De första perioderna vad, var, när och hur

Blödning

Menstruationsblödning är inte en patologi, det är en naturlig process i varje kvinnas liv, vilket signalerar början av reproduktionsperioden. För flickor är ankomsten av den första menstruationen (menarche) alltid åtföljd av spänning och för att undvika många besvär måste du allvarligt förbereda dig för denna process.

Vad är menstruation?

Månatligt, förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg, ökar det funktionella lagret i endometrium (livmoderens inre foder) i storlek.

Första gången

Normen för början av menstruation anses vara 12 till 14 år. Men i verkligheten i det moderna livet är fall av tidigare eller senare menstruation mycket vanliga. Och om våra mödrar och mormödrar hade menark i en äldre ålder, observeras nu motsatt situation: i samband med tidig pubertet börjar menstruationen klockan 10, och till och med vid 8 - 9 år. Den första menstruationen inträffar efter bildandet av sekundära sexuella egenskaper (utseendet på hår på pubis, i perineum, tillväxten av bröstkörtlarna). Innan menstruationen kan akne och akne i ansiktet uppstå

Moderens roll är mycket viktig vid sådana ögonblick. Ofta märker flickor förändringar i kroppen, men förstår inte vad som exakt händer. I denna situation måste modern förklara allt för sin dotter och försäkra att ett sådant tillstånd är absolut normalt för varje flicka.

Avvikelser från normen

Följande situationer är oroande:

Sådana situationer kan indikera ganska allvarliga avvikelser:

 • hormonell obalans och endokrina sjukdomar;
 • förekomsten av inflammatoriska processer.

Tidig menstruation

Inledningen av den första menstruationen före normen orsakas av sådana skäl:

 • hormonell obalans;
 • minskad äggstocksreserv;
 • genetisk predisposition;
 • konstitutionella särdrag, övervikt;
 • mental trauma;
 • livsstil (överdriven fysisk aktivitet);
 • näringsbrist.

Tidig menstruation indikerar tidig pubertet, som är direkt relaterad till hjärnans tillstånd.
Patologi i hjärnan, vilket orsakar tidig menstruation:

 1. tumörer i hypofysen och hypotalamus eller medfödda förändringar i dessa områden i hjärnan;
 2. nedsatt impuls från hjärnbarken.

Alla dessa patologier leder till en ökning av produktionen av follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH), som aktiverar äggstockarna och orsakar ägglossningsprocessen.
Vid tidpunkten för början av den första menstruationen påverkas också det mentala tillståndet där flickan påverkas: vid störningar i nervsystemet och emotionell stress är risken för en tidigare menark uppenbar. Dessutom påverkar den mat som konsumeras av flickan uppkomsten av tidig menstruation: övervägande av en stor mängd kryddig, sur och salt mat i kosten kan påskynda uppkomsten av menark.
Situationer då den första menstruationen började i en tidig ålder, och sedan kom en lång tids försening, anses inte heller som normen och kräver en konsultation med en läkare.
Hos kvinnor vars menarche ägde rum före normen kan i framtiden se ut:

 • hjärt-kärlsjukdomar;
 • osteoporos;
 • diabetes;
 • bröstcancer.

Sen menstruation

Om flickorna före 15 års ålder inte började menstruationen - detta är en anledning till oro.
Faktorer som påverkar uppkomsten av menstruation i sen ålder:

Mycket ofta är orsaken till frånvaron av menarche flickans överdrivna tunnhet. Det märks att hos tunna och korta flickor börjar menstruationen mycket senare än hos kamrater med normal kroppsbyggnad. Anledningen är att med en otillräcklig mängd fettvävnad producerar kroppen inte rätt mängd av det kvinnliga hormonet östrogen och detta orsakar primär amenoré (fullständig frånvaro av menstruation).

I en tidig ålder behandlas denna sjukdom framgångsrikt och diagnostiseras lätt..
Hos flickor med en senare menar i framtiden finns det en risk för utveckling:

Första menstruationen

Normal anses vara menstruation, som inträffar och slutar med jämna mellanrum. Helst varar menstruationscykeln 28 dagar, men dess ökning eller minskning indikerar inga patologier och anses också som normen. Enligt studier varar menstruationscykeln 21 - 35 dagar.
Arten av den första menstruationen påverkas direkt av de individuella egenskaperna hos flickans kropp.

Den normala varaktigheten av menstruationen är i genomsnitt 3 till 5 dagar och är direkt beroende av flickans livsstil. Månadsperioder som varar mindre än 3 och mer än sju dagar är en avvikelse från normen och orsakas av en kränkning av äggstockarnas funktion, samt en förändring i produktionen av könshormoner..
Volymen blod som frigörs under menstruationen bör vara 50 - 150 ml. Mest kraftig blödning inträffar under de första två dagarna.
Avvikelse från normen betraktas:

 • överdriven överflöd eller utbredd knapphet;
 • svår och långvarig smärta;
 • oregelbundna perioder;
 • menstruationscykelns varaktighet är mindre än 21 dagar eller mer än 40 dagar;
 • brott mot en tidigare etablerad cykel.

Den första menstruationen är en mycket viktig händelse som indikerar att flickan är beredd att gå in i "vuxenlivet". Detta är en typ av signal om avslutad sexuell utveckling och möjligheten till graviditet. Men för tidigt eller mycket sent början av menark kan indikera förekomsten av allvarliga patologier i kroppen, som bara kan diagnostiseras av en specialist.

När börjar flickor menstruation och hur ser de ut

Menstruationens början indikerar mognad av flickans kropp och möjligheten att bli gravid. Hos de flesta ungdomar inträffar menark i 11-14 år. För tidig eller sen menstruation kan orsakas av brott mot fysisk utveckling, medfödda patologier, samtidigt kroniska sjukdomar.

Fysiologiska processer

Menarche - vad är det när flickor börjar sina första perioder, vad föregår detta? 2-3 år före menstruationens början börjar livmodern, bröstkörtlarna växa under påverkan av hormonet östrogen, bäckenet blir bredare och en midja visas. Sekundära sexuella egenskaper inkluderar också hårväxt i köns- och axillärregioner, vit vaginal urladdning. Talgkörtlarna börjar arbeta mer aktivt, vilket orsakar akne, seborré. Dessa är de som harbat sig av menarche hos flickor.

