PMS-tabletter: symtom och tecken på premenstruellt syndrom, läkemedel som lindrar tillståndet, förebyggande åtgärder

Klimax

En kraftig förändring i humör, tårfullhet, kort humör, depression, svaghet, illamående, buksmärta och bröstsmärtor, atypiska smakpreferenser är klassiska tecken på premenstruellt syndrom. Nästan varje tjej kände dem på sig själv. Att ignorera ett sådant tillstånd är dock inte rationellt. När allt kommer omkring orsakar det en hel del problem, inte bara för det rättvisa könet, utan också för alla människor omkring henne. PMS-tabletter kommer alltid att rädda i detta fall..

Vad du behöver veta om PMS

Varje kvinna bör ta hand om sin hälsa. Speciellt under menstruationscykeln. Därför måste varje manifestation av PMS underlättas så mycket som möjligt. När symtom inte orsakar allvarliga problem kan du begränsa dig till kost, speciella övningar och enkla smärtstillande medel. Men i fallet när symptomen överförs för hårt och ett sådant scenario upprepas varje månad är det brådskande att konsultera en specialist.

Baserat på patientens svar och allmänna välbefinnande föreskriver gynekolog kompetent terapi. Men det är viktigt att veta att varje organism är individuell och behöver ett speciellt urval av terapeutiska åtgärder. Det finns ingen sådan terapi som passar alla kvinnor lika. Det är bäst att spendera lite tid och hitta den behandlingsmetod som kommer att bidra till ett positivt resultat i ditt fall. Därför bör alla råd från mormödrar, mödrar och flickvänner filtreras..

Varför uppstår symtom??

Den kvinnliga kroppen är ett unikt och ganska komplicerat system. Och trots att det är väl genomtänkt, förefaller fortfarande små kränkningar, till exempel det välkända premenstruella syndromet. Ibland ligger orsaken till förändringar relaterade till miljön eller kvinnan själv. Dessutom finns det ett stort antal ytterligare faktorer som negativt påverkar det reproduktiva kvinnliga systemet. Här är några av dem:

 • Dålig ekologi;
 • Allvarlig överbelastning och negativa känslor;
 • Daglig rutin;
 • Dålig kost;
 • Störda sömnmönster.

Dessutom tros det att smärta under menstruationen uppstår på grund av endometrial avstötning, när själva livmoderhalsen ännu inte helt har öppnats. Då samlas röd vätska och slem i det kvinnliga organet, som sträcker livmodern, och det börjar skada.

Klassiska manifestationer

Symtomen på PMS är olika för varje kvinna. Men följande anses vara de vanligaste:

 1. Allmän svaghet är det vanligaste tecknet på premenstruellt syndrom. Det är så starkt att en kvinna inte kan utföra rutinmässigt arbete på morgonen. Dessutom observeras sömnlöshet;
 2. Låg känslomässigt tillstånd. En sorglig episod i en film eller svårigheter i livet kan orsaka en oändlig ström av tårar. Irritabilitet, överdriven ångest, depression, en kraftig humörförändring observeras också;
 3. Dåligt uppmärksamhetsspänn. De flesta flickor med premenstruellt syndrom känner sig distraherade, läcker snabbt information, kommer inte ihåg väl och kan inte fatta ett viktigt beslut;
 4. Nedsatt aptit. Varje kvinna upplevde minst en gång detta symptom. Det kännetecknas av frånvaron eller överdriven önskan att äta all mat i huset. Ofta finns det speciella matpreferenser när du vill ha söt eller salt;
 5. Fysiska patologier - utslag i ansiktshuden, smärtsam utvidgning av bröstkörtlarna, deras överkänslighet, smärta i nedre del av magen, svullnad, viktökning.

De läkande egenskaperna hos tabletter

 • Läkemedel som förbättrar blodcirkulationen, ämnesomsättningen och det centrala nervsystemets funktion. Tack vare dessa piller upprättas biosyntes av hormoner, som spelar en viktig roll i förekomsten av olika tecken på PMS;
 • Vasoaktiva läkemedel. De har smärtstillande och kramplösande effekter, tunnar den röda vätskan, stärker väggarna i blodkärlen, förbättrar ämnesomsättningen, ger näring till användbara celler i nervceller, främjar bättre funktion av intercellulära anslutningar och förbättrar blodcirkulationen;
 • Läkemedel med en neurotransmittereffekt hjälper till att producera ett tillräckligt antal medlar i centrala nervsystemet och prolaktinhormon. Vad eliminerar manifestationerna av premenstruellt syndrom;
 • Hormonala läkemedel används uteslutande efter diagnos och identifiering av allvarliga störningar i en kvinnas hormonella bakgrund.

Drug List

De vanligaste medicinska läkemedlen för PMS inkluderar:

 1. Rudotel och Seduxen tabletter är förskrivna för panikbesvär, neuros, sömnlöshet, ökad irritabilitet, migrän och ångest;
 2. För depression kan jag förskriva antidepressiva Tsipramil och Coaxil;
 3. Ofta föreskrivna starka hormoner Duphaston, Cyclodinone och Utrozhestan;
 4. Gynekologen kan rekommendera preventivmedel Janine, Yarina och Logest;
 5. Med smärtsamma upplevelser och ökad känslighet hos bröstkörtlarna kan Danazole drickas;
 6. Med menopausalt syndrom föreskrivs Parlodel eller Dostinex;
 7. Dessutom kan premenstruellt syndrom orsaka svår svullnad, allergier och högt blodtryck. I detta fall förskrivar specialisten PMS-tabletter med en diuretikum, antihistamin och antihypertensiv effekt..

Förebyggande åtgärder

För att undvika obehagliga tecken på PMS måste du följa några förebyggande åtgärder:

 1. Måttlig fysisk aktivitet. Försök att träna regelbundet. Det förbättrar humöret och lindrar stress;
 2. Rätt sömnmönster. Sömnlöshet är alarmerande, dåligt humör, trötthet och irritabilitet. Därför är det mycket viktigt att sova i 8-9 timmar. Glöm inte att skämma bort dig med varma bad innan du lägger dig och konsumerar en kopp varm mjölk;
 3. Följ en inte strikt men mycket hälsosam kost. Avvisa allt fett och ät så mycket fiber som möjligt. Uteslut helt kaffe, choklad och ostar;
 4. Försök att äta mindre söt, föredra en mängd olika frukter;
 5. Håll koll på insulinnivåerna i den röda vätskan. Ät mat delvis (5-6 gånger om dagen i små portioner). Sådan mat är inte kost eller terapeutisk, men den eliminerar perfekt obehagliga symtom i PMS;
 6. Nära kroppen med vitaminkomplex. Bra hjälpare är magnesium och vitamin B6. Och i kombination med kalcium, kommer medicinen snabbt att eliminera alla manifestationer av premenstruellt syndrom.

