Vänster sida av nedre buken hos kvinnor gör ont

Ansvarsfrihet

Ett tillstånd där vänster sida av buken gör ont hos kvinnor kallas "bäckensmärta." Detta är en samlingsbeteckning som innehåller en omfattande lista över patologier lokaliserade i buken, på baksidan och framsidan av kroppen.

Vad kan göra ont i vänster sida?

Enligt statistik berör vänstersidig smärta i nedre del av magen minst en gång i livet varje sjätte person på planeten. Det finns många sjukdomar som kännetecknas av närvaron av detta symptom. Bäckensmärta hos kvinnor kan uppstå som ett resultat av kroniska eller akuta patologier i tarmarna, organen i det kvinnliga reproduktiva eller urinvägssystemet. Störningar från bäckenlymfkörtlar, muskel- och skelettsystem eller blodkärl kan också orsaka problem..

I de flesta fall blir organen i kroppens vänstra sida orsaken till vänstersidiga smärtor i nedre del av buken:

MjälteEtt oparat organ i immunsystemet som utför funktionerna av hematopoiesis och blodtillförsel, som ligger bakom magen. Mjälten är inte ett viktigt organ, eftersom dess funktioner övertas av levern och lymfkörtlarna.
TunntarmMatsmältningskanalen, i vilken matsmältningsprocesser sker. Den vänstra delen av tunntarmen kan skada med blockeringar och inflammationer..
KolonDen nedre delen av tarmen, där processerna för absorption av vatten från matrester och bildning av avföring inträffar. Smärta i nedre vänstra buken kan orsakas av blockering eller inflammation i vänster tvärgående fallande kolon och dess gren.
Vänster höftledLigger i korsningen av vänster femur med bäckenet. Eventuella problem i detta område kan orsaka smärta, medan patologiska processer inte bara påverkar benvävnad utan också muskler, senor, brosk, nerver och blodkärl.
KnoppEtt av de ihopkopplade organen som utför funktionen av urinering, belägen i korsryggen. Om avvikelser i den vänstra njurarnas funktion observeras, kan vänstersidiga smärta i kroppens främre eller bakre del av varierande grad av intensitet uppstå.
ÄggstockEtt av de parade organen i det kvinnliga reproduktionssystemet, där processerna för äggbildning förekommer. Vid sjukdomar i vänster äggstock kan smärta uppstå i ländryggen, som sträcker sig fram till kroppen.
LivmoderDet inre könsorganet, vars huvudsakliga syfte är placering och utveckling av fostret under graviditeten. Vänstersidiga smärta kan orsaka både patologier i själva livmodern och dess nacke eller vänster äggledarör.

Enligt statistik blir urologiska eller gynekologiska patologier orsaken till smärta i nedre vänstra buken hos kvinnor. Mindre ofta lider det klara könet av matsmältningsstörningar, ryggradspatologier.

orsaker

Smärta i vänster sida av nedre del av magen hos kvinnor kan uppstå både av fysiologiska skäl och som ett resultat av patologiska skador på inre organ och system. I det första fallet kan flatulens, fetalt tryck på inre organ under graviditeten orsaka obehag. Under menstruationen upplever de flesta kvinnor smärta av fysiologiskt ursprung med olika intensiteter. Många allvarliga sjukdomar är också kända som orsakar smärta i nedre del av buken och kräver omedelbar läkarvård..

adnexitis

Adnexit är en gynekologisk sjukdom, som kännetecknas av närvaron av den inflammatoriska processen i bilagorna: äggstockar och äggledare. Patologi diagnostiseras ofta hos kvinnor i reproduktiv ålder (från 20 till 35 år).

Som regel kommer infektionen först in i äggledaren och därifrån påverkar den äggstocken. Hennes intag sker sexuellt eller med en blodström. Det orsakande medlet för sjukdomen kan vara alla skadliga mikrober, i synnerhet streptokocker eller stafylokocker. Risken för att bli sjuk ökar för kvinnor som har haft aborter, felaktig placering av intrauterina apparater och andra liknande manipulationer.

Temperaturkraftig stigning till 38-39 grader
Menstruationscykelsmärta i menstruationen ökar, förseningar eller långvarig blödning är möjliga
urineringömhet, purulent eller vattnig urladdning
Obehagbuksmärta som ökar under sex eller ökad fysisk aktivitet

Symtom på adnexit liknar manifestationer av akut blindtarmsinflammation, vilket gör diagnosen svår. Om den inte behandlas flödar sjukdomen i en kronisk form när smärtans intensitet avtar men de känns konstant. Mot bakgrund av hypotermi och under stress ökar risken för att utveckla komplikationer: peritonit, vidhäftningar, infertilitet.

Ektopisk graviditet

Smärta är ett av huvudtecknen på en ektopisk graviditet. Ensidig permanent eller periodisk smärta i vänster sida under buken kan indikera att det befruktade ägget har fäst sig i det vänstra äggledarröret. Detta är ett farligt tillstånd som hotar en kvinnas liv. Obehag manifesterar sig redan före förseningen och uppträdandet av samtidigt symtom: bröstsmärta, illamående. Efter fysisk aktivitet eller samlag kan obehag intensifieras.

cystor

Smärta från nedre del av buken kan uppstå på grund av en ovariecyst - en godartad formation som uppstår som ett resultat av patologiska eller fysiologiska processer och har formen av en tunnväggig säck fylld med vätska. Cystor i äggstockarna finns hos kvinnor i olika åldrar. Förutsägbara faktorer är hormonella störningar och inflammatoriska processer i de små organens inre organ.

Följande symtom indikerar närvaron av ovariecyster:

 • ensidig smärta i nedre del av buken, vars intensitet ökar under kön, urinering, ökad fysisk aktivitet
 • minskning av urinationer
 • förstoppning
 • illamående och kräkningar (kännetecknande för den akuta sjukdomsförloppet)
 • en ökning av kroppstemperaturen när en inflammatorisk process ansluts
 • oförmåga att bli gravid
 • buködem

En cysta diagnostiseras på grundval av ultraljud och synundersökning. Ytterligare tester och undersökningar kan också krävas..

