Tidig klimakterium och dess behandling

Blödning

Senaste uppdatering: 05/06/2020

Innehållet i artikeln

Gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen hos kvinnor (klimakteriet eller klimakteriet) sker vanligtvis vid 45-55 år. Men ibland upphör menstruationen och uppträdandet av samtidigt symtom på klimakteriet vid en yngre ålder - cirka 30-40 år. I sådana fall talar vi om tidig menopaus hos kvinnor. Hur kännetecknas detta fenomen och vad är det? Vad är orsaken till dess utseende? Vilka är effekterna, symptomen och behandlingen av tidig menopaus hos kvinnor? Är ett sådant tillstånd farligt för hälsan? Du kan ta reda på detta i den här artikeln från gynekologen O.A. Hartleb.

Vad är en tidig menopaus och vad är mekanismen för dess utveckling?

Omstruktureringen av kroppen och dess förberedelse för klimakteriet börjar med en förändring av den hormonella bakgrunden. Utseendet på symtom på tidig menopaus hos kvinnor 30-40 år gamla beror på en minskning av produktionen av könshormoner - östrogen och progesteron (Progesteronum).

Under en tid (ungefär 1-2 år) efter början av klimakteriet mognar enkla folliklar i äggstockarna, men antalet är obetydligt och den dominerande follikeln mognar inte. Det tros att några år före början av klimakteriet orsakar en minskning av östradiol- och progesteronnivåer anovulatoriska menstruationscykler: i ungefär hälften av dem finns ingen ägglossning.

Upphörandet av mognad av folliklar i äggstockarna leder till en gradvis minskning av frekvensen och intensiteten hos menstruationsflödet. Om menstruationen är frånvarande i ett år eller mer, talar vi om amenoré och klimakteriet som orsakade det. Detta fenomen anses vara helt normalt om det börjar mellan 45 och 55 år gammalt..

Under klimakteriet förändras bäckenorganen. I äggstockarna observeras en minskning av aktiviteten hos hormonsekretionsvävnad, vikten och storleken på äggstockarna minskar med cirka två gånger, blodkärlen genomgår hyalin degeneration (ett speciellt glasartat proteinsubstans visas i dem, kärlets lumen blir smalare, blodcirkulationen störs). När det gäller livmodern är det värt att notera gradvis gallring av dess lager - endometrium (Endometrium) och myometrium (Myometrium). På grund av detta minskar organets storlek. Äggledarna genomgår förändringar: deras muskelskikt tunnas ut och förvandlas till bindväv och lumen reduceras.

Förändringar gäller vagina. Dess lumen förkortas, blir smalare, vaginalmönstret glattas gradvis ut, volymen av naturlig smörjning reduceras. På grund av minskningen av vaginalslem, som normalt utför skyddande funktioner, är en kränkning av surhet och vaginal mikroflora möjlig, vilket kan leda till utveckling av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

Tidig klimakterium: vad som är viktigt att veta om klimakteriet, video

VERTEX ansvarar inte för riktigheten i den information som presenteras i detta videoklipp. Källa - AiFvision

Tidig klimakterium hos kvinnor: orsaker

Bland orsakerna till tidig menopaus är följande:

 • Ärftlighet. Om en kvinna har nära släktingar som har en historia av symtom på för tidig menopaus, är det troligt att denna tendens kommer att överföras till henne.
 • Snabb acceleration. För tidigt början av puberteten hos flickor (den första menstruationen kan uppstå så tidigt som 8-10 år) är full av uttömmande utmattning av äggstockarna. Detta leder till en förändring i nivån av progesteron och östrogener, vilket påverkar processen för äggmognad.
 • Kirurgiskt avlägsnande av bäckenorganen. Ibland, hos ganska unga kvinnor, av en eller annan anledning (förekomst av tumörer, inre skador, bristning av en cysta, purulenta processer i bilagorna, en ektopisk graviditet som utvecklas i äggstocken) blir det nödvändigt att ta bort livmodern, äggstockarna eller delar därav. Detta leder till symtom på konstgjord menopaus..
 • Allmän utmattning orsakad av stress, obalanserad kost, hunger. Om en ung kvinna lider av konstant undernäring, sitter regelbundet på strikt diet eller är i ett tillstånd av kronisk stress, ökar sannolikheten för för tidig menopaus.
 • Kemoterapi, strålterapi. Eftersom dessa behandlingsförlopp inte bara påverkar neoplasmen utan också alla kroppssystem, orsakar kemoterapimediciner (särskilt CMP) början av för tidig menopaus i ungefär hälften av fallen.
 • Rökning. Om en kvinna röker ett stort antal cigaretter per dag (upp till 1 paket) är hon i riskzonen och kan bli ett offer för klimakteriet i ung ålder.

Symtom på klimakteriet hos en kvinna i tidig ålder

Alla symptom på för tidig menopaus kan delas in i tre grupper beroende på tidpunkten för utseendet. Tilldela tidiga, halvtids- och sena symtom på klimakteriet.

Bland de första tecknen på tidig menopaus hos kvinnor noteras följande:

 • Tidvattnet. En kvinna känner plötsligt en kortvarig värmeattack, huden i ansiktet, nacken och händerna blir röd, hjärtslaget påskyndas, yrsel och illamående kan förekomma. Sedan visas droppar med kallsvett på huden, frossa uppstår. Attacken varar vanligtvis inte mer än några minuter och försvinner på egen hand.
 • Takykardi, hyper- eller hypotoni, instabilitet i blodtrycket. Östrogener har en gynnsam skyddande effekt på tonen i hjärtat och blodkärlen. När deras nivå sjunker kan förändringar i hjärtfrekvensen i vila, smärta i hjärtområdet, samt yrsel och huvudvärk, på grund av en minskning i blodkärlens ton..
 • Känslomässig instabilitet. Irritabilitet, tårvåld och ökad ångest är typiska symtom på tidig menopaus hos kvinnor 30-40 år..
 • Minskad sexuell lust. Östrogener bildar till stor del libido, bidrar till flörtigt beteende och flirtning, så att deras brist kan orsaka störningar i det intima livet. Detta symptom på för tidig menopaus drabbar ofta inte bara kvinnor utan också deras partners.

Den andra gruppen av symptom på klimakteriet i tidig ålder inkluderar följande:

 • Problem med urininkontinens orsakas av en minskning av östrogennivåer, på grund av att slemhinnan i urinröret blir tunnare, dess individuella veck utjämnas. Som ett resultat av sådana förändringar är urinrörets lumen inte tillräckligt full, på grund av vilken ofrivillig urinering observeras (särskilt under hosta, skratt, lyft av tunga föremål).
 • Den smärtsamma processen med genombildning förklaras av atrofiska processer som påverkar väggarna i urinblåsan, urinröret och vagina.
 • Torr känsla i slidan, smärta vid samlag. När östrogennivåerna minskar, minskar volymen av naturligt vaginalslem, vaginalväggarna blir tunnare, mindre elastiska och mer mottagliga för mikrotrauma. Allt detta leder till en känsla av torrhet och obehag under intimitet..
 • Förändring i hudens, hårets, naglarnas skick. Östrogener skyddar kroppen från för tidigt åldrande, på grund av att elasticiteten och fastheten i huden, hårets glans och spikstyrkan kvarstår. Under klimakteriet blir huden torrare, rynkor bildas på dem, håret bryter, faller ut, tappar sitt naturliga pigment och börjar bli grått, naglarna blir mer ömtåliga och exfolierar.

De är inte alltid närvarande, så det vore rimligare att tillskriva dem de möjliga konsekvenserna av bristen på behandling för tidig menopaus.

Vad kan den tidiga klimakteriet leda till??

Vad är faran för tidig menopaus?

Vilka är konsekvenserna av för tidig menopaus om du inte uppmärksammar dess manifestationer och inte behandlar dem?

