Borttagning av cystor i äggstockarna

Ansvarsfrihet

Ovariecyst är en godartad tumör som inte är tumör som kräver kirurgisk behandling. Den mest effektiva metoden för kirurgisk ingripande i detta fall är laparoskopi - en känslig operation åtföljd av minimal trauma i bukhålan och inte påverkar äggstockens funktionalitet.

Laparoskopi används för att behandla follikulära neoplasmer i corpus luteum. I de allra flesta fall lyckas läkare att bevara organet och inte påverka dess funktionalitet: efter att cyst har tagits bort behåller kvinnor förmågan att bli gravid och bära fostret.

indikationer

En av de vanligaste sjukdomarna i modern gynekologi - en endometrioid ovariecyst (en ihålig massa från 1,5 till 10 cm i storlek, inuti vilken det finns ett gammalt koagulerat blod från en brun nyans) - kräver medicinsk diagnos och kirurgisk behandling. Följaktligen, ju tidigare en kvinna vänder sig till en specialist, desto mindre skada på kroppen, särskilt reproduktiv funktion, kommer att göras.

Det planeras undersökas av en specialist med kvinnor med genetisk benägenhet för follikulära formationer. En cysta börjar sin utveckling när menstruationsblod kommer in i livmoderkäftet genom rören: celler i livmoderns inre yta (endometrium) fäster vid olika organ, inklusive äggstockarna, där de utvecklas under påverkan av progesteron och östrogen, vilket orsakar regelbundna inflammatoriska processer. Biokemiska processer som uppstår under inflammation leder ofta till infertilitet.

Undersökning kan vara nödvändig om du har följande symtom:

 • bäckensmärta före och under menstruationen;
 • betydande obehag under samlag;
 • smärta under urinering.

Eftersom sjukdomen ofta är asymptomatisk och cysten kanske inte bryr sig under många år, kommer en schemalagd undersökning av en gynekolog att hjälpa till att eliminera risken för dess utveckling..

I de flesta fall avlägsnas ovariecysten på ett planerat sätt, men endometrioid och andra formationer i corpus luteum riskerar att spruta cystkapseln eller undernäring. I närvaro av sådana faktorer föreskrivs operationen brådskande och kan åtföljas av borttagningen av bihang (rör och äggstock från den drabbade sidan).

Lista över sjukdomar

Avlägsnande av en ovariecyst är effektiv för att bekämpa följande sjukdomar:

 • utbildning i äggstocken (follikulär, tumör), inte mottaglig för regression under tre månader (ensam eller under påverkan av hormonella medel);
 • formationer som dök upp under klimakteriet;
 • "Tvinnad" cyste ben; brott i follikeln, suppuration, blödning;
 • misstänkt malignitet i äggstocksvävnaden.

Träning

Innan en operation utförs för att ta bort ovariecysten utför gynekologen en diagnos, som inkluderar följande steg:

 • historia tar;
 • manuell inspektion;
 • Ultraljud av bäckenorganen, utförs i minst två menstruationscykler;
 • kolposkopi;
 • fluorografi;
 • floraforskning;
 • blodprover - biokemiska, kliniska, histologiska (ROMA-index, CA-125), för att bestämma Rh-faktor, grupp och blodkoagulering, för HIV och RW;
 • MR av bäckenorganen (kan behövas för en mer exakt diagnos).

En av kontraindikationerna för laparoskopi kan vara överviktiga, därför kan läkaren före operationen förskriva en speciell diet och en uppsättning övningar för att normalisera kroppsmassaindexet.

5-7 dagar före operation rekommenderas att du börjar ta aktivt kol.

Omedelbart före operationen måste du ta ett bad, ta bort hår från buken och yttre könsorgan. Den sista måltiden är fram till 19:00, dricka kl 22:00. Innan operationen är det nödvändigt att rengöra tarmarna med ett lavemang - detta kommer att förenkla det kirurgiska ingreppet avsevärt, öka verkningsradie hos instrument för laparoskopi och synradien.

Hur är proceduren

 • diagnostisk laparoskopi (för att bekräfta diagnosen);
 • terapeutisk laparoskopi (för att eliminera en cysta);
 • kontrollera laparoskopi (för att kontrollera organets tillstånd efter behandling).

Laparoskopi av en cyste med konservering av äggstockarna:

 • operationen utförs under generell anestesi;
 • för större bekvämlighet införs koldioxid i bukhålan, vilket höjer väggen på ett sådant sätt att läkaren öppnar en maximal vy över organen;
 • med laparoskopi på huden på buken (främre bukvägg) görs små snitt, högst 1,5 cm i storlek (upp till 4 snitt);
 • genom dem införs trocars i väggarna i kaviteten för att installera kameran och instrumenten;
 • cyste follikeln utsöndras i friska vävnader, vilket gör en grundlig hemostas av bildningsbädden, sedan utsätts flera inre suturer för resorption;
 • cysten placeras i en plastbehållare och avlägsnas genom ett av snitten och överförs sedan för histologisk undersökning till laboratoriet.

Äggstocksresektion

Om en tumör, polycystic eller cancer upptäcks på äggstocken, förskrivs en ovarieresektion. Operationen föreskrivs endast som en sista utväg och ofta försöker läkare att använda minimalt invasiva metoder för att behandla cyster på äggstockarna.

Postoperativ period

Den första dagen efter operationen föreskriver läkaren smärtstillande medel. Vid behov kan läkaren dessutom förskriva en antibiotikakurs. Att komma ur sängen är tillåtet 3-5 timmar efter laparoskopi. En utskrivning från sjukhuset sker inom två dagar i frånvaro av komplikationer. Avlägsnande av suturer föreskrivs 6-7 dagar efter operationen. Innan nästa menstruation börjar rekommenderas en kvinna inte att lyfta vikter, uppleva betydande fysisk ansträngning och ha ett sexuellt liv. Ärren från operationen passerar på kort tid och blir osynliga. Under den första dagen, efter att ha återhämtat sig från anestesi, kan patienter uppleva smärta som lindras av anestesimedel..

Näring

Efter laparoskopi kan en läkare förskriva en specialdiet som utesluter alkoholhaltiga drycker och tunga livsmedel. Under de första dagarna efter operationen rekommenderar experter att konsumera buljonger, mejeriprodukter, spannmål, upp till 1,5 liter vatten per dag och hålla fast vid fraktionerad kost (ät mat i små portioner, dela upp det i 5-6 måltider).

Möjliga komplikationer

Följande symtom kan indikera närvaron av infektion:

 • feber;
 • smärta i nedre buken;
 • mörk markering.

Oftast uppstår komplikationer på grund av faktorer:

 • fetma;
 • ta vissa typer av mediciner;
 • alkohol- och tobaksbruk;
 • graviditet.

Vid de första symtomen på sjukdomen efter operationen måste du omedelbart rådfråga en läkare för en ultraljudsundersökning och detaljerad diagnos, enligt resultaten av vilka en andra behandling kommer att förskrivas.

Graviditet efter laparoskopi

Många kvinnor oroar sig för risken för graviditet efter laparoskopi. Modern teknik för minimalt invasiv kirurgisk behandling gör det möjligt att bevara reproduktionsförmågan även efter avlägsnande av en betydande storlek.

