Illamående hos menstruation hos kvinnor - normalt eller alarmerande symptom?

Harmonier

Menstruation är en ganska stark stress för den kvinnliga kroppen, under vilken starka hormonella förändringar inträffar..

Allt detta åtföljs av obehagliga symtom som kan orsaka illamående och yrsel, humörsvängningar. Av vilka skäl utvecklas illamående under menstruationen, vad som måste göras och hur du kan hjälpa dig själv?

Vad är menstruation?

Under direkt påverkan av hormoner mognar ett ägg i en av de kvinnliga äggstockarna med ett intervall på 21 till 35 dagar.

Därefter lämnar hon äggstockarna, respektive, det handlar om början av ägglossning, när ägget skickas genom äggledarna till livmoderhulen.

Själva livmodern är redan redo att ta emot ett ägg - det inre skiktet, endometriumet komprimeras och förtjockas, förstärkt av ett nätverk av kärl och näringsämnen.

Om ägget inte befruktas, avvisas det översta skiktet i endometriumet och lämnar kroppen efter 2 veckor efter frigörandet av ägget, ägglossning.

Processen i sig åtföljs av förlusten av inte bara vävnader utan också blod - detta är menstruation.

Premenstruellt syndrom, eller förkortat PMS, är en komplex process i dess somatiska och psykiska störningar som uppträder hos kvinnor 2-14 dagar före menstruationens början och försvinner efter att den har kommit.

PMS själv diagnostiseras av gynekologer i 3-4 av 100 kvinnor i reproduktiv ålder, och dess symtom kan delas villkorat in i följande grupper:

 1. Emotionell beteende. De misslyckas i överdriven spänning och orimlig ångest, humörsvängningar och förändringar i smakpreferenser, aptit, sömnlöshet.
 2. Allmänna somatiska symtom är huvudvärkattacker och tryck på ögonen, viktökning och allmän svaghet hos en kvinna, uppblåsthet i bukhinnan och bröstupplevelse, muskelsmärta och diarré.

En sådan separering är ganska godtycklig, men ger en fullständig bild av symptomen som stör en kvinna under PMS.

Illamående under menstruation

Ofta, i väntan på menstruation eller under menstruationsflödet, störs en kvinna av illamående - grundorsakerna till detta negativa symptom identifieras direkt och beror på den provocerande faktorn.

I detta avseende är det viktigt att inte praktisera självdiagnos och behandling, utan att konsultera en läkare, genomgå undersökning och vid behov en behandling.

orsaker

Attacker av illamående under menstruationsflödet kan vara mycket olika och bland de vanligaste läkarna skiljer följande:

 1. Produktionen av hormoner i kroppen - prostaglandiner, en mycket orolig förening som direkt kommer att påverka muskel och cirkulationssystem. Under denna tidsperiod expanderar kärlen, blodet koagulerar dåligt, det visar en kramp och som ett resultat riklig och smärtsam period.
 2. Produktionen av seratonin i kroppen - det är detta hormon som också väcker illamående under PMS och menstruation. Detta hormon produceras direkt i cerebrospinalvätskan och i en liten mängd, men det är det som påverkar utsöndringen av överskottsvätska från kroppen negativt. Som ett resultat - svullnad i hjärnan och anfall av illamående och yrsel.
 3. Förskjutning i håligheten i organen i livmoderns lilla bäcken - när den förskjuts, till och med något bakåt, inträffar komprimering av nervrötterna och ändarna. Detta väcker ett smärtsyndrom - ett sådant fenomen observeras oftast efter förlossning eller fysisk ansträngning, andra patologier.
 4. Berusning. Förgiftning med produkter och läkemedel av låg kvalitet, tungmetaller och andra föreningar. Hur som helst, oavsett källa till förgiftning och förgiftning - detta ger upphov till illamående och kräkningar, yrsel och andra negativa symtom.
 5. Attacker av illamående kan också indikera graviditetsförloppet - i detta fall kan menstruationen gå, men det finns så kallade "falska" menstruationsflöden. Under de första månaderna av graviditeten kan en kvinna ha utflöde som liknar menstruationsperioder, åtföljt av illamående och smärtslag i nedre del av buken. Därför är det viktigt att göra ett graviditetstest om du misstänker detta..
 6. Att ta hormonella preventivmedel kan också utlösa en anfall av illamående. Om p-piller väljs felaktigt kan detta orsaka inte bara hormonell obalans och illamående, utan också en oplanerad graviditet. Även som läkare själva och tillverkare av OK säger, kan något som illamående vara en biverkning av att ta dessa formuleringar. Men om denna negativa faktor efter 2-3 månader inte försvinner - är det värt att välja andra OK.

Den presenterade listan över orsaker till illamående under menstruationen är inte uttömmande, men de beaktas främst.

Varför finns det smärta under menstruationen?

Gynekologer diagnostiserar smärtanfall i nedre delen under menstruationsflödet hos 3-5 patienter av 10 och endast i en obetydlig del provoserar det så allvarliga attacker att du måste ta potenta läkemedel.

Enligt läkare kan svåra anfall av smärta under menstruationsflödet vara en konsekvens av:

 • Låga nivåer av endogena opiater och otillräcklig varaktighet av lutealfasen.
 • Misslyckande i funktionaliteten hos vävnadsenzymer i endometrialskiktet och en kränkning i processen med fragmentering av det avvisade slemhinnan som foder uterushålan.
 • Ökade prostaglandiner och överdriven smärta hos kvinnor.

Det är också värt att notera att smärtsam menstruation, eller enligt den vetenskapliga en - algodismenorrhea, av läkare är villkorat uppdelad i primär och sekundär:

 • I den primära formen av algodismenorré beror en hög smärtnivå på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppens struktur eller på en felaktig position i livmoderhålet. Oftast manifesteras i tonåren, efter den första menarken.
 • Den sekundära formen av algodismenorea är oftast ett smärtsyndrom i detta fall på grund av en gynekologisk sjukdom, medfödd eller förvärvad patologi, fel i bäckenorganen, installation av en intrauterin anordning och graviditet.

Illamående med menstruation och tamponger

I det här fallet är förhållandet det mest direkta - faktum är att många tillverkare för tillverkning av tamponger använder föreningar, ämnen som framkallar illamående, yrsel, upp till kräkningar. Det är ett sådant syndrom inom området gynekologi som läkare kallar den toxiska typen av chock.

