Vad kan smärtan i anus under menstruationen betyda?

Intim

Många kvinnor har en fråga - varför skadar tarmen under menstruationen? Under denna period förändras avföringens art och frekvens, och den allmänna hälsan förvärras. Detta beror på strukturen i bäckenorganen och hormonhopp. Smärtintensiteten hos varje kvinna är olika. Arten av förekomsten av smärta är fysiologisk och patologisk.

Orsaker till tarmsmärta

Under menstruationen ökar blodcirkulationen i bäckenområdet. Inre organ ökar och sätter tryck på tarmarna. Intensiva livmoderkontraktioner provocerar upp muskelkramper som är koncentrerade i buken och korsryggen. Smärtan drar, skarp och tränger. Det händer att manstruationen uppmanar att avföda blir vanligare. Hos vissa kvinnor förekommer smärta också under tarmrörelser..

Orsaken till obehaget fastställs av gynekologen. Det är omöjligt att diagnostisera hemma. De fysiologiska faktorerna som framkallar tarmsmärta inkluderar:

 • användningen av livsmedel som orsakar flatulens;
 • onormal struktur i livmodern eller närvaron av en krökning;
 • brist på progesteron;
 • ett stort antal stressande situationer;
 • overeating;
 • avvikelser i prostaglandin.

Om smärtan blir svår under menstruationen kan vi prata om patologiska processer. Dessa inkluderar följande:

 • sjukdomar åtföljda av inflammation i bäckenet;
 • tumörer i tarmen eller genitourinary systemet;
 • Crohns sjukdom;
 • brott i äggstocken med blödning;
 • hindring av tarmartärerna;
 • hemorrojder;
 • ektopisk graviditet;
 • kränkning av tarmens mikroflora;
 • ovariell dysfunktion;
 • endometrios.

Ibland gör tarmarna ont i mitten av cykeln, under ägglossningen. Detta beror på en ökning av äggstocksvolymen. Äggstocksyndromet återspeglas av kramper i nedre del av buken, en förändring av urladdningens art och en ökning av libido. Vissa kvinnor har en liten fläckning. När follikeln brister kan smärta ges till anus. Follikulär vätska fyller det intilliggande utrymmet, vilket irriterar tarmarna, så det blir smärtsamt att tömma det.

Skillnader i den patologiska smärtan från naturliga

Utan viss kunskap är det extremt svårt att skilja symptomen på PMS från sjukdomens tecken. Det viktigaste kriteriet för bedömning av tillståndet är obehagens varaktighet.

Det är viktigt att uppmärksamma de medföljande symtomen. Följande anger patologin:

 • kräkningar och illamående;
 • feber;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • svimning
 • smärtsamma tarmrörelser.

Med hemorrojder läggs huvudtecknen till blodiga utsläpp från anus, svår smärta under tarmrörelser och obehag i sittande läge. En klump känns på ytan av anus. Liknande tecken visas med mikrosprickor. Smärtsyndromet är i detta fall inte lokaliserat i tarmen.

Diagnostik och terapeutiska åtgärder

Om smärtan under menstruationen är intensiv och ger ut i ändtarmen, bör du rådfråga en gynekolog. Han kommer att genomföra en undersökning på fåtöljen och ta en smet för att bestämma infektionssjukdomar. Dessutom utförs ultraljud i början och mitten av cykeln. Vid behov görs en diagnos av tarmsjukdomar. En proktolog behandlar patologin i den anala passagen, och en gastroenterolog behandlar sjukdomar i mag-tarmkanalen. Orsaken till smärta i tarmen bestäms av fibrogastroduodenoskopi.

För att eliminera smärtsamma upplevelser hjälper No-Shpy eller Spazmalgon-tabletten. Det är möjligt att fastställa matsmältningen och ta bort gas från tarmen med hjälp av Enterosgel, Smecta, Espumisan, Dufalac och Linex. I närvaro av illamående indikeras intaget av aktivt kol. Antalet tabletter beräknas baserat på patientens vikt - 1 bit per 10 kg. Du kan förhindra diarré genom att justera din diet. Ris, bageriprodukter, pasta, potatis och morötter har en stärkande effekt på avföringen..

Om det inte är möjligt att besöka läkare kan du använda folkrättsmedel. Växtbaserade infusioner har en antiinflammatorisk effekt och har en urindrivande effekt. Oregano, fälthästsvans, viburnumbark, björnöron och kamomill är perfekta för att tillverka örtte. Buljongen framställs med en matsked av torr blandning i ett glas vatten. Örter kombineras med varandra eller tas separat. Detta påverkar inte effektiviteten av läkemedelsbehandlingen.

Förebyggande åtgärder

Om du följer enkla regler är det mycket mindre att dra nedre buken. De är relevanta både för PMS och i närvaro av patologiska processer:

 • Du bör regelbundet ta en analys som bestämmer mängden hormoner. Med deras obalans indikeras administrationen av specialläkemedel;
 • Det rekommenderas att minimera användningen av alkoholhaltiga drycker, kaffe och rökning;
 • rätt näring är garantin för god tarmfunktion. Det rekommenderas att äta mer frukt, grönsaker och spannmål;
 • regelbunden könshygien minskar sannolikheten för infektionssjukdomar;
 • stressar påverkar hälsotillståndet negativt, inklusive arbetet i bäckenorganen. I närvaro av stressiga situationer måste du förse dig med vila eller promenader i frisk luft;
 • uttorkning av kroppen påverkar negativt tarmens arbete. Under den premenstruella perioden indikeras kraftigt drickande.

Slutsats

Nedre del av magen anses vara ett av de mest problematiska områdena av det klara könet. Smärta är en normal reaktion från kroppen till endometrial avstötning. Det är viktigt att kunna skilja patologiska symtom från fysiologiska processer. För enkel diagnos rekommenderas det att registrera data om menstruationens intensitet och karaktär i en separat anteckningsbok, detta kommer att hjälpa till att identifiera kränkningar i det första stadiet av deras utveckling. Aktuella åtgärder som vidtas kan förhindra framtida komplikationer.