Video om effekten av hormoner på en kvinnas tillstånd

I den här videon lär du dig förändringar i kvinnokroppen under menstruationscykeln:

Premenstruellt syndrom - behandling

Allt iLive-innehåll kontrolleras av medicinska experter för att säkerställa bästa möjliga noggrannhet och överensstämmelse med fakta..

Vi har strikta regler för val av informationskällor och vi hänvisar endast till ansedda webbplatser, akademiska forskningsinstitut och om möjligt bevisad medicinsk forskning. Observera att siffrorna inom parentes ([1], [2], etc.) är interaktiva länkar till sådana studier..

Om du tycker att något av våra material är felaktigt, föråldrat eller på annat sätt ifrågasätter väljer du det och trycker på Ctrl + Enter.

Målet med behandlingen av premenstruellt syndrom

Blockering eller hämning av ägglossning, normalisering av cykliska interaktioner mellan könshormoner med centrala neurotransmittorer (främst serotonin) och därmed den maximala minskningen av manifestationerna av sjukdomen, vilket förbättrar livskvaliteten för patienter.

Indikationer för sjukhusvistelse

Allvarlig form av premenstruellt syndrom, med ineffektiv poliklinisk behandling och hotet om att patienten orsakar skada på sig själv eller andra med svår aggression eller depression.

Icke-läkemedelsbehandling av premenstruellt syndrom

Kvinnor som lider av premenstruellt syndrom har interpersonella problem, konfliktsituationer uppstår i familjen, på jobbet, med vänner. Ofta minskar deras självkänsla, självkänsla, ömhet ökar, skilsmässor, fall av arbetsförlust, olyckor när man kör fordon blir allt vanligare. Behandling av patienter med premenstruellt syndrom bör börja med råd om regimet för arbete och vila, kost, särskilt i den andra fasen av cykeln, psykoterapi.

 • Kosten bör innehålla följande aktiviteter.
  • Minska intaget av kolhydrater och socker, begränsa te, salt, flytande, animaliskt fett, mjölk, eliminera kaffe och alkohol.
  • Öka andelen frukt och grönsaker i kosten.
 • Den maximala minskningen av psyko-emotionell stress, en ökning av sömntiden, vila under dagen.
 • Träning (laddning i frisk luft i 30 minuter 3-5 gånger i veckan).
 • Fysioterapi (elektrosov, avslappnande terapi, akupunktur, allmän massage eller massage i krageområdet, balneoterapi).
 • Psykoterapi: ett konfidentiellt samtal med patienten, en förklaring av essensen av cykliska förändringar i kroppen, hjälp med att eliminera orimliga rädsla, rekommendationer för att stärka självkontrollen. Psykoterapi ger patienten möjlighet att ta ansvar för sin egen hälsa och kontrollera sin egen personlighet. I dessa fall deltar patienten mer aktivt i behandlingen av sjukdomen.

Läkemedelsbehandling av premenstruellt syndrom

Farmakoterapi för premenstruellt syndrom utförs med ineffektiviteten av icke-läkemedelsmetoder för behandling.

Patogenetisk behandling av premenstruellt syndrom

 • GnRH-agonister och antigonadotropa läkemedel som används i allvarliga former av sjukdomen.
  • Buserelin i form av en depå i / m 3,75 mg 1 gång på 28 dagar, en kurs på 6 månader eller buserelin i form av en spray i en dos av 150 μg i varje näsborr 3 gånger om dagen från den andra dagen i menstruationscykeln; 6 månaders kurs.
  • Goserelin subkutant i en dos av 3,6 mg eller leuprorelin / m i en dos av 3,75 mg eller tryptorelin / m 3,75 mg en gång var 28 dag i 6 månader.
 • Östrogener föreskrivs för livmoderhypoplasi, infantilism och / eller samtidigt med GnRH-agonister för att minska svårighetsgraden av psyko-vegetativa symtom.
  • Estradiol i form av en gel applicerad på huden i buken eller skinkan i en dos av 0,5–1,0 mg på en 6-månaders kurs eller som ett transdermalt terapeutiskt system i en dos på 0,05–0,1 mg en gång i veckan på en 6-månaders kurs eller oralt i en dos av 2 mg / dag under 6 månader.
  • Orala konjugerade östrogener i en dos av 0,625 mg / dag under 6 månader.
 • Antiöstrogener används vid behandling av cyklisk mastalgia: tamoxifen oralt i en dos av 10 mg / dag under 3–6 månader.
 • Monofasiska COC: er är indicerade för alla former av premenstruellt syndrom. Etinylöstradiol + gestodenum oralt i en dos av 30 μg / 75 μg per dag eller etinylöstradiol / desogestrel inuti i en dos av 30 μg / 150 μg per dag eller etinylöstradiol / dienogest oralt i en dos av 30 μg / 2 mg per dag eller etinylöstradiol / 35 cyproter eller 2 mg per dag eller etinylöstradiol + drospirenon inuti en dos på 30 mcg / 3 mg per dag från den första till den 21: e dagen i menstruationscykeln med en paus på 7 dagar under en kurs på 3-6 månader.
 • Progestogener föreskrivs för svår hypofunktion av corpus luteum, en kombination av premenstruellt syndrom och endometrial hyperplasi.
  • Dydrogesteron i en dos på 20 mg från den 16: e dagen av menstruationscykeln under 10 dagar.
  • Medroxyprogesteron 150 mg IM var tredje månad.
  • Levonorgestrel i form av ett intrauterint system (en T-formad stång med en behållare som innehåller 52 mg levonorgestrel; kroppen av behållaren med hormonet täcks med ett polydimetylsiloxanmembran, som ett resultat av vilket levonorgestrel släpps ut i livmoderhålan vid 20 μg / dag), injiceras i livmoderkaviteten vid 4-6- menstruationsdag.

Symtomatisk behandling av premenstruellt syndrom

Symtomatisk behandling föreskrivs beroende på de kliniska manifestationerna..

