Sidosmärta under menstruationen

Klimax

Smärta i vänster sida med menstruation kan indikera förekomsten av inflammatoriska processer i alla organ, men inte alltid. Hos vissa kvinnor är orsaken till smärta under menstruationen en fysiologisk funktion. Ibland strålar smärtan till ljumsken och till området av höger och vänster äggstock. Men att prata om kroppens egenskaper kan bara elimineras alla möjliga sjukdomar.

Oftast är orsaken till smärta på höger eller vänster under menstruationen, särskilt om den först dök upp, en sjukdom. För att förstå vad som orsakade det obehagliga symptom måste du kontakta en gynekolog och genomgå en undersökning.

Gynekologi

Smärta i buken kan orsaka gynekologiska problem:

 • inflammatoriska processer i bäckenorganen;
 • cirkulationsstörningar;
 • patologiska deformiteter hos ett av organen;
 • bihangneoplasmer.

Smärtan kan vara av annan karaktär och intensitet, lokaliserad framför eller bakom, men de kommer tydligt att ge åt sidan.

Ägglossning

Ibland händer det också att en sida gör ont innan menstruationen. Under ägglossningen brister follikeln, från vilken vätska med blod flyter, vilket kan orsaka smärta i sidan. Om en kvinna har upplevt sen ägglossning kommer ett obehagligt symptom att visas strax före den förväntade menstruationen. Men det kan vara en försening.

Smärta under ägglossningen är vanligtvis inte ett tecken på patologi och kräver inte behandling. Men om hon har brytt sig längre än en dag, och samtidigt är mycket intensiv, är det bättre att konsultera en gynekolog.

endometrios

En sjukdom där livmoderslimhinnan växer utöver den. Dessa formationer är godartade. På grund av den patologiska reproduktionen av endometriala celler blir menstruationen mycket rik och lång (cykeln varar mer än en månad). Smärta förekommer både före och efter menstruationen, intensifieras under samlag, tarmrörelser.

Det är ännu inte känt vad som exakt orsakar endometrios. Experter säger att tillväxten av endometrium är ett av symtomen på nedsatt immunsystem och endokrina system.

Riskgruppen inkluderar kvinnor som hade komplikationer under förlossningen, genomgick kejsarsnitt eller genomgick olika könsoperationer (abort, cervikal koagulering). Om kirurgiska ingrepp utfördes före menstruationens början, är det troligt att det utvecklas endometrios i det drabbade området.

Behandlingen bör vara omfattande: avlägsnande av endometrialplatser genom laparoskopi och användning av hormonella läkemedel. Ibland kan fysioterapi användas..

Cysta

En vanlig orsak till smärta på höger eller vänster under menstruationen och efter dem är en ovariecyst. Det händer att under ägglossningen den dominerande follikeln inte spricker utan fortsätter att växa. Det ackumuleras vätska och cystisk bildning.

I vissa fall löses cystan upp och kvinnan vet inte ens om dess bildning, men i andra växer den till stora storlekar och provoserar inflammation och smärta. Under fysisk ansträngning, under sex, kan cysten spricka, och dess innehåll strömmar in i bukhålan.

Cysturruptur kräver obligatorisk antiinflammatorisk behandling, annars kommer komplikationer att uppstå i form av inflammation i äggstocken och bukhinnan, vilket är mycket farligt för en kvinnas hälsa.

adnexitis

Om sidan gör ont efter menstruationen är det möjligt att misstänka utvecklingen av en inflammatorisk sjukdom i bilagorna. Adnexit är en inflammation i äggledaren och äggstocken, som har en smittsam karaktär och åtföljs av sådana symtom:

 • smärta i nedre buken på vänster eller höger, från de drabbade bilagorna;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • purulent vaginal urladdning;
 • allmän försämring, tecken på berusning.

Båda sidorna kan påverkas, och i det senare fallet klagar patienten över att nedre buken gör ont på sidorna. Samtidigt är obehagliga känslor ganska uttalade och kan stråla till ljumsken, ändtarmen, korsryggen och till och med ge benen.

Adnexitbehandling är komplex: kost, säng vila i kombination med antibiotikabehandling ger ett positivt resultat på kort tid. Vid långvarig användning av antibiotika kan en kvinna uppleva trost eller dysbios. Därför är det lämpligt att använda svampdödande läkemedel och eubiotika vid komplex behandling.

Om sjukdomen har blivit kronisk, används antibakteriella läkemedel, immunostimulanter och vitaminkomplex för behandling för att stärka kroppen.

Apoplexi

Äggarsbrott eller apoplexi åtföljs av en kränkning av körtelens integritet och blödning i bukhålan. Om patologin uppstod under menstruationsperioden, men det kommer att orsaka skarp smärta på vänster eller höger under menstruationen.

Bland symtomen kan noteras: vaginal blödning, smärta i vänster eller höger sida, som sprider sig till ljumskområdet, ökad svettning, svaghet i kroppen, illamående och kräkningar, accelererad hjärtslag, huvudvärk, blekhet i huden.

ektopisk

Varför vänster sida gör ont innan menstruationen är patienter intresserade. Sådana symptom kan vara mycket störande, särskilt om en kvinna planerar en graviditet eller inom en snar framtid hade hon oskyddat samlag. Med detta symptom kan man tänka sig en ektopisk graviditet..

Ektopisk graviditet är ett tillstånd där ett fosterägg inte fäster i livmodern, utan i äggledaren eller någon annanstans. Situationen är mycket farlig för en kvinnas liv, du är som ett växande embryo som bryter ett äggledare från insidan, vilket är för fullt med inre blödningar och död.