Varför gör tarmen ont vid menstruation: orsaker, behandling

orsaker

Det är ibland svårt för kvinnor att förstå vad som orsakar tarmbesvär. Livmodern förbereder sig för menstruation, eller matsmältningsproblem har börjat. För att uppnå sanningen är det nödvändigt att genomgå undersökning av en gynekolog, proktolog, gastroenterolog. Och du bör också vara uppmärksam på frekvensen av smärta och om det slutar med slutet av menstruationen.

 1. Alla tarmsjukdomar är undersökande, så att orsaken måste sökas i andra organ, system. Premenstruellt syndrom kan faktiskt manifestera sig på detta sätt. Anledningen till detta är en kraftig förändring av hormonell bakgrund, en ökning av nivån av prostaglandiner. Det senare bidrar till avspänning av tarmmusklerna, tunnar avföringen. Ofta, några dagar före menstruationens början, observerar en kvinna diarré och diarré. Begäran åtföljs inte av svår smärta i buken, avföringen har inte en skarp lukt. Konsistensen stabiliseras omedelbart efter menstruationens slut eller 2-3 dagar efter dess början.
 2. En vecka före den påstådda menstruationen börjar livmodern att förbereda sig för avstötning av endometrialskiktet. Det använder muskler för att göra detta. Under påverkan av hormoner börjar sammandragningar, som visas av smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen. På grund av livmoderns och tarms lokala placering överförs kramper till bukhålan. Hela magen börjar skada, på tarmen. Om en kvinna vid den tiden har problem med mag-tarmkanalen, är smärtan betydligt värre. Det är, orsaken är naturlig och de faktorer som förvärvats.
 3. Irriterande tarmsyndrom är det största problemet med svår buksmärta under menstruationen. Problemet kan kännas av en liten försämring av välbefinnande, nedsatt avföring, men en förändring av den hormonella bakgrunden, uterus muskelkramper provocerar en förvärring. Men olika faktorer kan leda till tarmirritation, störning av mikroflora. Stress, dålig näring, alkohol, droger, helminths.
 4. Tarmarna kan bli sjuka på grund av inflammatoriska processer i könsorganen. Inflammation är asymptomatisk under lång tid, men överförs till närliggande organ. Som ett resultat blir tarmen inflammerade, och först då får kvinnan veta om problem i reproduktionssystemet.
 5. Mot menstruationens bakgrund ökar tillströmningen till bäckenorganen. Cirkulationen minskar, blodet stagnerar, sätter tryck på angränsande organ. Det finns smärta i tjocktarmen, vilket ger anus. Med en tendens till hemorrojder inträffar dess förvärring.

De huvudsakliga orsakerna till smärta i tarmen under menstruationen är följande:

 • Progesteronbrist;
 • Förhöjda nivåer av prostaglandiner;
 • Beredning av livmodern för endometrial avstötning;
 • Kolonsjukdom;
 • Tar p-piller;
 • Inflammatoriska, infektionssjukdomar i könsorganen;
 • Irriterat tarmsyndrom;
 • Sexuellt överförda infektioner:
 • Mediciner
 • Felaktig näring;
 • Alkoholkonsumtion.

Hur man skiljer premenstruellt syndrom från patologi

Den problematiska tarmen reagerar kraftigt på hormonella fluktuationer, obehag, rumling, illamående, smärta uppträder, vilket ger hela tarmarna, inte bara i nedre del av buken. Tillsammans med detta gör magen ofta ont, eftersom problemet härstammar från magen. I detta fall förekommer en plack på tungan, en obehaglig eftersmak i munnen och generell svårhet. I svåra fall stiger temperaturen till 38 grader och högre. Ett smärtsamt tillstånd åtföljs av frossa, feber.

Den största skillnaden mellan tecken på premenstruellt syndrom och patologi är tidpunkten för remission. I det första fallet försvinner problemet efter menstruationens slut, i det andra - kräver ytterligare behandling.

Förebyggande av smärta i tarmen under menstruationen

 1. Avvisa hormonella preventivmedel;
 2. Byt ut läkemedel med mindre aggressiva tarmar;
 3. Justera kraften;
 4. Återställ nervsystemet, undvik stress, överbelastning;
 5. Uteslut tungt fysiskt arbete, viktlyft;
 6. Drick inte kaffe, alkohol;
 7. Flytta mer, ta promenader för att påskynda blodcirkulationen i bäckenorganen.

Det är obligatoriskt att genomgå granskning av specialister, få en konsultation. I närvaro av allvarliga sjukdomar i kroppen är det bara möjligt genom kvalificerad behandling att bli av med tarmsmärta under menstruationen. Om ett patologiskt problem utesluts, kan du hantera obehagliga symtom på egen hand.

Kosta på kvällen och under menstruationen

Att återställa tarmen tar mer än en månad. De tar läkemedel för att normalisera mikroflora - probiotika, prebiotika och kost. Om förvärringen inträffar omedelbart före menstruationen och slutar efter det, måste du ändra kosten 7 dagar före det förväntade datumet. Ångade rätter, koka, baka.

Avsluta tid:

 • Från stekt mat, salt, kryddig, fet;
 • Alkoholhaltiga, kolsyrade drycker;
 • Kaffe, starkt te;
 • Majonnäs, ketchup, kryddor;
 • Godis med massor av grädde;
 • Snabba fötter, chips, kex.

Byt ut te med växtbaserade mynta, citronmelisse, kamomill, timjan. Drick mer mineralvatten.

Tarmbehandling under menstruationen

Symtomatisk terapi består i att eliminera obehagliga manifestationer, förbättra välbefinnandet. För detta ändamål är det tillåtet att dricka smärtstillande medel, till exempel analgin. Användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel rekommenderas inte, eftersom de negativt påverkar arbetet i en redan problematisk tarm.

För att lindra magkramper, lindra smärta, ta No-shpa, Meverin, Drotaverin. Från flatulens hjälp sorbenter. Det billigaste är Activated Carbon. Du måste dricka 2-3 tabletter i taget. Läkemedlet tar bort gifter från tarmen, toxiner, förhindrar gasbildning.

Korrekt behandling bör förskrivas av en kvalificerad specialist efter att orsaken har fastställts.

recensioner

Du kan lämna din feedback, andra användare kommer att vara intresserade av:
Veronica:

”Det finns problem med mag-tarmkanalen. Det är nödvändigt att regelbundet behandla magen, återställa tarmens mikroflora. När tarmen började skada, behandlades med probiotika, prebiotika, men effekten var noll. Innan menstruationen blev jag sjuk innan jag tappade medvetandet. Jag visste inte vad jag skulle dricka. Resultatet var inflammation i bilagorna. Han behandlade könsorganen, det blev bättre med magen ".

