Brun urladdning hos kvinnor: orsaker, behandling

Klimax

En av de vanligaste frågorna för gynekologen och onlineforum för det gynekologiska ämnet är vad kvinnor ibland har för brunt urladdning. Ett sådant problem minst en gång, men lockar alla.

Brown stör dig också?

En av de vanligaste frågorna för gynekologen och onlineforum för det gynekologiska ämnet är vad kvinnor ibland har för brunt urladdning. Ett sådant problem minst en gång, men lockar alla. Mystisk brun urladdning kan förekomma vid olika tidpunkter, vara riklig eller knapp, mörk eller ljus - men faktum kvarstår, alla vill veta vad detta indikerar och vilka hälsoproblem som leder till en sådan urladdning.

Varje utflöde åtföljt av en obehaglig lukt indikerar redan att kvinnan är ohälsosam - under normala förhållanden är utsläppet färglöst eller har en tråkig vitaktig färg och luktar inte. Lukt kan prata om allt från undernäring till hygienproblem.

Förresten, det är just hygienproblemen som är ett av orsakerna till att en kvinna har ljusbrun urladdning. Den banala bristen på vattenförfaranden orsakar ytterligare obehaglig lukt och utsläpp av en mörk färg på grund av förändringar i den sura miljön i slidan.

Prova:

 1. ändra ditt personliga vård schema,
 2. ägna mer åt personlig hygien.

Och om urladdningen slutar på några dagar - kan du andas lugnt, samtidigt som du inte glömmer att ägna mer tid åt dig själv och din renhet i framtiden.

En annan anledning till att brun urladdning före menstruationen är en hormonell obalans. Förseningen som uppstår på grund av förändringar i kroppen orsakar en sådan urladdning i väntan på normal menstruation.

Med starka förändringar i den hormonella bakgrunden är det dessutom tillåtet även när brun urladdning istället för menstruation inträffar - måttlig densitet, smetning, men snabbt stopp. Anledningen till detta kan till exempel vara att ta hormonella preventivmedel. Vid ändring av skyddsmetoden kan det förekomma menstruationsfel och under en paus - en sådan urladdning.

Men om denna situation upprepas under andra och tredje månaden - du måste kontakta din gynekolog och konsultera, kan detta vara ett tecken på att preventivmedel inte är lämpliga för dig eller att en inflammatorisk process äger rum i kroppen.

Samtidigt är brun urladdning efter menstruation acceptabel. Detta är ett återstående fenomen som följer menstruation. För att inte obehaga dig med sådana sekret är det nödvändigt att använda dagliga kuddar och regelbundet utföra hygienprocedurer.

Glöm inte att övervaka lukten - med normal hygien, efter avslutad menstruation, bör brunt urladdning inte heller åtföljas av en obehaglig lukt.

Mörkbrun urladdning åtföljd av svår smärta och en obehaglig lukt

De kan indikera början av en ektopisk graviditet. I allmänhet kräver all smärta i könsområdet omedelbar gynekologisk undersökning och medicinsk intervention - särskilt om det åtföljs av utskrivning som inte är typiskt för en kvinna. Diagnosen av ektopisk graviditet ställs efter undersökning, i vissa fall - efter en ultraljud.

För att kunna säkerställa en normal graviditet eller att avbryta den i tid måste du kontakta en gynekolog i tidiga skeden.

Utsläpp av brun färg med en tydlig blandning av blod

De kan indikera ett antal nya eller redan utvecklade sjukdomar, vars behandling är bättre att inte försena. Oftast är det:

 • endometritis eller
 • endometrios - inflammation i kaviteten eller livmoderhalsen.

Sådana inflammatoriska processer orsakar förändringar i slemhinnan och purulent eller blodigt utflöde, vilket orsakar det som stör dig. Eftersom endometriet är det ställe som ägget är fäst påverkar de inflammatoriska processerna som påverkar denna kroppsdel ​​på loppet av en befintlig eller framtida graviditet..

Därför måste planerare vara mycket försiktiga med utsläpp och se till att konsultera en gynekolog för att förhindra uppkomsten av inflammatoriska processer. Om inflammation redan har bildats är det bättre att behandla den i tid för att undvika ytterligare komplikationer och inte påverka framtida graviditet.

Den mest allvarliga sjukdomen kan vara endometrial hyperplasi, även brunt urladdning kan förhindra en polypp eller början av frigöring av fosterägget om du är gravid.

I vilket fall som helst är brun urladdning från slidan, särskilt smärtsam eller långvarig, redan ett tillfälle att konsultera en specialist.

Det finns många metoder i förlossningskliniken för att avgöra orsaken till utskrivning.

 1. Först av allt måste du prata med en gynekolog,
 2. Gå sedan igenom inspektionen,
 3. Ytterligare tester föreskrivs enligt arten av misstankar om en viss sjukdom. Först rekommenderas att göra en ultraljudsundersökning, en smuts, om det är nödvändigt - test för sexuellt överförda sjukdomar. Som ett resultat av all nödvändig forskning får du en exakt bild av din hälsa och förstår hur du ska behandla urladdningen och om du ska göra det.

Ingen period, brun daub, negativt graviditetstest, orsakar brun urladdning

Om en kvinna inte har några gynekologiska patologier vid en reproduktionsålder, är menstruationsmekanismen föremål för allmänna fysiologiska regler. Individuella egenskaper hos menstruationsförloppet kan uttryckas i intensiteten av menstruationsflödet, cykeltid.

I genomsnitt är menstruationens varaktighet 4-5 dagar. Hos vissa kvinnor är blodförlust under menstruationen rikligt, i andra är det mer knappt, men det är snarare en normal variant. Separat är det nödvändigt att överväga situationen när en kvinna har vaginal fläckar med en brun nyans och en obehaglig specifik lukt, snarare än regelbunden menstruation, särskilt om smärta uppstår parallellt.

Med en liknande uppsättning symptom är det möjligt att misstänka utvecklingen av en gynekologisk patologi som kräver diagnos och lämplig behandling.

När brun urladdning är ett tecken på normalt?

Hela menstruationscykeln varar i genomsnitt från 21 till 28 dagar, och själva menstruationsblödningen tar 4-6 dagar. Tilldelningar under denna period avvisas vävnader i livmoderskiktet i livmodern, som genomgår en serie fysiologiska transformationer under cykeln och förstörs i frånvaro av graviditet.