Symtom på en ektopisk graviditet:

 • Försenad menstruation eller mycket magra perioder.
 • Smärta på den drabbade sidan. Om smärtan är mycket allvarlig, är det möjligt att en ägglederbrott har inträffat. I detta fall måste du ringa ambulans omedelbart.
 • Graviditetstest positivt.

Det är värt att notera att embryot inte alltid är fäst i röret, det kan implanteras på äggstocken och till och med i bukhålan. Därför, om det är en försening i menstruationen eller menstruationen är mycket knappa, bör du gå till en ultraljudsundersökning och se till att det inte finns någon ektopisk graviditet.

Urologi

Patologier i urinsystemet kan också framkalla smärta i nedre del av buken, som strålar till höger eller vänster. Om vänster sida gör ont under menstruationen, och temperaturen också stiger, urinen blir grumlig, nedre delen gör ont, kan följande misstag misstänkas:

 • urolitiasis;
 • pyelonefrit - inflammation i blåsäcken, parenkym och njurbenet;
 • pyelocystit - inflammation i njurbenet och urinblåsan.

I detta fall krävs ett samråd med en urolog och en omfattande undersökning av en kvinna. Behandlingen för sådan smärta beror på sjukdomen. Vid inflammatoriska sjukdomar, antibiotika, krampläkemedel, diuretika och antiinflammatoriska läkemedel kommer fysioterapi att förskrivas.

Gastroenterologi

Pankreassjukdom. Om smärtan i vänster sida orsakade problem med mag-tarmkanalen, kommer flickan att uppleva värkande smärta, åtföljd av en förändring i avföringen.

I det här fallet kan man misstänka bukspottkörlsjukdomar eftersom dess dysfunktion stör produktionen av enzymer som är nödvändiga för att smälta mat. Efter att ha tagit de enzymatiska substanserna försvinner obehag. Men för en exakt bekräftelse av diagnosen måste du konsultera en läkare.

Tarmsjukdom. I detta fall observeras följande kliniska manifestationer:

 • snabb utmattbarhet;
 • torr hud;
 • plötslig viktminskning;
 • fet diarré;
 • kvinnan har också flatulens och ofta lust att avröda.

Ulcerös kolit. En sjukdom där inflammatoriska processer är kroniska. En kvinna känner krampande smärta i vänster sida, vilket kan spridas till hela nedre buken. Det finns blodig urladdning i avföringen, och lust till avföring uppträder för ofta..

Vänster sida av nedre buken hos kvinnor gör ont

Ett tillstånd där vänster sida av buken gör ont hos kvinnor kallas "bäckensmärta." Detta är en samlingsbeteckning som innehåller en omfattande lista över patologier lokaliserade i buken, på baksidan och framsidan av kroppen.

Vad kan göra ont i vänster sida?

Enligt statistik berör vänstersidig smärta i nedre del av magen minst en gång i livet varje sjätte person på planeten. Det finns många sjukdomar som kännetecknas av närvaron av detta symptom. Bäckensmärta hos kvinnor kan uppstå som ett resultat av kroniska eller akuta patologier i tarmarna, organen i det kvinnliga reproduktiva eller urinvägssystemet. Störningar från bäckenlymfkörtlar, muskel- och skelettsystem eller blodkärl kan också orsaka problem..

I de flesta fall blir organen i kroppens vänstra sida orsaken till vänstersidiga smärtor i nedre del av buken:

MjälteEtt oparat organ i immunsystemet som utför funktionerna av hematopoiesis och blodtillförsel, som ligger bakom magen. Mjälten är inte ett viktigt organ, eftersom dess funktioner övertas av levern och lymfkörtlarna.
TunntarmMatsmältningskanalen, i vilken matsmältningsprocesser sker. Den vänstra delen av tunntarmen kan skada med blockeringar och inflammationer..
KolonDen nedre delen av tarmen, där processerna för absorption av vatten från matrester och bildning av avföring inträffar. Smärta i nedre vänstra buken kan orsakas av blockering eller inflammation i vänster tvärgående fallande kolon och dess gren.
Vänster höftledLigger i korsningen av vänster femur med bäckenet. Eventuella problem i detta område kan orsaka smärta, medan patologiska processer inte bara påverkar benvävnad utan också muskler, senor, brosk, nerver och blodkärl.
KnoppEtt av de ihopkopplade organen som utför funktionen av urinering, belägen i korsryggen. Om avvikelser i den vänstra njurarnas funktion observeras, kan vänstersidiga smärta i kroppens främre eller bakre del av varierande grad av intensitet uppstå.
ÄggstockEtt av de parade organen i det kvinnliga reproduktionssystemet, där processerna för äggbildning förekommer. Vid sjukdomar i vänster äggstock kan smärta uppstå i ländryggen, som sträcker sig fram till kroppen.
LivmoderDet inre könsorganet, vars huvudsakliga syfte är placering och utveckling av fostret under graviditeten. Vänstersidiga smärta kan orsaka både patologier i själva livmodern och dess nacke eller vänster äggledarör.

Enligt statistik blir urologiska eller gynekologiska patologier orsaken till smärta i nedre vänstra buken hos kvinnor. Mindre ofta lider det klara könet av matsmältningsstörningar, ryggradspatologier.

orsaker

Smärta i vänster sida av nedre del av magen hos kvinnor kan uppstå både av fysiologiska skäl och som ett resultat av patologiska skador på inre organ och system. I det första fallet kan flatulens, fetalt tryck på inre organ under graviditeten orsaka obehag. Under menstruationen upplever de flesta kvinnor smärta av fysiologiskt ursprung med olika intensiteter. Många allvarliga sjukdomar är också kända som orsakar smärta i nedre del av buken och kräver omedelbar läkarvård..

adnexitis

Adnexit är en gynekologisk sjukdom, som kännetecknas av närvaron av den inflammatoriska processen i bilagorna: äggstockar och äggledare. Patologi diagnostiseras ofta hos kvinnor i reproduktiv ålder (från 20 till 35 år).

