Vakuum aspiration: essensen, indikationer, uppförande, återhämtning efter

Klimax

Det finns två alternativ för strävan:

 1. Manual - en speciell spruta används för att skapa negativt tryck.
 2. Elektrisk - apparaten gör ett vakuum. I vårt land, mindre vanligt.

Efter avslutad vakuumsugning är en studie av de erhållna vävnaderna i livmoderhålan obligatorisk. En kvinna kan när som helst stöta på en situation då operation bör utföras. Du måste förstå vad som är MBA i livmoderhålan, fördelarna och konsekvenserna av den valda proceduren.

Vad är en vakuumsträning från livmoderhålan

Detta är ett litet kirurgiskt ingrepp med en vakuumaspirator. Med det avslutas en graviditet under mindre än 5 veckor. I vissa fall kan detta göras upp till en 12-veckors period..

Vakuum aspiration är inte bara bortskaffande av embryot, utan också en modern metod för diagnos av inflammatoriska och andra smärtsamma processer i livmodern, infertilitet och andra patologier.

Indikationer och kontraindikationer för vakuumsugning

Vakuumsugning föreskrivs av följande skäl:

 • en abort utförd på begäran av patienten;
 • förekomsten av somatiska eller genetiska patologier som möjliggör ytterligare bevarande av graviditeten omöjligt;
 • efter ett barns födelse, med förbehåll för närvaron av blodproppar i livmoderhålet;
 • avlägsnande av innehållet i livmodern efter en ofrivillig abort;
 • erhålla biomaterial under histologisk undersökning;
 • graviditet bleknar.

Kontraindikationer för avlägsnande av ägg är:

 • graviditetsålder mer än 5 veckor;
 • abnormiteter i livmodern;
 • könsorganinflammation;
 • allmän infektionssjukdom;
 • maligna patologier i det lilla bäckenets reproduktionssystem;
 • diagnostiserad ektopisk graviditet;
 • tidigare utfört vakuumabortion;
 • förbud mot förskrivning av allmän narkos.

Effekten av medicinsk abort

Kärnan i denna relativt nya metod är baserad på användning av hormonella läkemedel som förvisar embryot från kroppen. Det vill säga en ofrivillig missfall inträffar.

Det finns fall där en del av fostret fortfarande kvarstår.

Den här bilden beror främst på sen graviditet. Därför, efter en medicinsk abort, visas en kvinna att genomgå en kontroll-ultraljud, under vilken avsaknaden av några avvikelser avslöjas.

Efter ett sådant grovt ingripande i den kvinnliga kroppen är rehabilitering det nödvändigt..

Fördelarna med vakuum livmoderssugning

Förfarandet har följande fördelar:

 • läkaren lyckas förhindra skada på livmodern;
 • en kvinna kan senare bli gravid;
 • interventionen är enkel och kortlivad;
 • endometriumet påverkas i en minimal mängd;
 • efter aspiration hos en kvinna återupptas den hormonella bakgrunden snabbare;
 • betydligt mindre benägna att utveckla stress och postoperativ depression;
 • menstruationen återhämtar sig mycket snabbare;
 • efter aspiration kan en kvinna återuppta den vanliga rytmen i livet och återvända till jobbet den andra dagen.

Operation framsteg

Hur är diagnostisk och terapeutisk ambition

Under operationen ligger patienten i gynekologisk stol. Könsorganen behandlas med ett antiseptiskt medel, speglar införs i slidan. Efter att livmoderhalsen är desinficerad appliceras anestetika, sondering utförs. Detta steg är viktigt för att bestämma hålighetsvolymerna..

Tekniken för diagnostisk och terapeutisk ambition är inte annorlunda. Den enda skillnaden är att en kateter med mindre diameter väljs för val av endometriala vävnader - endast 2-3 mm. Förfarandet tar bara några minuter.

Graviditet efter vakuumsugning

Kvinnor behöver inte oroa sig för att de efter vakuumsugning inte kommer att kunna bli gravida. Det finns verkligen en risk för postoperativ inflammation, hormonell obalans, skada på livmoderhalsen, men sådana fall är mycket sällsynta.

För de flesta patienter blir ett diagnos- eller behandlingsförfarande, överfört utan komplikationer, ett slags "stimulator", tack vare vilken graviditet inträffar mycket snabbt. Det viktigaste är att ta dig tid och planera befruktningen tidigast sex månader efter vakuumsugning.

Beredning och teknik för vakuumsugning

Att ta bort fosterägget med en aspirator kräver viss förberedelse av patienten. Vissa kvinnor gör ett allvarligt misstag genom att inte vara uppmärksamma på förberedelserna. Före operationen överlämnar kvinnan:

 • allmän undersökning av blod och urin;
 • coagulogram;
 • blod på Rh-faktorn och på gruppen;
 • blod för syfilis, hepatit och HIV;
 • utstryk på mikrofloran;
 • cytologisk analys av livmoderhalsepitel.

Obligatorisk är en gynekologisk undersökning. Kvinnor föreskrivs bäcken ultraljud, speciell undersökning. Först efter det föreskrivs strävan.

Före operationen administreras ett lugnande medel, vilket innebär att anestesi börjar. Om anestesi är kontraindicerat utförs lokalbedövning. Speglar införs i slidan, livmoderhalsen behandlas med desinfektionslösningar, fångade med pincett.

Sedan införs en desinficerad kateter för engångsbruk i livmoderkaviteten. Den ansluts till en aspirator. Enheten skapar ett konstgjort vakuum, på grund av vilket innehållet i livmodern "sugs ut". Integriteten hos livmoders väggar lider inte.

Med manuell manuell ambition kan ett fosterägg tas bort om det har en period på mer än 5 veckor..

testfrågor

Det är viktigt att specificera metoden för smärtlindring under manipulation. Följande alternativ är möjliga: psykologiskt stöd, smärtstillande medel i kombination med lugnande medel, paracervikal blockad, intravenös anestesi. Tröskeln för smärtkänslighet är individuell, anestesi måste diskuteras med en läkare i förväg.

Du bör också bestämma antibiotikabehandling för att förhindra septiska komplikationer, som ofta manifesteras av patologisk urladdning. Livmodern är en såryta där infektionen kan få hög sannolikhet för att utveckla allvarliga komplikationer - endometrit, myometrit, salpingo-oophoritis. Använd oftare läkemedel från gruppen skyddade penicilliner, cefalosporiner. Det rekommenderas att genomföra ett allergitest innan du tar läkemedlet.

Den andra lika viktiga frågan är preventivmedel. Efter att ha beslutat till förmån för orala preventivmedel tar patienten det första pillret på dagen för proceduren. Välja en intrauterin enhet - du måste sätta den direkt efter proceduren eller 14 dagar efter ultraljudet vid nästa utseende.

I närvaro av utsöndringar efter vakuumsugning installeras inte spiralen, utan terapeutiska åtgärder genomförs.

Minskar risken för perforering, det faktum att det i rutinpraxis inte rekommenderas att utföra curettage av organhålan.

Patienten kan känna smärtsamma livmoderkontraktioner flera timmar, dagar efter operationen. Det är tillåtet att ta smärtstillande medel. Svår, outhärdlig smärta som inte kan stoppas av läkemedel - en anledning att gå till läkaren.

Menstruationen visas vanligtvis efter en och en halv månad. Två oregelbundna cykler är tillåtna. Ytterligare försämring indikerar patologi.

Vakuumsugning av livmoderhålan är nästan utan komplikationer. Det finns dock en vokalregel - två veckor efter förfarandet är en läkares utseende obligatorisk. Vid undersökningen kommer gynekologen att klargöra eventuella klagomål, ta utstryk på floran, genomföra en ultraljudssökning och ange preventivmetoden. En ultraljudssökning visar om en fullständig abort har inträffat, om det finns tecken på endometrit eller blod i det retroperitoneala utrymmet. Det andra besöket ska inte försummas om det inte finns några symtom. Det är bättre att se till att förfarandet gick utan komplikationer än att behandla dem senare..

Faren för vakuumsugning

Vakuumsugning ger ibland allvarliga konsekvenser för hela kroppen. En kvinna kan ha en nedbrytning av hormonbalansen. Alla kirurgiska ingrepp är också ett psykologiskt trauma. Det kompliceras av insikten om abort..

Kvinnor kan vara oroliga för smärta, långvarig urladdning från slidan.

Rehabiliteringsperiod

I genomsnitt varar rehabilitering efter dammsugning två veckor, men denna period går annorlunda. Dess varaktighet beror på kvinnans ålder, livsstil, förekomsten av kroniska sjukdomar, operationens kvalitet. En representant för det svagare könet behöver ett par dagar för att återhämta sig, medan hos andra normaliseras under många månader.

För att undvika allvarliga konsekvenser får kvinnor ordnat sängstöd. Under denna period är heta duschar, alkohol, sex, besöker baden och bastun, viktlyftning kontraindicerat. Det är mycket viktigt att observera personlig hygien. Det rekommenderas att använda skonsamma medel för daglig tvätt, bära naturliga underkläder, regelbundet byta hygienprodukter.

