Postpartum urladdning

Blödning

Senaste uppdatering: 14/14/2019

Innehållet i artikeln

För att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta. Trots allt, utskrivning efter förlossning indikerar att födelsekanalen är öppen, och den inre ytan av livmodern är fortfarande i läkningsstadiet, så varje infektion som kommer dit kan orsaka allvarliga problem.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen?

Varje ung mamma är intresserad av hur länge utflödet efter förlossningen varar, hur länge det varar, och i vilken situation kan de överdrivna varaktigheterna på spindlarna vara ett tecken på störningar i kroppen? Naturligtvis är varje fall individuellt, men vanligtvis upphör utskrivningen hos kvinnor efter förlossningen den 42: e dagen - så mycket varar postpartum-perioden.

Utsläppsperiod efter förlossning

Tilldelningar efter förlossning: norm och patologi

Vilket ansvarsfrihet anses vara normalt? Luktar de och ska de vara mörka eller ljusa? Följs de av smärta? Ibland visar det sig att en kvinna inte vet svaret på dessa frågor och kan vara mycket rädd för att ansvarsfrihet inträffade efter förlossningen. Låt oss ta reda på vad normal lochia ska vara och efter hur många dagar utskrivningen efter förlossningen vanligtvis upphör?

Normalt sett är Lochia mycket rikligt under de första timmarna efter förlossningen. I detta fall är det oerhört viktigt att kontrollera deras volym av läkaren. För detta rekommenderas inte kvinnor att använda sanitetsunderlag, utan att föredra absorberande blöjor, vilket gör det möjligt för läkaren att mer exakt bedöma utsläppets intensitet och inte missa komplikationer som blödning i livmodern.

För att grovt uppskatta volymen av lochia är det värt att tänka på att livmoderns vikt omedelbart efter födseln är cirka 1 kg, medan efter utsläpp, minskning och läkning av livmoderns inneryta inte överstiger 60 gram.

Det är anmärkningsvärt att lochia under postpartumperioden är 80% sammansatt av blod i dess oförändrade form (blodplättar, leukocyter och röda blodkroppar), därför kan utsläppet ha en karakteristisk sötaktig lukt. De återstående 20% av normal urladdning under de första timmarna efter förlossningen är en speciell hemlighet för livmoderkörtlarna, som ansvarar för snabb återställning och läkning av livmoderns yta.

På efterföljande dagar kommer tecken på normal utmatning av postpartum att gradvis minska intensiteten. De första dagarna bör utflödesvolymen vara högst 400 ml och en fullständig upphörande av lochia observeras 6-8 veckor efter barnets födelse.

De första dagarna i lochia blodproppar kan vara märkbara. Efter 7-10 dagar observeras emellertid sådana koagler i normala sekretioner. Med tiden ändrar fläcken efter förlossningen färg. I början av postpartumperioden är lochiana ljusröda, i mitten av perioden blir brunavladdning efter förlossning normen, och under den sista tiden ersätts de med transparent slemhinnor. Slem indikerar livmoderläkning.

Utsläpp som kan vara ett tecken på patologi

Om du har lite urladdning efter förlossningen eller om de plötsligt slutade kan det vara ett tydligt tecken på patologi - lochiometers. Orsaken till minskning eller fullständig upphörande av Lochia kan vara en livmoderhalscancer i livmoderhalsen, som helt enkelt "inte släpper ut" urladdningen. Detta gäller särskilt de första dagarna efter att barnet föddes. Denna avvikelse från normen kännetecknas av en försening i livmodern i lochia, på grund av vilken organet sträckes. I detta fall känner kvinnan tyngd och smärta i nedre del av buken, livmodern ökar i storlek, feber börjar med feber upp till 38-40 grader. Om du inte konsulterar en läkare i tid är utveckling av uterus-endometrit möjlig. För behandling föreskriver vanligtvis lohiometrar antispasmodiska och reducerande läkemedel, mindre vanligt antibiotika. Ibland är eliminering av ansamlingar av lochia endast möjlig genom att tömma livmoderkaviteten.

Kvinna efter förlossning

En annan anledning att omedelbart träffa en läkare är rikligt med starkt utsläpp efter förlossningen. Detta symptom kan vara ett tecken på onormalheter i processen för livmoderkontraktion samt signalera en kränkning av blodkoagulation. Båda förhållandena utgör ett hot mot en kvinnas liv, därför kräver de brådskande åtgärder..

Ibland inträffar ibland under de första timmarna efter födseln blödningar från suturer som påförts luckor i födelseskanalen. Vanligtvis händer detta om kraven för att säkerställa maximal vila av dessa zoner inte följs - uteslutning av fysisk aktivitet, sexuell vila, kontroll av ansträngning och avföringens art, brist på tryck på lederna. Om den här situationen inträffar är det viktigt att konsultera en läkare omedelbart.