Som regel kommer infektionen först in i äggledaren och därifrån påverkar den äggstocken. Hennes intag sker sexuellt eller med en blodström. Det orsakande medlet för sjukdomen kan vara alla skadliga mikrober, i synnerhet streptokocker eller stafylokocker. Risken för att bli sjuk ökar för kvinnor som har haft aborter, felaktig placering av intrauterina apparater och andra liknande manipulationer.

Temperaturkraftig stigning till 38-39 grader
Menstruationscykelsmärta i menstruationen ökar, förseningar eller långvarig blödning är möjliga
urineringömhet, purulent eller vattnig urladdning
Obehagbuksmärta som ökar under sex eller ökad fysisk aktivitet

Symtom på adnexit liknar manifestationer av akut blindtarmsinflammation, vilket gör diagnosen svår. Om den inte behandlas flödar sjukdomen i en kronisk form när smärtans intensitet avtar men de känns konstant. Mot bakgrund av hypotermi och under stress ökar risken för att utveckla komplikationer: peritonit, vidhäftningar, infertilitet.

Ektopisk graviditet

Smärta är ett av huvudtecknen på en ektopisk graviditet. Ensidig permanent eller periodisk smärta i vänster sida under buken kan indikera att det befruktade ägget har fäst sig i det vänstra äggledarröret. Detta är ett farligt tillstånd som hotar en kvinnas liv. Obehag manifesterar sig redan före förseningen och uppträdandet av samtidigt symtom: bröstsmärta, illamående. Efter fysisk aktivitet eller samlag kan obehag intensifieras.

cystor

Smärta från nedre del av buken kan uppstå på grund av en ovariecyst - en godartad formation som uppstår som ett resultat av patologiska eller fysiologiska processer och har formen av en tunnväggig säck fylld med vätska. Cystor i äggstockarna finns hos kvinnor i olika åldrar. Förutsägbara faktorer är hormonella störningar och inflammatoriska processer i de små organens inre organ.

Följande symtom indikerar närvaron av ovariecyster:

 • ensidig smärta i nedre del av buken, vars intensitet ökar under kön, urinering, ökad fysisk aktivitet
 • minskning av urinationer
 • förstoppning
 • illamående och kräkningar (kännetecknande för den akuta sjukdomsförloppet)
 • en ökning av kroppstemperaturen när en inflammatorisk process ansluts
 • oförmåga att bli gravid
 • buködem

En cysta diagnostiseras på grundval av ultraljud och synundersökning. Ytterligare tester och undersökningar kan också krävas..

Typer av ovariecyster:

TitelFunktionersymtom
Follikulärbildad i äggstocksfollikeln, består membranet av bindvävsymtomen är milda eller frånvarande, cykelfel och smärta i nedre buken observeras
Gul kropp cystabildas hos kvinnor i reproduktiv ålder på grund av en överträdelse av blodtillförseln till corpus luteum i stället för sprängande folliklar, kan innehålla blodpropparsymtomen är antingen helt frånvarande eller smärta i nedre del av buken observeras
Paraovarialförekommer i området med äggledarna och äggstockarna, oftare diagnostiserade hos flickor under pubertetensmärta i nedre del av buken, svullnad;
menstruations oregelbundenhet; infertilitet
Endometrioidbildas under sammansmältningen av endometriala celler och äggstocksvävnader, kan spricka och orsaka inflammation i bukhålan (peritonit)smärta i nedre buken; menstruations oregelbundenheter
Cystisk tumörutgör ett hot mot en kvinnas livser ut som en cysta

I de flesta fall passerar cyster på egen hand inom några månader, mindre ofta uppstår komplikationer. Om avlägsnande av utbildning krävs utförs en enkel operation - laparoskopi.

endometrit

Inflammation i livmoderns övre slemhinnor, som varje cykel mognar och avvisas under menstruationen, kallas endometrit. Om patogenen kommer in i livmoderhålet kan det orsaka en akut eller kronisk sjukdomsförlopp. Främjande faktorer är förlossning, kejsarsnitt, abort, curettage och andra liknande manipulationer. De orsakande medlen för endometrit är skadliga mikrober och mikroorganismer: virus, svampar, bakterier etc..

Symtom på den akuta sjukdomsförloppet:

 • feber, feber
 • smärta i nedre buken
 • purulent vaginal urladdning
 • hjärtfrekvens
 • obehag vid urinering

Om akut endometrit inte behandlas flyter sjukdomen till en kronisk form. Denna patologi orsakar ofta infertilitet, missfall, komplikationer under graviditeten.

endometrios

Spredningen av endometrieceller (livmoderens inre lager) på andra vävnader i livmodern och närliggande organ kallas endometrios. Det diagnostiseras hos kvinnor i tonåren och reproduktiv ålder. Under endometrios bildar endometrialceller tillväxter som orsakar smärta, obehag och komplicerar processen att befrukta ägget och bära fostret. Tillväxter bildas i äggstockarna, livmodern, äggledarna, slidan, rektum, tarmen. Under menstruationen avvisas dessa formationer, men går inte utanför. Detta leder till förekomst av inre blödningar och inflammatoriska processer, ärrbildning av vävnader.

 • svår smärta under menstruation och samlag
 • oregelbundna eller alltför tunga perioder
 • trötthet, förlust av arbetsförmåga
 • smärta i magen och korsryggen
 • avföringsstörningar

För den slutliga diagnosen föreskrivs laparoskopi, under vilken risken för onkologisk patologi utesluts.

