Hormonprolaktin: beskrivning, funktion, effekt

Harmonier

Prolactin är en typ av hormon. Detta hormon produceras i hypofysen, (hjärna).

Om hormonet prolaktin produceras i kroppen i stora mängder kallas detta fenomen hyperprolaktinemi och är ofta farligt för människors hälsa..

Hormonet prolaktin ansvarar för reproduktionens funktion, varför det:

 • Främjar bildandet och utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper.
 • Det är en regulator för sexuellt beteende.
 • Hos kvinnor under amning förhindrar det ägglossning (leder till tillfällig infertilitet).
 • Ansvarig för den moderna instinktens funktion.
 • Hjälper till att bekämpa immunsystemet med skadliga mikroorganismer.
 • Stimulerar balansen mellan ämnen (kalcium, natrium och vatten) i kroppen.
 • Hjälper med stress.
 • Påverkar viktökning.

Läkare noterar att verkan av hormonet prolaktin ännu inte har studerats fullt ut: det är mycket möjligt att det utför vissa andra funktioner som ännu inte är kända för medicinen.

Detta hormon främjar amning och hjälper till att mogna råmjölk och förvandla det till mogen mjölk.

Tack vare hormonet prolaktin stimuleras tillväxt, den fulla utvecklingen och utvecklingen av de kvinnliga bröstkörtlarna.

Prolactin är ett viktigt element i implanteringsprocessen av ett befruktat ägg. Dessutom främjar detta hormon snabb metabolism, hjälper till att påskynda proteinsyntesen..

Nivån för hormonet prolaktin kan endast bestämmas tack vare ett komplex av medicinska studier:

 • MR av hjärnan i hypofysen och hypotalamus. Om resultaten av MRI inte är tillräckliga, gör dessutom kontrasterande.
 • Röntgen av skelettben för att bestämma möjlig irritation i benvävnaden.
 • Analys av det allmänna tillståndet i sköldkörteln.
 • Ultraljud, syftar till att undersöka tillståndet för vissa organ (njurar, lever, äggstockar och bröstkörtlar) för att identifiera möjliga patologier.
 • Om en person har övervikt fastställs dessutom nivån på kolesterol och blodsocker.
 • Vid avslöjande av patologier vid MRT utförs en undersökning också av en ögonläkare.

Den normala indikatorn för hormonet prolaktin varierar från 120 till 600 mU / l, beroende på personens ålder, kön och hälsotillstånd. Med en ökning av de tillåtna värdena på hormonet prolaktin föreskrivs en person behandling.

För att bestämma koncentrationen av hormonet prolaktin är det nödvändigt att ta tester från den 5 till 8: e dagen av menstruationscykeln.

Inför testen måste du försöka eliminera stress och förbli lugn, eftersom den emotionella bakgrunden påverkar forskningsresultaten väsentligt. Dagen före studien utesluter sexuell kontakt och exponering för värme (bastur, långvarig exponering för solen, etc.).

För att bestämma nivån på hormonet prolaktin tas blod från en ven, alltid på tom mage. Under dagen förändras nivån av prolaktin i kroppen, därför är det bättre att välja den optimala tiden: det mest pålitliga är analyserna som erhållits i

I vilka fall är det värt att ta en analys för prolaktin

Prolactinhormontestning bör påbörjas när karakteristiska symtom är störande. För den kvinnliga kroppen kan sådana symtom vara en ökning av bröstkörtlarna, en plötslig frisättning av mjölk hos icke-gravida kvinnor, oegentligheter i menstruationscykeln och frånvaro av ägglossning (infertilitet). Hos män kan de viktigaste symtomen vara en minskning av generell sexdrift, impotens och infertilitet, plötslig huvudvärk och brösttillväxt.

Både män och kvinnor kan besväras av ofta huvudvärk, en kraftig försämring av synen, ett konstant tillstånd av depression och stress och en ökning av kroppsvikt. Om ett hypofyseadenom finns hos en person, är det nödvändigt att klara test för hormonet prolaktin.

Testresultaten kan vara opålitliga på grund av påverkan av många faktorer: prolaktin kan öka på grund av stress, sjukdom (till och med förkylning), dåligt humör, etc. Under graviditetsperioden, liksom matning av den nyfödda med bröstmjölk, produceras alltid hormonet prolaktin i en ökad mängd: det betyder att det inte är någon mening att ta tester under en sådan period, högt prolaktin för gravida kvinnor är normen.

Högt prolaktin: symtom och effekter

Symtom på förhöjda prolaktinnivåer hos kvinnor inkluderar:

 • Plötslig frisättning av mjölk från bröstkörtlarna, även om kvinnan inte kan bli gravid.
 • Genital håravfall.
 • Störningar i den månatliga cykeln (oregelbundenhet, ringa ansvarsfrihet).
 • Stark minskning av sexuell lust.
 • Trötthet, sömnproblem, plötslig humörnedgång.
 • Oförmåga att bli gravid: problem med ägglossning tillåter inte att bli gravid ett barn.
 • Problem med sköldkörtelns funktion, vars konsekvenser är en ökning av prolaktinnivåerna.
 • Osteoporos (även kännetecknande för låga östrogennivåer).

Gravida och ammande kvinnor observerar alltid ett högt innehåll av prolaktin: de kännetecknas av ett ökat innehåll av prolaktin i blodet, vilket är normen i detta tillstånd.

Om du misstänker att de befintliga symtomen indikerar en hög grad av prolaktin, ska du rådfråga en specialist. I det här fallet behöver du ett samråd med en gynekolog och endokrinolog.

Det största problemet till följd av ökad prolaktin i en kvinnas kropp är oförmågan att bli gravid. En signifikant ökning av prolaktinnivåerna hämmar syntesen av vissa hormoner som bidrar till den normala utvecklingen av ägglossningen. Av denna anledning inträffar anovulation när alla försök att bli gravida är meningslösa.

Konsekvenserna av ökat prolaktin hos män

Manifestationen av förhöjda prolaktinnivåer hos män kännetecknas av en försvagning av styrka och brist på sexlyst i allmänhet, eftersom det finns en minskning av antalet könshormoner och spermier som produceras av den manliga kroppen..

Produktionen av manligt hormon (testosteron) och den betydande ökningen av produktionen av kvinnligt hormon (östrogen) minskar samtidigt.

En hög nivå av prolaktin hos män kan indikera förekomsten av vissa sjukdomar. Prolactin kommer att öka i närvaro av hypofystumör, skrump, konstant stress, bröstskador etc..

Prolactin kan också hoppa av fysiologiska skäl: effekten av fysisk aktivitet, brist på sömn, överdrivet intag av proteinmat etc. I detta fall ökar prolaktinet ett tag och påverkar inte den hormonella balansen i kroppen..

