Endometrit

Intim

Endometritis är en inflammatorisk process i vävnaderna i det inre livmoderhålet. Orsaken till sjukdomen är penetrationen i livmoderhåendet hos olika infektiösa patogener - svampar, bakterier och virus. Ofta uppträder endometrit mot bakgrund av en allmän minskning av immunitet..

I början påverkar den patologiska processen endast endometriet, men på grund av den speciella strukturen i vävnaderna går den inflammatoriska processen snabbt djupare och påverkar muskelvävnaden.

Om endometritis inte behandlas leder det till vidhäftningar inuti livmodern och i bukhålan och kan också orsaka inflammation i andra inre organ. I avsaknad av ordentlig terapi är endometrit ofta orsaken till infertilitet och kan också åtföljas av cysta..

Oftast lider kvinnor i reproduktiv ålder av endometrit. Om du misstänker en sjukdom bör du rådfråga en gynekolog.

Typer av enddometrit

I form av endometrit finns det:

Symtom, termer och behandlingsmetoder i båda fallen är olika. I detta fall utvecklas alltid kronisk endometrit mot bakgrund av obehandlad eller utan akuta tecken på sjukdomen i akut form.

Orsaker till enddomritit

Den huvudsakliga orsaken till den inflammatoriska processen är inträde av patogena virus och bakterier i livmoderhålet, vilket mot bakgrund av en minskning av immuniteten eller en kränkning av endometriumens integritet påverkar slemhinnan i livmoderhulen..

Patogener, infektioner och virus kan komma in i livmodern både i uppåtgående (genom livmoderhalsen i livmoderhalsen) och nedåtgående väg (från äggledarna, inflammerad bilaga, etc.).

Den vanligaste orsaken till den inflammatoriska processen i endometrium är mekanisk skada på livmoderns inre foder, orsakat naturligt eller genom operation. Dessa inkluderar:

 • aborter, inklusive spontana;
 • kejsarsnitt;
 • olika gynekologiska manipulationer i livmoderkaviteten;
 • förlossning.

I alla dessa fall exfolierar endometriumfodret i livmoderkaviteten från stora delar och utsätter betydande områden av oskyddade organväggar. Bakterier och infektioner som kommer in i dem, föras genom kirurgiska instrument eller naturligt, befinner sig i en gynnsam miljö för deras reproduktion.

En akut form av endometrit, som förutom den klassiska bilden av symtom åtföljs av purulent vaginal urladdning, orsakas av sexuellt överförda sjukdomar, såsom gonoré eller klamydia..

Orsakar också inflammation:

 • tuberkulosmikrobakterier;
 • E coli;
 • protozoal infektion;
 • difteri bacillus;
 • mykoplasma;
 • grupp B streptokocker, etc..

Det finns risker för endometrit vid regelbunden menstruation. Blod, som tillsammans med endometrialceller tas bort från livmoderhålet, har en specifik effekt på livmoderhalskanalen. Det ändrar tillfälligt den sura miljön i livmoderslimhinnan till alkaliskt, och därefter reduceras dess skyddande funktioner avsevärt. Med felaktig hygien, sexuellt samlag och ofta användning av tamponger ökar risken för att bakterier kommer in i livmoderhålet.

Till exempel är en tampong kvar i slidan i mer än 6 timmar eller över en natt en potentiell källa för många bakterier som multiplicerar i en varm och fuktig miljö med hög hastighet..

Intrauterina anordningar kan också vara en källa till infektion, felaktigt installerade eller lokaliserade i livmodern under mer än den nödvändiga perioden, de kan orsaka skador på endometriet och kan provocera en inflammatorisk process.

Symtom på endometrit

Under endometritis kan en kvinna känna:

 • rita smärta i nedre del av buken, utstrålande till anus;
 • generell svaghet;
 • huvudvärk;
 • deprimerad känslomässig tillstånd eller plötsliga förändringar i humör.

Objektiva tecken på endometrit

Tecken på en akut form av endometrit inkluderar:

 • ökad kroppstemperatur, åtföljd av frossa och efterföljande feber;
 • illamående och kräkningar;
 • ovanlig vaginal urladdning (med en obehaglig lukt, med en blandning av pus, blod);
 • livmoderns ömhet under palpationen och dess ökade storlek.

I den kroniska inflammatoriska processen i endometrium är symtomen mindre uttalade. Temperaturen kan uppstå bara ibland i flera dagar, men den är inte hög och det är lätt att förväxla den med andra plågor. Endast en gynekolog kan upptäcka sjukdomen genom en undersökning, undersökning, laboratorie- och instrumentundersökningar. Vid endometrit observeras ofta menstruations oregelbundenheter - urladdningsförändringar i karaktär, de kan bli knappa eller tvärtom rikliga. Ökar avsevärt blodflödet i slutet av menstruationen. Under hela cykeln observeras milda dragvärk i nedre del av buken..

Vid långvarig kronisk endometrit kan sekundär infertilitet uppstå..

I den akuta formen, från ögonblicket för endometriell infektion av patogena bakterier och virus till de kliniska manifestationerna av sjukdomen, går 1,5 till 4 dagar. Endometritis provoceras av kirurgiska ingrepp manifesteras snabbt. Vid kronisk endometrit kan processen ta flera månader.

Diagnostik av endometrit

Diagnostiska metoder

Vid kontakt med en patient undersöker gynekologen först sjukdomens historia, antalet graviditeter och förlossningar, aborter och spontana missfall..

Gynekologisk undersökning är nästa obligatoriska diagnostiska punkt. Vid palpation bestämmer läkaren storleken på livmodern, hur olika de är från normen, och övervakar smärtsamheten i reaktionen på de utförda manipulationerna. Under undersökningen bedömer läkaren också arten av vaginal urladdning.

Akut endometrit kännetecknas av kraftigt ökad uterusstorlek och svår smärta. Vid kronisk endometrit - smärtan är svag, livmodern ökas något.

Laboratoriediagnostik. Utan att misslyckas passerar patienten ett allmänt blodprov. Ökade antal vita blodkroppar är den viktigaste markören för förekomsten av en inflammatorisk process i kroppen. Antalet leukocyter räknas också i en smet från vaginalslemhinnan och livmoderhalskanalen..

För att bestämma vilken typ av bakterier som orsakade den inflammatoriska processen, tillåter bakteriologisk undersökning av vaginal mikroflora.

Kronisk endometrit är mycket svårare att bestämma, ibland upprepade gånger att ta material för bakteriologisk kultur.

Ytterligare diagnostiska metoder

Ultraljud hjälper till att diagnostisera endometrit och skilja den från andra gynekologiska sjukdomar. En erfaren diagnostiker som använder en ultraljudsmaskin kan identifiera:

 • endometrial tjocklek;
 • förekomsten av vidhäftningar;
 • förändring i vävnadsekogenicitet;
 • rester av moderkakan eller fosterägget;
 • närvaron av blodproppar och pus.

Under en ultraljudsundersökning är det möjligt att bestämma närvaron av spridningen av den inflammatoriska processen till andra organ i reproduktionssystemet, till exempel till äggstockarna.

Hysteroskopi är en endoskopisk diagnostisk metod. Under proceduren undersöker en specialist noggrant slemhinnan i livmoderhålan. Vid endometritis har livmoderns inre foder en ljus röd färg och en lös struktur. Hon blöder vid den minsta beröringen av livmoderns väggar. Blodproppar kan också finnas i kaviteten..

Under hysteroskopi, enligt specialistens bedömning, kan en biopsi utföras (ta material för histologisk undersökning).

Endometritisbehandling

Metoder för behandling av akut endometrit

Behandlingen av akut endometrit utförs alltid på ett sjukhus, eftersom patienten behöver säng vila och ständig övervakning av medicinsk personal.

Utan att vänta på bakteriologiska studier föreskrivs antibiotika med ett brett spektrum av verkan. I detta skede är det nödvändigt att eliminera den inflammatoriska processen, förhindra spridning av infektion i tjockleken på livmoderväggen och andra organ.