Vilka symtom behöver du för att se en läkare?

När anfall av illamående, och kräkningar under menstruationsflödet hos en kvinna, observeras för första gången, i frånvaro av hälsoproblem - kan detta indikera graviditet.

Ändå - om en kvinna skyddas kan följande skäl bli en anledning till oro:

 • Långvariga och växande smärta lokaliserade i nedre del av buken, åtföljt av en ökning i volymen av menstruationsflödet. Om behovet av en ersättningsdyna uppträder var tredje timme - detta indikerar en patologisk blödning av livmodern, vilket är anledningen till omedelbar läkarvård.
 • Svart menstruationsflöde, isär med blodproppar - detta indikerar förloppet för den inflammatoriska processen i kroppen. Ju tidigare undersökning och behandling genomförs - desto lägre är risken för komplikationer.
 • En ökning av kroppstemperaturen och en känsla av en feberattack, frossa och svår svettning - detta indikerar förloppet för den inflammatoriska processen i kroppen.
 • Tilldelningar har en obehaglig putrefaktiv eller uttalad sur lukt, urinering är smärtsam, klåda i de yttre könsorganen avslöjar sig. Allt detta indikerar förloppet för sjukdomens infektiösa natur som påverkar reproduktionssystemet..

Bland annat - en brun daub efter linne efter menstruation eller under hela cykeln lovar inte heller något gott. I alla fall för alla misstänkta patologier är det värt att besöka en läkare och genomgå undersökning.

Hur man hanterar illamående under menstruationen?

Frågan om hur man kan övervinna illamående under menstruationen beror på svårighetsgraden av de negativa symtomen. Först av allt är det värt att eliminera matförgiftning och graviditet, andra orsaker.

Därefter:

 • Normalisera arbete och vila.
 • Ät rätt - mer grönsaker och frukt, mindre skadliga livsmedel.
 • Minimera stressiga situationer och se till att det inte finns graviditet.
 • Minimera fysisk aktivitet.

Mediciner

Förutom dessa enkla regler är det värt att använda mediciner.

lugnande medel

Genom symptomatisk behandling föreskriver läkare ofta lugnande medel - de hjälper till att lugna det centrala nervsystemet och normalisera kvinnans känslomässiga och psykologiska bakgrund, minska nivån av överdriven ångest.

Oftast föreskriver läkare i detta fall sådana läkemedel som:

 1. Persen;
 2. Novo-Passit;
 3. tinktur av moderwort och humle, valerian eller passionflower.

Dessutom kan du brygga och dricka en lugnande samling - detta kommer att förbättra de allmänna symtomen och underlätta för smärtsam menstruation.

Homeopatiska medel

Förutom lugnande medel föreskriver läkare en kurs för att ta homeopatiska formuleringar - de hjälper till att normalisera nivån av hormonhalter och har en gynnsam effekt på det centrala nervsystemet.

Bland de läkemedel som läkare ofta föreskriver kan följande särskiljas:

De presenterade homeopatiska formuleringarna tolereras väl av patienter och har praktiskt taget inga biverkningar, med undantag för individuell intolerans.

Andra droger

Bland andra läkemedel som hjälper till att eliminera anfall av illamående under menstruationen - du kan använda hjälp av mediciner:

 1. Motilium - hjälper till att normalisera matsmältningsprocessen och påskynda den naturliga produktionen av enzymer som produceras av bukspottkörteln. Det hjälper till att ta bort svårighetsgraden i mag-tarmkanalen och eliminera överdriven gasbildning, och i förhållande till kontraindikationer för att ta läkemedlet är det diagnosen diabetes och graviditet, funktionsfel i det endokrina systemet och med magsår.
 2. Aeron - blockerar aktiveringen av vagusnerven och som ett resultat smärtsyndrom. Kontraindicerat vid diagnostiserade magesår och gastrit samt under 3 år.
 3. Hofitol - hjälper till att övervinna illamående hos gravida kvinnor med uttalade symtom på PMS och menstruation. Det har inga negativa biverkningar och hjälper till att övervinna illamående, yrsel under graviditeten.

I varje fall ska varje utvalt läkemedel överenskommas med den behandlande läkaren och gynekologen, baserat på resultaten av undersökningen, analyser och individuella egenskaper hos den kvinnliga kroppen.

Förebyggande av ett obehagligt symptom

I detta avseende skiljer läkare följande saker:

 1. snabbt söker hjälp från en läkare med manifestationen av illamående och andra negativa symtom under graviditeten;
 2. vidare - korrekt näring och slutligen - minimera överdriven fysisk ansträngning.

Om det med saker som att gå till läkaren och minimera fysisk aktivitet är mer eller mindre tydligt, är det värt att beakta vissa punkter när det gäller näring.

I kosten är det värt att föredra produkter med högt innehåll av magnesium och kalcium - det är bovete och keso, torkade aprikoser och kiwi, paprika och kål.

Det är också viktigt att inkludera i kosten och skaldjur, marin fisk samt fjäderfä - kyckling eller kalkon, färska grönsaker och frukter under säsongen.

Eliminera alltför stora belastningar, både fysiska och emotionella, minimera dina dåliga vanor.

Klä dig också varmare, undvik hypotermi, vara i ett utkast. Och för att stärka immuniteten - rådfråga din läkare om att ta vissa vitaminer, immunstimulerande medel.

Vad som kan orsaka kräkningar under menstruationen?

Spastiska smärta i nedre del av buken, symtom på feber med en känsla av illamående och efterföljande kräkningar under menstruationen förekommer hos många kvinnor. De levererar mycket obehag och stör den vanliga rytmen i livet.