Gradvis ökar livmodern, blodtillförseln till dess inre yta (endometrium) förbättras. Hormoneffekter orsakar månatliga cykliska transformationer av slemhinnan. Det finns ett avslag på funktionella celler som går ut med blodet, nya bildas i deras ställe. Efter detta börjar återställningen och tillväxten av ett nytt lager av endometrium.

Början på menstruationen

När börjar menstruation hos flickor, i vilken ålder inträffar detta? Menarche visas efter utvecklingen av sekundära sexuella egenskaper, oftast förekommer det vid 12-14 år, men det kan vara avvikelser upp eller ner.

När menstruationen börjar - beror det på ärftlig disposition, samtidiga sjukdomar, hormonella nivåer, graden av fysisk utveckling, näring, kroppsvikt. Hos ungdomar med asthenisk kroppsbyggnad, med utvecklingsförseningar, som lider av medfödda sjukdomar, kommer menstruationen om 14-16 år.

De viktigaste tecknen på den första menstruationen hos flickor:

 • värkande smärta i nedre del av buken,
 • ofta humörsvängningar, tårfullhet, irritabilitet,
 • dålig aptit,
 • lätt svullnad i buken,
 • bröstsvullnad,
 • huvudvärk,
 • fläckar från slidan.

Innan perioden börjar berättar mamman flickan om de första symtomen, och vad som ska hända, lär dig att använda kuddar och förklarar funktionerna i personlig hygien under denna period. Att titta på min tonårs första månads YouTube-kanal kan hjälpa.

Funktioner i menstruation hos flickor

Hur är de första menstruationsperioderna för flickor? Hur länge varar de? Menarche tar oftast 3-5 dagar, men blodförlust på upp till 7 dagar är tillåtet. Första gången menstruationen är vanligtvis riklig, nästa månad kan det bli förseningar eller för tidig urladdning, detta är normalt. Menstruationscykeln normaliseras ett år eller två efter menstruationen, puberteten slutar helt med 15-17 år. På den första och andra dagen är menstruationen den mest intensiva, då minskar intensiteten av urladdningen gradvis.

Hur ser menstruationen ut, hur vet du om deras början? Ett karakteristiskt symptom är utseendet på blod på underkläderna. Färgen på urladdningen kan vara mörkröd eller brunaktig. Månadsperioder är rikliga för första gången, men hos ungdomar kan denna process fortsätta individuellt. I genomsnitt släpps upp till 150 ml blod under hela perioden av kritiska dagar.

Om tecken på menstruation hos flickor manifesteras av alltför intensiv smärta, en allmän försämring av välbefinnande, förseningar uppstår mer än 3 månader, blodförlust varar längre än 7 dagar eller mindre än tre, en obehaglig lukt uppträder, måste du konsultera en läkare. Sådana symtom indikerar ett fel i äggstockarna, hormonell bakgrund, förekomsten av inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen.

Tidig menarche

Vad börjar menstruationen hos flickor, varför kommer menarche vid tio år gammal? I vissa fall förefaller fläckning mycket tidigare än väntat och kan gå upp till 8-10 år. Sådana flickor har en tidig utveckling av sekundära sexuella egenskaper, de ligger betydligt före sina kamrater.

Månadsperioder på 10 år och tidigare kan orsakas av följande skäl:

 • sköldkörtelsjukdom,
 • överdriven östrogenproduktion,
 • dysfunktion i binjurarna, äggstockarna,
 • hypofyssjukdomar: svullnad, trauma, infektioner,
 • fetma,
 • värme under sommarmånaderna,
 • ogynnsamma sociala förhållanden.

Om den första menstruationen hos flickor börjar vid 10 år eller tidigare, måste du kontakta en barngynekolog. I vissa fall kan orsaken vara en ärftlig disposition, och detta gäller inte patologi. Men för en exakt bestämning av diagnosen är det nödvändigt att göra en undersökning med en läkare.

Sen menstruation

Vid vilken ålder börjar menstruationen, varför har flickor över 14 år ingen menstruation? Förseningar i menarche orsakar tidigare sjukdomar, kroniska åkommor, hormonell obalans, otillräcklig mängd fettvävnad och ovariell dysfunktion. Ungdomar som inte har menstruation vid 14 års ålder, som vanligtvis släpar efter i utvecklingen från sina kamrater, har en tunn kroppsbyggnad, sekundära sexuella egenskaper saknas eller uppträder med ett fördröjning. Flickan liknar fysiskt en pojke, hennes bröst växer inte, hennes bäcken expanderar inte.

Ofta ställer tonåringar frågan: varför har jag inte en period? Anledningar till att flickors första menstruation kan gå för sent:

 • hjärtfel,
 • diabetes,
 • hypotyreos, tyrotoxikos,
 • medfödd sköldkörtelsjukdom,
 • genetisk predisposition,
 • kroniska sjukdomar i lungorna, levern,
 • Schweers syndrom,
 • Ulrich-Turner syndrom,
 • gonadotropinbrist,
 • könsdelade missbildningar,
 • hormonbehandling.

Den sena menstruationen hos en flicka kan framkalla överförd stress, en förändring i klimatförhållanden, en obalanserad kost. De viktigaste tecknen på försenad mognad inkluderar frånvaron av sekundära sexuella egenskaper upp till 12 år och menstruation upp till 15 år.

Menstruationstest

När den första menstruationen börjar, hur kan detta bestämmas? För att ta reda på vilken tid menarchen ska visas måste du ta ett test för menstruation.

Följande frågor ska besvaras:

 • Hur många år?
 • Finns det hår i armhålorna och könsområdet?
 • När mjölkkörtlarna började växa?
 • Hur lång tjej?
 • Hur mycket väger en tonåring??
 • Finns det en vit vaginal urladdning??

Om de flesta av svaren är positiva, flickans ålder är elva till fjorton, och hennes kroppsvikt är 40–45 kg, bör menstruationen komma snart. Om bröstet började växa för mer än två år sedan, hår på könsorganen dök upp under en lång tid och menstruationen inte börjar, är det nödvändigt att konsultera en läkare. Menstruation vid 11 år är en normal indikator på utvecklingen av en flicka.