I början av menstruationen är avstötning av odlat livmoderepitel aktivt, så blodet släpps nästan oförändrat utan att ha tid att oxidera. Försvagningen av denna process efter ett par dagar leder till det faktum att en liten mängd blod oxideras på grund av att dess element inträffar i en kemisk reaktion med syre, och i slutet av menstruationen har smutsutsläppet en brunaktig färgton.

Oxidation ger utsöndringarna en svag, sur lukt..

Därför, om en kvinnas menstruation endast representeras av fläckar, men hon observeras regelbundet av en gynekolog och hon inte har gynekologiska sjukdomar, oroa dig inte. Kanske är det de fysiologiska individuella egenskaperna hos patienten.

Ett antal faktorer som negativt påverkar den kvinnliga kroppen kan påverka menstruationsförloppet:

 1. dåliga vanor (alkoholmissbruk, rökning);
 2. nervös belastning;
 3. konsekvenserna av att ta mediciner, inklusive p-piller.

Ofta är unga flickor oroliga för uppkomsten av oregelbunden fläckning. En sådan menstruationsförlopp är emellertid inte ett skäl till panik, en ung kvinnlig kropp behöver tid för att stanna sig själv och få en viss regelbundenhet, och intensiteten för månatlig blodförlust justeras.

Ett liknande problem möter kvinnor efter 45 år. Detta alternativ utvecklas när den tidiga utrotningen av reproduktionsfunktionen (klimakteriet) börjar. I båda fallen utgör inte små förseningar i början av menstruation och fläckar ett hot. Du måste oroa dig om denna situation upprepas från månad till månad och åtföljs av smärta i nedre del av buken..

Varför, i stället för menstruation, orsakar brun daub

När en kvinna förväntar sig början av menstruation inträffar inte blödning, och endast smutsutsläpp visas, vilket innebär att kroppen svarar på fysiologiska förändringar som har inträffat i den. Detta tillstånd kan bero på:

 1. framgångsrik befruktningsprocess, graviditetens början (ektopisk graviditet är inte uteslutet);
 2. användning av oral preventivmedel;
 3. konsekvenserna av kirurgi (abort, curettage av livmodern, komplikationer efter födseln);
 4. utvecklingen av gynekologiska sjukdomar:
  • a. inflammatorisk natur;
  • b. systemisk natur (endometrios, PCOS, endokrina patologier);
  • c. venerisk etiologi;
  • d. oncopathology.

För att identifiera den verkliga orsaken till avvikelser i menstruationsflödet måste du söka hjälp från en erfaren gynekolog. När allt kommer omkring kan orsaken vara både fysiologisk och ganska ofarlig och ganska allvarlig, vilket kan kräva långvarig terapi.

Graviditet - som en orsak till utsläpp av ljusbrun eller mörkbrun färg

En försening i början av nästa menstruation och utseendet på brun fläck i stället för det kan vara ett tecken på graviditet. För att ifrågasätta om det börjar måste du utföra ett graviditetstest enligt anvisningarna på paketet. Utseendet på två remsor med hög sannolikhet indikerar graviditetstillstånd, därför är det tillrådligt att inte skjuta upp ett besök hos gynekologen. I själva verket kan förekomsten av vaginal fläckning vid denna tidpunkt indikera ett eventuellt avstötning av embryot, vilket är ett hot om missfall.

Förutom utsöndringar av smutsig karaktär, under graviditetens början, kan en kvinna notera ett antal andra symtom:

 • ett tillstånd av mild illamående, särskilt på morgonen;
 • yrsel, huvudvärk;
 • plötsliga förändringar i blodtrycket;
 • engorgement av bröstkörtlarna, spänningar i bröstvårtorna;
 • förändringar i smakpreferenser, brist på aptit;
 • otillräckligt svar på bekanta lukt (förändring av luktkänsla);
 • trötthet, slöhet.

Inte alltid utseendet på att upptäcka brun urladdning indikerar en risk för att graviditeten börjar misslyckas. I vissa fall kallas sådan urladdning transplantation. De indikerar processen för implantering av ägget i livmoderväggen, åtföljt av lätt skada på kapillärerna i livmoderscirkulationssystemet, vilket manifesteras i frisläppandet av en liten mängd oxiderat (brunaktigt) blod.

En ultraljudsundersökning bör göras för att bekräfta eller utesluta denna diagnos. Om graviditeten ursprungligen utvecklades normalt, men från tredje trimestern upptäcktes spotting, kan du inte tveka att konsultera en läkare. När allt kommer omkring kan detta vara ett tecken på för tidigt början av arbetet, därför är en läkares hjälp nödvändig.

Hormonell OK, preventivpillerar och ingen menstruation

I vissa fall, när en kvinna började använda preventivmedel i form av orala tabletter, liksom vid förändring av preventivmedel, kan en specifik brunaktig utflöde från könsorganen förekomma i förväg till nästa menstruation eller en försening på flera dagar.

Läkare förklarar detta genom förändringar i den hormonella bakgrunden. Kroppen behöver viss anpassningstid, vanligtvis 2-3 månader, tills menstruationens regelbundenhet återgår till det normala. I händelse av att menstruationen i framtiden kommer att vara mycket knapp, måste du konsultera en gynekolog. Du kan behöva välja ett nytt preventivmedel eller använda andra metoder för födelsekontroll.

Det är viktigt för kvinnor att komma ihåg att orala preventivmedel inte ger 100% garanti för graviditetsskydd..

Om det märks att kvinnan mot bakgrund av att ha tagit OK under lång tid såg på de dagar när nästa menstruation börjar, måste du kontakta din gynekolog, och det kommer inte att skada att utföra ett graviditetstest.

Venereal etiologiska sjukdomar och brun daub

När man upptäcker brunt urladdning kan man inte utesluta möjligheten att utveckla en sexuellt överförbar sjukdom. I sådana fall noterar kvinnan förutom utflöde förekomsten av andra symtom: klåda och sveda, känsla av smärta och irritation i yttre könsorgan och inuti slidan. Sexuellt överförda infektioner kan försena nästa period i flera dagar. Du måste kontakta en specialist så snart som möjligt, ta tester och börja behandlingen.

