Menopaus hos kvinnor: början, symptom och behandling

Harmonier

Menopaus ensam är inte en sjukdom. Detta är den naturliga perioden för utrotning av en kvinnas reproduktions-sexuella krafter, förknippad med en genetiskt bestämd och åldersrelaterad hormonell förändring i kroppen.

Trots regelbundet, oundviklighet och normalitet av detta fenomen kan dess ankomst åtföljas av smärtsamma symtom för en kvinna (menopausalt syndrom) av fysisk och psykomotional karaktär, vilket gör att vi kan betrakta dem som manifestationer av en sjukdom orsakad av interna transformationer.

Det bör noteras att de negativa tecknen på början av klimakteriet skiljer sig i frekvens och gradvis försvinner, medan hormonell transformation fortsätter under hela processen.

Vid vilken ålder förekommer menopaus hos kvinnor?

Menopaus hos kvinnor: symptom, ålder, behandling - beror på olika provocerande faktorer. Eftersom det utvecklas under lång tid är det möjligt att skilja huvudfaserna genom vilken varje kvinna passerar, beroende på ålder:


 1. 1) Premenopause. Traditionellt inträffar detta stadium av hormonella förändringar efter att ha gått 45 år. Vid denna punkt börjar äggstockarnas aktivitet att försvagas något, menstruationsfrekvensen minskar med en minskning av blodförlustvolymen. Även om en kvinnas fertilitet är i nedgång kan hon fortfarande bli gravid och fostra ett barn.
 2. 2) Klimakteriet. Denna fas tar vanligtvis ett tidsintervall på 50 till 55 år. Testikelfunktionen är så reducerad att menstruationen slutar helt. Menopaus förstås vanligtvis som ettårsperiod efter den sista menstruationen eller själva den slutliga menstruationen.
 3. 3) Postmenopause. Perioden med detta namn börjar med slutet av menstruationen och fortsätter till kvinnans död. Ibland kallas denna fas för klimakteriet..

Funktioner i menopausens gång

Förändringar i klimakteriet påverkar många kroppsområden: immuniteten minskar, därför ökar hotet om att få smittsamma och autoimmuna sjukdomar. Intensiv åldrande börjar.

Betydande transformationer påverkar reproduktionssystemet, ägglossningen upphör och äggmognad, folliklarna utvecklas inte längre, den inre sekretionen reduceras. Äggstockarna börjar minska på grund av ersättningen av folliklarna med bindväv.

Omorganisation av den hormonella bakgrunden leder till en minskning av koncentrationen av östrogener och deras ersättning med gonadotropa hormoner. De östrogena elementen själva genomgår kvalitativa förändringar, i vilka östron ökar dess innehållsnivå och östradiol minskar. Eftersom produktionen av dessa hormoner direkt påverkar tillståndet i bröstkörtlarna, livmodern, urinblåsan, vagina, hjärnceller, hud, artärer, ben, muskler i bäckenbotten, slemhinnor och andra delar av kroppen, med klimakteriet förändras de främst.

Förändringar manifesteras av dystrofisk förstörelse av huden, urogenitala och vegetativa-neurotiska störningar, en ökad risk för sjukdomar som osteoporos, vaskulär ischemi, åderförkalkning och vissa psykiska plågor.

Orsaker till klimakteriet hos kvinnor

Climax läggs i programmet för utveckling av den kvinnliga kroppen av naturen, det orsakar en avmattning av produktionen av könshormoner. Men det finns faktorer som kan påskynda början av klimakteriet eller försena det något.

Tänk på orsakerna till tidig menopaus, i vilken menstruationen försvinner innan kvinnan fyller 45 år. Närvaron av följande punkter i patientens historia kan leda till detta resultat:


 • svår eller långvarig stress;
 • tungt fysiskt arbete;
 • gynekologiska operationer;
 • infektionssjukdomar observerade vid puberteten;
 • avlägsnande av äggstockarna;
 • utmattning;
 • exponering för kemoterapi eller strålning från det reproduktiva systemet;
 • genetisk predisposition och ärftlighet;
 • allvarliga eller kroniska sjukdomar såsom diabetes mellitus, sköldkörtelpatologi, kardiovaskulära, onkologiska och hormonella obalanser;
 • nervstörningar, psykiska störningar, emotionell instabilitet.
Att följa reglerna för en hälsosam livsstil, upprätthålla sexuell aktivitet, ett normaliserat arbetsschema med snabb och tillräcklig vila med en mild manifestation av ovanstående faktorer bidrar till den sena början av klimakteriet.

Symtom på klimakteriet hos kvinnor: de första tecknen

Villkoren för början av klimakteriet kan variera beroende på ålder, kroppens individuella egenskaper och eventuell förekomst av samtidiga sjukdomar.

På många sätt beror symptomen på utvecklingsfasen i klimakteriet. Tecken på början av klimakteriet kan fungera som neurovegetativa och psykomotiska förändringar.

De första manifesteras av följande symtom:


 • periodisk spolning - frossa och feber, ersätta varandra (se hur man behandlar värmevallningar med klimakteriet);
 • ökad svettning;
 • frekvent migrän, huvudvärk, yrsel;
 • hjärt-kärlsjukdomar - takykardi, instabilt blodtryck, kardialgi.
Förändringar i den psyko-emotionella sfären uttrycks:

 • depression, trötthet, slöhet, depression;
 • orsakslös irritabilitet;
 • skarpa känslomässiga förändringar;
 • sömnstörning;
 • försämring av processerna för memorering och koncentration;
 • minskad libido.
Symtom som inte alltid indikeras indikerar början av klimakteriet, de kan indikera förekomsten av en viss patologi eller störning.

Hur man avgör början av klimakteriet?

Om symtomen som följer av klimakteriet sammanfaller med en kränkning av menstruationen och ålderskaraktäristiken för detta tillstånd, är att bestämma dess närvaro helt enkelt.

Men olika samtidiga sjukdomar kan komplicera diagnosprocessen, eftersom uppkomsten av klimakteriet ofta leder till en förvärring av somatiska sjukdomar, vilket i sin tur kan komplicera dess gång och bidra till uppkomsten av atypiska symtom. Därför räcker inte patientundersökningen, specialister använder sig av ytterligare diagnostiska metoder. Dessa inkluderar ett blodprov som bör upptäcka östrogen och gonadotropinhormoner.

För att studera äggstockarnas funktionella tillstånd föreskrivs en histologisk undersökning av skrapning från livmoderslimhinna, samt en kolpositologisk undersökning av vaginala utstryk. Diagnostik kompletteras med separat curettage av slemhinnan i livmoderhalsen och livmodern, följt av histologisk undersökning av skrapningen.

Behandling av klimakteriet hos kvinnor

Behandlingsåtgärder för klimakteriet syftar till att reglera och normalisera arbetet i de områden som är involverade i perestroika i detta skede.

Därför innebär klimakteriet en omfattande inställning till behandlingen av dess manifestationer, som består i användning av återställande, hormonell, symptomatisk och psykoterapi. Alla läkemedel och läkemedel förskrivs efter en grundlig studie av kvinnans tillstånd, med hänsyn till specialiteterna i klimakteriet och patientens ålder, därför är självmedicinering oacceptabel.

Användning av fyto- och aromaterapi, akupunktur, massagessessioner, avkopplande bad visas. Det är viktigt att följa en riktig diet, vilket skulle säkerställa intaget av rätt mängd kalcium och andra nödvändiga ämnen.

För att framgångsrikt bli av med de negativa manifestationerna av klimakteriet tas hormonella läkemedel, vars syfte är att kompensera för otillräcklig funktionalitet i äggstockarna. Långvarig användning av östrogen i små doser har en särskilt gynnsam effekt på kvinnors välbefinnande och prestanda. Detta ämne kan komma in i kroppen i form av tabletter, plåster, salvor, vaginala suppositorier, injektioner.