Hygienprodukter för flickor

Vid vilken ålder den första menstruationen börjar klockan 13 och ser ut, förklarar mamman för flickorna, kan du också hitta användbar information på Internet (kanalen "My First Years"), många medicinska webbplatser täcker detta ämne. Under den period då fläcken börjar dyka upp är det nödvändigt att strikt följa reglerna för personlig hygien.

När perioder kommer, rekommenderas flickor att använda speciella kuddar för tonåringar. Dessa produkter har en bekväm form, bra absorptionsförmåga och oftast ljusa förpackningar. Aloe vera-extrakt läggs till sammansättningen av materialen, detta förhindrar hudirritation, eliminerar en allergisk reaktion. Sådana kända märken som Kotex, Always, Naturella släpper en speciell serie för flickor..

Packningar måste väljas med beaktande av fläckens intensitet, det är nödvändigt att byta minst var tredje timme. På natten rekommenderas det att använda specialprodukter i nattserien, som har stor absorptionsförmåga.

Verkliga berättelser om den första menstruationen

På internet finns en YouTube-kanal "Historia om mina första perioder." På den här portalen berättar flickor i olika åldrar hur de började menstruera, dela sina erfarenheter och ge råd till dem som står inför ett problem och inte vet vad de ska göra..

Tonårskanalen "Historia om mina första perioder" har många prenumeranter och miljoner visningar. Den diskuterar de möjliga kränkningarna av menstruationscykeln hos flickor, orsakerna till tidig eller sen menstruation, möjliga förseningar, etc. På kanalen "Historia om mina första perioder" berättas händelser i verkliga livet.

Vad är menarche, hur mycket bör de börja och vilka symtom bör manifestera? Sådana frågor uppstår hos varje flicka i tonåren. Så att början av menstruationscykeln inte blir en överraskning och inte orsakar rädsla hos barnet, måste mödrar på förhand förklara vad som händer under menstruationen och hur man utför hygienprocedurer.

Den första menstruationen hos flickor. Tecken på hur länge första gången varar, symtom, försening

Menstruation är det främsta tecknet hos kvinnor om förmågan att bli gravid och fostra ett barn. Den första utskrivningen hos flickor börjar i tonåren och visar korrekt mognad av reproduktionssystemet. Därför är det under denna period inte bara att förbereda barnet för framtida förändringar i kroppen, utan också att bekanta dig med tecken på menstruation i förväg.

Vad är menstruation?

Menstruation är ett utsläpp från slemhinnan i livmodern med ett blodinnehåll som normalt upprepas en gång varje månad. I kroppen av en sexuellt mogen flicka / kvinna, folliklar med ett ägg mognar varje månad.

Parallellt med denna process förbereder sig slemhålet i livmodern för att acceptera och bära ett befruktat ägg, det täcks med ett lager av endometriet, vilket bör säkerställa fästningen av embryot med efterföljande bevarande av graviditeten. Om befruktningsprocessen inte sker, avlägsnas det döda ägget från kroppen tillsammans med det exfolierade övre skiktet av endometrium.

Denna process åtföljs av skador på blodkärlen, så menstruationsflödet innehåller inte bara ett förstört endometrialt lager, utan också blod som inte koagulerar på grund av närvaron av enzymer. Efter menstruationens slut börjar en follikel med ett ägg mogna i äggstocken, och ett nytt lager av endometrium bildas i livmodern.

Som ett resultat upprepas urladdningen varje månad (i avsaknad av graviditet, klimakteriet eller patologier i reproduktionsorganen). På grund av utsläppets regelbundenhet kallas menstruation också reglering..

Hur gamla är de första perioderna för flickor?

Normalt bör menstruationsflödet hos flickor (menarche) börja under perioden från 11 till 15 år. Tidigare eller senare menstruation anses vara en patologi, eftersom dessa avvikelser oftare utvecklas på grund av förekomsten av kränkningar i aktiviteten hos organen i det reproduktiva systemet. Men det är viktigt att ta hänsyn till den genetiska predispositionen hos en tonåring.

Om hos mödrar och mormödrar menarchen började tidigare / senare än denna tidsperiod, då tjejen, med en sannolikhet på mer än 70%, börjar menstruationen tidigare / senare än standardperioden, vilket inte kommer att vara en patologi. Intressanta fakta. Under XIX-talet ansågs normen vara den tidpunkt då menstruationen började vid åldern 17 till 19 år.

Tidig menstruation

Den första menstruationen hos flickor (tecken på att närma sig menark kommer att diskuteras senare i artikeln) kan börja ännu tidigare än etablerade normer (upp till 11 år). Detta kan bero på en genetisk predisposition, fysisk aktivitet eller avvikelser i kroppens utveckling.

Det senare inkluderar:

 • brott i produktionen av hormoner;
 • avvikelser i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • närvaron av en godartad eller malign tumör i hjärnan;
 • diabetes;
 • störning i nervsystemet på grund av psykologisk överbelastning och stress.

För att identifiera den exakta orsaken till tidig menstruation är det nödvändigt att genomgå en undersökning med en barngynekolog.

Eftersom den tidiga menarchen är farlig:

Namn på avvikelserKort beskrivningVad är faran
Utvecklingen av tidig menopausGradvis upphör av follikulär mognad. Med efterföljande avslutad reproduktionsålder.Med utvecklingen av klimakteriet hos en kvinna minskas produktionen av kvinnligt hormon betydligt, som ett resultat börjar kvinnan åldras.
Brott mot det kardiovaskulära systemetKan kännetecknas av kraftiga tryck, smärta bakom bröstbenet och snabb trötthet.Tillförseln av syre och näringsämnen till vävnaderna försämras, som en följd av att kroppen utvecklas långsammare.
Avvikelser i sköldkörtelnKroppen producerar hormoner i större eller mindre mängder, som ansvarar för metaboliska processer och tillväxt..Det är en kränkning av metaboliska processer i kroppen, och även en tonåring kan påskynda eller bromsa tillväxten. Vid tidig menstruation noteras ofta tillväxtupphör.
HormonproduktionsstörningHormonfel kan åtföljas av störningar i aktiviteten för hela organismen som helhet.Denna patologi kan provocera viktökning eller -förlust, håravfall, försämring av huden samt utveckling av patologier i vitala organ.
Tumörer (ondartade eller godartade) i reproduktionsorganen och bröstkörteln.Neoplasmer är farliga vid symptom sent, eftersom resultatet ofta komplikationer.Borttagning av bröstet, livmodern eller annat organ där tumören är belägen. Dödligt död.