 • Osteoporos. En minskning av nivån av östradiol medför en minskning av produktionen av kalcitonin, ett sköldkörtelhormon som är involverat i kalciummetabolismen. Resultatet är en gradvis urlakning av kalcium från benvävnaden, benen blir mer ömtåliga och benägna att spricka..
 • Brott mot metaboliska processer. En minskning av nivån på könshormoner leder till brott mot metabolismmekanismerna. Till exempel med klimakteriet är störningar i lipidmetabolismen möjliga, vilket kan leda till avsättning av kolesterol på väggarna i blodkärlen och uppkomsten av plack.
 • Autoimmuna sjukdomar (Hashimotos autoimmuna sköldkörteln, diabetes). Problem med sköldkörtelns funktion (sköldkörtel, hyper- och hypotyreos (hypotyreos) orsakas av nya förhållanden för funktionen av hypofysen. När det gäller möjligheten att utveckla diabetes i början av klimakteriet, orsakas det av en förändring i bukspottkörteln och hypersekretion av den isolerade apparaten, som i sin tur kan orsakas av ökad utsöndring av pankreatotropiskt hormon adenohypophysis (Adenohypophysis).
 • Menopaus neuros, depression. Förändringar i hypotalamus och en minskning av nivån av könshormoner kan orsaka irritabilitet, tårfullhet, orsakslösa förändringar i humör, apati - allt detta är tecken på menopausal neuros. Faran med detta tillstånd ligger i det faktum att när fortplantningsfunktionen försvinner kan en fortfarande ganska ung kvinna börja känna sig underlägsen. Situationen förvärras om klimakteriet börjar tidigt, före barnets födelse.
 • Övervikt, fetma. Lager av subkutant fett, på grund av vilket figuren har en feminin mjuk kontur - förtjänsten av östrogen. När deras nivå sjunker och förändringar i metaboliska processer inträffar, börjar kroppen förvara fett intensivt. Detta kan leda till viktökning: vanligtvis under det första året av klimakteriet kan en kvinna öka cirka 2 kg (med förbehåll för föregående diet och dagligt kaloriintag).
 • Möjligheten att utveckla patologiska processer i reproduktionssystemets organ. En minskning av östrogennivåerna innebär en försämring av kroppens försvar, på grund av vilka tecken på kroniska sjukdomar kan uppstå, liksom nya sjukdomar. Speciellt under klimakteriet ökar risken för olika inflammatoriska och infektionssjukdomar, liksom neoplasmer, som främst påverkar bäckenorganen och bröstkorgen. Unga kvinnor som står inför problemet med för tidig menopaus bör tänka på att de är i riskzonen. För att identifiera möjliga sjukdomar i tid (fibromyom, bröstcancer, endometrios (Endometrios), salpingit (Salpingit), vaginit (Vaginit), etc.), måste du regelbundet besöka en gynekolog och mammolog, genomgå undersökning och ultraljud i bäckenorganen.

Behandling av tecken på tidig menopaus: hormoner med tidig menopaus

Trots att de flesta klimatförändringar är atrofiska till sin natur, med korrekt behandling, kan deras manifestationer skjutas upp under lång tid. Det viktigaste är att reagera i tid på uppkomsten av symtom på för tidig menopaus och kontakta läkare.

Oftast ordineras HRT - hormonbehandlingsläkemedel för att eliminera de obehagliga manifestationerna av klimakteriet. Sammansättningen av dessa läkemedel, aktivt föreskrivna av läkare, med tidig klimakterium inkluderar analoger av könshormoner av syntetiskt ursprung, liknande i kemisk struktur som deras egna. Läkemedlets sammansättning innehåller en kombination av östrogen och progesteron. Utnämningen av HRT utförs efter en gynekologisk och mammologisk undersökning, ultraljud av bäckenorganen och mammografi, bestämning av lipidspektrum, koagulering, FSH-nivå, TSH.

Men utnämningen av HRT är inte alltid möjlig: läkemedel tas inte för sjukdomar i njurar och lever, trombos, diabetes mellitus, närvaron av hormonberoende neoplasmer. Istället kan medel med fytoöstrogener förskrivas. Dessa är växtföreningar som har en struktur som liknar östrogen. Till skillnad från konstgjorda analoger av könshormoner är fytoöstrogener helt naturliga och kan rekommenderas för användning av kvinnor för vilka syntetisk HRT är kontraindicerat av hälsoskäl. Till exempel, för att minska symptomen på tidig menopaus, kan du ta kosttillskottet "Climafemin Ginocomfort". Produktens sammansättning inkluderar genistein och nutricosmetic-komplex, som hjälper till att minska frekvensen och intensiteten hos värmevallningar och svettningar, vilket har en gynnsam effekt på den känslomässiga bakgrunden och sömnens kvalitet. Detta kosttillskott gör det möjligt förutom att avlägsna vegetativa-vaskulära störningar att förbättra hudens tillstånd, hjälper till att öka energin, har antioxidantegenskaper.

För förebyggande och behandling av osteoporos under för tidig menopaus kan förberedelser av kalcitonin, fluoridsalter, bisfosfonater och vitamin D föreskrivas. En viktig roll ges för att följa en diet som innehåller livsmedel med mycket vitamin D och kalcium, samt elektrofores, balneoterapi och träning. från komplexet av träningsterapi.

Intima geler kan användas för att eliminera torrhet i vaginalen i klimakteriet och klåda som orsakas av den. I rollen som ett effektivt verktyg för att hantera dessa problem, en fuktgivande gel "Ginokomfort". På grund av den slemliknande konsistensen av mängextraktet som ingår i dess sammansättning, omsluter gelén försiktigt vaginalslemhinnan och fuktar den. Kamomilextrakt, panthenol och bisabolol bidrar till snabb regenerering av mikrotraumor, eliminerar irritation och har en tonisk effekt. För att bedöma effektiviteten av detta verktyg på grundval av avdelningen för dermatovenereologi med kliniken vid St. Petersburg State Medical University. Acad. I.P. Pavlova kliniska prövningar genomfördes under ledning av en biträdande professor och avdelningschefen - A.V. Ignatovsky och E.V. Sokolovsky. Forskningsresultaten visade att Ginokomfort-fuktgivande gel ger effektiv hydrering av slemhinnan i kvinnliga könsorganen.

Detta verktyg har utvecklats av specialister från ett läkemedelsföretag och har nödvändiga kvalitetscertifikat och relaterad dokumentation.

Behandling av tidig menopaus hos kvinnor med folkrättsmedel

 • Infusion av dillfrön. 6 msk. l frön placeras i en termos, häll 1 liter kokande vatten och insistera i en timme. Den resulterande infusionen späds ut med 1 liter rent vatten och tas 100 ml en halvtimme före måltider, 3 gånger om dagen. Verktyget hjälper till att minska frekvensen och intensiteten av värmevallningar, men dess användning är kontraindicerad hos hypotensiva patienter, liksom hos kvinnor som lider av vissa sjukdomar i livmodern.
 • Mjölkbad. Med torrhet och slapphet i huden hjälper det att klara sig genom att tillsätta badet med varmt (inte varmt) 2 koppar torkad eller helmjölk och 2 msk. l honung.
 • Infusion av rödklöver. Denna växt innehåller fytoöstrogener som bidrar till normalisering av sömn, förbättrar den psyko-emotionella bakgrunden, hud och hår. För beredning av infusion 4 msk. l torra råmaterial placeras i en termos, häll 0,5 l kokande vatten, insistera över natten, filtrera sedan och dricka 50 ml en halvtimme före måltiderna.

Tidig klimakterium: vad man ska göra för att förbättra en kvinnas livskvalitet?

Även om klimakteriet inträffar i ung ålder betyder det inte att livet är över. I en sådan situation är det viktigaste att inte förlora hjärtat, hitta positiva aspekter i ditt nya tillstånd och behandla eventuella obehagliga manifestationer av klimakteriet i tid. En balanserad kost, dricka, sport och fritidsintressen, röka och dricka alkohol, massage och resor - allt detta har en gynnsam effekt på det emotionella och fysiska tillståndet hos en kvinna som har genomgått för tidig menopaus..

Depression och sexuella störningar i kvinnor i naturliga och kirurgiska menopaus. Perekhov A.Ya. // Förlossning, gynekologi och reproduktion. - 2009. - Nr 4. - S. 6-10.

Kliniska och funktionella egenskaper hos neurologisk patologi hos kvinnor under klimatperioden, särskilt dess diagnos och kliniska undersökningar i poliklinisk miljö. Sinitsyna, L.V., kandidat för medicinska vetenskaper. - 2006. - S. 154.

Användning av hormonersättningsterapi för behandling av atrofisk cysturetrit med urogenitala störningar i klimakteriet. V.E. Bassan // Obstetrics and Gynecology. - 1999. - Nr 3. - S. 60–63.

Moderna aspekter av depressiva störningar hos perimenopausala kvinnor / A. M. Torchinov [et al.] // Journal of the Russian Society of Obstetricians and Gynecologists. - 2006. - Nr 3. - S. 34–38.