Andra tecken på patologi i arten och mängden utsläpp

Avbrott av ansvarsfrihet tidigare än 6 veckor efter födseln (40-50 dagar). Undantaget är fall av amning med tidig avbrott. I sådana situationer kan den unga modern börja återställa menstruationscykeln, medan hos den ammande kvinnan kommer den första menstruationen vanligtvis mycket senare. Detta beror på att en ammande mor producerar ett speciellt hormon (prolaktin) i kroppen som ansvarar för amning. En viss nivå av prolaktin förhindrar bildandet av ett nytt ägg och kan undertrycka ägglossningsprocessen (men detta ger inte 100% preventivmedel), vilket hindrar menstruationen från att börja tills matningen upphör..

Om ljus blödning observeras 7-10 dagar efter födseln, ska du snarast informera din läkare. En liknande situation kan uppstå om läkningen av livmodern är långsam eller felaktig..

Om utsläppet med blodproppar efter förlossningen har slutat och börjat igen är det också värt att kontakta sjukhuset så snart som möjligt. Detta kan indikera en plötslig uppkomst av livmodersblödning..

Ibland uppträder efter leverans purulent grönaktig eller gul urladdning med en obehaglig lukt. Denna situation indikerar vanligtvis infektion i livmodern. Ofta är denna lukt ett tecken på den redan påbörjade endometrit, vars behandling kräver sjukhusvistelse på sjukhuset och en fasad komplex behandling.

En blandning av vita flingor med en sur lukt, som påminner om strukturen hos en ostmassa, med klåda och rodnad i slidan, samt smärtsam urinering, indikerar en trast. Detta bör också rapporteras till läkaren, eftersom infektion med jäst ger en stor besvär för en kvinna..

Ytterligare tecken som bör varna under postpartum perioden

Förutom en kraftig förändring i urladdningens art och intensitet bör en kvinna vara uppmärksam på andra obehagliga symtom. Den första är smärta i nedre del av buken. Naturligtvis under de tidiga dagarna dras livmodern intensivt, vilket orsakar paroxysmal obehag i nedre del av buken, särskilt intensifierad genom amning. Emellertid bör intensifiering av smärtsamma upplevelser, förekomsten av skarpa spasmer vara orsaken till ett brådskande besök hos gynekologen.

Ett annat säkert symptom på ett fel i kroppen är en ökning av kroppstemperaturen. Här är det bara nödvändigt att utesluta uppkomsten av stagnation av mjölk i bröstet - laktostas, vilket orsakar en kraftig och stark ökning av kroppstemperaturen. Om det inte finns någon smärta och "tyngd" i bröstet, och kroppstemperaturen är över 37 grader, är det värt att planera ett läkarbesök. Kanske manifesteras en infektion som har kommit ut i livmoderhålan på detta sätt. Bland de ytterligare symtomen på infektiösa komplikationer kan man särskilja allmän sjukdom, huvudvärk, yrsel, värk i kroppen och lederna..

Kroppen av en kvinna under postpartum perioden, video

Förlossningsläkare, gynekolog Kovaleva Irina Vladimirovna på postpartum perioden. Källa - Scandinavian Clinics

Månads- och postpartum-urladdning

Som nämnts ovan beror påverkan av menstruationscykeln under postpartumperioden beroende på typen av matning av barnet. Om han ammar helt, är menstruationen vanligtvis frånvarande under hela matningsperioden. När det gäller blandad utfodring sker menstruationens återkomst efter 4-5 månader. Tja, om mamman av någon anledning inte ammar (till exempel i frånvaro av mjölk) sker återhämtningen av cykeln efter ett par månader.

I alla fall, när en kvinna börjar menstruera, noterar unga mödrar ofta uppkomsten av acyklisk urladdning efter förlossning, cykelinstabilitet och förseningar i tidpunkten för den första menstruationen. Om du har ett av dessa symtom, oroa dig inte, men var noga med att informera din läkare om din egen sinnesfrid..

Återhämtning efter födseln

Varje kvinna under postpartum bör veta att amning är ett utmärkt förebyggande av alla typer av komplikationer. När allt kommer omkring, när barnet appliceras på bröstet, sker en omedelbar frisättning av hormonet oxytocin, vilket också orsakar livmodersammandragningar. Efter utfodring kan en kvinna observera en synlig ökning av sekret, vilket är förknippat med en minskning av livmoderns muskler och bör inte orsaka oro.

För att påskynda samverkan i livmodern bör urinblåsan tömmas i tid. Under postpartum är det tillrådligt att göra detta var tredje timme, även om kvinnan inte har en uttalad känsla av blåsans fullhet och förhindrar förstoppning.