Typer av ovariecyster:

TitelFunktionersymtom
Follikulärbildad i äggstocksfollikeln, består membranet av bindvävsymtomen är milda eller frånvarande, cykelfel och smärta i nedre buken observeras
Gul kropp cystabildas hos kvinnor i reproduktiv ålder på grund av en överträdelse av blodtillförseln till corpus luteum i stället för sprängande folliklar, kan innehålla blodpropparsymtomen är antingen helt frånvarande eller smärta i nedre del av buken observeras
Paraovarialförekommer i området med äggledarna och äggstockarna, oftare diagnostiserade hos flickor under pubertetensmärta i nedre del av buken, svullnad;
menstruations oregelbundenhet; infertilitet
Endometrioidbildas under sammansmältningen av endometriala celler och äggstocksvävnader, kan spricka och orsaka inflammation i bukhålan (peritonit)smärta i nedre buken; menstruations oregelbundenheter
Cystisk tumörutgör ett hot mot en kvinnas livser ut som en cysta

I de flesta fall passerar cyster på egen hand inom några månader, mindre ofta uppstår komplikationer. Om avlägsnande av utbildning krävs utförs en enkel operation - laparoskopi.

endometrit

Inflammation i livmoderns övre slemhinnor, som varje cykel mognar och avvisas under menstruationen, kallas endometrit. Om patogenen kommer in i livmoderhålet kan det orsaka en akut eller kronisk sjukdomsförlopp. Främjande faktorer är förlossning, kejsarsnitt, abort, curettage och andra liknande manipulationer. De orsakande medlen för endometrit är skadliga mikrober och mikroorganismer: virus, svampar, bakterier etc..

Symtom på den akuta sjukdomsförloppet:

 • feber, feber
 • smärta i nedre buken
 • purulent vaginal urladdning
 • hjärtfrekvens
 • obehag vid urinering

Om akut endometrit inte behandlas flyter sjukdomen till en kronisk form. Denna patologi orsakar ofta infertilitet, missfall, komplikationer under graviditeten.

endometrios

Spredningen av endometrieceller (livmoderens inre lager) på andra vävnader i livmodern och närliggande organ kallas endometrios. Det diagnostiseras hos kvinnor i tonåren och reproduktiv ålder. Under endometrios bildar endometrialceller tillväxter som orsakar smärta, obehag och komplicerar processen att befrukta ägget och bära fostret. Tillväxter bildas i äggstockarna, livmodern, äggledarna, slidan, rektum, tarmen. Under menstruationen avvisas dessa formationer, men går inte utanför. Detta leder till förekomst av inre blödningar och inflammatoriska processer, ärrbildning av vävnader.

 • svår smärta under menstruation och samlag
 • oregelbundna eller alltför tunga perioder
 • trötthet, förlust av arbetsförmåga
 • smärta i magen och korsryggen
 • avföringsstörningar

För den slutliga diagnosen föreskrivs laparoskopi, under vilken risken för onkologisk patologi utesluts.

Patologi för könsorganet, mag-tarmkanalen

Sjukdomar förknippade med könssystemet och organ i mag-tarmkanalen kan orsaka smärta i vänstra sidan av buken. Det finns en stor lista över sjukdomar som skiljer sig i lokalisering, intensitet, karakteristiska manifestationer. En specialist bör vara involverad i diagnos och behandling av sådana problem..

Appendicit och kolecystit

Bilagan är en celiaprocess som finns i den nedre delen av tarmen. Detta är en gren av cecum, smalare till botten utan avstånd. Bilagan gäller inte vitala organ. Under en lång tid trodde man att den inte utför några funktioner, men moderna vetenskapliga studier bevisar det motsatta. Det finns anledning att tro att detta organ är viktigt för immunsystemets och endokrina systemens funktion, vilket reglerar mängden fördelaktig mikroflora i tarmen.

Inflammation i appendixen manifesteras genom en akut kurs, en kronisk form av sjukdomen är mindre vanlig. På grund av ansamling av pus ökar processen i storlek. Ofta leder inflammation till brist på bilagan och utvecklingen av komplikationer i framtiden: sepsis, abscess, peritonit. Utan akut operation ökar sannolikheten för dödsfall.

 • akut smärta i nedre del av buken (vanligtvis till höger, men det finns fall med vänstersidig smärta)
 • feber
 • kräkningar och illamående
 • Kocher-symptom (flyttning av lokalisering av smärta i buken)

Kolecystit är en inflammation i gallblåsan. Dess manifestationer liknar tecken på blindtarmsinflammation. Sjukdomen orsakas av en överträdelse av gallflödet. I de flesta fall är stenar i gallvägen en provocerande faktor. Vid upprepad återfall av akut kolecystit får sjukdomen en kronisk form. Smärta med kolecystit uppstår efter att ha ätit fet eller kryddig mat, alkohol. Obehagliga känslor ökar under stress eller överdriven fysisk ansträngning. Vid gallkolik är smärtan lokaliserad i buken, hypokondrium, rygg, axelblad. Sådana tillstånd kräver akut medicinsk vård..

Inflammation och infektioner

Infektioner i bäckenorganen uppstår på grund av intag av patogena virus och bakterier i kroppen, vilket väcker allvarliga inflammatoriska processer.

Kvinnliga könsinfektioner kännetecknas av symtom:

 • tråkig smärta av olika lokalisering av buken
 • över tid flyttar obehag till korsryggen
 • månatliga förseningar
 • onormal urladdning, brännskada
 • rodnad och klåda i vagina, labia
 • temperaturökning
 • uttorkning
 • Trötthet
 • aptitlöshet
 • svår smärta under menstruationen

Virala och bakteriella infektioner kräver akut behandling och snabb tillgång till en specialist.

preventivmedel

Under intag av vissa orala preventivmedel inträffar hormonella förändringar, smärta kan observeras i buken eller under den. Om smärtan kvarstår länge rekommenderas att du konsulterar en specialist och byter läkemedel. Felaktigt installerade intrauterina preventivmedel, särskilt spiralen, kan orsaka smärta till vänster under buken. I detta fall, kontakta en läkare.

