Tabletter och mediciner, läkemedel för behandling av PMS (premenstruellt syndrom)

Blödning

Enligt flera undersökningar, över femtio procent av företrädarna för den vackra halvan av mänskligheten upplever viss obehag före kritiska dagar, förvärras en tredjedel av de svarande så mycket att de måste lösas med hjälp av mediciner som väljs ut individuellt. Om hur det premenstruella syndromet manifesterar sig, vilka former det tar och vad det behandlas med, hur man korrekt behandlar symptomen på PMS med tabletter, hormonella läkemedel eller andra kända sätt, kommer att beskrivas i detalj i denna artikel.

PMS-bot

Hur man minskar PMS-symtom
Minska effekterna av PMS beror på vilka symtom du har. Om du har några problem under perioden är du naturligtvis inte ensam. Kvinnor upplever ofta ett antal menstruations oregelbundenheter. Problem som är förknippade med perioden kan sträcka sig från premenstruellt syndrom (PMS) till premenstrual dysforisk störning (PMDD) och har svår smärta och menstruationskramper i frånvaro av menstruation..

Lindinet

Läkemedlets struktur innehåller två ämnen, vars kombination avgör en tillförlitlig preventiv effekt - etinylöstradiol och gestoden. PMS-tabletter framkallar undertryckande av frisättning av gonadotropin. Exponeringsspektrumet är att dess spårelement påverkar äggets mognad för att förhindra dess befruktning.

Östrogeneffekten provoseras av ett effektivt ämne - etinylöstradiol, som är ett hormonellt medel i östrogenserien som produceras av äggstockarna och binjurarna..

Läkemedlet hjälper till att reglera menstruationscykeln, kan provocera uppdelning och reproduktion av endometrium, aktivera utvecklingen av livmodern och sekundära tecken på den kvinnliga kroppen i händelse av deras brist, mjuka och eliminera resultatet av könsorganen dysfunktion.

PMS-läkemedel

Om dina symtom är rent fysiska - uppblåsthet, bröstsmärta, trötthet, är det osannolikt att mediciner som tar hänsyn till psykiska hälsosymtom från PMS inte hjälper. Om du upplever fysiska och psykiska symtom kan du rikta in och behandla varje symptom separat, eller prova en behandling som kan hjälpa till att utjämna de olika symtomen..

Behandling av PMDD (premenstrual dysfori) och PMS (premenstruellt syndrom) förknippat med humörförändringar

Vissa människor har en mer allvarlig form av premenstruellt syndrom som kallas premenstrual dysforisk störning (PMDD)..

PMDD kan orsaka mycket allvarliga humörförändringar, vilket kan försvåra normal funktion dagarna före menstruationen. Fysiska symtom, som de som kommer i PMS, men kan vara mycket starkare och åtföljas av starka humörförändringar och smärta.

Hur man lindrar villkoret?

Flera sätt hjälper till att lindra PMS, vilket kan minimera psykisk besvär och fysiska åkommor:

Schema

Det rekommenderas starkt att du granskar den dagliga rutinen: mindre fysisk ansträngning, ingen brist på arbetsplatsen, långvarig sittning framför monitorn. Aktiva sporter är lika kontraindicerade. En liten avgift hjälper bara, som tyst promenader i parken, längs dina favorit lugna gator.

Full sömn

Se till att få tillräckligt med sömn - ge din kropp möjlighet att samla styrka. Undvik medvetet stressande situationer, skjut upp förtydligandet av relationer och lösa obehagliga problem som kan orsaka stress.

Balanserad diet

 • En av de viktigaste punkterna är rätt organisation. En varierad, balanserad meny, som innehåller grönsaker och kommer att stödja dig under denna period.
 • Rökt, salta rätter, allt fet och kryddig ska uteslutas från kosten, öka mängden vegetabilisk fiber och färsk juice.
 • Starka drycker som alkohol, kaffe, svart te, läsk är inte hjälpare i dag. Deras användning orsakar överdriven spänning, ökar irritabiliteten och kan orsaka sömnlöshet..
 • Honung, torkad frukt, nötter har en underbar effekt på den kvinnliga kroppen, och under denna svåra period är de verkliga räddare.

Ingen rökning!

Sluta röka. Det förbättrar inte bara PMS, cigaretter är i princip oförenliga med kvinnors hälsa och skönhet.

PMS - behandling - läkemedel

Om du har svåra humörsvängningar kan din läkare förskriva Serafem, en döpt namn och kemiskt ekvivalent variant av Prozac, en serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Detta är inte den enda SSRI som kan hjälpa till att behandla depression, ångest och humörförändringar förknippade med PMS eller PMDD..


Din läkare kan förskriva ett annat läkemedel med liknande effekt..

orsaker

Varje modern kvinna vet att hennes kropp är komplex. Tusentals varianter av dess korrekta reaktion på förändringar som inträffar i omvärlden och i sig själv har genomtänkts av naturen under påverkan av olika omständigheter, i kontakt med andra människor, med början av vissa åldersrelaterade förändringar. Ekologi, konstant stress, den snabba accelerationen av livstakt orsakar ett antal svårigheter att ställa rätt diagnos och vid behandling av smärtsamma tillstånd. Och en av dem -.

Detta fenomen är bekant för varje kvinna - någon, lyckligtvis, känner till honom endast genom hörsel. Man står nästan inför samma globala fråga och kräver brådskande åtgärder: hur man överlever PMS? Kan extremt obehagliga upplevelser minimeras? Hur man hanterar honom?

PMS - läkemedel

Vissa kvinnor kan kontrollera symtomen på premenstruellt syndrom med orala preventivmedel..
Nätbehandlingar som kan hjälpa till inkluderar ibuprofen, naproxen och andra mediciner som är speciellt gjorda för att lindra premenstruella symtom. Aspirin är inte det bästa valet, eftersom dess potential att öka längden och svårighetsgraden av menstruationsblödning.

Menstruationskramper, premenstrual huvudvärk, dra i nedre del av buken - detta är PMS

Ibuprofen är ofta ett effektivt sätt att minska menstruationskramper och olika smärta under den premenstruella perioden. Dessutom erbjuder ibuprofen en annan fördel för kvinnor som upplever stort menstruationsflöde; det kan bidra till att minska mängden blodförlust som uppstår under menstruationen..

Andra NSAID: er eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom naproxen, ger också effektiv lindring av menstruationskramper..

Mediciner

Ibland finns det tillfällen då medicinering är det enda rätta beslutet för att lindra PMS. Som smärtstillande medel användes:

 1. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel:
 • Aspirin;
 • paracetamol;
 • ibuprofen;
 • Indometracin;
 • piroxikam;
 • ketoprofen;
 • naproxen;
 • Ketolong.
 1. Läkemedel mot kramp:
 • papaverin;
 • Buscopan
 • Ingen shpa;
 • Drotaverinum.
 1. Smärtstillande medel:
 • Analgin;
 • Spasmalgon;
 • Peretin;
 • Minalgin;
 • Baralgin.

PMS-avlastande tabletter används enligt anvisningarna. Till exempel börjar krampläkemedel verka efter 20 minuter, smärtstillande medel, fungerar som lindrande läkemedel mot PMS, lindrar smärta efter 7 minuter.

En lika viktig roll spelas av lugnande medel. Ofta består sådana rättsmedel och infusioner av medicinska örter:

I svårare fall används antidepressiva medel som glycin..