 • Psykotropiska läkemedel används för allvarliga emotionella störningar..
  • Anxiolytika (läkemedel mot ångest).
   • Alprazolam oralt 0,25–1 mg 2-3 gånger om dagen.
   • Diazepam oralt i en dos av 5-15 mg / dag.
   • Clonazepam oralt 0,5 mg 2-3 gånger om dagen.
   • Oral tetrametyltetraazobicyklooctandion 0,3-0,6 mg 3 gånger om dagen.
   • Medazepam oralt i en dos av 10 mg 1-3 gånger om dagen.
  • Antipsykotika: tioridazin oralt i en dos av 10-25 mg / dag.
  • Antidepressiva medel (selektiva serotoninåterupptagshämmare eller stimulanser):
   • sertralin inuti i en dos av 50 mg / dag;
   • Tianeptin inuti 12,5 mg 2-3 gånger om dagen;
   • fluoxetin oralt i en dos av 20–40 mg / dag;
   • citalopram oralt vid 10–20 mg / dag.
 • NSAID används för den cephalgiska formen av premenstruellt syndrom.
  • Ibuprofen oralt i en dos av 200-400 mg 1-2 gånger om dagen.
  • Indometacin 25–50 mg 2-3 gånger om dagen.
  • Naproxen inuti en dos av 250 mg 2 gånger om dagen.
 • En selektiv agonist av serotoninreceptorer används i cephalgisk form: zolmitriptan oralt i en dos av 2,5 mg / dag.
 • Diuretiska läkemedel är effektiva för edematös form av sjukdomen: spironolakton inuti i en dos av 25-100 mg / dag under 1 månad.
 • Dopaminomimetika föreskrivs för krisformen av premenstruellt syndrom vid en relativ ökning av koncentrationen av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln jämfört med den första. Dessa läkemedel föreskrivs i den andra fasen av cykeln från den 14: e till den 16: e dagen av menstruationscykeln.
  • Oral bromokriptin i en dos av 1,25-2,5 mg / dag under 3 månader.
  • Cabergoline 0,25-0,5 mg 2 gånger i veckan. ✧ Kinagolid i en dos av 75-150 mcg / dag.
 • Antihistaminer förskrivs för allvarliga allergiska reaktioner.
  • Clemastine 1 mg (1 tablett) 1-2 gånger om dagen.
  • Mebhydrolin 50 mg (1 tablett) 1-2 gånger om dagen.
  • Kloropyramin 25 mg (1 tablett) 1-2 gånger om dagen.
 • Vitaminterapi.
  • Retinol 1 droppe 1 gång per dag.
  • Starka vitaminer i kombination med magnesium. Det visade sig att under påverkan av magnesium symtomen på depression och hydrering minskar, diures stiger.
  • E-vitamin 1 släpp 1 gång per dag.
  • Kalciumpreparat i en dos av 1200 mg / dag.
  • Homeopatisk tinktur av Hypericum perforatum ört - ett preparat från blommorna i Hypericum perforatum, normaliserar kroppens psykomotiska bakgrund; förskriva en tablett 3 gånger om dagen.
 • Ört- och homeopatiska läkemedel.

Bedömning av effektiviteten i behandlingen av premenstruellt syndrom

Utvärdering av terapiens effektivitet utförs enligt menstruationsdagböcker med en daglig bedömning av symtom i poäng.

 • Det finns inga symtom - 0 poäng;
 • Symtom något störande - 1 poäng;
 • Symtomen stör måttligt, men stör inte vardagen - 2 poäng;
 • Allvarliga symtom som orsakar ångest och / eller påverkar det dagliga livet - 3 poäng.

En minskning av symtomens intensitet till följd av behandling till 0–1 poäng indikerar korrekt behandling. Behandlingen av premenstruellt syndrom är långsiktig, men ingen bestämd åsikt om dess varaktighet har utvecklats och oftare beslutas denna fråga individuellt.

Kirurgisk behandling av premenstruellt syndrom

I litteraturen finns det bevis på ovariektomi vid allvarliga former av premenstruellt syndrom, inte möjligt för konservativ terapi. Det antas att i undantagsfall är ovariektomi möjligt hos kvinnor äldre än 35 år som har insett reproduktionsfunktion, följt av utnämningen av östrogenmonoterapi som hormonersättningsterapi.

Det är nödvändigt att förklara för patienten att livsstilsförändringar (kost, motion, massage) kommer att leda till bättre hälsa och livskvalitet. Dessutom bör patienten informeras om att symtomen på sjukdomen återupptas när behandlingen upphör, kan öka med åldern eller efter förlossningen och att de saknas under graviditet och klimakteriet..

Mer gynnsam. Om bristande efterlevnad av rekommendationer och frånvaro av behandling är ett återfall. I extremt svåra fall är prognosen osäker, kirurgisk behandling är möjlig.

Förebyggande av preemenstruellt syndrom

För att förebygga premenstruellt syndrom bör stressiga situationer, plötsliga klimatförändringar på kort sikt, aborter och utbredd användning av COC: er uteslutas..

Preemenstrual syndrom behandling läkemedel

Den viktigaste faktorn som påverkar valet av terapi bör vara intensiteten och manifestationerna av premenstruella symtom. Manifestationerna av PMS som orsakar den största kränkningen av livskvaliteten utjämnas sällan med en förändring i livsstil, och försök att följa endast denna metod för behandling ger ofta bara annat än att försena effektiv terapi. Å andra sidan kräver sällsynta minimala symtom eller manifestationer som uppträder varje månad under en kort tid sällan omfattande medicinering.

Ofta åtföljs PMS av andra gynekologiska symtom, såsom dysmenorré eller menorrhagia. Under sådana omständigheter bör terapi väljas som bidrar till att uppnå flera mål samtidigt. Första linjen läkemedel är NSAID eller orala preventivmedel.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel mot premenstruellt syndrom (PMS). Mefenaminsyra (500 mg 3 gånger om dagen), som användes under veckorna före menstruationen och menstruationen, visade en bättre terapeutisk effekt än placebo i många, även om inte alla, kliniska prövningar. Användning av mefenaminsyra är kontraindicerat hos kvinnor med intolerans mot acetylsalicylsyra och hos patienter med risk för magsår och duodenalsår.

Orala preventivmedel för premenstruellt syndrom (PMS). Trots att hormonella orala preventivmedel är en av de vanligaste läkemedlen hos kvinnor i reproduktiv ålder och har ordinerats för PMS i 40 år, finns det fortfarande ingen klar förståelse för deras effekt på symptomens varaktighet eller svårighetsgrad. Hormonella preventivmedel minskar menstruationssmärta och blödning. Kanske på grund av detta kan de förbättra kvinnornas tolerans mot för- och menstruationsperioderna. Anledningen till att vissa kvinnor slutar ta orala preventivmedel verkar emellertid vara en försämring av premenstruella symtom. Ett antal rapporter har till och med föreslagit att konventionella orala preventivmedel provocerar tidigare början av symtom hos vissa mottagliga kvinnor under cykeln.