En kvinna ska planera befruktningen tidigast 2-6 månader efter operationen. Det är också nödvändigt att regelbundet besöka den behandlande läkaren för att övervaka tillståndet. Kanske observation på sjukhuset för en detaljerad undersökning. För att upprätthålla hälsan och förhindra återkommande formationer i äggstocken, kan läkaren förskriva mediciner som syftar till att balansera den hormonella bakgrunden.

Under den postoperativa perioden kan det hända att graviditet inte inträffar på grund av att sjukdomen har fokuserat. I denna situation föreskrivs upprepad laparoskopi för att permanent ta bort cysta och slutföra behandlingen..

Cystborttagning av ovarier - postoperativ period, granskning av proceduren

Cyst i äggstockarna är en godartad lesion som ofta finns hos kvinnor i alla åldrar. Moderna forskningsmetoder - ultraljud, MR, CT i bäckenorganen gör att du kan diagnostisera denna patologi i tidiga skeden, till konservativ eller kirurgisk behandling.

Laparoskopi av en ovariecyst är ett viktigt beslut, eftersom det finns en chans att en godartad tumör blir malig.

Denna försiktiga, minimalt invasiva metod gör att du effektivt kan genomföra kirurgiska ingrepp, påskynda den postoperativa perioden och villkoren för inläggning av patienten.

Definition och allmänna egenskaper hos operationen

Laparoskopi av äggstockarna är en kirurgisk ingripande i bukhålan med ett laparoskop utrustat med ett videosystem. Nästan säker operation - laparoskopi av en ovariecyst utförs under generell anestesi.

Tre eller fyra små snitt görs på kvinnans mage, genom vilka kirurgiska instrument och en miniatyrvideokamera sätts in.

Vissa kvinnor får en positiv biverkning efter operationen - de lyckas gå ner i vikt efter ovarial laparoskopi, iakttagande av behandlingen och kosten.

Allmänna indikationer och kontraindikationer

Laparoskopi i äggstockarna, som alla andra kirurgiska operationer, har både indikationer och kontraindikationer. Indikationer - avlägsnande av cyster, snitt på äggstockarna, brist på cysta eller vridning av benen. Ovariala snitt under laparoskopi utförs för att förstöra follikelmembranet, vilket komplicerar äggets utgång och graviditetens början.

Du kan inte utföra laparoskopi i sådana fall:

 • i närvaro av maligna neoplasmer;
 • svåra patologier i det kardiovaskulära, andningsorganen;
 • hypertoni, blodsjukdomar;
 • närvaron av vidhäftningar i bäckenhålet;
 • fetma eller vice versa, undernäring.

Innan patienten förbereder sig för laparoskopi av en ovariecyst måste patienten botas av infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar.

Fördelarna med laparoskopi jämfört med laparotomi

De viktigaste skillnaderna mellan laparoskopi och laparotomi:

laparoskopilaparotomi
FunktionerFunktion med endoskopiska instrument och en videokameraAbdominal kirurgi, med en abdominal snitt
EstetikSmå hål efter punkteringar är nästan osynligaStora sömmar kvar
DiagnostikDet gör det möjligt att fastställa rätt diagnos.Omöjligt, kirurgi utförs endast för terapeutiska ändamål
Villkor för sjukhusvistelseUpp till sju dagarUpp till 11 dagar. Återställningen är långsam
Villkor för rehabiliteringEn, två veckorLång rehabilitering, minst en månad
skadorTack vare videokameran är skador praktiskt taget omöjligaMöjlig skada på inre organ
OrgsäkerhetTack vare mikrooperationer bibehålls organintegritetOrgelskada kan uppstå
BlödningPraktiskt taget uteslutetKan orsaka organförlust
effekterSällsynta komplikationerDet kan finnas skador på inre organ, bildning av vidhäftningar

Som framgår av tabellen har laparoskopi fler fördelar och används oftare..

Cystor som förekommer hos kvinnor kan delas in i två huvudgrupper - funktionella, som kan behandlas med medicinering, och de som endast kan tas bort kirurgiskt (paraovarial, endometrioid, dermoid). För att avlägsna tumörer av den andra typen rekommenderas laparoskopi av äggstockarna eller själva cysten.

Den paraovariala cysten växer långsamt, som ligger nära bifogorna. När hon når upp till 20 cm, pressar hon organ i närheten.

Dermoidcysten innehåller hår och hårsäckar. Dessa formationer växer ofta mycket stora, komprimerar de inre organen. Du kan ta bort cysten endast genom operation.

Till en början ger endometrioidcysten inga symtom, den bildas av endometrial vävnad. Påverkar ofta rätt äggstock. Men när cysten når en stor storlek (upp till 15-20 cm), visas hål i den genom vilken en vätska flyter, vilket stimulerar utvecklingen av vidhäftningar. För behandling rekommenderas laparoskopi av ovariecysten..

Med polycystisk äggstock påverkas ofta hela könskörtlarna - cyster förekommer både utanför och inuti äggstocken. Polycystic leder ofta till infertilitet.

Godartad neoplasma cystom

Cystoma är en godartad tumör som kan degenerera till en malign. Har ett ben, som de fäster vid äggstocken. Benrullning leder till cirkulationsstörningar och äggstocksbrott. Behandlingsmetod - laparotomi av ovariecysten.

Om cysten är mycket stor är dess borttagning endast möjlig med äggstocken. Denna typ av operation kallas ovariektomi..

Förberedelse för laparoskopi av cyster på äggstockarna och återhämtning efter

Laparoskopiska operationer blir alltmer relevanta kirurgiska tekniker inom alla områden, inklusive gynekologi. De är så skonsamma som möjligt mot en kvinnas kropp. Detta är särskilt sant för äggstocksinsatser på grund av behovet av att upprätthålla reproduktions- och hormonproducerande funktioner.

Laparoskopi blir en allt mer relevant kirurgisk metod för att ta bort cysta.

Ovariecyst är den vanligaste fokala patologin i bäckenorganen. Det är ett begränsat hålrum fyllt med en flytande eller fast komponent. Utbildning bidrar till störningen av den normala funktionen i kroppen, oförmågan att bli gravid etc. I avsaknad av korrekt effekt av konservativ terapi rekommenderas det att använda kirurgisk ingripande. Cystlaparoskopi är metoden att välja..

Funktioner

Den laparoskopiska cystborttagningsmetoden är abdominal ingripande, men tillgången sker via snitt som är minimala i längd..

De viktigaste fördelarna med operationen före traditionella tekniker är metodens låga invasivitet, en mer uttalad kosmetisk effekt, en minskning av tiden på sjukhuset och en acceleration av återhämtningsperioden. Komplikationer i form av vidhäftningar, hernias, tarmpares registreras med en mycket lägre frekvens än med öppen åtkomst.

Laparoskopi i äggstockarna kräver specialutrustning och utbildad personal. Det utförs av brådskande och planerade skäl. Taktik beror på patientens ålder, platsen för cystisk bildning, önskan att bli gravid i framtiden.

Kontra

Följande är de absoluta kontraindikationerna för kirurgi på ovariecysten:

Kontraindikationer inkluderar hög fetma.

 • sjukdomar i andningsorganen, hjärt-kärlsystemet i dekompensationsstadiet;
 • perioden för förvärring av en infektiös och inflammatorisk sjukdom av vilken lokalisering som helst;
 • akut lever- eller njursvikt;
 • chock av någon etiologi;
 • diffus peritonit;
 • självhäftande sjukdom i bäckenorganen;
 • graviditetens sista trimester;
 • olika typer av okontrollerade koagulopatier.