För att förhindra utveckling av patologisk tidig menstruation är det nödvändigt att skydda tonåringen från stress, säkerställa korrekt näring och i tid eliminera endokrina sjukdomar.

Sen menstruation

Sen menstruation (efter 15 år) kan också orsakas av genetisk ärftlighet eller närvaron av patologier i kroppen. I detta fall noteras den sena utvecklingen av bröstkörtlar, könshår och armhålor hos ungdomarna.

Orsakerna till sen menstruation är oftare:

 • brott i utvecklingen av livmodern eller äggstockarna;
 • fel i hypofysen eller hypotalamus;
 • frekvent stress och intensiv mental stress;
 • komplikationer från tidigare sjukdomar (rubella, mässling eller kusma);
 • brist på vikt eller ofta dieter. Eftersom fettlagret också producerar östrogen, som ansvarar för utvecklingen av reproduktionsorgan.

Om du inte identifierar orsaken till förseningen i menarche i tid, kan flickan ha problem med att bli gravid, kroppen kommer att motsvara tonåren (på grund av bristen på rundhet), och det kommer också att finnas ofta hormonella störningar och en kränkning i aktiviteten för hela organismen..

Vilka faktorer ger eller försenar uppkomsten av menarche?

Menarche bör normalt börja under perioden från 11 till 15 år för att närma eller bromsa uppkomsten kan följande faktorer:

 • genetisk ärftlighet. Om hos kvinnor i familjen började menstruationen tidigare eller senare än standardnormer (särskilt hos modern), betraktas dessa avvikelser inte i en tonåring som en patologi;
 • kroppstyp. För fulla flickor börjar menstruationen vanligtvis tidigare än för kamrater, för tunna, tvärtom, med en försening. Därför spelar normal kroppsbyggnad vid en viss ålder en viktig roll;
 • nervsystemets tillstånd. Ofta psykologisk överbelastning, stress och depression kan både påskynda och bromsa uppkomsten av menarche. Under tonåren är flickor ofta obalanserade, eftersom de börjar oroa sig för utseendet, blir sig personlighet och starka skolbelastningar. Därför rekommenderas det under denna period att ge barn glycin, E-vitamin och andra lugnande läkemedel utan sömntabletter (endast efter samråd med en specialist);
 • motion. Träning, dans kan också orsaka tidig / sen menstruation;
 • matration. För normal utveckling bör en tonåring få en tillräcklig mängd vitaminer och mineraler med mat. Om de är otillräckliga börjar menstruationen med en försening. Bristen på näringsämnen med mat kan kompenseras genom att ta vitaminkomplex;
 • immunitetstillstånd och könsorgan. Om kroppen är kraftigt försvagad, allvarliga virala patologier med komplikationer lidit eller skador på organen i det reproduktiva systemet observerades under barndomen, inträffar ofta menstruationens uppkomst med en försening;
 • tar mediciner. Särskilt början av menstruationen påverkas av hormoner och antibiotika (försvagar immunsystemet).

För att menarchen ska komma i tid är korrekt näring nödvändig, för att begränsa stressiga situationer och ökad fysisk ansträngning samt att i tid eliminera smittsamma och endokrina patologier. Men om det finns en sannolikhet för sen menstruation längs den ärftliga linjen, kan denna faktor inte ändras..

När man lever i ett varmt klimat börjar menarche hos flickor innan 11 år gammal och detta är normen.

Tecken och symtom på de första tecken på menstruation hos flickor

Den första menstruationen hos flickor (tecken på puberteten kännetecknar menarchens tillvägagångssätt) börjar ungefär 1,5-2 år efter starten av bildandet av bröstkörtlar och hårväxt på pubis och armhålor.

De viktigaste tecknen på att närma sig den första menstruationen inkluderar:

 • tonåringens kropp har en rundad form (bröstet märks och höfterna expanderar);
 • akne visas i ansiktet. De kan också bytas ut på bröstet och ryggen;
 • hår på huvudet blir snabbt fet på grund av hormonella förändringar;
 • tonåringen kontrollerar inte det känslomässiga tillståndet (blir ofta tårfull, irriterad eller distraherad);
 • i genomsnitt 4-6 månader på underkläderna kan upptäcka vit urladdning (men om de åtföljs av klåda eller förbränning, då utvecklingen av trast);
 • bröstkörtlar, cirka 7-10 dagar innan menarche blir mycket känsliga;
 • aptitlöshet och lös avföring en dag före menstruationens början.

1-2 dagar före början av menarche är det ont i magen och nedre delen av ryggen. Detta symptom orsakas av endometrial avstötning från livmodern och skador på blodkärlen. Ömhet kan pågå i två dagar. I sällsynta fall kan det vara en liten temperaturökning, inte högre än 37,5 grader. Efter menstruationen stabiliseras temperaturen.

Intressanta fakta. Menarche börjar ofta på vintern (bevisat med medicinsk statistik). Läkare förknippar detta fenomen med en förändring i näring (för mer tillfredsställande mat) och förkortning av dagsljuset (exponeringstiden för ultravioletta strålar på kroppen minskar).

Urladdningens natur: norm och avvikelser

När den första menstruationen inträffar måste du veta vad urladdningen ska vara normal:

 • mängden utsläpp är vanligtvis mindre än hos vuxna kvinnor (cirka 50-150 ml) och kan endast begränsas till daubs. Men med efterföljande menstruationer ökar deras volym till normalt. Ett stort antal urladdningar är en avvikelse;
 • färgen på den första menstruationen är oftare brun eller mörkröd. Eftersom kroppen bara ordnar produktionen av nödvändiga enzymer under en viss period. Överflöd av ljusröd färg indikerar blödning, nödkontakt med en specialist krävs;
 • tillåtna dragvärk i nedre del av buken. Om symptomet är uttalat och stör en normal livsstil krävs ett besök hos en barngynekolog;
 • menarche kan ha en specifik lukt, vilket också beror på bildandet av enzymer i slidan. Närvaron av en svag eller sur lukt är en patologi;
 • urladdningen ska vara i form av slem utan närvaro av stora koagler.

