Prevensionsmedel efter abort: spiraler, OK, kondomer och andra

Ansvarsfrihet

Den intrauterina enheten Mirena är ett mycket effektivt preventivmedel, som också har en terapeutisk effekt. Tillverkaren av detta läkemedel är det finska företaget Bayer, vars representationskontor finns i Tyskland. Enligt den anatomiska och terapeutiska klassificeringen avser medlet plast intrauterina anordningar med progestogener. Det aktiva ämnet som frisätts från spiralen är levonorgestrel. Under dagen släpps 20 mcg av detta hormon gradvis..

Effekten av IUD: er på menstruationscykeln

Arten av spiralens påverkan på cykeln beror på typen av produkt. Moderna preventivmedel är tillverkade av plast och metall i form av bokstäverna "T", "S". Skyddseffekten uppnås på grund av följande faktorer:

 • förtjockning av sekretionen av livmoderhalskanalen, vilket komplicerar spermiens utveckling;
 • förebyggande av endometrial proliferation och implantation av en befruktad kvinnlig bakteriecell;
 • ökad kontraktil aktivitet av rören, vilket säkerställer passagen av ett omoget fosterägg.

Spiralen påverkar direkt reproduktionssystemets organ. Produktens effekt på cykeln är individuell. Många kvinnor noterar en minskning i intensiteten av fläckar under menstruationen. Under anpassningsperioden kan acyklisk fläckning visas.

Patologisk urladdning

Oavsett orsaken som provocerade utseendet på en brun hemlighet efter installation av Mirena, måste du rådfråga en läkare för att utesluta risken för att utveckla möjliga komplikationer. Normalt beaktas sådan urladdning endast när de inte har någon främmande skugga, obehaglig lukt, inte åtföljs av smärta i nedre buken, nedre delen av ryggen.

En sådan urladdning under de första månaderna efter installationen av Mirena orsakas av en kränkning av livmoderns endometrium. Om en kvinna regelbundet har slem med en blandning av blod, och det också finns ett annat obehag, bör hon snarast besöka en läkare för att diagnostisera patologiska orsaker.

Blödning

Överdrivet blodflöde efter installation av Mirena är ett tecken på livmodersblödning som har öppnat. Ett sådant symptom kan förekomma med avslag på det införda preventivmedlet. I detta fall har blodutsöndringar inte någon specifik lukt, de får en annan färg, till exempel grönaktig eller gulaktig.

På vilken dag i cykeln sätter de spiralen

Innan apparaten sätts ut utnämns gynekologen kvinnan de nödvändiga studierna för att utesluta:

 • graviditet
 • infektioner och inflammationer.

Ofta är patienter intresserade av när det är att föredra att få en spiral. Produkten måste placeras i livmoderhålet genom införandet i livmoderhalskanalen. Detta område är anatomiskt smalt. Ibland efter introduktionen av spiralen observeras utflödet som en period, vilket kan vara ett symptom på skada.

Skada på slemhinnan i livmoderhalsen kan vara farlig av utvecklingen av den inflammatoriska processen och förekomsten av erosion. Det är känt att trauma mot livmoderhalsen kan komplicera förloppet för efterföljande förlossning.

Det rekommenderas att lägga en spiral under menstruationen på grund av följande skäl:

 • öppning av livmoderhalsen;
 • mjukvävnadskonsistens;
 • installationsnoggrannhet och smärtfrihet.

Om du lägger en spiral i menstruationsperioden kännetecknas anpassningen av en mild kurs. Det är tillrådligt att installera produkten i slutet av menstruationsperioden på grund av icke-intensiv fläckning och en liten förträngning av livmoderhalskanalen.

Är det möjligt att sätta en spiral utan menstruation

Du kan sätta en spiral utan menstruation med undantag för graviditet. En läkare kan sätta ett preventivmedel utan en period efter förlossningen. Om spiralen har en hormonell effekt måste den ställas in på den 7: e dagen av cykeln. Hos de flesta kvinnor upphör menstruationen vid denna tid, vilket kan orsaka smärta under proceduren. Narkosmedel används för att eliminera smärta under installationen av IUD..

Uppmärksamhet! Proceduren varar upp till 5 minuter.

Är det möjligt att leverera inte med menstruation

Teoretiskt sett kan en IUD installeras på vilken dag som helst av cykeln. Det finns till och med en sådan metod för akut preventivmedel - införandet av en spiral under dagen efter oskyddad sexuell kontakt. I det här fallet finns det dock en risk för infektion i livmoderslimhinnan, om en kvinna samtidigt smittades av en STI.

Nackdelen med att införa en IUD inte på kritiska dagar är följande:

 • graviditet kan inte uteslutas med säkerhet - fosterägget kanske inte syns i livmoderhålet om det ännu inte har sänkts, och testet ger inte alltid ett tillförlitligt resultat;
 • proceduren är mer smärtsam - livmoderhalsen är ofta krampaktig på vanliga dagar.

Ibland praktiseras ibland introduktion av IUD: er hos kvinnor omedelbart efter förlossningen. Läkaren måste dock vara säker på frånvaron av membran i livmodern och inflammation. Annars hotar proceduren med allvarliga komplikationer. Installation av en spiral är också tillåten under amning, om kvinnan ännu inte har menstruation. I detta fall är det också nödvändigt att först klara ett blodprov för hCG.

Varje månad efter installation av spiralen

Menstruation efter installationen av den intrauterina enheten börjar vanligtvis vid rätt tidpunkt. Möjligheten till en försening i menstruationen kan emellertid inte uteslutas..

Den första perioden efter installationen av spiralen

Den första menstruationen mot bakgrund av anpassningsperioden kan variera i början, intensitet och varaktighet. Periodens art beror på patientens individuella egenskaper.

Hur mycket är perioderna efter installation av spiralen

Det är möjligt att ändra cykelns varaktighet i riktning mot dess ökning. Det är känt att varaktigheten för kritiska dagar normalt är upp till 7 dagar. Under de första cyklerna efter installationen av spiralen pågår menstruationen ibland under lång tid. I det här fallet bör det inte ske några uttalade förändringar i kvinnans allmänna tillstånd.

För smärta av måttlig intensitet kan du ta antispasmodika och smärtstillande medel. Krampande smärta och ökad sekretion under menstruationen kan indikera utvecklingen av den inflammatoriska processen, avstötning av produkten och trauma i livmodervävnaden. Dessa symtom kräver omedelbart avlägsnande av IUD..

