Smärtsamma perioder

Klimax

Smärta under menstruationen kan vara både en typ av norm och ett symptom på gynekologiska patologier. Det är ganska svårt att bestämma själv vilket alternativ det handlar om. Därför, om du har mycket smärtsamma perioder, konsultera din läkare.

Vår klinik är värd av specialister med lång erfarenhet, och vår diagnostiska bas för vår klinik gör att du kan genomgå undersökning utan att lämna byggnaden. Detta avgör snabbt orsaken till sjukdomen och föreskriver en effektiv behandling..

Svårighetsgrad

Smärta under menstruationen kallas dysmenorrhea (föråldrade namn är algodismenorrhea och algomenorrhea). Enligt statistik lider ungefär 80% av kvinnorna av menstruationsvärk av varierande svårighetsgrad.

Vanligtvis utvecklas obehag under de första fyra timmarna efter menstruationens början och varar i 1-2 dagar. I svåra fall kan emellertid smärta uppstå flera dagar före menstruationens början och fortsätta i flera dagar eller tills menstruationens slut.

Dysmenorré har 3 grader:

 1. Mild - sådana smärtor är obetydliga, observeras bara på den första dagen av menstruationen, åtföljs inte av andra symtom och stör inte den vanliga livsstilen.
 2. Måttlig - smärta kan pågå i upp till 2-3 dagar av menstruation, andra tecken på sjukdom (illamående, svaghet, huvudvärk) uppträder också, och även om obehag leder till störningar i den vanliga livsrytmen, tappar inte patienten sin arbetsförmåga och kan gå på jobbet eller studera.
 3. Allvarlig - smärta utvecklas även före menstruationens början och kan fortsätta tills den slutar, funktionsnedsättningen är avsevärt reducerad eller helt förlorad, de medföljande symtomen är också mycket uttalade.

Tillhörande symtom

Smärtsamma perioder kan åtföljas av andra manifestationer:

 • Nedsatt kärlfunktion: manifesteras av svullnad i ansiktet, domningar i extremiteterna, arytmier, huvudvärk och yrsel.
 • Emotionella-mentala störningar: sömnlöshet, dåsighet, irritabilitet, känslighet för lukt, förändringar i matvanor, depression, bulimi, ångest.
 • Symtom på en störning i det autonoma nervsystemet: matsmältningsproblem, uppblåsthet, mun i munnen, feber, frossa, illamående, kräkningar, böjning, ofta urinering, överdriven svettning, svimning.
 • Tecken på metaboliska störningar: klåda, svaghet, känsla av bomullsben, ödem med olika lokalisering.

Klassificering och orsaker till dysmenorré

Varför menstruationen är smärtsam beror på typen av dysmenorré. Hon kan vara:

 1. Primär (krampaktig funktionell) - utvecklas utan tidigare patologiska förändringar i bäckenorganen.
 2. Sekundär (organisk) - på grund av medfödda eller förvärvade sjukdomar.

Primär dysmenorré oroar oftast ungdomar och unga kvinnor. Efter förlossningen kan hon försvinna. Hos många patienter blir smärtan lättare efter 25 år. Som regel utvecklas primär dysmenoré 1,5–2 år efter starten av den första menstruationsperioden, när menstruationscykeln är etablerad.

Orsakerna till primär dysmenoré fastställdes först under andra hälften av 1900-talet. Tidigare följde versionen uttryckt av Hippocrates. Han trodde att smärtan orsakades av en patologisk förträngning av livmoderhalsen (livmoderhalsen), varför utflödet av menstruationsblod störs. På 1900-talet visade man sig dock att den kirurgiska utvidgningen av livmoderhalskanalen inte påverkar varken närvaron eller intensiteten av smärta. Då visade sig teorin att dysmenorré uppstår mot bakgrund av psykosomatiska störningar.

Och först på 50-talet av förra århundradet konstaterades att smärtutvecklingen är förknippad med processen för avstötning av endometrium (livmoderens inre slemhinna) under menstruationen. Normalt ersätts det inre slemskiktet i livmodern varje månad med ett nytt. Gamla kommer ut med menstruationsblod. Livmodern träder ihop för att riva bort endometriet.

Sedan upptäcktes prostaglandiner (hormonliknande ämnen) E2 och F2a. De produceras av endometrium och behövs för livmoderens kontraktila aktivitet. Hos kvinnor med dysmenoré finns emellertid dessa prostaglandiner i endometrium, myometrium (livmodermuskelvägg) och menstruationsblod i högt antal eller en förändring i deras förhållande observeras. En ökning av deras nivå leder till en ökning av myometriala sammandragningar, och en förändring i förhållandet mellan E2 och F2a orsakar vaskulära spasmer och försämrad lokal cirkulation, vilket leder till syre-svält av celler och aktivitet av nervändar. Detta bidrar till utvecklingen av smärta. Det visade sig att hos kvinnor med dysmenoré är frekvensen av myometrial sammandragningar och intrauterint tryck minst två gånger högre än hos patienter som inte upplever menstruationssmärta.

Varför produktionen av prostaglandiner ökar är fortfarande inte exakt fastställt. Den mest populära versionen är att orsaken till denna process är en ökning av mängden kvinnliga könshormoner progesteron och östradiol (östrogen). Östrogennivåerna ökar under ägglossningen och progesteron efter det.

Det finns en riskgrupp som inkluderar kvinnor med ökad sannolikhet för att utveckla primär dysmenorré:

 • Professionella idrottare, företrädare för yrken i samband med hårt fysiskt arbete (denna typ av aktivitet påverkar också smärtintensiteten).
 • Patienter med genetisk predisposition: om mamma eller mormor lider av menstruationssmärta, ökar risken för dysmenorré till 30%.
 • Nulliparösa kvinnor.
 • Överviktiga patienter.

Utvecklingen av primär dysmenorré kan också provocera:

 • Infektionssjukdomar (inklusive sexuellt överförda infektioner).
 • Hypotermi eller överhettning av kroppen.
 • Påfrestning.
 • Känslomässig och mental överbelastning.

Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av sjukdomar: oftast gynekologisk. Dessa inkluderar:

 • Medfödda missbildningar i livmodern: underutveckling, patologisk plats (böjning).
 • Inflammation av de inre könsorganen (t.ex. inflammation i hängorna).
 • Endometrios och adenomyos - spridning av celler i livmoderns slemhinnor.
 • Ektopisk graviditet.
 • Polypper, livmoderfibroider - godartade neoplasmer.
 • Blodstasis i bäckenorganen.