Inflammatoriska processer i könsområdets organ

Om menstruationen är försenad i flera dagar, och deras början åtföljs inte av vanlig menstruationsblödning, utan av fläckar, kan detta vara en manifestation av den inflammatoriska processen i reproduktionssystemets organ. Inflammation i könsorganen leder till inflammation, komplikationer efter att ha utfört gynekologiska manipulationer. Till exempel kan endocervicit provocera slemets uppträdande vid smutsutsöndringar, med endometrit, menstruationen är smärtsam och koagler finns i sekreten. Allvarlig inflammation åtföljs ofta av betydande smärta..

Endometrios och brun urladdning utan menstruation

Endometrios kännetecknas av uppkomsten av foci för spridning av endometrial vävnad utanför livmoderhålet, vilket inte borde vara normalt. Endometriala vävnader genomgår alla cykliska förändringar som inträffar under menstruationen, därför leder deras onormala placering i utrymmet för det lilla bäckenet till störningar i reproduktionssystemet.

Förseningar i menstruationen kan vara i tre eller flera dagar, och fläckningen kan pågå i en vecka eller mer. Med endometrios, har en kvinna smärtsamma känslor i nedre del av buken, som tenderar att öka med kraftig fysisk ansträngning, med sexuell kontakt. Under intermenstruationsperioden, på ägglossningens dagar, har patienter med diagnos "endometrios" ofta utflöde med blodinklusioner.
Denna patologi kräver ständig övervakning av specialister och långvarig terapi..

Oncopathology

Utvecklingen av onkopatologi av organen i det reproduktiva systemet åtföljs av en kränkning av menstruationscyklens regelbundenhet. Månadsperioder kommer med en försening, och i vissa fall saknas helt. Vid skada på livmoderhalskanalen, livmoderhalsen hos kvinnor noteras oregelbunden fläckning, vilket stör patienten i två eller flera veckor. I detta fall är urladdningen mörkbrun eller nästan svart..

Det kan förekomma situationer där blödning kan uppstå, vilket kräver sjukhusinläggning av patienten. Om någon acyklisk urladdning från könsorganen inträffar, måste en kvinna undersökas av en gynekolog.

Ett regelbundet besök hos en läkare, som gör en gynekologisk undersökning och tillhandahåller tester i rätt tid hjälper till att förhindra utveckling av allvarliga patologier.

Liknande artiklar

Inflammation av urinröret (urinröret) En mycket vanlig urologisk sjukdom. Både män och kvinnor blir sjuka lika ofta. Om under sexuell kontakt med en patient med uretrit, kommer en liten mängd patogen in i slemhinnorna hos en frisk person, eller detta...

Svår klåda under testiklarna är ett känsligt och mycket vanligt problem. I detta tillstånd känner en man klåda och obehag i könsområdet. Ibland kan detta tillstånd åtföljas av visuella manifestationer av rodnad i huden,...

Orsaker till ödem i glans-penis Svullnad i glans-penis kan orsakas av vissa sjukdomar i penis, såväl som skador på den. Anledning nr 1. Balanoposthitis Till exempel kan en av orsakerna vara balanitis (inflammation i glans...

Ljusbrun urladdning

Orsaker till ljusbrun urladdning

Ljusbrun urladdning kan förekomma hos kvinnor i olika faser av menstruationscykeln och även efter graviditet. När är detta normen, och när är ett tecken på sjukdom? Låt oss överväga allt i ordning.

1 fas av cykeln

Orsakerna till utsläpp av ljusbrun färg, som verkar fullborda menstruationen, men som samtidigt håller länge, det vill säga menstruationens längd erhålls i stort i mer än sju dagar, är troligtvis inte en variant av normen, utan vissa gynekologiska patologier. Här måste du vara uppmärksam på andra möjliga symtom:

 • infertilitet (brist på graviditet med regelbundet och oskyddat kön under 2 år);
 • svår smärta före och under menstruationen;
 • tung urladdning under kritiska dagar, ibland uppkomsten av intermenstruell blödning.

Allt detta är symtom på endometrios - en sjukdom när endometrieceller kommer in i de djupare lagren av livmodern och andra organ - äggstockarna, äggledarna, bukhålan, etc. I svåra fall, med en mycket vanlig process, under menstruationen, kan blod uppträda från ögon, öron.. Detta beror på att endometrieceller kom dit också..

Hur diagnostiserar jag sjukdomen och botar den? Det är möjligt att diagnostisera livmodern endometrios (adenomyos) först enligt patientens klagomål och med en ultraljudundersökning. Och bekräfta diagnosen med hysteroskopi. Detta är en procedur där en optisk enhet sätts in i livmodern, och läkaren kan se med sina egna ögon de så kallade endometrioidpassagerna. Nu finns det minst traumatisk hysteroskopi, som utförs direkt vid möten med en gynekolog utan användning av narkos. Detta är den så kallade kontorshysteroskopin. En tunn kanyl med en optisk enhet sätts in i livmodern, detta känns praktiskt taget inte av en kvinna.

Om endometrios diagnostiseras föreskrivs en kvinna behandling. Du kan helt bli av med bara fokal endometrios, till exempel från endometrioida ovariecyster. De tas bort laparoskopiskt. Men med diffus endometrios är behandlingen hormonell och kirurgisk används endast som en sista utväg. Och detta är avlägsnandet av könsorgan som påverkas av endometrios.

Hormonala läkemedel inkluderar p-piller. Om en kvinna inte planerar en graviditet är detta ett mycket bra verktyg för att stoppa spridningen av endometrios och förbättra hennes välbefinnande. Menstruationen kommer att bli kortare och mindre riklig..

Om vi ​​talar om en avancerad grad av endometrios, när en kvinna, till exempel, inte kan bli gravid, kan de förskriva "tungt artilleri", läkemedel som tillfälligt introducerar en kvinna i klimakteriet, och fokuserna på endometrios minskar snabbt. Omedelbart efter behandlingen bör du försöka bli gravid så snart som möjligt..

Förresten, graviditet är en av de bästa behandlingarna för endometrios. Det viktigaste är att hon går.

Mittcykel

1. Hormonella preventivmedel. Ljusbrun luktfri urladdning efter menstruation är vanligtvis inte ett tecken på någon form av sexuell infektion, men kan vara resultatet av att man tar hormonella preventivmedel. Under de första tre cyklerna av sitt intag, och ibland längre, upplever en kvinna intermenstruell urladdning. Under de första månaderna av inträde anses detta vara ett normalt alternativ, men om det varar mer än fyra månader kräver det läkemedelsförändring till hormoninnehållande östrogen i högre doser. Om detta inte är möjligt, måste du tänka på att ändra preventivmetoden.