Med högt prolaktin hos män är följande konsekvenser möjliga:

 • sömnstörningar, långvarig depression;
 • övervikt;
 • brösttillväxt;
 • minskning av vitalitet i allmänhet;
 • infertilitet och impotens är möjliga.

Prolactin och testosteron i den manliga kroppen är i följande förhållande: ju mer prolaktin i kroppen, desto mindre testosteron produceras. Därför, ju lägre testosteroninnehållet hos en man, desto fler problem kan prolaktin orsaka..

Anledningar till ökat prolaktin och hur man hanterar det

Den normala nivån på prolaktin är olika för män och kvinnor: så för icke-gravida kvinnor kommer prolaktinindikatorn för gravida att betraktas som normal - för män - Hos flickor och kvinnor efter klimakteriet bör prolaktinindikatorn inte överskrida

Beroende på de forskningsmetoder som används i laboratorierna kan resultaten av laboratorietester variera: i varje fall är de baserade på normen för prolaktinhormonet för ett visst laboratorium.

Förhöjda prolaktinnivåer indikerar inte nödvändigtvis närvaron av någon sjukdom, hormonet kan ökas hos helt friska människor.

Anledningar till ökade prolaktinnivåer:

 • Närvaron av graviditet, redan vid 8 veckor av graviditeten, ökar nivån av prolaktin avsevärt.
 • Laktation.
 • Svår stress.
 • Bristande efterlevnad av reglerna för bloddonation (i samband med befintliga standarder på laboratorierna).

Emellertid kan ökat prolaktin vara en indikator för att identifiera vissa sjukdomar:

 • Prolactinomas, när en tumör utvecklas i hypofysen, vilket resulterar i produktion av överskott hormon.
 • Hypotyreos, när sköldkörteln producerar för få hormoner.
 • Anorexi.
 • Polycystiskt äggstocksyndrom, när menstruationscykeln går förlorad, har kroppen ökat hårväxt, infertilitet kan uppstå.
 • Sjukdomar i njurarna, tumörer i hypotalamus, etc..

Hur man sänker prolaktinnivåerna

Behandling för förhöjda prolaktinnivåer beror på hur mycket prolaktin som är över det normala..

Om ökningen av detta hormon är obetydlig (upp till cirka 50 ng / ml) kommer prolaktin att minska på egen hand, du behöver bara anpassa din livsstil och vägra att ta läkemedel som provocerar ökningen.

Om en kvinna är gravid eller matar ett barn, krävs inte prolaktinbehandling.

I andra fall reduceras prolaktinnivåerna till normala med följande metoder:

medicinskt

En minskning av prolaktin är möjlig i två grupper av läkemedel:

 • Ergolin (ergotalkaloider): behandling utförs med bromokriptin, laktodel, parlodel, serokriptin, apo-bromokriptin, bromergon, abegrin, dostinex samt cabergolinpreparat (dostinex);
 • Nonergoline: behandling är möjlig med kinagolidpreparat (norprolac). Stora företag som har etablerat sig på läkemedelsmarknaden producerar läkemedel för att minska halten av hormonet prolaktin: Pfizer, Novartis Farma, Apotex, Gedeon Richter, Serono, Lek, etc..

Alla dessa produkter finns i tabletter eller kapslar. Endast en specialist kan förskriva det läkemedel som är nödvändigt för din kropp.

Örter och folkrättsmedel

Prolactin stiger kraftigt i närvaro av stress i människors liv. I detta avseende är det nödvändigt att ta medel som eliminerar stress. Sådana botemedel inom folkmedicin inkluderar Johannesört, hagtorn, fläderbär, humle och citronbalsam. Avkok görs av dessa örter och drickas på kvällen, ett par timmar före sänggåendet.

Övrig

För att upprätthålla en normal nivå av prolaktin måste en balans mellan arbete och vila observeras tydligt. Det är nödvändigt att försöka minimera stark fysisk ansträngning, observera sömnmönster, ta sportpromenader. Kaffe och alkohol utesluts från kosten. Om orsaken till ökat prolaktin är förekomsten av vissa sjukdomar hos en person, behandlas själva sjukdomen.

Prolactin kan minska sig utan behandling i fall av:

 • Slutet av graviditeten och perioden för att mata barnet med mjölk.
 • Stressminskning till ett minimum hos män och icke-gravida kvinnor.
 • I slutet av puberteten hos ungdomar, när flickorna har utvecklat tillräckligt med bröstkörtlar.
 • Sömn återhämtning.
 • Som ett resultat av behandlingen av sjukdomar som provocerar en ökning av prolaktin: till exempel behandling av mastopati (patologisk spridning av bindväv).

Förebyggande

Det finns ingen speciell profylax mot prolaktin: du måste äta rätt, inte självmedicinera, försök att inte sola mycket. Om det finns problem med sömn, är det bättre att ersätta sömntabletter med valerian.

Om en kvinna inom två till tre år efter förlossning eller abort märkte små utsläpp från bröstvårtorna, oroa dig inte: detta är ett normalt tillstånd i kroppen under denna period, behandling för ökad prolaktin behövs inte. Det viktigaste är att inte pressa innehållet ur bröstvårtan på egen hand, annars fortsätter prolaktin att produceras på en ökad nivå.

Ökat Prolactin hos kvinnor

Vad är prolaktin?

Denna term flyger ofta ut ur munnen hos kvinnor som har vissa hälsoproblem på kvinnlig sida..

Prolactin är ett laktotropiskt hormon som syntetiseras och finns i hypofysen (körteln som ligger i hjärnans bas). Det är ett ledande hormon förknippat med reproduktionsfunktioner hos kvinnor. En obalans i innehållet i detta hormon påverkar:

 • organismens funktioner;
 • en kvinnas psykofysiska tillstånd;
 • på tillstånd av inre organ.

Hormonet prolaktin är smide av kvinnlig hälsa. Det reglerar alla processer som är förknippade med förmågan att föda och fostra ett barn.

Hos män är effekten av detta hormon på kroppen inte helt förstås, men det är känt att med ökat prolaktin observeras en minskning av nivån av könshormoner..

I grunden möter kvinnor i reproduktiv ålder problem med obalansen i detta hormon. Problemen kan vara av mild natur, där varken användning av läkemedel eller kirurgisk ingripande krävs eller mer allvarlig.

