Varför inför menstruationen kan orsaka smärta i höger sida

Intim

Den premenstruella perioden får ofta flickor att förvärra obehag och smärta. De flesta kvinnor upplever smärta i nedre del av magen, ryggraden och bröstet, men det finns tillfällen då höger sida gör ont innan menstruationen. Är detta symptom en patologi eller norm som vi kommer att överväga vidare.


I menstruation finns det ibland smärta i sidan

Orsaker till sidosmärta under ägglossningen

Processen för mognad av follikeln och frigörandet av ägget i mitten av cykeln kan vara smärtsamt om produktionen av prostaglandiner störs. I detta fall skadar sidorna under ägglossningen och före menstruationen. En överdriven ökning av folliklar leder ibland till bildandet av så kallade funktionella cyster, som under påverkan av hormoner upplöses inom 1-3 månader. Samtidigt kan det skada innan menstruationen på sidan där neoplasmen inträffade.

En kvinnas fysiska välbefinnande under och efter ägglossningen påverkas av blodcirkulationstillståndet. Under den andra halvan av cykeln finns det en tendens till vätskeansamling i kroppen, vilket leder till ökat tryck på perifera kärl i vävnaderna, utveckling av svullnad. Orsakerna till smärta i detta fall kan vara:

 • brist på motorisk aktivitet;
 • stagnation av blod i bukorganen;
 • fetma;
 • platsen för livmodern och bilagorna.

I detta fall är smärtorna dragande, milda eller måttliga till sin natur, regelbundet upprepade under varje cykel. Kortvariga spasmodiska anfall är möjliga på vänster eller höger sida, orsakade av sammandragningar av de jämna musklerna.

För att avgöra exakt varför vänster eller höger sida gör ont varje gång under ägglossningen, kan du bara konsultera en läkare och genomgå en instrumentell undersökning.

Livmoderhalscancer

Det tidigaste kliniska tecknet på livmoderhalscancer är blodflödespotting. Ursprungligen förekommer de före och efter menstruationen, så en sådan urladdning misstas ofta för länge menstruationsblödningar.

Sedan börjar blodiga utflöd besvära patienten efter samlag, tarmrörelser, fysisk aktivitet. Samtidigt finns det som regel smärta i nedre del av buken som orsakas av fästning eller förvärring av endocervicit.

Med den fortsatta utvecklingen av processen uppträder ett symptom såsom serös urladdning, som ofta har en fet lukt orsakad av partiklar av en förfalla tumör. Smärtsyndromet förvärras av tumören som komprimerar nervstammarna såväl som med utseendet på metastaser i lymfkörtlarna och benen i det lilla bäckenet.

Smärta i vänster sida med menstruation

Organen i det reproduktiva systemet upptar en ganska stor volym av bukhålan och är belägna i närheten av tarmen, urinvägarna och levern. Egendomar med innervering avgör ofta inte tydligt platsen för smärtan, eftersom symtomen under fysiologiska och patologiska processer kan vara liknande. Smärta i vänster eller höger sida före menstruationen, som uppträder under vissa perioder av cykeln, är en del av algomenorré. I sådana fall är det värt, utan tydliga gränser, åtföljt av svaghet, svullnad och andra hälsoproblem.

Om det före eller efter menstruationen gör ont bara till vänster, och smärtan skjuter eller skärs, den intensifieras när man rör sig, böjer sig och vänder från sida till sida, medan det finns illamående, smärtsam eller lös avföring - det finns förmodligen problem med tarmen: kolit eller divertikulit.

Situationer där, efter menstruation eller under dem, vänster sida gör ont, uppstår med inflammation i hängorna, urolithiasis, cystit, pyelonefrit. Under menstruationen är en ökning av de inflammatoriska processerna som finns i kroppen karakteristisk. Om vänster sida gör ont i nedre del av buken, medan känslor överförs till ländryggen - som om det vore belting, kan vi anta njurkolik. I detta fall kan urinering vara svårt.

Förebyggande

Eftersom det finns många orsaker till smärta i sidan före menstruationen, är det svårt att beskriva alla förebyggande åtgärder, så de viktigaste kommer att vara:

 • regelbundna besök hos gynekologen (var sjätte månad);
 • årlig undersökning av en kirurg, terapeut, neuropatolog;
 • stödja normal mikroflora i tarmen för att undvika flatulens och divertikulit;
 • undvika bukskador;
 • installera en intrauterin enhet endast på ett bra sjukhus.

Smärta i sidan före eller under menstruationen är inte en fysiologisk norm, så du kan inte ignorera dem eller försöka hantera dem själv. Du måste besöka en gynekolog, kirurg och terapeut för att hitta orsaken till denna avvikelse och få rätt behandling..

Graviditet

Uppkomsten av graviditeten efter mognad och befruktning av ägget inträffar, i ett ganska stort antal fall signalerar det sig med smärtsamma tecken. De kan provoceras genom processen för implantering av embryot i livmodern, som hos alla kvinnor går annorlunda. Smärtorna kan vara ganska starka, trånga och kännas både under rörelse och i vila. Vid en framgångsrik fysiologisk utveckling av graviditeten upphör en kvinna att känna smärta tillräckligt snart - de försvagas gradvis och försvinner inom 2-3 veckor efter befruktningen.

Om graviditeten började vara ektopisk är situationen komplicerad inte bara av smärta, utan också av faran för ett brist på äggledaren, bukhinnebit och andra allvarliga hälsokonsekvenser. Sannolikheten för fästning och utveckling av embryot på fel plats för detta ökar med nedsatt tålighet hos rören, förträngning av deras lumen, närvaron av endometriala delar utanför livmoderhålet.

Efter att befruktningen inträffar måste kroppen ta bort reproduktionscellen från äggledaren och fixa den för vidare utveckling i livmodern. Närvaron av mekaniska hinder, hög eller otillräcklig fysisk aktivitet hos en kvinna kan provocera införandet av embryot till äggledarplatsen. Detta fenomen kan leda till efterföljande brott i röret på grund av den ökande storleken på embryot. Signalen för en ektopisk graviditet är vanligtvis akut smärta på höger eller vänster sida. I detta fall uppträder en försening i menstruationscykeln, och under de första dagarna är resultatet av graviditetstestet negativt. Smärtan intensifieras med graviditetsutvecklingen, och efter 4-7 veckor kan de bli outhärdliga: de definieras som ihållande, skarpa, skytte, bränna, utstråla till anus, kan åtföljas av svår illamående, kräkningar, svullnad, svaghet och andra manifestationer av toxikos.