Hoppas:

”Innan menstruationen gror magen kraftigt, avföringen är trasig, magen gör ont, en obehaglig eftersmak i munnen. Jag är räddad av diet, örtte från mynta, citronmelisse, timjan. Jag försöker att inte dricka piller, bara som en sista utväg.

Alkoholhaltiga drycker är tabu för mig inför menstruationen. Jag försöker dricka mer kefir, yoghurt. Jag äter keso, grönsaker, spannmål. Så här förhindrar jag obehagliga symtom. Tarmarna är en ganska allvarlig fråga. När du är sjuk - då måste du alltid lida.

Och hormonella språng förvärrar bara situationen ”.

Varför smärta under menstruationen ger ut i ändtarmen

Många kvinnor har en fråga - varför skadar tarmen under menstruationen? Under denna period förändras avföringens art och frekvens, och den allmänna hälsan förvärras. Detta beror på strukturen i bäckenorganen och hormonhopp. Smärtintensiteten hos varje kvinna är olika. Arten av förekomsten av smärta är fysiologisk och patologisk.

Orsaker till tarmsmärta

Under menstruationen ökar blodcirkulationen i bäckenområdet. Inre organ ökar och sätter tryck på tarmarna.

Intensiva livmoderkontraktioner provocerar upp muskelkramper som är koncentrerade i buken och korsryggen. Smärtan drar, skarp och tränger.

Det händer att manstruationen uppmanar att avföda blir vanligare. Hos vissa kvinnor förekommer smärta också under tarmrörelser..

Orsaken till obehaget fastställs av gynekologen. Det är omöjligt att diagnostisera hemma. De fysiologiska faktorerna som framkallar tarmsmärta inkluderar:

 • användningen av livsmedel som orsakar flatulens;
 • onormal struktur i livmodern eller närvaron av en krökning;
 • brist på progesteron;
 • ett stort antal stressande situationer;
 • overeating;
 • avvikelser i prostaglandin.

Om smärtan blir svår under menstruationen kan vi prata om patologiska processer. Dessa inkluderar följande:

 • sjukdomar åtföljda av inflammation i bäckenet;
 • tumörer i tarmen eller genitourinary systemet;
 • Crohns sjukdom;
 • brott i äggstocken med blödning;
 • hindring av tarmartärerna;
 • hemorrojder;
 • ektopisk graviditet;
 • kränkning av tarmens mikroflora;
 • ovariell dysfunktion;
 • endometrios.

Ibland gör tarmarna ont i mitten av cykeln, under ägglossningen. Detta beror på en ökning av äggstocksvolymen. Äggstocksyndromet återspeglas av kramper i nedre del av buken, en förändring av urladdningens natur och en ökad libido.

Vissa kvinnor har en liten fläckning. När follikeln brister kan smärta ge anus.

Follikulär vätska fyller det intilliggande utrymmet, vilket irriterar tarmarna, så det blir smärtsamt att tömma det.

Skillnader i den patologiska smärtan från naturliga

Utan viss kunskap är det extremt svårt att skilja symptomen på PMS från sjukdomens tecken. Det viktigaste kriteriet för bedömning av tillståndet är obehagens varaktighet.

I frånvaro av patologiska processer minskar de signifikant med 3-5 dagar av menstruationscykeln.

Det är viktigt att uppmärksamma de medföljande symtomen. Följande anger patologin:

 • kräkningar och illamående;
 • feber;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • svimning
 • smärtsamma tarmrörelser.

Med hemorrojder läggs huvudtecknen till blodiga utsläpp från anus, svår smärta under tarmrörelser och obehag i sittande läge. En klump känns på ytan av anus. Liknande tecken visas med mikrosprickor. Smärtsyndromet är i detta fall inte lokaliserat i tarmen.

Diagnostik och terapeutiska åtgärder

Om smärtan under menstruationen är intensiv och ger ut i ändtarmen, bör du rådfråga en gynekolog. Han kommer att undersöka på fåtöljen och ta en vattpinne för att bestämma infektionssjukdomar..

Dessutom utförs ultraljud i början och mitten av cykeln. Vid behov görs en diagnos av tarmsjukdomar. En proktolog behandlar patologin i den anala passagen, och en gastroenterolog behandlar sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Orsaken till smärta i tarmen bestäms av fibrogastroduodenoskopi.

För att eliminera smärtsamma upplevelser hjälper No-Shpy eller Spazmalgon-tabletten. Det är möjligt att etablera matsmältningen och ta bort gas från tarmen med hjälp av Enterosgel, Smecta, Espumisan, Dufalac och Linex.

I närvaro av illamående indikeras intaget av aktivt kol. Antalet tabletter beräknas baserat på patientens vikt - 1 bit per 10 kg. Du kan förhindra diarré genom att justera din diet..

Ris, bageriprodukter, pasta, potatis och morötter har en stärkande effekt på avföringen..

Om det inte är möjligt att besöka läkare kan du använda folkrättsmedel. Växtbaserade infusioner har en antiinflammatorisk effekt och har en urindrivande effekt.

Oregano, fälthästsvans, viburnumbark, björnöron och kamomill är perfekta för att tillverka örtte. Buljongen framställs med en matsked av torr blandning i ett glas vatten. Örter kombineras med varandra eller tas individuellt.

Detta påverkar inte effektiviteten av läkemedelsbehandlingen.

Om du har slemhinnor - är detta normen eller patologin?

Förebyggande åtgärder

Om du följer enkla regler är det mycket mindre att dra nedre buken. De är relevanta både för PMS och i närvaro av patologiska processer:

 • Du bör regelbundet ta en analys som bestämmer mängden hormoner. Med deras obalans indikeras administrationen av specialläkemedel;
 • Det rekommenderas att minimera användningen av alkoholhaltiga drycker, kaffe och rökning;
 • rätt näring är garantin för god tarmfunktion. Det rekommenderas att äta mer frukt, grönsaker och spannmål;
 • regelbunden könshygien minskar sannolikheten för infektionssjukdomar;
 • stressar påverkar hälsotillståndet negativt, inklusive arbetet i bäckenorganen. I närvaro av stressiga situationer måste du förse dig med vila eller promenader i frisk luft;
 • uttorkning av kroppen påverkar negativt tarmens arbete. Under den premenstruella perioden indikeras kraftigt drickande.

