Tilldelningar efter förlossning (lochia): norm och patologi

Intim

Den första dagen efter förlossningen upplever de flesta mödrar livmodersblödning som en självklarhet, men en vecka eller två går, och frågor börjar dyka upp. Och varför är det någon slags gul? Är det normalt när det luktar så? När slutar allt? Är det fortfarande ansvarsfrihet efter födseln, eller är det redan menstruation? Sorterade ut tillsammans!

Vad är lochia

Lochia fick sitt namn, lite roligt för det ryska örat, från det grekiska λοχεια - förlossning. Utåt liknar de ibland menstruationsflödet, men i själva verket är det inte så: allt som kan dröja där från graviditetsmomentet "evakueras" från livmodern. Det vill säga, det är inte bara blod och livmoders foder (inre skiktet) utan också placentaceller, resterna av membranen och fostervatten, och så vidare.

Spotting: upp till fem dagar efter födseln

Under graviditeten är livmodern fylld med blod, som en svamp. Under förlossningen börjar den dra sig samman (du måste "skjuta ut" barnet) och denna komprimeringsprocess fortsätter efter förlossningen. Blod rinner från det, som vatten från en våt svamp, om du pressar det i en knytnäve.

Naturligtvis är det viktigt att minska blodförlusten: för detta ändamål placeras en urinblåsan på magen hos en nyfödd kvinna (kapillärer drabbas, blödningen slutar under verkan av en förkylning), om denna åtgärd inte hjälper, en injektion av hormonet oxytocin (orsakar en livmodersspasm som liknar en förvrängning och liten blodkärl är klämd). En sådan intervention bör inte betraktas som överdriven och onaturlig: oxytocin är vårt eget hormon, som frisätts aktivt under förlossningen och under amningen. Men om det finns ett misslyckande och det finns lite "internt" oxytocin, är det fullt möjligt att fylla på sina reserver "från utsidan".

Fans av naturlig förlossning bör uppmärksamma det faktum att i quackery var olika växtbaserade beredningar för att minska livmodern och minska livmodersblödningen mycket vanliga, så att våra förfäder inte gav allt till naturen. Men naturligtvis är moderna mediciner mer exakta och effektiva..

Hur ser lochia ut: blodig utflöde med blodproppar, den första dagen - ljus skarlagen.

Vad är mängden ansvarsfrihet: en kvinna kan omedelbart efter födseln tappa upp till en halv liter blod.

När du ska börja oroa dig: om du måste byta mer än en maxi pad per timme, måste du informera din läkare eller, om du redan är hemma, ringa en ambulans. Du bör också rådfråga en läkare om urladdningen plötsligt slutar (det innebär att en stor blodpropp har täppt livmoderhalsen och allt utsläpp kvarstår).

Vad du ska göra: observera personlig hygien och övervaka snabb tömning av tarmen och urinblåsan. När livmodern minskar kraftigt efter förlossningen är både tarmarna och urinblåsan i en "ovanligt" stor volym, och en kvinna kanske inte känner att de är fulla. Under tiden kan en överflödande urinblåsan pressa livmodern och störa dess effektiva rengöring..

Brunaktig (brun) urladdning: upp till två veckor efter födseln

Gradvis förändras urladdningens natur: från skarlagen, blodig, blir den brunaktig. I allmänhet liknar denna period, vad gäller överflöd och urladdningens karaktär, menstruation, och detta är inte av misstag. Det finns en återställning av det inre skiktet i livmodern, som i slutet av menstruationscykeln, så att urladdningen huvudsakligen är döende celler i livmoderhudens endometrium.

Hur ser lochia ut: brun eller brunaktig utflöde, ibland med koagel som liknar menstruationen.

Hur mycket urladdning: hur under din vanliga menstruation.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - blir de återigen riklig och blodig, eller orsakar klåda, brännande och luktande obehagliga. Att stoppa urladdningen i detta skede är inte heller normen! Troligtvis har en stor blodpropp täppt liv i livmoderhalsen och suckarna sönderdelas i dess hålighet.

Vad du ska göra: observera personlig hygien och, som om detta inte är önskvärt, föredra kuddar snarare än tamponger. Yttersidan av livmodern är nu mycket sårbar och öppen för infektioner, vilket skapar en stängd miljö kan bidra till inflammation..

Gulaktigt utsläpp: upp till fyra veckor efter födseln

Urladdningen ljusnar gradvis och blir gulaktig. De är mindre rikliga än med menstruation, men mer rikliga än den dagliga utsöndringen av en frisk kvinna. Det finns få röda blodkroppar (röda blodkroppar) i dessa utsöndringar, främst vita blodkroppar: livmoderns yta läker, så sammansättningen av sekretionerna liknar serös gummi.

Hur ser lochia ut: slemvis viskös gulaktig urladdning.

Vad är mängden urladdning: du använder packning med minimikapacitet.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - de orsakar klåda, brännande, luktar obehagligt.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Vitaktig ansvarsfrihet: upp till 40 dagar efter födseln

Gradvis blir urladdningen mer lätt, genomskinlig och knapp, och under den femte eller sjätte veckan efter förlossningen liknar de transparent slem. Sammansättningen av sekretionerna är vita blodkroppar, epitelceller, till och med fett. En gradvis minskning i volym indikerar det. Att processen för livmoderhämtning slutar framgångsrikt.

Hur ser lochia ut: transparent, ibland något gulaktigt slem.

Vad är mängden urladdning: du använder dagliga kuddar (glöm inte att de måste bytas varannan timme, även om de verkar torra!)

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens karaktär förändras - blir de återigen rikliga och brunaktiga. Nej, det här blödar inte, men troligen har din menstruationscykel återhämtat sig. Kanske kommer den första menstruationen efter förlossningen inte att vara som vanlig menstruation: den blir sämre, kortare (eller omvänt längre) än vanligt, men du måste förstå att du kan bli gravid igen, och om detta är en oönskad utveckling av händelser, ta hand om preventivmedel.

Vad du ska göra: om något går ”utanför schemat” - se till att kontakta din läkare!