Uppmärksamhet! Innan spiralen placeras varnar läkaren för eventuella komplikationer som uppstår vid användning av tamponger under menstruationen.

Dessa hygienprodukter ökar risken för infektion och förhindrar normal anpassning till intrauterin preventivmedel.

Efter spiralen, riklig menstruation

Ofta är de första perioderna efter introduktionen av IUD rikligt. Detta beror på den irriterande effekten av produkten på det inre skiktet i livmodern och en förändring av egenskaperna för utsöndring av livmoderhalskanalen.

Viktig! Rikliga perioder när du använder en spiral på grund av en instabil hormonell bakgrund.

Om svår smärta eller svaghet uppstår, kontakta läkare..

Tilldelningar för IUD mellan menstruation

Spotting acykliska sekretioner kan uppstå inom 3 cykler efter introduktionen av IUD. Tilldelningar mellan cykler inträffar på grund av anpassning av reproduktionssystemets organ till en främmande kropp. Frånvaron av smärta är avgörande.

IUD-försening

En liten försening i menstruation med en spiral hos vissa kvinnor beror på följande skäl:

 • tidigare stress;
 • anpassning till en främmande kropp i livmodern;
 • möjliga hormonella förändringar.

Viktig! Förseningen inträffar ibland på grund av brist på nödvändiga ämnen i kroppen såväl som på grund av installationen av produkten utanför varje månad.

Förändringen i cykelns varaktighet bör inte överstiga tre veckor. Annars rekommenderas att du konsulterar en gynekolog. Långsamma förseningar kan uppstå under flera cykler, vilket anses vara normalt..

En långvarig frånvaro av menstruation vid användning av en spiral kräver uteslutning av graviditet. Innan du lägger ut en IUD bör behovet av att använda ytterligare preventivmedel inom 2-3 veckor efter installationen övervägas. Om det finns en spiral med en försening i menstruationen, och testet är negativt, är graviditet osannolikt.

Skyddsfunktioner

Inom gynekologi anses artificiell abort vara en av de vanligaste operationerna. Ingripande i kroppen är inte alltid ofarligt. Oavsett om graviditeten avslutades på begäran av flickan eller av medicinska skäl, måste kvinnokroppen återställas och rehabiliteras under en tid.

Läkaren bör hjälpa kvinnan i fråga om förebyggande. Dess uppgift är att ge patienten råd om nackdelarna och fördelarna med de metoder som är acceptabla i båda fallen. Men det är också viktigt, efter att ha valt lämplig metod, att lära patienten att använda den på rätt sätt för att undvika upprepningar av en oönskad graviditet.

Många kvinnor har svårt att välja preventivmedel. I sådana fall föreslås det att använda kondomer en stund, och efter att ha beslutat om en metod för skyddat kön, kontakta en gynekolog. En kvinna som genomgick ett abortförfarande, oavsett användning av preventivmedel i framtiden, måste genomgå en undersökning hos en specialist. Först genomförs undersökningen en vecka eller två efter aborten, sedan - efter kvart, en gång var sjätte månad och efter ett kalenderår.

En kvinna som börjar med överspänning ökar självmotivationen för användning av preventivmedel för att förhindra oplanerad befruktning. Vid denna punkt har läkaren möjlighet att delta i att välja en säker skyddsmetod för en kvinna. Detta kommer att ge henne tid till följande:

 • kroppsanpassning;
 • reflektion över sannolikheten för att den planerade befruktningen börjar;
 • diagnostiska åtgärder och terapi för missfall.

Och också fördelen med preventivmedel efter abort är det faktum att vissa metoder erbjuds patienten omedelbart efter operationen.

Fertilitet tillbaka

Återhämtningsperioden för ägglossning hos 2/3 av kvinnor som artificiellt avslutar graviditeten är inte mer än sex veckor. Snabb fertilitetsrehabilitering ses hos flickor som har kortabortaborter. Därför är det så viktigt att få kompetent råd om planeringsmetoder i tid..

Tidig abortomsorg

Om graviditetens avbrott gjordes under de första 12 veckorna rekommenderas det att använda skyddsmetoder liknande de som används av kvinnor som ännu inte har fött. Livmodern återhämtar sig tillräckligt snabbt efter abort i de tidiga stadierna. Det är också tillåtet att använda barriärmetoder (membran eller cervical cap).

Spiral extraktion

Gynekologen lägger en spiral under 5-7 år. Behovet av att extrahera en IUD är förknippat med följande risker:

 • inväxt av produkten i livmoderslimhinnan;
 • utvecklingen av den inflammatoriska processen;
 • reproduktiv dysfunktion.

Termen för användning av spiralen beror på dess variation, närvaron av möjliga indikationer och en kvinnas önskan.

När man ska ta bort spiralen - efter eller före menstruationen

Att sätta och ta bort spiralen rekommenderas under menstruationen. Detta beror på livmoderhalsens fysiologiska egenskaper under kritiska dagar. Det rekommenderas att ta bort IUD under de senaste dagarna av menstruationen

Är det möjligt att ta bort spiralen utan menstruation

Ta bort spiralen utan en period utförs om det finns bevis. När läkaren sätter IUD informerar han patienten om kroppens eventuella biverkningar på en främmande kropp. I sådana fall kan du dra ut spiralen utan menstruation..

Uppmärksamhet! Om produkten tas bort före ägglossningen bör sannolikheten för befruktning övervägas. En kvinna måste tänka på en annan skyddsmetod.

Kontraindikationer för användning av den intrauterina enheten

Denna preventivmetod skyddar tyvärr inte en kvinna från att komma in i slidan av virus, bakterier, svampar som orsakar könsinfektioner. Det är strängt förbjudet för kvinnor som inte helt litar på sina sexpartners eller tillåter promiskuös oskyddad sex.
En intrauterin enhet bör inte installeras i sådana fall:

 • graviditet;
 • med godartade eller maligna formationer i reproduktionssystemets organ;
 • inflammation i slidan, livmodern, äggstockarna och äggledarna;
 • deformation eller underutveckling av livmodern på grund av trauma eller operation;
 • olika typer av blödningar;
 • tuberkulos.