Slutsats

Nedre del av magen anses vara ett av de mest problematiska områdena av det klara könet. Smärta är en normal reaktion från kroppen till endometrial avstötning. Det är viktigt att kunna skilja patologiska symtom från fysiologiska processer.

För att underlätta diagnosen rekommenderas det att registrera data om menstruationens intensitet och natur i en separat anteckningsbok, detta kommer att hjälpa till att identifiera kränkningar i det första stadiet av deras utveckling.

Aktuella åtgärder som vidtas kan förhindra framtida komplikationer.

Varför gör tarmarna ont vid menstruation

Menstruationen åtföljs ofta av en mängd olika smärtor, men vissa av dem passar inte in i förståelsen av den normala kvinnliga cykeln. Intestin gör ont under menstruationen av olika skäl. Mycket ofta ligger problemet i en sjukdomsfär, som förvärras i början av menstruationscykeln. Dessutom kan de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen vara skylden..

Glöm inte hushållets skäl när ett problem uppstår på grund av överätande. Vi undersöker mer varför tarmarna kan skada under menstruationen och hur vi ska hantera det..

Fysiologiska skäl

Om smärtorna är milda och inte orsakar obehag, är de vanligtvis inte uppmärksamma. Speciellt om efter menstruationen allt går tillbaka till det normala. Sådana problem tillskrivs alltid den kvinnliga cykeln och tror att detta är en sådan reaktion av kroppen. Detta är ibland sant, men inte alltid. Det finns följande huvudorsaker till smärta i tarmen (runt naveln) under kritiska dagar som inte är förknippade med sjukdomen:

 • brist på progesteronhormon eller höga halter av prostaglandinhormon;
 • användning av hormonella preventivmedel;
 • livmodern är på väg att riva bort ett lager av onödig endometrium;
 • undernäring;
 • biverkningar av droger;
 • alkoholförgiftning.

En svag avvikelse i livmodersryggen kan orsaka smärta i tarmen under menstruationen på grund av ytterligare tryck på nervändarna. Även om tarmen med en sådan avvikelse från livmodern gör mycket sällan.

Kanske finns det en vanlig matförgiftning.

Innan menstruationen börjar dras livmodern intensivt och förbereder sig för att rengöras från det gamla skiktet i endometriet. Denna minskning leder till en känsla av kramp i korsryggen och nedre delen av buken. Sammanträden kännas av alla angränsande organ, inklusive tarmarna. Förvärring av smärta i bakgrunden av problem med mag-tarmkanalen är en ganska vanlig situation.

Ibland gör tarmen ont vid menstruation på grund av den ökande trången till avföring, vilket också är en av de kvinnliga kroppens normala reaktioner på början av menstruationen.

Diarré med förstoppning kan uppstå på grund av förändringar i hormonell bakgrund, men kvinnan själv provocerar dem oftare.

Fetthet eller en kraftig förändring i diet på grund av PMS och närmande menstruation provocerar tarmarna. Inte konstigt att han börjar bli sjuk senare.

På grund av menstruation börjar bäckenorganen ta stora mängder blod. Ökat blodflöde skapar ytterligare tryck på närliggande organ. Vanligtvis ger sådan smärta i anus och koncentrerar sig i tjocktarmen.

Patologiska orsaker

För att få ett fullständigt svar på frågan varför tarmarna gör ont vid menstruationen är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till naturliga orsaker utan också troliga sjukdomar..

Det kan vara så att tarmens ömhet inte har ett direkt samband med den kvinnliga cykeln, och uppstod som ett resultat av viss patologi.

Sjukdomen kan manifestera sig mer aktivt under menstruationen, men det är här hela förhållandet slutar.

På grund av vad tarmarna kan bli sjuka?

 1. Inflammation av organen i det reproduktiva systemet som började spridas över hela kroppen. Sådan inflammation kan vara asymptomatisk och övergå till slut till andra organ.
 2. Irriterande tarmsyndrom förekommer av olika skäl (från dålig näring till mycket stress) och manifesteras av dålig hälsa tillsammans med problematiska tarmrörelser. Det finns också kraftiga smärta när du går på toaletten.
 3. Många sjukdomar i tarmen (kolit, enterit, Crohns sjukdom, etc.).
 4. Det är extremt sällsynt att tarmen gör ont vid menstruation på grund av en tumör, men detta alternativ bör också övervägas för att utesluta från listan över möjliga problem.
 5. Kolonsjukdomar ges ofta av smärta till angränsande organ..
 6. Problem med tarmmikroflora.
 7. Blockering av artärerna som matar tarmarna.

Det är extremt svårt att avgöra på egen hand om tarmens ömhet orsakas av en sjukdom eller naturliga orsaker. I båda fallen kan smärtan vara både liten och skarp..

Ytterligare symtom kan begränsa kretsen av problem, men utan att konsultera en läkare kommer det inte att fungera. Först måste du kontakta en gynekolog för att utesluta problem på kvinnlig sida.

Då blir det möjligt att samråda med andra specialister.

Efter undersökning och insamling av tester kommer läkaren att hitta orsaken till problemet. Ibland händer det att sjukdomar uppstår på grund av psykosomatiska problem. I detta fall krävs behandling av en annan nivå..

Lärande att skilja sjukdom från PMS

Om tarmen gör ont innan menstruationen kallas ofta detta problem som PMS. Det är möjligt, men sådan smärta bör passera tillsammans med menstruationen och inte åtföljas av ytterligare symtom. Ibland är det inte så lätt att skilja premenstruellt syndrom från en sjukdom.

Om vi ​​talar om en vuxen kvinna och inte en ung flicka, känner hon redan alla sina premenstruella symtom mycket väl. Det kommer att vara lätt för henne att förstå vad som passar in i hennes ICP-ramverk och vad som inte ska vara.

Vanligtvis åtföljs patologi av feber, frossa, feber eller allmän svaghet i hela kroppen.

Det huvudsakliga kriteriet för vilket tarmsjukdom kan skiljas från manifestationen av PMS är smärtlängden. Om smärta inte försvinner i slutet av menstruationen bör problemet sökas i patologin.