Dessutom kan blodsmetning vara resultatet av att man saknar eller för tidigt (med ett intervall på mer än 12 timmar) som tar läkemedlet. Eller ta med sig några antibiotika, kramplösande medel och andra läkemedel (de är vanligtvis listade i läkemedlets instruktioner). Du kan inte heller ta preventivpiller samtidigt som preparat som innehåller johannesört, dess tinktur, avkok, etc..

2. Ägglossning. Detta är den tid då ägget lämnar follikeln och en kraftig men tillfällig minskning av progesteronnivåerna. Detta hos vissa kvinnor kan provocera en rosa, ljusbrun urladdning i mitten av cykeln. Vanligtvis varar de inte mer än 2 dagar och är inte rikligt. Om du för närvarande tar en ultraljudsundersökning kan läkaren bestämma tecknen på en ny ägglossning, till exempel vätska i det intilliggande utrymmet. Allt normaliseras efter att en gul kropp bildas i äggstocken, i stället för follikeln, som utsöndrar progesteron. Det kommer att fortsätta att fungera till slutet av menstruationscykeln och försvinner sedan om befruktningen inte har inträffat, det vill säga det inte finns något behov av att stödja graviditet. Och en ny menstruationscykel kommer att börja.

Många kvinnor på den så kallade ägglossande dauben bestämmer de mest gynnsamma dagarna för graviditet. Det är under denna tidsperiod som sexuella handlingar kan leda till ett barns befruktning.

3. Intermenstruell blödning. Detta är inte längre ett normalternativ. Kan vara en konsekvens av endometrial hyperplasi, körtel- eller placentapolyp. Men urladdningen i detta fall brukar inte vara i form av en svag daub. Diagnostiserad med ultraljud och kirurgisk behandling - rengöring av livmodern, ofta i kombination med hysteroskopi.

2-fas cykel

1. Implantationsblödning. Om ungefär 7 dagar efter ägglossningen eller 5-7 dagar före den förväntade början av menstruationen, har en kvinna blodsmetning, medan hon har en chans till befruktning, måste du ha detta i åtanke. Ljusbrun urladdning före menstruation är ett relativt tecken på graviditet, som många är medvetna om. Cirka tre dagar efter det är det redan möjligt att göra ett graviditetstest och få ett tillförlitligt resultat. Om det är negativt, var det antingen inte implantationsblödning, eller graviditeten misslyckades, som ofta händer. Hos kvinnor bryts graviditeter upprepade gånger på detta sätt att leva, men de misstänker inte ens detta.

2. Menstruationens början. Ofta börjar menstruationen med denna typ av daub. Därför bör kvinnor som brinner för att bli gravid så snart som möjligt för att undvika besvikelse inte lita för mycket på implantationsblödning. Det är ju snarare ett undantag från regeln, och de flesta kvinnor har inget sådant. Men dauben ett par dagar innan tung menstruation börjar - detta är mycket vanligt.

Graviditet

Ljusbrun urladdning istället för menstruation kan vara ett tecken på en intressant position. Men graviditet är inte bara ett normalt livmodern, utan också fryst, liksom en ektopisk. Om testet visade ett positivt resultat med en daub, är det vettigt att donera blod för hCG. Om indikatorn är mer än 1 500 enheter kan du skickas till en ultraljud. Genom denna storlek på hCG bör ett fosterägg redan vara synligt. Om inte är det troligt att graviditet är en ektopisk graviditet..

Ljusbrunt urladdning under graviditet i de tidiga stadierna är också ett tecken på ett hot om missfall. Åsikter om försök att rädda en graviditet upp till 12 veckor skiljer sig från inhemska och utländska läkare. Våra läkare föreskriver omedelbart progesteron och hemostatiska medel. Och utländska rekommenderar ingen behandling. Eftersom det tros att de flesta missfall beror på kromosomavvikelser. Och att naturlagen fungerar här. Att försöka rädda ett liv, förmodligen, ser ett allvarligt sjukt barn inte poängen.

Brun urladdning efter menstruation, en vecka efter menstruation, varför är brun urladdning

Genom den kvinnliga menstruationscykelens art och regelbundenhet kan man bedöma kvinnans allmänna hälsa. Vid många sjukdomar störs reproduktionssystemet, vilket manifesteras av en menstruationsfunktion eller en förändring av urladdningens natur. Många patienter klagar över brunt urladdning under den tid då menstruationen redan är över. Detta tillstånd kan tillskrivas både normen och patologin, beroende på dess svårighetsgrad och förekomsten av samtidigt symtom. Brun urladdning bör inte ignoreras och om ett symptom uppstår måste en kvinna konsultera en läkare.

Normal vaginal urladdning hos kvinnor

Slemhinnan i de kvinnliga könsorganen fungerar ständigt och frigör naturlig smörjning. Arten av vaginal urladdning förändras, beroende på menstruationscykelens fas. Följande anses vara normalt urladdning:

 • Den första halvan av cykeln. Vit, mild urladdning. De första par dagarna efter menstruationens slut är restbrunt "smetning" tillåtet.
 • Ägglossningsperioden, mitten av cykeln. Slemhårig, transparent, sträckande massa. Det kan likna gelé eller äggvitt och får en sådan konsistens under denna period..
 • Den andra halvan av cykeln efter ägglossningen. Mager krämig urladdning.
 • Innan menstruation. Genom konsistens liknar urladdningen gelé och kan få en rosa eller brun nyans.
 • Början på menstruationen. Scarlet eller crimson-urladdning, som antingen kan vara flytande eller innehålla små koagler av exfolierat endometrium.

Om arten av utsläppet, deras överflöd eller lukt förändras rekommenderas kvinnan att omedelbart konsultera en läkare för att ta reda på orsaken. Patienten kräver ofta en omfattande undersökning eftersom sjukdomar i olika organsystem kan påverka arbetet i könsområdet.