Typer av smärta och relaterade symtom

Intensiteten av smärta i nedre del av buken indikerar svårighetsgraden av patologin, och kan också hjälpa till vid diagnosen av sjukdomen. Innan läkaren anländer är det förbjudet att oberoende stoppa obehagliga upplevelser med smärtstillande medel och kompresser..

Värk tråkig smärta

Liknande känslor upplevs av kvinnor som lider av problem från reproduktionssystemet. Inflammation av de inre könsorganen åtföljs vanligtvis av en ökning av temperaturindikatorer, en försämring av det totala välbefinnandet och förlust av prestanda. Dessutom åtföljs smärtsam smärta av vissa icke-inflammatoriska sjukdomar, menstruations oregelbundenheter. Obehag värre under samlag.

Möjliga orsaker till smärtsam smärta:

 • svullna lymfkörtlar till vänster
 • åderbråck
 • hemorrojder
 • urinblåsan patologi

Naggande smärta

Ritningssmärta i vänster sida kännetecknas vanligtvis av låg intensitet och varierande frekvens. Det förekommer med purulenta patologier, behållna hernias, onkologiska sjukdomar. Med tumörens tillväxt ökar obehaget, smärtan ökar. Det är möjligt att fästa andra allvarliga symtom: illamående, feber, förändringar i lymfkörtornas storlek etc..

Skarp smärta i sidan

Bäckenkrampar, ökad gasbildning i tarmen, effekter på nervändarna är orsakerna till skarpa smärta i sidan under buken. Liknande tillstånd indikerar en akut kurs av sjukdomar i de inre organen.

Sömnadssmärta

Kolik eller paroxysmal sömnad i vänster sida är ett tecken på njur- eller tarmpatologier. Detta är ett farligt symptom som kan indikera förekomsten av ett av problemen:

 • inflammation i lederna, brosk, korsryggen (skötvärk)
 • ökad gas i tarmen (smärta avtar efter att ha gått på toaletten)
 • ruptur av en ovariecyst

För korrekt diagnos är det nödvändigt att uppmärksamma de medföljande symtomen som uppstår i kombination med vänstersidig smärta. Som regel är detta en förändring i temperaturindikatorer, diarré, illamående etc..

Vad ska man göra

Om smärtan i nedre del av magen är svag eller orsakas av ökad gasbildning, är det nödvändigt att rengöra tarmarna. Du kan ta ett speciellt läkemedel för att minska symptomen på uppblåsthet och dricka det med tillräckligt med vatten.

Farliga symtom där det rekommenderas att omedelbart konsultera en läkare:

 • skarp skarp smärta
 • förekomst av åtföljande symtom: dålig hälsa, diarré, feber, aptitlöshet eller kräkningar
 • buksmärta under graviditeten
 • bevarande av smärta i mer än 1-2 dagar
 • avföringsstörning: diarré eller förstoppning
 • urinationer
 • långvarig svullnad
 • smärta som strålar från vänster sida av buken till nacken, axlarna, bröstet

Behandling av vänstersidig smärta i nedre del av buken hos kvinnor bör utföras enligt föreskrift av en specialist. Efter att ha känt en kraftig skarp smärta måste du ta en bekväm position, koppla av och vänta på att läkaren kommer. Menstruationssmärta kan behandlas oberoende efter samråd med din läkare. För detta indikeras smärtstillande medel och lugnande medel, kompresser i buken och lätt massage. Under denna period rekommenderas det att begränsa fysisk aktivitet och koppla av mer.

Vilken läkare du ska kontakta

Om det finns obehag i nedre vänstra buken, måste en kvinna söka medicinsk hjälp. Först och främst rekommenderas att du besöker en terapeut eller en läkare som ger en remiss för samråd med en specialiserad läkare:

 • gastroenterolog
 • gynekolog
 • urolog
 • proctologist
 • kirurg
 • onkolog, etc..

I framtiden får patienten en omfattande diagnos, baserad på uppgifterna för vilken behandling föreskrivs.

Diagnostik

För bäckensmärta av vilken intensitet som helst rekommenderas att man snabbt genomgår en omfattande undersökning. Hos vissa kvinnor är bäckensjukdomar helt asymptomatiska. Utan snabb läkarvård utvecklas allvarliga komplikationer från könsorganen, lymfatiska, matsmältningsorganen och andra kroppssystem.

Diagnosen av vänstersidig smärta i nedre del av buken är baserad på:

 • uppgifter om visuell inspektion av läkare
 • data för ultraljudsundersökning av inre organ
 • resultaten av blod- och urintest, med vilka det är möjligt att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process

Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen utförs undersökningen av en eller flera specialister. Baserat på resultaten från undersökningarna fastställs en diagnos och behandling föreskrivs.

Behandling

Behandling av vänstersidig smärta i nedre del av buken hos kvinnor syftar till att lindra obehagliga symptom och bli av med orsaken till problemet.

Metoder för att behandla smärta i nedre del av buken:

 1. Konservativ terapi - ta mediciner i kombination med recept för traditionell medicin enligt föreskrift av en läkare.
 2. Fysioterapi - användning av speciella läkningstekniker för att lindra smärtsymtom och bekämpa orsaken till sjukdomen.
 3. Kirurgisk ingripande - utförs i akutfall om det finns ett hot mot patientens liv.

Vid sjukdomar i könssystemet, visas noggrant efterlevnad av reglerna för intim hygien. Under behandlingen är det nödvändigt att avstå från sexuella handlingar. Vid tarmsjukdomar är det viktigt att reglera näring för att utesluta produkter som orsakar ökad gasbildning och jäsning. Den dagliga kosten bör väljas i enlighet med rekommendationerna från en specialist.