Patologi för könsorganet, mag-tarmkanalen

Sjukdomar förknippade med könssystemet och organ i mag-tarmkanalen kan orsaka smärta i vänstra sidan av buken. Det finns en stor lista över sjukdomar som skiljer sig i lokalisering, intensitet, karakteristiska manifestationer. En specialist bör vara involverad i diagnos och behandling av sådana problem..

Appendicit och kolecystit

Bilagan är en celiaprocess som finns i den nedre delen av tarmen. Detta är en gren av cecum, smalare till botten utan avstånd. Bilagan gäller inte vitala organ. Under en lång tid trodde man att den inte utför några funktioner, men moderna vetenskapliga studier bevisar det motsatta. Det finns anledning att tro att detta organ är viktigt för immunsystemets och endokrina systemens funktion, vilket reglerar mängden fördelaktig mikroflora i tarmen.

Inflammation i appendixen manifesteras genom en akut kurs, en kronisk form av sjukdomen är mindre vanlig. På grund av ansamling av pus ökar processen i storlek. Ofta leder inflammation till brist på bilagan och utvecklingen av komplikationer i framtiden: sepsis, abscess, peritonit. Utan akut operation ökar sannolikheten för dödsfall.

 • akut smärta i nedre del av buken (vanligtvis till höger, men det finns fall med vänstersidig smärta)
 • feber
 • kräkningar och illamående
 • Kocher-symptom (flyttning av lokalisering av smärta i buken)

Kolecystit är en inflammation i gallblåsan. Dess manifestationer liknar tecken på blindtarmsinflammation. Sjukdomen orsakas av en överträdelse av gallflödet. I de flesta fall är stenar i gallvägen en provocerande faktor. Vid upprepad återfall av akut kolecystit får sjukdomen en kronisk form. Smärta med kolecystit uppstår efter att ha ätit fet eller kryddig mat, alkohol. Obehagliga känslor ökar under stress eller överdriven fysisk ansträngning. Vid gallkolik är smärtan lokaliserad i buken, hypokondrium, rygg, axelblad. Sådana tillstånd kräver akut medicinsk vård..

Inflammation och infektioner

Infektioner i bäckenorganen uppstår på grund av intag av patogena virus och bakterier i kroppen, vilket väcker allvarliga inflammatoriska processer.

Kvinnliga könsinfektioner kännetecknas av symtom:

 • tråkig smärta av olika lokalisering av buken
 • över tid flyttar obehag till korsryggen
 • månatliga förseningar
 • onormal urladdning, brännskada
 • rodnad och klåda i vagina, labia
 • temperaturökning
 • uttorkning
 • Trötthet
 • aptitlöshet
 • svår smärta under menstruationen

Virala och bakteriella infektioner kräver akut behandling och snabb tillgång till en specialist.

preventivmedel

Under intag av vissa orala preventivmedel inträffar hormonella förändringar, smärta kan observeras i buken eller under den. Om smärtan kvarstår länge rekommenderas att du konsulterar en specialist och byter läkemedel. Felaktigt installerade intrauterina preventivmedel, särskilt spiralen, kan orsaka smärta till vänster under buken. I detta fall, kontakta en läkare.

Typer av smärta och relaterade symtom

Intensiteten av smärta i nedre del av buken indikerar svårighetsgraden av patologin, och kan också hjälpa till vid diagnosen av sjukdomen. Innan läkaren anländer är det förbjudet att oberoende stoppa obehagliga upplevelser med smärtstillande medel och kompresser..

Värk tråkig smärta

Liknande känslor upplevs av kvinnor som lider av problem från reproduktionssystemet. Inflammation av de inre könsorganen åtföljs vanligtvis av en ökning av temperaturindikatorer, en försämring av det totala välbefinnandet och förlust av prestanda. Dessutom åtföljs smärtsam smärta av vissa icke-inflammatoriska sjukdomar, menstruations oregelbundenheter. Obehag värre under samlag.

Möjliga orsaker till smärtsam smärta:

 • svullna lymfkörtlar till vänster
 • åderbråck
 • hemorrojder
 • urinblåsan patologi

Naggande smärta

Ritningssmärta i vänster sida kännetecknas vanligtvis av låg intensitet och varierande frekvens. Det förekommer med purulenta patologier, behållna hernias, onkologiska sjukdomar. Med tumörens tillväxt ökar obehaget, smärtan ökar. Det är möjligt att fästa andra allvarliga symtom: illamående, feber, förändringar i lymfkörtornas storlek etc..

Skarp smärta i sidan

Bäckenkrampar, ökad gasbildning i tarmen, effekter på nervändarna är orsakerna till skarpa smärta i sidan under buken. Liknande tillstånd indikerar en akut kurs av sjukdomar i de inre organen.

Sömnadssmärta

Kolik eller paroxysmal sömnad i vänster sida är ett tecken på njur- eller tarmpatologier. Detta är ett farligt symptom som kan indikera förekomsten av ett av problemen:

 • inflammation i lederna, brosk, korsryggen (skötvärk)
 • ökad gas i tarmen (smärta avtar efter att ha gått på toaletten)
 • ruptur av en ovariecyst

För korrekt diagnos är det nödvändigt att uppmärksamma de medföljande symtomen som uppstår i kombination med vänstersidig smärta. Som regel är detta en förändring i temperaturindikatorer, diarré, illamående etc..

Vad ska man göra

Om smärtan i nedre del av magen är svag eller orsakas av ökad gasbildning, är det nödvändigt att rengöra tarmarna. Du kan ta ett speciellt läkemedel för att minska symptomen på uppblåsthet och dricka det med tillräckligt med vatten.

