Varför magra menstruationer är bruna, normala och patologiska

Intim

Menstruella oregelbundenheter som förekommer hos kvinnor förekommer ibland av ett antal naturliga skäl. Men de är ofta tecken på utveckling av gynekologiska sjukdomar eller andra patologier. På grund avvikelser är inte alltid uppmärksam, särskilt om det inte finns några smärta eller andra störande symtom. Sådana kränkningar inkluderar magra bruna perioder, som observeras hos kvinnor i olika åldersgrupper. Ofta är sådana avvikelser inte farliga, men tyvärr finns det svåra situationer.

Vad menas med magra månatliga

Normalt, under menstruation, under alla "kritiska" dagar, förlorar en kvinna 50-100 ml blod. Månadsvis, där den totala volymen är mindre än 50 ml, anses vara knapp. Denna avvikelse kallas hypomenorré. Menstruationens varaktighet kan vara normal (3-5 dagar), men ganska ofta har menstruationen en liten volym och varar bara 1-2 dagar (oligomenorrhea observeras). Den motsatta situationen är också möjlig, där fläckning av bruna menstruationsblödningar fortsätter att dyka upp i 8-10 dagar.

Varaktighetscykeln kan vara normal (21-35 dagar), men ibland kombineras hypomenorré med opsomenorré när menstruationen har ett intervall på mer än 35 dagar. Småbruna menstruationer kan antingen vara en primär avvikelse (de är så från början av puberteten) och sekundära (avvikelser visas efter normal menstruation). Ofta föregår detta tillstånd fullständigt försvinnande av menstruation (början av amenorré).

Hos kvinnor är utseendet på andra vaginala utsläpp av brun färg, som vanligtvis kallas intermenstrual, också möjligt. Deras närvaro är inte relaterad till cykelprocesser. Svag brun utflöde kan exempelvis uppstå som en följd av skador på blodkärl i könsvävnaderna. Det är också möjligt att förekomsten av blodföroreningar hos de vita efter gynekologiska procedurer (kolposkopi, curettage och andra), efter IVF. Alla blödningar under postmenopausal period är inte varje månad..

Orsaker till mager menstruation brun

Cykelns förlopp och menstruationens art beror på funktionen av hypofysen, äggstockarna och andra organ i det endokrina systemet. Avvikelser kan uppstå på grund av patologier (till exempel traumatiska hjärnskador, hypotyreos) och nedsatt produktion av motsvarande hormoner. Undantaget är situationer där dessa avvikelser är fysiologiska. De kan vara förknippade med åldersrelaterade förändringar (början av puberteten, början av klimakteriet) eller sådana faktorer som början av graviditet, kroppsutvinning efter kroppen.

Vanliga orsaker

De vanligaste orsakerna till att menstruationen är fläckig och brun är:

 • hormonell brist i kroppen;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • medfödda störningar i bildningen av könsorganen eller patologin i strukturen, till följd av skador, kirurgiska ingrepp;
 • en kraftig patologisk minskning av kroppsvikt på grund av svält, övergången till en "styv" diet;
 • brist på vitaminer i kroppen eller anemi (brist på järn i blodet);
 • metaboliska störningar på grund av undernäring, såväl som ett resultat av sjukdomar i levern, organ i mag-tarmkanalen;
 • fysisk överarbete, stressande livsstil;
 • utmattning av nervsystemet, psykisk sjukdom;
 • användning av hormonella läkemedel och preventivmedel;
 • infektion i kroppen;
 • exponering för gifter, strålning.

Hypomenorré kan också vara ärftlig eller relaterad till en kvinnas särskilda sammansättning.

Obs: Ofta, i barndom, mycket tunn av naturen är kvinnors menstruation knapp. Ofta finns det en minskning av libido.

Video: Orsaker till blödning istället för menstruation, vad man ska göra för att återställa hälsan

Kvinnliga sjukdomar där det finns knappa perioder

Smetande menstruation med brun urladdning kan indikera utvecklingen av en kvinnas sjukdom, vilket kan leda till patologiska förändringar i vävnaderna i reproduktionsorganen eller hormonella störningar.

Inflammatoriska processer i livmoderkaviteten (endometrit) eller i äggstockarna (oophorit). Inflammation uppstår på grund av penetrering av smittämnen (inklusive sexuellt överförda infektioner) i organen. Symtom på inflammatoriska sjukdomar är vanligtvis rikligt med gult utsläpp med en obehaglig lukt, smärta i nedre del av buken, klåda och sveda i slidan.

Endometrial hypoplasi. Tunnning av endometrium kan uppstå på grund av hormonella störningar, cirkulationsstörningar och rengöring av livmoderhålan. Med denna patologi är menstruationen hos en kvinna knapp, onormalt kort. Om patologin är primär har flickan svagt uttryckt sekundära sexuella egenskaper. Hon kan ha ett smalt bäcken, knappt märkbara bröstkörtlar, brist på hår i skamregionen och under armhålorna. Med sekundär hypoplasi hos en kvinna försvagas sexlysten, hon kan inte uppleva en orgasm. Graviditeten förekommer inte eller slutar i ett missfall.

Polycystisk äggstock. Bildandet av flera cyster i äggstockarna leder till störningar i deras arbete, åtföljt av hyperandrogenism (överdrivet innehåll av manliga könshormoner i blodet mot bakgrund av svag produktion av östrogen). Tilldelningarna smetar eller droppar, har en brun färg. Menstruationens ömhet ökar. På grund av hyperandrogenism observeras manligt kroppshår hos den manliga typen.

Funktioner i menstruation hos ungdomar

Utseendet på att man ser en menstruation av brun färg hos ungdomar är en följd av det faktum att en aktiv hormonell omstrukturering har påbörjats i kroppen, men förhållandet mellan könshormoner har ännu inte stabiliserats. Den lilla volymen av menstruationsflödet beror på otillräcklig östrogenproduktion, äggstockarnas omogenhet.

Menstruation under de första 1,5-2 åren kan komma sällan, oregelbundet, alternerande med mellanliggande blödning. En läkare bör konsulteras om avvikelserna påverkar flickans välbefinnande, om perioderna inte normaliseras med cirka 16 år.