För vissa kvinnor är en ektopisk graviditet det främsta skälet till att under nästa menstruation börjar svår smärta i höger eller vänster sida. Ofta kvarstår i en sådan situation periodisk fläckning och orsakar villfarelse. Det enda resultatet av detta tillstånd är kirurgi. Det drabbade röret öppnas, embryot avlägsnas och ligering utförs. Efter en ektopisk graviditet är det också troligt att smärtsamma upplevelser från det opererade röret före början eller under menstruationen på grund av en kränkning av organets tålamod.

endometrit

Akut endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan) kan komplicera förlossningen under postpartumperioden och utvecklas också efter spontan abort (den så kallade septiska missfallen), artificiell abort, medicinsk eller diagnostisk curettage i livmoderhålan och införandet av intrauterin preventivmedel.

Akut inflammation i uterusslemhinnan kännetecknas av dragande smärta i nedre del av magen med utseendet på purulent och blod-purulent utflöde, ofta med en obehaglig lukt. I detta fall uppstår en feber med frossa och symtom på förgiftning uppträder (huvudvärk, svaghet, illamående, yrsel).

Med snabb och adekvat behandling är sjukdomen fullständigt botad på 8-10 dagar. I fall där patienter söker hjälp för sent är emellertid en ytterligare spridning av infektion möjlig med utvecklingen av purulent inflammation i hängorna, peritonit och till och med sepsis.

Kronisk endometrit uppträder oftast till följd av irrationell behandling av en akut infektiös och inflammatorisk process i livmoderhålan. Denna patologi kännetecknas av dragande smärta i nedre del av buken i kombination med purulent eller purulent-hemorragisk sekretion. Ibland uppträder fläckspotting i mitten av menstruationscykeln - en av indikatorerna på utvecklingen av atrofi i livmoderslimhinnan.

Ofta, till följd av kronisk endometrit, bildas flera vidhäftningar i livmoderhålet, vilket sedan leder till kronisk missfall eller infertilitet.

Möjliga sjukdomar och patologier

Höger sida under menstruationen kan skada av många skäl, men patologiskt bör antas i första hand. Om allvarliga symtom uppstår och innan behandlingen påbörjas måste du utvärdera arten, intensiteten, smärtfrekvensen, förekomsten av andra ohälsosamma tecken.

Bland problemen och sjukdomarna i reproduktionsfären och andra kroppssystem finns det flera som kan orsaka svår smärta på höger sida.

Läkemedelssjukdomar

Adnexit, salpingoophoritis - inflammatoriska sjukdomar i äggstockarna, äggledarna och tillhörande livmoderns apparater. Utvecklas ofta på grund av infektionens penetration och stigning, inklusive sexuellt överförda infektioner. Initial patogenes kan vara latent och asymptomatisk. Under en period av försvagad immunitet, efter hypotermi, förkylning, med försvagande stress, under påverkan av hormonellt misslyckande, eskalerar processen. Det finns svåra värkande eller skärande smärta i bukhålan längst ner till vänster eller höger, förvärrande i kylan under fysiskt arbete.

Behandling

Det är omöjligt att hantera buksmärta under menstruationen på egen hand, eftersom detta fenomen ofta indikerar en utveckling av farliga sjukdomar.

Läkaren föreskriver, baserat på diagnostiska resultat och kroppens individuella egenskaper, den lämpligaste behandlingen.

Om det finns foci av inflammation i kroppen, förskrivs ett antiinflammatoriskt läkemedel. Vid sjukdomar associerade med hormonell obalans föreskrivs hormoner. Om smärtan orsakades av en intrauterin enhet tas den bort. I närvaro av tumörer krävs kirurgisk ingripande. Mer information om varje behandlingsmetod för den aktuella sjukdomen rekommenderas av den behandlande läkaren..

Gynekologers rekommendationer

Nästan alltid är smärta i höger eller vänster buk före menstruation en avvikelse från normen. Oavsett om det plötsligt föreföll första gången eller uppstod tidigare, är det nödvändigt att snarast konsultera en läkare, särskilt om syndromet utvecklats mot bakgrund av kroppens allmänna svaghet, åtföljd av hög feber, illamående. Särskild uppmärksamhet bör ägnas hälsa efter upprättandet av en intrauterin enhet. En olämplig modell kan skada livmoderhalsens livmoderhals eller slemhinnor, provocera endometrios. Dessutom är närvaron av en främmande kropp en konstant faktor för att förbättra smittsamma och inflammatoriska processer. Smärtsamma symptom kan uppstå omedelbart efter etablering eller på grund av långvarig användning av IUD: under menstruationen gör ont i nedre del av magen, smärta kan kännas mer höger eller vänster.

Närvaron av en spiral i livmodern blir ofta orsaken till utvecklingen av en ektopisk graviditet, eftersom fall av befruktning med denna typ av preventivmedel inte är ovanliga. Det går inte att få fotfäste på den angivna platsen, implanteras embryot vanligtvis och börjar utvecklas i äggledaren. Klara tecken på patologi är att skära paroxysmala smärtor som kan ge sakrum eller anus.

Om du misstänker en sjukdom eller en ektopisk graviditet kan du fördriva eller bekräfta dem med hjälp av en gynekologisk undersökning och samråd med läkare inom andra medicinområden. Ju tidigare detta görs, desto större är chansen att undvika komplikationer..

Om sjukdomen inte har gått långt är de viktigaste behandlingsmetoderna användning av antibiotika, vitaminer, immunmodulerande och allmänna förstärkningsmedel..

Naturligtvis är den bästa sjukdomen en som inte var, så den största uppmärksamheten bör ägnas åt förebyggande åtgärder:

 • se en läkare inte vid behov, men regelbundet minst en gång per år, för kroniska sjukdomar - var tredje till 6 månad;
 • Undvik att hoppa från höjder, göra extrema sporter, simma i kallt vatten, lyfta vikter;
 • snabbt bota infektionssjukdomar;
 • välj hormonell eller barriär preventivmedel endast med din läkare.

divertikulit

Sjukdomen åtföljs av bildandet av divertikula i tarmsväggen och inflammation i dessa utbuktningar. I närvaro av flera icke-inflammatoriska utväxt indikeras divertikulos. Om processen åtföljs av inflammation, kallas denna sjukdom divertikulit. Smärta hos 90-95% av patienterna kännas i den nedåtgående grenen av tjocktarmen - över eller under naveln, på en sida eller på båda sidor. Inflammation i divertikulumet, utöver smärta, kännetecknas av andra symtom: hög feber, flatulens och förstoppning.

Huruvida en patient med divertikulit kan klara sig utan operation bör kontrolleras med den behandlande läkaren. Hemma, öva fasta dagar, konsumera mer flytande mat. När det akuta steget är över kan du byta till mat rik på fiber. Du kan ta reda på från läkaren hur du kan lindra smärta. Vanligtvis föreskriver läkare antibiotika, icke-narkotiska smärtstillande medel. Om ett brott i tarmsväggen inträffar utförs kirurgiskt avlägsnande av det skadade området.