Farliga symtom där det rekommenderas att omedelbart konsultera en läkare:

 • skarp skarp smärta
 • förekomst av åtföljande symtom: dålig hälsa, diarré, feber, aptitlöshet eller kräkningar
 • buksmärta under graviditeten
 • bevarande av smärta i mer än 1-2 dagar
 • avföringsstörning: diarré eller förstoppning
 • urinationer
 • långvarig svullnad
 • smärta som strålar från vänster sida av buken till nacken, axlarna, bröstet

Behandling av vänstersidig smärta i nedre del av buken hos kvinnor bör utföras enligt föreskrift av en specialist. Efter att ha känt en kraftig skarp smärta måste du ta en bekväm position, koppla av och vänta på att läkaren kommer. Menstruationssmärta kan behandlas oberoende efter samråd med din läkare. För detta indikeras smärtstillande medel och lugnande medel, kompresser i buken och lätt massage. Under denna period rekommenderas det att begränsa fysisk aktivitet och koppla av mer.

Vilken läkare du ska kontakta

Om det finns obehag i nedre vänstra buken, måste en kvinna söka medicinsk hjälp. Först och främst rekommenderas att du besöker en terapeut eller en läkare som ger en remiss för samråd med en specialiserad läkare:

 • gastroenterolog
 • gynekolog
 • urolog
 • proctologist
 • kirurg
 • onkolog, etc..

I framtiden får patienten en omfattande diagnos, baserad på uppgifterna för vilken behandling föreskrivs.

Diagnostik

För bäckensmärta av vilken intensitet som helst rekommenderas att man snabbt genomgår en omfattande undersökning. Hos vissa kvinnor är bäckensjukdomar helt asymptomatiska. Utan snabb läkarvård utvecklas allvarliga komplikationer från könsorganen, lymfatiska, matsmältningsorganen och andra kroppssystem.

Diagnosen av vänstersidig smärta i nedre del av buken är baserad på:

 • uppgifter om visuell inspektion av läkare
 • data för ultraljudsundersökning av inre organ
 • resultaten av blod- och urintest, med vilka det är möjligt att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process

Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen utförs undersökningen av en eller flera specialister. Baserat på resultaten från undersökningarna fastställs en diagnos och behandling föreskrivs.

Behandling

Behandling av vänstersidig smärta i nedre del av buken hos kvinnor syftar till att lindra obehagliga symptom och bli av med orsaken till problemet.

Metoder för att behandla smärta i nedre del av buken:

 1. Konservativ terapi - ta mediciner i kombination med recept för traditionell medicin enligt föreskrift av en läkare.
 2. Fysioterapi - användning av speciella läkningstekniker för att lindra smärtsymtom och bekämpa orsaken till sjukdomen.
 3. Kirurgisk ingripande - utförs i akutfall om det finns ett hot mot patientens liv.

Vid sjukdomar i könssystemet, visas noggrant efterlevnad av reglerna för intim hygien. Under behandlingen är det nödvändigt att avstå från sexuella handlingar. Vid tarmsjukdomar är det viktigt att reglera näring för att utesluta produkter som orsakar ökad gasbildning och jäsning. Den dagliga kosten bör väljas i enlighet med rekommendationerna från en specialist.

Förebyggande

Förebyggande av smärta i nedre del av buken innebär ett snabbt besök hos en läkare vid det första tecknet på sjukdom. För att undvika ökad gasbildning måste du följa en speciell diet. Det rekommenderas vanligtvis att utesluta mejeriprodukter, råa grönsaker och frukter, baljväxter, fet, stekt, salt eller söt mat från kosten. Att undvika sjukdomar i könssjukdomar gör det möjligt att följa reglerna om personlig hygien. Kvinnor måste besöka en gynekolog för förebyggande syften minst en gång var sjätte månad. Gravida kvinnor bör registreras hos en läkare i rätt tid och genomgå alla nödvändiga undersökningar.

Innan menstruationen gör ont på höger eller vänster nedre del av buken: orsaker, farliga symptom, behandling

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Cystor i äggstockarna och deras komplikationer

Smärta kan uppstå i nedre del av buken i ung ålder mot bakgrund av befintliga cystor i äggstockarna, som är komplicerade av vridning av benen eller bristning av kapseln. En cysta på stjälken kan kompliceras av vridning, vilket leder till svår allvarlig smärta och störningar i välbefinnande, feber med minskat tryck, illamående och till och med kräkningar mot bakgrund av ömhet. Torsion av benen på cysten är en nödsituation där omedelbar operation krävs. Det är lika farligt om cysten blir inflammerad eller brister, då får smärtan en intensiv akut karaktär och illamående uppstår mot dess bakgrund. Smärta sprids över magen och sträcker sig till ljumsken och ändtarmen. Ömhet ökar med tarmrörelse eller tarmrörelse under samlag.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Avslutning av en ektopisk graviditet

Mot bakgrund av en försening i menstruationen och förekomsten av vissa tecken på graviditet (inklusive med ett positivt test), kan skarp smärta i området på vänster eller höger sida precis ovanför ljumsken vara ett tecken på ett rörbrott med ett ektopiskt arrangemang av embryot. Detta tillstånd kallas en "ektopisk graviditet" och dess avbrott är typiskt för perioder från den sjätte till tionde veckan. Det är smärta mot abortens bakgrund med skador på röret som kan vara ett ledande tecken, varför det finns en skarp och outhärdlig smärta längs nedre buken eller hela bukhålan som helhet. Fram till denna tidpunkt finns det alla typiska tecken på graviditet som är karakteristiska för en normal graviditet - illamående på morgonen, svullnad i bröstet, dåsighet. Men en sådan uppfattning och utveckling av fostret kan inte sluta i förlossningen - graviditet avslutas i de tidiga stadierna på grund av att röret inte kan sträcka sig och säkerställa full utveckling av fostret.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.


Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Smärta efter samlag

Efter samlag uppstår obehagliga känslor hos vissa kvinnor. Ofta händer detta på natten. Varför och vad som kan skada beror på många faktorer.
Ofta, om i detta fall dras nedre buken, kan orsakerna förknippas med frustration, det vill säga med moralisk missnöje. Varför drar nedre buken efter sexuell kontakt, är det bara en läkare som kan bestämma det med säkerhet. Det är möjligt att ignorera ett sådant symptom om detta händer sällan hos kvinnor och smärtan är mild. Förresten, en magvärk efter samlag kan förekomma hos män. Och vissa kvinnor säger att de kände smärta vid befruktningen. Men om höger eller vänster drar ständigt måste du kontakta en gynekolog.

Varför har kvinnor smärta i nedre buken och vad det kommer från?

 • adnexit och endometritis i en kronisk form;
 • självhäftande bäckensjukdom;
 • endometrios, liksom en tumör, komprimering;
 • kronisk cervicit;
 • sjukdomar av ett infektiöst ursprung;
 • torrhet i vaginal (på grund av otillräcklig spänning, i klimakteriet);
 • skador på grund av mycket grov sexuell kontakt.

Inom medicinen kallas smärta som uppstår i olika stadier av sexuell kontakt dyspareunia. Smärta kan vara annorlunda - ibland klagar en kvinna för att det i inguinalområdet pressar, bogserbilar, brännskador, stickningar.

Huruvida smärta kan uppstå med trast beror på sjukdomens intensitet. Thrush är en infektionssjukdom där utsläpp uppträder, vilket kan orsaka obehag. Samtidigt är kvinnan orolig för klåda - klåda i underlivet samt obehag i nedre del av buken.

Smärta i nedre del av magen hos kvinnor på höger och vänster

Genom att fastställa orsakerna till smärta i nedre del av magen hos kvinnor delar läkarna dem i två villkorade grupper. Skälen till att en kvinnas nedre del av magen gör ont kan vara organiska och funktionella..

Organiska orsaker till smärta och smärta hos en kvinna

 • könssjukdomar hos kvinnor (endometritis, ovarie apoplexi, livmoderfibroider, adnexit, ovariecyster, vridning av benen på ovariecysterna, endometrios);
 • obehag och smärta i samband med användning av en intrauterin enhet;
 • kirurgisk patologi av akut typ, gallblåsasjukdom, urinsystem (kolecystit, pyelonefrit, blindtarmsinflammation, cystit);
 • tråkig, klippning, ritning och andra typer av smärta i samband med graviditet (hotad abort, ektopisk graviditet, kolik efter medicinsk abort, för tidig lösgöring av morkaken).

Funktionella skäl

 • månatliga cykelstörningar (dysfunktionell blödning i livmodern, algodismenorré);
 • smärta under ägglossningen;
 • stagnation av blod som frigörs under menstruationen (hematometer, böjning av livmodern).

Det bör noteras att smärtan i nedre del av buken kan ha en annan karaktär. Det kan vara vass, skarp, värkande. Ibland åtföljs hon av uppblåsthet, allvarliga obehagliga känslor i korsryggen. I vissa fall känner kvinnan obehag direkt efter handlingen under sexuell kontakt.

Det är viktigt att bestämma så snart som möjligt vad som orsakar kramper hos kvinnor i detta område. Orsakerna till spasmer bestäms av gynekologen eller hänvisar kvinnan till lämplig specialist.

Vid sjukdomar i könssystemet kan smärta uppstå i nedre del av magen hos kvinnor till vänster. Om kvinnans nedre del av magen gör ont, kan orsaken till detta tillstånd vara ett antal sjukdomar där en dragande, sömnad, värkande smärta manifesteras. Först av allt kan skarpa smärta och uppblåsthet indikera tarmsjukdomar. Ibland gör det ont i vänster sida och efter överätande konsumtion av mat av dålig kvalitet. Man måste komma ihåg att en av njurens sjukdomar kan manifesteras på detta sätt. Den drar i vänster sida och med ett antal sjukdomar i reproduktionssystemet. Men om det på vänster sida gör ont eller drar, bör läkaren bestämma orsakerna. Endast en specialist förstår klart och bestämmer vad som finns i nedre vänstra buken hos kvinnor.

Orsaken till obehag kan vara neurologiska sjukdomar, där smärtan vanligtvis pulserar, skjuter.

Det händer att smärta i nedre del av buken är förknippad med hypotermi - till exempel kan en kvinna drabbas av sådana upplevelser efter att benen är frusna, etc..

Smärta i nedre del av magen till höger hos kvinnor kan också vara annorlunda. Ofta kan ont, dra smärta förknippas med sjukdomar i tarmen, njurarna, med attacker av blindtarmsinflammation, akut pankreatit. Specialisten förstår tydligt vad som är till höger och följaktligen vilken patologi som organ kan äga rum.

Inflammation av bilagorna och livmodern

Om livmodern eller bihaken blir inflammerad börjar sjukdomen akut: temperaturen stiger, förgiftning av kroppen, smärta i nedre del av buken noteras. Om en kvinna har adnexit finns det smärta i nedre del av magen på vänster eller höger sida - på båda sidor. Vid endometritis noteras värkande eller akut smärta och brännande i mitten. Om en kvinna går till läkaren med klagomål om smärta på vänster sida eller på höger sida, utför specialisten en vaginal undersökning. I händelse av inflammation i hängorna noteras pastyhängen med svår smärta. Med klagomål om att det gör ont i mitten, och misstankar om endometrit, kännas en mjukad och förstorad livmoder, vilket kan skada vid palpation.

Svår smärta i vänster sida av nedre del av buken, såväl som till höger eller i mitten, observeras i den akuta förloppet av dessa plågor. Vid kronisk endometrit och adnexit är smärtan värkande, tråkig. Svårighetsgraden i området för hängorna noteras, med palpation bestäms livmoderns känslighet. Om du trycker på nedre del av buken och sedan släpper kraftigt, kommer det att skada mer när det släpps. Ibland klagar en kvinna på att ändtarmen gör ont.