Menarche betyder inte kroppens beredskap för befruktning. Det rekommenderas att planera en graviditet efter 18 år, när menstruationscykeln går tillbaka till det normala, och kroppen är redo att bära barnet.

Hur många dagar räcker tilldelningarna??

Den genomsnittliga varaktigheten för den första menstruationen är 3-7 dagar. I närvaro av ett längre / kortare tidsintervall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog, eftersom detta är en avvikelse. Efterföljande menstruation kan inträffa på cirka 14-90 dagar. Med ett längre intervall krävs också en specialundersökning.

Akutläkare krävs om avsaknad av menstruation åtföljs av svår smärta i nedre del av buken. Bildningen av menstruationscykeln efter menarchen tar cirka 3 år, det vill säga den slutar ungefär 16-18 år. I detta fall är den genomsnittliga urladdningstiden normalt 3-5 dagar, och menstruationscykelns varaktighet är 21-35 dagar.

Riklig första menstruation hos flickor

De första menstruationsperioderna hos flickor överskrider vanligtvis inte en volym på 150 ml (för hela menstruationen). Men ibland, på grund av bildandet av den hormonella bakgrunden och arbetet i reproduktionsorganen, kan mängden utsöndringar vara rikligt. Som ett resultat ökar blodförlustvolymen. Därför åtföljs ofta perioder av yrsel, ökad trötthet och dåsighet..

Andra symptom kan förekomma. Du kan bestämma den ungefärliga mängden menstruationsflöde med en dyna. Om en tonåring byter dyna i 4-5 droppar (de absorberar cirka 10-15 ml vätska) i 2-4 timmar under en dag eller mer, anses utsläppet vara rikligt och ett brådskande tilltalande till en tonårsgynekolog krävs.

Överflöd menstruation hos en tonåring kan uppstå under påverkan av följande faktorer:

 • dålig blodkoagulation eller ta läkemedel för att späda det. Som ett resultat av denna avvikelse återhämtar sig inte fartyg som är skadade av endometrial exfoliering på länge;
 • genetisk predisposition (det vill säga modern har också gott om menstruationsflöde);
 • allvarlig stress eller fysisk aktivitet före menstruationen eller under de första dagarna efter det börjar;

De första perioderna hos flickor kan orsaka stress och svår irritation..

 • förekomsten av inflammatoriska processer eller infektioner i reproduktionsorganen;
 • brist på vitaminer och mineraler i kroppen;
 • nedsatt aktivitet i hjärnan, hjärt-kärlsystemet eller njurarna;
 • övervikt eller ofta dieter;
 • kränkning av livmoderns funktion, som ett resultat av endometrium separeras felaktigt.
 • Menstruationen (volym och varaktighet) påverkas också av en kraftig klimatförändring. Det är möjligt att återställa antalet menstruationer till det normala efter en fullständig undersökning av tonåringen.

  Kan det bli en försening efter första gången?

  En försening av efterföljande menstruation (efter menarche) på högst 3 månader anses vara normal, i sällsynta fall, upp till sex månader.

  Frånvaron av sekretioner kan orsakas av påverkan av följande faktorer:

  • reproduktionsorganssjukdomar;
  • en kraftig minskning eller viktökning;
  • brist på vitaminer och mineraler i maten;
  • förvärring av kroniska patologier, särskilt endokrin;
  • svår stress;
  • regelbunden överdriven mental och fysisk stress;
  • hormonell obalans;
  • klädd i trånga kläder (underkläder, jeans). Det är farligt inte bara med sammandragning av organ, utan också med en kränkning av blodtillförseln i dem.

  En lång försening i menstruationen är farlig med den efterföljande utvecklingen av infertilitet, så det är viktigt att identifiera och eliminera orsaken på ett snabbt sätt.

  Är det möjligt att omedelbart bestämma den framtida cykeln?

  Det är möjligt att bestämma menstruationscykeln efter den första utskrivningen endast ungefär, eftersom varje tonårings kropp är individuell.

  Tänk på följande parametrar för att göra detta:

  • tonåringens ålder. Bildningen av menstruation vid 14 års ålder är snabbare (än hos ungdomar som är 11 år) eftersom kroppen är starkare;
  • hur mycket menarchen började för mödrar och mormor och hur snabbt cykeln etablerades för dem;
  • om höjd och vikt motsvarar normen. Eftersom tunna och fulla flickor utvecklar cykeln senare;
  • vid vilken ålder bildades mjölkkörtlarna och växte könshår och armhålor.

  Man bör komma ihåg att en stabil menstruationscykel oftast bildas vid 18 års ålder. Det är viktigt att flickan efter menarchen måste ha en speciell kalender där datum, varaktighet och karaktäristik för utskrivningen ska noteras. Uppgifterna låter dig bestämma datumet för nästa menstruation, och med utvecklingen av avvikelser kommer läkaren snabbt att fastställa orsaken.

  Reglerna för hygien under menstruationen

  De första menstruationsperioderna hos flickor (tecken på en tidig menstruation bör beaktas av föräldrar för att förbereda tonåringen på förändringar i kroppen) måste anpassas i reglerna för personlig hygien.

  Till exempel:

  HygienstegNyanserna i menstruationenFarorna med brist på hygien
  TvättningVid utsöndringar rekommenderas det att utföra proceduren på morgonen och på kvällen. Om urladdningen är riklig, måste du tvätta dig själv minst tre gånger (i avsaknad av möjligheten kan du använda våtservetter utan tillsatser, inte ofta).I avsaknad av proceduren kommer det att finnas en obehaglig lukt från könsorganen, samt en gynnsam flora för utveckling av infektion i slidan.
  PackningsbyteByt packningar när de fylls, men minst en gång var femte timme.Om du ignorerar kan packningen läcka, och även på grund av ökad fuktighet uppstår hudirritation.
  UnderkläderVälj lös bomullsmyckigt underkläder.Underkläder får inte pressa nedre buken, eftersom det kan orsaka blodstasis. Naturliga tyger skyddar mot hudirritation.
  VattenAnvänd endast varmt vatten. Det är möjligt med tillsats av mangan för ytterligare desinfektion.Förkylning kan orsaka inflammation i reproduktionsorganen, medan het kan öka blödningen.
  Badkar, basturUtesluts.Hög temperatur provoserar en ökning av tryck och ökad blödning.
  PoolsTillåtet endast med tamponger, i sällsynta fall.Under de första dagarna av menstruationen rekommenderas att utesluta ett besök i poolen, eftersom kroppen är i ett försvagat tillstånd och det är möjligt att utveckla anfall eller förlust av medvetande i vattnet.