Vad ska man göra

Eventuella okarakteristiska symtom ska rapporteras till din läkare. Endast genom resultaten av lämplig medicinsk forskning kan vi exakt säga orsaken till detta fenomen. Tidig diagnos undviker många hälsoproblem.

Man bör dock veta att ångest bör endast ljudas när arten av utsläpp och smärta i sig indikerar ett patologiskt tillstånd. Detta innebär att vaginal utsöndring har en ovanlig färg, en obehaglig lukt, åtföljs av obekväma upplevelser, och smärtorna är för intensiva och långvariga..

 • Med menstruationssmärta hjälper antispasmodic medicin, och ibland kan du bara massera sacrum zonen.
 • Med episodisk obehag på grund av fysisk stress eller stress, rekommenderar gynekologer att ta No-Shpu.

Kom ihåg att en kvalificerad specialist bör vara involverad i behandlingen, eftersom felaktigt utvald terapi eller brist på detta kan leda till övergången av ett antal sjukdomar till en kronisk form.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Vilken läkare ska jag kontakta

Förekomsten av en smärtanfall före menstruation är ett tillfälle att besöka en gynekolog och terapeut. Att söka råd är nödvändigt oavsett hur starka symtomen är. Vi får inte glömma att smärta med ännu låg intensitet ofta signalerar en allvarlig fara. Med outhärdligt är det säkrare att ringa ambulans.

Förutom den vanliga medicinska undersökningen, för att utesluta misstankar om utvecklingen av sjukdomar, kan resultaten av kliniska tester av urin och blod, ultraljud i bukhålan krävas. I svåra fall: datortomografi eller MRI.

Akuta tillstånd: blindtarmsinflammation, ektopisk graviditet, ureteral stenhindring kräver akut kirurgiskt ingripande.


De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Menstruationen gör ont på höger sida

De flesta sjukdomar under menstruationsflödet tenderar att förvärra och följaktligen kan smärta i nedre del av magen och från vänster eller höger sida också intensifieras. När höger sida gör ont innan menstruationen - det finns många skäl, och det kommer att diskuteras ytterligare om dem.

Fysiologiska skäl

När menstruation inträffar - måttlig i sin manifestation av smärta anses normen, när de är i processen med endometrial avstötning och utgången av ett oförgiftat ägg, kan de ge i nedre buken, från höger och vänster sida, nedre delen av ryggen. Oftast inträffar menstruation en gång i månaden och smärtan varar inte mer än 2-3 dagar. Men om smärtan är intensiv och varar tillräckligt länge - är det värt att leta efter orsaken och omedelbart vidta åtgärder, eftersom det kan indikera utvecklingen av en allvarlig patologi.

Om vi ​​pratar mer specifikt, vilket kan framkalla smärta i höger sida, kan följande skäl provocera det.

 1. Ektopisk graviditet. Saken är att ägget kan befruktas inte bara i livmodern, utan också i äggledaren eller äggstocken. Med utvecklingen av en sådan patologisk graviditet kommer smärtan att bli värkande och dra, vilket ger tillbaka till korsryggen. Att bära fostret under en sådan graviditet är omöjligt - barnet kommer att växa och provosera ett brott i äggledarna eller ett ägg, vilket utgör ett hot mot moderns liv och hälsa.
 2. Högsidig typ av inflammation som påverkar äggstockarna. Det kan också skada på höger sida när de är inflammerade, och smärtan kan visa sig både under menstruationen och utanför cykeln.
 3. Ooforit och adnexit är förloppet för den inflammatoriska karaktären av ursprunget till processer som påverkar hängorna och äggstockarna, och de kan provoceras av den negativa påverkan av patogen mikroflora, viruset, den negativa konsekvensen av hypotermi och en minskning av immunsystemets skyddskrafter. Oftast kommer smärta i detta fall att få eller ha en skärande karaktär, intensifieras när menstruationscykeln börjar, åtföljd av allmän svaghet och en ökning av kroppstemperaturen till 38,5-39 grader.
 4. Bildandet av cyster eller polycystic. Att provocera bildandet av en cysta kan inte helt öppna follikeln och inte äggets utgång, vilket provocerar utvecklingen av inflammation och ansamling av pus. Polycystic avses den många bildningen av cyster i äggstocken själv. Smärtan kommer att vara en värkande färg och inte uttalad, utan permanent.
 5. Apoplexy, där integritet bryts eller äggstocken i sig spricker. Detta fenomen kan utlösas av fysiska skador och skador på äggstockarna, införandet av patogen mikroflora i kroppen och dess negativa påverkan, en ektopisk graviditet och åderbråck i själva äggstocken, samt en lång, inflammatorisk process som äger rum i äggstockarna eller bifogorna. I det här fallet kommer smärtan i detta fall att minska i naturen och vara tillräckligt stark i sin intensitet, upp till medvetenhetsförlust, kraftigt blodförlust och i avsaknad av tidiga åtgärder kommer att vara dödliga.
 6. Endometrios, där det finns en patologiskt onaturlig ökning av tjockleken på själva livmoderslimhinnan. Månadsvis i detta fall kommer att vara längre och mer riklig, smärtslag - uttalad och ge, antingen i vänster eller höger sida.
 7. Myoma, som utvecklas i livmoderhålet, är en neoplasma av godartad natur som påverkar dess muskelvävnad, utvecklas på grund av hormonsvikt eller påverkan av en lokal typ av preventivmedel som en spiral. I det här fallet kommer smärtan att intensifieras under menstruationen, när livmodershålrummet kommer att öka, och därmed skapa ytterligare tryck på musklerna.

Andra orsaker till sidosmärta under menstruationen

Det räcker att förstå att smärta i höger sida under menstruationen inte bara kan orsakas av gynekologiska patologier, utan också av andra orsaker..