Med sådana sjukdomar kan det tyckas för en kvinna att smärta i tarmarna i nedre vänstra buken och sömmarna sjunker eller att en pulserande smärta utvecklas i den. Men för att avgöra exakt varför det gör ont på vänster är det bara möjligt att undersöka. Män bör också konsultera en läkare, eftersom bara en specialist kan avgöra varför smärta utvecklas i nedre buken till vänster hos män.

Vid förskrivning av behandling för inflammation i bihängorna och livmodern tillskriver läkaren infusionsterapi, antibiotika, vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel.

endometrios

Med manifestationen av endometrios påverkas livmodern, bilagorna och även det bakre halsutrymmet. Denna sjukdom kännetecknas av spridningen utanför livmodern i celler som liknar endometrium. Som regel manifesterar sig i detta tillstånd smärta i nedre rygg och nedre del av magen före menstruation, ökar med menstruation.
Om livmoderns endometrios utvecklas, gör det ont, dra och stickar i mitten nedanför.

Med utvecklingen av endometrios uppnår bihang i den del där ljumskeområdet bestäms.

Med retrocervical endometrios - bakom pubis.

Smärtupplevelser blir mer intensiva med en uttalad vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet. Men med endometrios störs menstruationscykeln också, menstruationens natur förändras, infertilitet utvecklas.

I detta tillstånd verkar det ibland för kvinnan att orsakerna till spasmer är att tarmarna gör ont. En specialist måste bestämma exakt vad som kan skada och ställa en diagnos. Endometrios behandlas hormon, ibland är det nödvändigt att genomföra operation.

Ovarian apoplexy

Apoplexy, det vill säga blödning i äggstocksvävnaden, hos kvinnor utvecklas mellan menstruation.

Denna sjukdom förekommer efter ägglossning. När follikeln går sönder uppstår skador på äggstockens kärl, vilket resulterar i blödning i bukhålan och i äggstocken. Detta kan hända efter handlingen, efter fysisk ansträngning. Vid blödning inom buken får en kvinna svår bristande smärta i nedre del av buken på den plats där den drabbade äggstocken är belägen. Posthemorrhagic anemi noteras också, där trycket minskar, huden blir blek, kvinnan förlorar medvetandet. I detta tillstånd, ett akut behov av att utföra en operation.

Myom

Ritningsvärk i nedre del av buken observeras med livmodermyom, om tumören når en stor storlek och komprimerar de organ som finns i närheten. I det här fallet magen värker och sticker, tråkig, dragande smärta noteras. Med utvecklingen av den submukösa myomatiska noden, smärtar smärtan, kramper. Blödning utvecklas också. I sådana fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt..

Torsion av benen på ovariecysten

Ett liknande tillstånd kan utvecklas på grund av skarpa vändningar, lutningar och fysisk ansträngning. Varför värkande nedan, i det här fallet, förklaras helt enkelt: om benet vridits 90 grader, utflödet av venöst blod störs, utvecklas cystiskt ödem. I detta fall kan orsakerna till att en kvinna värker i nedre del av magen endast bekräftas av en läkare.

Om torsion på 360 grader har inträffat kommer arteriellt blod inte in i cysten och som ett resultat är smärtan redan skarp, skär och ibland skjuter. Det finns också en bild av en "akut" buk: på sidan där cysten är förstorad, svår smärta utvecklas, kramp, kvinna känner sig sjuk, kräkningar börjar. Temperaturen stiger, nedre ryggen värker. Detta tillstånd kan utvecklas oavsett menstruationscykeln: både mitt i cykeln och under menstruationen.

Tänk om en kvinna utvecklar ett sådant tillstånd? Svaret är entydigt: akutbehandling är nödvändig - avlägsnande av cysta, benet lossnar inte.

Appendicit

Orsaker till spasmer kan också förknippas med en anfall av blindtarmsinflammation. Man måste komma ihåg att denna sjukdom börjar med en ökning av temperatur och smärta, som först kännas i epigastrium och sedan i iliac-regionen. Dessutom finns det berusning, svaghet, kräkningar, ibland - diarré, aptitlöshet.

Smärtan i iliac-regionen är skarp, men dess intensitet kan vara annorlunda - ibland är den konstant, ibland - intermittent smärta. Det börjar i mitten, växlar gradvis till höger sida, ökar med rörelse, med hosta, när en person ändrar kroppsposition.

Redan i början av utvecklingen av sådana symtom är det viktigt att konsultera en läkare, eftersom det utan tid kirurgiskt ingripande, peritonit och ytterligare dödligt resultat är möjligt.

Det är viktigt att tänka på att symtomen på blindtarmsbetingelse lätt kan förväxlas med tecken på andra sjukdomar. Det verkar som om det finns smärta i tarmen, uppblåsthet, magsjukdomar, neurologiska plågor, premenstrual kolik. I vissa fall noteras sömmar efter att ha ätit på grund av överätning. Orsaker hos män med smärta i nedre del av buken kan vara förknippade med urologiska sjukdomar. Därför måste magen känns av en specialist.

kolecystit

Oftast uppstår inflammation i gallblåsan om det finns stenar i den. Sjukdomsförloppet är akut - det är sömnadssmärta i nedre delen av ryggen och nedre buken, temperaturen stiger, personen känner sig sjuk och klåda i huden störs till följd av ökad bilirubin. Det gör ont i ljumsken på höger sida av kvinnor, i nedre del av magen, i höger hypokondrium, ger till andra organ: ryggen gör ont, ger till korsryggen. Obehag blir mer uttalad efter att ha ätit..