Vad hormonet ansvarar för:

 • under puberteten deltar flickor i utvecklingen och bildandet av bröstkörtlarna;
 • under amning reglerar bröstkörtlarnas arbete;
 • minskar smärta under utfodring (inklusive smärta från mekaniska effekter på bröstet under amningen)
 • minskar effekten av andra könshormoner (amningstid)
 • bidrar till uppkomsten och bevarande av moderinstinktet;
 • under amning är ett naturligt preventivmedel - förhindrar graviditet;
 • reglerar kvinnans vikt under hela sitt liv;
 • ansvarig för att hantera stressande situationer;
 • stöder kvinnors immunitet;
 • ansvarar för innehållet i viktiga och viktiga ämnen, vitaminer.

Orsaker till prolaktinhormonobalans

Varje avvikelse från nivån på detta hormons norm innebär vissa problem i samband med reproduktion, njurfunktion, balansen mellan ämnen som är nödvändiga för kroppen.

Emellertid är förekomsten av ökade eller minskade halter av prolaktin redan ett uttalande om problem i kroppen.

Högt prolaktin betyder närvaro i en person med allvarliga hälsoproblem. Om en kvinna har ökat prolaktin rekommenderas det inte att försöka identifiera, och ännu mer, behandla dem själv utan tillsyn av en läkare.

Möjliga orsaker till högt prolaktin hos kvinnor:

 • ett normalt fenomen är en ökning av hormonnivåerna hos flickor som genomgår pubertet; vid tidpunkten för menstruation; under graviditet och amning hos kvinnor. Sådana fenomen är naturliga och bör inte vara föremål för ångest, eftersom de inte har en negativ effekt på kroppen;
 • neoplasmer i hjärnan (olika typer av tumörer: både godartade och maligna. Exempel:
  • cysta;
  • prolaktinom;
  • hypofysen mikroadenom.
 • kränkning av hjärnans endokrina körtlar (hypofysen, pinealkörteln, hypotalamus);
 • kränkning av sköldkörteln;
 • problem i levern (inklusive skrumplever hos kvinnor);
 • vissa läkemedel som direkt påverkar en persons mentala tillstånd;
 • radioaktiv strålning;
 • konstant stressande situationer, långvarig depression. Allt detta påverkar äggstockarnas arbete negativt och nivån på hormonet prolaktin börjar stiga;
 • långvarig och försvagande fysisk aktivitet;
 • alkoholmissbruk
 • rökning, droger, beroendeframkallande mat (kaffe);
 • experiment med dieter, såväl som överätande under en lång tid. I detta fall, förutom olika hormonstörningar, upplever flickor och kvinnor vanligtvis också stress och depression.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor

Om du upptäcker följande symtom på en hög nivå av hormonet, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Varje läkare som du kommer att observeras, med goda misstankar, kommer att förskriva hormontester.

Om prolaktin förhöjs hos en kvinna är följande konsekvenser möjliga:

 • graviditetsavbrott i upp till tre månader;
 • infertilitet;
 • amningsprocesser (bildning av mjölk i bröstet och dess ofrivilliga frisättning), inte relaterade till graviditet och utfodring;
 • brist på sexuell instinkt, sexuell lust; oförmågan att uppnå fysisk tillfredsställelse (annars: frigiditet);
 • oregelbundna menstruationscykler, inkonsekvent mängd och intensitet;
 • problem i sköldkörteln;
 • bäckensjukdomar.

En ökning av prolaktinnivåerna åtföljs av celltillväxt i hypofysen. Detta påverkar nerverna och hjärnan som helhet..
Härifrån:

 • problem i det visuella systemets funktion (spridning av celler sätter tryck på synnerven);
 • svår, långvarig, ofta huvudvärk;
 • försämring av hjärnaktiviteten:
  • minnesskada;
  • förmåga att koncentrera sig, analysera information.
 • apati, fysisk svaghet, ovilja att göra någonting;
 • utdragen depression och stress, panikattack, ångest;
 • irritabilitet, attacker av aggression, ilska;
 • närvaron av övervikt, inte förknippad med brist på fysisk aktivitet och ätstörningar.

Diagnos och behandling till läkaren

Om vi ​​talar om den kvinnliga kroppens hälsa, är hormonbalansen det viktigaste att sträva efter.

Hormoner påverkar inte bara organens funktion, utan också vår psykologiska balans..

För att förhindra negativa effekter från hopp av hormoner är det nödvändigt att ta alla typer av tester för hormoner minst en gång om året.

Om du märker uppenbara symtom på förhöjda prolaktinnivåer bör du omedelbart rådfråga en läkare. I närvaro av uppenbara sjukdomar-orsaker till hopp i detta hormon måste du övervaka dess nivå och vid behov ta lämpliga läkemedel.

Den läkare som ska konsulteras efter identifiering av symtomen är en endokrinolog eller gynekolog..

En specialist kommer att leda dig till blodprover för hormoner. Det rekommenderas att inte göra fysiska övningar i två dagar innan testen görs, begränsa stressande effekter, försöka hålla sig lugn och ta bort mediciner som reglerar prolaktinnivåerna från användning.

Det rekommenderas också att minska intaget av kolhydratmat och godis..

Förutom blodprover (i vissa fall och en fullständig undersökning av kroppen) kan läkaren förskriva en MR-hjärna för att diagnostisera maligna eller godartade neoplasmer - tumörer. Därefter kommer läkaren att avgöra hur man ska behandla problemet specifikt i din situation..

Om ett problem med ökat prolaktin upptäcks kommer behandling som syftar till att sänka det.

Den kvantitativa normen för hormonet prolaktin

Innehållet i hormonet prolaktin i kroppen beskrivs i kvantitativa enheter - nanogram per milliliter (ng / ml). Du kan också hitta måttenheter “mIU / L” (milli-internationell enhet per milliliter). När det gäller normen för innehållet i hormonet prolaktin, då:

 • för gravida kvinnor kan denna indikator variera från 34 till 386 ng / ml;
 • i frånvaro av graviditet - från 4 till 23 ng / ml.

Hur man normaliserar nivån på detta hormon (behandling)

Med mindre avvikelser från normen rekommenderar läkare folkläkemedel: olika växtbaserade preparat, tinkturer, te.

De viktigaste växterna som utgör deras sammansättning: mynta, lingonberry, salvia.

Denna metod är den minst giftiga och säkra för kroppen..

I samband med normalisering av en kvinnas psykologiska tillstånd kan avstötning av nervspänningar, stress, dåliga vanor leda till märkbara förbättringar.

Resultaten kommer att visas om några månader, under vilka det kommer att vara nödvändigt att göra testerna igen.

I svårare fall, när hormonnivån har nått en kritisk nivå, förskrivs mediciner. Vanligtvis baseras all behandling på ett läkemedelsanvändning och periodisk testning. Ett exempel på en viktig medicin:

 • lisurid;
 • dostinex;
 • Bergolac;
 • bromokriptin;
 • kabergolin;
 • kinagolid;
 • Norprolac.