Förebyggande

Förebyggande av smärta i nedre del av buken innebär ett snabbt besök hos en läkare vid det första tecknet på sjukdom. För att undvika ökad gasbildning måste du följa en speciell diet. Det rekommenderas vanligtvis att utesluta mejeriprodukter, råa grönsaker och frukter, baljväxter, fet, stekt, salt eller söt mat från kosten. Att undvika sjukdomar i könssjukdomar gör det möjligt att följa reglerna om personlig hygien. Kvinnor måste besöka en gynekolog för förebyggande syften minst en gång var sjätte månad. Gravida kvinnor bör registreras hos en läkare i rätt tid och genomgå alla nödvändiga undersökningar.

Smärta i nedre buken till vänster hos kvinnor under menstruationen

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.

Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Vad är icke-gynekologiska orsaker till smärta?

Under menstruationen kan en kvinna känna smärta i nedre bukhålan på vänster sida på grund av skäl som inte är relaterade till gynekologisk. Dessa inkluderar:

 • cystit;
 • tarmsjukdom;
 • njursjukdom
 • kolecystit.

Urinblåsan inflammation

Cystit kännetecknas av en infektion i organet. Oftast förekommer sjukdomen på grund av hypotermi och försvagad immunitet. Dessutom uppstår cystit när du bär kläder som begränsar rörelse, ofta förändringar hos sexpartner, tar läkemedel i gruppen cytostatika. Patologi kännetecknas av utseendet på dragande eller värkande smärta..

Cystit kan bedömas utifrån den ofta trånga att tömma organet, liksom grumlig urin med partiklar av blod.

Tarmsjukdom

Detta objekt innehåller patologier som anges i tabellen..

TitelBeskrivning
Nedsatt absorption och matsmältningSmärtan uppstår i övre buken, det finns gott om avföring med en stark obehaglig lukt. Patienten blir ofta trött och hennes vikt minskas avsevärt..
Irriterad tarmMed denna överträdelse ändras avföringen, avföring har en annan konsistens. Smärtan verkar eller stickar, kvinnan är ständigt orolig för flatulens.
Ulcerös kolit och Crohns sjukdomPatienten har känslor av smärta i nedre bukhålan. De är som slagsmål, men de kan dra. Bloddiarré förekommer.
AppendicitDetta är en inflammatorisk process i bilagan. Sjukdomen kan bestämmas när:
• smärta av akut och dragande natur, som oftast uppträder på höger sida, men också på vänster sida;
• illamående;
• hög temperatur;
• svagheter.
I ett sent stadium av sjukdomen kan bilagan brista. Detta bedöms av uppkomsten av hög feber och akut smärta. Med blindtarmsinflammation är det viktigaste ett snabbt besök hos en läkare. En brist på appendix kan vara dödlig..

Njursjukdom

Urolithiasis kan ärvas. Risken för att utveckla sjukdomen ökas på grund av:

Smärta kan bero på njursjukdom.

 • infektion
 • metaboliska störningar.

Sjukdomen kännetecknas av en känsla av smärta vid urinblåsan..

kolecystit

Detta är inflammation i gallblåsan. Det finns en möjlighet att uppstå på grund av gallstensjukdom. Med patologi uppstår följande symtom:

 • smärta på höger sida eller i nedre del av buken;
 • kränkning av matsmältningskanalen;
 • viktökning;
 • cykelfel.

Om obehag i första hand fanns till höger, men började ge åt vänster, fortskrider patologin och akut specialisthjälp behövs.

Kan smärta indikera endometrios?

Ja, obehag kan vara förknippat med endometrios. Detta är en patologi av godartad natur. Med sjukdomen växer livmoderslimhinnan och menstruationscykeln störs. Buksmärta har en annan karaktär och kan uppstå både före och efter menstruationen. I närvaro av patologi ökar sannolikheten för infertilitet. Förutom känslor av smärta har en kvinna kräkningar, illamående, allmän svaghet.

Vid endometrios observeras också smärta ofta.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt.
Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit.
Sjukdomen kännetecknas av följande symtom:
• temperaturökning;
• obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet;
• vaginal utsöndring;
• svaghet;
• frossa.
Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Vilka avvikelser i äggstockarna kan diagnostiseras

Smärta på vänster sida under menstruationen uppstår med sjukdomar associerade med äggstockarna:

 • gap eller vridning på vänster sida;
 • cysta.

Cyster i äggstockarna åtföljs av mycket starka och skarpa smärtor

Ruptur eller vridning av vänster äggstock

I det här fallet är det nödvändigt med en läkares hjälp. Om patologin inte kan botas i tid, blir organvävnaderna döda (nekros) på grund av intensifieringen av den inflammatoriska processen.

Det finns sällsynta fall när sjukdomen uppträder i vila, oftast uppstår den med konstant stark fysisk aktivitet. De viktigaste symtomen inkluderar akut och svår smärta. Obehag kan ge i ljumsken eller höfterna. Förutom de obehagliga känslorna har patienten hög feber och ökad svettning. Patologi bestäms av förekomsten av illamående, kräkningar, smärta i huvudet. Blod kan fly från slidan på grund av nekros i väggarna i blodkärlen.

Cystor på äggstockarna

Det är en vanlig patologi. Tumören kan vara i vänster eller höger äggstock. Symtom på en cysta inkluderar:

 • akut eller dragande smärta;
 • oregelbundenheter i menstruationscykeln;
 • en förändring i arbetet i matsmältningskanalen;

Orsaken kan vara problem i matsmältningssystemet

 • smärta före menstruation av en stark typ;
 • ödem;
 • hög temperaturökning.

Om en kvinna har en brist på en cysta, kan farliga komplikationer uppstå i form av peritonit, infertilitet och annat.

Vilka andra skäl

Smärta kan uppstå på grund av en ektopisk eller normal graviditet..

Ektopisk graviditet

Denna patologi förekommer ofta hos kvinnor. Obehag uppträder på grund av felaktig fästning av ett befruktat ägg. Förutom smärta har patienten:

 • kränkning av cykeln;
 • en förändring i arbetet i matsmältningskanalen. Diarré, illamående och kräkningar förekommer;
 • förändring i smakpreferenser;
 • bröstsmärta.