Inom 1-2 månader efter födseln kan urladdningen inte tas upp med tamponger, och bara för att de inte tar bort lochierna, utan helt enkelt absorberar dem. Detta kan leda till multiplikation av patogena bakterier och mikroorganismer. I stället för tamponger rekommenderas det att använda kuddar eller blöjor. Välj produkter som inte är smaksatta, eftersom du behöver kontrollera inte bara färgerna och kvantiteten på amparna, utan också deras lukt.

Det är viktigt att följa reglerna för personlig hygien. Det är särskilt värt att övervaka könsorganens hygien en till två veckor efter födseln, när utflödet fortfarande är blodig. För närvarande är det förbjudet att ta ett bad, begränsat endast av en dusch. Vattenströmmen från duschen behöver göras inte särskilt stark och riktas i riktning från fram till bak - och endast från utsidan. För säker rengöring av yttre könsorgan och slemhinnor i vaginal rekommenderas användning av specialprodukter - till exempel tvätta geler för intim hygien Ginocomfort. Dessa medel utvecklades av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX, kännetecknas av en säker sammansättning, som innehåller naturliga aktiva ingredienser, och har också alla nödvändiga certifikat, certifikat och andra nödvändiga dokument.

Sexuell vila varar upp till 42 dagar, och intima förhållanden återupptas endast efter ultraljudsundersökning i bäcken, undersökning av förlossningsgynekolog och adekvat urval av preventivmetod.

Sport efter förlossning
källor:

 1. TIDIGA DIAGNOSTIKER OCH FÖREBYGGNING AV SUBINVOLUTION AV POST-FÖDDET UTERUS. Naumkin N.N., Ivanyan A.N., Smirnova T.I. // Bulletin över ny medicinsk teknik. - 2008. - Nr 2. - S. 46-48.
 2. CYTOLOGI AV UTERINE LOCKER VID ENDOMETRITIS EFTER LEVERANS. Cupert M.A., Cupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - Nr 2. - S. 172-175.

Cystisk fibros: nuvarande framsteg och aktuella problem. Kapranov N.I. och andra // M., - 2005.

Värdet på den cytologiska studien av Lochia vid bedömningen av livmoderns tillstånd under postpartumperioden. Z.K. Fursova. A.P. Nikonov, N.A. Lutfulaeva, E.A. Kuchuchurova // Obstetrics and gynecology. - 1991. - Nr 1. S. 45-49.

Postoperativa purulent-septiska komplikationer i obstetrik (prognos, förebyggande, tidig diagnos och terapi). Kryukovsky S.B. // Dis. Drs. honung. Vetenskaper - M. -2002 - S. 266.

Vilken utskrivning ska vara efter förlossningen?

Tilldelningar efter förlossning kallas lochia. De åtföljer processen för rening och restaurering av livmodern och varar mer än en månad. Utifrån deras utseende, lukt och varaktighet kan man bedöma hälsotillståndet för en ung mamma.

Arten av normalt urladdning

Varaktigheten och utbredningen av lochia beror på kvinnans fysiologi och hälsa, graviditetsförloppet och förlossningen. Normalt bör de pågå en och en halv till två månader eller 42 dagar. Mindre avvikelser i en eller annan riktning är acceptabla. Men om urladdningen slutar tidigare än efter 5 veckor, eller varar längre än 9, finns det hälsoproblem.

Under de första timmarna tappar en kvinna upp till 400 ml vätska, huvudsakligen bestående av blod, så hennes färg är ljusröd, och det finns lukten av järn. Ett liknande fenomen uppstår på grund av vaskulär skada. Riklig blodförlust varar i tre dagar. Under denna period rekommenderas det att använda speciella packningar. En bit varar cirka 2 timmar. Det finns ingen svår smärta, men svaghet och yrsel är möjlig på grund av kraftig blodförlust..

Sedan tar lochia formen av regelbunden menstruation. Partiklar av endometrium och morkaka kommer ut ur slidan. Utsläpp av slem efter födseln anses inte heller vara ett problem. Det här är bara avfallsprodukterna från fostret inuti livmodern. Detta fenomen fortsätter hela veckan..

Under ungefär sju dagar kvarstår brunaktiga slag på dynan. Resten av tiden är lochiaen transparent, eventuellt oklar med en knappt märkbar gul nyans. De har en något smaklös lukt..

Under de sista veckorna av livmoderrengöring är rosa utflöde också möjligt efter förlossning. Genom konsistens liknar de slem med blodiga vener. Svart är inte heller oroande. Denna nyans uppnås på grund av förändringar i hormonhalter och blodkomposition.