Antibiotika administreras intravenöst eller intramuskulärt under 7-10 dagar.

Även med endometrit föreskrivs:

 • smärtstillande medel och antipyretiska läkemedel;
 • topiska antibakteriella läkemedel, såsom vaginala suppositorier;
 • livmodersammandragningar;
 • vitaminer.

Som en del av förebyggandet av blödning och för att minska svår smärta appliceras förkylning i nedre del av buken.

Specialisternas uppgift under behandlingen av endometritis är att förhindra dess omvandling till en kronisk form och att förhindra eventuella komplikationer.

Efter eliminering av den akuta processen föreskrivs fysioterapeutiska förfaranden som förbättrar blodflödet i livmodern och fungerar som ett förebyggande av vidhäftningar.

Behandling av kronisk endometrit

Behandling av kronisk inflammation i endometrium är en längre process, men behandlingsstadierna är liknande - antibiotikabehandling är obligatorisk, varefter hormonella läkemedel förskrivs. De är nödvändiga för att återställa endometrial funktion och normalisera menstruationscykeln..

Ett viktigt steg i behandlingen är eliminering av konsekvenserna av en kronisk sjukdom - vidhäftningar i livmoderhålan, blockering och deformation av äggledarna etc..

Fysioterapeutiska förfaranden är obligatoriska vid behandling av den kroniska formen av endometrial inflammation. Dessa inkluderar:

 • elektrofores;
 • pulserade ultraljudsvågor;
 • UHF osv.

Orsaker till kronisk endometrit - tecken, diagnos, behandlingsschema med antibiotika och hormoner

Bland sjukdomar hos kvinnor är kronisk endometrit särskilt vanligt, som utvecklas som ett resultat av det obehandlade akuta stadiet av endometrial inflammation, dvs det funktionella livmodermembranet. Detta är en mycket allvarlig gynekologisk patologi som kan leda till farliga komplikationer på bukhinnans organ och muskler. Genom att känna till de kliniska symtomen på kronisk endometrit kan du misstänka en sjukdom i tid.

Vad är kronisk endometrit?

På ett tillgängligt språk är det namnet på en kronisk gynekologisk sjukdom som påverkar livmoderens inre lager. De orsakande infektionsmedlen kan vara bakterier eller virus. Som ett resultat av aktiviteten hos dessa mikroorganismer finns det en kränkning av endometrial avstötning och tillväxt. Resultatet är blödning i livmodern, funktionsfel i menstruationscykeln, missfall. Endometritis är orsaken till infertilitet. Sjukdomen kan vara atrofisk, cystisk och hypertrofisk..

symtom

Faran för sjukdomen ligger i det faktum att den inte kan manifestera sig under en lång tid. Om kronisk inaktiv endometrit manifesteras av symtom, är de inte så uttalade. Huvudfunktionerna är:

 • värkande bäckenvärk i nedre del av buken;
 • vaginal urladdning av gulgrön, brun eller transparent färg, beroende på typ av patogen;
 • smärta under samlag;
 • brott mot faserna i menstruationscykeln;
 • temperaturökning upp till 38 grader.

Ansvarsfrihet

Konsistensen, färgen och mängden utsläpp kan vara olika för varje kvinna. Detta är det huvudsakliga symptom på långsam endometrit. Patienter har purulent eller mukopurulent urladdning. Med purulent endometrit åtföljs de av en obehaglig lukt. På grund av avstötning av livmoderslimhinnan och dess långsamma återhämtning i utsöndringarna kan en blandning av blod observeras. Sackarosen mot bakgrund av den kroniska fasen av denna sjukdom kvarstår under lång tid.

Månadsvis med endometrit

Ett annat kännetecken på utvecklingen av endometrit hos en kvinna är en kränkning av menstruationscykeln. Det kan manifestera sig på olika sätt i form av:

 • metrorragi - uterusblödning;
 • hyperpolymenorrhea - öka eller förlänga volymen av menstruationsflödet;
 • fläckar inför menstruationen.

Ekotecken

Detta är namnet på komplexet av patologiska förändringar som finns i livmoderkaviteten under ultraljudundersökning (ultraljud). Med hjälp av denna procedur kan du studera storleken och läget på könsorganet, tillståndet i livmoderhålan och den inre ytan. Ultraljudstecken på kronisk endometrit är följande:

 • böja livmodern tillbaka - retroversion;
 • förstorad eller reducerad uterusstorlek;
 • minska eller öka tjockleken på endometrium, bildandet av håligheter i det;
 • gasansamling;
 • uppkomsten av platser för skleros, fibros eller förkalkning;
 • heterogen yta av myometrium;
 • vidhäftningar i livmoderkaviteten, som visualiseras som hyperekoiska områden.

orsaker

Det finns många faktorer som kan leda till flödet av endometrit till en kronisk form. De är indelade i specifika (virus och bakterier) och icke-specifika, associerade med endometrial skador. I allmänhet är orsakerna till utvecklingen av denna inflammatoriska sjukdom:

 • intrauterina manipulationer i form av curettage av slemhinnan;
 • felaktigt utförd douching;
 • födelseskador i livmoderhalsen;
 • användningen av intrauterina preventivmedel;
 • användning av vaginala vattpinnar;
 • fokus på sexuellt överförda infektioner;
 • ta hormonella preventivmedel;
 • autoimmuna patologier, minskad lokal immunitet;
 • slemhinneskada vid undersökning av livmodern;
 • samlag under menstruation;
 • rester av moderkakan, lutvävnad, blodproppar eller ägg (orsaker till postpartum endometrit).

Förvärring av kronisk endometrit

Sjukdomen börjar med akut endometrit och flyter först sedan till en kronisk form. Det kännetecknas av mindre uttalade symtom som inte orsakar en obehag för en kvinna, men sjukdomen under denna period utvecklas och påverkar könsorganet. Ibland finns det en förvärring av endometrit. Det kännetecknas av en ökning av alla symptom som beskrivs ovan. Tecken visas kraftigt, och svår blödning kan till och med visas på deras bakgrund.

Kan jag bli gravid med kronisk endometrit

I de tidiga stadierna av sjukdomen är fortplantningsfunktionerna fortfarande i tillfredsställande skick. Beroende på immunförsvarets och smittämnets aktivitet är terapitillgängligheten graviditet i detta skede, men de flesta patienter upplever komplikationer efter födseln och till och med missfall. Med behandlingen ökar chanserna väsentligt, men efter befruktningen är den förväntade modern under ständig övervakning av läkare. Om endometritis inte behandlas, kan inte ens en IVF-procedur hjälpa graviditeten.

Diagnostik

Om karakteristiska symtom på kronisk endometrit uppträder, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog för att bekräfta diagnosen. För detta ändamål genomförs följande studier:

 • hysteroskopi;
 • undersökning genom palpation, ultraljud av livmodern och dess bilagor;
 • sådde material som togs under hysteroskopi för att bestämma den infektiösa patogenen;
 • vattpinne från vagina till flora;
 • ett blodprov för koncentration av hormoner;
 • allmän urinanalys.

Behandling av kronisk endometrit

Behandling av kronisk endometrit kan påbörjas först efter att diagnosen har bekräftats. Patienten föreskrivs ett behandlingsschema av en läkare, med hänsyn till sjukdomens svårighetsgrad och kroppens individuella egenskaper. I allmänhet utförs terapi i tre steg:

 1. Eliminering av endometriinfektion, för vilken bredspektrumantibiotika används.
 2. Återställa immunsystemet genom hepatoprotective, enzymatic, metabolic, immunomodulating and microcirculation enhancing agents.
 3. Förnyelse av endometriumets struktur. I detta skede spelas huvudrollen av fysioterapeutiska metoder - lerterapi, magnetoterapi, laserterapi, plasmofores, jontofores med zink eller koppar. Dessutom förskrivs hormoner östrogen och progesteron.