  Det rekommenderas dessutom under denna period att ta en dusch dagligen på morgonen, eftersom menstruationen åtföljs av ökad svettning.

  Vilka intima hygienprodukter att använda?

  För att skydda underkläder från sekret, rekommenderas ungdomar att använda följande medel för intim hygien:

  • packningar. Det rekommenderas att välja utan smakämnen, eftersom en tonåring kan utveckla en allergisk reaktion mot dem. Och det är obligatoriskt på naturlig basis så att huden kan andas och inte skratta. Det rekommenderas också att du använder 3 droppkuddar, då kommer flickan att byta dem regelbundet, även med en liten urladdning. Under de senaste dagarna av menstruationen kan du använda dagliga kuddar för en droppe. De kommer att skydda linne från daub;
  • tamponger. Tillåtet i sällsynta fall, eftersom när de används, stagnerar blod i slidan (läcker inte ner som när du använder kuddar), som ett resultat ökar sannolikheten för penetration och utveckling av infektion;
  • medel för tvätt. Vi rekommenderar att du använder baby- eller antibakteriell tvål. Andra fonder under den givna perioden är oönskade.

  På natten rekommenderas det att använda speciella långsträckta packningar.

  Rekommenderad kost

  Under menstruationen rekommenderade specialister att utesluta:

  • kryddig mat, eftersom det hjälper till att påskynda blodflödet, som ett resultat är en ökning av menstruationen möjlig;
  • salt mat, salt drar till sig vatten, vilket gör blodet tjockare;
  • mejeriprodukter, eftersom de minskar blodkoagulerbarheten och orsakar ökad blödning;
  • söta livsmedel, choklad och läsk. Dessa produkter provocerar en ökning av akne;
  • snabbmat, eftersom de kommer att bidra till viktökning;
  • genetiskt modifierade livsmedel. Deras effekt på kroppen förstås inte helt..

  Samtidigt måste menyn innehålla:

  • färsk frukt och grönsaker, särskilt de med järnhalt, vars hastighet minskar under menstruationen;
  • kokt eller bakat kött / fisk;
  • torkad frukt eller kompott baserad på dem;
  • baljväxter;
  • spannmål för bovete;
  • kokta ägg;
  • fullkornsbröd.

  Du måste också observera 5-6 måltider om dagen i små portioner och dricka rent vatten per dag i minst 2 liter. Med en korrekt sammansatt meny kan du minska smärtsymtomen och normalisera antalet sekret.

  Önskade och oönskade åtgärder under menstruationen

  Den första menstruationen hos flickor (tecken på menark och vad det är, du behöver veta både föräldrar och ungdomar) orsakar inte bara fysiskt, utan också psykiskt besvär.

  Under denna period måste flickan följa följande regler:

  • att utesluta antagandet av bad, när vatten kommer in i slidan, vars mikroflora är sårbar under denna period;
  • ta en dusch på morgonen, du kan även på kvällen;
  • tvätta dig själv minst 2 gånger om dagen, i värmen och med tung menstruation minst 4 gånger om dagen;
  • utesluta ökad fysisk aktivitet eftersom de påverkar utsläppets egenskaper och kan intensifiera smärtan;
  • under bildandet av menstruation är det viktigt att följa en speciell diet, för korrekt bildning av cykeln och kroppens utveckling;
  • utesluta besök i skönhetssalonger, eftersom resultatet av manipulationer kan vara annorlunda på grund av förändringar i hormonell bakgrund;
  • ta inte läkemedel som orsakar blodförtunnning.

  Ytterligare rekommendationer kan klargöras av en tonårsgynekolog.

  Behöver jag besöka en gynekolog?

  Det första besöket hos en gynekolog rekommenderas när en tonåring fyller 14 år, under förutsättning att det inte finns några avvikelser i utvecklingen av reproduktionssystemet. Efter detta krävs ett besök hos en specialist med intervaller en gång var 12: e månad..

  Ett oplanerat besök hos gynekologen är nödvändigt när:

  • frånvaro av menarche upp till 15 år;
  • tidig början av menstruationen;
  • urladdningstiden är mindre än 3 eller mer än sju dagar;
  • med tunga perioder eller om deras kännetecken skiljer sig från normen (färg, lukt, textur);
  • om menstruationen efter menarchen är frånvarande i mer än 6 månader.

  Ett besök hos läkaren är också nödvändigt för smärtsam menstruation, gynekologen kommer att identifiera orsaken samt välja lämpliga smärtstillande medel.

  Tips för föräldrar till en tonårsflicka

  Den genomsnittliga perioden för början av menarch hos flickor varierar från 11 till 15 år. Därför bör modern börja förbereda sin dotter för dessa förändringar i förväg, så att tonåringen undviker psykologiska trauma. Den mest lämpliga åldern beaktas efter 10 och upp till 12 år.

  Steg för steg föräldrar:

  1. Föra en förberedande konversation. Du kan förbereda tidskrifter för tydlighet eller videor som är förståelige för en viss ålder.
  2. Att bekanta sig med tecken på att närma sig den första menstruationen.
  3. Lär dig hur du använder packningar och personlig hygien i förväg.
  4. När bröstbildningen börjar och skamhåret växer, förse tonåringen med kuddar i förväg. Dessutom ska en flicka alltid ha en packning i enskilda förpackningar.
  5. Förbered en speciell kalender för att hålla reda på de påbörjade tilldelningarna.

  Den första menstruationen är inte en patologi, men om flickan är förvirrad av denna konversation kan du låta honom bekanta sig med materialet på egen hand och föra en mer detaljerad konversation senare. Det är viktigt att en tonårsflicka litar på sin mamma och pratar om förändringar i hennes kropp som är misstänkta för henne. Detta gör att du i tid kan identifiera utvecklingen av avvikelser enligt tillgängliga tecken..

