Hur man bota endometrit

Klimax

Endometritis är en inflammatorisk process som förekommer i livmoderslimhinnan. Kvinnor stöter ofta på en sådan sjukdom, och om den inte kan behandlas ökar risken för att utveckla infertilitet. Endometritis påverkar det översta skiktet i livmoderslimhinnan, och det kan förekomma i de akuta och kroniska stadierna. Samtidigt skiljer de mellan en specifik typ av sjukdom som orsakas av en specifik sexuellt överförd patogen och en icke-specifik form av sjukdomen som provoceras av patogen vaginal mikroflora. Men samtidigt åtföljs alltid sjukdomen av extremt obehagliga symtom. Detta är smärta i nedre del av buken, livmodersblödning, feber, vaginal urladdning. Och för att bli av med obehagliga tecken så snart som möjligt måste du veta hur man behandlar endometrit.

Drogbehandling

När det gäller endometritis, är behandlingen i de flesta fall baserad på att ta antibiotika. De hjälper till att omedelbart stoppa spridningen av inflammation och hjälper också till att minska vaginal urladdning. Men för att uppnå en omfattande terapeutisk effekt används följande läkemedel:

 • antibiotika.
 • spasmolytika.
 • Svampdödande läkemedel.
 • Hämmande läkemedel.
 • Anti-edematösa läkemedel.

Antibiotika förskrivs i de allra första stadierna av sjukdomen.

De har ett brett spektrum av åtgärder. Om behandlingen sker på ett sjukhus, används sådana läkemedel som injektioner. Dessa är Ceftazidime och Ceftriaxone. Hemma kan du ta tabletter som Ofloxin, Doxycycline, Metronidazole och Ormax.

Krampläkemedel föreskrivs för att minska smärta. Om vi ​​talar om akut endometrit, används No-shpa och Spazmalgon, som ges ut i injektioner. De administreras två gånger om dagen, och detta gör att du snabbt kan eliminera obehagliga symtom och lindra smärta i buken och sakrum.

Svampdödande läkemedel kombineras ofta med antibiotika, särskilt när risken för candidiasis är tillräckligt hög. I detta fall kan läkaren förskriva Fluconazole, Nystatin, Futsis. Om en kvinna har hög feber, bör hon ta ett febernedsättande medel. Det är bättre att använda sådana läkemedel som Aspirin, Ibuprofen, Paracetamol..

Svampdödande läkemedel kombineras alltid med antibiotika.

Vid endometrit uppstår svullnad i livmoders mjuka vävnader. Och för att minska det och sedan helt eliminera det rekommenderas antihistaminer. De mest effektiva och säkrare är läkemedel som Eden, Cetrin, Loratadine. De minskar storleken på livmodern, hjälper till att lindra inflammation och eliminera svullnad i vävnaden..

Aktuella förberedelser

Om sjukdomen utlöses av sexuellt överförda infektioner, kommer aktuella läkemedel att gå med i antibiotika. Dessa är suppositorier, salvor och suppositorier. De hjälper till att bli av med sekret och förstör alla patogena mikroorganismer som lever i mikrofloraen i slidan. Följande verktyg är de mest effektiva och effektiva:

 • Hexicon.
 • Terzhinan.
 • Polygynax.
 • Longidaza.
 • Klion-D.
 • Iodoxide.
 • Ginalgin.

Hexicon dödar direkt bakterier och virus samt en farlig svamp. Vanligtvis används dessa suppositorier när endometrit provoseras av gardnerella, trikomonader eller klamydia. Ljus placeras två gånger om dagen, på morgonen och innan du går till sängs. Terzhinan är ett läkemedel som också släpps i form av suppositorier, som kombineras. På grund av detta kan det betraktas som ett universellt verktyg som kan bekämpa alla typer av infektioner och virus. Det räcker i tio dagar att använda två suppositorier per dag för att lindra alla symtom och slutligen bota endometrit.

Polygynax betraktas också som ett kombinationsläkemedel, som inkluderar antifungala och antimikrobiella komponenter. Dess främsta fördel är att den inte bryter mot den positiva mikrofloraen i slidan. Polygynax används när endometrit orsakas av negativa och gram-positiva mikroorganismer..

Longidas förskrivs vanligtvis när sjukdomen fortsätter med bildandet av vidhäftningar och när inflammation i livmoderhålan försummas. Ljus Klion-D används för endometrit, vilket orsakas av protoso och bakterier. De mest effektiva är jodoxid suppositorier. De har utmärkta antiseptiska och antibakteriella egenskaper och hämmar också snabbt tillväxten av patogena mikroorganismer..

Läkemedlet Longidaza föreskrivs för bildning av vidhäftningar

När frågan uppstår om hur man behandlar kronisk endometrit, kan Ginalgin suppositorier komma till undsättning. De används ofta inom gynekologi, eftersom de kan förstöra alla bakterier och svampar. Läkemedlet används vid akut och kronisk endometrit, vars utseende provocerades av en sexuell infektion..

Behandling av akut och kronisk endometrit

Terapi av akut endometrit baseras alltid på antibakteriella läkemedel. Vanligt använda läkemedel är bredprofilerade, som verkar omedelbart på olika infektionspatogener. Dessutom väljs den intravenösa metoden för deras administration så att dessa medel agerar så snabbt som möjligt. Parallellt kan ett antibiotikum från en annan grupp administreras intramuskulärt. Det vanligaste paret är användningen av Metragil med Gentamicin.

Om akut endometrit uppträder efter förlossning eller abort, kan curettage av livmoderhålan utföras. Antibakteriell behandling varar i tio dagar.

Dessutom förskrivs läkemedel som eliminerar smärtsymtom, stärker immunförsvaret och minskar risken för allergiska reaktioner. I vissa fall föreskrivs medel för att minska livmodern och vitaminkomplexen som hjälper till att återställa hela kroppen. Det sista steget i behandlingen av akut endometrit är fysioterapi.

Terapi av kronisk endometrit består av en uppsättning terapeutiska åtgärder som syftar till att eliminera den inflammatoriska processen. I detta fall förskrivs också antibiotika, men de rekommenderas att administreras direkt i det drabbade slemhinnan. Dessutom föreskrivs följande procedurer:

Traditionell medicin i kampen mot endometritis

Förutom läkemedelsbehandling, vid behandling av endometrit, kan recept på alternativ medicin också ge sitt positiva resultat. Olika infusioner och avkok som framställts av medicinska örter eliminerar urladdningen och minskar obehaget som känns med en sådan sjukdom. Du måste dock förstå att de är ineffektiva mot virus och bakterier. Därför bör behandlingen endast vara omfattande och traditionell medicin bör användas som en ytterligare metod för allmän terapi.

Ångbad med skogshö hjälper till att besegra endometritis

Du kan prova lagerbladet. En sådan torr växt kommer att behöva cirka 20 g. Det är bättre att placera bladen i en emaljerad panna, tillsätt lite vatten där och koka växten på medelhög värme i cirka fem minuter. Sedan tas behållaren bort från elden, och du måste vänta tills vätskan har svalnat. Efter detta måste du försiktigt sitta på pannan och linda bäckenområdet med en handduk. Ångor från lönnbladet lindrar inflammation i könssystemet. Upprepa proceduren varje dag vid sänggåendet i två veckor..

Ett beprövat och beprövat recept är användningen av havtornolja. Först måste du ta en bit bandage, i vilken bomullsull placeras. Bandaget är bundet i en knut som doppas i havtornsolja. Sedan sätts en hemmagjord bomullspinne i slidan hela natten. Upprepa proceduren tar tio dagar. Under denna tid kommer det att vara möjligt att bli av med alla inflammatoriska processer och påskynda läkningen av drabbade vävnader i livmoderhalsen. Och ett sådant recept hjälper dem som tvivlar på om kronisk endometrit kan botas..

En annan metod från traditionell medicin som hjälper till att bota endometrit är en avkok av johannesört. För att förbereda den måste du ta 20 g av denna växt i torr form och hälla 500 ml kokande vatten i den. Placera behållaren på en liten eld och sjuda gräset i cirka tio minuter. Sedan filtreras buljongen och tas tre gånger om dagen i 170 ml. Och du kan prova ett hälsosamt ångbad, beredd på skogshö.

Ett gäng hö placeras i en hink, där fem liter vatten hälls. Kärlet startas och vätskan kokas upp. När vattnet har svalnat något måste du sitta på en hink och linda dig själv i en handduk. Att sitta i detta läge är nödvändigt tills vätskan har svalnat helt. Varaktigheten av hela behandlingsförloppet är två veckor.

Björnen hjälper till att besegra inflammation och minska smärtkrammer. Det tar 20 g torra blad från denna växt, som är fyllda med 300 ml varmt vatten. Infusionen kokar i två minuter, varefter den filtreras och tas i 50 ml fyra gånger om dagen. Varaktigheten av hela behandlingen är tio dagar. Vid kronisk endometrit kan sådan terapiförlängning förlängas så mycket som behövs för att uppnå ett positivt resultat..

Ett annat läkemedelsläkemedel som hjälper till att bekämpa denna sjukdom hemma bereds på basis av citrusfrukter. Du måste ta en apelsin och citron, tvätta försiktigt dessa frukter och hacka dem med en mixer. Tillsätt 10 droppar lökjuice och en sked socker till den resulterande blandningen. Rör om hela kompositionen och ta sedan medicinen en tesked tre gånger om dagen under 18 dagar. Alla dessa recept för traditionell medicin visar hur man bota endometrit om det har blivit kroniskt..