Medicin

Vid behandling av kronisk endometrit används läkemedel från flera grupper samtidigt. De föreskrivs endast av en läkare, med hänsyn till sjukdomens orsakande medel och patologins natur. Dessa kan vara följande mediciner:

 1. Bredspektrumantibiotika. Efter att ha identifierat det orsakande ämnet för infektionen föreskriver läkaren läkemedel från denna grupp. Om sjukdomen provocerade klamydia, kan den behandlas med Doxycycline, virus med Acyclovir, svamp med Flucostat.
 2. Antiinflammatoriska lösningar. De ger en hög koncentration av antiseptiska och antibakteriella läkemedel i fokus för inflammation. För detta ändamål används lösningar av Furacilin, Dimexide, Chlorhexidine, Novocaine, Calendula, Lidase och Longidase. De används i tvättkurser med 3-5 procedurer.
 3. Metabola läkemedel. I denna grupp särskiljas aloextrakt, Actovegin och glasartad. De bidrar till regenerering av endometrium och stimulering av lokal immunitet..
 4. Hormonala droger. Nödvändigt för minskad ovariefunktion för att återställa den cykliska förändringen av endometrium, eliminera intermenstruell blödning och normalisera menstruationscykeln.

antibiotika

Behandling av kronisk endometrit med antibiotika föreskrivs ofta i form av droppar, så det utförs på ett sjukhus. Läkemedlen administreras intravenöst två gånger om dagen. Behandlingen börjar med en dags menstruation och varar cirka 5-10 dagar. För antibiotikabehandling används följande läkemedel:

 1. Ceftriaxon. Baserat på samma aktiva substans tillhör den gruppen cefalosporiner. Aktiv mot staphylococcus och streptococcus och ett antal aeroba gramnegativa bakterier. Nackdelen är ett stort antal biverkningar.
 2. Metronidazol. Det tillhör kategorin antibiotika med hög anaerob aktivitet. Ett plus är frisättningen i alla möjliga former, även i form av en vaginal gel. Dess biotillgänglighet är två gånger högre jämfört med tabletter. Har få kontraindikationer, men en stor lista över biverkningar.

Hormonterapi

Målet med hormonella läkemedel är att återställa den normala månadscykeln. Terapi med dem tar nödvändigtvis hänsyn till patientens ålder och svårighetsgraden av sjukdomsförloppet. Inte mindre viktigt är hur svår hormonell obalans. För att återställa det föreskrivs följande läkemedel:

 1. Dufaston. Den aktiva substansen är didyrogesteron - en analog av naturligt progesteron. Fördelen med läkemedlet är att det inte påverkar leverfunktionen och metaboliska processer i kroppen. Nackdelen är en stor lista över negativa reaktioner.
 2. Utrozhestan. Ett annat hormon baserat på progesteron. Läkemedlet absorberas mycket snabbt efter 1 timme efter administrering, vilket stimulerar restaureringen av livmoderslimhinnan. Nackdelen är de dåliga recensionerna om att ta detta läkemedel i kapselform - många biverkningar visas av dem.

Behandling med folkrättsmedel

Tillsammans med den medicinska behandlingen av endometrit, kan vissa folkmedelsmedel användas. Följande recept är effektiva:

 1. I lika stora proportioner tar du bladen av körsbär och nässlor, tallknoppar, malör, klöver, kanel, lavendel, marshmallow och lewsee. Efter att ha hackat 2 msk. häll 0,5 l kokande vatten i råvarorna, insister på en termos i 12 timmar. Använd läkemedlet i 1/3 kopp upp till 3-5 gånger om dagen i 2 månader.
 2. Ta 1 msk. hackade johannesört, brygg ett glas kokande vatten och koka i 15 minuter. Kyl buljongen, sil och drick 1/4 msk. upp till 3 gånger under dagen. Behandla endometritis med detta medel i 4-6 veckor.

Förebyggande

Den främsta förebyggande åtgärden är den snabba omfattande behandlingen av eventuella sjukdomar i det reproduktiva systemet. För detta ändamål är det nödvändigt:

 • följa läkarnas rekommendationer när du använder den intrauterina enheten som preventivmedel;
 • följa reglerna för intim hygien;
 • vägra abort;
 • använd barriärprevention i form av kondomer för att undvika könsinfektioner;
 • förhindra postpartuminfektioner.

Medicinska tamponger - ett gammalt botemedel med ett modernt utseende

Inflammatoriska processer i endometrium (slemhinnor som foder i det inre skiktet i livmodern) kallas endometrit. Bakterier provocerar en sjukdom: stafylokock, streptokock eller gonokock. Det kan också uppstå på grund av E. coli och annan patogen flora..

Många kvinnor upplever endometrit efter gynekologiska manipulationer. Sjukdomen kan utvecklas efter förlossning, abort, på grund av infertilitet eller på grund av missfall. Bristande efterlevnad av hygien kan också orsaka endometrit, behandling bör omfatta livsstils korrigering.

Expertrådgivning Strukturen i endometriumet under menstruationscykeln förändras, varje gång det växer och mognar igen, förbereder sig vid befruktning för införandet av ägget, annars avvisas det. Med en frisk endometrium är livmodern skyddad från olika infektioner. Emellertid bildas gynnsamma förhållanden för penetrering av smittämnen i livmodern, vilket resulterar i inflammation.

Litvinov Vladimir Valentinovich Doktorreproduktolog, barnläkare-gynekolog Erfarenhet 36 år

Ställ en klarare fråga Kostnad för endometritbehandling

Förfaranden och operationer
Inledande samråd med en gynekologfrån 2300 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Ultraljudsgynekologisk expertfrån 2800 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Endometrial biopsifrån 3500 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Livmoderhysteroskopifrån 20500 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Hysterosalpingoscopyfrån 7000 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Cytologinsprutfrån 800 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Ureaplasma parvum (PCR)från 450 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Ureaplasma spp (PCR)från 450 gnuggaVälj ett pris

Vi väljer det mest fördelaktiga erbjudandet för dig och tillhandahåller det omedelbart till dig

Infektionen kommer in i livmodern från slidan, genom lymfen eller genom den hematogena vägen. Om sjukdomen inte behandlas kan bakterier passera till muskelvävnaden i ett organ som kallas myometrium. I detta fall diagnostiseras metroendometritis..

Behandling av endometritis med växtbaserade infusioner och avkok

Följande recept har god terapeutisk effekt vid livmoderslutkram:

 1. Blanda 4 tsk. bitter malör med 1 tsk. röd blomma blomställningar. En matsked av den resulterande behandlingsblandningen bryggs i ett glas kokande vatten. Skicka produkten till ångbad och håll den där i 15 minuter, låt svalna vid rumstemperatur och sil med gasväv. Drick en kvart kopp tre gånger om dagen.
 2. I ett glas kokande vatten gör du en Johannesört perforerad (1 msk.) Och koka på svag värme i 20 minuter och dekantera sedan buljongen. Drick 1/4 kopp dagligen i tre doser.
 3. Ånga en matsked torr planeter i ett glas kokande vatten. Insistera buljongen i 2 timmar på en varm plats. Använd produkten 4 gånger om dagen i 1 msk. l inom en vecka för att behandla endometrit.
 4. Ta en halv citron och en apelsin, vrid i en köttkvarn eller slip med en mixer. Tillsätt 1 tsk till blandningen. socker och tinkturer av lök. Vid behandling av endometritis, ta 1 tsk i en vecka. tre gånger om dagen.
 5. Slipade ormbunkar (1 msk. L.) Brygg kokt vatten i ett glas och mörkare i vattenbad i 15 minuter. Avlägsna från värmen, kyl och dekantera. Använd 4 gånger om dagen i 1/4 kopp innan du äter. Behandlingsförloppet är 14-21 dagar. Efter en månadspaus kan du upprepa behandlingen.

Hirudoterapi för behandling av endometrit

Vid livmoderhud endritritis är behandling med folkläkemedel inte bara begränsad till växtbaserade infusioner och avkok. Ett bra komplement till traditionell terapi är hirudoterapi. Sammansättningen av blötsaliv inkluderar antibakteriella ämnen som effektivt bekämpar infektion. Dessa komponenter eliminerar inflammation, förbättrar blodflödet och löser fibrin (ett protein som främjar trombos). Eliminera blodstasis och förhindra uppkomsten av åderbråck i bäckenet.