De mest effektiva medicinerna för behandling av PMS är hormoner:

 • Dufaston, Utrozhestan;
 • P-piller: Logest, Yarina, Janine;
 • Om en kvinna känner obehag i området av mjölkkörtlarna, används Danazol;
 • Buserelin, Zoladex agerar på principen om att inaktivera äggstocksfunktionen, vilket leder till att PMS-symptom snabbt återgår;
 • Vid tidpunkten för premenopausal period föreskrivs ofta Dostinex, Parlodel.

PMS-vitaminer

Studier har visat att många symtom på premenstruellt syndrom (inklusive humörsvängningar, depression och menstruationskramper) kan minskas genom att konsumera 1200 mg kalcium dagligen. Kalcium är ett viktigt näringsämne för kvinnor i alla åldrar och kan förhindra osteoporos senare i livet..
Kvinnor som önskar socker, som ett symptom på PMS, kan finna lättnad genom att komplettera sin diet med 300 till 500 mg magnesium. Magnesium kan också bidra till att minska smärtan i bröstet. Vissa kvinnor upplever en minskning av symtomen genom att ta 50 till 300 mg vitamin B6 per dag..

Se till att du tar rätt dos; för mycket vitamin B6 kan orsaka domningar och andra negativa biverkningar. Kvinnor som upplever premenstrual bröstsmärta kan minska detta symptom genom att ta 600 IE vitamin E per dag..

Lista över källor

 • Radzinsky V.E., Fuchs A.M., Toktar L.R. et al. Gynekologi: en lärobok. M.: GEOTAR-Media, 2014;
 • Kulakov V.I., Prilepskaya V.N., Radzinsky V.E. et al. Riktlinjer för öppenvård inom obstetrik och gynekologi. M.: GEOTAR-Media, 2007;
 • Aganezova N.V. Premenstruellt syndrom: biologiska och psykosociala prediktorer för patogenes, klinik, skäl för komplex terapi. Doktorsavhandling, 2011;
 • Ledina A.V. Premenstruellt syndrom: epidemiologi, klinik, diagnos och behandling. Sammanfattning av en doktorsavhandling, 2014;
 • Gynekologisk endokrinologi. Ed. Serov V.N., Prilepskaya V.N., Ovsyannikova T.V., Moskva, 2004.

PMS - hur man ska hantera det, om det är nödvändigt att behandla det - en fråga som är viktig för många flickor och kvinnor. För en tid sedan ansågs symptomen på detta tillstånd månatliga sjukdomar..

Idag är det en oberoende sjukdom där undersökning och behandling är nödvändig..

PMS-behandling med folkläkemedel

Ett av de bästa sätten att minska PMS är genom regelbunden träning. Inte bara kan träning minska symtomen på premenstruellt syndrom, det är ett utmärkt sätt att minska stress och minska risken för andra sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer..


Kostförändringar som kan bidra till att minska symtomen på premenstruellt syndrom inkluderar en vegetabilisk diet med låg fetthalt, som rekommenderar att du minskar ditt intag av socker, mejeriprodukter, rött kött, alkohol och koffein - som alla är kända för att vara inflammatoriska livsmedel. Öka samtidigt intaget av komplexa kolhydrater, ät gröna bladgrönsaker, frukt och fullkornsbröd.
Alternativa självhjälpsåtgärder som kan lindra menstruationssmärta inkluderar att använda en värmepudde för att lindra smärta..

Näring och livsstils korrigering

Att hantera PMS är ganska enkelt om en kvinna ändrar sin livsstil, sin kost. Först måste du utesluta salt, fet mat och dryck med ett högt koffeininnehåll. Det är nödvändigt att berika dieten med livsmedel som är rika på olika vitaminer, näringsämnen och spårämnen.

Försök att följa sömn och vakenhet, undvik stress - starka känslomässiga chocker påverkar din hälsa negativt. Det är nödvändigt att överge alkohol och tobaksprodukter för att få måttlig fysisk aktivitet på det vanliga livet, vilket kommer att öka nivån av endorfiner i blodet. Inget behov av att ge upp träning och inte ta till intensiv gymnastik - detta förvärrar problemet mycket.

För att lindra det känslomässiga tillståndet kan du använda kamomill buljong, te med mynta, tinktur av moderwort.

Att ignorera symptomen på PMS orsakar utveckling av svåra patologiska tillstånd:

 • ökat blodtryck;
 • hjärtsmärta uppträder;
 • vaskulär hälsa förvärras;
 • depression.

Som ett förebyggande av utvecklingen av premenstruellt syndrom måste du följa enkla regler:

 • leva ett aktivt sexliv (helst med en partner som använder preventivmedel);
 • genomgå regelbunden medicinsk undersökning, även om det inte finns några symtom på någon sjukdom;
 • ta hormonella preventivmedel (endast enligt instruktion av en läkare);
 • helt överge användningen av tobaksvaror, alkohol;
 • leda en aktiv livsstil, motion;
 • undvik stressiga situationer.

PMS upplevs av 75% av kvinnorna. Hos vissa är symtomen mindre, fortsätt obemärkt. Men de flesta flickor måste ta till mediciner för att få dem att må bättre. För att bli av med eller minimera manifestationen av negativa symtom måste en kvinna hålla sig till förebyggande åtgärder, om nödvändigt, kontakta en läkare för att ge läkemedelsbehandling.

PMS örter

Andra behandlingar som kan vara till hjälp inkluderar att ta cirka 1 500 mg primroseolja dagligen eller använda en naturlig progesteronkräm.
Även om vissa kvinnor påstår sig ha befriats från PMS-symtom med växtbaserade kosttillskott och naturliga hormoner som kvällsolros eller naturlig progesteron, stöder de flesta aktuella vetenskapliga bevis inte användningen av någon av dessa mest använda örter.

PMS och PMDD - vad mer?

Orala preventivmedel är den föredragna behandlingen för premenstruellt syndrom hos de flesta kvinnor. Vissa andra behandlingar kan emellertid ge effektiv lindring av symtomen på PMS och PMDD..

Finns det sätt att lindra PMS-symptom naturligt?
Vad är menstruationskramper?

Drotaverinum

Läkemedlet tillhör gruppen av myotropa antispasmodika och används för att eliminera spasmer från olika etiologier.

Läkemedlet i sin struktur och effekt på glatt muskel är identiskt med Papaverine, men har en mer uttalad farmakologisk effekt. När man använder tabletterna oralt, kan en person uppleva en minskning av slät muskelton. Kapillärer expanderar under påverkan av läkemedlet, läkemedlet påverkar inte direkt det autonoma centrala nervsystemet.

Med hjälp av dess farmakologiska effekt kan ett läkemedel förskrivas till människor som anestesimedel och kramplösande i närvaro av förbud mot användning av läkemedel från den antikolinergiska gruppen.

PMS-produkter (premenstruellt syndrom)

Menstruationskramper, även känd som dysmenoré, känns vanligtvis som trist smärta i nedre del av buken före eller under menstruationsperioder. Ibland kommer smärtan till ländryggen eller låret. Andra symtom kan inkludera illamående, lös avföring, svettning och yrsel..
Det finns två typer av menstruationskramper: primär och sekundär dysmenorré. Primär dysmenoré, som vanligtvis börjar några år efter den första menstruationsperioden, orsakar inte fysiska avvikelser.

Hormonala substanser som kallas prostaglandiner, som naturligt produceras i kroppen, tros orsaka dessa menstruationsvärk och är ansvariga för smärta och inflammation.