Relativa kontraindikationer är högkvalitativ fetma, tidigare invasiva interventioner på äggstockarna, stora storlekar av den patologiska bildningen. I sådana fall fattas beslutet individuellt, efter en grundlig bedömning av alla risker.

Laparoskopi för polycystisk äggstock används praktiskt taget inte.

Förberedelse för operation

Innan den planerade laparoskopin av äggstockarna måste varje kvinna genomgå följande typer av undersökningar:

Innan operationen måste indikatorer för en klinisk analys av blod och urin ses.

 • indikatorer för en klinisk analys av blod, urin, blodbiokemi, koagulogram;
 • tester för syfilis, viral hepatit;
 • utstryk från slidan, livmoderhalsen för cytologi och flora;
 • bestämning av typen av blodgrupp och Rh-faktor.

Obligatoriska är instrumentella diagnostiska metoder: fluorografi, elektrokardiogram, ultraljudundersökning av bäckenorganen.

Därefter undersöks kvinnan av en gynekolog för att underbygga en kirurgisk operation, bestämma omfattningen av den kommande interventionen, en terapeut för att utvärdera kontraindikationer och total risk.

Omedelbart före laparoskopi besöks patienten av en narkosläkare. Det är strängt förbjudet att konsumera mat och vätskor dagen innan. Dessutom är det nödvändigt att tillämpa ett rengörande lavemang eller på annat sätt.

Operation framsteg

Laparoskopi av en cyste utförs under generell anestesi med intravenös administrering av läkemedel. Ingripande utförs med kvinnan som ligger på ryggen, med huvudänden sänkt. En kateter sätts in i urinblåsan. Åtgärden varar cirka 60-120 minuter.

Tre 3-6 cm snitt görs, varav en är i navelringen, de andra två i höger och vänster iliac-region.

Den klassiska tekniken omfattar tre sektioner med en storlek på 3-6 cm, varav en är i navelringen, de andra två i höger och vänster iliac-region, i äggstocksregionen. Specialenheter - endoskop med belysning och en videoenhet - sätts in i bukhålan. Innan dess pumpar kirurgen den med koldioxid för en bättre bild..

Bildningen skalas gradvis och tas bort från bukhålan.

Åtgärdens framsteg övervakas på en videoskärm. Blodkärlen cauteriseras med hjälp av en koagulator. Äggvävnaden under cystens kapsel dissekeras försiktigt och utvidgar utrymmet mellan dem. Sedan avskalas bildningen gradvis och tas bort från bukhålan. Intakt äggstocksvävnad bevaras helt. Vid laparoskopi av en paraovarial cyste påverkas inte organet praktiskt taget. Sedan undersöker specialisten noggrant sängen och koagulerar kärlen med hänsyn till anatomin i detta område. Det resulterande biologiska materialet i en behållare skickas för histologisk undersökning.

Det sista steget är att sutra snitten, tappa såret om det behövs, klä sig. Patienten tas ut av anestesi och överförs till avdelningen..

Möjliga komplikationer

Komplikationer från operationen presenteras enligt följande:

Bildningen av vidhäftningar, hematomer i olika delar av buken.

 • inre blödningar (oftare med laparoskopi av endometrioid ovariecysten);
 • misslyckade sömmar;
 • utvecklingen av infektion;
 • tromboembolism;
 • bildandet av postoperativa hernias;
 • bildning av vidhäftningar;
 • hematomas i olika delar av buken.

Bland de specifika konsekvenser som endast är förknippade med laparoskopi av ovariecyster registreras oftare:

 • vävnadsemfysem (ackumulering av gas i det subkutana fettet som användes under interventionen), löser sig i sig i de flesta fall;
 • kränkning av de ihåliga organens integritet (tarmar, urinblåsa, urinledare, retroperitoneala kärl).

Det finns också alltid möjligheten till återfall av en cysta av en eller båda äggstockarna, vars patogenes inte har studerats tillräckligt..

När kan jag planera en graviditet efter laparoskopi??

Ovariell laparoskopi är en mild operation som gör att du kan återuppta sexuell aktivitet en månad efter det. Att planera en framtida graviditet rekommenderas efter 9-12 månader. Detta beror på att äggstockarna måste återställa sin funktion efter de negativa effekterna av anestesi.

Att planera en framtida graviditet rekommenderas efter 9-12 månader.

En kvinna kan uppnå en säker graviditet genom att följa ett antal villkor:

 • korrekt livsstil (bra näring, att ge upp dåliga vanor);
 • regelbunden övervakning av en gynekolog;
 • laboratorium, ultraljudsundersökning vid behov;
 • användningen av enzympreparat i rektala suppositorier under 2 veckor efter laparoskopi för att minska vidhäftningarna.

Funktioner i näring efter operationen

En specifik diet efter laparoskopi av en cyste krävs inte. Allmänna rekommendationer för näring syftar främst till att förbättra tarmens funktion. Första gången efter anestesi får patienten inte ta något förutom vatten. I framtiden är det tillåtet att använda lättsmältbara produkter: buljong baserad på magert kött, surmjölkprodukter (kefir, jäst bakad mjölk), potatismos utan tillsats av smör och mjölk, bakade äpplen. När avföringen normaliseras (efter 5-8 dagar) läggs grönsaker, frukt, olika spannmål, keso, mjölk, röd fisk gradvis till kosten.

Mat tillagas helst med ånga, kokning, bakning. Det rekommenderas att undvika stekt, kryddig och salt mat..

En kvinna bör äta tillräckligt med livsmedel som ökar hemoglobin i blodet. Detta tillhandahålls av granatäpplen, bovete, rött kött (nötkött, kalvkött).

Postoperativ återhämtning hemma

Rehabilitering efter laparoskopi av en ovariecysta tar kort tid. Du kan börja arbeta efter 7-30 dagar baserat på patientens tidigare hälsotillstånd, anestesimetoden och operationens omfattning. Menstruationsperioderna är i princip oförändrade. I en liten procentandel av fallen förekommer det tidigare. Förseningar i menstruationen är extremt sällsynta och orsakas oftast av stress. Det rekommenderas att stoppa sexlivet i en månad efter operationen.

Efter grundläggande manipulationer avlägsnar kirurgen huvuddelen av den injicerade gasen, men en del av den kvarstår och kan störa patienten. Detta fenomen manifesterar sig i form av smärta i bröstet, övre axelbandet. Dessa klagomål försvinner på egen hand, för att förbättra tillståndet rekommenderas det att ligga på magen med en kudde under bäckenet.

Utseendet på transparenta slemutsekret efter laparoskopi av cysten kräver inte heller några åtgärder.

Sömmar måste behandlas med en lysande grön lösning, fucarcin.

Under den tidiga rehabiliteringsperioden kan måttliga smärtstillande medel krävas. Sömmar måste behandlas med en lösning av lysande grön, fucarcin. Känslan av komprimering i sårets kanter bör inte skrämma patienten, med tiden försvinner den. Dessutom anses förekomsten av små blåmärken på bukens främre vägg vara helt normal. Bandaget appliceras de första 2-3 dagarna, då är det inte nödvändigt att bära det. För att undvika smittsamma komplikationer, obehag, rekommenderas det inte att bära hårda, trånga kläder.

Äggstockskirurgi innebär inte betydande begränsningar efter det. Att komma ur sängen är tillåtet i slutet av den första dagen, du kan redan tvätta nästa. Du kan använda tamponger under kritiska dagar, men du bör inte stämma. I allt annat kan en kvinna leda en bekant livsstil. Lätt sport, simning, men utan alltför stora belastningar är välkomna.