 1. Appendicit, en rudimentär process, som, när den är inflammerad, kommer att manifestera sig som smärta på höger sida, kan också störa på höger sida. Inflammation av blindtarmsinflammation kan uppstå vid menstruationstillfället och uppfattas ofta av en kvinna som smärta orsakad av menstruationsflödet. Men allvarlig, skärande smärta i naturen indikerar en blindtarmsinflammation, när det är omöjligt att räta ut och böja, feber och illamående.
 2. Kolecystit eller inflammation i gallblåsan är också orsaken till smärta lokaliserad från höger sida, som ofta förväxlas med menstruation. Inflammation kan utlösas av den negativa effekten av patogen mikroflora, stenar och ackumulering av gallan - själva processen utvecklas ganska långsamt, men intensifieras gradvis och kommer att åtföljas av en ökning av kroppstemperatur och svår smärta.
 3. Inflammation i tarmen och överdriven gasbildning är inte heller gynekologiska orsaker till smärta på höger sida före och under menstruationen. I synnerhet, överdriven ansamling av vätska, svullnad, med utvecklingen av en flickas tarminflammation eller överdriven gasbildning, det finns en komprimering av tarmarna, inre organ i reproduktionssystemet och detta kommer att manifestera sig som smärta från en eller annan sida.
 4. Användning av en intrauterin enhet som ett preventivmedel - efter en skada eller intensivt sexuellt liv, om den inte är korrekt etablerad, kan den "gå sönder" och "gå" längs livmoderhålan och livmoderskjorta, äggstockar, orsakar smärtanfall, vilket åtföljs av en ökning av kroppstemperatur och inflammation i bäckenorganen.
 5. Curettage och abort är också orsaker till att en kvinna störs under menstruation av smärta på höger sida. Under curettage, abort, slemhinnan i livmodern, slät muskelvävnad kan skadas och ärrbildning utvecklas på platsen för skada. Det är denna ärrbildning som kommer att provocera en ökning av smärta i höger sida under menstruationen, och själva utflödet kommer att vara mer rikligt, länge.

Vad ska man göra?

Om smärtan i höger sida, förvärrar under menstruationsperioden, oroar dig i mer än 2-3 månader med skarpa och långvariga attacker - det är värt att undersöka med en gynekolog. Om läkaren identifierar orsaken till obehag, ska en behandling genomföras, och när orsaken inte fastställs skickar gynekologen till undersökning till kirurgen eller terapeuten..

För att bekräfta diagnosen kan läkaren föreskriva en ytterligare undersökning för att få mer exakta resultat av undersökningen. Sådana analyser har en vattpinne från slidan, som kommer att bestämma nivån på patogen mikroflora som påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet. Läkaren kan också instruera för undersökning med hjälp av ultraljud, vilket kommer att visa abnormiteter i reproduktionssystemet, stenar och vidhäftningar, inflammatoriska processer och andra patologier.

Behandling och förebyggande

Behandlingsförloppet och eliminering av smärta på höger sida under menstruationen beror direkt på orsaken - det föreskrivs uteslutande av läkaren, baserat på resultaten av undersökningen och diagnosen. Självmedicinering är helt enkelt oacceptabelt - användning av värmedynor eller folkläkemedel i form av avkok och te kan förvärra problemets gång, ta bort symptomet, men inte övervinna orsaken.

När det gäller förebyggande åtgärder beror mycket på orsaken till smärtan, men läkarna beskriver de viktigaste rekommendationerna:

 • regelbunden undersökning av en gynekolog - minst en gång vartannat år, samt undersökning av en kirurg och terapeut, neuropatolog;
 • för att förhindra utveckling av flatulens och för att undvika utveckling av tarmen - det är värt att bibehålla den normala mikrofloraen i mag-tarmkanalen;
 • undvik skador i buken, och den intrauterina enheten bör installeras i en bra klinik med en erfaren specialist.

Orsakerna till smärta i höger sida av buken under menstruationen anses inte vara normala, och därför, om du misstänker avvikelse i funktionen av inre organ och system, långvarig obehag eller okarakteristiska negativa symtom, bör du besöka en läkare.

Smärta före menstruation, eller under dem, är det mest grundläggande skälet till att kvinnor vänder sig till en gynekolog. Enligt statistik gör det dock i de allra flesta fall (cirka 80-90%) ont på höger eller vänster sida eller i nedre del av buken. Smärtsyndrom som förekommer i nedre delen av ryggen, perineum, höfter uppträder mycket mindre ofta. Men man bör komma ihåg att smärta också kan uppstå i samband med en kirurgisk eller neurologisk patologi, så när du möter detta problem, försök att besöka en läkare så snart som möjligt.

Alla orsaker till smärta hos kvinnor, orsakerna kan delas in i funktionella (inte relaterade till skador och förändringar i organstrukturen) och organiska (det finns organskador, bekräftade med moderna forskningsmetoder).

 • stagnation av blod i livmoderkaviteten under menstruationen (böjning av livmodern, brist på defloration);
 • äggstocksmärta flera veckor före menstruation;
 • olika cykelstörningar - DMC (dysfunktionell uterinblödning) och primär dysmenorré mot bakgrund av hormonstörningar.
 • inflammatoriska gynekologiska sjukdomar (endometritis, adnexit);
 • godartade gynekologiska sjukdomar (fibroider, polypper, endometrios och adenomyos);
 • akut kirurgisk patologi (ovariell apoplexi, cystorsion);
 • intrauterin preventivmedel;
 • icke-gynekologiska sjukdomar (inflammation i gallblåsan, bilaga);
 • patologisk graviditet (ektopisk graviditet, abrupt placenta);
 • smärta efter gynekologisk kirurgi (abort, diagnostisk curettage).

Inflammatoriska gynekologiska sjukdomar

Som regel har inflammatoriska sjukdomar i den kvinnliga delen en akut uppkomst, med början av hypertermi, symtom på allmän rus (svaghet, slöhet, aptitlöshet) och obehag i nedre del av buken.

Huvudfunktionen i adnexit eller salpingit är ofta ensidig inflammation, så det är bara på vänster eller höger sida som gör ont. När man palperar hängorna genom slidan känns förstorade och mycket smärtsamma formationer.

Endometrit åtföljs vanligtvis av ovanlig och illaluktande vaginal urladdning, feber och berusning, och smärta koncentreras i nedre del av buken. Vid palpering förstärks livmodern, mjuk konsistens, vid palpationstillfället gör det ännu mer ont.

Endometrios är en godartad, hormonberoende sjukdom, vars kärna är överdriven spridning av endometrial vävnad utanför livmoderens anatomiska gränser. Genital endometrios kännetecknas av skada på livmodern (adenomyos), livmoderns bihang och retrocervical utrymme. Kliniskt manifesterar det sig i svår smärta i nedre del av buken med skador på livmodern, om hängorna påverkas, höger och vänster sida skadas i regionen i ryggmärgen, och retrocervical öm bakom pubis. Ett kännetecken för denna sjukdom är uppkomsten av smärta och riklig utflöde flera dagar före menstruationen, och deras försvinnande med försvinnandet av menstruationen.

Behandling av endometrios är en komplex process, börjar med användning av hormonella läkemedel, med en betydande utveckling av patologi, indikeras kirurgiska ingrepp.

Myom är en godartad sjukdom som härstammar från muskelskiktet, men ofta åtföljs av allvarliga konsekvenser..

Denna sjukdom fortsätter ofta i en latent form, när storleken på fibroiderna fortfarande är liten, och de enda symtomen är en kränkning av cykeln och en ökad fläckning före och under menstruationen. Efter att ha uppnått en betydande storlek deformerar myomen livmodern, pressar angränsande strukturer och neurovaskulära buntar, medan nedre buken gör ont, och smärtan drar, spricker. Ibland, genom att klämma på nerverna, kan myoma orsaka smärta, sträcker sig till höger eller vänster sida.

