Behandling av livmoderfibroider: effektiva metoder och metoder

Harmonier

Antalet diagnostiserade fall av livmoderfibrer är 12–25% av det totala antalet gynekologiska sjukdomar. Besvikande statistik sätter denna patologi i en ledande position bland sjukdomar i kvinnliga reproduktionsorgan. Oftast förekommer livmoderfibrer hos kvinnor efter 40. Men för närvarande blir sjukdomen yngre. Den enda tröst är att medicinen inte står stilla. Så nyligen nya effektiva metoder för att bekämpa sjukdomen.

Uterin fibroids (fibromyoma, leiomyoma) är en godartad tumör i livmoderens muskellager - myometrium. I 95% av fallen finns myomet direkt i livmodern och endast i 5% - i livmoderhalsen. Myoma är en nod som består av bindväv och muskelvävnad. Diametern på en nod kan vara från några millimeter till flera centimeter. Myoma är både singel och multipel. Men oftast, om en nod uppstår, visas andra nästa. Och även efter avlägsnande av fibroider finns det fortfarande en hög risk för nya formationer. Beroende på tillväxtriktningen för noder skiljer läkare tre typer av fibroider. Intramuskulär - en tumör är belägen i livmoderväggens tjocklek och utvecklas mellan muskelvävnader. Submucosal - tillväxten av fibroider inträffar i livmoderhålrummet. Och subperitoneal - noden växer mot bukhålan.

Orsakerna till patologin är:

 • hormonella störningar;
 • felaktig användning av intrauterina preventivmedel;
 • abort;
 • inflammatoriska sjukdomar i det reproduktiva systemet;
 • överdriven övervikt - som en riskfaktor;
 • konstant stress;
 • genetisk predisposition.

Många forskare var överens om att risken för livmoderfibroider beror på antalet menstruationscykler som inte är slutförda vid början av graviditeten. Om det finns fler än 200 är risken extremt hög. Det visar sig att kvinnor över 40 är mest mottagliga för sjukdomen. Men sjukdomen blir yngre. Vad är orsaken?

Livsrytmen för moderna kvinnor är mycket intensiv, de tar på sig funktionerna både av familjens sjuksköterska och eldstadens väktare. Den resulterande patologin är ett rop om hjälp från kroppen, som förklarar att den inte kan klara den börda som den lägger på den. Dessutom är en kvinnas hälsa starkt beroende av hennes känslomässiga tillstånd. Skilsmässa, uppsägning, problem med ett tonårigt barn - allt detta kan bli drivkraften för både godartade och ondartade formationer.

Sjukdomen i sjukdomen är att den kan vara osynlig under lång tid. Och när symptomen blir uppenbara - myomet når redan en stor storlek och kan bara behandlas omgående.

Konsekvensen av utvecklingen av livmoderfibrer kan vara lång och överdriven menstruation, vilket över tid leder till utveckling av kronisk anemi. I sin tur hjälper anemi att minska immuniteten, förekomsten av kronisk trötthet, håravfall, slapp hud etc. Järnbristanemi leder inte bara till syre svält i vävnaderna, utan också till nedsatt funktion av viktiga organ, till följd av vilket takykardi, huvudvärk läggs till ovanstående symtom yrsel, nedsatt hjärtfunktion.

Symtom på uterus fibroids

När myomatösa noder växer börjar specifika symtom på sjukdomen dyka upp hos kvinnor, till exempel:

 • Smärta av olika slag i nedre del av buken. Intensiteten och varaktigheten av smärtanfall beror på tumörens storlek, tillväxthastighet och placering.
 • Menorragi. Tung menstruation varar längre än vanligt.
 • Metrorragi. Livmoderblödning inte relaterad till menstruationscykeln.
 • Blekhet, anemi, förändringar märkbara i ett kliniskt blodprov (minskning av antalet röda blodkroppar).
 • Problem med urinering och avföring i samband med det faktum att den förstorade livmodern pressar på angränsande organ - urinblåsan och tarmarna. Manifesteras i form av förstoppning och täta svårigheter att urinera.

Några av dessa symtom kräver omedelbar bäcken-ultraljud. Endast på detta sätt kan utbildning upptäckas. Myom hotar med infertilitet och kan i vissa fall utvecklas till en malig formation och kräver omedelbar behandling.

Du kan äntligen bli av med livmoderfibrer bara genom att ta bort den. Sådana metoder som örtmedicin, homeopati och alla typer av folkläkemedel kan inte påverka denna tumör och kan inte stoppa dess tillväxt. De mest effektiva behandlingarna för fibroider är kirurgiska och minimalt invasiva metoder som involverar avlägsnande eller förstörelse av tumören.

Metoder och metoder för att behandla livmoderväve

Taktiken för behandling av fibroider beror på storleken och antalet noder, liksom på symtomen. Ofta i frånvaro av symtom och den lilla storleken på fibroiderna uppmanas patienten att genomgå en ultraljudsundersökning periodvis, det vill säga läkaren väljer en vänta-och-se-taktik. Denna ståndpunkt är mycket kontroversiell, eftersom myoma är en farlig patologi. Därför skulle en mer rimlig metod vara att hitta den bästa terapin..

Det finns flera behandlingar för fibroider. Låt oss överväga dem mer detaljerat..

Är det möjligt att bota myom med mediciner

På grund av ineffektivitet används mediciner praktiskt taget inte för behandling av fibroider utomlands. Läkemedel stoppar i bästa fall tillväxten av fibroider eller minskar dess storlek något, och denna effekt är kortlivad och allt kan återgå till sitt tidigare tillstånd.

Dessutom leder behandling av fibroider med hormonella läkemedel, som post-sovjetiska läkare vill använda, till en minskning av östrogennivåer hos kvinnor, stör störbar funktion och främjar utvecklingen av osteoporos.

Myoma svarar inte heller på behandling med olika örter (växtbaserade läkemedel), homeopatiska läkemedel, kosttillskott (Indinol, Epigallat, Stella, etc.). Dessutom uppfyller inte alla sådana läkemedel internationella standarder, vilket innebär att effekten inte kan garanteras..

Minimalt invasiva metoder

Dessa metoder för behandling av livmoderfibroider inkluderar procedurer som är minst traumatiska för patienten. Låt oss överväga dem mer detaljerat..

Uterine Artery Embolization (EMA) är en mycket effektiv och mest populär behandling för livmoderfibrer över hela världen. Proceduren utförs under lokalbedövning. Ett mikroinsnitt görs på huden i ljumskenområdet och en kateter sätts in i lårbensartären. Den föras till kärlen som ger näring för myomen. Ett ämne införs i kärlen som täpper dem och förhindrar att blod tränger in i dem. Efter detta dör fibroidcellerna och löser sig. Återställning efter EMA varar 7-10 dagar och kräver inte obligatorisk sjukhusvistelse.

