Spiral Hur man använder, kontraindikationer, sjukdomar

Intim

Den intrauterina anordningens verkningsmekanism baseras på det faktum att kapacitering och spermierörelse är begränsade. Detta verktyg är inte abortivt. Det finns Mirena-spiraler som är inställda på 5 år, och TCu380A, som har varit i drift i tio år. Hormoninnehållande preventivmedel minskar smärta under menstruationen och dess överflöd.

Vad det är

Intrauterina enheter är ett utmärkt preventivmedel för de flesta kvinnor. De är mycket effektiva. Deras effektivitet är nästan densamma som vid kirurgisk sterilisering. Om en kvinna inte födde, är detta inte en kontraindikation för detta botemedel. Om en kvinna inte har en permanent partner, bör du fortfarande använda kondomer för att inte få en sexuellt överförbar sjukdom. Mirena spiral skyddar mot infektioner i övre mag-tarmkanalen.

Strukturen i spiralen Mirena

Hur man använder

Du kan ange ett preventivmedel under eller efter menstruationen, mitt i cykeln för att förhindra graviditet eller efter cykeln om kvinnan inte är gravid. Många läkare föredrar att vänta 6–8 veckor efter att de föddes innan de sätter in spiralen. Om skyddsmedlet sätts in under amning finns det risk för perforering av livmodern eller avvisande av medlet. Det kan användas omedelbart efter en abort om det inte finns någon blodförgiftning och infogning på en månad är omöjligt. Annars är det bäst att vänta fyra veckor efter aborten. Spiral introduktion

Kontraindikationer och komplikationer

När du använder sådana preventivmedel måste du följa följande regler:

 • Inom fem dagar efter ett enda oskyddat samlag mitt i cykeln kan du sätta in en spiral som innehåller koppar som ett preventivmedel.
 • Ett preventivmedel bör inte sättas in om kvinnan redan är gravid.
 • Om en kvinna blir gravid med ett intrauterint preventivmedel är risken för ofrivillig missfall stor.
 • Om läkemedlet lämnas, är sannolikheten för ett missfall 50%, och om det tas bort - 25%.
 • Oavsiktlig missfall med detta skydd kan leda till allvarlig blodförgiftning, vilket kan leda till dödsfall. P-piller
 • Kvinnor som blir gravida med en spiral bör ta bort den om en tråd är synlig. Det kan tas bort under en abort om så önskas..
 • Om patienten inte vill ha abort och bli av med barnet, bör hon informeras om risken för blodförgiftning och möjlig död under graviditet och förlossning.
 • En kvinna bör veta att hon kan ha influensaliknande symtom: feber, huvudvärk eller illamående.
 • Om sådana symtom uppstår, måste du omedelbart rådfråga en läkare, eftersom blodförgiftning kan ha inträffat.

Bekkeninfektion

Under de första månaderna efter att skyddet har infogats ökar risken för bäckeninfektion. Risken för infektion är initialt förknippad med sexuellt överförda sjukdomar. En kvinna med detta botemedel måste ständigt kontrolleras för gonoré och klamydia. Om en kvinna redan har varit sjuk med sexuellt överförda sjukdomar, är det bättre att inte sätta in en intrauterin enhet.

Typer av intrauterin preventivmedel

Hypermenorré eller mycket smärtsam menstruation

Konserveringsmedel med koppar kan orsaka tung menstruation, blödning mellan cykler, så de är inte lämpliga för dem som redan lider av detta. I dessa fall kan du dock prova detta skydd med hormoner, eftersom de ofta minskar blödningen under menstruationen och fördelningen mellan dem. Icke-steroida antiinflammatoriska piller kan hjälpa i detta fall genom att minska volymen av urladdning och smärta under menstruationen hos de som använder intrauterina enheter.

Helt eller delvis avslag

Avslag sker i 10–20% av fallen under det första användningsåret. Om detta händer måste skyddsutrustningen tas bort..

Missade preventivmedelsträngar

Om den transcervikala spetsen inte är synlig kan detta innebära obemärkt avstötning, bristning i urinröret med rörelsen av den intrauterina anordningen i bukhålan eller helt enkelt dra tråden i livmoderhalsen eller urinröret på grund av preventivmedel eller graviditet. Så snart du får reda på om du är gravid eller inte, måste du försöka hitta ett botemedel med specialverktyg.

Om det inte är synligt, behövs en ultraljudsskanning för att förstå om det är i livmodern eller inte. Alternativt kan anteroposterior eller laterala strålar användas för att bekräfta förekomsten av en spiral. Om den är i bukhålan måste den tas bort därifrån med laparoskopi eller laparotomi.

Detta preventivmedel är ett populärt skydd för att förhindra en oönskad graviditet. Effekterna av spiralerna har bevisats av specialister, och korrekt installation och korrekt övervakning vid användning av hälsa kommer bara att gynna den kvinnliga kroppen.

Hormonal spiral Mirena: indikationer, konsekvenser, recensioner av kvinnor och läkare

Den mest populära intrauterina hormonella preventivmedlet är Mirena-spiralen (IUD). Intrauterina preventivmedel (IUD) har använts sedan mitten av förra seklet. Kvinnor blev snabbt förälskade i kvinnor på grund av många positiva egenskaper: bristen på systemiska effekter på den kvinnliga kroppen, hög prestanda, användarvänlighet.
Spiralen påverkar inte kvaliteten på sexuell kontakt, är etablerad under en lång period och behöver praktiskt taget inte kontroll. Men IUD har ett mycket betydande minus: många patienter utvecklar en tendens till metrorragi, som ett resultat av vilket de måste överge denna typ av preventivmedel.

På 60-talet skapades intrauterina system som innehåller koppar. Deras preventivmedel var ännu högre, men problemet med livmodersblödning löstes inte. Och till slut, på 70-talet, utvecklades den tredje generationen av VMK. Dessa medicinska system kombinerar de bästa egenskaperna hos orala preventivmedel och IUD: er..

Hormoninnehållande preventivmedel är mycket effektiva och samtidigt orsakar de inte utveckling av metrorragi.

Beskrivning av den intrauterina anordningen Mirena

Mirena har en T-form som hjälper dig att fixera i livmodern. En av kanterna är utrustad med en ögla med gängor utformade för att ta bort systemet. I spiralens centrum finns ett vitaktigt hormon. Den kommer långsamt in i livmodern genom ett speciellt membran..

Den hormonella komponenten i spiralen är levonorgestrel (gestagen). Ett system innehåller 52 mg av detta ämne. En ytterligare komponent är en polydimetylsiloxanelastomer. Navy Mirena är inne i röret. Spiralen har en individuell vakuumplastpappersförpackning. Det måste förvaras på ett mörkt ställe, vid en temperatur av 15-30 C. Hållbarhet från tillverkningsdatum - 3 år.

Effekten av Mirena på kroppen

Mirenas preventivsystem börjar "släppa" levonorgestrel i livmodern omedelbart efter installationen. Hormonet kommer in i kaviteten med en hastighet av 20 mcg / dag, efter 5 år sjunker denna siffra till 10 mcg per dag. Spiralen har en lokal effekt, levonorgestrel är nästan allt koncentrerat i endometrium. Och redan i muskelskiktet i livmodern är koncentrationen inte mer än 1%. I blodet finns hormonet i mikrodoser.

Efter införandet av spiralen kommer den aktiva komponenten in i blodomloppet efter ungefär en timme. Där uppnås dess högsta koncentration efter 2 veckor. Denna indikator kan variera avsevärt beroende på kvinnans kroppsvikt. Med en vikt på upp till 54 kg är halten av levonorgestrel i blodet cirka 1,5 gånger högre. Den aktiva substansen är nästan helt uppdelad i levern och evakueras av tarmen och njurarna.

Principen för drift av Mirena

Den preventiva effekten av Mirena beror inte på en svag lokal reaktion på en främmande kropp, men är främst associerad med effekten av levonorgestrel. Införandet av ett befruktat ägg utförs inte på grund av att man drunknar ut livmoderns epitel. I detta fall avbryts den naturliga tillväxten av endometrium och funktionerna i körtlarna reduceras.

Mirena-spiralen hindrar också spermiernas rörlighet i livmodern och dess rör. Den preventiva effekten av läkemedlet ökar den höga viskositeten i livmoderhalsslemet och förtjockningen av slemhinnan i livmoderhalskanalen, vilket komplicerar penetrationen av spermier i livmoderhålet.

Efter att systemet har installerats i flera månader noteras omstrukturering av endometrium, vilket manifesteras genom oregelbunden fläckning. Men efter en tid framkallar proliferation av livmoderslimhinnan en signifikant minskning i menstruationsblödningens varaktighet och volym, upp till deras fullständiga upphörande.

Indikationer för användning

En IUD installeras först för att förhindra oönskad graviditet. Dessutom används systemet för mycket allvarliga menstruationsblödningar av ett oförklarat skäl. Möjligheten till maligna neoplasmer i det kvinnliga reproduktiva systemet är tidigare uteslutet. Som ett gestagationsmedel för lokal verkan används den intrauterina anordningen för att förhindra endometrial hyperplasi, till exempel vid svår menopaus eller efter bilateral ovariektomi.

Mirena används ibland vid behandling av menorrhagia om det inte finns några hyperplastiska processer i livmoderslimhinna eller extragenitala patologier med svår hypokoagulering (trombocytopeni, von Willebrands sjukdom).

Kontra

Mirena-spiralen hänvisar till interna preventivmedel, därför kan den inte användas för inflammatoriska sjukdomar i könsorganen:

 • endometrit efter förlossning;
 • inflammation i bäckenet och livmoderhalsen;
 • septisk abort som utförts 3 månader före installationen av systemet;
 • infektion lokaliserad i den nedre delen av könsorganet.

Utvecklingen av akut inflammatorisk patologi i bäckenorganen, som praktiskt taget inte kan behandlas, är en indikation för avlägsnande av spiralen. Därför upprättas inte interna preventivmedel med en predisposition för infektionssjukdomar (ständig förändring av sexuella partners, en stark minskning av immunitet, AIDS, etc.). För att skydda mot oönskad graviditet är Mirena inte lämplig för cancer, dysplasi, fibromyomer i kroppen och livmoderhalsen, förändringar i deras anatomiska struktur.