Dessutom anser läkare att användning av intrauterint preventivmedel är möjligt, men oönskat under sådana tillstånd:

 • eventuella sjukdomar i blodsystemet;
 • hjärtsjukdom;
 • närvaron av HIV;
 • neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • trofoblastiska sjukdomar (tumörer);
 • ektopisk graviditet;
 • hepatit;
 • diabetes mellitus;
 • uterus ärr.

Naturligtvis finns det nackdelar med spiraler, och det finns bara tre av dem:

 • med en spiral, till skillnad från att använda kondom, finns det inget skydd mot könsinfektioner,
 • bara en läkare kan sätta och ta bort spiralen,
 • efter installation av den intrauterina enheten kan biverkningar uppstå.

Intrauterina anordningar är en av de säkraste när det gäller biverkningar av preventivmedel, eftersom i 95% av fallen används en IUD utan några komplikationer. Det är emellertid extremt sällsynt, men utveckling av endometrit och perforering av livmodern kan fortfarande ske..

Det finns fall då installation och användning av IUD är kontraindicerat:

 • Om man misstänker graviditet.
 • Du har flera sexpartners.
 • Om du har en akut form av livmoderhalsen eller bäckenorganen, inklusive STI.
 • Om bäckeninflammation har observerats under de senaste tre månaderna.
 • Med vaginal blödning som inte är förknippad med menstruationsblödning.
 • Med livmodermyom, som växer snabbt, om den myomatösa noden deformerar livmoderns form.
 • För genital cancer.
 • Vid svår anemi.
 • Med hög risk att få en STI.

Månadsvis efter borttagning av IUD

Vanligtvis kommer menstruation efter extraktion av IUD enligt schema. Under flera månader observeras en återhämtningsperiod, som kännetecknas av försenad menstruation.

Rik menstruation efter borttagning av spiralen

I de flesta fall observeras nästa menstruation inom 1-1,5 månader. Försening av kritiska dagar kan vara förknippad med nödavlägsnande av enheten.

Överflödiga sekretioner uppstår på grund av hormonella förändringar, eftersom IUD förhindrade tillräcklig spridning av livmoderens innerskikt och äggens mognad. Intrauterint preventivmedel påverkar också indirekt äggstocksfunktionen.

Menstruationens intensitet beror på förekomsten av följande ogynnsamma faktorer:

 • inflammation;
 • skada på livmoderslimhinna.

Att ta bort ett preventivmedel är lättare än att placera det. Smärta, utsläpp kan indikera närvaron av delar av spiralen i livmoderhålet efter dess borttagning.

Viktig! Om IUD är inställt för terapeutiska ändamål för att eliminera menorragi och endometrial hyperplasi, kan menstruationen återigen bli riklig efter borttagning av enheten.

Månadsperioder går efter en spiral

Varaktigheten på kritiska dagar bestäms av produktionen av könsteroider och anpassningsperiodens egenskaper. I de flesta fall är utsläpp efter produktutvinning knappast.

Menstruationens varaktighet som överstiger en vecka vittnar till förmån för hormonsvikt eller trauma i livmodern. Gynekologer uppmärksamma behovet av att spåra din period efter att du har tagit bort enheten. I avsaknad av patologiska symtom besöker patienten läkaren en månad efter borttagande av preventivmedlet.

Försenad menstruation efter borttagning av IUD

De första perioderna kan komma sent, vars längd är högst 2 veckor. Långa förseningar av kritiska dagar är förknippade med följande faktorer:

 • period av preventivmedel;
 • patientålder;
 • typ av produkt;
 • naturen av uttömningen av livmoderens inre lager;
 • påfrestning
 • samtidigt somatiska patologier (inflammatoriska och hormonella).

Viktig! Ibland uppstår en försening i menstruationen på grund av graviditet, inklusive ektopisk lokalisering.

Sannolikheten för en ektopisk graviditet ökar efter olika kirurgiska ingrepp på bäckenorganen.

Användbar video

Om fördelarna och nackdelarna med den intrauterina enheten, se den här videon:

För dem som inte har stött på är det svårt att förstå vad som händer - livmodersblödning eller menstruation, hur man kan skilja dem och om det är nödvändigt att få panik. Faktum är att tunga perioder liknar livmodningsblödning. Ändå finns det viktiga skillnader som du borde veta..

Det är mycket svårt att förstå på egen hand att detta är en tung menstruation eller blödning. Det finns dock tydliga tecken på menstruation och blödning, samt ytterligare symtom där det är viktigt att konsultera en läkare.

Ibland blir långa perioder ganska vanliga och normala (efter en abort, med ärftlighet). Om de är mer än sju dagar gamla, med svår smärta och röda blodproppar, är detta ett tillfälle att träffa en läkare. Det är extremt oönskat att behandla dig själv.

Normalt har urladdningen före menstruationen en transparent konsistens, ljus färg. Men de kan vara bruna, rosa, gröna och till och med svarta. Om det finns ytterligare symtom kan det vara en signal om allvarliga hälsoproblem..

Insättning och borttagning av intrauterin enhet är en snabb och okomplicerad procedur, men efter det behöver kroppen tid att anpassa sig. Rehabiliteringsperioden går på olika sätt och åtföljs av atypiska manifestationer. Menstruation efter spiralen kan vara knapp eller omvänt rikligt. Många stör menstruationscykeln och det finns förseningar. Menstruationens natur förändras efter borttagande av IUD, eftersom en lång främmande kropps vistelse i livmodern återspeglas i organet. Vid en tidpunkt då kroppen vänjer sig till ett nytt tillstånd kan inte något okarakteristiskt symptom ignoreras..

Menstruation

Efter borttagning av preventivmedel observeras ofta knapp spotting på grund av långvarig undertryckning av äggstocksfunktionen och utveckling av endometrium. Den normala perioden bör återställas inom tre cykler. Om menstruationen efter denna period liknar en daub, är en undersökning av en gynekolog nödvändig.

I avsaknad av komplikationer och biverkningar bör menstruationen återgå till tidigare nivåer. Ibland ändrar långvarig exponering för det reproduktiva systemet menstruationens natur.

Vad du ska leta efter innan installationen

Trots att IUD är ett pålitligt sätt att förhindra oönskad graviditet påverkar spiralen inte möjligheten att drabbas av en sexuellt överförd infektion..

Detta innebär att med slumpmässigt samlag är det nödvändigt att använda kondomer för att undvika sexuellt överförda sjukdomar, eftersom IUD i sig inte gör sexsäkert. Eventuella oberoende manipulationer med spiralen är oacceptabla.