Vid den första systematiska studien av effekterna av orala preventivmedel hos kvinnor med PMS var det ingen skillnad i symtomen hos dem som använde och inte använde dessa läkemedel. Inga skillnader hittades i effekterna av läkemedel med varierande grad av progestogenaktivitet. Vid användning av monofasiska och trefasiga p-piller, förblev symtomen desamma.

Ett nytt oralt preparat innehållande ett progestogen med en diuretisk effekt (drospirenon) har testats noggrant hos friska kvinnor och kvinnor med pålitligt etablerade premenstrual dysforisk störning. Progestogendosen i varje tablett motsvarar 25 mg spironolakton. Även om antagandet om vätskeansamlingens roll som en av komponenterna i etiologin för PMS ännu inte har bekräftats, är många kvinnor oroliga för ödem. I kontrollerade kliniska studier av detta nya preventivmedicin bevisades dess positiva effekt på vissa fysiska och psykologiska manifestationer av PMS med en förbättring av livskvaliteten..

Pyridoxin vid premenstruellt syndrom (PMS). Publicerade data om pyridoxins effektivitet (vitamin B6) är ganska kontroversiella. Detta läkemedel i en dos av 100 mg per dag kan dock betraktas som minst en säker placebo och en del av den omfattande behandlingen av kvinnor med uttalat menstruationssyndrom, tillsammans med förändringar i livsstil och näring. Patienter bör varnas för att pyridoxin inte påverkar alla kvinnor, och att öka dosen i ett försök att uppnå fullständig eliminering av symtom kan leda till perifer neuropati. Om stickningar eller domningar i extremiteterna bör pyridoxin avbrytas.

Diuretika för premenstruellt syndrom (PMS). Den fortsatta användningen av diuretika vid behandling av PMS bör kasseras. Endast mycket få kvinnor upplever faktiskt fluktuationer i kroppsvikt under menstruationscykeln, trots att patienter med PMS ofta upplever en känsla av svullnad. I detta fall kan spironolakton vara effektivt och lindra symtomen..

Anxiolytika vid premenstruellt syndrom (PMS). Hos vissa kvinnor är de dominerande symtomen under den premenstruella veckan känslor av ångest, mental stress och sömnlöshet. I detta fall är det möjligt att individuellt rekommendera användning av kortverkande sömntabletter eller ångestdämpare, såsom triazolam (0,25 mg per natt) eller alprazolam (0,25 mg 2 gånger om dagen). Det finns också bevis på en positiv effekt på Buspirones ångest, som ibland kan ersätta SSRI: er om de orsakar sexuell dysfunktion..

Antidepressiva medel för premenstruellt syndrom. Ett antal nyare antidepressiva medel som ökar aktiviteten hos serotonin i centrala nervsystemet lindrar allvarliga symtom på PMS. Eftersom dessa läkemedel också kan minska endogen depression, är det mycket viktigt att göra en noggrann diagnos redan före behandlingen med hjälp av en prospektiv registrering av symtom. Hos kvinnor med överväldigande mentala symptom kan antidepressiva behandling ge utmärkta resultat. SSRI, såsom fluoxetin, sertralin, paroxetin, fluvoxamin och venlafaxin (en serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare) används också framgångsrikt..

En tydlig beskrivning av symtomen hjälper dig att välja det lämpligaste läkemedlet (till exempel rekommenderas fluoxetin för snabb trötthet och depression, sertralin för sömnlöshet, irritabilitet och ångest). Användningen av SSRI: er förknippas med förlust av sexdrift och anorgasmi, vilket orsakar särskilt uttalad stress hos denna grupp av patienter, därför, redan innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt att ha en konversation med patienten.

Tricykliska antidepressiva medel (TCA) ger som regel inte tillräcklig effekt, med undantag av klomipramin - TCA med stark serotonerg aktivitet. Dessutom stöter ofta på intolerans mot biverkningar av TCA..

De flesta kvinnor med PMS föredrar att ta läkemedel endast under menstruationsfasen när de har motsvarande symtom. Nyligen genomförda studier har visat att terapi under lutealfasen har en god effekt hos många kvinnor med PMS. I praktiken betyder detta att en gång initierad behandling med SSRI ska fortsätta under lång tid. Efter att en kvinna har känt det optimala resultatet som uppnåtts genom långvarig terapi är det vettigt för henne att försöka byta till medicinering endast under lutealfasen och ta reda på om samma effekt kvarstår.

Tyvärr visade nyligen genomförda studier, som tog hänsyn till uppföljningen av patienter, en snabb återkomst av svår PMS med betydande sociala problem efter avslutad behandling med SSRI. Detta betyder att om en sådan terapilinje föredrages är deras långvariga användning nödvändig..

Luliberin-agonister vid premenstruellt syndrom. Många kvinnor klagar över behovet av långvarig användning av selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Andra tror att under påverkan av psykotropa läkemedel förlorar de några av sina naturliga känslor, medan andra fortfarande rapporterar intolerans mot biverkningar..

Ett annat tillvägagångssätt för behandling av svår PMS är undertryckandet av ovariecykeln, vilket förmodligen provocerar förändringar i aktiviteten hos centrala neurotransmittorer som ligger till grund för manifestationerna av PMS. Luliberin-agonister tillhandahåller snabbt läkemedelsundertryckande av äggstocksfunktionen, vilket orsakar pseudomenopaus och eliminering av PMS. Denna typ av behandling är olämplig för långvarig användning, eftersom den inte bara ger obehag som orsakas av symtom på klimakteriet, utan också skapar en risk för osteoporos och eventuellt koronar hjärtsjukdom. I kombination med HRT ger luliberinagonister ett utmärkt resultat, vilket lindrar premenstruella symtom utan tillhörande risk och tecken på för tidig menopaus. Den största nackdelen med detta terapeutiska tillvägagångssätt är läkemedlets höga kostnad och behovet av att ta ett stort antal olika läkemedel under lång tid.

Enligt kontrollerade kliniska studier bekräftade varken progesteronterapi eller användning av kvällsprimäros effektivitet vid behandling av PMS.

Premenstruellt syndrom eller PMS hos kvinnor - symtom och behandling

Många kvinnor upplever yrsel, humörsvängningar, huvudvärk, allvarlig sjukdom före menstruation.

Varför händer detta cirka 8-10 dagar före menstruationens början och försvinner?

Vad är PMS eller premenstruellt syndrom??

Avkryptering av PMS i gynekologi är ett premenstruellt syndrom. PMS verkar som obehagliga kliniska tecken ungefär en vecka före menstruationen, varar 2-12 dagar. Kroppen under en viss tidsperiod ger en viss funktionsfel. Funktionerna i många organ börjar återhämta sig med tillkomsten av menstruation, eller senare - efter att de har slutförts.