Hypomenorré hos gravida kvinnor

Ibland under de första månaderna av graviditeten, på dagar då menstruationen vanligtvis kom, får kvinnor smutsigt brunt utsläpp. Att betrakta dem som menstruation och inte känna förändringar i välbefinnande, känner inte en kvinna till hennes tillstånd. Men i det här fallet talar vi mer om menstruationsblödning. Anledningen till deras utseende är den otillräckliga produktionen av progesteron i äggstockarna efter befruktningen av ägget. Samtidigt reagerar kroppen långsamt på en förändring i tillståndet eller att gul kroppssvikt observeras.

I vissa fall är detta fenomen inte farligt, den hormonella bakgrunden återställs utan ingripande. Men med en regelbunden brun urladdning för menstruation riskerar en kvinna att inte märka utvecklingen av så allvarliga patologier som en ektopisk graviditet, hotet om missfall. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt uppkomsten av svag fläckning och andra ovanliga symtom efter försenad menstruation..

Varning: En kvinna som har haft oskyddad sexuell kontakt, en plötslig förändring av arten av hennes period bör vara vaken. Om menstruationsflödet plötsligt blev fläckigt, är det först och främst nödvändigt att kontrollera om det är graviditet.

Små bruna menstruationer efter förlossning, abort, curettage

Efter förlossningen förklaras avvikelser av det faktum att den hormonella bakgrunden, som har förändrats avsevärt under graviditeten, inte återställs omedelbart. Varaktigheten av övergångsperioden beror på förekomsten av komplikationer under graviditeten, under förlossningen och efter dem, och även av om en kvinna ammar ett barn. Normalt återställs karaktären av menstruation efter amning. Mindre förändringar är möjliga, såsom en minskning eller ökning av menstruationens ömhet, förlängning eller förkortning av cykeln (inom det acceptabla intervallet).

Efter aborter och gynekologiska operationer kan bruna perioder uppstå på grund av brott i bildningen av endometrium (om det är för tunt). Orsaken till detta är bildandet av ärr i livmoderkaviteten, ojämn tillväxt av endometrium, skada på basskiktet i slemhinnan. Det är från basalceller som ytskiktet i endometrium bildas vars avslag leder till menstruation. Dessutom är sådana ingripanden förknippade med hormonell obalans i kroppen..

Menstruation med klimakteriet

Anledningen till uppkomsten av knappa brunaktiga menstruationer med klimakteriet är ytterligare en hormonell omstrukturering, en åldersrelaterad minskning av östrogenproduktionen. En del av menstruationen under denna period är deras oregelbundenhet, en gradvis förlängning av cykeln. Svag menstruation av brun färg är en föregångare i början av klimakteriet. Varje fläck som förekommer 1 år eller senare efter fullständig upphörande av menstruationen betraktas som patologisk. En brådskande undersökning krävs för att fastställa orsaken till deras förekomst..

Menstruationens art vid användning av preventivmedel

Efter avlägsnande av den intrauterina enheten tar det ofta 1-3 månader att återställa normala hormonnivåer och normalisera cykeln. Under denna period kan menstruationen komma med en stor försening, och urladdningen visas som en brun daub.

Menstruationen blir ibland knapp med orala preventivmedel. De hormonella substanserna som de innehåller orsakar en förändring i balansen mellan östrogen och progesteron. Om menstruationsflödet är brunt, svagt och andra obehagliga symtom finns (till exempel akne dök upp i ansiktet), måste du byta verktyget efter samråd med din läkare.

Diagnos och behandling

En läkare måste konsulteras i följande fall:

 • om perioderna med brunt är för korta eller omvänt försenas deras slut med mer än 8 dagar, och förändringarna inträffade utan någon uppenbar orsak;
 • ökad ömhet i menstruationen;
 • utöver de små perioderna finns det andra tecken på försämring av hälsan;
 • infertilitet observeras eller graviditet inte kan upprätthållas;
 • spotting fläckar eller kraftig blödning på vilken dag som helst av cykeln;
 • sexuellt överförda infektioner misstänks;
 • brist på förtroende för rätt val av preventivmedel;
 • menstruationen är försenad.

För att utesluta förekomsten av en normal eller patologisk graviditet, diagnostisera sjukdomar, föreskriver läkaren en undersökning. En gynekologisk undersökning utförs och utstryk tas för infektionsprover. Blodprover görs för vita blodkroppar, hemoglobin, för hormoner. Livmoderns och äggstockarnas tillstånd studeras med olika instrument- och hårdvarumetoder. I frånvaro av gynekologiska sjukdomar är en neuropatolog involverad i undersökningen, en röntgenstråle av kraniet, MRI i hjärnan och andra studier utförs.

Om det visar sig att det inte finns några patologier i kroppen, och obetydlig menstruation är fysiologisk, krävs ingen behandling.

För att eliminera sjukdomar utförs antiinflammatorisk behandling med användning av antimikrobiella medel, hormonnivåerna återställs. Intag av vitaminer föreskrivs, näringskorrigering utförs. Neuropatolog rekommenderar användning av fysioterapeutiska förfaranden (aromterapi, örtmedicin, akupressur) för att stärka nervsystemet.

Mager urladdning istället för menstruation

Artiklar om medicinsk expertis

Varje tjej eller kvinna under de första dagarna av menstruationscykeln levererar många obekväma stunder, även om de passerar ganska gynnsamt. Den största ångesten och ångesten orsakas av att man upptäcker vaginal urladdning i den inledande fasen av menstruationen. Utsläpp av smutsig art kan förekomma i andra perioder av cykeln och provoceras av helt ofarliga faktorer. För att ta reda på orsaken till utseendet på sådana symtom, är en specialistkonsultation nödvändig.

Det är omöjligt att ignorera uppkomsten av blodig fläckning, eftersom detta faktum kan indikera allvarliga patologier i det reproduktiva systemet som kräver omedelbar läkarvård.

ICD-10-kod

Orsaker till mager urladdning istället för menstruation

Många gynekologer tillförs förhållandevis normala tillstånd som inte kräver medicinsk korrigering, som passerar tillräckligt snabbt utan att orsaka smärta..

Den rikliga bruna urladdningen som förekommer omedelbart före menstruationens början indikerar som regel en minskning av nivån av hormonet progesteron och det initiala steget för frigöring av det inre slemskiktet i livmodern.

Dålig urladdning efter avslutad menstruationsblödning kan provoceras av icke-evakuerade endometrial rester, blodproppar som inte passerar genom livmoderhalsen. Spotting stoppas vanligtvis 5-7 dagar från början av menstruationen.