Eftersom levonorgestrel bryts ned i levern installeras inte spiralen med en malign neoplasma av detta organ, liksom med skrumplever och akut hepatit..

Även om den systemiska effekten på kroppen av levonorgestrel är försumbar, är detta progestogen emellertid kontraindicerat vid alla progestogenberoende cancerform, till exempel bröstcancer och andra tillstånd. Dessutom är detta hormon kontraindicerat vid stroke, migrän, allvarliga former av diabetes, tromboflebit, hjärtattack, arteriell hypertoni. Dessa sjukdomar är en relativ kontraindikation. I en sådan situation avgörs frågan om användningen av Mirena av läkaren efter laboratoriediagnos. Spiralen kan inte installeras med misstänkt graviditet och överkänslighet mot läkemedlets komponenter.

Bieffekter

Vanliga biverkningar

Det finns flera biverkningar av Mirena, som finns i nästan varje tionde kvinna som har upprättat en spiral. Dessa inkluderar:

 • störningar i centrala nervsystemet: kort humör, huvudvärk, nervositet, dåligt humör, minskad sexuell lust;
 • viktökning och akne;
 • gastrointestinal dysfunktion: illamående, buksmärta, kräkningar;
 • vulvovaginit, bäckensmärta, fläckar;
 • bröstspänning och ömhet;
 • ryggsmärta, som med osteokondros.

Alla ovanstående tecken manifesteras tydligast under de första månaderna av användningen av läkemedlet Mirena. Sedan minskar deras intensitet, och som regel passerar obehagliga symtom spårfritt.

Sällsynta biverkningar

Sådana biverkningar observeras hos en patient av tusen. De uttrycks också vanligtvis endast under de första månaderna efter installationen av IUD. Om manifestationens intensitet inte minskar över tiden föreskrivs nödvändig diagnostik. Sällsynta komplikationer inkluderar uppblåsthet, ofta humörsvängningar, klåda i huden, svullnad, hirsutism, eksem, håravfall och utslag..

Allergiska reaktioner är mycket sällsynta biverkningar. Med deras utveckling är det nödvändigt att utesluta en annan källa till urticaria, utslag etc..

Användningsinstruktioner

Mirena spiralinstallation

Det intrauterina systemet packas i en steril vakuumpåse, som öppnas före installationen av spiralen. Ett öppnat system måste kasseras i förväg..

Installera en preventivmedel Mirena kan bara en kvalificerad gynekolog. Innan detta bör läkaren genomföra en undersökning och föreskriva nödvändig undersökning:

 • gynekologisk undersökning och bröstundersökning;
 • analys av en smet från livmoderhalsen;
 • mammografi;
 • kolposkopi och bäckenundersökning.

Du måste se till att det inte finns graviditet, maligna neoplasmer och STI. Om inflammatoriska sjukdomar hittas, innan vi iscenesätter Mirena, behandlas de. Du bör också bestämma livmoderns storlek, plats och form. Den korrekta positionen av spiralen ger preventivmedel och skyddar mot systemutvisning.

Patienter i fertil ålder har en IUD infogad under de första dagarna av menstruationen. I avsaknad av kontraindikationer kan systemet installeras omedelbart efter en abort. Vid normal sammandragning av livmodern efter förlossningen kan Mirena användas efter 6 veckor. Det är möjligt att byta ut spiralen på vilken dag som helst, oavsett cykel. För att förhindra överdriven tillväxt av endometriet bör det intrauterina systemet införas i slutet av menstruationscykeln.

Säkerhetsåtgärder

Efter installation av IUD måste du träffa en gynekolog efter 9-12 veckor. Då kan du besöka en läkare en gång om året, med utseendet på klagomål oftare. Även om kliniska data som bevisar en predisposition för utvecklingen av åderbråck och trombos i benvenen med användning av en spiral inte finns tillgängliga. Men om tecken på dessa sjukdomar dyker upp, måste du konsultera en läkare.

Effekten av levonorgestrel påverkar negativt glukostoleransen, som ett resultat av detta måste patienter med diabetes systematiskt övervaka glukosnivån i blodet. Med hotet om septisk endokardit hos kvinnor med valvulär hjärtsjukdom måste införandet och avlägsnandet av systemet utföras med användning av antibakteriella medel.

Eventuella oönskade effekter är fredliga

Borttagning av IUD

Spiralen måste tas bort 5 år efter installationen. Om patienten vidare inte planerar en graviditet utförs manipuleringen i början av menstruationen. Genom att ta bort systemet mitt i cykeln finns det en chans att bli befruktad. Om så önskas kan ett intrauterint preventivmedel omedelbart ersättas med ett nytt. Cykeldagen spelar ingen roll. När du har tagit bort produkten måste du noggrant inspektera systemet, eftersom om det är svårt att ta bort Mirena, kan ämnet glida in i livmoderhålet. Både administrering och borttagning av systemet kan åtföljas av blödning och smärta. Ibland uppstår en besvämning eller anfall hos patienter med epilepsi.

Graviditet och Mirena

Spiralen har en stark preventiv effekt, men inte 100%. Om graviditeten ändå utvecklas är det först av allt nödvändigt att utesluta dess ektopiska form. Under normal graviditet tas spiralen försiktigt bort eller medicinsk abort utförs. Inte i alla fall visar det sig att Mirena-systemet utvinns ur livmodern, då ökar sannolikheten för för tidig graviditetsavbrott. Den troliga negativa effekten av hormonet på bildandet av fostret måste också beaktas..

Laktation

Levonorgestrel IUD i en obetydlig dos kommer in i blodomloppet och kan utsöndras i mjölk när du ammar ett barn. Dessutom är hormoninnehållet cirka 0,1%. Läkarna säger vid en sådan koncentration att det är möjligt att en sådan dos kan påverka smularnas allmänna tillstånd.

Vanliga frågor

Priset på Mirena är ganska högt, och användningen av ett preventivmedel kan provocera många biverkningar. Har produkten någon positiv effekt på kvinnokroppen?

Mirena används ofta för att återställa tillståndet i endometriumet efter bilateral avlägsnande av äggstockarna eller vid patologisk menopaus. Även en intrauterin enhet:

 • ökar hemoglobinnivån;
 • utför förebyggande av cancer och endometrial hyperplasi;
 • minskar varaktigheten och volymen av idiopatisk blödning;
 • återställer järnmetabolismen i kroppen;
 • minskar smärta med algomenorré;
 • genomför förebyggande av fibroider och livmodern endometrios;
 • har en återställande effekt.

Används Mirena för att behandla fibroider??

Spiralen stoppar tillväxten av den myomatiska noden. Men du behöver ytterligare diagnos och konsultation av en gynekolog. Det är nödvändigt att ta hänsyn till volymen och lokaliseringen av noder, till exempel med submukösa formationer av fibroider som ändrar livmoderns form, installationen av Mirena-systemet är kontraindicerat.

Används med endometrios, det intrauterina läkemedlet Mirena?

Spiralen används för att förhindra endometrios, eftersom det stoppar tillväxten av endometrium. Nyligen har forskningsresultat presenterats som bevisar effektiviteten i behandlingen av sjukdomen. Men systemet ger endast en tillfällig effekt och varje fall bör övervägas separat.

Sex månader efter introduktionen av Mirena utvecklade jag amenoré. Så det borde vara? Jag kan bli gravid i framtiden?

Frånvaron av menstruation är en naturlig reaktion på hormonets påverkan. Det utvecklas gradvis hos var femte patient. Bara i fallet, gör ett graviditetstest. Om det är negativt, oroa dig inte, efter att systemet har tagits bort, menstruationen återupptas och du kan planera en graviditet.

Efter installation av Mirena preventivmedel kan utsläpp, smärta eller livmodersblödning uppstå?

Vanligtvis förekommer dessa symtom i en mild form, direkt efter introduktionen av Mirena. Svår blödning och smärta är ofta indikationer på spiralekstraktion. Orsaken kan vara en ektopisk graviditet, felaktig installation av systemet eller utvisning. Kontakta en gynekolog omedelbart.

Kan Mirena-spiralen påverka vikten?

Viktökning är en av biverkningarna av läkemedlet. Men du måste tänka på att det förekommer hos en kvinna av 10 och som regel är denna effekt kortvarig, efter några månader försvinner den. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

Jag skyddade mig från oönskad graviditet med hormonella piller, men glömde ofta att dricka dem. Hur kan jag ändra läkemedlet till Mirena-spiralen?

Oregelbunden oral administration av hormoner kan inte helt skydda mot graviditet, så det är bättre att byta till intrauterint skydd. Innan detta måste du konsultera en läkare och klara nödvändiga tester. Det är bättre att installera systemet i 4-6 dagar av menstruationscykeln.

När kan jag bli gravid efter att ha tagit Mirena?

Enligt statistiken blir 80% av kvinnorna gravida, såvida de naturligtvis inte vill ha det, det första året efter att ha tagit bort spiralen. På grund av dess hormonella verkan ökar den till och med något graden av fertilitet (fertilitet)..

Var kan jag få Mirena-spiralen? Och vad är dess pris?

IUD finns endast på recept och säljs på apoteket. Priset bestäms av tillverkaren och varierar från 9 till 13 tusen rubel.

Recensioner av patienter och läkare om Mirena

Kvinnors recensioner av Mirena-systemet är ganska kontroversiella och kombinerar entusiasm och tacksamhet med avsky och skräck. Det positiva intrycket baseras först och främst på följande punkter: frånvaron av tung menstruation och biverkningar (vissa patienter passerar under de första månaderna), gynnsamma kostnader (baserat på 5 år), användarvänlighet (ställa in och glömma), påverkar inte sexuell kontakt. Dessutom har spiralen hjälpt många kvinnor att stoppa tillväxten av fibroider och minska manifestationerna av endometrios.

Negativa recensioner baserades huvudsakligen på påståenden om kränkningar av den emotionella sfären (irritabilitet, minskad sexlyst) och ett oestetiskt utseende (håravfall, akne).

Recensioner av läkare, liksom kvinnor, om IUD är också blandade, men mer återhållsamma. Experter bekräftar den höga preventivmedelseffekten och den terapeutiska effekten vid vissa sjukdomar. Men de förklarar att innan Mirena-spiralen installeras krävs en grundlig diagnos.