Myolys, eller laparoskopisk kirurgi, föreskrivs om noderna är högst 3 och deras storlek är högst 3-5 cm. Kärnan i proceduren är förstörelsen av fibroiderna med elektrisk ström eller laser. Exponering för låg temperatur (kryomyolys) är också möjlig. Myolys utförs under generell anestesi. Efter operationen återstår inga ärr, eftersom alla manipulationer görs genom flera små hål på huden (0,5-1,5 cm).

Fokuserad ultraljudablation (FUS) är ett relativt nytt behandlingsalternativ. Dess fördel är att det finns en direkt effekt på tumören, medan inga ärr kvar på patientens kropp. Proceduren äger rum i apparaten för magnetisk resonansbehandling. Detta gör det möjligt att tydligt bestämma platsen för fibroiderna och skicka högintensiv ultraljud till den. Det förstör myomceller och påverkar inte angränsande vävnader och organ. Efter FUS-ablation upplöses de förstörda cellerna på egen hand. Denna procedur rekommenderas inte för stora fibroider och om det finns flera.

Under en lång tid troddes det att myom är en sjukdom som så småningom utvecklas till cancer, så avlägsnandet av livmodern var den enda behandlingsmetoden. Och för bara 30 år sedan bevisade forskare att myom förvandlas till en malig formation i bara 2% av fallen och började använda skonsamma terapimetoder.

Kirurgisk behandling av fibroider

Med en fullfjädrad kirurgisk ingripande är två metoder som är grundläggande olika från varandra möjliga.

 • myomectomy
  Laparoskopisk myomektomi. Denna minimalt invasiva operation utförs både oberoende och efter embolisering av livmoderartärerna i närvaro av små yttre fibroider. Operationen utförs genom små punkteringar i bukhinnan, i vilket ett endoskop med bakgrundsbelysning, en mikroskopisk kamera och mikrosurgiska instrument sätts in. Om möjligt används SILS-metoden (Single Incision Laparoscopic Surgery) - en enda port genom en enda punktering.
  Hysteroskopisk myomektomi. Detta är en minimalt invasiv operation för att ta bort submukosala fibroider genom den vagina i vilken hysteroskopet sätts in (NOTES-metoden).
  Öppna myomektomi. Denna operation utförs endast i närvaro av flera stora fibroider, då minimalt invasiv kirurgi inte är möjlig. Under operationen görs ett snitt över pubis som är cirka 10 cm långa..
 • Hysterektomi
  Avlägsnande av livmodern. Detta är en extrem metod för behandling, och den kräver speciella indikationer. En hysterektomi föreskrivs om myom är orsaken till kraftig pågående blödning, växer mycket snabbt, förkankarösa eller cancerförändringar i livmoderhalsen eller endometrium upptäcks. Under operationen kan äggstockarna och äggledarna tas bort (om indikerat), följt av klimakteriet. En hysterektomi är en komplex operation och återhämtning efter den kan pågå mycket lång tid, både fysisk och psykologisk.

Således finns det idag flera effektiva metoder för behandling av livmoderfibroider. Valet av optimal terapi beror på den kliniska bilden av sjukdomen, samt patientens ålder och individuella egenskaper. Därför är det mycket viktigt att göra en noggrann diagnos, tydligt bestämma storleken och platsen för fibroider, samt utvärdera kroppens allmänna tillstånd. Allt detta gör att du kan välja den mest skonsamma behandlingen..

Läkemedel för behandling av livmoderfibrer

Uterin fibroids är en godartad tumör som uppstår med hormonell obalans. De flesta forskare tror att tillväxten av myomatiska noder direkt beror på koncentrationen av vissa receptorer i könshormoner. Det är av detta skäl som behandling av livmodervävlingar med läkemedel som har en viss effekt på kvinnans kropp är motiverad. Granskningarna av patienter som genomgick en terapikurs indikerar att många mediciner kan hämma tumörtillväxt - under förutsättning att läkemedlet är korrekt valt med hänsyn till alla indikationer.

Både hormonella och icke-hormonella läkemedel används för att behandla livmoderfibroider. Valet av medicin beror på kvinnans ålder och reproduktionsstatus, storleken på noderna och deras antal. Närvaron av en samtidig patologi för könsorganen och andra organ påverkar också valet av behandlingsregimen..

Indikationer för konservativ terapi

Vid behandling av livmodervävlingar används två metoder:

 • Konservativ terapi med mediciner som påverkar tumörtillväxt;
 • Avlägsnande av den myomatösa noden: skärning med en skalpell (avskalning) eller avslutning av blodflödet i artärerna som matar formationen.

En radikal behandlingsmetod är hysterektomi - avlägsnande av livmodern tillsammans med myom. Ett sådant beslut fattas endast på strikta indikationer, i avancerade fall och med utvecklingen av allvarliga komplikationer, när det är omöjligt att hjälpa en kvinna med andra metoder.

Fotot visar den borttagna livmodern med flera myomatösa noder i olika storlekar.

Läkemedel som minskar storleken på fibroider föreskrivs i sådana situationer:

 • Formationens storlek är upp till 3 cm (enda eller dominerande nod);
 • Livmoderstorlekar upp till 12 veckor;
 • Förekomsten av symtom på fibroider: menstruations oregelbundenhet, blödning i livmodern, kronisk smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • Infertilitet eller missfall mot bakgrund av fibroids, en kvinnas önskan att föda i framtiden.

Med asymptomatisk myom upp till 2 cm i storlek föreskrivs vanligtvis inte behandling. Med en noddiameter på 3 cm eller mer är hormonterapi inte särskilt effektiv på grund av tumörens autonoma tillväxt. Medium och stora fibroids - en indikation för kirurgisk behandling.

Storleken på den myomatiska noden (högst 3 cm) spelar en viktig roll för att välja en behandlingsmetod till förmån för konservativ terapi..

Hormonala läkemedel vid behandling av uterusfibroider

Grunden för läkemedelsbehandling för godartade livmodertumörer är hormoner. Målet med behandlingen är att minska storleken på noden och uppnå stabilisering av dess tillväxt. Hormonterapi avser tillfällig regression. Det är nästan omöjligt med hjälp av tabletter och injektioner att uppnå fullständigt försvinnande av fibroider och garantera frånvaron av återfall. Vittnesmål från utövare antyder att med hjälp av hormoner är det möjligt att försena, hämma tumörens tillväxt och därmed ge en kvinna flera månader eller år av ett lugnt liv utan symtom på sjukdomen. Under denna period kan du klara att fostra och föda ett barn utan betydande problem under graviditeten.