Du bör kontakta en specialist om följande symtom uppstår:

 • feber efter laparoskopi av cysten;
 • spotting från könsorganen;
 • skarp magsmärta;
 • blödning från ett postoperativt sår;
 • försämrat allmänt tillstånd (svaghet, illamående, yrsel).

Med förbehåll för alla regler, läker sömmen inom 10-14 dagar, sedan tas den försiktigt bort. Ärr förblir små, så småningom får hudens färg och blir osynliga.

Således är ovariell laparoskopi den mest rationella kirurgiska tekniken för att ta bort cyster, vilket gör att du snabbt kan återställa den normala strukturen i organet utan en svår rehabiliteringsperiod.

Kirurgisk behandling av cyster på äggstockarna. Cystborttagning av ovarier.

Kirurgiskt avlägsnande av ovariecysten är det mest effektiva sättet att lösa problemet, eftersom mediciner i detta fall oftast är maktlösa. Konservativ behandling är ineffektiv eller ger endast ett tillfälligt resultat. Operationen gör att du kan ta bort bildningen, bevara reproduktionsfunktionen och också undvika risken för att utveckla maligna celler.

Indikationer för kirurgisk behandling

Utseendet på utbildning åtföljs av obehagliga symtom och påverkar också arbetet i andra inre organ - det visas på deras funktion.

Indikationer för operation för att avlägsna cysten i äggstocken:

 • uttalat smärtsyndrom;
 • snabb ökning av cyster till storlekar större än 10 cm;
 • stark komprimering av blodkärl och inre organ, vilket påverkar deras arbete;
 • hormonterapi var inte effektiv.

Med en konservativ behandling testad och inte motiverad återstår ett sätt att lösa problemet - kirurgi.

Det finns flera typer av kirurgiska ingrepp och alla har sina egna särdrag. En specialist kan välja den optimala metoden i en specifik situation baserat på resultaten från analyserna och diagnostiska studierna..

Förberedelse för operation

Behandlingseffektiviteten, rätt teknikval och hastigheten på återhämtning efter operationen beror på beredningen.

Korrekt förberedelse inkluderar:

 1. Normalisering av vikt. Att minska mängden kroppsfett kommer att förbättra tillgången till den önskade platsen, möjliggöra nödvändiga manipulationer och minska återhämtningstiden efter manipulation. För att uppnå viktminskning är kost och sport nödvändigt (fysisk aktivitet är mild, obehagligt obehag och smärta i äggstocken efter träning).
 2. Rekommenderat dagligt intag av sorbenter i 5 dagar före operation (om manipulationen är planerad).
 3. Mat främst med flytande rätter 3-4 dagar före operation, utesluter produkter som provocerar uppblåsthet från kosten.
 4. Tarmrengöring (lavemang).
 5. Depilation.

Förutom allmänna förberedande åtgärder bedrivs också medicinsk forskning. Förberedande åtgärder:

 • blodprov - biokemiskt, kliniskt;
 • urinalys - klinisk;
 • blodkoagulationstest;
 • gynekologisk ultraljud;
 • HIV-test, STD.

Efter manipulationerna i förberedelsesteget kan du fortsätta till kirurgisk ingripande - avlägsnande av cysten i äggstocken.

Borttagningstekniker. Generella egenskaper

Det finns flera metoder för att ta bort cyster på äggstockarna. De viktigaste skillnaderna är vägen för penetration till bildningen (laparoskopi eller bukoperation) och mängden vävnad som tas bort (endast en cysta, formation med en del av äggstocken, fullständig excision av äggstockarna). Valet av metodik beror på många faktorer, vi betraktar funktionerna i varje operation som en helhet.

 1. Laparoskopiskt avlägsnande av ovariecysten är ett minimalt invasivt ingripande, kräver inte öppning av bukhålan, men utförs genom små hål med hjälp av ett laparoskop. Det har den kortaste återhämtningsperioden och minimal risk för komplikationer..
 2. Abdominal kirurgi. Det används i situationer där en bra översikt behövs, eller om innehållet i formationen faller in i bukhinnan (kränkning av cysteintegriteten) har blödningen öppnat.

Cystborttagningstekniker:

 1. Cystektomi - avlägsnande av en cyste utan att skada äggstocken. Det utförs både med laparoskopiska metoder och bukmetoder. Fortplantningsfunktionen bevaras, äggstocken återställs efter operationen.
 2. Äggstocksresektion. Tekniken, som består i att delvis avlägsna ett organ med en cyste. Metoden är motiverad när det gäller tumörprocesser, men används sällan i modern medicin, eftersom det innebär obehagliga konsekvenser av organet.
 3. Ovariektomi är ett kirurgiskt ingrepp som består i fullständigt skärning av äggstocken med en cysta. Det används mycket sällan i de fall där placering och storlek på formationen inte lämnar en chans att utföra operationen på ett mer skonsamt sätt eller om det finns ett hot mot patientens liv.

En radikal lösning på problemet visas i form av konsekvenser som förlust av reproduktionsfunktion, hormonell obalans med olika komplikationer, men ibland är det inte möjligt att undvika det.

laparoskopi

Laparoskopi utförs med hjälp av en speciell enhet och en videokamera, som gör det möjligt att ta bort ovariecysten utan att öppna bukhinnan. Instrument introduceras genom trocars - ledare som gör att du kan byta instrument utan att skada vävnaden runt. Operationen kräver ofta tre sådana enheter - 1 i navelområdet (den tjänar till att sätta in en optisk enhet och en videokamera) och 2 i nedre del av buken för instrument. Snitt med laparoskopi - mindre än 1 cm.

För en bättre bild insprutas koldioxid i hålrummet - detta gör att du kan höja bukens främre vägg. För att ta bort en stor cysta placeras den i en lufttät påse, där den töms och tas bort från kroppen.

Laparoskopi används ofta i det nuvarande läget för medicinutveckling som den mest atraumatiska metoden med en kort återhämtningsperiod. Patienten kan gå på egen hand flera timmar efter operationen. Du kan skriva en kvinna från sjukhuset i två dagar (beroende på hur du känner).

 • små snitt;
 • minimal risk för infektion under den postoperativa perioden;
 • snabb återhämtning;
 • omärkliga ärr;
 • minimal obehag och smärta;
 • några begränsningar efter operationen.

Laparoskopisk kirurgi kan bestå av cystextraktion (cystresektion, cystektomi, skrovning) eller skärning av formationen tillsammans med äggstocken (adnexektomi, ovariektomi).

Fullständigt skärning av organet är motiverat endast vid klimakteriet eller med hög risk att utveckla maligna celler. I alla andra fall bör specialisten göra allt för att bevara äggstocksvävnaden.

Även situationer där cystiska vävnader växer in i äggstocken och ersätter den helt, är det nödvändigt att säkerställa bevarande av åtminstone ett litet antal organceller - detta kommer att ge en chans för rehabilitering och minska antalet komplikationer.

När blödning inträffar används ibland kauterisering av vävnader och blodkärl - detta är ett effektivt sätt, men det har en allvarlig nackdel. Aggressivt bearbetade vävnader återhämtar sig längre eller dör helt. Detta motsvarar förstörelse av organet, även om det för patienten är obemärkt - ett friskt äggstock kommer gradvis att få en stor belastning och fungerar med en hämnd.