Menopausalt syndrom: funktioner vid behandling av psyko-emotionella störningar / A. A. Gavisova, M. A. Tverdikova, A. A. Balushkina // Bröstcancer. - 2009. - Nr 20 (359). - S. 1408-1413.

Orsaker till tidig menopaus

Varje kvinnas reproduktionscykel är föremål för olika fysiologiska processer. Det fertila stadiet ersätts naturligtvis av utrotning av fertilitet. Menopaus börjar vanligtvis efter 45 år och varar från två till tio år. Men det händer också att förändringar i klimakteriet börjar mycket tidigare - vid 39 år gammal och ännu tidigare. Varför kan en tidig menopaus uppstå? Hur man känner igen dess tecken och vad man ska göra åt det?

Etiologi för klimakteriet

Vid födelsen har varje flicka en individuell uppsättning folliklar som är lämpliga för äggmognad. När hon växer upp går flickan in i den bördiga perioden, under vilken hon kan bli gravid och föda ett barn. Det viktigaste kriteriet för kvinnors hälsa under denna period är menstruationens regelbundenhet. Menstruationscykeln uppstår på grund av produktion av könshormoner och deras korrekta balans. Men med tiden upphör denna etablerade mekanism gradvis att fungera. Anledningen till detta är det begränsade antalet folliklar i äggstockarna. Ju färre ägg som är kvar, desto svagare äggstocksfunktion och desto mindre östrogen produceras de.

I det fertila tillståndet är det östrogen som stöder mognad av ägget och utseendet på ägglossning. Efter ägglossningen bildas en gul kropp på platsen för den dominerande follikeln, som producerar hormonet progesteron. Progesterons huvuduppgift är att tillhandahålla förutsättningar för embryonets vitala aktivitet om ägget befruktas under ägglossningen. Men om befruktningen inte äger rum, kommer ägget till livmodern och signalerar corpus luteum. Som ett resultat sjunker progesteronnivåerna och menstruationen börjar. Den första dagen i menstruationen är början på en ny cykel och ökning av östrogennivåer.

I början av klimakteriet genomgår menstruationscykeln allvarliga fel. Det ökar mängden östrogen, vilket innebär att äggmognad och ägglossning är i riskzonen. Om ägglossningen inte sker under cykeln kommer kvinnan att märka en allvarlig försening av menstruationen. Det händer också att cykeln förkortas och i stället för en menstruation per månad inträffar två blödningar. Även om menstruationen idealiskt inträffar mindre och mindre, kan hormonella obalanser påskynda menstruationen och öka dess intensitet.

Tidig klimakterium kan pågå från 2 till 10 år och är indelad i tre stadier:

 1. Premenopause. Nivån av könshormoner minskar, men äggstockarna innehåller fortfarande folliklar som är lämpliga för äggmognad. Menstruationscykeln fortsätter, men betydande förändringar märks i den.
 2. Menopaus är den fullständiga upphörandet av reproduktionsfunktionen. Diagnostiserad i frånvaro av menstruation i mer än ett år.
 3. Postmenopause. Icke-fruktbar period i en kvinnas liv.

Symtom på klimakteriet

Enligt kommentarerna och recensionerna av kvinnor som överlevde åldern i klimakteriet, har dess början karakteristiska symtom:

 1. Oregelbunden menstruation - förseningar (från flera dagar till 2-3 månader) eller korta cykler (mindre än 21 dagar).
 2. Förändring av karaktären av menstruationsblödning. Ofta finns det ett mönster: hos kvinnor med riklig månatlig ansvarsfrihet blir det mycket mindre, och hos dem som har fått lite utskrivning - rikligt.
 3. Manifestationerna av PMS förstärks - huvudvärk, humör, ökad irritabilitet, smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, illamående och svaghet.
 4. Humörsvängningar observeras under hela cykeln, och inte bara under menstruationen.
 5. Kvinnor upplever ofta värmevallningar och hyperhidros utan uppenbar orsak..
 6. Det finns obehag i könsområdet, orsakat av torr vagina, vilket leder till obehagliga sensationer under sex.
 7. Många kände igen början av klimakteriet - plötsliga problem med sexuell aktivitet och minskad libido.
 8. Det är en minskning av sömnkvaliteten.
 9. Många har en brist på vitaminer i blodet, vilket leder till en försämring av hud, hår, tänder och ben.
 10. Det finns hopp i blodtrycket.

Hormonella förändringar i klimakteriet påverkar inte bara den sexuella sfären, utan kan också påverka tillståndet av ben, sköldkörteln och metaboliska processer. De kan också förbättra manifestationen av kroniska, autoimmuna och neurologiska sjukdomar..

Symtomen på tidig menopaus är likadana, men orsakerna till dess början kan vara långt ifrån naturliga hormonella förändringar. Tidigare kallades någon menopaus en sjukdom och försökte behandla. I dag är medicinen mer lojal mot början av menopausen, vilket hjälper kvinnor att förlänga sin ungdom och lindra klimakteriets symtom. Men när det gäller att avsluta fertiliteten hos mycket unga kvinnor är det svårt att kalla detta normen. Därför är det viktigt att kunna känna igen de första symptomen på tidig menopaus och förstå orsakerna till dess utseende..

Varför klimakteriet börjar tidigare

Normalt börjar klimakteriet förändras efter 45 år, och själva klimakteriet inträffar i genomsnitt i åldern 47-50 år. Det är mycket svårt att anta utseendet på sådana förändringar före 38 eller 40 år. Och vilken förvånande av de kvinnor vars symtom på tidig menopaus visade sig på 30 år! Varje menopaus upp till 40–42 år kan diagnostiseras som för tidig. Men ju äldre kvinnan är, desto större är chansen att premenopaus beror på fysiologi och inte förekomsten av patologiska processer.

I den här artikeln kommer du att lära dig de främsta orsakerna till att könshormoner och äggstocksfunktionen sjunker före tiden..

Kvinna livsstil

Risken för att utveckla för tidig premenopaus är avsevärt ökad hos kvinnor med dåliga vanor. Statistiskt sett, de som dricker mycket alkohol missbrukar tobak eller har en vana att ta droger, sannolikheten för att utveckla en tidig menopaus ökar definitivt med 20-30%.

Men även om en kvinna inte har dåliga vanor finns sannolikheten för tidig menopaus när hon lever i ett förorenat klimat, dålig kost, låg fysisk aktivitet, stress och stress på jobbet. Därför är det bästa bidraget som en kvinna kan ge till sin reproduktiva hälsa en hälsosam livsstil, tillräcklig vila, harmoniska relationer i familjen och själarbete.

Fysiologiska avvikelser

Även om för tidig menopaus inte är normen, indikerar det inte alltid att det finns allvarliga patologier. Ibland är detta beteende hos det reproduktiva systemet en konsekvens av en genetisk avvikelse. Dessa inkluderar följande situationer:

 1. För tidig menarche. Ibland kan den första menstruationen börja före tio år. I detta fall, med tanke på att antalet folliklar är begränsat, är det logiskt att anta ett tidigt slut på den bördiga perioden. Om det totala antalet reproduktionsår sammanfaller med det normala kan för tidig menopaus börja 38 eller 39 år av naturliga skäl..
 2. Brist på graviditet. Om en kvinna inte har blivit gravid under sin reproduktiva ålder, kommer antalet mogna ägg och menstruation att vara större än antalet kvinnor som föder. Detta beror på det faktum att menstruationscykeln avbryts under barnets förlossning, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon menstruation under 9 månader och en tid efter förlossningen. Således kommer antalet folliklar som är lämpliga för mognad hos en null kvinna att minska snabbare och klimakteriet bör sannolikt börja ganska tidigt, men inte tidigare än 37 år.
 3. Tidig klimakterium hos kvinnor under 32 och 35 år. Orsaken till tidig menopaus är genetiska avvikelser. Ett exempel på sådana avvikelser är Shereshevsky-Turner-syndrom, i vilket fel eller fullständig frånvaro av X-kromosomen observeras. Hos flickor med en liknande avvikelse vid födseln är folliklarna i äggstockarna betydligt mindre än vanligt, och ibland inte alls. I detta fall inträffar ofta tidig amenorré och infertilitet. Om antalet folliklar tillåter dig en reproduktionsperiod är det mycket kortare och slutar med för tidig menopaus. Detta syndrom är ganska sällsynt och har specifika fysiska manifestationer..