Möjlig hormonterapi:

 • Den huvudsakliga metoden för behandling av små fibroider;
 • Ett av stegen i preoperativ beredning för medelstora och stora fibroider. Användningen av hormonella läkemedel kan minska tumörens diameter, minska risken för intraoperativ blödning och sannolikheten för komplikationer;
 • En läkemedelsbehandlingskurs efter kirurgisk behandling för att stabilisera nodtillväxt.

Hormonläkemedel kan tillfälligt stoppa tillväxten av noden och minska tumörens storlek..

Många hormonella medel som används vid fibromyom används också för att behandla endometrios (inklusive kombinerad patologi).

Kontraindikationer för utnämning av hormoner:

 • Individuell intolerans mot vissa droger;
 • Kronisk patologi hos inre organ, där hormoner inte används (enligt instruktionerna för ett specifikt läkemedel);
 • Graviditet och amning (för de flesta läkemedel).

Hormonläkemedelsbehandling är valfri behandling för kvinnor som vägrar kirurgisk behandling (eller i situationer där det finns kontraindikationer för operation). Det är viktigt att komma ihåg att noden återgår till sin tidigare storlek 6-12 månader efter drogen.

Läkemedelsbehandling är bara en tillfällig lösning på problemet, eftersom efter att läkemedlet har avbrutits börjar tumören ofta växa igen.

Antitumörmedel som används vid organbevarande behandling av livmoderfibrer:

Gonadotropinfrisättande hormonagonister (a-GnRH)

De mest populära och effektiva medlen som påverkar tillväxten av myomatösa noder. Syntetiska hormoner, som tränger igenom kroppen, binder till gonadoliberinreceptorerna i hypofysvävnaden, minskar produktionen av sina egna gonadotropiner och bidrar till uppkomsten av tillfälliga menopauser för läkemedel. Detta tillstånd är fullständigt reversibelt, och efter avslutande av läkemedlet återställs funktionen av könskörtlarna. Medan läkemedlet är aktivt minskar myomen i storlek upp till kliniskt obetydlig (mindre än 2 cm).

 • Den maximala regressionen av myomatösa noder observeras under de första tre månaderna av a-GnRH. Av denna anledning föreskrivs hormoner på en kort kurs i 3-6 månader. Ytterligare användning av läkemedlet är inte vettigt. Om fibroiderna inte har minskat på bakgrund av a-GnRH på sex månader löses frågan om kirurgisk behandling. Viktiga nyanser av olika typer av operationer för avlägsnande av fibroider övervägs i artikeln: "Borttagning av livmoderfibroider";
 • Under den första tillträdesmånaden sker en liten stimulering av produktionen av våra egna hormoner, vilket leder till tillväxten av noden. Med fortsatt terapi bromsar syntesen av gonadotropiner, och tumören minskar i storlek;
 • Under behandlingen är en kvinna nedsänkt i ett konstgjort klimakterium. Menstruationen upphör - amenorré utvecklas. Efter avslutad behandlingskurs återställs menstruationscykeln;
 • Mot bakgrund av att ta a-GnRH har en kvinna karakteristiska tecken på klimakteriet - rodnad, svettning, humörsvängningar, minskad libido, ökat blodtryck, osteoporos etc. För att eliminera obehagliga symtom behandlas agonister under täckterapi (tilläggsterapi). För detta ändamål förskrivs östrogeninnehållande medel i en låg dos (Femoston, Kliogest m.fl.).

Möjliga menopausala symtom när man tar gonadotropinfrisättande hormonagonister som är helt reversibla efter att ha tagit läkemedlet.

En lätt minskning av benmineralisering (osteoporos) är reversibel och har ingen klinisk betydelse med en behandlingsperiod på upp till 6 månader..

 • Under de första tre månaderna minskar storleken på den myomatösa livmodern med 50-60%;
 • Från 5 till 18% av noderna kan inte behandlas med Gn-RG-agonister.

Agonistläkemedel som kan tas med livmoderfibrer:

Släpp formulärförberedelserApplikationsschema
Depotkapslar för subkutan administrationZoladex, Decapeptil, Tripoterelin, Buserelin DepotIntroducerad 2-4 dagar av menstruationscykeln, en injektion under 28 dagar
Endonasal sprayBuserelin, NafarelinDagligen 3 gånger om dagen
ImplanterabuserelinSubkutant i lateralt buk en gång varannan månad
SuspensionBuserelin LongIntramuskulärt en gång var 28 dag

Läkaren hjälper dig att välja den exakta formen för frisättning och det behandlingsschema som är optimalt i denna kliniska situation.

Vissa läkemedel har analoger och kan användas omväxlande (endast efter överenskommelse med en läkare). Priserna för läkemedel är olika och sträcker sig från 500 till 5000 rubel.

Recensioner av patienter som genomgick en fullständig behandlingskurs med Buserelin-depå och andra GnRh-agonister visar att med användning av läkemedlet noteras en förbättring redan under den andra månaden. Myom minskar i storlek, kronisk smärta och blödning försvinner. Men en konstgjort skapad klimakterium leder till värmevallningar och andra obehagliga symtom. Inte alla kvinnor tolererar agonistbehandling väl och vägrar ofta att fortsätta behandlingen..

progestiner

I modern gynekologi förflyttar de sig gradvis från användningen av rena progestogenläkemedel, även om deras användning fortfarande är möjlig. Detta är en relativt billig och prisvärd terapimetod för nästan alla patienter. Och om moderna mediciner för fibroider är ganska dyra, börjar priset på progestiner på 200 rubel.

En gång i kroppen blockerar gestageniska medel produktionen av sina egna gonadotropiner och leder därmed till en minskning av storleken på fibroider. Trots den påstådda effekten begränsas användningen av progestiner av flera skäl:

 • Rena progestationsmedel är inte jämförbara i effektivitet med GnRg-agonister. De undertrycker produktionen av sina egna hormoner mycket svagare och hämmar inte alltid tillväxten av fibroider;
 • Nya studier visar att användningen av progesteronanaloger leder till tillväxten av den myomatiska noden, speciellt när man förskrivar läkemedel för en lång kurs och i höga doser.

Alla dessa faktorer tillåter oss inte att deklarera progestiner som ett sätt att välja på vid behandling av fibroider, trots deras relativt billiga pris. Idag förskrivs gestagenläkemedel främst före klimakteriet, liksom i situationer där användning av agonister och andra kraftfulla läkemedel är omöjligt av någon anledning..

Idag förskrivs progestiner i extremt sällsynta fall och ersätts om möjligt med andra läkemedel..