Dysmenorré kan också orsakas av icke-gynekologiska sjukdomar:

 • Störningar i matsmältningskanalen (oftast - irriterande tarmsyndrom).
 • Inflammatoriska processer i urinvägarnas organ.

Referens! Smärta under menstruationen kan också utvecklas efter operationer på bäckenorganen eller efter installation av en intrauterin enhet.

Diagnos av dysmenorré

Du bör konsultera en läkare om smärtan under menstruationen är allvarlig och avsevärt minskar livskvaliteten. Och boka omedelbart ett möte i följande fall:

 • Dysmenorré utvecklades först hos dig.
 • Smärtan varar mer än en vecka.
 • Smärta är outhärdligt.
 • Dysmenorré åtföljs av en ökning i kroppstemperatur eller en ökning av antalet menstruationsflöden.

Gynekologen kommer att samla in en anamnesis, genomföra en undersökning och föreskriva ytterligare studier, som kan inkludera:

 • Bekken ultraljud.
 • Sexuellt överförda infektionsprov.
 • Graviditetstest.
 • Hysteroskopi (med misstänkt närvaro av neoplasmer) - undersökning av livmoderhalskanalen och livmoderhålet från insidan med optisk utrustning.

Baserat på undersökningen och forskningsresultaten kommer läkaren att ta reda på varför menstruationen är smärtsam och föreskriver lämplig terapi.

Dysmenorrébehandling

Om dysmenorré är sekundär, det vill säga orsakad av andra patologier, utförs behandling av dessa sjukdomar. Vid primär dysmenorré utförs komplex behandling. Tilldelat:

 • mediciner.
 • Fysioterapi.
 • zonterapi.
 • Diet (för övervikt).

De huvudsakliga läkemedlen som används vid behandling av dysmenoré kan delas in i 5 grupper:

 1. Gestagener - syntetiska analoger av kvinnliga könshormoner: hjälper till att bli av med hormonella fluktuationer och minska kontraktil aktivitet i myometrium.
 2. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel - minska prostaglandiner och minska smärta.
 3. Orala hormonella preventivmedel - minska mängden menstruationsflöde och livmodersammandragningar.
 4. Analgetika - smärtstillande medel.
 5. Antispasmodics - eliminera spasmer av blodkärl och släta muskler.

Dessutom kan sömntabletter och lugnande medel förskrivas för att patienten ska eliminera tecken på känslomässiga och psykiska störningar..

Förebyggande av smärta under menstruationen

Måttlig menstruationssmärta som uppstår hos en frisk kvinna kan förebyggas med förebyggande åtgärder. Dessa inkluderar:

 • Diet - 15 dagar före menstruationens början är det nödvändigt att överge salt, överdrivet fet, kryddig mat och kolsyrade drycker, och på några dagar - från kaffe; dieten bör bestå av grönsaker, frukt, magert kött, fisk och skaldjur (omega-3-syrorna som de innehåller har en antiinflammatorisk effekt).
 • Ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel 2–4 dagar före menstruation (ibuprofen, aspirin, etc.) - de hjälper till att minska prostaglandiner, men du bör alltid konsultera en läkare om deras intag, eftersom de kan ha en negativ effekt på magslemhinnan. och för vissa sjukdomar kan de inte användas eller bör de användas med försiktighet.
 • Rimlig fysisk aktivitet, såsom yoga - smärta blir mindre uttalad.
 • Örtmedicin - produktionen av prostaglandiner minskar med användning av svarta vinbär- och kvällsoljor, fänkål eller te från det kan minska antalet uterus sammandragningar, ingefära te lindrar vaskulära spasmer (fytopreparationer tas också efter samråd med en läkare).
 • Undvikande av stress och god sömn.

Om smärtan fortfarande inträffade, kommer massage av korsryggen och sakralområdet att hjälpa till att minska dem..

Orsaker till smärta under menstruationen

Kramp under menstruationen är en otäck sak, men åtminstone bekant. Det är därför det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt eventuella förändringar - till exempel om vanligtvis ganska tolerabelt obehag har förvandlats till verkligt lidande. Eller smärtan lämnar dig inte ens några dagar efter att menstruationen har avslutats. Slutligen är urladdningen ovanligt riklig och varar onormalt länge. Oavsett vilken förändring som uttrycks, signalerar det att något kan vara fel med kroppen. "Och du kan inte ignorera det," avslutar Alice Duque, barnläkare-gynekolog vid Mount Kisco Clinic i New York.

För att få en uppfattning om möjliga problem, läs vidare..

Mycket svår smärta och kraftig urladdning

Möjlig orsak: uterus fibroids. Detta är en godartad tumör på livmoderens inre eller yttre vägg. Varför fibroma förekommer är inte helt förstått, men problemet är mycket vanligt bland kvinnor 30-40 år. Smärtan, den nivå som Duque beskriver som "går av skala" uppstår vanligtvis på grund av det mekaniska trycket från tumören i livmodern eller som ett resultat av inflammation.

Vad du ska göra: boka tid hos din gynekolog och prata om symtomen. Läkaren kommer sannolikt att genomföra flera undersökningar, vilket kommer att bli tydligt om du har fibrom och om du behöver ta bort det. Det senare beror på många faktorer - inklusive tumörens placering och dess storlek (varierar från knapp till medium grapefrukt). Eftersom fibroider är känsliga för östrogennivåer kan du förskrivas COC som anestesimedel..

Konstant dragande smärta

Möjlig orsak: inflammatorisk process i bäckenorganen, det vill säga en infektion i äggstockarna, urinblåsan, livmodern och / eller äggledarna. Var kommer inflammation från? Nåväl STI kan till exempel leda till det i ett avancerat skede (kom ihåg att klamydia och gonoré ofta är asymptomatiska). ”Smärtan är nästan konstant, vanligtvis utan svåra anfall, men samtidigt mycket obehaglig,” sa Alice. Och under menstruationen, i kombination med spasmer, kan smärtan från inflammation intensifieras.

Vad du ska göra: gå genast till gynekologen. "Den inflammatoriska processen blir sällan en ursäkt för mycket brådskande åtgärder, men du kan inte starta den," säger Duke. - Ju tidigare läkaren undersöker dig och bestämmer orsaken, desto snabbare kan han förskriva antibiotika. Om du ignorerar inflammation under lång tid kan det orsaka ärrvävnad, vilket i slutändan påverkar din förmåga att bli gravid ett barn..