Sekundär dysmenorré har å andra sidan en underliggande fysisk orsak, såsom endometrios, bäckeninflammatorisk sjukdom, livmoderfibroider eller livmoderpolypper.

När hormoner stiger och faller upplever vissa kvinnor PMS (premenstruellt syndrom), en grupp fysiska och känslomässiga symtom som uppblåsthet, ömhet i bröstkörtlarna, förändring i aptit, trötthet, depression och ångest i en vecka eller två innan deras menstruation period.

lugnande

Tranquilizers verkar på hjärnsystemet och stimulerar produktionen av positiva känslor.

Rätt intag av läkemedel har mer positiva aspekter än möjliga biverkningar:

  Diazepam. Läkemedlet har oftast ordinerats till patienter som lider av epilepsi och har en karakteristisk kramplösande effekt. Eliminerar panikstämning, symtom på ångest, rädsla, normaliserar sömn. Var försiktig och överskrid inte tillåtna standarder, eftersom det är beroendeframkallande. Finns endast på apotek med recept..

Naturläkemedel för menstruationskramper

Om du får symtom på menstruationskramper är det viktigt att din läkare diagnostiserar orsakerna korrekt. Även om vissa naturläkemedel visar ett visst hopp, finns det för tillfället inte tillräckligt med forskning för att sluta deras effektivitet.
Här är några av de mest använda verktygen:

Omega-3 fettsyror

Omega-3-fettsyror finns i fisk som lax, makrill, sardiner och ansjovis. De finns också i fiskoljekapslar, vilket kan vara den föredragna formen, eftersom många märken filtrerar bort alla föroreningar i fisken, såsom kvicksilver och PCB..
Åtminstone åtta studier med totalt 1 097 kvinnor undersökte förhållandet mellan kost och menstruationskramper och visade att fiskoljaintag verkar ha en positiv effekt på menstruationskramper..

Djurstudier visar att två föreningar i fiskolja, eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA) kan sänka prostaglandinnivåerna..

I en liten studie tog 21 unga kvinnor fiskolja (innehållande 1080 milligram eikosapentaensyra (EPA)), 720 milligram docosahexaensyra (DHA) och 1,5 milligram E-vitamin dagligen under två månader, varefter de tog placebotabletter under två månader. Ytterligare 21 unga kvinnor tog placebo i två månader, följt av fiskolja i två månader. Resultaten visade att kvinnor upplevde betydligt mindre menstruationskramper när de tog fiskolja.

Fiskoljekapslar säljs i apotek, hälsokostbutiker och online. Leta efter de aktiva ingredienserna i EPA och DHA på etiketten..

Fiskoljekapslar kan interagera med blodförtunnare som warfarin (coumadin) och aspirin. Biverkningar kan inkludera dyspepsi och blödning. För att minska den fiskiga smaken, bör den tas omedelbart före måltiderna..

Magnesium

Magnesium är ett mineral som naturligt finns i livsmedel som gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fullkorn. Det finns också som kosttillskott. Magnesium behövs för mer än 300 biokemiska reaktioner. Det hjälper till att reglera blodsockret och är viktigt för att muskler och nerver fungerar normalt, hjärtfrekvens, immunfunktion, blodtryck och benhälsa..
2001 granskade forskare vid Cochrane Collaboration tre små studier som jämförde magnesium och placebo för att behandla dysmenorré..

Sammantaget fann de att magnesium var mer effektivt än placebo för att lindra smärta, och behovet av ytterligare mediciner var mindre med magnesium..

Det var ingen signifikant skillnad i antalet biverkningar eller biverkningar mellan magnesium och placebo i studierna..

Höga doser av magnesium kan orsaka diarré, illamående, aptitlöshet, muskelsvaghet, andnöd, lågt blodtryck, oregelbunden hjärtfrekvens och förvirring. Det kan interagera med vissa mediciner och sjukdomar, såsom osteoporos, högt blodtryck (kalciumkanalblockerare), samt vissa antibiotika, muskelavslappnande medel och diuretika..

akupressur

Akupressur är en traditionell läkningspraxis baserad på samma principer som akupunktur. Istället för att applicera nålar på akupunkturpunkter appliceras tryck.
Den punkt som ofta rekommenderas av akupunkturister för menstruationskramper kallas punkt 6. Även om det bara finns en preliminär forskning om akupressur för menstruationskramper, är det ett enkelt botemedel som ofta rekommenderas av alternativa utövare..

För att hitta poängen erbjuder akupunktörer att känna benets inre vrist. Rita nu en imaginär linje från knäet till den inre vristen. Detta är ungefär fyra fingerbredd från den inre vristen. Det är inte på benbenet, men bara nära det på baksidan av knäet.

Använd tummen eller långfingret och applicera ett gradvis ökande tryck i 90 graders vinkel på huden. Vänta tre minuter. Trycket bör inte vara smärtsamt eller obekvämt.

Akupressur ska inte göras om du är gravid. Detta bör inte heller göras med skadad eller infekterad hud..

Andra naturläkemedel mot menstruationskramper:

 1. Kost med låg fetthalt
 2. E-vitamin
 3. Vitamin B1
 4. Dill
 5. Aromaterapi
 6. Massage
 7. Kalcium
 8. Manuell terapi
 9. Träning

Kalcium

Även om många tillskott har föreslagits för att lindra symtomen på PMS har bara kalcium nu visat konsekventa terapeutiska fördelar..
En av de största studierna av kalcium för PMS, publicerad i American Journal of Obstetrics and Gynecology, undersökte användningen av kalciumtillskott av kvinnor med måttliga till svåra premenstruella symtom. Studiedeltagarna tog antingen kalcium eller placebo i tre månader.

Forskare fann att kvinnor som tog kalcium hade en minskning med 48 procent av sina totala symtom..

I en annan analys publicerad i Archives of Internal Medicine analyserade forskare data från 1 057 kvinnor som utvecklade PMS under 10 års uppföljning och 1968 kvinnor utan PMS. De fann att kvinnor som hade ett högt intag av kalcium från matkällor hade en signifikant lägre risk för PMS.

Cirka fyra portioner per dag (motsvarande cirka 1200 mg kalcium) låg fetthalt keso eller mjölk, förstärkt apelsinjuice eller icke-fett andra mejeriprodukter som yoghurt, var förknippade med en lägre risk för PMS.

Intressant nog var kalciumtillskott inte associerat med risken för PMS.

Livsmedel med högt kalciumämne inkluderar:

 1. Mjölkprodukter
 2. sesamfrön
 3. Mandel
 4. Bladgröna grönsaker

Studien fann också att kvinnor som hade högt intag av vitamin D (ett vitamin som reglerar kalciumabsorption och ämnesomsättning) från matkällor motsvarande cirka 400 IE per dag hade en lägre risk för PMS.
En senare studie som publicerades i tidskriften BMC Women's Health utvärderade D-vitaminhalten i blodet (25-hydroxyvitamin D) och fann att D-vitaminnivåerna inte var förknippade med den totala PMS-risken, men var omvänt relaterade till risken för specifika menstruationssymptom, t.ex. bröst ömhet, diarré eller förstoppning, trötthet och depression.