Orsaker till brun vaginal urladdning

Den bruna färgen på urladdningen orsakas av förekomsten av blodföroreningar i dem. Det är viktigt att förstå att sådana inneslutningar är normala i vissa perioder av menstruationscykeln, medan de i andra är helt oacceptabla. Till exempel, ett par dagar före och efter menstruationen, kan en liten mängd blod komma in i den dagliga urladdningen, vars hemoglobin fläckar slemmet i en brunaktig nyans. Under andra perioder med blodutsöndring bör inte förekomma och den rödbruna färgen på slemhinnans dagliga utsöndring är inte tillåten.

Således kan utseendet på brun urladdning från slidan på dagar nära menstruationsblödning betraktas som en fysiologisk norm och kräver inte behandling. Dessutom finns det patologiska tillstånd där brunt urladdning observeras under en längre tid och kräver akut medicinsk vård..

Orsakerna till patologisk urladdning kan vara följande villkor:

 • Infektionssjukdomar. Specifika patogener som klamydia, mykoplasma, ureaplasma och andra leder till en inflammatorisk process i könsorganen och kan provocera utseendet på mörkbruna utsöndringar.
 • Graviditet. Om brun urladdning observeras inom en vecka efter menstruation eller längre, bör en kvinna undersökas och utesluta förekomsten av graviditet. När ett befruktat ägg inte kan slå rot inträffar smetning. Detta observeras särskilt ofta vid ektopisk graviditet..
 • Hormonfel i slutet av menstruationen åtföljs av en viss hormonell omstrukturering. Om denna process störs kan menstruationen försenas och fortsätta i flera dagar längre. Arten av urladdningen förändras i det här fallet till smala och färgen - till vinröd eller brun.
 • Inflammatoriska processer. Olika inflammatoriska sjukdomar (endometrios, endometritis och andra) stör den normala utvecklingen av menstruationscykeln och leder till långvarig urladdning. Samtidigt läggs också en obehaglig lukt och klagomål från patientens allmänna välbefinnande till följd av symtomen.

Sjukdomar med brun urladdning

En brun urladdning observeras under följande förhållanden:

 • Endometritis eller endometrios. Endometritis är en inflammatorisk process i livmoderslimhinnan, där både strukturella och funktionella störningar uppstår. Menstruationsflödets färg ändras i detta fall mot bruna nyanser, och själva utsläppets längd kan öka. Ett ytterligare symptom är uppkomsten av en obehaglig lukt. Endometritis uppträder ofta efter abort eller andra kirurgiska ingrepp. En liknande klinisk bild uppstår med endometrios, men denna sjukdom är en godartad tillväxt av livmoderens funktionslager. Båda villkoren kräver obligatorisk behandling..
 • Endometrial hyperplasi. Endometrial hyperplasi förekommer ofta på grund av hormonell obalans. Anledningen till det blir både den överförda kirurgiska ingreppet och ärftliga faktorer. Brun urladdning före menstruationen, och varar också ganska lång tid efter dess slut.
 • Förekomsten av fibroider eller polypper i livmodern. Polypper och fibroider är växtväxter i livmoders slemhinna. Deras storlekar är inte särskilt stora, men det räcker för uppkomsten av strukturella och funktionella störningar. Under en lång tid kan sådana kränkningar utvecklas asymptomatiskt, men senare uppvisar de en funktionsfel i menstruationscykeln och en förändring i urladdningens natur. Behandlingen utförs vanligtvis kirurgiskt.
 • Mottagande av hormonella preventivmedel. En minskning av östrogennivåerna kan utlösa fläckar under de första månaderna efter det orala antikonceptionsskyddet. Senare bör kvinnans kropp vänja sig vid den nya hormonella bakgrunden och bruna sekret bör försvinna.
 • Ektopisk graviditet.
 • Könsinfektioner.

Vad man ska göra om efter menstruationen fortsätter brun urladdning

Handlingens taktik beror på orsaken till utsläppets utseende, liksom på patientens ålder. Om menstruationsfunktionen ännu inte har sänkt sig, till exempel i tonåren, bör brun urladdning försvinna på egen hand över tid. Om symptomen plötsligt uppträdde hos en mogen kvinna och inte bry sig innan, måste du vara vaken och genomgå en undersökning av en gynekolog.

Smetavladdning kan förekomma före klimakteriet. I detta fall indikerar de utrotningen av reproduktionsfunktionen. När menstruationen försvinner försvinner också urladdningen.

Om utseendet på brunt slem är alarmerande och inte förklaras av fysiologiska skäl, måste en kvinna träffa en läkare. Gynekologen kommer att förskriva en fullständig undersökning, som kommer att inkludera:

 • palpation och gynekologisk undersökning;
 • ultraljudsförfarande;
 • laboratorieanalys av blod och urin;
 • cytologisk undersökning av utstryk på mikrofloraen;
 • kolposkopi för att upptäcka atypiska celler och strukturella förändringar.

Det bör komma ihåg att fläckbrunt urladdning är ett ganska vanligt symptom på många sjukdomar. Det är inte värt att ignorera en sådan manifestation, det är bättre att spela det säkert och kontakta läkare.

Utsläppen i sig utgör inte ett hot för en kvinnas hälsa. En förändring av deras art eller mängd indikerar emellertid ett brott mot slemhinnans skyddsegenskaper eller hormonell insufficiens. I avsaknad av korrekt behandling kan detta leda till komplikationer som:

 • Utvecklingen av den inflammatoriska processen i organen i underlivet - livmodern, äggstockarna, bihangarna.
 • Övergång av infektionssjukdomar, inklusive sexuellt överförda sjukdomar, till en trög kronisk form.
 • Strukturella och atypiska vävnader förändras med utseende av godartade tumörer.
 • Progression av inflammatoriska processer med dysfunktion i livmodern och äggstockarna.
 • Infertilitet.

Är det möjligt att förhindra brun urladdning

Symtomen orsakas främst av två orsaker - inflammatoriska processer i könsorganen och hormonell obalans. Det är ganska lätt att förhindra inflammatoriska processer när man följer reglerna för intim hygien:

 • Tvätta dig själv från fram till bakåt för att förhindra överföring av tarmmikroflora till slidan.
 • Ta en dusch minst en eller två gånger om dagen, och använd också speciella hygienprodukter för det intima området.
 • Missa inte douching, eftersom det förvärrar balansen mellan mikroflora i slidan.
 • En ökning i antalet dagliga utsläpp i vissa fall är tillåtet, men om processen åtföljs av en manifestation av en obehaglig lukt, krävs en läkarkonsultation och en mer detaljerad undersökning.
 • Under kritiska dagar, försök att använda kuddar, och de är tamponger.
 • Försäkrar inte förebyggande undersökningar av gynekologen, som bör utföras en eller två gånger om året. Detta hjälper i tid att identifiera patologiska förändringar och eliminera dem i början..