Skarp smärta i ena sidan

Möjlig orsak: äggstocks torsion. "Detta händer när ett fenomen (till exempel bildandet av en cyste) får äggstocken att vridas, vilket gör det svårare för blod att rinna," säger Duque. "Detta är en mycket stark, nästan outhärdlig smärta som kräver omedelbar läkarvård." En av konsekvenserna är utrotningen av ovariefunktionen..

Vad du ska göra: ring en ambulans. Ultraljud och andra studier kommer troligtvis att krävas. Vid bekräftelse av diagnosen torsion krävs en omedelbar laparoskopisk (det vill säga med en minimal nivå av intervention) för att få organet till en normal position. ”Ibland kan äggstocken sparas i rätt tid. Men om det redan ser oundvikligt ut måste det tas bort. Lyckligtvis är detta organ parat, och den återstående äggstocken tar över produktionen av östrogen och ägg ”.

Allvarliga kramper som vanliga smärtstillande medel inte hjälper

Möjlig orsak: endometrios är en sjukdom där livmodervävnader rör sig till andra organ (till exempel äggstockarna eller äggledarna) och rotar sig där. Enligt American Center for Obstetrics and Gynecology finns endometrios hos nästan 10 procent av kvinnorna. Men saken är att det kan ta år att få rätt diagnos. Innan detta händer tror de flesta patienter att svår smärta under menstruationen är ett vanligt fenomen och att de lider. Dessutom känner de sig ofta obekväma under sex.

Vad du ska göra: igen, gå till läkaren och beskriv dina symtom. Du har ordinerat flera tester och studier för att bestämma behandlingsalternativ. Eftersom endometriala vävnader är känsliga för hormonnivåer, tar hormonella preventivmedel att minska smärta. Men det enda sättet att bekräfta endometrios är fortfarande laparoskopi, under vilken läkaren kan försöka ta bort så mycket vävnad som möjligt.

Svår kramp efter installation av intrauterin preventivmedel

Möjlig orsak: koppar (icke-hormonell) intrauterin enhet. Inom tre månader efter installationen av denna lilla T-formade enhet är intensifiering av smärta möjlig, eftersom spiralerna behöver tid för att "slå rot" i kroppen.

Vad du ska göra: "om smärtan fortsätter under lång tid eller plötsligt inträffar efter en lång period av normal funktion av IUD, måste du registrera dig för en ultraljudssökning för att ta reda på i vilket tillstånd spiralen befinner sig," rekommenderar Duque. Läkaren kan kontrollera och lätt korrigera IUD: s position, varefter smärtan bör försvinna.

Smärta under menstruationen och hur man kan bli av med dem

Nästan alla kvinnor är intresserade av frågan om det är normalt att smärta uppstår under menstruationen. Eller är det någon form av kränkning? Var är den här fina linjen? Hur ser man på det? När ljudet ska höras?

Dysmenorré (läkare använder detta begrepp för att beskriva smärtsam menstruation) är smärta under kritiska dagar. De kramar, värker i nedre del av magen, drar vanligtvis, ger till korsryggen. Den första dagen är hon den starkaste. Det bör noteras att dessa obehagliga känslor förvärrar välbefinnandet kraftigt och stör det vanliga sättet att leva på. Statistiken är obeveklig, 75-80% av kvinnorna i åldrarna 13-45 år tvingas lida av smärta. För att eliminera smärtsymtom måste du först räkna ut orsaken till deras förekomst..

Symtom på dysmenorré

Den mest uppenbara manifestationen är smärta i nedre del av buken av en annan natur. Som regel visas budbärare 5-8 timmar före starten. De varar i flera dagar av menstruationsblödning. Dessa känslor avtar inte förrän två dagar, och gradvis försvinner. Av naturen är smärtsamma känslor värkande, ryckningar, kramper. Oftare ges till urinblåsan och korsryggen. Till exempel, för många, påverkar även tanken på en kommande smärtsam menstruation den mentala balansen negativt. En kraftig försämring av humör verkar. Detta leder till irritabilitet, svaghet, ångest, tårfullhet. Ofta hos 80% av flickorna åtföljs uppkomsten av "gäster från Krasnodar" av diarré och kräkningar. Svimmelhet och migrän förekommer hos 25%, ibland svimning.

Modern medicin ägnar särskild uppmärksamhet åt dysmenorré. Dess symtom kan vara en signal om förekomsten av olika sjukdomar och störningar. Med alarmerande symtom, MANDATORI. Behöver besöka en gynekolog. Dysmenorré i dag anses vara en patologi.

Klassificering av dysmenorré

Det finns två typer av dysmenorré

1 - primärt, där manifestationerna inte på något sätt är förknippade med störningar och sjukdomar. Det firas med tillkomsten av menarche och kommer att fortsätta i flera år tills normaliseringen av cykeln. Mer vanlig bland smala flickor, lätt spännande. Efter naturlig födsel avtar vanligtvis alla obehagliga symtom.

2 - sekundär eller förvärvad, där manifestationerna är förknippade med sjukdomar och förändringar i bäckenorganen, hormonstörningar och olika sjukdomar. De förekommer som regel hos kvinnor närmare 30 år och äldre. Har en uttalad symptomatologi.

Enligt symtomens intensitet skiljs 4 grader ut:

1 grad - obehagliga känslor i nedre del av buken, som är informativa, informerar om början av "dessa dagar", kräver inte att ta smärtstillande medel.

Grad 2 - smärta är ganska tolerabel, måttlig, kortvarig, uppblåsthet är möjlig, obehag finns, vilket inte påverkar den vanliga rytmen i liv och aktivitet. Allt detta kan elimineras genom att ta smärtstillande medel..

Grad 3 - smärta är allvarlig, åtföljd av illamående, yrsel, frossa, migrän, irritabilitet, feber, hjärtklappning, matsmältningsbesvär och ofta urinering. Tecken på depression, intolerans mot starkt ljus, buller, uttalad arom kan uppstå. Livets och aktivitetens vanliga rytm bryts. Endast användningen av smärtstillande medel och lugnande medel hjälper till att förbättra välbefinnandet..

Grad 4 - mycket starka smärtsamma sammandragningar, visas på ett par dagar och följer med under alla kritiska dagar. Temperaturen stiger betydligt, migrän före kräkningar, klåda i huden, fotofobi, hjärtklappning, det kan vara hjärtsmärta, förlust av medvetande är möjligt. Flickan förlorar förmågan att göra bekanta saker, är helt funktionshindrad.