Kroppen återhämtar sig längre och svårare i fall där det blödar med lukt, långvarig brun utflöde, blodproppar och klumpar uppträder i vaginal utsöndring. Rehabilitering med sådana komplikationer kräver behandling och ständig medicinsk övervakning..

Komplikationer efter VA

Komplikationer efter operationen i fråga är mycket sällsynta. Det finns en risk för sådana sjukdomar och tillstånd:

 • ofullständigt avlägsnande av livmoderfragment på grund av bristande överensstämmelse med tekniken;
 • smärta i nedre del av buken (passerar snabbt);
 • kränkningar av månadscykeln;
 • luftemboli - tilltäppning av blodkärl med luftbubblor (leder till patientens död);
 • perforering av livmodersväggar;
 • infertilitet (uppstår oftast på grund av att inte graviditetstiden följs, där du kan utföra proceduren).

Operation framsteg

Under operationen ligger patienten i gynekologisk stol. Könsorganen behandlas med ett antiseptiskt medel, speglar införs i slidan. Efter att livmoderhalsen är desinficerad appliceras anestetika, sondering utförs. Detta steg är viktigt för att bestämma hålighetsvolymerna..

Tekniken för diagnostisk och terapeutisk ambition är inte annorlunda. Den enda skillnaden är att en kateter med mindre diameter väljs för val av endometriala vävnader - endast 2-3 mm. Förfarandet tar bara några minuter.

Kvinnor behöver inte oroa sig för att de efter vakuumsugning inte kommer att kunna bli gravida. Det finns verkligen en risk för postoperativ inflammation, hormonell obalans, trauma mot livmoderhalsen, men sådana fall är mycket sällsynta.

För de flesta patienter blir ett diagnos- eller behandlingsförfarande, överfört utan komplikationer, ett slags "stimulator", tack vare vilken graviditet inträffar mycket snabbt. Det viktigaste är att ta dig tid och planera befruktningen tidigast sex månader efter vakuumsugning.

Återhämtning efter VA

Efter kirurgi på livmodern hos kvinnor är utseendet på blodig eller fläckig urladdning från könsorganen. De visas på grund av omstruktureringen av den hormonella bakgrunden. De behöver inte vara rädda, för efter att de har normaliserat bakgrunden stannar de av sig själva.

Menstruation efter avlägsnande av fostret inträffar i ungefär en månad.

Återställningsperioden kan kompliceras av risken för infertilitet. En kvinna måste ständigt undersökas för att kunna identifiera ett problem i tid.

Ansvarsfrihet

Utsläpp efter vakuumsugning är viktigt. Vakuum aspiration är en invasiv procedur, tillhör gruppen små kirurgiska operationer. Det tros att MBA är mindre traumatiskt, men fartygen är mekaniskt skadade. Patienten måste ligga på sjukhuset i minst 4 timmar efter interventionen. Blodigt urladdning kontrolleras: inte rikligt, med små blodproppar, mörkbrunt i färg, bleknar gradvis bort. Tilldelningar liknar menstruationens. I genomsnitt stannar de efter 10 dagar.

Patologisk blodförlust efter vakuumsugning anses vara impregneringen av mer än 2 stora kuddar under 2 timmar. Sådana sekretioner är oacceptabla.

Mer massiv blödning åtföljs av en medvetslöshet, ett tryckfall, takykardi, yrsel, en känsla av ökad svettning och desorientering..

Det är viktigt att konsultera en läkare när man lämnar sjukhuset: för att diskutera möjliga komplikationer, vara redo att återvända till sjukhuset, ta hand om hjälp för att komma till sjukhuset. Om symtom på patologisk blödning, ihållande smärta, feber, utflöde i stora blodproppar eller med en fet lukt, någon försämring av välbefinnandet uppträder, bör du söka medicinsk hjälp.

Utsläpp som varar mer än tio dagar är oroande. Du kan inte försöka självständigt stoppa urladdningen i form av blödning. En variant är möjlig när det inte är någon urladdning alls efter en liten operation. Gläd dig inte. Troligtvis är livmoders svalg krampaktig - det finns ingen produktion av blodproppar. Livmoderkaviteten fylls gradvis, vilket orsakar outhärdlig smärta. Smärtstillande medel dömer känslorna ett tag. Fara - en hög risk för septiska komplikationer. Behandling krävs: kramplösande för att lindra livmoderhalsens muskelkramp, antibiotikabehandling, upprepad rengöring av livmoderhålan.

Vakuum aspiration: essensen, indikationer, uppförande, återhämtning efter

Författare: Averina Olesya Valerievna, kandidat för medicinska vetenskaper, patolog, lärare vid institutionen pat. anatomi och patologisk fysiologi, för operation.Info ©

Vakuumsugning är en metod för abort genom att ta bort fostervävnad med hjälp av en vakuumaspirator. Enligt studier från Världshälsoorganisationen erkänns denna manipulation som säker för en kvinna, med förbehåll för indikationer och tekniker..

Vakuumsugning kan avbryta en graviditet på upp till fem veckor. Specialiserade barnläkare-gynekologer kan utföra det till och med upp till 12 veckors graviditet, och om specialverktyg finns tillgängliga, även upp till 15 veckor, men i dessa fall ökar riskerna avsevärt.

Men inte bara beslutet om abort kan bli en anledning till vakuumsugning, även om förfarandet hos de flesta människor är förknippat med abort. Idag är det en metod för att diagnostisera ett antal patologiska processer i livmoderslimhinnan, orsaker till infertilitet, vanliga missfall osv. När en histologisk analys av de erhållna vävnaderna kan ge det mest exakta svaret på många frågor.

Problemet med abort är fortfarande ganska akut, även om mycket preventivmedel är känt och, som de säger, för varje smak. Ändå använder miljoner kvinnor årligen en "radikal" lösning på problemet genom vakuumsträning. Enligt statistiken utförs mer än hälften av alla vakuumaborter för att avbryta en normalt utvecklande graviditet när preventivmedel antingen inte användes alls eller användes felaktigt och ineffektivt..

Religion innebär i de flesta fall det striktaste förbudet mot abort och till och med preventivmedel, men till exempel förhindrar islam inte vakuumsträning efter en onormalt utvecklande graviditet, som kommer att sluta vid födelsen av ett sjukt barn, med förbehåll för båda föräldrarna, och protestanter kan vidta denna åtgärd våldtäcksfall.

Det är uppenbart att barnen är nästan huvudsyftet med en kvinna, och de flesta planerar fortfarande för genomförandet av moderskap, men graviditet är inte alltid önskvärt och inträffar vid den planerade tiden. Det händer att inhemska orsaker, socialt dödande och andra yttre faktorer kräver att man skjuter upp amning under en annan tid, och graviditet blir en oväntad olägenhet.

När hon beslutar om en abort, står en kvinna inför bördan av psykologiska problem och svår stress, vilket är oundvikligt i en sådan situation. Behöver du hjälp från släktingar och släktingar, deras stöd, kan hon få mindre uppmärksamhet eller korrekt råd, vilket påverkar den känslomässiga bakgrunden, som redan är störd på grund av en avbruten graviditet och efterföljande hormonella kraft.

Om graviditet inte passar in i kvinnans omedelbara planer, och hennes enda lösning är abort, kan modern medicin erbjuda ett vakuum som det mest besparande, men vi får inte glömma att den artificiella avslutningen av graviditeten inte bara är en synd och i själva verket ett mord, utan också den starkaste ett test för en kvinnas psykiska och hormonella status, samt risken för allvarliga konsekvenser, inklusive infertilitet.

I vissa fall kan abort vara en nödvändig åtgärd i fall av blekning i utvecklingen av ägg, svår sjukdom hos patienten. Således kan både medicinska och sociala indikationer leda till vakuumsugning av ägg..

När hon beslutar om en abort ska göras genom vakuumuttag av ett fosterägg, bör en kvinna noga överväga allt, väga för- och nackdelar och erkänna de potentiella riskerna i framtiden. Detta beslut är en rent personlig fråga, som inte tolererar yttre inblandning, censur och fördömelse, och det är bra om släktingar tar en abort, tvingas av någon anledning och hjälper till i en tidig återhämtning, främst psykologiskt.

När hon tänker på vakuumsträning har en kvinna bara 2-3 veckor att fatta ett beslut. Om det är för operationen, måste du ta hand om att välja en kvalificerad specialist och en klinik med ett gott rykte. Komfort, lugn miljö, förtroende för läkaren och förtroende för hans professionalism är viktiga.

Endast vuxna kvinnor kan genomgå en operation vid oönskad graviditet och flickor under 18 år måste boka tid hos en förälder eller vårdnadshavare. Som regel betalas intervention utan medicinska indikationer.