Vilka är de negativa konsekvenserna efter installation av spiralen?

Det finns inte så många negativa konsekvenser av att installera en spiral, och de flesta av dem observeras endast i sällsynta fall, men fortfarande, innan du väljer denna skyddsmetod, studera alla brister och möjliga biverkningar.

Uppkomsten av en ektopisk graviditet eller livmodersgraviditet

I cirka 2% av fallen kan embryot slå rot i livmoderhålet, trots förekomsten av en spiral. Oftast händer detta på grund av felaktig installation av preventivmedlet, dess dåliga anpassning till en kvinnas inre organ eller vid användning av vissa mediciner som minskar effektiviteten hos denna metod.

I vissa fall kan en kvinna uthärda graviditet även med en intrauterin enhet.

Perforering av livmoderväggen

Denna komplikation är extremt sällsynt och representerar en skada på livmoderns integritet på grund av felaktig placering av spiralen. I detta fall avlägsnas preventivmedlet kirurgiskt.

Förekomsten av infektioner

Hos friska kvinnor som har en ständig sexuell partner och tar väl hand om sin intima hygien är risken för att få en könsinfektion inte så stor.

Ändå är det värt att uppmärksamma symtom som smärta under urinering och samlag, vitaktig eller gulaktig urladdning med en obehaglig lukt, feber, uppblåsthet. Med snabb upptäckt och behandling passerar inflammation vanligtvis snabbt och utan negativa konsekvenser..

IUD-spiral: biverkningar, recensioner

Trots det faktum att gynekologer idag kan erbjuda kvinnor många sätt att använda preventivmedel, är IUD (spiral) fortfarande ett ganska populärt verktyg, särskilt om damen inte vill besvära sig med dagliga piller eller ständigt spendera på kondomer. Låt oss försöka ta reda på vad som är fördelar och nackdelar med detta verktyg?

Vad är en IUD (spiral)?

IUD är en intrauterin enhet som följaktligen installeras i livmodern. Denna enhet är tillverkad av olika material, men oftast uppmanas kvinnor att sätta in en spiral av plast och koppar. Det huvudsakliga syftet med spiralen är att utföra funktionen av ett preventivmedel, som är installerat under lång tid och har nästan 99% effektivitet.

Detta "nöje" kommer att kosta cirka 30 dollar. Det beror på materialet och kliniken, som en kvinna föredrar. Men inte alla patienter kan installera denna enhet i livmodern, eftersom ett sådant preventivmedel har många kontraindikationer. Det är nödvändigt att rådfråga en erfaren läkare som inte bara kan ta reda på om hans patient behöver en spiral, utan också installera enheten korrekt i livmodern.

Effekten av intrauterina enheter

IUD-spiral - ett preventivmedel som faktiskt fungerar som ett abort.

En liknande effekt av IUD-spiralen beror på det faktum att när det introduceras i livmodern orsakar det inflammation i epitelet. Om ytskiktet på livmodern är inflammerat, kan det befruktade ägget inte berikas med de nödvändiga egenskaperna och fästas vid livmodern. Som ett resultat tvingas ett befruktat ägg att lämna livmoderhålan tillsammans med menstruation.

Historia om skapandet av marinen

Marinens spiral firade 100-årsjubileum redan 2009, eftersom 1909 forskaren Richter var den första som nämnde det i sina skrifter. Även då var preventivfrågor mycket akuta: en förändring av moral, sexuell revolution, feminismens gräns. Förhållandena mellan det motsatta könet blev mer fria, kvinnor började bli intresserade av många fler saker förutom deras familj, som ett resultat - att ha sju eller fler barn, även om damen var lagligt gift, var obekvämt.

"Boomen" på spiralen började lite senare - på 60-talet. De övade sin installation i Sovjetunionen. Det fanns till och med en sådan typ av spiral i form av bokstaven S, som sedan övergavs på grund av många besvär i samband med introduktionen, liksom bärandet av en sådan produkt.

Konventionella egenskaper hos koppar blev kända först på 70-talet. Det var då de första modellerna av kopparspiraler dök upp, som används till denna dag. Lite senare började silver läggas till koppar, vilket är utformat för att öka anti-spermieeffekten..

Typer av sjöfartsspiraler

Vem skulle ha tänkt, men idag är cirka 100 varianter av marinen kända. Typer av spiraler i spiraler skiljer sig emellan inte bara i materialet från vilket de är tillverkade, utan också i storlek, styvhet, form.

Marinens spiral med hormonellt innehåll har formen av bokstaven "T". Den har flexibla axlar och är också utrustad med en extraktionsring. En speciell behållare placeras i spiralen, som innehåller hormonell medicin. Detta läkemedel släpps ut dagligen i livmoderkaviteten i en volym av 24 mcg och skapar en ytterligare skyddande barriär mot spermier. Den är installerad i 5 år. Genomsnittspris: sju tusen rubel.

Nästa vanliga typ av IUD är en silverspiral. Recensioner av kvinnor som har upplevt effekterna av silverspiraler är mycket olika. Läkare rekommenderar silverspiraler och hävdar att de lindrar inflammatoriska processer. En vanlig kopparspiral har inte sådana egenskaper och dessutom förlorar den snabbt sina preventivmedel.

Det finns också en Multiload-spiral, som har en semi-oval form och på grund av utsprång är väl fäst vid livmoderns väggar. En sådan spiral kommer aldrig att falla ut spontant.

Marinblå spiral "Vector" - en ganska vanlig produkt på apotek och kliniker. Vector-Extra är ett företag som producerar spiraler i alla former från vilket material som helst. Oftast ger gynekologer råd om tillverkaren.

Indikationer för användning

Innan en spiral installeras måste en gynekolog se till att kvinnan inte har inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. En främmande kropp som infogas i livmodern kommer bara att förvärra sjukdomsförloppet. Därför bör den första indikationen för användning av spiralen vara god hälsa, särskilt när det gäller gynekologi.

En spiral blir den enda vägen ut om patienten har en ständig intim relation med en partner och samtidigt lider av en allergi mot kondomer. Naturligtvis kan du byta ut kondomer med orala preventivmedel, men här kan du inte göra utan kontraindikationer. Ibland är en IUD det sista alternativet som mer eller mindre passar en enda kvinna.

Damen som installerar spiralen bör förstå att den här enheten inte skyddar mot sexuellt överförda sjukdomar, så det är värt att det är begränsat till en betrodd partner.

IUD är inte väl etablerad hos kvinnor som inte är noll. Troligtvis, en sådan patient, kommer läkaren inte våga etablera en spiral. Men de damer som redan har fött barn och inte längre planerar att få barn, kan mycket väl ge preferens för IUD och inte oroa sig för konsekvenserna som är förknippade med preventivmedelets preventiva effekt.

Kontra

Eventuella sjukdomar i den gynekologiska delen är mycket betydande kontraindikationer för installationen av spiralen. Med tanke på det faktum att IUD dessutom irriterar livmodslemhinnan, bör man inte hoppas att införandet av ett främmande organ i det kommer att passera utan spår.

Den oregelbundna formen av livmodern eller andra patologier i de kvinnliga organen tvivlar på effektiviteten i användningen av spiralen, och om en kvinna lider av livmodersblödning av okänd natur är det bättre att glömma spiralen för alltid.

Det finns också situationer där patienten hade någon form av sexuellt överförbar sjukdom, men hon botade framgångsrikt honom. Innan du installerar spiralen måste du pausa vid 12 månader för att se till att inget återfall förväntas.

Det finns relativa kontraindikationer, som i vissa fall kan du stänga ögonen. Sådana kontraindikationer inkluderar en ektopisk graviditet, som patienten tidigare hade, inflammatoriska sjukdomar i gynekologi i samband med nyligen födseln.

Vem skulle ha tänkt, men en kontraindikation för att installera en IUD är hjärtsjukdomar och diabetes. I allmänhet blir alla sjukdomar som negativt påverkar immunförsvaret ett tillfälle att tänka, eftersom efter en spiral införs blir en kvinna utsatt för sexuellt överförda sjukdomar.

En felaktig insatt spiral kan orsaka blödningar i livmodern. För att säkerställa att fallet inte slutar tragiskt måste du se till att patienten som insisterar på införandet av en spiral inte har några problem med blodkoagulation.

Läkare säger öppet att IUD inte är det bästa sättet påverkar menstruationens natur. Om en kvinna redan lider av smärtsamma perioder, är det osannolikt att spiralen underlättar hennes hälsa - tvärtom, det kommer bara att förvärra.

Förbereda för installationsproceduren

Även om en kvinna inte klagar över hälsan, bör den behandlande läkaren fortfarande vara säker och genomföra en hel rad studier för att inte skada patientens hälsa.

Naturligtvis är det första steget att samla en anamnesis från kvinnans ord: läkaren frågar henne om hennes hälsa och hälsotillstånd. Då måste du ta vanliga blod- och urintest, men det är fortfarande tillrådligt att kontrollera blodet för socker och koagulering.

Gör inte utan en extern undersökning av könsorganen och intag av smet. Om patienten har infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, bör installationen av spiralen glömmas. Åtminstone tills kvinnan är helt botad..

En ultraljud av livmodern kommer också att behövas för att utvärdera dess storlek, form och allmänna tillstånd. Först efter alla dessa procedurer kan du äntligen bestämma vilken slags spiral en viss kvinna kommer att behöva.

Installationsprocedur

En IUD installeras endast på ett medicinskt kontor. Det är tillrådligt att inte skynda dig till valet av en specialist som kommer att installera spiralen och leta efter en person som är professionell och med omfattande erfarenhet. Ibland slutar en spiral som införts felaktigt i livmodern under graviditet, inre blödningar eller helt enkelt fruktansvärda obehag. Så du måste ta itu med denna fråga så seriöst som möjligt..

Själva proceduren tar högst två minuter. Introduktionen av IUD på den gynekologiska stolen utförs med hjälp av speciella engångsanordningar, som säljs komplett med en spiral.

Den mest gynnsamma tiden för proceduren är slutet på menstruationen, det vill säga 5-7 dagar efter deras start. Under denna period är livmoderhalskanalen öppen nog för att utföra installationen av spiralen så smärtfritt som möjligt.