Eliminering av smärta i tarmen under menstruationen

Det är svårt att hantera smärtan utan att veta orsakerna till att de uppstod. När tarmen gör ont vid menstruationen kan du vidta ett antal komplexa åtgärder som hjälper till att minska smärta eller till och med ta bort dem.

Du kan dricka avkok av mynta, kamomill, hallon och hästsvans. Örtbaserade beredningar baserade på dessa växter säljs också. Evidensbaserad medicin är mycket tvetydig när det gäller sådan behandling, men det kommer inte att skada det..

Om du ändrar din diet kommer det att underlätta tarmfunktionen. Om det finns diarré, byter de till spannmål, om förstoppning uppträder, tas soppor med jäsade mjölkprodukter.

De kämpar med svår smärta med smärtstillande medel. En sådan symptomatisk behandling gör att du kan glömma problemet ett tag, men inte bli av med det. Idealt, när smärtstillande medel föreskrivs av en gynekolog eller annan läkare, kan det korrekt avgöra varför det finns problem med tarmen under menstruationen.

Om smärtan inte är allvarlig och det inte finns några ytterligare oroande symtom (illamående, kräkningar, feber, blod i avföringen etc.), är det bättre att vänta tills menstruationen är slut. Ett problem tarm under och efter menstruationen indikerar redan tydligt behovet av att söka medicinsk hjälp.

Förebyggande åtgärder

Du kan vidta ett antal åtgärder så att det inte finns några problem med tarmen. Sådant förebyggande hjälp hjälper både i fall av patologi och med periodiska månadssmärta. Vad kan göras för att minska sannolikheten för dessa smärtor?

 1. Användningen av hormonella orala preventivmedel bör minimeras..
 2. Du måste övervaka din diet så att maten smälts ordentligt.
 3. Vägrar från intensiv fysisk aktivitet några dagar före den förväntade månaden och fram till slutet.
 4. Minimera intag av alkohol, koffein och nikotin.
 5. Välj rätt läkemedel så att de inte får biverkningar för tarmen.
 6. Mindre nervös och stressfri..

Sådana enkla och okomplicerade steg hjälper dig att göra din period mer bekväm..

Tarmarna gör ont vid menstruation: symtom, orsaker, behandling

Det finns två faktorer varför kvinnor har tarmar under sina perioder: fysiologiska och patologiska. Den första inkluderar den individuella platsen för livmodern, liksom de naturliga hopp av hormoner under ägglossning och kritiska dagar. Den andra - patologin i det endokrina, reproduktiva, nervsystemet och matsmältningssjukdomarna.

Tarmsmärta under menstruationen

Under menstruation hos kvinnor förändras ofta konsistensen mellan avföring och frekvensen av tråkighet att avföra. Detta manifesteras av diarré, förstoppning, spasmer i tarmen.

Arten av smärtan är värkande, dra, krampa och under avföring - akut, skarp eller orsakar besvämningstillstånd.

Sådana symtom är möjliga med PMS, tarmirritationssyndrom, dysfunktion i sköldkörteln eller könskörtlarna, patologierna i reproduktionsorganen, matsmältningsorganen.

Ibland är det inte klart: obehag är förknippat med beredningen av livmodern för menstruation eller det finns problem med tarmen. En kvinna rekommenderas att konsultera en gastroenterolog, proktolog, gynekolog, så snart det finns kramper, kränkning av avföringen under menstruationen.

Orsakerna till smärta i tarmen och magen med menstruation är följande:

 • brist på progesteron;
 • låga nivåer av endorfiner;
 • fluktuering i hormonnivåer (ägglossning, menstruation);
 • matförgiftning;
 • biverkning av att ta medicin;
 • sjukdom i livmodern, slidan, äggstockarna;
 • kolonpatologi;
 • hormonell oral preventivmedel.

En onormal mängd prostaglandiner kan också orsaka tarmsmärta före menstruation, diarré, yrsel, magsår och illamående. För att livmodern ska dras korrekt måste de inte vara för låga eller höga..

Irriterande tarmsyndrom (IBS) åtföljs av symtom som liknar manifestationer av den inflammatoriska processen i matsmältningskanalen, infektion med en bakterie eller virus. Det kännetecknas av störningar i avföringen, smärta i trång att avföra och smärta under tarmrörelser.

 • migrän;
 • tantrums;
 • Trötthet;
 • ångest;
 • mår dåligt;
 • uppblåsthet;
 • känsla av en ofullständigt tom ändtarms.

Behandlingen börjar efter undersökning och medicinsk rådgivning.

Eftersom laboratorietester alltid visar på frånvaron av patogena patogener, tror läkarna att förekomsten av IBS är psykologiskt motiverad och är nära förknippad med premenstruellt syndrom eller menstruation. Det rekommenderas att leda en hälsosam livsstil, göra yoga eller gymnastik utan fysisk ansträngning, balansera kosten.

Förvärring av tarmsjukdom

Menstruation komplicerar ofta förloppet av hemorrojder och sprickor i anus. Sår i kontakt med blodblödda dynor eller utsöndringar under menstruationen utsätts för ytterligare irritation och infektion. Kräver ofta tvätt av det intima området, användning av tamponger.

 • känslan av "fastnat" i avföringens anus;
 • klåda, tyngd i anus;
 • smärta, blödning under tarmrörelser.

Sådana tecken uppträder mot bakgrund av en ökad tidvattnet till organ och vävnader i det lilla blodbäckenet, som automatiskt fyller hemoroiderna och orsakar ödem i slemhinnorna. Kallterapi (ljus från is, kompresser) utesluts från behandlingen under menstruationsperioden för att inte orsaka tarminflammation.

Efter menstruationen avtar spänningen och återgår patologikursen till en kronisk form.

En mikrokrack eller en repa gjord av fast avföring kan bildas i anus. Vävnader skadas också om slemhinnan inte är tillräckligt fuktad av utsöndring av körtlar..

Symtom på analfissur:

 • akut smärta när rektum frigörs från avföring;
 • obehag under tarmrörelser;
 • lätt blödning från anus;
 • röda vener i avföring.

Sådana tecken förekommer med andra sjukdomar. Du bör besöka en proktolog för att utesluta kolit, en cancerös tumör..