Effekt av terapi

Förutom fysiologiska avvikelser kan för tidig menopaus orsakas av kirurgiska ingrepp i behandlingen av äggstockarna, avlägsnande av maligna tumörer, strålning och kemisk terapi, vilket kan leda till att follikulär vävnad kan ersättas av cicatricial. Bestäm om menopaus är en följd av terapi, ovariecirurgi eller är fysiologiskt motiverad endast av erfarna specialist. Därför ska du inte försöka bygga dina egna teorier, utan i tid att söka medicinsk hjälp.

Faren för tidig premenopaus kan också orsakas av abortiva ingripanden och okontrollerat intag av hormonell preventivmedel.

Förekomsten av kroniska sjukdomar

Ibland avgör början av tidig menopaus förekomsten av sjukdomar i en kvinnas kropp. Detta handlar inte om direkta gynekologiska eller hormonella störningar. Menstruationssjukdomar och amenoré upp till trettiofem år kan orsaka autoimmun och andra kroniska sjukdomar. Så i toppen av sjukdomar som provocerar den tidiga början av klimakteriet, var:

 • sköldkörtelsjukdom;
 • diabetes typ 2;
 • reumatoid artrit, osteoporos, psoriasis;
 • autoimmun hepatit;
 • Crohns sjukdom.

Dessa sjukdomar kan ha både en utlösande effekt för hormonella menopausala förändringar och kan också uppstå som en komplikation vid tidig menopaus.

Gynekologiska sjukdomar

Uppkomsten av tidig menopaus definieras som ett tecken på gynekologisk patologi efter en grundlig medicinsk undersökning eller i närvaro av redan kända sjukdomar. Ett symptom på denna klimakteriet är utvecklingen av amenoré. Först försvinner menstruationscykeln - cykeln varar mer än 35 dagar. Sedan ökar förseningarna, menstruationen kommer var tredje månad. Det sista steget är frånvaron av menstruation i sex månader.

Faren för att utveckla tidig menopaus är möjlig på grund av:

 • hormonella störningar orsakade av hypotalamisk dysfunktion;
 • polycystisk äggstock;
 • endometrial hyperplasi;
 • myom;
 • förekomsten av maligna neoplasmer.

Konsekvenserna av tidig menopaus

För tidig menopausala förändringar är långt ifrån att förstå normal och naturlig kvinnlig fysiologi. När allt kommer omkring är konsekvenserna av tidig menopaus tidigt åldrande och infertilitet. Dessutom hotar menopausala processer problem med kvinnors psyko-emotionella och fysiska hälsa. Tidig utrotning av reproduktionsfunktionen är farlig i följande manifestationer:

 • plötsliga humörsvängningar, apati, ångest;
 • åldrande av hud, naglar och hår;
 • låg sexdrift;
 • utseendet på hjärtklappar och andnöd;
 • muskuloskeletala störningar och spröda ben.

Om du märker symtom på tidig menopaus måste du besöka en läkare för att ta reda på orsaken och påbörja behandlingen för en sådan anomali..

Förebyggande och terapeutiska åtgärder

Behandling av tidig menopaus bör börja från det ögonblick du märker dess första symtom. Oftast räcker utseendet på menstruations oregelbundenheter för att bestämma att något gick fel.

I detta fall måste kvinnan kontakta sin gynekolog och genomgå en fullständig undersökning, som nödvändigtvis inkluderar:

 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • cytologi;
 • hormonell forskning.

Med amenorré upp till 30 år är risken för genetiska avvikelser hög, så en genetisk undersökning kan vara nödvändig.
Efter att ha fastställt orsakerna till menstruationsdysfunktion, kommer läkaren att erbjuda dig behandlingsalternativ. Idag finns det två huvudsakliga sätt att bota för tidig menopaus:

 1. Hormon ersättnings terapi. Dessa är kombinationsläkemedel (baserade på östrogen och progesteron) eller monokomposition (endast östrogener). Mottagande av syntetiska hormoner sker i milda doser och endast under övervakning av en läkare.
 2. Fytohormoner och homeopatiska medel. Ämnen verkar för att minska symptomen på klimakteriet, men har ingen hormonell effekt.

Om klimakteriet är förknippat med en patologisk process kommer behandlingen att omfatta snävt riktad terapi som syftar till ett specifikt problem. En kvinna kan också behöva professionell psykologisk hjälp, eftersom tidig utrotning av reproduktionssystemet ofta leder till svår depression och en hög risk för depressionsstörning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt möjligheten till för tidig förlossning för flickor i vars familjer sådana avvikelser redan har inträffat..

För att förhindra uppkomsten av för tidig menopaus kan förebyggande i rätt tid hjälpa:

 • regelbundna schemalagda besök hos gynekologen;
 • kontroll av din egen menstruationscykel;
 • måttlig fysisk aktivitet;
 • korrekt och balanserad näring;
 • undvika onödiga oro och stress.

För att undvika början av för tidig menopaus, förbättra kvaliteten på din livsstil och övervaka din egen hälsa. Om du märker sådana symtom hos dig själv, skynda dig inte att få panik och försena inte att gå till läkaren. Kärlek till din kropp och ansvarsfull inställning till din egen hälsa hjälper till att övervinna tidigt klimakterium och hålla ungdomar.

Hur börjar klimakteriet hos kvinnor och vad man ska ta med klimakteriet

Symtom på klimakteriet. Hormoner för klimakteriet och postmenopaus

Vad behöver en kvinna 40-45 år gammal veta om klimakteriet? Det viktigaste är att detta inte är en sjukdom, inte en mening och inte en symbol för ålderdom. Menopaus (eller klimakteriet) är utgångspunkten för en helt ny livsfas, full av oväntade sensationer och händelser. En tid av självförtroende, en tid av energi, passion och kärlek, främst för sig själv och naturligtvis frihet från månatliga hormonella fluktuationer och menstruation.

Orsaker till klimakteriet

Tillförseln av folliklar i äggstockarna slutar oundvikligen, därför upphör ägglossning och menstruation, förmågan att bli gravid och förlossa ett barn förloras, hormonaktiviteten minskar. I genomsnitt förekommer naturlig klimakteriet vid 51.

Östrogenbrist, som oundvikligen inträffar under klimakteriet, påverkar kroppen som helhet och de organ som är känsliga för dessa hormoner - livmodern, bröstkörtlarna, urinröret och urinblåsan, hjärna, hjärta och artärer, ben, hud och slemvävnader. Som ett resultat förknippar hormonell obalans ett etablerat system och kan orsaka ett antal obehagliga symtom som kombineras till ett vanligt begrepp - klimakteriet.

Symtom på klimakteriet

Det tros att 40-50% av kvinnorna utsätts för menopausalt syndrom i dess mest allvarliga manifestationer. Som regel uppträder inte alla samtidigt på en gång, men bara några symtom på klimakteriet tillsammans med menstruations oregelbundenheter upp till menstruationens upphörande - till exempel 85% av kvinnorna lider av klimakteriet från klimakteriet.

Och sedan beror det allt på det allmänna hälsotillståndet och snabb tillgång till en gynekolog. De flesta symptom på klimakteriet kan korrigeras - med hjälp av läkemedel, inklusive för att kompensera för bristen på östrogen och / eller livsstil.

Den naturliga utrotningen av östrogensyntes orsakar också en minskning av energikostnaderna och som ett resultat en ökning av fettvävnad och kroppsvikt. Cirka en fjärdedel av kvinnorna utvecklar metaboliskt syndrom (en kombination av symtom på metaboliska störningar). Det manifesterar sig i ansamling av fett i buken, en kränkning av kolhydrat- och lipidmetabolismen, som styrs av östrogen, påverkar förekomsten av arteriell hypertoni.

I början av klimakteriet upplever många kvinnor höga kolesterolnivåer i blodet och tillskriver detta främst till deras egenhets särdrag. Kosta är naturligtvis viktigt, men inte bara mat är viktigt: det påverkar kolesterolnivån med endast 10-15%. Resten är könshormonernas påverkan. Kroppen behöver också kolesterol för syntes av östradiol. När det blir mindre går kolesterolet "i reserv".