  Författare: Kotlyachkova Svetlana

  Första menstruationsvideo

  Funktioner av den första menstruationen hos en flicka:

  Födelsen av en kvinna: den första menstruationen hos flickor

  Puberteten är en av de viktigaste i en flickas liv. Men inte alla representanter för det rättvisare könet är mentalt och fysiskt redo för framtida förändringar. Ibland händer det att den första menstruationen hos flickor blir orsaken till komplex, svårigheter att kommunicera med det motsatta könet och avvisa sig själv.

  Menstruation i termer av fysiologi

  Den första menstruationen tar en ledande roll i tjejens utveckling. I början markeras en övergång till status som en kvinna, eftersom en person går i fertil ålder. Några år före menarchen börjar kroppen aktivt producera ett antal hormoner som provocerar puberteten.

  Menarche - en konsekvens av utvecklingen av kvinnans uppfödningsfunktion, som kännetecknas av den första menstruationsblödningen.

  Telarche är en av stadierna i puberteten. Bestäms av början av brösttillväxt.

  Endometrium - livmoderslimhinna.

  I framtiden, när de når tillståndet, uppdateras endometriecellerna. Detta händer endast i fall där ägget inte har befruktats. När uterusslemhinnan lossnar skadas en del av kärlen. På grund av detta blandas utflödet under menstruationen med blod.

  Början av den första menstruationscykeln

  Föräldrar kan hjälpa den yngre generationen i kampen mot det okända, men utan lämplig kunskap kan barnet bara skadas. Det är inte möjligt att säga exakt hur många år menstruation börjar hos flickor. Det finns ett antal faktorer som menarchens ankomsttid beror på:

  • genetisk predisposition;
  • tidigare sjukdomar;
  • näringsfunktioner;
  • påfrestning;
  • bostad
  • allmän fysisk utveckling;
  • överbelastning av kroppen.

  Den första menstruationscykeln är en exklusiv individuell fråga. Det är nästan omöjligt att ta hänsyn till alla faktorer, så du bör fokusera på de siffror som ges av experter.

  Enligt läkare kännetecknas sålunda den normala puberteten av ankomsten av den första menstruationen i åldern 11-16 år. Men tidigt och sent menstruation är långt ifrån ovanligt.

  Ofta är den tidiga ankomsten av menarche en konsekvens av en genetisk predisposition. I detta fall bör du rådgöra med äldre släktingar: mamma, mormor, moster. Om åtminstone någon nära deras menstruation började före 11 år är det troligt att efterföljande generationer kommer att utsättas för en liknande trend i sexuell utveckling. Enligt statistik når ungdomar från de östra och södra regionerna i fertil ålder mycket tidigare än deras kamrater från norr och väster.

  Om menstruationen inte uppnådde 16 år, bör du inte springa med huvudet till gynekologen. Först och främst bör du vara uppmärksam på flickans näring och känslomässiga bakgrund. Regelbundna påfrestningar och psykologiska trauma som drabbats i barndomen kan orsaka förseningar i den sexuella utvecklingen. Dessutom berövar en obalanserad diet en person de flesta nödvändiga vitaminer och mineraler, som är nödvändiga i processen för omstrukturering av kroppen..

  Närmar sig Menarche

  Tonårs-psyken är ofta inte redo för manifestationer av fysiologiska förändringar i kroppen. Föräldrar bör vara på deras vakt och noga övervaka förändringar både i utseende och beteende hos deras dotter. Det finns ett antal tecken som föregår den första menstruationen:

  • en ökning av bröstkorgens och höfterna;
  • utveckling av hår i armhålor och ljumor;
  • ökad fet hud;
  • känslomässig instabilitet.

  Ibland, några dagar före menarchens ankomst, sker det en kraftig stämningsförändring. Det blir svårt för flickan att hantera de växande hormonerna, varför hon hela tiden förlorar sitt humör, blir irritabel och intolerant. För föräldrar bör detta beteende fungera som en signal för att närma sig menstruationscykeln. I sådana fall är det obligatoriskt att varna dottern att humörsvängningar och tårvåld är normala.

  Utan hjälp av barnet kommer lärande om alla tecken på den närmande menstruationen inte att fungera. När början av ålder börjar är det värt att föra en konversation för att varna barnet om de kommande metamorfoserna. Barnet bör uppmärksamma flera viktiga detaljer och meddela föräldrarna när de visar sig:

  • Förekomsten av atypisk urladdning på underkläder. I de flesta fall är de gulaktiga eller vitaktiga..
  • Lukt av urladdning.
  • Sängkläder. Ofta på sänglinne finns det också spår av urladdning, vilket kan indikera att manarche närmar sig.
  • Orsakslös huvudvärk.
  • Ritningssmärta i nedre del av buken.

  Föräldrarnas uppmärksamhet och barnets deltagande hjälper till att undvika stressiga situationer förknippade med puberteten. Flickan bör varnas för att hennes övergång till ett nytt livsfas, kopplat till ansvar, snart kommer att ske.

  Inledningen av en viktig period

  Menarche är det sista steget i sexuell utveckling. Det kännetecknas av ett antal fysiologiska förändringar:

  • kroppen börjar aktivt producera östrogen;
  • det finns en tillväxt och förlängning av äggledarna;
  • livmodern ökar i storlek;
  • endometriumskiktet tjocknar;
  • fettlagret i labia ökar;
  • vaginal mikroflora utvecklas.

  Som ett resultat av alla förändringar sker den första ersättningen av endometrialskiktet, som åtföljs av blodutsöndringar. Den första menstruationen skiljer sig inte i intensitet. Med menarche frigörs i genomsnitt 50-150 ml blod. Beroende på externa och interna faktorer kan dessa indikatorer variera något..

  Du kan inte säga exakt hur perioderna ser ut. Deras utseende kommer helt att bero på individuella egenskaper. Färgen på urladdningen bestäms också av kroppens egenskaper. Således kan urladdningen ha röda, bruna, mörkbruna nyanser, som anses vara ett tecken på normal pubertet. En sådan spridning i färg är motiverad av peeling av endometrium och närvaron av vaginal urladdning i massorna.