Dessutom kan denna symptomatologi vara både en fysiologisk och en patologisk manifestation. Särskild uppmärksamhet bör uppmärksammas när ett visst symptom främst uppstår, eller när kräkningar uppträder samtidigt med diarré..

orsaker

Hormonell omstrukturering av kroppen och en ökning av aktiviteten hos prostaglandiner kan orsaka illamående och orsaka kräkningar under menstruationen. Denna typ av mediator skickar impulser till hjärnan, vilket får livmodern att dra sig samman och därigenom frigör dess kavitet från resterna av endometriet. Till skillnad från hormoner kan prostaglandiner ha en spastisk effekt på tarmvävnaden, varför dess överdrivna aktivitet förorsakar kvinnan inte bara diarré, utan också lust att kräkas. Illamående och kräkningar i slutet av menstruationen och i början kan uppstå på grund av följande skäl:

 • Förskjutning och deformation av livmodern. Denna situation är typisk för kvinnor eller unga flickor i tonåren. Under menstruationen skjuts den förstorade livmodern tillbaka, vilket sätter alltför stort tryck på nervändarna. I detta fall reagerar kroppen med en känsla av illamående eller utseendet av en gagreflex..
 • Mottagande av hormonella preventivmedel. Felaktigt urval av preventivpiller med högt innehåll av hormonella läkemedel bryter mot deras optimala blodförhållande. Yrsel, en känsla av obehag i den epigastriska regionen och känslan av att en klump i halsen rullar upp är de viktigaste tecknen på hormonell obalans. Dessutom innehåller vissa tablettformer i deras sammansättning ett stort antal kemiska komponenter. Kroppen som använder gagreflexen försöker bli av med sina negativa effekter..
 • Hygieniska tamponger. Skrupelfria tillverkare för tillverkning av tamponger använder material av dålig kvalitet och farligare när de tillverkas utan att sanitära krav uppfylls. I detta fall multiplicerar smittsamma patogener (oftast stafylokocker) snabbt på ytan. Utvecklingen av toxisk chock orsakar följande symtom: upprepad kräkning uppträder; yrsel och huvudvärk uppstår; partiell eller fullständig medvetenhetsförlust inträffar.
 • Graviditetens början. Ibland stannar inte menstruationen i början av första trimestern. Därför uppstår illamående och kräkningar under menstruationen, vilket i detta fall är knappt. En kvinna kan också uppleva en förlust av styrka och hennes aptit förvärras.
 • sjukdomar Gastrit, magsår i magen eller tarmarna, närvaron av erosion, samt matstrupen eller matstrupen kan orsaka lusten att kräkas reflex. Samtidigt buksmärta, upprörda tarmrörelser, halsbränna.

Samtidig symtom

Kritiska dagar åtföljs inte bara av en känsla av illamående och kräkningar. En kvinna kan uppleva följande symtom:

 • uppkomsten av huvudvärk efter typ av migrän;
 • spastisk smärta med en lokalisering i nedre del av magen eller nedre delen av ryggen (kan utstråla till låret);
 • ökning av kroppstemperaturen
 • överdriven gasbildning (flatulens);
 • kränkning av det psykomotiska tillståndet (det finns en känsla av ångest, nervositet och irritabilitet);
 • svårigheter uppstår när du somnar;
 • brott mot avföring (diarré) kan manifestera sig som ett tecken på matförgiftning;
 • luktkänslan förvärras, varför de vanliga luktarna orsakar obehagliga känslor.

Behandling

För att eliminera negativa symtom under menstruationscykeln måste du kontakta en kvinnokonsultation och vid behov genomgå en diagnostisk undersökning. Detta hjälper till att identifiera orsaken och bestämma graden av fara för uppträdande manifestationer..

För att avlägsna illamående och minska smärta i buken, hjälper en varm värmedyna, vilket på grund av vasodilatation minskar livmoderens muskelton och minskar svullnaden i vävnaderna. Som läkemedelsbehandling föreskrivs följande läkemedel:

 1. Tserukal. Genom att blockera serotoninreceptorer elimineras snabbt gagreflexen och återställer magen.
 2. Ibuprofen. Det är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel. Den positiva dynamiken i att eliminera lusten att kräkas förklaras av en minskning av prostaglandinsyntesen.
 3. Tabletterade former eller droppar Remens. Stabilisera kroppens hormonella bakgrund och öka dess immunstatus.
 4. Mastodinon. Den terapeutiska effekten förklaras av en minskning av prolaktinproduktionen, och som ett resultat är menstruationen smärtfri, med ett minimum av negativa manifestationer.
 5. Tinktur av moderwort, Valerian eller Persen (ört) kan stabilisera nattens sömn, eliminera effekterna av kramper, lindra symtom på ångest och irritabilitet.

Kräkningar och andra negativa symtom som uppstår under kritiska dagar kan förhindras om du ger upp dåliga vanor (dricker alkohol och röker) och följer reglerna för en aktiv och hälsosam livsstil. I detta fall är lika viktigt att följa rationella näringsnormer..

Dessa enkla rekommendationer gör det möjligt på en kort tid att stärka den kvinnliga kroppens naturliga krafter.

Allt om kräkningar under menstruationen - orsakerna och vad man ska göra

För många kvinnor är PMS en himmelsk straff, men troligtvis mötte de inte ett annat obehagligt problem med kvinnors hälsa. Illamående, kräkningar under menstruationen är ett riktigt helvete när varje månad flera dagar i månaden helt faller ut ur livet. Varför har vissa kvinnor en lugn period medan andra lider för sig själva och för andra? Hur man lindrar dålig hälsa under menstruationen, vad du behöver göra för att kräkningar sker så lite som möjligt?

Orsaker till kräkningar och illamående under menstruationen

De flesta kvinnor är medvetna om illamående innan menstruationen börjar, och i många fall kan det till och med betraktas som ett "glad" symptom. Det är troligt att graviditet har inträffat, men vad som händer med den kvinnliga kroppen när menstruationen kom, då utesluts befruktningen av barnet, men kvinnan plågas av kräkningar?

Uppmärksamhet! Det första en tjej bör göra med alarmerande symtom är att köpa ett graviditetstest och få kontroll. Det finns fall då graviditet inträffade, men menstruationsblödning fortsatte, därför är det först av allt nödvändigt att bekräfta eller utesluta sannolikheten för graviditet.