Endometritis är en lumsk sjukdom som, om den inte behandlas, väcker allvarliga konsekvenser för den kvinnliga kroppen, varav en är infertilitet. Därför är det inte värt att försena terapin med en sådan sjukdom. Men du måste förstå det för att hantera vissa folkmöjligheter också. Det är obligatoriskt att förskriva mediciner med antibiotika, som ger en omedelbar effekt.

endometrit

Endometritis är en inflammatorisk process i vävnaderna i det inre livmoderhålet. Orsaken till sjukdomen är penetrationen i livmoderhåendet hos olika infektiösa patogener - svampar, bakterier och virus. Ofta uppträder endometrit mot bakgrund av en allmän minskning av immunitet..

I början påverkar den patologiska processen endast endometriet, men på grund av den speciella strukturen i vävnaderna går den inflammatoriska processen snabbt djupare och påverkar muskelvävnaden.

Om endometritis inte behandlas leder det till vidhäftningar inuti livmodern och i bukhålan och kan också orsaka inflammation i andra inre organ. I avsaknad av ordentlig terapi är endometrit ofta orsaken till infertilitet och kan också åtföljas av cysta..

Oftast lider kvinnor i reproduktiv ålder av endometrit. Om du misstänker en sjukdom bör du rådfråga en gynekolog.

Typer av enddometrit

I form av endometrit finns det:

Symtom, termer och behandlingsmetoder i båda fallen är olika. I detta fall utvecklas alltid kronisk endometrit mot bakgrund av obehandlad eller utan akuta tecken på sjukdomen i akut form.

Orsaker till enddomritit

Den huvudsakliga orsaken till den inflammatoriska processen är inträde av patogena virus och bakterier i livmoderhålet, vilket mot bakgrund av en minskning av immuniteten eller en kränkning av endometriumens integritet påverkar slemhinnan i livmoderhulen..

Patogener, infektioner och virus kan komma in i livmodern både i uppåtgående (genom livmoderhalsen i livmoderhalsen) och nedåtgående väg (från äggledarna, inflammerad bilaga, etc.).

Den vanligaste orsaken till den inflammatoriska processen i endometrium är mekanisk skada på livmoderns inre foder, orsakat naturligt eller genom operation. Dessa inkluderar:

 • aborter, inklusive spontana;
 • kejsarsnitt;
 • olika gynekologiska manipulationer i livmoderkaviteten;
 • förlossning.

I alla dessa fall exfolierar endometriumfodret i livmoderkaviteten från stora delar och utsätter betydande områden av oskyddade organväggar. Bakterier och infektioner som kommer in i dem, föras genom kirurgiska instrument eller naturligt, befinner sig i en gynnsam miljö för deras reproduktion.

En akut form av endometrit, som förutom den klassiska bilden av symtom åtföljs av purulent vaginal urladdning, orsakas av sexuellt överförda sjukdomar, såsom gonoré eller klamydia..

Orsakar också inflammation:

 • tuberkulosmikrobakterier;
 • E coli;
 • protozoal infektion;
 • difteri bacillus;
 • mykoplasma;
 • grupp B streptokocker, etc..

Det finns risker för endometrit vid regelbunden menstruation. Blod, som tillsammans med endometrialceller tas bort från livmoderhålet, har en specifik effekt på livmoderhalskanalen. Det ändrar tillfälligt den sura miljön i livmoderslimhinnan till alkaliskt, och därefter reduceras dess skyddande funktioner avsevärt. Med felaktig hygien, sexuellt samlag och ofta användning av tamponger ökar risken för att bakterier kommer in i livmoderhålet.

Till exempel är en tampong kvar i slidan i mer än 6 timmar eller över en natt en potentiell källa för många bakterier som multiplicerar i en varm och fuktig miljö med hög hastighet..

Intrauterina anordningar kan också vara en källa till infektion, felaktigt installerade eller lokaliserade i livmodern under mer än den nödvändiga perioden, de kan orsaka skador på endometriet och kan provocera en inflammatorisk process.

Symtom på endometrit

Under endometritis kan en kvinna känna:

 • rita smärta i nedre del av buken, utstrålande till anus;
 • generell svaghet;
 • huvudvärk;
 • deprimerad känslomässig tillstånd eller plötsliga förändringar i humör.

Objektiva tecken på endometrit

Tecken på en akut form av endometrit inkluderar:

 • ökad kroppstemperatur, åtföljd av frossa och efterföljande feber;
 • illamående och kräkningar;
 • ovanlig vaginal urladdning (med en obehaglig lukt, med en blandning av pus, blod);
 • livmoderns ömhet under palpationen och dess ökade storlek.

I den kroniska inflammatoriska processen i endometrium är symtomen mindre uttalade. Temperaturen kan uppstå bara ibland i flera dagar, men den är inte hög och det är lätt att förväxla den med andra plågor. Endast en gynekolog kan upptäcka sjukdomen genom en undersökning, undersökning, laboratorie- och instrumentundersökningar. Vid endometrit observeras ofta menstruations oregelbundenheter - urladdningsförändringar i karaktär, de kan bli knappa eller tvärtom rikliga. Ökar avsevärt blodflödet i slutet av menstruationen. Under hela cykeln observeras milda dragvärk i nedre del av buken..

Vid långvarig kronisk endometrit kan sekundär infertilitet uppstå..

I den akuta formen, från ögonblicket för endometriell infektion av patogena bakterier och virus till de kliniska manifestationerna av sjukdomen, går 1,5 till 4 dagar. Endometritis provoceras av kirurgiska ingrepp manifesteras snabbt. Vid kronisk endometrit kan processen ta flera månader.

Diagnostik av endometrit

Diagnostiska metoder

Vid kontakt med en patient undersöker gynekologen först sjukdomens historia, antalet graviditeter och förlossningar, aborter och spontana missfall..

Gynekologisk undersökning är nästa obligatoriska diagnostiska punkt. Vid palpation bestämmer läkaren storleken på livmodern, hur olika de är från normen, och övervakar smärtsamheten i reaktionen på de utförda manipulationerna. Under undersökningen bedömer läkaren också arten av vaginal urladdning.

Akut endometrit kännetecknas av kraftigt ökad uterusstorlek och svår smärta. Vid kronisk endometrit - smärtan är svag, livmodern ökas något.

Laboratoriediagnostik. Utan att misslyckas passerar patienten ett allmänt blodprov. Ökade antal vita blodkroppar är den viktigaste markören för förekomsten av en inflammatorisk process i kroppen. Antalet leukocyter räknas också i en smet från vaginalslemhinnan och livmoderhalskanalen..

För att bestämma vilken typ av bakterier som orsakade den inflammatoriska processen, tillåter bakteriologisk undersökning av vaginal mikroflora.

Kronisk endometrit är mycket svårare att bestämma, ibland upprepade gånger att ta material för bakteriologisk kultur.

Ytterligare diagnostiska metoder

Ultraljud hjälper till att diagnostisera endometrit och skilja den från andra gynekologiska sjukdomar. En erfaren diagnostiker som använder en ultraljudsmaskin kan identifiera:

 • endometrial tjocklek;
 • förekomsten av vidhäftningar;
 • förändring i vävnadsekogenicitet;
 • rester av moderkakan eller fosterägget;
 • närvaron av blodproppar och pus.

Under en ultraljudsundersökning är det möjligt att bestämma närvaron av spridningen av den inflammatoriska processen till andra organ i reproduktionssystemet, till exempel till äggstockarna.

Hysteroskopi är en endoskopisk diagnostisk metod. Under proceduren undersöker en specialist noggrant slemhinnan i livmoderhålan. Vid endometritis har livmoderns inre foder en ljus röd färg och en lös struktur. Hon blöder vid den minsta beröringen av livmoderns väggar. Blodproppar kan också finnas i kaviteten..

Under hysteroskopi, enligt specialistens bedömning, kan en biopsi utföras (ta material för histologisk undersökning).

Endometritisbehandling

Metoder för behandling av akut endometrit

Behandlingen av akut endometrit utförs alltid på ett sjukhus, eftersom patienten behöver säng vila och ständig övervakning av medicinsk personal.

Utan att vänta på bakteriologiska studier föreskrivs antibiotika med ett brett spektrum av verkan. I detta skede är det nödvändigt att eliminera den inflammatoriska processen, förhindra spridning av infektion i tjockleken på livmoderväggen och andra organ.

Antibiotika administreras intravenöst eller intramuskulärt under 7-10 dagar.

Även med endometrit föreskrivs:

 • smärtstillande medel och antipyretiska läkemedel;
 • topiska antibakteriella läkemedel, såsom vaginala suppositorier;
 • livmodersammandragningar;
 • vitaminer.

Som en del av förebyggandet av blödning och för att minska svår smärta appliceras förkylning i nedre del av buken.

Specialisternas uppgift under behandlingen av endometritis är att förhindra dess omvandling till en kronisk form och att förhindra eventuella komplikationer.

Efter eliminering av den akuta processen föreskrivs fysioterapeutiska förfaranden som förbättrar blodflödet i livmodern och fungerar som ett förebyggande av vidhäftningar.

Behandling av kronisk endometrit

Behandling av kronisk inflammation i endometrium är en längre process, men behandlingsstadierna är liknande - antibiotikabehandling är obligatorisk, varefter hormonella läkemedel förskrivs. De är nödvändiga för att återställa endometrial funktion och normalisera menstruationscykeln..

Ett viktigt steg i behandlingen är eliminering av konsekvenserna av en kronisk sjukdom - vidhäftningar i livmoderhålan, blockering och deformation av äggledarna etc..