Hormonala läkemedel har ett brett spektrum av kontraindikationer, därför är deras utnämning möjlig endast efter en grundlig undersökning och kräver därefter noggrann övervakning av effekten av deras administration. Patienter med cancer, hyperplasi, patologisk uterinblödning, en tendens till trombos, hypertoni och leversjukdom kommer att behöva överge användningen av dessa medel.

Antidepressiva medel minskar frekvensen och intensiteten för heta blixtar. Icke-hormonella biofosfonater används för att förebygga och bortskaffa osteoporos.

Vaginal administrering av östrogen i tablett- eller krämform hjälper till att bekämpa urogenitala manifestationer av klimakteriet, vilket hjälper till att fukta slemhinnan, minska obehag vid sexuell kontakt och minska urinproblem..
Det är omöjligt att förhindra klimakteriet, men det finns en chans att minimera dess negativa manifestationer och leva denna period till fullo.

Vilken läkare ska jag kontakta för behandling?

Om du, efter att ha läst artikeln, antar att du har symtom som är karakteristiska för denna sjukdom, bör du söka råd från en gynekolog.

Klimax

Climax är en tid för allvarlig omstrukturering av den kvinnliga kroppen, gradvis utrotning av de funktioner som är ansvariga för befruktningen och befruktningen av barnet. Processen är fysiologiskt oundviklig och oåterkallelig, under klimakteriet utgör livmodern, äggstockarna och bröstkörtlarna. I varierande grad påverkar förändringar alla system i en kvinnas kropp, eftersom arbetet i alla organ är sammankopplade.

Tre steg i klimakteriet

Tiden när en kvinna går in i klimakteriet är konventionellt uppdelad i flera faser:

 1. Premenopause. Perioden när menstruationen börjar gå oregelbundet reduceras utsöndringens varaktighet och volym, men äggstockarna fortsätter att fungera. Det var vid denna tidpunkt som de första irreversibla förändringarna började i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet och muskuloskeletala systemet. I premenopausen är det viktigt att inte missa tiden, uppmärksamma ditt välbefinnande och de förändringar som sker, ta upp substitutionsbehandling och förhindra att kroppen åldras kraftigt. Denna fas börjar i åldern 47-48 år och varar i genomsnitt 3 år..
 2. Klimakteriet. Det kommer två år efter fullständig upphörande av regelbunden menstruation. Men en kvinna har fortfarande en liten chans att bli gravid, eftersom en viss mängd folliklar redo för befruktning bevaras i äggstockarna. Vidare har äggen inte längre tid att mogna på grund av åldrandet av äggstockarna. I genomsnitt börjar klimakteriet i åldern 49-55 år.
 3. Postmenopause. Tiden för fullständig upphörande av äggstocksfunktionen. Denna fas inträffar efter 55 års ålder och varar 6 år eller mer..

Typer av klimakteriet

För varje kvinna fastställs tiden för början av menstruationen och deras slut individuellt. I genomsnitt börjar reproduktionsfunktionen omstrukturering på 48-50 år.

Väsentliga avvikelser från normen betraktas som oroande tecken..

Vid tidpunkten för början är:

 • tidig menopaus, när menstruationen slutar innan en kvinna fyller 40 år;
 • sen menopaus efter 55 års ålder.

Vad bestämmer början av klimakteriet

Det är omöjligt att förutsäga exakt när en kvinna får klimakteriet. Men det finns faktorer som påverkar början av klimakteriet:

 • ärftlighet. Om den äldre generationen av familjen har en sen klimakterie är det troligt att döttrar och barnbarn också kommer;
 • sociala levnadsvillkor. Om en kvinna lever under svåra levnadsförhållanden, tvingas äta dåligt, röker och gör tungt fysiskt arbete - troligen kommer hon att ha en tidig menopaus;
 • tidigare sjukdomar. Allvarliga fysiska åkommor leder till klimakteriet. Riskfaktorerna inkluderar hög fetma, högt blodtryck, högt socker och kolesterol.
 • psykologisk faktor. Climax kommer senare till lyckliga kvinnor som är i ett harmoniskt äktenskap, uppfostrar barn och bor i konfliktfria familjer i flera generationer.
 • bor i områden med dålig ekologi. Miljöföroreningar, farliga kemikalier fungerar som hormonstörande.

Orsaker till tidig menopaus menstruation

Är det möjligt att skjuta upp början av klimakteriet och uppkomsten av de första tecken på ålderdom? Det finns livsregler som kan försena ankomsten av "kvinnors höst".

Orsakerna till tidig menopaus är:

 • rökning och missbruk av alkohol;
 • flera aborter;
 • oregelbundet sexliv;
 • övervikt;
 • kränkning av dagens regim, icke-iakttagande av de dagliga rytmerna av sömn och vakenhet;
 • påfrestning
 • obalanserad näring, dieter, näringsrestriktioner;
 • sjukdomar associerade med metabolism, endokrint system, autoimmuna sjukdomar, onkologi;
 • gynekologiska patologier, operationer på äggstockarna;
 • analfabeter hormonell preventivmedel;
 • lever i ett ogynnsamt klimat.

Orsakerna till den sena början av klimakteriet kan vara:

 • ärftlighet;
 • hormonproducerande tumörer;
 • strålning och kemoterapi
 • gynekologiska sjukdomar (livmoderfibrom, ovariell dysfunktion)

Hur man avgör början av klimakteriet

Det första tecknet på klimakteriet är instabiliteten i menstruationscykeln. Men moderna kvinnor, vars liv är förknippade med konstant stress, ogynnsam ekologi och oregelbundna perioder, uppmärksammar ofta inte sådana "bagateller".

I början av klimakteriet, på grund av hormonell obalans, förvärras ofta postmenstruellt syndrom, humörsvängningar, melankoli, depression uppträder.

För att bestämma början av klimakteriet används FSH-testet. Nivån på detta hormon stiger stadigt i urinen med klimakteriet, och under reproduktionsperioden beror dess innehåll på perioderna i menstruationscykeln.

Om en kvinna fortsätter menstruationen, men tecken på klimakteriet redan har dykt upp - testet utförs på sjätte dagen från början av menstruationen och upprepas efter en vecka.

Om menstruationen redan är oregelbunden utförs tester vilken dag som helst och upprepas med en veckas intervall. Det är nödvändigt att observera hur klimakteriet manifesterar sig.

Viktig! Tidiga menopausala förändringar kan bromsas om du uppmärksammar de första symtomen och vänder dig till en gynekolog. Därför bör en medicinsk undersökning göras regelbundet, även vid god hälsa.

Symtom på början av klimakteriet

Menopaus hos kvinnor är inte en sjukdom. Det är viktigt att känna igen klimakteriet genom karaktäristiska tecken och känna till kroppens reaktion.