Det är inte möjligt att korrigera och lindra tillståndet genom att ta den vanliga dosen av smärtstillande medel. I svåra och komplexa fall kommer sjukhusvistelse att krävas.

Vilka är orsakerna till utseendet?

Vanliga orsaker till primär dysmenorré är:

fel placering av livmodern

vidhäftningsprocess efter abort, vakuum, inflammatoriska sjukdomar av sexuell överföring

brist på magnesium och kalcium i kroppen

stillasittande livsstil

användning av livmoderkonceptiva medel

Vid sekundär dysmenorré är de främsta orsakerna:

inflammatoriska processer hos kvinnliga organ

bäckenutvidgning

När man ska besöka läkare?

Allvarliga kränkningar och patologier indikeras högt av svår smärta som inte kan lindras inom två dagar. Utseendet på diarré, kräkningar, huvudvärk, besvämning är en signal för att ALLTID besöka en gynekolog. Se till att det inte finns några sjukdomar och eliminera också sannolikheten för en ektopisk graviditet.

Hur man hanterar smärta under menstruationen?

När ingen patologi upptäcks är det möjligt att lindra och lindra spasm på enkla sätt. Utför massrörelser medurs, ta en varm dusch, ligga i "fostrets läge", gör yoga, applicera en kompress med havssalt på korsryggen, dricka lugnande mynta och kamomill, ta antispasmodisk eller smärtstillande medicin (no-shpa, ketoner, ibuprofen ) Med rikliga sekret på toppen av kläderna i 10-15 minuter kan du lägga is och tidigare lägga den i en vattentät behållare. En viktig aspekt är den emotionella bakgrunden. Det är viktigt att lära sig att hantera livets oroligheter. Försök hitta ett sätt att koppla av och byta..

Förebyggande av smärta under menstruationen.

Uteslut alkoholintag, möjligen minska antalet rökt cigaretter och undvik hypotermi. 3-5 dagar före menstruationens början, begränsa träning och sex. Undvik godis- och mjölprodukter samt livsmedel som orsakar uppblåsthet. Choklad och livsmedel som innehåller magnesium och kalcium (keso, fettsnål fisk, skaldjur, nötter, gröna) är användbara..

Den här artikeln belyser de viktigaste orsakerna till smärtsam menstruation och effektiva tips för att eliminera dem. Rådgivning är bra, men ingen avbröt resan till läkaren. Åtminstone bäcken ultraljud och bloddonation för hormoner.

Orsaker till mycket smärtsamma perioder och vad man ska göra när de inträffar

Kritiska dagar är en naturlig process för alla kvinnor i reproduktiv ålder. Deras ankomst signalerar att det kvinnliga reproduktionssystemet är fullt mognat och redo att bära avkommor. I de flesta fall orsakar menstruation hos kvinnor endast svagt obehag, men det finns undantag när smärtsamma perioder fullständigt stör livsstilen och påverkar det rättvisa köns prestanda.

Varje kvinna i fertil ålder bör veta exakt vad man ska göra med mycket smärtsamma perioder, och i vilka fall bör du omedelbart kontakta en specialist. Den här artikeln kommer att diskutera symtom, orsaker och behandling av smärtsam menstruation..

orsaker

Mild smärta under menstruationen provoserar livmodersammandragningar, vilket bidrar till frisläppandet av menstruationsblod och livmoderslimhinna. Om tilldelningsprocessen störs på grund av några faktorer blir kvinnan under perioden smärtsamt smärtsam. För smärtsamma perioder har det vetenskapliga namnet "algomenorrhea" eller "dysmenorrhea". Hos nolliparösa kvinnor är den vanligaste orsaken till smärtsamma perioder den felaktiga placeringen av livmodern, som komprimerar nervändarna, vilket orsakar smärta inte bara i nedre del av buken, utan också i nedre delen av ryggen och korsbenet. Medfödda missbildningar av de kvinnliga könsorganen kan också orsaka detta tillstånd..

Smärtsam menstruation förekommer hos kvinnor som lider av följande sjukdomar:

 • smittsamma patologier (trikomoniasis, syfilis, könsherpes, gonorré). Oftast överförs de under sexuell kontakt, vilket bidrar till förekomsten av purulenta och inflammatoriska sjukdomar i hängorna och livmodern, medan cykeln är trasig och smärtsamma symptom förvärras. Båda parterna måste behandlas för sjukdomen. Det finns ett antal smittsamma patologier som kan smittas i vardagen, candidiasis hänvisar till dem;
 • inflammatoriska processer. De kan provoceras genom att personliga hygienregler inte följs, vilket bidrar till tillväxten av opportunistisk mikroflora - streptokocker, stafylokockinfektion, E. coli. Dessutom kan den patologiska reproduktionen av dessa mikroorganismer orsakas av hypotermi, vitaminbrist, en förändring i mikrofloras sammansättning i andra organ, etc. Cervicit, endometrit eller salpingit kan orsaka svår smärta under reglering. Dessa sjukdomar måste behandlas, eftersom inflammation kan leda till böjning av livmoderhalsen, störning av tillståndet i blodkärl, uppkomsten av cyster, polypper och till och med provocera cancer;
 • godartade och maligna neoplasmer. När det gäller cancer blir smärtsamma perioder ibland det enda symptomet på denna patologi. Tumören, som växer, pressar blodkärlen och nerverna i livmodern och närliggande organ. På grund av neoplasmen kan formen på livmodern förändras, blodet stannar månatligen och orsakar outhärdlig smärta. Med tumörens tillväxt intensifieras smärtan också;
 • endometrios. Med denna sjukdom växer celler i livmoderens inre skikt till andra organ, medan cyklens regelbundenhet avtar, och menstruationen blir längre och smärtsam, hormonella störningar orsakade av endometrioida cyster börjar;
 • dysplasi, erosion i livmoderhalsen och andra sjukdomar förknippade med skada på epitelskiktet i livmoderhalsen;
 • hormonell dysfunktion. Det kan utlösas genom att ta hormonella mediciner, plötsligt avbrott av föreskrivna hormonella preventivmedel, störning av äggstockarna, sköldkörteln eller hypofysen. På grund av hormonella förändringar inträffar metabolisk störning, vilket provocerar utvecklingen av diabetes mellitus eller plötsliga vikthopp, både i riktning mot ökning eller överdriven minskning;
 • konsekvenser av förlossning och operation. Under födelse eller under abort kan ledband som fixerar livmodern skadas så att dess vanliga plats störs, vilket orsakar svår smärta under reglering. Böjningar kan förekomma där blod stagnerar och inflammatoriska processer inträffar..