Det handlar om hormonella förändringar när fysiologiska processer i kroppen börjar bete sig konstigt. Kvinnliga hormoner på ett eller annat sätt påverkar nervsystemet och, ackumuleras i överflöd, förklarar sig själva före menstruationens början.

Det är i denna fas av cykeln som:

 • dålig hälsa under påverkan av östrogen och progesteron;
 • utmattning;
 • överdriven irritabilitet, nervositet.

PMS som ett syndrom före menstruationen börjar visa överdriven känslighet för dessa hormoner. Sådana förändringar i fysiskt tillstånd orsakas av den emotionella bakgrunden, när kvinnor blir nervösa, berörda, upplever stress.

Syndromet manifesterar sig ofta i aggregatet, eftersom den hormonella bakgrunden genomgår förändringar, och mikroelement upplever en obalans.

Det resulterar i:

 • obehag;
 • tearfulness;
 • överdriven överspänning;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • ritningar i nedre del av buken.

Ofta förvirrar kvinnor graviditet och PMS, även om det inte finns något gemensamt. Enligt statistik inträffar syndromet när en viss ålder uppnås, hos unga flickor, hos flickor i tonåren bör det inte vara.

Skyll på allt:

 • intellektuell ökad belastning,
 • kroppsmassa brist,
 • påfrestning,
 • fysisk belastning,
 • brist på sömn,
 • dålig kost.

Sanning och myter om PMS

PMS är ett vanligt fenomen hos kvinnor och är bokstavligen överväxt med alla slags myter. Varför är stämningen så dålig under denna period? Vad är sanningen och var är lögn?

Faktum är att före menstruationen kan hälsan påverkas av:

 • reduktion av endometrium i livmodern;
 • skarp expansion av artärer;
 • genombrott av blod genom endometriet med tillkomsten av den första menstruationsdagen.

Många kvinnor stöder tvärtom detta villkor, eftersom det är till hands. Det finns en anledning att komma ur kontroll, slänga upp de ackumulerade känslorna och ilska på släktingar, nära eller nära de som är i närheten. Sådan är den kvinnliga naturen som ibland, men jag vill gråta, klaga på problem, problem i livet.

PMS-myterna bör innehålla liknande tecken som praktiskt taget inte är kopplade till detta syndrom, och är inte, det är:

 • opassande beteende;
 • irritabilitet;
 • orimliga ambitioner;
 • depression;
 • manifestation av ilska och raseri.

Det är snarare problem av psykologisk karaktär eller personlighetsdrag, social kondition i samhället snarare än argument och tecken på utvecklingen av premenstruellt syndrom.

Det är värt att lyfta fram några myter om PMS:

 1. Detta är en sjukdom som vem som helst i världen kan bli sjuk med. Det är inte sant. I själva verket lider inte mer än 70% av kvinnorna när yrsel, trötthet, magkramper observeras.
 2. PMS är ett symptom på dåligt humör och kan undvikas genom att till exempel tappa choklad och godis. Det är en illusion. Om kolhydrater kan ladda, utrusta med energi och förbättra välbefinnandet inför menstruationen, påverkar de inte PMS. Detta är ett större psykologiskt tillstånd hos en kvinna än ett botemedel mot syndromet. Så du kan bara tillfälligt maskera problemet.
 3. PMS-syndrom stoppas av lugnande antispasmodika, smärtstillande medel och obotligt. Faktum är att syndromet kan förebyggas om du lyssnar på kroppen när symtomen försämras och på vilka dagar de börjar minska. Kanske verkar de ljusare i mitten av cykeln, från vilken behandlingen kommer att vara helt annorlunda.

För vissa kvinnor är premenstruellt syndrom ett vanligt sätt att leva, för andra - verkliga, plåga och lidande när irritabilitet, hysteri, nervositet kommer.

Kanske är orsaken utvecklingen av en allvarlig intern sjukdom och det känner sig självt. Den hormonella bakgrunden reagerar med sådana manifestationer. Det händer ofta att orsakerna till PMS är mer psykologiska än fysiologiska.

Klassificering

PMS-kursen är annorlunda:

 1. Neuropsykisk mot bakgrund av störningar i centrala nervsystemet med uppträdande av tårfullhet, depression, omotiverad aggression, irritabilitet.
 2. Vegetovaskulär, med uppträdande hos kvinnor av hopp i tryck, illamående, huvudvärk, hjärtklappning, yrsel.
 3. Endokrin vid metabola störningar, åtföljt av flatulens, ökad svettning och temperatur till 39 gram, svår törst, andnöd, diarré, minskad intelligens och minne.
 4. Cephalgisk vid upptäckt av hypertoni, sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 5. Kris, som en svårare form, ofta som uppstår mot bakgrund av svår överarbetning, stress och oro. Det manifesterar sig i form av hopp i blodtryck, svårighetsgrad och känsla av komprimering i bröstbenet, hjärtklappning, panikattacker, migrän.

Tecken på PMS hos kvinnor har en annan riktning. För vissa är detta en vanlig förekomst och inte ens en anledning att uppmärksamma. Mer mottagliga kvinnor börjar skapa en verklig panik och bli deprimerade före menstruationen och förväntar sig obehagliga manifestationer.

Baserat på kroppens individuella egenskaper, skiljer läkare tre alternativ för utvecklingen av syndromet:

 • uppkomsten av symtom i den andra fasen av cykeln och hela passagen med tillkomsten av menstruation;
 • försvinnandet av tecken efter en fullständig upphörande av menstruationen, men med åldern, ökade manifestationer;
 • utvecklingen av obehagliga manifestationer med tillkomsten av menstruation och fullständigt försvinnande 2-3 dagar efter dess upphörande.

Riskfaktorer för PMS

Forskare kan inte förklara varför kvinnor utvecklar PMS-syndrom.

Enligt teorin kan en psykosomatik av en person eller hormonsvikt bli en faktor. I den andra fasen av menstruationscykeln blir könshormonskoefficienten extremt instabil.

Östrogener utformade för att förbättra kreativ intelligens och mental tillstånd börjar uppleva en stor obalans.

Progesteron samlades i överflöd, vilket orsakade många kvinnor äkta förtvivlan och till och med förargelse.

Androgenens nivå, ansvarig för energi och prestanda, ökar kraftigt. Misslyckande med många funktioner observeras och kroppen börjar bete sig olämpligt. Hormoner som är ansvariga för känslor och beteende påverkar hjärnan negativt..

Kan provocera ett syndrom:

 • ärftlig faktor;
 • misslyckande i det endokrina systemet;
 • psyko-vegetativ avvikelse.

Liknande fluktuationer i könshormoner återspeglas i de limbiska regionerna i hjärnan. Endorfiner och östrogener påverkar cykliska förändringar negativt..