Här är de mest karakteristiska symptomen på klimakteriet:

 1. Tidvattnet. Det mest typiska symptom på klimakteriet. En kvinna känner att värmen stiger till ansiktet och halsen, röda fläckar visas på hennes hud. Tidvatten förekommer ofta, upp till flera gånger om dagen.
 2. Svettas. Som regel följer det tidvattnet.
 3. Bräcklighet i ben. Under denna period tappar kroppen kalcium, upp till 2% av benmassan årligen. Det finns en risk för benfrakturer även med mindre yttre påverkan..
 4. Utseende förändras. Kroppen producerar mindre kollagen, huden förlorar sin elasticitet, torrhet och rynkor uppträder. Metabolismen saktar ner, vilket resulterar i övervikt, även med samma diet.
 5. Långvarig svaghet. Hormonjustering leder till en orimlig förlust av styrka, trötthet, förlust av arbetsförmåga.
 6. Känslomässig instabilitet. Kvinnor upplever intern omstrukturering på olika sätt, andra märker ofta irritabilitet, tårar och en förändring i beteende som var ovanligt för dem tidigare. Ibland förvärras stämningen och depression uppstår.
 7. Förändringar i världen. Det kan vara en oförklarlig känsla av ångest, fara, rädsla eller intolerans mot skarpa lukt, ljud.
 8. Sömnlöshet. Mer än en tredjedel av kvinnor som har gått in i klimakteriet hanterar sömnstörningar. Tungt somnar, ofta vakna på natten, en svår stigning på morgonen komplicerar livskvaliteten och förstör stämningen. En kvinna som inte kunde vila på natten trakasseras av trötthet.
 9. Fysisk malaise. Under klimakteriet uppträder ofta huvudvärk som migrän, yrsel och illamående. Hjärtslaget ökar med jämna mellanrum, det finns en känsla av brist på luft och en klump i halsen. Frossa eller andnöd syns.
 10. Problem i den intima sfären. På grund av torrheten i könsorganen blir samlag smärtsamt, slemhinnan i slidan blir tunn och känslig. Situationen är komplicerad när atrofisk cysturetrit uppstår - ofta och smärtsam urinering, eller prolaps och prolaps i livmodern.

Viktig! Inte alla kvinnor upplever de obehagliga symtomen som är karakteristiska för klimakteriet. Mer än hälften medger att de bara kände mindre besvär och att varje tionde kvinna inte kände dem alls.

Diagnostiska metoder

De första tecken på klimakteriet hos kvinnor är ganska karakteristiska om de beaktas i kombination - värmevallningar, huvudvärk, svettningar, tryckstötningar. Men patienter inser inte alltid att premenopaus har kommit och går till kliniken, av fruktan för sjukdomen.

För att fastställa orsaken till kvinnliga sjukdomar och identifiera tecken på klimakteriet, kommer läkaren att utföra:

 • historia datainsamling: när började den första menstruationen, varaktighet och varaktighet för den sista menstruationen, kvinnlig ärftlighet. Viktig information kommer att ges genom information om egenskaperna för kvinnans välbefinnande och psyko-emotionella tillstånd under de senaste åren;
 • analys av livmodern i livmodern och studien av utstryk;
 • undersökning av könsorganen, palpation i bäckenorganen;
 • ultraljudsundersökning av bäckenorganen och sköldkörteln;
 • studie av hormonnivåer (FSH, progesteron, TSH, TK, T4, prolaktin, östradiol, testosteron);
 • blodkemi;
 • bentäthetstest;
 • mammografi;
 • EKG.

Ytterligare rådgivning i klimakteriet

Beroende på data från laboratorietester kan en kvinna behöva ytterligare samråd med specialiserade specialister. De hjälper till att skilja symptom på klimakteriet från manifestationer av patologier..

Läkaren kan rekommendera en konsultation:

 • kardiolog, detta är viktigt. för att undvika hjärtproblem;
 • reumatolog. Omedelbar behandling påbörjas gör det möjligt att undvika menopausal artrit - en sjukdom som kännetecknas av ledvärk, stelhet i rörelser och svullnad. Dess orsak kan vara en förändring i den hormonella bakgrunden, då kommer systemiska eller inflammatoriska sjukdomar att gå med;
 • endokrinolog. Efter att ha utvärderat den hormonella bakgrunden kommer läkaren att rekommendera korrigering av tillståndet - läkemedelsbehandling, behandling av samtidiga sjukdomar, kost, arbete och vila;
 • neuropatolog. Rekommendationerna från en specialist kommer att minska belastningen på nervsystemet och kommer att lära dig hur du ska hantera sömnlöshet och panikstillstånd. Behandlingen kan vara mild och prisvärd, till exempel växtbaserade läkemedel;
 • optiker. Under klimakteriet är det nödvändigt att kontrollera det intraokulära trycket, synstillståndet.

Menopausebehandlingar

Inget behov av att uthärda de obehagliga symptomen på klimakteriet. Framåt är en ny intressant scen i livet och det finns många sätt att förlänga ungdomar och undvika obehag.

Det finns flera sätt att återställa hälsan till det normala:

 1. Hormon ersättnings terapi. En metod baserad på att fylla på dina egna könshormoner, som kroppen producerar mindre och mindre. För att göra detta, ta sina syntetiska motsvarigheter. Det är sant att denna metod har många kontraindikationer, dessutom är det ganska svårt att välja det optimala hormonella läkemedlet. Fel val och möjliga biverkningar.
 2. Örtmedicin. Växtbaserade preparat och beredningar baserade på örter är skonsamma, effektiva och har nästan inga biverkningar. Nackdelar med metoden - örtbehandling bör användas under lång tid och allergi är möjligt.
 3. Drogterapi. Välformulerade läkemedel är specifikt utformade för kvinnor i klimakteriet. Symtomatiska åtgärder är utformade för att minska ångest, återställa sömn, stoppa somatiska och autonoma funktioner. Läkaren måste välja ett läkemedel och bestämma behandlingens varaktighet.
 4. Psykoterapi. Klasser med en psykolog hjälper kvinnor att bli av med ångest, hantera låg självkänsla och se nya horisonter, som öppnar inför dem inträdet i ett nytt livsfas. Ofta kombineras klasser med avslappnande praxis - yoga, meditation..

Fysisk aktivitet och en speciell diet som tar hänsyn till kroppens nya behov hjälper till att hantera obehagliga symtom. Fysioterapeutiska förfaranden och fysioterapiövningar är alltid lämpliga. Lasten bör dock doseras och ta hänsyn till kvinnans kroppstillstånd.

Sjukdomar som kan uppstå under klimakteriet

Om du känner dig dålig - konsultera din läkare. Sjukdomar kan inte bara förknippas med hormonella störningar, utan också med allvarligare tillstånd, en konsekvens av en obalans av könshormoner och störningar i binjurens arbete.

De viktigaste sjukdomarna i klimakteriet:

 • nervösa och psykiska störningar;
 • depression;
 • huvudvärk;
 • sömnlöshet;
 • glömska;
 • patologi i bukspottkörteln och sköldkörteln;
 • parestesi;
 • kramper
 • saltmetabolism störningar.

Allmänna rekommendationer för kvinnor

Klimakteriet kan pågå mer än 10 år. För att överleva den här gången utan förluster och berika livet med nya framsteg är en psykologisk inställning och en hälsosam livsstil viktig.

Menopaus är lättare för aktiva kvinnor som älskar livet och har olika intressen. Här är vad som håller dig i form och passform:

 1. Fysisk aktivitet bör vara mellan 15 och 60 minuter dagligen. Detta kommer inte bara att stärka musklerna, utan också ge god näring och blodtillförsel till hjärnan, skapa starka samband mellan nervceller. Aerob övningar, promenader, jogging, simning, icke-stationär träning är välkomna.
 2. Det är nödvändigt att införa nötter och fet havsfisk som innehåller omega-3-fettsyror i kosten, eliminera eller minska mängden lätt smältbara kolhydrater och animaliska fetter och minska kaloriintaget.
 3. Sluta röka och dricka alkohol.
 4. Att upprätthålla social aktivitet, favoritarbete och hobbyer, kommunikation och öka vänskretsen.
 5. Ge inte upp sex, intima förhållanden hör till en persons grundläggande behov. Detta hjälper till att upprätthålla ungdomar, att färglägga förhållanden med ljusa färger. Läkaren hjälper till att lösa de obehagliga symtomen som följer det personliga livet under klimakteriet - detta kan vara utnämningen av HRT-läkemedel, örtmedicin.