Diet

De vanligaste dietrekommendationerna är att begränsa ditt sockerintag och öka ditt intag av komplexa kolhydrater. Vissa människor kan ha nytta av att sänka natriumintaget, vilket kan bidra till att minska uppblåsthet, vattentätning och bröstsvullnad..
Koffeinbegränsning är en annan vanlig dietförändring på grund av sambandet mellan koffein och PMS-symtom som irritabilitet och sömnlöshet..

Träning

Att hålla fast vid regelbunden träning kan bidra till att förbättra PMS-symptom. Regelbundna aeroba övningar, såsom snabb promenader, jogging, simning eller cykling, släpp endorfiner, dopamin och serotonin (kemiska budbärare som kan öka humöret) och har positiva fördelar för energi och sömn.

Stresshantering

Andningsövningar, meditation och yoga är några naturliga sätt att minska stress och främja avkoppling. Många kvinnor som använder anti-stress tekniker känner sig mer självsäkra och anpassade till deras behov veckor före menstruation..

Gynekologers åsikt

Vissa läkare rekommenderar att kvinnor som upplever psykiska problem under kritiska dagar minskar sitt mejeriintag. Genom att öka halten kalcium i kroppen är det viktigt att övervaka balansen med magnesium som verkar med den. Gynekologer rekommenderar att begränsa intaget av mejeriprodukter ungefär en vecka före premenstrual cykel.

För att behandla och förhindra PMS rekommenderas det också att uppmärksamma olika integrativa metoder - massage, akupunktur, aromaterapi och användning av växtbaserade kosttillskott. Växtbaserade tillskott från bär, liksom humleformler, citronmelisse-te är mycket populära. Antidepressiva medel som fluoxetin eller sertralin hjälper också till att normalisera ångest..

För att upprätthålla kvinnors hälsa rekommenderar läkare att föra en dagbok där klagomål om det fysiska tillståndet kommer att beskrivas. Vanligtvis utförs inspelningar under 3-4 cykler, varefter läkaren på grundval av dem kan ställa en diagnos eller följa behandlingsdynamiken.

Örter från PMS

Vanliga trädbär (Vitex agnus-castus) rekommenderas ofta som ett örttillskott för att hjälpa till med premenstruellt syndrom (PMS).
Till exempel undersökte en studie publicerad i Phytomedicine användningen av agnus castus (i tre olika doser) eller placebo hos 162 kvinnor med PMS. Efter en tremånadersperiod förbättrade kvinnor som tog 20 mg per dag symtomen jämfört med de som fick placebo eller 8 mg.

I en studie publicerad i Planta Medica 2013 granskade forskare tidigare publicerade studier om användning av detta tillskott för kvinnliga reproduktionsförhållanden..

De fann att fem av sex studier visade att agnus castus-tillskott var effektivare än placebo..

Trots detta kan det finnas biverkningar, och det kan inte vara acceptabelt för vissa människor (till exempel personer med vissa sjukdomar eller personer som tar mediciner), så om du planerar att ta agnus castus är det viktigt att konsultera din läkare först.

Integrativa tillvägagångssätt

Ibland erbjuds akupunktur, massage och aromaterapi (med eteriska oljor) för att minska PMS-symtom..

Sammanfattning

Om du har PMS bör du göra vissa livsstilsförändringar för att förbättra dina symtom och hjälpa till att återföra dina hormoner i balans. Prata med din vårdgivare som kan hjälpa dig att välja den strategi som passar dig..
På grund av avsaknaden av forskningsstöd är det för tidigt att rekommendera ett naturligt botemedel som en behandling för menstruationskramper. Tillskott har inte testats med avseende på säkerhet och på grund av att livsmedelstillsatser huvudsakligen inte regleras kan innehållet i vissa produkter skilja sig från vad som anges på produktetiketten. Tänk också på att säkerheten för alternativ medicin för gravida kvinnor, ammande mödrar, barn och personer med sjukdomar eller som tar mediciner inte har fastställts.

Det viktigaste är att inse din irritabilitet

Så snart du ärligt erkänner att dig själv att premenstruellt syndrom gör betydande anpassningar till dina livsplaner, orsakar irritabilitet och förhindrar dig från att bygga relationer med andra - överväg det första steget på vägen mot att besegra irritabilitet är.

Prata sedan konfidentiellt med din make och förklara honom orsaken till irritabilitet. Förklara att irritabilitet och en tre-dagars missnöje med alla och allt är faktiskt inte dig själv, utan PMS! Du är bra, just den här perioden är speciell och du kommer att behöva hans hjälp i kampen mot irritabilitet.

Just för att du värdesätter relationer med din make, berättar du honom sådana saker, i själva verket inte särskilt trevliga för varje kvinna. När allt kommer omkring behöver du absolut inte konflikter på grund av dåligt humör och irritabilitet i familjen. Och som du vet passerar aldrig spår.

Läkemedel mot PMS-syndrom

Den viktigaste faktorn som påverkar valet av terapi bör vara intensiteten och manifestationerna av premenstruella symtom. Manifestationerna av PMS som orsakar den största kränkningen av livskvaliteten utjämnas sällan med en förändring i livsstil, och försök att följa endast denna metod för behandling ger ofta bara annat än att försena effektiv terapi. Å andra sidan kräver sällsynta minimala symtom eller manifestationer som uppträder varje månad under en kort tid sällan omfattande medicinering.

Ofta åtföljs PMS av andra gynekologiska symtom, såsom dysmenorré eller menorrhagia. Under sådana omständigheter bör terapi väljas som bidrar till att uppnå flera mål samtidigt. Första linjen läkemedel är NSAID eller orala preventivmedel.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel mot premenstruellt syndrom (PMS). Mefenaminsyra (500 mg 3 gånger om dagen), som användes under veckorna före menstruationen och menstruationen, visade en bättre terapeutisk effekt än placebo i många, även om inte alla, kliniska prövningar. Användning av mefenaminsyra är kontraindicerat hos kvinnor med intolerans mot acetylsalicylsyra och hos patienter med risk för magsår och duodenalsår.

Orala preventivmedel för premenstruellt syndrom (PMS). Trots att hormonella orala preventivmedel är en av de vanligaste läkemedlen hos kvinnor i reproduktiv ålder och har ordinerats för PMS i 40 år, finns det fortfarande ingen klar förståelse för deras effekt på symptomens varaktighet eller svårighetsgrad. Hormonella preventivmedel minskar menstruationssmärta och blödning. Kanske på grund av detta kan de förbättra kvinnornas tolerans mot för- och menstruationsperioderna. Anledningen till att vissa kvinnor slutar ta orala preventivmedel verkar emellertid vara en försämring av premenstruella symtom. Ett antal rapporter har till och med föreslagit att konventionella orala preventivmedel provocerar tidigare början av symtom hos vissa mottagliga kvinnor under cykeln.

Vid den första systematiska studien av effekterna av orala preventivmedel hos kvinnor med PMS var det ingen skillnad i symtomen hos dem som använde och inte använde dessa läkemedel. Inga skillnader hittades i effekterna av läkemedel med varierande grad av progestogenaktivitet. Vid användning av monofasiska och trefasiga p-piller, förblev symtomen desamma.

Ett nytt oralt preparat innehållande ett progestogen med en diuretisk effekt (drospirenon) har testats noggrant hos friska kvinnor och kvinnor med pålitligt etablerade premenstrual dysforisk störning. Progestogendosen i varje tablett motsvarar 25 mg spironolakton. Även om antagandet om vätskeansamlingens roll som en av komponenterna i etiologin för PMS ännu inte har bekräftats, är många kvinnor oroliga för ödem. I kontrollerade kliniska studier av detta nya preventivmedicin bevisades dess positiva effekt på vissa fysiska och psykologiska manifestationer av PMS med en förbättring av livskvaliteten..