En ektopisk graviditet är mycket smärtsam och kan vara farlig.

Mycket ofta förväxlas graviditet utanför livmodern med det vanliga eftersom de liknar symtom. Skillnaden är stark smärta med blodutflöde när ägget fästs utanför livmodern.

Graviditet

Obehag kan uppstå hos en gravid patient. Buksmärta i frånvaro av menstruation under de första tre månaderna indikerar risken för missfall. Vid en annan tidpunkt är detta normen och kräver inte terapi. Om patienten har allvarliga obehag är det bättre att besöka en gynekolog.

Vad är smärtan

När smärta uppträder i bukhålan till vänster är det nödvändigt att bestämma deras natur:

 1. Vid diagnos av gynekologiska sjukdomar kommer smärtan att dra, skära. Akut och värkande typ av sensationer tillåtet.
 2. Om patienten har inflammation i urinblåsan kommer obehaget att dra eller värka.
 3. Vid tarmsjukdomar är akuta och värkande känslor tillåtna. Dessutom kan de lokaliseras i övre eller nedre delen av bukhinnan.
 4. Vid diagnos av njursjukdom tillåts akut eller tråkig obehag. Smärta i korsryggen.

Från videon lär du dig att minska smärta:

Hur är diagnosen

Om en kvinna har buksmärta till vänster är det nödvändigt att besöka en gynekolog. Först gör en specialist en undersökning och gör en smet. För att diagnostisera buksmärta under menstruationen måste en kvinna donera blod för en allmän analys. Överdrivet antal vita blodkroppar indikerar cystit. Därefter är det nödvändigt att bestämma det korioniska gonadotropinet för att utesluta en ektopisk graviditet.

Den mest pålitliga diagnostiska metoden är ultraljud. Efter att ha fått resultaten är det möjligt att bestämma närvaron av en tumör eller sjukdom.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.

För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Menstruation anses vara en naturlig fysiologisk process, som kännetecknas av avstötning av ett moget ägg. Normalt åtföljs inte kritiska dagar av smärta, utan ger svagt obehag, som manifesteras i form av smutning i botten av bukhålan. Detta förklarar det faktum att det rättvisa könet börjar oroa sig om vänster sida gör ont under menstruationen. Orsaken till utvecklingen av detta symptom hos en kvinna kan vara en inflammatorisk process, ett upprört matsmältningssystem, neurologiska sjukdomar och även livmoders patologi. För att exakt bestämma den provocerande faktorn måste du kontakta en gynekolog och genomgå en grundlig undersökning.

Gynekologiska orsaker

Utvecklingen av smärta i vänstra sidan av buken är en följd av infektionsinflammation lokaliserad i reproduktionssystemet. Följande gynekologiska patologier bidrar till utvecklingen av dragande smärta under menstruationen:

 1. Endometrios är spridningen av slemvävnader utanför livmoderhålet. Trots den godartade naturen har sjukdomen en negativ effekt: den aktiva spridningen av endometrieceller bidrar till en ökad fläckning. Överflöd menstruation orsakar kräkningar, illamående, feber samt det faktum att vänster sida av nedre del av magen gör ont hos kvinnor. Sjukdomen har en negativ inverkan inte bara på kvinnans tillstånd, utan också på livmoderhålet: det drabbade organet ökar i storlek och blödar ständigt. I avsaknad av effektiv behandling börjar en kvinna utveckla infertilitet.
 2. Salpingit är en inflammatorisk process i äggledarna, vars utveckling provoseras av multiplikation av bakterier. Först av allt påverkar inflammation slemhinnan och sprids sedan till andra vävnader. I detta fall ökar äggledarna, vilket orsakar oregelbundna perioder. Utvecklingen av denna sjukdom är smärtsam: i den kroniska formen av kursen manifesteras värkande smärta, i den akuta formen - skarp smärta.
 3. Torsion av äggstocken är en skada som kännetecknas av en kränkning av det lokala blodflödet och utvecklingen av den inflammatoriska processen. I avsaknad av snabb behandling börjar äggstockens kropp att dö, vilket framgår av svår blödning. Det främsta symtomet på sjukdomen är en skarp smärta i nedre buken till vänster. Vid vridning av benen runt axeln med 360 grader förbättras smärtkaraktären.
 4. Utvecklingen av en ektopisk graviditet diagnostiseras om det befruktade ägget ligger utanför livmoderhålet. De kliniska manifestationerna av patologin under de första månaderna liknar tecknen på en naturlig graviditet. Ofta är skarpa smärta ett symptom på brist i livmodern, vilket åtföljs av allvarlig blodförlust, blekhet i huden och svår yrsel.
 5. Förekomsten av dragande smärta under menstruationen är karakteristisk för utvecklingen av livmoderfibroider. En ökning av storleken på en godartad neoplasma leder till klämning av närliggande organ, som ett resultat av vilket tråkig smärta uppträder.

Ofta är smärta i vänster sida efter menstruation ett symptom på algomenorré. Vid smärtsam menstruation drar flickan i nedre del av buken, uppträder puffiness och hennes hälsa förvärras.

Icke-gynekologiska skäl

Smärta i vänster sida kan uppstå till följd av icke-gynekologiska sjukdomar, varav en är cystit. Utvecklingen av den inflammatoriska processen i urinblåsan underlättas av en infektion som uppstår mot bakgrund av hypotermi, en minskning av kroppens skyddande funktion och intag av diuretika. Infektiös inflammation kan uppstå vid smärta under urinering, obehag och missfärgning av urinen.

Smärtsyndrom uppstår också som ett resultat av inflammation i bilagan. De första tecknen på blindtarmsinflammation är feber och svår kräkningar, varefter akut smärta i sidan uppträder. I det sista steget bryts den inflammerade bilagan, vilket förvärrar smärtan. I detta fall behöver patienten akut kirurgi.