Före införandet av IUD behandlas livmoderhalsen med ett antiseptiskt medel. Därefter utvärderar läkaren visuellt livmoderkanalens djup och riktning och fortsätter till införandet av IUD. Efter proceduren skärs spiraltrådarna lite, vilket bara lämnar en liten antenn - de kommer att behövas när det kommer att bli nödvändigt att ta bort IUD.

Bieffekter

Vilka spiralbiverkningar i IUD kan provocera? Tyvärr är denna lista lång och skrämmer ofta kvinnor som planerar att upprätta en spiral..

För det första är det viktigt att övervaka dina känslor i tre månader efter installationen: spiralen kan falla ut och detta måste märkas innan det orsakar skada på livmoderkanalen. Om du når den fallna spiralen i tid kommer det inte att orsaka skada.

Vad mer kan jag förvänta mig om en IUD-spiral har installerats? Biverkningar i form av smärtsamma och tunga perioder under de första åtta månaderna är vanligt förekommande. Men livmodersblödning kan uppstå inte bara under menstruationen, utan också däremellan. Vänta inte länge på utfallet av händelser, med sådana symtom bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Indikationer för att ta bort spiralen är också klåda i slidan, brännande, ömhet i samlag, smärta som plötsligt uppstår i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Frossa, feber och sjukdom kan följa alla dessa symtom..

Det är nödvändigt att överge installationen av spiralen även vid introduktionsstadiet, om svårigheter uppstår och processen inträffar för smärtsamt.

Det farligaste som kan hända när du sätter in eller tar bort en IUD är en livmodersprickning. Det är svårt att inte märka punkteringen, därför får patienten omedelbart akuthjälp.

Dessutom orsakar spiralen ofta bildning av fibroider, och i sällsynta fall perforering av livmodern.

Får marinen fett från spiralen? En spiral av guld eller koppar påverkar inte kvinnans vikt. Men om en hormonspiral är installerad, kan allt vara.

Marinblå spiral: recensioner

Tillverkare av spiraler hävdar att det är nästan omöjligt att bli gravid med henne, men recensionerna på forumen säger något annat. En stor chock för en flicka var när hon efter att ha installerat vektorspiralen plötsligt visade en graviditet och under en period av 5 veckor. Embryot växte till en viss storlek och, förskjuten av en spiral, lämnade livmodern. Men ett missfall under den femte veckan passerar inte helt utan spår. Flickan "städades", överfördes sedan till hormonella läkemedel och förbjöds att bli gravid i 2 år. Och detta är inte ett isolerat fall..

Vanliga klagomål är problem med menstruation: hos vissa patienter blir de för överflödiga och hos vissa försvinner de helt. Obehag i nedre del av buken är inte heller ovanligt.

Det fanns fall då, på grund av installation av spiraler, ytterligare sjukdomar i kvinnliga organ utvecklades, myomer bildades och hängor blev inflammerade. Det finns också klagomål på att det under samlag är obehag om partneren går för "djupt", men det är isolerade fall. Också sällsynt, men det händer, livmodersblödning.

Så det visar sig att kvinnor kontinuerligt diskuterar IUD-spiralen, tittar på foton på Internet och under lång tid inte vågar installera den här enheten för sig själva, för faktiskt kan patienter som bär spiralen råkade spåras på fingrarna. Det finns utan tvekan bra recensioner, men det finns för få av dem mot bakgrund av ett allmänt kor av klagomål och besvikelser.

Marinblå spiral: vilket är bättre?

I alla fall kan en kvinna inte själv bestämma vilken spiral som behövs. Som nämnts ovan är det nödvändigt att gå igenom en serie undersökningar för att se till att marinens installation alls är lämplig.

En kopparspiral kommer att kosta mindre, men dess effektiva livslängd är begränsad, eftersom koppar är känsligt för korrosion snabbt. En silverspiral kommer att kosta mer, men den kommer att hålla längre och kommer enligt tillverkarna att minska de inflammatoriska processerna i livmodern. En guldspiral från ett silver skiljer sig lite i läkande och preventiva egenskaper, men det är en av de dyraste marinen på grund av de höga kostnaderna för ädelmetall.

Om du frågar vilken form IUD-spiralen är, kommer fotona att visa att utöver den T-formade formen också släpps halv-ovala spiraler, med spikar, etc. Den T-formade formen är mer organisk för orgelet, men om det finns en böjning av livmodern eller vad om det finns andra fysiologiska funktioner, löses detta problem i tandem med läkaren.

Således är IUD ett preventivmedel som väcker många frågor och oro, men i vissa fall, när graviditet inte längre är planerad, när alternativet är svårt att hitta, förvandlas spiralen till en livräddare. Med denna kombination av omständigheter kan du ta en chans och om marinen inte slår rot kan du när som helst ta bort den.

Marinens inflytande på en kvinnas kropp. Är en spiral farlig för en kvinna? Möjliga komplikationer

Inom modern medicin är den intrauterina enheten populär bland kvinnor som vill skydda sig mot en oplanerad graviditet. Denna preventivmetod är känd för sin höga skyddsnivå, men ett stort antal flickor vägrar att använda en IUD på grund av information om möjliga biverkningar.

I själva verket, om du väljer rätt enhet och en specialist som korrekt kan sätta spiralen i beaktande, ta hänsyn till indikationerna och kontraindikationerna, kommer IUD att bli ett av de mest pålitliga preventivalternativen.

En intrauterin enhet är en anordning tillverkad av koppar och plast. Det ser ut som ett litet ankare av en T-formad eller O-formad. Enheten placeras i livmoderkaviteten.

Hur fungerar en spiral? IUD stör störningen av spermier, vilket leder till att deras kroppar skadas och äggets livscykel förkortas. Vid befruktning (vilket är extremt sällsynt) förhindrar det att ägget får fotfäste i livmodern.

Moderna enheter innehåller också metaller och hormoner levonorgestrel, som dessutom skyddar de kvinnliga könsorganen mot inflammation. Videon nedan visar hur denna nya preventivmetod fungerar:

Alla vaginalspiraler har en komplex verkningsmekanism:

 • Långsam ägglossning, minskad ovariefunktion;
 • Implantationsfel;
 • Hindring av spermierörelse;
 • Förändringar i arten av äggets rörelse genom äggledaren.

Spiraler är praktiska för kvinnor som har ett aktivt sexliv. När det gäller IUD är strikt självdisciplin inte nödvändigt, till skillnad från alternativet med hormonella läkemedel.

Fördelar och nackdelar

IUD: er är en effektiv typ av preventivmedel, beprövad och pålitlig, förutsatt att introduktionen utförs av en erfaren och skicklig gynekolog.

Om enheten är korrekt placerad i livmoderhålan, kommer kvinnan inte att känna något obehag.

 • Hög effektivitet när det gäller preventivmedel;
 • Lång giltighetstid - upp till 5 år;
 • Efter extraktion garanteras en fullständig återställande av fertiliteten efter flera cykler;
 • Under samlag känner kvinnan och hennes partner inte IUD;
 • Närvaron av enheten förhindrar inte användning av mediciner eller kirurgi;
 • Inget behov av extra
 • Ett brett urval tillverkare och olika prissättningspolicyer.
 • Livmoderkroppen kommer att vara ständigt orolig, vilket är för fullt med inträde av patogen flora;
 • En främmande kropp finns i livmodern;
 • Ökningen på kritiska dagar kommer mängden frigjord blod att bli mycket större;
 • Sannolikheten för en ektopisk graviditet ökar flera gånger;
 • Det är möjligt att tappa bort enheten själv;
 • Risken för att skada livmodersväggar;
 • Det finns inget skydd mot;
 • Vid graviditet hotar enheten utvecklingen av barnet.

Närvaron av en IUD ökar sannolikheten för komplikationer under förlossningen, nästan alltid måste en sådan graviditet avslutas med kirurgisk ingripande.

Typer och former

Vilka spiraler finns och vilken man ska välja? Det finns cirka 50 sorter av enheter i olika former. I samband med ett sådant enormt urval av enheter bör spiralen endast väljas av den behandlande läkaren.

 • Enheten innehåller inte metaller eller hormon, endast tillverkat av plast;
 • Stör inte in spermiernas rörelse till ägget, befruktningen sker på vanligt sätt;
 • Förhindrar endast möjligheten till penetration av ägg till endometrium;
 • Orsakar biverkningar: klåda och sveda i slidan, smärta i nedre buken;
 • Enheten kan tappas.

Den första generationens spiraler är praktiskt taget inte insatta längre, eftersom andra typer av enheter med färre biverkningar har utvecklats.

 • Andra generationens marin är tillverkad av plast och metaller som har en preventiv effekt - koppar, silver, guld.
 • Enheter skadar spermier, stör deras framsteg genom äggledarna, så sannolikheten för att bli gravid reduceras.
 • Hormonell intrauterin enhet;
 • Används som ett terapeutiskt och preventivmedel.

Enheter kan ha olika former:

 • Brevet "T";
 • I form av en cirkel eller en halvcirkel;
 • I form av ett paraply;
 • Påminner om en hästsko.

Valet av enheten tar hänsyn till anamnese, vikt, personliga anatomiska skillnader, så du kan inte självständigt bestämma vilken typ som passar dig,.

"Paraply"

Den halva-ovala formen av preventivmedel kallas ett "paraply" eller "sko". På spiralens yttre avsatser finns små spikar som fixerar preventivmedlet i livmodern och förhindrar att enheten faller ut.

Ringa

Rundspiraler kallas en "ring" eller "halvring". I vissa länder används bara sådana typer av spiraler. Det finns bara en lock i den ringformade spiralen och det finns inga antenner.

T-formade

T-formade spiraler anses vara mycket praktiska, enkla att installera, ta bort och orsakar inte obehag när de bärs. Den T-formade enheten passar bäst i livmodern. Denna typ av spiral är perfekt för flickor efter kejsarsnitt.

Recension av de bästa

Idag skiljer sig ett stort antal olika IUD: er. De har olika namn. Vilken intrauterin enhet är bättre?

Nova T

T-formad spiral; material som silver och koppar används för tillverkningen. Tack vare användningen av två trådtyper förlängs livslängden till fem år.