Fysioterapeutiska förfaranden är obligatoriska vid behandling av den kroniska formen av endometrial inflammation. Dessa inkluderar:

 • elektrofores;
 • pulserade ultraljudsvågor;
 • UHF osv.

Moderna metoder för behandling av kronisk endometrit (litteraturöversikt)

Kronisk endometrit förekommer hos kvinnor främst i reproduktionsåldern och leder till kränkning av menstruations-, sekretoriska och generativa funktioner. Idag fortsätter den aktiva sökningen efter det optimala och effektiva aktivitetsområdet.

Kronisk endometrit är vanligt bland kvinnor i deras reproduktiva ålder och leder till funktionsfel i menstruations-, sekretions- och generationsfunktionen. För närvarande pågår en aktiv sökning efter ett optimalt och effektivt komplex av åtgärder för behandling av denna sjukdom. Alla de välkända, inklusive de mest moderna metoderna för behandling av kronisk endometrit, presenteras i denna artikel.

Den kroniska inflammatoriska processen i endometrium är en av de främsta orsakerna till missfall, infertilitet, misslyckade försök till in vitro-befruktning (IVF). Behandling av kronisk endometrit är en ganska komplicerad men mycket viktig uppgift, särskilt hos kvinnor med en historia av infertilitet och reproduktionsförluster [1].

Behandling av kronisk endometrit är inte en lätt uppgift. Svårigheter med att hantera patienter är förknippade med följande skäl. Förekomsten av raderade former av sjukdomen och frånvaron av specifika kliniska symtom. Kronisk inflammation i vilken som helst vävnad har en vågliknande progressiv karaktär, därför, i frånvaro av adekvat behandling, har vävnadsskador över tid (på grund av en kaskad av sekundära lesioner) alltid en ökande karaktär. Svårigheter med att identifiera mikrobiella medel i endometrium, speciellt med viral invasion, leder till problemet med valet av etiotropiska läkemedel. Under behandlingen är det möjligt att ändra den ledande mikrobiella faktorn (till exempel till en representant för villkorligt patogen mikroflora). Eliminering av det skadliga medlet från endometrium leder ofta inte till själväkning av vävnader, särskilt när sjukdomen varar mer än 2 år, därför är det nödvändigt med målinriktade terapeutiska åtgärder för att eliminera kaskaden av sekundär vävnadsskada. Att övervaka effektiviteten hos terapeutiska åtgärder baserat på dynamiken i kliniska symtom och icke-invasiva forskningsmetoder ger ingen exakt uppfattning om att återställa endometrial mottaglighet [2].

Således bör behandlingen av kronisk endometrit (CE) vara omfattande, etiologiskt och patogenetiskt underbyggd, fasad och baserad på resultaten från den mest grundliga och exakta undersökningen av endometriet. De flesta forskare är överens om genomförbarheten av att genomföra komplex behandling av CE i två steg [3].

Kärnan i det första steget är eliminering av den endometri-skadliga mikrobiella faktorn och / eller minskningen av aktiviteten för viral invasion genom användning av etiotropisk terapi med bredspektrumantibiotika, anaeroba läkemedel och / eller antivirala läkemedel [4, 5]. När sterila endometrialkulturer eller omöjligt att genomföra en mikrobiologisk studie hos patienter med tecken på kemoterapi, är empirisk antibakteriell och antiviral terapi med bredspektrumläkemedel tillåtet med en förändring i läkemedelsgrupper för flera kurser om nödvändigt.

Inför problemet med läkemedelsresistens och en ökning av antalet oönskade läkemedelsreaktioner har kliniker i många länder i världen under de senaste åren förnyat intresset för att använda fager för terapeutiska och profylaktiska syften. Vissa föreslår att man inför en polyvalent bakteriofag i kombination med en infraröd laser i livmoderkaviteten, vilket gör det möjligt att realisera den antimikrobiella effekten genom att specifikt rikta in ett brett spektrum av möjliga patogener i den inflammatoriska processen i livmoderkaviteten i frånvaro av en betydande systemisk effekt, samt att uppnå en immunmodulerande effekt och förbättra hemodynamik i organ bäcken och stimulera endometriumens receptoraktivitet [6].

Målet med det andra steget av behandling av CE är att återställa endometriumets morfofunktionella potential genom att eliminera resultaten av sekundär vävnadsskada - korrigera fibrosering och sklerotiska processer, effekterna av ischemi, återställa hemodynamik och aktiviteten hos endometrial receptorapparat. Kemoterapiens natur i detta skede beror på endometriumets morfologiska tillstånd och närvaron av en kombinerad gynekologisk patologi. Den första aspekten kommer till svårighetsgraden av den inflammatoriska reaktionen och närvaron av omfattande platser för skleros och / eller atrofi i endometriumet, vilket bestäms av längden på CE-förloppet och leder till nedsatt endometrial mottaglighet med en sjukdomstid på mer än 2 år..

Morfofunktionella förändringar i endometrium hos alla kvinnor med en misslyckad historia av IVF har vetenskapligt bevisats. Om sådana matchningar finns i tre eller flera platser i systemet för genkompatibilitet av vävnadskompatibilitet (HLA) klass II, är det lämpligt att genomföra förberedande aktiviteter med användning av immunoglobulinbehandling [7].

Det andra steget av terapin är ofta långt (2-3 månader), men mycket viktigt, eftersom det gör det möjligt att slutföra den inflammatoriska processen - regenereringen av det skadade slemhinnan i livmodern. För detta används olika alternativ för metabolisk terapi, förformade fysiska och balneologiska faktorer, hormonella läkemedel, immunmodulatorer [8–10]. Många författare noterar vikten av att inkludera Longidase i detta behandlingsstadium, vilket avsevärt ökar effektiviteten av terapi och lindring av kliniska symtom [11, 12].

Traditionellt används fysiska faktorer i den komplexa behandlingen av CE [13]. I den komplexa behandlingen av ChE används oftast elektropulsterapi, interferensströmmar, ett växlande magnetfält med en låg frekvens och en ström av en natal frekvens [14]. Användningen av lågfrekvent elektropulsterapi i buk-vaginal arrangemang av elektroder har studerats i detalj, vilket gör det möjligt att förbättra implanteringspotentialen för endometrium och öka graviditetsfrekvensen hos kvinnor med ”tunn” endometrium med 3,4 gånger [15].

Det är möjligt att använda lågintensiv pulserad laserstrålning av det röda spektrumet vid komplex behandling av kronisk endometrit med användning av Matrix-apparaten enligt den ursprungliga tekniken. Denna typ av fysisk effekt har antiinflammatoriska, immunkorrective, vasoaktiva effekter [16].

Målen med fysioterapi i CE är att förbättra hemodynamiken i bäckenorganen, stimulera receptorfunktionen, påskynda endometrial regenereringsprocesser och öka immunologiska egenskaper.

I litteraturen finns bevis för den höga effektiviteten för användningen av exogen kväveoxid vid komplex behandling av kronisk endometrit. Det bevisas att NO-terapi normaliserar nedsatt mikrosirkulation, minskar mikrobiell kontaminering, aktiverar fagocytos och makrofagfunktion och förbättrar tillväxten av fibroblaster och blodkärl. N. G. Grishchenko: s arbete bevisade effektiviteten av intravaginal administration av kväveoxid för att optimera beredningen av patienter med tidigare misslyckade IVF-program mot bakgrund av en "tunn" endometrium [17].

Förutom kväveoxid i praktisk medicin användes en gasblandning (CO2 och N2) också för att förbereda det "tunna" endometriet för IVF-programmet. Koldioxid har en vasodilaterande effekt, som åtföljs av ökad ämnesomsättning och återställande av receptorkänslighet. Kväve - en av de viktigaste kemiska elementen i biologiskt aktiva ämnen, är nödvändig för att säkerställa andning och vital aktivitet hos celler. Tekniken möjliggör tre bevattning under den första fasen av menstruationscykeln och visar en positiv effekt på tillväxten av endometriumet och når ett acceptabelt värde vid tidpunkten för embryoöverföring. Användning av metoden för bevattning med en gasblandning under perioden av en menstruationscykel hos kvinnor med "tunn" endometrium kan öka tjockleken på endometrium avsevärt. Denna metod kan rekommenderas för att förbereda endometrium för efterföljande embryotransfer hos patienter med misslyckade IVF-försök, varvid orsaken var en kränkning av implantation på grund av "tunn" endometrium [18].

Utländska författare noterar den höga effektiviteten i behandlingen av hypoplastisk endometrium genom intrauterin administration av granulocytkolonistimulerande faktor (G-CSF), läkemedlet Filgrastim [19-21]. Mekanismen för dess verkan i förhållande till spridning och differentiering av endometrieceller förstås inte helt. Enligt nuvarande data ökar G-CSF koncentrationen i endometrium av endotelceller av blodplätttillväxtfaktorer, vilket spelar en nyckelroll i att stimulera angiogenes [22, 23]. Samma positiva korrelation observerades vid studier av integrin alfa-V / beta-3-koncentrationer. Som ni vet är integriner involverade i alla implantationsstadier, den högsta koncentrationen av integrin alfa-V / beta-3 sammanfaller med den maximala receptoraktiviteten i endometrium. Detta glykoprotein utsöndras av körtelepitelceller efter den 19: e dagen av cykeln när implantationsfönstret öppnas. Flera studier har visat att integrin alfa-V / beta-3-brist är karakteristisk för kvinnor med fin endometrium och förekommer också hos patienter som har genomgått många misslyckade IVF-försök [24]. Intrauterin perfusion av G-CSF åtföljs av en ökning av endometriumtjockleken inom 72 timmar efter applicering, vilket bestämmer frekvensen för dess administration i den första fasen av menstruationscykeln tills ägglossningen [25–27].