Algomenorré kan ärvas, så om min mormor eller mamma hade för smärtsamma perioder, då med hög sannolikhet kommer denna patologi också att överföras till sin dotter.

Tillhörande symtom

Under smärtsamma perioder är det viktigt att uppmärksamma inte bara smärtans natur utan också till de åtföljande symtomen. Algomenorré kan åtföljas av sådana tecken:

 • illamående upp till kräkningar, diarré;
 • huvudvärk;
 • ökad svettning, värmevallningar, yrsel och svimning;
 • plötsliga förändringar i blodtryck, galoppande puls eller dess ökade frekvens;
 • svaghet, muskel- och ledvärk.

Menstruationscykelns varaktighet kan avbrytas och själva den månatliga ansvarsfriheten ökar, de blir rikliga eller omvänt knappast. Mellan menstruationen förekommer ibland blodiga vita i form av en daub. Smärta med dysmenorré kan inte förekomma på den första menstruationsdagen, utan 1-2 dagar innan de inträffar. De har en dragande, skärande, värkande eller krampliknande karaktär och passerar först efter avslutad menstruation. Vid svår sekundär dysmenorré kan smärta kännas under hela menstruationscykeln.

Graden av smärta

Smärtsam menstruation har 3 grader av svårighetsgrad:

 1. Det milda stadiet åtföljs av korta och acceptabla smärtor..
 2. Den genomsnittliga graden av algomenorré kännetecknas av smärta i nedre del av magen och i ryggen, täta behov av urinering, frossa och psyko-emotionella störningar (irritabilitet, depression, fotofobi, intolerans mot skarpa aromer och höga ljud).
 3. I det svåra stadiet av dysmenoré, förutom svår smärta, störs hjärtmuskelns arbete, temperaturen stiger, kräkningar, diarré, allmän svaghet uppträder, en kvinna kan tappa medvetandet.

Primär form

Primär dysmenorré orsakas inte av sjukdomar eller skador på reproduktionssystemets organ, men uppstår under den ihåliga mognaden i tre år efter den första menstruationens ankomst. Smärtsamma perioder hos en tonåring orsakar skarpa hormonella förändringar som inträffar i kroppen just nu.

Under puberteten kan koncentrationen av olika hormoner variera, beroende på vilken som ökar, en av de två typerna av primär dysmenorré förekommer hos ungdomar:

 1. Adrenerga. Det diagnostiseras med en ökning av adrenalin i blodet. En karakteristisk symptomatologi för denna patologi i det reproduktiva systemet är feber, snabb puls, huvudvärk, blek hud, hicka, en känsla av full mage, förstoppning.
 2. Parasympatiska. Det diagnostiseras med ett ökat innehåll av serotonin i ryggmärgen. I detta fall saktar pulsen, kroppstemperaturen kan sänkas, diarré uppstår, ansiktet och lemmarna sväller och kroppsvikt ökar.

Beroende på orsaken som orsakar flickans smärta finns det flera typer av primär dysmenorré:

 • spasmogen. Orsaken till dess förekomst är kramper i livmodermusklerna;
 • psykogen. Smärta i nedre buken orsakar rädsla för symtom som upplevs en gång och lämnar svåra minnen hos en tonåring;
 • grundläggande. Orsaken till sjukdomen i detta fall är en minskning av smärttröskeln orsakad av störningar i funktionen hos enskilda centra i hjärnan. I detta fall orsakar även minimal irritation av nervrötterna svår smärta..

Varför uppstår

Följande faktorer kan provocera utvecklingen av primär algomenorré:

 • medfödd undernäring av bindväv orsakad av magnesiumbrist. Denna sjukdom är farlig av en komplikation i form av en kränkning av sammansättningen av broskvävnaden, vilket leder till felaktig ledbildning, förlängning av lemmarna, platta fötter och skolios. Myopi, matsmältningsproblem och åderbråck kan förekomma;
 • genital tuberkulos;
 • störning av nervös och mental karaktär;
 • medfödda uterusavvikelser (tvåhåghet, missbildning eller underutveckling).

Om livmoderns svängning inträffade under puberteten på grund av felaktig utveckling eller överdriven stress, är det mycket troligt att smärtsamma perioder kommer att upphöra att plåga flickan efter förlossningen. Om patologin är medfödd korrigerar inte förlossningen situationen, endast en kvalificerad specialist bör hantera behandlingen av sjukdomen.

Sekundär form

Den sekundära formen av dysmenorré orsakas av förvärvade patologier: ärr, vidhäftningar i livmodern efter operation och abort, hormonell obalans, infektioner och inflammatoriska processer. För smärtsam reglering kan stör kvinnor i alla åldrar, men oftast är det mycket smärtsamt att reglera kvinnor i åldern 25-30.

Oftast orsakar sekundär algomenorré åderbråck i bäcken och bukorgan, samt inflammatoriska processer som påverkar nervändarna i bäckenområdet.

Sekundär dysmenoré manifesterar sig ofta hos kvinnor som har strikt diet, på grund av vilken anorexi eller bulimi utvecklas. Hos patienter som lider av smärtsamma perioder med en kraftig minskning av kroppsvikt störs livmoders struktur, ärr och vidhäftningar uppstår. Dessutom är orsaken till förvärvad algomenorré infektiösa och inflammatoriska åkommor, onkologi, endometrios, hormonella störningar och sjukdomar i samband med skador på livmoderhalsceller..

Statistik

70% av kvinnorna i reproduktiv ålder upplever problemet med smärtsamma perioder, men bara 10% av dem klagar över oacceptabla krampsmärta under kritiska dagar. Statistik hävdar att smärta kompletteras av andra symtom:

 • 17% av kvinnorna upplever svimning på grund av smärta;
 • 23% av det klara könet lider av yrsel och ytterligare 13% av huvudvärk;
 • kräkningar sker i 84% av fallen;
 • 79% av kvinnorna klagar över diarré.

Diagnostik

För att förskriva effektiv behandling är det nödvändigt att korrekt fastställa orsaken till smärta under menstruationen. Diagnostik kan innehålla följande forskningsmetoder:

 • gynekologisk undersökning;
 • allmänna blod- och urintest;
 • utstryk på mikrofloran;
 • Ultraljud av bäckenorganen;
 • laparoskopisk undersökning;
 • dopplerografi av fartyg med misstänkta åderbråck.