Eliminering av smärta i tarmen med menstruation

I kosten för förstoppning bör soppor, jäsad bakad mjölk, kefir, morotsaft och liknande livsmedel dominerar, vilket hjälper till att mildra avföring. När en kvinna lider av diarré bör hon byta till en mer fast mat..

Se till att äta risgröt eller en avkok av detta spannmål. Det rekommenderas att vitlök och andra livsmedel som orsakar uppblåsthet (flatulens) utesluts från kosten..

Näring före menstruationen bör inte innehålla kryddig mat som ökar blodcirkulationen.

Växtbaserade avkok, te, infusioner bör ha antiinflammatoriska, karminativa och diuretiska effekter. Sådana fytoterapeutiska läkemedel är användbara:

 • fräken;
 • björnöron;
 • kamomill;
 • mynta;
 • hallon (blad, bär);
 • viburnum bark.

Kvinnor rekommenderas att dricka innan menstruationen, en avkok av oreganogräs (ett synonym för oregano). Dock är det förbjudet att använda drogen av gravida kvinnor, eftersom växten har en aborterande effekt.

Oregano lindrar inte bara inflammation, spasmer, lugnar smärta i tarmen, kämpar mot patogena bakterier, utan har också en slungande effekt, reglerar månadscykeln.

Komprimeringar från infusionen påskyndar vävnadsregenerering, vilket är användbart för analfissurer.

Oregano tillförs 150-175 ml vid irriterande tarmsyndrom före menstruation, under PMS, med gastrointestinala spasmer. Ta tre gånger om dagen före måltider i en halvtimme under veckan före menstruation.

Beredningsmetod: koka 250-300 ml vatten, tillsätt 2 msk. skedar av oregano utan bild. Stew i 15 minuter. Sil och bringa volymen till en halv liter med kokt vatten.

Oregano säljs via apotekskedjor i kartongförpackning. Behållaren indikerar kontraindikationer och bryggmetoden, men det är bättre att konsultera din läkare.

Det kan inte uteslutas att en virus- eller bakterieinfektion kan "maskera" under menstruationssyndromet eller IBS.

Endtarmen börjar också skada när dess slemhinnor eller hemorroidala noder blir inflammerade under hypotermi.

Hormonell obalans orsakas ofta av patologi i sköldkörteln eller binjurarna, men en kvinna reagerar ofta på detta tillstånd endast under menstruationen. Det rekommenderas att inte försena undersökningen.

Slutsats

Om illamående, diarré, tarmsmärta eller förstoppning börjar före menstruationen, och allt stoppar under menstruationen eller omedelbart efter det, är den främsta orsaken till sådana symtom en fluktuation i hormonnivån.

Det rekommenderas att ta blodprov varje vecka i 1-2 cykler för att ta hänsyn till hur lång tid de har ökat och minska. Sedan kommer gynekologen att välja en adekvat hormonbehandling eller oral preventivmedel.

Ingen tarm eller matsmältningssystem krävs.

Varför gör tarmen ont vid menstruation - orsaker

Vissa kvinnor står inför en situation där tarmarna gör ont i menstruationen. Kramper och annan samtidigt smärta kan vara mycket uttalad, och samtidigt kramar magen bokstavligen sådan smärta.

Orsakerna till smärta i ändtarmen delas vanligtvis upp i naturliga (fysiologiska, normala under en given cykelperiod) och onormala (patologiska, vilket indikerar förekomsten av fel). Naturliga orsaker inkluderar funktionerna i det ömsesidiga arrangemanget i matsmältningskanalen och bäckenorganen, hormonella förändringar.

Patologiska orsaker beror i sin tur på störningar i kroppssystemets eller enskilda organ, till exempel magen..

Möjliga orsaker till smärta

Bestäm noggrant orsaken till smärta i tarmen under menstruationen är endast möjlig under undersökning av en läkare. I allmänhet är orsakerna till obehag eller smärta olika:

 • Musklerna i livmodern, som förbereder sig för att ta bort ett odödligt ägg, dras åt och börjar sammandras periodvis, vilket orsakar kramp. Krampande smärta kan stråla in i tarmen på grund av dess närhet till livmodern. Om en kvinna samtidigt har mag-tarmsjukdomar multipliceras smärtsyndromet.
 • Irriterat tarmsyndrom kan också orsaka smärta. Detta är en relativt vanlig sjukdom, den förekommer i nästan 20% av den vuxna befolkningen på planeten. Under normala tider manifesteras det helt enkelt i form av kronisk smärta i buken, upprörd avföring och allmän svaghet, men hopp i hormoner under menstruationen leder till en betydande förvärring av dessa symtom.
 • Ett annat skäl kan vara sjukdomar i det reproduktiva systemet, vilket också leder till smärta i nedre del av magen och något högre i tarmen. Faran ligger i det faktum att sådana sjukdomar ofta inte har uttalade symtom, men efter en tid kan de känna sig av buksmärta.
 • En förändring i mängden prostaglandiner - ämnen som är viktiga för kroppens funktion leder också ibland till buksmärta.
 • Blod, som i betydande volym rusar till bäckenorganen under menstruationen, stagnerar ofta. Detta leder till tryck på tätt belägna organ, som ofta åtföljs av obehag i tarmen..

Menstruation kan också öka manifestationerna av befintliga problem. Ofta i närvaro av hemorrojder eller skada på anus under menstruationen gör ont i ändtarmen. I själva verket är dessa sjukdomar ganska obehagliga, och det extra blodflödet under menstruationen förvärrar bara situationen..

Tarmar före menstruation

Trots att menstruationen ofta är smärtsam i sig är smärta i tarmen under denna period i de flesta fall ett dåligt tecken.

Hos en frisk kvinna som inte har mag-tarmsjukdomar är menstruationssmärta sällan lokaliserad i tarmen.

De vanliga symtomen på cykeln, vanliga för alla kvinnor, beror ofta på smärta i nedre del av buken, förändring av hormonell bakgrund och tillhörande symtom - illamående, huvudvärk, instabilt känslomässigt tillstånd.

Mage-tarmkanalen, som påverkas av någon sjukdom, reagerar med kraftigt obehag på hormonella fluktuationer. Ofta symtom som illamående, skarp smärta, matsmältningsstörningar.