En kontraindikation för hirudoterapi är hemofili (låg blodkoagulation), anemi, lågt blodtryck och maligna neoplasmer..

Det är värt att tänka på att vissa kvinnor kan uppleva en individuell reaktion på en igelbit, uttryckt i form av klåda, svullnad och lätt rodnad. Obehagliga symptom försvinner inom 2-3 dagar.

Var man ska sätta iglar?

En blöta med livmoder endometrit appliceras på nedre buken och på innerväggarna i slidan. När de gör sitt arbete faller de bort. Som regel varar proceduren cirka en halvtimme. Bittplatser måste bandas eller en sanitetsdyna bör appliceras på dem. Återanvändning av redan använda iglar är omöjligt. Självtagande iglar rekommenderas inte, eftersom odugliga åtgärder kan skada dig själv. Förfarandet måste övervakas av en kvalificerad professionell..

Huvudsakliga symtom

Innan man letar efter folkliga åtgärder för behandling av livmodern påverkad av endometrit, är det nödvändigt att förstå hur denna sjukdom manifesterar sig. I den akuta formen bör behandlingen påbörjas omedelbart. De viktigaste tecknen på början av den inflammatoriska processen orsakad av infektion:

 • obehaglig lukt från slidan;
 • okarakteristisk fläckning eller serös urladdning;
 • kraftig temperaturökning till 38-39 ° C;
 • smärta i nedre del av buken, som sträcker sig till sakralregionen.

Vid akut endometrit är antibiotikabehandling nödvändig. Att normalisera tillståndet med hjälp av örter fungerar inte. Det är nödvändigt att börja behandla sjukdomen så snart som möjligt. Efter att infektionen eliminerats under återhämtningsperioden används folkmedicin aktivt.

Kronisk endometrit kan uppstå obemärkt. Den huvudsakliga manifestationen av patologin är förekomsten av långvarig, smärtsam menstruation och intermenstruell blödning.

I den kroniska formen av endometrit kan alternativa behandlingar användas i överensstämmelse med gynekologen. Behandlingen bör syfta till att återställa endometrium, normalisera reproduktions- och menstruationsfunktionerna i kvinnans kropp.

Avkok för douching och terapeutiska tamponger för endometrit

Ett bra verktyg för behandling av livmoderhud endritritis är att läka douching och tamponger blöt in i naturliga ingredienser:

 1. Häll i en behållare 1 msk. l havtornsolja och blötlägg en bomullspinne i den. För in den i slidan på natten och ta bort den på morgonen. Gör proceduren i 7 dagar.
 2. Buljong för tvätt. Blanda i lika stora andelar valnötsblad, blommor av hästsvans, torkat gräs med knäppsvamp och löv av krypten. Slipa alla ingredienser noggrant och ta sedan 1 msk. l gjorda medel, häll i 2 koppar kokande vatten och lämna i ett vattenbad i en halvtimme. Sila buljongen och applicera två gånger om dagen för tvätt med endometrit.
 3. Blanda lika stora mängder ängsöta blommor, tallknoppar, enkel eukalyptus, Melilotus officinalis och blåbärsblad. Slipa komponenterna, ta 1 tsk. behandlingsblandning och ånga med två glas kokande vatten. Mörk buljongen i ett vattenbad i en timme. Kyl, sil från kakan och applicera med endometrit för vaginal douching före sänggåendet.
 4. Pressa ur saften från det skarlakansröda bladet och blötlägg en bomullspinne i den, sätt in den i slidan, låt den stå i 4 timmar. Upprepa dagligen i en vecka.
 5. Ta havtornet och johannesörtoljan i samma mängd (0,5 msk. L.), blanda och fukta en tampong i den här produkten. Gå in i vagina, lämna över natten.
 6. Blanda olivolja (2 msk.) Med aloe juice (2 msk.). Kyl i 5 dagar. Efter denna tid kan du använda den genom att blötlägga vattpinnen och sätta den över natten i slidan..
 7. Celandine (1 tsk) häll 50 gram kokande vatten, låt det koka i fem minuter i ett vattenbad. Fukta vattpinnen och injicera över natten.
 8. Späd ut mamman i mjölk och lägg 1 tsk. honung. Blötlägg en bomullspinne, ange i tre timmar. Upprepa proceduren i 10 dagar.
 9. Ta en lika stor mängd lövverk och odödliga blommor, äldreblommor och ekbark. Fem matskedar av blandningen att brygga i kokande vatten (1 liter). Häll buljongen i en termos och låt stå i 40 minuter. Använd på morgonen och kvällen för douching. Behandlingsförloppet för endometrit i livmodern bör inte överstiga 5 dagar.

Det är värt att tänka på att läkande tamponger inte används för att behandla endometrit under menstruationen.

Behandling av kronisk livmoder endometrit

Kronisk livmoderendometrit uppträder som ett resultat av brist på behandling eller felaktigt utvald terapi. Eftersom sjukdomen redan har ett starkt försprång är det mer problematiskt att behandla. Bland folkrecept för behandling av kronisk endometrit kan följande särskiljas:

 1. Infusion av svin livmodern. Läkemedlet bör påbörjas den 3-4: e dagen av menstruationen. Drick 40 droppar tre gånger om dagen i tre veckor. Då måste du sluta ta läkemedlet under en vecka.
 2. Douching med en bor livmoder. Ta 2 msk. l tallskog livmoder, asp- och ekbark, rhizomer av hemoptys och 1 msk. l nuans och roten till rökelsen. Slipa alla komponenter noggrant och blanda. Häll 3 msk. l sked av den beredda blandningen, häll en liter vatten. Koka i 20 minuter, låt stå i 6 timmar. Douchera två gånger om dagen. Den maximala varaktigheten för en sådan behandling är 10 dagar. Det är strängt förbjudet att använda produkten under menstruationen! Vid förvärring av sjukdomen kan avkoket användas inuti 1 msk. l tre gånger dagligen innan du äter.
 3. Med kronisk endometrit ger avkok av johannesört, salvia, timjan och örngott en god effekt.
 4. Avkok för sittbad. Ta 20 gram lagrar och häll kokande vatten i en hink, svalna och applicera.
 5. Häll skogshö i kallt vatten, koka upp och koka i 20 minuter. Placera över handfat för proceduren, linda in ordentligt så att ångan inte kommer ut. Proceduren utförs försiktigt, ångan ska inte brinna utan höljas i värme.

När används ett livmodern

Örtmedicin för endometrios är indicerad i sådana situationer:

 • Adenomyos i I-II-graden utan utveckling av komplikationer (livmodersblödning). Ortilia hjälper till att normalisera menstruationscykeln - gör menstruationen mindre rik och längre, minskar smärta, förbättrar allmänt tillstånd;
 • Extern endometrios med skador på äggstockarna, äggledarna och bukhinnan. Pine livmoder hjälper till att hantera smärta och ökar den totala tonen i kroppen.


Med extern endometrios är användningen av bor livmodern i komplex behandling möjlig.

Tall livmodern föreskrivs endast i kombination med andra metoder för behandling av endometrios. Det ersätter inte hormonintaget och avbryter inte operationen.

Avkok och infusion av ensidig orthilium används ofta under den postoperativa perioden. Örtmedicin hjälper en kvinna att återhämta sig - stabiliserar menstruationscykeln, eliminerar smärta, stärker immunförsvaret. Du kan ta bor livmodern 2-4 veckor efter operationen. Du kan inte dricka gräs under den tidiga postoperativa perioden - det späds ut blodet och kan orsaka blödning.

Gynekologisk samling för endometrit

Gynekologisk insamling är ett speciellt verktyg tillverkat av olika medicinalväxter och avsedd för behandling och förebyggande av olika gynekologiska sjukdomar, inklusive livmodern endometrit. Du kan köpa läkemedlet på alla apotek. Metoden för användning av samlingen beror på vilken form den tillverkas (tepåsar, örtblandning). Använd läkemedlet tre gånger om dagen före måltider.

