. Nodulär mastopati. Om typ 1 inte har botats går sjukdomen in i denna form. Vid palpation märks tätningar eller cyster. De har inte tydliga gränser, du kan inte känna lobben.

Mammalgia

Mastodynia är uppkomsten av smärta i bröstet som uppstår till följd av en förändring i hormonnivån eller en patologisk process. På ett annat sätt kallas tillståndet mastalgia..

Typer av sjukdom:

 • Cyklisk. Obehag är regelbundet, visas före menstruationen. Dess intensitet minskar 1 till 2 dagar efter menstruationens början. Vätskan som samlas i bröstet komprimerar nervändarna och smärta uppstår. Denna typ leder ofta till mastopati..
 • Icke-cyklisk. Denna art har ingen periodicitet. Obehag manifesterar sig oberoende av menstruation. Men smärtan är lokaliserad vid en punkt. Icke-cyklisk mastodyni är vanligare för kvinnor över 40 år. Denna art ska behandlas med försiktighet, utesluta en malig tumör.

Symtom på tillståndet anges i tabellen:

Orsaker till svullnad i bröstet efter menstruationen: varför bröstet börjar skada i mitten av cykeln?

Du läser artikeln Orsaker till bröstsvullnad efter menstruationen: varför börjar bröstet att skada mitt i cykeln? Allt material på frisörens webbplats samt artikeln Anledningar till svullnad i bröstkörtlarna efter menstruation: varför börjar bröstet skada i mitten av cykeln? - skriven speciellt väntar på dig, och vi är glada om du gillar vårt tidskrift.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Luteiniserande hormon hos kvinnor: normala värden, orsaker till ökning och minskning

Luteiniserande hormon hos kvinnor produceras under hela livet, men når sina högsta värden under fertilitetsperioden, mitt i menstruationscykeln....

Bröstsmärta vid klimakteriet

Många kvinnor efter 45 år är intresserade av frågan om varför bröstkörtlarna skadar i klimakteriet. Läkarna säger att du inte omedelbart bör betrakta detta symptom som utvecklingen av en allvarlig patologisk process....

Spiral Hur man använder, kontraindikationer, sjukdomar

Den intrauterina anordningens verkningsmekanism baseras på det faktum att kapacitering och spermierörelse är begränsade. Detta verktyg är inte abortivt....