Att förhindra hormonell obalans är lite svårare, eftersom det ofta orsakas av skäl som en kvinna inte kan påverka på egen hand. Men med noggrann uppmärksamhet på din hälsa kan du ofta identifiera problemet i ett tidigt skede. Som regel manifesteras det av psyko-emotionell instabilitet och menstruations oregelbundenhet. Behandlingen av sådana tillstånd är inte komplicerad och består ofta av att ta hormonella läkemedel eller speciella preventivpillerar.

Skälen till utseendet på brunt urladdning efter menstruation - hur man kan skilja normen från patologi

Varje andra tjej besväras av brun urladdning efter menstruation, som börjar smudas av olika skäl och kan ha en obehaglig lukt. Om de förekommer omedelbart efter menstruationen - innebär detta inte en hälsoproblem, men om de förekommer långt efter slutet av kritiska dagar måste du tänka på patologiska processer i kvinnans reproduktiva system.

Vad är brunt urladdning efter menstruation

Det reproduktiva systemet är fullt av många pussel som ibland skrämmer en kvinna. Mörk urladdning efter menstruation är ett problem som gynekologiska kliniker vänder sig till för att få hjälp, men ofta är rädsla förgäves, eftersom utseendet på ett sådant symptom omedelbart efter menstruationen är normen, inte en patologi. Om en specifik lukt, buksmärta, klåda och brännande är fäst, är detta ett tillfälle att boka tid med läkaren.

Varför efter menstruation går brun urladdning

Brun urladdning i slutet av menstruationen inträffar på grund av att blod utsöndras och koagulerar, får mörka nyanser och menstruationens längd blir längre. Om detta fenomen inträffar efter lång tid efter avslutade kritiska dagar - är det orsak till oro. Detta symptom åtföljer allvarliga sjukdomar i livmoderhålan, såsom endometrit eller endometrios..

Mörk urladdning efter menstruation på en vecka

Brun urladdning en vecka efter menstruationen indikerar utvecklingen av en smittsam process i livmoderhålet eller i slidan, hormonell obalans eller störningar i kroppen som helhet. Om de dök upp två veckor efter menstruationen - indikerar detta möjlig implantation av ett befruktat fosterägg i livmodern (åtföljt av mikroblödning i slutet).

Efter menstruation, brun urladdning med en obehaglig lukt

Brun urladdning, som inträffar omedelbart efter menstruationen, är luktfri, och under menstruationen uppträder en specifik lukt på grund av blod. Det indikerar infästningen av patogener. Patogen flora kan vara i livmoderhålet (med purulent metroendometritis), i slidan (åtföljd av klåda). Infektion kan ändra vävnadernas struktur och funktion, epitelet lossnar och kärlen blir spröda och genomträngliga, så att urladdningen blir brun.

Brun urladdning före och efter menstruation

Utsläpp av brun färg orsakas av olika faktorer, men i nästan alla fall är detta ett tecken på patologi. Orsaker till mörkt innehåll före och i slutet av menstruationen:

 • Användning av preventivmedel. Utsläppet visas under den första perioden då man tar hormonella läkemedel mot födelsekontroll. Utseendet av detta symptom vid långvarig användning och vid akut upphörande av graviditet är inte uteslutet..
 • Förekomsten av erosion. Ofta börjar smetning med brun urladdning i närvaro av erosiva lesioner i livmoderhalsen.
 • Inflammation av livmoderns slemhinnor (slemhinnan). Närvaron av endometrit åtföljs av smärta i buken och ländryggen av närvaron av knappa blodiga blodproppar. Om korrekt antiinflammatorisk behandling inte startas i tid, kan allvarliga komplikationer uppstå..
 • Myom. Detta är en godartad tumör som bildas i något av livmoderskikten. Under en lång tid kanske det inte visar sig, därför är det nödvändigt att regelbundet genomgå en undersökning (en gång om året) och övervaka dina känslor.
 • Närvaron av en polypp. Detta är en bildning (tillväxt) på slemhinnan som uppträder med hormonell obalans och åtföljs av obehaglig brun urladdning efter menstruation.
 • Vid könsinfektioner kan patologiska symtom resultera i uppkomsten av blodproppar.
 • Oncology. Utsläpp efter menstruation av brun färg förekommer ofta i närvaro av maligna neoplasmer i livmodern, livmoderhalsen eller vagina.

När brunaktig urladdning kan anses vara normal

Normalt slutar menstruationen hos friska kvinnor med bruna sekret, men de kan också visas dagen före menstruationen. Om mitten av cykeln (menstruationen varar i 3-5 dagar) inträffar smärtsam ägglossning (ägget lämnar äggstockarna), åtföljs det av smutsiga bruna fläckar på underkläderna (graviditet kan bestämmas efter en försening av menstruationen). När du använder Mirena intrauterin enhet kan den "smeta" med mörkbrun urladdning i en eller två dagar - detta är normen.

Hur är diagnosen

Endast en gynekolog som kan utföra en serie diagnostiska undersökningar kan bestämma normen eller patologin. Det rekommenderas inte att ha sex innan analys. Diagnostiska steg:

 1. Extern undersökning av könsorganen och vagina.
 2. Kolposkopisk undersökning av livmoderhalsen (för att upptäcka platsen där blodet flyter från, eliminera inflammation i slemhinnan).
 3. Om livmoderhalsen och vagina är normala föreskrivs en ultraljud i hålrummet och äggledarna (för att upptäcka neoplasmer eller hyperplasi, undersökning av livmoderslimhinna, uteslutning av en ektopisk graviditet).
 4. Med anatomiskt normala organ föreskrivs blod- och urintest (för närvaro av hormonella störningar och smittämnen).

Vad kan göras med sekret efter menstruation

Det rekommenderas inte att självständigt söka efter den kroniska orsaken till uppkomsten av vaginal urladdning. Närvaron av detta symptom är ett tillfälle att söka råd från en gynekolog. Läkaren kommer att förskriva dig alla nödvändiga tester och diagnostiska procedurer, eftersom tack vare dem kan du bestämma etiologin i den patologiska processen. Baserat på undersökningen kommer läkaren att förskriva korrekt konservativ eller kirurgisk behandling..