Smärta provocerande faktorer

De viktigaste faktorerna som framkallar smärtan är flera. Alla kännetecknas av det faktum att de börjar påverka kroppen under PMS och elimineras efter menstruationens slut. För det första är en sådan faktor en förändring av hormonbalansen. Dessutom kan kramper som uppstår före menstruation under muskelkontraktion i livmodern orsaka smärta..

Men den vanligaste faktorn som provocerar upp smärtan i tarmen är ändå gastrointestinala sjukdomar. Ofta är det så kallade irriterande tarmsyndromet. Denna sjukdom provoserar inflammation i slemhinnan i magen och tarmarna och uttrycks symptomatiskt av generell malaise, uppblåsthet och en känsla av att mag-tarmkanalen inte släpps efter att ha gått på toaletten.

Förvärring av smärta under menstruationscykeln

Många undrar varför smärta kan förekomma i buken under menstruationen. I avsaknad av gastrointestinala problem kan andra sjukdomar eller skador också vara orsaken. En rusning av blod till bäckenorganen leder till stagnation av blod, vilket i sin tur leder till störningar i andra organ, inklusive organ i mag-tarmkanalen..

Oftast kan menstruation orsaka obehag om en kvinna har sprickor i anus eller hemorrojder. På menstruationsdagen ökar risken för ytterligare skador eller infektion i skadade vävnader många gånger.

För att undvika detta är det nödvändigt att upprätthålla hygien i det intima området. Trots att hemorrojder upptäcks oavsett menstruationsperiod, förbättrar en rusning av blod till bäckenorganen symtomen på denna sjukdom.

De inkluderar:

 1. Klåda.
 2. Känsla av tyngd i ändtarmen.
 3. Smärta och blödning under tarmrörelser.

Varför tarmen kan skada under menstruationen?

Vissa kvinnor upplever smärta i tarmen och magen under menstruationen. Och det är inte klart om detta är ett symptom på en sjukdom, eller är det de enskilda egenskaperna hos kroppen som är förknippade med livmoders placering eller oregelbundna hormonnivåer under denna period.

Kvinnor som har tarmsmärta under menstruationen måste veta varför detta händer, och med vilken smärta du bör konsultera en läkare, och vilken kan tas bort på egen hand.

Orsaker till smärta

Varför gör den här delen av kroppen ont? Läkarna delar upp alla orsaker till fysiologiska och patologiska.

Det främsta fysiologiska skälet till att tarmen gör ont vid menstruationen är livmoderns placering. Dessutom registreras följande faktorer i denna grupp:

 • obalanser i balansen mellan hormoner, brist på progesteron och endorfiner med en ökad koncentration av prostaglandiner;
 • biverkningar från medicinering;
 • P-piller;
 • förgiftning;
 • alkoholkonsumtion;
 • avvikelse från den föreskrivna dieten.

De patologiska orsakerna till smärta i tarmen under menstruationen inkluderar olika sjukdomar eller störningar i organens och systemens funktion.

 • matsmältningssjukdomar (proktologiska problem ingår också här);
 • störningar i nervsystemets arbete;
 • könssjukdomar;
 • endokrin patologi.

För att avgöra varför smärta uppträder måste du vara uppmärksam på förekomsten av samtidigt symtom. Det kan vara migrän, trötthet, apati, klåda och tyngd, närvaron av blod i avföringen och andra. Om åtminstone sådana symtom uppstår från tid till annan är det nödvändigt att rådfråga sådana läkare som gynekolog, proktolog och gastroenterolog.

Om illamående och huvudvärk under och efter menstruation >>

Hur man skiljer premenstruellt syndrom från sjukdomssymptom?

Nästan varje vuxen kvinna, av en anledning som hon förstår, förstår att menstruationen kommer att börja på kort tid.

Men mycket ofta kan du förvirra manifestationerna av premenstruellt syndrom och symtomen på olika sjukdomar som kan förvärras under denna tidsperiod.

Av någon anledning vill vissa kvinnor inte ens tro att de kan ha någon sorts sjukdom, utan avskrivar alla plågor för PMS.

Först måste du vara uppmärksam på lokaliseringen av smärta. Om obehaget är koncentrerat i magen, är det förmodligen ett problem med mag-tarmkanalen. Men med PMS känns smärta i området av livmodern och äggstockarna och har också en krampande eller dragande karaktär.

Med tarmpatologier som svarar på förändringar i hormonell bakgrund börjar symtom som bukling i buken, illamående, generell sjukdom, obehaglig smak i munnen och plack på tungan.

I vissa fall kan kroppstemperaturen stiga och når ett värde på 39 grader med frossa och feber.

En annan viktig skillnad är eftergivningen. Vid premenstruellt syndrom bör alla obehagliga manifestationer försvinna efter periodens slut. Med förvärring av patologier - först efter ytterligare behandling.

Irriterande tarmsyndrom

Om magen och tarmen skadar under menstruationen kan denna sjukdom misstänkas. En tömningsstörning visas och psykologiska symtom kan uppstå. Det kan vara ångest, apati, trötthet och liknande. I detta fall kan en kvinna uppleva en känsla av tarmens fullhet även en kort tid efter en tarmrörelse.

Efter undersökningen bör läkaren förskriva lämplig behandling. Men inte alltid är orsaken till denna sjukdom några externa faktorer (till exempel patogena patogener).

Därför föreslår läkare ibland att irriterande tarmsyndrom uppträder på grund av psykologiska faktorer..

Då kommer det definitivt att finnas rekommendationer för att göra fysiska övningar (rekommenderar ofta yoga) och uppmärksamma din kost.

Förvärring av tarmsjukdom

Menstruationens början kan utlösa en förvärring av vissa tarmsjukdomar. Oftast händer detta med hemorrojder och befintliga sprickor i anus..

Hemorrojder

Hemorrojder kännetecknas av följande symtom:

 • känsla av tyngd och klåda i anus,
 • smärta under tarmrörelser,
 • blod i avföringen,
 • känslan av att under avföringen inte all avföring kom ut och en del av den var "fast".

Med en ökning av blodflödet till bäckenorganen under menstruationen kan dessa symtom manifestera sig mer intensivt. Detta beror på att blodet fyller hemorrojderna, vilket i sin tur provocerar svullnad i slemhinnan.