I vissa fall kan du behöva konsultera en psykolog, endokrinolog och andra specialiserade specialister.

Behandlingsmetoder

Om smärtsamma perioder orsakas av primär algomenorré, innebär terapi oftast att eliminera stressfaktorer, öka fysisk aktivitet och bli av med dåliga vanor. Under den andra halvan av cykeln rekommenderar läkare att du avstår från aktivt samlag och viktlyft. Ofta efter graviditet och förlossning försvinner smärtan på grund av primär algomenorré helt, därför rekommenderas det att inte avbryta den första graviditeten till kvinnor med en liknande diagnos.

Beroende på orsakerna till utvecklingen av algomenorré kan behandling med eller utan medicin förskrivas, och läkaren kan också rekommendera användning av folkläkemedel. Överväg varje typ av behandling mer detaljerat..

Medicin

Behandling av smärtsamma perioder syftar inte bara till att eliminera symtomen, utan också att utrota orsaken till sjukdomen, så den bör vara omfattande. Utnämning av mediciner och val av doseringar är uteslutande den behandlande läkarens ansvar. I detta fall kan följande typer av läkemedel förskrivas:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Tamipul, Naproxen, etc.);
 • antispasmodics - No-shpa, Spasmalgon;
 • kombinerade preventivmedel eller läkemedel som innehåller progestogener (Diane-35, Yarina, Dufaston);
 • vitaminer bör tas, särskilt vitamin E;
 • om smärtsamma föreskrifter provoseras av tillväxt av måttligt patogen mikroflora, kan svampdrivande suppositorier och suppositorier förskrivas;
 • lugnande medel, lugnande medel (Relanium);
 • homeopatiska läkemedel (Remens, Menalgin).

Om algomenorré orsakas av vidhäftningar eller tumörer i könsorganen, kan operation indikeras..

Icke-läkemedelsmetoder

När det gäller primär algomenorré hos tonåringar, ger psykoterapeutiska sessioner effektiv hjälp. För att bli av med smärtsam reglering räcker det att behärska en speciell teknik för avkoppling och distraktion.

Fysioterapeutiska förfaranden ger också ett bra resultat:

 • akupunktur, på grund av effekten på vissa punkter, reduceras inte bara smärta, utan också inflammatoriska processer elimineras;
 • amplipulsterapi;
 • magnetterapi;
 • dynamisk strömbehandling;
 • elektrosömn, ultraviolett strålning;
 • UHF-förfaranden;
 • kurbad;
 • elektrofores.

För att hantera smärtsamma perioder hjälper akupressur och allmän massage samt fysisk träning, simning eller yoga. Det finns en hel serie specialdesignade gymnastiska övningar som kan göras hemma..

Folkrättsmedel

Folkläkemedel och homeopati hjälper också till att göra smärta mindre smärtsam under menstruationen, men de bör användas endast efter att ha konsulterat en läkare för att inte förvärra situationen och inte förlora den tid som krävs för att behandla patologin.

Det mest kända homeopatiska läkemedlet som föreskrivs för algomenorré är Remens. Den främsta aktiva ingrediensen är växtbaserade extrakt (tsimitsifugi, pilocarpus och kanadensisk sanguinaria), hemligheten med bläckfiskkörteln och giftet från suuruku-ormen.

Folk herbalists rekommenderar att använda för smärtsam menstruation infusion av hästsvans eller en avkok av vattenpeppar. Andra örter hjälper till att hantera svår smärta under kritiska dagar, till exempel jordgubbslöv infunderade i kallt vatten eller en avkok av myntablad, kamomillblommor och valerianrot. Av de helande rötterna i kampen mot menstruationssmärta används elecampane rhizom, lovage eller luktande selleri..

Förebyggande

För att förhindra utveckling av dysmenoré rekommenderar experter att du följer följande regler:

 • att utveckla rätt system för dagen, där det finns tid för arbete, sömn och vila;
 • att välja en balanserad kost under menstruationen för att äta matsmältbara livsmedel som är rika på vitaminer;
 • du måste kontrollera kroppsvikt, förhindra fetma, men inte heller tappa dig själv med strikta dieter;
 • du måste regelbundet ta vitaminer;
 • engagera dig inte i te eller koffeinhaltiga drycker;
 • undvik stressiga situationer;
 • gå ofta i frisk luft;
 • ägna särskild uppmärksamhet åt fysisk aktivitet, se till att träna och välja sporthobbyer i enlighet med ålder och allmän hälsa;
 • eliminera dåliga vanor som negativt påverkar en kvinnas hälsa.

Om förebyggande åtgärder inte hjälpte, och kvinnan började få smärtsam reglering, bör du definitivt rådfråga en läkare för att ta reda på orsaken till sjukdomen och förskriva rätt behandling. Det är strängt förbjudet att använda piller för smärta under menstruation och kramplösning under lång tid utan att klargöra orsaken till smärtsam menstruation.

Menstruationssmärta - hur man kan bli av med dem

Menstruationskramper är smärtsamma upplevelser av varierande intensitet. Dessutom indikerar smärta på kritiska dagar inte alltid någon patologi. Mycket ofta är måttlig smärta under menstruationen förknippad med en naturlig sammandragning av livmodermusklerna. Men om obehaget är så starkt att det bryter mot det vanliga sättet att leva, är det bättre att undersökas av en gynekolog för att ta reda på dess orsak.

Menstruationssmärta - normal eller patologisk

Smärtsam menstruation anses inte vara en patologi om de inte är förknippade med någon sjukdom. Mycket ofta gör ont i magen under kritiska dagar under de första två åren efter den första menstruationens början. Under denna tid normaliseras cykeln och vanligtvis försvinner smärtan. Oftast försvinner smärta under menstruationen efter den första födelsen på grund av de förändringar som har skett i den kvinnliga kroppen.

Men om smärtan under menstruationen är mycket stark och förvärrar kvinnans allmänna tillstånd avsevärt, betraktas detta som en patologi. Orsakerna är olika störningar i reproduktionssystemets organ. Och de bör diagnostiseras för att bota den underliggande sjukdomen och som ett resultat bli av med smärta under menstruationen.

Symtom på smärta

Arten av smärta under menstruationen kan vara annorlunda: dra, brista eller krampa. Vid akut smärta, som tydligt anses vara patologisk, kan yrsel, kräkningar och diarré dessutom uppstå. I svåra fall observeras besvämning.