Förebyggande åtgärder för klimakteriet

För att upprätthålla välbefinnande, känna livets glädje och uppnå framgång är det viktigt:

 • regelbundet genomgå medicinska undersökningar;
 • ta mediciner som underlättar klimakteriet;
 • ta regelbundet vitamin- och mineralkomplex;
 • använda kosmetika som metoder för att bekämpa de yttre manifestationerna av klimakteriet;
 • övervaka hygien under postmenstruationsperioden;
 • leva ett regelbundet sexliv;
 • lev ett hälsosamt liv

Klimax hos en kvinna: tecken och manifestationer av åldersrelaterade förändringar i kroppen

Den moderna världen sätter på oss sina normer för kvinnligt beteende: vi måste hålla oss unga så länge som möjligt och göra allt för att göra detta. Följ strikt figuren strikt, bär stilettos och trånga jeans, gör anti-aging-procedurer - en efter en viskar artikelrubrikerna i glans. Stormarknadshyllor är fulla av åldersetiketter - inte bara på kosmetika utan också på mat och dryck. Är det verkligen nödvändigt att sträva efter evig ungdom? Kanske skulle det vara mycket mer fördelaktigt för kvinnor att lära sig att lugnt och klokt acceptera deras ålder och de förändringar i kroppen som är förknippade med den.?

Afobazol kan bidra till att minska svårighetsgraden av klimakteriet:

 • minskar ångest och irritabilitet;
 • normaliserar sömn;
 • minskar svettningar och yrsel.

I vår artikel kommer vi att prata om vad som händer förr eller senare i varje kvinnas liv - om klimakteriet, liksom varför hon inte behöver vara rädd och hur man kan lära sig hur man hanterar symptomen på klimakteriet..

De första symptomen på en närmande menopaus: hur man känner igen och vad man ska göra?

Idag är ordet "klimax" skrämmande för de flesta kvinnliga företrädare för vår planet, men inte alla är väl medvetna om vad som gömmer sig bakom denna term. I själva verket är den ofrivilliga perioden (klimakteriet), kännetecknad av förlusten av förmågan att fostra barn, ett naturligt fenomen för alla representanter för mångfalden i fauna (och hur som helst, människan är en av de biologiska arterna).

Kliniskt delas klimakteriet i tre perioder:

 • Premenopaus, under vilken kvinnan börjar minska produktionen av hormonet östrogen, menstruationen blir oregelbunden och kan pågå ett annat antal dagar (och utsläppet kan vara extremt knappt eller mycket rikligt). Just nu börjar kvinnan märka de första tecknen på klimakteriet: värmevallningar, svängningar i kroppsvikt, humörsvängningar och andra. Medelåldern för början av premenopaus är 47–49 år (för kvinnor som utsätts för dåliga vanor - 1,5–3 år tidigare), periodens varaktighet är cirka 12–16 månader.
 • Klimakteriet. Om amenorré (frånvaron av menstruation, inte förknippad med graviditet eller sjukdom) varar i mer än sex månader, talar de om början av klimakteriet. Vid denna tidpunkt når produktionen av östrogen ett minimum, medan nivån av follikelstimulerande hormon stiger. Äggstocksfunktionen försvinner. Obehagliga symtom, både fysiologiska och emotionella, är särskilt uttalade under klimakteriet. Risken för sjukdomar i könssjukdomar, osteoporos, hjärt-kärlsjukdomar och depression ökar. Medelåldern för klimakteriet är 49,5-52 år..
 • Postmenopaus inträffar efter 12 månader från den senaste menstruationen. Inom 2-4 år efter klimakteriet observeras dess symtom fortfarande (vi kommer att överväga dem i detalj nedan), som sedan gradvis försvinner. Samtidigt ökar risken för att utveckla sjukdomar i ben och blodkärl - det beror på att de i reproduktionsåldern "skyddas" av östrogen, som praktiskt taget inte produceras under klimakteriet. Hos postmenopausala kvinnor kommer i genomsnitt i åldern 55 år, och det varar till livets slut.

Trots det faktum att kvinnor mellan 55-60 år gamla inte längre kan få barn finns det undantag: till exempel födde Down Brook från Storbritannien ett naturligt tänkt barn i en ålder av 59 år. Samtidigt misstog den lyckliga kvinnan i början sina symtom på onkologiska tecken och var mycket förvånad över att hennes "tumör" snart skulle kunna ringa sin mamma. Den äldsta kvinnan i världen - indiska Omkari Panwar - hade redan passerat 70-årsmarkeringen när tvillingarna föddes. IVF-förfarandet tillät henne att bli gravid barn.

Trots alla statens eventuella svårigheter - fysiska och känslomässiga - behöver du inte vara rädd för förändringarna i kroppen, du behöver lära dig att acceptera dem och din kropp under dess nya livstid..

Manifestationer av klimakteriet

Som vi redan sagt har symptom på klimakteriet uppstå under premenopausal period och fortsätter att visa sig i viss utsträckning i flera år till. Konventionellt kan tillståndets manifestationer delas in i flera huvudgrupper:

 • Psycho-emotionella. I klimakteriet kan en kvinna drabbas av ofta och skarpa humörsvängningar, ansträngningar av irritabilitet och ilska, ångest eller omvänt tårskänghet, apati, dåsighet. I svåra fall kan en kvinna bli deprimerad, panikattacker visas. Sovstörningar, glömska, distraktion kan observeras..
 • Fysiologisk. Det mesta av besväret för kvinnor under klimakteriet är kanske de redan nämnda värmevallningar - plötsliga värmeattacker (främst i den övre halvan av kroppen), som åtföljs av svettningar, feber, brist på luft, rodnad i huden. Tidvatten håller vanligtvis inte länge - från några sekunder till ett par minuter. På grund av samma brist på östrogen observeras också utseendet på djupa rynkor (eftersom huden förlorar elasticiteten), allmän svaghet, vikten kan variera avsevärt. Problem med hjärtat och blodkärlen kan intensifieras, ibland trycksteg, yrsel observeras. Spikar och hår blir svaga och spröda, vilket dock löses genom att ta vitamin-mineralkomplex.
 • Gynekologisk Förutom allmänna fysiologiska symtom märker kvinnor ofta specifika som är specifikt relaterade till det urogenitala området. Så i klimakteriet och efter det märker många en minskning av libido, upp till en fullständig förlust av sexuell lust. I samband med en minskning av sekretion, klåda och sveda i slidan kan en känsla av torrhet uppstå. Gynekologer säger att under klimakteriet blir vaginalväggarna tunnare, så att de lätt kan skadas under sex eller till och med genomföra hygieniska procedurer - du bör vara försiktig. Östrogenbrist bidrar också till försvagningen av musklerna i bäckenet, vilket i sin tur medför en obehaglig konsekvens - urininkontinens.

Om något av ovanstående symtom upptäcks är det viktigaste inte att vara rädd, men inte heller att betrakta detta som ett "tillfälligt" problem som kan stoppas med självmedicinering. Mer än någonsin behöver en kvinna i premenopaus en konsultation från en gynekolog, eller bättre, en gynekolog-endokrinolog, som baserat på den specifika situationen kommer att föreskriva en kurs med nödvändig terapi. Oftast uttrycks endast en del av symtomen hos en kvinna, och beroende på deras typ bör metoder väljas.

Eliminera symptom utan medicinering

Så, baserat på ett komplex av manifestationer, kan en specialist förskriva både farmakoterapi och icke-läkemedelsmetoder för symptomlindring.