Under behandlingen av endometrit måste probiotika konsumeras..

För att mätta kroppen med probiotika rekommenderas det att använda olika jäsade mjölkprodukter (gräddfil, kefir, jäsad bakad mjölk, yoghurt och andra).

Förebyggande

För att minska risken för att utveckla sjukdomen rekommenderas grundlig hygien hos könsorganen. De bör särskilt uppmärksamma sig under menstruationen. Abort provocerar ofta upp endometrit. För att undvika utvecklingen av sjukdomen rekommenderas därför att skydda mot oplanerad graviditet med speciella medel skapade för detta..

Behandling av endometrios hos kvinnor med folkliga metoder på videon:

Gillar du artikeln? Prenumerera på RSS-flöden, eller håll dig anpassad till VKontakte, Odnoklassniki, Twitter eller Google Plus.

Få uppdateringar direkt till din e-post:

Berätta för dina vänner! Dela en artikel med dina vänner på ditt favorit sociala nätverk med knapparna på panelen.

Behandling av endometrit enligt Bolotov

Behandling av endometrit med denna metod involverar beredning av tinkturer för douching av vagina. För att göra ett botande botemedel måste du ta:

 • marsh saber (rhizom) - 125 gram;
 • äppeläger (6%) - 2 koppar.

Slip växtens rötter och häll vinäger. Blanda den resulterande produkten och låt infusera i två veckor. Tillagad tinktur (1 msk. L.) utspädd i två glas rent vatten. Värm infusionen till en temperatur av 37,5 ° C. Används för douchning av vagina före sänggåendet. 10 minuter efter applicering måste du göra en annan douching, men inte med en läkande lösning, men med vanligt rent vatten. Förfarandet för behandling av endometrit bör utföras inom fem dagar.

rön

För att sammanfatta egenskaperna hos bor livmodern:

 • Örtan används i gynekologi som ett adjuvans för behandling av många sjukdomar. Det har antiinflammatoriska, antiseptiska och diuretiska effekter;
 • Orthilia ensidig påverkar inte fokusen på endometrios. Hon kan inte stoppa deras tillväxt eller förhindra uppkomsten av nya heterotopier;
 • Bor livmodern lindrar symtom - förbättrar en kvinnas allmänna tillstånd, normaliserar menstruationscykeln, minskar smärta, men botar inte endometrios;
 • Ortilia ordineras i kombination med hormonella läkemedel och ersätter inte kirurgisk behandling;
 • Intag av örter bör överenskommas med läkaren och eliminera kontraindikationer.

Om reglerna för användning av livmodern. Experten berättar

Endometritis läkningsomslag

För beredning av terapeutiska omslag krävs följande komponenter:

 • terapeutisk lera - 3 kg;
 • calendula blommor - 2 l.;
 • vatten - 1 kopp.

Koka kalendula i kokande vatten och koka i 15 minuter på måttlig värme, låt den brygga och svalna, sil. Häll buljongen i den helande leran och knåda ordentligt. Applicera produkten på nedre del av buken och i området "underbyxor", linda filmen över leraomslaget och linda den resulterande applikationen med lite varm sak. Vänta en halvtimme och skölj. Minst 10 procedurer måste utföras (dagligen eller varannan dag).

Alternativa behandlingsmetoder har god effekt vid behandling av endometrit och är ganska populära bland kvinnor. Detta beror på det faktum att ingredienserna för hemläkemedel finns tillgängliga och har en låg kostnad. Dessutom är olika avkok, infusioner och douching ganska enkla att förbereda. Men detta betyder inte alls att du tankelöst kan prova alla recept från traditionell medicin utan medicinsk rådgivning eller behandla sjukdomen endast på detta sätt. Det är läkaren som vet hur man kombinerar traditionell behandling och folkliga botemedel för att bota livmoderns endometrit så snabbt som möjligt..

Orsaker till sjukdomen

Efter diagnos är det nödvändigt att hantera orsaken till livmoderns endometrit. Behandlingstaktik väljs efter identifiering av faktorer som provocerade sjukdomen. Inflammation kan utvecklas:

 • mot bakgrund av tuberkulos, vaginos, klamydia;
 • efter diagnostiska procedurer i vilka olika vätskor eller instrument införs i livmoderkaviteten (kontroll av äggledarnas tillstånd, undersökning av livmoderhålan);
 • på grund av samlag under menstruationen;
 • med infektion med ureaplasma, gardnerellos;
 • postpartum, kejsarsnitt.

För att klargöra diagnosen räcker inte en enda gynekologisk undersökning. Det är nödvändigt:

 • göra en ultraljud;
 • överföra en smet från slidan;
 • kontrollera för infektioner med PCR-diagnostik.

Läkaren måste förskriva medicinering. Men samtidigt kan en kvinna lära sig att behandla patologi med folkmässiga botemedel.

Behandling av endometritis hos kvinnor

Som ett resultat av svår förlossning, abort, missfall och olika gynekologiska sjukdomar står kvinnor inför en diagnos av endometrit. De flesta fall är framgångsrikt behandlingsbara och helt botade..

Kort information om sjukdomen

Endometritis är en inflammatorisk process som är lokaliserad i livmoderhålan, nämligen i slemskiktet - endometrium. Det finns akuta former av sjukdomen, som vanligtvis orsakas av infektion, och kronisk, på grund av varaktigheten och djupet av strukturella förändringar i slemskiktet. Vid akut endometrit uppträder smärta under urinering, under sex, i lugnt tillstånd, det kan också vara en snabb puls, frossa, atypisk urladdning från könsorganen, feber och andra symtom på berusning. Speciellt snabbt utvecklande sjukdom hos patienter med livmoderspiraler.

Med kronisk endometrit störs menstruationscykeln, det kan vara antingen magra eller för rikliga perioder, kännetecknade av oregelbundenhet. Livmodersblödning och utflöde med en obehaglig lukt från könsorganen, smärta i nedre del av magen och smärta vid sexuell kontakt med en partner är karakteristiska för vissa patienter. En manuell undersökning av en gynekolog avslöjar en liten ökning av livmodern eller organförtätningen.

Sjukdomen kan orsaka cyster och polypper. Hos 10% orsakar kronisk endometritis kvinnlig infertilitet, hos cirka 60% - missfall. Därför är det vid de första symtomen nödvändigt att konsultera en läkare för att i tid börja behandlingen av denna gynekologiska sjukdom.

Behandling av akut endometrit

När sjukdomen är i den akuta fasen, visas observation på ett sjukhus med full efterlevnad av säng vila, fysisk och känslomässig lugn, en lätt smältbar diet och rätt dricksprogram. Den exakta behandlingsregimen för akut endometrit beror på resultaten av patientundersökningen. Som regel förskrivs bredspektrumantibiotika. Det visas också fysioterapeutiska förfaranden, med vitamin- och mineralkomplex, ibland hormonella läkemedel och mediciner som förbättrar mikrosirkulationen. Traditionell medicin används utöver den terapi som föreskrivs av gynekologen.

Antibiotika vid behandling av endometrit

En kvalificerad specialist i akut sjukdom (särskilt när det gäller behandling av postpartum endometrit) kommer att förskriva antibiotika. Sådana läkemedel hjälper till att effektivt lindra inflammation och minska urladdningen. Antibakteriell terapi är mest effektiv i de tidiga stadierna av upptäckt och patologikurs. Om endometritis inte är för allvarlig, förskrivs patienten mediciner, som hon kan fortsätta med den naturliga utfodringen av barnet. I svåra fall måste du överge amningen och genomgå behandling med starka antimikrobiella medel.

Antibiotika för behandling av endometrit kan förskrivas i tabletter, på sjukhusläge sätter de också droppar och gör intravenösa injektioner. Aktuella preparat indikeras som hjälper till att minska klåda och brännande känsla i perineum. Förutom antimikrobiella medel med bred spektrum kan gynekologen separat förskriva svampdödande medel till patienten, men antibiotika är obligatoriska vid behandling av endometrit. Endast sådana läkemedel kan snabbt och effektivt stoppa den inflammatoriska processen i kroppen..