Klimax, hjärta och blodkärl

Det antas att kvinnor är mindre mottagliga för hjärt-kärlsjukdomar än män. Och det är i allmänhet sant, men med början av klimakteriet förändras allt: frekvensen av akuta patologier i hjärt-kärlsystemet hos postmenopausala kvinnor är 12 gånger högre än hos kvinnor i reproduktiv ålder.

För det första distribueras fettvävnad under denna period, vilket i sig påverkar risken för hjärt-kärlsjukdomar, till exempel hypertoni (utvecklas hos cirka 40% av kvinnor efter menopaus!) Och till och med hjärtinfarkt. För det andra förändrar hormonell obalans arbetet i hela det kardiovaskulära systemet. Hur exakt?

Östrogener påverkar signifikant funktionen av endotelet - en grupp celler som linjer blod och lymfkärl och hålrum från insidan. I synnerhet skyddar de blodkärlens väggar, har antiinflammatoriska och antioxidanteffekter och förhindrar blodproppar. Inte mindre viktigt är progesteron, som påverkar tonerna i artärerna (sänker blodtrycket), stärker artärväggarna. I klimakteriet bryts denna smala försvarslinje ned.

Menopausebehandling

Hur kompenserar jag för bristen på kvinnliga könsdelar? Det mest effektiva sättet är användning av hormonersättningsterapi (HRT) med läkemedel som görs på basis av mikrodoser av naturliga östrogener eller en kombination av östrogener och progesteron. Kom i form av tabletter, salvor, geler, plåster och sprayer.

HRT föreskrivs för livet och tas under regelbunden tillsyn av en gynekolog, eftersom det i vissa fall kräver korrigering. Sådan klimakterium med klimakteriet verkligen lindrar obehagliga symtom, påverkar positivt kollagenproduktionen för att upprätthålla hudens elasticitet och även hålla benen starka och förhindra att vaginalvävnaderna tunnas.

Menopauspiller: när börjar?

Det är viktigt att starta HRT i tid: omedelbart efter början av de första symptomen på klimakteriet och helst inom de första 5 åren. Läkarna kallar denna period för ett "fönster av möjligheter" eftersom den kvinnliga kroppen för närvarande fortfarande är känslig för hormoner. Tio år efter början av klimakteriet är alla klimatförändringar i kroppen redan oåterkalleliga. Dessutom manifesteras HRT de första tio åren efter klimakteriet bäst i förebyggandet av osteoporos och har till och med en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet..

Hormoner med klimakteriet: vem ska inte?

Hormonala läkemedel utformade för att kompensera för östrogenbrist föreskrivs först efter en noggrann undersökning av kroppen. I västländer används HRT ganska mycket - mer än hälften av amerikanska kvinnor som har gått in i klimakteriet tar hormonella läkemedel. Men i Ryssland används denna metod för korrigering av förändringar i klimakteriet mycket mindre: den används endast av 0,6% av kvinnor över 50 år. Och det finns orsaker till detta - ryska kvinnor vid tidpunkten för klimakteriet har redan andra samtidiga sjukdomar som inte tillåter att ta till HRT.

Kontraindikationer för HRT:

 • hjärt-kärlsjukdomar och katastrofer (koronar hjärtsjukdom, hjärtinfarkt, stroke);
 • ventrombos;
 • kroniska och akuta sjukdomar i levern och njurarna;
 • fetma;
 • endokrina störningar;
 • hypertoni;
 • onkologiska sjukdomar.

I närvaro av kontraindikationer hittar gynekologen tillsammans med en specialiserad specialist, till exempel en kardiolog eller endokrinolog, andra alternativ som inte är hormonella för att lindra symptom på klimakteriet..

Hormonfri behandling i klimakteriet

Som ett alternativ till HRT främjar nu biologiskt aktiva tillsatser och växtbaserade beredningar baserade på växtöstrogener. Fytoöstrogener utsöndras från sojabönor, rödklöver, tsimitsifuga, korn av vete, råg och ris, linfrön, några nötter, bär och frukt.

De mest "kraftfulla" i denna mening är sojabönor. Specialister från Scientific Center of Obstetrics, Gynecology and Perinatology. IN OCH. Kulakova Antonina Ledina och Vera Prilepskaya följde effektiviteten av fytoöstrogener vid behandling av klimakteriet. Efter 3 månader registrerade 85% av deltagarna i studien en förbättring av välbefinnandet och en minskning av intensiteten hos olika symptom på klimakteriet: hos 62,5% minskade frekvensen och svårighetsgraden av värmevallningar, 40% av patienterna noterade förbättrad sömn.

Varken kosttillskott eller fytopreparationer genomgår emellertid kliniska prövningar som läkemedel, och deras effekt och interaktion med andra läkemedel har inte studerats. Därför är det inte säkert att förskriva sådana medel för dig själv. Det är bättre att försäkra och rådfråga din gynekolog.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

Tidig klimakterium. Orsaker, symtom och tecken, behandling och förebyggande av patologi

Climax är en fysiologisk period i en kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av reproduktionssystemets funktioner. Normalt förekommer klimakteriet hos kvinnor i åldrarna 45 till 50 år. I detta fall förändrar kvinnans kropp rytmen, menstruationscykelns varaktighet, mängden förlorat menstruationsblod, som därefter slutar med en fullständig upphörande av menstruationen - menopaus.

Tidig klimakterium är en period som kännetecknas av för tidiga endokrina förändringar som förekommer i kroppen av en kvinna under 45 år.


Intressanta fakta

 • Om klimakteriet inträffar tidigare än fyrtio år kallas det för tidigt äggstocksfel..
 • I mitten av det tjugonde århundradet, för behandling och förebyggande av tidig menopaus, skapades hormonbehandling, som inkluderar syntetiska analoger av kvinnliga könshormoner (östrogen och progesteron).
 • Sannolikheten för menstruation och ägglossning finns hos en fjärdedel av kvinnor som lider av tidig menopaus.
 • Tidig menopaus förekommer i genomsnitt hos 1,6% av kvinnorna.
 • Kvinnor som föder är mer skyddade från tidig menopaus än kvinnor som inte ger barn.

Normal menstruationscykel

Menstruationscykeln är de cykliska förändringarna som sker i en kvinnas kropp och förbereder henne för en eventuell graviditet. För den första dagen av menstruationscykeln tas den första dagen för menstruationens början på villkor. Menstruationscykeln beräknas som intervallet mellan den första dagen av den sista menstruationen och den första dagen på nästa dag.

Den normala menstruationscykeln anses vara från 21 till 35 dagar, i genomsnitt är den 28 dagar.

Menstruationscykeln koordineras av det hypotalamiska hypofyssystemet. Tre hormoner produceras och utsöndras i blodomloppet i den främre hypofysen, vilket stimulerar sexkörtlarnas arbete:

 • Follikelstimulerande hormon. Detta hormon reglerar produktionen av kvinnliga könshormoner östrogen. Under verkan av follikelstimulerande hormon inträffar också mognad av folliklar (inuti varje follikel finns ett ägg).
 • Luteiniserande hormon. Detta hormon främjar utvecklingen av corpus luteum, som bildas en gång i månaden när det finns menstruation. En kraftig ökning av nivån av luteiniserande hormon leder till ägglossning, det vill säga till äggets utgång från äggstocken för att möta spermierna.
 • Luteotropiskt hormon. Detta hormon påverkar produktionen av hormonet progesteron såväl som utsöndringen av bröstkörtlarna..

Menstruationscykeln är bifasisk:

 • Den första fasen Den follikulära fasen bestäms av mognaden av follikeln och ägget i äggstocken. Denna fas slutar med ett brott i follikeln och frigörandet av ett ägg (ägglossning).
 • Andra fas: Luteal fas, bestämd av mognad av corpus luteum.

Samtidigt inträffar förändringar inte bara i äggstockarna, utan också i livmodern. Det sker en förändring i processerna för återställande och tillväxt av det funktionella lagret i livmodern, som slutar med menstruation (avslag på det funktionella lagret). Menstruationens varaktighet är i genomsnitt från tre till sju dagar.

Menstruationsfunktionen varar i genomsnitt upp till 46 - 50 år, varefter en fullständig upphörande av menstruationen, som kallas menopaus. Under denna period stoppar kvinnan utvecklingen av folliklar och äggens mognad och följaktligen stoppar ägglossningen. En kvinna förlorar förmågan att reproducera avkommor.