Indikationer och kontraindikationer för vakuumsugning

Vakuumsugning av livmoderhålan kan inte bara betraktas som en metod för att avbryta graviditet, utan också terapeutisk och diagnostisk manipulation, och indikationer fastställs för det:

 • Abort på begäran av en kvinna;
 • Förekomsten av allvarliga somatiska sjukdomar, genetisk patologi som hindrar graviditeten och förlossningen.
 • Efter förlossning eller kejsarsnitt med försenad blodpropp i livmoderhålet;
 • Borttagning av innehållet i livmodern efter en spontan ofullständig abort eller misslyckad kirurgisk eller medicinsk avbrott;
 • Patologi för livmoderkroppen för att få material för histologisk undersökning - serosometer, hematometer, dysfunktionell blödning;
 • Fryst graviditet.

Med en frusen graviditet verkar vakuumsugning vara ett fördelaktigt alternativ till curettage, eftersom det betydligt mindre skadar både livmodern och kvinnans psyke. Efter henne återhämtar sig kvinnan snabbt och kan planera om graviditet.

Statistik visar att vakuumsugning av en död graviditet inte bara inte förhindrar graviditet i framtiden, utan också bidrar till dess ganska snabba början på grund av återställningen av ett friskt slemhinna. Detta bör vara känt för en kvinna som redan har upplevt stor spänning över en misslyckad graviditet och vill upprepa sitt försök att bli mamma så snart som möjligt.

Vakuumsugning av endometrium används ofta inom gynekologi för terapeutiska och diagnostiska ändamål. Så, med hyperplasi och andra funktionella störningar, kan endometriet avlägsnas med hjälp av aspiration, utan risken för skada på basskiktet i slemhinnan. Dessutom utförs operationen för att övervaka effektiviteten hos hormonbehandling, vid kronisk inflammation i livmoderslimhinnan, erhålla material för att studera receptorapparaten, etc..

Behovet av en histologisk undersökning av endometriet hos infertilitet tvingar läkare att använda de mest icke-traumatiska metoderna för att erhålla material, och i detta fall är vakuumsugning av livmoderhålet bara en sådan metod. De erhållna delarna av slemhinnan bestämmer korrespondensen mellan dess struktur till dagen för menstruationscykeln, närvaron av receptorer för könshormoner, inflammatoriska förändringar och andra tecken som bestämmer orsaken till infertilitet eller missfall.

Trots att vakuumaspiration erkänns som säkert och mest sparsamt både som en abort och för diagnos och behandling, kan det inte utföras på varje kvinna. Kontraindikationer för vakuumaspiration är:

 1. Graviditeten är mer än 5 veckor;
 2. Medfödda missbildningar och avvikelser i livmoderns struktur;
 3. Inflammatoriska processer i könsorganen, allmän infektionspatologi;
 4. Maligna neoplasmer i bäckenorganen;
 5. Ektopisk graviditet;
 6. Utsatt vakuumabort under de senaste sex månaderna före manipulation;
 7. Oförmåga att genomföra generell anestesi (relativ kontraindikation).

Fördelarna med vakuum livmoderssugning

Jämfört med andra intrauterina procedurer har vakuumsugning flera fördelar som gjorde det så populärt:

 • Extraktionen av livmodervävnad åtföljs inte av nackskador, vilket är särskilt viktigt för patienter som planerar en framtida graviditet;
 • Manipulation är tekniskt enkelt och på kort sikt, det kan reproduceras på poliklinisk basis utan efterföljande sjukhusvistelse;
 • Minimal endometrial skada förutsätter en kortare rehabiliteringsperiod och snabbare läkning;
 • Bevarande av förmågan att fostra barn på grund av minimal invasivitet;
 • Återställning av den hormonella bakgrunden efter vakuumsugning sker snabbare än efter en abort genom curettage vid ett senare tillfälle;
 • Operativ och psykisk stress under abort på kort tid är mycket lägre;
 • Snabbare återställning av den vanliga rytmen i menstruationen;
 • Kort rehabiliteringsperiod och möjligheten att återgå till arbete och normalt liv dagen efter operationen.

Beredning och teknik för vakuumsugning

Liksom alla invasiva procedurer kräver vakuumsugning av livmoderhålan lämplig förberedelse. På grund av hastigheten och teknisk enkelhet, såväl som sällsynta komplikationer, uppfattar många kvinnor inte vakuumuttag som ett kirurgiskt ingrepp, men detta är fortfarande ett ingripande i det inre organet, så förberedelser bör tas så seriöst som möjligt.

Innan förfarandet måste kvinnan passera den vanliga testlistan för eventuell gynekologisk intervention:

 1. Allmän analys av blod och urin;
 2. Coagulogram;
 3. Bestämning av blodgrupp och Rh-faktor;
 4. Screening för syfilis, HIV, hepatit.

Efter att ha fått resultaten från en laboratorieundersökning, går patienten för undersökning till sin gynekolog, som tar utstryk på flora från könsorganen, cytologi i livmoderhalsepitelet, gör en tvåhandig undersökning av bäckenorganen och undersökning i speglarna. Sedan måste du besöka en ultraljudsdiagnostikspecialist som exakt bestämmer graviditetsåldern om aspiration är inriktad på abort, eller beskriver tillståndet i livmoderhålan och dess slemhinna vid hyperplasi, infertilitet och andra gynekologiska patologier.

I händelse av att vakuumaspiration planeras i samband med graviditet, spelar det ingen roll om den utvecklas normalt eller inte, det är vettigt att genomföra lämplig psykologisk beredning av patienten, som syftar till att minska stress, ångest och förebygga allvarlig depression.

Vid mottagning av endometriumet genom aspiration eller en mini-abort krävs, som regel, inte en utvidgning av livmoderhalskanalen, därför anses proceduren vara mindre traumatisk. I sällsynta fall, med betydande förträngningar eller ärrbildning i nacken, används dilatatorer..

Före operationen injiceras patienten med ett lugnande medel och anestesi, liksom krampläkemedel, för att slappna av nacken och dess kanal. Vid kontraindikationer för allmän anestesi kan lokalbedövning appliceras. Omedelbart före manipuleringen, som utförs i vanligt läge som en kvinna i den gynekologiska stolen, sätts speglar in i vagina, halsen och könsorganen behandlas med antiseptiska medel, och sedan gripas halsen med speciella pincett på den övre delen.

Innan instrumentet sätts in i organhålan mäter gynekologen sin längd med en sond för att veta exakt hur djupt aspiratorn kan placeras och minska sannolikheten för perforering.

Principen för vakuumsugning är införandet av en steril kateter för engångsbruk i organhålan, som är ansluten till en aspirator som skapar undertryck och suger ut livmoderns innehåll. Separation av membranen i ägget sker spontant, det verkar avlägsna livmodersväggarna utan att kränka deras integritet.

vakuumsugsteknik

Om en spruta är ansluten till sugröret som kirurgen suger innehållet manuellt, kommer proceduren att kallas manuell vakuumsugning. Nu har denna teknik lämnat plats för en mer modern teknik, i stället för en spruta används en speciell apparat, som i sig skapar det nödvändiga undertrycket.

Manuell vakuumsugning tar mer tid och är tekniskt mer ansträngande, men med sin hjälp är det möjligt att få en abort under lokalbedövning och vid en senare tidpunkt än 5 veckor. Elektrisk pumpsug är snabbare, men vanligtvis under generell anestesi.

Vakuumsugning utförs under ultraljudkontroll, men i frånvaro av en sådan möjlighet - blindt, vilket minskar effektiviteten i proceduren.

En viktig fördel med strävan är dess korta varaktighet - bara några minuter, så att en kvinna nedsänks i allmän narkos under en extremt kort tid, vilket undviker dess biverkningar. Efter proceduren är övervakning av ultraljud obligatorisk, så att du i rätt tid kan upptäcka resterna av fosterägget med ofullständig abort.

Vakuumsugning utförs oftast under generell anestesi, men om det är kontraindicerat har gynekologen rätt att erbjuda kvinnan lokalbedövning och förklarar vad hon kan känna under interventionen.

Faren för vakuumsugning?

Trots de många fördelarna kan vakuumsugning orsaka negativa konsekvenser och komplikationer. Störning av hormonell bakgrund, svår psykologisk trauma, smärta i nedre del av buken och fläckar från könsorganen är möjliga som biverkningar av abort..

Komplikationer efter operationen är mycket sällsynta, men de är fortfarande möjliga. En kvinna bör veta att det efter risk för vakuum finns en risk:

 • Ofullständigt avlägsnande av fostervävnader är en av de vanligaste komplikationerna vid manipulation, för att förhindra det är det viktigt att observera aspirationstekniken och övervaka tillståndet i livmoderkaviteten efter ultraljud;
 • Ömhet i nedre del av buken på grund av sammandragning av myometrium (detta är mer troligt en följd av borttagandet av innehållet i livmodern än en komplikation) - det behandlas med krampläkemedel;
 • Störningar i menstruationscykeln på grund av hormonell "nedbrytning";
 • inflammatorisk process och infektion (när man spelar kontraindikationer, brott mot proceduren);
 • Luftemboli - är extremt sällsynt och representerar en blockering av blodkärl av en luftbubbla, vilket leder till en kvinnas död (moderna aspiratorer tillåter inte luft att komma in i livmodern);
 • Perforering av livmoderväggen - inträffar inte under aspiration, utan under ljud med livmoderkroppens metallprobe för att bestämma dess längd;
 • Infertilitet - förekommer sällan, främst på grund av försummelse av graviditet eller tekniska fel.