Om sådana problem uppträder i mitten av menstruationscykeln, kan orsaken vara hormonell preventivmedel eller en nyligen levererad intrauterin enhet. Således anpassningen av endometriumet till en främmande kropp inuti livmoderhålet.

Små utflöde kan uppstå under rörelsen av ägget från äggstocken vid tidpunkten för den mogna follikelns brott.

Utseendet på vaginal urladdning av en rosa nyans provoseras oftast av våldsamma sexuella spel, skada på livmoderhalskanalen, närvaron av erosion i livmoderhalsen, efter defloration.

Alla ovanstående orsaker till liten spotting är villkorade..

Riskfaktorer

Att betona mörka färger - från ljusbrun till svart, som visas regelbundet och varar mer än en vecka, är riskfaktorer. De betraktas som patologiska:

 • om de visas oberoende av menstruationscykeln;
 • inte sammankopplade med hormonella läkemedel;
 • åtföljt av en stigning i temperatur, smärta i nedre del av buken, brännande, klåda och ömhet i könsorganen;
 • under klimakteriet, om menstruationen före deras uppträdande var frånvarande i mer än ett år;
 • utsmetning knappt urladdning under graviditeten;
 • patienten har en historia av tuberkulosinfektion, endokrina sjukdomar
 • med deras regelbundna förekomst efter att ha haft sex.

patogenes

Små urladdning i stället för menstruation som uppstår under amning eller premenopaus kräver inte behandling. Problem förknippade med den hormonella bakgrunden som identifierats genom forskning kan lösas med hjälp av specifik terapi. Sådan urladdning kan inträffa vid störning av den psykologiska balansen, i vilket fall en hälsosam livsstil och korrigering av det känslomässiga tillståndet är nödvändigt..

Små fläckar av smutsig art är en patologi och fungerar som ett skäl för att kontakta en gynekolog i följande fall:

 • om en tjej som fyllt 15 år inte har full menstruation,
 • visas vid valfri graviditet,
 • smärtsamma perioder (smärta är lokaliserad i nedre del av buken), vilket signalerar en ektopisk graviditet,
 • deras utseende i mitten av cykeln, oberoende av intaget av specifika hormonella läkemedel.

Symtom på mager urladdning istället för menstruation

Små urladdning bestäms av bloddroppar som har en ljus eller mörk nyans.

Sådan urladdning varar som vanlig menstruation eller något mindre. De åtföljs av cephalgi, värkande smärta i ländryggen, dra ryggsmärta, anfall av illamående eller kränkning av avföringen. Under menstruationen kan de ovan beskrivna symtomen förvärras, vissa kvinnor kan få näsblödningar.

Mager urladdning kan vara asymptomatisk och kvinnan känner inte några obehag. När puberteten börjar hos flickor är sådana fenomen inte farliga. Under klimakteriet är knappt utflöde möjligt och inte heller en patologi, men indikerar förändringar i kroppens hormonella bakgrund.

Mager brun urladdning istället för menstruation

Skälen som påverkar förändringarna i menstruationscykeln kan vara mycket olika:

 • patientålder;
 • sexliv (dess närvaro eller frånvaro);
 • graviditet eller amning;
 • operationer på organen i det reproduktiva systemet;
 • smittsam och inflammatorisk process i bäckenorganen.

I pubertetsflickor, i början av bildandet av menstruationscykelns regelbundenhet, kan knappt brunt utsläpp märkas, vilket är normen för det första året då menstruationen börjar. Om denna situation fortsätter i framtiden, är det nödvändigt att konsultera en barngynekolog.

Under början av klimakteriet uppträder ibland vaginal urladdning av en brunaktig nyans, vilket orsakas av fysiologisk utrotning av ovariefunktionen, produktionen av steroidhormonet progesteron. Detta fenomen bör inte orsaka oro, eftersom det är tillåtet under den pre-menopausala perioden..

Om en kvinna har stor sannolikhet för graviditet, och vid bestämd tidpunkt, i stället för menstruation, observeras ljus eller mörkbrun urladdning, som slutar efter ett tag med normal menstruation, är orsaken hormonell obalans.

Om menstruationen inte börjar efter upptäckt, måste du klara ett graviditetstest och undersöka blodet för hCG.

Utseendet på knappa brunaktiga sekret under graviditetsperioden kan indikera en otillräcklig mängd hormoner som är ansvariga för den normala utvecklingen av graviditeten. I denna situation uppstår hotet om spontan abort. Här behöver vi akut konsultation av en gynekolog och sjukhusvistelse på ett sjukhus, där en analys kommer att tilldelas för att bestämma hormonnivån och bedöma tillståndet för den framtida mor och barn.

Ett annat skäl som provocerar uppträdandet av en liten brunfärgad utflöde är en ektopisk graviditet, testresultaten kommer att vara positiva, fosteräggets position bestäms av ultraljud.

Om urladdningen, med en ljusbrun färgton, förekommer tidigare (3 dagar) av menstruationsblödning och åtföljs av intensiv sömnad och skärande smärta i nedre del av buken, kan detta vara ett symptom på adenomyos.

Med en urladdningsperiod på mer än 3 dagar efter slutet av menstruationen är det nödvändigt med brådskande specialistkonsultation - detta kan vara ett av tecken på endometrios, livmodersvulst.

Om patienten inte använder hormonella preventivmedel, indikerar fläckning i mitten av månaden förekomsten av livmoderinflammation (akut och kronisk endometrit), inflammation i livmoderns rör (salpingit), erosion i livmoderhalsen, maligna eller godartade tumörer i livmoderhalsen, vridning av benen i ovariecysten.

Utsläpp av brun färg visas på grund av könssjukdomar (trikomoniasis, klamydia, gonorré).

Med uppkomsten av patologiskt magra utsläpp av en brunaktig nyans krävs en konsultation med en gynekolog, som kommer att bestämma orsaken till deras utseende, förskriva studier och en behandlingsplan.

Små fläckar istället för menstruation

Ofta måste kvinnor gå till gynekolog med klagomål på knappa fläckar istället för menstruation. Inte många kvinnor och flickor vet när läkare betraktar sådan utskrivning som en variant av normen och när det betraktas som en patologi. En orsak till oro och att kontakta en specialist är knappa fläckar i mitten av menstruationscykeln. Detta kan indikera livmoderfibroider, godartade eller maligna tumörer..

Accept av orala preventivmedel åtföljs ofta av uppkomsten av rättslig fläckning. Liknande fenomen kan observeras i början av användningen av hormonella läkemedel (de första 2-3 månaderna). Om situationen inte stabiliseras efter 4 månader måste du konsultera en läkare för att ersätta ett hormon.