Under klimakteriet slutar äggstockarna att producera östrogenhormoner, vilket leder till en betydande minskning av deras koncentration, medan nivån av follikelstimulerande såväl som luteiniserande hormoner stiger till höga siffror. Det ökade arbetet i hypofysen leder till en ökning av nivån av gonadotropa hormoner, vilket är förknippat med stimuleringen av äggstockarna, som slutar producera kvinnliga könshormoner.

Orsaker till den tidiga början av klimakteriet

Följande orsaker till tidig menopaus finns:

 • autoimmuna störningar;
 • konsekvenser av kemoterapi eller strålterapi;
 • rökning;
 • påfrestning;
 • ärftlig predisposition;
 • kirurgiska ingrepp.

Autoimmuna störningar

Både tidig och för tidig menopaus kan uppstå som ett resultat av autoimmuna störningar där den kvinnliga kroppen känner igen sina äggstockar som något främmande och producerar antikroppar mot dem. Således förstör din egen kropps reaktion äggstockarna, vilket leder till att deras arbete slutar, vilket i sin tur leder till att en tidig menopaus börjar.

Autoimmuna störningar kan uppstå på grund av följande sjukdomar:

På grund av autoimmuna störningar hos en kvinna under den tidiga klimakteriet kan följande patologiska förändringar observeras:

Konsekvenser av kemoterapi eller strålterapi

En annan anledning till att en tidig menopaus kan uppstå är konsekvenserna av behandlingen av cancer. Under behandlingen av cancer används som regel potenta läkemedel samt strålning eller kemoterapi, vilket kraftigt hämmar äggstockarnas funktion. Av denna anledning kan klimakteriet uppstå tio till tolv år tidigare än vanligt.

Denna typ av tidig menopaus kan åtföljas av följande symtom:

Rökning

Franska forskare har funnit att rökning av tobak negativt påverkar funktionen hos äggstockarna och att femton procent av kvinnorna med tidig menopaus är aktiva rökare.

Påfrestning

Olika stressiga situationer leder till att kvinnokroppen tappas, vilket leder till att äggstockarna kan störas och risken för en tidig menopaus kan öka.

Ärftlig predisposition

Det finns sällsynta ärftliga patologier, mot vilka en tidig menopaus kan uppstå. Oftast är det här genetiska defekter av X-kromosomerna som överförs från mor till dotter. Varje kvinna har normalt två X-kromosomer och skador eller frånvaron av en av dem leder till hormonella störningar, som ett resultat av vilken klimakteriet kan uppstå ungefär sju år före schemat.

Kirurgi

Kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna, såväl som kirurgiska ingrepp i livmodern, leder till att kvinnans menstruationsfunktion försvinner och en så kallad kirurgisk menopaus uppstår.

Efter operationen kan kvinnan uppvisa följande symtom:

Symtom på tidig menopaus

Hos de flesta kvinnor fortsätter klimakteriet fysiologiskt utan att orsaka patologiska manifestationer. Men eftersom äggstocksfunktionen bleknar under klimakteriet kan detta bidra till betydande störningar i välbefinnandet. Med en patologisk klimakteriet utvecklar kvinnor olika dysfunktioner i nervsystemet, kardiovaskulära och endokrina system.


Under klimakteriet slutar äggstockarna gradvis att producera könshormoner, som inkluderar östrogen, androgen och progesteron, vilket leder till att en kvinna utvecklar olika menopausala symtom.

Följande karakteristiska symtom på tidig menopaus är:

 • kränkning av menstruationsrytmen;
 • värmevallningar och ökad svettning;
 • psyko-emotionella störningar;
 • sömnlöshet;
 • viktökning;
 • hudförändringar;
 • torr vagina
 • urinationer.

Symtom på klimakteriet är vanligtvis indelat i:

 • tidiga manifestationer (visas under de första två till fyra åren);
 • manifestationer på medellång sikt (inträffar efter fem till sex år);
 • sena manifestationer.

Menstruella oregelbundenheter

När det gäller menstruation såväl som menstruationscykeln kan en kvinna uppleva följande störningar:

 • förlängning eller förkortning av menstruationscykeln;
 • förlust av flera menstruationscykler, det vill säga frånvaron av menstruation under flera månader;
 • livmodersblödning.

Värmevallningar och ökad svettning

Ett typiskt symptom på tidig klimakterium är värmevallningar. Vissa kvinnor upplever enstaka värmevallningar, andra flera till trettio till femtio om dagen. Attacken börjar vanligtvis med rodnad i hudens ansikte, nacke, bröstkorg och åtföljs av en känsla av värme och sedan frigöring av kallsvett (en känsla av kyla och frossa). Under denna period ökade också hjärtfrekvensen, en känsla av spänning, ångest och obehag. Tidvattens längd är i genomsnitt fyra till fem minuter.

Med antalet tidvatten kan man bedöma svårighetsgraden av menopausalt syndrom:

 • om antalet värmevallningar inte överstiger femton per dag, är detta en mild grad av klimakteriet;
 • om tidvattnet är tjugo till trettio om dagen är detta den genomsnittliga graden av menopausalt syndrom
 • trettio till femtio tidvatten per dag kännetecknar en allvarlig grad av klimakteriet.

Följande faktorer kan provocera upphettningen av värmevallningar:

 • påfrestning;
 • salt och kryddig mat;
 • otillräckliga kläder;
 • stanna i ett varmt rum.

Psyko-emotionella störningar

Hos kvinnor, när funktionen av kvinnliga könshormoner inte försämras, påverkar östrogener det mentala tillståndet hos en kvinna på följande sätt - de påverkar direkt produktionen av neurotransmittorer (kemikalier), såsom serotonin och noradrenalin, och det är hormoner som ger ett gott humör. Dessutom hämmar östrogen verkan av ett enzym som bryter ner dessa hormoner. Därför kan en minskning av koncentrationen av östrogen under den tidiga klimakteriet i sin tur minska nivåerna av serotonin och noradrenalin. Dessa förändringar kan bidra till utvecklingen av psykomotiska störningar hos kvinnor, såsom humörsvängningar, trötthet, irritabilitet och depression.

Sömnlöshet

Sovstörning vid tidig menopaus observeras hos 40 - 50% av kvinnorna. Anledningen till detta är som regel en minskning av halterna östrogen och progesteron. Men förutom förändringar i koncentrationen av ovanstående hormoner har en kvinna under klimakteriet också en minskning av melatoninnivåerna. Detta hormon är involverat i reglering av sömn, så dess brist kan påverka sömnens kvalitet, vilket gör det mer ytligt och rastlöst..

Sömnproblem kan få en kvinna att utveckla ångest, spänningar och depressiva symtom..

Viktökning

En minskning av nivån av kvinnliga könshormoner, särskilt östrogen, leder till en ökning av kroppsvikt. Anledningen till detta är att i fettvävnaden omvandlas androgener (manliga könshormoner) till östrogener. Men när ovariefunktionen bleknar och östrogenproduktionen minskar börjar kroppen att bilda mer fettvävnad för att kompensera för bristen på östrogen.

Ökningen av kroppsvikt under den tidiga klimakteriet kan orsaka utvecklingen av sådana manifestationer som sömnlöshet samt värmevallningar. Detta beror på det faktum att en ökning av mängden fett förändrar värmeledningsförmågan och värmeöverföring, som ett resultat av att feta kvinnor är mer benägna att värmevallningar och sömnstörningar än kvinnor vars kroppsvikt är inom normala gränser.

Det bör också noteras att viktökning är en predisponerande faktor för utveckling av hjärt-kärlsjukdomar, liksom diabetes.

Följande faktorer kan också påverka ökningen av kroppsvikt under denna period:

 • stillasittande livsstil;
 • overeating;
 • påfrestning
 • ärftlig predisposition.

Hudförändringar

Under tidig menopaus leder östrogenbrist till hudförändringar. På grund av förlusten av kollagenfibrer blir det torrare. Huden upphör också att hålla kvar vätska, dess näring störs, varför sprickor och rynkor uppträder på ytan. Hormonförändringar påverkar, förutom huden, också kvaliteten på naglar och hår, vilket gör dem mer spröda och splittrade..

Vaginal torrhet

En signifikant minskning av kvinnliga könshormoner under den tidiga klimakteriet orsakar vaginal torrhet. En minskning av östrogennivåerna leder till en tunnare del av vaginalslemhinnan samt till en minskning av vaginal sekretion. Dessa förändringar leder till utvecklingen av en kvinnas symtom som klåda och sveda i slidan, i samband med vilka smärtsamma upplevelser kan uppstå under samlag. Dessutom ökar vaginal torrhet sannolikheten för att utveckla inflammatoriska processer.