Det är lämpligt för kvinnor som flera gånger har överlevt arbetskraft och som tidigare har drabbats av inflammatoriska processer i könsområdet. Den genomsnittliga kostnaden för installation av en intrauterin enhet Nova T är 4 tusen rubel.

Jaydes

Den silverformade spiralen av Jaides tillverkas i Bayer och har en livslängd på 3 år. Enheten får inte installeras av kvinnor som inte har fött barn. Det är omöjligt att köpa Jaides i Ryssland, i Ukraina är kostnaden 2 tusen hryvnias. Som en biverkning av användning, avslutande av menstruation.

Multiload - en spiral i form av bokstaven "T", det är tillåtet att använda under amning. Det finns två typer som skiljer sig i trådtjocklek - 25 cm och 37,5 cm. Användningstid 5-8 år.

Efter installation av Multiload-spiralen är det lämpligt att avstå från att använda antibakteriella medel tetracyklin. Kostnaden för cirka 4 tusen rubel.

Juno

Juno Navy presenteras i form av en hästsko och bokstaven "T". Materialet som används är silver- och guldtråd. Kostnad från 550 gnugga. upp till 4 tusen rubel.

Mirena

För tillverkning av en intrauterin anordning användes en T-form. Verktyget är placerat som en medicinsk anordning som används vid störningar i månadscykeln och endometrios. Drifttid - 5 år. Pris - 14 tusen rubel.

Installation

För att sätta en spiral, följ denna plan:

 1. En kvinna placeras på en gynekologstol;
 2. En spegel förs in i vagina, livmoderhalsen behandlas med ett antiseptiskt medel;
 3. Mät längden på livmodern med en sond;
 4. Införandet av en plastledare;
 5. Med hjälp av en kolv skjuts IUD in i livmoderkaviteten;
 6. I vagina utförs utsöndring av trådar som skärs till önskad längd.

Filament (antenner i spiralen) är nödvändiga för att kontrollera placeringen av anordningen i livmoderhålet.

Efter installationen av den intrauterina enheten rekommenderas det att följa ett antal regler:

 • Cirka 30 minuter att sitta, att stå upp är förbjudet;
 • Använd inte laxermedel;
 • Den första dagen tar inte ett bad med varmt vatten;
 • Använd inte tamponger under menstruationen.

Cirka två veckor kommer att behöva avstå från sexlivet. Det är strängt förbjudet att ha hårt sex för att undvika en spiral.

Kontra

Installation av intrauterina enheter har vissa kontraindikationer. Innan du använder denna preventivmetod bör du studera de befintliga kontraindikationerna, som är indelade i absoluta och relativa.

 • Graviditet;
 • Genital onkologi;
 • Förvärring av inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • Med ett aktivt sexliv är det risk att smittas genom sex.
 • Blödning.
 • Kroniska former av inflammatoriska sjukdomar i livmodern;
 • Månadsvis, flödande av smärta;
 • För mycket urladdning under menstruationen;
 • Livmodersutveckling;
 • Tidigare hade en ektopisk graviditet;
 • Halsförvrängning;
 • Anemi och andra blodsjukdomar;
 • Minskad ton i livmoderhalsen;
 • Frånvaron av arbetskraft i anamnesen.

komplikationer

Komplikationer efter applicering av spiralen inkluderar följande:

 • Cervical skada;
 • Smärta under perioden;
 • Menstruationscykelfel.

Det är inte ett faktum att komplikationer kommer att uppstå, men det är bättre att bekanta dig med dem och vara beredd på detta.

Spiralavlägsnande

Ofta avlägsnas den intrauterina enheten i mitten av månadscykeln. Processen för att extrahera spiralen åtföljs inte av anestesi. Använd specialpincett för att ta bort spiralen. Denna metod för att ta bort enheten anses vara den mest enkla, säkra och smärtfri.

Det händer att spiralen växer in i livmoderns väggar. I det här fallet är dess extraktion svår och inträffar endast genom kapacitet i livmoderkaviteten med ytterligare histologisk diagnos.

Kirurgiskt ingrepp krävs ibland om spiralen ligger nära stora kärl, urinblåsan eller har vuxit in i vävnaden i bukhålan.

Hur som helst, bara en specialist bör ta bort spiralen. Det är strängt förbjudet att göra detta på egen hand.

Bland alla kända preventivmedel anses intrauterina preventivmedel vara de mest bekväma och kräver inte full kontroll. Med korrekt installation, med beaktande av alla tillgängliga kontraindikationer, kan du glömma planering, ta piller på schema i många år, glömma att fly till badrummet i det mest oöverträffade ögonblicket. Men det finns ingen välgrundad åsikt om den negativa effekten av en liknande typ av intrauterin preventivmedel på en kvinnas kropp.

Konsekvenserna av den intrauterina enheten. För-och nackdelar

Precis som alla våra handlingar, som har en helt motsatt bedömning, beroende på vilken sida man ska titta på, har varje specifik preventivmetod sina fördelar och nackdelar. Fördelarna och skadan med en spiral kan inte utvärderas entydigt. Det beror på kvinnans individuella egenskaper. Det faktum att den ena medför obestridliga fördelar, utan att absolut orsaka avvikelser från normen, kommer att skada den andra. Och inställning av ett intrauterint preventivmedel kan vara en verklig komplikation.

Intrauterin preventivmedel bör installeras uteslutande av en läkare och alltid under lämpliga förhållanden. Om det inte finns några kontraindikationer under undersökningen av den behandlande läkaren, orsakar denna metod inga komplikationer.

Är spiralen skadlig? Kontraindikationer:

 • Idealisk, denna preventivmetod, kommer att vara för kvinnor med regelbundna partners, det vill säga de som har ett konstant sexliv. Är det skadligt att sätta en spiral i en rörig relation? Defenitivt Ja! Ett sådant preventivmedel kan inte skydda mot sexuellt överförda sjukdomar, därför kan dess användning vara motiverat 100% endast med fullt förtroende för renheten i relationerna mellan partner.
 • Vad är faran för en intrauterin enhet i närvaro av en akut eller kronisk form av könssjukdomar? Kvinnans kropp vänjer sig vid det etablerade främmande föremålet i 3–8 månader, och förekomsten av inflammatoriska processer komplicerar avsevärt anpassningsperioden. Dessutom är alla tillgängliga svagt uttryckta, "sovande" sjukdomar av könsorganen aktivt manifesta sig. När de första symtomen uppträder: brännande, klåda, smärta i nedre rygg, nedre del av magen, allmän sjukdom, frossa eller hög kroppstemperatur, bör du omedelbart rådfråga en läkare.
 • Är en spiral farlig för en kvinna under graviditeten? ja! Närvaron av en spiral under graviditeten kan orsaka ett antal komplikationer, inklusive hotet om avbrott. Oavsett orsaken till graviditeten måste den tas bort.
 • Troligtvis behöver spiralen med livmodersblödning och maligna neoplasmer i könsområdet inte heller bekräftelse.
 • Det finns begränsningar i användningen av preventivmedel av denna typ för kvinnor med hjärtsjukdomar, inflammation i de inre organen och patienter med diabetes.

Naturligtvis, i de fall där alla möjliga komplikationer är helt frånvarande och det inte finns några kontraindikationer för att installera en IUD, är detta det bästa alternativet. Minsta obehag och rädsla, plus maximalt skydd mot oönskad graviditet. Därför är det vettigt att klargöra i båda fallen - är en spiral skadlig för en kvinna? Ett positivt beslut, exklusive komplikationer, ger absolut frihet och oberoende från omständigheter i det intima livet.

Är en spiral farlig för en kvinna? Möjliga komplikationer

Nu direkt om de komplikationer som kan uppstå när du använder en spiral.

 • Det är inte ofta, men problemet som uppstår är förlusten av ett etablerat preventivmedel från livmoderhålet och komplikationer kan förväntas första gången efter installationen (upp till 3 månader). Av den anledningen erbjuder den behandlande läkaren en ytterligare undersökning efter denna tidsperiod..
 • Det enda faktumet av förlusten påverkar inte kvinnans välbefinnande och gör ingen skada. Det enda är att du måste lägga märke till denna händelse i tid och vidta nödvändiga åtgärder - för att välja rätt storlek för den nya modellen.
 • Införandet av ett intrauterint preventivmedel kan ibland orsaka en annan karaktär av komplexitet och livmodersblödning. Med sådana komplikationer fastställs en ytterligare dom - huruvida den intrauterina enheten är skadlig i ett visst fall endast av den behandlande läkaren på grundval av resultaten av undersökningen och analyserna.
 • Rädsla som punktering av livmodern är praktiskt taget ovanliga komplikationer, men teoretiskt finns det en risk. Den snabba medicinska assistansen eliminerar helt detta missförstånd utan ytterligare konsekvenser..

Oavsett balans mellan fördelar och risker är dess huvudsakliga fördelar obestridliga.

Vilka biverkningar och konsekvenser kan en intrauterin enhet orsaka??

Komplikationer och biverkningar av IUD

Komplikationer vid användning av IUD är också ganska sällsynta, deras utveckling är oftast förknippad med följande negativa faktorer:


 • underskattning av kontraindikationer (användning av en spiral av kvinnor som riskerar att utveckla inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, ett litet eller deformerat livmoderhålrum, etc.);
 • bristande efterlevnad av en kvinna med läkarnas rekommendationer;
 • erfarenhet av specialist som installerar spiralen;
 • förvärv av låg kvalitet spiral.
De vanligaste komplikationerna vid användning av en intrauterin enhet är sådana patologier som (lokaliseras i minskande ordningsfrekvens):

 • infektiösa och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
 • svårt smärtsyndrom;
 • spiralavstötning;
 • svår blödning som kräver medicinsk behandling.
Andra hälsokonsekvenser av att använda en spiral är extremt sällsynta. För enkelhets skull klassificeras alla komplikationer förknippade med användning av en IUD efter tidpunkten:

 • komplikationer direkt relaterade till installationen av spiralen;
 • komplikationer som uppstår under användning av spiralen;
 • komplikationer efter borttagning av spiralen.

Komplikationer som uppstår genom installation av en intrauterin enhet

Livmorsperforering

Perforering av livmodern kan vara full eller delvis. Det är möjligt att misstänka perforation av livmodern när karakteristiska symtom uppstår: svår smärtsyndrom som uppstår mot bakgrund av symtom på intraabdominal blödning (blodtrycksfall, ökad hjärtfrekvens, blekhet i huden).

