Graviditet efter vakuumabort

Klimax

Medicinsk abort är en konstgjord abort som utförs av specialutbildad personal. Vakuumsugning av ägg (mini-abort) anses vara en av metoderna för medicinsk abort. Efter förfarandet bestämmer många kvinnor igen att få ett barn efter ett tag. Hur är en ny graviditet efter en miniabort?

Indikationer för en miniabort

Vakuumsugning utförs i upp till 5 verkliga graviditetsveckor (eller upp till 21 dagars försenad menstruation). Under en mini-abort avlägsnas embryot tillsammans med membranen från livmodern med en elektrisk pump och en speciell kanyl. Cervikal dilatation utförs inte. Metodens effektivitet är upp till 99%. Efter proceduren krävs en ultraljudssökning för att utesluta förseningar av delar av fostrets ägg i livmodern.

Miniabort utförs på kvinnans begäran, samt i närvaro av medicinska och sociala indikationer. Medicinska indikationer inkluderar avvikelser i fostret, obebyggd graviditet, svår sjukdom hos modern. Operationen utförs under allmän eller lokal anestesi..

När graviditet inträffar efter en miniabort?

Vakuumsugning är det minst traumatiska sättet att separera med en oönskad graviditet. Under operationen får livmoderslimhinnan minimal skada. Att återställa endometriet är mycket snabbare än med klassisk abort. Efter vakuumsugning inträffar vanligtvis en ny graviditet redan nästa månad. Hos många kvinnor inträffar befruktningen av ett barn inom 1 till 3 månader efter manipulation.

Minabortion är inte alltid framgångsrik. När komplikationer uppstår kommer restaureringen av livmoderslimhinnan att gå mycket långsammare och det kan ta mycket längre tid att bli gravid. En period på upp till 12 månader efter en abort anses vara normal. Om graviditeten inte inträffar inom ett år efter ingreppet är det nödvändigt att genomgå undersökning och behandling av en gynekolog.

Planera en graviditet efter en miniabort

Förlossningsläkare rekommenderar att man planerar en ny graviditet tidigast tre månader efter en miniabort. Under denna period är det mycket viktigt att övervaka ditt välbefinnande och notera eventuella förändringar i din hälsostatus. Inom tre månader bör menstruationscykeln återhämta sig. Det bör inte vara någon smärta i nedre del av magen just nu. Om en kvinna känner sig tillräckligt bra kan hon planera att bli gravid ett barn efter 3 normala cykler..

Innan befruktningen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog:

 • gynekologisk undersökning;
 • Ultraljud
 • screening för större urogenitala infektioner.

Om vakuumsugning utfördes av medicinska skäl, kan följande objekt läggas till undersökningen:

 • hormonell profil;
 • hemostasiogram;
 • screening för autoimmuna antikroppar;
 • kolposkopi;
 • hysteroskopi;
 • samråd med andra specialister.

Under de första månaderna efter en minabortion bör du tänka på tillförlitlig preventivmedel. Orala preventivmedel (OK) erkänns som det bästa alternativet för skydd mot oönskad graviditet. Dessa läkemedel hämmar inte bara ägglossningen, förhindrar befruktningen, utan normaliserar också hormoner efter en abort. När man tar OK kan en kvinna snabbt återgå till det normala efter en abort och undvika problem orsakade av ett kraftigt hopp i hormonnivån i blodet.

Graviditet

Vakuumaspiration, som har gått utan komplikationer, påverkar sällan loppet av en ny graviditet. Den återhämtade livmoderslimhinnan gör att embryot kan fästas säkert och skapar alla förutsättningar för dess fulla utveckling. Om graviditeten är för tidig (1-2 månader efter operationen) är risken för missfall i ett tidigt skede hög.

Ett annat problem som väntar på blivande mödrar är placentalinsufficiens. Efter en abort kan moderkakan inte alltid formas korrekt och förse barnet med alla näringsämnen och syre. Hypoxi uppstår, vilket leder till olika hälsoproblem hos den nyfödda. Utvecklingen av polyhydramnios på bakgrund av en intrauterin infektion utesluts inte. Vissa kvinnor som har genomgått minabort har en störd anpassning av kroppen till ett barn. Gestos utvecklas - en av de allvarligaste komplikationerna av graviditeten och hotar tillståndet för den framtida modern och hennes barn.

Enligt WHO anses vakuumsugning vara en av de säkraste metoderna för medicinsk abort. Trots risken för möjliga komplikationer tål de flesta kvinnor säkert denna procedur. En miniabort utan komplikationer förhindrar inte graviditet och födelse av ett friskt barn.

Återställning efter en abort: vad som kan och inte kan göras?

Varför är det nödvändigt att utesluta några ögonblick från det vanliga sättet att leva efter en abort? Vissa förbud är en del av rehabiliteringskomplexet och hjälper till att återställa inte bara fysisk hälsa utan också förhindra eventuell infertilitet i framtiden (se konsekvenser och komplikationer av abort).

Återhämtning efter abort: Periodens funktioner

Vad händer efter en abort? Först av allt, i återhämtningsperioden, börjar livmodern att dra sig samman, den rensas genom att ta bort sekret genom den fortfarande öppna halsen. Denna process tar flera dagar. Betydligt mer tid, ungefär en månad, krävs för att återställa slemhinnan - endometrium. I själva verket förblir sårytan på platsen för fästning av ägg efter abort.

Hur mycket återhämtar livmodern efter en abort?

Processens längd beror på hur graviditeten avbröts och om kvinnan följer alla rekommendationer från en specialist. Full återhämtning efter en abort uppnås snabbast hos kvinnor som har avslutat en graviditet genom vakuumsugning. Enligt statistik orsakar denna metod, som genomförs i de tidiga stadierna, den minsta mängden skada på den kvinnliga kroppen. Hela processen tar flera minuter, och ultraljudsmaskinen som följer med proceduren gör det möjligt att minska antalet komplikationer efter abort till ett minimum.

Återhämtningen från medicinsk abort är mer långvarig. Säker vid första anblicken, läkemedel orsakar betydande skador på kroppen. Icke-kirurgisk metod för abort leder till hormonell obalans och sätter sitt märke på andra kroppssystem. Efter en tablettabort är det viktigt att ta reda på en lista över möjliga komplikationer från gynekologen så att efterföljande förändringar i kroppen inte blir ett obegripligt fenomen för dig..

Livmodern är den längsta som återställts efter en abort och hälsa i allmänhet med instrumentell eller kirurgisk curettage. Dessutom har denna metod det största antalet komplikationer.

Fråga Svar

Kan jag ta ett bad efter en abort?

Under abortperioden (cirka en månad) rekommenderas inte badning, eftersom det kan orsaka blödning eller utveckling av endometritis.

Är hygien tampong tillåtet efter en abort?

Av de intima hygienprodukterna efter abort bör servetter föredras, och användning av tamponger är strängt förbjudet, eftersom fläckar blötade med tampongen förblir i slidan tillsammans med den och är ett utmärkt medium för spridning av mikroorganismer, vilket ökar risken för att utveckla inflammationer efter abort.

Hur länge efter abort kan jag gå till poolen??

Ett besök i poolen samt bad och bastur (för hög lufttemperatur), bad i ett öppet damm bör skjutas upp i minst en månad tills slutet av den första menstruationen. Annars kan du "fånga" infektionen eller öka blodflödet, upp till blödning.

Efter en abort kan du göra sport?

Om avbrottsförfarandet "passerade" utan komplikationer och kvinnans tillstånd är tillfredsställande, kan du återgå till sport efter ett par veckor efter aborten. Men belastningen ska inte vara så intensiv inom en månad efter aborten..