Efter förlossningen är IUD bättre att fastställa efter återupptagandet av den normala menstruationscykeln, 2-5 dagar efter uppkomsten av blodutflöde.

Förfarandet för att införa en intrauterin anordning är nästan smärtfri, efter införandet av en IUD, tillåts smärta i nedre del av buken och riklig fläckning från slidan..

Efter introduktionen av den intrauterina enheten är det nödvändigt att utföra antiinflammatorisk behandling för att förhindra utvecklingen av infektiös patologi. En kort kurs motiverar användningen av ett brett spektrum antibakteriellt läkemedel, till exempel från gruppen av levofloxaciner.

Smärre dragvärk i nedre del av buken efter införandet av IUD (som under menstruation) kommer att stoppa det icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlet - Diclovit suppositorier. Antagningskursen är 5 dagar transrektalt.

Installation av en IUD är ett ingripande i kvinnans natur, vilket innebär att vaginal dysbios kan gå med, därför läggs ett svampdödande läkemedel till förebyggande behandling, till exempel 150 mg Flucostat en gång.

Möjliga biverkningar och komplikationer

Eftersom ett intrauterint preventivmedel är en främmande kropp, kan komplikationer och möjliga biverkningar inte uteslutas:

 • smärta hos nulliparösa eller känslomässiga kvinnor med felaktigt val av produktens storlek;
 • förlust av enheten i händelse av brott mot administreringstekniken;
 • tung menstruation;
 • inflammatoriska processer på grund av obehandlade infektioner, aktivering av villkorligt patogen mikroflora;
 • blödning och anemi;
 • förekomsten av fibroider;
 • ektopisk graviditet och livmodern;
 • smärta under samlag;
 • brist på orgasm;
 • punktering (perforering) av väggen i ett muskelorgan;
 • inåtväxta produkter i vävnad;
 • kopparintolerans.

Viktig! I närvaro av en hormonell komponent kan menstruationsfunktionen störas, viktökning, svullnad, huvudvärk, trycksteg.

Juno bio-t Ag silverspiral: egenskaper, fördelar

Oftast kan kvinnor som har sex med en vanlig partner ges orala preventivmedel, det vill säga piller, eller så kan de rekommendera en spiral. Accept av orala preventivmedel kan betraktas som en enklare manipulation, eftersom det inte kräver deltagande av en gynekolog under installationen och borttagandet av preventivämnet. Det finns emellertid många orsaker till att användningen av orala preventivmedel är oönskad.

Juno bio-t spiral Ag med silver, fördelar:

 • Faktum är att efter avbrott av preventivmedel är det nödvändigt att försöka skydda sig själva och förebygga graviditet i cirka sex månader. Detta beror på det faktum att kroppen behöver cirka sex månader för att återställa den normala cykeln.
 • Efter att ha tagit bort ett sådant preventivmedel behöver du inte vänta så länge. Du kan börja befruktningen omedelbart. Dessutom innehåller ett sådant preventivmedel inga hormoner, men är ett mekaniskt verktyg som förhindrar penetrering av spermier i livmodern. Nu i apotekens hyllor finns det ett stort antal spiraler, som skiljer sig i form, sammansättning och innehåll.
 • Det enklaste är plastprevensionsmedel som för närvarande praktiskt taget inte används. Detta beror på det faktum att de är dåligt fixerade i livmoderhalsen, kan glida ut ur det vid ansträngning eller svår blödning under menstruationen. Liknande preventivmedel från andra generationen inkluderar produkter med koppar. Faktum är dock att koppar kan oxidera, vilket negativt påverkar kvinnornas hälsotillstånd och livmoderslimhinna. Därför är det också lämpligt att inte använda sådana preventivmedel på grund av snabb oxidation och kort livslängd.

När och hur tar jag bort IUD

Spiralen kan avlägsnas när som helst, både på kvinnans begäran och som föreskrivs av läkaren. På kvinnans begäran utförs borttagningsförfarandet i samma period av cykeln som installationen. För akut borttagning finns det indikationer:

 • inflammatoriska processer och infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • förskjutningen av spiralen, antennens försvinnande eller en förändring i deras längd;
 • livmodersblödning;
 • brist på menstruation.

Avlägsnande av livmoderkonceptionsmedel utförs av läkaren. Innan proceduren genomgår kvinnan samma test som innan hon installerade spiralen..

Starten för avinstallationsprocessen är identisk med installationen. Och själva borttagningen görs med hjälp av antennerna, läkaren drar ut spiralen genom att dra i styrtrådarna.

Juno spiral bio-t ag, recensioner

Vanligtvis rekommenderas det att sätta en sådan spiral omedelbart efter barnets födelse. Detta minskar risken för att bli gravid under amning, när menstruationen är oregelbunden eller frånvarande. Det rekommenderas vanligtvis för kvinnor som redan har ett barn. I allmänhet, efter att ha tagit bort spiralen, finns det praktiskt taget inga komplikationer, liksom svårigheter med att bli gravid ett barn. Innan du installerar, försök dock prata med flickorna som installerade eller nu är skyddade med Juno-spiralen. Det finns både positiva och negativa recensioner om installationen. Nedan följer några av dem..

Juno spiral bio-t ag, recensioner:

Marina, 35 år. Hon installerade en spiral omedelbart efter födelsen av sitt andra barn på 32 år. Nu spiralerar jag för tredje året. Allt passar mig, jag har inte upplevt något obehag. Månadsperioderna blev inte längre, de förblev exakt samma som de var. Totalt sett mycket nöjda. Du behöver inte dricka piller som kostar en enorm hög med pengar. En spiral som helhet kostar ett öre med tanke på att det fungerar i 5 år.

Veronica, 28 år. För inte så länge sedan installerade jag en spiral, men efter ett tag fick jag ta bort den. Hon passade inte mig. Under menstruationen observerades blödningar, och i allmänhet slutade de praktiskt taget inte. Vi kan säga att jag i bara sju dagar från hela cykeln kunde älska normalt. Detta är inte skydd, utan den verkliga plågan. Därför, tre månader efter installationen, gick jag till läkaren och tog bort den. Det visade sig att spiralen inte är lämplig för mig på grund av fysiologiska egenskaper.