Studierna av M. Malinova et al. en positiv effekt har fastställts på endometrial tillväxt i IVF-cykler hos infertila kvinnor med vaginal eller oral administrering av vasodilatorer såsom sildenafilcitrat tillsammans med klomifencitrat [28, 29].

För att förbereda endometriumet för programmet med assisterad reproduktionsteknologi (ART) och för att övervinna problemet med otillräcklig tjocklek och mottaglighet hos endometriet använder olika kliniker olika behandlingsmetoder, såsom hysteroskopi med adhesiolys, östrogener, gonadotropinfrisättande hormonagonister, Aspirin, vitamin E, pentoxifylline L-arginin, p-blockerare såsom atenolol, glukokortikoider och dihydroepiandrostenedion [30, 31]. De senaste årens verk relaterade till användningen av antagonister mot oxytocin, indol-3-karbinol och interferonreceptorantagonister är oerhört intressanta [32, 33].

Vissa författare föreslog att metylprednisolon skulle administreras i en dos av 8 mg per dag från den 1 till 25: e dagen av menstruationscykeln som en del av ett omfattande preparat före graviditet för att öka tjockleken på endometriumet med en låg nivå av vaskulär endotelväxtfaktor (SERF) i blodserum. en ökning av nivån på SERP och följaktligen tjockleken på endometriumet [34].

Under senare år har möjligheterna med cellstamcellterapi inom regenerativ medicin studerats i stor utsträckning. En av de mest lovande är mesenkymala stamceller härrörande från benmärg, navelsträngsblod, fettvävnad. En ny källa till sådana celler beskrivs - menstruationsblod. Bland fördelarna med deras användning: tillgänglighet, icke-invasivt sätt att få källmaterialet, liksom frånvaron av immunreaktioner vid allogen användning. Frånvaron av spontan transformation under långvarig cellodling är en viktig faktor som bekräftar säkerheten vid användning av metoden.

Mesenkymala stamceller utsöndrar ett antal cytokiner (interleukiner-6, 7, 8, 11, 12, 14, 15, 27, leukemihämmande faktor (leukemihämmande faktor), stamcellstillväxtfaktor (stamcellfaktor), makrofagkolonistimulerande faktor (makrofag kolonistimulerande faktor)). Vissa av dem tillhandahåller kritisk cell-interaktion, vilket leder till snabbare differentiering av hematopoietiska stamceller. Enligt andra källor syntetiserar in vitro mesenkymala stamceller olika tillväxtfaktorer, inklusive SERP, interleukiner 1 och 6, tumörnekrosfaktor och hepatocyttillväxtfaktor, som inducerar mitogen och anti-apoptogen aktivitet i olika system, påskyndar läkning sår. Mesenkymala stamceller har receptorer för epidermal tillväxtfaktor, insulinliknande tillväxtfaktor 1, etc., immunmodulerande effekter, inducerar T-regulatoriska celler, vilket indirekt bidrar till att byta Th1-cellulär immunitet till Th2 humoral respons. I detta fall beskrivs de antibakteriella egenskaperna hos mesenkymala stamceller, och deras systemiska administration signifikant minskar persistensen av kronisk infektion, minskar cirkulationen av neutrofiler i förhållande till makrofager.

Det finns arbeten med användning av endometriala mesenkymala stamceller vid behandlingen av Ashermans syndrom. Efter introduktionen observerades neovaskularisering av livmoderväggen, åtföljd av en förtjockning av endometrium, tillräcklig för framgångsrik implantation och graviditet. I fall där det inte finns någon endometrial respons på hormonbehandling kan intrauterin administration av mesenkymala stamceller i början av menstruationscykeln omedelbart efter curettage lösa problemet med endometrial tillväxt och därefter bidra till graviditet i IVF-programmet. Sådana publikationer hittills har karaktären av en beskrivning av isolerade fall. Icke desto mindre bör den höga potentialen hos cellteknologier för att övervinna immuniteten hos det tunna endometriumet och den tillhörande infertiliteten och missfallet.

En viktig metod för att korrigera trofiska störningar är användningen av direkta metaboliska aktivatorer, vilket leder till ökad vävnadsmetabolism, aktivering av energiprocesser i celler, eliminering av effekterna av hypoxi i vävnader, inklusive hämning av anaerob glykolys och stabilisering av Krebs-cykeln i aeroba funktionsparametrar. För detta ändamål används komplexa metaboliska preparat, vars varaktighet bör vara minst 3-4 veckor. En slående representant för denna grupp läkemedel är avproteiniserat hemoderivativt för kalvblod.

Autoplasmatisk behandling av kronisk endometrit har använts i stor utsträckning både i Ryssland och utomlands. I vårt land används paracervikal administration av autoplasma. Utländska författare rapporterar om framgångsrik behandling av kronisk endometrit med intrauterin administrering av PRP-plasma (blodplättrik plasma) [35, 36].

Från icke-traditionella metoder för behandling av kronisk endometrit används kontrastmassage, akupunktur, yogabehandling. Förutom den positiva effekten av den senare behandlingen på endometrium, noterar författarna en minskning av depression och stressnivåer, vilket är mycket viktigt, eftersom stress i sig kan provocera hemodynamiska störningar och bidra till att upprätthålla en hög nivå av pro-inflammatoriska cytokiner i endometrium [37, 38].

Det kan fortfarande diskuteras frågor om lämpligheten av att använda cyklisk hormonterapi i den komplexa behandlingen av CE. För närvarande tros det att endast differentierad hormonterapi i närvaro av ovariell hypofunktion eller anovulation är motiverad i fall av kemoterapi [39]. Potentialen för patologisk vävnadsregenerering, som är fylld med kronisk inflammation, kan förstärkas och förverkligas när cyklisk hormonersättningsterapi föreskrivs [40]. Även om vissa författare noterar framgången för behandlingen av hypoplastisk endometrium med cykliska hormonella läkemedel [41–43].

I den föreslagna bördiga cykeln, särskilt när man stimulerar äggstocksfunktionen, är användningen av östrogena läkemedel motiverad. Dessutom har transdermala former av östrogen flera fördelar jämfört med oral administrering av östradiol på grund av den höga biotillgängligheten jämfört med oral administration, skapandet av en konstant koncentration i blodomloppet, bristen på omvandling till inaktiva metaboliter och möjligheten till enkel dosvariation. I rättvisan bör det noteras att östradiolpreparat också kan förskrivas vid beredningsstadiet för den fertila cykeln i de fall orsaken till tunn endometrium är äggstocksfel. Östrogener förskrivs enligt ett 21-dagars schema, de senaste tio dagarna kombineras de med progestiner (dydrogesteron 10–20 mg / dag, mikroniserad progesteron 200 mg / dag, progesteronlösning 1% - 2 ml eller 2,5% - 1 ml intramuskulärt dag). Endometrireaktionen i enskilda fall är betydligt annorlunda, därför blir förmågan att öka eller minska dosen en grundläggande faktor i framgången för att förbereda endometriet för den bördiga cykeln och bestämmer preferensen för transdermala former av östrogen [44–46].

Bristen på effektivitet av hormonbehandling med östrogener beror på den tunna endometriumens reducerade mottaglighet och är fortfarande relevant för att söka efter ytterligare sätt att öka dess tillväxt.

Uppgiften att förbättra tillväxtfunktionerna i endometrium är inte lätt att lösa, eftersom exogena östrogener förstärker proliferativa processer med samtidig aktivering av den inflammatoriska reaktionen, vilket är ogynnsamt för efterföljande början och graviditetsförloppet.

Alternativa metoder för att påskynda processerna för endometrial mognad studeras aktivt, men ett universellt verktyg för att lösa detta problem har ännu inte hittats. Överensstämmelse med principen om "proliferation utan inflammation" är möjlig med systemisk verkan av läkemedel, som inkluderar en uppsättning cytokiner och tillväxtfaktorer som säkerställer aktivering av Th2-cellulär immunitet och tillväxt av livmoderslimhinna. I detta avseende är det av intresse att använda ett humant placentahydrolysat i form av en lösning för intravenös injektion av Laennec [47].

Kriterierna för terapiens effektivitet är: lindring av de kliniska symtomen på sjukdomen, i förekommande fall, återställande av den ekografiska bilden av endometrium, förbättring av endometriumvaskularisering med dopplerometri av livmoderkärlen, eliminering eller minskning av aktiviteten hos det infektiösa medlet, återställande av den morfologiska strukturen i endometriet, återställande av funktionell tillstånd av endometrium med endometrium fas [48].

En biopsi av endometrium i kontrollsatsning utförs den 7–11 dagen i menstruationscykeln tidigast 2-3 månader efter behandling, följt av morfologiska och bakteriologiska studier av endometrium.

Kronisk endometrit är en kliniskt signifikant nosologisk form vad gäller reproduktion och kräver obligatorisk diagnos och behandling hos kvinnor med patologi i det reproduktiva systemet, samt vid användning av stödjande reproduktionstekniska program. Komplex etiopatogenetisk behandling av kronisk endometrit gör det möjligt att återställa nedsatt vävnadshomeostas och endometrial mottaglighet, vilket leder till återställande av reproduktionsfunktionen.

