Osteoporos med klimakteriet

Intim

En kvinnas reproduktionsfunktion har flera funktioner, i synnerhet har varje kön kön ett begränsat antal ägg i lager från födseln. Sexceller lagras i äggstockarna och mognar varje månad så att en kvinna kan bli gravid.

Med tiden tappas ägglossningen och äggen i äggstockarna kvarstår, därför försvinner en kvinnas perioder. Eftersom äggstockarna inte längre behövs för äggmognad minskar de i storlek och upphör att fungera, menopaus uppstår.

Menopaus och klimakteriet är naturliga processer som uppstår en gång med varje kvinna. Men att inaktivera äggstockarna har vissa konsekvenser för kroppen, särskilt kvinnliga könshormoner upphör att produceras, som är ansvariga för arbetet i många system.

Som ett resultat genomgår en kvinna förändringar i humöret, hon går snabbare i vikt, tidvatten oroar, håret och naglarna blir spröda och risken för osteoporos och ledpatologier ökar. Varför leder och ben gör ont vid klimakteriet är en mycket viktig fråga. Varje kvinna över 45 måste känna till svaren på det och vidta förebyggande åtgärder för att undvika allvarliga patologier.

orsaker

Den främsta orsaken till den ökade risken för osteoporos under klimakteriet är en kränkning av metabolismen av fosfor och kalcium mot bakgrund av hormonella förändringar. Detta tillstånd leder till det faktum att kalcium börjar tvättas ur benen, vilket gör att de blir mindre täta och mer ömtåliga..

Som ett resultat kan sprickor uppstå även mot bakgrund av mycket lindriga skador. Om en ung man behöver slå mycket hårt för att bryta ett ben, kommer en kvinna efter en menopaus med tunnare ben bara att snubbla och falla utan framgång för att få en mycket allvarlig skada.

Med åldern växer frakturer, särskilt lårhalsen, mycket dåligt. Tillståndet förvärras om det finns samtidigt patologier, till exempel vaskulär åderförkalkning, diabetes mellitus, etc. Det är därför det är mycket viktigt att förebygga osteoporos för att undvika allvarliga skador..

Det är värt att notera att inte alla kvinnor efter klimakteriet lider av osteoporos. Det finns ett antal patologier som avsevärt ökar sannolikheten för bildande av en sjukdom:

 • Passiv livsstil, svaga muskler. I detta tillstånd störs blodcirkulationen, benen är dåligt närade och tunna, och musklerna tål inte belastningen, det vilar på försvagade ben.
 • Metabolism på bakgrund av patologier i mag-tarmkanalen.
 • Tar läkemedel mot diabetes, tumörer, antibiotika. Om en kvinna genomgår en sådan behandling måste hon fråga en läkare om förebyggande av osteoporos..
 • Borttagning av äggstockarna före klimakteriet.
 • Endokrina sjukdomar.
 • Flerfödelser och långvarig amning är också orsaker till att läcka ut kalcium från benen till förmån för fostrets utveckling..
 • Tung fysisk ansträngning under livet, arbete på benen, arbetsrelaterade skador.
 • Dålig näring, brist på kalcium och fosfor i kosten, missbruk av skadliga livsmedel.
 • Alkohol, rökning, droganvändning.

Således är utvecklingen av osteoporos direkt relaterad till kvinnans livsstil och förekomsten av samtidiga sjukdomar i historien. Men även om en kvinna följer reglerna för en hälsosam kost, går in för sport och inte blir sjuk, måste hon genomgå en årlig undersökning, eftersom alla riskerar att utveckla osteoporos efter klimakteriet.

symtom

Tyvärr kan symptomen på osteoporos inte visas på länge. Sjukdomen utvecklas i hemlighet, och en dag kan den leda till ett allvarligt brott och till och med leda till patientens död. Därför bör du inte vänta på tecken på osteoporos, efter 50 år, du måste genomgå en undersökning varje år och vidta förebyggande åtgärder utan att misslyckas.

Det finns ett antal tecken som indikerar ett tillstånd av försummelse och som kräver omedelbar undersökning:

 • Ofta sprickor, sprickor utan allvarlig skada.
 • Svaga muskler.
 • Spinal deformitet som har utvecklats med åldern.
 • Mycket torrt och sprött hår, spröda naglar.
 • Benkramper.
 • Parodontit, försämring av tänderna.
 • Brott mot matsmältningskanalen;
 • Muskler och leder smärta;
 • Diabetes mellitusbildning;
 • Allergiska reaktioner.

Alla dessa tillstånd kan indikera utvecklingen av osteoporos och ett antal andra sjukdomar, i alla fall måste du ta tester och behandlas.

Lederna

Kan led i skada vid klimakteriet, många kvinnor är intresserade. Och inte förgäves ökar risken för att utveckla artros efter klimakteriet avsevärt. Detta beror främst på åldersrelaterade förändringar och naturligtvis med hormonella förändringar i kroppen.

Orsakerna till utvecklingen av patologier i leden är många. Först och främst är det en passiv livsstil. Faktum är att lederna behöver rörelse. Om en person introducerar en passiv livsstil utvecklas stillastående processer i lederna, musklerna försvagas, blodcirkulationen störs och lederna förstörs.

På grund av degenerativa dystrofiska förändringar i lederna bildas en sjukdom som kallas artros. Artros vid klimakteriet är mycket vanligt och med patientens ålder ökar bara andelen morbiditet. Efter 70 år lider varannan patient av ledpatologi till en eller annan grad.

Vad man ska göra med ledvärk vid klimakteriet hos kvinnor är det bättre att fråga en läkare. Faktum är att sådana patologier som artrit, artros och osteokondros med klimakteriet kräver kompetent behandling. Du måste ta antiinflammatoriska läkemedel, medel för att återställa brosk, vitaminer och kalciumpreparat. En obligatorisk del av behandlingen är daglig gymnastik, korrekt näring och periodiska besök i fysioterapi, massage.

Läkare varnar för att artros med klimakteriet är en kronisk sjukdom som kräver behandling resten av livet. Om en kvinna inte konsulterar en läkare i tid riskerar hon att bli funktionshindrad, eftersom lederna förstörs utan behandling och slutar fungera helt och hela processen åtföljs av svår smärta.

Muskel

Muskelsmärta vid klimakteriet är ett annat vanligt klagomål hos kvinnor. Obehagliga känslor uppstår också mot bakgrund av hormonella förändringar och är direkt förknippade med en kränkning av kalciumabsorptionen.

De flesta är säkra på att kalcium endast finns i ben och tänder, men faktiskt har detta spårelement vissa andra funktioner i kroppen, särskilt hjälper det musklerna att fungera korrekt. Med en kalciumbrist i kroppen blir inte bara benen tunnare och tänderna sönder, utan muskelvävnadens funktion störs också mot vilket värkande smärta kan uppstå.

Det finns andra orsaker till obehagliga symtom. Osteokondros kan vara orsaken till muskelsmärta i klimakteriet - det här är degenerativa störningar i bröstbrosk. Sådana förändringar stör ryggradens funktion och provoserar en kramp i musklerna som omger den. Det är nödvändigt att skapa en stel ram och förhindra förstörelse av ryggben.

En attack av osteokondros med klimakteriet åtföljs av kraftig muskelsmärta i nacken, axeln och andra delar av ryggen. Ofta är symtomen så uttalade att en kvinna inte kan röra handen, hon har svårt att andas, i vilket fall hon till och med måste ringa ambulans.

Muskelsmärta med klimakteriet kan också uppstå mot bakgrund av skador tidigare, en passiv livsstil, dålig näring, hypotermi, försvagad immunitet. Om obehag stör dig regelbundet, bör du omedelbart konsultera en specialist.

Diagnostik

Innan du börjar bekämpa smärta i leder, muskler och ben med klimakteriet måste du förstå exakt vilka störningar som väcker symtomen. För detta måste en kvinna konsultera en terapeut med klagomål. Läkaren kommer att förskriva tester, om nödvändigt, hänvisa till en specialist eller förskriva terapi själv.

Följande studier behövs för att diagnostisera osteoporos:

 • Röntgengrafi;
 • densitometri;
 • Bedömning av ryggkotans höjd;
 • Blod- och urintest.

Analyser hjälper till att utvärdera en kvinnas hormonella bakgrund, såväl som koncentrationen av kalcium och fosfor i kroppen.

För att diagnostisera patologier i muskler och leder, utförs en extern undersökning, amplitueringen av rörelserna i lederna bedöms. Patienten genomgår också röntgen och ultraljud, testar urin och blod. Vid behov kan ledvätskepunktion, artroskopi, MRT och andra studier krävas efter en specialist..

Att korrekt diagnostisera patologi är tillräckligt svårt. Det räcker inte bara för att bedöma symtomen och ta test, läkaren utför också differentiell diagnostik för att exakt fastställa sjukdomen och förskriva den mest effektiva behandlingen.

Behandling

Det kan inte sägas exakt hur en kvinna kommer att behandlas i ett visst fall. Terapi beror direkt på patientens ålder, fall av försummelse, närvaro av samtidigt patologier. Terapi garanterar inte fullständigt botemedel. Det är bara möjligt att stoppa förstörelsen av ben och leder för att förlänga patientens aktiva liv.

Behandlingen börjar alltid med livsstilsförändringar. I de första stadierna av sjukdomen rekommenderas en kvinna att ta vitaminer, delta i lätta sporter och anpassa sin näring.

Vid allvarliga stadier av patologier krävs komplex behandling med medicinering och ibland kirurgiska behandlingsmetoder. Överväg hur man ska behandla osteoporos och leder efter klimakteriet.

Mediciner

Osteoporos med klimakteriet behandlas med följande läkemedel:

 • Anabola steroider för benreparation.
 • Homeopatiska medel för kvinnor under klimakteriet, till exempel Qi-Klim.
 • Östrogen- och progesteronpreparat.
 • Kalciumpreparat.

Sjukdomar i muskler och leder i klimakteriet kräver dessutom följande läkemedelsgrupper:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
 • kortikosteroider.
 • Chondroprotectors.
 • Hyaluronsyrainjektion in i fogen.
 • Immunförberedelser.
 • spasmolytika.
 • Muskelavslappningsmedel och andra.

Alla läkemedel förskrivs individuellt av en läkare..

vitaminer

Kvinnor med klimakteriet och osteoporos måste ta kalciumtillskott utan att misslyckas. Följande vitaminer och mineraler rekommenderas också:

 • Vitamind D;
 • Fosfor;
 • B-vitaminer;
 • Vitamin E;
 • C-vitamin;
 • Vitamin A et al.

För att få alla nödvändiga vitaminer är det i de flesta fall tillräckligt att äta varierat och hälsosamt. Men på grund av problem med matsmältningsförmågan hos ämnen efter klimakteriet kan läkaren rekommendera att ta ett multivitaminkomplex. Komplexen innehåller den dagliga normen för alla nödvändiga ämnen.

Diet

Den viktigaste delen av behandlingen av osteoporos och gemensamma patologier med klimakteriet är kosten. Rätt näring hjälper till att minska urlakningen av kalcium, mätta kroppen med användbara ämnen och undvika också utvecklingen av fetma. Under klimakteriet ökar risken för att öka övervikt kraftigt eftersom metabolismen minskar.

Ät inte följande livsmedel:

 • sötsaker;
 • kaffe och kakao;
 • soda;
 • majonnäs och margarin;
 • korv, konserverad mat;
 • snabbmat;
 • shoppa yoghurt;
 • bekvämligheter och andra tveksamma och skräpmat.

Det bästa alternativet är att laga dig själv från färska produkter. Det är bättre att laga mat, gryta och baka. Eventuellt måttlig stekning med en liten mängd olja, men det är bättre att minska antalet sådana rätter i kosten.

Följande livsmedel rekommenderas:

 • mejeri och sur mjölk;
 • skaldjur, fisk, kött, fjäderfä med låg fetthalt;
 • ägg
 • spannmål;
 • orraffinerad vegetabilisk olja utan uppvärmning;
 • grönsaker, grönsaker;
 • frukter;
 • bär, nötter;
 • svamp;
 • honung;
 • kli bröd;
 • naturliga fruktdrycker, sockerfria kompott, grönt te.

Menyn ska vara så varierad och balanserad som möjligt. Det rekommenderas 5-6 gånger om dagen i små portioner. Ett exempel på en optimal diet för en kvinna under klimakteriet under två dagar:

 • Frukost: Havremjölgröt i mjölk, grönt te. / Korngröt, kompott.
 • Snack: fruktplatta.
 • Lunch: Kålsoppa med kalvkött, en skiva fullkornsbröd./ Stuv av grönsaker och kycklingar.
 • Snack: En handfull nötter / frukt.
 • Middag: Omelett med tomater, paprika, en ostbit / slavar eller kyckling, kokta grönsaker.
 • Den andra middagen 2 timmar före sänggåendet: En del med låg fetthalt keso upp till 5%, med russin eller fruktpuré. / Ett glas naturlig yoghurt eller kefir med färska bär.

För att undvika överätning måste du fokusera på portioner: 150 gram kött, 200 gram sidodisk. Om hunger uppträder mellan måltiderna måste du dricka ett glas vatten. Under dagen måste du också dricka minst 2 liter rent vatten utan gas.

Förresten, det finns en uppfattning att läsk innehåller komponenter som bidrar till urlakning av kalcium från ben. Till exempel i sammansättningen av den välkända Coca-Cola finns fosforsyra, vilket bidrar till utvecklingen av osteoporos, om du dricker den ständigt. Därför är sådana drycker kategoriskt kontraindicerade hos kvinnor under klimakteriet, benägna att benskörhet.

Folk

Om kvinnor med klimakteriet upplever smärta i leder och muskler, är det första de tänker på vad folkhjälp ska använda för att ta bort obehagliga symtom. Det finns ingen önskan och tid att gå till läkaren, det är lättast att fästa en planta eller ett kålblad, och allt kommer att gå - det är vad patienter tycker.

Folkläkemedel är ett bra komplement till huvudterapin, de hjälper till att lindra symtomen, medan läkemedelsbehandling eliminerar orsaken till sjukdomen och stoppar dess utveckling. Därför är det omöjligt att försumma behandlingen av osteoporos av en läkare, detta är full av allvarliga komplikationer. Ju längre en kvinna tvekar med att besöka en specialist, desto högre är dess chanser att bli funktionshindrade de närmaste åren.

Alternativa recept som kan användas för att behandla osteoporos och ledvärk i klimakteriet:

 • Du måste tvätta det färska ägget med en borste i kallt vatten, ta bort proteinet och äggulan, skölj skalet igen och ta bort den inre filmen. Bryt i bitar och torka bort från solljus. Krossa torra skal i pulver och blanda med citronsaft. Du måste ta upp till 2 gram pulver per dag.
 • I klimakteriet behandlas osteoporos också med örter med fytoöstrogener. Dessa inkluderar livmodern, ingefära roten, röd pensel, gurkmeja, kamomill, etc. För att förebygga och behandla osteoporos används avkok, infusioner och te med dessa komponenter..
 • För ledvärk används honungskakor, kompresser med kålblad, bad med kamomill, salvia, kalendula och andra örter med smärtstillande och antiinflammatoriska effekter..

Innan du använder medlen måste du se till att kvinnan inte drabbas av kontraindikationer:

 • allergiska reaktioner;
 • åderförkalkning, vaskulär trombos;
 • cancertumörer;
 • svåra patologier i levern och njurarna.

I närvaro av sådana sjukdomar är folkläkemedel kontraindicerade. I alla andra fall bör du rådfråga din läkare innan du påbörjar behandlingen. Eftersom inte alla läkemedel är kompatibla med läkemedel som föreskrivs av en specialist..

Förebyggande

Förebyggande av osteoporos med klimakteriet är en nödvändig åtgärd för alla kvinnor över 50 år som vill upprätthålla ett hälsosamt tillstånd av ben och leder så länge som möjligt. För att förhindra uppträdande av smärta i lederna i klimakteriet bör följande rekommendationer beaktas:

 • Minst en gång om året för att genomgå en undersökning av hela organismen, ta tester för att utesluta eller bekräfta utvecklingen av patologi.
 • Be din läkare om kalciumtillskott eftersom risken för utveckling av osteoporos efter klimakteriet ökar. Det rekommenderas inte att börja ta kalcium på egen hand för förebyggande, dess överskott är också mycket skadligt.
 • Följ principerna för god kost som beskrivs ovan i dietavsnittet.
 • Motion, gå mer, gå till poolen, spela sport. Detta är nödvändigt för att stärka musklerna. Sedan i början av utvecklingen av osteoporos kommer belastningen på benen att vara minimal och de kollapsar ibland långsammare.
 • Avsluta dåliga vanor, det vill säga, drick inte alkohol och rök inte.

Climax är inte en sjukdom, utan ett fysiologiskt tillstånd, så du bör inte bli deprimerad och tro att livet är över i detta skede. Starten av klimakteriet garanterar inte utvecklingen av allvarliga patologier, men en kvinna bör vara på vakt och vara lite mer uppmärksam på sin fysiska hälsa. Rätt livsstil och snabb undersökning är allt som behövs för att förhindra utveckling av osteoporos och många andra patologier.

Klimax och osteoporos - finns det alltid två plågor "går sida vid sida"?

Ett av de mest slående problemen i kvinnors menopaus är osteoporos - mjukgöring (sänkning av densitetsnivån) av benvävnad, vilket alltid leder till förändringar i struktur och ökad skörhet.

Orsakerna till osteoporos vid klimakteriet:

 • minskade östrogennivåer (kvinnliga hormoner);
 • långsam metabolism och, som ett resultat, en brist på mineraler och vitaminer.

De första tecknen på osteoporos under klimakteriet och klimakteriet hos kvinnor är:

 • konstant närvaro av spänningar och smärta i ryggraden, även i vila;
 • minskad prestanda och den snabba början av fysisk trötthet mitt i ljusa belastningar;
 • obehag i lederna, ryggraden med långvarig vistelse i samma position.

Om i detta skede av sjukdomens utveckling vissa terapeutiska åtgärder vidtogs, kan komplikationer i form av permanenta frakturer och funktionshinder förhindras.

Osteoporos uppträder under lång tid utan uttalade symtom, så det diagnostiseras just nu när benfrakturer redan förekommer. Dessutom föregås inte detta nödvändigtvis av ett starkt slag, ett fall. Till exempel kan en fraktur i lårbenshalsen uppstå helt enkelt vid felaktig promenad, lägga upp benen med en inversion av fotleden och kompressionsskador på ryggkotorna under patientens vikt.

Typiska frakturer för osteoporos hos kvinnor är skador på lårbenet (inklusive dess nacke), ryggkotor i ryggraden och ländryggen. Ofta diagnostiseras med karakteristiska skador på revben, radie, axelhals, men de är inte betydelsefulla i den medicinska och sociala planen och leder inte till funktionshinder.

Diagnostik av ett tillstånd:

 • radiografi - läkaren tar reda på nivån på bentäthet;
 • ultraljudsundersökning av muskuloskeletalsystemet - visuellt kan en specialist omedelbart förstå om det finns problem med bentäthet;
 • biokemiskt blodprov - det visar sig vilka spårämnen och vitaminer som saknas i kroppen;
 • CT-skanning - bekräftar inte bara diagnosen, utan bestämmer också graden av utvecklingen av problemet.

I stora kliniker, som är fullt utrustade med materiella resurser, kan genetiska studier av benmaterial genomföras. Denna analys anses vara den mest informativa, eftersom den gör det möjligt för läkare att inte bara diagnostisera omedelbart (utan ytterligare undersökningar), utan också välja den mest effektiva behandlingen.


Benforskning

Osteoporos i klimakteriet bör behandlas, även om många kvinnor helt enkelt inte uppmärksammar sjukdomens primära tecken. Problemet är att obehag och smärta ursprungligen stoppas av läkemedel, men komplikationer i avsaknad av ordentlig terapi är oundvikliga. Dessa inkluderar:

 • konstant svår smärta i ryggraden - särskilt uttalad i ländryggen och bröstet, kan inte avlägsnas ens med injektionsformer av smärtstillande medel;
 • maximal minskning av bentäthet - sprickor kan uppstå även utan bulor och fysiska effekter;
 • benfusion - ett allvarligt tillstånd där kirurgisk ingrepp är oundviklig;
 • svår krökning av ryggraden.

Målet med behandlingen är att stoppa den aktiva utvecklingen av den patologiska processen. Det finns två metoder för att lösa detta problem:

 • acceleration av regenerativa processer i benvävnad;
 • minskad benmjukning.

Medicinska möten som görs efter diagnos:

 • kalcium och D-vitamin dagligen i en dos av respektive 1000 mg och 800 IE;
 • Nerindronate, Zoledronate eller Rosendronate - läkemedel som stoppar processen med att mjukgöra benvävnad och sänka densiteten;
 • androgener, fluorider, parathyreoidahormoner - gör benbildning snabbare;
 • Ranelate strontium - ett verktyg som samtidigt gör benvävnaden stark och påskyndar dess regenerering.

Behandlingen föreskrivs strikt på individuell basis. Vanligtvis passar inte kvinnor i klimakteriet med diagnostiserad osteoporos på sjukhuset, möten utförs på poliklinisk basis. Sjukhusinläggning är nödvändig endast vid svår osteoporos - till exempel med ofta sprickor, mot bakgrund av svår smärta.


Rosendronate - ett läkemedel som stoppar processen med att mjukgöra benvävnad

Förutom huvudbehandlingen för osteoporos kan folkrättsmedel vara:

 • Infusion av persilja och dill. Det är nödvändigt att kombinera i lika stora mängder greenerna på dessa växter, ta sedan 200 g av blandningen och häll 500 ml varmt vatten, men inte kokande vatten. Läkemedlet infunderas i 3 timmar, filtreras sedan och tas med 250 ml per dag under 3-4 doser.
 • Prefabricerad tinktur. Det är nödvändigt att ta 1 del drömgräs och vedruff, 2 delar Tjernobyl. Sedan 4 msk. l blandningar av växter fyller på 500 ml varmt vatten och insisterar 30 minuter. Hela infusionsvolymen bör drickas under dagen, men inte mer än 50 ml åt gången.

Folkrättsmedel kan inte fungera som huvudbehandlingen! Dessutom bör deras användning överenskommas med den behandlande läkaren.

Av de ytterligare terapimetoderna är det värt att lyfta fram bärande korsetter. Detta kommer att lindra ryggsmärta och obehag. Men den ständiga användningen av korsetter är oacceptabel, eftersom det leder till fusion av benvävnad och behovet av operation.


Korsett för osteoporos i ryggraden SPINOMED IV Medi

Kirurgisk behandling föreskrivs endast vid komplikationer som benfusion, vilket orsakar svår smärta och inte tillåter en kvinna att röra sig normalt.

Förebyggande åtgärder (rekommenderas från 40 år):

 • berika kosten med livsmedel som är rika på kalcium;
 • minska mängden proteinmat som konsumeras;
 • ta multivitaminkomplex, men endast enligt instruktion av en läkare;
 • minska mängden alkohol och kaffe som konsumeras eller avslå dessa drycker;
 • bli av med vanan att röka;
 • träna regelbundet - laster bör vara extremt måttliga;
 • ta vitamin D-kurser - läkaren kommer att förskriva lämpligt läkemedel.

Sen förebyggande av osteoporos:

 • östrogenpreparat;
 • genomföra en kurs för homeopati - fytoöstrogener (analoger av kvinnliga könshormoner);
 • periodisk (naturligtvis) administrering av biofosfonater och vitamin-mineralkomplex.

Läs mer i vår artikel om osteoporos med klimakteriet.

Vad är osteoporos?

Osteoporos är en patologisk minskning av bentätheten, åtföljd av en förändring av dess mikroarkitektonik (inre struktur) och en ökning av bräcklighet. Detta återspeglas i själva namnet på sjukdomen, som översätts som "benporositet". Men skelettens yttre konturer förblir desamma, alla förändringar påverkar endast de inre strukturerna.

Patologiska processer vid osteoporos är generaliserade och progressiva till sin natur, och hastigheten för förlust av benämne överstiger åldersnormer. Dessutom upptäcks de största förändringarna vanligtvis i ryggkotorna och i stora rörformade ben, vilket förklarar de typiska platserna för osteoporotiska sprickor. Men benvävnad med en annan lokalisering genomgår en karakteristisk sällsynthet, detta används för att diagnostisera sjukdomen och göra en prognostisk bedömning.

Patologi tillskrivs sjukdomar i muskuloskeletalsystemet, men i själva verket är det dismetaboliskt till sin natur. När allt kommer omkring är orsaken till karakteristiska benförändringar den totala kränkningen av mineralmetabolismen med en obalans mellan osteoblaster och osteoklaster. Och detta beror till stor del på dyshormonella störningar av olika ursprung..

Klassificering

Grunden för den moderna klassificeringen av osteoporos är den etiologiska faktorn. Med detta i åtanke skiljer sig flera typer av sjukdomar..

Primär

Det står för upp till 85% av fallen. Det är indelat i flera nosologiska former:

 1. Postmenopausal anses det också osteoporos av typ I..
 2. Senil (senil) eller osteoporos av typ II.
 3. Ungdom, kännetecknande för ungdomar. En av de sällsynta formerna av sjukdomen.
 4. Idiopatisk, upptäckt hos medelålders människor.

Sekundär

Det utvecklas som en konsekvens eller komplikation av en annan primär sjukdom. Grundorsaken i detta fall kan vara endokrin patologi, systemiska sjukdomar i bindväv, patologi i matsmältningskanalen med malabsorption, njurskada och ett antal andra patologiska tillstånd.

Dessutom används andra klassificeringar för att förtydliga arten av förändringarna i skelettet. Således, enligt morfologi, är osteoporos uppdelad i kortikalt (med en dominerande skada på det kortikala skiktet av ben), trabecular (med progressiv utspädning av den svampiga substansen) och blandad. Och beroende på benmetabolismens aktivitet, skiljer man högintensiva, normointensiva och lågintensiva typer.

Hos kvinnor avser de allra flesta fall av sjukdomen osteoporos av typ I (utvecklas efter klimakteriet). I detta fall inträffar benförändringar inte bara i klimakteriet och efter menopausala perioder i livet, utan orsakas också patogenetiskt av uppkomst och gradvis ökning av östrogenbrist.

Olika sorter

Det finns två huvudsakliga sorter av osteoporos.

 1. Primär, som inkluderar osteoporos i klimakteriet, samt senil eller senil osteoporos. Denna typ av patologi beror på den naturliga utrotningen av reproduktionsfunktionen och en minskning av hormonproduktionen..
 2. Sekundär, vars orsak är patologin hos andra organ och system, vilket leder till osteoporos.

Sekundär osteoporos utvecklas i följande situationer:

 • reumatism;
 • gastrointestinala sjukdomar, åtföljt av nedsatt absorption av spårelement;
 • sjukdomar i det endokrina systemet som strider mot den hormonella balansen och distributionen av mineraler i benvävnaden;
 • långvarig användning av glukokortikoider;
 • antikonvulsiv behandling;
 • användningen av hepariner;
 • immunsuppressiv terapi.

Kvinnor med sjukdomar som leder till en kränkning av mineralsammansättningen i benvävnad har en dubbel risk för osteoporos med klimakteriet. Förvärringen av patologiska processer i benet, som förekommer naturligt i klimakteriet, leder till en betydande ökning av frakturer..

Patogenesen av menopausal osteoporos

Starten av klimakteriet och den efterföljande perioden med en kraftig nedgång i den funktionella aktiviteten i det reproduktiva systemet hos kvinnor är den viktigaste faktorn för utvecklingen av osteoporos. Och en viktig patogenetisk länk i denna process är allvarlig östrogenbrist. När allt kommer omkring är detta hormons funktion inte bara att förbereda livmodern för en möjlig befruktning under den första fasen av äggstocks-menstruationscykeln, utan också att delta i direkt och indirekt reglering av många processer i kroppen. Östrogennivån påverkar benvävnadens tillstånd.

Hur händer detta?

Ben är inte alls stabila i komposition och inre struktur. De är ett dynamiskt föränderligt system där osteosyntes (bildandet av nya benstrukturer) och osteoresorption (förstörelse av gamla platser) konstant förekommer. Dessa viktiga processer balanserar varandra och är nära besläktade med mineralmetabolism. Allt detta ger den så kallade benrenoveringen. Det är nödvändigt att "finjustera" skelettet till ständigt förändrade förhållanden i kroppens inre miljö, för att anpassa sig till volymen och naturen av fysisk aktivitet. Ombyggnad är också basen för regenereringen av regelbundet förekommande mikroskador..

Om osteoresorption av någon anledning börjar råda, utspäds benvävnad, blir mer porös och spröd. Det är exakt vad som ligger till grund för bildandet av osteoporos. Men orsaken till förändringen i balansen mellan syntes och resorption kan vara annorlunda, med klimakteriet, är huvudrollen bristen på östrogen.

Viktiga mekanismer och orsaker till osteoporos i klimakteriet inkluderar:

 • Aktivering av osteoklaster. Detta beror på en uttalad minskning av östrogenens hämmande effekt med en minskning av deras koncentration i en kvinnas kropp. Osteoklaster är celler som ger osteoresorption, det vill säga processen för förstörelse av benvävnad.
 • Ökad benvävnads känslighet för verkan av paratyreoideahormon, som produceras i paratyreoidkörtlarna. Denna förening ger en total ökning av nivån av kalciumjoner i blodplasma på grund av införandet av flera mekanismer: benresorption, aktiv kalciumtransport genom tarmväggen och förbättrad återabsorption av detta mineral från primär urin. Denna patologiska känslighet beror också på östrogenbrist..
 • En sekundär (utlöst av hypoestrogenia) minskar utsöndringen av ett speciellt sköldkörtelhormon kalcitonin, som fungerar som en funktionell antagonist av parathyreoideahormon. Detta bidrar också till en ökning av aktiviteten hos osteoklaster under klimakteriet..

Hypoestrogenism kompletteras ofta av andra mekanismer. Det är sant att när det gäller menopausal osteoporos fungerar de mer troligt som ett förvärrande ögonblick. Exempelvis är subatrofi av tarmepitelet och den därmed sammanhängande försämringen av kalciumabsorption, brist på D-vitamin-syntes på grund av en äldre kvinnas begränsade exponering för solen, en betydande minskning av fysisk aktivitet och dynamisk belastning på muskel- och skelettsystemet av viss betydelse..

Allvarlig hypoestrogenism i klimakteriet förklarar de betydande skillnaderna i förekomsten av osteoporos hos äldre människor av olika kön. Så hos kvinnor över 50 år diagnostiseras denna sjukdom nästan tre gånger oftare jämfört med män i samma åldersgrupp. Och under den pre-menopausala perioden observeras praktiskt taget inte en sådan skillnad, bensällfrekvens uppstår i ungefär samma takt hos dem.

Patologi behandling

Osteoporos med klimakteriet är en komplex sjukdom som kräver användning av komplex behandling, inklusive att ta nödvändiga läkemedel, spårämnen och vitaminer.

Dessutom måste patienten nödvändigtvis se över sin livsstil.

förberedelser

För att förhindra läckage av kalcium från benen mot bakgrund av låga östrogennivåer används hormonersättningsterapi eller förkortat HRT.

Läkaren bestämmer vad som ska tas till en patient med diagnostiserad osteoporos först efter en fullständig medicinsk undersökning, inklusive en undersökning av bensystemet, tillståndet i bröstkörtlarna, njurarna och hjärt-kärlsystemet, och även med hänsyn till förekomsten av kroniska sjukdomar.

Följande hormonella läkemedel kan förskrivas:

 1. Läkemedel som samtidigt innehåller östrogener och progesteron - Cycloproginova, Angelique, Divina, Klimen, etc..
 2. Läkemedel som endast har östrogen i sin sammansättning - Proginova, Estroferm. De tilldelas patienter med en borttagen livmodern..
 3. Externa produkter som innehåller östrogen - Divigel, Klimara, Estraderm.
 4. Steroider som har svag östrogen- och gestagenaktivitet - Tybalon och Livial.

Modern medicin tror att den optimala HRT-perioden med klimakteriet är 5-7 år. Hela terapiförfarandet genomförs under regelbunden medicinsk övervakning. Endast en läkare kan ändra doseringen av läkemedel och sluta ta dem.

Vid behandling av osteoporos används inte bara HRT. Patienter kan ges selektiva modulatorer av östrogenreceptorer. Enligt deras struktur är de inte hormoner utan binder till östrogenreceptorer. Denna grupp läkemedel inkluderar: Bazedoxifen, Lazoxifen och Raloxifene..

Kalcium

Hos en kvinna i klimakteriet är det dagliga behovet av kalcium 1000 mg och vid postmenopausen 1500 mg.

För att behandla osteopeni såväl som osteoporos under klimakteriet är det nödvändigt att öka kalciumnivån. För detta förskrivs läkemedel som innehåller trifosfat, karbonat eller kalciumcitrat. De har liknande terapeutiska effekter och minimala biverkningar..

För att förhindra urolithiasis bör preparat som innehåller kalcium tas med eller efter måltiderna.

Beredningar med kalciumsalter är kontraindicerade för personer som har hypercalcemia eller hypercalciuria - en stor mängd spårelement finns i blodet eller urinen. Innan en patient föreskriver en kalciuminnehållande medel, ger läkaren en remiss för ett blod- och urintest.

Vitamin D

Kalcium absorberas i kroppen endast med en tillräcklig mängd vitamin D. Kvinnor under 50 år behöver upp till 400 IE per dag, och vid en äldre ålder ökar den dagliga dosen till 600-800 IE.