Oksana, 23 år. På senare tid födde jag mitt första barn, och vid undersökning efter födseln bad läkaren mig att få en spiral, och jag gick med. I allmänhet, om jag visste lite mer information, skulle jag kanske välja ett annat alternativ. Juno mutade mig med sitt pris, såväl som nästan fullständig säkerhet. I allmänhet är jag nöjd, men månadsperioderna har blivit längre. Istället för 5 dagar varar min menstruation sju dagar. Jag upplever inga obehagliga känslor eller dragande smärta i nedre buken. I allmänhet har jag skyddats i 8 månader med denna spiral. Det finns inga obehagliga sensationer under sex heller. Jag är nöjd och min man också. Nu behöver du inte oroa dig och tänka att du kan bli gravid.

Månatligt efter Mirena

Efter att ha installerat den intrauterina enheten upplever många kvinnor en förändring av arten av deras månatliga urladdning. I vissa situationer blir menstruationen riklig och lång, i andra tvärtom, knappt. Vad bestämmer menstruationens art och hur den intrauterina enheten påverkar deras gång?

Det borde vara? Normal menstruationscykel och dess egenskaper

Varje månad förbereder livmodern ett lager av endometrium för det befruktade ägget, där det kommer att fästas. Om befruktningen inte har inträffat avvisas organets inre skal. Det finns fläckar från könsorganen - menstruation. Normalt förekommer menstruation i tonåren och varar till cirka 50 år.

Tecken på en normal menstruationscykel:

 • Cykelns varaktighet bör vara 21-35 dagar. En 28-dagars cykel används som ett genomsnitt. Hos en kvinna kan det vara annorlunda, men under hela livet förblir det oförändrat om det inte finns någon patologi i kroppen.
 • Menstruation ska inte ge en kvinna svår obehag och vara för smärtsam.
 • Varaktighet av blodigt urladdning - 3-7 dagar.
 • Blodförlust under menstruationen bör inte överstiga 60 ml.

Hur menstruationens natur förändras efter installationen av en icke-hormonell spiral?

Efter introduktionen av den intrauterina enheten behöver kroppen tid att anpassa sig till preventivmedlet. Vilka, tänk nedan.

Första menstruationen

Hos de flesta patienter förändras fläckens natur - de blir intensiva och långvariga. Detta beror på att IUD irriterar endometriet. Menstruationen blir så riklig att en kvinna måste använda mer än 1 packning i 3-4 timmar. Det finns en smärta i nedre del av buken och svaghet. Ibland måste man använda krampläkemedel för att lindra obehag.

Om 3 månader

Under den första månaden efter installationen av spiralen anpassas kvinnans kropp till den främmande kroppen. Menstruationen förblir riklig och lång. Utseendet på ritningssmärta i nedre del av buken noteras. Enligt recensioner ökar i genomsnitt menstruationsflödets varaktighet med 1-2 dagar. Oroa dig inte: detta är en normal reaktion av reproduktionssystemet på införandet av ett främmande föremål i livmoderhålet.

Efter att ha installerat den intrauterina anordningen utesluts inte utseendet på fläckspotting mellan menstruationen. Detta är också ett symptom på anpassningen av det reproduktiva systemet till ett preventivmedel. Om de varar mer än tre månader och inte försvinner måste du besöka en gynekolog.

Om 6 månader

Under denna period kommer menstruationen till dess fysiologiska norm. Menstruationen kan vara mer riklig, men överskrider inte de tillåtna gränserna. I vissa fall är smärtan starkare än före införandet av ett konserveringsmedel i livmoderhålet.

Om fläckning är väldigt rik och tidskrävande, är det värt att rådfråga en gynekolog. Kanske måste IUD tas ut, eftersom oönskade konsekvenser av det överskrider preventivmedelens effektivitet. Om spiralen inte tas bort i tid utvecklas anemi.

Vad man ska göra vid cykelstörningar på bakgrund av en icke-hormonell IUD?

För måttliga cykelstörningar:

 • När fläckspotting uppträder mellan menstruation eller lätt blödning under de första 6 månaderna efter installationen av en icke-hormonell IUD, utförs ingen behandling. Detta är ett helt normalt fenomen som inte utgör någon fara för en kvinna..
 • Vid klagomål om dragande smärta i nedre del av buken under menstruation förskrivs antiinflammatoriska läkemedel (ibuprofen, etc.) på en kort kurs (3-5 dagar).
 • Med kontinuerlig fläckning bör patologin i bäckenorganen uteslutas. Gynekologundersökning, kolposkopi, ultraljud visas. När en sjukdom upptäcks indikeras dess behandling. Frågan om att ta bort spiralen avgörs individuellt och beror på diagnosen.
 • Med en betydande kränkning av det bekanta livet på grund av fläckar indikeras extraktion av IUD.

Med intensiv eller långvarig blödning:

 • Under de första sex månaderna efter introduktionen av spiralen kan långvarig eller intensiv blödning förekomma, vilket inte är farligt för en kvinna. Ingen behandling krävs.
 • Med en försämring av en kvinnas allmänna tillstånd indikeras utvecklingen av anemi, ökad blödning, avlägsnande av IUD.

Gynekologer påpekar att användningen av koppar-innehållande spiraler ganska ofta leder till menstruations oregelbundenheter i form av fläckar eller blödningar. Sådana symtom förekommer under de första sex månaderna och blir ofta ett skäl för att extrahera en IUD. Olika mediciner kan användas för att bekämpa cykelstörningar, men deras effektivitet är tveksam..

Hur menstruationens natur förändras efter installationen av Mirena?

Till skillnad från den icke-hormonella intrauterina enheten påverkar Mirena menstruationen på ett annat sätt:

 • Menstruationer blir måttliga eller magra, deras volym minskas avsevärt.
 • Varaktigheten av den månatliga ansvarsfriheten förkortas med 1-2 dagar.
 • Smärta försvinner i nedre del av buken.

Hos vissa patienter förekommer reversibel amenoré, i vilken menstruationen inte alls kommer. Detta anses vara normalt mot bakgrund av Mirena och kräver inte behandling. Om IUD tas bort från livmoderhålet, kommer menstruationen tillbaka över tiden. Användningen av Mirena bidrar till att cykeln är regelbunden och menstruationens komfort.

Andra symptom efter installation av den hormonella spiralen:

 • Fläckspotting i mitten av cykeln sker under de första 6 månaderna efter införandet av Mirena och anses vara normalt. Ingen behandling krävs.
 • Om fläcken ökar eller inte slutar efter sex månader måste du undersökas av en gynekolog. När patologi upptäcks indikeras dess behandling.
 • Vid svår obehag på grund av fläckar eller med utvecklingen av blödning, tas Mirena intrauterine system bort.