Läkemedelsanvändningstiden är 2-3 år.

Det rekommenderas inte på något sätt att självmedicinera, eftersom alla läkemedel som syftar till att normalisera prolaktin väljs av en läkare i enlighet med egenskaperna hos varje organisme.

Om hormonella störningar upptäcks (sköldkörtelproblem) kommer lämplig behandling att följa och därefter normalisering av halten av hormonet prolaktin.

Om en hjärntumör upptäcks, måste läkaren omedelbart ta operation. Prolaktinhormoninnehållet kommer att kontrolleras av läkemedel..

Användbara tips

I båda fallen av förhöjd prolaktin rekommenderas det att följa några regler för näring, fysisk aktivitet och normalisering av psykologiskt tillstånd..

 • I mat är det bättre att överge ”matskräp”, missbruk av snabba kolhydrater, kalorifattiga och feta livsmedel. Du bör också begränsa intaget av protein i kroppen något (det bevisas att överdrivet proteinintag, såväl som proteindieter väsentligt ökar hormonnivåerna).
 • Generellt sett bör dieten vara balanserad och inte begränsa dina matvanor allvarligt. Kom ihåg att alla dieter, allvarliga kostbegränsningar och svält leder till allvarlig stress och andra problem som inte bara påverkar hormonets prolaktin, utan också andra hormoner och organ..
 • Fysiska övningar. Om du ägnar dig åt allvarliga sporter måste du skjuta upp träningen. Det rekommenderas att undvika långa och utmattande träningspass när kroppen arbetar "att bära".

Fysisk aktivitet kommer att vara mycket användbar, men du bör inte missbruka den. Lättövningar, promenader, jogging i korta avstånd är mycket möjligt. Det viktigaste är att njuta av processen och inte "driva" kroppen.

 • Särskild uppmärksamhet ägnas kvinnors psykologiska tillstånd. Om möjligt är det nödvändigt att begränsa stressiga situationer, nervösa upplevelser. För vissa kan detta innebära en förändring på arbetsplatsen, men kom ihåg att det inte finns något viktigare än hälsa, särskilt kvinnors hälsa.
 • Dessutom är det värt att normalisera sömn, biorytmer. Den allmänna känslan av lycka och balans, harmoni är viktigt. Yogakurser, meditationer kommer att vara användbara..

Den huvudsakliga slutsatsen som kan dras för dig själv om vi talar om kvinnliga problem med hormoner: alla sjukdomar i den kvinnliga delen börjar med stress, nervstörningar och depression. Ta hand om din psyke, så blir du frisk inte bara i själen utan också i kroppen!

Ökat prolaktin hos kvinnor: symtom, behandling, orsaker, konsekvenser

Ökat prolaktin hos kvinnor (hyperprolaktinemi) är ett tillstånd som kännetecknas av en ökning av koncentrationen av laktotropiskt hormon i blodet.

Prolactin (laktotropin, mammotropin, mammotropiskt hormon, laktotropiskt hormon LTH) är ett peptidhormon som syntetiseras av acidofila celler i främre hypofysen. Nästan alla kända effekter av prolaktin är förknippade med reproduktiv funktion. Det ger tillväxt och utveckling av bröstkörtlarna, främjar utsöndring och mognad av råmjölk, liksom omvandlingen av den senare till mogen mjölk.

I blodet är LTH i flera former (monomer, dimerisk, tetramerisk). Den biologiskt aktiva formen av hormonet är monomer (består av en peptidkedja).

Förhöjd prolaktin hos kvinnor finns oftare hos 25–40 år. Hos män i samma åldersgrupp registreras detta tillstånd mycket mindre ofta..

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen av hyperprolaktinemi hos kvinnor.

Orsaker till förhöjd prolaktin hos kvinnor

Skälen som orsakar en ökning av koncentrationen av LTH hos kvinnor är fysiologiska, farmakologiska och patologiska.

Prolaktinkoncentrationen i blodet stiger hos kvinnor under graviditet och under amning, med överdriven fysisk ansträngning, under samlag, sömn, stress och användning av proteinmat. Produktionen av hormonet är vågliknande - det finns distinkta sekretionsförändringar under dagen. Så, en konstant ökning av prolaktinkoncentrationen observeras under sömnen (oavsett om det är sömn på dagtid eller nattetid). Innehållet i hormonet i blodet ökar efter en och en halv timme efter att ha somnat och efter att ha vaknat minskar det kraftigt. Värdena på denna indikator är lägst under de sena morgontimmarna, på eftermiddagen börjar koncentrationen av hormonet öka. I avsaknad av stressiga situationer går dagliga fluktuationer i prolaktin i blodet som regel inte utöver normen.

Hyperprolaktinemi kan utlösa mediciner, som inkluderar antidepressiva medel, antipsykotika, antihistaminer, preventivmedel med hög östrogen, antiemetika.

Den patologiska ökningen av prolaktin hos kvinnor kan vara organisk och funktionell. Organisk hyperprolaktinemi orsakas vanligtvis av neoplasmer i hypofysen eller hypotalamus. Hypofyseadenom som utsöndrar prolaktin kallas prolaktinom och är bland de vanligaste hypofystumörerna. Nivån av LTH i prolaktinom är extremt hög, den kan överstiga 200 ng / ml. Men tumörer som inte producerar prolaktin orsakar ibland sekundär prolaktinemi genom att minska produktionen eller störningen av dopamintransport, en neurotransmitter som reglerar prolaktinsyntesen.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Funktionell hyperprolaktinemi utvecklas mot bakgrund av ett antal patologiska processer. Hormonet prolaktin hos kvinnor ökas med följande patologier:

 • tomt turkiskt sadelsyndrom;
 • hjärtsjukdomar (neoplasmer, encefalit, meningit);
 • Hypotyreos;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • kronisk njursvikt (LTH ökar hos 65% av patienterna i hemodialys);
 • levercirrhos;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • ökade nivåer av östrogen i blodet (eftersom östrogener har en stimulerande effekt på syntesen av prolaktin);
 • kirurgiska ingrepp i bröstet;
 • ofta aborter och / eller curettage av livmodern.

Den idiopatiska formen av hyperprolaktinemi utmärks, i vilken hypofyscells funktion ökar utan att ändra antalet. Varför händer detta tills det har fastställts.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning. I andra fall är symptomen på hyperprolaktinemi:

 • menstruationsstörningar;
 • fördelning av mjölk från mjölkkörtlarna utanför laktationsperioden (galaktorré);
 • minskad sexlyst, anorgasmia;
 • atrofiska förändringar i slemhinnan i slidan och urinröret;
 • virilisering;
 • seborré i hårbotten, tunnare hår på huvudet;
 • tendens till akne;
 • ökad salivation.