Rena progestogener förskrivs från 5 till 25 dagar av cykeln, 1-3 tabletter per dag (beroende på det specifika läkemedlet). Den lägsta terapiförloppet är 3 månader. Det är möjligt att använda gestagener i 6-12 månader, men bara under övervakning av en läkare med obligatorisk ultraljudsövervakning av storleken på myomatösa noder.

Många gynekologer indikerar att rena progestogener under inga omständigheter bör förskrivas för livmodervibrer. Idag förblir denna fråga diskutabel..

Progesteronreceptormodulatorer

Representanten för denna grupp läkemedel är Esmia (ulipristalacetat). Läkemedlet finns i tabletter, tas oralt dagligen i 3 månader. Genomträngande i kroppen har ulipristalacetat en direkt effekt på myomceller och hämmar deras tillväxt. Esmia påverkar endometriumet, därför uppträder amenorré mot bakgrund av behandlingen av fibroider. Detta är ett reversibelt fenomen, och efter läkemedelsavbrott återställs menstruationscykeln inom fyra veckor.

Esmia bromsar tillväxten av fibroider och används allmänt inom denna patologi..

Esmia föreskrivs för livmodermyom och endometrios endast på en kort kurs. Terapi bör inte pågå längre än 3 månader: det är inte känt hur läkemedlet kommer att påverka tillståndet hos en kvinna med långvarig användning (inga data, inga studier har genomförts).

Kombinerade orala preventivmedel (COC)

P-piller används för att undertrycka hypofysfunktionen och stoppa ägglossningen. Mot denna bakgrund noteras stabilisering av små fibroidnoder eller en minskning av tumörstorlek. En ytterligare effekt bör betraktas som en preventiv effekt, vilket är viktigt för kvinnor som inte planerar en graviditet inom en snar framtid. Mer information om användningen av COC: er i behandlingen av fibroider diskuteras i artikeln: "Preventivpiller för livmoderfibrer".

COC: er påverkar produktionen av hormoner som är ansvariga för menstruationscykeln och ägglossningen.

 • Behandlingen med orala preventivmedel är minst 3 månader. COC: er kan förskrivas under en lång period på upp till 35 år;
 • Terapimetod: 21+ 7 eller 63 + 7. Accept av COC utan paus bör inte överstiga tre månader.
 • Östrogen-gestagen läkemedel används aktivt under den postoperativa perioden för att stabilisera nodens storlek och förhindra återfall av sjukdomen;
 • I sen reproduktionsålder och före klimakteriet förskrivs COC: er med försiktighet;
 • COC: er är praktiskt taget ineffektiva när nodens diameter är mer än 2,5-3 cm.

För behandling av livmoderfibrer är inte något preventivmedel lämpligt, utan endast läkemedel med starka gestagener:

Vid behandling av fibroider kan också nya läkemedel med drospirenon (Yarina, Midiana) samt COC: er, inklusive naturliga östrogener (Zoely, Klayra), användas..

COC: er påverkar inte bara myom positivt, utan tillåter dig också att normalisera cykeln, minska det hyperandrogena tillståndet (till exempel akne och hirsutism).

Antiprogesterones

Syntetiska antigestagener har använts för behandling av livmodervävlingar relativt nyligen. Representanten för denna grupp av läkemedel är Mifepristone. Det blockerar aktiviteten hos endogent progesteron på receptornivå och förhindrar myom från att växa. Enligt nya studier är nivån av progesteron inte mindre viktig för tumörens utveckling än östrogenkoncentrationen. Av denna anledning överger praktiserande gynekologer gradvis användningen av progestiner till förmån för antiprogesteronläkemedel..

Eftersom det finns ett stort antal progesteronreceptorer i myomceller, stoppar blockering av progesteron effektivt tumörtillväxt..

Andra hormonella läkemedel som används vid behandling av fibroider

I listan över läkemedel som används för att behandla uterusfibroider förklaras sådana medel:

LäkemedelsgruppFunktionsprincipexempel
17-etinyltestosteronderivatBlockera receptorerna för könshormoner i äggstockarna, hämma ägglossningendanazol
19-NorsteroidderivatBlockera östrogen- och progesteronreceptorer, orsakar förändringar i livmodervävnadergestrinon
androgenerSaktka ner hypofysen, blockera ägglossningen, leda till endometrial atrofiTestosteronpropionat
antiandrogenerUndertrycka produktionen av egna androgener och hämma hyperplastiska processerCyproteronacetat; finasterid
antiöstrogenerFörhindra endogen östrogenproduktion och hämma proliferation av fibroidtamoxifen; Klomifencitrat; Raloxifene

Dessa läkemedel används praktiskt taget inte för att behandla uterusfibroider på grund av obevisad effektivitet och ett stort antal biverkningar.

Det finns ett stort antal läkemedel för behandling av fibroider, men inte alla är lika effektiva..

Hormonersättningsterapi (HRT)

HRT är en speciell del av användningen av läkemedel som förtjänar noggrann uppmärksamhet vid myom. Eftersom tumören främst förekommer hos kvinnor äldre än 35 år och under klimakteriet är det viktigt att förstå vilka läkemedel som får användas under denna period. För att eliminera värmevallningar och andra symtom på överhängande klimakteriet förskrivs traditionellt läkemedel baserade på östrogen och progesteron - Femoston, Kliogest.

Studier har visat att användningen av sådana läkemedel i låga doser inte leder till nodtillväxt. En fördubbling av dosen provocerar spridningen av fibroider, och tumöraktivering sker huvudsakligen efter en ökning av progesteronkoncentrationen. Det finns andra motstridiga uppgifter om användningen av sådana verktyg. HRT med menopaus på bakgrund av livmoderfibrer utförs med stor omsorg och med obligatorisk ultraljudsövervakning av nodtillväxt.

Växtbaserade läkemedel (Klimonorm, Klimadinon) för eliminering av värmevallningar föreskrivs också vanligtvis inte på grund av den troliga effekten på den myomatiska noden.

Användningen av HRT innebär konstant övervakning av storleken på den myomatiska noden med hjälp av ultraljud.

Icke-hormonella läkemedel: säker behandling eller pengar i avloppet?

Icke-hormonella läkemedel, inklusive växtbaserade läkemedel, samt olika kosttillskott och homeopatiska medel används endast som en symtomatisk hjälpterapi. Användning av icke-hormonella läkemedel som den enda behandlingsmetoden kan betraktas som ett avslag på patogenetisk terapi.

Växtbaserade kosttillskott

Växtbaserade läkemedel som används för att behandla livmoderfibrer har följande effekter:

 • Rätta hyperplastiska processer i livmodern, livmoderhalsen, äggstockarna, bröstkörtlarna;
 • Normalisera östrogenbalansen i en kvinnas kropp;
 • Blockera hormonoberoende mekanismer som leder till tillväxt av myomatösa noder;
 • Selektivt leda till döden av celler med hög proliferativ aktivitet.