 • Arbeta med en psykolog, auto-utbildning
  Överdriven känslomässighet under hormonella förändringar gör ofta en karriär och förhållanden med nära och kära. Men det hjälper också att avslöja våra djupt sittande problem, komplex och upplevelser, som fram till detta ögonblick inte var uppenbara, men satte press på psyken. Att vända sig till en specialistpsykolog under denna period är ett rimligt sätt att hantera inte bara de psykomotiska manifestationerna av klimakteriet, utan också att göra livet mer bekvämt.
 • Fysioterapi
  Tekniker som balneologi, hydro- och aromaterapi, massage och zonterapi har inte någon betydande terapeutisk effekt, men bidrar till den totala förbättringen av välbefinnande, humör, hudtillstånd och lindring av smärta.
 • Livsstilskorrigering
  För att undvika problem som viktökning bör du omedelbart ändra näringssättet. Det är bättre att vägra skadliga, tunga och kalorifattiga livsmedel: godis, fettkött, produkter från raffinerat mjöl, såser. Du måste äta i små portioner 5 gånger om dagen. Kosten måste innehålla fisk och skaldjur, grönsaker, frukt, örter, honung, mejeriprodukter. Fysiska övningar kommer att ha stor nytta: yoga, terapeutiska övningar, promenader i frisk luft. Och glöm naturligtvis inte vila: en dröm ska vara full och regelbunden. Att följa dessa rekommendationer hjälper inte bara att hålla sig i form, utan också att läka hela kroppen, förbättra välbefinnandet.

I allmänhet är läkemedelsfri behandling ett bra sätt att hantera många symtom på premenopaus. Men detta är vanligtvis inte tillräckligt: ​​ytterligare användning av läkemedel (med rätt val) hjälper till att övervinna fysiologiska och gynekologiska manifestationer, mer effektivt hantera psykologiska problem.

Farmakologiska framsteg på kvinnors hälsa

Så vi kommer att prata om olika mediciner som används för att lindra vissa manifestationer av klimakteriet. Konventionellt kan sådana farmakologiska medel delas in i följande grupper:

 • Vitamin- och mineralkomplex
  Som vi sa ovan är en balanserad kost en mycket viktig del av välbefinnandet med klimakteriet. För att förhindra brist på näringsämnen rekommenderas det att ta komplicerade preparat som innehåller vitaminer B1, B6, PP, C, magnesium, kalcium och fosfor: Supradin, Berokka, Gerimaks, Magne B6. Sådana läkemedel har emellertid ingen annan effekt, förutom att kompensera för bristen på vitaminer och mineraler i kroppen, inte lugna och ta inte bort de viktigaste symptomen på klimakteriet.
 • Örtmedicin, homeopati, kosttillskott
  Det finns folkrättsmedel för behandling av manifestationer av klimakteriet, i synnerhet användningen av växtbaserade läkemedel. Enligt anhängare av alternativ medicin klarar örter framgångsrikt irritabilitet (valerianrot, kamomill, mynta, citronsalm, etc.), värmevallningar (röd, salvia, nasturtium), tryckstoppar (chokeberry, bergaska, passionblomma), huvudvärk (veronica officinalis) ), uterusblödning (vit mistel, gyllene mustasch), hjärtproblem (hagtorn, rödklöver, nässlor), minskad sexuell aktivitet (havre), etc. Växtbaserade läkemedel används oftast i form av avkok och infusioner: de används som drycker, bad, skölj och rengöringsmedel. En ofta nackdel med behandling med traditionella lugnande medel på örter (valerian, morwort) är betydande dåsighet och en viss hämning av tänkande. Tillskott (Klimadinon, Inoklim, Bonisan) och homeopatiska läkemedel (Remens, Klimaksan, Klimakt-Hel) skapades huvudsakligen på grundval av växter och naturläkemedel. Enligt homeopater kan dessa medel, med korrekt val av kurs och doseringar, gradvis hantera majoriteten av menopausala manifestationer. Traditionell medicin erkänner emellertid inte officiellt sådana metoder som effektiva: enligt läkare är deras handling baserad på självhypnos (placeboeffekten). Dessutom är det viktigt att komma ihåg att kroppens svar på naturläkemedel är individuellt: vissa kan uppleva allergiska reaktioner, och om doseringen missbrukas och inte respekteras kan allvarlig förgiftning uppstå. Det är bättre att starta en kurs i växtmedicin, ta kosttillskott eller homeopatiska preparat på rekommendation och under övervakning av en specialist.
 • Hormonala droger
  Som vi sa ovan är manifestationerna av klimakteriet förknippade med brist på östrogen i kroppen. För att lindra de flesta av symptomen är det tillräckligt för att säkerställa att det kommer in i kroppen med hjälp av specialläkemedel i form av tabletter, plåster eller implantat (Ovestin, Klimonorm, etc.). Men inte allt är så enkelt: för alla fördelarna med hormonersättningsterapi har det många kontraindikationer. Till exempel: diabetes, trombos, sjukdomar i levern, gallvägar, hjärt-kärlsystem och njurar, bröst- eller livmodercancer. Hormonterapi kan endast användas enligt instruktion av en läkare och endast efter en noggrann undersökning av kroppen. När du tar läkemedel från denna grupp bör du också regelbundet undersökas av en gynekolog och mammolog: detta hjälper till att kontrollera risken för onkologi.
 • Medel med samtidig lugnande effekt
  Användningen av sådana läkemedel ("Glycin", "Corvalol", "Valocordin") är inte vanligt vid klimakteriet. Och inte konstigt: deras huvudsakliga syfte är inte förknippat med eliminering av premenopausala symtom, och den samtidigt lugnande effekten är mycket liten. För att förbättra humöret och lindra nervspänningar är det bättre att använda beprövade, säkrare och effektivare läkemedel..
 • Kraftiga droger
  Sedatika och smärtstillande medel är två grupper av kraftfulla läkemedel som används vid klimakteriet. Sedativa medel används för att lindra allvarliga manifestationer av psykologiska problem: irritabilitet, emotionell instabilitet, depression. De är ganska effektiva, men de har också betydande nackdelar: ett stort antal kontraindikationer, endast recept på recept, minskad mental aktivitet, möjlig bildning av beroende, dåsighet. Sedativa medel bör användas med extrem försiktighet, endast under övervakning av en läkare. Analgetika används för att minska smärta, främst för att eliminera huvudvärk i klimakteriet. Deras effektivitet kan emellertid diskuteras: på grund av sådana manifestationers hormonella natur är det inte alltid möjligt att stoppa dem med hjälp av smärtstillande medel..
 • Moderna anti-ångestläkemedel utan disk En av de senaste farmakologiska framstegen i kampen mot ökad ångest, irritabilitet, ångest, liksom obehagliga vegetativa symtom, inklusive de som är relaterade till klimakteriet, har varit utvecklingen av ångestdämpare som har alla fördelarna med potenta läkemedel, till exempel "små" ångest, men berövade sina brister - missbruk, abstinenssyndrom, depression i nervsystemet. Sådana revolutionerande medel inkluderar till exempel Afobazol. Afobazol är ett läkemedel som har behållit den höga effektiviteten hos traditionella ångestdämpare med betydligt färre biverkningar och kontraindikationer. Den aktiva substansen i läkemedlet "Afobazol" - fabomotizol - enligt resultaten av WHO-undersökningen har status som INN. Till skillnad från växtbaserade läkemedel orsakar Afobazol inte slöhet och dåsighet, kräver inte ett recept för köp, som lugnande medel. Afobazol främjar lindring av vegetativa-vaskulära (inklusive nattliga "hetetändningar"), astheniska och ångestdepressiva manifestationer av menopausalt syndrom. Ett stort plus är förmågan att använda läkemedlet tillsammans med andra medel. Innan du använder läkemedlet måste du konsultera en specialist.
Oavsett närvaron av andra manifestationer, upplever kvinnor som före sättsjukdom, som sagt, psykologiskt obehag, stress och irritabilitet. Att bekämpa dessa symtom är oftast den svåraste och längsta delen av terapin. Det finns dock effektiva metoder för att hantera sådana manifestationer..

Höjdpunkt: ålder, symptom och hormonbehandling

Nästan omedelbart efter fyrtioårsdagen börjar kvinnor tänka upphetsat över det kommande testet - klimakteriet. De flesta har hört talas mycket om detta fenomen: humörsvängningar, värmevallningar, svettningar, yrsel, sömnstörningar, trötthet och minskad prestanda... Vem är nöjd med utsikterna? Men som de säger är motstånd meningslöst.

Foto - Lory Photo Bank

Vad är klimakteriet?

Med åldern börjar kvinnans reproduktionssystem gradvis "begränsa" dess funktioner. Menstruationscykeln, som reglerar hela kvinnokroppens liv, blir oregelbunden, menstruationen kommer mindre och mindre tills den slutar helt.

Climax är indelat i tre faser:

 • Premenopause. Premenopaus kännetecknas av funktionsfel i menstruationscykeln, tung menstruation.
 • Klimakteriet. Det noteras när menstruationen är frånvarande under hela året..
 • Postmenopause. Perioden efter början av klimakteriet, då menstruationen har slutat helt. Under de första fem åren av postmenopaus känner kroppen sig särskilt brist på östrogen, vilket påverkar alla system: ben, muskler, kardiovaskulär, urogenital.

Vid vilken ålder inträffar klimakteriet?

Hos de flesta kvinnor förekommer klimakteriet i området 50 år. Men en tredjedel av friska kvinnor har en tidig menopaus - i området 45 år, och varje femte klimaks är sent, efter 55 år.

Menopausens ålder beror på olika faktorer: ärftlighet, tidigare gynekologiska sjukdomar, antalet graviditeter och förlossning, allmän hälsa. Långvarig stress och dåliga vanor kan leda till början av klimakteriet.

Vilka är tecken på klimakteriet?

Först och främst är det här funktionsfel i menstruationscykeln. Menstruationer blir sällsynta, men också mer rikliga. De vanliga symptomen på klimakteriet är dessutom följande:

 • "Varmblinkar" - korta (från flera sekunder till flera minuter) attacker av värme, överdriven svettning, takykardi. Stickningar kan uppstå inom räckhåll. I slutet av tidvattnet kan en kvinna känna en skarp känsla av kyla.
 • Yrsel. De orsakas av hopp i blodtryck orsakat av hormonella förändringar.
 • Sömnstörningar. Detta är ett mycket obehagligt symptom - sömnlöshet plågar en kvinna på natten och dåsighet övervinner under dagen.
 • Humörsvängningar, känslomässig instabilitet. Dessa symtom liknar vad som inträffar med PMS. Vissa kvinnor har anfall av ångest och rädsla, tårar, irritabilitet.

Hos postmenopausala kvinnor kan också andra symtom relaterade till olika kroppssystem kännas:

 • Tunnare och slapp hud, utseendet på åldersfläckar
 • Hårförlust på huvudet, ansiktshårtillväxt
 • Torra vagina och minskad sexlyst
 • Urininkontinens (speciellt när man skrattar), kläder i könsorganen
 • Osteoporos - en ökning av benets skörhet på grund av läckage av kalcium från kroppen, en minskning av kvinnans tillväxt, ledvärk, lutning och en ökning av sannolikheten för frakturer
 • Problem i det kardiovaskulära systemet
 • Huvudvärk, brist på luft, andnöd. Intolerans mot värme och stuffiness

Hur lång tid är klimakteriet??

Premenopaus, det vill säga den första perioden av klimakteriet, kan pågå i 8-10 år. Menopaus är frånvaron av menstruation i 12 månader. Sedan kommer postmenopausen, som pågår till livets slut. Om de första tecknen på klimakteriet inträffar vid 50 års ålder, och med en livslängd på 80 år, är klimakteriet en ganska lång tid. Men de mest obehagliga symptomen åtföljer klimakteriet under premenopausen och klimakteriet, det vill säga vid en tidpunkt då äggstockarna gradvis slutar fungera och kroppen upplever hormonella förändringar.

Är det möjligt att försena klimakteriet?

Det är möjligt att försena början av klimakteriet. För att göra detta måste du leda en aktiv livsstil, spela sport, följa en hälsosam kost, undvika dåliga vanor.

Sen graviditet och ett barns födelse i 40 år kan bidra till att kvinnans kropps funktioner förnyas. Hos kvinnor med många barn är äggstockarna mindre slitna (på grund av perioder med ”vila” under graviditet och förlossning) och kan därför arbeta något längre än hos kvinnor som inte har fött barn.

Hur man minskar symtomen i klimakteriet?

Vid svåra symtom på klimakteriet kan läkaren förskriva hormonersättningsterapi.

Kommenterad av Tatyana Trubina, barnläkare-gynekolog vid Nova Clinic-nätverket för reproduktions- och genetikcentra.

- Behöver jag träffa en läkare om en kvinna har märkt symtom på klimakteriet?

Ja, om menopausala symtom uppträder är det utan tvekan vettigt att göra en tid hos en barnläkare-gynekolog för samråd. Den terapi som läkaren rekommenderar hjälper inte bara att förbättra livskvaliteten, vilket gör att en kvinna smidigt kan övergå till ett nytt tillstånd för henne, utan också minska risken för olika sjukdomar orsakade av brist på könshormoner..

- Hur ofta ordineras mediciner för att lindra klimakteriet? Vad bygger deras handling på??

Terapi krävs om patientens livskvalitet minskar på grund av symtom på klimakteriet. Det finns dock inget generellt recept som passar alla på en gång. Vid den första möten ställer läkaren kvinnan de nödvändiga frågorna och utser en undersökning, som kan avslutas på några dagar. Baserat på anamnesen och de erhållna resultaten bestämmer läkaren om det finns några kontraindikationer för hormonersättningsterapi (HRT) och väljer lämpliga läkemedel.

HRT tillåter dig att kompensera för bristen på dina egna könshormoner, vars koncentration minskar under denna period av en kvinnas liv, på grund av utnämningen av optimala doser av läkemedel.

- Finns det några kontraindikationer för att ta dessa läkemedel??

Vissa kvinnor är rädda för HRT eftersom de har hört att en sådan terapi har ett antal begränsningar. Men i verkligheten finns det inte så många absoluta kontraindikationer. Dessa inkluderar i synnerhet onkologiska sjukdomar i endometrium, äggstockar eller bröstkörtlar, historia om akut djup venetrombos eller akut tromboembolism, kutan porfyri, vissa leverpatologier samt allergier mot läkemedelskomponenter..

Det finns också relativa kontraindikationer, inklusive migrän, epilepsi och ett antal andra störningar.

Läkaren fattar ett beslut om HRT: s tillrådlighet efter undersökning med hänsyn till patientens individuella egenskaper.

- Är det möjligt att minska symptomen på klimakteriet utan medicinering?

Om det av någon anledning (till exempel om vissa kontraindikationer identifieras) inte hormonersättningsterapi rekommenderas, kan läkaren föreslå icke-specifika behandlingsmetoder..

Som monoterapi i närvaro av symtom på klimakteriet kan doserad aerob träning användas. Naturligtvis kommer vi inte kunna fylla på östrogennivån, men det har visat sig att vi kan korrigera de negativa manifestationerna av klimakteriet (humörsvängningar, spolningsfrekvens, förändringar i kroppsvikt, hud- och hårtillstånd) på detta sätt. För att uppnå en positiv effekt måste kvinnor delta i konditionsträning minst 3-4 gånger i veckan.

Det finns också växtöstrogener. De kan ordineras till de kvinnor som är absolut kontraindicerade för hormoner. Med hjälp av dessa läkemedel är det möjligt att utjämna svårighetsgraden av vegetativa symtom (värmevallningar, svullnad, minskat humör, huvudvärk). Dessutom kan neurologisk terapi rekommenderas..

