Amning varje månad

Harmonier

När en ammande mor kan återuppta menstruationen efter förlossningen?

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är rent individuell. Återställande av menstruation beror direkt på kvinnans hormonella bakgrund, så tidsnormen kan variera avsevärt.

Hos de flesta ammande mödrar återställs menstruationscykeln under perioden från 6 till 24 månader från barnet. [3]

Under amning producerar den främre hypofysen hormonet prolaktin, vilket hämmar äggets mognad och därför ägglossning, så menstruationen kommer inte. Men om det sker några förändringar i organiseringen av amning, till exempel, börjar mamma mata barnet mindre ofta 8-12 gånger om dagen, eller introducerar kompletterande livsmedel, kompletterande livsmedel, överför barnet till blandad eller konstgjord matning, då minskar halten av prolaktin i blodserum och, följaktligen ökar sannolikheten för ägglossning och återupptagande av menstruation.

Enligt International Dairy League (La Leche League International) återupptar menstruationscykeln hos mödrar som matar bebisar på begäran och introducerar tidigt utfodring för sina barn mellan åttonde och nionde månaden efter förlossningen. I detta fall kan den nya cykeln skilja sig från menstruationscykeln som var före graviditeten. Den kan vara längre eller kortare än den föregående [3]. Menstruationens natur kan också förändras - till exempel kan de bli mindre smärtsamma, vilket förklaras av livmoderns mer fysiologiska läge efter förlossningen, om livmodern böjdes före graviditeten.

Efter att den första menstruationen har kommit, kan en återhämtning av cykeln förväntas. För varje mamma händer detta individuellt, för någon återställs en fullständig regelbunden cykel inom 2-3 månader, och för någon under en längre period.

I vilket fall som helst, med det minsta tvivel om menstruationscykeln efter förlossningen, bör du rådfråga en gynekolog.

Påverkar menstruationen mängden mjölk?

På grund av hormonella förändringar under menstruationen kan vissa mödrar känna en liten minskning av mängden mjölk [1]. Barn kan bli mer rastlösa i bröstet eftersom mjölken flyter långsammare än vanligt. Lyckligtvis varar dessa förändringar inte länge och inom 2-3 dagar efter början av menstruationen ökar amningen igen till önskad nivå [2], dessutom får barn oftast redan fast mat för att kompensera för bristen på näring.

Enligt International Dairy League kan en daglig dos av kalcium och magnesium från 500 till 1000 mg (enligt läkarens rekommendation) från mitten av cykeln till den andra eller tredje dagen efter cykelstart minimera varje minskning av mjölkintaget [3].

Baserat på erfarenhet går menstruationen ofta ofta obemärkt av spädbarn, och amning förblir oförändrad. Du kanske bör vara uppmärksam på andra möjliga orsaker till förändringar i mjölkmängden..

Stämmer det att under menstruationen förändras smaken och lukten av bröstmjölk?

Denna fråga ställs ofta av ammande mödrar. Det finns faktiskt observationer enligt vilka, märkligt nog, vissa barn blir mer rastlösa och börjar ge upp sina bröst i början av moderna menstruationer. Ruth Lawrence, MD, rapporterar att ”ett fullständigt avslag på båda brösten kan uppstå på grund av att menstruationen återkommer. Moren kommer att märka att barnet vägrar att amma under dagen eller så i varje menstruationscykel. " [2]

Det finns dock inga bekräftade data om förändringar i smak och lukt av mjölk under början av en menstruationsmamma just nu. Därför kan vi anta att barnet inte ammar som det brukade av andra skäl..

Betyder återupptagandet av menstruationen slutet på amning?

Återupptagandet av menstruationscykeln mot bakgrund av amning är en typ av norm. Tidigare, som regel, menstruation var frånvarande hos kvinnor under amning, men under de senaste decennierna, på grund av det faktum att många kvinnor tar hormonella preventivmedel, stress ackumuleras, miljöförhållandena förändras, etc. menstruationscykeln återställs ofta före amning och mjölk - produceras fortfarande i tillräckliga mängder och barnet ammar helt.

Kan matningsupplevelser under menstruationen förändras??

Vissa mödrar rapporterar att de är trötta när de ammar under sin period. Men vanligtvis försvinner dessa känslor inom en till två dagar. [2]
Ibland noterar mödrar att sensationer förändras när menstruationen närmar sig. Så till exempel kan bröstet öka, och bröstvårtorna kan reagera smärtsamt på att barnet suger under ägglossningen.

Ibland beskriver mödrar ibland sina bröst som fulla, hårda och smärtsamma känsliga för beröring. Premenstrual bröstsmärta är en cyklisk känsla av intensiv fullhet och ömhet, som vanligtvis inträffar under perioden före menstruationen på grund av att bröstet är fullt av blod och lymf. I detta fall kan smärta kännas under applicering eller mellan matning. Detta är en helt normal känsla för många kvinnor. Vanligtvis försvinner symptomen strax efter menstruationens början. [2]

Litteratur:

 1. Breastfeeding and Human Lactation (Jones and Bartlett Series in Breastfeeding / Human Lactation) av Jan Riordan Utgivare: Jones and Bartlett Publisher, 3: e upplagan, 2004. Sidor: 819
 2. Mohrbacher N., Stock J., La Leche League International, The Breastfeeding Answer Book, Third Revised Edition, 2008
 3. Wiessinger Diane, The Womanly Art of Breastfeeding. - 8: e upplagan / Diane Wiessenger, Diana West och Teresa Pitman, 2010

Alena Korotkova,
klinisk psykolog,
amningskonsult

Alena Lukyanchuk
Psykolog, amningskonsult,
Medlem i ILCA (International Lactation Consultant Association).

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen. Svar på frågor

Zhody Khodyreva, barnläkare-gynekolog i den högsta kategorin, svarar på frågorna från Sibms.

Amningskydd

Fråga. (JenaJeny) Jag födde för mer än 6 månader sedan, menstruationen har ännu inte återupptagit, barnet ammades uteslutande exakt 6 månader gammalt. Bör jag oroa mig, eller är allt inom normala gränser? När börjar ljuda larmet?
Svar. Upp till 6 månader efter födseln med amning 6-8 gånger om dagen kan du inte skydda dig från graviditet (den så kallade laktational amenorrhea-metoden). Under den efterföljande perioden är preventivmedel nödvändigt - det kan vara ett gestagen preventivmedel (till exempel exluton) eller en intrauterin enhet.

Fråga. (Beth) Jag har en 7 månader gammal dotter, helt på HB, antalet ansökningar är mer än 10 per dag, det finns inga månatliga perioder. Vad är sannolikheten för att bli gravid just nu ?? Vilka preventivmedel kan användas utöver barriärmetoder? Och om du ska använda dem?
Svar. Metoden för amning av amning, som pålitlig preventivmedel, är tillämplig upp till 6 månader efter födseln, då måste du försäkra dig med gestageninnehållande preventivmedel (t.ex. exluton) eller IUD.

Fråga. (poya) Jag har ammat i ett år. Fram till åtta månader var de bara på GV. Ej skyddad (det fanns ingen menstruation). Resultat: graviditet. Jag var tvungen att göra en minabort och sätta marinen. Barnet var exakt sex månader gammalt. Frågan uppstår: är det verkligen värt att lita på kroppen under GV-perioden eller är det bättre att vara säker?
Svar. Naturligtvis finns det undantag från varje regel. Sex månader laktations amenoré har erkänts som säkert av gynekologer runt om i världen, och du blev gravid strax efter 6 månader.

"Smet" under menstruationen

Fråga. (Rita) Efter att jag födde minskade min cykel märkbart, istället för 28 dagar, nu är den 25, och den börjar på två besök, på dagen för daub, sedan 2 dagar ingenting alls, och då börjar normal menstruation. Vad kan vara orsaken?
Svar. Det kan finnas många orsaker till denna "daub" (endometrios, inflammation, polyp, etc.). Det är omöjligt att prata om något specifikt skäl utan inspektion. Ju tidigare du vågar gå till gynekolog, desto bättre.

Fråga. (Spindellinje) Jag har en sådan fråga. Var på möte med en gynekolog, jag har en IUD. Ett år gick inte, det hände så att efter två dagar var något inte bekvämt, sätta ljus med ichthyol på råd av en läkare. Nästa dag verkade den nedre buken och en daub, men inte ichthyol! Efter 2 dagar slutade salvan. Vi ammade, det fanns ingen menstruation efter förlossningen. Före graviditeten var menstruationen 5-7 dagar, mycket rikligt. Vad kunde det vara?
Svar. Tyvärr anger du inte hur mycket tid som gått sedan födelsen. Kanske var det en menstruationsliknande reaktion. Tro mig, utan inspektion är det mycket svårt för mig att svara på sådana frågor.

Fråga. (Resekamrat) Jag födde för tre veckor sedan. Lochia har ännu inte avslutats, den senaste veckan med rosa urladdning, cirka 2 matskedar per dag. I går, när jag plötsligt stod upp från soffan, uppstod det en liten blödning (ungefär en sked med blod), en blodpropp kom ut, min mage blev sjuk som under menstruationen. Idag är lochia igen rosa, magen gör inte ont. Vad kunde det vara? Behöver jag akut att se en läkare? Jag planerade att gå bara om en vecka.
Svar. Kan täcka från nacken eller från vagina, om det fanns luckor i förlossningen, efter att ha lyft vikter eller spänningar under avföring. Vid återkommande blödning är det nödvändigt att se en läkare snarast, om allt går bra, besök gynekologen på en vecka, som planerat.

Brist på menstruation efter födseln och vid amning

Fråga. (OksanaS) Jag födde för ett år och två månader sedan, men det finns inga menstruationer. Det beror kanske på att jag fortfarande ammar?
Fråga. (Susan) Barnet är redan ett år och fyra månader gammalt. Suger aktivt bröstet. Det är normalt att det fortfarande inte finns någon menstruation eller att det är dags att gå till läkarmötet?
Svar. Naturligtvis under amning kan menstruationen vara frånvarande i upp till 1,5-2 år, låt det inte skrämma dig. Med frekvensen av amning minst 6-8 gånger om dagen fram till sex månader efter förlossningen kan du inte skydda dig mot graviditet (den så kallade amningstekniska amenorémetoden).

Fråga. (Inna Klueva) Jag födde den 1 november. Jag ammar bara min dotter, jag matar ingenting. Månadsperioder började den 2 februari. När den äldsta dottern var trött på 1,5 år - hela tiden fanns det inga perioder. Det här är normalt? Normala perioder i varaktighet och överflöd.
Svar. Som regel, med en frekvens av amning minst 6-8 gånger om dagen, finns det ingen menstruation, även om det finns undantag. Det måste fortfarande ses av en gynekolog för att utesluta blödningens organiska natur.

Fråga. (Melle) Hon slutade helt amma efter 6 månader, det vill säga för 5 månader sedan, och det finns fortfarande inga perioder. Vad skulle det betyda?
Svar. Du behöver bara träffa en gynekolog, för det finns många orsaker till amenoré under postpartum-perioden, och bland dem är det långt ifrån oskadligt.

Fråga. (Margot) Barnet är 1 år 6 månader gammalt, jag matar fortfarande mest bara med hennes bröst, hon suger ständigt, hela dagen, på natten (sover tillsammans), och jag har fortfarande inga perioder. Berätta, snälla, är detta normalt eller är det värt att gå till gynekologen?
Fråga. (Sofina) Dotter är nästan 1,4 år gammal på GV och applicerar ofta dag och natt. Den första menstruationen efter födseln dök upp i slutet av februari 2008, och efter - ingenting. Graviditetstest är negativt. Är det här normalt? Hurra!! Den andra kom. bara sanningen är återigen mot slutet. april
Fråga. (Matema) Barnet är 1 år och en månad gammalt, ammar och det finns inga perioder. Med det första barnet gick de när sonen var cirka 6 månader gammal.
Svar. Brist på menstruation med 6-8 amning är normen.

Fråga. (BABY) Barnet är 1 år och 2 månader gammalt. Jag exkommuniserade ett år, men fortfarande ingen menstruation. Under GV drack jag Charozetta, nu dricker jag Lindinet. En och en halv månad efter avvänjningen skadade nedre del av buken, men menstruationen visade sig inte. Ett graviditetstest visade ett negativt resultat. Vad som kan orsaka en sådan försening?
Svar. Om du är tillförlitligt skyddad från graviditet kan du inte oroa dig. Avsaknaden av menstruation under amning är normen, om inte för att missa graviditeten.

Tung menstruation efter förlossningen

Fråga. (Simfonia) Efter förlossningen började kritiska dagar efter 6 månader. Gick omedelbart mycket rikligt. Nu finns det en tredje cykel. Ännu mer riklig än den förra. Berätta vad det kan kopplas till och hur du kan justera det. Du kan dricka nässlor och vattenpeppar under HB?

Fråga. (Alida) Menstruationen kom på fyra månader. Mycket riklig, smärtsam, långvarig (mer än en vecka) och kommer omedelbart rikligt utan daub. Även om B var ganska knapp och kort (dag 3). En gång var det så: på morgonen fanns det inga tecken (ingen smärta, ingen dumning), och låg ner på kvällen, stod omedelbart upp och föll från mig mycket, höll knappt min hand. Efter det kom sanningen nästan alla till intet och resten av dagarna smutsade bara ut.
Svar. Om menstruationen är riklig med blodproppar skulle jag rekommendera att genomgå en obligatorisk undersökning med en gynekolog och ultraljud. Att ta dessa fyto-läkemedel är inte en kontraindikation för amning..

Återställning av menstruationscykeln efter förlossningen. Avslutande observationer

Återställningsperioden för menstruationscykeln hos varje kvinna sker individuellt. Få inte panik om menstruationen inte börjar omedelbart efter förlossningen. Unga mödrar blir också vilseledda av blodigt utflöde efter förlossningen, vilket inte har något att göra med menstruation - lochia. Lochia är en fysiologisk postpartumutsläpp från livmodern, bestående av blod, slem och avvisade, icke-livskraftiga vävnader. Normalt är lochia varaktighet 3-6 veckor efter födseln (ibland upp till 8 veckor).
Unga mödrar bör komma ihåg att amning kan vara en av metoderna för preventivmedel i bara några få fall:

 • om ditt barn uteslutande ammas
 • om ditt barn är under sex månader gammalt
 • om det inte fanns någon menstruation efter förlossningen
 • om amning sker minst 6-8 gånger om dagen (amningsteknisk amenorrémetod).

Allt du behöver veta om din period medan du ammar

Under graviditeten och efter förlossningen upplever kvinnans kropp radikala förändringar. Mamma behöver tid för att återhämta sig. Detta gäller även menstruationscykeln. Vanligtvis under de första månaderna är det frånvarande, men återställs senare, och för varje kvinna händer detta vid olika tidpunkter.

Menstruationen kan gå trots amning. Moms panik, plåga sig själva med frågan om det är skadligt för barnet. Menstruation under amning är en naturlig process som inte utgör någon fara för barnet. Det är värt att notera att olika faktorer påverkar återhämtningen av cykeln, inklusive amning.

Lochia: vad är det

Efter förlossningen utvecklar kvinnor fläckar, vilket de förväxlar med det faktum att menstruationen har kommit. Detta är ett misstag: efter en så kort tid efter ett barns födelse återhämtar sig cykeln inte. Dessa sekret är livmoder och kallas lochia. De varar cirka 5-7 veckor efter födseln.

Utseendet på lochia orsakas av läkningen av moderns livmoder efter avstötning av placenta. Läkningsprocessen är individuell och beror på följande faktorer:

 • graviditets- och förlossningsförloppet;
 • kroppens allmänna tillstånd.

Period för återhämtning av menstruationscykeln

Oftast, när man matar ett barn med bröstmjölk, börjar inte menstruationen. Det finns dock en möjlighet att cykeln kommer att återhämta sig före den inställda tiden. Det finns ingen anledning att få panik i denna situation - om du kommer, så finns det en anledning till detta. Menstruation kan påverkas av vissa faktorer.

 1. När en kvinna regelbundet ammar ett barn på hans begäran kan menstruationen börja efter upphörandet av amning.
 2. Om barnet, med införandet av kompletterande livsmedel, konsumerar en minskad mängd mjölk, kommer återhämtningscykeln att ske efter en kortare tidsperiod.
 3. Med blandad utfodring återställs cykeln 2-3 månader efter födseln.
 4. I avsaknad av amning börjar menstruationen redan 8-10 veckor efter att barnet föddes. Men i vissa fall är en fördröjning möjlig - detta beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen.

Efter återhämtningen av cykeln stöter en kvinna ibland på ett sådant problem som oregelbundna perioder under amningen. Detta är ett normalt fenomen, eftersom kroppen ännu inte helt har ”återhämtat sig”.

Faktorer som påverkar återhämtning av cykler

Många kvinnor undrar när deras perioder efter förlossningen kan börja. Återställningen av cykeln beror på många faktorer, och följande kan skiljas mellan de viktigaste:

 • arbetskraftsförloppet (naturligt eller kejsarsnitt);
 • förekomsten av en hormonell obalans hos modern;
 • stressiga situationer.

När man matar en nyfödd med bröstmjölk bör en kvinna vara mycket uppmärksam på sig själv. Barnet är nära kopplat till sin mamma, så hon känner de minsta avvikelserna i sitt humör. Det är nödvändigt att få tillräckligt med sömn och undvika stress för att inte störa amning.

Är det möjligt att amma under menstruationen

Om menstruationen har kommit, och en kvinna matar barnet med sin mjölk, börjar hon oroa sig om det är farligt. Det fanns en felaktig stereotyp som vid återställning av cykeln är det nödvändigt att exkommunikera barnet från amning.

Det spelar ingen roll om din period har gått eller inte - du måste fortsätta amma barnet tills det är möjligt. Morsmjölk spelar en mycket viktig roll i bildandet av barns immunitet och utvecklingen av andra kroppssystem. Med det får barnet vitaminer och mineraler.

Det enda problemet mamma kan stöta på är när menstruationen börjar, amningen minskar. Detta problem kan dock lyckas. Under en tid ska du sätta barnet på bröstet oftare och konsumera te-te, som säljs på apotek.

Amning varje månad påverkar inte utvecklingen av barnet. Detta är en normal, naturlig händelse..

Förändras smaken på mjölk när man återställer menstruationscykeln

Många kvinnor slutar amma medan deras perioder är på. Gör inte detta av anledningen att dessa åtgärder bidrar till upphörandet av amning på några dagar.

Det finns en uppfattning att smaken av bröstmjölk förändras under menstruationen. Experter har bevisat att detta bara är en stereotyp som inte är tillförlitlig.

Tips för de mödrar som har börjat sin period med amning.

 1. Smaken på den producerade mjölken förändras inte - fortsätt att mata barnet på samma sätt som tidigare.
 2. Ta en dusch oftare, eftersom en kvinnas lukt förändras under menstruationen, och därför kan barn vägra att äta.
 3. Försök att vara lugn och undvika stress, eftersom barnet känner allt. Om mamma är nervös är han också orolig. Detta åtföljs av dålig sömn och ofta gråt..

Det är omöjligt att sluta mata ett barn på ett naturligt sätt, eftersom han bara på detta sätt stärker sin immunitet och får antikroppar. Den senare hjälper honom att bekämpa virus från miljön. Lyssna inte på dem som säger att med menstruationen förändras den mjölkiga smaken. Det är inte så, även om våra mormor var säker på det..

Om barnet vägrade att fästa sig vid bröstet, är det oftare nödvändigt att ta hygieniska procedurer, eftersom svettkörtlarna ligger nära bröstvårtens areola. Smaken kan vara specifik på grund av att den är blandad med lukten av svett..

Cykelförändringar

För kvinnor är en försening en anledning till panik, men perioderna efter amning kommer inte längre att vara desamma som före förlossningen. Kroppen har genomgått inre förändringar, och en försening kan vara ett tecken på en svag hormonell obalans. Om en månad går 5 dagar, och en annan - 3, bör du inte oroa dig.

Cervikalkanalen efter födseln expanderar, så det finns inget behov av panik när menstruationen går mer än tidigare. Först kommer kroppen att byggas om, och först efter 9-11 månader kommer cykeln att återhämta sig. För vissa kan det återhämta sig om ett år. Det beror på kroppens egenskaper och hur länge efter födelsen mamman ammade sitt barn.

Amning är mycket viktigt för ett barn, speciellt först när han fortfarande är mycket svag. Beröv inte bröstet, även om menstruationen gick tidigare än du förväntat dig. Ingenting kan vara mer fördelaktigt för en baby än bröstmjölk.

Orsakerna till förseningen i menstruationen under amningen

Amning är det viktigaste villkoret för en sund tillväxt och utveckling av barnet. Den bästa näringen för en nyfödd anses vara bröstmjölk. Dess rika sammansättning ger barnet allt som behövs. Det är särskilt värt att notera närvaron av immunglobuliner som är ansvariga för att skydda kroppen från infästning av olika infektioner.

Under graviditeten lyckas en kvinna glömma vad menstruation är. En specifik hormonell bakgrund säkerställer fullständig frånvaro. Men även efter förlossningen har cykliska blödningar ingen brådska att komma varje månad. Medan en kvinna ammar på begäran, undertrycker progesteron och särskilt prolaktin ägglossningen, och ännu en graviditet blir omöjlig. Menstruationen kan vara frånvarande i upp till sex månader eller mer, och själva cykeln återställs gradvis och intermittent.

Försenad menstruation under amningen är normalt, men en ny graviditet kan inte uteslutas.

Menstruationscykel

Den vanliga månadsfrekvensen är i genomsnitt en månad. Cykelns varaktighet kan dock vara både 20 och 35-40 dagar. Dessa är alla de enskilda egenskaperna hos varje kvinna. Efter förlossningen är återupptagandet av menstruationen av en annan karaktär. Amning blir inte alltid en garanti från början av en ny cykel.

Faserna i menstruationscykeln:

 1. Follikulär. Början av varje cykel faller på den första dagen av fläckning. Vid denna tidpunkt sjunker nivån av progesteron kraftigt och processen för avstötning av det lösa skiktet i endometriumet, som foder till livmoderns inre yta, börjar. Den vanliga varaktigheten för den första fasen är cirka 5 dagar.
 2. Ovulatoriska. I nästa steg ökar östrogennivåerna gradvis och två veckor efter början av menstruationen når sitt maximum. Vid denna tidpunkt mognar ägget i äggstocken, och det kommer in i livmoderhålet.
 3. Sekretorisk. I väntan på spermierna kan ägget spendera ungefär två dagar. Progesteronsekretion når sitt maximum. Om befruktning inte inträffar dör hon. Gradvis sjunker nivån av progesteron, och endometrial avstötning börjar och förbereder sig för att få ett befruktat ägg.

Om en kvinna har haft en försening i sin period under amningen, oavsett önskan om graviditet, kan du inte bara använda ett test utan också en mätning av basaltemperatur i rektum. Mätning bör utföras på morgonen utan att komma ur sängen. Indikatorer över 37 grader är ett allvarligt skäl för att gå till gynekolog. I avsaknad av graviditet sjunker temperaturen vid slutet av cykeln avsevärt. Och efter befruktningen förblir den på en hög nivå fram till födelsen. Denna metod hjälper också till att ta reda på varför det inte finns någon menstruation under amningen..

Postpartum period

Om en ung mamma är anpassad för långtids amning av ett nyfött barn är frånvaron av menstruation helt naturlig. Omedelbart efter födseln börjar prolaktinnivåerna att öka ännu mer så att den första mjölken visas efter 3-4 dagar. Ju mer tid en nyfödd spenderar vid bröstet, desto mer utsöndring av detta hormon ökar. För hur mycket mjölk mamman kommer att få i framtiden är den första veckan efter förlossningen av stor betydelse.

Många kvinnor som har problem med att bli gravid efter undersökningen visar en hög grad av prolaktin. Det är av detta skäl som de inte kan bli gravida, eftersom ökad utsöndring av detta hormon säkerställer fullständig frånvaro av ägglossning. Emellertid observeras ingen amning..

Av samma anledning skjuts upp den första menstruationscykeln hos en ammande mor på obestämd tid. En nyligen född kvinnas kropp producerar ett annat viktigt hormon - oxytocin. Dess huvudsakliga effekt är att bröstet själv på sin höga nivå ger en fri frisättning av mjölk utan ytterligare stimulering. Därför måste varje ammande mamma använda speciella bröstkuddar för amning. Till en början flyter mjölk ofta spontant från bröstet.

Oplanerad graviditet

Ofta, särskilt efter den första graviditeten, är unga mödrar inte emot en annan bebis. Först kommer mamma att ha det svårt. Efter en tid börjar vädret dock spela tillsammans, och det blir mycket lättare för en ung mamma att hantera barnomsorg.

Tyvärr tillåter inte alltid levnadsförhållanden eller familjeinkomst när det gäller ekonomi att uppfostra många barn. I det här fallet kan en oplanerad graviditet mycket upprörda en ung mamma. Vissa väljer en abort och har inga ånger om det. Andra kommer att behöva spendera mycket tid i tårar om det ofödda barnet.

Frånvaron av menstruation under amningen är inte en anledning att slappna av. Med tiden blir amningen stabilare, prolaktinnivåerna minskar gradvis och äggmognad kan förekomma när som helst..

Modern medicin kan erbjuda många pålitliga skyddsmetoder; monokomponentläkemedel och medicinska spiraler kan särskiljas särskilt.

När graviditet inträffar visas ett symptom som en ökning och ovanlig ömhet i bröstet vid beröring. Detta orsakas också av en kraftig omstrukturering av den hormonella bakgrunden. Om sådana symtom uppträder, bör du genast genomgå ett ultraljudsförfarande och kontakta en gynekolog.

Tidpunkten för den första menstruationen

När den första menstruationen inträffar bör en ung mamma vara särskilt uppmärksam på sitt välbefinnande. Vid oönskad graviditet bör alla skyddsåtgärder vidtas. Strax efter födseln är det lämpligt att besöka din gynekolog och välja en skyddsmetod..

Vanligtvis kännetecknas den första menstruationscykeln av ovanlig ömhet. Det är tillåtet att ta läkemedel som är tillåtna under amning för att lindra ömhet. Med en ganska blygsam mängd utskrivning före graviditet efter förlossningen kan betydande förändringar inträffa. Ofta är den första menstruationen särskilt tung.

Amenorré efter den första menstruationen

Problem kan uppstå både före och efter den första menstruationen.

Ibland försvinner menstruationen efter flera regelbundna cykler under amning. Sådana manifestationer indikerar inte alltid graviditet, ofta är det obalansen i den hormonella bakgrunden som leder till sådana konsekvenser.

Normalt ingår en viss periodicitet i menstruationscykeln för varje kvinna. Men du kan träffa unga mödrar vars menstruation redan har kommit och gått. Det kan finnas många skäl till detta:

 • hormonell obalans;
 • oplanerad graviditet;
 • minskning i frekvensen av amning.

Menstruation med blandad utfodring

Vid övergång till blandad matning av barnet, minskar moderns kropp produktionen av prolaktin. Som ett resultat reduceras prolaktinsekretion och mjölkproduktionen minskas också. I denna situation kan ägglossning ske när som helst. Glöm därför inte pålitlig preventivmedel. Med moderna metoder är det lätt att ta hand om din hälsa och undvika en oönskad graviditet. Kroppen, som nyligen fick ett barn, är särskilt benägen till en ny graviditet. Graviditetstillståndet i detta fall är det mest naturliga. Därför är det med en oönskad ny befruktning nödvändigt att ta hand om preventivmedel i förväg.

Minska frekvensen av amning startar äggmognadsprocessen. Resultatet av detta är menstruation. Många kvinnor har emellertid inget emot att föda två barn i rad, så du kan ofta träffa två barn med en åldersskillnad på högst ett och ett halvt år.

För ammande mödrar producerar många läkemedeltillverkare produkter som är godkända för användning under amning. De skadar inte barnet och kränker inte den kvinnliga hormonella bakgrunden. för dig som är grundläggande mot piller måste du välja ett annat skyddssätt, till exempel barriär.

Frånvaron av menstruation är inte alltid ett stort problem för modern. Många mödrar vill ha många barn. Men om en kvinna inte vill föda längre, är det värt att noggrant överväga frågan om preventivmedel. För närvarande finns det många läkemedel, inte bara för ammande kvinnor, utan också för alla andra kvinnor. Med ett brett urval kan du välja nödvändigt för var och en av dem.

Genom att känna till kroppens fysiologi efter födseln kan alla kvinnor undvika förekomsten av problem, inklusive oönskad graviditet. Uppmärksamheten på din hälsa bör särskilt ökas under postpartum perioden.

Menstruation under amning, när man ska vänta?

Efter födseln börjar smulorna i den kvinnliga kroppen uppstå olika förändringar som är förknippade med menstruationscykeln. Går menstruationen under amning, när bör de börja, förändras utsläppets natur? Alla dessa frågor stör ofta unga mödrar, och idag kommer vi att försöka hitta svar på dem tillsammans..

Orsakerna till frånvaron av kritiska dagar med amning

Omedelbart efter förlossningen börjar kvinnan att sticka ut lochia - riklig urladdning, som är utformade för att rena kroppen.

De kan sluta, efter en tid de dyker upp igen - vanligtvis varar det i cirka 2 månader, under denna tid går livmoderns botten ner, reproduktionsorganet träder ihop, tar sin naturliga storlek.

Hos vissa mödrar återupptas månadsvis ansvarsfrihet omedelbart efter återhämtningsperioden, men mer om det senare.

Den första menstruationen under naturlig utfodring visas oftast sex månader till ett år efter förlossningen. Deras frånvaro är förknippad med en ökning av prolaktin i blodet, detta hormon behövs för mjölkproduktion, det nivåer effekterna av progesteron - äggmognad stoppar i kroppen, det finns inga månatliga sekretioner.

Ju oftare du lägger smulor på bröstet, matar inte och tappar, desto senare kommer du att börja menstruera. Med förbehåll för alla laktationsregler börjar cykelåtervinningsprocessen 7-9 veckor efter fullbordad naturlig utfodring.

Kan menstruationen börja under amningen

Vi räknade ut varför det inte finns någon menstruation under amning, men ibland har mödrar en annan fråga - går jag med bröstmjölk i perioder, är det normalt eller inte?

Hos vissa kvinnor återhämtar sig cykeln mycket snabbt, menstruationen under naturlig utfodring går på samma sätt som före befruktningen och förlossningen.

Denna situation bör inte orsaka oro om ditt barn inte bara äter mjölk, utan också blandningar, du regelbundet dricker babyvattnet eller matar honom helt efter timmen och inte på begäran.

Men utseendet på tidig menstruation under ammeperioden kan vara ett tecken på vissa fel:

 • hormonell obalans där prolaktinsyntesen störs;
 • inflammatoriska och infektionssjukdomar i könsorganet;
 • immunbristförhållanden;
 • tar hormonella mediciner eller preventivmedel.

Men få inte panik, besök bara en gynekolog för att skingra tvivel eller börja snabb behandling av sjukdomar.

Hur man återhämtar en cykel

När börjar perioden efter förlossningen, om du matar? Svaret på denna fråga beror på vilket utfodringsschema du föredrar..

Genomsnittliga priser:

 1. 9-21 månader - 70% av mödrar som utövar matning efter bebis har menstruationsflöde.
 2. Cirka 7% av kvinnorna har sin första menstruation 3-6 månader efter förlossningen - detta är optimala indikatorer för mödrar som utövar en blandad matning.
 3. Hos 37% av mödrarna börjar menstruationen först efter 7 månader eller mer, vilket också anses vara normalt..
 4. Hos 48% av kvinnorna behövs 1-2 år för att återställa cykeln.
 5. Hos cirka 8% av mödrarna är menstruationen frånvarande i mer än två år, vilket är ett av de normala alternativen.
 6. Om 14-15 månader - denna tidsfrist för kritiska dagar betraktas som optimal, gör att du kan tåla en minst två års paus mellan födslar.
 7. 2-3 menstruationscykler krävs för att menstruationen ska bli regelbunden efter att de återupptas - om detta inte händer, besök en gynekolog, ihållande fel kan vara ett tecken på endometrios, äggstockspatologier.

Menstruationsförnyelsegraden är ganska godtycklig, så du behöver inte oroa dig om din månatliga ansvarsfrihet börjar nästan omedelbart efter återhämtningsperioden, eller inte visas ens efter att ditt barn är ett år gammalt.

En långvarig frånvaro av menstruationsblödning är inte en anledning till panik - naturen har fastställt de naturliga processerna för reproduktion, så om det inte finns några kritiska dagar, bara njuta av en paus i reproduktionsorganen. Men under förutsättning att du inte är orolig för smärta finns det ingen temperatur eller andra obehagliga symtom.

Menstruationen dök upp, men det finns ingen regelbundenhet

Oregelbundna perioder under naturlig utfodring - är det dåligt? En liknande situation observeras mot bakgrund av en förändring i matningsmönstret.

Om du har introducerat kompletterande livsmedel, mata sällan barnet med bröstmjölk, men vid tandkörning eller under sjukdom uppstår ofta fästning vid bröstet kommer det att bli en försening - mängden prolaktin ökar, ägglossningsprocessen störs.

Menstruationsvaraktighet vid hepatit B

Vad är perioden efter förlossningen om du ammar? Varaktigheten av menstruationsblödning hos kvinnor som förlossar och inte födde är praktiskt taget densamma och i genomsnitt är 4-5 dagar.

Efter barnets födelse är menstruationen mer riklig, men mindre smärtsam - utseendet på obehag under den kritiska perioden orsakas av böjning av livmodern, men efter födseln försvinner denna patologi, inget som hindrar utflödet av blod.

Om menstruationen kom, skulle jag avbryta utfodringen

Du kan ofta höra att om menstruationen började under amningen, måste barnet avvänjas, förmodligen i dessa dagar försämras kvaliteten och smaken på mjölk, vilket kan orsaka avföringsstörningar hos barnet, sömnstörning.

Ämnet med amning under menstruationen är omgiven av många myter, låt oss försöka ta itu med de mest populära missuppfattningarna.

De vanligaste myterna

 1. När kritiska dagar börjar får mjölken en obehaglig smak och lukt, varför barnet vägrar att äta.

Mycket forskning genomfördes om denna fråga, och alla visade att smaken och andra indikatorer på mjölk under menstruationen inte förändras..

 1. Under menstruationen ökar mängden hormoner i mjölk, därför är det skadligt för barnet.

Det finns alltid hormoner i mjölk, de behövs för normal tillväxt och utveckling av smulor, på kritiska dagar förblir deras nivå oförändrad..

 1. När kritiska dagar börjar blir mjölken mindre, så barnet bör definitivt matas.

Det är omöjligt att införa ny mat under månatliga blödningar, om mängden mjölk minskar mot bakgrund av hormonell obalans, bara mata barnet oftare. Minskad amning är tillfällig, allt normaliseras inom några dagar.

Om dina bröstvårtor blir mycket känsliga under kritiska dagar, hjälper en varm kompress att minska obehag, måste den appliceras omedelbart efter varje utfodring.

Menstruationens början under amning är inte någon extraordinär händelse - du behöver inte ändra något i det vanliga läget på dagen, menstruationen hos ammande mödrar är lika naturlig som dess frånvaro.

Kom ihåg att om du inte har kritiska dagar under amningen, betyder det inte att du inte kan bli gravid. Tja, om cykeln börjat återhämta sig, är det absolut nödvändigt att konsultera en gynekolog om effektiv och säker preventivmedel.

Slutsats

Idag har vi räknat ut när menstruationsperioden inträffar under amning, vilket kan betraktas som normen, och vad som bör varna.

Berätta i kommentarerna om hur din cykel återställs efter att barnet föddes, hur dina perioder går. Glöm inte att dela artikeln med vänner på sociala nätverk - varje mamma måste veta vad som händer i hennes kropp efter förlossningen.

Amning varje månad

Menstruation för amning: allt du behöver veta om denna process

Efter att ha upptäckt under de första dagarna efter barnets födelse, vaginal urladdning med föroreningar av blod, bör man inte tro att detta är en patologiskt tidig menstruation. En sådan urladdning är en följd av trauma i livmodern under förlossningen. De kallas lochia och passerar utan specifik behandling under flera dagar..

Men frågan om när och hur den verkliga menstruationen ska komma, det finns inget exakt svar. Faktum är att perioderna efter förlossning under amning och konstgjord matning återkommer vid olika tidpunkter. Dessutom påverkar den genetiska, hormonella, psykologiska och andra särdragen i kvinnokroppen tidpunkten för återställandet av en fullständig menstruationscykel. Fortfarande är det meningsfullt att ta hänsyn till olika alternativ och situationer..

När kommer menstruation vid amning?

I processen med naturlig utfodring av barnet frigörs hormonet prolaktin aktivt i kroppen till en ung mamma. Dess effekt på den kvinnliga kroppen är ganska specifik: å ena sidan är det off-skala prolaktin som ofta orsakar oförmågan att snabbt komma i form. Å andra sidan orsakar detta hormon frånvaron av menstruation under amningen: det förhindrar ägglossning, sparar äggstocksresursen, vilket ger kvinnan förmågan att fysiologiskt och känslomässigt återhämta sig helt efter förlossningen och förhindra en ny graviditet. Och samtidigt - den framtida klimaxen skjuter åt sidan och förlänger kvinnlig ungdom.

Så länge barnet ammas, är sannolikheten för att menstruationen återkommer liten, särskilt under de första sex månaderna. Men det finns - ofta hos kvinnor menstruation börjar med GV efter 2 månader, eller till och med efter 4-6 veckor.

Efter sex månader, när barnet äter mer kompletterande livsmedel och följaktligen appliceras mindre ofta på bröstkörteln, ökar sannolikheten för återhämtning av menstruationen med Guinea. I genomsnitt kan menstruationen komma 20-28 veckor efter förlossningen - det tar så mycket tid för den kvinnliga kroppen att återhämta sig.

När man förväntar sig menstruation för kvinnor som inte ammar?

Om ett barn av någon anledning omedelbart efter födseln är på konstgjord matning, kan menstruationen komma inom 4-6 veckor. Även om detta som regel fortfarande händer efter 3-4 månader, när den hormonella bakgrunden för kvinnan i arbetet återgår till det normala.

Det är viktigt att förstå att vi uteslutande pratar om kvinnor som inte ammar. Vid blandad matning av barnet eller om naturlig föda vanligtvis finns, men avbryts under en kort tid på grund av laktokris, kommer tidpunkten för uppkomsten av menstruation efter förlossningen med Gu fortfarande att vara annorlunda. Även om vi upprepar kan allt individuellt och den beskrivna processen inte begränsas av någon tidsram.

Försenad menstruation efter avslutad amning: patologi eller normal?

Så länge en kvinna ammar, anses frånvaron av menstruationsflöde vara normalt. Efter att marsvinpigment är minimerat bör den hormonella bakgrunden återgå till sitt normala tillstånd senast 3 månader senare.

Om menstruationen efter amning inte kom under denna period bör du definitivt konsultera en specialist (gynekolog, endokrinolog). Amenorré kan orsakas av alltför aktiv syntes av prolaktin, inte relaterat till utfodring, patologier efter partiet i organen i könssystemet, stress, trötthet och ett antal andra faktorer, vilkas eliminering kräver specifik behandling.

För mer information om hur och när perioder börjar efter amningen föreslår vi att du läser här.

Funktioner i menstruationscykeln postpartum

Regelbundna och stabila perioder efter förlossningen återställs ofta inte omedelbart. De kan passera för första gången på en månad och nästa på 2-3 månader. Du behöver inte panikera för tidigt - troligen är det bara en gradvis återhämtning av kroppen. Menstruationscykeln är särskilt instabil efter förlossning under amning. Men för mödrar som bestämmer eller måste mata barnet med konstgjorda produkter, blir han regelbundet mycket snabbare.

I allmänhet noterar kvinnor som födde följande förändringar i menstruationen:

 • kortare cykel;
 • kortare varaktighet och överflöd av utsläpp;
 • upphörande av menstruationssmärta eller en minskning av deras intensitet.

Alla dessa faktorer är förknippade med positiva fysiologiska förändringar i kroppen, startad graviditet och förlossning..

Menstruation kommer inte med gv - är det dags för en läkare?

Ingen läkare kan säga säkert när menstruation inträffar med Gua. Därför är deras frånvaro inte oroande. Detta tillstånd kallas laktational amenorré. Det kan pågå från en månad till två eller fler år, särskilt om en kvinna under hela denna tid fortsätter regelbundet och minst var fjärde timme på eftermiddagen och var sjätte timme på natten för att applicera smulor på hennes bröst.

En annan aspekt av denna fråga är att många mödrar, och ännu mer, deras äldre kvinnliga släktingar, är uppriktigt övertygade om att uppkomsten av menstruation med GV är en signal för att slutföra den naturliga utfodringen.

Det är inte så: även efter menstruationens början kan du och bör fortsätta mata barnet. Var inte rädd för att barnet kommer att överge sitt bröst - smaken på mjölk under de "kritiska dagarna" förändras obetydligt, inte mer än när du äter en doftande frukt som är okänd för barnet. En specifik hudlukt som kan "lukta" barnet elimineras lätt genom vanligare och noggrannare hygieniska procedurer. Så, menstruation med GV är normalt, kräver inte ett brådskande besök hos läkaren och påför inte den ammande modernen några särskilda skyldigheter och begränsningar.

Är det möjligt att bli gravid med GV - med eller utan menstruation?

Många kvinnor tror att amningstider, när menstruation under amning inte går, är en helt fungerande metod för preventivmedel. Detta är sant, men med några varningar. En ung mamma kommer nästan säkert inte bli gravid om:

 • barnet är ännu inte sex månader gammalt och han äter bara bröstmjölk;
 • foder används inte för utfodring, och bröstvårtor och soeprar mellan måltiderna;
 • barnet är inte berusat av vatten, drycker och blandningar;
 • intervallet mellan matningen överstiger inte 3-5 timmar.

Underlåtenhet att följa något av dessa villkor leder till en minskning av nivån av prolaktin i den kvinnliga kroppen, vilket förhindrar ägglossning. I detta fall kan den första menstruationen under amningen komma när som helst. Och efter dem - graviditet inträffar naturligtvis. Efter 6 månader sjunker halten av detta hormon gradvis av sig själv, även om modern inte använder kompletterande livsmedel och kosttillskott för utfodring..

Det finns en uppfattning att tills menstruationen visas under amningen, hotar inte en planerad graviditet, och skyddet bör endast börja när menstruationscykeln har helt normaliserats. Detta är inte helt sant..

Den första ägglossningen kan gå utan den vanliga blödningen. I det här fallet är det frigjorda ägget klart för befruktning. Så sannolikheten för att bli gravid under amning utan menstruation finns. Och som praxis visar är det ganska högt: bevis på detta är ett stort antal familjer med väderbarn. Därför, om de unga föräldrarna inte planerar en ny påfyllning under nästa år eller två - efter att barnet är 6 månader gammalt, bör de tänka på att välja en pålitlig och lämplig preventivmetod för båda, även om mamman fortsätter att amma sitt barn.

efter förlossningen kom 1 gång varje månad, och det är allt, inte längre ((((

och jag har det på fem månader, det är allt. barn 9 nu. tester neg
läkaren säger att medan du ammar, talar jag inte om cykeln

till sonen 1.10 och först igår första gången för hela tiden menstruationen började! Jag ammar bara för sömn. Jag gick till läkaren, sa hon

till sonen 1.10 och först igår första gången för hela tiden menstruationen började! Jag ammar bara för sömn. Jag gick till läkaren, sa hon

katesmm
att medan du ammar, så dröm inte om cykeln

Amning varje månad

När en ammande mor kan återuppta menstruationen efter förlossningen?

Tidpunkten för återställande av menstruationscykeln hos varje kvinna är rent individuell. Återställande av menstruation beror direkt på kvinnans hormonella bakgrund, så tidsnormen kan variera avsevärt.

Hos de flesta ammande mödrar återställs menstruationscykeln under perioden från 6 till 24 månader från barnet. [3]

Under amning producerar den främre hypofysen hormonet prolaktin, vilket hämmar äggets mognad och därför ägglossning, så menstruationen kommer inte. Men om det sker några förändringar i organiseringen av amning, till exempel, börjar mamma mata barnet mindre ofta 8-12 gånger om dagen, eller introducerar kompletterande livsmedel, kompletterande livsmedel, överför barnet till blandad eller konstgjord matning, då minskar halten av prolaktin i blodserum och, följaktligen ökar sannolikheten för ägglossning och återupptagande av menstruation.

Enligt International Dairy League (La Leche League International) återupptar menstruationscykeln hos mödrar som matar bebisar på begäran och introducerar tidigt utfodring för sina barn mellan åttonde och nionde månaden efter förlossningen. I detta fall kan den nya cykeln skilja sig från menstruationscykeln som var före graviditeten. Den kan vara längre eller kortare än den föregående [3]. Menstruationens natur kan också förändras - till exempel kan de bli mindre smärtsamma, vilket förklaras av livmoderns mer fysiologiska läge efter förlossningen, om livmodern böjdes före graviditeten.

Efter att den första menstruationen har kommit, kan en återhämtning av cykeln förväntas. För varje mamma händer detta individuellt, för någon återställs en fullständig regelbunden cykel inom 2-3 månader, och för någon under en längre period.

I vilket fall som helst, med det minsta tvivel om menstruationscykeln efter förlossningen, bör du rådfråga en gynekolog.

Påverkar menstruationen mängden mjölk?

På grund av hormonella förändringar under menstruationen kan vissa mödrar känna en liten minskning av mängden mjölk [1]. Barn kan bli mer rastlösa i bröstet eftersom mjölken flyter långsammare än vanligt. Lyckligtvis varar dessa förändringar inte länge och inom 2-3 dagar efter början av menstruationen ökar amningen igen till önskad nivå [2], dessutom får barn oftast redan fast mat för att kompensera för bristen på näring.

Enligt International Dairy League kan en daglig dos av kalcium och magnesium från 500 till 1000 mg (enligt läkarens rekommendation) från mitten av cykeln till den andra eller tredje dagen efter cykelstart minimera varje minskning av mjölkintaget [3].

Baserat på erfarenhet går menstruationen ofta ofta obemärkt av spädbarn, och amning förblir oförändrad. Du kanske bör vara uppmärksam på andra möjliga orsaker till förändringar i mjölkmängden..

Stämmer det att under menstruationen förändras smaken och lukten av bröstmjölk?

Denna fråga ställs ofta av ammande mödrar. Det finns faktiskt observationer enligt vilka, märkligt nog, vissa barn blir mer rastlösa och börjar ge upp sina bröst i början av moderna menstruationer. Ruth Lawrence, MD, rapporterar att ”ett fullständigt avslag på båda brösten kan uppstå på grund av att menstruationen återkommer. Moren kommer att märka att barnet vägrar att amma under dagen eller så i varje menstruationscykel. " [2]

Det finns dock inga bekräftade data om förändringar i smak och lukt av mjölk under början av en menstruationsmamma just nu. Därför kan vi anta att barnet inte ammar som det brukade av andra skäl..

Betyder återupptagandet av menstruationen slutet på amning?

Återupptagandet av menstruationscykeln mot bakgrund av amning är en typ av norm. Tidigare, som regel, menstruation var frånvarande hos kvinnor under amning, men under de senaste decennierna, på grund av det faktum att många kvinnor tar hormonella preventivmedel, stress ackumuleras, miljöförhållandena förändras, etc. menstruationscykeln återställs ofta före amning och mjölk - produceras fortfarande i tillräckliga mängder och barnet ammar helt.

Kan matningsupplevelser under menstruationen förändras??

Vissa mödrar rapporterar att de är trötta när de ammar under sin period. Men vanligtvis försvinner dessa känslor inom en till två dagar. [2]
Ibland noterar mödrar att sensationer förändras när menstruationen närmar sig. Så till exempel kan bröstet öka, och bröstvårtorna kan reagera smärtsamt på att barnet suger under ägglossningen.

Ibland beskriver mödrar ibland sina bröst som fulla, hårda och smärtsamma känsliga för beröring. Premenstrual bröstsmärta är en cyklisk känsla av intensiv fullhet och ömhet, som vanligtvis inträffar under perioden före menstruationen på grund av att bröstet är fullt av blod och lymf. I detta fall kan smärta kännas under applicering eller mellan matning. Detta är en helt normal känsla för många kvinnor. Vanligtvis försvinner symptomen strax efter menstruationens början. [2]

Litteratur:

 1. Breastfeeding and Human Lactation (Jones and Bartlett Series in Breastfeeding / Human Lactation) av Jan Riordan Utgivare: Jones and Bartlett Publisher, 3: e upplagan, 2004. Sidor: 819
 2. Mohrbacher N., Stock J., La Leche League International, The Breastfeeding Answer Book, Third Revised Edition, 2008
 3. Wiessinger Diane, The Womanly Art of Breastfeeding. - 8: e upplagan / Diane Wiessenger, Diana West och Teresa Pitman, 2010

Alena Korotkova,
klinisk psykolog,
amningskonsult

Alena Lukyanchuk
Psykolog, amningskonsult,
Medlem i ILCA (International Lactation Consultant Association).

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Faserna i menstruationscykeln hos kvinnor och deras egenskaper

Ett av ämnena som reglerar organens och systemens funktioner i den kvinnliga kroppen är hormoner. Hos kvinnor finns det månatliga fluktuationer i sekretion och koncentration av könshormoner som avgör förloppet för olika processer i äggstockarna och livmodern....

Menopaus och klimakteriet hos kvinnor: ålder, orsaker, typer. Symtom beroende på scenen. Hur man försenar klimakteriet?

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist....

Hur många dagar kan det bli en försening i menstruationen med cystit

Den inflammatoriska processen i urinblåsan, åtföljd av uppkomsten av smärta i nedre buken, leder ofta till en kränkning av menstruationscykeln....