I vissa fall, med regel, med en ofullständig perforering av livmodern, kan patologi manifestera sig någon tid efter installationen av spiralen av starka obehöriga smärta i nedre del av buken.

Om det finns misstankar om uterusperforering föreskrivs hysteroskopi eller ultraljud för att klargöra diagnosen. Vid ofullständig perforering är det möjligt att extrahera spiralen genom slidan och konservativ terapi.

Om det finns en fullständig perforering av livmoderväggen, avlägsnas spiralen genom buken, och livmoderdefekten sutureras. I detta fall används den laparoskopiska metoden oftast (en optisk fiber sätts in genom ett litet hål i bukväggen med en videokamera som överför bilden på bildskärmen och instrumenten som används för att utföra operationen).
I extremt allvarliga fall bör du ta amputation av livmodern.

Cervikalbrott

Behandlingens taktik beror på djupet i gapet (kirurgisk suturering eller konservativ terapi).

Blödning orsakad av installation av en spiral

Vasovagal reaktion

Om en vasovagal reaktion inträffar är det nödvändigt att avbryta introduktionen av spiralen och lugna patienten. Med symptomen på en början besvimning placeras en kall komprimering på pannan, huvudänden sänks och benen lyfts upp, vilket säkerställer blodflödet till huvudet.

Vid besvimning vrids patientens huvud åt sidan, så att vid kräkningar ska du undvika strålning av maginnehållet i andningsvägarna. Vid svår smärta administreras smärtstillande medel (analgin eller ibuprofen).

En vasovagal reaktion kräver inte medicinsk behandling, men ytterligare observation är nödvändig för att utesluta förekomsten av sådana allvarliga komplikationer som livmodersperforering.

För att förhindra en vasovagal reaktion rekommenderas det för kvinnor med risk att installera lokal (paracervikal) anestesi när man installerar spiralen.

Biverkningar och komplikationer som kan uppstå när du använder någon typ av spiral

Bekkeninflammatorisk sjukdom (PID)

Som regel uppstår dessa komplikationer när kontraindikationerna för användning av IUD underskattas, såsom akuta och subakuta inflammatoriska processer i det kvinnliga könsorganet vid spiralinstallationen eller en ökad risk för att utveckla sexuellt överförda sjukdomar på grund av närvaron av flera sexpartners..

Enligt en storskalig studie av kvinnor med PID som utvecklades med användning av en intrauterin anordning, konstaterades det att i 65% av fallen blev sexuellt överförda infektioner det orsakande medlet i den inflammatoriska processen, och endast 30% av dem var icke-specifik mikroflora.

PID är farligt med allvarliga komplikationer, såsom: kronisk bäckensmärksyndrom, ektopisk graviditet (som ett resultat av en kränkning av äggledarnas patency), infertilitet. Om du misstänker utvecklingen av smittsamma och inflammatoriska processer i bäckenet måste du därför snarast konsultera en läkare.

De vanligaste tecknen på PID är:


 • ritningar i nedre del av buken, värre under eller efter menstruationen;
 • feber, illamående, kräkningar (med en akut process);
 • dysuri (frekvent urinering, smärta under urinering);
 • purulent vaginal urladdning med en obehaglig lukt.
POMT-terapi består i utnämningen av antibakteriella läkemedel, med hänsyn till det orsakande medlet som orsakade sjukdomen.

Utvecklingen av akut PID är en indikation för avlägsnande av spiralen, som utförs mot bakgrund av antibiotikabehandling.

Uteslutning

De mest mottagliga för denna komplikation är unga kvinnor som inte är noll. Med ålder såväl som med en ökning av antalet graviditeter (inklusive de som slutade i abort) minskar sannolikheten för en utvisning.

Oftast utvecklas denna komplikation under de första dagarna eller de första tre månaderna efter installationen av spiralen. Ofta, särskilt de första dagarna och veckorna efter installationen, åtföljs utvisningen av intensiva krampsmärta i nedre del av buken, som praktiskt taget inte avlägsnas av smärtstillande medel och krampläkemedel..

I sådana fall är det nödvändigt med differentiell diagnos med andra komplikationer, såsom inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen, ektopisk graviditet, avbruten fysiologisk graviditet..

Om en intensiv smärtlindrande smärtstillande smärtstillande och kramplösande smärta inträffar de första dagarna efter installationen av spiralen, kan det indikera en felaktig position i spiralen, IUD matchar inte storleken på livmoderkaviteten eller en sådan formidabel komplikation som livmodersperforering.

För att klargöra orsakerna till smärta föreskrivs som regel en ultraljud eller hysteroskopi. Vid spiralutvisning rekommenderas en kvinna att välja en annan preventivmetod.

Men förlusten av spiralen kan uppstå relativt smärtfritt, därför måste kvinnor som använder IUD regelbundet (efter varje menstruationsperiod) kontrollera förekomsten av antennerna i spiralen på livmoderhalsen.

I de fall där spiralerna inte är påtagliga är det brådskande att konsultera en läkare. Ultraljud föreskrivs vanligtvis för att lokalisera spiralen. Om studien visar frånvaron av en spiral i livmodern bör du antingen sätta en ny spiral eller välja en annan preventivmetod.

Sensation av antenner under samlag

Biverkningar som uppstår vid användning av kopparinnehållande IUD

Långvarig och / eller kraftig blödning

Långvarig och / eller kraftig blödning vid användning av kopparinnehållande IUD är vanligast under de första månaderna efter installationen av spiralen. Som regel behöver de inte speciell terapi..

Men med svår och / eller kraftig blödning måste du konsultera en läkare, eftersom det kan vara ett symptom på en patologi, till exempel en ektopisk graviditet, perforering av livmodern eller en spontan avbruten fysiologisk graviditet.

Om mer än tre till sex månader har gått sedan installationen av spiralen och blödningen fortsätter att vara långvarig och / eller tung, så att det finns tecken på järnbristanemi, är IUD bättre att ta bort och välja en annan preventivmetod.

På begäran av en kvinna är det möjligt att ersätta en kopparinnehållande IUD med ett hormonellt system, då kommer gestagener som kommer in i livmoderhålet att minska menstruationsblodförlusten.

Krampande smärta i nedre del av buken

Om smärtsyndromet når en hög intensitet, bör du konsultera en läkare för att utesluta sådana patologier som en ektopisk graviditet, spontan avbrott av en fysiologisk graviditet, avstötning av IUD, perforering av livmodern, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen etc..

Som klinisk erfarenhet visar är emellertid svår smärta i de flesta fall en obehaglig biverkning av en kopparinnehållande IUD.

Om smärtan är mycket allvarlig och / eller fortsätter att plåga kvinnan tre till fyra månader efter installationen av spiralen, är det bättre att ersätta den kopparinnehållande IUD med ett hormonellt system, eller ta bort spiralen och välja en annan preventivmetod.

Biverkningar som uppstår vid användning av en hormonell IUD

amenorré

En kvinna som använder en hormonell IUD bör vara medveten om att amenoré som utvecklas med användning av en spiral är helt vändbar och inte utgör ett hot mot livet och reproduktiv hälsa.

Men omedelbart efter utvecklingen av amenoré bör du rådfråga en läkare för att utesluta graviditet (inklusive ektopisk).

Spotting fläckar, acyklicitet i menstruationscykeln, långvarig och intensiv blödning

Den cykliska graden av menstruationscykeln och utseendet på fläckar mellan menstruationsblödning är ganska vanliga biverkningar av den hormonella IUD. Om sådana symtom observeras längre än 3 månader efter installationen av spiralen, bör gynekologisk patologi uteslutas.

Långvarig och intensiv blödning under användning av den hormonella IUD är extremt sällsynt, eftersom gestagener som kommer in i livmoderhålan minskar svårighetsgraden av menstruationsblödning.

I fall där kraftig månadsblödning leder till utveckling av järnbristanemi, är det nödvändigt att ta bort IUD och välja en annan typ av preventivmedel.

Symtom på gestagens systemiska verkan

Problemet med oönskad graviditet har alltid varit relevant. Barnet måste uppträda i enlighet med båda föräldrarna. Och för att förhindra ett stort antal aborter har många preventivmetoder skapats. Dessa är speciella tabletter och vaginala suppositorier och till och med en lapp. Marinblå spiraler är också mycket vanliga idag. Vad är dem? Låt oss försöka ta reda på det.

Vad det är?

En liten fixtur av metall eller plast kallas en spiral. Det införs i livmoderhålet för att förhindra oönskad graviditet. För tillverkning av enheter som oftast används silver eller koppar. Denna preventivmetod är mycket populär idag. Effektiviteten når 98%. För kvinnor som ännu inte har fött är det inte önskvärt att installera en IUD (spiral). Recensioner noterar att i detta fall ökar risken för att utveckla biverkningar avsevärt.

Sedan början av 1900-talet uppfanns ett stort antal intrauterina apparater. De T-formade anordningarna, som lätt kom in i livmoderhålet och förhindrade utvecklingen av graviditet, visade sig vara av högsta kvalitet. Enheten installerades uteslutande av en specialist på en medicinsk institution. Före användning varnar patienten om utvecklingen av möjliga komplikationer. Detta kan vara en kränkning av menstruationscykeln, erosion, infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, blödning, spiralavstötning. I sällsynta fall utvecklas en ektopisk graviditet.

Du bör vara beredd på det faktum att de första dagarna efter installationen av IUD-spiralen kan känna obehag i nedre del av magen, samt smärta under samlag. Om sådana symtom kvarstår inom en vecka, bör du rådfråga en gynekolog för att få råd.

Den intrauterina anordningens verkningsmekanism

Det blockerar flera komplexa naturliga processer i marinen. Den intrauterina anordningen, som innehåller koppar, skapar en skadlig miljö för spermier och ägg. Metall utsöndras i livmoderhålan så länge spiralen är inuti kroppen. Progesteron-enheter är också populära. Hormonet, som kommer in i blodomloppet, blockerar ägglossningen, främjar förtjockning av livmoderhalsslemet. Ägget mognar inte alls, graviditet inträffar inte.