Under hela återhämtningsperioden intensifieras lochia under amningen. Det provoserar frisättningen av hormonet oxytocin, vilket förbättrar sammandragningen av livmodersväggar. Ju oftare barnet appliceras på bröstet, desto snabbare blir rengöringen.

Kvinnor som har haft kejsarsnitt bör vara beredda på att deras livmoder kommer att återgå till det normala mycket längre. De blöder i cirka 2 veckor. Det är viktigt för sådana mödrar att noggrant övervaka urladdningens natur, eftersom ett stort antal sömmar ökar risken för infektion.

Möjliga komplikationer

Vanligtvis är unga mödrar glada när lochia stannar tidigare än en månad senare. I själva verket är ett sådant fenomen absolut onormalt och till och med farligt. Under denna tid har livmodern helt enkelt inte tid att återhämta sig. Smuts stannar inne och orsakar inflammation. Detta beror på dålig muskelton eller blockering i rören. Små blodförlust under den första veckan är också bevis på detta..

Om blodet varar längre än 9 veckor, eller behåller överflöd efter 10 dagar, pratar vi om inre blödningar. Kanske syssades inte bristningen i livmodern eller födelsekanalen. Stygn eller infektion fungerar också ibland som en orsak..

Färg Lochia är av liten betydelse. Ljusgul urladdning efter förlossning signalerar utvecklingen av den inflammatoriska processen i endometrium. Gröna blodproppar av pus är också ett tecken på infektion. Vitt slem med korn är ett symptom på trast.

När candidiasis verkar sur lukt. Om lochia luktar av råtta finns det ett infektionsfokus i livmodern. Det inträffar på grund av kroniska sexuellt överförda sjukdomar eller stagnation av sekret, vilket är en gynnsam miljö för funktionen av patogen mikroflora. Ibland kan en barnläkare av misstag lämna en tampong i födelseskanalen. Kvinnor med liknande problem har feber, frossa och smärta i nedre del av buken. Sådana patienter visas curettage.

Ett annat oroande tecken är vattnig urladdning efter förlossningen. Kanske härrör detta från lymf från skadade kärl. Om det tillsammans med detta finns en lukt av ruttna fiskar, vi pratar om gardnerellos.

Om lochia passerade, och efter ett par veckor eller till och med månader tillbaka i form av slem, började ägglossningen troligen. Detta innebär att livmodern har återhämtat sig och är redo för en ny befruktning. Men det är för tidigt att bli gravid igen, så du bör ta hand om preventivmedel. Utseendet av blod under denna period kan signalera början av menstruationscykeln. Men det skulle inte skada att kontakta en gynekolog. Ett liknande fenomen varnar ibland för inflammation eller livmoderfibroider..

Allt ovanstående är en allvarlig oro. Om det finns några varningstecken, kontakta omedelbart läkare..

Hur man undviker komplikationer under postpartum perioden?

För att påskynda återställningsprocessen och inte störa normal rengöring bör du observera några viktiga punkter. Det är nödvändigt att inte fördröja urinering och förhindra förstoppning för att undvika tryck på livmodern. Unga mödrar rekommenderar att sova och koppla av i magen. Detta bidrar till bättre muskelsammandragning..

Efter förlossningen kan du inte använda tamponger. De absorberar smuts, vilket skapar gynnsamma förhållanden för patogen mikroflora. Det finns speciella kuddar för kvinnor som har fött barn. Hygienfria produkter bör föredras. Sådana ämnen kan orsaka allergier. De stör också lukten av sekret, vilket är mycket viktigt.

Intim hygien bör behandlas med särskild uppmärksamhet. Tvätt rekommenderas så ofta som möjligt. Du kan inte ta ett bad. Vattenprocedurer är endast tillåtna i duschen, och det är viktigt att se till att vattenströmmen inte kommer in i slidan.

Nyligen födda kvinnor visas sexuellt repos. Det ska pågå tills suckersen är fullständig. Du kan återgå till sex endast efter en medicinsk uppföljning som har följts upp och valet av ett preventivmedel.

Rensning av livmodern efter förlossningen är en viktig punkt i restaureringen av kroppen. Arten och varaktigheten av urladdningen hjälper till att identifiera patologiska processer i tid. Därför är det så viktigt att notera Lochias färg, lukt och textur tills de är färdig..

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

I kölvattnet. Postpartum urladdning

Utsläpp efter förlossning. Postpartum blödning. Menstruation

Inom några veckor efter födseln, medan livmodslemhinnan (endometrium) återställs, behåller den unga modern sekret från könsorganen. Vilka är dessa sekret och i vilket fall kan de bli ett tecken på problem?

Utskrift av postpartum från könsorganen hos en kvinna kallas lochia. Deras antal minskar med tiden på grund av gradvis läkning av sårytan, som bildas i endometriumet efter separering av morkaken.