Menstruella oregelbundenheter hos kvinnor med hyperprolaktinemi kan ha följande former:

 • amenorré - frånvaron av menstruation under flera menstruationscykler;
 • oligomenorrhea - förkorta tiden för menstruationsblödning till en till två dagar;
 • opsenomenorrhea - en ökning av intervallet mellan perioder på mer än 35 dagar;
 • menometorrhagia - menstruationsblödning, som är betydligt längre än vanligt i varaktighet eller intensitet;
 • anovulatoriska cykler - menstruationscykler utan ägglossning och bildandet av corpus luteum;
 • förkorta lutealfasen i menstruationscykeln.

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

I vissa fall med hyperprolaktinemi störs inte patientens menstruationscykel.

Om hyperprolaktinemi har utvecklats mot bakgrund av en hypofysens neoplasma börjar huvudvärk och synskador stör patienten när tumören växer.

Diagnos och behandling av ökat prolaktin hos kvinnor

Hyperprolaktinemi upptäcks genom laboratorietester som bestämmer mängden prolaktin i blodet. För att klargöra orsakerna till patologin, tillämpar de avancerad diagnostik, enligt indikationer inklusive:

 • bestämning av nivån av andra hormoner;
 • Röntgenundersökning av den turkiska sadeln (bestämning av hypofysens storlek);
 • beräknad och / eller magnetisk resonansavbildning (bedömning av hypofysens tillstånd och omgivande vävnader);
 • oftalmologisk undersökning;
 • gynekologisk undersökning.

Normen för blodprolaktin hos kvinnor i reproduktiv ålder är 2,8–29,2 ng / ml, hos kvinnor efter menopaus är den 1,8–20,3 ng / ml, men det kan skilja sig åt i olika laboratorier. Blodprovtagning för prolaktinanalys rekommenderas på morgonen, från 9 till 11.

Fysiologisk hyperprolaktinemi behöver inte behandlas.

Om ökningen i prolaktinkoncentrationen beror på att läkemedlet tas, avbryts läkemedlet. Menstruationscykeln återställs vanligtvis inom 4-5 veckor..

Vid läkemedelsbehandling av hyperprolaktinemi används dopaminagonister. Om LTH är förhöjd på grund av binjurens eller sköldkörtelninsufficiens, indikeras hormonersättningsterapi som normaliserar hormonnivån i blodet och eliminerar tecken på hyperprolaktinemi.

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning.

Kirurgisk behandling indikeras vanligtvis för brott mot den visuella analysatorn och frånvaron av effekten av konservativ behandling. Kirurgisk ingripande är att ta bort hypofysen neoplasma.

Strålbehandling används i sällsynta fall (med ineffektivitet eller intolerans mot andra typer av behandling, samt vid vägran av patienter med prolaktinom från operation).

Konsekvenserna av ökat prolaktin hos kvinnor

Konsekvenserna av en långvarig ökning av prolaktinkoncentrationen hos kvinnor är ogynnsamma. Mot bakgrund av hyperprolaktinemi utvecklas följande:

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen med hyperprolaktinemi hos kvinnor. I detta fall ökar nivån av totalt kolesterol, låg och mycket låg densitet lipoproteiner, koncentrationen av högdensitet lipoproteiner minskar, vilket resulterar i utvecklingen av arteriell hypertoni, koronar hjärtsjukdom. En hög grad av prolaktin hos kvinnor är farlig på grund av möjligheten till insulinresistens, vilket förklaras av hormonens direkta stimulerande effekt på pankreatiska p-celler.

Långvarig förhöjd LTH leder till en minskning av benmineraldensitet, vilket får patienten att utveckla osteopeni och osteoporos.

Vilka är orsakerna till ökad prolaktin hos kvinnor?

Prolactin är ett hypofyshormon, därför är det av stor betydelse i kvinnors liv. Det är han som säkerställer reproduktionssystemets normala funktion. Prolactin ansvarar för möjligheten till förplantning: bildandet av bröstet under puberteten, produktion av bröstmjölk efter barnets födelse. Därför är det ibland nödvändigt att kontrollera hormonnivån i blodet för att förhindra utveckling av möjliga patologier.

Prolactin produceras i den främre hypofysen. Specifika laktotropa celler deltar i dess bildning. Mammakörtlarna, immunsystemet och till och med morkakan är också ansvariga för produktionen av hormonet. En viktig roll ges till koncentrationen av östrogen och dopamin i en kvinnas kropp. Prolactin ökar när dopaminnivåerna sjunker. Om mängden östrogen i blodet stiger, minskar värdet på hormonet.

Prolactin utför komplexa uppgifter och kan ge reproduktionssystemets normala funktion:

 • ansvarig för produktion av mjölk under amning;
 • har en direkt effekt på utvecklingen och tillväxten av det kvinnliga bröstet under puberteten;
 • hormonet deltar i metabolismprocesserna i fostervatten, reglerar dess sammansättning och mängd;
 • kunna blockera graviditetens början under amningen;
 • tillhandahåller ägglossning under postpartum perioden;
 • påverkar produktionen av progesteron, som ansvarar för ägglossningsprocesser;
 • reglerar menstruationscykeln;
 • deltar i immunsystemet och fettmetabolismen;
 • ger normal njurfunktion;
 • ökar libido.

Om prolaktin i blodet når värden över den tillåtna normen kallas detta tillstånd hyperprolaktinemi. Denna sjukdom leder till konsekvenser. En kvinna kan tappa sexuell lust, fel i menstruationscykeln uppstår. Den mest allvarliga konsekvensen av ökat prolaktin är infertilitet..

Hyperprolaktinemi påverkar negativt utvecklingen av bröstkörtlarna och de inre könsorganen. Detta tillstånd kan påverka bildandet av tumörer..

Förhöjd prolaktin är också farligt för män. Han ansvarar för produktion av testosteron respektive och för spermiernas antal och aktivitet. Allt detta kan leda till utveckling av infertilitet hos män..

Anledningarna till att halten av prolaktin i blodet stiger är det vanligt att dela upp i fysiologiska och patologiska. Fysiologiskt kan hormonet ökas även hos en frisk person. Under dagen förändras nivån. Detta händer obemärkt och beror på vad personen gör. Under sömn minskar mängden hormon vanligtvis under träning eller när man äter ökar det. Detta tillstånd anses vara normalt. Hos friska människor kan en ökning av prolaktinnivåerna vara i sådana fall:

 • stor fysisk ansträngning innan analysen passeras;
 • svåra stressiga situationer;
 • ofta dricka och okontrollerad rökning;
 • senaste samlag;
 • långvarig fasta eller äta en liten mängd kalorier;
 • övervägande av proteinmat i kosten;
 • graviditet och amning.