Det säkraste sättet att extrahera en cysta känns igen som en som inte bryter mot dess integritet. Det är särskilt viktigt att använda det för slemhinnor, dermoid, papillärcyster och cystadenom.

Utskärning av fokusen hos endometrioidcysten kräver noggrant arbete - du bör ta bort så många platser som möjligt, annars kommer operationen inte att vara effektiv.

Multifunktionalitet erkänns som en annan fördel med laparoskopi - förutom att ta bort cysta under interventionen kan du övervaka det - kontrollera äggledarnas tålamod, ta bort myomatösa noder, dela vidhäftningar.

Komplikationer av laparoskopi

Trots operationens minimalt invasiva karaktär har den, liksom alla andra behandlingsmetoder, sina nackdelar. Komplikationer under laparoskopi sträcker sig från 1-10% och beror på läkarnas kompetensnivå och efterlevnad av rekommendationer under den postoperativa perioden.

Möjliga konsekvenser av avlägsnande av ovariecysten genom laparoskopi;

 1. Skador på blodkärl, mjukvävnader, inre organ. Den vanligaste komplikationen beror på att bildandet av en cysta påverkar en förändring i det typiska arrangemanget av inre organ och ökar sannolikheten för brott mot deras integritet.
 2. Infektion. Alternativet att infektion av snittet är minimalt, men det finns ett hot om förvärring av kronisk inflammationsfokus.
 3. Obehag på grund av felaktig introduktion av koldioxid (komma in i det retroperitoneala utrymmet).

Laparoskopi har färre komplikationer, så du bör föredra denna operation, om tillämplig i denna situation..

Abdominal kirurgi

Hur utförs operationen? Kirurgi utförs under generell anestesi. I patientens nedre del av buken görs ett snitt. Genom det tas organet som påverkas av cysten ut, vävnader skärs ut, äggstocken sutureras, placeras i hålrummet och en kosmetisk sutur appliceras.

Under den postoperativa perioden används ett dräneringsrör (i 1-2 dagar) för att dränera blod och vätska. Funktionen tar cirka 40 minuter.

I en nödsituation utförs bukoperationer för att avlägsna en ovariecyst enligt följande indikationer:

 • apoplexy - ett gap i formationen med efterföljande inmatning av dess innehåll i bukhinnan;
 • benbrott eller vridning av cysten;
 • fokus på inflammation med ytterligare bildning av pus med risken att bryta in i kaviteten;
 • snabb tillväxt av cysten från 4 till 10 cm;
 • misstänkt malign celltillväxt.

Kirurgisk ingripande innebär användning av generell anestesi och dissektion av bukhålan (vilket ökar blodförlusten), och detta ökar listan över kontraindikationer.

 • hypertoni;
 • blodpatologi;
 • pre-infarkt, tillstånd före stroke
 • diabetes;
 • allvarliga sjukdomar i luftvägarna;
 • neoplasmer i könsorganet, cancer.

Den postoperativa perioden och återhämtningen tar upp till 2 veckor, då föreskrivs hormonbehandling. Patienten kan återgå till normalt liv utan att begränsa fysisk aktivitet efter 2 månader.

Komplikationer under bukoperation

Manipulationer genom ett snitt i den främre väggen i bukhinnan visas också under återhämtningsperioden - suturen läker längre, det finns vissa regler för att ta hand om det, och restriktioner för fysisk aktivitet kvarstår länge.

Möjliga komplikationer under den postoperativa perioden:

 1. Brott mot strukturen hos angränsande inre organ.
 2. Blödning.
 3. Återfall (cysttillväxt upprepade gånger, efter en kort tid efter interventionen).
 4. Reproduktiv dysfunktion (infertilitet).
 5. Suturinfektion (vid skada eller felaktig vård).
 6. Utvecklingen av infektion i bukhålan.
 7. commissures.

Hur kan man märka utvecklingen av infektion i tid? Inflammation uppstår med alla de karakteristiska symtomen:

 • svullnad och rodnad (kosmetisk sutur);
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • frossa;
 • illamående;
 • yrsel, svaghet;
 • smärta i nedre buken;
 • mörk urladdning med en obehaglig lukt;
 • överdriven svettning.

Om en infektion inträffar föreskrivs ytterligare behandling med användning av antibiotika, uppmärksamma suturbehandlingen och öka vistelsen på slutenvårdsavdelningen tills förbättringen.

Att ta bort ovariecysten kommer att vara effektivt och kommer att gå utan komplikationer om operationen utförs av en erfaren kirurg som har den nödvändiga informationen om patientens tillstånd och patologins egenskaper. Efter operationen är det viktigt att följa läkarens rekommendationer - att ordentligt ta hand om suturen, begränsa fysisk aktivitet och ta ansvarig efterföljande hormonterapi.

Med en försämring av välbefinnandet, uppkomsten av atypisk urladdning, feber, smärta i nedre del av buken, bör du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Laparoskopisk kirurgi för ovariecyst

Om gynekologen diagnostiserade dig med en cyst i äggstocken, var inte rädd: som regel är dessa formationer godartade och utgör inte en risk, ingrepp krävs inte. Ofta kan de lämnas obehandlade alls, de försvinner på egen hand inom några månader. Det räcker att regelbundet besöka en gynekolog och genomgå en ultraljudsundersökning.

Ibland måste ovariecyster fortfarande tas bort. Operationer kan utföras utan snitt, efter flera punkter i bukväggen - laparoskopiskt. Gynekologer på expertnivå arbetar i European Clinic, som har lång erfarenhet av att genomföra sådana interventioner. Besök vår specialist för en konsultation: han berättar om en operation behövs i ditt fall, utse en undersökning som hjälper till att skilja en godartad tumör från en ondartad.

En cyste är inte en specifik sjukdom. Denna term avser vilken patologisk kavitet som helst med en vätska. Orsakerna till dess bildning är olika. Enligt statistik diagnostiserar varje tionde kvinna oystiska cyster. Oftast förekommer de under puberteten och klimakteriet. Vissa flickor har varit närvarande sedan födseln.

Vad är cystor i äggstockarna?

Alla cyster på äggstockarna är indelade i två stora grupper: funktionella, som finns i de flesta fall, och patologiska, som läkare måste hantera mycket mindre ofta..

Funktionella cyster är resultatet av oegentligheter under menstruationscykeln. Vanligtvis orsakar de inte komplikationer och försvinner på egen hand. De är av tre typer:

 • Follikulär. I mitten av menstruationscykeln mognar en follikel i kvinnans äggstockar - en vesikel med ett ägg. Normalt bör han öppna upp och släppa ut oocyten. Om detta inte händer, och follikeln fortsätter att växa, förvandlas den till en cysta.
 • Cyster i corpus luteum. När follikeln släpper ägget förvandlas det till en speciell körtel - corpus luteum. Det producerar hormoner östrogen och progesteron. Om graviditet inte inträffar, försvinner corpus luteum. Och om vätska samlas i det förvandlas det till en cysta.
 • Theca-luteala cyster utvecklas ofta som en biverkning av behandlingen av infertilitet med hormonella läkemedel.