Den inflammatoriska processen i lumbosacralregionen eller bröstet blir orsaken till komprimering av nervändarna. När kritiska dagar börjar ökar trycket på de drabbade nerverna, vilket gör att nedre buken gör ont innan menstruationen. Under negativt inflytande av yttre faktorer förvärras smärtsyndromet, vilket är anledningen till patientens sjukhusvistelse.

Om det finns en kränkning av bearbetning och assimilering av livsmedelsprodukter uppträder manifestationen av obehagliga tecken: torkning av huden, kraftig viktminskning, konstant svaghet. Under de kritiska dagarna kompletteras symtomen av smärta, vilket förklarar varför vänster sida gör ont vid menstruationen.

Diagnostik

Om vänster sida börjar skada under menstruationen måste du se en läkare. Först av allt kommer gynekologen att fastställa de åtföljande symtomen och arten av smärtsyndromet. Med inflammation i urinblåsan upplever en kvinna dragande smärta, med njurpatologier, smärtan är mestadels akut, med gynekologiska sjukdomar, värkande. Efter en muntlig förhör genomför läkaren en vaginal undersökning, under vilken han gör en vaginal utstrykning för laboratorietest.

För att fastställa en noggrann diagnos klarar patienten ett allmänt blodprov, som kommer att fastställa utvecklingen av den inflammatoriska processen. Ett överskott av leukocyter i blodet indikerar att smärta, delvis uppstår i vänstra delen av buken, är ett symptom på cystit. Efter att ha genomfört ett allmänt blodprov donerar patienten blod för att bestämma nivån av korionisk gonadotropin. Denna laboratoriestudie måste utföras för att utesluta sannolikheten för att utveckla en ektopisk graviditet..

Den mest pålitliga diagnostiska metoden är ultraljud. Med hjälp av denna procedur kommer läkaren att upptäcka inflammation, malign neoplasma samt patologier i samband med graviditet. Visualisering av tillståndet i bäckenorganen utförs med hjälp av laparoskopi. Baserat på resultaten av undersökningen bestämmer gynekologen diagnosen och upprättar en individuell behandlingsplan.

Hur man behandlar smärta

Efter att ha fastställt varför smärta förekommer bestämmer läkaren den mest effektiva behandlingsmetoden. Behandling av sjukdomar som provocerar buksmärta innefattar att ta mediciner. Om förekomsten av dragvärk är förknippad med utvecklingen av endometrios, förskrivs patienten hormonella läkemedel - Dufaston, Danazol, Regulon. Salpingit behandlas med antibakteriella läkemedel..

En obehaglig stickningar i sidan associerad med cystit behandlas med antiinflammatoriska läkemedel - Voltaren, Indometacin. För att förbättra den gynnsamma effekten föreskrivs en kvinna fluorokinolantibiotika som syftar till att stoppa fokus på inflammation.

Behandling av ulcerös kolit består i att upprätthålla en balanserad diet och ta mediciner - immunsuppressiva och antiinflammatoriska läkemedel. Om den långvariga användningen av läkemedelsbehandling inte hade den önskade effekten, genomgår patienten operation.

Om en smärtsam känsla provoseras av en ektopisk graviditet eller vridning av äggstocken, utförs en akut operation på kvinnan. Att ignorera dessa patologier bidrar till utvecklingen av svår blödning och utvecklingen av reproduktiv dysfunktion. En indikation för operation är också en urolithiasis i ett avancerat skede, när det är omöjligt att lösa stenar med läkemedel.

Kvinnor upplever olika typer av smärta under menstruationen. Smärtsamma känslor förekommer i nedre del av buken, men det kan finnas andra platser för lokalisering av obehag. Om smärta uppträder på höger eller vänster sida under menstruationen, är detta ett möjligt symptom på sjukdomar i könssystemet. Också ett tecken på störningar är en förändring av blödning.

Vilka symtom kan vara

Menstruation kan bli riklig eller liten, koaglar uppträder i urladdningen, urinens färg förändras. Om du märker några ändringar ska du inte ignorera dem. Rådfråga en läkare för att ta reda på orsakerna till att vänster sida gör ont och hur det relaterar till menstruation.

Smärta och blödning

Sådana symtom indikerar förekomsten av fibroider. Dessa godartade tumörer uppträder i eller utanför livmodermuskelväggen. Orsakerna till deras förekomst är oklara, men fibroider är mycket vanliga, särskilt hos kvinnor i åldrarna 30 till 40 år..

Om din högra sida är mycket öm innan din period, är det möjligt att myoma.

En ultraljudssökning behövs för att avgöra om du har en fibroid och om du vill ta bort den. Det beror på var den ligger och hur stor den är. Eftersom tumören är östrogenkänslig kan p-piller hjälpa till att minska ömheten..

Lite ihållande smärta

Inflammation i bäckenorganen, infektioner i äggstockarna, äggledarna, könssjukdomar, såsom klamydia eller gonorré, som ofta inte har symtom, orsakar vanligtvis smärta i vänster sida under menstruationen. Upplevelserna är inte skarpa, inte sömmar, obehagliga värkande, konstant. Och när din period börjar intensifieras din ömhet.

Könsinfektioner behandlas med antibiotika. Infektionen är fullständigt behandlingsbar, men om den inte behandlas för länge kan det bildas ärrvävnad i fortplantningskanalen och skada din fertilitet..

Ensidig smärta

Om smärtan är ensidig, till höger eller till vänster, kan orsaken vara inversion av äggstockarna. Något (som en cysta) får äggstocken att vrida sig, vilket blockerar sitt eget blodflöde. Detta är en mycket intensiv ömhet som är svår att bli av med. Torsion kan leda till förlust av ovariefunktioner.

Om orsaken till smärta i höger sida under menstruationen är torsion, krävs akut laparoskopisk kirurgi.

Ibland kan äggstocken lossas och upprätthållas, men om den ser svart ut eller inte hållbar måste den tas bort. Lyckligtvis kommer en annan äggstock att ersätta ägglossning och östrogenproduktion om detta händer..