Orsaker till brunt urladdning efter menstruation

Mörk urladdning efter menstruation är ett oönskat och störande fenomen. I kommentarerna till detta ämne är många kvinnor oroliga för detta symptom och anser att det inte är mer än en manifestation av någon farlig sjukdom. Sådan rädsla uppstår ofta av okunnighet och missförstånd av de fysiologiska orsakerna som kan leda till att de ser ut hos en frisk kvinna. Vad som kan visas verkade brunvita, och vad man ska göra om de inte passerar?

Naturliga orsaker

Utseendet på brunt urladdning efter menstruationen har avslutats utan en specifik lukt och smärtsamma symptom är inte nödvändigtvis ett tecken på reproduktionsstörningar och ett hot mot kvinnors hälsa. För att förstå om brunvita är tecken på patologi är det viktigt att ha en god förståelse för hemlighetens yttre egenskaper och funktioner.

Normala sekretioner inkluderar ett ämne som ser ut som ett homogent slem av en transparent, vit eller gulaktig nyans.

Viktiga funktionella funktioner i vaginal utsöndring inkluderar:

 • fuktgivande väggarna i vaginalhålan;
 • skydd av slemhinnan mot uttorkning och mikrotrauma;
 • reglering av balansen mellan användbar och opportunistisk mikroflora.

Arten av vaginal utsöndring påverkas av menstruationscykeln. Beroende på approximation och fullbordande av menstruationen förändras den hormonella bakgrunden. Följaktligen kan vaginal utsöndring under hela denna tid genomgå några förändringar..

Vanligtvis sker den första menstruationen hos flickor i åldern 14-15 år. Vaginal sekretion visas normalt några månader före menarken. Innan denna period bör ingen utskrivning ske hos barn.

Vid puberteten är balansen mellan hormoner i kroppen mycket instabil, och därför är det svårt att fastställa en enda norm för utsöndringar. När den hormonella bakgrunden återgår till normalt börjar östrogen och progesteron att ha en stabil effekt på mängden, färgen och strukturen i sekretionen..

Menstruationscykeln för en frisk flicka i reproduktiv ålder kan villkorat delas in i två perioder:

 1. Den första före ägglossningen har östrogen en större effekt. Det är han som är ansvarig för mognaden av ägget för befruktningen. Utsöndringen i början av cykeln är knappare, men i början av ägglossningen blir den mycket riklig och mer viskös och tjock.
 2. Under den andra fasen dominerar progesteron. Hormonet övervakar befruktningen och, om det inte gör det, signalerar kroppen om behovet av att avvisa det gamla endometriumet, som blir triggermekanismen i början av menstruationen. Om graviditeten inte äger rum, närmare den månatliga perioden minskar mängden progesteron, och med det blir volymen av tjock, krämig urladdning mindre..

Efter de kritiska dagarna är nivån på könshormoner mycket låg och därför kan mängden sekretion vara liten eller nästan frånvarande. Normen för urladdning under denna period är transparent färg och inte en tjock konsistens..

Om en brunaktig daub dyker upp under de första dagarna efter utgången av menstruationsblödningen, anses detta vara gränsen för en hälsosam norm. Utflödet av brun färg efter menstruationen är vanligtvis koagulerat menstruationsblod, som hålls kvar i slidan och oxideras på grund av kontakt med syre. Två eller tre dagar räcker för att fullborda denna process..

Och det finns också förståelige fysiologiska skäl till varför dessa utsläpp kan förekomma varje dag i cykeln:

Ägglossning

Ägglossning är en av de fysiologiska orsakerna till uppkomsten av brunaktiga slemhinnor 2 veckor efter menstruationen. Föroreningar i denna färg är ofta ett tecken på follikelbrott, där svaga kapillärer skadades. Detta är vanligt blod, som på grund av den lilla mängden koagulerar och oxiderar, även innan du lämnar slidan. Sådan leukocé kan normalt pågå en eller två dagar..

Om efter ägglossning eller i slutet av menstruationscykeln finns utsläpp av brun färg eller med en rödbrun färgton, är detta inte ett normalt alternativ.

preventivmedel

Vaginal utsöndring med blodiga eller bruna salvor kan vara resultatet av att kroppen vänjer sig vid hormonella preventivmedel. Anledningen till detta kan vara hormonella förändringar..

Utseendet på brun fläckning efter menstruation utan lukt och smärta är också associerat med installationen av en intrauterin anordning och reaktionen från livmoderkroppen på ett främmande föremål. Ibland kan ovanlig urladdning också förekomma i 2-3 månader, tills den hormonella bakgrunden har stabiliserats..

Även om dessa orsaker i sig inte är patologiska, finns det ett behov av att söka råd från en gynekolog. När allt kommer omkring kan orsaken också vara en allergisk reaktion och oförenlighet med typen av preventivmedel.

Graviditet

De naturliga orsakerna till att brun urladdning inträffar efter menstruation kan tillskrivas sannolikheten för graviditet.

6 dagar efter befruktningen fäster embryot sig till livmodern. Under denna process finns det skador på blodkapillärerna, varför blod uppträder.

Emellertid kan utseendet på brunt slem, skarlakansrött och vinrött utsöndring vara ett tecken på patologier som hotar fostret. Den vanligaste bland dem är en ektopisk graviditet. Därför, om någon ovanlig leukocé förekommer i olika stadier av graviditeten, bör du definitivt rådfråga en läkare.

Oroande tecken

En alarmerande klocka bör vara leukocé, där det gör ont i nedre del av buken, det finns en brännande känsla och klåda i den intima zonen, samt rödnad i könsorganen..

Den onormala urladdningen kan inkludera:

 1. Förekomsten av mörk smutsig urladdning med blodiga blodproppar och flytande konsistens.
 2. Blodig utflöde från könsorganen med mörkbruna och svarta föroreningar 3 eller 4 dagar efter menstruationen.
 3. Förorenings pus.
 4. Mörkbrun urladdning en vecka efter menstruation utan smärta som luktar dåligt.
 5. Utsöndring, åtföljd av smärta och obehag som strålar till korsryggen.
 6. Överflödigt brunt blodutflöde som börjar 10 dagar efter upphörandet av menstruationen.