Lochia består av blodkroppar (vita blodkroppar, röda blodkroppar, blodplättar), plasma, svettning från sårytan i livmodern, döende epitel foder i livmodern och slem från livmoderhalsen. Med tiden förändras Lochias sammansättning, så deras färg förändras. Lochia beskaffenhet bör motsvara dagarna efter postpartum perioden. Under de första dagarna efter förlossningen (4-5 dagar efter födseln genom den naturliga födelsekanalen och 7-8 dagar efter kejsarsnittet) ligger kvinnan på mammalägehuset i postpartum under övervakning av medicinsk personal. Men efter att kvinnan släppts hem kontrollerar hon själv sitt tillstånd och hennes uppgift är att se en läkare vid behov. Mängden och arten av urladdningen kan säga mycket, och det är viktigt att märka oroande symtom i tid.

Utskrift efter födseln i födelseblocket

De första 2 timmarna efter födseln är kvinnan i moderskapsenheten - i samma låda där förlossningen ägde rum, eller på en gurney i korridoren.

Tja, om utsläppet omedelbart efter förlossningen är blodigt, ganska rikligt, utgör 0,5% av kroppsvikt, men inte mer än 400 ml, leder inte till brott mot det allmänna tillståndet.

För att förhindra blödning efter födseln töms urinblåsan omedelbart efter födseln (urin avlägsnas via en kateter), is placeras på nedre del av buken. Samtidigt injiceras läkemedel som minskar livmoderns muskler (Oxytocin eller Metilegrometril) intravenöst. Genom sammandragning blockerar livmodern de öppna blodkärlen på platsen för fästningen av morkaken, vilket förhindrar blodförlust.

Notera! Under de första två timmarna efter födseln är kvinnan på föräldraavdelningen under övervakning av medicinsk personal, eftersom denna period är farlig på grund av förekomsten av så kallade hypotoniska blödningar i livmodern, vilket orsakas av en kränkning av livmoderns kontraktila funktion och avslappnande muskler. Om du känner att blödningen är för överdriven (fodersblöjan är våt, lakan är våt) ska du genast berätta för någon från läkarpersonalen. Det är viktigt att veta att kvinnan samtidigt inte upplever smärta, men blödning leder snabbt till svaghet, yrsel.

Under de första två timmarna kan blödningar från tårar i födelsekanalens vävnader också inträffa om de inte har suturerats, så det är viktigt att läkaren noggrant undersöker slidan och livmoderhalsen efter födseln. Om en viss lucka inte var helt stängd kan ett hematom (en begränsad ansamling av flytande blod i vävnaderna) i perineum eller vagina uppstå. En kvinna kan uppleva en känsla av fullhet i perineum. I det här fallet är det nödvändigt att öppna hematom och sätta tillbaka luckan. Denna operation utförs under intravenös anestesi..

Om de första 2 timmarna efter födseln (tidig postpartumperiod) gick bra överförs kvinnan till postpartumavdelningen.

Postpartum urladdning

Det är bra om lochia är blodiga i de första 2-3 dagarna, de är ganska rikliga (cirka 300 ml under de första 3 dagarna): fodret eller blöjan är helt fylld inom 1-2 timmar, lochia kan koaguleras, ha en mogen lukt som menstruationsflöde. Sedan minskar antalet sugande, de får en mörkröd färg med en brun nyans. Ökade sekret under rörelse är normalt. På förlossningsavdelningen gör läkaren en daglig promenad där bland annat indikatorer på en kvinnas tillstånd bedömer arten och mängden utsläpp - för detta tittar han på utsläppet på en foderblöja eller -kudde. På ett antal modersjukhus insisterar de på att använda blöjor, eftersom det är lättare för läkaren att bedöma urladdningens art. Vanligtvis klargör läkaren kvinnans antal ansvarsfrihet under dagen. Under de första 2-3 dagarna kan dessutom utsläpp uppträda under palpation av läkarens buk.

För att förebygga blödning av postpartum är det viktigt att följa följande rekommendationer:

 • Töm urinblåsan i tid. Den första dagen måste du gå på toaletten minst var tredje timme, även om du inte känner lust att urinera. En överfylld urinblåsan stör den normala uterinens sammandragningar..
 • Ammas på begäran. Under utfodring minskas livmodern, eftersom irritationen i bröstvårtorna orsakar frisättning av oxytocin - ett hormon som produceras i hypofysen - den endokrina körteln som finns i hjärnan. Oxytocin har en kontraherande effekt på livmodern. Samtidigt kan en kvinna känna krampande smärta i nedre buken (hos flera barn är de starkare). Matningen ökar.
 • Ligg på magen. Detta är inte bara förhindrande av blödning, utan förhindrar också förseningar i utsöndringar i livmoderhålet. Efter graviditet och förlossning försvagas tonen i bukväggen, så att livmodern kan avvika bakåt, vilket stör störningen av utsöndringar, och i läget på buken närmar livmodern den främre bukväggen, vinkeln mellan livmodern och livmoderhalsen elimineras, utflödet av utsöndringar förbättras.
 • 3-4 gånger om dagen för att sätta en isbubbla på nedre del av buken - denna åtgärd hjälper till att förbättra sammandragningen av musklerna i livmodern, livmoderkärlen.