Knappt urladdning istället för menstruation är normen hos flickor under menarchperioden (början av det första steget i menstruationen). Utseendet på sådana sekretioner är förknippade med förändringar i den hormonella bakgrunden.

Mager rosa urladdning istället för menstruation

De vanligaste orsakerna till rosa urladdning istället för menstruation är:

 • graviditet. Med olika patologier för graviditetsprogression kan knappt rosa vaginal urladdning uppstå.
 • hormonella störningar orsakade av brist på progesteron;
 • livmoderhalsen;
 • mekanisk skada på livmoderhalsen;
 • upprättande av preventivspiralen;
 • vaginal candidiasis.

Utseendet på ljusrosa urladdning kan vara en variant av normen. Liknande utflöde kan förekomma före tider av menstruationsblödning. Om menstruation efter 1-2 dagar inte inträffar är detta ett tillfälle för ett besök hos en gynekolog i en klinik.

Mager utflöde istället för menstruationstecken på graviditet

Små urladdning från könsorganen kan observeras under implantation av en zygot i livmoderväggen. Sådan blödning börjar i de flesta fall några dagar innan den naturliga menstruationen börjar (på dagarna 20-26 i menstruationscykeln). På grund av denna funktion av implantationsblödning uppfattas det ofta som menstruation som började tidigare än förfallodagen. Reproduktologer anser sådana blödningar i början av graviditeten. För närvarande kommer analysen av hCG inte att vara informativ, eftersom betydande förändringar i den kvinnliga kroppen ännu inte har skett. Små eller fläckig urladdning istället för menstruation kan vara brun, röd eller rosa i färgen som inte innehåller blodproppar och slem.

För att särskilja implantationsblödning från en menstruation måste en kvinna hålla en kalender för sin menstruationscykel. Meningar börjar med fläckar, ökar gradvis och minskar sedan och stoppar..

Implantationsblödningen är mycket kortare i tiden än menstruation, knapphet och volymen frisatt blod ökar inte.

Efter avslutad blödning kan du göra ett graviditetstest efter 7 dagar.

Apotekstest vid graviditet kommer att visa ett positivt resultat, för vid denna tidpunkt ackumuleras redan en tillräcklig mängd hCG i den kvinnliga kroppen. Om du inte är säker på vad som orsakade den knappa urladdningen istället för menstruationen, är det bättre att kontakta en medicinsk klinik för en noggrann diagnos och adekvat behandling.

Diagnos av magert urladdning istället för menstruation

För att bestämma orsaken till uppträdandet av knappt urladdning från könsorganen och svårighetsgraden av patologin kan följande tester förskrivas:

 • allmän analys av blod och urin,
 • blod- och aspirationstester för antikroppar mot infektioner,
 • cervikalsprut för cytologi,
 • endometrial biopsi,
 • hormonell bakgrundsstudie,
 • Mantoux-test.

Instrumental diagnostik

För att bestämma om knapp utflöde är normen eller patologin är det för det första nödvändigt att göra ultraljuddiagnostik av bäckenorganen. Vid ultraljudsprocessen kommer det att vara möjligt att bestämma fasen i menstruationscykeln, tillståndet i corpus luteum, tjockleken på endometrium, närvaron av fosterägget, närvaron av en ektopisk graviditet, och baserat på dessa data, dra en slutsats.

För att utesluta allvarliga sjukdomar i reproduktionsfären, hysteroskopi och hysterografi, kan en pipelbiopsi och diagnostisk curettage av endometrium användas..

Kanske utnämningen av MR och laparoskopi, radiografi av den turkiska sadeln (för att utesluta patologin i hypofysen).

Vad du behöver undersöka?

Hur man undersöker?

Differensdiagnos

Differentiering med knappt urladdning istället för menstruation beror på att bestämma sjukdomen som orsakade en sådan patologi. Ett personligt besök hos gynekologen hos en patient som har stött på detta problem krävs. Frånvaro samråd med specialister kan påverka hälsan avsevärt.

Möjliga orsaker till dålig urladdning istället för menstruationsblödning kan inkludera:

Vem man ska kontakta?

Behandling av mager urladdning istället för menstruation

Behandling av knappt urladdning istället för menstruation beror på orsaken som provocerade uppkomsten av detta symptom och föreskrivs av läkaren endast efter en grundlig undersökning av patienten, en detaljerad historik, alla nödvändiga tester och undersökningar.

Om det är obetydligt urladdning orsakat av gynekologiska sjukdomar utförs behandlingen av en gynekolog. Läkaren kan rekommendera hormonella läkemedel som stabiliserar äggstockarna (follikulin, östradiol, norkolut; orala preventivmedel - bisecurin, icke-ovlon), vitamin- och mineralkomplex som innehåller vitamin E. För varje hormonellt läkemedel har det utvecklats en egen doseringsordning, ordinerad av en kvalificerad specialist.

Med brist på östrogenproduktion kan folsyra användas, vilket stimulerar och aktiverar en ökning i nivån av dessa hormoner.

Behandling av kronisk adnexit och endometrit kräver användning av antiflogistiska medel, fysioterapeutiska åtgärder och absorberbar terapi; antibiotika kan förskrivas.

Med algodismenorré förskrivs läkemedel som har smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper (indometacin, ibufen). Dessa mediciner måste påbörjas tre dagar före den påstådda menstruationsblödningen och avslutas på den andra dagen av menstruationen.

Med en ektopisk graviditet, vrid benen på ovariecysten, ovariell apoplexi kräver brådskande inläggning på sjukhuset och kirurgiskt ingripande.

Om endokrina patologier är orsaken till knappa utflöde istället för menstruation, är konsultation och observation av en endokrinolog nödvändig.

Om tuberkulosinfektion framkallade hypomenoré, bör du rådfråga en TB-läkare.