Om nivån av endorfiner stiger, och progesteron - minskar, hos kvinnor observeras:

 • svullnad;
 • oförklarlig aggression;
 • matsmältningsbesvär, hjärt-kärlsystem;
 • psykiska störningar före PMS med brist på serotonin, som ett glädjehormon, vilket leder till psykiska störningar, manifestationer av depression, sorg, tårfullhet;
 • brist på vitamin B6 i kroppen, och detta är humörsvängningar, överkänslighet, ökad trötthet. Om magnesium inte räcker upplever kvinnor yrsel, huvudvärk, tecken på takykardi.

Menstruationscykeln har två faser.

Först bildas follikeln, sedan:

 • ägget utvecklas och växer;
 • mognar under påverkan av östrogen, som det kvinnliga huvudhormonet;
 • ägget lämnar follikeln med bildandet av corpus luteum;
 • progesteron produceras, vilket främjar graviditet, en ökning i buken, svullnad i bröstkörtlarna.

Vid icke-befruktning börjar ägget att dö och förfalla. För närvarande är det bara en minskning av progesteronnivåer, hormonstörningar, östrogentillväxt.

Hopp kommer att märkas mer med inre kroniska sjukdomar i den kvinnliga kroppen.

Provokerande faktorer kan påverka tecken på PMS:

 • abort;
 • traumatisk hjärnskada;
 • undernäring;
 • Trötthet;
 • överspänning.

Enligt statistik påverkar PMS ofta damer som röker eller har låg kroppsvikt med ett index på högst 30. I synnerhet kan fetma få syndromet att manifestera. Genetisk faktor och arv är inte utesluten.

Spela ett grymt skämt och provocera ett syndrom:

 • komplicerad födelse,
 • kirurgi,
 • gynekologiska sjukdomar,
 • oplanerad abort.

Symtom på PMS

Symtom med PMS är ljusa. Läkarna utser nästan 150 olika tecken och endast 4 av dem anses vara normen. Alla är specifika och viktigast av allt, lära dig att skilja dem från graviditet, eftersom de kan vara mycket lika..

Särskilda förändringar observeras under aktiveringsperioden av corpus luteum, som en tillfällig körtel som börjar utsöndra progesteron. Det är detta hormon som utsätter kroppen för vissa förändringar, får dig att bygga om, förbereda dig för nästa cykel.

Så endometriet börjar växa, tjockna, sedan - exfoliera.

Samtidigt ökar progesteronnivån när kvinnor förekommer:

 • akne på hakan, ansiktet;
 • ritningsvärk i nedre del av buken;
 • förvärring av kvinnlig libido;
 • torr vagina eller ökad urladdning;
 • grovhet, svullnad i mjölkkörtlarna;
 • snedvridning av smak, sug efter salt (söt) mat;
 • ökad törst;
 • diarre;
 • muskel- och ledvärk.

De uttalade symtomen på är ökad törst, beroende på välsmakande mat, en ökning av blodtrycket vid störningar i det vegetativa-vaskulära systemet

Med den neuropsykiska formen hos kvinnor finns det:

 • depression, längtan;
 • minskad uppmärksamhet span;
 • sömnlöshet;
 • yrsel;
 • känsla av depression;
 • aggression;
 • panikattacker.

Med en edematös form mot bakgrund av störd vatten-saltbalans och ansamling av vätska i vävnaderna är tecknen enligt följande:

 • ökad törstkänsla;
 • klåda på huden;
 • smärta vid urinering;
 • huvudvärk;
 • flatulens på bakgrund av matsmältningsstörningar.

Med en cephalgisk form:

 • migrän;
 • överdriven känslighet för arom;
 • tecken på takykardi;
 • feber;
 • dåsighet;
 • yrsel;
 • apati;
 • stomatit, ulcerös gingivit;
 • munkavle;
 • kroppsstagnation.

I en krisform kan symtomen vara följande:

 • ökad urination;
 • svimningstillstånd;
 • domningar i övre, nedre extremiteterna;
 • temperaturökning;
 • en känsla av rädsla för döden;
 • oförklarlig livlighet;
 • hjärtklappning;
 • ökning i tryck;
 • takykardiaattacker;
 • panikattacker.

Med en atypisk form, tecken:

 • ökning av kroppstemperaturen (37-38 grader),
 • illamående,
 • kräkningar,
 • allergi,
 • Quinckes ödem,
 • dåsighet.

Beror PMS på en kvinnas ålder?

Under många observationer avslöjades det att kvinnor i åldern 25-30 lider mest av patologin. Naturligtvis kan allvarliga interna sjukdomar, dåliga vanor, undernäring, negativa lutningar fungera som provokatörer.

Som regel är PMS benägen att kvinnor med ett svagt nervsystem, utsatta och instabila för stress, tar allt till hjärtat.

Enligt hypotesen kan förekomsten av PMS påverkas av:

 • endokrina systemsjukdomar;
 • brott mot dagens regim;
 • dålig kost
 • overeating;
 • känslomässig stress;
 • fysisk trötthet, viktlyft.

Symtomen kan vara milda eller svåra. Med PMS är ett tydligt tecken cykliskitet. Välbefinnandet förvärras sedan 2 - 10 dagar före menstruationen, och försvinner sedan utan spår med deras ankomst. Uppkomsten av sjukdomen är smidig, går ofta in i en stark och långvarig migrän.

Om det finns smärta innan menstruationen eller med dess ankomst tillsammans med blodutsöndringar i mitten av cykeln, är det troligt att det finns en utveckling av gynekologiska sjukdomar: dysmenoré, endometritis.

Det finns inget exakt svar på frågan om en kvinnas ålder påverkar uppkomsten av premenstruellt syndrom. I vissa manifesterar det sig ständigt, i andra - periodiskt eller helt frånvarande.

PMS och hormoner

Det finns en uppfattning om att den hormonella bakgrunden påverkar PMS, särskilt funktionsfel, en kraftig ökning av koncentrationen av vissa hormoner och en minskning av andra. Men läkarna försäkrar att om ägglossningscykeln är reglerad, bör det inte vara hormonella störningar.

Enligt teorin kan utvecklingen av PMS påverkas av förgiftning, brist på vitaminer och fettsyror i kroppen, allergier, psykosomatika, dysfunktion i aldosteronsystemet.

Med syndromet ökar antalet östrogen betydligt och antalet gestagen minskar. Om det finns huvudvärk, svullnad och flatulens, är det troligt att det finns en fördröjning av natrium och vätska i kroppen. Östrogener bidrar också till detta genom att aktivera aldosteronsystemet..