Varför gör bröstet i bröstet och bry sig efter en abort (abort gjordes för 3 dagar sedan)?

Kanske var den aborterade graviditetensperiod ganska lång, och mjölkkörtlarna började aktivt förbereda sig för den kommande amningen. Men en plötslig avbruten graviditet ledde till hormonell obalans, kroppen och bröstkörtlarna, i synnerhet, hade inte tid att bygga om, vilket ledde till förekomsten av bröstsmärtor.

Finns det några begränsningar på mat efter en abort??

Nej, en speciell diet under abortperioden krävs inte. Men om aborten inträffade under generell anestesi och anestesilegen diagnostiserade en allergisk reaktion på anestesimedel, kan han rekommendera ytterligare anslutning till en allergivänlig diet (begränsning av choklad, citrusfrukter, kaffe, skaldjur och andra allergiframkallande produkter).

Utsläpp efter en abort

Efter abortförfarandet anses måttligt utsläpp med ett litet antal blodproppar vara normalt. Deras varaktighet beror på faktorer som abortmetoden och den period då den utfördes..

Som jämförelse, efter instrumental abort, är urladdningen mer intensiv än på grund av vakuumsugning. Detta beror på att minimera trauma i livmoderslimhinnan och på kort sikt.

Om blodet efter en abort innehåller olika typer av föroreningar är det nödvändigt med en noggrann undersökning av livmoderhålet.

Urladdningstid

Det försvagade tillståndet efter en abort, som åtföljs av en blodutflöde, kvarstår normalt i 7-10 dagar. Det är i slutet av denna period som du bör besöka en gynekolog. Särskilt om de allvarliga konsekvenserna av förfarandet inte har gått. Förlängd urladdning kan vara ett tecken på närvaron av en placentapolyp eller rester av ägg i livmodern.

Om det inte sker någon utskrivning efter aborten eller om de slutade några timmar efter aborten är detta ett tecken på ett ogynnsamt resultat av förfarandet. Trots allt kan livmodern inte dras så snabbt. Ofta framkallas detta fenomen av en kramp i livmoderhalskanalen, varför blodet förblir inne i organet. Specialister försöker korrigera situationen genom att införa en viss mängd oxytocin eller rena uterusslemhinnan igen.

Livmoderkropp

Livmodern är ett organ som påverkats allvarligt under abortproceduren. Ju längre graviditet, desto mer allvarligt skadas livmodern. Curettage har den mest negativa effekten på organets tillstånd. Efter avlägsnande av ägg, tränger livmoderkroppen långsamt in. Gradvis, under flera dagar, förvärvar den sin ursprungliga storlek. Endometrialskiktet är skadat, livmoderväggarna skadas. Det tar tid för allt att läka och återgå till allmänt accepterade normer. Det tros att livmoders tillstånd är helt återställt inom 4-5 veckor. När menstruationscykeln återupptas fungerar den igen som vanligt..

Organets inre slemhinna motsvarar också parametrarna. Efter en till två veckor är ett besök hos den behandlande gynekologen obligatoriskt. Inspektion är mycket viktigt. Om det finns rikligt urladdning med en blandning av blod och slem, inträffar en inflammatorisk process. Det är möjligt att efter rengöring förblev fostrets partiklar i livmoderkroppen. Därför, för att undvika missförstånd, utförs alltid en ultraljud. Baserat på resultaten bestämmer läkaren huruvida det finns onormala avvikelser och en ren livmoder. Sedan utser återhämtningsförfaranden.

Smärta efter abort

Inom en vecka kan en kvinnas mage skada efter en abort, eller snarare dess nedre region. Dessa känslor orsakar obehag, men stör inte en normal livsstil. Om smärtan intensifierades kraftigt och du inte tål den, bör du omedelbart rådfråga en specialist.

Eftersom du kan stöta på följande patologier:

• utveckling av hematometrar - ansamling av blod i livmoderhålet, vilket kan orsakas av resterna av ägg. I det här fallet finns det en skarp, krampande smärta;

• en inflammatorisk process vars källa kan vara latenta könsinfektioner. Värkande smärta åtföljt av feber.

Om ryggen gör ont efter en abort finns det också en förklaring till detta. Överdriven träning kan orsaka obehag efter abort. Det är emellertid värt att notera att mild ryggsmärta på grund av processerna i kroppen anses vara normen efter en abort. Sensationernas förbättrade natur bör vara ett tillfälle att besöka en läkare.

Bröstsmärtor efter abort

Bröstkörtlarna är mycket känsliga för olika hormonstörningar och spänningar, vilket ofta orsakar bröstsmärta efter en abort. Före graviditeten finns det få celler i bröstet som producerar mjölk och andra ämnen. Under befruktningsperioden ökar antalet. Samtidigt ökar sannolikheten för multipel av cancerceller, vilket minskar först efter att ett barn föddes.

Känsliga bröstkörtlar efter abort är benägna att bilda godartade knölar. Faktum är att stopp av graviditeten dramatiskt stoppar processen för mognad av bröst. Bröstreparation är mycket snabbare om aborten genomfördes tidigt. Men inte alla celler återgår till sitt tidigare tillstånd, så kvinnor är mer benägna att utveckla cancer i framtiden. Om bröstet efter abort, palpationer eller svullnad känns, är det nödvändigt att se en mammolog så snart som möjligt.

Buksmärta under perioden efter abort

Efter en okomplicerad abort är normal måttlig smärta i nedre del av buken eller lätt obehag normalt. Sådana upplevelser kan pågå i sju dagar och stör inte särskilt patienten. Om magen gör ont så mycket att det är omöjligt att leda en vanlig livsstil och leder till funktionsnedsättning är detta en anledning till att omedelbart kontakta en specialist.

 • Krampande och skarpa smärta indikerar resterna av placenta vävnad och embryo i livmoderhålet och utvecklingen av hematometrar
 • Värkande, konstant smärta i kombination med feber efter en abort är ett tecken på inflammation som kan framkalla könsinfektioner, som under en tid är asymptomatiska.
 • Generellt sett är en liten temperaturökning (37,2 - 37,3) under de första två dagarna efter ingreppet inte en patologi utan bara återspeglar kroppens svar på operation. Subfebrilt tillstånd är också möjligt på dagen för produktionen av medicinsk abort som en reaktion från det termoregulatoriska centrum som finns i hjärnan till höga doser av hormoner.
 • Men om en hög temperatur (mer än 37,5) kvarstår i mer än två dagar är detta ett tecken på problem och en anledning att söka honung. hjälp.

För att förhindra utveckling av inflammatoriska sjukdomar efter medicinsk avbrott av graviditet, förskrivs patienter, särskilt de med otillfredsställande smetresultat och blod / urinprov, en profylaktisk kurs av antibakteriella och antiinflammatoriska läkemedel med ett brett spektrum av verkan i 3 till 5 dagar (högst 7 dagar). Vid en bekräftad inflammatorisk process ökas doserna av antibiotika, och kursen förlängs.

För att förhindra komplikationer med septisk postabortion kommer läkaren definitivt att rekommendera att undvika utkast och förkylningar, klä sig varmare i vått och kallt väder och duscha dagligen. Inte mindre viktigt är att följa reglerna för personlig hygien:

 • vattenbehandling av de yttre könsorganen minst två gånger om dagen;
 • snabb byte av kuddar och underkläder, eftersom blod som hälls från livmoderhålet och kvarhålls på intima hygienprodukter är en bra grogrund för mikroorganismer, vilket bidrar till deras aktiva reproduktion och penetrering i livmodern, där de orsakar inflammation.