Behandling av fibroider består av hormonbehandling i de inledande stadierna, med progression av processen är det nödvändigt att inkludera kirurgisk behandling.

Ovarian apoplexy är en akut kirurgisk patologi, kännetecknad av blödning (blödning) i äggstocksvävnaden och är direkt relaterad till ägglossningsprocessen (det ögonblick ett äldre ägg lämnar äggstocken).

 • under den första halvan av menstruationscykeln, follikeln mognar, inträffar detta fenomen under påverkan av hormonet östrogen;
 • runt mitten av cykeln, vilket motsvarar några veckor före menstruationen, vid maximalt östrogeninnehåll, frigörs ägget - ägglossning (detta är normen), men med apoplexy brister follikeln lite tidigare och under påverkan av provokationsfaktorer (överdriven belastning, skarpa svängar i kroppen, sex);
 • vid follikelbrott känner flickan en skarp "dolk" -smärta som uppträder i nedre del av buken, och beroende på apoplexis sida flyttas smärtan något åt ​​höger eller vänster sida.
 • apoplexikliniken, förutom smärta, åtföljs av inre blödningar, anemi (blek hud, minskat tryck, förlust av medvetande), ibland chock.

Behandling - akut kirurgi.

PNEC är ett akut kirurgiskt problem som uppstår hos flickor som lider av ensamma cyster eller polycystiskt äggstocksyndrom.

 • mot bakgrund av en provocerande faktor (fysisk aktivitet, gymnastik, svängar och lutningar i kroppen) uppträder torsionsbenen;
 • med en liten vridning - det kanske inte finns några känslor och ben, snurrar tillbaka till sitt ursprungliga läge;
 • om benet blir 90-100 o - det finns en icke-intensiv smärta som verkar i naturen, kan detta fenomen uppstå flera veckor före menstruation, detta beror på komprimering av venekärlen och försämrat blodflöde från cysten;
 • en fullständig revolution - blodflödet genom artärerna störs, och mot denna bakgrund utvecklas kliniken i den "akuta buken" snabbt: höger eller vänster sida gör ont och kraftigt, mot denna bakgrund uppstår allvarlig förgiftning, chock, patienten tar en tvingad position.

Behandling - omedelbar operation med excision av cysten utan att lossa benen.

Att använda en intrauterin enhet kan orsaka smärta. Men det gör i regel, för första gången, flera månader efter installationen av IUD. Detta beror på "beroende" och en liten mekanisk skada på livmoders livmodersväggar. Smärtorna är värkande i naturen, förekommer oftare före menstruationen på grund av en ökning av antalet livmodersammandragningar.

Inflammatoriska sjukdomar i bilagan, gallblåsan.

Appendicit är en inflammation i bilagan, som regel börjar dess symtom med en liten temperaturökning, svaghet, aptitlöshet, smärta uppstår först i övre buken, och sedan, inom några timmar, gå ner på höger sida och är lokaliserade i höger iliac region.

Kolecystit är en inflammation i väggarna i gallblåsan som uppstår mot bakgrund av en kränkning av kosten, alkoholkonsumtion, närvaron av stenar i den. Smärtorna är lokaliserade på höger sida under revbenen, symtom på förgiftning noteras.

Ektopisk graviditet - utvecklingen av embryot utanför livmodern (i rören, äggstocken, bukhålan, livmoderhalsen).

A) graviditet i röret - med ett organbrott finns det skarpa, svåra smärta som strålar till vänster eller höger sida, vagina, anus, klinisk hemorragisk chock.

B) ektopisk graviditet i äggstocken - en klinik med apoplexi;

C) i bukhålan - en lång kurs, tråkig klinik;

D) livmoderhalscancer - skarp, svår smärta i nedre del av buken, klinik av hemorragisk chock.

Placental abruption är en akut patologi som kännetecknas av svår smärta i nedre del av magen och blodig utflöde.

Funktioner av ektopisk graviditet och abrupt placenta:

 • en skarp start och snabb utveckling av kliniken;
 • försening av menstruation;
 • "+" Graviditetstest;
 • blodig vaginal urladdning;

Primär dysmenorré är den främsta orsaken till smärta i nedre del av buken hos unga flickor som uppstår mot bakgrund av hormonell obalans och kännetecken i nervsystemet (ökad känslomässighet, låg smärttröskel, dålig motståndskraft mot stressande situationer).

Äggstocksmärtor - ett milt smärtsyndrom som uppstår flera veckor före menstruation, kan åtföljas av droppliknande, nästan omöjlig urladdning från könsorganen.

Menstruation är en naturlig process i livet för varje kvinna i fertil ålder, under vilken det skyddande skiktet i livmodern (endometrium), som har vuxit över en månad, avvisas och det släpps ut tillsammans med det ofördelade ägget genom blödning från slidan. Mycket ofta åtföljs denna fysiologiska process av förekomsten av obehagliga symtom (smärta i nedre del av magen, irritabilitet, yrsel, etc.), vilket förklaras av en förändring i nivån på könshormoner i kroppen och ibland anses som normen.

Kvinnor klagar också ofta på att höger sida gör ont vid menstruationen. Detta tillstånd kan indikera utvecklingen i kroppen av farliga sjukdomar i könsorganen och andra system. Det är mycket viktigt att ta reda på orsaken till ett sådant obehagligt symptom i tid för att förhindra irreversibla konsekvenser.

Fysiologisk smärta

Om en kvinna under förordningen känner att man drar smärta i buken, vilket inte på något sätt förvärrar livskvaliteten, anses detta fenomen vara normen.

Under menstruationen börjar endometrialskiktet, som har vuxit över en månad för att fixera ägget helt, avvisas och utsöndras tillsammans med det oförgiftade ägget från kroppen genom blödning från slidan. Under denna process skadas små kapillärer och nervändar i livmoderkroppen, vilket provocerar förekomsten av smärta. För att snabbt avlägsna ägget och det skyddande lagret från kroppen börjar livmoderns muskler att sammandras, vilket också bidrar till uppkomsten av smärta.

I händelse av att det finns smärta i höger sida, kan detta indikera förekomsten av farliga patologier, som regel, i könsorganet. Det är värt att omedelbart kontakta en gynekolog som hjälper till att fastställa den verkliga orsaken till smärta.

RELATERADE: Vänster sida öm under menstruationen

Orsaker till smärta

Till den befintliga frågan för många om varför höger sida gör ont under och före menstruationen, har läkare ett vetenskapligt svar. Ofta beror detta på utvecklingen i kroppen av farliga inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Det är i denna region i buken som reproduktionsorganen finns. Och utseendet på obehagliga sensationer på kritiska dagar beror på att en förändring i nivån av könshormoner minskar smärta och provoserar mindre inflammatoriska processer där symtomen på en befintlig sjukdom blir mer uttalade.