Patologiska ovariecyster är inte associerade med menstruationscykeln. De kännetecknas alltid av utseendet på "oregelbundna" celler, som inte borde vara normala. De vanligaste varianterna av patologiska cyster:

 • Endometrioid. Detta är en av formerna av endometrios - ett tillstånd där vävnaden i endometrium (livmoderslimhinna) kommer in på okarakteristiska platser och växer där. I äggstockarna kan det bilda håligheter med vätska. Ofta är det "choklad" cyster fyllda med mörkt blod.
 • Dermoidcyster eller teratom är en speciell typ av godartade tumörer från embryonala celler. Inuti dem kan finnas olika vävnader, till exempel hud, hår, naglar. Dermoidcyster ondska mycket sällan.
 • Cystadenom är godartade neoplasmer från epitelceller. De är vanligtvis fyllda med slem eller vattnigt innehåll..

Detaljerad information om maligna cyster presenteras på vår äggstockscancer-sida på vår webbplats..

När gör laparoskopi?

Om cysten i äggstocken är liten, inte orsakar symtom och inte ser ut som en ondartad kan du inte röra den. Ingen operation behövs. Gynekologen kommer att förskriva periodiska undersökningar och uppföljning ultraljud. Dessutom måste postmenopausala kvinnor göra detta oftare, eftersom de har en högre risk för malign tumör.

Finns det effektiva mediciner?

I vissa fall är hormonella preventivmedel användbara. De hjälper till att förhindra bildandet av nya cyster i äggstockarna, men påverkar inte tillväxten av befintliga. Om en kvinna är orolig för smärta, kan läkaren förskriva läkemedel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Men detta är bara en symptomatisk behandling. Det enda sättet att bli av med utbildning är kirurgi..

Om cysten är "problematisk", säger läkaren definitivt att den måste tas bort. Indikationer för operation:

 • Stora storlekar av utbildning. I de flesta fall har cyster på äggstockarna en diameter på 1-3 cm. Mycket sällan når de 15-30 cm.
 • Förekomst av symtom: buksmärta, i bäckenområdet, uppblåsthet, en känsla av tyngd i buken, tunga perioder, vaginal blödning, inte förknippad med menstruationscykeln. En stor cysta kan pressa tarmarna, urinblåsan. Detta leder till problem med avföring, urinering.
 • Misstänksamhet om cystens maligna karaktär - riskerna ökar hos postmenopausala kvinnor.
 • Kontinuerlig tillväxt under 2–3 menstruationscykler.
 • Patologisk ovariecyst.

Vad händer om du inte tar bort cysten?

Om läkaren sa att cystan måste tas bort, är förseningen av operationen främst farlig för postmenopausala kvinnor. De, som vi redan nämnt, har en högre risk att bildningen kan vara ondartad. Och med cancer är tiden kritisk. Den senare behandlingen påbörjas, desto lägre är chansen att den kommer att bli framgångsrik och att det är möjligt att uppnå remission. Prognosen förvärras, överlevnaden reduceras.

Vid godartade ovariecyster kan allvarliga komplikationer också uppstå, men sällan. Stora cyster kan spricka. I detta fall utvecklas svår blödning i bukhålan, allvarlig buksmärta uppstår.

Med tillväxten av en cysta ökar risken för äggstocks torsion. På grund av kärlkompression upphör han med blodtillförsel, svår magsmärta, illamående och kräkningar uppstår. Resultatet kan vara nekros (död) i äggstocken, och det måste tas bort på akut basis..

När laparoskopi inte utförs?

Behovet av kirurgi för cyster på äggstockarna är sällsynt. Om det finns bevis kan laparoskopisk kirurgi ofta utföras..

Ibland föredrar kirurgen en öppen operation genom ett snitt. Skälen kan inkludera:

 • Cyster i äggstockarna i stor storlek.
 • Misstanke om hennes ondska natur.

Fördelarna med laparoskopi

Laparoskopiska ingrepp har flera fördelar jämfört med öppna operationer:

 • Minsta vävnadstrauma, lätt blodförlust.
 • Lägre risk för postoperativa komplikationer.
 • Kortare återhämtningsperiod. En kvinna kan lämna sjukhuset tidigare och återvända till sitt vanliga liv..
 • Utmärkt kosmetisk effekt: mycket små, knappt synliga ärr kvar på huden.

Träning

Vanligtvis upptäcks ovariecyster under en ultraljudssökning. För att bättre kunna bedöma storleken, platsen och den inre strukturen hos neoplasma, tillämpar äggstockens tillstånd vanligtvis inte bara transabdominal (genom bukväggen), utan också till transvaginal (med hjälp av en speciell sensor insatt i vagina).

I sällsynta fall, vanligtvis med misstänkt malign natur, bildas en datortomografi, diagnostisk laparoskopi. Till förmån för cancer är en ökning i blodnivåerna av cancerantigen 125 (CA 125). Men denna analys är opålitlig, eftersom ett positivt resultat kan erhållas med livmoderfibroider, endometrios och inflammatoriska processer i bäckenorganen.

Enligt resultaten av undersökningen rådgivar läkaren kvinnan, förklarar vilken behandlingstaktik som är optimal i hennes fall. Om laparoskopisk kirurgi indikeras tilldelas ett sjukhusvistelsesdatum. Det är nödvändigt att genomgå en preoperativ undersökning. Det innehåller vanligtvis följande diagnostiska metoder:

 • Allmänna och biokemiska blodprover.
 • Allmän urinanalys.
 • Ett blodprov för hormonnivåer.
 • Infektionstester.
 • Cervical utstryk - cytologisk, på floraen.
 • Blodkoagulationstest.
 • Bestämning av blodgrupp AB0, Rh-faktor.
 • elektrokardiografi.
 • Bröstkorgsröntgen.

Laparoskopiskt avlägsnande av cyster på äggstockarna utförs under generell anestesi - endotrakeal anestesi. En kvinna läggs in på sjukhuset dagen före operationen. Under 8 timmar innan operationen kan du inte äta någonting, du kan inte dricka på morgonen. Någon tid före anestesi utförs förmedling: en kvinna injiceras med läkemedel som hjälper till att slappna av och lugna sig.

Hur utförs laparoskopi??

Laparoskopisk operation utförs genom flera punkteringar i bukväggen. Genom en av dem, i naveln, sätts ett laparoskop in - ett verktyg med en miniatyrvideokamera. Den översätter den förstorade bilden på skärmen. För bättre visualisering under operationen fylls bukhålan med gas.

Genom ytterligare punkteringar introduceras speciella laparoskopiska instrument, med hjälp av dem tas cysten bort.

Beroende på den specifika situationen kan driftsvolymen vara annorlunda:

 • Ofta är det möjligt att ta bort endast cyste, bevara äggstocken.
 • I vissa fall är det nödvändigt att ta bort hela äggstocken - utföra en ovariektomi (oophorektomi) - medan den andra äggstocken kan räddas. Detta måste göras när en ondartad tumör misstänks, med en "obekväm" placering av cysten, när det är svårt att ta bort den separat.
 • I sällsynta fall måste båda äggstockarna tas bort. En sådan operation utförs endast i extrema fall, särskilt hos kvinnor i reproduktiv ålder, eftersom klimakteriet inträffar efter avlägsnande av båda könskörtlarna. Nivåerna av kvinnliga könshormoner minskar, och detta kan leda till symtom som huvudvärk, yrsel, illamående, värmevallningar etc..

Postoperativ period

Vanligtvis, efter operationen, släpps kvinnan ut från sjukhuset nästa dag. Den totala varaktigheten för rehabiliteringsperioden är 10-14 dagar.