Med kolecystit föreskriver läkaren en diet, mediciner som aktiverar utflödet av galla. Om stenarna är stora finns det ingen annan behandling än kirurgisk.

Pyelonefrit, cystit

Orsakerna till sådana sjukdomar är förknippade med infektion i urinvägarna. Med den inflammatoriska processen i urinblåsan utvecklas akut smärta i inguinalområdet, som blir mer akut när urinering inträffar.
Ibland är det mycket svårt för en kvinna att skriva, eftersom hon under denna process klipper.

Vid pyelonefrit gör ont i nedre del av magen och nedre delen av ryggen ger som regel till korsryggen och drar i ryggen med jämna mellanrum. Din rygg kan göra ont. Dessutom stiger temperaturen, ibland sjuk och diarré uppträder. Men problemen med urinering är mest uttalade: kvinnor klagar över att nedre del av buken minskar. Och ofta låter klagomålen så här: "Jag skriver regelbundet när jag sätter mig ner, hostar, det stör mig om jag dragit, lyft en tung, med tryck." I laboratorietester noteras inflammatoriska urintest.

Både pyelonefrit och cystit behandlas med antibiotika, liksom nitrofuranläkemedel.

Ektopisk graviditet

I en ektopisk graviditet implanteras ett befruktat ägg utanför livmoderhålet (detta kan vara äggstocken, bukhålan, äggledaren). I detta tillstånd manifesterar en kvinna med tubal abort periodisk smärta i området där ljumsken är. Paroxysmal smärta, som före menstruation eller menstruation. Om det uppstår ett rörbrott är smärtan mest akut. Samtidigt ges smärta till vagina, känd i rektum, i supraklavikulära regionen. Vid en attack kan fläckning visas. Med ektopisk graviditet finns det en försening i menstruationen, ett positivt graviditetstest.

I detta tillstånd noteras uttalad intraabdominal blödning, därför måste kirurgiskt ingripande utföras omedelbart.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt. Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom: • en temperaturökning; • obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet; • vaginal utsöndring; • svaghet; • frossa. Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Gynekologiska sjukdomar

Misslyckande i den månatliga menstruationscykeln, en kränkning av den hormonella bakgrunden eller på grund av exponering för patogener blir orsaken till högersidig smärta hos en kvinna. Periodisk smärta under menstruationen för många är ett naturligt fenomen och detta betyder inte att kroppen inte fungerar korrekt. Inom medicin kallas detta fenomen - algomenorré. Under denna period ökar cirkulationssystemet mängden blod som tillförs varje bäckenorgan.

Men om innan en kvinna inte klagade över obehag och sedan började skada, kan det tyta på inflammatoriska processer i könsorganen.

Frånvaron av menstruation under lång tid, graviditet bekräftas inte - detta är ett tecken på algodismenorea. I detta fall uppstår smärta på höger sida och sprider sig till ljumsken och höfter. Det finns också klagomål om yrsel och tillfälliga suddiga ögon. Smärta förvärras av sexuell kontakt.

Gynekologisk undersökning hjälper till att identifiera möjliga orsaker och patologier..

endometrit

En sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i livmodern. Ytskiktet kränks när svampar, virus och bakterier tränger in. Ofta uppstår en sjukdom när kroppens immunitet reduceras. En sjukdom obemärkt i tiden slår ytligt och går sedan djupare och påverkar muskelvävnaden.

Infektion inträffar när livmoderens innerfoder skadas: abort (kirurgiskt eller spontant), kejsarsnitt, förlossning.

Cystor på äggstockarna

Som ett resultat av ett hormonellt fel på äggstockarna, bildas påsar med vätska och tunna väggar. Storleken på neoplasmen sträcker sig från 3-20 cm.

I en frisk kvinnlig kropp mognar ett ägg i en follikel i en av äggstockarna. Under menstruationsperioden brister follikeln och frigör ägget, medan det kvarstår och producerar progesteron, vilket främjar ägglossning. Om follikelbrott inte inträffar samlas vätska i den, ökar i storlek och orsakar obehag. 90% av dessa cyster löser under nästa menstruationscykel. 10% bildar symtom:

 • Det gör ont i nedre del av buken, smärtans natur är stark och skarp, de klagar också över värkande känslor.
 • Känsla av tryck och tyngd i bäckenet.
 • Mensvärk.
 • Trasig cykel.
 • Blodutflöde.
 • Sjuka och kräkande kramper.

Det faktum att det är dags att söka medicinsk hjälp indikerar ökad temperatur, yrsel, svaghet och kraftig blödning under menstruationen.

Apoplexi

Cysten som bildas på äggstocken ökar i storlek och brister. Det är en förstörelse av organets integritet, vilket leder till blödning inuti bukhålan och smärtsamma spasmer. Patienten klagar över obehag liknande appendicit. Obehagliga dragkänslor finns både i anus och i höger lår. Akutvård består i kirurgisk ingripande..

Dessutom betyder smärta i höger sida en inflammatorisk process som inträffar i höger äggledarör. Dessutom kan mekaniska skador, könsinfektioner orsaka obehag.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.


För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Kan flickor använda tamponger? Hur gamla kan flickor använda tamponger och hur man gör det rätt?

Tamponger är en bekväm och pålitlig hygienprodukt som praktiskt taget eliminerar flödet under menstruationen....

Smärtsam ägglossning - orsaker, symtom och behandling

Cirka 25% av kvinnorna i reproduktiv ålder kännetecknas av känslig ägglossning (ägglossningsyndrom). De kan exakt bestämma utgångstiden för ett moget ägg med uttryckt smärta....

Av vilken anledning, en vecka före menstruationen, gör ont i magen och när är normen

De första och huvudtecknen på graviditet är en försening i menstruationen, en positiv analys av hCG och 2 remsor vid ett graviditetstest....