Komplikationer som uppstår under proceduren eller under den första veckan efter det kallas tidigt - blödning, perforering, infektion, etc. Den senare utvecklas efter sju eller fler dagar - hormonella störningar, menstruations oregelbundenhet.

Postoperativ period och återhämtning

Omedelbart efter operationen ska kvinnan ligga på magen i en halvtimme eller en timme under övervakning av personal. Om hon mår bra finns det inga tecken på tidiga komplikationer, då på samma dag får hon gå hem och göra sina vanliga aktiviteter, men med vissa begränsningar.

Återställning efter vakuumsugning går vanligtvis snabbt och utan komplikationer, men för detta måste en kvinna följa ett antal regler:

 1. Under den första månaden efter ingreppet bör sexlivet uteslutas på grund av risken för blödning och infektion;
 2. Extremt oönskad hypotermi, liksom ett varmt bad, bad;
 3. Viktlyft, tung fysisk ansträngning och ett besök i poolen är kontraindicerat;
 4. Bra könshygien.

Vid hög risk för infektiösa komplikationer förskrivs patienten profylaktiska antibiotika och svampdödande läkemedel, och orala preventivmedel antyds för att normalisera den hormonella bakgrunden och förhindra en ny graviditet. Upprepad abort är inte möjlig under de kommande sex månaderna, så en kvinna bör se till att en oönskad graviditet inte uppstår igen. Två veckor efter aspiration bör patienten besöka en obstetriker-gynekolog och genomgå ultraljudsövervakning av bäckenorganen.

Omedelbart efter operationen är det möjligt att upptäcka från könsorganen, och efter några dagar kan de bli rikare, som vanlig menstruation. Dessa utsöndringar är förknippade med en kraftig minskning av hormonnivåerna och omarrangemang i det endokrina systemet, så du bör inte vara rädd, men om utsöndringarna är för rikliga, har lukt eller ändrar färg, åtföljs av smärta eller feber, bör du omedelbart rådfråga en läkare för att utesluta komplikationer.

Verklig menstruation efter vakuumsugning av endometrium eller fosterägg inträffar efter cirka 30-35 dagar, beroende på cykelns individuella varaktighet. Utsläppet kan vara mindre i volym, eftersom äggstocksarbetet plötsligt stoppades, men efter en månad kommer de att bli normala för patienten.

En viktig fråga för många kvinnor som först mötte behovet av vakuumsugning är möjligheten att bli gravid i framtiden. Trots alla fördelarna med metoden och den låga risken för reproduktionsfunktion är det fortfarande ett invasivt ingripande och kan mycket väl orsaka barnfödelseproblem. Fel i befruktningen och bäringen kan bero på:

 • Störningar i den endokrina regleringen av ovariefunktionen och menstruationscykeln;
 • Förändringar av inflammatorisk karaktär i bäckenorganen, vilket kan provocera en vidhäftningsprocess, försämrad äggledarnas patency, sen mognad av endometrium eller dess andra patologi, vilket minimerar sannolikheten för implantation av ett befruktat ägg
 • Skador på livmoderhalsen med utvecklingen av dess insufficiens och risken för vanliga missfall.

Frågan om att planera en efterföljande graviditet efter vakuumsugning bör tas på allvar. Om en kvinna vill ska hon inträffa tidigast sex månader efter ingreppet, annars finns det en hög risk för spontan abort eller en outvecklad graviditet. Innan du planerar en befruktning, måste du definitivt besöka en läkare och undersökas noggrant.

Vakuumsugning

Utsläpp efter vakuumsugning eller abort: vad ska de vara, är det normalt om de inte är det?


Vakuumsugning av livmoderhålan är ett enkelt, effektivt sätt att ta bort fosterägget i tidig graviditet, extrahera blodproppar efter förlossningen, genomföra endometrial biopsi.

Det finns två alternativ för strävan:

 1. Manual - en speciell spruta används för att skapa negativt tryck.
 2. Elektrisk - apparaten gör ett vakuum. I vårt land, mindre vanligt.

Efter avslutad vakuumsugning är en studie av de erhållna vävnaderna i livmoderhålan obligatorisk. En kvinna kan när som helst stöta på en situation då operation bör utföras. Du måste förstå vad som är MBA i livmoderhålan, fördelarna och konsekvenserna av den valda proceduren.

Vad är en vakuumsträning från livmoderhålan

Detta är ett litet kirurgiskt ingrepp med en vakuumaspirator. Med det avslutas en graviditet under mindre än 5 veckor. I vissa fall kan detta göras upp till en 12-veckors period..

Vakuum aspiration är inte bara bortskaffande av embryot, utan också en modern metod för diagnos av inflammatoriska och andra smärtsamma processer i livmodern, infertilitet och andra patologier.

Indikationer och kontraindikationer för vakuumsugning

Vakuumsugning föreskrivs av följande skäl:

 • en abort utförd på begäran av patienten;
 • förekomsten av somatiska eller genetiska patologier som möjliggör ytterligare bevarande av graviditeten omöjligt;
 • efter ett barns födelse, med förbehåll för närvaron av blodproppar i livmoderhålet;
 • avlägsnande av innehållet i livmodern efter en ofrivillig abort;
 • erhålla biomaterial under histologisk undersökning;
 • graviditet bleknar.

Kontraindikationer för avlägsnande av ägg är:

 • graviditetsålder mer än 5 veckor;
 • abnormiteter i livmodern;
 • könsorganinflammation;
 • allmän infektionssjukdom;
 • maligna patologier i det lilla bäckenets reproduktionssystem;
 • diagnostiserad ektopisk graviditet;
 • tidigare utfört vakuumabortion;
 • förbud mot förskrivning av allmän narkos.

Effekten av medicinsk abort

Kärnan i denna relativt nya metod är baserad på användning av hormonella läkemedel som förvisar embryot från kroppen. Det vill säga en ofrivillig missfall inträffar.

Det finns fall där en del av fostret fortfarande kvarstår.

Den här bilden beror främst på sen graviditet. Därför, efter en medicinsk abort, visas en kvinna att genomgå en kontroll-ultraljud, under vilken avsaknaden av några avvikelser avslöjas.

Efter ett sådant grovt ingripande i den kvinnliga kroppen är rehabilitering det nödvändigt..

Fördelarna med vakuum livmoderssugning

Förfarandet har följande fördelar:

 • läkaren lyckas förhindra skada på livmodern;
 • en kvinna kan senare bli gravid;
 • interventionen är enkel och kortlivad;
 • endometriumet påverkas i en minimal mängd;
 • efter aspiration hos en kvinna återupptas den hormonella bakgrunden snabbare;
 • betydligt mindre benägna att utveckla stress och postoperativ depression;
 • menstruationen återhämtar sig mycket snabbare;
 • efter aspiration kan en kvinna återuppta den vanliga rytmen i livet och återvända till jobbet den andra dagen.

Hur är diagnostisk och terapeutisk ambition

Under operationen ligger patienten i gynekologisk stol. Könsorganen behandlas med ett antiseptiskt medel, speglar införs i slidan. Efter att livmoderhalsen är desinficerad appliceras anestetika, sondering utförs. Detta steg är viktigt för att bestämma hålighetsvolymerna..

Tekniken för diagnostisk och terapeutisk ambition är inte annorlunda. Den enda skillnaden är att en kateter med mindre diameter väljs för val av endometriala vävnader - endast 2-3 mm. Förfarandet tar bara några minuter.

Graviditet efter vakuumsugning

Kvinnor behöver inte oroa sig för att de efter vakuumsugning inte kommer att kunna bli gravida. Det finns verkligen en risk för postoperativ inflammation, hormonell obalans, skada på livmoderhalsen, men sådana fall är mycket sällsynta.

För de flesta patienter blir ett diagnos- eller behandlingsförfarande, överfört utan komplikationer, ett slags "stimulator", tack vare vilken graviditet inträffar mycket snabbt. Det viktigaste är att ta dig tid och planera befruktningen tidigast sex månader efter vakuumsugning.

Beredning och teknik för vakuumsugning

Att ta bort fosterägget med en aspirator kräver viss förberedelse av patienten. Vissa kvinnor gör ett allvarligt misstag genom att inte vara uppmärksamma på förberedelserna. Före operationen överlämnar kvinnan:

 • allmän undersökning av blod och urin;
 • coagulogram;
 • blod på Rh-faktorn och på gruppen;
 • blod för syfilis, hepatit och HIV;
 • utstryk på mikrofloran;
 • cytologisk analys av livmoderhalsepitel.

Obligatorisk är en gynekologisk undersökning. Kvinnor föreskrivs bäcken ultraljud, speciell undersökning. Först efter det föreskrivs strävan.

Före operationen administreras ett lugnande medel, vilket innebär att anestesi börjar. Om anestesi är kontraindicerat utförs lokalbedövning. Speglar införs i slidan, livmoderhalsen behandlas med desinfektionslösningar, fångade med pincett.

Sedan införs en desinficerad kateter för engångsbruk i livmoderkaviteten. Den ansluts till en aspirator. Enheten skapar ett konstgjort vakuum, på grund av vilket innehållet i livmodern "sugs ut". Integriteten hos livmoders väggar lider inte.

Med manuell manuell ambition kan ett fosterägg tas bort om det har en period på mer än 5 veckor..

testfrågor

Det är viktigt att specificera metoden för smärtlindring under manipulation. Följande alternativ är möjliga: psykologiskt stöd, smärtstillande medel i kombination med lugnande medel, paracervikal blockad, intravenös anestesi. Tröskeln för smärtkänslighet är individuell, anestesi måste diskuteras med en läkare i förväg.

Du bör också besluta om antibiotikabehandling för att förhindra septiska komplikationer, som ofta manifesteras av patologiska sekretioner..

Livmodern är en såryta där en infektion kan få en hög sannolikhet för att utveckla allvarliga komplikationer - endometrit, myometrit, salpingo-oophoritis.

Använd oftare läkemedel från gruppen skyddade penicilliner, cefalosporiner. Det rekommenderas att genomföra ett allergitest innan du tar läkemedlet.

Den andra lika viktiga frågan är preventivmedel. Efter att ha beslutat till förmån för orala preventivmedel tar patienten det första pillret på dagen för proceduren. Välja en intrauterin enhet - du måste sätta den direkt efter proceduren eller 14 dagar efter ultraljudet vid nästa utseende.

I närvaro av utsöndringar efter vakuumsugning installeras inte spiralen, utan terapeutiska åtgärder genomförs.

Minskar risken för perforering, det faktum att det i rutinpraxis inte rekommenderas att utföra curettage av organhålan.

Patienten kan känna smärtsamma livmoderkontraktioner flera timmar, dagar efter operationen. Det är tillåtet att ta smärtstillande medel. Svår, outhärdlig smärta som inte kan stoppas av läkemedel - en anledning att gå till läkaren.

Menstruationen visas vanligtvis efter en och en halv månad. Två oregelbundna cykler är tillåtna. Ytterligare försämring indikerar patologi.

Vakuumsugning av livmoderhålan är nästan utan komplikationer. Det finns dock en vokalregel - två veckor efter förfarandet är en läkares utseende obligatorisk.

Vid undersökningen kommer gynekologen att klargöra eventuella klagomål, ta utstryk på floran, genomföra en ultraljudssökning och ange preventivmetoden. En ultraljudssökning visar om det har skett en fullständig abort, om det finns några tecken på endometrit eller blod i det retroperitoneala utrymmet.

Det andra besöket ska inte försummas om det inte finns några symtom. Det är bättre att se till att förfarandet gick utan komplikationer än att behandla dem senare..

Faren för vakuumsugning

Vakuumsugning ger ibland allvarliga konsekvenser för hela kroppen. En kvinna kan ha en nedbrytning av hormonbalansen. Alla kirurgiska ingrepp är också ett psykologiskt trauma. Det kompliceras av insikten om abort..

Kvinnor kan vara oroliga för smärta, långvarig urladdning från slidan.

Vakuum aspiration från livmodern

Inom olika medicinområden kan termen "aspiration" ha olika betydelser, men i de flesta fall hänvisar det till ett förfarande som använder vakuum för att pumpa vätskor eller ta biologiskt material från kroppen. Gynekologi innebär att aspirationsmetoden används för artificiell avbrott av graviditet under korta perioder, utförd genom vakuumsug. Det andra namnet på tekniken är en minabort, bättre känd bland befolkningen..

Vad är proceduren för vakuumaspiration??

När en mini-abort genomförs, sätts en engångskateter in i livmoderkaviteten, hermetiskt fäst vid vakuumsugkanalen, för att suga fosterets ägg.

Under påverkan av enhetlig utspädning separeras fosterägget oavsett var det var lokaliserat i livmodern. Operationens varaktighet är från 2 till 5 minuter.

Patienten är för närvarande under påverkan av mild generell anestesi eller lokalbedövning.

Åtgärden anses skonsamt. Du kan använda det i upp till 5 veckor. Vid ett senare datum kombineras vakuumsugning med curettage av livmoderhålan.

Ett annat skäl till vakuumsugning är komplikationer efter förlossningen, när blodproppar eller morkaka kvarstår i livmoderhålet.

Om du inte tar bort dem i tid, kan blödningar utvecklas på grund av omöjlighet för livmoderkontraktion. Ibland stör ansamlingen av blodproppar tvärtom den naturliga fördelningen av lochia.

Den inflammatoriska processen i endometrium börjar, åtföljd av en ökning av temperaturen och hotar att gå till peritonit och sepsis.

En mild operation efter komplicerad leverans hjälper till att utföra vakuumsugning, som ofta äger rum utan smärta. För övervakning efter denna procedur är det viktigt att göra en ultraljudssökning för att utesluta närvaron av främmande kroppar i livmoderhålet:

 • blodproppar;
 • rester av fosterblåsan;
 • delar av morkaken.

Hur känner en kvinna efter sug

När minabortionen går bra, kommer kvinnan att kännas snabbt. Det är mycket mindre blodutflöde efter aspiration än med vanliga perioder. Det kan dra magen ett tag. Menstruationscykeln återställs snabbt inom 1-1,5 månader.

Vi kan prata om fördelarna med metoden:

 1. snabb återhämtning av kroppen;
 2. frånvaro av skador i livmoderhalsen (görs utan expansion av livmoderhalscanalen);
 3. risken för blödning av livmodern är inte för hög (jämfört med livmoders hålighet);
 4. sparsam effekt på slemhinnan i livmodern (jämfört med curettage).

Efter vakuumsugning, som ägde rum utan komplikationer, känner sig kvinnan inte sjuk.

Vilka komplikationer som kan uppstå efter vakuumsugning

Komplikationer av en mini-abort orsakas ofta av gynekologens erfarenhet och bristande efterlevnad av sanitära standarder i en medicinsk institution. Bland komplikationerna skiljer man tidigt och sent. Det första inträffar under proceduren eller omedelbart efter det, inom sju dagar. Den andra - efter en vecka eller mer.

 • ofullständig abort (delar av fosterägget förblir i livmoderhålet);
 • perforering (perforering) av livmodern;
 • skada på angränsande organ.

Inte en enda erfaren gynekologkirurg tolererar dessa fenomen, och om du misstänker en ofullständig abort, kommer han att använda en curett för att ta bort resterna av ägg.

 • smärta i nedre buken;
 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen;
 • hormonell obalans.

Många är rädda för pneumoembolism, som tidigare sällan observerades, och med modern utrustning är praktiskt taget uteslutet.

Idag är det lättare att få blodtäppning av kärlen med en luftbubbla även från en vanlig spruta med felaktig intravenös injektion än från en vakuumavsugare.

I de använda modellerna av anordningen är det omöjligt att starta fläkten i den andra riktningen och rikta luftflödet in i livmoderhålet, på sårytan.

Det är möjligt att övervinna buksmärta på grund av utnämningen av krampläkemedel, och inflammatoriska processer utesluts av instrumentens sterilitet och kvinnans förberedelse för operation. Om vissa kroniska sjukdomar var orsaken till inflammation, behandlas detta symptomatiskt under övervakning av en läkare.

En typ av sjukdom som hormonstörning behandlas bäst av en gynekolog-endokrinolog. Om denna specialist är frånvarande i en medicinsk anläggning, måste du behandlas av en vanlig gynekolog.

Hur man beter sig efter vakuumsugning

 1. Sexuell kontakt under blödning är förbjudet.
 2. Att lyfta, springa, hoppa, luta sig kraftigt rekommenderas inte.
 3. Vid ytterligare sexuell aktivitet rekommenderas det att använda en kondom.
 4. Om läkaren föreskriver hormonella preventivpiller måste du ta dem även när sexuell kontakt inte förväntas - detta är nödvändigt för att normalisera det endokrina systemet.
 5. Om tabletterna inte är lämpliga och orsakar biverkningar, måste du konsultera en gynekolog för att välja ett annat läkemedel.

Hur länge kan jag ha en minabort??

I olika länder fastställs denna gräns genom lag. I Ryssland är det upp till 12 veckors graviditet (på begäran av en kvinna). Från 5 till 12 veckor kompletteras vakuumsugning med curettage av livmoderhålan (curettage). Enligt sociala indikationer utförs abort upp till 22 veckor. Medicinsk - när som helst.

Varför vakuum aspiration recensioner är ofta negativa

Hemligheten med sådana recensioner i en deprimerad psykologisk tillstånd av en kvinna efter en abort. Även om operationen gick bra och inte orsakade fysiologiska komplikationer, är själva faktum av en abort en stor stress för den kvinnliga psyken. Det är därför du måste läsa hela granskningen och inte bara titta på en kort bedömning av förfarandet..

IPF - Family Planning Institute

Konstgjord abort inom medicinen kallas vakuumsug eller mini-abort. De började öva vakuumsatsning från 60-talet av förra seklet och fram till idag har det praktiserats med framgång i kliniker och gynekologiska avdelningar.

Minabortion utförs under en period av 5-6 veckor genom att suga fosterets ägg genom att skapa negativt tryck. Tack vare vakuumsatsning var det möjligt att avsevärt minska skador på livmodern, infektion, blödning.

Vakuumaspirationens popularitet förklaras av förmågan att utföra proceduren på poliklinisk basis med hjälp av enkel medicinsk utrustning, utan allmän anestesi, eftersom proceduren nästan är smärtfri.

Typer av vakuumsugning

I dag utför kliniker och gynekologiska avdelningar två typer av förfaranden:

 • manuell (manuell) vakuumsugning;
 • maskin vakuum aspiration.

Hur länge kan jag få en vakuumabort??

När man kontaktar en gynekolog med en begäran om en miniabort, är gynekologen främst intresserad av antalet dagar med försenad menstruation (det vill säga antalet dagar under vilken menstruationen inte inträffade).

Mini-abort kan bara göras med en försening på upp till 21 dagar, men det bästa alternativet är att genomföra proceduren den 14-15: e dagen då menstruationen saknas, eftersom det vid risk för vakuumsugning före två veckor finns risk för att inte märka fosterägget och ta bort det.

Gör operationen senare - risken för komplikationer ökar.

Indikationer för miniabort

För en mini-abort finns det inga speciella indikationer, den ledande och tillräckliga indikationen är kvinnans önskan att avsluta graviditeten. Men det finns också medicinska indikationer för abort i de tidiga stadierna. Vakuumsugning indikeras:

 • med en frusen graviditet;
 • med anembryo;
 • om fostrets bärande utgör ett hot mot kvinnans hälsa och liv (med diabetes mellitus, svåra lever- och njursjukdomar, maligna tumörer osv.);
 • med rubella, influensa och andra infektioner under graviditeten;
 • socialt vittnesmål (för våldtäkt, fängelse och andra);
 • vid behov en endometrial biopsi;
 • om livmodern innehåller resterna av ett fosterägg efter en farmakologisk eller kirurgisk abort;
 • med försenade delar av moderkakan efter förlossning eller kejsarsnitt;
 • med kränkningar av menstruationscykeln (blödning);
 • med ansamling av blod (hematometer) eller serös vätska (serosometer) i livmoderhålet;
 • med ofullständig missfall.

Kontraindikationer för proceduren

Vakuumsugning eller minabortion - avser en grupp invasiva ingrepp, i själva verket är det en liten kirurgisk operation. Därför har en mini-abort kontraindikationer för genomförande, såväl som kirurgisk avbrott av graviditeten.

Gynekologer kallar kontraindikationer för vakuumaspiration:

 • ektopisk graviditet;
 • feber
 • smittsamma processer av någon lokalisering (inklusive "förkylning" på läpparna - herpes);
 • akuta kroniska sjukdomar i organ som finns i bäckenet eller deras förvärring;
 • blödarsjuka;
 • mindre än sex månader efter en tidigare abort.

Min abort utförs inte för specifika kontraindikationer:

 • med en graviditetsålder på mer än 5 veckor (enligt ultraljudsdata);
 • med missbildningar av livmodern;
 • med livmodertumörer, på grund av att dess hålighet deformeras.

Hur är vakuumsträning?

Grunden för proceduren för att göra en vakuumabort är användningen av en elektrisk vakuumpump vid en operation för att extrahera ett fosterägg från livmodern. Med hjälp av en pump skapas ett jämnt undertryck i livmodern, som ett resultat avlägsnar fosterägget från livmoderns väggar och sugs ut.

Livmoderkärlens kärl drabbas inte av vakuumsugning, och vägran att använda metallutspädare undviker skador på livmodern, vilket minskar sannolikheten för att utveckla livmoderhalscancerinsufficiens, som i framtiden kan förhindra att barnet bär.

Förberedelseperiod

Innan proceduren besöker en kvinna en gynekolog. Vid konsultationen beslutar läkaren en miniabort, tar reda på graviditetsåldern, ett antal tester föreskrivs. Patienten skickas för forskning:

 • för sexuellt överförda sjukdomar;
 • utstryk på floran;
 • blodprov;
 • coagulogram;
 • Ultraljudscanning.

Innan ingreppet ser gynekologen till att det inte finns några indikationer, inklusive frånvaron av könsorganinfektion.

I det första steget av operationen behandlas de yttre könsorganen med ett antiseptiskt medel. Gynekologiska speglar ger tillgång till livmodern.

Livmoderhalsen behandlas med ett desinfektionsmedel, ibland ges patienten lokalbedövning, även om de oftast klarar sig utan det.

En kateter sätts in i livmoderkaviteten genom långsamma rotationsrörelser. Under påverkan av det negativa trycket som skapas av vakuumapparaten exfolierar innehållet i livmodern och tas bort.

Fördelarna med förfarandet

Den största fördelen med förfarandet:

 • möjligheten att genomföra den på poliklinisk basis;
 • brist på skador i livmoderhalsen;
 • snabb återställning av livmodervävnad och läkning;
 • små avvikelser av den hormonella bakgrunden, menstruationscykeln.

Efter abort

Hela vakuumsugningsförfarandet tar högst 5 minuter. Efter en miniabort ska patienten vila i flera timmar på väggarna på sjukhuset.

Gynekologen ger ut den föreskrivna kursen med antibiotika för att förhindra infektioner, och vid svåra krampsmärta - smärtstillande medel.

Om det inte finns några komplikationer kan kvinnan återgå till normal aktivitet nästa dag..

För att förhindra komplikationer efter en miniabort, rekommenderar läkare:

 • i en månad för att överge sexuell aktivitet;
 • undvik tung fysisk ansträngning och hypotermi;
 • överge bastun, badet och poolen;
 • du kan inte ta varma bad efter en miniabort, bara en varm dusch;
 • observera könshygien;
 • ta antibakteriella läkemedel för att förhindra infektiösa komplikationer;
 • ta hormonella preventivmedel för att återställa den hormonella bakgrunden och utesluta graviditet.

2-3 veckor efter en miniabort, måste du träffa en gynekolog, genomgå en ultraljud. Vid behov skickar läkaren för tester.

Vakuumabort: konsekvenser och möjliga komplikationer

Vakuumsugning är enligt läkare den säkraste operationen, eftersom det är en minimal risk för skador när den utförs. Ändå kan komplikationer uppstå även efter vakuuminspiration..

Möjliga komplikationer av vakuumaspiration, säger läkare:

 • perforering av livmoderhalsen eller livmoderkroppen;
 • ofullständig aspiration efter avlägsnande av ägg;
 • könsinflammation;
 • hormonella störningar;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • sekundär infertilitet.

Menstruation efter vakuumsugning

3-5 dagar efter ingripandet kan kvinnan få blodig utflöde, liknande menstruationen.

Men dessa sekret är inte menstruation - dessa sekret efter operationen är förknippade med hormonell omstrukturering av den kvinnliga kroppen.

VIKTIG INFORMATION

Verklig menstruation efter en minabortion kommer att visas om en månad. Samtidigt kan menstruationen vara kortare och mer riklig, vilket är förknippat med ett undertryckande av äggstocksfunktionen. Nästa månadscykel kommer inte att skilja sig från den vanliga månadscykeln.

Graviditet efter proceduren

Trots den betydande fördelen med vakuumsugning jämfört med andra abortmetoder, är denna operation allvarlig och kan påverka reproduktionssystemet negativt.

Även med en framgångsrik kvalificerad operation finns det risk att utveckla allvarliga problem med att bli gravid och förlossa ett barn. Och detta beror på:

 • hormonella obalanser. Abrupt abort leder till allvarliga förändringar i kroppen, inklusive på hormonnivå, vilket påverkar menstruationen negativt;
 • inflammatoriska processer i könsorganen. Infektioner kan provocera utvecklingen av vidhäftningar, hinder i äggledarna, underlägsenhet av endometrium och andra tillstånd som upphäver risken för en ny graviditet och förlossning;
 • livmoderhalscancer, som i framtiden kan orsaka utvecklingen av vanligt missfall av barnet och isthmic-cervical insufficiens.

Efter en mini-abort rekommenderar läkare att planera en graviditet tidigast 6 månader. Graviditet omedelbart efter en abort kan leda till spontan missfall eller frysning av foster..

Det är viktigt att ett par måste konsultera en gynekolog innan de blir gravida och genomgår en omfattande undersökning för att avgöra om det är möjligt att planera en graviditet just nu eller fortfarande vänta.

Vakuumsatsning i Kiev görs på medicinska centra och kliniker, sjukhusets gynekologiska avdelningar, men du bör bara kontakta kvalificerade specialister för att undvika hälsoproblem i framtiden.

Vakuumsugning av livmoderhålan: när och varför gör mini - abort

Vakuumsugning av livmoderhålan är en medicinsk procedur som är bättre känd som mini-abort. Denna metod för rengöring av livmoderremsan används emellertid inte bara för att avsluta en oönskad graviditet.

Vakuumsugning indikeras efter missfall, i vissa fall efter att barnet föddes, samt för insamling av biologiskt material för att diagnostisera sjukdomar och vidare behandla dem.

Idag kommer vi att prata i detalj om vad som är vakuumaspiration i livmoderhålan, vilka indikationer och kontraindikationer för denna procedur, hur den utförs och hur detta medicinska ingripande påverkar en kvinnas hälsa.

Vakuumsugning av innehållet i livmoderhålan: när det föreskrivs?

Vakuum aspiration kan utföras för att avsluta en oplanerad graviditet. Men i det här fallet är det viktigt att följa det huvudsakliga villkoret - att inte missa tidsfristerna. Faktum är att vakuumabort endast tillåts om förseningen i menstruationen är mycket liten - inte mer än 5 veckor.

Innan man gör vakuumsugning av livmoderhålan tar gynekologer vissa utstryk från sina patienter och skickar dem till ultraljudsrummet. Under studien bestäms storleken på fosterägget och platsen för dess förflyttning. Om en mini - abort utförs på ett sjukhus, rekommenderas även kvinnor att ta blod och urinprover..

Själva förfarandet är helt ofarligt och smärtfritt. Under vakuumsugning känner patienten endast mindre kramper i nedre del av buken. Allt slutar snabbt - bokstavligen på en minut. Men innan de släpper en kvinna hem, rekommenderar läkare att ligga på magen i ungefär en timme.

Ofta utförs den så kallade underlättade rengöringen av livmoderhålan inte för att kvinnan vill ha det, utan för medicinska ändamål. Och för den här proceduren finns det en viss lista med indikationer. Det vanligaste är vakuumsugning av livmoderhålan under en död graviditet. Det bör noteras att det är mindre traumatiskt och mer smärtfritt än regelbunden rengöring..

Varför gör en mini - abort efter att fostret fryser? Faktum är att fosterägget säkert kommer att börja sönderdelas. Och detta kommer att provocera svår inflammation. Därför måste ägget tillsammans med skalen tas bort så snart som möjligt. I europeiska länder ger läkarna patienter lite tid att släppa det frysta fosterägget från livmodern.

Men i vårt land utförs vakuumsugning omedelbart efter att patienten kommer in på sjukhuset.

Ofta behöver kvinnor som just har blivit mödrar vakuumsugning av livmoderhålet efter förlossningen. Vad är det för? Faktum är att livmodern efter förlossningen börjar samlas och den så kallade lochia, eller postpartum-urladdning, kommer ut ur det.

Om sammandragningar och utsöndringar är normala krävs inget externt ingripande i denna process.

Men om ultraljudet visar att livmodern träder ihop, och följaktligen inte rengörs tillräckligt intensivt, föreskriver läkare ett vakuum - strävan efter livmoderhålan efter förlossningen.

Och slutligen, om nödvändigt, föreskrivs kvinnor vakuumsugning av livmoderhålet efter ett missfall. Som ni redan har förstått behövs det här förfarandet för att rengöra livmoderhålet och förhindra utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Vakuumsugning av livmoderhålen är också ett sätt att samla biologiskt material för att diagnostisera vissa gynekologiska sjukdomar. Till exempel föreskrivs det för misstänkt endometrios eller innan man tar bort en tumör i livmodern.

Dammsugning utförs utan bedövning. Men ofta tar kvinnor smärtstillande medel och krampläkemedel innan det börjar. I processen med aspiration sätts en tunn kateter in i livmodern, mycket tunnare än när man tar bort fosterägget, med vilket endometriet tas. Efter en halv minut dras katetern ut.

Kontra

Vakuumsugning av livmoderhålan har vissa kontraindikationer:

 • graviditet mer än 5 veckor;
 • inflammation och infektion i livmodern och i det reproduktiva systemet;
 • ektopisk graviditet;
 • missbildningar av livmodern och utbildning, deformering av den;
 • period upp till sex månader efter föregående rengöring.

Rekommendationer efter vakuumsugning

 1. Efter vakuumsugning av livmoderhålan är det nödvändigt att tillfälligt överge sexuella kontakter. Läkare rekommenderar att skjuta upp äktenskapstullarna i en månad.
 2. Efter en mini-abort behöver du inte åka till offentliga bad och bastur på ett tag eller simma i poolen. Det är också oönskat att sola sig i ett varmt bad, bara en dusch som är bekväm för kroppstemperaturen.
 3. Det är mycket viktigt att se till att du inte blir kall, inte lyfter vikter och tillfälligt begränsar fysisk aktivitet.
 4. Läkare kan ordinera hormoner såväl som antibiotika.
 5. 14 dagar efter att vakuumsugning av livmoderhålan har genomförts, är det nödvändigt att träffa en läkare igen och genomgå en ultraljudundersökning för att se till att allt går bra.

Hur återställs kroppen

Många kvinnor som av en eller annan anledning tvingades genomgå ett vakuum - strävan från livmodern är oroliga för frågan - kommer de att kunna bli gravida i framtiden? Vi skyndar dig att lugna dig. Med barnets befruktning i frånvaro av andra skäl kommer det inte att finnas några problem. Det viktigaste är att inte skynda sig att bli gravid och ge kroppen möjlighet att återhämta sig. Detta tar vanligtvis cirka sex månader..

Och hur påverkar vakuumsatsning menstruationsförloppet? Några dagar efter operationen börjar inte mycket riklig urladdning. Med menstruation har de inget att göra. Dessa är konsekvenserna av dammsugning i samband med förändringar i hormonell bakgrund.

Normal menstruation börjar exakt en månad efter vakuuminspiration. Tilldelningar kan skilja sig från de vanliga - inte vara så rikliga som tidigare, och kommer att sluta snabbare än du förväntar dig. Detta beror på en viss begränsning av ovariefunktionen..

Men nästa menstruation bör gå enligt det vanliga scenariot och är inte annorlunda än vad det var innan vakuum aspiration från livmoderhålan.

Vakuumabort: funktioner i proceduren

Om graviditeten plötsligt var oönskad eller objektiva skäl uppstod för dess avbrott, är det tillrådligt att ha en abort på ett tidigt datum. Det finns flera typer av medicinska aborter, varav vakuumsugning kallas den mest skonsamma och minst farliga proceduren..

Miniabort: vad som kallas vakuumsugning?

Miniabort, vakuumsug eller vakuumabort - detta är namnet för tidig graviditetsavbrott med hjälp av en speciell anordning. Denna manipulation användes först i början av 1960-talet. Sedan dess har det genomförts ganska framgångsrikt på gynekologiska avdelningar och kliniker..

Vakuumabort är en minioperation där en specialist som använder en vakuumpump eller "drar" ett fosterägg från kvinnliga livmodern.

Idag utförs två typer av vakuumsugning på kliniker och gynekologiska avdelningar:

 • manual (eller manual);
 • maskin (med hjälp av en speciell apparat).

Vakuumsugning utförs i första trimestern. Tidsfristen för manipulation är 6 veckor, men experter rekommenderar att inte försena och avsluta en oönskad graviditet under den tredje eller fjärde veckan.

Villkoren för vakuumreglering begränsas av funktionerna i utvecklingen av fostret. Faktum är att fosterägget under den andra veckan är för liten och katetern på enheten kanske inte "stramar" det helt.

Miniaborter som är äldre än sex till sju veckor kan orsaka komplikationer som kan leda till vävnadsskador, överdrivet urladdning och smärta.

Under en konsultation med en gynekolog är det viktigt att bestämma menstruationens förseningsperiod exakt. Min abort är endast tillåtet om förseningen är högst 21 dagar. Den optimala aspirationsperioden kallas 14-15 dagars frånvaro av menstruation.

Fördelarna med vakuumsugning jämfört med andra typer av abort

Huvudfördelen med vakuumet är den minimala invasiviteten i reproduktionsorganen under kirurgisk ingrepp, eftersom livmoderhalsen inte påverkas under aborter i de tidiga stadierna. Det är också värt att överväga minimikostnaderna - med en väl genomförd operation och frånvaron av komplikationer kan en kvinna återgå till en normal livsstil på en dag.

Indikationer för vakuumabort

Vakuumabort är en vanlig medicinsk procedur som har sina egna indikationer, komplikationer och kontraindikationer.