Om testet ger ett negativt resultat är det hela hormonell misslyckande. Redan före menstruationens början börjar vissa hormoner (östrogen, progesteron) byggas om, varför PMS orsakar problem med att ta bort vätska från kroppen och ödem. Dessutom ökar det intrakraniella trycket, bröstkörtlarna sväller och illamående uppstår..
Om problemen fortsätter och kräkningar uppträder under menstruationen kan orsakerna vara följande:

 • Livmodersförskjutning, vilket orsakar komprimering av nervändar och illamående. Ett obehagligt symptom kompletteras av smärta i nedre rygg och nedre del av magen. I det här fallet måste kvinnan ta hand om sig själv i flera dagar och undvika all, till och med enkel fysisk ansträngning.
 • Flickan har ännu inte fött. Livmodern har naturligtvis vissa deformationer, vilket leder till kända problem. Är det seriöst? I de flesta fall, efter förlossningen, förbättras hälsotillståndet och kräkningar under menstruationen stör en kvinna.
 • Orala preventivmedel riskerar också. Illamående uppstår vanligtvis under den första månaden av användning av läkemedlet när hormonbalansen störs. Fortsätt att använda eller ta bort dem - du måste bestämma dig med gynekologen, men inte med den hjälpsamma farmaceuten.
 • Tamponger kan också orsaka sjukdom, yrsel och kräkningar på grund av giftig chock. Tips en - gå till kuddar och experimentera inte med andra tamponger.
 • Prostaglandiner är hormoner, vars produktion börjar med början av menstruation. Deras funktion är förmågan att störa nervsystemet, påverka musklerna och cirkulationssystemet negativt. Tack vare dem känns hårdhet i musklerna under menstruationen, blodkärlen expanderar, dålig blodkoagulation uppstår och det finns svåra smärta i livmodern. Bland annat är prostaglandiner också skyldiga till låg produktion av magsaft. Om en kvinna åt en maträtt med ett högt innehåll av kryddor och salt, kommer hon definitivt att vara illamående. Rådgivningen är enkel - under menstruationen måste du byta till rätt näring.
 • Serotonin är ett hormon som produceras i stora mängder i cerebrospinalvätska. När serotonin ser ut, börjar vätska utsöndras dåligt och som ett resultat bildas ödem inuti skallen, vilket fungerar som en drivkraft för förekomsten av illamående, kräkningar, yrsel.

Som ni ser kan kräkningar orsakas av hormonella förändringar, liksom av andra skäl. I vissa fall krävs samråd med en bra gynekolog, medan du i andra kan försöka minska lusten att kräkas själv.

Varför kräkningar och diarré samtidigt?

En farlig kombination är när illamående med menstruation åtföljs av diarré. Ett problem tillåter inte ett normalt liv, men om det finns två av dem är det osannolikt att de klarar sig själv. Om de starkaste magkramperna läggs till dessa symtom är det dags att genast konsultera en läkare.

Viktig! En kvinna bör lära sig att förstå sin kropp och identifiera patologier i tid. Om hon under menstruationsblödning aldrig har haft diarré med kräkningar tidigare, kan symtomen vara förknippade inte med kritiska dagar, utan med matförgiftning?

En allvarlig matsmältningsstörning kräver behandling på infektionsavdelningen Med komplex matförgiftning är snabb medicinsk behandling mycket värdefull för den kvinnliga kroppen. Genom att ställa rätt diagnos mycket snabbt kan allvarliga komplikationer från förgiftning med skadliga toxiner undvikas..
Det är omöjligt att självständigt behandla komplex förgiftning. Välkända mediciner som hjälper bra i vissa situationer kan vara helt värdelösa i andra, så det är viktigt att lita på läkare..

Uppmärksamhet! Om kräkningar under menstruationen hela tiden åtföljs av diarré, kan vi med säkerhet säga att det inte finns någon förgiftning, men det är inte lättare. Behöver en konsultation med en bra specialist för att ta reda på varför detta problem finns och hur man löser det.

Hur man hanterar kräkningar under menstruationen?

Konstant illamående, yrsel och kräkningar hjälper till att ta bort den terapeutiska kursen, vilket en erfaren gynekolog kommer att förskriva först efter en fullständig studie. Det kommer inte att vara rätt att försena behandlingen, särskilt om kvinnors tillstånd förvärras vid varje menstruationscykel.

Om kräkningar under menstruationen är ett sällsynt obehagligt symptom, kan episodiska störningar tas bort:

 • lämpliga mediciner för smärta och illamående - metoklopramid, ibuprofen, drotaverin;
 • medel för normalisering av den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen - remens, vitokan, mastodinon och andra;
 • läkemedel för att lindra nervositet och spänningar - tinktur av moderwort, valerian, persen, novopassit och andra lugnande medel;
 • applicera torr värme på buken - värmedynor och specialväskor med uppvärmd sand och salt eller speciella uppvärmningsplåster.

Notera! Värme i buken hjälper till att minska tonen i den kvinnliga livmodern, utvidga blodkärlen, förbättra blodcirkulationen i allmänhet, minska venös ödem. Vi rekommenderar att alla kvinnor med ett smärtsamt tillstånd med menstruationsblödning tar till värmande kompresser. Det är viktigt att följa åtgärden och värmdynan ska vara bara varm och inte särskilt varm.

För att utesluta uppkomsten av obehagliga symtom i framtiden bör en kvinna under PMS och menstruation utesluta användning av cigaretter och alkohol. En bra vila med en balanserad diet, där det finns många vitaminer, kommer säkert att hjälpa till att lindra lidande.

Glöm inte att varje kvinna har sin egen hormonella bakgrund och smärttröskel, så självmedicinera inte på råd från vänner. Välj rätt behandling endast med en specialist och behandla aldrig din egen hälsa försiktigt. Var lycklig och var frisk!

Om illamående uppträder under menstruationen, vad ska jag göra? Menstruationssmärta och illamående: orsaker

Menstruations illamående är en vanlig sjukdom hos moderna kvinnor

Orsaker till illamående under menstruationen

Orsakerna till illamående under menstruationen kan vara hormonella, fysiologiska och toxiska. Det finns flera faktorer som väcker ett symptom oftare än andra:

Förbättrad prostaglandinproduktion

Menstruation utlöser hormonella förändringar i kroppen. Under kritiska dagar ökar nivån av prostaglandiner. Ämnet är instabilt. Det påverkar hjärtat, blodkärlen och musklerna. En kvinna känner spänningar i musklerna, lider av blödningsstörningar.

Prostaglandiner har en negativ effekt på livmodern och orsakar kramper och smärta. Obehag kan vara mild eller akut. Den biologiska substansen påverkar också nervsystemet och organen i matsmältningskanalen. Illamående under menstruationen beror på en minskning av juiceproduktionen i magen med parallell användning av salt eller kryddig mat.

Läs i en av våra artiklar varför kräkningar före menstruation.

Produktionen av hormonet serotonin

Kritiska dagar provocerar fram ämnen i stora mängder. Komponenten hindrar kroppen från att bli av med överskottsvätskor. Skallen har svullnad, och PMS-symtom inkluderar illamående och huvudvärk..