Järntillskott föreskrivs för att förhindra anemi och näring korrigeras..

Farliga symtom: när det brådskande behövs för att se en läkare

Ibland noterar en kvinna vissa tecken som kan hota hennes hälsa. Dessa inkluderar:

 • Det finns ingen intrauterin enhetstråd i slidan.
 • En spiral bestäms i könsorganen, vilket indikerar dess förlust.
 • Det var kraftiga blödningar.
 • Intermenstrual urladdning inträffade sex månader senare eller mer efter introduktionen av spiralen.
 • Menstruationen försvann och visade sig inte mer än 90 dagar.
 • Utseendet på svår eller krampande smärta i nedre del av buken. Ett sådant symptom kan indikera en ektopisk graviditet, inåtväxt preventivmedel i livmoderväggen eller perforering av livmodern.
 • Det var hög feber, feber med smärta i nedre del av buken och vaginal urladdning med en obehaglig lukt. Sådana manifestationer kan vara ett tecken på en inflammatorisk process..

Menstruation efter IUD-extraktion

För att skydda dig mot oönskade effekter bör endast en erfaren gynekolog hantera avlägsnandet av spiralen från livmoderhålet. De flesta patienter besöker en läkare som klagar på brist på menstruation efter extraktion med preventivmedel. Men praxis visar att menstruationens försvinnande beror på hur länge användningen av preventivmedelsprodukten används, liksom på graden av utspädning av endometrium. Experter säger att om IUD har legat i livmoderhåpet länge, kommer det att ta mer tid att återställa sitt inre skal.

Arten av blodig urladdning kan förändras: de blir rikliga och ibland smärtsamma. För menstruationen att återgå till det normala tar det tid för rehabilitering. I genomsnitt återhämtar sig en kvinnas kropp på 3-6 månader.

Vissa kvinnor klagar på en försening i menstruationen efter att spiralen har tagits bort. Gynekologer anser inte ett sådant fenomen som en patologi. Denna funktion är mer karakteristisk för de patienter som använde det hormonella systemet Mirena. Det finns ett undertryckande av utvecklingen av endometrium och hämning av äggstocksfunktionen, eftersom ett preventivmedel dagligen injicerade en liten dos av en hormonell substans. Vanligtvis, efter borttagning av IUD, återgår alla funktioner till det normala och cykeln återställs.

Om förseningen i menstruationen efter borttagandet av den intrauterina enheten är mer än två veckor är det nödvändigt att utesluta graviditet (gör ett test eller donera blod för HCG).

Vilken är frånvaron av menstruation under användning av IUD??

När en kvinna inte har sina perioder uppstår en logisk fråga: varför försvann de? Många oroar sig för att inte planerad befruktning har inträffat. Oroa dig faktiskt inte. Anledningen till frånvaron av menstruation i upp till 3 månader kallas hormonella förändringar och ovariell dysfunktion. Sådana funktioner uppstår om andra faktorer utesluts: bäckeninflammation, sexuellt överförda infektioner eller befruktning av ett barn.

Om en kvinna är bekymrad över menstruationens försvinnande, är det första att göra uteslutet graviditet. För att göra detta bör du köpa ett uttrycktest för att bestämma den "intressanta positionen". Om testet ger en positiv reaktion måste du omedelbart rådfråga en gynekolog. Om flera upprepade studier visar ett negativt resultat kan det konstateras att befruktning inte har inträffat.

Experter säger att när man använder en hormonell intrauterin enhet kan menstruationen normalt vara frånvarande i upp till 3 månader. Om denna period överskrids rekommenderas att du besöker en kvinnlig läkare för att utesluta sjukdomar i könsorganen. Läkaren kommer att förskriva lämpliga tester och studier som hjälper till att fastställa orsaken till menstruationens försvinnande..

Efter att ha installerat den intrauterina enheten, märker många kvinnor en förändring i menstruationens natur. Ibland går förändringar inte utöver normen, men i vissa fall kan de vara manifestationer av en allvarlig patologi. För att förhindra hälsoproblem måste du noggrant övervaka din menstruationscykel, och om olika avvikelser inträffar, omedelbart söka hjälp av en gynekolog.

En av de populära typerna av preventivmedel är den intrauterina enheten Mirena. Det har flera fördelar: det är installerat under lång tid, till skillnad från tabletter som måste tas dagligen. Dessutom föreskrivs det ofta för terapeutiska och profylaktiska syften. Det finns emellertid besvär med denna typ av preventivmedel. Om hur Mirena-spiralen och menstruationen interagerar med varandra, är det värt att oroa sig om det finns ett misslyckande kommer vi att diskutera nedan.

Hur påverkar det kroppen

En intrauterin enhet är en T-formad enhet som sätts in i livmodern som ett preventivmedel för att undvika oönskad graviditet.

Mirena-spiralen innehåller hormonet levonorgestrel, som utsöndras i livmodern. Det blockerar tillväxt och avstötning av endometrium och fungerar endast i livmoderhålet, vilket minskar risken för biverkningar av hormonell natur.

På grund av reaktionen på läkemedlet ökas utsöndringen av livmoderhalsslem, vilket skapar ett hinder för rörelse av spermier in i livmoderhålet. Spiralen hjälper till att undertrycka spermiernas rörlighet i livmodern och äggledarna. Ibland blockerar preventivmedel ägglossningen, vilket skapar maximal preventivmedel.

Endast en läkare kan etablera Mirena efter en grundlig undersökning:

 1. Det är nödvändigt att sprida floran för att utesluta och i ett annat fall för att behandla befintlig inflammation.
 2. HCG-blodprov.
 3. Cytologiska studier är nödvändiga för att utesluta prekancerösa och cancerformationer..
 4. Ultraljud föreskrivs för att verifiera den normala strukturen i livmodern och äggstockarna.

Långvarig fläckning kan finnas i upp till sex månader efter installation av spiralen. Detta är en normal reaktion av reproduktionssystemet på installation av främmande material. Om urladdningen inte slutar efter sex månader bör läkaren uttrycka problemet..