I närvaro av psykiska störningar eller psykologiska problem som har blivit en provocerande faktor i förekomsten av knappa utflöde istället för menstruation, är det nödvändigt att observeras av en gynekolog tillsammans med en psykolog eller psykiater. Ofta rekommenderas det i sådana fall att man tar lugnande läkemedel baserade på växtmaterial (novopassit, valerianpreparat, moderwort)

Läkare använder vitaminkomplex för att normalisera menstruationscykeln..

vitaminer

Vitamin E (tokoferol) hjälper till att eliminera förseningen i uppkomsten av menstruationsblödning under oregelbundna perioder. Under den andra halvan av cykeln börjar endometriumet växa snabbt under påverkan av hormonet progesteron. I frånvaro av graviditet avvisas endometrialskiktet och lämnar livmoderhålan. Menstruationsblödning kan försenas på grund av hormonella störningar och otillräcklig förtjockning av endometroidvävnaden. Den resulterande obalansen förklarar den oregelbundna förekomsten av menstruation.

Om undersökningen inte visade några hälsoproblem kan du försöka justera menstruationscykeln själv. 10 dagar före den förväntade menstruationen kan du ta 0,4 g tokoferol för att stimulera äggstocksfunktionen. Läkemedlet används 1 timme efter en måltid 1 gång per dag. Risken för sådan självmedicinering är minimal om det inte finns någon överkänslighet för tokoferol.

Vid funktionsfel i äggstockarna och frånvaron av ägglossning kan askorbinsyra 1 tablett tre gånger om dagen och E-vitamin (tokoferolacetat) 1 tablett två gånger om dagen från andra hälften (14 dagar) av den 28-dagars menstruationscykeln förskrivas av gynekologen. Glöm inte biverkningarna som uppstår vid en överdos av vitaminpreparat - klåda och rodnad i huden, illamående, buksmärta. Innan du börjar använda vitamininnehållande läkemedel måste du noggrant läsa de detaljerade bruksanvisningarna från tillverkaren.

Dosen av vitaminpreparat väljs av läkaren på ett sådant sätt att det förhindrar överdosering.

Fysioterapeutisk behandling

Valet av fysioterapeutiska metoder beror på det huvudsakliga skälet som orsakade uppkomsten av smal urladdning istället för menstruation. I båda fallen väljs fysioterapiprocedurer av en gynekolog tillsammans med en fysioterapeut. Behandling kan kombinera flera procedurer som är olika vad gäller den påverkande faktorn. Effekten på kroppen med hjälp av elektrisk ström, magnetfält, laserstråle kan vara lokal eller generell. I närvaro av en kronisk inflammatorisk process i reproduktionssystemet föreskriver gynekologer en kombination av flera olika procedurer. Uppsättningen av fysioterapeutiska förfaranden som rekommenderas av läkaren inkluderar: vakuumsanering av livmoderhalskanalen, ultraljudsrensning av vaginalhålrummet och livmodern, värmevattning och termoapplikation i vagina, läkemedelsmagnetophores, endouretral elektrofores med antiinflammatoriska läkemedel, vaginal darsonvalisering, laser laserbehandling.

Fysioterapimetoder inkluderar att dricka mineralmättat vatten som reglerar vatten-elektrolytbalansen. Återställa den normala mättnadsnivån i kroppen med mikroelement spelar en viktig roll i en framgångsrik behandling av gynekologiska problem.

Alternativ behandling

För behandling av endometrios med knappa utsöndringar, istället för menstruation, föreslår traditionella läkare att använda lera (blå eller grå). Du måste noga överväga valet av råvaror. Lera bör tas utan inkludering av sand, jord, organiska rester, förkrossas och häll i tillräckligt med vatten för att mjukgöra det. På morgonen, häll vattnet och blanda den resulterande uppslamningen till ett krämigt tillstånd. Lägg sedan massan (750 g) i en liten behållare och värm. När vätskan i leran börjar koka, låt pannan brinna (1-2 minuter), ta bort från kaminen och svalna något. Sätt på en plastfilm och bilda en stor kaka 2-3 cm hög. Lägg den på nedre buken. Se till att kompressen är varm, men inte varm. Täck kompressen ovanpå med en varm näsduk och ligga i 2 timmar. Tvätta magen med varmt vatten i slutet av proceduren. Antalet evenemang sträcker sig från 5 till 8, och för varje färsk lera krävs.

En blandning av brunt palmsocker (jaggeri) med sesamfrön. Ta 2 matskedar tre gånger om dagen. Palmsocker är en naturlig antioxidant, ger en kraftig kraft och energi för kroppen (den innehåller sackaros, glukos, fruktos), ett högt järninnehåll är ett utmärkt verktyg för att förebygga anemi och hjälper till att normalisera menstruationsfunktionen. Ett bra tillskott till jagaren är sesam. Sesamfrön innehåller - Zn, Mg, Fe, P, Ca, vitaminer i grupperna A, B, C, antioxidanter, fytoöstrogener.

I snarare än menstruation kommer ananasjuice att vara användbar, med bromelain-, mikro- och makroelement, ett komplex av vitaminer. Ananasjuice bör drickas 2-3 msk. två gånger om dagen.

Växtbaserad behandling

Traditionell medicin föreslår att man använder växtbaserade infusioner, avkok, nypressade juice när man behandlar patologier som är grundorsaken till knappa sekretioner istället för menstruation. Infusioner av örter, juice innehåller ämnen som är användbara för kvinnans kropp, vitaminer, spårämnen.

Morotfrön. En medicinsk infusion framställs av frön. Slipa morotfrön (1 msk), häll 1 msk. kokande vatten och låt svalna. Ta den resulterande buljongen i 2 msk. vid en tid flera gånger om dagen.

Saffran. Två nypor finmalda råvaror måste blandas med 1 msk. mjölk vid rumstemperatur. Ta de medel som erhållits under dagen.

Aloe. Nypressad från aloe blad dricker 2-3 msk. tre gånger om dagen.

Under obetydliga smärtsamma perioder i månaden rekommenderar läkare en samling bestående av följande ingredienser, tagna i lika stora volymer (20 g vardera): laxerande barkjuster (havtorn), vita björkblad, pepparmynta blad, rödbär, valerianrot och björnbärsblad. Fyll i växtsamlingen med ett glas kokande vatten, låt det brygga, sila och dricka hela dagen.

Homeopati

Homeopater med liten eller fläckig urladdning istället för menstruation rekommenderar olika växtbaserade preparat.

Vid behandling av primär amenoré används oftast två homeopatiska medel - Pulsatilla och Calcium carbonicum.

Pulsatilla det används i puberteten, med en ostadig menstruationscykel. På grund av hormonell instabilitet är menstruationen oregelbunden, utsläppets färg varierar från mörk till ljusrosa eller nästan färglös. Innan menstruationen finns det smärta i nedre del av buken. Det psykologiska tillståndet är labilt (tårfullhet, rörlighet). Använd det här verktyget enligt ett individuellt schema som väljs av en specialiserad homeopat.