För kvinnor i vilka livmodern växte ut under graviditeten (hos gravida kvinnor med ett stort foster, för flera graviditeter, hos flera kvinnor), såväl som för de som hade förlossning med komplikationer (svag arbetskraft, manuell separering av morkaken, tidig hypotonisk blödning) i postpartum Oxytocin förskrivs intramuskulärt i 2-3 dagar, så att livmodern samverkar väl.

Notera! Om antalet utsöndringar har ökat dramatiskt, bör du definitivt rådfråga en läkare, eftersom det finns en risk för sen blödning efter födseln (senblödningar i blommorna inkluderar de blödningar som inträffade 2 eller fler timmar efter förlossningen). Deras skäl kan vara olika.

Blödning kan vara en följd av förseningen av delar av morkakan om den inte diagnostiserades i tid (under de första 2 timmarna efter födseln). Sådan blödning kan uppstå de första dagarna eller till och med veckorna efter födseln. Andelen morkakor i livmodern kan upptäckas genom vaginal undersökning (om den är belägen nära den inre svalg och livmoderhalskanalen passeras) eller med ultraljud. I detta fall avlägsnas fraktionen av moderkakan från livmodern under intravenös anestesi. Parallellt genomförs infusionsterapi (intravenöst dropp av vätskor), vars volym beror på graden av blodförlust, och antibakteriell terapi för att förebygga infektiösa komplikationer.

I 0,2-0,3% av fallen orsakas blödning av störningar i blodkoagulationssystemet. Orsakerna till dessa störningar kan vara olika blodsjukdomar. Sådan blödning är den svåraste att korrigera, därför är förebyggande behandling, som startades redan före förlossningen, mycket viktig. Vanligtvis är en kvinna medveten om att hon har dessa störningar före graviditeten.

Oftast förekommer hypotonisk blödning förknippad med otillräcklig sammandragning av livmoderns muskler. I detta fall är blödningen ganska riklig, smärtfri. För att eliminera hypotonisk blödning införs reducerande läkemedel, blodförlust kompletteras med intravenösa vätskor, och vid svår blödning, blodprodukter (plasma, röda blodkroppar). Vid behov operation.

När du stoppar urladdningen bör du också rådfråga en läkare. En komplikation av postpartum-perioden, kännetecknad av en ansamling av lochia i livmoderhålet, kallas en lochiometer. Denna komplikation uppstår på grund av sträckning av livmodern och dess bakre böj. Om inte lochiometern elimineras i tid kan endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) uppstå eftersom postpartumutsöndringar är ett näringsmedium för patogener. Behandlingen består av ordinerande uterin-kontraherande medel (oxytocin). I detta fall är det nödvändigt att eliminera livmoderhalscasm, för vilken No-shpu administreras 20 minuter innan Oxytocin.

Postpartum urladdning hemma

Det är bra om postpartum-urladdning varar i 6-8 veckor (det är hur mycket tid som krävs för den omvända utvecklingen av livmodern efter graviditet och förlossning). Deras totala antal under denna tid är 500-1500 ml.

Under den första veckan efter födseln är utsläppet jämförbart med normal menstruation, bara de är mer omfattande och kan innehålla koagler. Varje dag minskar urladdningen. Gradvis blir de gulaktiga på grund av den stora mängden slem, kan blandas med blod. Ungefär den fjärde veckan observeras knappa, "fläckande" utsläpp, och i slutet av 6-8: e veckan är de redan samma som före graviditeten.

Hos kvinnor som ammar stoppar postpartum-urladdningen snabbare eftersom hela processen för omvänd utveckling av livmodern går snabbare. Till en början kan det vara trånga smärta i nedre del av buken när du matar, men inom några dagar försvinner de.

Hos kvinnor som har haft kejsarsnitt sker allt långsammare, eftersom det på grund av närvaron av en sutur i livmodern minskar.

Reglerna för hygien under postpartum perioden. Att följa enkla hygienregler hjälper till att undvika smittsamma komplikationer. Från de allra första dagarna av postpartumperioden finns en varierad mikrobiell flora i lochia, som, när multiplicerat, kan orsaka en inflammatorisk process. Därför är det viktigt att lochia inte dröjer sig i livmoderhålet och i slidan..