Varje kvinna som artificiellt avslutade sin graviditet bör veta att alkoholintag under perioden efter abort är strängt förbjudet, särskilt om hon tar antibakteriella läkemedel.

 • För det första, under påverkan av alkohol, förstörs antibiotika, vilket innebär att deras intag kommer att vara helt värdelöst och inte minskar risken för att utveckla septiska komplikationer efter abort.
 • För det andra reducerar alkohol tonen i glatta muskler (myometrium består av släta muskler), vilket förhindrar dess sammandragning och involvering (återgår till tidigare storlekar) efter borttagande av graviditet och kan orsaka blödning.

Menstruationscykel efter abort

Många kvinnor frågar sig: "När bör det finnas perioder efter en abort?" Om abortförfarandet var framgångsrikt och genomfördes kvalitativt, utan konsekvenser, kommer datumet för återställande av cykeln att flytta sig bara 2-3 veckor från det vanliga.

För att inte förväxla menstruationen med annan patologisk urladdning kommer vi att analysera deras natur efter varje abortmetod:

1. En ljusrosa nyans - graden av utsläpp efter abort med piller. Cykeln är praktiskt taget inte annorlunda än den vanliga och som regel kommer menstruationen i tid.

2. Efter vakuumsugning är utsöndringarna mycket lik de som observerats under cykeln. Ökningen i antalet och deras omvandling till ljusröd är en anledning till oro. Menstruation med denna metod för abort kan försenas i två veckor.

3. Efter operationen kan återställningen av cykeln ta en hel månad efter en abort. Efter operationen är det mycket viktigt att övervaka sekreternas färg, struktur och lukt. En ökning av antalet eller snabbt upphör är inte ett gynnsamt tecken. För att utesluta farliga konsekvenser måste du övervaka din kropp och observeras av en gynekolog.

Återställning av menstruationscykeln efter abort är inte alltid möjligt på ett naturligt sätt. Därför utövar experter läkemedel för detta ändamål..

Vad påverkar återhämtningshastigheten?

I själva verket är en abort samma operation som många andra ingripanden, därför kommer det att vara nödvändigt att återhämta sig efter det enligt ett visst schema, i enlighet med medicinska rekommendationer. Gynekologen måste övervaka patientens tillstånd under rehabiliteringsperioden för att förhindra att farliga konsekvenser eller komplikationer utvecklas i tid. Dessa inkluderar svår smärta i buken, riklig och lång blodig utflöde eller försenad menstruation, etc. Om du får sådana problem rekommenderas att du konsulterar en läkare som kommer att föreskriva nödvändig terapi.

I allmänhet kan olika faktorer påverka återhämtningen efter avbrott. För det första patientens tillstånd. Om hon lider av kroniska eller ärftliga patologier kommer de att förhindra en snabb återhämtning. För det andra aborttekniken. Vanligtvis sker den snabbaste rehabiliteringen med en miniabort, men efter en kirurgisk curettage eller en farmaceutisk abort är komplikationer möjliga.

För det tredje, graviditetsålder. Ju tidigare befruktningen avbröts, desto säkrare och mer synlig för kroppen kommer den att passera. Även viktigt är kvalificeringen av den specialist som utför operationen, återställer fysioterapeutiska procedurer, läkemedelsbehandling och kvinnans psykologiska beredskap för detta steg. Återställningshastigheten beror på patientens ålder, ju yngre flickan, desto snabbare kommer hon att återhämta sig efter abortförfaranden. Men samtidigt kan unga människor sedan ha problem med graviditetens början, fram till infertilitet.

Rehabilitering efter abort

Oavsett metod för abort finns det allmänt accepterade regler för vad som kan göras efter en abort. Deras iakttagande kommer att bidra till att minska varaktigheten för återhämtningsperioden. Till att börja med bör du överge sexuell aktivitet, efter vakuumsugning och ta piller - en paus ska vara 2-3 veckor. Om graviditeten avbröts med en instrumentell metod, rekommenderas att avstå från intimitet tills menstruationscykeln återställs.

För att förbättra tillståndet efter en abort bör en kvinna vila mer och försöka undvika stress. Dessutom bör fysisk aktivitet elimineras fullständigt. I själva verket kan en överbelastning av magmusklerna provocera blödning.

Behandling efter avbrott

Omedelbart efter avbrottet kvarstår patienten på sjukhuset, vistelsen kan pågå i flera timmar eller dagar, vilket beror på typen av avbrott och förekomsten av postoperativa komplikationer. Patienten ordineras en veckokurs med antibiotikabehandling för att förhindra septiska komplikationer. För att förbättra livmoderkroppens sammandragning kan hormonbehandling vara nödvändig, inbegripet administrering av oxytocin.

För att förbättra blodflödet och rensa livmoderhålan hos blodproppar rekommenderas måttlig fysisk aktivitet. I vissa fall utförs fysioterapi. Vitaminer föreskrivs vanligtvis inte, men efter antibiotikabehandling kan dysbios utvecklas, vilket leder till en minskning av nivån på B-gruppvitaminer. I en liknande situation rekommenderas att man tar vitaminpreparat eller ett komplex av vitaminer B.

Med pågående smärta - brådskande till en läkare

Om kontroll-ultraljudet visar på frånvaron av fosterrester i livmodern, buken är smärtfri och mjuk, den blodiga dauben är obetydlig, då släpps kvinnan hem. Cirka en till två veckor efter aborten kan patienten störas av hypertermi upp till 38 grader, vilket är ganska normalt. Men om hypertermiska tillstånd oroar sig mer än den här perioden, måste du snarast konsultera en specialist, eftersom detta symptom indikerar en patologi.

Efter utskrivning måste patienten ta en vattpinne från vagina och nacke för vaginos och infektion, samt genomgå en ultraljudundersökning för att utvärdera tillståndet i endometrium och livmoderkroppen som helhet. Om utstryk visar ett ökat innehåll av leukocyter eller bakterier, genomförs bakterios i slem från könsorganen. Vid behov föreskrivs antibakteriell eller antimikrobiell behandling..

Vad kan göras efter en abort?

För att undvika inflammation och återställa en hälsosam hälsa efter en abort bör kvinnor skydda sig mot förkylningar, ta en dusch dagligen, klä sig varmt och undvika utkast.

Det finns strikta rekommendationer efter en abort angående hygienprocedurer:

• du ​​måste tvätta labia två gånger om dagen;

• byta foder och sängkläder i tid. När allt kommer omkring är urladdning ett utmärkt medium för förökning av patogen mikroflora;

• Använd inte tamponger efter förlossning eller abort;

• alkohol är förbjudet, särskilt när du tar antibiotika. Dessutom förhindrar alkohol att livmodern tränger samman, vilket kan leda till blödning..

Typer av ultraljud

Om det är nödvändigt att bedöma tillståndet hos en kvinnas inre könsorgan efter en abort, används två huvudsakliga diagnostiska metoder, transabdominal och transvaginal. Gynekologen väljer metoden utifrån kvinnans nuvarande tillstånd.

 • Den transvaginala metoden används för diagnos med hjälp av en sensor som sätts in i slidan. I studien används en speciell kondom, som bärs på sensorn själv, för att undvika onödiga skador. En sådan diagnos är ganska exakt och orsakar inte det undersökta obehag eller smärta..
 • Transabdominal ultraljud används när det inte är möjligt att utföra transvaginal. Denna metod utförs med ultraljud genom den främre bukväggen. Det har en lite mindre hög noggrannhet. Innan sensorn rör sig längs den främre bukväggen appliceras en gel på den, som avlägsnar överflödigt luft för att förbättra kontakten med huden och öka noggrannheten i ultraljud.