Ändra livmoderns position

Om organet skjuts tillbaka uppträder klämda nerver. Kvinnan har illamående och kräkningar under menstruationen. Reguli åtföljs också av magkramper och smärta i ländryggen. För närvarande är det lämpligt att avstå från fysiska aktiviteter. Livmodersförskjutning påverkar negativt menstruationsförloppet hos kvinnor och flickor som ännu inte har fött. Organ deformation kan också orsaka orgel deformation..

Tar piller för preventivmedel

Omsorg under de kritiska dagarna på grund av förändringar i hormonhalter på grund av användning av läkemedel som förhindrar graviditet.

Användning av tamponger

Komponenterna i hygienprodukternas sammansättning såväl som för tidigt utbyte av produkten kan orsaka en giftig chock. Som ett resultat kommer en kvinna under menstruationen att känna illamående, ibland kräkningar och yrsel.

Ta reda på varför du kan känna dig sjuk efter din period i en artikel på länken.

Hur man lindrar villkoret?

Om smärta och illamående under menstruationen är regelbundna, måste du ompröva din livsstil - äta hälsosamma livsmedel, få tillräckligt med sömn, upprätthålla vattenbalansen, sluta röka och dricka mycket kaffe. Dessutom är det med smärtsam menstruation bättre att inte ljuga utan att röra sig.

En bra promenad ökar livmodern, förbättrar blodcirkulationen till organ och muskelkramper försvinner. Att lindra obehag under menstruationen kan också vara ett av sätten:

 • en torr, varm värmedyna eller ett bad med havssalt hjälper inte bara till att slappna av hela kroppen utan också minska intensiteten hos muskelkramper;
 • ta smärtstillande medel och krampläkemedel (Ibuprofen, No-Shpa, Drotaverin, Spazmalgon) minskar mängden prostaglandin, vilket lindrar smärta;
 • Metoklopramid hjälper till med illamående;
 • om en kvinna vill ligga, är det bättre att ligga på hennes sida eller böjda - så blodet flyter mer intensivt till könsorganen;
 • med läkarens samtycke kan du ta ett hormonellt läkemedel som normaliserar balansen mellan könshormoner;
 • Du kan försöka normalisera den hormonella bakgrunden med hjälp av homeopati (Vitokan, Mastodion, Remens);
 • mjölk med honung och kanel eller mint-ingefära te hjälper till att eliminera smärta.

Läser in...
Dela med andra!

När illamående indikerar graviditet

Om du känner dig sjuk under din period kan en eventuell graviditet inte uteslutas. I en sådan situation är kritiska dagar falska. Förutom den vanliga blödningen, kommer en kvinna att lida av allmän trötthet och kräkningar.

Misstanke om graviditet uppstår med svår och svår illamående. Patienter för vilka symptomet tidigare inte var karakteristiskt bör vara särskilt försiktiga. Ett sådant tecken kan dramatiskt ersättas av ökad aptit - zhor efter menstruation. Detta är en ljus indikator på graviditet.

Det bästa sättet att utesluta eller bekräfta sannolikheten för att få ett barn är att ta ett test eller kontrollera din progesteronnivå..

Primär och sekundär dysmenorré

Tecken på primär dysmenorré:

 • förekommer som regel hos mogna kvinnor;
 • symtom kan förekomma ett par år efter den första menstruationen;
 • smärta ges till nedre del av buken eller ryggen;
 • smärta uppstår några dagar före menstruation och varar upp till tre dagar;
 • minskning i smärta med åldern, ofta slutar efter förlossningen;
 • menstruationssmärta är inte förknippad med inflammation och andra sjukdomar.

Tecken på sekundär dysmenorré:

 • förekommer hos unga kvinnor, i genomsnitt upp till 30 år gamla;
 • smärta kan uppträda med den första menstruationen och varar mer än tre dagar i rad;
 • magvärk under menstruationen, smärta ger benen och korsryggen;
 • olika grader av smärta - från mild och tråkig till skarp och bankande.

Algomenorré som orsak till illamående

Ofta med obehag under menstruationen, diagnostiserar läkaren algomenorré. Detta är namnet på en kvinnas tillstånd, där magen känns sjuk och öm under menstruationen.

Behandling av patologi utförs med användning av hormonbaserade läkemedel. Orsaken till sjukdomen är felaktig blodcirkulation i livmodern och organ i närheten. En medfödd eller förvärvad deformation av ett organ, dess otillräckliga eller onormala utveckling kan provocera en kränkning. Dessa tecken kännetecknas av primär typ algomenorré. Den sekundära utvecklingen av sjukdomen orsakas av gynekologiska patologier. Till exempel blir livmodermyom, vidhäftningar i äggstockarna, endometrios ibland orsaken till illamående och smärta..

Varför menstruationssmärta uppstår?

Det främsta skälet är för vassa och långvariga sammandragningar av livmodern orsakade av ett högt innehåll av prostaglandin. Som ett resultat reduceras blodflödet till livmoderväggarna avsevärt..

Ett annat vanligt skäl till att magen gör ont vid menstruationen är riklig utflöde med blodproppar, vilket orsakar en smärtsam utvidgning av livmoderhalskanalen.

Många ytterligare faktorer kan komplicera situationen. Bland dem: rökning, övervikt, ärftlighet, stress, låg fysisk aktivitet. Menstruationssmärta åtföljs ofta av huvudvärk, diarré, ofta urinering eller förstoppning.

Sekundär dysmenorré kan orsakas av vissa sjukdomar. Bland dem:

 • ektopisk graviditet;
 • endometrios;
 • uteruspolypper, myom;
 • cystor på äggstockarna;
 • inflammatoriska processer.

Behandla illamående under menstruationen

Kräkningar under menstruation, kramp i buken och allmän ohälsa bör varna kvinnan. Innan du kontaktar en läkare måste du försöka normalisera din hälsa:

 1. Det är lämpligt att ligga i ett bekvämt läge och slappna av kroppen så mycket som möjligt..
 2. Inandningar och utandningar måste vara djupa och rytmiska..
 3. Du kan inte stanna i ett tätt rum, det är bättre att ventilera rummet.
 4. För svår kramper, ta en smärtstillande.

Vid illamående före kritiska dagar måste du se en läkare, genomgå en diagnos och fastställa orsaken till obehag. Undersökningen utförs av en gynekolog, neuropatolog och endokrinolog. Läkemedel förskrivs efter diagnos.