Under hela perioden, medan tilldelningen fortsätter, måste du använda kuddar eller underkläderblöjor. Packningar måste bytas minst var tredje timme. Det är bättre att använda packningar med en mjuk yta än med en maskyta, eftersom urladdningens natur är bättre synlig på dem. Packningar med dofter rekommenderas inte - när du använder dem ökar risken för allergiska reaktioner. När du ljuger är det bättre att använda blöjor under sätet för att inte hindra tilldelningen av lochia. Du kan sätta en blöja så att urladdningen kommer ut fritt, men inte fläckar tvätten. Tamponger kan inte användas, eftersom de förhindrar avlägsnande av sekret från vagina, istället absorberar dem, vilket kan orsaka tillväxt av mikroorganismer och provocera utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Flera gånger om dagen måste du tvätta dig själv (efter varje besök på toaletten). Varje dag måste du duscha. Könsorganen måste tvättas utanför, men inte inuti, i riktning från fram till bak. Av samma skäl rekommenderas det inte att bada..

Vid kraftig fysisk ansträngning kan urladdningsvolymen öka, så lyft inte något tungt.

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är individuell. Efter förlossningen produceras hormonet prolaktin i en kvinnas kropp, vilket stimulerar produktionen av mjölk i den kvinnliga kroppen. Det hämmar bildandet av hormoner i äggstockarna och förhindrar därför ägglossning.

Om barnet ammas, kommer hans mammas regelbundna menstruationscykel att återhämta sig 5-6 månader efter födseln och kan komma att återhämta sig även efter att amningen upphör. Innan detta kan det hända att menstruationen inte inträffar alls, eller de kan komma från tid till annan. Med konstgjord utfodring (barnet får endast mjölkblandningen) återställs menstruationen som regel den 2-3: e månaden efter förlossningen.

Uppmärksam inställning till arten av postpartum urladdning och till andra indikatorer för den framgångsrika förloppet under postpartum perioden hjälper en kvinna att undvika många komplikationer. Det är viktigt att följa alla hygienregler och läkares rekommendationer..

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Utsläpp efter förlossning: norm och patologi - hur man bestämmer?

Födelse är stress för den kvinnliga kroppen, varefter den behöver tid att återhämta sig. Postpartum-urladdning är en naturlig process under postpartum-perioden. En ung mamma bör veta vilken lochia som är acceptabel och vilken utskrivning efter förlossning som kan vara ett larm. Detta kommer att diskuteras i artikeln..

Varför visas ansvarsfriheten och hur mycket går de efter förlossningen

Efter förlossningen, när moderkakan har separerat, är livmodern ett öppet, blödande sår. Under sin återhämtning visas lochia (blodutflöde). Så från livmodern och födelsekanalen går döda partiklar i endometrium, morkaka, vätska och blod. Livmodern börjar dra sig samman och återgår envist till sin ursprungliga form. Amning bidrar också till sammandragningen av livmodermusklerna, medan mamman under amningen har obehagliga, pulserande känslor i livmodern.

Tidpunkten för restaurering av livmodern beror på hur födelsen ägde rum och av de enskilda organismens individuella egenskaper. I genomsnitt varar Lochia cirka en månad, men det kan vara 1,5 - 2 månader, men detta är sällsynt. Varaktigheten beror också på amning. Om en kvinna ofta sätter barnet till sitt bröst, samlas livmodern bra och studsar snabbt tillbaka..

Efter ett kejsarsnitt varar postpartum-urladdningen längre. Detta beror på det faktum att livmoderna dras långsamt efter "operationen". Långa lochia observeras i primiparas, såväl som hos kvinnor efter komplexa födslar, när tvillingar föds, hos försvagade kvinnor i arbetet, eller om mamman är över 30 år.

I genomsnitt stoppar utskrivningen inte i cirka 8 veckor. Efter 60 dagar bör de sluta helt. Därför, efter två månader, måste kvinnor i arbetskraft dyka upp för en obligatorisk undersökning i en förlossnings klinik.

När det inte finns någon anledning att oroa sig

Du kan prata om den normala återhämtningsprocessen, om:

 1. Lochia rikligt med blodproppar, med en ljusröd färg, under de första timmarna efter födseln. Om barnet appliceras på bröstet vid denna tidpunkt börjar livmodern att sammandras snabbt och urladdningen blir mer intensiv.
 2. Inom 2-3 dagar efter leverans bör utflödesvolymen vara cirka 250 ml per dag. Normalt, om de under plötsliga rörelser, promenader eller efter att ha undersökt en specialist, kommer att bli mer omfattande. För att gynekologen ska kunna göra en objektiv bedömning av sekreten, rekommenderas det att i de första dagarna istället för kuddar, använda speciella, absorberande blöjor.
 3. Tilldelningar kan vara rikliga, bruna i färg, som liknar menstruationen. De varar ungefär en vecka.
 4. Om utsläppet är brunt, eller rött, genomskinligt, slemhårigt och annorlunda i intensitet, kommer de att sluta efter 1-2 månader.