Om nivån av glukos och kalium i blodet sänks, visas tecken:

 • sorg;
 • takykardi;
 • svaghet;
 • obehag;
 • huvudvärk;
 • minskad gestagenaktivitet.

PMS verkar försena uppkomsten av menstruation. Reaktionen återspeglas i form av feber, ömhet i bröstet. Med en tydligt ökad nivå av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln inträffar fysiska, somatiska och mentala förändringar.

Hur man skiljer PMS från graviditet?

Ofta förvirrar kvinnor syndromet med graviditetens början, även om förhållandena är olika och de är lätta att skilja mellan varandra. Det räcker för att förstå några av nyanserna och specificiteten av sjukdomen..

Med syndromet är smaken förvrängd, aptiten uppträder och illamående på morgonen. Symtomen liknar graviditet. Då vill du plötsligt choklad eller något annat gott. Även om det inte finns någon försening i menstruationen, men det gör ont i ryggen. Detta kan inte innebära att kvinnan är gravid..

Skarpa humörsvängningar och dålig hälsa.

Emellertid uttalade tecken på PMS:

Om det gör ont i nedre del av buken, är smärtan under graviditeten kortvarig och diskret. Skillnaden i syndromet är att det manifesterar sig starkare och längre i tid, kan pågå under menstruationen.

Det är viktigt för kvinnor att lyssna på kroppen, naturligtvis indikerar en försening på 2-3 dagar ännu inte graviditet. Men bara blodets utseende några dagar innan menstruationens början på grund av äggets utströmning till livmoderkroppen, när några rosa droppar dyker upp på underkläderna, bör varna.

Om vi ​​tar hänsyn till bastemperaturen, ökar den med ägglossningen. Det börjar sjunka före menstruationen till 36,7 grader, vilket indikerar ankomsten av menstruation. I avsaknad av en sänkning av temperaturen till denna punkt kan graviditet eller inflammation i livmoderhalsen misstänkas.

Det händer att tät urladdning avgår och gradvis förändras till vattnigt på grund av en försening i produktionen av progesteron. I detta fall rekommenderas kvinnor att köpa ett ytterligare graviditetstest och testas..

Symtom på PMS och graviditet kanske inte skiljer sig mycket:

 • Trötthet,
 • bröstsvullnad,
 • irritabilitet,
 • illamående
 • hästkapplöpning,
 • smärta i nedre rygg,
 • emotionell obalans.

Det är inte lätt för kvinnor att hitta skillnader. Även om du kan gå det enkla sättet. Om du känner dig illa, vänta på början av menstruationen, och vid förseningar, kolla på graviditet och köpa ett test som är ganska känsligt för hCG-hormonet när det utsöndras i urinen, när det visar ett resultat på 100% på 10-11 dagar efter befruktningen.

Med manifestationen av PMS är det naturligtvis bättre att besöka en gynekolog. Läkaren kommer att undersöka livmoderhålet och förskriva en ultraljud om du misstänker en graviditet.

Hur man diagnostiserar PMS?

Diagnostiska metoder beror direkt på klagomål som har symtom, manifestationen av PMS. Om du misstänker en kefalgisk, psyko-vegetativ form, kan du omdirigeras till en neurolog för en konsultation.

Kvinnor uppmuntras att föra dagbok och notera när de börjar och deras perioder slutar. Registrera särskilt basaltemperatur, störande symtom.

Så, helst för 3 cykler i rad. Det viktigaste är att identifiera själv 4 eller fler existerande störande tecken, till exempel bröstsmärta, svaghet, smakförändring, depression, nervositet, aggression.

Att upprätta rätt form av PMS betyder att genomföra en studie av hormoner. Screenas för progesteron, östradiol, prolaktin.

Baserat på rådande klagomål kommer läkaren att föreskriva lämplig diagnos:

 • MR, CT-skanning med konstant yrsel, tinnitus, nedsatt syn;
 • EKG för neuropsykiatriska störningar, epileptiska anfall;
 • urinalys för att kontrollera njurarna med svullnad i benen och nattlig enurese;
 • Ultraljud av bröstkörtlarna under engorgement;
 • mammografi för att utesluta utvecklingen av en möjlig organisk patologi.

Behandling

Att behandla syndromet innebär att reglera hypotalamusfunktioner, eliminera befintliga inre sjukdomar, särskilt uttorkning. När PMS är viktigt att ta hänsyn till svårighetsgraden av syndromet.

De viktigaste behandlingsmetoderna inkluderar:

 • akupunktur,
 • zonterapi,
 • mediciner,
 • örtmedicin,
 • hormonterapi med östrogen och progesteron.

Icke-läkemedelsmetoder

För att underlätta välbefinnande, minska manifestationerna av PMS rekommenderas kvinnor:

 • justera kraften;
 • utesluta choklad, kaffe, alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel 7 dagar före menstruationens början;
 • tillsätt kalciummat till kosten;
 • normalisera sömn, sova minst 8 timmar;
 • promenera på kvällarna i den friska luften;
 • dricka varm mjölk innan du lägger dig;
 • ta ett bad med honung;
 • dos fysisk aktivitet, inte glömma att en passiv livsstil direkt leder till komplikationer och obehagliga manifestationer av PMS;
 • ta vitaminer (magnesium B6, Magnerot) 10 dagar före den förväntade månaden;
 • tillgodose aromterapi i frånvaro av en allergi mot eteriska oljor (enbär, bergamot);
 • Tillsätt olja i varma bad, genomför sessioner upp till 10 dagar före menstruation, aroma av dessa örter kan förbättra humöret och stabilisera psyken.

Det är sömn som stärker immunförsvaret och centrala nervsystemet, som har en gynnsam effekt på hela organismen.

Hormonterapi

Behandling för PMS innefattar användning av orala preventivmedel som hormonersättningsterapi.

I synnerhet kan läkemedel minimera obehagliga symptom i den andra fasen av menstruationscykeln:

För kvinnor i reproduktiv ålder och i frånvaro av kontraindikationer kan orala preventivmedel användas:

 • Danazole med uppträdande av smärta i bröstkörtlarna;
 • Zoladex som en antagonist som kan inaktivera äggstocksfunktionen och leda till att symptomen försvinner.
 • Dostinex vid ökad utsöndring av prolaktin i den andra fasen av menstruationscykeln, ihållande depression.

Naturligtvis, när du väljer hormonella läkemedel, måste du konsultera med läkare, i synnerhet, en psykiater med en instabil psyke och uttalade avvikelser i beteende före början av syndromet..

Kanske utnämningen av dräneringsläkemedel för att blockera syntes av prostaglandin.