Apoteksterapi

Läkemedelsbehandling bör behandlas med särskild försiktighet. Det är förbjudet att självmedicinera. Endast läkemedel som föreskrivs av läkaren accepteras. Annars ökar risken för kvinnors försämring av hälsan..

Manifestationer av illamående och kräkningar under menstruationen den första dagen, samt buksmärta elimineras med hjälp av sådana mediciner:

 • Metoklopramid. Läkemedlets verkan är baserat på undertryckandet av receptorer av serotonintyp. Läkemedlet har en antiemetisk effekt, lindrar smärta i huvudet och buken.
 • Ibuprofen. Det är ett antiinflammatoriskt medel. Slår ner temperaturen och bekämpar spasmer. Stoppar prostanlandinproduktion.
 • Drotaverinum. Avslappnar åtdragna muskler, förbättrar blodcirkulationen och sänker blodtrycket..

Om orsaken till det patologiska tillståndet är förknippat med hormonstörningar, kan läkaren förskriva lämpliga mediciner. Läkare ordinerar ofta homeopatiska läkemedel med medicinalväxter i sammansättningen:

 • Remens. Släppform - kapslar, droppar. Lindrar menstruationssmärta, kontrollerar blodflödet, eliminerar obehag under PMS.
 • Vitocaine. Doseringsform - droppar. Utformad för att normalisera koncentrationen av hormoner i kroppen, öka skyddsfunktionerna, eliminera tumörer. Effektiv i patologier av inflammatorisk art och mastopati.
 • Mastodinon. Det påverkar positivt patientens tillstånd under PMS, lindrar smärta och illamående, minskar prolaktinsyntes, främjar hormonbalans.

För att hjälpa en kvinna att upprätthålla en stabil känslomässig bakgrund när hennes perioder har gått och för att undvika stress föreskrivs följande lugnande läkemedel:

 • Hjärt. Det har en lugnande effekt, lindrar sömnlöshet. Inte beroendeframkallande.
 • Vänderot. Effekten av läkemedlet är lugnande och kramplösande. Lindrar, sänker puls, hjälper till att normalisera blodcirkulationen, har en god effekt på matsmältningskanalen.
 • Persen. Det har en lugnande effekt, hjälper till att bli av med kramper med uppblåsthet under menstruationen. Positiv effekt på nervsystemet.

Illamående och PMS

Alla vet att under menstruation i den kvinnliga kroppen, inträffar stora hormonella förändringar. Följaktligen är det stress för kroppen. Manifestationer av stress i varje representant för en vacker del av mänskligheten är individuella. Stressperioden sammanfattas med namnet "premenstruellt syndrom" (PMS).

Oftast med PMS är en kvinna mycket irritabel och snabbt tempererad. Men detta tillstånd beror på dålig hälsa.

Varje kvinna har sina egna PMS-symtom..

De vanligaste klagomålen kan identifieras, dessa är:

 • Yrsel;
 • Huvudvärk;
 • uppblåsthet;
 • Svullnad och sensualitet i bröstet;
 • Illamående;
 • Smärta i nedre rygg och nedre del av buken;
 • Kan dra där äggstockarna är;
 • Feber;
 • Vaginal urladdning med en obehaglig stank;
 • Ibland kan kräkningar uppstå..

Varför känner en kvinna så konstiga manifestationer av PMS? Svaret är mycket enkelt: hormoner. Östrogen och progesteron omorganiseras och orsakar sådana obehagliga känslor. Deras hopp före menstruationen skapar en obalans i kroppen, vilket leder till depression, nervosambrott, dåsighet eller omvänt sömnlöshet.

Ofta, när en kvinna är illamående, finns det ganska motiverade tankar att hon förväntar sig ett barn. Ett välkänt tecken på graviditet är toxikos. Och när kräkningar och yrsel fortfarande börjar tvivlar flickan inte längre på sin intressanta position. Och ännu mer om förseningen i menstruationen är flera dagar. Vad kan jag säga, hon är ännu mer sjuk, men redan på grund av upplevelsen av "vad kommer att hända nu?"

I sådana fall är det värt att göra ett uttryckligt graviditetstest. Efter bara några minuter - resultatet. Två remsor eller en svag andra remsa kan indikera graviditet. Men om förseningen bara är några dagar, kanske den vanliga testremsan inte avslöjar graviditet. Du kan gå och donera blod för hCG. Denna analys visar närvaron av graviditet i mycket tidiga stadier, om resultatet är positivt..

Tyvärr indikerar dessa test graviditet, men de kan betyda både en ektopisk graviditet och en död graviditet. Så det är bättre att direkt konsultera en läkare för att utesluta patologi.

De situationer där symtom som illamående och yrsel kvarstod och menstruationen gick eller började smudas, indikerar en möjlig graviditet och problem. I alla fall, efter ett positivt graviditetstest, bör du rådfråga en gynekolog.

Om testet visade ett negativt resultat, börjar blodiga urladdning, och kräkningar fortsätter, betyder detta en hormonell funktionsfel i kroppen. Om en sådan bild är första gången, oroa dig inte, men om den upprepas regelbundet måste du söka hjälp från en läkare för att eliminera orsaken till sådana symtom.

PMS är en ofta gäst i en kvinnas liv innan de röda dagarna börjar. Men de borde inte ha en permanent karaktär som stör den att njuta av livet..

Vad bör undvikas med menstruation

Om menstruation och illamående går är det viktigt inte bara att genomföra rätt terapi, utan också att veta vad som inte är värt att göra. Under flera dagar är det tillrådligt att överge följande:

 1. Aktiv fysisk aktivitet och sport. Det rekommenderas inte att gå till träning under menstruationen. Tillåtet bara lugn träning, vilket bidrar till avkoppling, smärtlindring, stabilisering av den emotionella bakgrunden..
 2. Vattenbehandlingar och vandring i badet. Menstruation ökar risken för infektion i kroppen med patogena material. Förhöjd temperatur påskyndar blodcirkulationen, ökar blodtrycket under menstruationen och orsakar kraftiga blödningar.
 3. Dricker alkohol. Alkohol påverkar blodtrycket negativt, orsakar illamående, dålig hälsa, kramper.
 4. Dålig mat. Det är förbjudet att äta kryddig, söt och fet mat. Omvänt rekommenderas att äta mat med mycket magnesium, fiber och kalcium. Under menstruationen kommer mager kyckling, gröt, ångad fisk och lugnande te att gynna kroppen..
 5. Sexuella handlingar utan preventivmedel. Den minsta risken för infektion genom livmodern på kritiska dagar kan inte tolereras..
 6. Självmedicinering. Vissa mediciner är strikt kontraindicerade under menstruationen. Därför är det bättre att be en läkare om råd om kemoterapi med en läkare.
 7. Kirurgiskt ingrepp. När en kvinna har menstruation kännetecknas blod av låg koagulerbarhet. För att undvika kraftiga blödningar är det bättre att vänta med operation.
 8. Skönhetsbehandlingar. Hårfärgning, curling, hårsträckning misslyckas ofta på grund av ett instabilt hormonellt tillstånd både på den första och sista dagen av menstruationen.