Urineringstörningar

I början av tidig menopaus, under påverkan av en minskning av nivån av kvinnliga könshormoner, finns det en minskning av muskeltonen i urinblåsan, såväl som sfinktern, vars funktion är att hålla urin. Som ett resultat kan en kvinna utveckla urineringstörningar under denna period. I händelse av kränkningar kan en kvinna uppleva ofta urinering natt och dag, liksom urininkontinens med spänning, skratt och hosta.

Följande skäl kan också påverka försvagningen av sfinktertonen:

 • många graviditeter och förlossningar;
 • närvaron av stora smärtsamma fibromer;
 • förekomsten av kroniska infektiösa och inflammatoriska processer i urinblåsan (till exempel cystit);
 • övervikt.

Ovanstående symtom hänför sig till manifestationer tidigt och efter mitten. Om kvinnan i detta skede inte vidtagit några åtgärder för att korrigera dessa förändringar, kan senare manifestationer som är förknippade med metabola störningar utvecklas.

En kvinna under den tidiga klimakteriet kan utveckla följande manifestationer på sikt:

 • Osteoporos. Under klimakteriet, på grund av östrogenbrist, finns det en förlust av kalcium, liksom åldrande av brosk, vilket resulterar i en minskning av bentätheten. På grund av att benen blir mer ömtåliga, hos kvinnor under klimakteriet, även med det minsta trauma, ökar risken för att utveckla sprickor.
 • Atherosclerosis. Östrogen skyddar en kvinnas kropp från utvecklingen av åderförkalkning, så att dess minskning under klimakteriet leder till en ökning av kolesterol, vilket i sin tur ökar risken för att utveckla åderförkalkningsplack (avsättning av kolesterol i kärlväggen). Därefter kan bildandet av plack leda till vaskulär trombos och utveckling av komplikationer såsom hjärtinfarkt eller stroke.
 • Arteriell hypertoni. En minskning av koncentrationen av kvinnliga könshormoner, liksom en ökning av kroppsvikt under den tidiga klimakteriet, kan leda till högt blodtryck (ökat blodtryck), vilket avsevärt ökar risken för komplikationer som hjärtinfarkt, stroke, hypertensiv kris och andra..

Tidiga symptom på klimakteriet hos kvinnor som inte kan ignoreras - video

Behandling av tidig menopaus

Hormonella förändringar i en kvinnas kropp som utvecklas med tidig menopaus kan inte stoppas, men det är möjligt att lindra de klimakteriebesvär som uppträder hos en kvinna under denna period.

Med en patologisk manifestation av symtom på tidig menopaus rekommenderas en kvinna att kontakta en gynekolog för att få hjälp så snart som möjligt. Utnämningen av adekvat terapi i detta fall beror på förekomsten av initiala problem hos kvinnan.

Obs: Behandling väljs individuellt baserat på tillgängliga indikationer och kontraindikationer..

Diagnos av tidig menopaus

Innan behandlingen påbörjas måste en kvinna klargöra om de befintliga symtomen är en manifestation av en tidig menopaus eller en annan sjukdom, till exempel en funktionsfel i sköldkörteln..

Följande vanligaste metoder för att diagnostisera klimakteriet är:

 • Ett blodprov för FSH (follikelstimulerande hormon). Denna analys är den viktigaste metoden för diagnos av klimakteriet. När menopausen börjar försvinner östrogener och nivån av follikelstimulerande hormon stiger till höga siffror (FSH över 20 mU / ml).
 • Blodtest för östradiol. Normalt bör nivån av östradiol vara högre än 35 pmol / l, men under klimakteriet, på grund av en minskning av koncentrationen av hormonet, faller dessa indikatorer avsevärt.
 • Ett blodprov för luteiniserande hormon. Normalt varierar halten av detta hormon mellan 14,20 - 52,30 mU / ml. Hos en kvinna som är i puberteten, ökar nivån av luteiniserande hormon toppliknande endast under ägglossningen. Det bör noteras att under klimakteriet är detta hormon ständigt förhöjt..

Hormon ersättnings terapi

Eftersom klimakteriet är förknippat med en minskning av äggstocksfunktionen, och främst östrogenproducerande funktion, är läkemedlen som förskrivs under den tidiga klimakteriet baserat på läkemedel, som inkluderar kvinnliga könshormoner östrogener. Specificiteten för dessa läkemedel är att beroende på ålder väljs en lämplig dosering av hormoner, och behandlingsregimen beror på närvaron eller frånvaron av menstruation hos en kvinna.

Dessutom införs ett andra kvinnligt könshormon, progesteron, nödvändigtvis i hormonersättningsterapi. Det är nödvändigt att skydda livmodern mot alltför östrogen..

Följande indikationer för hormonersättningsterapi skiljer sig:

 • klimakteriska symtom förknippade med värmevallningar, humörsvängningar, sömnstörningar och andra symtom som stör den normala livsstilen och minskar dess kvalitet;
 • indikerat för kvinnor med sjukdomar i könsorganet (urinationsstörningar, vaginal torrhet);
 • en absolut indikation för hormonersättningsterapi är den för tidiga avslutningen av menstruationsfunktionen före 40 - 45 års ålder.

I tid initierad hormonersättningsterapi som föreskrivs av läkaren, med beaktande av patientens klagomål och testresultat, kan effektivt korrigera de existerande manifestationerna av klimakteriet.

Hormonersättningsterapi har följande positiva effekter på en kvinnas hälsa:

 • normaliserar blodtrycket;
 • undviker aterosklerotiska förändringar;
 • förhindrar utvecklingen av osteoporos;
 • ger hudelasticitet;
 • bidrar till att menopausala manifestationer försvinner.

Obs: Läkemedel av detta slag bör endast tas som föreskrivs av läkaren, annars är manifestationen av oönskade effekter möjlig, vilket bara kan förvärra förloppet av redan befintlig klimakterium..

Det finns följande kontraindikationer för att ta hormonersättningsterapi:

 • ökad blodkoagulation;
 • tidigare djup ventrombos eller tromboembolisk sjukdom;
 • förekomsten av tumörsjukdomar i livmodern, äggstockarna eller bröstkörtlarna;
 • levercirrhos;
 • livmodersblödning av okänd etiologi;
 • diabetes.