PMS-symptommedicinering

Det är osannolikt att syndromet kan botas fullständigt. Obehag, på ett eller annat sätt, kommer att observeras hos kvinnor vid varje menstruation, speciellt med ålder eller i närvaro av inre kroniska sjukdomar. Behandlingen bör börja med den patologi som finns i kroppen..

Med PMS lider nervsystemet tydligt, så du måste minimera obehagliga symtom genom att agera i kombination.

Följande lista med läkemedel hjälper till att normalisera välbefinnande, eliminera irritabilitet, nervositet, spastisk huvudvärk och kolik i magen.

 • antidepressiva medel;
 • icke-steroida läkemedel hjälper till att lindra smärta (Nimesulide, Ibuprofen);
 • diuretika för svullnad för att avlägsna överskott av vätska;
 • homeopatiska medel för att minska intensiteten i manifestationen av PMS, återställa hormonbalansen, eliminera psykologiska störningar;
 • gestagener (Oxyprogesteron, Duphaston) den 6-7: e dagen av cykeln;
 • lugnande medel;
 • antidepressiva hjälpmedel att bli av med överdriven ångest, panikattacker, depression, sömnlöshet (Parlodel);
 • prostaglandiner (Nasrasen, Indometacin) i den andra fasen av cykeln;
 • histaminer från och med den andra menstruationsdagen (Grandaxinum, Nootropilum, Aminalon) för att förbättra blodcirkulationen i det centrala nervsystemet;
 • homeopatiska medel (Remens);
 • antipyretiska tabletter vid hög temperatur (Paracetamol, Ibuprofen);
 • selektiva hämmare, krampläkemedel mot buksmärta;
 • växtbaserade lugnande medel som innehåller isoflavoner;
 • växtöstrogener (Magnelis B6) som ett lugnande medel som hjälper till att lindra irritabilitet, tårfullhet, återställa sömn, hjälpa till att försvinna muskelsmärta.

Med bröstsvullnad och ömhet i bröstet rekommenderar läkare att kvinnor tar Progestogel, men inte försummar doseringarna och administreringsvaraktigheten. Det kan vara kontraindikationer, biverkningar, så det är bättre att be gynekologen om rekommendationer först på kliniken.

Folkrättsmedel

Det är mycket möjligt att minska manifestationerna av PMS genom folkläkemedel, även om det är extremt nödvändigt att be gynekologen om råd och godkännande före användning.

Recepten är säkra, effektiva och kan lindra de negativa manifestationerna av syndromet:

 • kalendula (tinktur) genom att ta 10 droppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • maskros (rot), förbered en avkok, 1 tsk. häll kokande vatten (200 ml), insister 15 minuter, ta med bröstsmärtor 0,5 koppar 3 gånger om dagen före måltider;
 • röd yarrow + jasmin, förbered en avkok, plantera blommor (30 g) blanda med röd yarrow (40 g), häll kokande vatten (1 kopp), insistera, dricka 1/4 kopp 3 gånger om dagen. Det rekommenderas att börja ta sju dagar före menstruationens början;
 • förbered samlingen: nässlor, manschetter, kamomillapotek (ta 2 delar), 1 msk. insamling, häll kokande vatten, insistera, dricka 150 ml 3 gånger om dagen, utför behandling om även små tecken på PMS uppträder.
 • ett lugnande medel anses vara en dryck från maskros (gräs kan köpas på apotek). 1 msk. l Häll kokande vatten (2 koppar), stå i 1 dag, sil, ta 1/4 kopp strax före måltid 3-4 gånger om dagen. Du kan förbereda samlingen: mynta + citronmelisse + valerian + kamomill + jasmin. 2 msk häll kokande vatten, insistera, ta 3 gånger om dagen, 0,5 koppar för att uppnå önskad effekt.

Syndromet kommer att vara mycket lättare om du tränar på morgonen, förhindrar depressiva symtom, normaliserar sömn, lindrar humörsvängningar genom att ta vitamin B, C och fortsätta arbeta på dagen.

Det är viktigt att direktbehandla för att öka nivån av endorfin, som ett hormon av glädje, le mer och på alla sätt köra bort latskap, depression, deprimerad humör. Kvinnor rekommenderas att ta sin favorithobby (sömnad, handarbete, stickning) under fritiden. Arbetskraft förbättrar, lugnar, stärker nerver och psyken.

PMS-syndrom är inte en sjukdom, men det kan starkt påverka välbefinnandet och därpå negativt påverka kroppen som helhet. Bortse inte från uppkomsten av mental instabilitet, det här är ett tillfälle att kontakta specialister och genomföra en undersökning.

Förebyggande av PMS

Om kvinnor störs av syndromet och obehagliga tecken, blev obsessiva från månad till månad strax före menstruationens början, rekommenderar läkare:

 • bibehålla den vanliga rytmen i livet;
 • göra sport, träna;
 • hitta ett jobb åt dig;
 • stödja nervös, var inte nervös;
 • lära sig att korrekt och i tid dechiffrera tecknen på PMS av psykologisk, fysisk karaktär;
 • eliminera dåliga vanor.

Många kvinnor är intresserade av hur många dagar PMS varar. Vanligtvis är perioden 3-4 dagar, men mycket beror på de kritiska dagarna för varaktigheten. Symtom kan plötsligt börja och också försvinna spårfritt..

Om du inte passerar länge och tål outhärdlig, är det bättre att kontakta specialister. Kanske är detta bara en förklädnad för utvecklingen av en allvarlig sjukdom i kroppen och är inte alls ett tillfälligt syndrom.

PMS är ett tillstånd med manifestation av obehagliga tecken och många kvinnor går inte förbi. Tecknen är oftast plötsliga, även om de inte utgör ett särskilt hot mot kvinnors liv och hälsa, men de starkaste kan orsaka obehag.

Det är viktigt att lära sig att hantera sådana manifestationer, inte ge dem en anledning att härska och ta över kroppen.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Ägglossningssmärta - en naturlig process eller ett tecken på infektion?

Få kvinnor upplever smärta under ägglossningen. Men cirka 5% av det rättvisa könet står inför detta problem. Vanligtvis känner de ett litet obehag i mitten av cykeln, men i vissa fall kan obehaget vara mycket uttalat....

Orsaker till menstruationskrascher och cykelkorrigeringsmetoder

Det finns praktiskt taget ingen kvinna som aldrig skulle möta några menstruations oregelbundenheter. Även helt friska kvinnor kan under vissa omständigheter regelbundet uppleva funktionsfel....

Brott mot menstruationscykeln hos kvinnor, som ett symptom på gynekologiska problem

Menstruationscykeln, som börjar regelbundet och inte medför mycket obehag, är den viktigaste indikatorn på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa från tonåren till klimakteriet....