Andra behandlingar

Huvudgrupperna av läkemedel som används vid behandling av endometrit är följande:

 1. Antispasmodiska läkemedel. Dessa läkemedel eliminerar ansträngningar av smärta och obehag i nedre del av buken och i korsbenet. På sjukhusmiljö ges patienten sådana mediciner två gånger om dagen.
 2. Bredspektrumantibiotika. Antimikrobiella medel ordineras i de tidiga stadierna av sjukdomen. Oftast administreras de intravenöst, och i behandlingen hemma förskrivs tabletter.
 3. Svampdödande läkemedel. Tilldelas endast om det behövs för att eliminera risken för candidiasis under antibiotikabehandling.
 4. Hämmande läkemedel. Anges vid hög temperatur hos patienten.
 5. Avsvällande medel. Kvinnor med livmoderhud endritit ordineras effektiva och säkra läkemedel som lindrar svullnad i slemhinnan. Sådana läkemedel minskar storleken på livmodern, låter dig ta bort vävnadsödem och den inflammatoriska processen.

Behandling av endometrit med antibiotika och andra läkemedel med uttalad effekt kan endast utföras under övervakning av en läkare och (helst) på ett sjukhus.

Aktuella droger

I händelse av att orsaken till sjukdomens utveckling är infektioner som överförs sexuellt föreskrivs också lokala läkemedel. Ljus hjälper till att snabbt eliminera utsöndringar och förstöra patogen mikroflora direkt i infektionsfokus. Sådana suppositorier och salvor används vid behandlingen av livmoderns endometrit:

 1. Beredningar med klorhexidin, vars verkan syftar till att bekämpa svamp, virussjukdomar och patogena bakterier. Sådana ljus används vid behandling av endometrit orsakad av klamydia och opportunistiska bakterier. Ljus placeras två gånger om dagen, vanligtvis på morgonen och före sänggåendet..
 2. Kombinerade ljus. Dessa är universella läkemedel som är effektiva mot svampar i släkten Cand>

Fysioterapeutiska förfaranden

Vid behandling av livmodersmältbildning är fysioterapi en viktig komponent som bidrar till bästa effekt av läkemedelsbehandling och patientens snabba återhämtning. Fysioterapeutiska procedurer föreskrivs för att minska smärta, återställa endometrium, aktivera lokalt immunförsvar och eliminera den inflammatoriska processen. De huvudsakliga metoderna som används vid behandling av kronisk endometrit (inklusive IVF) och akuta är följande:

 1. UFO (ultraviolett strålning). UF i vagina leder till döden av de flesta av den patogena mikrofloran, dessutom hjälper metoden att minska smärta.
 2. Reparativa-regenerativa metoder. Förfaranden utförs med användning av en laser med infraröd strålning, paraffinbehandling, jod-brombad, peloidterapi, vätesulfidbad. Dessa metoder bidrar till utvecklingen av ny bindväv och begränsar utsöndring av vätska, stoppar svullnad av vävnader.
 3. UHF-terapi. Genom att applicera det elektromagnetiska fältet på patientens kropp kan den inflammatoriska processen i livmoderhålan minskas.
 4. LOC-terapi, UV-strålning, behandling med luftbad, helioterapi, thalassoterapi och liknande metoder används för att förbättra lokal immunitet.
 5. Påverkan på kroppen av strömmar med medelhög frekvens, vilket har en positiv effekt på vävnaden. Dessutom höjer denna terapimetod smärttröskeln så att smärtan reduceras på en subjektiv nivå..
 6. Laserterapi. Exponering för vävnader förbättrar lokal immunitet, främjar snabb läkning, förbättrar mikrosirkulationen. Dessutom har strålning en viss bakteriedödande effekt..
 7. UZT. Ultraljud med en viss frekvens främjar aktiveringen av metaboliska processer och orsakar ett antal positiva förändringar i vävnaderna i kroppen. Förfarandet förhindrar också bildning av vidhäftningar..
 8. Magnet. Denna metod för alternativ medicin används vid behandling av endometrit för att lindra svullnad, minska den inflammatoriska processen, förbättra mikrocirkulationen och snabbt läka av skadade vävnader. Dessutom aktiverar magnetoterapi lokal immunitet..
 9. Elektrofores Används för att lindra smärta. Under proceduren injiceras läkemedlet inuti under påverkan av elektrisk ström och med användning av zink, koppar, jod, kalciumjodid.

Kontraindikationer för fysioterapi

Fysioterapeutiska förfaranden är relativt säkra, men det finns fortfarande vissa kontraindikationer:

 • akut fas av sjukdomen;
 • graviditetsperiod;
 • polycystisk äggstock;
 • livmodersblödning;
 • pelvioperitonitis (inflammation i bukhinnen i bäckenregionen);
 • närvaron av en tumör i exponeringsområdet;
 • proliferation av endometriumet bortom livmoderhålan.

I andra fall bestäms behovet av fysioterapi av den behandlande gynekologen och sjukgymnasten.

Hormonala läkemedel för behandling av endometrit

Vilken behandling för endometritis föreskrivs fortfarande? Orsaken till inflammation i livmoderhålet kan inte bara vara infektioner och virus, utan till exempel en kränkning av processerna för utveckling och avstötning av det inre skiktet i livmodern. Denna process sker normalt regelbundet: under menstruationen lämnar det avvisade epitelet kroppen, och efter att de har slutförts (när kroppen börjar förbereda sig igen för en eventuell graviditet) växer en ny. Om befruktningen inte inträffar, avvisas endometriet igen - de kommande kritiska dagarna kommer.

Om det finns onormalheter i denna process kan läkaren förskriva hormonella läkemedel, som vanligtvis måste användas inom tre till sex månader. Som regel är detta orala preventivmedel. Att ta sådana läkemedel hjälper till att normalisera menstruationscykeln. Vid planering av graviditet är dessutom behandling av endometrit obligatorisk så att den efterlängtade händelsen inträffar förr. Mot bakgrund av det så kallade preventivmedelssyndromet lyckas många kvinnor nästan omedelbart bli gravid.

Behandling av kronisk endometrit

Behandling av endometritis (kronisk) kräver en integrerad strategi och genomförs i steg. Först måste du eliminera de smittämnen som orsakar den inflammatoriska processen. Sedan används antibiotika och andra läkemedel för att behandla endometrit. Ofta föreskrivs "Doxycycline" eller "Sparflocacin." Den ytterligare återhämtningskursen är baserad på en kombination av hormonell och metabolisk terapi som syftar till att förbättra metaboliska processer och mikrosirkulation, vilket är nödvändigt för snabb återställning av skadade vävnader.

Folkläkemedel vid behandling av sjukdomen

Behandling av kronisk endometrit med folkläkemedel är endast möjlig förutom den huvudsakliga terapin som föreskrivs av en läkare, men inte i något fall på sin plats. Vanligtvis, som en del av alternativ terapi, utförs douching med avkok och infusioner av medicinska örter. Här är några recept för traditionella healers:

 1. Lagerblad. 20 gram torra råvaror, häll 0,5 liter vatten och koka i fem minuter. Låt buljongen svalna något. Häll vätska i en hink, sitta på den i 10-15 minuter och linda in en frottéhandduk. Förfarandet ska utföras före sänggåendet i två veckor. Det hjälper också till andra sjukdomar i könsorganet..
 2. Johannesört. Tjugo gram råmaterial häll 0,5 liter vatten och koka på låg värme i cirka tio minuter. Klara sil buljong, ta en halv matsked tre gånger om dagen.
 3. blåbär Häll hundra gram torkade bär med en liter vatten, koka och ta inte bort från värmen i ytterligare tio minuter. Kyl buljongen och ta en halv matsked tre gånger om dagen. Ett sådant medel har en antimikrobiell, sammandragande och lätt diuretisk effekt..
 4. Mor och styvmor. Fyll femtio gram råvaror med en liter kokande vatten och låt stå i fyra timmar. Sila buljongen och ta en tesked fyra eller fem gånger om dagen. Tanninerna som utgör denna växt har antiinflammatoriska och antibakteriella effekter..
 5. Apelsin och citron. Tvätta och torka citrusfrukter. Slipa sedan med en mixer eller i en köttkvarn. Tillsätt tio droppar lökjuice och tio gram socker i massan. Placera kompositionen i en glasbehållare, täck och skaka. Ta en tesked tre gånger om dagen i tre veckor.