Lochia efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt liknar utflödet det efter en naturlig födsel, med ett undantag: de håller längre. Eftersom livmodern inte genomgick en cykel med sammandragningar som naturligt avbryter kapillärblodtillförseln, kan lochia sticker ut i sex eller till och med tio veckor. Efter kirurgisk förlossning förskrivs kvinnor i förlossning ofta oxytocin och olika fysioterapiförfaranden som bidrar till livmoderkontraktion efter födseln.

Var noga med att se till att fläckarna inte varar mer än en vecka. Indirekta tecken på överdriven blodförlust: svaghet, yrsel, känsla av överhängande besvämning.

Hur ser lochia ut: perioden med brunaktig urladdning varar längre - tre eller till och med fyra veckor.

Vad är mängden utsläpp: brunaktig urladdning är mindre rik än under normal menstruation.

När börjar du oroa dig: om fläcken varar mer än en vecka efter förlossningen, eller om du känner symtom på ökad blodförlust - svaghet, yrsel.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Postpartum urladdning

Återhämtning efter födseln: karaktär av urladdning

Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. Dessa utsöndringar är döda partiklar i endometriumet, som ett resultat av frigöring av morkaken från den. Som regel, de första 2-5 dagarna efter barnets födelse (det spelar ingen roll om han föddes naturligt eller som ett resultat av kejsarsnitt), är utsläppet ljusrött, mycket rikligt (mer rikligt än under menstruationen). Konventionella sanitetsdynor är svåra att hantera, du måste köpa speciell fødsel. Vid tidpunkten för utskrivning från sjukhuset (5-7 dagar) blir vaginal urladdning mindre rik och blir brun.

Och hur länge är utskrivningen efter förlossningen normal? Det är annorlunda för alla. Det beror på hur väl livmodern kommer att dra sig ihop, liksom på egenskaperna för graviditets- och förlossningsförloppet. För mer intensiva livmodersammandragningar på många modersjukhus injiceras kvinnor i förlossning Oxytocin under de första tre dagarna (även om detta inte är nödvändigt). Hur väl livmodern tränger samman syns både visuellt och med ultraljud. Någon lämnar modersjukhuset med en imponerande mage under 6 månaders graviditet, och någon börjar redan dra press. Normalt kan utskrivning en månad efter födseln redan avbrytas, den maximala "daub" kan pågå 6 veckor efter barnets födelse. Om processen dras vidare eller om blödningen blev stark igen måste du snarast konsultera en födelseklinik och ha ultraljud.

Långsam involvering av postpartum (sammandragning, återhämtning) av livmodern kan indikera en inflammatorisk process. Långsam återhämtning observeras ofta om det finns fibromatösa noder i livmodern, med infantilism, bakre böjning av organet, minskad blodkoagulering och andra patologier. Om du plötsligt började blöda allvarligt - kan detta vara ett symptom på att en del av morkakan förblir inuti, i vilket fall livmodern "rengörs" på sjukhus. Förresten noterades det att livmodern samlas snabbare och återgår till det normala hos kvinnor som ammar på begäran av sina barn (i fodringsprocessen startar hormonet oxytocin processen med livmodersammandragningar); med snabb tömning av urinblåsan; när du ligger på magen (detta tillstånd fungerar inte för alla, eftersom buken väggar efter födelsen ganska mycket).

Ett farligt symptom, om utsläppet efter förlossningen har en obehaglig lukt, plus temperatur, frossa, vilket kan vara ett tecken på en allvarlig inflammatorisk process (utsläpp efter födseln är en underbar grogrund för patogener) och infektion. Ibland inträffar en sådan ansvarsfrihet efter förlossningen på grund av att "glömt" av förlossningsläkaren eller läkaren i kvinnans vagina av en bomullspinne. Det är inte nödvändigt att ignorera gul urladdning efter förlossning eller vit ostig, det senare kan indikera ett återfall av candidiasis (trast).

Det är mycket viktigt för att förebygga den inflammatoriska processen att observera personlig hygien. Det är tillrådligt att byta kuddar oftare, och postpartumskuddarna bör inte vara med dofter, eftersom det av denna anledning kan uppstå allergiska reaktioner. Medan det blödar efter förlossningen bör du inte ta ett bad, bara en dusch. Du kan tvätta dig själv med jämna mellanrum med hjälp av avkok av läkning, säkra örter, till exempel kamomill. Men med mangan måste du vara mer försiktig (mangan rekommenderas att bearbeta lederna på könsorganen efter en episiotomi), eftersom du med en hög koncentration i vatten kan få en slemförbränning.

Det är också bättre att skjuta upp sex, även om det redan finns brunt urladdning efter förlossningen och inte blodig. Sex kan utlösa kraftiga blödningar. Intima förhållanden, i princip, liksom alla starka fysiska ansträngningar, bör skjutas upp tills lochia och gynekologisk undersökning försvinner. Se till att gå till läkaren, var inte lat, han kommer också att ge dig råd om den lämpligaste metoden för preventivmedel.

Postpartum urladdning

Allmän information

Varje ung mamma är alltid orolig för vilken typ av ansvarsfrihet som ska ske efter förlossningen, om denna process är normal för henne. Särskild uppmärksamhet ägnas åt arten av utskrivningen och de läkare som observerar patienterna efter barnets födelse. I samband med den normala utvecklingen av postpartumsprocessen är frågan om hur lång tid ett sådant urladdning tar är mycket viktigt. Det är lika viktigt att kontrollera deras lukt, kvantitet och andra funktioner. Om hur många dagar blodet går efter födseln och andra funktioner i sådana sekret kommer att diskuteras i den här artikeln..

Hur är postpartum perioden

Så, postpartum-perioden börjar i det ögonblick då moderkakan föds upp. Inom medicin är det vanligt att skilja två stadier efter förlossningen:

 • tidigt stadium, varar i två timmar;
 • sent stadium, varar från 6 till 8 veckor.

Under postpartumperioden frigörs morkakan utåt, vilket är separerat från livmoderväggen. På den plats där den separerades bildas en såryta med gapande kärl i livmoderslimhinnan, från vilken blod utsöndras.