Pyridoxin vid premenstruellt syndrom (PMS). Publicerade data om pyridoxins effektivitet (vitamin B6) är ganska kontroversiella. Detta läkemedel i en dos av 100 mg per dag kan dock betraktas som minst en säker placebo och en del av den omfattande behandlingen av kvinnor med uttalat menstruationssyndrom, tillsammans med förändringar i livsstil och näring. Patienter bör varnas för att pyridoxin inte påverkar alla kvinnor, och att öka dosen i ett försök att uppnå fullständig eliminering av symtom kan leda till perifer neuropati. Om stickningar eller domningar i extremiteterna bör pyridoxin avbrytas.

Diuretika för premenstruellt syndrom (PMS). Den fortsatta användningen av diuretika vid behandling av PMS bör kasseras. Endast mycket få kvinnor upplever faktiskt fluktuationer i kroppsvikt under menstruationscykeln, trots att patienter med PMS ofta upplever en känsla av svullnad. I detta fall kan spironolakton vara effektivt och lindra symtomen..

Anxiolytika vid premenstruellt syndrom (PMS). Hos vissa kvinnor är de dominerande symtomen under den premenstruella veckan känslor av ångest, mental stress och sömnlöshet. I detta fall är det möjligt att individuellt rekommendera användning av kortverkande sömntabletter eller ångestdämpare, såsom triazolam (0,25 mg per natt) eller alprazolam (0,25 mg 2 gånger om dagen). Det finns också bevis på en positiv effekt på Buspirones ångest, som ibland kan ersätta SSRI: er om de orsakar sexuell dysfunktion..

Antidepressiva medel för premenstruellt syndrom. Ett antal nyare antidepressiva medel som ökar aktiviteten hos serotonin i centrala nervsystemet lindrar allvarliga symtom på PMS. Eftersom dessa läkemedel också kan minska endogen depression, är det mycket viktigt att göra en noggrann diagnos redan före behandlingen med hjälp av en prospektiv registrering av symtom. Hos kvinnor med överväldigande mentala symptom kan antidepressiva behandling ge utmärkta resultat. SSRI, såsom fluoxetin, sertralin, paroxetin, fluvoxamin och venlafaxin (en serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare) används också framgångsrikt..

En tydlig beskrivning av symtomen hjälper dig att välja det lämpligaste läkemedlet (till exempel rekommenderas fluoxetin för snabb trötthet och depression, sertralin för sömnlöshet, irritabilitet och ångest). Användningen av SSRI: er förknippas med förlust av sexdrift och anorgasmi, vilket orsakar särskilt uttalad stress hos denna grupp av patienter, därför, redan innan behandlingen påbörjas, är det nödvändigt att ha en konversation med patienten.

Tricykliska antidepressiva medel (TCA) ger som regel inte tillräcklig effekt, med undantag av klomipramin - TCA med stark serotonerg aktivitet. Dessutom stöter ofta på intolerans mot biverkningar av TCA..

De flesta kvinnor med PMS föredrar att ta läkemedel endast under menstruationsfasen när de har motsvarande symtom. Nyligen genomförda studier har visat att terapi under lutealfasen har en god effekt hos många kvinnor med PMS. I praktiken betyder detta att en gång initierad behandling med SSRI ska fortsätta under lång tid. Efter att en kvinna har känt det optimala resultatet som uppnåtts genom långvarig terapi är det vettigt för henne att försöka byta till medicinering endast under lutealfasen och ta reda på om samma effekt kvarstår.

Tyvärr visade nyligen genomförda studier, som tog hänsyn till uppföljningen av patienter, en snabb återkomst av svår PMS med betydande sociala problem efter avslutad behandling med SSRI. Detta betyder att om en sådan terapilinje föredrages är deras långvariga användning nödvändig..

Luliberin-agonister vid premenstruellt syndrom. Många kvinnor klagar över behovet av långvarig användning av selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI). Andra tror att under påverkan av psykotropa läkemedel förlorar de några av sina naturliga känslor, medan andra fortfarande rapporterar intolerans mot biverkningar..

Ett annat tillvägagångssätt för behandling av svår PMS är undertryckandet av ovariecykeln, vilket förmodligen provocerar förändringar i aktiviteten hos centrala neurotransmittorer som ligger till grund för manifestationerna av PMS. Luliberin-agonister tillhandahåller snabbt läkemedelsundertryckande av äggstocksfunktionen, vilket orsakar pseudomenopaus och eliminering av PMS. Denna typ av behandling är olämplig för långvarig användning, eftersom den inte bara ger obehag som orsakas av symtom på klimakteriet, utan också skapar en risk för osteoporos och eventuellt koronar hjärtsjukdom. I kombination med HRT ger luliberinagonister ett utmärkt resultat, vilket lindrar premenstruella symtom utan tillhörande risk och tecken på för tidig menopaus. Den största nackdelen med detta terapeutiska tillvägagångssätt är läkemedlets höga kostnad och behovet av att ta ett stort antal olika läkemedel under lång tid.

Enligt kontrollerade kliniska studier bekräftade varken progesteronterapi eller användning av kvällsprimäros effektivitet vid behandling av PMS.

Metoder för korrigering av premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom (PMS) inkluderar ett komplex av somatiska och psykomotionala symtom som är cykliskt återkommande under den premenstruella perioden. Typiskt används termen "premenstruellt syndrom" för att beskriva ganska allvarligt premenstruellt

Premenstruellt syndrom (PMS) inkluderar ett komplex av somatiska och psykomotionala symtom som är cykliskt återkommande under den premenstruella perioden. Vanligtvis används termen "premenstruellt syndrom" för att beskriva ganska allvarliga fysiska och emotionella manifestationer som stör en kvinnas dagliga aktivitet. Förekomsten av PMS i en population beror till stor del på hur strikt definierade sådana symtom är. Som regel är den registrerade frekvensen av PMS mycket mindre än frekvensen av förekomst av symtom före. Allvarliga former av PMS observeras hos 3–8% av kvinnorna i reproduktiv ålder. I minst 20% av fallen är svårighetsgraden av PMS-symtom sådan att det kräver utnämning av läkemedelsbehandling.

Trots att forskare som är involverade i studien av PMS under flera decennier har uppnått en viss framgång i att förstå mekanismerna för sjukdomsutveckling, fastställa diagnostiska kriterier och utveckla patogenetiskt sunda behandlingsmetoder är dessa problem fortfarande långt ifrån fullständig lösning..

Oftast är utseendet på premenstruella symtom förknippat med en förändring i innehållet av könssteroidhormoner i blodet under menstruationscykeln. För närvarande anses det allmänt att PMS-patienter inte har ett absolut underskott eller överskott av östrogen och progesteron, utan en kränkning av deras förhållande. Symtom på PMS förknippat med vätskeretention i kroppen, forskarna förklarar förändringarna i funktionen av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, liksom med en relativ ökning av prolaktinhalten i blodet, vilket bidrar till natriumfördröjande effekt av aldosteron och den antidiuretiska effekten av vasopressin. En annan biologiskt aktiv substans som är involverad i patogenesen av PMS är serotonin. En minskning av hjärnan vid serotoninberoende överföring av nervimpulser leder till uppkomsten av känslomässiga och beteendemässiga symptom som är karakteristiska för denna sjukdom. Dessutom påverkar könsteroidhormoner, främst östrogener, metabolismen av denna monoamin, vilket stör biosyntesen och ökar hastigheten för dess klyvning i det synaptiska klyftan. En viss roll i utvecklingen av premenstruella symtom tilldelas prostaglandiner. Det tros att deras ökade innehåll i vävnaderna i kroppen kan leda till vätskeansamling, ökad smärtimpuls. I det centrala nervsystemet är dessa substanser, tillsammans med serotonin, neurotransmittorer. Således kan ett överskott av prostaglandiner vara orsaken till uppkomsten av PMS-symtom såsom huvudvärk, mastalgia, svullnad och humörförändringar..

Kliniska manifestationer av PMS

Alla kliniska manifestationer av PMS kan delas in i tre huvudgrupper: störningar i den emotionella sfären, somatiska störningar och symtom förknippade med en förändring av den allmänna hälsan.

Beroende på förekomsten av vissa kliniska manifestationer av PMS, skiljer sig fyra av dess former:

 • neuropsykisk - irritabilitet, ångest, aggressivitet, depression;
 • ödem - ödem, mastalgia, bröstupplevelse, uppblåsthet, viktökning;
 • cephalg - migränhuvudvärk;
 • kris - anfall av den typ av sympatoadrenal kris som inträffar före menstruation.

De mest allvarliga manifestationerna av den neuropsykiska formen med övervägande känslomässiga och beteendemässiga symtom belyses i en separat variant av förloppet av PMS - premenstrual dysforisk störning (PMDD). PMDD observeras hos cirka 3–8% av kvinnorna i reproduktiv ålder i form av klagomål om irritabilitet, en känsla av inre spänningar, dysfori och psykoterapi. Dessa manifestationer har en betydande inverkan på en kvinnas livsstil, hennes förhållande till omgivande människor. I avsaknad av tillräcklig terapi försämras patientens vitala aktivitet både hemma och på jobbet betydligt, vilket leder till en avsevärd minskning av livskvaliteten och kollapsen av en yrkeskarriär.

Manifestationer av PMS är individuella och skiljer sig åt olika patienter, allvarlighetsgrad och utseendestid för var och en av dem kan variera från cykel till cykel, trots att varje patient får liknande symtom varje månad. De vanligaste psykoterapeutiska manifestationerna av PMS är trötthet, irritabilitet, ångest, en känsla av inre spänningar och plötsliga humörsvängningar. Somatiska symtom inkluderar svullnad, viktökning, engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, akne, sömnstörningar (dåsighet eller sömnlöshet), aptitförändringar (ökad aptit eller förändringar i smakpreferenser).

Trötthet är det vanligaste symptom på PMS. Trötthet kan uttryckas i en sådan utsträckning att kvinnor har svårt att utföra dagligt arbete från morgontimmarna. Samtidigt visas sömnstörningar på kvällen.

Nedsatt koncentration. Många kvinnor med PMS har svårigheter i åtgärder som kräver koncentration - matematiska och ekonomiska beräkningar, beslutsfattande. Möjlig försämring av minnet.

Depression. Tråkighet eller orsakslös tårsamhet är vanliga manifestationer av PMS. Sorg kan vara så intensiv att även minimala livssvårigheter verkar olösliga..

Matpreferenser. Vissa kvinnor upplever ökad sug efter vissa livsmedel, som salt eller socker. Andra rapporterar en allmän ökning av aptiten..

Bröstsorg. De flesta kvinnor noterar en känsla av engorgement eller ökad känslighet, ömhet i bröstkörtlarna eller bara bröstvårtorna och areolerna.

Svullnad i främre bukvägg, övre och nedre extremiteter. Vissa kvinnor med PMS rapporterar viktökning före menstruation. Andra har lokal vätskeretention, ofta i den främre bukväggen, lemmarna.

Diagnos av PMS

Diagnosen av PMS är en undantagsdiagnos, dvs. i processen för en diagnostisk sökning är klinikerns uppgift att utesluta somatiska och psykiska sjukdomar som kan förvärras före menstruationen. En noggrant sammanställt livshistoria och en anamnese av sjukdomen, liksom en fullständig allmän somatisk och gynekologisk undersökning, är viktiga. Ålder är inte signifikant, det vill säga någon kvinna under perioden från menark till menopaus kan uppleva PMS-symtom. Oftast manifesteras sjukdomen med 25-30 år.

En framtida daglig bedömning av premenstruella symtom är en nödvändig del av en diagnostisk sökning. För detta ändamål används både menstruationskalendrar av symtom och visuella analoga skalor (VAS), vilket gör det möjligt för respondenterna att inte bara bestämma närvaron av en specifik manifestation av PMS, utan också dess svårighetsgrad och varaktighet relativt menstruationscykeln..

Menstruation av symtom är en tabell där dagarna för menstruationscykeln indikeras på abscissaxeln och de vanligaste PMS-symptomen på ordinataxeln. Patienten fyller i kolumnerna dagligen i två till tre på varandra följande menstruationscykler med symbolerna: 0 - inget symptom, 1 - milt symptom, 2 - måttligt symptom, 3 - högt symptom. Således förekomsten av en koppling mellan utseendet och försvinnandet av symtom med fasen av menstruationscykeln.

DIN är en lättanvänd, bekväm för både patienten och läkaren, pålitlig och pålitlig metod för att få information om symptomen på PMS hos en viss patient. Det är ett segment som är 10 cm långt, i början är punkten "fullständig frånvaro av ett symptom", i slutet - "symptomet är mest uttalat". Patienten sätter ett märke på denna skala på den plats där enligt hennes åsikt allvarligheten av manifestationen av sjukdomen i just detta ögonblick är.

För att bekräfta diagnosen krävs minst en 50% ökning av svårighetsgraden av ett symptom vid slutet av lutealfasen i menstruationscykeln. Denna indikator beräknas med följande formel:

där F är svårighetsgraden av symptomet i follikelfasen i menstruationscykeln, är L svårighetsgraden av symptomet i lutealfasen i menstruationscykeln.

Det är tillrådligt att utvärdera patientens psykomotionsstatus i båda faserna av menstruationscykeln. Hormonell undersökning (bestämning av nivån av östradiol, progesteron och prolaktin i blodet dagarna 20-23 i menstruationscykeln) gör att vi kan utvärdera corpus luteums funktion och utesluta hyperprolaktinemi. En ultraljudsundersökning av bäckenorganen är nödvändig för att klargöra arten av menstruationscykeln (med PMS är det vanligtvis ägglossning) och för att utesluta den tillhörande gynekologiska patologin. Ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna utförs före och efter menstruationen för differentiell diagnos med fibroadenomatos i bröstkörtlarna. Samråd med en psykiater eliminerar psykisk sjukdom som kan vara dold under täcken av PMS. Vid intensiv huvudvärk indikeras yrsel, tinnitus, synskada, hjärnans MRI, bedömning av fundus och synfält. I krisformen, som inträffar med en ökning av blodtrycket (BP), är det nödvändigt med differentiell diagnos med feokromocytom (bestämning av katekolaminer i urin efter attack, binjuremRI).