Behandling av kronisk endometrit med folkläkemedel förbättrar resultaten av läkemedelsbehandling och fysioterapeutiska förfaranden, men det måste avtalas med den behandlande läkaren.

Utvärdering av behandlingsresultat

Effektiviteten av terapi för livmodersammanbildning i modern medicinsk praxis utvärderas enligt följande kriterier:

 • återställande av den vanliga menstruationscykeln;
 • eliminering av patogen mikroflora, infektion, patogen;
 • återställande av endometriumstrukturen (utvärderad med ultraljud);
 • försvinnandet av tecken på sjukdomen (blödning, smärta);
 • reproduktiv återhämtning.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Endometrium är det funktionella lagret i livmodern som säkerställer en normal graviditet. Olika inflammatoriska processer lokaliserade i detta område medför svårigheter att bli gravid och problem med att fostra ett barn: hotet om missfall, placental insufficiens, tung postpartumblödning. Därför, om en kvinna har endometrios, bör graviditetshantering utföras med särskild uppmärksamhet från den observerande gynekologen.

Konsekvenserna av endometrios är bildandet av vidhäftningar i livmoderkaviteten (vilket kan orsaka svårigheter med befruktningen), cystor och polypper, menstruations oregelbundenhet, peritonit. Speciellt farligt är självhäftande sjukdom, som åtföljs av svår smärta och därmed leder till kvinnlig infertilitet.

Endometritis är en patologi som har en infektiös och inflammatorisk natur. Antibiotika används för behandling. Följande mediciner kan också vara involverade i en terapeutisk behandling:

 • hormonella läkemedel;
 • vitaminer, immunmodulatorer;
 • symtomatiska medel;
 • restaureringsläkemedel.

Dessutom förskrivs patienter olika fysioterapeutiska förfaranden. Valet av läkningsteknik väljs strikt individuellt med hänsyn till svårighetsgraden av den inflammatoriska reaktionen, sjukdomens form, kvinnans allmänna tillstånd.

Behandling av endometrit med antibakteriella läkemedel

En individuell terapimetod kan bestå av följande regimer:

 • Amoxicillin, fluorokinoloner och metronidazol - behandling genomförs 7-10 dagar;
 • cephalosporiner förskrivs samtidigt i mer allvarliga fall av Metrogil;
 • Sparfloxacin och Derinat, beroende på symtomen (strikt individuellt);
 • Doxycycline och Vilprafen - kan användas i 14 dagar;
 • Terzhinan, som en förebyggande åtgärd tills patogenen har identifierats.

Sådana mikroorganismer kan framkalla inflammation:

 • chlamydia
 • streptokocker;
 • proteus;
 • stafylokocker;
 • trichomonas;
 • E coli;
 • gonokocker;
 • Klebsiella;
 • difteri bacillus;
 • Enterobacter.

Efter en noggrann bestämning av provokatorn av sjukdomen väljs ett adekvat behandlingsprogram. För att stoppa den inflammatoriska processen är det viktigt att genomföra effekten på patogenen inte bara från insidan, med p-piller utan också externt. Ljus är ett sådant inflytelsesinstrument..

Ljus med antibakteriell effekt väljs med beaktande av den valda patologiprovokatorn:

 • Polygynax eller Betadine;
 • klotrimazol.

Suppositorier med proteolytisk effekt rekommenderas för att förhindra bildning av uterus- eller bäckenadhesioner (longidas eller propolis).

Hormonala droger

Hormonterapi är ett av huvudområdena för läkning..

Sådan behandling är baserad på följande mediciner:

Med hjälp av dessa läkemedel är det möjligt att blockera frigörandet av hormoner från äggstockarna. Terapi förskrivs under minst 12 månader. Sådana händelser bidrar till resorption av patologiska foci.

Hormonala läkemedel rekommenderas för kvinnor i fertil ålder för att återställa menstruationscykeln och stoppa blödningen.

Immunförberedelser

För att förbättra det allmänna och lokala tillståndet förskrivs immunmodulerande medel till patienter. Dessa läkemedel hjälper till att bli av med den kroniska kursen av endometrit genom kroppens egna försvar.

För att skapa en gynnsam immunmiljö används ofta:

Symtomatiska och återställande medel

Nurofen eller Ibuprofen - läkemedel med bedövningseffekt. De används som antiinflammatoriska läkemedel. Flucostat bekämpar utmärkt svampinfektion. Analgetika föreskrivs för lindring av smärta (kurs upp till 7 dagar).

Komplexet av fritidsaktiviteter inkluderar en kurs av vitaminterapi och fysioterapeutiska åtgärder. För att stoppa den inflammatoriska reaktionen i schemat, använd:

Dessa lösningar har en antiseptisk effekt. Suppositorier med följande läkemedel kan också fungera som ett bedövningsmedel:

Dessa läkemedel injiceras i anus, de har en lokal effekt på inflammationsstället..

Vitaminterapi

Vid behandling av endometrit är vitaminterapi en viktig komponent, eftersom det hjälper till att stärka kroppens försvarsmekanismer både på lokal och allmän nivå. Användbara för denna diagnos är:

Alla kännetecknas av antiinflammatoriska och anti-tumörer, snabbt läkande, såväl som antioxidant- och regenererande effekter. Multivitaminkomplex tagna genom tabletter eller injektioner som väljs individuellt kan tilldelas patienter..

Behandling av endometritis genom intramuskulär injektion innebär användning av läkemedel under 7-14 dagar. Under behandlingsperioden är det också viktigt att upprätthålla en balanserad kost, eftersom mat hjälper till att mätta kroppen med en stor mängd användbara ämnen.

Antibakteriella regimer

Behandling av endometrit hos kvinnor utförs ofta med antibakteriella medel. Sjukdomen i den akuta fasen stoppas av systemiska läkemedel. Dessa är intramuskulära injektioner eller intravenösa injektioner. Ibland är det nödvändigt att inte använda en, utan flera läkemedel, eftersom bakterios kan döda olika bakterier.

Vid terapi används medel med en antibakteriell effekt på 3 generationer. Det kan vara Ceftazidime eller Ceftriaxone, i kombination med Imipenem eller Cilastatin. Den terapeutiska behandlingen för endometritis vanligtvis kombineras, av detta skäl, förutom antibiotika, ingår andra läkemedel i receptet. Dessa inkluderar metronidazol, cefalosporiner + metragil, lincosamider med aminoglykosider, klindamycin med kloramfenikol, gentamicin med kloramfenikol, lincomycin med klindamycin.

Med endometrit föreskriver en gynekolog läkemedelsbehandling. Den specifika doseringen och kursens varaktighet bestäms av läkaren, med hänsyn till sjukdomens svårighetsgrad och reaktionen på mediciner. Oftast utförs behandling på ett sjukhus, eftersom det finns ett direkt hot mot livet. I milda fall är det möjligt att använda läkemedel hemma, men strikt under tillsyn av en gynekolog. Efter utskrivning från sjukhuset fortsätter behandlingen på poliklinisk basis..

Patienter som har endometrit måste kontrollera sin menstruationscykel och konsultera en läkare om förseningar eller en förändring av urladdningens art uppstår. Om sjukdomen inte har behandlats noggrant kan den bli kronisk och förvärra..

Patogener och sjukdomsförloppet

Inflammation av livmoderns endometrium orsakas av en bakteriell infektion, så antibiotika krävs för behandling. De vanligaste patogenerna:

 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • trichomonas;
 • gonokocker;
 • E coli;
 • chlamydia
 • Klebsiella;
 • difteri bacillus;
 • Enterobacter;
 • Proteus.