Litteratur

 1. Sidelnikova V. M. Beredning och hantering av graviditet hos kvinnor med vanligt missfall. Lärarhjälpmedel och kliniska protokoll. M., 2011.S. 219.
 2. Sukhikh G.T., Shurshalina A.V. Kronisk endometrit: en guide. M.: GEOTAR-Media. 2013.S. 64.
 3. Unanyan A. L., Kossovich Yu. M. Kronisk endometrit: etiopatogenes, diagnos, klinik, behandling // behandlande läkare. 2013. Nr 11/12. http://www.lvrach.ru/2012/11/15435572/.
 4. Makarov I.O., Sheshukova N.A. Möjligheter att använda fluorokinoloner vid komplex behandling av kronisk endometrit // Svår patient. 2012. http://t-pacient.ru/articles/468/#more-468.
 5. Pestrikova J. 2011. Nr 1.
 6. Motovilova T. M., Kachalina T. S., Anikina T. A. Utvärdering av bakteriofagernas roll i etiotropisk terapi av infektiösa och inflammatoriska processer genom exempel på behandling av kronisk icke-specifik endometrit. Klinikerens uppfattning // Svår patient. 2013. http://t-pacient.ru/tag/chronic- endometritis /.
 7. Vartanyan E.V. Att övervinna upprepade misslyckanden med ART: abstrakt för graden doktor i medicinska vetenskaper. M., 2011.S. 46.
 8. Maltseva L.I., Smolina G.R., Yupatov E. Yu. Kronisk endometritis och bäckensmärta // Förlossning, gynekologi och reproduktion. 2012. Nr 3. S. 23–27.
 9. Khamadyanov U.R., Kamalov E.M., Subanova T.V. Värdet av en omfattande bedömning och korrigering av endometrium för att öka effektiviteten av IVF // Medical Bulletin of Bashkortostan. 2011 volym 2. nr 6. s. 310–314.
 10. Tsarkova M.A. Användning av immunmodulatorer vid komplex behandling av inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen // Consilium Medicum. 2011, vol. 13. nr. 6. s. 49–54.
 11. Lebedev V.A., Pashkov V.M., Klindukhov I.A. Moderna principer för behandling av patienter med kronisk endometrit // Svår patient. 2012. http://t-pacient.ru/articles/408/#more-408.
 12. Manukhin I. B., Kolesov A. A., Semntsova N. A. m.fl. Förebyggande av vanligt missfall hos patienter med icke-utvecklande graviditet på bakgrund av kronisk endometrit // Obstetrik och gynekologi. 2013. Nr 5.
 13. Silantyeva E.S., Volkova E. Yu. Pregravid förberedelse för kronisk endometrit // Effektiv farmakoterapi. Urologi. Nephrology. 2014. Nr 3 (32).
 14. Petrov Yu. A. Moderna aspekter av behandlingen av kronisk endometrit // Grundläggande forskning. 2011. Nr 11–3. S. 563–565.
 15. Volkova E. Yu Pregravid beredning av kvinnor med nedsatt reproduktionsfunktion och ”tunn” endometrium. Dis.... Ph.D. M., 2014.S. 145.
 16. Maltseva L.I., Smolina G.R. Möjligheter för lågintensiv pulserande laserstrålning av det röda spektrumet vid behandling av kronisk endometrit // Obstetrics and Gynecology. 2012. Nr 3.
 17. Grishchenko N. G., Kotlik Yu. A., Vesich T. L. et al. Optimering av resultaten från IVF-program med användning av exogen kväveoxid för att öka mottagligheten för endometrium // Taurida Medical and Biological Bulletin. 2012. 15. 15. Nr 2. s. 80–82.
 18. Schneiderman M. G., Levkov L. A., Kalinina E. A. et al. En ny metod för pregravid beredning av det "tunna" endometriet är ett alternativ till hormonbehandling // Obstetrics and Gynecology. 2015. Nr 1.
 19. Gleicher N., Vidali A., Barad D. H. Framgångsrik behandling av icke-svarande tunt endometrium // Fertil. Steril. 2011 V. 95. Nr 2123. S. 13-17.
 20. Lebovitz O., Orvieto R. Behandling av patienter med ”tunn” endometrium - en pågående utmaning // Gynecol. Endocrinol. 2014. T. 30. Nr 6. s. 409-414.
 21. Li Y., Pan P., Chen X. et al. Granulocytkoloni - stimulerande faktoradministrering för infertila kvinnor med tunn endometrium i fryst embryoöverföringsprogram // Reprod. Sci. 2014. T. 21. Nr 3. s. 381–385.
 22. Cavalcante M. B., Costa F. D., Barini R. et al. Granulocytkolonistimulerande faktor och reproduktiv medicin: En recension // Iran J. Reprod. Med. 2015. T. 13. Nr 4. s. 195–202.
 23. Kunicki M., Lukaszuk K., Woclavek-Potocka I. et al. Utvärdering av granulocytkolonistimulerande faktoreffekter på behandlingsresistent tunt endometrium hos kvinnor som genomgår in vitro-befruktning // Biomed. Res. Int. 2014. DOI: 10.1155 / 2014/913235. Epub 2014 12 februari.
 24. Rahmati M., Petitbarad M., Dubanchet S. et al. Granulocyt-koloni-stimulerande faktorrelaterade vägar testade på en endometrial ex-vivo-modell // PloS One. 2014. T. 9. Nej. 9. DOI: 10.1371 / journal.pone.0102286.
 25. Boyarsky K. Yu., Gaidukov S.N., Palchenko N.A. En modern syn på problemet med mottaglighet och tunt endometrium i ART-program // Reproduktionsproblem. 2013. Nr 4. s. 51–60.
 26. Barad D. H., Yu Y., Kushnir V. A. et al. En randomiserad klinisk studie av endometrial perfusion med granulocytkoloni - stimulerande faktor i in vitro-befruktningscykler: inverkan på endometrial tjocklek och kliniska graviditetshastigheter // fertilitet. Steril. 2014. T. 101. Nr 3. s. 710–715.
 27. Gleicher N., Kim A., Michaeli T. et al. En pilotkohortstudie av granulocytkolonistimuleringsfaktor vid behandling av icke-svarande tunn endometriumresistent mot standardterapier // Human Reprod. 2013. Nr 28. R. 172–177.
 28. Gutarra-Vilchez R. B., Urrutia G., Glujovsky D. et al. Vasodilatatorer för kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling // Cochrane Database Syst. Varv. 2014.10: CD010001.DOI: 10.1002 / 14651858.CD010001.pub2.
 29. Malinova M., Abouyta T., Krasteva M. Effekten av vaginal sildenafilcitrat på livmoderblodflödet och endometrium hos de infertila kvinnorna // Akush. Ginekol. (Sofia). 2013. Nr 52. Suppl. 1. s. 26-30.
 30. Evans-Hoeker E. A., Young S. L. Endometrial mottaglighet och intrauterin vidhäftningssjukdom // Semin. Reprod. Med. 2014. N. 32. Nr 5. s. 391-401.
 31. Mars C. M. Achermans syndrom // Semin. Reprod. Med. 2011. T. 29. Nr 2. s. 83–94.
 32. Shurshalina A.V. Pregravid beredning av endometrium och assisterad reproduktionsteknologi // Gynekologi. 2013. Nr 2.
 33. Orvieto R. Behandling av patienter med "tunn" endometrium - en pågående utmaning // Gynecol. Endocrinol. 2014. Nr 4. R. 30–36.
 34. Khodzhaeva Z. S., Musienko E. V. Klinisk och patogenetisk studie av utsöndring av angiogena faktorer i den luteala fasen i menstruationscykeln hos kvinnor med en historia av upprepad graviditetsförlust // Obstetrics and Gynecology. 2011. Nr 8.
 35. Akhmerov R.R., Zarudy R.F. Samling av riktlinjer för användning av autoplasma av blodplättar. Teknologi Plazmolifting. M. 2014.43 s.
 36. Chang Y., Li J., Chen Y. et al. Autolog blodplättarik plasma främjar endometrial tillväxt och förbättrar graviditetsresultatet under in vitro-befruktning // Int. J. Clin. Exp. Med. 2015.Vol. 15. Nr 8 (1). R. 1286–1290.
 37. Kruglova M. Användning av yogoterapi vid behandling av hemodynamiska störningar vid kronisk endometrit. M., 2014. C. 21.
 38. Gaidarova A. Kh., Kul'chitskaia D. B., Sycheva A. Iu. et al. Dynamik av de funktionella egenskaperna hos mikrosirkulationssystemet hos kvinnor i sen reproduktiv ålder med kronisk endometrit under effekt av kontrastmassage // Vopr. Kurortol. Fizioter. Lech. Fiz. Kult. 2014. Nr 4. s. 33–37.
 39. Serebrennikova K. G., Kuznetsova E. P., Vanke E. S. et al. Beredning av endometrium för ART-program hos patienter med infertilitet // Reproduktionsproblem. 2014. Nr 4. s. 62–67.
 40. Khashukoeva A. Z., Vodyanik N. D., Hlynova S. A. m.fl. Kronisk endometrit - ett problem och lösningar // Attending Physician. 2012. http://www.lvrach.ru/2012/03/15435375/.
 41. Dyuzheva E.V., Kogan E.A., Kalinina E.A. et al. Principer för individuell hormonell beredning av endometrium hos patienter med ineffektiva IVF-försök // Obstetrics and Gynecology. 2011. Nr 7–2.
 42. Rudakova E. B., Loboda O. A. Kronisk endometrit i termer av effektiviteten av in vitro-befruktningsprogram // Besökande läkare. 2012. nr 11.
 43. Paulson R. J. Hormonal induktion av endometrial mottaglighet // Fertil. Steril. 2011. T. 96. Nr 3. R. 530–535.
 44. Kalinchenko S. Yu., Zhilenko M.I., Gusakova D.A. Förberedelse för graviditet hos kvinnor med endometrial hypoplasia // Gynekologi. 2014. Nr 5.
 45. Krasnopolskaya K.V., Gorskaya O.S., Kabanova D.I. et al. Progestogens roll i behandlingen av infertilitet och missfall // Obstetrics and Gynecology. 2011. Nr 2. s. 21–23.
 46. Richard J., Paulson M. D. Hormonal induktion av endometrial mottaglighet // Fertil. Och steril. 2011. T. 96. Nr 3. s. 530–534.
 47. Kuznetsova I.V., Zemlina N.S., Rashidov T.N. et al. Problemet med tunt endometrium och möjliga sätt att lösa det // Effektiv farmakoterapi. Obstetrik och gynekologi. 2015. Nr 1 (5).
 48. Krasnopolsky V.I., Logutova L.S., Zarochentseva N.V. et al. Pregravid beredning av kvinnor med missfall och kronisk endometrit. St. Petersburg, 2014, 31.