Förebyggande efter en abort eller hur man undviker en annan graviditet?

Inte alla kvinnor vet hur de ska uppträda efter en abort, för att inte återigen möta en för tidig graviditet. Trots allt, innan nästa befruktning, behöver kroppen tid för att återhämta sig. Därför bör du ta hand om en pålitlig preventivmetod. Ofta rekommenderar experter att ta hormonella preventivpiller som ett skyddssätt. Gynekologer plockar upp dem redan innan abortförfarandet. De gör det inte bara möjligt att undvika befruktning utan också återställa den hormonella bakgrunden. Dessutom tabletter:

- minska mängden utsläpp;

- förhindra utveckling av infektion;

- eliminera smärta genom att minska aktiviteten hos livmodersammandragningar;

- kondensera slem i livmoderhalsen, som är en pålitlig barriär mot spermier.

Behöver jag skyddas

Vad ska man göra, hur man återställer kroppen efter en abort? Som redan nämnts är huvudregeln fullständig avhållsamhet från sex under minst 4-5 veckor. Efter att patienten kan leva sexuellt bör preventivmedel användas. Detta är nödvändigt, eftersom ägglossning ofta sker i den första cykeln efter abort. En kvinna måste skydda sig mot oönskad befruktning. Under de första månaderna efter ingreppet försvagas kroppen. Rehabiliteringsperioden varar minst sex månader. Om du förkortar den rekommenderade perioden finns det en hög risk för patologier under graviditeten. Att ta orala preventivmedel är en utmärkt lösning på problemet i detta skede. P-piller har en positiv effekt på det hormonella systemet. Förhindra också möjliga neuroendokrina störningar.

Självadministrering av medicinering är oacceptabelt. Även om patienten innan tog en viss typ av p-piller. Läkaren föreskriver preventivpiller med lågt hormoninnehåll. Detta beror på hyperkoagulation i flera cykler. Östrogener av hormoner har förmågan att öka blodkoagulationen. Läkemedel tas på abortdagen. Piller som Regulon, Mercilon, etc. föreskrivs. Antagningsdagen anses vara den dag då den nya cykeln börjar..

Vilka piller att dricka efter en abort?

Det är extremt farligt att förskriva dig läkemedel efter en abort. Specialister väljer alla läkemedel för kvinnor utifrån hennes individuella egenskaper hos kroppen. Alla patienter föreskrivs återhämtning efter abort med följande tabletter:

Oftast är det metronidazol, flucanazol, doxycyklin. Dessa läkemedel anses vara de mest giltiga;

- ett komplex av vitaminer för att upprätthålla immunitet,

som ofta innehåller antioxidanter;

vars fördelar redan har nämnts ovan. I de flesta fall föredrar gynekologer novinet och regulon.

Antibiotika efter abort förhindrar inflammation och olika infektioner. Längden på deras intag är från 5 till 7 dagar. Förutom antibiotika som anges ovan, förskrivs kvinnor analgin-kinin efter en abort, i 5 dagar. Läkemedlet påskyndar processen för livmodersammandragningar, förhindrar blödning och är ett smärtstillande medel..

Möjliga komplikationer

Olika komplikationer försenar återhämtningsprocessen. Ibland ger medicinsk abort eller till och med vakuumsugning inte önskat resultat: fostret eller delar av det kvarstår i livmodern. I detta fall krävs curettage, vilket i sig i en sådan situation är traumatiskt. Den exakta tidpunkten för återhämtning förutsägs av den behandlande och observatörsläkaren. Men ofta kan till och med en erfaren gynekolog bara erbjuda att övervaka tillståndet, förskriva stimulerande och allmänt stärkande läkemedel. Men om de oskäliga handlingarna från läkaren ledde till ytterligare komplikationer. Till exempel uppfyllde inte patienten de föreskrivna rekommendationerna: hon besökte badhuset, började leva ett aktivt sexliv för tidigt, led av överdriven stress. Då kommer ytterligare rehabilitering att inträffa redan på sjukhuset under medicinsk övervakning.

Abort efter födseln

Abort efter förlossning har sina egna detaljer. Återställning är svårare, till stor del för att kroppen sannolikt kommer att förlora ytterligare blod, och det kardiovaskulära systemet bör inte laddas med anestesi. Men önskan att drabbas av smärta kommer också att drabba kroppen, så att läkare i denna situation tvingas erbjuda patienten att välja det mindre av två ont. Därför rekommenderar barnläkare-gynekologer starkt att unga mödrar använder kondomer för att återuppta sexuell aktivitet. För att få större garantier kan du kombinera barriärmetoden med orala preventivmedel.

Upprepad abort

Återställningen efter en andra abort är märkbart långsammare. Den exakta tidpunkten här beror på det allmänna tillståndet i kroppen, förmågan att regenerera, kvinnans ålder. Med en bra initial immunstatus är återgång till det normala något snabbare än du kan förvänta dig. Men lita inte för mycket på kroppens potential att lugnt uthärda märkliga experiment på dig själv. En kvinna kan bli sjuk, och under denna period hotas hon av patologier som inte bara är förknippade med reproduktionssystemet. Ofta börjar kroniska sjukdomar bli mer aktiva..

Psykologisk rehabilitering

Glöm bland annat inte vikten av psykologisk återhämtning. Det är svårare att göra prognoser här än när det gäller fysiologi, varje fall är individuellt. Mycket beror på en kvinnas uppväxt, religion spelar också en viktig roll. Manifestationen av reaktioner kan vara annorlunda, vissa är djupt undertryckta, andra går in i en defensiv position, andra ignorerar vad som hände med dem. Vissa patienter upplever händelsen som ett mord. Men även de som inte anser att fostret är ett barn kan inte bli av med tanken på försummelse i sina egna kroppar..

Separat konversation - kvinnor som tvingas göra en abort av medicinska skäl, men som vill rädda barnet. Ofta åtföljs den efterföljande perioden av svår depression. Släktingar märker inte alltid tecknen på denna sjukdom tillräckligt snabbt tills den blir allvarlig. I alla fall rekommenderar läkare att besöka en psykoterapeut. Även om den psykologiska återhämtningen efter en abort är normal rekommenderas det att verifiera detta med hjälp av en specialist.

Träning

När en kvinna har en gynekologisk ultraljud kan beredningen variera beroende på vilken typ av studie som genomförs. Med transvaginal behöver hon inte utföra någon specifik beredning. Allt som behövs är att genomföra en regelbunden hygienisk toalett strax före proceduren, liknande den under en gynekologisk undersökning. Du måste också tänka på att med transvaginal ultraljud måste urinblåsan vara full. För att göra detta, drick en eller en och en halv liter vatten.

När det gäller transabdominal är allt något mer komplicerat. Innan undersökningen kan du inte äta bröd, färska grönsaker och frukt (kål, bönor, broccoli, etc.). 10 timmar innan ultraljudet bör vägra måltider. På grund av detta utförs oftast transabdominal ultraljud på morgonen. Om patienten lider av luftväxt, måste hon dricka kolmineratorer.

Både transabdominala och transvaginala ultraljud varar inte mer än 15-30 minuter, vilket, tillsammans med enkel beredning, gör det möjligt att utföra det, även i fall av akuta komplikationer efter ultraljud.

Utvärderingen av resultaten utförs uteslutande av gynekologen och inte av diagnostikern, även om en ultraljudundersökning ibland kan utföras av en gynekolog.