Smärtsamma kramper

Krampspasmer är ett tecken på endometrios, när livmodervävnaden migrerar till andra organ och fastnar där. Med tiden utvecklas endometrial vävnad till godartade cyster. Upp till 10% av kvinnorna lider av endometrios, och tror att deras kramper är normala. Med endometrios, före menstruation, gör det ont i nedre buken, höger eller vänster sida.

Smärta stör verkligen dagliga aktiviteter, gör sex smärtsamt.

Eftersom endometrial vävnad är hormonkänslig kommer orala preventivmedel eller andra hormonella läkemedel att minska smärtan. Det enda sättet att verkligen diagnostisera endometrios är att genomgå en laparoskopisk operation, under vilken din läkare tar bort så mycket vävnad som möjligt..

Sjukdomar som orsakar sidosmärta

Onaturlig smärta i sidan på kritiska dagar är ett tydligt tecken på gynekologiska problem. Faktum är att före menstruationen förvärras alla kroniska sjukdomar, så att deras symtom känns ljusare. Ömhet i höger eller vänster nedre del av buken indikerar oftast problem med äggstockarna, liksom strukturella förändringar i organen i det reproduktiva systemet.

endometrios

Endometrios är ett gynekologiskt tillstånd där vävnaden som bildar livmoderslimhinnan är belägen på andra strukturer i hela bäckenet, inklusive äggstockarna, äggledarna, urinblåsan och bäckenbotten. I mer allvarliga fall växer vävnad in i tarmen, membran, lever, lungor och till och med hjärnan.

Vid endometrios, under och efter menstruation, kan höger sida, nedre del av magen skada.

Förträngd endometrium kan orsaka vidhäftningar, kronisk inflammation, cyster fyllda med blod, inre blödningar. Allt detta kan orsaka oöverträffande smärta i bäckenområdet till höger, vänster, nedre buken..

adenomyos

Adenomyos liknar endometrios, förutom att endometriet implanterat utanför livmodern finns djupt inuti livmodermuskeln. Hos kvinnor med adenomyos ser livmodern ut som en förslagen muskel. Symtom på adenomyos inkluderar kramper och smärtsamt samlag, och höger sida kan vara öm under menstruationen. Adenomyos observeras vanligtvis hos kvinnor över 30 år som redan hade barn. Detta observerades dock också hos ungdomar..

Myom

Tre av fyra kvinnor utvecklar fibroider, men de flesta upplever inga symtom. Storleken på fibroider varierar från mikroskopisk till stor nog att förvränga livmoderns form.

Myom kan förvandla menstruationen till en månatlig mardröm, vilket ökar inte bara mängden blödning, utan också svårighetsgraden.

Innan menstruationen gör det ofta ont på vänster eller höger sida, eftersom livmodern måste dra sig samman under denna period för att utvisa stora blodproppar, som ofta är resultatet av svår blödning. Lyckligtvis ökar inte fibroider risken för cancer hos kvinnor och blir sällan malig..

Inflammation

Bäckeninflammatorisk sjukdom är en infektion i det kvinnliga reproduktiva området som oftast orsakas av sexuellt överförda infektioner. Utan behandling uppstår ärrbildning, smärtsamma menstruationskrampar och infertilitet.

Inflammation manifesteras av olika smärta, inklusive ömhet i magsidan och botten.

Vid tidig upptäckt kan inflammation behandlas med antibiotika, men de eliminerar inte strukturella skador orsakade av infektionen. Öva på säkert sex och testas ofta för sexuellt överförda infektioner, särskilt om du har svår smärta i din högra sida innan din period.

Livmodersfel

När det kvinnliga barnet fortfarande befinner sig i mammans mage, utvecklas hans livmodern från två strukturer kända som Muller-kanalerna. I vissa fall är livmodern inte korrekt bildad, vilket kan leda till infertilitet, periodisk smärta i sidan med menstruation och smärtsamt sex. Hos kvinnor med strukturella avvikelser såsom:

 • bicuspid - två livmoder, som leder till en hals;
 • en åtskild livmoder med fibrös vävnad som delar den i hälften;
 • enhörning, som bara utvecklas från en mullkanal;
 • didelfis - två livmoderhalsseptum eller septum som delar vaginalkanalen.

Menstruationskramper är resultatet av blockeringar och septa som delar livmodern och slidan.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen - orsaker, symtom, första hjälpen

Lätt smärtsamma upplevelser som följer med menstruationen kan orsaka svagt obehag, men ur en medicinsk synvinkel anses denna situation vara ett normalt fysiologiskt fenomen. En annan sak är när smärtan i nedre del av magen under menstruationen är mycket stark, krampande i naturen och åtföljs av illamående, svimning, yrsel. Sådana symtom indikerar att en kvinna har allvarliga problem som kräver en reaktion från läkare.

Varför får ont i magen under menstruationen

Oftast är en kvinna orolig för buksmärta den första dagen av menstruationen, även om de ibland kan uppstå långt före starten eller redan under kritiska dagar. Orsakerna till smärta är i de flesta fall följande fenomen och patologier:

 • Infektiösa lesioner i bäckenorganen som orsakar inflammatoriska processer.
 • endometrios.
 • Polycystiskt ovariesyndrom.
 • Hormonella störningar.
 • Spiral.
 • Sexuellt överförda infektioner.
 • Genetisk predisposition.
 • Brist på vitaminer och mineraler i kroppen.
 • Föregående abort.
 • Stillasittande livsstil.
 • Alkoholmissbruk, dålig kost.
 • Neoplasmer i livmodern.
 • Spontan missfall.

Huvudsakliga symtom

Läkare anser svår smärta i nedre del av buken under menstruationen som en störning i menstruationsfunktionen. Enligt statistik, varje tredje representant för det svagare könet, åtföljs sådana känslor av ytterligare symtom:

 • matsmältningsbesvär, kräkningar, illamående;
 • förlust av medvetande.