Pulsatilla finns i granuler. Applicera sublingualt: det föreskrivna antalet ärtor placeras under tungan och vänta på fullständig upplösning av kornen. Mottagningen utförs på tom mage. Vid amenorré används spädning D200..

Kalciumkarbonat. Används i puberteten, när upprättandet av menstruationscykeln är sent. Samtidig symtom: hjärtklappning, nervositet, ångest, andnöd och cephalgi. Applicera granulat sublingually 5-10 korn upp till 4 gånger om dagen i 30 minuter. före eller efter en måltid. Standardterapikursen är 14 dagar.

Mulimen. Ett icke-hormonellt medel, som inkluderar ett komplex av naturliga växtingredienser, som används i gynekologisk praxis för behandling av ett psykosomatiskt symptomkomplex. Mulimen rekommenderas för menstruationsdysfunktion (algodismenorrhea, dysmenorrhea, hypomenorrhea, polymenorrhea, oligomenorrhea, knappa fläckar), mastopati, PMS, premenopausal och menopausal syndrom.

Droppar används sublingualt. Standardprogrammet är från 3 till 5 doser per dag - 15-20 droppar. Vid svår smärta får läkemedlet användas med intervaller

30 minuter. 10 droppar, i 2-3 timmar. 200 droppar är den maximala dagliga dosen. Efter avslutad smärtanfall fortsätter behandlingen enligt standardregimen.

Droppar omedelbart före administrering kan spädas med vatten i en volym av 20-50 ml. Drick 30 minuter före måltiderna eller 60 minuter efter att ha ätit.

Det är tillåtet att lösa medicinens dagliga norm i ett glas vatten och ta det i små portioner under dagen. Läkemedlets egenskaper minskar inte när de används i upplöst form.

Bryonia och fosfor. Används vid uppträdande av sekundär amenoré (försenad menstruation, exklusive graviditet), på grund av hormonella störningar eller infektioner. Den huvudsakliga sjukdomen är föremål för komplex behandling, och växtbaserade läkemedel kan vara ett effektivt komplement till den..

Kirurgisk behandling

I vissa fall indikeras akut kirurgisk behandling med snäva fläckar.

Om dysfunktionell blödning av livmodern uppträder används behandling och diagnostisk curettage av livmoderhulen.

Systemet och taktiken för att behandla patienter med knappt utflöde istället för menstruation i klimakteriet och före menopausperioden syftar till att eliminera orsakerna till blödning. Kirurgisk terapi utförs på kvinnor med maligna tumörprocesser i endometrium, myometrium, äggstockar.

Excision av ektopiska gynekologiska patologier (tumörer, cystor, ektopiska noder av fibromyom) utförs med hysteroskopi under anestesi.

Efter operationen ordineras terapi med hjälp av hormonella medel för att stabilisera äggstocksfunktionen. Med utvecklingen av anemiska tillstånd, på grund av långvarig blödning, behövs terapi som hjälper till att öka halten av hemoglobin. Med en stor blodförlust kan infusionsbehandling ordineras - en transfusion av donerat blod, läkemedel som innehåller plasma eller röda blodkroppar. Effektiva hjälpmetoder för att eliminera symtomen på anemi, normalisera menstruationscykeln, stoppa blödning av livmodern är:

 • komplex vitaminterapi,
 • fytoterapi,
 • apitherapy,
 • aromaterapi,
 • fysioterapeutiska förfaranden.

Förebyggande

För att undvika komplikationer orsakade av dålig urladdning istället för menstruation,

förebyggande åtgärder bör vidtas:

 • regelbundna besök hos gynekologen,
 • promenader utomhus,
 • måttlig träning,
 • viktkontroll,
 • stabilisering av känslomässigt tillstånd,
 • stressavlastning,
 • avkopplande tekniker (färgterapi, meditation),
 • korrekt näring.

Prognos

Anledningen som orsakar uppkomsten av knappa sekretioner istället för menstruation ligger oftast i bristen på könshormoner eller endometrial patologi. Med knapp menstruation är följande komplikationer möjliga:

 • utveckling av sekundär amenoré,
 • förlust av möjlighet att bli gravid,
 • missfall,
 • ektopisk graviditet,
 • minskad sexlyst.

Alla dessa konsekvenser kan undvikas om, om hypomenorré uppstår, konsultera en läkare i tid för att avgöra orsaken till patologiska symtom. Prognosen för knappa utflöde i stället för menstruation är i de flesta fall gynnsam om behörig adekvat behandling utförs.

Hur man behandlar knappa perioder: orsakerna till överträdelsen

Menstruationsflödet återspeglar en kvinnas nuvarande hälsotillstånd. Orsakerna till knapp menstruation kan vara både naturliga och indikerar förekomsten av en kränkning. Endast en läkare kan diagnostisera exakt, men en kvinna kan använda följande artikel för att utföra en initial diagnos. Eftersom inte i alla situationer antyder en liten mängd blod patologi.

Definition av hypomenorré

Hypomenoré är en av störningarna i menstruationscykeln, vilket manifesteras i ett otillräckligt antal sekret som inte motsvarar en kvinnas normala fysiologiska norm.

Avvikelse kan inträffa i alla åldrar: från cykelbildningen till utrotning av reproduktionsfunktionen. I de flesta fall är fenomenet på kort sikt (på en månad) och bör inte orsaka oro.

Ytterligare symtom är möjliga med knappa perioder:

 • yrsel, migrän;
 • illamående, kräkningar;
 • ömhet i buken och korsryggen;
 • diarré eller förstoppning;
 • minskad sexlyst;
 • näsblod;
 • apati;
 • dålig aptit;
 • generell svaghet.

Men ofta är menstruationsflödet smärtfritt och inte åtföljt av ytterligare obehag. Därför uppmärksammar kvinnor inte den lilla mängden blod på dynan.

Ibland går menstruationen bara när en kvinna går på toaletten med stress. Läs om orsakerna till denna överträdelse i en av våra artiklar..

Hur man förstår om det finns ett problem

Varje organisme är individuell. Därför har alla kvinnor sina egna månatliga blödningar. Och denna volym bör ligga inom intervallet 50-150 ml baserat på information från Big Medical Encyclopedia.