Hos en frisk person kan prolaktin öka med högst 15% av den tillåtna normen. Detta tillstånd påverkar inte kvinnors hälsa och reproduktionssystemet. Om fysiologiska faktorer inte är orsaken till ökningen av prolaktin, bör förekomsten av en patologisk process i kroppen misstänkas.

Det är vanligt att dela upp den patologiska hyperprolaktinemin i funktionell och organisk. Den andra sorten kan orsakas av hjärntumörer. De vanligaste formationerna finns i hypofysen och hypothalamus. Dessa inkluderar:

 • prolaktinom;
 • gliom;
 • meningiom;
 • hypofyseadenom.

Funktionell patologi utvecklas till följd av sjukdomar som redan finns i kroppen. Dessa inkluderar:

 • tuberkulos;
 • levercirrhos;
 • njursvikt;
 • sarkoidos;
 • Hypotyreos;
 • polycystisk äggstock;
 • bröstskador.

Ofta orsakas en ökning av prolaktinnivåerna i blodet av långvarig användning av vissa mediciner eller läkemedel. Dessa inkluderar:

 • antihypertensiva läkemedel som hjälper till att sänka blodtrycket;
 • antidepressiva medel;
 • dopaminoblockers;
 • vissa hormonella preventivmedel;
 • opiater (kodin, morfin, heroin);
 • kokain.

Orsaker till förhöjda Prolactin-hormonnivåer hos kvinnor

Prolactin anses vara grunden för kvinnors hälsa. Att höja eller sänka sin norm kan leda till negativa konsekvenser.

Detta hormon är mycket flyktigt och humörigt..

Orsaken till ökad prolaktin hos en kvinna kan vara vanlig depression, frekventa stressande situationer, intensiv rädsla, användning av antidepressiva medel etc..

För att undvika hälsoproblem måste detta hormon kontrolleras..

Prolaktins funktioner i kroppen

Östrogen och dopamin har en enorm inverkan på prolaktinproduktionen. Med en minskning av dopamininnehållet ökar prolaktinet. Samma sak händer med en ökning av mängden östrogen i blodet. Om prolaktin är förhöjd verkar symtomen på detta tillstånd som vaginal urladdning och dålig hälsa..

Kvinnligt hormon tillhandahåller ett hälsosamt och fullfjädrat arbete i det klara könets kropp och utför viktiga funktioner

 1. Amning passerar inte utan hans deltagande. Med hjälp av detta hormon bildar mödrar råmjölk och senare bröstmjölk.
 2. Påverkar under puberteten på brösttillväxt hos flickor.
 3. Ger bildning av fostervatten, upprätthåller deras kvantitet och cirkulation.
 4. Förhindrar ägglossningsprocessen under amning, därför kommer graviditet inte att inträffa just nu.
 5. Normaliserar menstruationscykeln.
 6. Stöder funktionen av immunsystemet och njurarna.
 7. Reglerar intimitetens excitabilitet.

Prolaktins funktioner kan listas under lång tid. Det är förknippat med nästan alla processer i den kvinnliga kroppen..

Tecken på överskott hormon

Eftersom hormonet påverkar reproduktionsfunktionen och utseendet på övervikt måste du vara "vänner" med det. För att undvika eventuella hälsoproblem måste du lyssna på din kropp.

När prolaktin är förhöjt kan följande symtom uppstå hos kvinnor:

 • problem med befruktningen;
 • spontan abort upp till 12 veckor;
 • bröstsmärta;
 • urladdning från bröstvårtorna;
 • brist på lust efter intimitet;
 • utseendet på hår på buken eller nära bröstvårtorna;
 • störningar i sköldkörteln;
 • störningar i menstruationscykeln eller dess långa frånvaro;
 • ökad aptit och viktökning;
 • en kraftig minskning av synskärpan;
 • minnesskada.

Kvinnor med förhöjda hormonnivåer kan uppleva irritabilitet och sömnlöshet..

Det finns tillräckligt med tecken för att se en läkare med detta problem. Att bestämma nivån på hormonet i blodet idag är inte svårt. För att göra detta måste du göra ett blodprov. Ökat prolaktin är acceptabelt endast hos gravida kvinnor och ammande mödrar. I alla andra kategorier av patienter indikerar detta tillstånd patologi som kräver behandling.

Orsakerna till det patologiska tillståndet

En ökning av hormonnivåerna kan leda till att tumörer och cyster bildas i kroppen, så du måste vara försiktig med signalerna från insidan.

Specialister identifierar följande orsaker till högt prolaktin hos kvinnor:

 • dysfunktion i sköldkörteln;
 • äggstocksjukdom;
 • tumörer;
 • njursjukdom
 • en lång kurs med att ta antidepressiva medel, preventivpiller, antemetiska eller narkotiska läkemedel;
 • proteindiet;
 • frekvent massage av livmoderhalscentralen;
 • långvarig fysisk aktivitet med tyngdlyftning;
 • klädd i tätt eller låg kvalitet underkläder;
 • tuberkulos;
 • frekvent samlag;
 • skrump i levern.

Orsakerna till högt prolaktin hos kvinnor slutar inte där, bara de huvudsakliga presenteras ovan..

Utveckling av patologi kan undvikas om du följer läkarnas rekommendationer och tar upp din hälsa. Du bör också besöka en gynekolog en gång var sjätte månad.

Prolactin är mycket känsligt för stress. Varje långvarig nervspänning kan leda till en nivåökning. Om en representant för det svagare könet har en tendens till irritabilitet, rekommenderas hon att använda lugnande örtteer. Detta hjälper henne att upprätthålla sin hälsa, eftersom när prolaktin är förhöjd hos en kvinna, kan konsekvenserna av detta tillstånd inte påverka hennes kropp på bästa sätt..

Inom medicinen kallas en ökning av prolaktinnivåerna prolaktinemi..

Tyvärr har många kvinnor denna diagnos..

Varför, hur och var problemet uppstår, är det bara en specialist som kan förklara efter en noggrann undersökning av patienten.

Nivån av hormoner kommer att vara normal endast när det gäller en hälsosam livsstil. En kvinna rekommenderas att ge upp rökning och alkohol. Du bör hålla dig till en balanserad diet, lätt fysisk ansträngning och undvika stress. Under dessa förhållanden upphör hormonet att produceras i stora mängder..