Installationen av en intrauterin enhet kan ibland åtföljas av oönskade biverkningar, bland vilka de vanligaste är:

 • migrän;
 • akneutbrott;
 • oregelbundet menstruationsflöde;
 • depressiva tillstånd;
 • sorg
 • hoppar i blodtrycket.

Indikationer för användning

Den huvudsakliga indikationen för användning av den intrauterina enheten beaktas direkt förebyggande av graviditet. Man bör emellertid komma ihåg att det under sexuellt samlag inte skyddar mot könssjukdomar, därför är denna typ av preventivmedel inte lämplig för kvinnor som är benägna att slumpmässigt samlag och kroniska smittsamma patologier..

Ofta används en intrauterin anordning för intensivt menstruationsflöde av okända skäl, som tidigare uteslutit möjliga maligna strukturer i reproduktionssystemets organ. På grund av dess verkan föreskrivs Mirena som profylax av endometrial hyperplasi, fibromyom, med svår menopaus..

Menstruationens natur när du använder en IUD

Efter att ha installerat preventivmedlet Mirena, helst bör menstruationen börja vid rätt tidpunkt. Men du bör ta hänsyn till att kroppen har genomgått en del stress, så till en början är en liten försening tillåten, som inte bör överstiga tre veckor. Om det inte finns någon menstruation efter tre veckor måste du snarast gå till sjukhuset. Detta kan vara en signal om att trots spiralinstallationen fortfarande inträffade befruktningen..

Korta förseningar kan vara upp till sex månader efter installationen och de är farliga för kroppen.

Den första menstruationen efter installationen av spiralen kännetecknas som regel av ökad intensitet. Varför händer det här? För det första åtföljs stress efter installationen av ett hormonellt fel, och för det andra förändrar preventivmedel sammansättningen av livmoderhalsslemet och endometriet, vilket direkt påverkar mängden menstruationsvätska. Under denna period kan en kvinna använda mer än en dyna på 3 timmar och smärtstillande medel för att eliminera menstruationsvärk.

Efter flera cykler återgår menstruationsflödet till sitt normala utseende. Under en period av sex månader kan blödning förvandlas till fläckar, vilket är ofarligt. De indikerar att kroppen vänjer sig vid en främmande enhet. I det här fallet bör det inte finnas någon samtidigt smärta.

Om dina perioder förblir lika rikliga efter några cykler, som första gången efter att ha använt ett preventivmedel, bör du rådfråga en läkare. Ett liknande fenomen kan indikera biverkningar av Mirena, vilket indikerar att kroppen avvisar detta preventivmedel.

Ofta klagar kvinnor över upphörandet av menstruationen, sex månader efter montering av preventivmedel. Om förseningen har pågått i mer än två veckor måste du först göra ett graviditetstest eller ett blodprov för hCG. Den intrauterina enheten förhindrar på ett tillförlitligt sätt en oönskad graviditet, men alla möjliga alternativ bör beaktas. Dessutom har det förekommit fall då enheten glider obemärkt. Om orsaken till frånvaron av menstruation inte är graviditet, finns det ingen anledning till oro. Mirena-hormoner blockerar tillväxten av endometrium, på grund av vilken det inte finns något att gå under den påstådda menstruationen. Detta är inte farligt för en kvinnas kropp. Efter avlägsnande av spiralen kommer menstruationen att återhämta sig inom ett par månader.

Kontra

Det finns ett antal kontraindikationer som inte använder ett intrauterint preventivmedel:

 • graviditet;
 • sjukdomar i könsorganen med en inflammatorisk karaktär;
 • infektiösa patologier i de inre könsorganen;
 • prekancerös och cancer i livmoderhalsen;
 • malign tumör i bröstet;
 • ge inte ett preventivmedel omedelbart efter förlossning eller abort;
 • avvikelser i reproduktionssystemets organ;
 • gulsot, cirros.

Svår diabetes mellitus, tromboflebit, arteriell hypertoni, stroke, som regel, kan vara en kontraindikation. Först efter en ytterligare undersökning kan läkaren godkänna användningen av Mirena.

En ektopisk graviditet i det förflutna anses inte vara en kontraindikation för användning av en spiral, men du bör vara medveten om att en ektopisk graviditet är en mycket sällsynt oönskad konsekvens av att installera ett preventivmedel. Denna komplikation kännetecknas av illamående, kräkningar, brist på sekret, svår smärta i buken, svaghet, yrsel.

Läkarnas åsikt

Förutom preventivmedel påpekar läkare den intrauterina anordningens positiva effekt på endometriet. Ofta förskrivs ett preventivmedel för medicinska ändamål med en allvarlig menopaus, för att förebygga fibromyom och endometrios av livmodern. Spiralen stoppar tillväxten av myomatösa noder, utför förebyggande av cancer och endometrial hyperplasi, ökar hemoglobin och har en generell förstärkande effekt. Efter extraktion av Mirena, om så önskas, kan du bli gravid det första året. På grund av hormonsverkan ökar det kvinnans fertilitet.

Mirena intrauterin enhet är verkligen ett mycket bekvämt och praktiskt preventivmedel, men med tanke på den stora förteckningen över kontraindikationer bör särskild uppmärksamhet ägnas åt undersökningar innan ett preventivmedel installeras. Om du agerar enligt rekommendationer från specialister, bör det inte finnas några hälsoproblem under skyddet av det intrauterina systemet.

Sammanfattning

Mirena-spiralen påverkar direkt både frekvensen och intensiteten av menstruationen. Många fall beskrivs och orsakar inte oro. Det är nödvändigt att övervaka menstruationens regelbundenhet och intensitet för att undvika eventuella obehagliga konsekvenser i tid. Det är bättre att konsultera en gynekolog än en gång, som hjälper till att hantera problemet och lindra onödiga upplevelser.

Insättning och borttagning av intrauterin enhet är en snabb och okomplicerad procedur, men efter det behöver kroppen tid att anpassa sig. Rehabiliteringsperioden går på olika sätt och åtföljs av atypiska manifestationer. Menstruation efter spiralen kan vara knapp eller omvänt rikligt. Många stör menstruationscykeln och det finns förseningar. Menstruationens natur förändras efter borttagande av IUD, eftersom en lång främmande kropps vistelse i livmodern återspeglas i organet. Vid en tidpunkt då kroppen vänjer sig till ett nytt tillstånd kan inte något okarakteristiskt symptom ignoreras..

Varje månad efter installation av spiralen

Själva processen att införa ett intrauterint preventivmedel och efterföljande anpassning är stress för kroppen. Nervsystemet lider, den hormonella bakgrunden blir instabil. Konsekvenserna av förändringarna är mycket olika. Oftast inträffar perioder med en spiral enligt ett schema, i vissa fall är misslyckanden möjliga. En kvinna kan känna smärta och svår svaghet. Vissa har ökat urladdningen.

Intensitet och överflöd, som regel, är förknippade med den irriterande effekten av spiralen på livmoderslimhinna. Dessutom blir undertryckning av endometrium en av orsakerna till försenad menstruation. Försenad menstruation kan utlösas av andra faktorer..

Skäl för att försena kritiska dagar

Förseningen i menstruationen efter installationen av spiralen är inte en patologi. Cykelns regelbundenhet kommer att återhämta sig med tiden. Mycket kommer att bero på kvaliteten och sammansättningen av den installerade produkten..

Normaliseringen av cykeln med det hormonella intrauterina systemet går snabbare. Med metallinnehållande produkter noteras menstruationsförseningar oftare. När ett misslyckande åtföljs av svår smärta, tas preventivmedlet bort i förväg.

Om det inte finns några perioder på mer än två veckor, gör ett graviditetstest. I avsaknad av ansvarsfrihet under lång tid bör man inte utesluta början av befruktningen. Spiralerna rör sig från sin plats, faller in i livmoderhalskanalen och faller helt enkelt ut. Detta är osannolikt, men detta händer på grund av produktens dåliga kvalitet, felaktig installation eller de kvinnliga kroppens individuella egenskaper.

Full fysiologisk återhämtning efter installationen av ett intrauterint preventivmedel inträffar efter 3 månader. Om cykeln under denna tid inte har normaliserats och förseningar i ett negativt graviditetstest åtföljs av smärtsamma symtom, kontakta en gynekolog.

Orsaker till tunga och långa perioder

De första menstruationsperioderna efter installation av spiralen är knappa. En ökning av urladdningen observeras från den andra månaden, men tung menstruation bör upphöra i slutet av den tredje, när den hormonella bakgrunden är stabiliserad. Om cykeln fortskrider enligt ett annat scenario tar menstruationen lång tid och deras volym minskar inte, besök en gynekolog. Det finns en sannolikhet för komplikationer. De vanligaste är:

 • skada på livmodern;
 • förskjutning av preventivmedlet i bukhålan;
 • anemi
 • vernal och purulent urladdning;
 • risk för inflammation.

Genom att gå med på att använda en intrauterin enhet bör en kvinna veta hur många dagar menstruationen går när hon bär en IUD, vad är deras intensitet och hur tillståndet ändras med möjliga komplikationer. Fläckar och kramper i buken indikerar en felaktig position eller förskjutning av preventivmedel.

Långa perioder, tillsammans med en ökning av kroppstemperaturen, indikerar början av inflammation i reproduktionssystemet. Mycket brunt blodförlust med ökande smärta är ett vanligt tecken på intrauterin graviditet.

Det är viktigt att förstå att alla problem i reproduktionssystemet inte försvinner, och det är omöjligt att identifiera orsaken till atypisk menstruation efter spiralen utan deltagande av en läkare.

Det finns flera orsaker till tung menstruation. En separat artikel på vår webbplats kommer att berätta mer om dem..

Månadsvis efter att spiralen har tagits bort

Menstruationsperioden efter borttagning av preventivmedlet är en indikator på effekten av IUD på den kvinnliga kroppen. Mycket beror på hur mycket tid produkten spenderas i livmodern. Ju längre tid det var i håligheten, desto längre tid tar det att återställa endometriet.

Det tar från två veckor till flera månader att normalisera cykeln och fullständig rehabilitering av kroppen. Det beror på tillämpningsperioden för det intrauterina systemet, kvinnans ålder och hälsostatus, graden av tunnare livmoderslimhinna och andra faktorer..

Oregelbundna perioder efter borttagning av spiralen är ofta förknippade med komplikationer. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar anses vara de farligaste. Eventuella avvikelser, inklusive hormonella störningar, påverkar inte bara sekretessens regelbundenhet. Menstruationens art och varaktighet kan förändras. Detta leder till stor blodförlust och dålig hälsa..

Hur man kan förebygga och eliminera biverkningar

Utvecklingen av komplikationer vid användning av icke-hormonella spiraler noteras mycket oftare. Hormonhormoner är mer tillförlitliga och säkra, men i alla fall, när du väljer typ och form av produkten, är det nödvändigt att ta hänsyn till läkarnas rekommendationer.

I de flesta fall uppstår svårigheter och oönskade reaktioner med en spiral på grund av installation av IUD av låg kvalitet och underskattning av kontraindikationer. Bland dem är sexuellt överförda sjukdomar, erosion av livmoderhalsen, infektioner och inflammation i könsorganen, tumörneoplasmer. När en patologi upptäcks efter installationen av ett intrauterint preventivmedel är det möjligt att ta bort spiralen.

Erfarenheten från specialisten som kommer att göra installationen är mycket viktig. Fel under denna medicinska procedur leder till många biverkningar..

Av stor vikt är bärtid. Den främmande kroppen tas bort efter utgångsdatumet. Om detta inte görs kan det vara hälsoproblem..

Efter installation eller borttagning av spiralen krävs ingen särskild skötsel. Det räcker att följa de traditionella hygienreglerna, som regelbundet observeras av en gynekolog och göra vad läkaren rekommenderar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Indikationer och kontraindikationer för massage under menstruationen

Läkare rekommenderar inte massagebehandlingar, även om det inte finns några direkta kontraindikationer. Dessutom kan massage utföras under menstruationen, men med förbehåll för begränsningar och förbud....

Cheesy utflöde hos kvinnor: gul och vit, med och utan klåda

Vaginal urladdning är ett normalt fenomen som åtföljer fysiologiska förändringar under alla faser i menstruationscykeln. Genomskinlig eller vitaktig vit, luktfri och har ett täthetsintervall från vattnigt till slemliknande, är alla kvinnor bekanta....

Ingen månad, test negativ

Nästan varje kvinna är bekant med en situation där menstruationen är försenad och ett graviditetstest visar ett negativt resultat. I detta fall blir naturligtvis kvinnan förvirrad och försöker ta reda på vad som orsakade frånvaron av menstruation om graviditet inte inträffade....