Läkemedlets namnHandlingsmekanismAnvändningsläge
Antiklimakteriskt läkemedel som innehåller analoger av kvinnliga könshormoner östrogen och progesteron. Dessa hormoner hjälper till att minska värmevallningar och förhindra utveckling av osteoporos och åderförkalkning..Läkemedlet ska tas en tablett (helst på kvällen) under den 21: e dagen, varefter en sju dagars paus görs (menstruation börjar under denna period). De första elva dagarna är det nödvändigt att ta vita tabletter som innehåller hormonet östrogen, under de kommande tio dagarna ska du ta blå tabletter som innehåller östrogen och progesteron.
Östrogen (östriol) som innehåller läkemedlet, vars intag kompenserar för bristen på hormonet östrogen. Detta läkemedel minskar också effekterna av värmevallningar, förhindrar utvecklingen av torr vagina och minskar sannolikheten för att utveckla problem från könsorganet. Ovestin används också som profylax för utveckling av osteoporos och åderförkalkning. Det antas att den dagliga dosen av detta läkemedel inte kan provocera utvecklingen av endometrial hyperplasi, därför är införandet av progesteron inte nödvändigt.Detta läkemedel finns i form av grädde, ljus och tabletter.
Tabletter med tidig menopaus rekommenderas att ta fyra till åtta milligram (två till fyra tabletter) dagligen. Efter manifestationen av klimakteriet har minskat, reduceras dosen till att ta en eller två tabletter per dag.
Kräm (måste skrivas in i applikatorn) eller suppositorier måste sättas in i slidan varje dag på natten. Efter förbättring av menopausala symtom likställs användningen av var och en av medlen före administration två gånger i veckan. Behandlingsförloppet bestäms av den behandlande läkaren, beroende på svårighetsgraden av klimakteriet.
Antimykakteriskt kombinerat preparat som innehåller en syntetisk analog av kvinnliga könshormoner östrogen och progesteron (östradiol och drospirenon). Det har en effektiv effekt vid behandling av menopausala symtom, som sömnstörningar, irritabilitet, nervositet, värmevallningar, huvudvärk och andra. Detta läkemedel förhindrar också utvecklingen av komplikationer från könsorganet och minskar risken för osteoporos och åderförkalkning..Läkemedlet ska tas en tablett dagligen, företrädesvis samtidigt i 28 dagar. Denna produkt måste tas utan avbrott, det vill säga att efter paketets slut bör du omedelbart börja ta nästa.
Antiklimakteriskt läkemedel som har en naturlig hormonell aktivitet av kontinuerlig verkan. Det innehåller analoger av östrogen och progesteron, som minskar manifestationerna av värmevallningar, minskar risken för osteoporos, åderförkalkning, kontroll av kolesterolnivåer. Detta läkemedel förhindrar också utvecklingen av endometrial hyperplasi (proliferation).Läkemedlet ska tas dagligen i en tablett (rekommenderas samtidigt) i 28 dagar utan paus. Inledningsvis tas nio vita tabletter (som innehåller östrogen) i följd, sedan ska blå tabletter (innehållande östrogen-progesteroninnehållande) användas inom tolv dagar, förpackningen är färdig med de sju sista rosa tabletterna (innehållande östrogen). När förpackningen är klar utan avbrott börjar den nästa. Längden på antagningskursen bestäms av den behandlande gynekologen.
Menopausberedning som innehåller en kombination av kvinnliga könshormoner östrogen (östradiol) och progesteron (dydrogesteron). Detta läkemedel hjälper till att minska klimakteriet (t.ex. värmevallningar, sömnstörningar, irritabilitet, vaginal torrhet). Att ta läkemedlet minskar kolesterol och förhindrar också utvecklingen av komplikationer som osteoporos. Progesteronet i detta preparat varnar utvecklingen av endometrial hyperplasi.Detta läkemedel, beroende på dosering, finns i två typer 1/10 (1 mg östradiol och 10 mg dydrogesteron) och 2/10 (2 mg östradiol och 10 mg dydrogesteron). Det ska tas dagligen, en tablett per dag, helst samtidigt i 28 dagar. När du tar Femoston 1/10 under de första fjorton dagarna, ska vita tabletter som endast innehåller östradiol tas, under de kommande två veckorna tas grå tabletter som innehåller kombinationen av hormonet östradiol och dydrogesteron. Regimet för användning av läkemedlet Femoston 2/10 är identiskt med det tidigare schemat, förutom att det är nödvändigt att starta administreringen med rosa tabletter innehållande östradiol och fortsätta med gula sådana som innehåller östradiol och dydrogesteron.

Alternativa behandlingsmetoder

Alternativa behandlingsmetoder för tidig menopaus hjälper till att minska manifestationen av menopausala symtom.

Namn på fonderTerapeutisk effektMetod för beredning och användning
Sage Flask
Salvia har en stimulerande effekt på de kvinnliga könskörtlarna, vilket normaliserar den hormonella bakgrunden. Detta verktyg hjälper också till att minska klimatiska symtom som spolning, irritabilitet och nervositet..En matsked salvia måste fyllas med 200 ml varmt vatten. Blanda sedan väl, täck och låt det brygga i fyrtio minuter. Den resulterande infusionen bör tas under dagen (morgon och kväll), efter att den har delats upp i två doser, 100 ml vardera.
Blackberry TeaDessa bär har en lugnande effekt och stärker också nervsystemet..En matsked måste hällas med ett glas varmt vatten (200 ml), låt det bryggas i fem till sju minuter, varefter te kan drickas. Två till tre teer med björnbär rekommenderas dagligen..
Infusion av Valerian officinalisDenna anläggning har en lugnande effekt, vilket minskar spolningen. Valerian förbättrar sömnkvaliteten, minskar huvudvärk och normaliserar blodtrycket..På kvällen måste en matsked krossade valeriska rötter hällas med ett glas varmt vatten (200 ml). Täck därefter, täck med en handduk och låt infusera över natten. Nästa dag bör den resulterande infusionen tas en matsked tre gånger om dagen.
Infusion av blommor av hagtorn, kanel och moderwortDetta läkemedel minskar effektivt klimakteriebesvär, normaliserar sömn, minskar rodnad, irritabilitet och huvudvärk.För att förbereda infusionen bör en matsked av varje ingrediens fyllas med tre glas varmt vatten (600 ml). Efter att ha täckt med ett lock bör den resulterande blandningen insisteras i två timmar. Klar infusion bör tas tre gånger om dagen, 200 ml.
Infusion av kamomill och kalendulaDenna infusion har en lugnande och antiinflammatorisk effekt. Infusionen minskar också värmevallningar, normaliserar sömnen och stärker kroppens försvar.En matsked kalendulablommor och en matsked kamomillblommor måste hällas med ett glas varmt vatten (200 ml). Därefter ska den resulterande blandningen bringas i brand och sjuda i femton minuter, avlägsna sedan från värmen och svalna. Den färdiga infusionen måste filtreras och tas två matskedar tre gånger om dagen.


Det bör också noteras att en kvinnas livsstil och näring är viktiga kompletterande faktorer vid behandlingen av tidig menopaus. En kvinna i denna period rekommenderas att undvika fysisk inaktivitet (stillasittande livsstil) och försöker träna regelbundet. Det är också nödvändigt att hålla sig till rätt näring, att överge överskottet av kolhydrater och fetter, eftersom de, avsatta i kroppen, ökar risken för fetma och komplikationer i klimakteriet (arteriell hypertoni, diabetes mellitus och åderförkalkning).

Förebyggande av tidig menopaus

Frågan om förebyggande av tidig menopaus förtjänar särskild uppmärksamhet, och varje kvinna bör vara väl medveten om detta för att förhindra den patologiska utvecklingen av klimakteriet och förekomsten av ett antal gynekologiska sjukdomar. Många tecken som liknar dem som observerats vid tidig menopaus kan vara symtom på vissa sjukdomar, särskilt av tumörkaraktär. En kvinna under denna period, som tidigare, bör visas till läkaren minst två gånger om året, även om hon anser sig vara helt frisk.


Följande åtgärder har en särskilt positiv effekt på en kvinnas tillstånd under denna period:

 • Idrott;
 • korrekt näring;
 • personlig hygien.

Idrott

En aktiv livsstil hjälper till att förhindra förekomsten av tidig menopaus, där en kvinna rekommenderas att träna så ofta som möjligt, helst i frisk luft. Det kan vara gymnastik, fitness eller Pilates (en mer skonsam form av fitness). Som en profylax mot tidig klimakterium och många andra sjukdomar rekommenderas härdning starkt..

Rätt näring

Korrekt näring spelar en nyckelroll i förebyggandet av tidig menopaus och bidrar också till den framtida underlättade kursen med fysiologisk klimakteriet. I en diet bör en kvinna minska kalorifattiga livsmedel för att undvika ansamling av övervikt. I det här fallet rekommenderas inte en kvinna att äta godis, bakverk, fet mat och andra livsmedel som innehåller snabbsmältande kolhydrater. Det bör minska intaget av natriumklorid, kött, alkohol.

Det är också nödvändigt att minska antalet portioner och öka matintaget (fem till sex gånger om dagen i små mängder).

Följande livsmedel rekommenderas:

 • fisk och skaldjur;
 • mjölkprodukter;
 • sojaprodukter;
 • mer grönsaker och frukt;
 • sesamfrön.

Personlig hygien

Hygien är ett pålitligt förebyggande av tidig menopaus och är lika viktigt som i alla andra perioder av en kvinnas liv. Regelbunden hud- och könsomsorg spelar en viktig roll här..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bitar faller ut under menstruationen

Tilldelningen av blodproppar under menstruationen är ett ganska vanligt fenomen på grund av de fysiologiska mekanismerna för dess koagulering. I vissa fall kan emellertid deras utseende vara en signal om utvecklingen av allvarliga hormonella förändringar eller patologiska processer....

Försenad menstruation - 23 skäl till varför du inte har en period

MenstruationscykelDen kvinnliga kroppen i reproduktiv ålder fungerar cykliskt. Det sista steget i denna cykel är månadsblödning. De indikerar att ägget inte befruktas och att graviditet inte har inträffat....

Hur man tränar under menstruationen för att minska uppblåsthet och smärta

Vanligtvis under menstruationen vill man krulla på soffan i en omfamning med en burk chokladglass, och inte gå till gymmet eller till yogakurser....