E.V. Kozyreva *, 1, kandidat i medicinska vetenskaper
L. Yu. Davidyan **, doktor i medicinska vetenskaper, professor

* GUZ UOKB, Ulyanovsk
** FSBEI HPE UlSU, Ulyanovsk

Behandling av endometritis hos kvinnor

Som ett resultat av svår förlossning, abort, missfall och olika gynekologiska sjukdomar står kvinnor inför en diagnos av endometrit. De flesta fall är framgångsrikt behandlingsbara och helt botade..

Kort information om sjukdomen

Endometritis är en inflammatorisk process som är lokaliserad i livmoderhålan, nämligen i slemskiktet - endometrium. Det finns akuta former av sjukdomen, som vanligtvis orsakas av infektion, och kronisk, på grund av varaktigheten och djupet av strukturella förändringar i slemskiktet. Vid akut endometrit uppträder smärta under urinering, under sex, i lugnt tillstånd, det kan också vara en snabb puls, frossa, atypisk urladdning från könsorganen, feber och andra symtom på berusning. Speciellt snabbt utvecklande sjukdom hos patienter med livmoderspiraler.

Med kronisk endometrit störs menstruationscykeln, det kan vara antingen magra eller för rikliga perioder, kännetecknade av oregelbundenhet. Livmodersblödning och utflöde med en obehaglig lukt från könsorganen, smärta i nedre del av magen och smärta vid sexuell kontakt med en partner är karakteristiska för vissa patienter. En manuell undersökning av en gynekolog avslöjar en liten ökning av livmodern eller organförtätningen.

Sjukdomen kan orsaka cyster och polypper. Hos 10% orsakar kronisk endometritis kvinnlig infertilitet, hos cirka 60% - missfall. Därför är det vid de första symtomen nödvändigt att konsultera en läkare för att i tid börja behandlingen av denna gynekologiska sjukdom.

Behandling av akut endometrit

När sjukdomen är i den akuta fasen, visas observation på ett sjukhus med full efterlevnad av säng vila, fysisk och känslomässig lugn, en lätt smältbar diet och rätt dricksprogram. Den exakta behandlingsregimen för akut endometrit beror på resultaten av patientundersökningen. Som regel förskrivs bredspektrumantibiotika. Det visas också fysioterapeutiska förfaranden, med vitamin- och mineralkomplex, ibland hormonella läkemedel och mediciner som förbättrar mikrosirkulationen. Traditionell medicin används utöver den terapi som föreskrivs av gynekologen.

Antibiotika vid behandling av endometrit

En kvalificerad specialist i akut sjukdom (särskilt när det gäller behandling av postpartum endometrit) kommer att förskriva antibiotika. Sådana läkemedel hjälper till att effektivt lindra inflammation och minska urladdningen. Antibakteriell terapi är mest effektiv i de tidiga stadierna av upptäckt och patologikurs. Om endometritis inte är för allvarlig, förskrivs patienten mediciner, som hon kan fortsätta med den naturliga utfodringen av barnet. I svåra fall måste du överge amningen och genomgå behandling med starka antimikrobiella medel.

Antibiotika för behandling av endometrit kan förskrivas i tabletter, på sjukhusläge sätter de också droppar och gör intravenösa injektioner. Aktuella preparat indikeras som hjälper till att minska klåda och brännande känsla i perineum. Förutom antimikrobiella medel med bred spektrum kan gynekologen separat förskriva svampdödande medel till patienten, men antibiotika är obligatoriska vid behandling av endometrit. Endast sådana läkemedel kan snabbt och effektivt stoppa den inflammatoriska processen i kroppen..

Andra behandlingar

Huvudgrupperna av läkemedel som används vid behandling av endometrit är följande:

 1. Antispasmodiska läkemedel. Dessa läkemedel eliminerar ansträngningar av smärta och obehag i nedre del av buken och i korsbenet. På sjukhusmiljö ges patienten sådana mediciner två gånger om dagen.
 2. Bredspektrumantibiotika. Antimikrobiella medel ordineras i de tidiga stadierna av sjukdomen. Oftast administreras de intravenöst, och i behandlingen hemma förskrivs tabletter.
 3. Svampdödande läkemedel. Tilldelas endast om det behövs för att eliminera risken för candidiasis under antibiotikabehandling.
 4. Hämmande läkemedel. Anges vid hög temperatur hos patienten.
 5. Avsvällande medel. Kvinnor med livmoderhud endritit ordineras effektiva och säkra läkemedel som lindrar svullnad i slemhinnan. Sådana läkemedel minskar storleken på livmodern, låter dig ta bort vävnadsödem och den inflammatoriska processen.

Behandling av endometrit med antibiotika och andra läkemedel med uttalad effekt kan endast utföras under övervakning av en läkare och (helst) på ett sjukhus.

Aktuella droger

I händelse av att orsaken till sjukdomens utveckling är infektioner som överförs sexuellt föreskrivs också lokala läkemedel. Ljus hjälper till att snabbt eliminera utsöndringar och förstöra patogen mikroflora direkt i infektionsfokus. Sådana suppositorier och salvor används vid behandlingen av livmoderns endometrit:

 1. Beredningar med klorhexidin, vars verkan syftar till att bekämpa svamp, virussjukdomar och patogena bakterier. Sådana ljus används vid behandling av endometrit orsakad av klamydia och opportunistiska bakterier. Ljus placeras två gånger om dagen, vanligtvis på morgonen och före sänggåendet..
 2. Kombinerade ljus. Dessa är universella läkemedel som är effektiva mot svampar i släkten Cand>

Fysioterapeutiska förfaranden

Vid behandling av livmodersmältbildning är fysioterapi en viktig komponent som bidrar till bästa effekt av läkemedelsbehandling och patientens snabba återhämtning. Fysioterapeutiska procedurer föreskrivs för att minska smärta, återställa endometrium, aktivera lokalt immunförsvar och eliminera den inflammatoriska processen. De huvudsakliga metoderna som används vid behandling av kronisk endometrit (inklusive IVF) och akuta är följande:

 1. UFO (ultraviolett strålning). UF i vagina leder till döden av de flesta av den patogena mikrofloran, dessutom hjälper metoden att minska smärta.
 2. Reparativa-regenerativa metoder. Förfaranden utförs med användning av en laser med infraröd strålning, paraffinbehandling, jod-brombad, peloidterapi, vätesulfidbad. Dessa metoder bidrar till utvecklingen av ny bindväv och begränsar utsöndring av vätska, stoppar svullnad av vävnader.
 3. UHF-terapi. Genom att applicera det elektromagnetiska fältet på patientens kropp kan den inflammatoriska processen i livmoderhålan minskas.
 4. LOC-terapi, UV-strålning, behandling med luftbad, helioterapi, thalassoterapi och liknande metoder används för att förbättra lokal immunitet.
 5. Påverkan på kroppen av strömmar med medelhög frekvens, vilket har en positiv effekt på vävnaden. Dessutom höjer denna terapimetod smärttröskeln så att smärtan reduceras på en subjektiv nivå..
 6. Laserterapi. Exponering för vävnader förbättrar lokal immunitet, främjar snabb läkning, förbättrar mikrosirkulationen. Dessutom har strålning en viss bakteriedödande effekt..
 7. UZT. Ultraljud med en viss frekvens främjar aktiveringen av metaboliska processer och orsakar ett antal positiva förändringar i vävnaderna i kroppen. Förfarandet förhindrar också bildning av vidhäftningar..
 8. Magnet. Denna metod för alternativ medicin används vid behandling av endometrit för att lindra svullnad, minska den inflammatoriska processen, förbättra mikrocirkulationen och snabbt läka av skadade vävnader. Dessutom aktiverar magnetoterapi lokal immunitet..
 9. Elektrofores Används för att lindra smärta. Under proceduren injiceras läkemedlet inuti under påverkan av elektrisk ström och med användning av zink, koppar, jod, kalciumjodid.

Kontraindikationer för fysioterapi

Fysioterapeutiska förfaranden är relativt säkra, men det finns fortfarande vissa kontraindikationer:

 • akut fas av sjukdomen;
 • graviditetsperiod;
 • polycystisk äggstock;
 • livmodersblödning;
 • pelvioperitonitis (inflammation i bukhinnen i bäckenregionen);
 • närvaron av en tumör i exponeringsområdet;
 • proliferation av endometriumet bortom livmoderhålan.