Med den edematösa formen av PMS, åtföljt av engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, utförs differentiell diagnos med njurpatologi, med diabetes insipidus på grund av hypersekretion av vasopressin, och episod som uppstår i lutealfasen i cykeln, hyperprolactinemia (allmän urinanalys, daglig diuresis, Zimnitsky elektrolyt test) och blodprolaktin). När hyperprolaktinemi upptäcks möjliggör bestämning av triiodothyronin, tyroxin och sköldkörtelstimuleringshormon (TSH) i blodserum eliminering av primär hypotyreos. Med prolaktinemi över 1000 mIU / L utförs en MRI i hypothalam-hypofysregionen för att detektera prolaktinom.

PMS-behandling

Hittills har olika terapeutiska åtgärder som syftar till att lindra premenstruella symtom föreslagits..

Icke-läkemedelsbehandlingar. Efter att diagnosen har fastställts är det nödvändigt att ge kvinnan råd om livsstilsförändringar, vilket i många fall leder till en betydande försvagning av PMS-symptom eller till och med deras fullständiga försvinnande. Dessa rekommendationer bör omfatta överensstämmelse med regimet för arbete och vila, varaktigheten av en natt sömn på 7-8 timmar, uteslutning av psykomotional och fysisk överbelastning, obligatorisk fysisk aktivitet av måttlig intensitet. Vandring, jogging, cykling ger ett positivt resultat. I fysiska utbildningscentra används specialprogram, såsom terapeutisk aerobics i kombination med massage och hydroterapi - olika typer av hydroterapi. Den rekommenderade dieten bör innehålla 65% kolhydrater, 25% protein, 10% fett, innehållande övervägande omättade fettsyror. Användningen av koffeinhaltiga produkter är begränsad, eftersom koffein kan förvärra symtom som emotionell labilitet, ångest och ökad känslighet hos bröstkörtlarna. Med en ökning av kroppsvikt, ledvärk, huvudvärk, dvs med symtom associerade med vätskeansamling i kroppen, är det lämpligt att rekommendera begränsningen av saltintag. Det är tillrådligt att lägga till komplexa kolhydrater i maten: kli, sädesbröd, grönsaker, medan mono- och disackarider undantas från kosten.

Icke-hormonella läkemedel. Farmakologiska icke-hormonella medel är oftast beredningar av vitaminer och mineraler. De har minimala biverkningar, uppfattas inte av patienter som en "medicin", vilket ökar efterlevnaden av behandlingen. Samtidigt bevisas deras effektivitet genom resultaten av slumpmässiga studier..

 • Kalciumkarbonat (1000–1200 mg / dag) reducerar signifikant affektiva manifestationer, ökad aptit och vätskeretention.
 • Magnesiumorotat (500 mg / dag under menstruationscykelens luteala fas) har också förmågan att minska svullnad, uppblåsthet.
 • Väl beprövade läkemedel av B-vitaminer, särskilt B6 (upp till 100 mg / dag). Deras handling syftar främst till att stoppa de psyko-emotionella manifestationerna av sjukdomen.
 • Med mastalgia förskrivs vitamin E (400 IE / dag).

Diuretika. Användningen av diuretika bekräftas patogenetiskt i fallet med en edematös form av PMS. Dessutom kan diuretika vara effektiva i den cephalgiska formen av sjukdomen, dvs i fall av intrakraniell hypertoni. Valet av läkemedel i denna situation är spironolakton (Veroshpiron). Detta kaliumsparande diuretikum är en aldosteronantagonist. Dessutom har den antiandrogena egenskaper, vilket gör dess användning berättigad, med tanke på att vissa symptom på sjukdomen (irritabilitet, humörsvängningar) kan vara förknippade med ett relativt överskott av androgener. Den initiala dagliga dosen är 25 mg, den maximala är 100 mg / dag. Det är tillrådligt att förskriva detta diuretikum från den 16: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln, det vill säga under den förväntade vätskeansamlingen i kroppen. Möjligheten att använda detta läkemedel är begränsat av sådana biverkningar som dåsighet, menstruations oregelbundenhet, hypotoni, minskad libido.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) kan förskrivas hos patienter med övervägande mentala symtom på PMS. SSRI är antidepressiva medel från de senaste generationerna och kombinerar en mild tymoanaleptisk effekt med god tolerans, som tillhör de läkemedel som rekommenderas för användning i psykosomatisk patologi. Vanligtvis används:

 • fluoxetin (Prozac) - 20 mg / dag;
 • sertralin (Zoloft) - 50-150 mg / dag;
 • citalopram (cipramil) - 5-20 mg / dag.

Trots att det är möjligt att använda sådana läkemedel i ett kontinuerligt läge (dagligen), för att minska antalet biverkningar, är det lämpligt att förskriva dem i intermittenta kurser (14 dagar före den förväntade menstruationen). Dessutom är det bevisat att sådan taktik är mer effektiv. Redan under den första behandlingscykeln minskas både psykomotiska och somatiska manifestationer av PMS, såsom bröstintrång och svullnad. Fördelen med SSRI när de förskrivs till arbetande patienter är frånvaron av en lugnande effekt och en minskning av kognitiva funktioner samt en oberoende psykostimulerande effekt. De negativa egenskaperna hos läkemedel i denna grupp inkluderar förkortning av menstruationscykeln, sexuella störningar, behovet av tillförlitlig preventivmedel under terapi. Användningen av dessa läkemedel bör utföras enligt indikationerna och under övervakning av en psykiater.

Prostaglandin-hämmare Användningen av läkemedel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel leder till hämning av prostaglandin-biosyntes. Deras syfte är motiverat både med den cephalgiska formen av premenstruellt syndrom och med övervägande av symtom som är förknippade med lokal vätskeretention och som ett resultat av uppkomsten av ett smärtsymtom under komprimering av nervändar, som kan manifesteras av mastalgia, smärta i nedre del av buken. För att minska biverkningarna rekommenderas att ta dessa läkemedel i menstruationscykelens luteala fas. Vanligtvis används:

 • Ibuprofen (Nurofen) - 200-400 mg / dag;
 • Ketoprofen (Ketonal) - 150-300 mg / dag.

Hormonala droger. Med hänsyn till sambandet mellan förekomsten av PMS-symtom och äggstockens cykliska aktivitet påverkar de läkemedel som oftast används vid behandling av denna sjukdom innehållet i könsteroidhormoner på ett eller annat sätt.

Gestagener. Trots det faktum att hittills används progesteron och progestogener i PMS, är effektiviteten hos denna grupp läkemedel liten. En lätt positiv effekt av användningen av progesteron fastställdes med användning av mikroniserat progesteron (Utrozhestan). Detta resultat är förmodligen resultatet av en ökning av innehållet av allopregnanolone och gravanolone (progesteronmetaboliter) i blodet, vilket har en positiv effekt på det centrala nervsystemets funktion (CNS). Läkemedlet administreras oralt i en dos av 200-300 mg / dag från den 16 till den 25: e dagen av menstruationscykeln. Syntetiska progestogener (dydrogesteron, noretisteron och medroxyprogesteron) är mer effektiva än placebo vid behandling av fysiska symtom på PMS och är ineffektiva för att eliminera mentala symtom..

Syntetisk progestogen danazol hämmar ägglossningen och minskar plasmanivåerna av 17 b-östradiol. Det visas att dess användning leder till att PMS-symtom försvinner hos 85% av kvinnorna. Läkemedlet är mest effektivt hos patienter som lider av mastalgia före menstruationen. Läkemedlets dagliga dos är 100-200 mg. Möjligheten att använda danazol begränsas emellertid av dess androgena aktivitet (akne, seborré, bröststorleksminskning, röststörning, androgen alopeci) med en samtidig anabol effekt (viktökning).