Lochia ändrar gradvis sin karaktär. Ett par dagar efter födseln, när blodet i kroppen ännu inte har koagulerat, kommer de att ha en ljus skarlagen blodutflöde.

En vecka senare kommer blodproppar att visas i dem, lochia kan bli brun i färg. I nästa steg, ungefär 7 dagar efter födseln, blir utflödet homogent och flytande, slem kan förekomma i dem.

Om en och en halv månad kommer lochia att vara i form av blekrosa slag, eftersom de i slutet av menstruationen också kan vara transparenta eller gulaktiga.

Lochia kan vara mörkfärgad, vilket är förknippat med hormonsvikt - den här typen utgör inte en fara för en kvinna.

För urladdningen i det första steget är en sötaktig lukt karakteristisk, lukten av färskt blod och fuktighet, smaklös och lugn av glädje kommer gradvis att dyka upp. Gradvis bör mängden urladdning minska.

larm

Avvikelser från normen är urladdning med pus. Detta antyder att den inflammatoriska processen har börjat i kroppen. Orsaken kan vara en infektion. Samtidigt stiger en kvinnas kroppstemperatur och smärta uppträder i nedre buken. Lochia blir samtidigt som snot.

Slem och blodproppar i urladdningen bör visas 7 dagar efter födseln. Om detta hände tidigare - bör du kontakta en specialist. Genomskinlig lochia - också en alarmerande signal - kanske har gardnerelez börjat, eller vätska och blod kommer ut från lymfen och blodkärlen.

Ljusgul lochia med en grön blandning och en skarp lukt är ett tecken på inflammation i livmoderslimhinnan. Om urladdningen tar denna form efter 14 dagar, indikerar detta utvecklingen av latent endometrit. Den största faran är dold av lochia, med en blandning av grönt.

Vita utsläpp med en sur lukt, som liknar keso i konsistens, bör varna kvinnan i arbetet. Om en kvinna samtidigt känner en klåda och observerar rodnad i inguinalområdet - detta indikerar förekomsten av infektion eller utseendet av trast.

Tecken på en inflammatorisk process:

 • obehag och smärta i nedre del av buken;
 • allmän svaghet, yrsel;
 • hög kroppstemperatur, om det inte är förknippat med amning;
 • förändring i färg, lukt och antal lochia.

Långvarig blodförlust, mer än två månader, är farligt för den kvinnliga kroppen. En kraftig ökning av antalet utsläpp, liksom en för snabb upphör av dem, är avvikelser från normen. I det senare fallet är det möjligt att blodet inte går utanför, men förblir i livmodern, uterus kramper utesluts inte. Överdriven urladdning indikerar att livmodern drar sig något, det kan vara problem förknippade med otillräcklig blodkoagulation.

Övervaka noggrant ditt tillstånd och urladdningens art, kontakta läkare vid behov för att undvika oönskade konsekvenser.

Slutsats

Postpartum-perioden är en svår tid för den kvinnliga kroppen. Han försöker på alla sätt att återvända till prenatalstillståndet. För närvarande är kvinnan fortfarande svag, hon måste övervaka sin hälsa och sitt välbefinnande.

Eventuella förändringar i Lochia indikerar att infektionen kan börja eller att någon form av sjukdom inträffar. Dra inte åt; tvek inte att kontakta en specialist om det behövs.

Lämna feedback på artikeln du har läst, dela kommentarer. Berätta för dina vänner om vår webbplats, dela länken till den här sidan på sociala nätverk.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Behandling av premenstruellt syndrom, läkemedel från PMS

Premenstrual syndrom (PMS) är ett patologiskt tillstånd som upplevs före menstruation av mer än hälften av befolkningen av kvinnor och flickor. Det kännetecknas av ett komplex av mentala och fysiska manifestationer från suddiga till uttalade....

Normala värden för tumörmarkören CA 125 hos kvinnor, ett transkript av analysresultaten

I modern medicin används många undersökningsmetoder för att diagnostisera en mängd onkologiska patologier.Den huvudsakliga studien är kanske just studien av patientens blod för närvaro av vissa komponenter (markörer) och nivån på deras koncentration....

Månadsvis efter postinor

När perioden kommer efter postinorMenstruationen efter postinor, ett akut preventivmedicin, är ett av de mest indikativa tecknen på att läkemedlet "fungerade" och befruktningen inte inträffade....