Ultraljud efter en abort kan göras på många medicinska institutioner, både offentliga och privata. Det är också värt att komma ihåg att det inte rekommenderas att man tar mediciner som leder till medicinsk abort på egen hand, vilket är förknippat med risken för blödning eller andra komplikationer. Detsamma gäller för olagliga aborter eller på olämpliga platser. Trots allt kan komplikationer vara både snabba och långvariga, men det finns alltid ett stort behov av en gynekologkonsultation och ytterligare kvalificerad ultraljuddiagnostik, som endast kan tillhandahållas på gynekologiska avdelningar och specialiserade kliniker.

Hittills är ultraljudsmetoden för att studera det kvinnliga reproduktiva systemet efter abort den ledande, eftersom det möjliggör en omfattande bedömning av tillståndet. Dessutom bryter det inte med hudens integritet och ger inte smärta till kvinnor. Med tanke på alla ovanstående fördelar med ultraljud har det tagit en ledande plats bland alla andra metoder.

Läkarnas råd

Läkare rekommenderar att du granskar din diet. Hälsosam mat hjälper till att återställa kroppen snabbare på grund av intag av näringsämnen. Det rekommenderas att inkludera proteinrika livsmedel på menyn..

Sexuell vila under två veckor är ett viktigt krav efter fruktbart exil. En intim anslutning aktiverar inte bara smärta utan ökar också risken för blödning.

Full genital hygien med hypoallergen kosmetika behövs också. Alla typer av hygieniska procedurer görs bäst under duschen. Användningen av badet är oacceptabelt på grund av risken för infektion i sårhålan.

Duschning och användning av sanitära tamponger rekommenderas inte..

Livmoderhålighet

Livmodern är det organ som lider mest av effekterna av abort. Den största stressen för henne är abort genom curettage.

Vid slutet av förfarandet reduceras livmoderhåligheten till sin normala storlek. Men ett sår dyker upp i henne. För att hon ska läka krävs en viss tid. När det är återställt, börjar endometriet att avvisas, vilket normaliserar menstruationscykeln.

Traumatisering av väggarna och livmoderhalsen

Perforering av livmoderväggen är möjlig när man utför manipulationer med kirurgiska instrument. Under graviditeten mjukas väggarna i livmodern, blir tunnare och blir lös, vilket ökar risken för deras nederlag.

Traumatisk skada på livmoderhalsen inträffar vid dilatation av livmoderhalskanalen med Geghar-dilatatorer. Detta leder därefter till isthmic-cervical insufficiens och vanligt missfall. Dessa tillstånd diagnostiseras av läkaren omedelbart under kirurgisk manipulation. De kräver medicinsk eller kirurgisk behandling. I ett livshotande tillstånd avlägsnas livmodern med eller utan bilagor.

Effekten av abort på kroppen

Det finns tre sorter av abort, som äger rum vid olika tidpunkter.

Typer abort:

 1. Läkemedel. Detta är avslutandet av en oönskad graviditet, vars period inte överstiger sex månader. Det kräver inte kirurgiskt ingripande. Denna metod är den vanligaste..
 2. Allmänt kirurgiskt. Representerar avlägsnandet av fostret från livmoderkaviteten. Det utförs fram till den 12: e veckan. Det finns fall av avbrott på grund av sjukdom, avvikelser i utvecklingen av det ofödda barnet, samt graviditet på grund av våldtäkt.
 3. Vakuum. Den säkraste formen för utvisning av frukt. Det utförs vanligtvis vid 4-6 veckors graviditet. Städning är också tillåten från vecka 7 till vecka 12.

Under graviditeten bildas en hormonell obalans. Därför, efter fruktbar utvisning, sker en betydande omstrukturering av hela organismen. Detta kan orsaka många problem..

Efter rengöring visas ett sårhål i livmodern, som är öppen för bakterier. Infektion kan orsaka inflammation i bilagorna. Tyvärr kan ibland kvinnor efter avbrott inte längre få barn.

Effekten på kroppen av olika typer av aborter:

 1. Ett av hoten mot drogaborter är ofta ett misslyckande i sköldkörteln och binjurarna. Akne är acceptabelt, vilket är en ganska vanlig förekomst. Metabola sjukdomar som fetma och celluliter börjar..
 2. Olika resultat kan uppstå efter allmän kirurgisk utvisning av foster. En av dem är skador på livmoderhalsen. Dessutom kan kirurgisk ingripande orsaka en smittsam snabbt utvecklande sjukdom.
 3. Efter vakuumsugning finns det ett hot om ett krampaktigt syndrom, intensiva fel på kroppstemperaturen registreras.

Anledning att träffa en läkare

Beroende på typ av operation tilldelas en viss tid för restaurering av kroppen: flera dagar - medicinering, en månad - kirurgisk. Om återhämtningsperioden är över, men en kvinna lider av smärta, blödning - är det värt att överväga. Listan över kroppens larmsignaler inkluderar:

 • Oacceptabel smärta i nedre del av buken, rygg.
 • Smärta längre än en vecka.
 • Blödar längre än en vecka.
 • Blodproppar.
 • Dålig lukt av sekret.
 • Brist på blödning.
 • Värme.
 • svimning.

Om en kvinna plågas av något av ovanstående symptom eller annan obehaglig känsla, är det värt att besöka en gynekolog. En abort lyckas inte, eller fostret eller en del av den kommer att överleva. Symtom vittnar om bevarandet av embryot, som i de tidiga stadierna av graviditeten. Om en kvinnas bröst sväller efter en abort, illamående lider på morgonen, är det dags att springa till läkaren. Som regel skickas en kvinna till en andra eller första (med medicinsk abort) curettage.

Risk för postabortion

Graviditetsavbrott är ett kraftfullt fysiskt och psykologiskt trauma. Och hur snabbt kroppen återhämtar sig efter en abort beror till stor del på operationens mångfald och kvalitet..

Om interventionen utfördes av en specialist (vakuumaspiration) eller ett medicinskt avbrott utförs, minskar risken för komplikationer flera gånger. Svårare för rehabilitering är fall av kirurgisk ingripande - klassisk abort (curettage). Detta avbrott ger ett stort antal komplikationer - blödning, perforering, infektion och framtida infertilitet.

Menstruationscykeln påverkas mest. Vid avbrott förblir ovarie-menstruationsreglering fullständigt nedsatt, vilket kan leda till cykliskt fel, sekundär polycystos, endometrial hyperplasi och livmodermyom. Avbrott av graviditet är farligt på grund av metaboliska störningar (utmattning eller överdriven viktökning), sjukdomar i bröstkörtlarna, hinder i äggledarna, tillväxt av godartade tumörer.

Ibland kommer det att ta månader och år innan en fullständig återhämtning efter en abort av äggstocks-menstruationsfunktionen äger rum. Det beror på ålder, allmänna skick i kroppen. Fysiologiskt om menstruationen börjar om en månad.

Psykologisk aspekt

Naturligtvis är en avbruten graviditet ett test och ett stort psykiskt trauma. Nästan 90% av kvinnor mot denna bakgrund utvecklar till viss del post-abortsyndrom. Tecken som du kan identifiera en mental störning:

 • Obsessiva tankar, djup skuld.
 • Ångest, nervositet, tårfullhet.
 • Sömnlöshet.
 • Aptitlöshet.
 • Brist på prestanda.
 • Orsakslös trötthet.
 • Lusten efter ensamhet.
 • Minskad libido.

Om en kvinna har sådana symtom måste akuta åtgärder vidtas för att förhindra allvarlig depression och apati. Det är viktigt att stödja nära och kära, hjärta till hjärta samtal, möjlighet att prata och chatta med dem som har upplevt en sådan period i livet.