  Menstruationen känner sig av utseendet på linne på små fläckar i en rödaktig nyans. Den första dagen observeras vanligtvis inte en betydande mängd blod. Intensiteten för den andra och tredje dagen. Detta bör beaktas i de fall då menstruationen faller på träningsdagarna eller idrott. Men ibland åtföljs menarchen av knappt synliga blodfläckar på linne. Detta är inte alls en anledning till panik. Troligen normaliseras volymen av menstruationsflödet till nästa cykel.

  Cykelfunktioner

  Så den första menstruationen ligger bakom, men detta är inte en anledning att vakna upp till sömnen. Många flickor upplever en försening efter menarchen, vilket inte är ett definitivt tecken på oegentligheter. Den enskilda karaktären hos den kvinnliga kroppen kommer att spela en avgörande roll i cykelbildningen. I vissa fall måste nästa menstruation vänta upp till sex månader, så du bör vara tålamod och inte få panik.

  Bildningen av cykeln inträffar inom några år efter menarchens ankomst. Under denna period kan det variera, vara instabilt. Om barnet står inför en försening bör du besöka lämplig specialist. Han kommer att klargöra situationen och säga med säkerhet om misslyckandet är en följd av utvecklingen av patologi.

  Förbereda barnet för mognad

  Uppenbarligen kan sådana betydande förändringar i kroppens arbete skada den bräckliga psyken hos flickan. Föräldrar är ansvariga för dotterens uppfattning av puberteten. För att förhindra utvecklingen av ett underlägsenhetskomplex eller avvisa en egen kropp, måste ett samtal hållas för alla företrädare för det svagare könet. Följande ämnen måste behandlas:

  • Fysisk transformation. Ett barn, oavsett om han vill ha det eller inte, måste möta uppväxten. Föräldrarnas uppgift är att korrekt förklara de processer som sker i en växande organisme. Det är nödvändigt att beröra den fysiologiska sidan av frågan, ägna barnet åt detaljerna om inter-sexuella relationer, berätta i vilken ålder menstruation börjar hos flickor och hur länge de varar. Barnet måste förstå att det som händer med honom är normalt och varje kvinna på väg går igenom detta svåra skede.
  • Personlig hygien. Menstruationsflödet är ett utmärkt medium för bildning av oönskade mikroorganismer. Flickan måste acceptera behovet av en daglig dusch. Att ignorera denna punkt kommer att leda till utveckling av inflammatoriska processer i organen i könsorganet. Mor bör lära sitt barn hur man använder kuddar och andra produkter för personlig vård..
  • Graviditetsrisk. Ett nytt steg i barns liv är förknippat med vissa risker. Inter-sexuella relationer kommer fram. För att undvika oönskad graviditet bör barnet läras att använda preventivmedel. Det bör också varnas om möjligheten att drabbas av sexuellt överförda sjukdomar och farorna med promiskuösa samlag..
  • Besök läkare. Barnet måste vara van vid den årliga resan till gynekologen. Du bör ha en kalender för menstruationscykeln, som hjälper till att spåra specialist, hur många år menstruationen började, hur länge de varade, om det fanns förseningar.

  Konversationen ska vara vänlig. Du ska inte debitera så mycket information till flickan i hopp om att hon kommer att förstå allt korrekt.

  Känslomässig instabilitet kan leda till olämpliga reaktioner som kan undvikas genom varma familjerelationer och en känsla av ömsesidigt förtroende.

  Signaler att besöka en gynekolog

  Vissa avvikelser från normen under puberteten indikerar utvecklingen av patologiska processer i flickans kropp. I sådana fall bör du omedelbart rådfråga en specialist för rådgivning. Särskild uppmärksamhet bör uppmärksammas när följande symtom uppstår:

  • Menarche dyker upp innan flickan fyller 10. I de flesta fall är en sådan avvikelse ett tecken på tidig pubertet. I framtiden utvecklas problemet till tidigt början av klimakteriet, vilket leder till hormonella störningar och bildandet av hjärt-kärlsjukdomar.
  • Den första menstruationen kom inte ens efter 16. Försening av pubertalperioden kan vara en följd av allmänna fel i kroppen.
  • En instabil menstruationscykel. Om cykeln regelbundet går sönder, trots att mer än ett och ett halvt år har gått efter menarchen, är det vettigt att rådfråga en läkare. Vanligtvis beror denna instabilitet på brist på näringsämnen eller tidigare skador..
  • Försening längre än tre månader. Överdriven kroppsbelastning är den vanligaste orsaken till förseningar. Faran ligger dock i risken för att utveckla infektionssjukdomar och inflammatoriska processer i kroppen, vilket minskar menstruationscykeln.
  • Förekomsten av svår smärta under menstruationen.
  • Menstruationens korta varaktighet. Om menstruationsperioden inte varar mer än två dagar, kan brist på östrogen misstänkas. Detta inträffar vid hormonellt misslyckande eller ovariesvikt.

  Naturlig utvecklingsprocess

  Den första menstruationen hos flickor medför ingen fara. Detta är en helt naturlig process för utvecklingen av människokroppen, som inte bör tas med ångest eller ångest. Föräldrarnas uppgift är att skydda barnet från marklös rädsla. Det är ganska svårt att övervinna denna period, men många generationer av kvinnor har bevisat att det inte finns något att frukta. Dessa förändringar borde vara stolta över, eftersom de markerar inträdet i vuxen ålder. Det viktigaste är inte att stå åt sidan och delta i att uppfostra och växa upp din dotter.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Icke-hormonella läkemedel för klimakteriet: de bästa medicinerna för kvinnor

  Med tiden förlorar en kvinna sin reproduktionsfunktion. Menopaus inträffar vanligtvis efter 40 år, men för vissa förekommer det tidigare, och för vissa, tvärtom, senare....

  Tabletter och mediciner, läkemedel för behandling av PMS (premenstruellt syndrom)

  Vilka är former och typer av PMS?Det är inte möjligt att beskriva alla symtom på PMS på grund av att det i varje enskild kvinna manifesterar sig på sitt eget sätt....

  Vätska i livmodern hos kvinnor - patologins norm och typ

  Den patologiska processen av den inflammatoriska typen som inträffar i livmoderkaviteten och visualiseras i form av en vätska kallas en serosometer....