Äggstocksinflammation

Äggstockarna är ett kopplat organ i reproduktionssystemet, vars normala funktion är ansvarig för möjligheten till befruktning, syntes av hormoner och normalt liv.

Smärta i höger sida före eller under menstruationen kan indikera inflammation i höger äggstock.

Oophorit och adnexit

Om en kvinna upprepade gånger märker att under kritiska dagar gör ont i magen på höger sida, kan detta indikera förekomsten av inflammatoriska sjukdomar såsom oophorit och adnexit. Under utvecklingen av sådana patologier påverkas äggstockarna (en eller två) och bilagor. Dessa sjukdomar uppstår på grund av intag av virus- eller bakterieinfektioner, långvarig exponering för förkylning eller minskad immunitet. Följande symtom kan också indikera förekomsten av oophorit och adnexit:

 • Alltför tungt menstruationsflöde;
 • Förhöjd kroppstemperatur (37-38 grader);
 • Känsla av svaghet, slöhet;
 • Ofta illamående.

De uppkommande smärta skär eller värker i naturen och intensifieras under reglering.

Cyst och polycystic

Under ägglossningsperioden (7-10 dagar före menstruationen) kan en kvinna bli sjuk på höger sida. Detta fenomen indikerar ofta närvaron av en cyste eller polycystisk äggstock. En formation bildas som ett resultat av ofullständig öppning av follikeln, vilket förhindrar att det oförgiftade ägget går utanför, och utvecklingen av den inflammatoriska processen i den med ansamling av purulent vätska och efterföljande komprimering. Orsakerna till detta tillstånd kan vara:

 • Övervikt, anorexi;
 • Minskade eller förhöjda nivåer av hormonet FSH (provoserar en normal frisättning av ägget);
 • Medfödda eller förvärvade patologier i reproduktionssystemet.

Apoplexi

Apoplexy är ett livshotande fenomen som kännetecknas av brott i äggstocken. En sådan patologi åtföljs av svår skärande smärta, som kan uppstå före, under och efter menstruation i det skadade organets område. Apoplexy kan provocera:

 • Allvarliga skador;
 • Infektion;
 • Ektopisk graviditet;
 • Åderbråck i äggstockarna (expansion);
 • Långvarig förlopp med inflammation i äggstocken och bilagor.

Detta tillstånd kräver omedelbar läkarvård. Annars kommer en kvinna att dö av blodförlust..

endometrios

I händelse av att under höjningen eller före menstruationen gör att höger sida gör ont, överflödet och varaktigheten av menstruationen ökar, finns det allvarlig svaghet, kan detta innebära att en sjukdom som endometrios utvecklas i kroppen. Denna patologi beror på en onaturlig förtjockning av livmoderens skyddande lager (endometrium) och dess spridning till organ i närheten. Om du ignorerar sjukdomen kan farliga konsekvenser utvecklas, därför är det viktigt att konsultera en läkare i tid.

myom

Myomatiska noder är godartade neoplasmer lokaliserade i livmoderhålet. De uppstår på grund av hormonell obalans, användning av en spiral eller olämplig användning av p-piller. En ökning av tumören främjar expansion av muskelvävnad och åtföljs av smärta som kan ge i olika riktningar i buken..

Appendicit

En liten bilaga kallas en bilaga, som i vår tid praktiskt taget inte är till någon nytta. Den innehåller spårelement som hjälper till att smälta cellulosa..

På grund av trauma eller överflöd av bakterier i en sådan process uppstår inflammatoriska reaktioner. Detta tillstånd kallas appendicit, det kräver omedelbart kirurgiskt ingripande. Du kan förstå att det har uppstått en inflammation i bilagan på grund av utseendet på följande symtom:

 • Höger sida av nedre del av buken är mycket öm;
 • Det var illamående, kräkningar;
 • Förstoppning, frustration, ökad flatulens;
 • Ökning i kroppstemperatur.

kolecystit

Gallblåsan finns också i höger buk. Från ett överskott av galla i det inträffar inflammatoriska processer, som också orsakar smärta i detta område, ökar under kritiska dagar. Förutom detta symptom kan en kvinna känna svaghet, feber, aptitlöshet.

Marin och curettage

Om det gör ont i nedre högra buken under reglering, och kort före detta genomgick flickan en curettage-procedur, kan detta indikera en skada på de inre vävnaderna och bildandet av ärr, som tenderar att bli inflammerade under menstruationen.

Dessutom uppstår smärta i höger sida av buken om en intrauterin enhet är installerad (en effektiv preventivmetod och behandling av vissa sjukdomar). Detta fenomen innebär att det fanns någon traumatisk effekt på en främmande kropp (intensivt samlag, trauma, felaktig installation).

Cystit

Cystit är en inflammation i slemhinnan i urinblåsan som uppstår som ett resultat av intag av smittämnen. Du kan misstänka närvaron av sjukdomen om kvinnan drar nedre buken, gör ont i sidan, urinering är svår och smärta uppstår under den.

Urolithiasis är en patologi för urinröret, under vilken syra-basbalansen förändras i njurarna eller urinblåsan och stenar börjar bildas. Uppkomsten av akut smärta i höger sida, brännande under urinröret, feber och obehag i nedre del av buken - symtom som indikerar progression av ICD.

Livmoderböj

Ömhet i nedre del av buken som strålar till höger sida kan också indikera en medfödd eller förvärvad böjning av livmodern. Denna patologi beror på livmoderkroppens onaturliga position. Närvaron av en sådan avvikelse kan bekräftas genom närvaron av sådana tecken:

 • Svår buksmärta;
 • Smärta under sex;
 • Menstruationscykelfel.

Neurologiska sjukdomar

Smärta i höger sida av buken kan vara ett resultat av neurologiska sjukdomar som utvecklas efter en skada på ryggmärgen eller hjärnan, vilket resulterar i att nervstammar och ganglier drabbas, som är ansvariga för alla vitala system i kroppen.

Intestinal inflammation

Buksmärta under kritiska dagar kan också utlösas av inflammatoriska processer i tarmen. Detta tillstånd uppstår som ett resultat av trauma, matförgiftning eller förtäring av farliga smittämnen eller bakteriella spårelement. Förutom smärta kan en kvinna känna obehag i magen, hon bildar gasform, illamående, kräkningar och matsmältningsbesvär uppträder.

Diagnostik

Diagnostiska metoder skiljer sig åt beroende på sjukdomen. Oftast krävs en undersökning av en gynekolog, ultraljud i bäckenorganen, tester, palpation och CT. Om förekomsten av gynekologiska sjukdomar inte bekräftas skickas kvinnan för en mer omfattande undersökning med andra specialister.