Primära menstruationsvärk som inte är patologiska uppträder vanligtvis vid början av den första menstruationen. Ibland kan de dyka upp under de första ett och ett halvt åren efter uppkomsten. Enligt statistik observeras smärta oftare hos flickor i asthenisk kropp med liten kroppsvikt.

Smärta känner sig i regel cirka 12 timmar före menstruationens början. Gradvis kan styrken öka och förblir på samma nivå i upp till 2 dagar. Efter detta avtar smärtan och i slutet av menstruationen försvinner helt.

Typer av menstruationsvärk

Menstruationssmärta i enlighet med medicinsk terminologi kallas "dysmenorrhea".

Klassificera smärtsam menstruation enligt följande:

 • Primär eller funktionell dysmenorré. Det är inte förknippat med någon sjukdom och har fysiologiska orsaker. Smärta kan försvinna på grund av förändringar i flickans kropp när hon blir äldre.
 • Sekundär eller förvärvad dysmenorré. Det är förknippat med olika patologier i organen i det reproduktiva systemet eller sjukdomar i andra organ och system. Som regel förekommer denna typ av smärtsam menstruation hos kvinnor äldre än 30 år..

Dessutom klassificeras smärta efter styrkan i deras manifestation i enlighet med tidsperioden:

Om smärtorna bibehåller sin intensitet på samma nivå kallas dysmenorré kompenserad.

Om smärtan intensifieras varje år kallas dysmenorré dekompenserad.

Enligt intensiteten i manifestationen av smärta, skiljer sig 4 grader av dysmenorré:

 • Med noll grad uppstår subtil mild smärta i buken, för att ta bort som du inte behöver ta smärtstillande medel.
 • I den första graden observeras måttlig men acceptabel smärta. De kan åtföljas av mild depression och huvudvärk. Ibland uppstår en matsmältningsstörning. Detta smärtsyndrom lindras lätt av smärtstillande medel..
 • I den andra graden inträffar svår menstruationssmärta. Mycket ofta åtföljs av illamående och yrsel. Mot bakgrund av ett försämrat tillstånd kan allmän svaghet och irritabilitet uppstå. Sjukdomen kan kvarstå under lång tid. Med smärtstillande medel och lugnande medel kan du förbättra ditt välbefinnande avsevärt..
 • Med den tredje graden inträffar mycket svår smärta. Som regel känner de sig redan 2-3 dagar före menstruationens början, kvarstår med varierande intensitet till slutet av menstruationen. Mot denna bakgrund kan kroppstemperaturen stiga och allvarlig huvudvärk uppstår, vilket kan orsaka kräkningar och takykardi. Under denna period blir kvinnan obearbetbar. Det är inte möjligt att förbättra tillståndet med konventionella smärtstillande medel..

Orsaker till smärta under menstruationen

Orsakerna till smärta under menstruationen kan vara mycket olika. För att ta reda på vad som orsakade smärtsyndromet är det nödvändigt att genomgå en undersökning på en medicinsk institution. Om den fysiologiska karaktären av smärtan bekräftas kommer läkaren att ge kvinnan rekommendationer som minskar intensiteten hos smärtsyndromet. Om smärtan orsakas av patologiska processer förskrivs undersökning och behandling..

Primär dysmenorré

Primär dysmenorré är en följd av olika psykologiska och fysiologiska störningar.

Tilldela de viktigaste grupperna av skäl till dess utveckling:

 • Mekanisk. Smärta orsakas av svårigheter i utflödet av menstruationsblod på grund av olika avvikelser i livmodern.
 • Endokrin. Smärta provocerar en kränkning av syntesen av prostaglandiner, vilket leder till smärtsamma sammandragningar av livmodern.
 • Konstitutionell. Smärtsyndrom är förknippat med dålig utveckling av muskelstrukturer..
 • Neuropsychogenic. Obehag utvecklas på grund av en minskning av tröskeln för känslighet..

Sekundär dysmenorré

Sekundär dysmenorré utvecklas mot bakgrund av olika sjukdomar. Som regel diagnostiseras en sådan patologi hos kvinnor i åldern 25-35 år..

Följande patologier anses vara de främsta orsakerna till smärta under menstruationen:

 • endometrios I detta fall uppträder dragsmärta och inflammatoriska processer kan utvecklas i bäckenområdet.
 • Myom. Patologi är förknippat med uppkomsten av en godartad tumör i livmoderns muskelskikt. Mycket ofta orsakas denna sjukdom av användning av kombinerade orala preventivmedel. Ibland är orsaken till livmodervibrer ofta födsel.
 • Inflammatoriska sjukdomar. De vanligaste orsakerna till smärta under menstruationen är salpingit och endometrit. Oskyddat sexuellt samlag eller kirurgiska operationer i livmodern och bilagor kan provocera sådana sjukdomar..
 • Vidhäftande processer. Som regel förekommer sådana patologier mot bakgrund av utvecklingen av kroniska inflammatoriska sjukdomar eller efter kirurgiska ingrepp.

Hur man minskar svår smärta under menstruationen

Rusa inte om du får svår smärta under menstruationen, ta några mediciner. Det finns många andra effektiva sätt att förbättra ditt tillstånd. Värme hjälper till att snabbt lindra menstruationskramper, men det är absolut nödvändigt att ha förtroende för att dysmenorré inte är förknippat med någon sjukdom. Det slappnar av musklerna väl med en varm dusch, värmepad eller ett badkar. Varaktigheten för termiska procedurer bör inte överstiga 15 minuter.

Andra metoder anses vara effektiva:

 • Massage. Det rekommenderas att massera nedre del av buken i en cirkelrörelse medurs. Trycket på bukhålan bör vara måttligt.
 • Embryo Pose. Du måste ligga ner och dra benen mot magen. I detta läge slappnar kroppen automatiskt av, vilket minskar menstruationssmärtan..
 • Fysiska övningar. Det rekommenderas att när svår menstruationssmärta inträffar, sitta ner flera gånger. Användbar övning: sitter på benen, de måste långsamt minskas och höjas.

Dessutom rekommenderar experter en speciell diet för smärtsam menstruation. En vecka före menstruationens början bör du överge skräpmat. Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av frukt och grönsaker, vilket bidrar till uppkomsten av jäsningsprocesser i tarmen, vilket innebär att de kan öka menstruationssmärtan.