De viktigaste rekommendationerna under den postoperativa perioden:

 • Intensiv fysisk aktivitet och träning i 7-10 dagar är kontraindicerat.
 • Du kan inte gå i bad, bastu, ta varma bad i 3-4 veckor.
 • Sexlivet kan återupptas en månad efter operationen.

komplikationer

Laparoskopisk operation är förknippad med en låg risk för komplikationer. Som efter alla kirurgiska ingrepp, i sällsynta fall infektion och suppuration i området med kirurgiska suturer, är blödning möjlig. Om svår smärta, vaginal blödning, kroppstemperatur stiger, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Efter operationen kan vidhäftningar uppstå. Mycket sällan, under operation, är skador på angränsande organ (tarmar, urinblåsan) möjliga.

Efter borttagning kan cysten återkomma i samma äggstock eller på andra sidan. Endast avlägsnande av båda äggstockarna hjälper till att helt eliminera återfall. Men en sådan operation leder till början av klimakteriet och oönskade konsekvenser, därför tar de till den endast i extrema fall.

Kan jag bli gravid efter att cystern i äggstocken har tagits bort?

Du kan bli gravid även med en ovariecysta. Oftast stör de inte graviditeten, men på grund av dem kan det vara svårt att bli gravid.

Om endast en cysta tas bort under operationen eller om åtminstone en äggstock är kvar, bibehålls kvinnans fertilitet. Hon kan bli gravid i framtiden. Naturligtvis måste du förstå att reproduktionsfunktionen inte bara påverkas av kirurgi. Äggstocksreserven spelar rollen (antalet ägg i äggstockarna - det minskar ständigt med ålder), samtidiga sjukdomar.

Få medicinsk rådgivning på en europeisk klinik. Vår läkare kommer att berätta om behandling är nödvändig i ditt fall, vilken typ av operation som visas för dig, och vad är sannolikheten för att du i framtiden kommer att kunna bli gravid, utstå graviditet.

Våra experter

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör! Användbara artiklar hjälper dig att lösa problem med hud, övervikt, förkylning, berätta vad du ska göra med problem med leder, vener och syn. I artiklarna hittar du hemligheter för att hålla skönhet och ungdom i alla åldrar! Men män lämnades inte utan uppmärksamhet! För dem finns det ett helt avsnitt där de kan hitta många användbara rekommendationer och råd om den manliga delen och inte bara!
All information på webbplatsen är aktuell och tillgänglig dygnet runt. Artiklar uppdateras och kontrolleras ständigt av experter inom det medicinska området. Men i alla fall, kom alltid ihåg att du aldrig ska självmedicinera, det är bättre att kontakta din läkare!

Laparoskopisk kirurgi för ovariecyst

Om gynekologen diagnostiserade dig med en cyst i äggstocken, var inte rädd: som regel är dessa formationer godartade och utgör inte en risk, ingrepp krävs inte. Ofta kan de lämnas obehandlade alls, de försvinner på egen hand inom några månader. Det räcker att regelbundet besöka en gynekolog och genomgå en ultraljudsundersökning.

Ibland måste ovariecyster fortfarande tas bort. Operationer kan utföras utan snitt, efter flera punkter i bukväggen - laparoskopiskt. Gynekologer på expertnivå arbetar i European Clinic, som har lång erfarenhet av att genomföra sådana interventioner. Besök vår specialist för en konsultation: han berättar om en operation behövs i ditt fall, utse en undersökning som hjälper till att skilja en godartad tumör från en ondartad.

En cyste är inte en specifik sjukdom. Denna term avser vilken patologisk kavitet som helst med en vätska. Orsakerna till dess bildning är olika. Enligt statistik diagnostiserar varje tionde kvinna oystiska cyster. Oftast förekommer de under puberteten och klimakteriet. Vissa flickor har varit närvarande sedan födseln.

Vad är cystor i äggstockarna?

Alla cyster på äggstockarna är indelade i två stora grupper: funktionella, som finns i de flesta fall, och patologiska, som läkare måste hantera mycket mindre ofta..

Funktionella cyster är resultatet av oegentligheter under menstruationscykeln. Vanligtvis orsakar de inte komplikationer och försvinner på egen hand. De är av tre typer:

 • Follikulär. I mitten av menstruationscykeln mognar en follikel i kvinnans äggstockar - en vesikel med ett ägg. Normalt bör han öppna upp och släppa ut oocyten. Om detta inte händer, och follikeln fortsätter att växa, förvandlas den till en cysta.
 • Cyster i corpus luteum. När follikeln släpper ägget förvandlas det till en speciell körtel - corpus luteum. Det producerar hormoner östrogen och progesteron. Om graviditet inte inträffar, försvinner corpus luteum. Och om vätska samlas i det förvandlas det till en cysta.
 • Theca-luteala cyster utvecklas ofta som en biverkning av behandlingen av infertilitet med hormonella läkemedel.

Patologiska ovariecyster är inte associerade med menstruationscykeln. De kännetecknas alltid av utseendet på "oregelbundna" celler, som inte borde vara normala. De vanligaste varianterna av patologiska cyster:

 • Endometrioid. Detta är en av formerna av endometrios - ett tillstånd där vävnaden i endometrium (livmoderslimhinna) kommer in på okarakteristiska platser och växer där. I äggstockarna kan det bilda håligheter med vätska. Ofta är det "choklad" cyster fyllda med mörkt blod.
 • Dermoidcyster eller teratom är en speciell typ av godartade tumörer från embryonala celler. Inuti dem kan finnas olika vävnader, till exempel hud, hår, naglar. Dermoidcyster ondska mycket sällan.
 • Cystadenom är godartade neoplasmer från epitelceller. De är vanligtvis fyllda med slem eller vattnigt innehåll..

Detaljerad information om maligna cyster presenteras på vår äggstockscancer-sida på vår webbplats..

När gör laparoskopi?

Om cysten i äggstocken är liten, inte orsakar symtom och inte ser ut som en ondartad kan du inte röra den. Ingen operation behövs. Gynekologen kommer att förskriva periodiska undersökningar och uppföljning ultraljud. Dessutom måste postmenopausala kvinnor göra detta oftare, eftersom de har en högre risk för malign tumör.

Finns det effektiva mediciner?

I vissa fall är hormonella preventivmedel användbara. De hjälper till att förhindra bildandet av nya cyster i äggstockarna, men påverkar inte tillväxten av befintliga. Om en kvinna är orolig för smärta, kan läkaren förskriva läkemedel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Men detta är bara en symptomatisk behandling. Det enda sättet att bli av med utbildning är kirurgi..

Om cysten är "problematisk", säger läkaren definitivt att den måste tas bort. Indikationer för operation:

 • Stora storlekar av utbildning. I de flesta fall har cyster på äggstockarna en diameter på 1-3 cm. Mycket sällan når de 15-30 cm.
 • Förekomst av symtom: buksmärta, i bäckenområdet, uppblåsthet, en känsla av tyngd i buken, tunga perioder, vaginal blödning, inte förknippad med menstruationscykeln. En stor cysta kan pressa tarmarna, urinblåsan. Detta leder till problem med avföring, urinering.
 • Misstänksamhet om cystens maligna karaktär - riskerna ökar hos postmenopausala kvinnor.
 • Kontinuerlig tillväxt under 2–3 menstruationscykler.
 • Patologisk ovariecyst.

Vad händer om du inte tar bort cysten?