Alla kvinnor under postmenopausal period riskerar att utveckla osteoporos med olika svårighetsgrad. Om HRT ges i tid kompenserar vi för kalciumbrist. Om ögonblicket saknas (till exempel 10-15 år har gått sedan menstruationens fullständiga upphörande) eller det finns kontraindikationer för HRT, måste du undersöka kvinnan för osteopeni (en patologi som kännetecknas av en minskning av benmineralens densitet och volym). Därefter föreskriver läkaren antingen särskild ersättningsterapi för att förebygga osteoporos eller kalciumtillskott isolerat.

- Medierna smyger in * att hormonbehandlingar i klimakteriet ökar risken för bröstcancer. Så det är kanske bättre att vara tålamod?

Det finns inga vetenskapliga bevis på att HRT provocerar bröstcancer.

En familjehistoria måste identifieras för risken för bröstcancer. Prädispositionen kan lätt verifieras genom att genomföra en genetisk analys för närvaron av mutationer i BRCA1- och BRCA2-generna. Med dessa resultat kan du redan boka tid hos en läkare som kommer att fatta ett välgrundat beslut om huruvida man använder HRT.

- Du sa att HRT tar bort menopausens symtom och skyddar också mot osteoporos. Men om du tänker logiskt, eftersom kroppen minskar produktionen av hormoner inte av en slump, uppenbarligen så tänkt av naturen. Och vi lägger till dem artificiellt. Men tål kvinnor på något sätt klimakteriet vid en tidpunkt då konstgjorda hormoner inte fanns? Naturligtvis dog många kvinnor tillräckligt tidigt, men många levde till mycket ålder. Till exempel levde Sofia Tolstaya 75 år, Polina Viardo 88 år, Anna Dostoevskaya 71 år.

Det är lämpligt att HRT ligger i terapin för komplikationer i klimakteriet. Det vill säga, du kan leva upp till 90 år, frågan är med vilken livskvalitet. Möjliga resultat: hjärtattacker, stroke; diabetes; osteoporos. Alla dessa förhållanden minskar livskvaliteten avsevärt, och deras konsekvenser är till exempel inte jämförbara med tidvattnet. Det är viktigt att notera att nivån och takten i livet, sysselsättning, aktivitet, sociala funktioner hos kvinnor i Viardots tid och moderna kvinnor är mycket olika. Nivån på medicinsk kunskap har också vuxit markant.

* Den 30 augusti 2019 publicerade The Daily Telegraph resultaten från en studie av forskare från Oxford University. Efter att ha undersökt hälsodata för 100 tusen kvinnor över 50, fann experter att risken för bröstcancer hos patienter i åldrarna 50 till 59 år som inte använde sig av HRT var 6,3%, och för dem som tog östrogen och progestogen mycket högre och lika med 8,3%. Dessutom, de som tog hormoner i tio år, risken för att utveckla cancer nästan fördubblats jämfört med kvinnor som satt på HRT i fem år. Det rapporteras av TASS.

Tecken och symtom på klimakteriet hos kvinnor och hur man hanterar dem

Kvinnor i åldrarna fyrtio och sextio år upplever ofta en specifik malaise orsakad av klimakteriet eller klimakteriet. Artikeln ger en översikt över orsakerna och stadierna i klimakteriet, dess första tecken, symtom och behandling. Innan du använder läkemedel, kontakta en gynekolog.

Vad är klimakteriet?

Menopaus, eller klimakteriet, är i allmänhet den normala fysiologiska perioden för omstruktureringen av kroppen med utrotning av funktionerna i det reproduktiva systemet i samband med åldrande. Hos kvinnor förekommer det mellan 49 och 52 års ålder, fortsätter snabbt och snabbt (inom 7-14 år), anses ha inträffat i frånvaro av menstruationsblödning under året, innan de blir oregelbundna, och kallas menopaus.

Menopaus är bokstavligen en "paus" i menstruationen, även om det i själva verket är deras fullständiga "stopp". Efter denna period förlorar kvinnan möjligheten att föda och föda barn. Vissa kvinnor uppfattar det som ett hälsotillstånd, sjukdom, andra som en del av uppväxten, en positiv symbol för ålderdom. Hur lätt det är att överleva denna period beror på uppfattningen..

För att ta reda på vad du ska göra med klimakteriet måste du förstå dess orsaker, utvecklingsstadier och symtom.

Orsaker till klimakteriet

Menopaus utvecklas normalt på grund av åldersrelaterad äggstocksfel, eftersom utbudet av ägg i dem är utarmat. Detta är förknippat med en minskning av blodnivåerna av östrogen och progesteron och en ökning av follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hormoner. Eftersom fettvävnad också syntetiserar östrogen, är kvinnor i kroppen klimakteriet mildare.

Om klimakteriet hos kvinnor utvecklas till rätt ögonblick talar de om för tidigt ovariefel. Det kan utvecklas på grund av avlägsnande av äggstockarna, polycystic, endometrios, autoimmuna sjukdomar, diabetes mellitus, rökning av cigaretter och överdriven BMI (om det finns mycket fettvävnad producerar det för mycket östrogen, och äggstockarna slutar producera det genom principen om negativ feedback). Men i 80% av fallen har för tidigt klimakterium inte någon fastställd orsak..

Stadierna i klimakteriet

Egentligen börjar klimakteriet ett par år innan den sista menstruationen och slutar några år efter det. Det föregås av premenopaus och ersätts av postmenopaus.

 1. Premenopaus kan börja vid fyrtio till femtio år: menstruationens regelbundenhet och överflöd störs, det finns en minskning av sexuell lust, huvudvärk uppträder.
 2. Perimenopause: det finns fluktuationer i nivån av östrogen i blodet och dessa fluktuationer manifesteras av uppkomsten av så kallade värmevallningar eller värmevallningar - plötslig rodnad i kroppen med en känsla av värme, svettningar och hjärtklappning, varar från två minuter till en halvtimme.
 3. Menopaus inträffar i genomsnitt ett år efter den sista menstruationen och manifesteras av symtom på en minskning av östrogennivåer: en ökning av benbräcklighet med risk för osteoporos, ökad risk för att utveckla diabetes mellitus och hjärt-kärlsjukdom.
 4. Postmenopaus: obehagliga manifestationer av klimakteriet minskar, huvudvärk försvinner, även könsdrift kan återställas, men det finns inga fler menstruationer, barn kan inte startas och åldersrelaterade sjukdomar i ben, hjärta och andra organ inte försvinner.

Eftersom perimenopause kan vara svårt att skilja, glömmer den ryska klassificeringen ofta om den eller medvetet och avsiktligt ignorerar den..

Symtom och första tecken

Som nämnts ovan kan premenopaus erkännas genom brott mot den vanliga menstruationscykeln. Menstruationsfrekvensen bryts: de kan förekomma var 2-7 dagar, men kan inte uppstå på månader; blödningsvolymen förändras: den blir mindre eller betydligt större, med inneslutningar, klumpar.

Tecken på klimakteriet utvecklas vanligtvis hos kvinnor efter 45 års ålder och kommer ner till pre- och perimenopaus, varför de vanligtvis är lätta att upptäcka, och särskilt av den mest slående och välkända manifestationen: värmevallningar. Samtidigt reduceras symtomen efter 50 till menopausala effekter och efter 55 till postmenopausal.

Det är viktigt att notera att om blödningen fortsätter efter klimakteriet är detta ett extremt alarmerande tecken som kan tala om utvecklingen av maligna tumörsjukdomar och kräver akut läkarvård - denna manifestation strider mot den normala utvecklingen av klimakteriet hos kvinnor och tillåter inte oberoende behandling.

De normala effekterna av klimakteriet är indelade i utero-vaginal, annan fysiologisk, psykologisk och långvarig:

 1. Livmoder-vaginal: utöver ovanstående symtom inkluderar ömhet, torrhet och atrofisk vaginit - tunnning, minskning och förlust av elasticitet i de yttre och inre könsorganen.
 2. Annan fysiologisk: konstant trötthet, smärta i leder och muskler, rygg, stelhet, utvidgning och ömhet i bröstet, huvudvärk och yrsel, torrhet, klåda och stickningar i huden, svettningar, hjärtklappning, snabb urinering med icke-repressiva behov, sömnlöshet och kompensatorisk viktökning för bibehålla östrogennivåer.
 3. Psykologiska - effekter som påverkar minne och humör: ångest, nervositet, humörsvängningar, förlust av sexuell lust, preklinisk depression, som kan strömma in i klinisk, och minnesnedsättning orsakad av en minskning av östrogen i hjärnan och omfördelning av blod till kroppens periferi, i samband med vilket hjärnans blodförsörjning förvärras.
 4. Långtidseffekter: ökad risk för osteoporos, lung- och hjärtsjukdomar, aterosklerotiska vaskulära förändringar.

Det är ytterst sällsynt att klimakteriet hos kvinnor börjar vid 40 års ålder, men detta är vanligtvis förknippat med preliminära störningar i livmodern eller kirurgiskt avlägsnande av det..

Behandling av klimakteriet hos kvinnor

Climax är inte en sjukdom eller störning, utan ett naturligt livsfas. Behandling krävs inte bara i klimakteriet, utan även med de oönskade fysiologiska och psykologiska effekter som den orsakar, vilket kan avsevärt minska kvinnans livskvalitet. Den mest lämpliga behandlingen är palliativ, adjuvans, vilket underlättar obehag.

Tyvärr är ett av de bästa åtgärderna för klimakteriet okänt: hormonella och icke-hormonella läkemedel används. Därför återstår det att rådfråga läkare om recept på receptbelagda läkemedel och dessutom ta kosttillskott.

Det är vanligt att använda hormonersättningsterapi med kvinnliga könshormoner, selektiva modulatorer av östrogenreceptorer och korrigerande effekter av östrogen beroende på dess nivå i blodet; psykotropa läkemedel som reglerar psykologiska processer som minskar depression eller sömnlöshet; psykoterapi och träning, som också påverkar psykologiska processer; sojaisoflavoner - fytoöstrogener av växtursprung; och stödjande åtgärder för att eliminera enskilda symtom.

Hormon ersättnings terapi

Östrogen och progestin minskar spolningen. De kan användas i form av tabletter eller en transdermal lapp, men i det senare fallet finns det risk för trombos. Testosteron läggs till för att återställa den sexuella aktiviteten, men det kan leda till onormal hårväxt och akne. Hormonterapi kan endast användas under korta perioder och i låga doser och kan endast förskrivas av en läkare..

Hormonersättningsterapi är kontraindicerat för många kvinnor, då får fytoöstrogener räddas.

fytoöstrogener

De mest studerade av dem är sojaisoflavoner, som finns i stora mängder i sojabönor, ärtor, andra baljväxter, granatäpplen, dadlar, solrosfrön, kål, klöver. När det gäller struktur och effekt är isoflavoner nära de viktigaste östrogenerna - östradiol och östron. Därför kompenserar de för bristen på mänskligt östrogen i klimakteriet hos kvinnor.

Det är lämpligt att kombinera fytoöstrogener med andra aktiva ämnen. Så det icke-hormonella kosttillskottet "Flavia Night" i kapslar innehåller fytoöstrogener genistein och daidzein (sojaisoflavoner), samt B-vitaminer (B6, B9 och B12), melatonin, alfa-linolensyra, kalcium, magnesium och vitamin D3. Sammantaget karakteriserar detta det som ett bra botemedel mot värmevallningar, svettningar och andra fenomen med klimakteriet..

Genistein och daidzein kompenserar för östrogenbrist. Vitaminerna B6, B9 och B12 bidrar till god neurocirkulation och kompenserar de psykologiska effekterna av klimakteriet. Magnesium hjälper också. Melatonin är en naturlig neurotransmitter av sömn, den mest fysiologiskt och effektivt tar bort sömnlöshet. Alfa-linolensyra är en omega-3-fettsyra som hjälper till att optimera blodlipidprofilen och minskar risken för att utveckla åderförkalkning. Kalcium och vitamin D3 hjälper till att förhindra osteoporos. Tillräckligt med kalciumintag hjälper till att stärka skelettet, och D3-vitamin krävs för att kalcium ska absorberas av kroppen.

Flavia Night-kapslar påverkar alltså omfattande alla patogeneslänkar och kan hjälpa till att lindra klimakteriets symtom hos kvinnor..

Psykotropa läkemedel

Antidepressiva medel, såsom paroxetin, används för att behandla vasomotoriska symtom på klimakteriet med måttlig och svår svårighetsgrad. De kan emellertid försämra aptiten och förvärra sömnlöshet och orsaka illamående och förstoppning. Gabapentin och klonidin minskar frekvensen och svårighetsgraden av värmevallningar, men förvärrar huvudvärk och omvänt orsakar sömnighet på dagen, även om de kan förvärra sömnlöshet. Naturligtvis föreskrivs de av en läkare.

Psykoterapi och fysioterapi

Mindfulness-praxis och kognitiv beteendeterapi kan underlätta den subjektiva uppfattningen av klimakteriets symtom, men vissa studier tvivlar på deras effektivitet..

Motion gör att du kan öka produktionen av endorfiner, som är ansvariga för känslan av glädje, som minskar när nivån av östrogen i blodet minskar. De minskar också BMI, varav en alltför stor mängd bidrar till utvecklingen av oönskade vasomotoriska symtom. Vissa studier avvisar emellertid effektiviteten hos sådan fysioterapi..

Stödjande aktiviteter

Utöver uppenbara fysiologiska och psykologiska oönskade symtom kräver korrigeringar också bagateller, vilket i allmänhet förvärrar uppfattningen av klimakteriet:

 1. Bristen på sexuell smörjning kompenseras av vaginal fuktighetskräm och vaginala smörjmedel: de förra löser problemet med allmän torrhet, och den senare underlättar sexuellt samlag med penetration.
 2. Torrhet och gallring av slidan, dvs vaginal atrofi, kan lösas genom lokal hormonbehandling - östrogen salvor.
 3. Det hjälper till att lindra tidvattnet genom att dricka mycket kall dryck, arbeta i svala, luftkonditionerade rum, ha på sig lätta kläder och undvika varma drycker och varm mat.
 4. Stödgrupper och ansikte mot ansikte kommunikation med sympatiska nära och kära kan minska depression, ångest och sömnlöshet..
 5. Risken för att utveckla osteoporos kan minskas genom regelbunden men inte överdriven träning, rökavvänjning, kalcium och D-vitaminintag.
 6. Psykologiska störningar kan också avlägsnas genom att ta B-vitaminer och en naturlig sömnmodulator - melatonin.
 7. Risken för åderförkalkning kan minskas genom att ta omega-3-fettsyror, kostfiber och total vikt och fettkontroll.

Hittade du ett misstag i texten? Välj det och tryck på Ctrl + Enter.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Orsaker till tjock menstruation av mörkbrun eller svart färg med blodproppar, diagnos och behandling

Att förändra menstruationsflödets karaktär bör inte märkas av kvinnor. Det kan orsakas av naturliga förändringar i kroppen eller prata om patologi....

Inte gravid, men ingen menstruation: 8 skäl till försenad menstruation

Enligt dina beräkningar borde den mest oälskade tiden för oss alla redan ha kommit, men det finns inga perioder. Det första som kommer att tänka på är att gå och köpa ett graviditetstest....

7 livsmedel som kvinnor inte ska äta under menstruationen


Under menstruationen upplever många kvinnor malaise. Ibland är smärtan så allvarlig att du måste ta smärtstillande medel. Som ett resultat av en försämring av kroppens allmänna tillstånd ökar irritabiliteten, intresset för livet försvinner till viss del, sömnen störs....