Det rekommenderas att inkludera så många grönsakssaft som möjligt i kosten. Dessutom kan du ta vitaminkomplex. Det bör komma ihåg att rökning och missbruk av alkohol kan öka menstruationssmärtan..

Avkoppling, andningsövningar och en positiv attityd kan påverka det känslomässiga tillståndet och lindra menstruationssmärtan. Sådana tekniker kan distrahera från smärta och stabilisera tillståndet utan att använda några mediciner. Det rekommenderas att du fortsätter att göra dina favorit saker, kommunicera på Internet, läsa böcker, tidskrifter eller titta på intressanta filmer.

Om orsaken till smärta under menstruationen är sekundär dysmenorré, är det, utöver smärtlindring, nödvändigt att behandla den underliggande sjukdomen.

Piller för smärta under menstruationen

Som regel kan läkemedel snabbt eliminera menstruationssmärta. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Ibuprofen, Nimesulide, Nise, Ketonal) och smärtstillande medel (Analgin, Pentalgin, Paracetamol) anses vara effektiva. Men man bör komma ihåg att dessa grupper av läkemedel kan ha en negativ effekt på mag-tarmkanalen. Därför, om det finns patologier i matsmältningssystemet, måste dessa läkemedel tas med försiktighet.

Du kan lindra magkramper med menstruationsvärk med krampläkemedel - No-shpa, Spazmalgon. Ofta är ökad smärta under menstruationen förknippad med överexcitation av nervsystemet. Konventionella lugnande medel hjälper till att stabilisera staten, den mest använda valerian.

Vid långvarig menstruationssmärta rekommenderas att du först konsulterar din läkare om att ta vissa mediciner. Det finns en annan grupp läkemedel som effektivt kan minska smärta under menstruationen. Dessa är orala preventivmedel. Mottagande av hormonella preventivmedel kan utföras strikt enligt föreskrift av läkaren. Denna typ av medicinering gör att du kan återställa den hormonella bakgrunden, vilket innebär försvagning av menstruationsvärk.

Det är tillrådligt att vägra att använda potenta läkemedel, till exempel Ketanov, för menstruationssmärta. Detta kraftfulla botemedel föreskrivs vanligtvis efter operationen. Dessutom ska du inte dricka fler tabletter än vad som krävs. Först måste du dricka en tablett och vänta en viss tid. Endast om menstruationsvärkarna inte har minskat, är det tillåtet att ta p-piller igen. Men samtidigt måste man se till att inte överskrida den tillåtna dagliga dosen. Drick tablettberedningarna med minst ett glas vatten. I detta fall kommer läkemedlet att lösas upp snabbare och börja fungera..

Behandling med folkrättsmedel

Bland folkläkemedel för att eliminera menstruationssmärta i första hand är läkande örtte, kännetecknad av en lugnande effekt. För att förbereda dem kan du använda citronmelisse, hallon, kamomill, körsbär, nässlor och många andra naturliga produkter. Allt läkande te med en lugnande effekt rekommenderas att dricka i varm form. I avsaknad av allergiska reaktioner kan honung tillsättas drycker för att förbättra smaken..

Följande infusioner och avkok är effektiva för att lindra smärta under menstruationen:

 • Från hallonblad. Tre matskedar löv hälls med ett glas kokande vatten och insisterade en kvarts timme. Det rekommenderas att ta infusionen i små läppar hela dagen.
 • Från roten till elecampane. En tesked av produkten hälls med ett glas kokande vatten och insisterade i en timme. Du måste ta en infusion av 1 matsked 3 gånger om dagen.
 • Från barken i viburnum. 4 matskedar krossad bark ska hällas med ett glas vatten och kokas i 30 minuter, och sedan sila. Det rekommenderas att ta ett avkok 3 gånger om dagen i en matsked före måltiderna.
 • Från hästsvans. En tesked gräs hälls i 300 ml kokande vatten och insisterade i en timme. Det rekommenderas att använda en infusion på 50 ml ungefär varje timme. Intervallet ökar när smärtan avtar.

Gynekologs råd

Gynekologer rekommenderar att konsultera en läkare med svår, outhärdlig menstruationssmärta som varar mer än en dag.

Dessutom bör undersökningen genomföras i andra fall, nämligen:

 • Om menstruationssmärta åtföljs av kraftiga blödningar, under vilka blodproppar frigörs.
 • Om tillståndet inte förbättras när du tar smärtstillande medel.

Förebyggande av menstruationssmärta är för det första normaliseringen av livsstilen. Detta kommer att minska intensiteten av smärta under menstruationen och i framtiden hjälper till att bli helt av med obehagliga symtom under kritiska dagar..

Det är mycket viktigt att ge upp dåliga vanor, som att dricka alkohol, droger, röka. Det är viktigt att balansera din diet. Menyn bör ha så få kryddig och kryddig mat som möjligt. Minimera kaffeförbrukningen.

Dessutom rekommenderas det att ha ett regelbundet sexliv. Det bör förstås att positiva känslor är en viktig faktor för att lindra menstruationssmärta. Stress och hypotermi bör undvikas. Mot denna bakgrund kan olika inflammatoriska processer utvecklas. Att förbättra hälsan och minimera menstruationssmärta hjälper regelbunden fysisk aktivitet. Även med en tung belastning måste du hitta tid för sport. Ett mycket användbart tidsfördriv är simning, dans, löpning, yoga.

Gynekologer rekommenderar att definitivt diagnostisera orsakerna till dysmenorré.

Dessutom leder menstruationssmärta alltid till psykologiska störningar. Kvinnor upplever ofta depression och neuros, vilket avsevärt försämrar livskvaliteten.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Follikelstorlek

Det var vad jag hittade om stimulering.1. Frågor om follikelstorlek och optimal hCG-administreringstid.1,1. Vid vilken storlek på den ledande follikeln rekommenderas att injicera en hCG?...

Hur man sätter i en bomullspinne

Flickor som bara nyligen har börjat menstruationscykeln har frågor: "vad är en tampong?", "Hur man använder dem?", "Hur introducerar man en tampong?", "Kan en jungfru använda en tampong?" och "Skulle tampongen skada jomfruhinnen?"....

Är det normalt att menstruationen försenas efter avslutad p-piller?

Ofta på Internet kan du hitta information om att förseningen i menstruationen efter avbrottet av p-piller är ett ganska ofta fenomen. Och detta faktum förklaras av förmodligen hormonell misslyckande i den kvinnliga kroppen, exempel på förseningar av menstruation upp till sex månader ges....