Hjälp med svår smärta

Gynekologer diagnostiserar smärtanfall i nedre delen under menstruationsflödet hos 3-5 patienter av 10 och endast i en obetydlig del provoserar det så allvarliga attacker att du måste ta potenta läkemedel.
Enligt läkare kan svåra anfall av smärta under menstruationsflödet vara en konsekvens av:

 • Låga nivåer av endogena opiater och otillräcklig varaktighet av lutealfasen.
 • Misslyckande i funktionaliteten hos vävnadsenzymer i endometrialskiktet och en kränkning i processen med fragmentering av det avvisade slemhinnan som foder uterushålan.
 • Ökade prostaglandiner och överdriven smärta hos kvinnor.

Det är också värt att notera att smärtsam menstruation, eller enligt den vetenskapliga en - algodismenorrhea, av läkare är villkorat uppdelad i primär och sekundär:

 • I den primära formen av algodismenorré beror en hög smärtnivå på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppens struktur eller på en felaktig position i livmoderhålet. Oftast manifesteras i tonåren, efter den första menarken.
 • Den sekundära formen av algodismenorea är oftast ett smärtsyndrom i detta fall på grund av en gynekologisk sjukdom, medfödd eller förvärvad patologi, fel i bäckenorganen, installation av en intrauterin anordning och graviditet.

Det första en tjej bör göra med skarpa smärta är att slappna av. Det är lämpligt att ligga ner och förse lungorna med frisk luft. Smärtmedicinering bör tas. När, utöver illamående, en temperaturökning observeras, är det nödvändigt att minska den med hjälp av antiinflammatoriska läkemedel. För smärta tas antispasmodika - piller som minskar muskelkramper eller smärtstillande medel.

Med konstant illamående kan gynekologen förskriva ett läkemedel för att jämna ut hormonella obalanser under menstruationscykeln. Denna period kännetecknas av låg blodkoagulation, operationer är förbjudna.

Om en kvinna inte kände obehag under menstruationen, smärta började plötsligt, är specialistkonsultation nödvändig. Läkaren kommer att förskriva test och bestämma orsaken..

Förebyggande åtgärder

Obehagliga manifestationer, i form av illamående och smärta under menstruationen, kan förebyggas tidigare. I de flesta fall är enkla förebyggande regler effektiva:

 1. Balanserad näring och efterlevnad. Det är lämpligt att äta hälsosam mat under hela menstruationscykeln, och inte bara före menstruationen. Ät inte överät, ät fet mat. Det rekommenderas att lägga till grönsaker och frukt i kosten efter säsong. Eftersom datum, tomater, plommon och sojaprodukter ökar koncentrationen av serotonin i kroppen, undviks de bäst..
 2. Aktiv livsstil. Cykling och vandring, regelbunden träning i poolen kommer att ha en gynnsam effekt. Det är förbjudet att ladda kroppen genom mått och suga i bastun.
 3. Följer den dagliga rutinen. För att inte förvärra stress från menstruationen är det tillrådligt att slappna av kroppen med hälsosam sömn och promenader i den friska luften. Innan menstruationen är det bättre att undvika gräl.

Huruvida kräkningar under menstruationen kan bero på kvinnans nuvarande hälsotillstånd. Vissa patienter känner sig bekväma, andra kasta upp och smärta i buken uppstår. När symtomen kvarstår konstant och inte försvinner på länge är det bättre att konsultera en läkare och identifiera orsaken till ohälsa.

Lösning på problemet

När det en gång var möjligt att förstå varför det är sjukt av menstruation, är det värt att starta de möjliga metoderna för att behandla problemet. Beroende på hur mycket du känner dig illamående under menstruationen, kan sättet att lösa situationen vara annorlunda. Med mild illamående kan du klara dig utan att använda mediciner. Det räcker för att normalisera näring och leda en hälsosam livsstil.

I händelse av att illamående är ganska svårt och stör dagliga livet, är det värt att närma sig problemet mer noggrant. Homeopatiska och lugnande läkemedel kan hjälpa till att lindra symtomen.

Sedativa medel är läkemedel som har en allmän lugnande effekt. De normaliserar den känslomässiga bakgrunden, undertrycker reaktionen på stimuli och minskar processerna för upphetsning. Sedativa läkemedel inkluderar:

Lugnande te kan bryggas från medicinalväxter och örter. De bör vara berusade i en månad varje dag. Beroende på dina preferenser kan du välja en kombination av örter som kommer att tilltala smak och lukt. Med stark känslomässig instabilitet är behandlingsförloppet bättre att förlänga.

Homeopatiska medel orsakar inte missbruk och biverkningar. Därför kan de drickas säkert under menstruationen. Läkemedel inkluderar:

En biverkning på läkemedlet kan endast uppstå om det finns en individuell intolerans mot de enskilda komponenterna.

För att bli av med symptomen kan du använda konventionella mediciner. De mest effektiva är:

 • Drotaverinum.
 • ibuprofen.
 • Serrapeptase.
 • metoklopramid.

Om illamående redan har börjat och kroppen svarar på medicinering med kräkningar, kan rektal suppositorier användas..

Uteslut inte graviditet

Om en kvinna i fertil ålder har haft minst ett samlag under cykeln är graviditet inte utesluten. Preventionsmedel tas inte med i beräkningen, eftersom även de mest pålitliga metoderna inte kan garantera allt 100% skydd.