Om allt annat misslyckas och återhämtning efter en abort sker med försvårande tecken på syndromet, får du inte tveka och söka hjälp från en specialist. Ju djupare det psykologiska problemet, desto svårare blir det att bota och återgå till det vanliga livet.

Hur man tar reda på graviditet efter vakuumsug?

Besök en ultraljud och gå till en gynekologisk undersökning, då kan du med säkerhet ta reda på om graviditeten har kvar efter vakuuminspiration (abort).

(Även om det är troligt att graviditeten kommer att fortsätta, om det fanns flera i stället för ett fosterägg, och om det fanns ett fosterägg, så är sannolikheten nästan noll).

Det verkar för mig att graviditet inte kan förbli, eftersom vakuumsugning är ett sug, i en stor spruta (en anordning för "vakuum") kan du se ämnet, sedan sugs du ut. Det kan finnas rester, då om du inte skickade dig en ultraljudssökning (vanligtvis tre dagar efter operationen måste du dricka ytterligare en halv liter vatten), kommer avvisningen av denna mycket rest att börja, inflammation och, som en följd, temperaturen.

Mamma och hennes baby

Webbplats om graviditet, förlossning och föräldraskap

Återställning från vakuumabort

Det finns många synonymer för proceduren: mini-abort, vakuumsugning, sugning med en excohler. Men det är med sin hjälp som du säkert kan avsluta en graviditet under upp till 5 veckor. Vakuumsug skapar negativt tryck, så att du kan riva fosterägget från livmoderväggarna. Denna metod är inte lika farlig som klassisk abort, och det finns färre komplikationer efter det..

Vakuumabort. Timingen

Den viktigaste indikationen är befruktningsperioden. Ju kortare det är, desto mindre är fostret och håligheten i själva muskelorganet. Detta innebär att väggarna i livmodern och blodkärlen skadas i mindre utsträckning och kroppen kommer att återhämta sig mycket snabbare..

Den mest optimala perioden är upp till 20 dagar efter förseningen av menstruationen. Helst - från 14 till 20 dagar, eftersom fosterägget vid denna tid redan är ganska stort och lätt att fånga. Vakuumabort

Vakuumavslutning av en frusen graviditet

I detta fall indikeras också strävan. Död frukt är farlig för mammas liv och dammsugning används i upp till 8 veckor. Det frysta ägget är litet och det gör att du kan fånga det med ett sug. Oftare utförs operationen under generell anestesi, men om det finns kontraindikationer, då under lokal.

Åtgärder utförs med en misslyckad medicinsk abort. Skadan är samtidigt minimal - fosterägget tas bort med en plastslang och skrapas inte ut med ett metallverktyg (curett). Läs sedan den här artikeln: http://good-mummy.ru/vosstanovlenie-posle-vyskablivaniya-zamershej-beremennosti/.

fördelar

Fördelarna med metoden är mycket större än nackdelarna:

 1. Graviditeten avbryts i de tidiga stadierna.
 2. Åtgärden varar inte mer än 5-10 minuter. (Om du inte tar hänsyn till förberedelseperioden).
 3. Skadaområdet är inte mer än 20 kvadratcentimeter, vilket minimerar slemhinnorna.
 4. Cervikala dilatatorer används inte (som med standardförfarandet), så livmodermusklerna skadas inte och ytterligare graviditeter fortsätter utan komplikationer. Själva sugningen sker genom en plastslang (ekskleleator). Den är flexibel, tränger lätt in i livmodern, orsakar inte skador..
 5. Vakuummetoden för abort leder inte till infertilitet och läkningsperioden är mycket kortare. Endocervicit, endometrios uppträder mycket sällan efter en sådan abort..
 6. En viktig fråga: "Hur mycket kostar en vakuumavslutning av graviditeten?" Jämfört med andra metoder anses det vara billigt eftersom det är snabbt och billigt..

Träning

Inkluderar graviditetsbekräftelse. Detta kan göras med snabbtest och ultraljud i vaginal. Den senare metoden anses vara mer pålitlig, eftersom testet inte visar en ektopisk graviditet. Och för en abort är det viktigt att veta att det finns ett fosterägg i livmoderhålet.
Du bör också ta tester och se till att du inte har inflammatoriska, infektionssjukdomar eller gynekologiska sjukdomar som förhindrar kirurgiskt ingripande. Varje infektion (till och med förvärring av herpes eller SARS) kommer att påverka kvinnans tillstånd negativt i framtiden. Vanligtvis tas urogenitala vattpinnar innan vakuumsugning och infektionstester (AIDS, HIV) utförs..
Vakuumabort. Kontra
Operationen rekommenderas inte att utföras om en ny graviditet har inträffat under upp till sex månader efter föregående födelse. En kontraindikation är också dålig blodkoagulation.

Efter vakuumabort

 • Själva proceduren ska utföras under ultraljudkontroll. Det enda sättet som läkaren ser fostret och agerar målmedvetet.
 • Om minabortionen utfördes under generell anestesi, är patienten till kvällen på en medicinsk anläggning. Efter lokalbedövning släpps de efter några timmar och samma dag kan du återgå till normala dagliga aktiviteter, men utan fysisk ansträngning.
 • Vanligtvis upp till 5-10 dagar har en kvinna små fläckar, liknande menstruationens början. Så kroppen byggs om efter en abort. Men om andra symptom läggs till, bör du genast besöka en gynekolog.
 • Se till att du inte har ökande blodproppar eller drar magsmärtor. Försämring indikerar att fosterpartiklarna kvarstår och måste tas bort.
 • Du bör avstå från sexuellt samlag i en månad. Överhett inte (i bastun) och superkyl. Undvik viktlyft och träning.
 • Se en läkare en vecka efter ingreppet så att han är övertygad om att allt är normalt. Han kommer att förskriva en ultraljud livmoder och restaurerande terapi (utöver den som föreskrivs på sjukhuset). I allmänhet, inom sex månader efter operationen, bör läkaren besökas flera gånger.

Under kontroll av ultraljud

Månadsvis efter en vakuumabort

Den första menstruationen kommer att inträffa ungefär en månad efter händelsen. En cykel kommer att återställas helt inom 3-6 månader, beroende på om du födde eller inte.

Hur man förstår att graviditeten har överlevt efter vakuum. Graviditet efter vakuumabort

Medicinsk abort är en konstgjord abort som utförs av specialutbildad personal. Vakuumsugning av ägg (mini-abort) anses vara en av metoderna för medicinsk abort. Efter förfarandet bestämmer många kvinnor igen att få ett barn efter ett tag. Hur är en ny graviditet efter en miniabort?

Indikationer för en miniabort

Vakuumsugning utförs i upp till 5 verkliga graviditetsveckor (eller upp till 21 dagars försenad menstruation). Under en mini-abort avlägsnas embryot tillsammans med membranen från livmodern med en elektrisk pump och en speciell kanyl. Cervikal dilatation utförs inte. Metodens effektivitet är upp till 99%. Efter proceduren krävs en ultraljudssökning för att utesluta förseningar av delar av fostrets ägg i livmodern.

Miniabort utförs på kvinnans begäran, samt i närvaro av medicinska och sociala indikationer. Medicinska indikationer inkluderar avvikelser i fostret, obebyggd graviditet, svår sjukdom hos modern. Operationen utförs under allmän eller lokal anestesi..

När graviditet inträffar efter en miniabort?