Men modern praxis visar att det är nödvändigt att ta hänsyn till den individuella spridningen, där hos vissa kvinnor anses 40 ml eller 250 ml utsläpp vara normalt. Detta kan endast bekräftas genom systematisk observation av en läkare, när patienten inte har några klagomål, och tester bekräftar hennes hälsa.

Det är också svårt att mäta menstruation. Därför frågar kvinnor ständigt sina gynekologer vilka specifika perioder som anses vara knappa. Minsta tröskelvärden är 50 ml, och allt som är mindre bara antyder, men bekräftar inte hypomenorré.

Du kan göra beräkningar med tamponger:

 • antal droppar hygienprodukt;
 • menstruationsvaraktighet;
 • antalet tamponger per dag.

Det är bättre att överväga allt med ett exempel. Månadens urladdning varar 4 dagar, flickan använder minitamponger (6-9 ml). På råd från gynekologer bör produkten inte vara i slidan längre än 5 timmar.

Cirka 3 eller 4 stycken behövs per dag. Om vattpinnen inte blir våt under den angivna tiden multipliceras 6 ml med 16, och om den är helt fylld, tar vi 9 ml. Som ett resultat av beräkningarna är det uppenbart att i detta fall, under hela blödningsperioden, tappar patienten från cirka 96 till 144 ml.

Packningar kan också användas för kontroll. För detta är det dagliga lämpligt. Om det inom en timme praktiskt taget inte är vått, är det värt att misstänka en avvikelse.

Ålderseffekt

När det finns väldigt lite menstruation kan detta betraktas som en fysiologisk norm. Men bara i följande situationer:

 • pubertet (från cirka 11 till 19 år);
 • premenopausal period, tidig menopaus (30 år).

Efter menarche har flickan ofta instabil urladdning. Problemet har flera manifestationer:

 • mindre blödning mot en normal cykel;
 • sällsynta menstruationer med ett intervall på mer än 35 dagar;
 • korta regler (månadsperioder är 1-2 dagar);
 • smärtsamt början av cykeln;
 • ofta förseningar (blödar bara flera gånger per år).

Detta är inte en avvikelse i början av bildandet av cykeln. Med tiden kan det ta från 12 månader till tre år. Spara ett problem längre än den här perioden kräver undersökning. Läkaren kommer att hjälpa till att förstå vad som orsakade brist på sekret, samt föreskriva lämplig behandling.

Efter 40 år är orsakerna till knapp menstruation förknippade med en premenopausal period. De första symtomen kan dyka upp i 35 - 45 år, när det är en gradvis utrotning av reproduktionssystemet. Följande symtom hjälper till att identifiera denna period:

 • tidvatten med varierande intensitet;
 • minskad sexuell lust;
 • överdriven svettning;
 • skarpa humörsvängningar;
 • sömnproblem;
 • minskad prestanda;
 • torra könsorgan;
 • ledvärk, mage.

För den kvinnliga kroppen kommer en svår tid, så du måste vara särskilt uppmärksam på hälsan. Mer allvarlig sjukdom kan döljas under hypomenorré..

När menstruationsbristen inte är farlig

Anledningen till den instabila perioden kan bero på följande faktorer:

Postpartum återhämtning

Efter förlossningen beror stabilisering av föregående cykel på om kvinnan ammar eller inte. Med amning återhämtar sig den hormonella bakgrunden långsammare, så att normal menstruation kan börja om ett år eller två. Vanligtvis normaliseras cykeln 2-4 månader efter att amningen avskaffats.

Ärftlighet

Vissa funktioner i kroppen ärvs från min mormor, mamma, inklusive knappa fläckar. De observeras under hela reproduktionsåldern och orsakar inte mycket obehag..

Ägget mognar inte

Ibland finns det anovulatoriska cykler. Mot bakgrund av dem noteras ofta förseningar, varefter små blödningar börjar. Detta är helt ofarligt för hälsan om det bara observeras ett par gånger om året..

Mottagning OK

Orala preventivmedel kan blockera ägglossningen eller tappa endometriumstrukturen. Därför är det normalt för en liten mängd menstruation efter avskaffandet av p-piller, tills dess egen hormonbalans har återställts.

Externa faktorer

Svara på frågan, varför finns det en liten urladdning av menstruation, läkare utvärderar först de relativt icke-farliga orsakerna till misslyckandet Menstruella oregelbundenheter kan bero på följande yttre omständigheter:

 • stress, emotionell belastning;
 • brist på vitaminer;
 • överdriven träning;
 • farligt arbete;
 • en kraftig klimatförändring;
 • dåliga vanor;
 • konsekvens av operation.

Det är inte nödvändigt att behandla sådana fenomen, det räcker med att ändra livsstilen, slappna av mer och förbättra kosten. I sällsynta fall krävs lugnande medel om patienten inte klarar av den psykomotiska belastningen. Med tiden blir menstruationsflödet stabilt och normalt i volym.

När magra perioder indikerar patologi

Den ovanliga karaktären av blödningen är viktigt att förklara omedelbart efter de första symtomen. Till och med en liten förändring i cykeln i form av långa magra perioder kan indikera utvecklingen av följande patologier:

 • överdriven tunnhet eller fetma;
 • könsorganiska avvikelser;
 • inflammatoriska processer;
 • förekomsten av infektion;
 • endokrina sjukdomar;
 • problem med äggstockarna;
 • störningar i hypofysen;
 • patologi för livmodern och dess delar;
 • hormonella störningar;
 • konsekvens av abort;
 • anemi, problem med immunsystemet;
 • genital infantilism;
 • störningar i blodkoagulationssystemet;
 • förgiftning av kroppen, effekterna av skadlig strålning;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • diabetes.

På grund av det stora antalet möjliga orsaker till överträdelsen kan du inte hämta droger på egen hand. Samma regel gäller traditionell medicin, som bara tillfälligt kan lösa problemet..

Ektopisk graviditet

Mycket magra och mörka menstruationer kan indikera ektopisk graviditet. Och flickorna noterar att de inte gick helt menstruerade, men utflöde som kan förväxlas med månatliga blödningar mot bakgrund av hypomenoré:

 • en liten mängd blod;
 • mörkbrun skugga;
 • långvarig.

Det är viktigt att diagnostisera en ektopisk graviditet i tid. Om en kvinna inte åker på sjukhuset under en längre tid ökar risken för brist på äggledarna, bukhinnebladning och blödning i bukhålan..