I andra fall bestäms behovet av fysioterapi av den behandlande gynekologen och sjukgymnasten.

Hormonala läkemedel för behandling av endometrit

Vilken behandling för endometritis föreskrivs fortfarande? Orsaken till inflammation i livmoderhålet kan inte bara vara infektioner och virus, utan till exempel en kränkning av processerna för utveckling och avstötning av det inre skiktet i livmodern. Denna process sker normalt regelbundet: under menstruationen lämnar det avvisade epitelet kroppen, och efter att de har slutförts (när kroppen börjar förbereda sig igen för en eventuell graviditet) växer en ny. Om befruktningen inte inträffar, avvisas endometriet igen - de kommande kritiska dagarna kommer.

Om det finns onormalheter i denna process kan läkaren förskriva hormonella läkemedel, som vanligtvis måste användas inom tre till sex månader. Som regel är detta orala preventivmedel. Att ta sådana läkemedel hjälper till att normalisera menstruationscykeln. Vid planering av graviditet är dessutom behandling av endometrit obligatorisk så att den efterlängtade händelsen inträffar förr. Mot bakgrund av det så kallade preventivmedelssyndromet lyckas många kvinnor nästan omedelbart bli gravid.

Behandling av kronisk endometrit

Behandling av endometritis (kronisk) kräver en integrerad strategi och genomförs i steg. Först måste du eliminera de smittämnen som orsakar den inflammatoriska processen. Sedan används antibiotika och andra läkemedel för att behandla endometrit. Ofta föreskrivs "Doxycycline" eller "Sparflocacin." Den ytterligare återhämtningskursen är baserad på en kombination av hormonell och metabolisk terapi som syftar till att förbättra metaboliska processer och mikrosirkulation, vilket är nödvändigt för snabb återställning av skadade vävnader.

Folkläkemedel vid behandling av sjukdomen

Behandling av kronisk endometrit med folkläkemedel är endast möjlig förutom den huvudsakliga terapin som föreskrivs av en läkare, men inte i något fall på sin plats. Vanligtvis, som en del av alternativ terapi, utförs douching med avkok och infusioner av medicinska örter. Här är några recept för traditionella healers:

 1. Lagerblad. 20 gram torra råvaror, häll 0,5 liter vatten och koka i fem minuter. Låt buljongen svalna något. Häll vätska i en hink, sitta på den i 10-15 minuter och linda in en frottéhandduk. Förfarandet ska utföras före sänggåendet i två veckor. Det hjälper också till andra sjukdomar i könsorganet..
 2. Johannesört. Tjugo gram råmaterial häll 0,5 liter vatten och koka på låg värme i cirka tio minuter. Klara sil buljong, ta en halv matsked tre gånger om dagen.
 3. blåbär Häll hundra gram torkade bär med en liter vatten, koka och ta inte bort från värmen i ytterligare tio minuter. Kyl buljongen och ta en halv matsked tre gånger om dagen. Ett sådant medel har en antimikrobiell, sammandragande och lätt diuretisk effekt..
 4. Mor och styvmor. Fyll femtio gram råvaror med en liter kokande vatten och låt stå i fyra timmar. Sila buljongen och ta en tesked fyra eller fem gånger om dagen. Tanninerna som utgör denna växt har antiinflammatoriska och antibakteriella effekter..
 5. Apelsin och citron. Tvätta och torka citrusfrukter. Slipa sedan med en mixer eller i en köttkvarn. Tillsätt tio droppar lökjuice och tio gram socker i massan. Placera kompositionen i en glasbehållare, täck och skaka. Ta en tesked tre gånger om dagen i tre veckor.

Behandling av kronisk endometrit med folkläkemedel förbättrar resultaten av läkemedelsbehandling och fysioterapeutiska förfaranden, men det måste avtalas med den behandlande läkaren.

Utvärdering av behandlingsresultat

Effektiviteten av terapi för livmodersammanbildning i modern medicinsk praxis utvärderas enligt följande kriterier:

 • återställande av den vanliga menstruationscykeln;
 • eliminering av patogen mikroflora, infektion, patogen;
 • återställande av endometriumstrukturen (utvärderad med ultraljud);
 • försvinnandet av tecken på sjukdomen (blödning, smärta);
 • reproduktiv återhämtning.

Möjliga komplikationer och konsekvenser

Endometrium är det funktionella lagret i livmodern som säkerställer en normal graviditet. Olika inflammatoriska processer lokaliserade i detta område medför svårigheter att bli gravid och problem med att fostra ett barn: hotet om missfall, placental insufficiens, tung postpartumblödning. Därför, om en kvinna har endometrios, bör graviditetshantering utföras med särskild uppmärksamhet från den observerande gynekologen.

Konsekvenserna av endometrios är bildandet av vidhäftningar i livmoderkaviteten (vilket kan orsaka svårigheter med befruktningen), cystor och polypper, menstruations oregelbundenhet, peritonit. Speciellt farligt är självhäftande sjukdom, som åtföljs av svår smärta och därmed leder till kvinnlig infertilitet.

Endometritis är en patologi som har en infektiös och inflammatorisk natur. Antibiotika används för behandling. Följande mediciner kan också vara involverade i en terapeutisk behandling:

 • hormonella läkemedel;
 • vitaminer, immunmodulatorer;
 • symtomatiska medel;
 • restaureringsläkemedel.

Dessutom förskrivs patienter olika fysioterapeutiska förfaranden. Valet av läkningsteknik väljs strikt individuellt med hänsyn till svårighetsgraden av den inflammatoriska reaktionen, sjukdomens form, kvinnans allmänna tillstånd.

Behandling av endometrit med antibakteriella läkemedel

En individuell terapimetod kan bestå av följande regimer:

 • Amoxicillin, fluorokinoloner och metronidazol - behandling genomförs 7-10 dagar;
 • cephalosporiner förskrivs samtidigt i mer allvarliga fall av Metrogil;
 • Sparfloxacin och Derinat, beroende på symtomen (strikt individuellt);
 • Doxycycline och Vilprafen - kan användas i 14 dagar;
 • Terzhinan, som en förebyggande åtgärd tills patogenen har identifierats.

Sådana mikroorganismer kan framkalla inflammation:

 • chlamydia
 • streptokocker;
 • proteus;
 • stafylokocker;
 • trichomonas;
 • E coli;
 • gonokocker;
 • Klebsiella;
 • difteri bacillus;
 • Enterobacter.

Efter en noggrann bestämning av provokatorn av sjukdomen väljs ett adekvat behandlingsprogram. För att stoppa den inflammatoriska processen är det viktigt att genomföra effekten på patogenen inte bara från insidan, med p-piller utan också externt. Ljus är ett sådant inflytelsesinstrument..

Ljus med antibakteriell effekt väljs med beaktande av den valda patologiprovokatorn:

 • Polygynax eller Betadine;
 • klotrimazol.

Suppositorier med proteolytisk effekt rekommenderas för att förhindra bildning av uterus- eller bäckenadhesioner (longidas eller propolis).

Hormonala droger

Hormonterapi är ett av huvudområdena för läkning..

Sådan behandling är baserad på följande mediciner:

Med hjälp av dessa läkemedel är det möjligt att blockera frigörandet av hormoner från äggstockarna. Terapi förskrivs under minst 12 månader. Sådana händelser bidrar till resorption av patologiska foci.

Hormonala läkemedel rekommenderas för kvinnor i fertil ålder för att återställa menstruationscykeln och stoppa blödningen.

Immunförberedelser

För att förbättra det allmänna och lokala tillståndet förskrivs immunmodulerande medel till patienter. Dessa läkemedel hjälper till att bli av med den kroniska kursen av endometrit genom kroppens egna försvar.

För att skapa en gynnsam immunmiljö används ofta:

Symtomatiska och återställande medel

Nurofen eller Ibuprofen - läkemedel med bedövningseffekt. De används som antiinflammatoriska läkemedel. Flucostat bekämpar utmärkt svampinfektion. Analgetika föreskrivs för lindring av smärta (kurs upp till 7 dagar).

Komplexet av fritidsaktiviteter inkluderar en kurs av vitaminterapi och fysioterapeutiska åtgärder. För att stoppa den inflammatoriska reaktionen i schemat, använd:

Dessa lösningar har en antiseptisk effekt. Suppositorier med följande läkemedel kan också fungera som ett bedövningsmedel:

Dessa läkemedel injiceras i anus, de har en lokal effekt på inflammationsstället..

Vitaminterapi

Vid behandling av endometrit är vitaminterapi en viktig komponent, eftersom det hjälper till att stärka kroppens försvarsmekanismer både på lokal och allmän nivå. Användbara för denna diagnos är:

Alla kännetecknas av antiinflammatoriska och anti-tumörer, snabbt läkande, såväl som antioxidant- och regenererande effekter. Multivitaminkomplex tagna genom tabletter eller injektioner som väljs individuellt kan tilldelas patienter..

Behandling av endometritis genom intramuskulär injektion innebär användning av läkemedel under 7-14 dagar. Under behandlingsperioden är det också viktigt att upprätthålla en balanserad kost, eftersom mat hjälper till att mätta kroppen med en stor mängd användbara ämnen.

Antibakteriella regimer

Behandling av endometrit hos kvinnor utförs ofta med antibakteriella medel. Sjukdomen i den akuta fasen stoppas av systemiska läkemedel. Dessa är intramuskulära injektioner eller intravenösa injektioner. Ibland är det nödvändigt att inte använda en, utan flera läkemedel, eftersom bakterios kan döda olika bakterier.