En välkänd representant för denna grupp är Indinol. Detta kosttillskott är en källa till indol-3-karbinol. Läkemedlet används vid komplex behandling av livmoderfibroider med Epigallate. Som ett alternativ kan läkaren föreslå att man tar Miomin, ett kombinationsläkemedel som inkluderar indol, epigallocachetin och andra komponenter.

Växtbaserade kosttillskott kan endast övervägas i kombination med hormoner.

Bruksanvisningen indikerar att kosttillskott måste tas oralt under måltiderna, en kapsel. Terapiförloppet är 3 veckor och kan förlängas på rekommendation av den behandlande läkaren..

Andra kosttillskott och växtbaserade läkemedel som används för livmoderfibrer:

 • Indole Forte Evalar;
 • Novomin;
 • Befungin;
 • Remens;
 • Estrovel et al.

Av särskilt intresse är kinesiska läkemedel som fungerar som svaga agonister av gonadotropinfrisättande hormoner. Dessa läkemedel blir allt mer populära bland kvinnor och hjälper enligt recensioner att hantera myom. Men eftersom verkningsmekanismen för sådana läkemedel inte har studerats, undviker förespråkare för traditionell medicin att använda overifierade läkemedel vid behandlingen av en så allvarlig sjukdom..

Användningen av otestade läkemedel är fylld med utvecklingen av komplikationer.

Symtomatiska preparat

För att eliminera obehagliga manifestationer av fibroider används sådana medel:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel för att lindra smärta i stora tumörer, såväl som under menstruation;
 • Hemostatiska läkemedel med tunga perioder (används sällan på grund av obevisad effektivitet);
 • Medel som stimulerar immunsystemet och ökar kroppens totala ton (Wobenzym, komplexa vitaminer);
 • Järnberedningar för anemi (i tabletter eller injektioner).

Detta är icke-hormonella läkemedel, men de bör inte drickas utan recept från läkare. Användning av läkemedel vid komplex behandling av en tumör är endast möjlig efter samråd med en specialist.

Många läkemedel är förbjudna för användning i livmoderfibrer. Vissa av dem stimulerar tillväxten av noden, andra ökar blodflödet, och andra förändrar den hormonella bakgrunden. Listan över förbjudna eller icke-rekommenderade produkter innehåller:

 • Läkemedel med östrogen ordinerat för behandling av gynekologisk patologi (Gynoflor E, Ovestin, etc.);
 • Växtbaserade preparat som används vid behandling av mastopati och menstruations oregelbundenheter (Mastodinon, Cyclodinon);
 • Medel som används för att eliminera värmevallningar med klimakteriet (Klimadinon, Klimonorm);
 • Läkemedel som stimulerar blodflödet i livmodern (Actovegin, Riboxin).

Innan du använder några läkemedel är det obligatoriskt att rådfråga din läkare.

På Internet kan du hitta recensioner om behandling av livmodervävlingar med helt olämpliga läkemedel, inklusive de som används vid behandling av andra tillstånd (Vishnevsky salva, heparinsalva, etc.). Det är logiskt att anta att användningen av sådana läkemedel inte bara inte är användbar utan också kan orsaka skada och till och med leda till utveckling av komplikationer..

Folkläkemedel vid behandling av livmoderfibrer används endast som symptomatisk terapi och inte till nackdel för gynekologens huvudsyften. Populära metoder som injektioner av aloe juice, avkok, baserade på tallskogen och röd pensel kan öka kroppens totala ton, men kan inte bli av med tumören. Användningen av mediciner och kosttillskott bör överenskommas med din läkare. I vissa fall är det inte meningsfullt med konservativ terapi, och då kan du inte göra det utan operation.

De 15 mest populära läkemedlen för konservativ behandling av livmodervävlingar

Uterin fibroids är godartade tumörer som innehåller muskel- och bindväv. Neoplasmer bildas i ungefär 85% av kvinnorna främst efter att de fyllt 30 år, men diagnostiseras endast i 30% av fallen, eftersom har inte alltid några symtom.

Tabletter från fibroider är effektiva med sin lilla storlek och frånvaron av komplikationer. Läkemedel föreskrivs för att förhindra tumörens tillväxt och förekomst av komplikationer, för att bevara möjligheten att få barn och för att undvika kirurgiskt ingripande.

Dessutom är konservativ terapi utformad för att eliminera störningar orsakade av patologi: kronisk anemi, inflammatoriska processer i könsorganet, blödning och andra. Samtidigt normaliseras det endokrina systemets arbete och menstruationscykeln, en jämn psykoterapeutisk bakgrund bildas, immunsystemet aktiveras.

Självmedicinering bör uteslutas. Användning av några läkemedel för behandling av livmoderfibroider är endast möjlig efter att ha konsulterat en läkare efter att ha genomfört alla nödvändiga diagnostiska åtgärder.

Drogbehandling

Varje kvinna som diagnostiseras med livmoderfibroider är intresserad av hur uterusfibroider behandlas med droger, vilka läkemedel kan hjälpa till att undvika operation. Menopaus kan stoppa tillväxten av livmodernoder, eftersom denna patologi har ett hormonellt ursprung. Därför används hormonella läkemedel för behandling av livmoderfibrer ganska mycket, men endast den behandlande läkaren kan ordinera ett läkemedel med denna profil.

Målen för konservativ terapi:

 • tumörtillväxtstopp;
 • minskning av storleken på fibroider;
 • komplikationsförebyggande.

Kombinerade orala preventivmedel

Utbrett för behandling av patologi. Populära droger är Janine, Regulon. De kan stoppa tumörens tillväxt om den inte når en storlek på 2 cm. Läkemedlen tas under lång tid, minst 3 månader. Mer om orala preventivmedel →

Gonadotropin frisläppande hormonagonister

Dessa inkluderar Buserelin, Diferelin, Zoladex. Föreskrivs ofta som förberedelse för operationen. Denna konservativa behandling leder till en minskning i tumörvolym, ibland med 50%, vilket underlättar operationen..

Efter injektioner av läkemedel har kirurger en chans att rädda livmodern genom att bara ta bort noderna, för att göra en skonsam operation med endoskopisk eller vaginal åtkomst. Därför är rehabilitering av kvinnor mycket lättare. Men dessa läkemedelsämnen har inte bara en positiv effekt..