Diagnos och behandling

När menstruationen är knapp och också går lite är det nödvändigt att besöka sådana specialister:

 • gynekolog;
 • endocrinologist;
 • vaskulär kirurg;
 • neuropatolog;
 • psykiater.

En undersökning kan innehålla följande aktiviteter:

 • gynekologisk undersökning;
 • analys av urin och blod (allmänt);
 • tester för hormoner (läkaren tar upp);
 • transabdominal och transvaginal ultraljud;
 • smeta på floran;
 • folliculometry;
 • bakteriekultur;
 • endometrial biopsi.

Oftast räcker det att kontakta en gynekolog och donera blod, urin, utstryk. Om inga allvarliga kränkningar hittades i detta skede, kommer specialisten att råda dig att förbättra din livsstil och kost. I motsatt situation kommer läkaren, baserat på resultaten av undersökningen, att göra en ytterligare diagnos för att ställa en korrekt diagnos och välja en terapi.

Markeringsfärg

Mager och långvarig menstruation av brun färg kan ha flera orsaker:

 • svag ton i livmodern;
 • utdragen depression;
 • svår stress;
 • reproduktionssystemskada;
 • konsekvens av abort, operation;
 • funktionsfunktion i hypofysen, äggstockarna.

Om spåren på packningen är lättare än vanligt (rosa), är dessa utsöndringar inte förknippade med menstruation och kan uppstå mot bakgrund av en försening.

Mediciner för magra utflöde

Förberedelser för att återställa menstruationscykeln väljs på grundval av undersökningen och diagnosen. Du måste förstå att det inte finns något specifikt botemedel för behandling av magra perioder, från mottagningen som deras volym ökar. Därför elimineras grundorsakerna först, varför månadsblödningen har minskat.
Detta kan vara progesteronbaserad hormonersättningsterapi:

Följ länken för att lära dig hur du tar Utrozhestan för att ringa din period.
Du kan inte dricka hormoner på egen hand. Fel system, ökar dosen mot bakgrund av en felaktig diagnos förvärrar situationen. Menstruationen efter introduktionen av progesteron genomgår förändringar - bronsprut verkar smutsigt eller med blodproppar.

För problem med sköldkörteln:

För att eliminera inflammatoriska processer:

 • Metronidazol (inte ett antibiotikum);
 • ampicillin
 • Cefatoxime;
 • ceftriaxon.

Som en ytterligare behandling, när lite blod släpps och menstruationen inte går bra, kan gynekologen förskriva homeopatiska medel:

Detta är bara ett exempel på en lista. De läkemedel som beskrivs ovan kan drickas först efter tillstånd av den behandlande läkaren. Om du gör detta själv hemma, ökar risken för komplikationer och förekomsten av ytterligare fel nästan alltid.

För att normalisera din period kan du dricka E-vitamin. För behandlingen och rekommendationerna för att ta läkemedlet, se länken.

ethnoscience

Ibland kan du göra utan medicinering, men i avsaknad av en inflammatorisk process eller patologi i bäckenorganen, sköldkörteln. De hjälper till att bli av med problemet med tinkturer och örter under mycket magra perioder, om orsaken är ett litet fel eller yttre faktorer (stress, fysisk aktivitet).

Dessa recept hjälper till att stärka menstruationen:

 1. Persilja och rot. Blanda örter i ett förhållande av 2: 1 för att få 1 msk. l Tillsätt 200 ml kokande vatten. Buljong vi insisterar på flera timmar. För behandling är det tillräckligt att dela upp den resulterande vätskan i tre gånger efter att ha druckit det hela på en dag.
 2. Sagebrush. Efter att ha tagit perioden bör öka ska smärtan försvinna. Det är nödvändigt att ta 2,5 msk torrväxt per glas kokande vatten. Den dagliga dosen är 3 msk. l.
 3. Verbena. Buljongen förbereds på basis av 1 st. l örter dränkta i ett glas kokande vatten. Kan konsumeras när som helst under hela dagen..

Utan korrekt behandling utvecklas icke-tung menstruation till en försening eller passerar bara ett tag.

Medicinalväxter bör användas sparsamt. Många växter kan orsaka svår blödning, eftersom de oftast används för förseningar..

Recensioner och förebyggande

Genom att studera recensionerna om orsakerna till den magra månaden är det uppenbart att endast 10% diagnostiserades med allvarliga störningar och sjukdomar. Oftast var de förknippade med inflammation på grund av infektion och följden av felaktig användning av orala preventivmedel. Och alla kvinnor måste undersökas.

I de flesta situationer hjälpte följande tips att eliminera och förhindra problemet:

 • uteslutning av styva dieter;
 • anrikning av kosten med vitaminer och mineraler;
 • kontroll av fysisk aktivitet;
 • skydd mot hypotermi;
 • normalisering av det psykomotiska tillståndet;
 • systematiskt besök hos gynekologen;
 • kondomanvändning under sex;
 • cykelspårning.

Följande funktioner i menstruationen indikerar full återhämtning:

 • varaktighet från tre till fem dagar;
 • blodförlust över 50 ml (max 150-200 ml);
 • urladdning var 21-35 dagar;
 • minimal obehag.

Artikelmaterial får endast användas för utbildningsändamål. När dina perioder går dåligt under flera cykler betyder det alltid någon form av fel. Se till att du går till sjukhuset, även om de är smärtfri. Alla kränkningar som orsakade hypomenoré är viktiga att eliminera i de tidiga utvecklingsstadierna. Vid avvikelser hjälper läkaren dig att välja en behandlingsplan så att menstruationen går måttligt och inte växer från felaktig behandling till kraftig blödning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är den mest troliga orsaken till brun urladdning utan smärta och lukt?

Om brun urladdning hos kvinnor har gått, måste du snarast möjligt kontakta en gynekolog. Det finns många sjukdomar som kännetecknas av utseendet på brun urladdning hos kvinnor....

11 bästa intima hygiengeler

* Granskning av det bästa enligt redaktionen för expertology.ru. Om urvalskriterierna. Detta material är subjektivt, inte en reklam och fungerar inte som vägledning för köp. Innan du köper måste du rådgöra med en specialist....

Hur du får dina perioder att sluta snabbare

Innehållet i artikeln Hur du får dina perioder att sluta snabbare Hur du försenar din period i flera dagar Hur du kan bli av med din period
Hur man minskar menstruationens varaktighet: folkemedelAvkok av olika örter har hemostatiska egenskaper: nässlor, paprika, herdehandväska, berberis, vilda björnbär och hallonblad....