Behandling

Det är omöjligt att hantera buksmärta under menstruationen på egen hand, eftersom detta fenomen ofta indikerar en utveckling av farliga sjukdomar.

Läkaren föreskriver, baserat på diagnostiska resultat och kroppens individuella egenskaper, den lämpligaste behandlingen.

Om det finns foci av inflammation i kroppen, förskrivs ett antiinflammatoriskt läkemedel. Vid sjukdomar associerade med hormonell obalans föreskrivs hormoner. Om smärtan orsakades av en intrauterin enhet tas den bort. I närvaro av tumörer krävs kirurgisk ingripande. Mer information om varje behandlingsmetod för den aktuella sjukdomen rekommenderas av den behandlande läkaren..

Förebyggande

För att förhindra utveckling av farliga sjukdomar och uppkomsten av obehagliga symtom rekommenderar experter att följa följande regler:

 • Besök en gynekolog minst 2 gånger per år;
 • Börja med sporter;
 • Föredra hälsosamma livsmedel;
 • Ge upp dåliga vanor;
 • Använd kondomer;
 • Uteslut frisläppande samlag;
 • Vid första obehagliga tecken, kontakta sjukhuset.

Kroniska sjukdomar: Jag vet inte vilka specifika kroniska sjukdomar jag har. jag vill veta.

Hej! Det här är min fråga! Hon tog blodprover. Och här är värden som går utöver:
Immunoglobuliner IgE 246,20 IE / ml
Serum Kreatinin 98 μmol / L
Blodstudie på CRP 23,30 mg / l
Röda blodkroppar 5.17
Hemoglobin 160
Hemotokrit 48,9%
Det genomsnittliga antalet röda blodkroppar är 94,6 fl
Distributionen av röda blodkroppar i storlek 13,20%
andra indikatorer är normala!
Onmarkörer är också normen (dessutom överlämnade de dem!)
Jag kom till läkaren för den femte gången med ord som gör ont i höger sida, sedan lägre, sedan i levern, så det fortsätter i fem år redan trött. Ingen styrka. Det gör ont särskilt i mitten av menstruationscykeln, och det gör alltid ont! Trött på att åka till kliniken med misstank för blindtarmsbetalning skickas de hem. Och den observerade gynekologen och MRI i ryggraden gjorde och FGDS och koloskopi bestämmer ingenting. Men något gör ont, jävla det. Och väldigt mycket. Passerar, men inte så länge. Jag tänker slå ut mig en gratis laparoskopi, kanske det kanske är möjligt att inse vad som finns där.

Taggar: smärta i höger sida, smärta i höger sida med menstruation, med menstruation, smärta i höger sida, smärta i höger sida med menstruation

Relaterade och rekommenderade frågor

Smärta i höger sida ger i benet Hej läkare. Nu är den 37: e dagen i cykeln redan.

Det gör ont i min sida för menstruation. Jag är 18 år och mina perioder har ständigt gått..

Smärta i vänster sida av nedre del av magen. Min vänstra sida gör ont (på bilden är området cirkelat.

I en månad gör min vänstra sida ont. I ungefär en månad gör min vänstra sida ont utan att stoppa. En gång.

Drar sidan jag tar jess i 2 år. I en månad drar höger sida på ett obehagligt sätt.

Höger sida av nedre del av buken gör ont. Snälla hjälp. Det gör ont i nedre del av magen till höger. Det gör ont.

Allvarliga smärtor i sidan och ingen menstruation. Jag har en ganska stark urladdning av genomskinligt vitt.

Höger sida av nedre del av buken gör ont. För en dag sedan gick jag till sängs med ett öppet fönster, på morgonen när jag stod upp.

Smärta i nedre del av magen under menstruationen Under menstruationen har jag fruktansvärt smärta i nedre buken.

Kolit i höger sida av nedre del av buken. Jag har stickat länge.

Allvarliga smärta i min högra sida. Jag har en sådan olägenhet: för en tid sedan började de störa.

Smärta i höger sida under sex För en dag sedan var det sex med en ung man, filt.

Smärta i sido- och nedre del av magen Jag störs av smärta i vänster sida och nedre del av magen genomgående.

Smärta under samlag Jag har en fråga: under samlag vid en tidpunkt då partneren.

Det gör ont i nedre högra sidan. Berätta vilken typ av smärta jag har. Det gör mig i höger.

Smärta i höger sida. När jag inhalerar och andas ut, gör den högra sidan ont (för det mesta något lägre.

Svår smärta på sidan av huvudet. Jag vet inte längre vem jag ska konsultera. Föll och ganska.

Smärta i nedre högra sidan Det var svår värkande smärta i nedre högra sidan, illamående.

1 svar

Kom ihåg att utvärdera läkarnas svar, hjälp oss att förbättra dem genom att ställa ytterligare frågor om frågan..
Kom också ihåg att tacka läkare.

Hej! I händelse av att det finns en tydlig koppling till menstruation, bör gynekologer reflektera över endometrioida cyster. Förresten, du skrev inte om ultraljud.
Om detta inte bekräftas, är din idé om diagnostisk laparoskopi korrekt. Lycka till.

De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Polycystisk sjukdom är en endokrin sjukdom där processen för follikulär tillväxt och äggutveckling börjar, men inte slutar till slutet. Som ett resultat uppträder ett stort antal cystiska formationer i äggstockarna. I detta fall oroar smärtan kvinnan nästan ständigt, särskilt intensifierad under den premenstruella perioden.

Apoplexi

Apoplexy är ett plötsligt brott i äggstocksmembranet. Det är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar läkarhjälp. Apoplexy kan uppstå på grund av sådana skäl:

 • allvarlig fysisk ansträngning eller skada;
 • långvarig inflammatorisk process;
 • åderbråck i äggstocken;
 • ektopisk graviditet.

I vissa situationer (i den andra fasen av cykeln) är spontan kränkning av ovariens vävnads integritet möjlig. Apoplexy åtföljs av frisättning av blod i bukhålan och svår smärtsyndrom. Patienten tar en halvböjd position och kan inte räta sig upp. Stor blodförlust som är karakteristisk för denna patologi kan leda till döden.

endometrios

Ritning av episodiska smärta är en av de viktigaste tecknen på endometrios - en allvarlig sjukdom under vilken tillväxt av endometrieceller uppstår. De åtföljs av smala brunröda daubs och kan störa patienten under hela menstruationscykeln, ibland intensifieras och sedan försvinna på kort tid. Att provocera deras utseende är kapabel till samlag eller en slarvig undersökning av en oprofessionell gynekolog. Dessutom kan en kvinna känna sig svag och nedsatt..

myom

Myom är en godartad tumör som bildas i livmoderns muskelskikt. Det förekommer i samband med en hormonell obalans i tjejens kropp, liksom med oriktiga orala preventivmedel eller långvarig användning av den intrauterina enheten utan i rätt tid ersättning. När myomet växer orsakar det uppkomsten av skärande spasmer, vilket förvärrar före och under menstruationen. Dessutom klagar patienter över långvarig och riklig urladdning som flyter till farlig blödning. Ju större myomatiska noder blir, desto mer förvärras kvinnans tillstånd.