Deras nackdelar:

 • Om kirurgisk behandling av uterusfibroider inte utförs inom 1,5-2 månader efter avslutad injektionskurs återupptar tillväxten.
 • Vid långvarig och felaktig användning utvecklas ofta biverkningar från hjärta och muskel- och skelettsystem (osteoporos)..

antiproge

Beredningar av denna grupp används för att behandla fibroider, eftersom de orsakar livmodernoder att sammandras i storlek. De förskrivs ofta före operationen för att underlätta genomförandet, påskynda rehabilitering av patienten. Gynekologer föreskriver vanligtvis Mifepristone.

Antigonadotropins

För närvarande sällan används på grund av endast symptomatisk verkan. Mängden utbildning dessa fonder påverkar något. Den negativa sidan av applikationen är hudförändringar, ökad hårväxt på kropp och ansikte, röststark.

gestagener

Läkemedel som reglerar menstruationscykeln används ofta vid behandling av fibroider. Ofta används Dufaston och Utrozhestan. De förskrivs av en gynekolog och tillämpas strikt på vissa dagar av menstruationscykeln. Indikerad för små fibroider, endometrios.

FUZ-ablation

Ett av de moderna sätten att bekämpa fibromyomer. I detta fall förstörs tumören med ultraljud under kontroll av en magnetisk resonansbildare.

fördelar:

 • operationen är smärtfri, inte åtföljd av blodförlust;
 • interventionen lämnar inte en kosmetisk defekt på huden;
 • utförs på poliklinisk basis;
 • bra effekt även med stora knutar.

Nackdelar inkluderar ofta återfall, liksom omöjligheten att behandla vid multipla livmoderfibrer.

Graviditetsterapi

Under graviditeten upphör tillväxten av fibroider, men en liten ökning av tumören är möjlig i första och andra trimestern. Behandling av livmoderfibroider under graviditeten beror på placeringen av noderna. Med en extern plats är regelbunden övervakning av en gynekolog tillräcklig. Om tumören är belägen under livmoderns slemhinnor kan detta leda till missfall. I detta fall, noggrann övervakning av läkaren över tillväxten av noder.

Om sjukdomen

Vad är livmoderfibrer? Myom är en godartad muskeltumör i livmoderkaviteten. Upp till hälften av den kvinnliga befolkningen på planeten lider av den i åldern 30-35 år. Oftast är hormoner skylden för händelsen - i synnerhet ett överskott av östrogen eller progesteron. Emellertid kan drivkraften för utveckling vara skador, andra sjukdomar och en genetisk faktor är också involverad. En flytande silhuett ökar också risken, liksom diabetes. I de inledande stadierna kan sjukdomen vara asymptomatisk. Och det är bäst att identifiera det exakt när tumören fortfarande är liten. Om behandlingen påbörjas i detta skede är prognosen mest gynnsam. Därför är det viktigt att genomgå regelbundet förebyggande undersökningar av en gynekolog, minst två gånger om året. Diagnos av fibroider utförs med hjälp av ultraljud i bäckenorganen, om det finns misstankar under undersökningen. Det finns sådana typer av fibroider:

 1. subserös, belägen i buksdelen;
 2. intramural, inom livmoderns väggar, liten storlek;
 3. submukös, stor tumör som sträcker sig utanför livmoderns gränser.

Det speciella med fibroider är att det kan förbli oförändrat i flera år, och därför börjar plötsligt och snabbt växa. Med dess tillväxt observeras följande symtom:

 1. livmodersblödning mellan menstruation;
 2. fel i menstruationscykeln;
 3. smärta i nedre buken;
 4. avföringsstörningar (förstoppning, diarré);
 5. ofta lust att tömma urinblåsan.

Möjliga komplikationer av fibroider är förändringar i arbetet i angränsande inre organ, eftersom tumören sätter press på dem, konstant smärta, obehag, smärtsam menstruation, dålig livskvalitet, inklusive sexliv. Och viktigast av allt är att tumören förhindrar befruktningen och bärandet av ett barn. Därför är det nödvändigt att behandla fibroider. Vid de första misstankarna om henne ska du rådfråga din läkare.

Indikationer för konservativ terapi, dess principer

Behandling av livmoderfibroider utan kirurgi har strikta indikationer:

 • kvinnan planerar att bli gravid;
 • livmodern överskrider inte den storlek som motsvarar 10-12 veckor av graviditeten;
 • små myomatösa noder finns i muskelskiktet, växer långsamt;
 • det finns ingen submucös livmodermyom;
 • omöjligheten av kirurgisk ingripande på grund av en kvinnas hälsotillstånd.

Är det möjligt att bota uterusfibroider utan att ta till hjälp av en kirurg, beslutas i varje fall individuellt. Men alla kvinnor bör förstå att den mest mirakulösa lösningen inte kommer att lösa hennes hälsoproblem om hon själv inte gör ett antal ansträngningar.

Vad patienten kan göra:

 • äter ordentligt;
 • säkerställa en full sömn;
 • lära sig att hantera stress;
 • delta i fysisk träning, leda en aktiv livsstil;
 • ta vitaminer under övergångssäsongen, med överbelastningar;
 • leva ett regelbundet och ordnat sexuellt liv;
 • snabb behandling av samtidiga sjukdomar;
 • utveckla en positiv inställning till livet.

symtom

Manifestationen av livmoder fibroids beror på dess plats. I de tidiga stadierna är sjukdomen asymptomatisk. Rätt tid att känna igen tecken hjälper till att förebygga utvecklingen av en kronisk form av patologi.


Karakteristiska funktioner inkluderar:

 • kronisk trötthet, sjukdom;
 • låg andel hemoglobin i blodet;
 • problem med tarmrörelser, ofta urinering;
 • huvudvärk, migrän;
 • värmevallningar;
 • konstant känsla av tyngd i bäckenet;
 • smärtsam och tung menstruation;
 • blödning mellan menstruationscykler.

Kirurgisk behandling

Med svår smärta i buken, snabb tillväxt av noder, utveckling av infertilitet, kirurgisk ingripande är nödvändig. Det visas särskilt om den submukosala noden når stora storlekar, vilket leder till ofta blödning av livmodern..

Kirurgisk behandling utförs också i närvaro av tumörer i äggstockarna. Kirurger kan tillämpa olika metoder för kirurgisk behandling med hjälp av laparatomisk, vaginal eller endoskopisk åtkomst. Valet beror på kvinnans ålder, hennes tillstånd, utbildningsstorlek.

Livmoderartärembolisering

Kärnan i denna operation är att stoppa blodtillförseln av fibroider på grund av blockering av blodkärlen som matar den med ett speciellt ämne. Det sätts in i lårbensartären. En intervention utförs under röntgenkontroll. 2-3 månader efter denna procedur minskar de myomatösa noderna i storlek med 40-50%. Interstitiella fibroider är väl behandlade..

Fördelar med uterus vaskulär embolisering:

 • låg invasivitet;
 • minimal blodförlust;
 • reservdelsteknik med konservering av orgel;
 • Lokalbedövning;
 • möjligheten till graviditet.