Vakuumsugning är det minst traumatiska sättet att separera med en oönskad graviditet. Under operationen får livmoderslimhinnan minimal skada. Att återställa endometriet är mycket snabbare än med klassisk abort. Efter vakuumsugning inträffar vanligtvis en ny graviditet redan nästa månad. Hos många kvinnor inträffar befruktningen av ett barn inom 1 till 3 månader efter manipulation.

Minabortion är inte alltid framgångsrik. När komplikationer uppstår kommer restaureringen av livmoderslimhinnan att gå mycket långsammare och det kan ta mycket längre tid att bli gravid. En period på upp till 12 månader efter en abort anses vara normal. Om graviditeten inte inträffar inom ett år efter ingreppet är det nödvändigt att genomgå undersökning och behandling av en gynekolog.

Planera en graviditet efter en miniabort

Förlossningsläkare rekommenderar att man planerar en ny graviditet tidigast tre månader efter en miniabort. Under denna period är det mycket viktigt att övervaka ditt välbefinnande och notera eventuella förändringar i din hälsostatus. Inom tre månader bör menstruationscykeln återhämta sig. Det bör inte vara någon smärta i nedre del av magen just nu. Om en kvinna känner sig tillräckligt bra kan hon planera att bli gravid ett barn efter 3 normala cykler..

Innan befruktningen är det nödvändigt att genomgå en undersökning av en gynekolog:

 • gynekologisk undersökning;
 • screening för större urogenitala infektioner.

Om vakuumsugning utfördes av medicinska skäl, kan följande objekt läggas till undersökningen:

 • hormonell profil;
 • hemostasiogram;
 • screening för autoimmuna antikroppar;
 • kolposkopi;
 • hysteroskopi;
 • samråd med andra specialister.

Under de första månaderna efter en minabortion bör du tänka på tillförlitlig preventivmedel. Orala preventivmedel (OK) erkänns som det bästa alternativet för skydd mot oönskad graviditet. Dessa läkemedel hämmar inte bara ägglossningen, förhindrar befruktningen, utan normaliserar också hormoner efter en abort. När man tar OK kan en kvinna snabbt återgå till det normala efter en abort och undvika problem orsakade av ett kraftigt hopp i hormonnivån i blodet.

Graviditet

Vakuumaspiration, som har gått utan komplikationer, påverkar sällan loppet av en ny graviditet. Den återhämtade livmoderslimhinnan gör att embryot kan fästas säkert och skapar alla förutsättningar för dess fulla utveckling. Om graviditeten är för tidig (1-2 månader efter operationen) är risken för missfall i ett tidigt skede hög.

Ett annat problem som väntar på blivande mödrar är placentalinsufficiens. Efter en abort kan moderkakan inte alltid formas korrekt och förse barnet med alla näringsämnen och syre. Hypoxi uppstår, vilket leder till olika hälsoproblem hos den nyfödda. Utvecklingen av polyhydramnios på bakgrund av en intrauterin infektion utesluts inte. Vissa kvinnor som har genomgått minabort har en störd anpassning av kroppen till ett barn. Gestos utvecklas - en av de allvarligaste komplikationerna av graviditeten och hotar tillståndet för den framtida modern och hennes barn.

Enligt WHO anses vakuumsugning vara en av de säkraste metoderna för medicinsk abort. Trots risken för möjliga komplikationer tål de flesta kvinnor säkert denna procedur. En miniabort utan komplikationer förhindrar inte graviditet och födelse av ett friskt barn.

Att genomföra vakuumsugning är en ovillkorlig onormal intrång i kvinnokroppens processer. Resultatet av denna intervention är kroppens stress, som uttrycks av mycket påtagliga och karakteristiska symtom. Konsekvenserna av miniaborter kan vara rent individuella för varje kvinna, men i allmänhet kan de tillskrivas den välkända uppsättningen förväntade komplikationer. Återställningsperioden efter ett sådant förfarande beror på det ursprungliga hälsotillståndet, på perioden och framgångsrik operation.

Ansvarsfrihet

Blödning börjar vanligtvis omedelbart efter en miniabort. I sitt utseende liknar de normal menstruation, men i själva verket är det bara en reaktion från kroppen på ingripande.

Normalt bör blödningens varaktighet inte vara mer än 10 dagar. Samtidigt som denna period närmar sig bör fördelningen gradvis minska.

Det är värt att uppmärksamma och kontakta läkare om blödning:

 • har en smärtsam natur;
 • för rikligt (du måste ofta byta sanitetsunderlägg - en gång varannan timme);
 • blodproppar kommer ut med blod;
 • blodet flyter kontinuerligt i mer än 12 timmar i rad.

När din period efter en minabortion börjar

Början på menstruationen är en individuell indikator - någon börjar tidigare, någon senare. I genomsnitt varar förseningen cirka en månad (från operationens datum).

Det kommer att ta lite tid att återställa menstruationscykeln helt..

 • Hos kvinnor som föder är denna process snabbare - inom tre månader efter ett vakuum av ambition.
 • För dem som inte har fött kan denna process ta upp till sex månader.

Arten av utflödet under menstruationen kan också ändras nedåt och är förknippat med undertryckt äggstocksaktivitet. Men om cykeln inte har återhämtat sig efter flera månader krävs en läkarkonsultation..

Feber

En svag temperaturökning under de första 2-3 dagarna anses vara en normal reaktion. Men om temperaturen hålls inom 38-39 grader i mer än tre dagar, bör du rådfråga en läkare.

Hög temperatur kan indikera en individuell reaktion i kroppen eller närvaro av infektion. Dessutom spelar det ingen roll om infektionen infördes under processen med vakuumabort, eller om den "lurade" i kroppen före operationen..

Smärtsamma upplevelser

Smärta i nedre buken

Magkramper, smärta i nedre delen kan vara närvarande i två till tre dagar. Fortfarande inträffade en intern kirurgisk ingripande, så detta symptom tillskrivs det förväntade tillståndet efter en mini-abort. Smärta kan uppstå på grund av livmodersammandragningar..

Smärta och svullnad i slidan

Sådana manifestationer är tillfälliga, och som regel efter två eller tre dagar.

Vanliga komplikationer

På grund av det faktum att vakuumavbrottet av graviditeten utförs har fosterägget ännu inte haft tid att fästa ordentligt på livmodern, därför är det lättare att ta bort det, och risken för komplikationer minskar avsevärt. Enskilda faktorer för hälsotillståndet och andra fall som kan leda till vissa komplikationer kan emellertid inte uteslutas..

Skada på livmoderväggen (livmoderperforering) under proceduren. Detta händer ganska sällan och kan uppstå som ett resultat av livmoderhalsen. Tecken på skada kan inkludera långvarig blödning. För att eliminera skador utförs laparoskopi..

Ofullständig strävan efter ägg. Om blodet inte slutar efter en minabort och smärtorna i nedre del av magen inte försvinner, kan detta indikera förekomsten av den återstående fostervävnaden i livmodern. I sådana fall utförs en andra operation..

Uppsamling av blod i livmodern. Otillräcklig sammandragning av livmodern kan leda till blockering av livmoderhalskanalen av de återstående blodpropparna eller delvis rester av fostervävnaderna. I sådana fall kan en kvinna uppleva smärta, en ökning av livmodern, illamående och kräkningar. Läkaren kommer att förskriva återinspiration och förskriva medicinering.

Ektopisk graviditet. Om läkaren före en minabort inte ser till att det finns en tubal graviditet och har genomgått normal ambition, bevaras den ektopiska graviditeten. De karakteristiska tecknen är smärta vid samlag och svår smärta i nedre del av buken. Hospitalization kommer att behövas för att avhjälpa situationen..