Appendicit

Inflammation av bilagan åtföljs också av svår skärande smärta i höger sida. Triaden med symtom som är karakteristiska för berusningssyndromet hjälper till att differentiera blindtarmsinflammation från menstruationssmärta: illamående, feber upp till 38 ° C och högre, kräkningar. Med denna patologi observeras dessutom muskelspänningar i den främre bukväggen (”brädans buk”) och oförmåga att ta en långsträckt position. I detta fall krävs en omedelbar åtgärd för att ta bort bilagan..

kolecystit

Förvärring av kronisk långsam kolecystit (inflammation i gallblåsan) kan ibland förväxlas med premenstrual smärta. Sjukdomen inträffar mot bakgrund av den aktiva gallproduktionen, som ackumuleras i överflöd i urinblåsan, oftare på grund av beräknad hindring av kanalerna. Smärtorna är konstant värkande i naturen, med tiden komplicerade av trötthet, feber och vägran att äta på grund av brist på aptit.

Spiral

IUD är en effektiv preventivmedel, bekväm och enkel att använda, förutsatt att den används korrekt. En felaktig installerad intrauterin enhet kan orsaka en hel del problem för en kvinna, allt från att försvaga den preventiva effekten och till slut med skarpa fotografering smärtsamma upplevelser, förvärras under samlag. Dessutom kan förskjutningen av spiralen orsakas av stor fysisk ansträngning, ett slag på bäckenområdet, grovt samlag..

Cystit

Cystit är en inflammatorisk process orsakad av penetrering av patogen bakteriell mikroflora i urinblåsan. På grund av de anatomiska egenskaperna hos urinrörets struktur uppträder sjukdomen ofta hos kvinnor, och därför förväxlar vissa patienter ibland dess manifestationer med de vanliga premenstruella smärtorna. Det finns emellertid symtom genom vilka inflammation i urinblåsan kan skiljas från PMS:

 • ofta lust till toaletten;
 • brännande känsla under urinering.

I särskilt allvarliga fall är förekomsten av bloddroppar i urinen fäst vid dessa tecken.

Urolithiasis sjukdom

Med urolithiasis bildas stenar i olika delar av urinsystemet. Patienter noterar uppkomsten av tråkig konstant smärta, en orenhet av blod i urinen, ibland kan purulent urladdning upptäckas - i närvaro av en infektiös process. I sällsynta fall noteras anuri - upphörandet av urinflödet in i urinblåsan. Sjukdomen i de tidiga stadierna liknar den smärta som är karakteristisk för premenstruellt syndrom, men ytterligare studier gör det möjligt för oss att fastställa en korrekt diagnos..

Livmoderböj

Livmoderns sväng är oftast medfødt. Kvinnor kanske inte misstänker dess existens och noterar endast förekomsten av svår smärta och stora koagler under menstruationen, intermenstruella daubs. Med en stark krökning är obehagliga känslor under samlag och närvaron av befruktningsproblem möjliga.

Neurologiska sjukdomar

Imponerande och utsatta kvinnor har ofta vridande och värkande magsmärtor som uppstår av neurologiska och psykogena skäl. Flickor upplever en uppdelning eller omvänt ett alltför upphetsat tillstånd. De går snabbt när de tar ett lugnande medel och har inget att göra med premenstrual smärta..

Intestinal inflammation

De viktigaste symtomen på tarminflammation är trånga magkramper, uppblåsthet, aptitlöshet (och regelbunden allvarlig viktminskning), diarré med blodig utflöde. Det är svårt att förväxla dem med de tecken som är typiska för en vanlig ICP, varför en kvinna omedelbart går till en poliklinik till en gastroenterolog.

Divertikulit och ökad gasbildning

Divertikulit är en inflammation i divertikulum (utsprång i tarmsväggen). Med det uppstår smärta, lokaliserad vid en punkt i nedre del av buken. De förvärras av hosta, nysningar, gå snabbt, trycka på det inflammerade området och försvinner inte efter tarmrörelsen. Dessutom konstaterar kvinnor ökad gasbildning, vilket provoserar ökad smärta på grund av ytterligare tryck på bukväggen.

Abort och diagnostisk curettage

Efter en medicinsk eller kirurgisk abort verkar smärta även med sin mest exakta och korrekta implementering. Normalt orsakas de av spasmer i livmodern, så kroppen reduceras till den vanliga storleken. Patologiska smärtor uppstår när komplikationer uppstår (perforering, infektion osv.) Och kräver ett brådskande besök hos en specialist. Dessutom kan de uppstå efter diagnostisk curettage - på grund av slarvig skada på livmoders släta muskelvävnad. Ärr bildas på sårplatsen, som tenderar till en inflammatorisk process, särskilt förvärras före kritiska dagar.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Behandling

Behandling av smärta i sidan före menstruationen beror på den etiologiska faktorn som provocerade deras förekomst. Om spasmerna orsakades av patogener, kommer läkaren att förskriva en kvinna en kurs av antibakteriella eller antivirala läkemedel. I händelse av att de orsakas av en endokrin sjukdom eller en felaktig installerad IUD, utför specialister hormonell eller kirurgisk behandling eller tar bort den felaktigt insatta spiralen.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Smärta i sidan före menstruation är ett allvarligt symptom som har många orsaker och kräver snabb diagnos. Endast en kvalificerad specialist kan fastställa rätt diagnos och välja lämplig behandling. Med strikt efterlevnad av alla krav återvänder en kvinna till sin vanliga livsstil inom en kort tidsram..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man skiljer symtomen före menstruation från graviditet

Termen menstruationscykel betyder kroppens noggranna arbete, som är förberett för befruktningen av barnet: livmodern är fodrad med ett speciellt vävnadsskikt, en bekväm plats för barnet är beredd på graviditetsperioden, ägget mognar....

Folkrättsmedel för försenad menstruation

Med god hälsa och en kombination av omständigheter, inte med hänsyn till graviditet, har varje kvinna menstruation en gång i månaden. En kvinnas hormonella bakgrund är mycket humörig och kan genomgå förändringar av många skäl:...

Vad är cervical conization, vad är funktionerna i återhämtning efter denna operation

Den radikala och minst traumatiska metoden för att avlägsna patologiska neoplasmer på livmoderhalsen är koniseringsproceduren, under vilken partiell excision eller avdunstning av cellerna i detta organ sker....