Hur mycket dras livmodern efter förlossningen? Denna process påbörjas omedelbart, och så länge livmodern samlas, strammas dess väggar och de sprängda kärlen komprimeras. Under de första 2 timmarna efter förlossningen visas måttligt utsläpp av en ljusröd färg, blodig. Utsläppshastigheten efter förlossningen i det första steget är högst 0,4 l.

Om blodförlusten ökar måste hypotonisk blödning uteslutas. Därefter måste läkaren se till att det inte finns några obemärkt brott i perineum, livmoderhalsen, vaginalväggarna hos en kvinna i förlossningen.

Efter mödan och födelsen av moderkakan är livmoderns vikt cirka 1 kg. Men efter ett visst antal dagar, när postpartumperioden upphör, återgår den till den storlek som anses vara normal, och väger cirka 70 g. För att uppnå detta tillstånd samlas livmodern, men dessa förförelser är inte så intensiva och smärtsamma som under sammandragningar. Hur länge livmodern träder samman efter förlossningen beror också på kroppens egenskaper. I det här fallet känner kvinnan endast milda kramper, som manifesteras främst när den nyfödda suger. Faktum är att med stimulering av bröstvårtorna aktiveras produktionen av hormonet oxytocin, vilket stimulerar livmodersammandragningar.

Postpartum livmoderinvolution är en process som gradvis inträffar, 6-8 veckor. efter förlossningen. Under denna tid läkar sårytan, livmoderns storlek återgår till originalet. Den första dagen efter att barnet föddes palpas kanten på kvinnans livmodern på navelnivån. Redan den fjärde dagen ligger dess botten i mitten mellan naveln och bröstet. På dag 9 är livmoderns botten 1-2 cm ovanför bröstet, det vill säga varje liv efter barnets födelse minskar livmodern med cirka 1 cm.

Hur blödningen inträffar efter förlossningen, hur länge denna process varar, kommer läkaren att berätta i detalj innan kvinnan släpps ut från modersjukhuset. Beroende på hur mycket blödning inträffar efter förlossningen, vad lukten är, mängden och färgen på utsläppet, kan läkaren bestämma om postpartumperioden är normal.

Sådana utsöndringar kallas "lohia". I dess kärna är lochia hemligheten med födelsessåret, som innehåller blodiga kroppar, slem, decidual membran, plasma, lymf. Det är mycket viktigt för väntande mödrar att veta exakt hur mycket lochia som varar efter förlossningen. Vad är lochia och hur lochia ser ut som regel förklarar läkaren innan utskrivning från sjukhuset. Kvinnor bör definitivt notera hur mycket lochia som går efter förlossningen, eftersom detta är en indikator på om processen för återhämtning av kroppen hos en ung mamma utvecklas normalt.

Arten av urladdningen vid olika tidpunkter är följande:

 • När de första två timmarna efter förlossningen är avslutade finns det rödaktig eller brunaktig urladdning, deras karaktär är måttlig. Varaktigheten för sådana sekretioner är från 5 till 7 dagar.
 • Under de första tre dagarna är urladdningsvolymen cirka 300 ml, så underkläderna bör bytas ungefär varannan timme. Blodproppar förekommer troligen i lochia, som är en variant av normen.
 • Från ca 6-7 dagar förändras sugarnas färg - de blir gulaktiga eller med en vitaktig nyans. Deras färg beror på antalet leukocyter involverade i läkning av sår efter födseln..
 • Efter 9-10 dagar börjar vattnig lochia att sticka ut, där mycket slem syns. De har en lätt skugga, blir gradvis mer knappa och efter 3-4 veckor. försvinna helt. Det är, efter en månad upphör lochia som regel att upphöra.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen

Trots att det exakta svaret är hur mycket blödning som inträffar efter förlossningen är det alltid individuellt, normalt går de i genomsnitt från 6 till 8 veckor. Trots antalet dagar efter leveransen är det viktigt att de med tiden blir mer knappa.

Hur länge utskrivningen efter förlossningen varar beror på mycket, så inte alla har samma tid. Hur länge urladdningen varar beror på kroppens fysiologi, livmoderns intensitet, leveransens egenskaper och ett antal andra punkter. Hur mycket postpartum-urladdningen varar beror också på om kvinnan utövar amning. Samtidigt är hur länge utsläppet varar efter förlossningen med blodimpregneringar en indikator på om en ung mors kropp återställs normalt.

Den faktiska frågan är hur mycket urladdningen går efter kejsarsnitt. Det bör förstås att detta är en kirurgisk operation och att kroppen återhämtar sig efter att den varar längre. Följaktligen kan varaktigheten av Lochia efter kejsarsnitt vara längre. Hur länge utflödet efter kejsarsnitt varar beror dock till stor del på hur bra operationen gick, om komplikationer utvecklas efter det. Som regel bör en sådan ansvarsfrihet ta cirka 8 veckor..

En kvinna bör varnas av utsläpp med en lukt efter kejsarsnitt, eftersom detta kan indikera utvecklingen av en inflammatorisk process. Du måste också spåra hur mycket urladdningen går för att inte missa symtomen på patologi. Vid misstankar är det bättre att konsultera en läkare.

Subinvolution av livmodern efter förlossningen

Hur exakt bestäms perioden efter förlossningen ur en fysiologisk synvinkel, bestämd av processen för livmoderkontraktion. Rätt process är separationen av slemhinnan och utloppet av blodproppar från livmoderhålet.

Livmoderinvolvering, det vill säga omvänd utveckling, är en mycket viktig fysiologisk process för en kvinna, eftersom hennes reproduktions- och menstruationsfunktioner återställs. Om livmodern träder ihop dåligt finns det ett hot om utvecklingen av purulent-septiska komplikationer.

Därför bör en kvinna besöka en läkare tio dagar efter att hon släppts ut från modersjukhuset. Specialisten utför en allmän undersökning samt en gynekologisk.

Ibland kan livmodersubinvolution diagnostiseras när återkomsten till de tidigare parametrarna är mycket långsam. Läkaren ställer denna diagnos om en mycket mjuk och lös livmoder, som är stor i storlek, palperas under denna period, och samtidigt inträffar dess sammandragning inte för hand.

För att bekräfta subinvolution efter födseln måste en specialist förskriva en ultraljudsundersökning av bäckenet. En sådan studie kommer att göra det möjligt att hitta en orsak som är ett hinder för livmoders sammandragning. Som regel talar vi om resterna av membranen eller morkakan.

Faktorer som predisponerar för manifestationen av subinvolution av livmodern:

Läkaren fattar ett individuellt beslut om huruvida det är nödvändigt att inlägga en kvinna på sjukhus. Om en ung mamma inte klagar över sin hälsa är hennes tillstånd i allmänhet tillfredsställande och det finns inga rester av membran eller efterfödelse i livmodern, föreskriver läkaren användning av uterotoniska läkemedel. Som regel är detta oxytocin, tinktur av vattenpeppar, metylergometrin.

Om främmande innehåll upptäcks i livmodern tas det bort med vakuumsug. Dessutom praktiseras ibland diffus livmodersköljning, för vilka lösningar av antibiotika eller antiseptika används.

För profylax förskrivs patienten också kortvarig användning av antibiotika - de måste användas inom 2-3 dagar.

Lohiometer

Detta tillstånd är också en komplikation efter förlossningen. Med utvecklingen av lohiometrar kvarstår lochia i livmodern. I de flesta fall manifesteras detta tillstånd den 7–9: e dagen efter barnets födelse. Följande skäl kan provocera denna komplikation:

 • hindring av nackkanalen av mekanisk natur;
 • otillräckligt aktiva livmodersammandragningar;
 • förekomsten av en mekanisk hindring i livmoderhalskanalen (blodproppar, rester av membranen, decidual membran);
 • för starka livmodern framåt.

Om det är under sträckning av fostret, och detta inträffar vid multipel graviditet, stor fosterstorlek, polyhydramnios, minskar livmoderns sammandrag. Detta händer också med långvarig eller snabb arbetskraft, discoordination av arbetskraft, spasm i nacken, kejsarsnitt.

Om lohiometern diagnostiseras i tid, har kvinnan inte tid att förvärra sitt allmänna välbefinnande, hennes hjärtfrekvens och kroppstemperatur förändras inte. I det här fallet är det enda tecknet på ett patologiskt tillstånd mycket knapp utsläpp under den period då de borde vara rikliga, eller så slutar de helt.

I detta fall utförs behandling med lohiometers efter förlossningen och kvinnans tillstånd förbättras gradvis.

Med en missad lochiometer, om läkaren palperar livmodern, noteras smärta, och han fastställer också att storleken på livmodern har ökat jämfört med föregående dag. Om lochiometern missades kan kvinnan därefter utveckla endometrit.

Därför är det viktigt att veta vad som ska vara graden av utskrivning efter förlossningen och rådfråga en läkare i tid om vissa kränkningar inträffar. Terapi är först och främst att säkerställa utloppet av Lochia från livmodern. Inledningsvis föreskriver läkaren konservativ behandling:

 • parenteral administration av papaverin eller no-shp;
 • uterotonics (oxytocin), applicering av förkylning i nedre buken.

Om en kvinna diagnostiseras med uterusinfektion utför specialisten bimanual palpation för att återföra henne till en normal position.

Om livmoderhalskanalen är igensatt gör specialisten sin försiktiga expansion med hjälp av ett finger. Ibland används specialenheter för detta ändamål - Geghar-expanderare.

Under förutsättning att alla åtgärder som beskrivits ovan inte ledde till eliminering av det patologiska tillståndet på 2-3 dagar, genomförs curettage - tömning av livmoderhålan med hjälp av verktyg. Vakuumsugning kan också användas. För att förebygga inflammatoriska processer föreskrivs en kvinna användning av antibiotika.

Hur länge efter lohia curettage varar beror på perioden då proceduren utfördes.

Postpartum endometrit

En annan komplikation som är farligare för hälsan jämfört med en lohiometer är endometrit eller uterusinflammation. Hos en gravid kvinna försvagas immuniteten, eftersom det är nödvändigt att förhindra avstötning av fosterägget, som kroppen anser vara en främmande kropp. Återställningen av immunologiskt skydd sker cirka 5-6 dagar efter barnets födelse eller 10 dagar efter buken. Det är därför alla unga mödrar har en ökad risk att utveckla inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen.

För närvarande predisponerar vissa faktorer för utvecklingen av endometrit efter förlossningen. De anges i tabellen nedan..

Under graviditet
 • manifestation av sen toxikos (efter 20 veckor);
 • multipel graviditet;
 • anemi;
 • mycket stor frukt;
 • felställning;
 • polyhydramnios;
 • inflammation i livmoderhalsen, vagina;
 • kirurgisk ingrepp för isthmisk-cervikal insufficiens;
 • infektionssjukdomar under graviditet;
 • förvärring av kroniska åkommor under graviditet;
 • låg placentation, previa;
 • förekomsten av ett hot om avbrott, särskilt permanent;
 • könsinfektioner före förlossningen;
 • placentabbrott.
Under förlossningen
 • utdragen, för tidig födsel;
 • smalt bäcken;
 • svaghet, discoordination - anomalier av förmåga krafter;
 • obstetriska förmåner under förlossningen;
 • kejsarsnitt;
 • manuell kontroll av livmoderhålan;
 • lång (från 12 timmar) utan vatten;
 • ofta (från tre) vaginala undersökningar för att fastställa den obstetriska situationen.
Är vanliga
 • förlossningsålder (upp till 18 och från 30 år);
 • endokrin patologi;
 • närvaron i historien om gynekologiska sjukdomar - inflammation, abort, fibroider osv.;
 • undernäring;
 • dåliga vanor;
 • kejsarsnittets historia;
 • extragenitala sjukdomar i en kronisk form;
 • dåliga levnadsvillkor.

Symtom på akut endometrit

 • Uppkomsten av endometritis är akut, den utvecklas 3-4 dagar efter födseln.
 • Utsläppet blir brunt, grumligt.
 • Purulent urladdning med en grönaktig nyans noteras lite senare..
 • Ett karakteristiskt symptom - utsläpp med en lukt visas efter förlossningen, medan den obehagliga lukten i postpartumutsöndringar, som regel, liknar ruttet kött.
 • Det allmänna tillståndet förvärras - temperaturen stiger till 38-39 grader, svaghet, ökad hjärtklappning, malaise noteras.
 • Resultaten av perifera blodtester indikerar en inflammatorisk process (leukocyter, ökning av ESR).

Tecken på endometrit i subakut form

Detta tillstånd, som regel, manifesterar sig efter att kvinnan hade utskrivits från modersjukhuset.

 • I det här fallet är det viktigt att notera hur många blödningar efter förlossningen - blödning kvarstår till 10-12 dagar.
 • Temperaturen stiger - ibland till feberindikatorer, ibland något.
 • Om en kvinna ignorerar varningsskyltarna blir urladdningen purulent, får en dålig lukt.

Postpartum endometritis i någon form är ett skäl till sjukhusinläggning. På ett sjukhus genomgår patienten hysteroskopi för att utesluta närvaron av membranrester, morkakor, samt blodproppar eller för att upptäcka deras närvaro. Om någon hittas tas de bort genom vakuumsugning eller curettage..

Diffus tvätt av livmoderhålan utförs också, för vilken antibiotika och antiseptika används. Åtminstone tre sådana procedurer utförs..

Vad du ska leta efter?

Därför är det viktigt att uppmärksamma vad blödning efter förlossning är, hur länge detta fenomen varar. Om vi ​​pratar om normerna för hur mycket blödning går efter förlossningen, bör lochia sluta efter cirka 3-4 veckor.

Om en kvinna inte utövar naturlig utfodring återställs den månatliga cykeln för henne - detta märks av urladdningens natur. Om efter 1-2 månader. efter förlossning blir leukocé rikligt, liknar äggvita, vilket innebär att ägglossning uppstår. Ibland märker en kvinna att perioderna är lite längre än tidigare när hon födde dem. Hur mycket menstruation går beror på kroppens egenskaper, men sådana förändringar är normala.

För närvarande är det mycket viktigt att ta hand om preventivmedel efter födseln, som du definitivt bör prata med din läkare. I det här fallet bör en handlingshandbok inte vara råd från vänner eller ett forum - ett optimalt val av preventivmedel hjälper till att göra en specialist.

Om amning praktiseras, då barnet är en månad gammal, får urladdningen karaktär som slem, inte har en obehaglig lukt. Och under hela perioden med naturlig utfodring ändrar de inte sin karaktär.

En kvinna bör dock vara uppmärksam om en gul urladdning plötsligt dyker upp två månader efter födseln, när lochiaen länge har slutförts. Särskild uppmärksamhet bör ägnas om de vita har en dålig lukt och obehag och klåda kännas i könsorganen. I detta fall ska du genast gå till läkaren.

Läkaren hjälper dig ta reda på varför det finns patologisk urladdning, varför han kommer att ta en smet för att bestämma vaginal mikroflora och sedan förskriva behandling.

Om det inte finns någon förhöjd temperatur innebär detta troligtvis att urladdningen är ett tecken på kolpit. Men om en kvinna också är orolig för temperatur, smärta i nedre del av buken, kan detta vara ett tecken på inflammation i bihögarna eller livmodern. Därför är det omöjligt att kontakta en specialist i detta fall.

Postpartum Hygiene

För att livmodern ska dras aktivt och den kommer att återgå till sin normala storlek är postpartumhygien mycket viktigt:

 • Det rekommenderas att du sover på magen så att trycket på livmodern bidrar till dess aktiva sammandragning och stimulering av utloppet av lochia.
 • Du bör omedelbart besöka toaletten så snart en kvinna känner den första trangen, eftersom en full blåsan och en trångt rektum förvärrar livmodersammandragningar.
 • Det är viktigt att byta packningen varannan timme, eftersom lochia är ett lämpligt medium för förökning av patogena bakterier, vilket sedan leder till infektion.
 • Du kan inte kategoriskt använda tamponger just nu..
 • Varje dag måste du tvätta dig själv minst två gånger med kokt vatten eller en svag lösning av kaliumpermanganat.
 • Det är värt att öva gratis matning, applicera barnet på bröstet på begäran, eftersom vid stimulering av bröstvårtorna syntetiseras oxytocin.

Utbildning: examen från Rivne State Basic Medical College med examen i farmaci. Hon tog examen från Vinnitsa State Medical University. M. Pirogov och en praktik baserad på den.

Arbetslivserfarenhet: Från 2003 till 2013 - arbetat som apotekare och chef för en apotekskiosk. Hon fick brev och distinktioner för många års samvetsgrannhet. Artiklar om medicinska ämnen publicerades i lokala publikationer (tidningar) och på olika internetportaler.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Färgen på urladdningen efter förlossningen och hur länge den varar

Det tredje fasen av arbetet är processen för avstötning av morkaken, som är fäst vid livmodern i livmodern och växer in i kärlen. Efter separering av morkaken kvarstår ett sår med gapande kärl som blöder rikligt. Dessa kärl är stängda endast om livmodern är tillräckligt kraftfull och sammandras regelbundet: sedan komprimerar musklerna effektivt kärlen och stoppar blödningen.

En viss tid måste passera för återställande av den vaskulära väggen, och under denna period visas specifika postpartumutsöndringar, nästan helt bestående av blod, som kallas "lochia".

Vilken ansvarsfrihet efter förlossningen anses vara normal?

Blodigt utflöde (lochia) som uppträder efter förlossningen är ett helt normalt tillstånd som återspeglar hälsosamma fysiologiska processer. På den plats där moderkakan befann sig frigörs konstant blod och epitelet avvisas, och tills såret i livmodern läker kan utflödet med blod betraktas som ett naturligt symptom.

Man utesluter emellertid inte möjligheten att patologiskt utflöde efter förlossning, vilket en kvinna lätt kan ta för lochia, uteslutas. I detta avseende är det värt att känna till de kriterier som skiljer normalt utsläpp från patologiska:

 • Kvantitet: omedelbart efter födseln är utsläppet rikligt, upp till 300-400 ml per dag. Från 3-5 dagar minskar antalet gradvis, och om detta mönster bryts kan vi tänka på den smärtsamma karaktären av dessa förändringar.
 • Lochia är luktfri (den första dagen kan en svag lukt av blod kännas, som snabbt försvinner). Utseendet på smidig, söt, syrlig lukt, lukten av ruttna fiskar etc. - en garanterad signal om att en kvinna har en sjukdom.
 • Normal urladdning orsakar inte obehag och irriterar inte slemhinnorna..
 • Förändringen av urladdningen är av strikt iscensatt karaktär: under de första 1-2 dagarna är urladdningen ljusröd och mycket riklig; fram till slutet av den första veckan blir de knappa och mörknar lite, och resten av tiden är slingorna brunaktiga "slag".

Alla andra alternativ för utskrivning efter förlossning kan vara ett tecken på sjukdomen, så det är mycket viktigt att veta de viktigaste skillnaderna mellan normal lochia från patologisk urladdning. Du måste betala ordentlig tid för att övervaka din hälsa under förlossningen: det kan rädda dig från extremt negativa konsekvenser..

När normal urladdning ska försvinna?

Normalt försvinner lochierna i slutet av den första månaden efter födseln, högst en och en halv månad. Naturligtvis är detta mycket individuellt, och de normala villkoren för försvinnandet av sekret för varje kvinna är olika (ja, begreppet "norm" i detta avseende är mycket varierande!).

Samtidigt finns det medelvärden som täcker nästan alla kvinnor: detta är ändå en period på 1-1,5 månader.

Dynamiken i förändringar i arten av utskrivning efter förlossning kan representeras i fem stadier och ordna dem i kronologisk ordning:

 • Ljusröd urladdning, som nästan helt består av oförändrat, "färskt" blod. Dessa sekret är rikliga (jämförbart mer blod släpps än med den mest tunga menstruationen): även specialkuddar måste bytas minst fyra gånger på 12 timmar. Detta steg tar ungefär 2-3 dagar (mindre ofta - upp till 4 dagar).
 • En liten mängd röd urladdning (upp till 7-8 dagar) - sådana lochia orsakar inte längre mycket oro, men kräver fortfarande användning av postpartumkuddar.
 • Efter 7 dagar blir urladdningen knapp, mörkröd eller brun..
 • Tilldelningsperioden för sugande slutar med det faktum att de blir mindre varje dag: I slutändan "smetar" blodet en hel del, och försvinner sedan helt.
innehåll ↑

Patologisk urladdning: när du behöver gå till läkaren?

Vad som kan förändras i urladdningens natur, så att de kan kallas patologiskt, har sagts ovan. Och här är varför detta kan hända?

Om lochia slutar för tidigt (före 4-5 veckor), kan detta indikera livmoderkramp och stängning av livmoderhalskanalen. Det är mycket viktigt att förstå att det inte finns något bra i detta! Det avvisade epitelet och blodet samlas i livmoderhålet utan en väg ut - detta skapar ideala förutsättningar för multiplikation av olika patogena mikroorganismer.

Ett annat alternativ är tvärtom långvarig ansvarsfrihet. Anledningen till detta kan vara:

 • Ofullständig avstötning av moderkakan och kvarhållning av någon del av den i livmoderhålet.
 • Godartade och maligna neoplasmer i livmodern och bilagorna.
 • Blodkoagulationssjukdomar med en tendens till blödning.
 • Förändringar i livmoderns position, främst dess avböjning tillbaka.

Om lochia aldrig har förändrat sin färg (inom en månad är det starkt rött), eller om den röda urladdningen visas igen efter att de försvunnit, bör du tänka på blödning i livmodern.

Livmoderblödning, oavsett vad det är, är ett farligt tillstånd. Funktioner i väggarna i livmodern och blodkärlen leder till massiva blödningar: i vissa fall släpps så mycket blod att en kvinna dör av blodförlust (såvida hon naturligtvis inte lagts in på intensivvården och hon inte överfördes med blodprodukter).

Du måste komma ihåg att menstruationen inte visas omedelbart efter förlossningen, och om ditt barn ammas kommer det inte att finnas någon menstruation förrän det ögonblick du slutar mata. Detta är den så kallade "laktational amenorrhea".

Om du inte har slutat amma, och menstruationen redan har dykt upp, är det troligtvis någon form av blödning. Kontakta din gynekolog för en undersökning: i en sådan situation är det nödvändigt att fastställa orsaken till fläcken och genomgå behandling.

Vilka utsöndringar kallas inflammatoriska?

Övervaka noggrant hur urladdningen förändras efter förlossningen. Det rekommenderas att använda packningar som är luktlösa - det hjälper dig mycket att observera.

Vad betyder en förändring i lukten av lochia? Troligtvis är det en infektion. Beroende på vilken flora som påverkar livmoderns slemhinnor kommer lukten att variera: från en söt fräsch till lukten av ruttna fiskar.

Det är mer urladdning under inflammation. Även om lochia nästan har slutat kan volymen öka igen. Samtidigt förändras också urladdningens konsistens: de kan vara antingen flytande eller tätare..

Det finns andra tecken på att det finns inflammatoriska processer i livmoderhålan eller i bilagorna. Först och främst är detta smärtsyndromet som åtföljer inflammation: smärta är som regel lokaliserad i nedre del av buken och kan stråla (spridas) till regionen i nedre delen av ryggen, höfter, etc..

Inte mindre viktiga är de allmänna symtomen, som tillsammans med sekretioner och smärta indikerar en inflammatorisk sjukdom. Dessa är de så kallade "allmänna förgiftningstecken": huvudvärk, svaghet, dåsighet. Kroppstemperaturen stiger, vilket inte är typiskt för icke-inflammatoriska förändringar i de kvinnliga könsorganen.

I kölvattnet. Postpartum urladdning

Utsläpp efter förlossning. Postpartum blödning. Menstruation

Inom några veckor efter födseln, medan livmodslemhinnan (endometrium) återställs, behåller den unga modern sekret från könsorganen. Vilka är dessa sekret och i vilket fall kan de bli ett tecken på problem?

Utskrift av postpartum från könsorganen hos en kvinna kallas lochia. Deras antal minskar med tiden på grund av gradvis läkning av sårytan, som bildas i endometriumet efter separering av morkaken.

Lochia består av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar, blodplättar), plasma, svettning från sårytan i livmodern, döende epitel foder i livmodern och slem från livmoderhalsen. Med tiden förändras Lochias sammansättning, så deras färg förändras. Lochia beskaffenhet bör motsvara dagarna efter postpartum perioden. Under de första dagarna efter förlossningen (4-5 dagar efter födseln genom den naturliga födelsekanalen och 7-8 dagar efter kejsarsnittet) ligger kvinnan på mammalägehuset i postpartum under övervakning av medicinsk personal. Men efter att kvinnan släppts hem kontrollerar hon själv sitt tillstånd och hennes uppgift är att se en läkare vid behov. Mängden och arten av urladdningen kan säga mycket, och det är viktigt att märka oroande symtom i tid.

Utskrift efter födseln i födelseblocket

De första 2 timmarna efter födseln är kvinnan i moderskapsenheten - i samma låda där förlossningen ägde rum, eller på en gurney i korridoren.

Tja, om utsläppet omedelbart efter förlossningen är blodigt, ganska rikligt, utgör 0,5% av kroppsvikt, men inte mer än 400 ml, leder inte till brott mot det allmänna tillståndet.

För att förhindra blödning efter födseln töms urinblåsan omedelbart efter födseln (urin avlägsnas via en kateter), is placeras på nedre del av buken. Samtidigt injiceras läkemedel som minskar livmoderns muskler (Oxytocin eller Metilegrometril) intravenöst. Genom sammandragning blockerar livmodern de öppna blodkärlen på platsen för fästningen av morkaken, vilket förhindrar blodförlust.

Notera! Under de första två timmarna efter födseln är kvinnan på föräldraavdelningen under övervakning av medicinsk personal, eftersom denna period är farlig på grund av förekomsten av så kallade hypotoniska blödningar i livmodern, vilket orsakas av en kränkning av livmoderns kontraktila funktion och avslappnande muskler. Om du känner att blödningen är för överdriven (fodersblöjan är våt, lakan är våt) ska du genast berätta för någon från läkarpersonalen. Det är viktigt att veta att kvinnan samtidigt inte upplever smärta, men blödning leder snabbt till svaghet, yrsel.

Under de första två timmarna kan blödningar från tårar i födelsekanalens vävnader också inträffa om de inte har suturerats, så det är viktigt att läkaren noggrant undersöker slidan och livmoderhalsen efter födseln. Om en viss lucka inte var helt stängd kan ett hematom (en begränsad ansamling av flytande blod i vävnaderna) i perineum eller vagina uppstå. En kvinna kan uppleva en känsla av fullhet i perineum. I det här fallet är det nödvändigt att öppna hematom och sätta tillbaka luckan. Denna operation utförs under intravenös anestesi..

Om de första 2 timmarna efter födseln (tidig postpartumperiod) gick bra överförs kvinnan till postpartumavdelningen.

Postpartum urladdning

Det är bra om lochia är blodiga i de första 2-3 dagarna, de är ganska rikliga (cirka 300 ml under de första 3 dagarna): fodret eller blöjan är helt fylld inom 1-2 timmar, lochia kan koaguleras, ha en mogen lukt som menstruationsflöde. Sedan minskar antalet sugande, de får en mörkröd färg med en brun nyans. Ökade sekret under rörelse är normalt. På förlossningsavdelningen gör läkaren en daglig promenad där bland annat indikatorer på en kvinnas tillstånd bedömer arten och mängden utsläpp - för detta tittar han på utsläppet på en foderblöja eller -kudde. På ett antal modersjukhus insisterar de på att använda blöjor, eftersom det är lättare för läkaren att bedöma urladdningens art. Vanligtvis klargör läkaren kvinnans antal ansvarsfrihet under dagen. Under de första 2-3 dagarna kan dessutom utsläpp uppträda under palpation av läkarens buk.

För att förebygga blödning av postpartum är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Töm urinblåsan i tid. Den första dagen måste du gå på toaletten minst var tredje timme, även om du inte känner lust att urinera. En överfylld urinblåsan stör den normala uterinens sammandragningar..
 • Ammas på begäran. Under utfodring minskas livmodern, eftersom irritationen i bröstvårtorna orsakar frisättning av oxytocin - ett hormon som produceras i hypofysen - den endokrina körteln som finns i hjärnan. Oxytocin har en kontraherande effekt på livmodern. Samtidigt kan en kvinna känna krampande smärta i nedre buken (hos flera barn är de starkare). Matningen ökar.
 • Ligg på magen. Detta är inte bara förhindrande av blödning, utan förhindrar också förseningar i utsöndringar i livmoderhålet. Efter graviditet och förlossning försvagas tonen i bukväggen, så att livmodern kan avvika bakåt, vilket stör störningen av utsöndringar, och i läget på buken närmar livmodern den främre bukväggen, vinkeln mellan livmodern och livmoderhalsen elimineras, utflödet av utsöndringar förbättras.
 • 3-4 gånger om dagen för att sätta en isbubbla på nedre del av buken - denna åtgärd hjälper till att förbättra sammandragningen av musklerna i livmodern, livmoderkärlen.

För kvinnor i vilka livmodern växte ut under graviditeten (hos gravida kvinnor med ett stort foster, för flera graviditeter, hos flera kvinnor), såväl som för de som hade förlossning med komplikationer (svag arbetskraft, manuell separering av morkaken, tidig hypotonisk blödning) i postpartum Oxytocin förskrivs intramuskulärt i 2-3 dagar, så att livmodern samverkar väl.

Notera! Om antalet utsöndringar har ökat dramatiskt, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom det finns en risk för sen blödning efter födseln (senblödningar i blommorna inkluderar de blödningar som inträffade 2 eller fler timmar efter förlossningen). Deras skäl kan vara olika.

Blödning kan vara en följd av förseningen av delar av morkakan om den inte diagnostiserades i tid (under de första 2 timmarna efter födseln). Sådan blödning kan uppstå de första dagarna eller till och med veckorna efter födseln. Andelen morkakor i livmodern kan upptäckas genom vaginal undersökning (om den är belägen nära den inre svalg och livmoderhalskanalen passeras) eller med ultraljud. I detta fall avlägsnas fraktionen av moderkakan från livmodern under intravenös anestesi. Parallellt genomförs infusionsterapi (intravenöst dropp av vätskor), vars volym beror på graden av blodförlust, och antibakteriell terapi för att förebygga infektiösa komplikationer.

I 0,2-0,3% av fallen orsakas blödning av störningar i blodkoagulationssystemet. Orsakerna till dessa störningar kan vara olika blodsjukdomar. Sådan blödning är den svåraste att korrigera, därför är förebyggande behandling, som startades redan före förlossningen, mycket viktig. Vanligtvis är en kvinna medveten om att hon har dessa störningar före graviditeten.

Oftast förekommer hypotonisk blödning förknippad med otillräcklig sammandragning av livmoderns muskler. I detta fall är blödningen ganska riklig, smärtfri. För att eliminera hypotonisk blödning införs reducerande läkemedel, blodförlust kompletteras med intravenösa vätskor, och vid svår blödning, blodprodukter (plasma, röda blodkroppar). Vid behov operation.

När du stoppar urladdningen bör du också rådfråga en läkare. En komplikation av postpartum-perioden, kännetecknad av en ansamling av lochia i livmoderhålet, kallas en lochiometer. Denna komplikation uppstår på grund av sträckning av livmodern och dess bakre böj. Om inte lochiometern elimineras i tid kan endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) uppstå eftersom postpartumutsöndringar är ett näringsmedium för patogener. Behandlingen består av ordinerande uterin-kontraherande medel (oxytocin). I detta fall är det nödvändigt att eliminera livmoderhalscasm, för vilken No-shpu administreras 20 minuter innan Oxytocin.

Postpartum urladdning hemma

Det är bra om postpartum-urladdning varar i 6-8 veckor (det är hur mycket tid som krävs för den omvända utvecklingen av livmodern efter graviditet och förlossning). Deras totala antal under denna tid är 500-1500 ml.

Under den första veckan efter födseln är utsläppet jämförbart med normal menstruation, bara de är mer omfattande och kan innehålla koagler. Varje dag minskar urladdningen. Gradvis blir de gulaktiga på grund av den stora mängden slem, kan blandas med blod. Ungefär den fjärde veckan observeras knappa, "fläckande" utsläpp, och i slutet av 6-8: e veckan är de redan samma som före graviditeten.

Hos kvinnor som ammar stoppar postpartum-urladdningen snabbare eftersom hela processen för omvänd utveckling av livmodern går snabbare. Till en början kan det vara trånga smärta i nedre del av buken när du matar, men inom några dagar försvinner de.

Hos kvinnor som har haft kejsarsnitt sker allt långsammare, eftersom det på grund av närvaron av en sutur i livmodern minskar.

Reglerna för hygien under postpartum perioden. Att följa enkla hygienregler hjälper till att undvika smittsamma komplikationer. Från de allra första dagarna av postpartumperioden finns en varierad mikrobiell flora i lochia, som, när multiplicerat, kan orsaka en inflammatorisk process. Därför är det viktigt att lochia inte dröjer sig i livmoderhålet och i slidan..

Under hela perioden, medan tilldelningen fortsätter, måste du använda kuddar eller underkläderblöjor. Packningar måste bytas minst var tredje timme. Det är bättre att använda packningar med en mjuk yta än med en maskyta, eftersom urladdningens natur är bättre synlig på dem. Packningar med dofter rekommenderas inte - när du använder dem ökar risken för allergiska reaktioner. När du ljuger är det bättre att använda blöjor under sätet för att inte hindra tilldelningen av lochia. Du kan sätta en blöja så att urladdningen kommer ut fritt, men inte fläckar tvätten. Tamponger kan inte användas, eftersom de förhindrar avlägsnande av sekret från vagina, istället absorberar dem, vilket kan orsaka tillväxt av mikroorganismer och provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Flera gånger om dagen måste du tvätta dig själv (efter varje besök på toaletten). Varje dag måste du duscha. Könsorganen måste tvättas utanför, men inte inuti, i riktning från fram till bak. Av samma skäl rekommenderas det inte att bada..

Vid kraftig fysisk ansträngning kan urladdningsvolymen öka, så lyft inte något tungt.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är individuell. Efter förlossningen produceras hormonet prolaktin i en kvinnas kropp, vilket stimulerar produktionen av mjölk i den kvinnliga kroppen. Det hämmar bildandet av hormoner i äggstockarna och förhindrar därför ägglossning.

Om barnet ammas, kommer hans mammas regelbundna menstruationscykel att återhämta sig 5-6 månader efter födseln och kan komma att återhämta sig även efter att amningen upphör. Innan detta kan det hända att menstruationen inte inträffar alls, eller de kan komma från tid till annan. Med konstgjord utfodring (barnet får endast mjölkblandningen) återställs menstruationen som regel den 2-3: e månaden efter förlossningen.

Uppmärksam inställning till arten av postpartum urladdning och till andra indikatorer för den framgångsrika förloppet under postpartum perioden hjälper en kvinna att undvika många komplikationer. Det är viktigt att följa alla hygienregler och läkares rekommendationer..

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att gå på toaletten med en tampong inuti

Kan urinen komma på en vattpinneTamponger är vanligtvis gjorda av bomullsmaterial, de absorberar menstruationsflödet väl och anpassar sig perfekt till en kvinnas kropp....

Vad är klimakteriet hos kvinnor? Definition, symtom, i vilken ålder börjar?

Människokroppen är en unik mekanism där läkare och forskare inte har kommit fram till det ännu. Bokstavligen ett halvt sekel sedan täcktes den kvinnliga kroppen och några av dess derivat i en slöja av hemligheter och frågor....

Varför finns det månatliga perioder två gånger i månaden??

Menstruation är en period som börjar från den första dagen då menstruationsflödet börjar och fram till den första dagen på nästa dag. Som regel har menstruationscykeln en viss varaktighet för varje kvinna och den upprepas varje månad, mängden utsöndrat menstruationsblod förändras inte....