Utvecklingen av graviditet är en rent individuell process. Vissa kvinnor känner en förändring i tillståndet direkt efter befruktningen, medan andra lever i okunnighet tills en tydlig ökning av midjan. Därför garanterar inte menstruationen frånvaron av graviditet. Men vid plötslig illamående före, under eller omedelbart efter menstruationen bör man uppmärksamma. Hon kan vara det första symptom på graviditet. Befruktning bör misstänkas om:

 • med menstruation för första gången;
 • menstruationsflödets natur har förändrats;
 • sensationer under menstruationen har förändrats;
 • illamående uppstod på morgonen;
 • känslor försvann så plötsligt som de dök upp.

Om illamående uppträder i någon av dessa situationer är det bäst att få ett graviditetstest. De enklaste remsorna är inte värda att köpa, eftersom de visar ett tillförlitligt resultat först efter en försening. Bättre att välja ett känsligare test..

Testremsor med en känslighet på 10 mmol / L anses vara mycket exakta (detta anges på förpackningen). De kan visa graviditet en vecka efter befruktningen, innan förseningen.

Illamående är ett onaturligt tecken på PMS eller menstruation. Symtomen kräver ökad uppmärksamhet, eftersom det kan indikera allvarliga störningar i kroppen. Plötslig illamående är en signal om att en kvinna måste se upp, eftersom livet föds i hennes livmoder.

Är du säker på att detta beror på menstruation?

Den regelbundna förekomsten av illamående på bakgrund av PMS eller menstruation kräver verkligen samråd med en gynekolog. Emellertid kan ett symptom signalera ett fel i andra organ och system. Menstruation kan vara en slump. Illamående är ett tecken:

 • kronisk förgiftning - till exempel när man arbetar i skadliga förhållanden eller när man tar medicin;
 • akut förgiftning - mat och giftig förgiftning;
 • sjukdomar i matsmältningskanalen - gastrit, pankreatit, tarmsjukdomar, lever, gallblåsan;
 • psykoneurotiska störningar - överdriven exponering för stress, neurologiska sjukdomar;
 • infektionssjukdomar - infektion med rotavirus, hepatitvirus;
 • kränkningar av blodsockernivån - manifestationen av diabetes åtföljs ofta av en illamående;
 • cirkulationsstörningar - spasmer i blodkärlen, deras hindring.

På grund av den naturliga minskningen av immunitet och en ökning av kroppens känslighet under påverkan av hormoner kan de listade störningarna uttrycka sig för första gången under menstruationen. Om illamående manifesterar sig i PMS för första gången, finns det anledning att tänka och titta närmare på tillståndet. Andra störningar skiljer sig från PMS vid ytterligare symtom:

 • svaghet, dåsighet, svår yrsel;
 • diarré eller förstoppning;
 • halsbränna, uppblåsthet, en känsla av tyngd i magen;
 • kräkningar
 • tremor i lemmarna, tendens till migrän, smärta i olika delar av kroppen;
 • dålig andedräkt, ökad diurese;
 • nacksmärta.

Om illamående är ett tecken på andra avvikelser i kroppen kommer den att manifestera sig under menstruationen, efter dem och till och med i mitten av cykeln. Vänta lite vid första symptom. En episodisk känsla av illamående, utan andra symtom, kan försvinna på egen hand. Svår illamående dygnet runt, vilket resulterar i kräkningar, kräver läkare. Att vänta på slutet av menstruationen är inte värt det. Förhalning kan orsaka komplikationer.

Funktioner av kvinnlig illamående

Menstruation är en fysiologisk process som betyder en kvinnas beredskap för befruktning och innebär att befruktning inte har skett. En vanlig menstruationscykel är ett tecken på reproduktiv hälsa. Kroppen är beredd på det av naturen, vilket innebär att den kan uthärda, liksom alla andra perioder i livet.

PMS är resultatet av en modern rytm, ökad stress på kvinnokroppen och överdriven psykoterapi. Detta fenomen är utanför normen. Inom det bör inte vara PMS, smärtsamma perioder och andra oegentligheter under menstruationen.

Med tanke på alla funktioner i kvinnors liv anser gynekologer PMS som en variant av normen. Psykologer kallar syndromet ett psykosomatiskt fenomen förknippat med misstänksamhet hos flickor. Emellertid vet 60% av kvinnorna från första hand vad PMS är. Typiska manifestationer av premenstruellt syndrom:

 • huvudvärk;
 • humörsvängningar;
 • dra känslor i nedre del av buken;
 • obehag i skinkorna och korsryggen.

Det finns ingen illamående i listan. Detta symptom stör störst kvinnans välbefinnande och anses vara ett tecken på någon form av störningar i hennes kropp..

Illamående före, i bakgrunden eller omedelbart efter menstruationen anses vara en manifestation av "svår" PMS. Kvinnor i vilka syndromet fortsätter med en betydande försämring av välbefinnandet, tvingas mildra symtomen med droger eller tillbringa en obehaglig tid i sängen.

Om du känner dig sjuk innan din period

De första tecknen på PMS kan dyka upp 7-10 dagar före menstruationens början. Under denna period inträffar hormonella fluktuationer (förändringar i progesteronnivå), på vilken den kvinnliga kroppen reagerar med illamående och obehag i buken. Kvinnor upplever svaghet, lider av matsmältningsstörningar, ökad gasbildning i tarmen. I de sena stadierna av PMS uppstår huvudvärk och irritabilitet. När nivån på progesteron i blodet minskar utvecklas känslomässig labilitet: kvinnan blir för känslig och till och med tårfull. Alla manifestationer av syndromet försvinner helt med början av menstruationen eller omedelbart efter deras slut.

En kvinna kan känna sig sjuk mot bakgrund av PMS på grund av ökad fysisk ansträngning, stressande situationer, ätstörningar, strikt diet och överarbetande. Så kroppen svarar på fluktuationer i hormonnivåer och ökad livmoders blodtillförsel.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Uzi under menstruationen

Ultraljud under menstruationenKan jag göra ultraljud under menstruationen eller är det bättre att skjuta upp det? Ofta står kvinnor inför detta val, särskilt om undersökningen föreskrivs av den behandlande läkaren, som planerat, enligt policyn för obligatorisk sjukförsäkring....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Hur man hanterar depression efter födseln

Skott från filmen “Tally”, 2017. Moderskap är världens svåraste jobb. Charlize Theron i rollen som först fruktansvärt olycklig och sedan otroligt glad mamma, fru och kvinna....