Åtgärden beror också på en förändring i strukturen på väggarna i livmodern. Även om befruktning inträffar kan ägget inte fixeras i det reproduktiva organet. Som ett resultat inträffar menstruationsblödning med lite försening. I sällsynta fall är ägget fortfarande fast, men utanför livmodern. Statistik säger att majoriteten av ektopiska graviditeter förekommer hos kvinnor som använder spiralen för preventivmedel..

En främmande kropp i livmoderhålan i sig ger en preventiv effekt. Väggarna i livmodern dras mer intensivt. På grund av detta kan spermierna och ägget inte röra sig normalt.

Effektiviteten hos intrauterina anordningar är ganska hög på grund av summeringen av olika verkningsmekanismer. Om enheten är korrekt installerad är det i 98% av fallen möjligt att skydda mot oönskad graviditet. Vilken spiral som ska användas är det bättre att konsultera en gynekolog. Läkaren utför alla nödvändiga tester och installerar enheten. Ett betydande plus är den långvariga effekten av preventivmedel. IUD-spiraler kan befinna sig i livmoderhålet från två till fem år, beroende på tillverkningens kvalitet och material.

Inert IUD

Den första sken från modern marin dök upp 1960 tack vare forskaren Margulis. Sedan skapades en spiralanordning, som avsevärt minskade risken för komplikationer. Alla typer av IUD: er - spiraler som används idag har en linjär design. Tack vare detta kan enheten enkelt sättas in genom ett speciellt plaströr.

1962 tillverkades Lipps-slingan först. Den här enheten hade trådar som hängde från livmoderkaviteten in i slidan. På grund av detta kan ett främmande organ lätt tas bort över tid. Lipps-slingan används sällan idag på grund av låg effektivitet. Det är endast möjligt att skydda mot oönskad graviditet i endast 70% av fallen. Men under andra hälften av 1900-talet hittade enheten bred tillämpning i familjeplaneringsprogram runt om i världen. En liknande IUD (spiral) hjälpte till att skydda många från en oönskad graviditet. utvecklades endast i sällsynta fall. Armaturen var mjuk och flexibel. På grund av detta avlägsnades det lätt från livmoderkaviteten av medicinska skäl.

I likhet med Lipps-slingan skapades fixturer som används allmänt idag. Populära typer av IUD: er (spiraler) kommer att beskrivas nedan.

Kopparspiraler

Dessa enheter liknar en Lipps-slinga i form. Den största skillnaden är kopparinnehållet. Metall utsöndras ständigt i livmoderhålet, vilket förhindrar utvecklingen av ägget och den normala rörelsen av spermier. Moderna Navy-spiraler är flexibla och hållbara. De är lätta att installera och kan enkelt tas bort. Gynekologer skiljer modeller från tillverkare som Paragard, Copper-T, Multiload och Nova-T. Det finns också andra kopparhaltiga spiraler som är gjorda i form av ett paraply eller ring. Men sådana enheter är inte särskilt effektiva. Dessutom ökar deras användning avsevärt risken för biverkningar.

Multiload-företag tillverkas i form av en semi-oval med små metallantenner. Denna form gör att enheten bättre kan få fotfäste i spiralens hålighet och orsakar inga större komplikationer. Endast en gynekolog ska göra detta på en medicinsk anläggning. Spiralen för Multiload-företaget tillhör kategorin mellan priser. För anpassningen måste du betala cirka 2500 rubel.

Även populär är produkten från tillverkaren Nova-T. Navy - en spiral (installationen av enheten är mycket enkel på grund av dess speciella form) - visuellt liknar den stora bokstaven "t". Horisontella grenar är tillverkade av högkvalitativ plast. En sådan anordning kan vara i livmoderkaviteten under en lång period. Experter rekommenderar att det ändras vart 4-5 år. För spiralen "Nova-T" måste betala cirka 2 000 rubel.

Du kan också använda den ekonomiska modellen för inhemsk produktion "Juno Bio." Tillverkas också i form av bokstaven "t" denna marin (spiral). Recensioner av experter visar att enheten är mycket effektiv under två års användning. I framtiden är det önskvärt att ersätta den.

Dessa enheter kombinerar fördelarna med flera typer av preventivmedel. De blockerar inte bara mekaniskt de grundläggande processerna för befruktning, utan utsöndrar också ett speciellt hormon som ansvarar för utvecklingen av ägget. IUD-spiraler tillverkas också i form av bokstaven "t". Enhetens ben är fylld med progesteron och levonorgestrel. Biverkningar utvecklas praktiskt taget inte. Hormoner kommer jämnt in i kroppen under flera år. De flesta av dessa spiraler kan användas i 5-6 år.

Det dyraste företaget producerar Mirena. Men enheten är verkligen värt pengarna. Recensioner av experter visar att kvinnor som har installerat enheten avsevärt minskar risken för att utveckla inflammatoriska processer. Effektiviteten av skyddet mot oönskad graviditet är 98%. Nackdelen är bara en ökning av antalet menstruationsflöden. Problemet löses genom att använda dagliga kuddar. En högkvalitativ marinblå - Mirena-spiralen - kommer att kosta mer än 8 000 rubel. Du kan hitta det i nästan alla apotek.

Experter rekommenderar inte kvinnor som inte föder att använda en IUD (spiral). Att installera ett sådant preventivmedel är full av infertilitet. Medicinen står dock inte stilla. En speciell typ av IUD (Multiload-spiraler) innehållande hormoner uppfanns. Detta är en spiral som effektivt kan skydda mot oönskad graviditet under två år. Enheten kan enkelt installeras och tas bort i en medicinsk anläggning.

Intrauterin enhet med silver

Silver har desinfektionsmedel och antibakteriell effekt. Det är ingen slump att denna metall används allmänt inom det medicinska området. Marinblå (spiral) med silver - många kvinnors val. Ett sådant preventivmedel skyddar inte bara mot oönskad graviditet, utan behandlar också livmoderhålet och minskar risken för erosion. För spermier är silver giftigt. De dör på väg till ägget. På grund av detta ökas effekten av att använda IUD. De flesta silverspolar kan användas i cirka fem år..

Silver har en positiv effekt på livmoderhålan. Metall kan ta bort inflammatoriska processer. Det är värt att komma ihåg att det inte hjälper till att skydda mot sexuellt överförda sjukdomar, IUD (spiral). Biverkningar verkar vara ett mindre problem jämfört med de infektioner som kan erhållas om en kvinna leder ett promisköst sexliv. Spiralens huvudmål är att skydda mot oönskad graviditet.

För kvinnor som ännu inte har fött är ingen IUD med silverinnehåll installerad. Det bör vara förberett för det faktum att menstruationen efter att ha installerat preventivmedlet blir mer smärtsam och långvarig. Om spiralen orsakar obehag under en lång tid är det bättre att ta bort den. Ett sådant preventivmedel är inte lämpligt för vissa kvinnor på grund av den speciella strukturen i livmodern.

IUD med silver kan installeras varje dag i menstruationscykeln när det inte finns någon eller antikonceptiv abort upprättas efter sex veckor.

Guldspiraler

All metall är känslig för korrosion över tid. Det enda undantaget är guld. Denna ädelmetall är helt kompatibel med människokroppen och orsakar nästan aldrig allergier. Intrauterina guldapparater är lämpliga för kvinnor med ökad känslighet. Som en enhet med silver har IUD (spiral) med guld en antiinflammatorisk effekt. Risken för erosion reduceras avsevärt. Den största nackdelen är bara kostnaden för preventivmedel. För en enhet måste du betala mer än 15 000 rubel. Giltigheten överstiger inte fem år. Inte varje kvinna kommer att acceptera sådana utgifter..

En intrauterin enhet med guldinnehåll har ett minimum av risker. Effektiviteten av skyddet mot oönskad graviditet når 99%. Sådana enheter är tyvärr inte installerade för kvinnor som ännu inte har fött barn. Men under förlossningen är denna spiral perfekt. Ett preventivmedel tillåter en kvinna att återhämta sig snabbare efter graviditeten och hjälper till att läka små sprickor i livmoderhålet.

Intrauterin enhet installation

På alla apotek kan du köpa en IUD (spiral). Fotomodeller av en viss tillverkare kan alltid studeras i katalogen. Men du kan inte ange ett preventivmedel på egen hand i alla fall. Detta görs av en kvalificerad specialist på en medicinsk institution. Innan installationen måste gynekologen genomföra en serie studier och analyser. Det enda sättet att bestämma vilken typ av spiral som är lämplig för en viss kvinna. Dessutom måste specialisten se till att det inte finns några kontraindikationer.

Den intrauterina enheten installeras inte på kvinnor som har inflammation i bilagorna. Ursprungligen bör sjukdomen botas, och först då välja rätt preventivmedel. Kontraindikationer för användning av spiraler är också infektioner som överförs sexuellt. Nulliparösa kvinnor upprättar en spiral endast i sällsynta fall. Ökar avsevärt risken för infertilitet.

I de flesta fall administrerar specialister en IUD den fjärde dagen efter början av menstruationsblödning. För närvarande är livmoderhalsen svagt, och det finns nästan ingen riklig urladdning. Dessutom är det denna period som är minst lämplig för befruktningen. Innan ägget utvecklas fullständigt kvar i mer än sju dagar. Du kan börja leva sexuellt några dagar efter installationen av enheten.

Lita på installationen av IUD bör bara vara en betrodd specialist. Det faktum att denna operation utfördes felaktigt kan indikera kraftiga blödningar i flera dagar, såväl som svår smärta i nedre del av buken. Ett brådskande samråd med en läkare är nödvändigt. Kanske den oskäliga handlingarna från specialisten som installerade spiralen, väckte skada på livmoderväggen.

Efter installation av enheten noterar kvinnor att menstruationen blir längre. Detta är helt normalt. Oro bör endast vara om blödningen åtföljs av skarpa smärta.

I 7-10% av fallen faller en spiral ut ur livmodern. Detta kan bero på den speciella strukturen i kvinnans kropp. Oftast observeras denna situation under menstruationsblödning. Detta är fylld med en oplanerad graviditet. Ofta misstänker kvinnor inte ens att spiralen har förändrats.