Men den här metoden har ett antal kontraindikationer:

 • Behandling av subserösa livmoderfibroider med ett ben med denna metod kan inte utföras, det är bättre att ta bort det med den laparoskopiska metoden.
 • Submukösa livmoderfibroider på benet avlägsnas framgångsrikt med hjälp av ett endoskop infogat i livmoderhålan.
 • Det finns ingen fullständig säkerhet att tumören är godartad. Därför används det med försiktighet hos äldre icke-kvinnliga kvinnor.
 • Det finns en allergi mot kontrastmedlet som injiceras i blodet.
 • Det finns njursvikt, en inflammatorisk process i bäckenorganen eller blödningsstörningar.

Förfarandet är smärtsamt, kräver övervakning av patienter.

Konservativ myomektomi

Detta är en kirurgisk ingripande där livmodern bevaras, endast myomatösa noder tas bort. Det rekommenderas vanligtvis till unga patienter som planerar en graviditet. Operationen ger hopp till en kvinna att hitta glädjen över moderskapet, men inför också ytterligare risker.

Det är omöjligt att utesluta ett brott i ärret i livmodern under graviditeten. Därför behöver sådana patienter noggrann medicinsk övervakning. Denna typ av kirurgisk vård utesluter inte att sjukdomen kan komma tillbaka i framtiden..

Hysterektomi

Med denna typ av kirurgisk ingrepp tas livmodern helt bort. Denna metod används till om neoplasmen är stor och orsakar blödning och smärta. Återfall är inte längre möjligt.

indikationer:

 • myoma fångar alla lager i livmoderväggen;
 • det finns en stor sannolikhet för övergång till en malign form;
 • kvinnans ålder är mer än 40 år, när graviditeten inte längre är planerad, samt som en del av behandlingen för klimakteriet.

Icke-hormonella läkemedel

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) hjälper till att minska bäckensmärta och intensiteten av menstruationsblödning. När fibroider används:

 • acetylsalicylsyra;
 • diklofenak;
 • ibuprofen;
 • ketorolak;
 • naproxen;
 • indometacin;
 • piroxikam;
 • nimesulid;
 • Meloxicam.

Studier har visat att kvinnor med fibromyom har ökat syntesen av prostaglandin. Dessa biologiskt aktiva ämnen ökar livmodersammandragningar under menstruationen, vilket leder till svår smärta. NSAID reducerar prostaglandinsyntesen. Effekterna manifesteras som en minskning av smärta, en minskning av förlusten av menstruationsblod.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel

En Cochrane-översyn 2013 visade att något av de icke-steroida antiinflammatoriska läkemedlen kan användas för att minska symtomen. Effekten av deras användning är jämförbar med andra läkemedel:

 • natriumethamylat;
 • progestogener;
 • orala preventivmedel.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel tillhör olika kemikalier, har skillnader i metabolism och verkningsmekanism. Men studier har visat att de inte har några skillnader i effektivitet..

NSAID är effektiva för aseptisk nekros i noderna. De ordineras till kvinnor för att minska smärta efter FUS-ablation eller EMA..

Hos gravida kvinnor med leiomyom i andra och tredje trimestern kan smärta och små fläckar uppstå. De förskrivs ibuprofen som ett effektivare och säkert läkemedel. Behandlingen utförs på korta kurser.

Hormonförändringar under graviditeten kan leda till aktivering av tillväxt av noder eller deras hämning. Degeneration fortsätter med svår smärta. Indometacin hjälper till att hantera det.

Det är överlägset NSAID i sin förmåga att minska tranexaminsyra som blödar. Det avser antifibrinolytika. Handlingsmekanismen manifesteras i undertrycket av aktiveringen av blodplasminogen. Detta ämne utlöser en kaskad av reaktioner som syftar till att lösa upp en blodpropp i lumen på ett skadat kärl. Tranexam aktiverar inte fibrinolys, har en systemisk hemostatisk effekt.

Tranexams verkningsmekanism liknar aminokapronsyra. Men dess effektivitet är 20 gånger högre. Volymen av blodförlust under behandlingen reduceras med 40%. Tranexaminsyra förskrivs under menstruationen. FDA rekommenderar att du inte tar mer än 4,0 g per dag, den maximala behandlingen är 5 dagar.

Med förbehåll för rekommenderade doser förekommer inga biverkningar. I sällsynta fall kan huvudvärk, illamående och nästoppning uppstå.

Traditionella medicinska metoder

Alternativ medicin används ofta vid behandling av livmodervävlingar. Är det möjligt att bota uterusfibroider med bara folkrättsmedel? Detta alternativ för att lyckas lösa problemet är uteslutet. Alternativa recept för att bekämpa leiomyom kan bara vara en komponent i den komplexa behandlingen av patologi.

Du får inte i något fall använda traditionell medicin utan tillstånd från en läkare. Du måste förstå att stora fibroider, när livmodern når 13-14 veckor av graviditeten, inga folkdroger inte eliminerar. Alla folkrecept bör användas under lång tid, i väntan på effekten av dem, spenderar en kvinna ofta värdefull tid. Konsekvenserna av att vägra medicinsk vård kan vara tråkiga; dödsfall från livmodersblödning eller malignitet i godartade livmodernoder utesluts inte.

Inom folkmedicin finns det många recept att hantera denna sjukdom. Avkok och infusioner av många medicinalväxter används. Sammansättningen av fyto-grödor inkluderar rödnöka, mistel, knögräs, tallskog, hästsvans. Tänk på de mest effektiva sätten att minska symtomen på sjukdomen.

Calendula

En infusion av flera blommor bereds genom att brygga dem med ett glas kokande vatten i 10 minuter. Behöver dricka på morgonen före frukost, länge. Antagningstiden bestäms av en fytoterapeut. Infusioner av kalendula används för douching. Denna anläggning kan användas inuti som en tinktur för apoteksproduktion.

Folkmetoder involverar användning av lokala medel. Dessa inkluderar recept för saltbehandling. Saltlösningar tar bort gifter, förbättrar lymfflödet, lindrar inflammation och påskyndar vävnadsreparation. Används i form av varma kompresser som appliceras på nedre del av buken och korsbenet. Med god tolerans kan kompressen lämnas över natten. Behandlingstiden bör inte överstiga en månad.