I sällsynta fall inträffar den primära infektionen med virala medel och sedan går en bakterieinfektion samman. Hur kommer infektionen in i det övre skiktet i endometrium?

 1. Den vanligaste inresvägen är genom kirurgi. Brott mot integumentets integritet inträffar under förlossningen, särskilt med kejsarsnitt, under kirurgisk abort, under vaginala undersökningar med ingrepp i livmodern. Hysteroskopi, hysterosalpingografi, douching, undersökning av livmoderhålan, biopsi med misstänkta maligna neoplasmer kan leda till endometrit. Felaktig användning av den intrauterina enheten kan orsaka endometrit.
 2. Om en kvinnas immunitet försvagas kan infektionen spridas till livmodern från slidan, till exempel under sex under menstruationen.
 3. Mer sällsynta fall av infektion med blodflöde och lymf från närliggande organ. Inflammatoriska processer i njurarna och lymfkörtlarna kan bidra till bildandet av ett infektionsfokus i det övre skiktet av livmodervävnad.

Utan endometribehandling kan infektionen sprida sig i äggledarna, fånga livets djupare lager, muskelvävnad.

En sjukdom där inflammation täcker basalskikten i endometrium och livmodermuskler kallas endomyometritis. Brist på medicinsk vård ökar sannolikheten för sepsis och död. Ofta leder endometrit till infertilitet, eftersom ett befruktat ägg inte kan fästa och utvecklas på det drabbade endometriet. Livmodern i livmodern har två lager, som skiljer sig åt i syfte. Det övre skiktet avskalas varje månad, basskiktet förblir konstant och bygger upp det övre. Om infektionen sprider sig till basalskiktet bedöms patientens tillstånd som allvarligare. Endometrit åtföljs av en massa mycket obehagliga och smärtsamma symtom, så behandling utförs på ett sjukhus. Patienten är inlagd på gynekologisk avdelning, där hon får vård dygnet runt och alla nödvändiga förfaranden. I milda fall är poliklinisk behandling möjlig om patienten konsulterade en läkare i början av sjukdomen.

Uppsättning av behandlingsåtgärder

Behandling av endometrium utan att avlägsna det övre skiktet är omöjligt, därför utförs curettage, mekanisk rengöring av livmodern. För att lindra tillståndet föreskrivs följande:

 1. Smärtstillande medicin. Med endometritis upplever en kvinna svår smärta i nedre del av buken, så föreskrivs icke-narkotiska läkemedel i tabletter eller injektioner av smärtstillande medel. För anestesi hemma kan du använda en iskompress som appliceras på magen. På sjukhuset används en isvärmare..
 2. Med svår förgiftning är det möjligt att rena blodet från gifter och avfallsprodukter från patogena mikroorganismer. Lanserad endometritis får bakterier att komma in i blodomloppet, plasmaferes hjälper till att förhindra bakteremiitis, sepsis och septisk chock. Om patientens tillstånd inte är allvarligt utförs blodrening med avgiftande läkemedel.
 3. Ett av symptomen på endometritis är en temperatur som höjs till 38,5-39 grader. För att avlägsna feber används antiinflammatoriska icke-steroida medel, till exempel baserat på paracetamol.
 4. Smärtsamma kramper i livmodern lindras genom spasmolytika, till exempel injektioner av No-shpa. Vid poliklinisk behandling används No-shpa-tabletter..
 5. Huvudbehandlingen utförs med bredspektrumantibiotika. Ibland är det nödvändigt att förskriva inte ett, utan två läkemedel, eftersom bakteriologisk kultur avslöjar många bakterier av olika slag. Tredje generationens antibiotika används till exempel Cetriaxone eller Ceftazidime, ofta i kombination med Cilastatin eller Imipenem.

Behandlingsresultaten övervakas med hjälp av ett blodprov, bakteriologisk kultur, ultraljud i livmodern och bilagor.

Tiden som tillbringas på sjukhuset beror på återhämtningshastigheten, i genomsnitt från en vecka till 2 månader. Endometritis kan ha en kronisk karaktär, och sedan tar det längre tid att helt eliminera den inflammatoriska processen. Immunostimulanter används för att hjälpa immunsystemet att bekämpa infektion. Det kan vara Interferon, Kiproferon, Viferon i form av vaginala suppositorier. För att stimulera blodcirkulationen i bäckenorganen förskrivs patienter fysioterapi:

 • UHF;
 • lerbehandling, inklusive lera tamponger;
 • magnetterapi;
 • pulserad exponering för ultraljud;
 • paraffinbad;
 • ozokeritapplikationer;
 • elektrofores med jod och zink.

Endometritispatienter behöver vitaminer som förbättrar immunförsvarets skyddsförmåga. På sjukhuset kan injektioner av C-vitamin, B-vitaminer ordineras.

Återställning efter behandling

Om det var möjligt att hantera sjukdomen utan komplikationer kan ytterligare läkemedel under den postoperativa perioden behövas. För att återställa den normala menstruationscykeln föreskrivs ofta hormonella preventivmedel. Valet av ett specifikt läkemedel tar hänsyn till den nuvarande hormonella bakgrunden hos en kvinna, Janine, Novinet eller andra kan förskrivas.

Förutom att förebygga graviditet förbättrar preventivmedel kroppens tillstånd och ger stöd till det endokrina systemet. Om endometritis kompenseras av kroppens förmåga att regenerera, inträffar därefter graviditet och förlossning utan komplikationer. Det övre skiktet av endometriumet återställs ganska snabbt, därför kan du sex grader efter sjukdomen bli gravid. Graviditet är möjligt vid ett tidigare datum, men gynekologer rekommenderar att man väntar tills kroppen återhämtar sig. Om de djupa skikten i livmodervävnaden påverkas under sjukdomen är reversibel eller irreversibel infertilitet möjlig. Ju tidigare patienten söker hjälp, desto mindre skada kommer hennes reproduktionsförmåga att få..

Sjukdomsprevention

Kvinnor med kronisk endometrit har alltid en chans att ytterligare förvärras, så du bör lyssna noga till dina känslor och kontakta en gynekolog om cykeln förändras eller smärta uppträder i nedre del av buken. Speciellt hög risk att få endometrit efter en svår födelse, om en kejsarsnitt genomfördes, var det enorm blodförlust.

Gynekologer försöker alltid utföra alla uterusmanipulationer i enlighet med sterilitet, så sannolikheten för infektion under operationen är ganska liten. Mot bakgrund av minskad immunitet stiger infektionen in i livmodern från vaginalhålan. En snabb behandling av alla gynekologiska sjukdomar minskar risken för endometrit. Efter operation (kirurgisk abort, kejsarsnitt, avlägsnande av en cysta, fibroider, livmoderspolyp) förskrivs alltid antibiotika. Avbryt inte läkemedlet på egen hand. Beslutet att slutföra möten måste fattas av läkaren. En regelbunden förebyggande kontroll av en gynekolog en gång per år eller en gång var sjätte månad hjälper till att förhindra endometrit..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hälsa och en hälsosam livsstil

Gastrointestinal smärta anses vara det vanligaste klagomålet inte bara bland vuxna utan också bland små patienter med gastroenterologer. Orsakerna till det patologiska tillståndet kan vara många faktorer: maskar, sjukdomar i matsmältningssystemet, blindtarmsinflammation, matsmältningsbesvär, SARS, inflammation i njurarna eller lungorna....

Hur man försenar klimakteriet och undviker manifestationer av klimakteriet: 4 arbetsmetoder

Även om klimakteriet är ett naturligt stadium i livet, vill de flesta kvinnor inte träffa honom. Förutom den psykologiska komponenten medför denna period irreversibla fysiologiska förändringar....

Vad är den normala tjockleken på livmoderslimhinnan bör vara under klimakteriet?

Under klimakteriet bör endometriet ha en viss tjocklek. Det finns specifika indikatorer för normen för endometriumtjockleken för en specifik period....