Konsekvenserna av hyperprolaktinemi

Hyperprolaktinemi är ett annat namn på ett tillstånd där prolaktin i kroppen stiger. Denna diagnos kan ställas till både kvinnor och män. Hos människor av olika kön och ålder, med hormonsvikt, inträffar förändringar i kroppen som kan leda till allvarliga sjukdomar.

Hyperprolaktinemi medför farliga konsekvenser i form av:

 • psykos
 • ökning i tryck;
 • diabetes mellitus;
 • svaghet, apati;
 • nervsystemets störningar.

Den hormonella bakgrunden är mycket viktig för varje kvinna, eftersom det är han som är ansvarig för hälsan.

En snabb behandling som startats ger alltid ett bra resultat, och det är nödvändigt att behandla överskottet hormon. Ibland använder kvinnor hjälp av folkläkemedel för att bekämpa denna patologi, men det är bättre att inte göra detta, eftersom en analfabetisk metod för behandling bara kan förvärra situationen. För att normalisera nivån av prolaktin måste en kvinna träffa en läkare och genomgå medicinen som föreskrivs av honom.

Hyperprolaktinemi (galaktoré): hög prolaktin är en signal om farliga sjukdomar

Galaktoré är utsöndring av mjölk eller råmjölk från bröstvårtorna hos en kvinna som inte ammar. Orsaken till galaktoré är hyperprolaktinemi, där nivån för hormonet prolaktin är förhöjd. Galaktoré kan finnas hos både män och barn. Högt prolaktin är farligt för hälsan, liksom alla andra hormonella störningar.

Galaktoré är inte en oberoende sjukdom, utan ett symptom på någon sjukdom som är förknippad med hormonell obalans. Därför, efter att ha märkt utskrivning från bröstet hos sig själv eller barnet, är det nödvändigt att omedelbart registrera sig hos en onkolog - mammolog. En erfaren specialist tar Diana på kliniken.

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?fit=450%2C300&ssl=1?v= 1572898669 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?fit=826%2C550&ssl=1?v = 1572898669 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya-826x550.jpg?resize=790%2C526 "alt =" hyperprolactinemia "bredd =" 790 "höjd =" 526 "srcset =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?w=826&ssl= 1 826w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?w=450&ssl=1 450w, https: //i0.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/07 / giperprolaktinemiya.jpg? w = 768 & ssl = 1,768w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp -innehåll / uppladdningar / 2017/07 / giperprolaktinemiya.jpg? w = 898 & ssl = 1 898w "sizes =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data-recalc-dims =" 1 "/>

Vad är prolaktin

Prolactin är ett hormon som utsöndras från den främre hypofysen. En av prolaktins huvudroller är utsöndring av mjölk i bröstkörtlarna hos ammande mödrar. Han ansvarar också för att reproduktionssystemet fungerar korrekt. Hyperprolaktinemi är en endokrin sjukdom där prolaktinnivåer hålls höga..

Prolactinsekretion uppvisar en daglig rytm, det vill säga dess koncentration beror på tid på dagen. Högre nivåer av hormonet uppstår på natten under sömn, under måltider, träning eller betydande spänning.

Den högsta nivån av prolaktin i den kvinnliga kroppen under graviditeten (ett hormon som produceras i hypofysen, moderkakan, hypofysen hos en baby). Då kan vi prata om naturlig hyperprolaktinemi, det vill säga ett överskott av prolaktin. I alla andra fall är ökat prolaktin en allvarlig patologi..

Orsaker till hyperprolaktinemi

Normalt frisätts inga vätskor från bröstet hos friska människor. Hos kvinnor kan utflödet ske under graviditet och naturligtvis under utfodring, men fem månader efter amningens slut bör det inte ske någon utflöde från bröstet.

Oftast orsakas hyperprolaktinemi av hypofunktion (minskad aktivitet) i sköldkörteln och binjurebarken. Sjukdomar i bröstet, bältros, hypofyseadenom och andra tumörer, liksom skrump i levern, tumörer i njurarna och bronkier ökar också prolaktinnivåerna..

De främsta orsakerna till galaktoré är mycket obehagliga tillstånd:

 • små (2-3 cm) godartade tumörer i hypofysen;
 • kränkning av sköldkörteln och binjurarna;
 • äggstocksjukdomar som påverkar deras funktion (cyster, polycystiska ämnen);
 • ta läkemedel som förändrar den hormonella bakgrunden;
 • njur- och leversvikt.

Orsakerna till hyperprolaktinemi är lika stressande som psykiska och fysiska. Det orsakar en ökning av endorfiner, vilket ökar aktiviteten i hjärnan och hypotalamus och som ett resultat leder till en ökning av prolaktinsekretionen. Orsaken till sjukdomen kan vara långvarig användning av farmakoterapi, såsom antipsykotika.

Det här är inte alla skälen. Laktogena infusioner, till exempel från fänkål, regelbundet brösttrauma (grovt kön, användning av sexleksaker - pumpar, grovt linne, etc.), trauma och kränkning av nervfibrerna under skador och operationer på ryggmärgen kan också orsaka bröstutflöde. etc. Skälen är riktigt brett och varierande, så bara en bra specialist kan identifiera det verkliga problemet..

Oroa dig inte bara i ett fall - om galaktorré har börjat hos ett nyfött barn. Detta tillstånd är förknippat med den hormonella balansen hos modern under förlossningen, så efter ett tag kommer allt att återgå till det normala.

För att identifiera orsakerna till ökat prolaktin föreskriver läkaren ytterligare tester och studier:

Symtom på hyperprolaktinemi hos män, kvinnor, barn

Som regel manifesteras sjukdomen av återkommande huvudvärk, depression, bröstsmärta, fetma, hudproblem och hypertrikos. Dessa "värmevallningar" av värme och en minskning av sexdrift förenar sig med dessa symtom..

Patienten är orolig över den ständiga urladdningen från bröstet: vätskan kan släppas droppvis och kanske i stora volymer. Hos kvinnor går menstruationscykeln förlorad, och ibland stoppar menstruationen helt, vilket leder till infertilitet. Med hyperprolaktinemi försämras huden, fet seborré och akne uppstår, ansiktshårtillväxt observeras.

Kliniska symtom är också förknippade med sjukdomar i bentäthet (osteoporos, osteopeni), minskad libido, galaktorré, nedsatt fertilitet (förmågan att bli gravid. Bland de utmärkande symtomen som är associerade med sjukdomen är en minskning av synskärpa.

I kampen mot förhöjda prolaktinnivåer hos kvinnor ökar sekretionen av manliga hormoner, androgener. Därför kan akne visas i ansiktet, och hårstrån växer på platser som är typiska för män - i ansiktet, magen, bröstet. I sin tur börjar håret falla ut.