Vid behandling av hemorrojder används ofta kallterapi i form av speciella suppositorier eller kompresser. Men under menstruationen stoppas vanligtvis sådan behandling för att inte provocera inflammatoriska processer i tarmen.

Genitalblandning rekommenderas vanligtvis för att förhindra infektion eller irritation..

Efter upphörandet av menstruationen återgår hemorrojder till en kronisk form och kallbehandling genomförs igen.

sprickor

Sådana kränkningar av intetsektorns integritet orsakas oftast av fast avföring, som, när de avlöses, kan repa väggarna. Sannolikheten för att få skada på analkanalen ökar med otillräcklig fukt i väggarna i utsöndringen som produceras av körtlarna.

De viktigaste manifestationerna av sprickan:

 • akut smärta när avföring passerar genom ändtarmen och lämnar den,
 • lätt smärta vid tarmrörelsen,
 • blödning med låg intensitet,
 • blodstrimmor i avföring.

Men liknande symtom kan uppstå vid andra sjukdomar, till exempel kolit eller cancer, så du bör gå till en proktolog för att utesluta dessa sjukdomar.

Gynekologiska sjukdomar

Algodismenorea

Denna sjukdom kännetecknas främst av förekomsten av smärtsamma perioder. Det kan finnas många skäl till detta - felaktig placering av livmodern, sjukdomar i reproduktionssystemet, hormonella störningar, etc..

Smärtan har vanligtvis en dragande, sprängande karaktär, medan den kan lokaliseras på olika platser i det lilla bäckenet, inklusive i tarmregionen. Ytterligare symtom inkluderar diarré, illamående, feber, yrsel, hjärtrytmstörningar.

endometrios

Med denna sjukdom inträffar patologisk spridning av endometrial vävnad utöver dess vanliga plats. Om endometrios påverkar tarmarna börjar kvinnan känna smärta i den anala passagen under menstruationen. Dessutom förekommer illamående, avföringsstörningar, blodproppar i avföringen. Smärta börjar vanligtvis några dagar innan din period.

Om menstruation med endometrios mer >>

Tubal inflammation och ektopisk graviditet

Inflammatoriska processer i rören kan påbörjas av många skäl. Med denna sjukdom känns smärta i nedre del av buken och avger till tarmen. Smärta kan intensifieras under tarmrörelser och under samlag. Menstruationen har vanligtvis slem eller pus och månadscykeln störs..

En ektopisk graviditet diagnostiseras ganska svårt, eftersom den till en början inte skiljer sig från det normala. Anledningen till dess utseende är en blockering av äggledarna. Förutom smärta, lokaliserade i mage och tarmar, kan en kvinna märka blodutflöde, som påminner om menstruation i strukturen.

Kost för att minska smärta

Om du förstår varför tarmen och magen gör ont under din period, är det viktigt att veta hur man kan minska detta obehagliga symptom. Korrekt utvald näring kan betydligt lindra en kvinnas tillstånd under denna period.

Om orsaken till smärta är premenstruellt syndrom, bör du ändra din diet, en vecka innan menstruationen börjar, baserat på följande tips.

 1. Minimera antalet kryddig, salt mat och vitlök.
 2. Sluta använda majonnäs, ketchup och andra såser.
 3. Eliminera snabbmat, godis och skräpmat.
 4. Det rekommenderas att laga mat, ånga, gryta och baka.
 5. Sluta dricka alkohol och minska läsk.
 6. För att ersätta te och kaffe med avkok av örter eller mineralvatten.

Varför rekommenderar läkare att du inkluderar mer surmjölkprodukter, huvudrätter med låg fetthalt, morotjuice, rödbetor och andra produkter som später avföring och underlättar magen? För med förstoppning ökar trycket i bäckenorganen och smärtkänslorna blir starkare.

Men diarré kommer inte att ge något gott för kroppen. Därför bör du bekämpa det med hjälp av kosten. Öka mängden ris som äts eller andra fasta livsmedel.

Smärtlindring

Om tarmen och magen gör ont under menstruationen kan du försöka lindra ditt tillstånd med olika metoder. Av medicinerna hjälper Analgin och No-shpa. För att bekämpa luftväxt kan du ta ett par tabletter aktivt kol.

Varför inte icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel? Eftersom de kan ha en negativ inverkan på funktionen i matsmältningskanalen.

 • Mynta.
 • Kamomill.
 • Viburnum bark.
 • Bära öron.
 • Hallon.
 • Fräken.

Om tarmen och magen gör ont, hjälper en avkok av oregano mycket bra. Denna ört har många fördelaktiga egenskaper för den kvinnliga kroppen, därför har den använts sedan antiken. Börja ta ett avkok en vecka före menstruationens början. Men innan du använder den bör du rådfråga en gynekolog, eftersom det finns vissa kontraindikationer.

Andra åtgärder för att lindra smärta i tarmen inkluderar:

 1. Vägran att ta hormonella preventivmedel.
 2. Under läkemedelsbehandling, byt ut medel som är aggressiva för flora med mjukare.
 3. Försök att minska stress och överdriven träning.
 4. Normalisera din diet.

Oavsett vad som får magen och tarmen att skada under menstruationen bör du inte försöka återhämta dig själv. Vanligtvis förstår de flesta kvinnor varför det är dåligt att självmedicinera, men samtidigt hittar de inte tid att gå till läkaren. Och detta kan leda till allvarliga konsekvenser för hela kroppen..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför äggstockarna skadar innan menstruationen, smärta i äggstockarna före menstruationen

Magvärk före menstruation, orsakerKvinnor som har uppnått fertil ålder svarar lugnt på månadsvis fläckning i början av menstruationscykeln....

Är det möjligt att stoppa håravfall på grund av hormonsvikt och hur man hanterar obalans?

Hudets och hårets tillstånd beror till stor del på stabiliteten hos den mänskliga hormonella bakgrunden.Hormoner - Organiskt material som produceras av de endokrina körtlarna.....

Menstruationscykel: feber före menstruation

I en frisk kvinnas kropp fungerar allt som en klocka. Och "dessa dagar" är inget undantag. Cykeln är regelbunden, normal hälsa, vi lever som vanligt. Och eventuella avvikelser från de så kallade standarderna, till exempel en temperaturökning före eller under menstruationen, orsakar omedelbart rädsla, om inte alla kvinnor, då mest....