Lera

Lerbehandling är mycket populär. Användningar görs av det - mycket lera appliceras på nedre del av magen och sidorna med ett skikt på upp till 2 cm. Oljeduk placeras ovanpå, sedan ulltyg. Proceduren är 30 minuter. Det är bättre att göra denna manipulation innan du går i säng i flera dagar i rad (upp till 5). Sedan måste du vila i en vecka och upprepa kursen. Lera bör vara varm. Denna behandling utförs med tillstånd av läkaren..

celandine

Celandine-behandling av livmoderfibrer anses vara ett mycket effektivt sätt. Tinktur kan beredas från en torkad eller färsk växt. Celandine är en giftig växt, så den kan tas endast med tillstånd av en läkare, enligt ett strikt schema, i droppar. Kursen pågår inte mer än en månad. Celandine avkok och infusioner används för douching.

Andra metoder

Det finns behandlingsalternativ för homeopati. Använda läkemedel som normaliserar den hormonella bakgrunden, förbättrar ämnesomsättningen. Följande medel används: kaliumkarbonat, guldhydroklorid, sepia, kalcium och jodderivat.

Som en av läkningsmetoderna kan fasta användas. Men den här metoden visas inte för alla. Mot bakgrund av anemi orsakad av blödning kan tillståndet förvärras. Behöver läkarkonsultation.

Behandlingen av livmoderfibrer med propolis är utbredd. Det tillhör stimulanter, därför kan den användas om tumören har visat sig vara godartad. Under 1-2 veckor dagligen, på natten, sätter en kvinna in en liten propolisboll i slidan. Det kan användas i form av tamponger som lämnas över natten, effektivt i kombination med intaget av propolis inuti. Behandling utesluten om det finns en allergi mot binprodukter.

Typer av livmoderfibrer

Följande typer av livmoderfibroider skiljer sig:

 1. Intramuskulär (intramural) patologisk bildning finns i myometriumskiktet.
 2. Den abdominala (subserösa) platsen för lokalisering av neoplasmen sker under slemhinnan i livmoderskiktet.
 3. Submucous (submucous) för denna typ av patologi kännetecknas av det faktum att neoplasmen är belägen i slemhinnan.
 4. Interkonnektiv tumör (intraligamentär) uppträder i området för livmoderns ledband.

I mycket sällsynta fall observeras en diffus form av fibroider, det viktigaste kännetecknande kännetecknet från tidigare former är frånvaron av en tumörnod. Med denna patologi växer myometriumet.

Fysioterapi

Läkare rekommenderar ofta fysioterapi. Dess mål är att normalisera hormonbalansen, förbättra en kvinnas allmänna tillstånd och känslomässiga bakgrund. Mot bakgrund av väl valda fysioterapeutiska metoder minskar buksmärta, menstruationscykeln återgår till normal.

Följande procedurer är effektiva:

 • jod-brom och radonbad;
 • magnetterapi;
 • elektrofores med jodlösningar.

Vissa typer av fysioterapi är strikt kontraindicerade, eftersom de kan orsaka tumörtillväxt. Dessa inkluderar laserterapi, värmeterapi, användning av ultraljud.

Gynekologen bestämmer hur man ska behandla ett diagnostiserat livmodermyom, med fokus på undersökningsdata, ett blodprov för tumörmarkörer, ultraljudsresultat. Livmodern tas inte nödvändigtvis bort, därför är graviditet och förlossning möjlig. För att undvika dessa problem är det nödvändigt att regelbundet besöka en gynekolog för att utesluta aborter med hormonella preventivmedel.

Om gynekologiska sjukdomar, särskilt endometrios, inte behandlas i tid, tas preventivmedel okontrollerat, sexlivet är oberäknat, sannolikheten för bildande av myomatiska noder ökar många gånger. Oavsett vilken behandlingsmetod som väljs är det nödvändigt att utesluta överbelastningar, försöka normalisera den dagliga behandlingen och hormonhalterna.

Författare: Olga Shchepina, läkare, speciellt för Mama66.ru

Homeopati

Läkarnas åsikter om homeopatiska läkemedel skiljer sig åt. Någon rekommenderar dem, andra anser en dummy baserad på placeboeffekten. Ändå visas goda resultat av homeopati med små noder. I svåra fall kommer det att vara värdelöst.

Sådana homeopatiska medel är populära:

 • Cykel - för att anpassa cykeln;
 • Mastodinon - med mastopati, normalisering av menstruationscykeln;
 • Epigallate - ett kosttillskott (kosttillskott), som framgångsrikt används av homeopater för behandling av fibroider;
 • Indinol - föreskrivs i samband med epigallat.

Mastodinon är ett homeopatiskt botemedel av växtursprung. Läkemedlet Mastodinon tillskrivs inte hormonella läkemedel, men det används aktivt för att normalisera den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen. Modern farmakologi erbjuder medicinering i tabletter eller i droppar. Läkemedlets unika växtbaserade sammansättning bidrar till att Mastodinon reglerar produktionen av prolaktin, vilket i sin tur minskar risken för dishormonala sjukdomar i både reproduktionsorgan och bröstkörtlar hos kvinnor..

Orsaker till förekomst

Den huvudsakliga skyldigheten i utseendet och utvecklingen av livmoderfibroider är en hormonell funktionsfel i östrogenmetabolismen. Genom att bryta ner leverenzymer kan dessa kvinnliga hormoner förvandlas till högkvalitativa, till och med farliga ämnen. Dåliga östrogenmetaboliter bidrar till uppkomsten av godartade tumörer. Farligt, genom att deformera cellulärt DNA, kan orsaka deras cancer degeneration.

Om massan av sådana patologiska modifieringar blir kritisk uppstår flera myomatösa noder. En betydande roll i deras utseende spelas av dysfunktionen i immunsystemet (särskilt om det finns kroniska infektiösa foci) och en ärftlig predisposition.

Andra riskfaktorer:

 • Lång stress, hårt fysiskt arbete.
 • Brist på regelbundet sex.
 • Aborter, förlossning, komplicerad av skador.
 • Fetma, hypertoni, diabetes.
 • Endokrinsystemsjukdomar.
 • Hypodynamia.
 • Långvarig användning av hormonella preventivmedel.
 • Ingen födelse efter 30 års ålder.
 • Lång solbad.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening och frånvaro av menstruation (amenorré)

Allmän information om försening (frånvaro) av menstruationEn försening i menstruationen i 6 månader eller mer, samt en fullständig frånvaro av menstruation, kallas amenorré....

Är det möjligt att dricka alkoholhaltiga drycker under menstruationen

Varje kvinnlig representant är intresserad av om det är möjligt att dricka under menstruationen. Som du vet har alkohol en annan effekt på kvinnors och mäns kropp, vilket förklaras av fysiologins egenskaper....

Viktökning före kritiska dagar. Hur du bromsar din aptit och går ut med samma vikt?

Magen känns tyngd, det finns starka sammandragningar. Yrsel och illamående kan förekomma; svullna ben, armar, leder, bröst och buk....