Hyperprolaktinemi diagnostiseras baserat på medicinsk historia, klinisk undersökning och ytterligare studier. Om läkaren misstänker en hypofystumör krävs också en oftalmologisk undersökning och hjärnundersökning: datortomografi och magnetisk resonansavbildning.

Hyperprolaktinemi vid graviditet

Om en kvinna tar droger och blir gravid är det nödvändigt att avbryta behandlingen. Därför är det, utöver nivån av prolaktin, värt att ta hand om det ofödda barnet. Om hormonnivån är stabil, och den förväntade modernen är under övervakning av en läkare, bör graviditeten passera utan problem.

Upptäckt av hyperprolaktinemi utesluter inte graviditet. Denna sjukdom kan hindra eller fördröja den, men diagnosen av sjukdomen och dess behandling ger en chans för moderskap.

Hur man kontrollerar prolaktinnivåer: prolaktintest

För att ta reda på nivån på detta ämne måste du ta ett blodprov för hormoner. Innan du testar för prolaktinnivåer i blodet, bör du avstå från att äta och dricka. Det är bäst att ta tester efter att ha vaknat mellan 8 och 10 på morgonen. Dagen före undersökningen bör inte vara överarbetad och stressad:

Rätt koncentration av prolaktin i blodet:

 • 4,5–33 ng / ml normalt i follikelfasen;
 • 4,9–40 ng / ml normalt i lutealfasen

Resultaten kan tolkas på följande sätt:

 • 5–25 ng / ml - normal;
 • över 25 ng / ml - kränkning av menstruationscykeln och anovulatoriska cykler;
 • över 50 ng / ml - en försening i menstruationscykeln;
 • över 100 ng / ml - risk för hypofystumör.

De givna normerna för prolaktin används vid avkodning av hormontester av en gynekolog eller endokrinolog. Experter som analyserar uppgifterna tar hänsyn till många faktorer som kan påverka resultaten. Till exempel, vid utvärdering av hormonella faktorer, är ålder, närvaro av samtidig patologi och hormonbehandling etc. viktiga..

Det är också viktigt att förstå att ett annat hormon, dopamin, ansvarar för motsvarande nivå av prolaktin. Det hämmar produktionen av prolaktin (desto högre nivå av dopamin - desto mindre prolaktin frisätts). En annan regulator för prolaktinsekretion är östrogen, vilket ökar dess produktion och utsöndring. Därför föreskriver läkaren ytterligare tester för hormoner, detta hjälper till att identifiera de verkliga orsakerna till patologin och föreskriva rätt behandling.

Hur hyperprolaktinemi behandlas

För att bota galaktoré måste du ta reda på orsakerna till hyperprolaktinemi. Eftersom ökad prolaktinutsöndring sker vid många tillstånd är det viktigt att korrekt diagnostisera.

Först föreskrivs blodprover (kliniska, för biokemi och hormoner). Undersökningen avslöjar hormonella störningar och funktionsfel i inre organ (lever, njurar).

Beroende på resultaten, utför sedan:

 • ultraljud av de inre könsorganen för att upptäcka cyster;
 • Ultraljud av sköldkörteln för att utesluta noder i dess vävnader som påverkar hormonella nivåer;
 • Röntgenanalys av den "turkiska sadeln" - området med skallen där hypofysen är belägen för att utesluta tumören;
 • MR och CT i huvudet. Enligt resultaten av undersökningarna finner de ut om det finns neoplasmer i andra hjärnavdelningar;

Beroende på sjukdomsorsaken kan två typer av behandling användas - medicinering eller kirurgi (tumörer som leder till hyperprolaktinemi som inte överstiger 1 centimeter kan behandlas farmakologiskt).

Behandlingen beror på vad som orsakade hyperprolaktinemi:

 • Med hormonell obalans och polycystisk äggstock förskrivs läkemedel som normaliserar den hormonella bakgrunden. P-piller och östrogentillskott hjälper. Läkemedel väljs av läkaren individuellt enligt resultaten av testerna;
 • Om problem med sköldkörteln upptäcks föreskrivs jodpreparat;
 • För att undertrycka mjölkproduktionen indikeras läkemedel som undertrycker prolaktinsekretion;
 • Små tumörer i hypofysen behandlas med kemoterapi och stora tumörer avlägsnas..
 • Användningen av grundläggande läkemedelsbehandling i kombination med recept på kosttillskott och läkemedel från växtbaserade komponenter ger goda resultat..

Följande läkemedel används ofta:

 • Bromocriptine (Bromergon, Ergolaktyna, bromocriptine) är ett effektivt läkemedel, men kan orsaka biverkningar som illamående och yrsel..
 • Norprolac är ett effektivt, ganska dyrt läkemedel.
 • Dostinex är ett billigt läkemedel (föreskrivs med försiktighet, eftersom det har kontraindikationer.

Naturligtvis är det bara endokrinologen som väljer läkemedlet och först efter att ha fått testresultaten. Felaktig hormonbehandling kommer att leda till ännu större hormonfel, vilket kommer att leda till fetma, diabetes, njur- och leversvikt och andra komplikationer..

Neurokirurgisk behandling rekommenderas om läkemedlen inte tillräckligt minskar nivån av prolaktin eller intolerans (läkemedelsresistens) eller läkaren har upptäckt en tumör.

Var behandlas hyperprolaktinemi i St Petersburg, priser

En erfaren endokrinolog, en läkare med den högsta kvalifikationskategorin, accepterar Diana i St. Petersburg på kliniken. Här kan du klara alla tester och genomgå en ultraljudssökning på den senaste expertkvalitetsenheten. Kostnaden för att ta en endokrinolog är bara 1000 rubel. Tillträde enligt diagnostiska resultat - 500 rubel. Priset för ultraljud av mjölkkörtlarna - 1000 rubel.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man lindrar värmevallningar med klimakteriet - är det möjligt att bli av med ett obehagligt symptom?

Climax är en av de fysiologiska processerna i det kvinnliga reproduktionssystemets tillstånd. Det kännetecknas av det faktum att en gradvis regression av menstruationsfunktionen inträffar tills den försvinner helt....

Orsaker till illamående under ägglossningen. Orsaker till illamående och andra symtom under och efter ägglossningen

Illamående och annat obehagÄgglossning sker i mitten av menstruationscykeln och sker i genomsnitt den 14-15: e dagen från den första dagen då menstruationen börjar....

När efter kejsarsnitt menstruation börjar?

Kejsarsnitt (CS) är ett kirurgiskt ingripande i en kvinnas kropp för att extrahera fostret och moderkakan från livmodern. Det finns en uppfattning om att efter kejsarsnitt menstruation kanske inte börjar alls....