Ovanstående konsekvenser och komplikationer är isolerade fall. I riskgruppen ingår kvinnor som har några gynekologiska problem i nuet eller tidigare: kroniska inflammatoriska sjukdomar, menstruations oregelbundenhet, livmoderhalscancer, urinvägar och hormonella problem.

Återhämtning och behandling

Återställningsperioden bör börja nästan omedelbart efter en vakuumsugning. Läkaren kommer att förskriva mediciner för att undertrycka möjliga infektioner..

 • För det första är det nödvändigt att utesluta sannolikheten för en ny graviditet.
 • För det andra kommer hormonerna i sådana beredningar att hjälpa till att återställa den hormonella bakgrunden.

Om läkaren inte har ordinerats, bör du självständigt ta upp skyddsfrågorna med tillräckligt ansvar, eftersom ny graviditet är mycket oönskad inom en snar framtid.

Det skulle vara trevligt att besöka specialiserade institutioner där de tillhandahåller psykologisk hjälp. Men du måste också anpassa dig till ett positivt tankesätt, annars kan utseendet av depression göra det svårt för kroppen att återhämta sig, vilket har lidit stress.

Efter operationen bör du vara försiktig med din hälsa: undvik hypotermi och överdriven fysisk ansträngning; avstå från sexuell aktivitet i 1-2 veckor. Gynekologiska undersökningar genomförs regelbundet inom sex månader och stärker immuniteten.

En kvinnas hälsa efter en vakuumabort återgår till normal bokstavligen inom några timmar. Vanligtvis rekommenderar läkare att ligga i en halvtimme, varefter patienten kan behöva hjälp i några timmar till. Som regel övertalas en kvinna i detta fall att stanna under en viss tid i kliniken där aborten genomfördes. I de flesta fall sker emellertid utskrivning samma dag..

Obligatorisk kontroll

Allmän normalisering av tillståndet utförs under tre veckor. Efter 3-4 dagar, efter överenskommelse med gynekologen, kommer kvinnan till en planerad undersökning, varefter hon kan visas för honom efter de angivna veckorna för en kontrollkontroll av tillståndet.

Bland annat tittar specialister på om graviditeten verkligen har avslutats, eftersom det är en sannolikhet på 1% att detta inte inträffade. En liknande risk ökar när graviditetsåldern är felaktig, det vill säga läkaren diagnostiserade den som tidigare än den faktiskt var.

I detta avseende är det värt att erinra om att vakuummetoden endast kan tillämpas tills 20 dagar börjar från befruktningsögonblicket. Vad är ett betydande minus: de flesta kvinnor diagnostiserar graviditet hemma vid ett senare tillfälle. Det finns också kontraindikationer för aspiration: alla smittsamma och inflammatoriska processer i kroppen, och till och med sådana "milda" sjukdomar som en vanlig förkylning.

Det är obligatoriskt att kontrollera livmoderns tillstånd och frånvaron av fosterägget samt dess rester. Annars finns det fortfarande en viss risk att graviditeten utvecklas ändå, men i detta fall med betydande kränkningar. Med resterna av en del av ägget inuti kroppen börjar inflammatoriska processer. Detta är full av allvarliga komplikationer, fram till infertilitet i framtiden. Därför bör du inte undvika sådana kontroller. Ingen kommer att utse en andra städning utan motsvarande behov..

Fördelarna med vakuumabort

När de genomför en vakuumabort har de flesta läkare länge övergett användningen av metallutvidgare, som kan skada livmoderhalsen allvarligt.

Det var detta som tidigare ledde till för lite komprimering, varför kvinnan började spontana missfall, det var svårt, särskilt efter många aborter, att bära barnet. I dag är läkarnas handlingar på grund av framsteg inom vetenskap och medicin inte så traumatiska. Därför reduceras återhämtningsperioden, antalet problem minskar under den efterföljande barnfödelsen.

Gynekologer använder också mjuka kanyler gjorda av speciell plast, vilket gör det möjligt att inte skada ytlagren. Det är värt att notera nackdelen med den metod som diskuteras: dålig tillgänglighet i Ryssland. I större utsträckning finns nödvändig utrustning i stora städer och i privata kliniker. Fördelarna med en mini-abort blockerar dock de höga kostnaderna..

Att diskutera frågan om fördelar är det värt att notera: läkare utför ofta denna operation utan allmän narkos. Det senare utgör ett ganska allvarligt hot mot hälsotillståndet i sig. Dessutom kan återhämtning från anestesi vara mer allvarlig än återhämtning efter abort.

Många positiva aspekter är förknippade inte med den tekniska sidan av saker, utan med det faktum att graviditeten avslutas i de tidiga stadierna. Så att kroppen undviker de starkaste hormonella förändringarna, som bokstavligen påverkar alla inre organ, eftersom det endokrina systemet påverkar kroppen i sin helhet.

Även om vakuumabort, i jämförelse med kirurgisk ingripande, erkänns som mer sparsamt, kan det fortfarande inte betraktas som säkert, ofarligt, neutralt för kroppen. Det finns ett ingripande i de naturliga processerna för den kvinnliga kroppen, en kränkning av mekanismen för dessa processer. Därför är komplikationer mycket möjliga. För att undvika dem är det värt att följa läkarnas rekommendationer om snabbare återhämtning.

Till att börja med är det nödvändigt att observera fullständig sexuell vila innan den första menstruationen börjar. När man återupptar sex med en planerad graviditet rekommenderas det att vänta i sex månader, ibland ökar den rekommenderade perioden. Detta råd är direkt relaterat till behovet av att ge kroppen lämplig lossning, vila.

Under de första tre till fyra dagarna efter minabortionen förskrivs kvinnan sängstöd, en mjuk kost och frånvaron av alltför feta, krydda rätter. Alkohol är kontraindicerat: dess användning kan orsaka blödning. Observera: under veckan, ibland - tio dagar efter avslutad graviditet. Detta är inte blod, utan en naturlig rengöringsmekanism för livmodern, som utlöses av proceduren.

Var dock försiktig! Om istället för de beskrivna sekreterna, blod, en stor mängd slem, pus och hårda koagler började dyka upp, är det brådskande att konsultera en läkare. Ett besök hos gynekologen behövs också vid tecken på allmän sjukdom: yrsel, illamående, svaghet, medvetenhetsförlust.

Efter en abort föreskriver läkare vanligtvis hormonella preventivmedel. De är nödvändiga för att återställa hormonbalansen, bringa kvinnans reproduktionsfunktion till det normala. Ofta rekommenderas också immunstödjande läkemedel som är utformade för att förhindra utvecklingen av den inflammatoriska processen..

Den första månaden efter en abort bör du avstå från aktiv fysisk aktivitet, kraftbelastningar, dieter. Badning, ett besök i bastun är också förbjudet: vattenprocedurer kan orsaka infektion i kroppen. Följande rekommendationer ökar chansen att undvika de flesta komplikationer. Därför är det rimligt att lyssna på råd från gynekologer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på befruktning efter ägglossning

En kvinna kan ta reda på om den uppnådda befruktningen före dagen för den påstådda menstruationen. Redan i detta skede signalerar embryot som har invaderat livmodern att det finns....

Är det möjligt att ta till hårfärgning under menstruationen?

Menstruationen hos varje kvinna går annorlunda, någon känner sig glad och energisk och någon lider av svår smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, illamående och en allmän försämring av välbefinnandet....

Hur du lindrar ditt tillstånd med VSD och menstruation

Viktigaste egenskapernaUnder VVD är "kritiska dagar" mycket mer smärtsamma. Förändringen i faserna av cykeln leder till en ökning av obalansen i det vegetativa systemet:...