Enligt lagen har en kvinna rätt att avsluta en graviditet av egen fri vilja, dock i strikt begränsade villkor - senast den 12: e veckan. Efter 12 veckor är det tillåtet att få en abort på grund av den sociala faktorn (inte senare än den 22: e veckan) och av medicinska skäl på något stadium av graviditeten.

Medicinska indikationer för miniabort:

 • tuberkulos (akut form), HIV och rubella;
 • komplexa former av endokrina sjukdomar;
 • psykiska och somatiska sjukdomar (aplastisk anemi, demens, asteniskt syndrom);
 • fryst graviditet;
 • avvikelser eller onormal utveckling av fostret.

Sociala indikationer för vakuumabort:

 • graviditet efter våldtäkt;
 • graviditet provocerade en kvinnas funktionsnedsättning;
 • stanna på platser där frihetsberövande är;
 • åldersbegränsningar: graviditet inträffade före 15 eller efter 45 år.

En minabort är till och med en liten och okomplicerad, men fortfarande en kirurgisk operation, så abort med denna metod kan ha vissa kontraindikationer. Nämligen:

 • smittsamma processer i kroppen (till exempel herpes - ett vanligt utslag på läpparna);
 • kroniska sjukdomar eller förvärring av inre organ som finns i bäckenet;
 • ektopisk graviditet;
 • onormal utveckling av livmodern;
 • tumörer i livmodern, i vilken deformation av kaviteten inträffar;
 • mindre än 6 månader har gått sedan den senaste aborten.

Beredning av vakuumabort

Manipulation föregås av en mottagning av en gynekolog. Under konsultationen undersöker läkaren patienten, bestämmer graviditetsåldern, föreskriver de tester som krävs för att förtydliga detaljerna.

En kvinna bör testas för sexuellt överförda sjukdomar, göra ett blodprov och ge smuts på floran.

Om kontraindikationer inte har konstaterats efter undersökning, fortsätter gynekologen med en miniabort.

Vakuumabort: huvudstadierna i manipulation

Först är patienten beredd på operation. Antiseptika behandlar de yttre könsorganen, ger tillgång till livmodern med gynekologiska speglar. Manipulation utförs med hjälp av ultraljud, vilket gör det möjligt för läkaren att observera operationen och kontrollera varje steg.

Det måste förstås att patienten får anestesi innan proceduren börjar. Beroende på situation och indikationer kan detta vara intravenöst eller maskbedövning. Dessutom injiceras ett bedövningsmedel i livmodern.

En mini-operation utförs vanligtvis på en gynekologisk stol och innehåller följande steg:

 • en expander sätts in i livmodern (oftast används den om kvinnor ännu inte har fött);
 • ett flexibelt rör med en diameter på 8-10 mm anslutet till en vakuumpump införs i livmodern;
 • med hjälp av en vakuumpump i livmoderkaviteten skapas undertryck, varefter fostret med morkakan separeras från väggarna, dras in i röret och faller i en separat kapacitet hos anordningen;
 • läkaren undersöker livmodern med hjälp av närvaron av partiklar i embryot och membranet;
 • när återstående foster upptäcks med ett speciellt verktyg, skrapas och avlägsnas partiklar.

Kortvarig manipulation - en vakuumabort tar vanligtvis 5-10 minuter. Särskilda komplikationer med korrekt beredning inträffar inte: livmoderkärlen deformeras inte och lider inte. Efter avslutad manipulation kommer patienten in i avdelningen och stannar under övervakning av medicinsk personal.

Efter en abort: funktioner i vård

Efter proceduren bör patienten tillbringa lite tid på kliniken så att specialister kan övervaka hälsotillståndet och eventuella förändringar.

Om det inte finns några komplikationer, förskrivs kvinnan efter några timmar och föreskrivs en kurs med antibiotika för att förhindra smittsamma processer och smärtstillande medel för att minska känsligheten för möjliga krampsmärta.

Dessutom ger gynekologen rekommendationer för att förhindra olika komplikationer efter vakuumsugning:

 • vägran av sexuell aktivitet i en månad;
 • minimal fysisk aktivitet;
 • vägran att besöka reservoarer, garvningsalonger, offentliga pooler, bad och bastur;
 • ersätta ett varmt bad med en varm dusch;
 • anslutning till könshygien;
 • tar hormonella preventivmedel för att snabbt återställa hormonnivåerna.

Två till tre veckor efter en vakuumabort måste du återigen besöka gynekologen, genomgå undersökningar, ta tester och göra.

Observera att 3-5 dagar efter vakuumsugning kan spotting uppstå. Detta är inte menstruation - urladdningen utlöses av störningar och innebär hormonell omstrukturering av kroppen.

Vad du behöver veta för en kvinna som bestämmer sig för en vakuumabort

Trots den relativt enkla proceduren, är ett vakuum ett kirurgiskt ingrepp, så en abort av detta slag bör göras uteslutande på en medicinsk institution och helst med en erfaren läkare. Plågas av tvivel? Konsultera i två eller tre olika kliniker hos olika gynekologer, lyssna på vännernas rekommendationer och anför din kropp till en kvalificerad specialist.

Det bör förstås att artificiell avbrott av graviditet även i de tidiga stadierna kan medföra vissa risker. En organism som redan är anpassad till graviditeten har inte tid att bygga om till plötsliga förändringar och reagerar negativt, nämligen:

 • kränkning av cykeln;
 • hormonell misslyckande;
 • inflammation i det reproduktiva systemet;
 • psykologisk stress.

Samtidigt var vissa fysiska komplikationer, till exempel, bitar av ett fosterägg kvar i livmodern eller blodproppar samlades. En ektopisk graviditet eller infertilitet är möjlig efter en vakuumabort..

Återhämtning av cykeln och hormonnivåerna tar vanligtvis 3-4 månader.

Observera att verklig menstruation kommer att inträffa ungefär 4-5 veckor efter en vakuumabort. Första gången kommer de att vara kortare och mer rikliga, men gradvis kommer kroppen att anpassas till full fungerande och nästa cykel kommer att vara densamma som före vakuumsträning.

Är det möjligt att ha sex direkt efter vakuumsugning?

Jag rekommenderar att du upprätthåller sexuell vila i minst 4 veckor efter abort om operationen har gått utan komplikationer.

Saken är att även med minimala ingrepp får reproduktionsorganen skador i varierande grad (exfolierad morkaka lämnar ett sår på uterusväggarna).

Psykologiskt trauma lämnar ibland ett djupare sår.

Vissa kvinnor har en aversion mot sex efter en abort. I det här fallet bör du lyssna på kroppen och om möjligt kontakta en psykoterapeut för råd.

Innan du börjar ha sex måste ett par besluta och dra slutsatser från tidigare erfarenhet. Kanske kommer det att vara rätt att ta hand om korrekt preventivmedel? Idag finns det många olika sätt att förhindra en oplanerad befruktning och bland dem finns det säkert åtminstone en som är lämplig för ett visst par.

Graviditet efter vakuumabort

Trots alla fördelarna med vakuumsugning som den mest godartade typen av abort påverkar proceduren allvarligt kroppens reproduktionsaktivitet. Hormonella störningar, skador i livmoderns hals och väggar, inflammatoriska processer kan orsaka hinder i äggledarna, förekomst. Detta i sin tur provocerar barnets infertilitet och missfall.

Om paret bestämde sig för att bli gravid ett barn efter en vakuumabort, bör du först söka råd från en gynekolog och genomgå en undersökning som hjälper till att avgöra om kvinnans kropp är redo att fostra barnet eller är det värt att vänta lite längre.

Viktigt: Vakuumabort är inte en mening. I 95% av fallen efter en framgångsrik intervention blir en kvinna gravid och får ett fullt och friskt barn.

Vanligtvis rekommenderar experter att planera en graviditet tidigast sex månader efter vakuum. Det tros att om en kvinna har det, finns det ingen anledning att försena en planerad graviditet. Ja, graviditet kommer att inträffa, men risken för spontan missfall eller plötsligt frysning av embryot försvinner inte. Därför är det bättre att uthärda 6 månader och först sedan tänka på befruktningen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad rosa urladdning hos kvinnor pratar om

Ägglossning eller rosa från en kvinnas könsorgan är normalt ingen patologisk process. Visas ungefär två veckor före menstruationens början. Detta är ett fysiologiskt fenomen, vilket innebär att ägglossning har inträffat, det vill säga ett moget ägg har lämnat äggstocksfollikeln och är redo för befruktning....

Hur går man ner i vikt på kritiska dagar? Funktioner i en diet under menstruationen

Förmodligen hade var och en av oss dagar då, verkar det, att hela världen vänder mot oss: att känna sig illa, allt faller ur handen, stämningen är i helvete och att lägga våra vackra former i våra favoritbyxor blir en oerhört svår uppgift, även om det tar bara ett par dagar tillbaka uppstod inte liknande problem....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....