Borttagning av IUD

Det finns flera skäl för att ta bort spiralen från livmoderhålet. Se till att genomföra proceduren efter utgångsdatum för enheten har slutat. Dessutom tas spiralen bort om det finns en önskan att få ett barn, en tumör eller inflammation i bilagorna utvecklas. Förskjutning av preventivmedlet i livmodern är också en indikation för att det tas bort.

Endast en specialist i en medicinsk institution kan ta bort IUD (spiral). Borttagning - proceduren är helt smärtfri om kvinnan är frisk. Utför inte oberoende manipulationer. Således kan väggarna i livmodern eller livmoderhalsen skadas. Proceduren utförs i två steg. Inledningsvis undersöker en gynekolog en kvinna, bedömer spiralens tillstånd. Om patienten inte konsulterade en specialist i tid, är spiralens sammandragning med livmoderns väggar möjlig. I detta fall kommer det inte vara möjligt att på ett säkert sätt ta bort det främmande organet. Om några komplikationer uppstår utförs borttagning med hysteroskopi..

När kan en spiral tas bort? IUD tas lättast bort under menstruationen. Vid behov, utför lokalbedövning. Hysteroskopi utförs under generell anestesi. Om det inte är möjligt att få en spiral genom en buköppningsoperation.

För att sammanfatta

Om du väljer en intrauterin enhet som ett preventivmetod bör du väga för- och nackdelar. Det här alternativet är mer lämpat för kvinnor som redan har känt glädjen över moderskapet och inte planerar att födas inom fem år. Det är värt att komma ihåg att spiralen endast skyddar mot graviditet. Men för sexuellt överförda sjukdomar är IUD inte ett hinder.

En kvinna som har installerat en intrauterin enhet bör regelbundet besöka en gynekolog (minst två gånger om året) och övervaka könsorganens tillstånd. En främmande kropp lokaliserad i livmoderhålet kan orsaka lämpliga reaktioner från könsorganet. Inflammatoriska processer kan utvecklas som är full av obehagliga konsekvenser. Det svåraste av dessa är infertilitet. Av denna anledning är icke-kvinnliga kvinnor extremt oönskade att skapa en spiral.

Efter utgångsdatumet måste IUD tas bort från livmoderhålet. En främmande kropp växer in i endometrium efter 6-7 år. I detta fall kan spiralen inte tas bort på vanligt sätt. Undvik inte operation. Andra komplikationer är också möjliga..

Hos kvinnor efter 25-30 år. Denna popularitet beror främst på användarvänlighet (belägen i livmoderhålet).

Moderna sjökrafter är gjorda av inert plast lindad med den finaste koppartråden, vilket ökar spiralens effektivitet och varaktighet. Dessutom kan spiralen innehålla silver, guld, andra tillsatser (till exempel propolis). Deras syfte är att minska risken för att utveckla inflammatoriska sjukdomar i livmodern vid användning av en IUD, men enligt vissa rapporter minskar de också preventivmedelens effektivitet. Hormoninnehållande spiraler är ett separat föremål, vi kommer att prata om dem lite lägre.

Den preventiva effekten av IUD är att spiralen gör det svårt för spermierna att röra sig mot ägget och därför befrukta det. Dessutom förhindrar IUD implantation av fosterägget på grund av dess accelererade inträde från äggledarna och frånvaron av en fullständig sekretorisk transformation av endometrium.

Fördelarna med att använda kopparinnehållande IUD är ganska betydande:

 • inget annat preventivmedel, med undantag för kirurgisk sterilisering, gör att du kan glömma detta problem så länge, den genomsnittliga användningsperioden för IUD är 3-5 år;
 • en av de billigaste preventivmetoderna, från $ 2 till 30 i 3-5 år för kopparhaltiga spiraler;
 • pålitlig metod, effektivitet 97-98%;
 • det kan användas för olika terapeutiska sjukdomar, exklusive sjukdomar i blodsystemet;
 • till skillnad från sterilisering är metoden reversibel; förmågan att bli gravid återställs normalt inom 3 månader efter borttagande av IUD.

  Men denna metod för preventivmedel har det största antalet kontraindikationer och biverkningar, vilket väsentligt begränsar dess omfattning. Än en gång är ordspråket ”inte allt som glittrar guld” rättfärdigat.

  Biverkningar inkluderar:

 • En lång vistelse av en främmande kropp i livmoderhulen bidrar till början av den inflammatoriska processen (endometritis), vilket i kombination med vilken som helst STD ger en mycket svår klinik. Förändringar kvarstår länge i det inre lagret av livmodern efter borttagande av IUD och kan orsaka missfall och infertilitet.
 • Brott mot funktionen hos äggledarna inducerade av en främmande kropp till antiperistaltiska sammandragningar. Denna situation är förknippad med en ökning av antalet fall av ektopisk graviditet vid användning av en IUD.
 • Den långvariga närvaron av IUD-ledare i livmoderhalskanalen bidrar till den uppåtgående spridningen av vaginal mikroflora med utvecklingen av den infektiösa processen i livmoderhalsen i livmoderhalsen och bildandet av cervikala polyper. Speciellt ogynnsam är kombinationen av IUD med erosion i livmoderhalsen.
 • Med regelbundet sexliv upplever kvinnor som använder IUD fortfarande befruktning, följt av spontan abort under den första veckan av dess utveckling. Sådana spontana miniaborter har en raderad klinisk bild, som manifesterar sig i tunga, oregelbundna och smärtsamma perioder. Därför är denna preventivmetod kategoriskt oacceptabel för de troende.
 • Användningen av en IUD är förknippad med kirurgisk manipulation i livmoderhålet när man installerar och tar bort en IUD. Sällsynta fall av uterusperforering är associerade med detta, vilket kräver bukoperation..
 • Spontan prolaps av IUD är möjlig, vilket är särskilt vanligt när man använder denna metod för kvinnor med livmoderhalscancer.
 • Om graviditet fortfarande inträffar vid användning av denna metod, är det inte alltid möjligt att upprätthålla den, eftersom antalet spontana missfall ökar.

  Dessa komplikationer och bestämmer ett brett spektrum av kontraindikationer för användning av IUD:

 • allergi mot koppar;
 • olika inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • förekomsten eller risken för att drabbas av sexuellt överförda sjukdomar;
 • postpartumskador, såväl som andra sjukdomar i livmoderhalsen (erosion, dysplasi, polypper);
 • godartade och maligna tumörer i könsorganen;
 • endometrios, myom, hyperplasi, endometrium;
 • missbildningar av livmodern;
 • menstruations oregelbundenheter, tung eller smärtsam menstruation;
 • anemi och koagulationsstörningar.

  Med tanke på att gynekologer inte rekommenderar användning av en IUD för icke-kvinnliga kvinnor, är cirkeln av patienter som, utan någon speciell oro, kan införa en främmande kropp i livmoderhålan under lång tid för att förhindra implantation av ägg är mycket begränsad.

  Vi sammanfattar: denna preventivmetod är lämplig för absolut gynekologiska friska kvinnor med milda, regelbundna, smärtfritt perioder, har ett barn och en sexpartner och inte fokuserar på konventioner relaterade till religion.

  Några ord om den hormonella IUD

  Det hormonella intrauterina systemet Mirena finns på apoteksmarknaden. Det har en mellanliggande position mellan IUD och orala preventivmedel. Runt den vertikala staven i IUD finns en cylindrisk reservoar innehållande gestogen, som släpps ut i livmoderhålet i mikrodoser och kommer in i det inre lagret av livmodern och blodet. Samtidigt bibehålls en konstant koncentration av detta hormon i blodplasma vid en nivå av 1/3 eller 2/3 av nivån av hormoner vid användning av konventionella orala preventivmedel. Mirena, som kombinerar fördelarna med en IUD och orala preventivmedel, har inte de nackdelar som ingår i dem individuellt.

  fördelarminusesDisken-
  vittnesbörd
  Har trött-
  hälla i 5 år.
  Ganska högt pris
  (cirka $ 250 för 5 år)
  Akut eller förvärring av kroni-
  Jag förstår-
  verkliga sjukdomar-
  genitalier
  Effektiv-
  nost upp till 98%
  Kanske använder-
  med riklig, smärtsam menstruation, medan systemet har en terapeutisk effekt - menstruationen blir knapp och smärtfri-
  nennye.
  Inte dåligt-
  livmodermanipulation
  Malign-
  ven tumörer i livmodern eller livmoderhalsen
  Ökar inte antalet ektopiska graviditeter-
  och
  sang-
  sjukdomar
  Förekomst av biverkningar förknippade med progestogener (depression, huvudvärk, mindre-
  total förändring av kroppsvikt, engorgement av bröstkörtlarna); vanligtvis passerar dessa fenomen efter 3-6 månader efter installationen av systemet
  Blod i livmodern-
  könsorgan-
  etiologi
  Det kan användas för terapeutiska ändamål hos kvinnor med myom, endometrium-
  rios, adenomyosis, premen-
  stromalt syndrom.
  Vissa kvinnor har en fullständig upphörande av-
  menstruation under det första användningsåret-
  zavaniya, i den framtida cykelåterställningen-
  det häller; det finns också icke-cykler-
  cys.
  Anomalier i utvecklingen av livmodern som stör interferensen av spiralen
  På grund av den mycket låga koncentrationen av hormonet är det möjligt att använda systemet hos kvinnor med en vanlig patologi, när konventionella hormonella preventivmedel är kontraindicerade-
  grytor
  Akut hepatit
  En reversibel metod - förmågan att bli gravid genom att återställa-
  hälla inom ett år efter utvinning
  Marin
  Akut trombos-
  flebitis eller tromboem-
  smärtstörningar

  Hur är införandet och borttagandet av den intrauterina enheten.

  Skabb är en vanlig hudsjukdom..

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför magen sväller och sväller före, under och efter menstruationen

  Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen....

  Hur du påskyndar din period

  Varje kvinna undrade minst en gång i sitt liv hur hon skulle påskynda sin period. Eftersom den vanliga cykeln ibland kan bli vilse, som en följd av denna blödning kanske inte kommer i tid, till exempel, före en viktig händelse....

  Mammografi - på vilken cykeldag det är värt att undersökas?

  Bröstkörtlarna är ett av de organ som finns i kroppen hos både människor och djur. Hos människor finns det i den kvinnliga och manliga kroppen, bara i den senare funktionen berövas den sina grundläggande funktioner....

  Relaterade artiklar: