Månadsvis efter förlossningen

Intim

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Varje kvinna vet om detta. I kroppen inträffar hormonella förändringar som bidrar till utvecklingen och tillväxten av det framtida barnet. Aktivt producerad progesteron - ett graviditetshormon. Det är han som är ansvarig för barnets normala uppfödning.

Och efter 9 månader inträffar förlossning. I en kvinnas kropp är hormonell omstrukturering igen. Men bara den här gången såg naturen till att ett annat hormon, prolaktin, producerades aktivt. Hos folket är det vanligt att kalla det "mjölkhormon" eftersom det är prolaktin som stimulerar produktionen av mjölk. Samtidigt hämmar detta hormon produktionen av hormoner i äggstocken. Följaktligen kan ägget inte mogna, vilket innebär att det inte finns något att lämna äggstocken (det finns ingen ägglossning). Som ett resultat inträffar menstruationen inte igen. Och detta tillstånd kommer att pågå tills progesteron aktivt "fungerar", det vill säga mjölk produceras. Amning fortsätter tills en kvinna ammar sitt barn.

Hur idealiskt är allt harmoniskt. För bara några år sedan är det exakt vad som hände med varje kvinna. Våra mormödrar och mormödrar ammar lugnt sina barn i upp till tre år och glömde helt irriterande menstruation. Idag finns det flera regler. Menstruationens början efter förlossningen är just det som har flera alternativ, och var och en av dem är "normal".

När börjar perioderna efter förlossningen?

Baserat på ovanstående är det lätt att gissa att menstruationens början efter förlossningen beror på amning. För att prolaktin ska kunna produceras aktivt måste en kvinna amma sitt barn när som helst på dagen eller natten (på begäran). Ju oftare, desto bättre. Endast i detta fall förekommer inte menstruation. Men så snart amningen minskar minskar prolaktinproduktionen, vilket innebär att menstruationen återställs igen.

Och nu om regler och tidsfrister. Nyligen, som redan nämnts, finns det många "normala" termer. Detta beror på att varje kvinnas kropp är individuell, och dessutom bryter moderna "teknologier" (hormonella läkemedel för preventivmedel, läkemedelsleverans) ibland vad Mother Nature avsåg och etablerade.

Tidig och sen början av menstruationen

Tidigt kallas menstruationens början 6-7 veckor efter födseln. Men det är inte en patologi. Troligtvis kommer menstruationen att återhämta sig så tidigt hos de kvinnor som av någon anledning vägrade att amma. Eller mata barnet blandat. I det senare fallet visas den första menstruationen 2-3 månader efter födseln.

Många kvinnor tror att ansvarsfrihet är menstruation. Men detta yttrande är felaktigt. Utskrift av postpartum från livmodern kallas lochia. De förekommer på grund av det faktum att när moderkakan är separerad från livmoderns väggar, bildas ett sår på samma väggar, som blöder flera veckor efter leveransen. Under de tidiga dagarna är lochierna ljusröd i färg, ganska rikligt och kan ha koagler, då blir de bruna och mindre rikliga, och i slutet av sjätte veckan försvinner de helt..

Ibland förekommer menstruation inte ett helt år eller mer. Om barnet samtidigt ammar helt, finns det ingen anledning till oro.

Arten av menstruation efter förlossning

Det tros att menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter de första 2-3 perioderna och kommer att bli regelbunden. Om detta inte händer, kontakta din gynekolog. Orsaken till oregelbundna postpartumperioder kan vara inflammatoriska processer i de inre könsorganen, endometrios, tumörer i livmodern och äggstockarna och många andra patologier. Anledningen till menstruationens "icke-förekomst" kan också upprepas graviditet, eftersom amning inte är en preventivmetod..

Vanligtvis är den första menstruationen efter förlossningen riklig. Detta fenomen är mycket naturligt och normalt om menstruationen inte varar mer än en vecka. Men om en sådan period åtföljs av yrsel, svaghet, snabb hjärtslag, bör du rådfråga en läkare.

Efter förlossningen är en förändring i menstruationscykelns varaktighet och menstruationens varaktighet (blodutladdning) möjlig. Den normala menstruationscykeln är från 21 till 35 dagar, urladdningsperioden är inte mer än 5 dagar och inte mindre än 3. Varje avvikelse är ett tillfälle att konsultera en läkare. Menstruationen ska inte vara lång och riklig, inte heller kort och liten. För långa perioder kan indikera livmoderfibroider.

Många kvinnor är intresserade av om menstruationens ömhet kommer att förändras efter förlossningen. Allt individuellt och i denna fråga. När allt kommer omkring kan smärta under menstruationen orsakas av olika faktorer. Till exempel, om smärtsamma upplevelser uppstod på grund av böjningen av livmodern, kommer troligen smärtan att avta efter förlossningen, eftersom livmodern får en normal position tack vare födelseprocessen. Det finns emellertid andra orsaker till smärtsamma perioder: inflammatoriska processer efter förlossning, svår sammandragning av väggarna i livmodern, allmän omogenhet i kroppen, inflammation i livmodern och bihang..

Om smärta under menstruationen efter förlossningen kan upphöra, är det nästan omöjligt att bli av med premenstruellt syndrom. Fram till idag har orsakerna till PMS inte förstås fullt ut, även om det finns många olika versioner. Emellertid är symtomen hos varje kvinna desamma: irritabilitet, dåligt humör, tårar, ömhet och svullnad i bröstet, viss svullnad, smärta i lederna och nedre delen av ryggen, huvudvärk, sömnlöshet och mer. Åtminstone ett av tecken på PMS observeras före nästan varje period.

Personlig hygien

Användning av tamponger och vanliga dynor (med absorberande nät) är endast möjliga efter fullständig återställande av menstruationscykeln. I inga fall ska du använda dessa medel omedelbart efter förlossningen med lochia. Tamponger stör det fria utflödet av blod, vilket är oerhört viktigt under postpartum-perioden. Men nätet på kuddarna kan irritera den skadade slemhinnan, särskilt om kvinnan har suturer efter födseln. Med lochia rekommenderas emellertid en ofta toalett med yttre könsorgan utan "intima" geler. Du kan använda babytvål. Packningar ska väljas med en slät yta och ersättas var 3-4: e timme. Under Lochia-perioden är oskyddat kön också oacceptabelt för att undvika möjliga infektioner i den öppna livmodern. Läkare rekommenderar att man överlåter sex alls inom 6 veckor efter att man födde.

Sammanfatta resultaten av menstruation efter förlossning, låt oss återigen uppmärksamma när du omedelbart ska kontakta en läkare:

 • menstruation inträffar inte inom 2 månader efter avslutad amning;
 • för rikligt och långvarigt utflöde av blod (mer än sju dagar, blodförlust är mer än 150 ml.);
 • närvaron av stora blodproppar i blodet, en ljusröd färg på utsöndringar;
 • smärta i livmodern;
 • utsläpp med en obehaglig skarp lukt;
 • allmän försämring, särskilt med menstruation.

Kom också ihåg att återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen också beror på många andra faktorer: kvinnans psykologiska tillstånd, underordnad vila, stress, överansträngning, ohälsosam kost, närvaron av födselskada och det allmänna hälsotillståndet efter förlossningen. Allt detta på ett eller annat sätt påverkar återställningen av "kritiska dagar". Men den framtida hälsan hos en ung mamma beror på hur menstruationen återupptas.

Oregelbunden menstruation efter förlossningen under amning

Hormonförändringar som inträffar under graviditet och förlossning i en kvinnas kropp påverkar arbetet i alla organ och system, särskilt de som är ansvariga för reproduktion. Oregelbundna perioder efter förlossning, liksom deras frånvaro, är ett naturligt fenomen som manifesterar sig annorlunda hos varje mamma.

Förändringar i kroppen efter förlossningen

Omedelbart efter slutet av förlossningen börjar kvinnan processen för återställande av reproduktionsorgan: livmoderhalsen, inre svelget, födelsekanalen - alla organ återgår till det tillstånd de var innan graviditeten.

Att inrätta en menstruationscykel - en viktig indikator på kvinnors hälsa - beror på sådana faktorer:

 • hormonell bakgrund;
 • en kvinnas psyko-emotionella tillstånd;
 • efterlevnad av sömn och vakenhet;
 • kroppens fysiologiska egenskaper;
 • ärftlighet;
 • komplikationer under förlossningen;
 • näringens natur och volym;
 • ammar eller använder blandningar.

Ofta konstaterar kvinnor att efter förlossningen förändras menstruationens frekvens och natur. Möjliga avvikelser från normen ges i tabellen:

KarakteristiskPrestanda är OKPostpartum status
Varaktighet3 till 7 dagarMindre än 3 dagar och mer än en vecka
Blod volymMinst 50 ml, men inte mer än 150 ml per dagSmå eller för tung urladdning
CykellängdFrån 21 till 34–35 dagarMindre än 3 veckor och mer än 40 dagar
Tillståndet före cykelstartNormal hälsa, stabil känslomässig bakgrundUtseendet av premenstruellt syndrom (humörsvängningar, yrsel, illamående)
Smärtsamma upplevelserÄr frånvarandeManifest med varierande intensitet

Den oregelbundna menstruationscykeln efter förlossning och ovanstående tecken på avvikelse från normen passerar oberoende inom 8-10 veckor efter det att den nyfödda uppträder. Om detta inte händer, bör kvinnan genast söka råd hos en gynekolog.

Varför förseningar uppstår

De vanligaste orsakerna till att oregelbundna perioder ges efter förlossningen är följande:

 • dysfunktion i det endokrina systemet, som manifesterar sig i form av en minskning av sekretionen av hormonet östrogen;
 • sjukdomar i reproduktionsorganen (polycystisk äggstock) och inflammatoriska processer;
 • en konsekvens av en akut infektionssjukdom;
 • tumör i äggstockarna eller livmodern;
 • överarbete av kroppen, vitaminbrist;
 • postpartum hypofysinfarkt, som upphör att ge signaler om frisättning av de nödvändiga hormonerna;
 • ny graviditet;
 • ofta födsel;
 • utdragen postpartum depression.

Att ändra menstruationens varaktighet är ett tecken på dysfunktion vid normal funktion av en kvinnas reproduktionssystem. En möjlig orsak är livmoderfibrer eller endometrios. En ökning eller minskning av volymen av menstruationsblod tillskrivs också symtomen på könsinflammation.

Menstruationscykel under amning

Oregelbundna perioder efter födseln under amningen är förknippade med produktionen av prolaktin av den kvinnliga kroppen. Huvudfunktionen med detta hormon är att påverka mjölkproduktionen och säkerställa normal amning. Men det undertrycker äggstocksfunktionen genom att blockera äggmognad..

På grund av det höga halten prolaktin bygger inte livmodern upp endometriumet, ägglossning inträffar inte. Av naturen är den tänkt så att den kvinnliga kroppen, utmattad av graviditet och förlossning, återfår sin funktionalitet.

Normalt faller oregelbundna perioder efter förlossning under amning inom den vanliga frekvensen omedelbart efter upphörandet av barnets fästning i bröstkörtlarna.

Regulariteten i cykeln när du matar blandningen

När en kvinna, styrd av sina egna överväganden, överför omedelbart den nyfödda till blandningen, återställs menstruationen i genomsnitt efter 7 veckor. Om båda matningsmetoderna kombineras - naturliga och konstgjorda, kommer den första menstruationen på fem månader.

Perinatala komplikationer (sepsis, blödning) påverkar långvarig återhämtning, men födelsevägen (naturlig födelse eller kejsarsnitt) påverkar inte menstruationen.

Oregelbundna perioder efter förlossning med konstgjord utfodring bör fastställas inom normen 3 månader efter deras återhämtning. Om cykeln fortfarande bryts efter den tredje menstruationen är detta en signal om förekomsten av sjukdomar.

En gynekolog bör också konsulteras omedelbart om en kvinna har följande symtom:

 • en försening på mer än 5 månader utan objektiva skäl;
 • en period på mer än 8 dagar;
 • kraftig blödning, åtföljd av svår smärta i nedre buken;
 • blodkoagulation inträffar under menstruationen;
 • fysiologisk eller blodutflöde från slidan har en ovanlig lukt eller färg.

Nyanserna av att återställa menstruationen

Menstruationscykeln hos en kvinna efter förlossningen förändras och liknar inte längre den som hon hade innan graviditeten. I detta avseende måste du överväga några nyanser:

 1. Du behöver inte ta p-piller förrän frekvensen och regelbunden utsläpp.
 2. Förändringar i humör, nervositet och ångest under menstruationen - ett normalt fenomen förknippat med hormonella fluktuationer.
 3. Upprepad graviditet utan menstruation med amning är osannolikt, men möjligt. I det här fallet kan en kvinna bara välja en sak: föda ett barn eller fortsätta amma.
 4. Att följa principerna för en balanserad diet är nyckeln till en snabb återhämtningscykel.
 5. Träning är önskvärt, men inte för aktivt. Tung övning utlöser blödning.
 6. Du kan ta hormonella läkemedel för att normalisera din period endast som föreskrivs av gynekolog och endokrinolog.

Återställningen av cykeln och den regelbundna menstruationsfrekvensen är en signal om den kvinnliga kroppen att den är redo för en ny graviditet. Det finns inget behov av att skynda på menstruationens återkomst, kroppen själv kommer att återställa sina reproduktionsfunktioner. Alarmerande symtom kan dock inte ignoreras; ju tidigare en kvinna konsulterar en läkare, desto högre är sannolikheten för en fullständig återhämtning.

Varför är oregelbundna perioder efter förlossningen?

Postpartum-perioden är fyrtiotvå dagar. Omedelbart efter födseln utvecklar en kvinna blodigt utflöde. De varierar i färg och konsistens. Som regel får de till en början en ljusröd nyans, men mängden blod som utsöndras minskar dag för dag, och i slutet av veckan från den dag det börjar blir de gulaktiga och slutar sedan helt.

Vissa kvinnor kallar en sådan urladdning menstruation Men faktiskt är de fel. Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. De varar i 2-3 veckor, men allt är rent individuellt och beror på den kvinnliga kroppens egenskaper.

Menstruation efter förlossningen - när man kan förvänta sig?

Vid vilken tid är förekomsten av menstruation tidsinställd efter förlossningen? En lång frånvaro av menstruation observeras när barnet ammar. Även om det inte finns mjölk, kommer menstruationen fortfarande inte att visas på ett tag.

De kommer att återuppta som regel 1-2 månader efter födelsen av barnet, förutsatt att kvinnan inte ammar. Ett sådant tidigt utseende beror på det faktum att med avsaknad av amning hos sådana mödrar stiger inte hormonets prolaktin i kroppen.

För mödrar som har mjölk medan de ammar är allt motsatt. Detta förklarar den sena förekomsten av regelbunden menstruation under amning..

Tiden för nästa menstruation under amningen varierar beroende på de enskilda fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen.

Menstruation, som dök upp efter födseln, förekommer oftast utan ägglossning. Mognad av follikeln som innehåller ägget inträffar, men den kommer inte ur sin kapsel. Därför sönderdelas sacken i vilken follikeln befinner sig ytterligare, vilket orsakar endometrial exfoliering, och detta i sin tur orsakar blodutsöndring.

Efter en tid återställs en kvinnas reproduktionsfunktion. Men hon bör vara mycket försiktig om nästa graviditet efter födseln är oönskad för henne, eftersom en lång frånvaro av menstruation inte utesluter möjligheten till befruktning.

Utseendet på nästa menstruation bestäms av sådana faktorer som:

 1. Förekomsten av en kronisk sjukdom;
 2. Störningar i det endokrina systemet.

Faktorer som påverkar perioden efter förlossningen

Nervsystemets hälsa undergrävs av stress under graviditeten. Men ofta hos kvinnor kan du observera en sådan förändring i det psykologiska tillståndet som postpartumdepression.

Orsaker till depression efter födseln kan inkludera:

 • Kvinnors sociala status, oro i det personliga familjelivet;
 • Sen förlossningsålder och många andra faktorer;
 • Effekten av kejsarsnitt på menstruationen.

Efter denna operation kan menstruationscykeln störa. Detta förklaras av att kejsarsnitt är förknippat med ett stort antal komplikationer än med konventionell obstetrik.

Den vanligaste komplikationen är utvecklingen av endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan). Livmodern kommer i kontakt med luften när man skär i bukhålan. Även med alla lämpliga säkerhetsåtgärder i operationssalen är det inte alls lätt att uppnå absolut sterilitet. Det är uppenbart att en naturlig process i naturlig förlossning är omöjlig. Utvecklingen av endometrit underlättas av infektion i suturen..

Förutom denna sjukdom med kejsarsnitt finns det andra komplikationer som ingår i alla bukoperationer:

 • Peritonit;
 • tromboflebit;
 • Blodförgiftning etc..

För att undvika denna typ av reaktion, genomgår alla kvinnor antibiotikabehandling efter födseln.

Oregelbundna perioder efter förlossning genom kejsarsnitt kan bero på en kränkning av processen för uterus sammandragning, vilket orsakas av närvaron av ärr.

När sådana reaktioner från kroppen på operationen inträffar, måste en kvinna nödvändigtvis dyka upp till en specialist. Han kommer att förskriva lämplig terapi och detta kommer att hjälpa till att skydda kroppen från många problem..

Postpartum-problem

Problem associerade med uppkomsten av oregelbunden menstruation efter förlossningen är ganska vanliga. De är associerade med förekomsten av förvärring av kroniska inflammatoriska sjukdomar eller med förekomsten av komplikationer under postpartum perioden.

En annan anledning till att menstruationen inte återupptas under lång tid är kvinnans psykologiska status i förlossningen.

Överträdelser med kejsarsnitt är av flera typer:

 • Som regel beror riklig urladdning under menstruationen på förekomsten av inflammatoriska processer i de inre könsorganen eller med infektion i kroppen under förlossningen. Det bör noteras att menstruationen anses riklig i händelse av att dynorna för blodutflöde håller under mindre än 4 timmar. Vid ett sådant fenomen bör en kvinna veta att mängden blod som förloras av henne inte anses vara normen, och hon bör konsultera en gynekolog så snart som möjligt, eftersom kroppen kan nå en nivå av anemi med en hög blodnivå. Det kan förekomma symtom som svår yrsel, huvudvärk, allmän svaghet och till och med medvetslöshet..
 • Det andra problemet är en mycket liten period efter förlossningen. Denna manifestation indikerar också närvaron av ett inflammatoriskt fokus i en kvinnas inre könsorgan. Det bör noteras att cykelåtervinningsprocessen fortsätter med något olika indikatorer på blodförlust, men inte till stor del.

Förekomsten av lång eller tvärtom menstruation med kort varaktighet efter förlossning indikerar också problem i gynekologi. I händelse av att menstruationen varar mer än en vecka eller mindre än två dagar, så indikerar det att kvinnans kropp misslyckas. Detta fenomen observeras ofta med endometrios eller närvaron av en godartad tumör i livmoderkaviteten, kallad myoma. Undvik i alla fall inte metoderna för traditionell medicin och ställ inte själv en diagnos. I detta fall är det bara en specialist som hjälper dig, annars blir konsekvenserna oåterkalleliga.

Postpartum - Hur är återhämtning?

Regelbundna perioder efter förlossning kan upprättas omedelbart, men detta är snarare ett sällsynt fall. Oftast uppnås menstruationens regelbundenhet 4-5 månader efter den första regeln. Om en kvinnas menstruation efter denna period är oregelbunden igen, bör hon omedelbart kontakta en gynekolog.

Ibland kan en försening i menstruationen åtföljas av ytterligare riklig utsläpp av blod under menstruationen. Detta händer med en kränkning av den hormonella bakgrunden hos kvinnan i förlossningen. Oftare förekommer en sådan komplikation hos kvinnor vars graviditet under den andra delen av graviditeten var ogynnsam och själva födelsen var svår.

Det bör noteras sådana fenomen som:

 • blödning
 • svullnad;
 • ökning av blodtrycket;
 • konvulsioner.

Kvinnor som upplever liknande komplikationer under graviditeten bör övervakas av en gynekolog..

För att dra slutsatsen från allt ovanstående bör det noteras att varje kvinna som har oregelbundna perioder bör observeras av en läkare. Du får inte i något fall engagera dig i självhelande.

För att återställa födelsefunktionen efter förlossningen bör ett antal regler följas:

 • Planera klart arbetssätt och vila;
 • Var uppmärksam på hela sömnens varaktighet;
 • Ta ofta promenader i frisk luft;
 • Balansera din diet. Inkludera fler livsmedel som innehåller vitaminer. Menyn ska innehålla kött- och fiskrätter, spannmål.

Att följa dessa rekommendationer hjälper den kvinnliga kroppen att gå igenom processen för optimal återhämtning efter födseln.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Menstruation efter förlossning: återupptagande, frånvaro, överträdelse

Det är känt att en kvinnas kropp efter födseln behöver lite tid för att normalisera de organ och system som genomgick förändringar under graviditet och förlossning. Detta tar vanligtvis 6-8 veckor. Undantaget är bröstkörtlarna och det hormonella systemet: för att återställa dem krävs mer tid. Det är med hormonella förändringar som återställningen av menstruationscykeln är associerad. Denna komplexa process förtjänar en detaljerad diskussion..

En liten utflykt till fysiologi

Omedelbart efter födseln sjunker nivån av proteiner som produceras av moderkakan och reglerar många metaboliska processer i kroppen av den förväntade modernen kraftigt. Särskilda delar av hjärnan - hypothalamus och hypofysen - är en slags "ledare" av de endokrina körtlarna. De reglerar aktiviteten hos olika endokrina körtlar - sköldkörteln, binjurarna, äggstockarna hos kvinnor och testiklarna hos män. Under postpartumperioden producerar det endokrina systemet, i synnerhet hypofysen, hormonet prolaktin, som ibland kallas "mjölkhormonet", eftersom det stimulerar bildandet av mjölk hos kvinnor efter förlossningen och samtidigt hämmar den cykliska produktionen av hormoner i äggstocken och därmed hämmar mognadsprocesserna. ägglossning och ägglossning - äggets utgång från äggstocken. Det är därför de flesta kvinnor inte har någon menstruation under hela perioden med naturlig utfodring. Om barnet bara äter bröstmjölk, är menstruationen troligen i slutet av ammeperioden, och vid blandad utfodring återställs menstruationen den 3-4: e månaden efter förlossningen. Men det bör noteras att det finns undantag från varje regel, och kvinnor som ammar sina barn under upp till ett år eller mer kan få sina menstruationscykler återställda i samma tidsram..

Jag vill varna för ett misstag: ofta är en ung mamma säker på att i avsaknad av regelbundna menstruationscykler under graviditeten inte kan graviditet uppstå. Det är inte sant. Ägglossning, och därför befruktning, kan ske under denna period..

I avsaknad av amning sker ägglossning i genomsnitt den 10: e veckan efter förlossningen och den första menstruationen vid den 12: e. Menstruation kan visas den 7-9: e veckan efter förlossningen; i sådana fall är den första menstruationscykeln vanligtvis anovulatorisk, dvs. inte åtföljt av frisläppandet av ett ägg från äggstocken.

Efter kejsarsnitt sker återställningen av menstruationscykeln på samma sätt som efter naturlig förlossning, och beror på matningsmetoden.

Vad kan du känna

Utsöndringar från könsorganen fortsätter från födelsetiden till den 6-8: e veckan av postpartumperioden. Trots att det liknar menstruationsblod, särskilt de första 3-4 dagarna, skiljer sig dessa sekret från sitt menstruationsblod. de kallas lochia. I stället för den separerade moderkakan bildas en omfattande såryta; under de första tre dagarna är utflödet från det blodig i naturen, då, när såret läker (från den 3-4: e till den 7: e-10: e dagen), blir de serös-sackaros, och från den 10: e dagen blir de gulaktiga medan antalet minskar. Den 5-6: e veckan upphör utflödet från livmodern och är av samma art som före graviditeten.

Oftare är återupptagen menstruation efter förlossningen av korrekt cyklisk karaktär, men upprättandet av en menstruationscykel under de första 2-3 cyklerna är tillåtet, vilket kan uttryckas genom en försening i menstruationen, eller omvänt en minskning av intervallet mellan menstruationen. Trots sannolikheten för att dessa fenomen är normala bör du med sådana symtom rådfråga en läkare för att utesluta sjukdomar som inflammatoriska processer i de inre könsorganen, endometrios, tumörer i livmodern och äggstockarna, etc..

En normal menstruationscykel varar i genomsnitt 28 dagar (21-35 dagar). Den första menstruationsdagen kallas den första dagen i menstruationscykeln. Månadsperioder varar vanligtvis 4-6 dagar (+ 2 dagar). Den största mängden blodförlust noteras under den första och andra dagen. Den genomsnittliga blodförlusten per cykel är 30-35 ml (inom 20-80 ml). Blodförlust mer än 80 ml per menstruationscykel anses vara patologiskt.

Intervallet mellan menstruationen och varaktigheten av fläcken efter förlossningen kan vara olika; det är viktigt att de "passar" inom den fysiologiska norm som beskrivs ovan.

Det bör noteras att menstruationens karaktär efter förlossningen ibland förändras. Så om en kvinna hade oregelbundna perioder före förlossningen, kan de efter förlossningen bli regelbundna. Menstruation som är smärtsam före förlossningen efter förlossningen kan bli smärtfri. Detta beror på att ömhet orsakas av den så kallade böjningen av livmodern anteriort, vilket komplicerar utflödet av menstruationsblod från livmodern. Under graviditet och förlossning förändras organens relativa position i bukhålan och livmodern får en mer fysiologisk position.

Möjliga menstruations oregelbundenheter

Ett av orsakerna till brott mot återställande av menstruationscykeln efter förlossningen kan vara hyperprolaktinemi. I hypofysen bildas hormonet prolaktin (i mindre mängder bildas detta hormon också hos män). Normalt, hos en kvinna, ökar nivån av prolaktin i blodet under graviditet och amning, vilket leder till utsöndring av mjölk från bröstkörtlarna. Så snart en kvinna slutar mata sitt barn, reduceras prolaktinnivåerna till det normala. Om halten av prolaktin stiger oavsett graviditet eller inte återgår till det normala efter upphörandet av amningen, kallas detta tillstånd patologisk hyperprolaktinemi (PG). Som redan nämnts undertrycker prolaktin ägglossningen. Det är därför bevarandet av en ökad mängd prolaktin efter amning kan orsaka frånvaro av menstruation.

Denna situation är oftare förknippad med ökad funktion av prolaktinsekreterande hypofysceller, vars antal förblir normal eller ökar mycket något. En annan orsak till hyperprolaktinemi kan vara prolaktinom - en tumör (adenom) i hypofysen som producerar prolaktin. Detta är den vanligaste orsaken till växthusgaser under en period som inte är förknippad med amning. Prituktinom i hypofysen är en godartad massa. Specialister kallar denna bildning en tumör endast för att den leder till en ökning av hypofysens storlek. Orsaken till hyperprolaktinemi i slutet av amningen kan vara en brist på sköldkörtelfunktion (hypotyreos), vilket är ganska lätt att upptäcka genom att mäta nivån av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) i blodet och lätt kan korrigeras i lobbyn för ersättningsterapi med sköldkörtelhormonläkemedel (L-tyroxin).

Ett av symtomen på PG kan vara en kränkning av menstruationsrytmen (oligo- eller opsomenorré - en minskning av mängden menstruationsblod eller förkortning av menstruationsblödning), upp till deras fullständiga upphörande (amenorré), eftersom en ökad nivå av prolaktin stör bildningen av follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (L) ), som reglerar menstruationscykeln. Sådana patienter lider ofta av huvudvärk. I slutet av amningen bevaras bildningen av mjölk i små mängder - några droppar med tryck på bröstvårtan. Mot bakgrund av den nuvarande hormonella obalansen utvecklas ofta mastopati. Kvinnor med PG kan utveckla fetma.

Diagnostiska tester som utförs för att bekräfta diagnosen är ganska enkla. Vanligtvis inkluderar de 15 ett blodprov för innehållet i olika hormoner och en studie av hypofysen för att bestämma sjukdomens form. Förresten, kan läkaren förskriva primära tester (ett blodprov för innehållet av prolaktin och hormoner som kännetecknar sköldkörtelfunktionen) i en klinik, men ytterligare studier kan kräva råd från ett antal specialister.

Om resultaten från ett blodprov visar att nivån av prolaktin är förhöjd och det inte finns några andra manifestationer av GHG, är det lämpligt att upprepa analysen för att se till att detta inte är ett misstag. Det är nödvändigt att kontrollera sköldkörtelns funktion, samt bestämma nivån på andra hormoner. För att studera hypofysen används tomografi..

Vanligtvis förskrivs tabletter för behandling av växthusgaser. Det mest testade läkemedlet för behandling av hyperprolaktinemi är Bromkriptin (Parlodel). Andra läkemedel används också: Lysenil, Abergin, Metergoline, Cabergoline (Dostinex). Alla dessa läkemedel hjälper till att minska frisättningen av prolaktin, vars nivå i blodet ofta sjunker till det normala inom några veckor efter behandlingsstart. När kvinnor prolaktin normaliseras återställs menstruationscykeln.

En annan komplikation som leder till menstruationsdysfunktion efter förlossningen är postpartum hypopituitarism (Sheehan syndrom). Denna sjukdom utvecklas till följd av nekrotiska förändringar - "celldöd" i hypofysen. Sådana förändringar kan inträffa som ett resultat av massiv blödning under postpartumperioden, efter allvarliga septiska (bakteriella) komplikationer av förlossning, såsom postpartum peritonitis 1 eller sepsis 2. Svår gestos under andra halvan av graviditeten, som manifesteras av ödem, uppträdandet av protein i urinen, ökat blodtryck, sällan krampligt syndrom, kan också orsaka Sheehans syndrom på grund av utvecklingen av intravaskulär koagulering (DIC). Frekvensen för Sheehans syndrom är 0,1%, men med massiv postpartum eller postabortion når blödningen 40%.

Eftersom detta är en kränkning av återställningen av menstruationscykeln, ska det sägas att ett av manifestationerna av Sheehans syndrom är amenoré - frånvaron av menstruation eller oligomenorré - en minskning av mängden menstruationsblod till liten spotting. Graden av menstruationsdysfunktion, liksom funktionen hos andra endokrina körtlar, beror på graden av hypofyslesionen. Redan före uppkomsten av menstruations oregelbundenhet uppträder sådana symtom på Sheehan-syndrom, såsom huvudvärk, trötthet, svaghet, kyla, hypotoni (minskat blodtryck), betydande viktminskning, litet ödem (pastiness) i nedre och övre extremiteter, torr hud, alopecia.

Diagnos är baserad på anamnesis (en koppling mellan sjukdomens början och komplicerade roller), karakteristiska manifestationer och hormonella fynd som visar en minskning av hormonerna i äggstokkarna i hypofysen..

Behandlingen av denna sjukdom är baserad på hormonersättningsterapi, när de använder speciella läkemedel försöker de kompensera för hormoner som måste produceras i hypofysen och andra endokrina körtlar, inklusive äggstockarna. Glukokortikoidläkemedel, tyrotropa läkemedel föreskrivs. Med oligo- och amenoré ordineras könshormoner för att kompensera för bristen på hormoner som produceras av hypofysen och äggstockarna. Behandlingen utförs av en gynekolog tillsammans med en endokrinolog.

Återigen vill jag påminna er om att om du har några tvivel om återställandet av menstruationscykeln, måste du rådfråga en läkare. Förresten, en långvarig frånvaro av menstruation efter förlossningen kan också indikera början på en ny graviditet.

1 Peritonit - inflammation i bukhinnan - ett tunt membran av bindväv som täcker väggar och organ i bukhålan.

2 Sepsis - ett tillstånd där infektionsmedlet för infektionen kommer in i blodet.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Varför så länge ingen menstruation efter förlossningen?

Vid en gynekologutnämning ställer kvinnor som nyligen har fött ett barn ofta frågan: ”Varför har det inte varit en period efter förlossningen så länge? Hon födde ett barn för mer än 6 månader sedan, intimitet med sin man är närvarande. Jag gör graviditetstest, men de är alla negativa. Vad påverkar en sådan försening? ” I sådana situationer är svaret förknippat med egenskaperna hos den hormonella bakgrunden, som är mycket individuella hos kvinnor som arbetar. Vad är dessa funktioner och när vi kan förvänta oss början av den första menstruationen, låt oss prata mer i detalj.

Varför ingen menstruation?

Återspeglar varför det inte finns några perioder efter förlossningen, var uppmärksam på huvudpoängen - ammar du? Om amning finns, kontrolleras din kropp nu av hormonet prolaktin. Det hämmar verkan av andra hormoner som reglerar äggstockarnas funktion och stoppar menstruationen.

Med aktiv amning är menstruationen inte frågan. HB blir den främsta orsaken till långvarig laktations amenoré.

På grund av frånvaron av menstruation efter förlossningen, är en ammande mammas kropp skyddad från graviditet, och tror att det inte finns tillräckligt med resurser för alla. Hos många kvinnor produceras prolaktin i en liten mängd, vilket inte är tillräckligt för att hämma ovariefunktionen fullständigt. Sedan, även med HB, upplever kvinnan i förlossningen menstruationsblödning.

Vad är amningsterminoré?

Det dominerande hormonet i en gravid kvinnas kropp är progesteron. Dess maximala nivå stöds först av corpus luteum, sedan av moderkakan, och vid födelsetiden minskar den. Före födseln börjar hormonet prolaktin, det ämne som är ansvarigt för amning, aktivt produceras. Prolaktinkoncentrationen ökar och når maximalt vid födelsetid och postpartum.

En ökad mängd prolaktin leder till en minskning av syntesen av östrogen och progesteron, som ett resultat är ägglossningscykler och menstruation frånvarande under lång tid.

Prolactin är huvudorsaken till den långa förseningen i menstruationen efter födseln. Denna period kallas laktational amenorré. Under denna period (om HB praktiseras utan användning av kompletterande livsmedel, utfodring minst efter 3,5 timmar, frånvaron av en nattpaus) kommer upprätthållandet av prolaktinnivån att vara på en tillräckligt hög nivå. Därför kan du koppla av och inte tänka på kuddarna i minst 6 månader efter födseln.

När kommer perioden?

Om en kvinnas amning är på en normal nivå kan menstruationen inträffa till och med 10-11 månader efter födseln. Två punkter måste förstås:

 1. När du aktivt matar ditt barn är du skyddad från ägglossning, så din period kommer inte att komma.
 2. Så snart du börjar mata ditt barn, dricka det upp - detta kommer att minska koncentrationen av prolaktin i kroppen.

Mättad med kompletterande livsmedel, kommer barnet att suga ut mindre mjölk, kommer kroppen säkert reagera vid denna tidpunkt. Hjärnan ger stoppsignalen, prolaktinet minskar och östrogen och progesteron ökar gradvis. Det reproduktiva systemet säger "Klar för befruktning", nya menstruationscykler börjar..

I genomsnitt har en ammande mamma inte en period på sex månader efter födseln. Men hos vissa kvinnor kommer menstruationen inom 3-4 månader.

Det finns kvinnor i vilka menstruationen inträffade under 1-2 månader av postpartum. Det beror på individens känslighet. Kvinnor med ett starkt reproduktionssystem och ökade hormonnivåer är mindre känsliga för effekterna av hormonet prolaktin. Deras första ägglossning sker snabbare. De kanske inte känner det, bara observera de primära tecknen:

 • det finns små fläckar;
 • oregelbundna knappa blödningar;
 • ritning, värkande smärta i nedre del av buken, utan urladdning.

Det här är de första tecknen på att barnomsorgssystemet börjar återhämta sig. Det är också viktigt att inte förväxla menstruationsflödet med lochia-specifika postpartumutsöndringar, som består av resterna av placentamembranet, slem och blod.

Och om jag inte ammar?

Om en kvinna omedelbart efter förlossningen överför barnet till konstgjord matning och inte ammar alls, återställs hennes månadscykel efter 1-2 månader. Men hos vissa kvinnor är menstruationen frånvarande upp till 6 månader efter förlossningen, även om de inte ammar. Detta är också ett normalt fenomen förknippat med kroppens egenskaper..

Du kanske behöver mer tid för att återställa den hormonella bakgrunden. Om du inte upplever några smärtsamma symtom, finns det ingen anledning till oro.

När det gäller icke-standardiserade situationer kommer oftast inte perioderna, eftersom en ny graviditet kommer. Det är mycket viktigt för kvinnor i arbetet att följa optimala preventivmetoder och regelbundet göra ett graviditetstest om det fanns en oskyddad närhet till sin man.

En annan orsak till frånvaron av menstruation kan vara patologier i det reproduktiva systemet - endometrios, cyster, fibroider. Vanligtvis åtföljs förekomsten av dessa patologier av livliga symtom, som är svåra att inte märka:

 • svår smärta;
 • oregelbundna blödningar;
 • konstig spotting av olika slag;
 • obehag i nedre del av buken

För att kontrollera förekomsten eller frånvaron av sådana problem är det nödvändigt att göra en ultraljud.

För att sammanfatta

En långvarig frånvaro av menstruation efter förlossningen är ett normalt fenomen förknippat med arbetet med hormonet prolaktin. Medan en kvinna ammar, förekommer inte menstruation. Om barnet från födseln ammas, har mycket tid gått men menstruationen går inte, kanske två alternativ:

 1. Det har inte gått tillräckligt med tid för en fullständig återställning av den hormonella bakgrunden.
 2. Du har att göra med patologiska tillstånd.

Om du märker konstiga symtom på smärta, inte karakteristiskt utflöde, konsultera din läkare för en diagnos..

Skälen för frånvaron av menstruation efter förlossningen

När den första menstruationen efter förlossningen visas, när cykeln får regelbundenhet, vilka avvikelser som är möjliga och hur man kan förhindra deras utseende.

En överdriven ångest hos en nyligen född kvinna är skadlig, men det är nödvändigt att veta vilka fenomen som indikerar förekomsten av patologi för att snabbt konsultera en läkare. Därför bör du studera detta ämne och överväga viktiga funktioner..

Varför det inte finns några perioder efter förlossningen

Vissa kvinnor tror att cykeln kommer att återhämta sig omedelbart efter barnets födelse. Men det är inte så. Det kommer inte att finnas en viss tid för menstruation, och detta är naturligt. En nyfödd mamma har lochia - detta är namnet på utskrivning efter födseln. Men detta är inte menstruationer, även om de påminner dem om deras färg.

Lochia är en livmoderutsläpp som är förknippad med kroppens behov av att riva bort alla spår av en tidigare graviditet. Inom några veckor lämnar resterna av endometrium, morkaka och andra fetala vitala produkter ut ur livmodern.

Till att börja med är färgen på gåsen rik röd, men gradvis blir dessa utsöndringar mörkare och deras antal minskar. Efter cirka 1,5 månader bör lochia sluta. Detta beror på att det inre skiktet i livmodern återgår till det normala.

Menstruationen kommer dock att vara frånvarande under en tid..

Frånvaron av menstruation under postpartum-perioden beror på hormonella förändringar i kvinnans kropp. För att hon ska amma släpps en stor mängd prolaktin i blodet. Detta hormon påverkar äggstockarnas funktion, därför produceras inga ägg och ingen endometrium bildas. Följaktligen visas inte menstruationen.

När börjar perioderna efter förlossningen

Den exakta tiden när den första menstruationen visas efter förlossningen är svårt att namnge. Detta påverkas av många faktorer (sjukdomar, kroppens individuella egenskaper, hormonella nivåer etc.). Men i allmänhet beror menstruationen på hur full amning.

Du bör fokusera på omständigheter som:

Förekomst eller frånvaro av kompletterande livsmedel. Om barnet uteslutande ammas visas inte menstruationen förrän barnet är avvänt. Men ett år efter barnets födelse kan menstruationen uppstå oavsett om amningen fortsätter..

Mängden mjölk. Med en brist på mjölk måste en kvinna använda mjölkformler. Samtidigt minskar prolaktinproduktionen, vilket gör att äggstockarna kan börja arbeta. I denna situation kan menstruationen uppträda efter 4-5 månader. Därför finns det absolut inget behov att oroa sig.

Välj konstgjord utfodring. Vissa mödrar kan inte eller vill amma. I detta fall börjar perioderna efter leverans mycket tidigare - efter cirka 2 månader.

Funktioner för förlossning. Om barnet föddes på grund av kejsarsnitt, beror på början av menstruation hos modern beroende på typen av utfodring. Vid amning är menstruationen frånvarande tills barnet matas.

Den period då menstruationen börjar börja efter förlossningen påverkas av funktioner:

 • Daglig rutin
 • Kvinnan ålder,
 • Känslomässigt tillstånd.

Därför kan inte ens en läkare ge korrekt information.

Vad är perioden efter leveransen

Ofta talar kvinnor efter födelsen av sitt första barn om att eliminera obehag under menstruationen och regelbundenhet i cykeln. Men att dra slutsatser är bara tre månader efter deras första uppträdande.

Innan detta kan cykeln variera och själva menstruationsperioderna går ibland ovanligt (med kortare eller längre varaktighet, överdrivet överflöd eller utbredd sekretess). Detta anses normalt, även om det fortfarande behövs en konsultation med en läkare..

Så du kan verifiera frånvaron av patologier.

Menstruationsfrekvensen är normalt 21-34 dagar med en varaktighet av 3-8 dagar. Volymen av utsöndringar bör inte vara mindre än 20 ml eller mer än 80 ml. Varaktigheten av de första postpartumperioderna är inte viktig (vid normala priser), det är viktigt att de blir regelbundna inom tre månader.

Vissa kvinnor upplever förändringar i kännetecknen för den premenstruella perioden. De noterar en ökning av PMS-symtom, vilket kan stör dem. Detta är vanligtvis förknippat med hormonella förändringar i kroppen. Det är svårt att neutralisera den här funktionen - oftast måste du ta itu med den. Men dess utseende betyder inte att det finns problem i kroppen.

När behöver du medicinsk hjälp

Efter att ha fött bör en kvinna inte glömma sin hälsa. Du måste gå till läkaren för att utvärdera de inre organens tillstånd och se till att det inte finns några patologier. Kontakta akut en specialist i situationer som:

 1. De första perioderna är för rikliga. Om dynorna behöver bytas mer än en gång varannan timme, indikerar detta blödning. Ett stort antal utsöndringar kan också orsakas av endometrios, endometrial hyperplasi, avvikelser i den hormonella bakgrunden.
 2. Utseendet på blodig urladdning med en obehaglig lukt efter att lochia stannade. Detta innebär att det finns rester av ägg i livmodern..
 3. Bristen på sekret eller deras frånvaro inom tre månader efter avslutad amning. Detta händer med ett ökat innehåll av prolaktin i kroppen, även om mängden bör minska vid denna tid..
 4. Förekomsten av en obehaglig lukt i menstruationsflödet. Om blodet som utsöndras i detta fall har en mörk nyans, och kvinnan plågas av svår smärta, kan detta indikera förekomsten av störningar i kroppen.
 5. Oregelbundenhet i cykeln 3 månader efter början av menstruationen. Detta är också ett tecken på patologi förknippad med det hormonella systemet..

I alla dessa fall bör ett besök hos gynekologen inte försenas. Eliminering av överträdelser bör hanteras vid deras första manifestationer, eftersom situationen ytterligare kan förvärras.

Behöver jag skyddas

Vissa kvinnor tror på grund av bristen på menstruation under postpartum perioden att det inte finns något behov av att använda preventivmedel. Teoretiskt är detta sant, eftersom äggstockarna inte fungerar, äggen produceras inte, och därför kan graviditet inte uppstå. Men det finns många fall när graviditeten ändå inträffade och dess närvaro var redan känd vid ett senare tillfälle.

Anledningen till detta är bristen på korrekt information om menstruationens början. Det är inte känt när mängden producerad prolaktin kommer att minska, man kan bara gissa.

Ägglossning sker två veckor före menstruation.

Därför kan en kvinna med oskyddat samlag bli gravid igen och frånvaron av menstruation kan förklaras av hormonella förändringar i samband med amning (särskilt om det inte stoppas).

Det betyder att även under amning är det nödvändigt att skydda dig själv. Om paret vill få ett andra barn kan detta inte göras, även om läkarna rekommenderar att man väntar ungefär två år på att den kvinnliga kroppen ska återhämta sig helt efter förlossningen.

Varför det finns misslyckanden

De första tre månaderna från början av menstruationen oroar sig inte på grund av deras oegentligheter. Men om menstruations oregelbundenheter kvarstår även efter detta är det nödvändigt att konsultera en läkare. Detta är särskilt viktigt om ytterligare negativa symtom observeras. Orsakerna till menstruations oregelbundenheter kan vara olika. Den:

 1. Sheehan syndrom (postpartum hypopituitarism). Denna patologi kan orsakas av peritonit, sepsis eller kraftig blödning efter födseln. Histos kan också provocera det. Resultatet av sjukdomen kan vara frånvaron av menstruation eller deras knapphet, vilket är förknippat med nekrotiska förändringar i hypofysen. Ytterligare symtom på syndromet är trötthet, huvudvärk, svullnad, hypotoni.
 2. hyperprolaktinemi Avsaknaden av menstruation i detta fall beror på brott i sköldkörtelns funktion eller närvaron av hypofyseadenom.

Båda patologierna kan botas, men för detta måste du konsultera en specialist.

Huruvida man ska fortsätta mata efter menstruationens början

Morsmjölk är den mest hälsosamma måltiden för barnet. Om barnet ammas, minskar detta avsevärt risken för att utveckla infektionssjukdomar. Men efter menstruationens början, vet många kvinnor inte om de ska fortsätta amma ett barn, och tvivlar på dess fördelar.

Närvaron av menstruation påverkar inte mjölkens kvalitet, så du bör inte ge upp amningen. Men du måste överväga vissa omständigheter:

 1. Vid fortsatt amning kan cykelns normaliseringsperiod försenas.
 2. Under menstruationen ökar känslorna i bröstvårtorna, vilket gör matning obehagligt för en kvinna.
 3. Mjölk under kritiska dagar utsöndras i en mindre mängd, så barnet kan vara nervöst. Detta problem kan lösas genom att applicera barnet på ett eller de andra bröstena en efter en.

Dessa funktioner kan orsaka obehag. Men det finns inget behov av att tvivla på fördelarna med amning för närvarande - det kan och bör även fortsättas.

Hygienfunktioner

Det är mycket viktigt under postpartum-perioden att följa hygienreglerna. Den kvinnliga kroppen för närvarande kräver noggrann vård, eftersom den ännu inte har återhämtat sig från stressiga omständigheter.

De viktigaste rekommendationerna är följande:

 1. Medan menstruationscykeln inte har återhämtat sig, använd inte tamponger och absorberande nätkuddar. De är inte heller lämpliga för ampar. Den optimala hygienprodukten i detta fall är packningar med en slät yta. Det är tänkt att byta dem en gång var tredje timme.
 2. Könsorganen vid denna tidpunkt måste tvättas oftare för att förhindra penetrering av infektioner. Att använda intima hygiengeler eller en doftande tvål är inte önskvärt. Dessa medel bör ersättas med babytvål.
 3. Det är nödvändigt att avstå från sexliv i minst 6 veckor. Efter återupptagandet av sexuell aktivitet är det nödvändigt att använda barriär preventivmedel - detta hjälper till att undvika graviditet och införa infektion i livmodern.

Menstruationens början efter ett barns födelse är ett enskilt fenomen som påverkas av många omständigheter. Kvinnan själv kan inte påverka detta, men hon kan ta hand om sin kropp för att förhindra utvecklingen av komplikationer efter födseln.

De flesta kvinnor vet att förekomsten av menstruationsblödning indikerar hälsan hos det kvinnliga reproduktionssystemet. Normalt är de främsta orsakerna till dess frånvaro graviditetsperioden och klimakteriet. Emellertid finns det ett kort frist från det rättvisa könet av naturen - det är frånvaron av menstruation efter förlossningen. Den här artikeln kommer att diskutera varför det inte finns några perioder efter förlossningen..

Skälen för frånvaron av menstruation efter förlossningen

Många misstagas av uppkomsten av menstruation postpartum utsläpp - lochia. Men med dessa utsöndringar förekommer inte ägglossning, eftersom kroppen återställs efter förlossningen. Graviditet och förlossning är en stor stress för honom, eftersom under barnsperioden inträffar betydande förändringar ökar belastningen på kvinnans inre organ.

Den första orsaken är återhämtningsperioden, som tar från sex till åtta veckor, oavsett hur graviditeten fortskrider och hur födelsen ägde rum. Men sedan under graviditeten inträffade de viktigaste förändringarna också med den hormonella bakgrunden, då för en fullständig återhämtning kommer det att ta lite längre tid - från tio till tolv veckor.

Det andra viktiga skälet till frånvaron av menstruation efter förlossningen är ammeperioden. Denna period har ett speciellt namn - "ammande amenorré." Detta tillstånd är förknippat med en hög nivå av hormonet prolaktin, som är ansvarig för produktion av bröstmjölk och undertrycker arbetet i äggstockarna. Således får de lite paus under amning och ägglossning inträffar inte. Den högsta nivån uppnås genom att amma på natten när barnet matas. Hos en kvinna som har valt konstgjord matning kommer cykeln att återhämta sig snabbare än hos en ammande mamma. Blandad utfodring och utfodring enligt regimen ger mammans kropp en signal om att mängden mjölk kan minskas. Prolaktinnivåerna kommer att sjunka, och även om amning fortsätter kommer kroppen att börja återhämta sig snabbare och förbereda sig för en ny graviditet.

Varför återgår menstruationscykeln efter utfodring??

Kvinnans kropp är mycket klok och komplex - skyddar mamman från en ny graviditet under ammeperioden, reagerar han känsligt på de minsta förändringarna i barnets behov. Så snart det ständiga behovet av bröstmjölk försvinner med införandet av kompletterande livsmedel) svarar moderns kropp omedelbart på barnets tillväxt genom att sänka nivån på hormonet prolaktin. Normala hormonnivåer återställs snabbt, vilket förbereder en kvinna för möjligheten till nytt moderskap.

Moderna neonatologer och barnläkare rekommenderar att du inte introducerar kompletterande livsmedel förrän barnet fyller sex månader. Efter dessa rekommendationer kommer den unga modern att vara i amningsterminoré under de första 6 månaderna av sitt barns liv. Glöm dock inte att varje kvinnlig kropp är individuell, och dessutom uppträder bebisar annorlunda. Vissa spädbarn börjar ge upp bröst ganska tidigt, och vissa spädbarn, även om de gärna ammar, hoppar alltmer över nattliga matningar och föredrar att sova ordentligt och inte distraheras av mat.

Normalt, efter upphörandet av amning, bör högst 2 månader gå innan menstruationscykeln börjar.

Hur bestämmer jag graviditet med amning? symtom

Frånvaron av menstruation efter förlossning kan inte likställas med frånvaron av ägglossning. Mekanismerna som förekommer i kvinnans kropp är så subtila att det är omöjligt att förutsäga exakt när äggstockarna börjar fungera och släpper ett nytt ägg. Månatliga blödningar kan fortfarande saknas, men alla kvinnliga kroppsfunktioner börjar redan fungera i normalt läge. Eftersom ägglossningen sker ungefär två veckor innan nästa cykel börjar, är det möjligt att i förväg ta reda på kroppens beredskap för en ny graviditet endast med hjälp av specialtest.

Naturen avser att ge modern en tillräckligt lång återhämtningsperiod så att det går minst ett år mellan två graviditeter. Men för närvarande har levnadsförhållandena förändrats mycket - utseendet på blandningar, anpassade babypuréer och själva rytmen i det moderna livet tillåter ofta inte bröstmjölk att bli barnets huvudmat i upp till ett år.

Därför betyder ibland frånvaron av en cykel födelsen av en ny graviditet, vilket är en fullständig överraskning för mamma. Du kan misstänka en annan graviditet på grund av symtom som:

 • Toxicosis. Det kan uttryckas inte bara genom svår illamående och kräkningar, utan också halsbränna, avstötning av alla smaker, dofter.
 • Stark orsakslös gas på kvällarna. Buken ser förstorad ut, snäv. Detta märks särskilt hos mödrar som har bar mer än ett barn, och om det inte har gått mycket tid efter förlossningen, det vill säga, har magen inte ännu lyckats stärka.
 • Ritningsvärk i nedre del av buken. Detta är den så kallade livmodershypertoniciteten. Med amning, om menstruationscykeln inte har återhämtat sig, är livmodern mycket lugn, inte smärtsam. Om det inte fanns någon menstruation ännu, och magen drar på något sätt konstigt, och till och med detta tecken på graviditet är inte en för ammande mamma, kommer paret att undersökas.
 • Mycket vattnig urladdning från slidan Vid amning med amning (ingen menstruationscykel under amning) finns det ingen vaginal urladdning alls... Om de plötsligt dyker upp, är detta ett tillfälle att tro att ägglossningen kan ha inträffat och menstruationen kommer att gå om 2 veckor (om graviditet inte inträffar). Eller ägglossning var redan där, befruktningen inträffade och inga kritiska dagar väntas på några månader till.
 • Blodigt vaginal urladdning, som endast förekommer periodiskt och är för knappt att betraktas som menstruation. Om det finns sådana tecken på graviditet med HB och frånvaron av menstruation, kan vi betrakta dem som ett tydligt symptom på hotet om avbrott. Det är nödvändigt att se en läkare. Och ändå inträffar blodig urladdning med endometriala polyper, endometrios, hyperplasi och andra sjukdomar i livmodern. De behöver alla uppmärksamhet.
 • Mitt i buken började en remsa dyka upp. Det märks av de kvinnor i vilka remsan efter föregående graviditet redan försvunnit. Även om det ibland börjar manifestera sig lite utan graviditet, i den andra fasen av cykeln, när produktionen av hormonet progesteron ökar.
 • Lite smärtsam och ofta urinering med normal urinalys. Redan under de första 2-3 veckorna av graviditeten kan mamma besöka toaletten på natten upp till fem gånger. Således verkar progesteron på urinblåsan och slappnar av den.
 • Ökad bastemperatur. Under graviditeten överstiger temperaturen i ändtarmen 37 grader. Utöver sjukdomen. Temperaturen mäts rektalt på morgonen innan man går ur sängen..
 • En annan "gravid budbärare" är en förändring i smaken på mjölk. På grund av detta vägrar vissa barn den vanliga maten..
 • Utseendet på akne. Inte bara i ansiktet. Många har röd akne på ryggen..
 • Om en ny graviditet inträffar, kommer en hormonell förändring oundvikligen att inträffa. Prolaktinnivåerna kommer att minska och progesteronnivåerna kommer att öka. Av denna anledning kan mängden mjölk minska. Kvinnan konstaterar att bröstet inte längre hälls, som det var tidigare.
 • Prickande i äggstocken. Vanligtvis från den sida där ägglossningen inträffade. Det bildar en corpus luteum eller cyst av corpus luteum, som ibland orsakar sådana upplevelser.
 • Extrem trötthet, dåsighet. Mycket karakteristiskt för första trimestern. Dessutom är trötthet inte motiverad.

Om du har flera av dessa symtom, gör ett graviditetstest. Även i frånvaro av graviditet eller "gravida" symtom, bör kvinnor som har sex under amning med en instoppbar menstruationscykel eller oregelbunden menstruation helst göra tester en gång i månaden. När allt kommer omkring är en graviditet utan tecken under amningen inte ovanligt.

Således kan postpartumcykeln inte upprättas omedelbart. För de flesta förändras blödningens natur också - livmoderhalsen på kvinnan som födde öppnas snabbare och mer smärtfritt. Ibland blir utflödet rikligt, i vissa menstruationer börjar omedelbart med svår blödning. Men om en kort paus efter den första menstruationen inte är ett larm, kräver en lång frånvaro av menstruation efter förlossningen ett besök hos en specialist.

Blödning efter födseln

Postpartum spotting, eller lochia, är rensningen av sårytan, som bildas på platsen för de separerade membranen och morkakorna. De varar under hela perioden av restaurering av livmoderens inre yta.

Vid denna tidpunkt är livmodern särskilt sårbar för infektion, därför bör sanitetsdynor bytas regelbundet och arten av utsläppet bör övervakas. De uttrycks maximalt inom 3 dagar efter födseln och försvagas sedan gradvis.

Ibland stoppar en sådan urladdning helt bokstavligen varannan dag. Detta beror på blodretention i livmoderkaviteten (hematometer), vilket leder till en ökad risk för infektion. I det här fallet behöver du hjälp av en läkare.

Normalt varar rening av livmodern efter den naturliga födelseprocessen från 30 till 45 dagar. Efter kirurgisk leverans kan denna tid öka på grund av ärrbildning och längre läkning..

Hur man skiljer menstruation från blödning efter förlossning?

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. I slutet av den första veckan blir de lättare, efter 2 veckor blir de slemhinnor. Inom en månad kan en blandning av blod visas i dem, men mängden är obetydlig. Vanligtvis skiljer en kvinna lätt denna process från menstruation. Åtminstone två veckor bör gå mellan upphörandet av amparna och början av den första menstruationen. Om du är osäker är det bättre att konsultera en gynekolog eller åtminstone börja använda barriärprevention för att skydda livmodern mot infektioner..

Menstruation

Under graviditeten är menstruationen frånvarande. Detta är en naturlig skyddsmekanism för att bevara fostret, som regleras av hormoner. Efter förlossningen börjar återställningen av en kvinnas normala hormonstatus. Det varar i en månad om amning inte startas..

När bör din period efter förlossningen börja?

Denna period bestäms främst av typen av matning av barnet: naturligt eller konstgjort. Produktionen av bröstmjölk sker under påverkan av hypofyshormonet prolaktin. Det är han som hämmar tillväxten av ägget i äggstocken under amning. Östrogennivån ökar inte, därför börjar menstruationen under amning, i genomsnitt 2 månader efter förlossningen, oftare när du matar "per timme".

För många unga mödrar förlängs denna period till sex månader eller mer, särskilt när de matar "på begäran". I mycket sällsynta fall konstaterar kvinnor att de inte har perioder under ett år och ibland längre medan de ammar, även periodiska. I sådana fall bör du regelbundet använda preventivmedel och vid behov göra ett graviditetstest. Du bör också rådfråga din läkare för att utesluta hyperprolaktinemi..

Med konstgjord utfodring från födseln återställs cykelns varaktighet efter en och en halv månad. Ägglossning sker också vid denna tidpunkt, så en ny graviditet är möjlig.

När ett barn bara äter bröstmjölk kan det hända att en kvinna inte har en period. I detta fall börjar den första menstruationen efter förlossningen under första halvåret efter avslutad amning "på begäran" eller införandet av kompletterande livsmedel. Men detta är inte nödvändigt, och även under amning kan menstruationen återhämta sig.

Med blandad utfodring (från en flaska och naturligt) utvecklas menstruationens återhämtning snabbare inom fyra månader efter förlossningen.

Hur länge varar menstruationen under postpartumperioden?

Ofta är den första menstruationen mycket riklig. Det kan vara starkt urladdning, menstruation med blodproppar. Om du måste byta packning varje timme bör du söka hjälp från en läkare: detta kan vara ett symptom på blödning som har börjat. Efterföljande perioder blir vanligtvis normala.

I andra fall förekommer oregelbunden fläckning under de första månaderna av kvinnor. Detta är karakteristiskt för amning när prolaktinsyntes gradvis minskas..

Ytterligare faktorer som påverkar den normala återvinningsgraden för cykeln

 • svårigheter att ta hand om ett barn, brist på sömn, brist på hjälp från släktingar;
 • ohälsosam kost;
 • postpartum depression;
 • för ung mammas ålder eller sen födelse;
 • samtidiga sjukdomar (diabetes, astma och andra), särskilt som kräver hormonterapi;
 • komplikationer efter förlossning, till exempel Sheehan syndrom.
till innehåll ↑

Menstruationsförändringar

Oregelbunden menstruation kvarstår ofta i flera cykler efter förlossningen. Dessa förändringar behöver inte vara permanenta. Inom 1-2 månader återgår cykeln normalt till prenatala egenskaper eller varierar något i varaktighet.

 • Smala perioder kan normalt vara under de första 2-3 cyklerna, särskilt om blandad utfodring används..
 • Under de första cyklerna efter förlossningen har vissa kvinnor däremot många perioder. Detta kan vara normalt, men om menstruationen inte blir normal under nästa cykel bör du rådfråga en gynekolog.
 • Regulariteten i menstruationsflödet störs, det vill säga att cykeln försvinner.
 • Smärtsamma perioder kan förekomma, även om kvinnan aldrig hade klagat på smärta innan graviditeten. Anledningen till detta är infektion, för mycket sammandragning av livmoderväggen. I de flesta fall, tvärtom, blir smärtsamma perioder före graviditet normala. Detta orsakas av normaliseringen av läget för livmodern i kroppshåligheten..
 • Vissa kvinnor utvecklar premenstruellt syndrom eller dess föregångare: illamående, svullnad, yrsel, känslomässiga förändringar före menstruationen.
till innehåll ↑

Orsaker till menstruationsförändringar efter födseln

Försenad menstruation efter förlossning verkar under påverkan av en förändrad nivå av hormoner:

 • utsöndring i prolaktins hypofysen, vilket hjälper till att utsöndra bröstmjölk och undertrycker ägglossningen;
 • undertryckande av östrogenproduktion med prolaktin, vilket leder till oregelbunden menstruation eller deras fullständiga frånvaro under amning (amningsterminoré).

När ett barn bara äter mammamjölk, dessutom "på begäran" och inte "per timme", och en kvinna har inga perioder i sex månader efter att hon födde - det är normen.

Efter menstruationens början rekommenderas det att använda preventivmedel. Även om amning minskar sannolikheten för befruktning är det fortfarande möjligt. Om till exempel perioden efter födseln började och sedan försvann är den mest troliga orsaken till detta en upprepad graviditet. Det bör också komma ihåg att ägglossning inträffar innan menstruationsblödningen börjar. Därför är graviditet möjligt även före den första menstruationen. Om en kvinna är orolig över varför det inte finns någon menstruationsblödning under lång tid måste du först göra ett graviditetstest hemma och sedan konsultera en gynekolog. Endokrinologkonsultation kan behövas.

Efter uppkomsten av menstruationscykeln ska du inte vägra att amma. Menstruationen förändrar inte kvaliteten. Det händer att ett barn i dag äter dåligt, är stygg, vägrar att bröst. Vanligtvis beror detta på de känslomässiga störningarna hos kvinnan, hennes känslor av kvaliteten på utfodring.

Under menstruationsblödning kan känsligheten i bröstvårtan öka och utfodring blir smärtsam. För att minska sådana känslor rekommenderas att du, innan du ger barnet ett bröst, masserar det, värmer det, applicerar en varm kompress på bröstvårtorna. Det är nödvändigt att övervaka renheten i bröstet och axillary regionen. Med menstruation förändras svettens sammansättning, och barnet känner sin lukt annorlunda. Detta kan vara en annan anledning till utfodringssvårigheter..

Oregelbundna perioder

Vad du ska göra om menstruationscykeln har blivit oregelbunden:

 1. Under de första månaderna av återhämtningsperioden efter födseln ska man inte få panik. I de flesta fall är detta en variant av normen. Varje kvinna normaliserar cykeln individuellt, vanligtvis under de första månaderna av återupptagandet av menstruationsblödning. Oregelbundenhet är vanligare hos kvinnor som ammar..
 2. Det tar cirka två månader att återställa normal funktion hos alla organ och system. Balansen i det endokrina systemet kommer senare, särskilt om amning används. Därför kan en kvinna känna sig helt frisk, men samtidigt kommer hon att uppleva brist på menstruation.
 3. Var uppmärksam på en oregelbunden cykel först efter 3 cykler. Detta kan bero på en inflammatorisk process, endometrios eller en könstumör. Försening av den andra menstruationen är inte farligt, såvida det inte är förknippat med upprepad graviditet.

Vid tvivel är det bättre att konsultera en gynekolog, genomgå en snabb diagnos och starta behandlingen.

Cykeln efter den patologiska kursen av graviditet eller förlossning

Menstruationen efter en frusen graviditet återställs inte omedelbart. Endast hos vissa kvinnor förekommer regelbundna blödningar inom en månad. I de flesta fall orsakar en hormonell obalans som ledde till en abort en oregelbunden cykel.

Efter ett avbrott i en frusen graviditet eller abort sker den första menstruationen inom 45 dagar. Om detta inte händer, bör en kvinna söka hjälp hos en gynekolog.

För att utesluta orsakerna till amenoré, såsom resten av fosterägget i livmodern eller inflammation, måste en ultraljudssökning utföras 10 dagar efter avslutad fryst eller normal graviditet.

Det första menstruationsflödet efter en ektopisk graviditet börjar mellan 25 och 40 dagar efter det slutförts. Om de började tidigare är det troligt livmodersblödning, som kräver läkarvård. En försening på mer än 40 dagar kräver också samråd med en gynekolog. Om sjukdomen orsakade allvarlig stress hos en kvinna, anses att förlänga återhämtningsperioden till 2 månader normen.

Menstruationen efter kejsarsnitt återställs på samma sätt som efter normal förlossning. Under amning kommer menstruationen inte på sex månader. Med konstgjord utfodring är menstruationen frånvarande i tre månader eller ännu mindre. Både i fysiologisk och förlossning vid kejsarsnitt hos en liten del av kvinnorna återhämtar sig cykeln inte under året. Om ingen annan patologi hittas, anses detta vara normen..

Under de första månaderna efter en frusen, intrauterin graviditet eller kejsarsnitt kan cykeln vara oregelbunden. Därefter kan dess varaktighet ändras jämfört med den föregående. Men normalt är det minst 21 dagar och inte mer än 35 dagar. Menstruationen varar från 3 till 7 dagar.

Efter alla dessa situationer rekommenderas att du skyddar dig från en ny graviditet i minst sex månader. Det måste komma ihåg att frånvaron av menstruation inte är ett tecken på anovulation, och även före den första menstruationen kan en kvinna bli gravid.

Menstruation

Ibland är blödningar som började hos en kvinna efter förlossningen patologiska. Samtidigt bör du inte vänta några cykler så att de normaliseras, men omedelbart konsultera en läkare.

 • Plötsligt upphörande av postpartum-urladdning - ett tecken på böjning av livmodern eller endometritis, ansamling av lochia i livmoderhålan - lochiometers.
 • Luta månatligen i 3 cykler eller mer. Kanske är de ett symptom på hormonella störningar, Sheehan-syndrom eller endometrit..
 • Oregelbundenhet i menstruationen sex månader efter dess restaurering, ett avbrott mellan fläckar i mer än 3 månader. Oftast förknippad med äggstockspatologi.
 • För riklig blödning under två eller flera cykler, särskilt efter den kirurgiska metoden för leverans eller avbrott av graviditeten. De orsakas ofta av vävnaderna i membranen som finns kvar på livmoderns väggar.
 • Menstruationen varar mer än en vecka, vilket åtföljs av svaghet, yrsel.
 • Utseendet på buksmärta, feber, obehaglig lukt, missfärgning av vaginal urladdning är ett tecken på en tumör eller infektion.
 • Fläckning före och efter menstruation - ett troligt symptom på endometrios eller inflammatorisk sjukdom.
 • Klåda i vagina, blandning av ostig utflöde - ett tecken på candidiasis.
 • Blödar två gånger i månaden, kvarstår i mer än 3 cykler.

I alla dessa fall behöver du hjälp av en gynekolog.

Ibland, trots kvinnans uppenbara hälsa, har hon inte menstruation vid rätt tidpunkt. Detta kan vara ett symptom på en komplikation av förlossningen - Sheehan syndrom. Det uppstår med svår blödning under förlossningen, under vilken blodtrycket sjunker kraftigt. Resultatet är död av hypofysceller - huvudorganet som reglerar reproduktionssystemets funktion.

Det första tecknet på denna sjukdom är frånvaron av amning efter födseln. Normalt, i frånvaro av mjölk, visas menstruationen efter 1,5-2 månader. Men med Sheehan-syndrom uppstår en brist på gonadotropiska hormoner. Äggmognad i äggstocken försämras, det finns ingen ägglossning, det finns inga menstruationsblödningar. Därför, om kvinnan som födde inte har mjölk, och då cykeln inte återställs, måste hon snarast konsultera en läkare. Konsekvenserna av Sheehan syndrom är binjurinsufficiens, som åtföljs av ofta infektionssjukdomar och en allmän minskning av kroppens motstånd mot olika påfrestningar..

Det finns ett omvänt problem - hyperprolaktinemi. Detta tillstånd orsakas av ökad produktion av prolaktin i hypofysen efter amning. Detta hormon hämmar utvecklingen av ägget, orsakar anovulation, stör den normala förtjockningen av endometriet i den första fasen av cykeln. Dess överskott leder till frånvaro av menstruation mitt i pågående mjölksyntes.

De huvudsakliga orsakerna till hyperprolaktinemi är hypofyseadenom, gynekologiska sjukdomar, polycystisk äggstock.

Rekommendationer för normalisering av cykeln

När en kvinna är frisk återställs hennes cykel normalt. För att undvika eventuella fel måste du följa några enkla rekommendationer:

 1. För att ge kroppen möjlighet att snabbt återställa syntesen av hormoner måste du äta helt. Mycket frukt, grönsaker, fullkorn och vatten i kombination med regelbunden träning är en effektiv metod för att återställa hormonbalansen. Menyn ska innehålla mejeriprodukter, keso, kött. Efter att ha konsulterat en läkare kan du ta multivitaminer för ammande mödrar.
 2. Ta inte p-piller. De kan ändra den hormonella bakgrunden och orsaka oförutsägbara förändringar i cykeln. Om en kvinna är sexuellt aktiv är hon bättre med att använda kondomer eller andra icke-hormonella metoder för preventivmedel..
 3. Organisera ditt läge så effektivt som möjligt. Om barnet inte sover bra på natten, måste du försöka få tillräckligt med sömn under dagen. Vägr inte någon hjälp från nära och kära. En kvinnas goda fysiska tillstånd hjälper henne att återhämta sig snabbare.
 4. I närvaro av kroniska sjukdomar (diabetes, patologi i sköldkörteln, anemi och andra) är det nödvändigt att besöka lämplig specialist och justera behandlingen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

De första menstruationsperioderna hos flickor, symptom, hur länge

Den första menstruationen hos flickor, vetenskapligt kallad menarche, är en spännande period. Just nu är bristen på kunskap på detta område alarmerande....

Inga perioder och nedre delen gör ont - det är graviditet?

Försenad menstruation och smärta i korsryggen kan vara relaterade till fenomen. Mycket ofta är sådan smärta karakteristisk för en kort graviditetsperiod, när embryofostret limmat på livmodersväggar börjar öka och denna faktor påverkar moderns nervändar....

Varför är menstruationen brun

Varje flicka (kvinna) vet att menstruationen börjar från en viss ålder börjar hos flickor. Tyvärr, men ofta sa många mödrar i bästa fall sina döttrar något liknande: ”Du kommer att få blodutsöndringar....