Smärtsyndrom visas som regel den första dagen av cykeln och avtar den tredje dagen. Det kan ha en ryckande, krampande, värkande karaktär, ibland gör ont i korsryggen. Ofta, mot bakgrund av utmattande upplevelser, förändrar en kvinna sitt humör och sin psyko-emotionella bakgrund. Hon är tårfull, irriterad, orolig och till och med aggressiv. Sömnen störs. Det är viktigt att förstå att sådana manifestationer inte kan utdragas och måste försvinna utan användning av mediciner inom några dagar efter början av menstruationen.

Beroende på huvudsymtomen skiljer läkare flera grader av smärtsamma perioder:

 1. Lätt grad. Hon kännetecknas av periodisk måttlig ömhet, vilket inte påverkar kvinnans prestanda. Sådana känslor är lätta att tolera utan att ta smärtmedicinering. Men även den milda formen kan inte ignoreras, eftersom den mycket snabbt kan utvecklas till ett uttalat syndrom, vilket avsevärt kommer att störa det vanliga livet.
 2. Den genomsnittliga graden kännetecknas av ganska långa, dragande smärta i nedre buken under menstruationen, åtföljd av illamående, svaghet och frossa. Ofta kan en kvinna inte arbeta normalt och leva ett bekant liv. Denna situation kräver medicinsk korrigering och diagnos av orsakerna..
 3. En svår grad är mycket svår smärta i nedre del av magen till höger, i mitten, till vänster, som strålar ut till korsryggen och åtföljs av feber, diarré, kräkningar och till och med svimning. En svår grad förknippas vanligtvis med den inflammatoriska processen och patologierna i könsorganen. I detta fall krävs omedelbar sjukhusvistelse..

Diagnostik

Om magen gör ont under menstruationen, för korrekt diagnos av orsaken till smärtsyndromet, utför gynekologen en serie undersökningar av följande art:

 • undersökning i gynekologisk stol;
 • palpation av bröstkörtlarna;
 • komplett medicinsk historia.

För att bekräfta den påstådda diagnosen får patienten också ett antal anvisningar för följande diagnostiska åtgärder:

 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen;
 • kliniskt blodprov;
 • blodprov för hormoner;
 • hysteroskopi;
 • i särskilt allvarliga fall krävs samråd med en endokrinolog, kirurg och till och med en psykiater.

Situationer där medicinsk vård behövs omedelbart

Trots att ömhet under menstruationen är en ganska vanlig förekomst finns det ett antal situationer där läkarnas hjälp så snart som möjligt behövs:

 • smärtan är så stark att livets vanliga rytm störs fullständigt;
 • passerar inte efter att ha tagit smärtstillande medel och varar mer än tre dagar;
 • åtföljt av feber, kräkningar, svår huvudvärk, riklig blödning med blodproppar;
 • närvarande hos kvinnor som tar preventivmedel och har en trånga karaktär;
 • inträffar under den första menstruationen.

Vad du ska göra innan du besöker läkare

Om det är buksmärta under menstruationen, vad ska en kvinna göra innan hon besöker en gynekolog? Beroende på svårighetsgraden kan du självständigt, utan medicinering, minska obehagliga känslor tills läkaren bestämmer orsaken till deras utseende.

 1. Lätt fysisk aktivitet, och särskilt simning, bidrar till bildandet av speciella hormoner - endorfiner. Det är naturliga smärtstillande medel som helt stoppar obehaget.
 2. Muskelavslappningsövningar kan också hjälpa till att lindra obehag..
 3. Genom att applicera värme på en öm plats kan du åtminstone en stund koppla av och känna livets glädje igen. För att göra detta, lägg bara en värmedyna eller en flaska varmt vatten på magen i området av livmodern. Viktigt: vattnet ska vara bara varmt, inte varmt och det ska inte hållas mer än 15 minuter. Annars kan ännu mer blödning orsakas..
 4. Det är viktigt att övervaka kalciumnivån i maten. Forskare har bevisat att det reducerar smärta avsevärt, förbättrar humöret och aktiverar processen att ta bort vätska från kroppen. En kopp yoghurt per dag räcker för att ge kroppens dagliga kalciumbehov..
 5. Ångest, känsla av rädsla och dåligt humör ökar bara obehag. Du måste försöka på något sätt att muntra upp och mätta din dag med positiva känslor. En kopp te med choklad, ett glas varm mjölk slappnar av.

Förebyggande

Flera enkla rekommendationer hjälper till att minska svårighetsgraden av buksmärta under menstruationen eller helt förhindra dess uppkomst:

 • Det är nödvändigt att besöka gynekologkontoret minst två gånger om året. Detta hjälper i tid att identifiera brister i kroppen..
 • Att använda rätt preventivmedel är ett tillförlitligt skydd mot oönskad graviditet och sexuellt överförda sjukdomar..
 • Nulliparösa kvinnor har det bättre att använda en intrauterin enhet.
 • Överensstämmelse med sömn och näring främjar menstruationscyklens cykliska karaktär, vilket avsevärt minskar risken för smärtsamma perioder.

Svår smärta under kritiska dagar är inte en sjukdom, utan en signal om att du måste besöka en läkare så snart som möjligt, vilket kommer att hjälpa till att identifiera den verkliga orsaken till obehag.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation när man tar Jess: varför det finns förseningar och menstruationen börjar tidigare än förfallodagen

Effekten av Jess på menstruationscykeln och kvinnans kroppJess-tabletter hör till enfas mikrodoserade preventivmedel....

Orsaker till menstruation efter 50 år

I varje kvinnas liv är processen för förlust av reproduktionsfunktion oundviklig, vilket är förknippat med en förändring i arbetet i äggstockarna och upphörandet av produktionen av kvinnliga könshormoner....

Varför menstruationen går en dag - orsaker

Menstruationens varaktighet hos de flesta kvinnor är 3-6 dagar. Situationen när menstruationen varade en dag kan få panik, särskilt om sådana manifestationer inte störde tidigare....