Gonadotropin frisläppande hormonagonister. Gonadotropinfrisättande hormon (aHRH) agonister har etablerat sig som en annan grupp läkemedel som är effektiva för PMS. Genom att undertrycka äggstockens cykliska aktivitet leder de till en betydande minskning eller till och med lindring av symtomen. I en dubbelblind, placebokontrollerad studie minskades irritabiliteten och depressionen signifikant med Buserelin. Samtidigt noterades ett positivt inflytande med avseende på sådana egenskaper som vänlighet och gott humör. En signifikant minskning av uppblåsthet och huvudvärk registrerades. Trots detta har indikatorn på ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna inte förändrats.

 • Goserelin (Zoladex) i en dos av 3,6 mg injiceras subkutant i den främre bukväggen var 28: e dag.
 • Buserelin används både i form av en depåform som administreras intramuskulärt en gång var 28 dag och som en nässpray appliceras tre gånger om dagen i varje näspassage.

Läkemedel i denna grupp föreskrivs under en period av högst 6 månader.

Långvarig användning av aHRH begränsas av möjliga biverkningar som liknar manifestationerna av klimakteriet, liksom utvecklingen av osteoporos. Samtidigt, med samtidig användning av aHRH och östrogen-progestogenläkemedel för ersättningsterapi, förekom inte östrogenberoende symptom på PMS, medan progestogenberoende manifestationer av PMS varade. Denna observation begränsar användningen av läkemedel som innehåller könssteroider under behandling med AHRH hos kvinnor som lider av PMS.

Således är GRH-agonister mycket effektiva vid behandling av PMS, men på grund av biverkningar rekommenderas de främst för patienter som är resistenta mot behandling med andra läkemedel..

Kombinerade orala preventivmedel. Den vanligaste terapeutiska taktiken vid behandling av premenstruella symtom är användningen av kombinerade orala preventivmedel. Faktiskt bör undertryckande av ägglossning teoretiskt leda till att ovanstående symtom försvinner. Resultaten av studier som genomförts för att bestämma den kliniska effekten av användning av COC hos kvinnor som lider av PMS har emellertid varit motstridiga. I flera studier när man tog COC, avslöjades en minskning av manifestationerna av psykomotiska symtom före menstruation, särskilt ett reducerat humör. Men andra författare visade att med användningen av COC: er är allvarligheten av PMS-symtom inte bara inte minskad utan kan till och med förvärras. Som ni vet innehåller den stora majoriteten av COC som gestagenkomponent levonorgestrel, desogestrel, norgestimate, gestodene. Var och en av dessa progestogener har en varierande grad av androgen och antiöstrogen aktivitet, vilket kan orsaka biverkningar som liknar PMS-symtom. Dessutom är tyvärr antimineralcorticoidaktiviteten hos endogen progesteron frånvarande i de vanligaste syntetiska progestogenerna hittills - derivat av 19-nortestosteron och 17a-hydroxyprogesteron.

Uttalad antialdosteronaktivitet ägs av den nya progestogen drospirenon, som är en del av den kombinerade lågdoserade orala preventivmedel Yarin, som är en kombination av 30 μg etinylöstradiol och 3 mg gestagen drospirenon. Drospirenon är ett derivat av 17-alfa-spirolakton. Detta leder till närvaron av antimineralcorticoid och antiandrogen aktivitet som är karakteristisk för endogen progesteron, men frånvarande i andra syntetiska progestogener. Läkemedlets effekt på renin-angiotensin-aldosteronsystemet förhindrar vätskeansamling i en kvinnas kropp och kan således ha en terapeutisk effekt i PMS. Drospirenons antimineralkortikoidaktivitet förklarar en viss minskning av kroppsvikt hos patienter som tar läkemedlet Yarina (i motsats till COC: er med andra progestogener, när det tas en liten viktökning). Retention av natrium och vatten - och som en följd av ökningen av kroppsvikt som uppstår vid användning av COC: er - är en östrogenberoende biverkning. Drospirenon i sammansättningen av COC: er kan effektivt motverka förekomsten av dessa manifestationer. Dessutom leder förlusten av natrium orsakad av drospirenon inte till en kliniskt signifikant ökning av koncentrationen av kalium i blodet, vilket gör att det kan användas även hos kvinnor med nedsatt njurfunktion.

Den antiandrogena aktiviteten hos drospirenon är 5–10 gånger starkare än för progesteron, men något lägre än den för cyproteron. Det är känt att många COC: er inhiberar utsöndring av androgener från äggstockarna, vilket påverkar en positiv effekt på akne och seborré, vilket också kan vara manifestationer av PMS. Ofta förekommer akne före menstruationen; under denna period kan antalet utslag öka. Dessutom orsakar etinylöstradiol en ökning i koncentrationen av könssteroidbindande globulin (SHSC), vilket minskar den fria fraktionen av androgener i blodplasma. Trots detta har vissa progestogener förmågan att blockera ökningen av HSC orsakad av etinylöstradiol. Drospirenon, till skillnad från andra progestogener, minskar inte GPS-nivån. Dessutom blockerar det androgenreceptorer och minskar utsöndringen av talgkörtlar. Det bör återigen noteras att denna effekt utvecklas på grund av undertryckande av ägglossning, den antiandrogena aktiviteten av drospirenon och frånvaron av en minskning av innehållet av könsteroidbindande globulin i blodet.

Således är användningen av COC: er innehållande progestogen drospirenon en metod att välja för behandling av premenstruellt syndrom både vad gäller effektivitet och på grund av dess goda tolerans och det minsta antalet möjliga biverkningar, varav de flesta stoppas på egen hand efter 1-2 cykler av läkemedelsadministrering.

Trots det faktum att att ta COC, i synnerhet innehållande drospirenon, leder till försvinnande eller signifikant minskning av manifestationerna av PMS, under en sju dagars paus, upplever vissa kvinnor igen huvudvärk, engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet och svullnad. I detta fall indikeras användningen av en utökad regim av läkemedlet, dvs tar det under flera 21-dagars cykler utan paus. Vid otillräcklig effektivitet av monoterapi med drospirenoninnehållande preventivmedel rekommenderas dess kombinerade användning med läkemedel som påverkar utbytet av serotonin..

T. M. Lekareva, kandidat i medicinska vetenskaper
NII AG dem. D. O. Ott RAMS, St Petersburg

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Blodproppar under menstruationen - är det farligt?

Denna fråga plågade mig länge. Och så jag hittade en artikel om detta.Nästan varje kvinna mötte förekomsten av blodproppar i menstruationsflödet. Vissa kallar detta för normen, andra anser att det är ett tecken på allvarlig sjukdom....

Fortune telling på Aquilon

Spådom genom menstruation
(menstruationscykel)Beroende på tid på dagenMenstruationens morgon börjar kärlek. Den här kärleken är inte bara för en älskad, till brudgummen eller mannen, utan till släktingar, nära människor....

Kroppstemperatur före menstruation: vilka temperaturindikatorer anses vara normala och avvikelse?

Innan en ny menstruationscykel börjar inträffar en hel del förändringar i den kvinnliga kroppen. 5-10 dagar före menstruationen kan det så kallade premenstruella syndromet (PMS) uppstå, som kännetecknas av humörsvängningar, överdriven aptit, huvudvärk, allmän svaghet och i vissa fall feber....