Patologi för det reproduktiva systemet

Utseendet på atypisk leukocé kan vara en av de första budbärarna för utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Därför är det mycket viktigt att övervaka deras tillstånd, inte bara under själva menstruationen, utan också efter det har slutförts.

Faran med många patologier är att de är nästan asymptomatiska under en lång tid. Och många sexuellt överförda virus har den så kallade "fönster" -perioden - den tid då patogenen sprider sig i kroppen, men dess antikroppar är inte synliga i blodprover. För att inte missa ett viktigt steg i behandlingen av sådana sjukdomar är det mycket viktigt att noggrant övervaka de vitala processerna i ditt eget reproduktionssystem.

Infektioner och inflammation i könsorganen

Hos unga kvinnor som har ett aktivt sexliv är orsaken till att det efter menstruation under en lång tid är ljusbrunt urladdning med en obehaglig lukt, oftast smittsamma inflammationer.

Patogena mikroorganismer och virus kan komma in i vaginalmiljön både hemma och från sexpartnern.

Förutom infektioner som introducerats utifrån lever betingade patogena mikroorganismer i den vaginala miljön. Deras tillväxt och patologiska effekter på kroppen styrs av surhetsnivån och fördelaktiga laktobaciller. I händelse av obalans i vaginal mikroflora kan någon typ av patogener börja råda och därmed orsaka inflammation i slemhinnan. Infektioner kan också migrera från urinvägarna när urinröret ligger nära slidan.

Brott mot den friska mikrofloraen i slidan kan:

 • endokrina störningar;
 • försvagad immunitet;
 • ta antibakteriella läkemedel;
 • brist på hygien;
 • ofta douching.

Karaktären av leukocé vid infektioner liknar ett skum med en skummig struktur eller klumpar. Färgen kan variera från grå och grön till mörkgul och brun. En sådan inflammatorisk process görs vanligtvis inte utan klåda, sveda och irritation av könsorganen. De vita luktar dåligt.

Livmodssjukdomar

Gynekologiska patologier och latenta infektioner kan orsaka utveckling av skadliga inflammatoriska processer inuti livmodern.

Symtom när rödbrun urladdning börjar före eller efter menstruation, och även drar i nedre del av magen och ger till korsryggen, kan vara en varning om utvecklingen av endometrios. Denna unika sjukdom kännetecknas av spridning av endometrial vävnad utanför livmoderhålet. Om sjukdomen inte behandlas, kan överblödningsskiktet över tid växa även utanför reproduktionssystemets område och passera till andra organ.

Orsakerna till sjukdomens utveckling kan vara trauma mot livmodern, kirurgiska ingrepp eller hormonella störningar. Förutom ovanstående symtom kan svår smärta under menstruation, obehag under sex samt kortvarig blodig daub vid olika perioder av cykeln..

Kronisk endometrit - till skillnad från den akuta formen, manifesteras kronisk inflammation i livmoderslimhinnan mer lugnt. Ibland kan du bli irriterad av smärta i nedre del av buken och intermenstruella blödningar och brun leukocé, som plötsligt börjar och slutar. Inflammation kan ha en hypertrofisk och atrofisk effekt på cellerna i livmodern. Ibland leder till bildandet av cyster.

Brun leukocé inom 4 eller 5 dagar efter det att blödningen orsakad av menstruation har upphört kan inträffa vid endometrialcells hyperplasi. Vid en särskild risk för denna sjukdom är kvinnor, i kroppen där det finns en allvarlig hormonell omstrukturering - under puberteten eller klimakteriet. Detta är en farlig och nästan asymptomatisk överväxt av livmoderslimhinnan. Redan i de senare stadierna av dess utveckling kan blödningar, smärta under samlag och tecken på anemi uppträda.

Kronisk tillväxt av slemhinnan och patologin i livmoderhalskanalen leder till bildandet av polyper.

Oncology

Ibland kan ovanlig leukorré indikera utvecklingen av mer allvarliga sjukdomar. Patogena neoplasmer i bäckenområdet kan känna sig själva genom följande symptom:

 • feber;
 • ömhet under samlag;
 • smärta i ländryggen och nedre buken;
 • brist på aptit och viktminskning;
 • brun och brun urladdning en vecka efter avslutad menstruation;
 • obehag i nedre del av buken.

Diagnostik

Det är möjligt att avgöra exakt om någon utskrivning är en budbärare av sjukdomen och om de behöver behandling, endast genom att kontakta en gynekolog. Vänta inte på komplikationer och smärtsamma symtom, men det är bättre att diagnostiseras omedelbart efter detekteringen av brunvita som inte är associerade med menstruation.

Det är viktigt att ge din läkare korrekt information om när den sista menstruationen slutade och hur länge de var. Det är också viktigt att komma ihåg hur många dagar den onormala urladdningen började och hur länge den verkade efter att de kritiska dagarna gått.

Förekomsten av bakterieinflammation är vanligtvis tydligt synlig under extern undersökning. För att bestämma den exakta patogenen genomförs en studie av bakteriesprutet av utsöndrad leukocé..

Diagnos av patologier i reproduktionsorganen är mer komplicerad och kräver insamling av cytologi, kolposkopi och ultraljud, vid behov föreskrivs en biopsi.

Om en sexuellt överförd infektion är möjlig måste analyser göras två gånger med hänsyn till inkuberingsperioden för många virus. Omanalys görs efter 3 månader från det första besöket hos läkaren.

Informationen i denna artikel är inte en guide för självdiagnos..

Om du misstänker att något är fel med vaginal utsöndring bör du inte spendera tid med ett gynekologbesök. Avsaknaden av samtidigt symtom betyder inte att det saknas problem. Genom att vara försiktig och ansvarsfull kommer du att göra en ovärderlig tjänst för dig själv och din hälsa.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menopausens temperatur

Vid en ålder av 45 - 50 år förväntar sig varje kvinna början av klimakteriet (klimakteriet). Denna process är helt fysiologisk, men den åtföljs ofta av obehagliga symtom: värmevallningar, svettningar, tryckvågor, humörsvängningar....

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....

Orsaker till svullnad i bröstet, smärta i bröstet

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för hormonella förändringar. Många kvinnor rapporterar svullnad och bröstsmärta före menstruation eller under graviditet....