Vid terapi används medel med en antibakteriell effekt på 3 generationer. Det kan vara Ceftazidime eller Ceftriaxone, i kombination med Imipenem eller Cilastatin. Den terapeutiska behandlingen för endometritis vanligtvis kombineras, av detta skäl, förutom antibiotika, ingår andra läkemedel i receptet. Dessa inkluderar metronidazol, cefalosporiner + metragil, lincosamider med aminoglykosider, klindamycin med kloramfenikol, gentamicin med kloramfenikol, lincomycin med klindamycin.

Med endometrit föreskriver en gynekolog läkemedelsbehandling. Den specifika doseringen och kursens varaktighet bestäms av läkaren, med hänsyn till sjukdomens svårighetsgrad och reaktionen på mediciner. Oftast utförs behandling på ett sjukhus, eftersom det finns ett direkt hot mot livet. I milda fall är det möjligt att använda läkemedel hemma, men strikt under tillsyn av en gynekolog. Efter utskrivning från sjukhuset fortsätter behandlingen på poliklinisk basis..

Patienter som har endometrit måste kontrollera sin menstruationscykel och konsultera en läkare om förseningar eller en förändring av urladdningens art uppstår. Om sjukdomen inte har behandlats noggrant kan den bli kronisk och förvärra..

Patogener och sjukdomsförloppet

Inflammation av livmoderns endometrium orsakas av en bakteriell infektion, så antibiotika krävs för behandling. De vanligaste patogenerna:

 • streptokocker;
 • stafylokocker;
 • trichomonas;
 • gonokocker;
 • E coli;
 • chlamydia
 • Klebsiella;
 • difteri bacillus;
 • Enterobacter;
 • Proteus.

I sällsynta fall inträffar den primära infektionen med virala medel och sedan går en bakterieinfektion samman. Hur kommer infektionen in i det övre skiktet i endometrium?

 1. Den vanligaste inresvägen är genom kirurgi. Brott mot integumentets integritet inträffar under förlossningen, särskilt med kejsarsnitt, under kirurgisk abort, under vaginala undersökningar med ingrepp i livmodern. Hysteroskopi, hysterosalpingografi, douching, undersökning av livmoderhålan, biopsi med misstänkta maligna neoplasmer kan leda till endometrit. Felaktig användning av den intrauterina enheten kan orsaka endometrit.
 2. Om en kvinnas immunitet försvagas kan infektionen spridas till livmodern från slidan, till exempel under sex under menstruationen.
 3. Mer sällsynta fall av infektion med blodflöde och lymf från närliggande organ. Inflammatoriska processer i njurarna och lymfkörtlarna kan bidra till bildandet av ett infektionsfokus i det övre skiktet av livmodervävnad.

Utan endometribehandling kan infektionen sprida sig i äggledarna, fånga livets djupare lager, muskelvävnad.

En sjukdom där inflammation täcker basalskikten i endometrium och livmodermuskler kallas endomyometritis. Brist på medicinsk vård ökar sannolikheten för sepsis och död. Ofta leder endometrit till infertilitet, eftersom ett befruktat ägg inte kan fästa och utvecklas på det drabbade endometriet. Livmodern i livmodern har två lager, som skiljer sig åt i syfte. Det övre skiktet avskalas varje månad, basskiktet förblir konstant och bygger upp det övre. Om infektionen sprider sig till basalskiktet bedöms patientens tillstånd som allvarligare. Endometrit åtföljs av en massa mycket obehagliga och smärtsamma symtom, så behandling utförs på ett sjukhus. Patienten är inlagd på gynekologisk avdelning, där hon får vård dygnet runt och alla nödvändiga förfaranden. I milda fall är poliklinisk behandling möjlig om patienten konsulterade en läkare i början av sjukdomen.

Uppsättning av behandlingsåtgärder

Behandling av endometrium utan att avlägsna det övre skiktet är omöjligt, därför utförs curettage, mekanisk rengöring av livmodern. För att lindra tillståndet föreskrivs följande:

 1. Smärtstillande medicin. Med endometritis upplever en kvinna svår smärta i nedre del av buken, så föreskrivs icke-narkotiska läkemedel i tabletter eller injektioner av smärtstillande medel. För anestesi hemma kan du använda en iskompress som appliceras på magen. På sjukhuset används en isvärmare..
 2. Med svår förgiftning är det möjligt att rena blodet från gifter och avfallsprodukter från patogena mikroorganismer. Lanserad endometritis får bakterier att komma in i blodomloppet, plasmaferes hjälper till att förhindra bakteremiitis, sepsis och septisk chock. Om patientens tillstånd inte är allvarligt utförs blodrening med avgiftande läkemedel.
 3. Ett av symptomen på endometritis är en temperatur som höjs till 38,5-39 grader. För att avlägsna feber används antiinflammatoriska icke-steroida medel, till exempel baserat på paracetamol.
 4. Smärtsamma kramper i livmodern lindras genom spasmolytika, till exempel injektioner av No-shpa. Vid poliklinisk behandling används No-shpa-tabletter..
 5. Huvudbehandlingen utförs med bredspektrumantibiotika. Ibland är det nödvändigt att förskriva inte ett, utan två läkemedel, eftersom bakteriologisk kultur avslöjar många bakterier av olika slag. Tredje generationens antibiotika används till exempel Cetriaxone eller Ceftazidime, ofta i kombination med Cilastatin eller Imipenem.

Behandlingsresultaten övervakas med hjälp av ett blodprov, bakteriologisk kultur, ultraljud i livmodern och bilagor.

Tiden som tillbringas på sjukhuset beror på återhämtningshastigheten, i genomsnitt från en vecka till 2 månader. Endometritis kan ha en kronisk karaktär, och sedan tar det längre tid att helt eliminera den inflammatoriska processen. Immunostimulanter används för att hjälpa immunsystemet att bekämpa infektion. Det kan vara Interferon, Kiproferon, Viferon i form av vaginala suppositorier. För att stimulera blodcirkulationen i bäckenorganen förskrivs patienter fysioterapi:

 • UHF;
 • lerbehandling, inklusive lera tamponger;
 • magnetterapi;
 • pulserad exponering för ultraljud;
 • paraffinbad;
 • ozokeritapplikationer;
 • elektrofores med jod och zink.

Endometritispatienter behöver vitaminer som förbättrar immunförsvarets skyddsförmåga. På sjukhuset kan injektioner av C-vitamin, B-vitaminer ordineras.

Återställning efter behandling

Om det var möjligt att hantera sjukdomen utan komplikationer kan ytterligare läkemedel under den postoperativa perioden behövas. För att återställa den normala menstruationscykeln föreskrivs ofta hormonella preventivmedel. Valet av ett specifikt läkemedel tar hänsyn till den nuvarande hormonella bakgrunden hos en kvinna, Janine, Novinet eller andra kan förskrivas.

Förutom att förebygga graviditet förbättrar preventivmedel kroppens tillstånd och ger stöd till det endokrina systemet. Om endometritis kompenseras av kroppens förmåga att regenerera, inträffar därefter graviditet och förlossning utan komplikationer. Det övre skiktet av endometriumet återställs ganska snabbt, därför kan du sex grader efter sjukdomen bli gravid. Graviditet är möjligt vid ett tidigare datum, men gynekologer rekommenderar att man väntar tills kroppen återhämtar sig. Om de djupa skikten i livmodervävnaden påverkas under sjukdomen är reversibel eller irreversibel infertilitet möjlig. Ju tidigare patienten söker hjälp, desto mindre skada kommer hennes reproduktionsförmåga att få..

Sjukdomsprevention

Kvinnor med kronisk endometrit har alltid en chans att ytterligare förvärras, så du bör lyssna noga till dina känslor och kontakta en gynekolog om cykeln förändras eller smärta uppträder i nedre del av buken. Speciellt hög risk att få endometrit efter en svår födelse, om en kejsarsnitt genomfördes, var det enorm blodförlust.

Gynekologer försöker alltid utföra alla uterusmanipulationer i enlighet med sterilitet, så sannolikheten för infektion under operationen är ganska liten. Mot bakgrund av minskad immunitet stiger infektionen in i livmodern från vaginalhålan. En snabb behandling av alla gynekologiska sjukdomar minskar risken för endometrit. Efter operation (kirurgisk abort, kejsarsnitt, avlägsnande av en cysta, fibroider, livmoderspolyp) förskrivs alltid antibiotika. Avbryt inte läkemedlet på egen hand. Beslutet att slutföra möten måste fattas av läkaren. En regelbunden förebyggande kontroll av en gynekolog en gång per år eller en gång var sjätte månad hjälper till att förhindra endometrit..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruationsblödning i mitten av cykeln

Utsläpp eller blödning i mitten av menstruationscykeln är en ganska vanlig förekomst som många kvinnor känner till; nästan alla kvinnor på en eller annan punkt i livet märkte oväntade blödningar i mitten av cykeln....

Vilka är perioderna för flickor och hur man känner igen dem?

Den här artikeln innehåller information som gör att varje flicka kan ha grundläggande kunskaper om menstruation.Vad är menstruation?Menstruation är ett intervall av menstruationscykeln....

Ingen period efter Duphaston - detta är normalt?

Menstruella oregelbundenheter orsakas ofta av hormonella obalanser. Detta tillstånd kräver obligatorisk behandling. För att korrigera menstruationen förskrivs Dufaston ofta - ett hormonellt läkemedel som innehåller progesteron....