Om läkaren sa att cystan måste tas bort, är förseningen av operationen främst farlig för postmenopausala kvinnor. De, som vi redan nämnt, har en högre risk att bildningen kan vara ondartad. Och med cancer är tiden kritisk. Den senare behandlingen påbörjas, desto lägre är chansen att den kommer att bli framgångsrik och att det är möjligt att uppnå remission. Prognosen förvärras, överlevnaden reduceras.

Vid godartade ovariecyster kan allvarliga komplikationer också uppstå, men sällan. Stora cyster kan spricka. I detta fall utvecklas svår blödning i bukhålan, allvarlig buksmärta uppstår.

Med tillväxten av en cysta ökar risken för äggstocks torsion. På grund av kärlkompression upphör han med blodtillförsel, svår magsmärta, illamående och kräkningar uppstår. Resultatet kan vara nekros (död) i äggstocken, och det måste tas bort på akut basis..

När laparoskopi inte utförs?

Behovet av kirurgi för cyster på äggstockarna är sällsynt. Om det finns bevis kan laparoskopisk kirurgi ofta utföras..

Ibland föredrar kirurgen en öppen operation genom ett snitt. Skälen kan inkludera:

 • Cyster i äggstockarna i stor storlek.
 • Misstanke om hennes ondska natur.

Fördelarna med laparoskopi

Laparoskopiska ingrepp har flera fördelar jämfört med öppna operationer:

 • Minsta vävnadstrauma, lätt blodförlust.
 • Lägre risk för postoperativa komplikationer.
 • Kortare återhämtningsperiod. En kvinna kan lämna sjukhuset tidigare och återvända till sitt vanliga liv..
 • Utmärkt kosmetisk effekt: mycket små, knappt synliga ärr kvar på huden.

Träning

Vanligtvis upptäcks ovariecyster under en ultraljudssökning. För att bättre kunna bedöma storleken, platsen och den inre strukturen hos neoplasma, tillämpar äggstockens tillstånd vanligtvis inte bara transabdominal (genom bukväggen), utan också till transvaginal (med hjälp av en speciell sensor insatt i vagina).

I sällsynta fall, vanligtvis med misstänkt malign natur, bildas en datortomografi, diagnostisk laparoskopi. Till förmån för cancer är en ökning i blodnivåerna av cancerantigen 125 (CA 125). Men denna analys är opålitlig, eftersom ett positivt resultat kan erhållas med livmoderfibroider, endometrios och inflammatoriska processer i bäckenorganen.

Enligt resultaten av undersökningen rådgivar läkaren kvinnan, förklarar vilken behandlingstaktik som är optimal i hennes fall. Om laparoskopisk kirurgi indikeras tilldelas ett sjukhusvistelsesdatum. Det är nödvändigt att genomgå en preoperativ undersökning. Det innehåller vanligtvis följande diagnostiska metoder:

 • Allmänna och biokemiska blodprover.
 • Allmän urinanalys.
 • Ett blodprov för hormonnivåer.
 • Infektionstester.
 • Cervical utstryk - cytologisk, på floraen.
 • Blodkoagulationstest.
 • Bestämning av blodgrupp AB0, Rh-faktor.
 • elektrokardiografi.
 • Bröstkorgsröntgen.

Laparoskopiskt avlägsnande av cyster på äggstockarna utförs under generell anestesi - endotrakeal anestesi. En kvinna läggs in på sjukhuset dagen före operationen. Under 8 timmar innan operationen kan du inte äta någonting, du kan inte dricka på morgonen. Någon tid före anestesi utförs förmedling: en kvinna injiceras med läkemedel som hjälper till att slappna av och lugna sig.

Hur utförs laparoskopi??

Laparoskopisk operation utförs genom flera punkteringar i bukväggen. Genom en av dem, i naveln, sätts ett laparoskop in - ett verktyg med en miniatyrvideokamera. Den översätter den förstorade bilden på skärmen. För bättre visualisering under operationen fylls bukhålan med gas.

Genom ytterligare punkteringar introduceras speciella laparoskopiska instrument, med hjälp av dem tas cysten bort.

Beroende på den specifika situationen kan driftsvolymen vara annorlunda:

 • Ofta är det möjligt att ta bort endast cyste, bevara äggstocken.
 • I vissa fall är det nödvändigt att ta bort hela äggstocken - utföra en ovariektomi (oophorektomi) - medan den andra äggstocken kan räddas. Detta måste göras när en ondartad tumör misstänks, med en "obekväm" placering av cysten, när det är svårt att ta bort den separat.
 • I sällsynta fall måste båda äggstockarna tas bort. En sådan operation utförs endast i extrema fall, särskilt hos kvinnor i reproduktiv ålder, eftersom klimakteriet inträffar efter avlägsnande av båda könskörtlarna. Nivåerna av kvinnliga könshormoner minskar, och detta kan leda till symtom som huvudvärk, yrsel, illamående, värmevallningar etc..

Postoperativ period

Vanligtvis, efter operationen, släpps kvinnan ut från sjukhuset nästa dag. Den totala varaktigheten för rehabiliteringsperioden är 10-14 dagar.

De viktigaste rekommendationerna under den postoperativa perioden:

 • Intensiv fysisk aktivitet och träning i 7-10 dagar är kontraindicerat.
 • Du kan inte gå i bad, bastu, ta varma bad i 3-4 veckor.
 • Sexlivet kan återupptas en månad efter operationen.

komplikationer

Laparoskopisk operation är förknippad med en låg risk för komplikationer. Som efter alla kirurgiska ingrepp, i sällsynta fall infektion och suppuration i området med kirurgiska suturer, är blödning möjlig. Om svår smärta, vaginal blödning, kroppstemperatur stiger, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Efter operationen kan vidhäftningar uppstå. Mycket sällan, under operation, är skador på angränsande organ (tarmar, urinblåsan) möjliga.

Efter borttagning kan cysten återkomma i samma äggstock eller på andra sidan. Endast avlägsnande av båda äggstockarna hjälper till att helt eliminera återfall. Men en sådan operation leder till början av klimakteriet och oönskade konsekvenser, därför tar de till den endast i extrema fall.

Kan jag bli gravid efter att cystern i äggstocken har tagits bort?

Du kan bli gravid även med en ovariecysta. Oftast stör de inte graviditeten, men på grund av dem kan det vara svårt att bli gravid.

Om endast en cysta tas bort under operationen eller om åtminstone en äggstock är kvar, bibehålls kvinnans fertilitet. Hon kan bli gravid i framtiden. Naturligtvis måste du förstå att reproduktionsfunktionen inte bara påverkas av kirurgi. Äggstocksreserven spelar rollen (antalet ägg i äggstockarna - det minskar ständigt med ålder), samtidiga sjukdomar.

Få medicinsk rådgivning på en europeisk klinik. Vår läkare kommer att berätta om behandling är nödvändig i ditt fall, vilken typ av operation som visas för dig, och vad är sannolikheten för att du i framtiden kommer att kunna bli gravid, utstå graviditet.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Orsaker till urladdning efter installation av en intrauterin enhet (IUD)

Många kvinnor funderar på hur de kan skydda sig mot oönskad graviditet när de bor tillsammans med en man. Medicin erbjuder många preventivmetoder som ger ett säkrare sexliv....

Läkemedel mot värmevallningar vid klimakteriet. Folkrättsmedel för klimakteriet

Om du är över fyrtio betyder det att en ny period kan komma att börja i kroppen. Det kallas klimakteriet. symtom Åldersrelaterade förändringar som främst avser reproduktionsförmåga....