Baserat på blodprover beräknar läkaren doseringen av läkemedlen. För att förhindra utveckling av osteoporos förskrivs läkemedel inklusive vitamin D: Vigantol, Aquacetrin, etc. Deras intag i kurser hjälper till att minska risken för en minskning av bentätheten..

När en kvinna har börjat osteoporos, förskriv då läkemedel som innehåller kalcium med den optimala mängden vitamin D för dess absorption. De mest populära läkemedlen i denna sammansättning inkluderar: Calcium D3 NyCOM, Calcemin Advance, Complivit calcium-D3 och Vitrum osteomag.

Monoklonala antikroppar och Teriparatide

Modern medicin ägnar mer och mer uppmärksamhet åt utvecklingen av läkemedel som innehåller ämnen som liknar molekylerna i människokroppen. Denna grupp läkemedel inkluderar humana monoklonala antikroppar. Deras verkan syftar endast till att hämma verkan av celler som förstör benvävnad.

Denna grupp läkemedel inkluderar endast ett läkemedel - immunglobulin G2. Det administreras en gång var sjätte månad som en subkutan injektion i låret, axeln eller buken..

En kvinna kommer att kunna sticka sig själv. Läkemedlet kan ordineras till patienter med kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen och njurarna. Användningen kan bromsa förstörelsen av den inre strukturen i ben.

Teriparatide är ett syntetiskt fragment av humant paratyreoideahormon. Läkemedlet stimulerar bildandet av benvävnad, medan effekten av andra läkemedel syftar till att undertrycka resorption - förstörelse av benvävnad.

Läkaren föreskriver att ta läkemedlet en gång om dagen i en dos av 20 mcg. Behandlingsförloppet överstiger inte 1,5 år och minskar risken för ryggfrakturer med 65%, liksom sprickor i andra ben. Det bör noteras att de beskrivna beredningarna har en ganska hög kostnad.

bisfosfonater

Bisfonaternas verkan syftar till att hämma bildningen av celler som förstör benvävnad och minska deras kapacitet. Behandlingsförloppet är ganska långt - 3-5 år. Läkaren avbryter läkemedlet efter det att förbättringen börjat. Moderna läkemedel för denna grupp läkemedel inkluderar: Ibandronate, Zoledronate, Risedronate, Pamidronate och andra.

Mediciner har en annan doseringsordning och det är möjligt att välja det bästa alternativet för patienten. Tabletter kan tas dagligen eller 1 gång i veckan, och intravenösa injektioner ges en gång per år eller var tredje månad. En kvinna som tar bisfonater slutar urlakning av kalcium och benförstörelse.

Second line droger

När patienten har allergiska reaktioner, föreskrivs hon andra rad läkemedel. Dessa inkluderar kalcitonin och strontium relaterar. De förskrivs tillsammans med beredningar som innehåller kalcium och D-vitamin.

Calcitonin är gjord av lax. Han ordineras flera 3-månaders kurser, mellan vilka de tar en 2-månaders paus. Strontium relatera kan orsaka hjärtattack. Därför föreskrivs det med försiktighet och endast i de fall där patienten har intolerans mot andra läkemedel.

Diet

Patienter uppmuntras att upprätthålla normal vikt med en diet som innehåller en mängd rätter tillagade från livsmedel som har ett högt innehåll av kalcium och vitamin D. De är listade i näringsavsnittet..

Med måttlig fysisk ansträngning bör en kvinna i klimakteriet inte äta mer än 1600 kcal per dag.

En ungefärlig diet med en dags diet:

 1. Frukost: havremjöl kokt i mjölk med ett fettinnehåll på högst 3,6%, ett glas osötad yoghurt utan fyllmedel och en banan.
 2. Snack: 5 st. torkade aprikoser och 2 st. plommon. En kopp svagt te utan socker.
 3. Lunch: vinaigrette och borsch med nötkött, strö med färska örter persilja och dill. Ett glas äpplekompott.
 4. Middag: 100 gram kokt pollock och vitkålgryta. Glas mjölkte.
 5. Innan du går i säng med en känsla av hunger, dricka ett glas kefir med låg fetthalt.

Kokt Pollock-recept

För 1 portion: 150 gr. pollock, halva löken och medelstora morötter, 1 laurblad, 2 ärter kryddor och svartpeppar, salt.

Lägg en del av fisken i en liten kruka och dra upp tillräckligt med vatten för att täcka den. Vi tar ut fisken och släcker vattnet. Tillsätt grönsaker, tidigare skurna i 4 delar, kryddor och salt i vattnet. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter på låg värme. Doppa fisken i grönsaksbuljongen och koka i 10 minuter. Ta bort den färdiga fisken från buljongen precis innan servering så att den inte torkar ut.

Kålgryta Recept

För 1 portion: 300 gr. vitkål, 50 gr. Fetta eller annan inlagd ost, 1 ägg, 1 tsk. mjölk, 1 msk. l gryn, 2 msk. l solrosolja, 1 msk. smör, en massa persiljublad, salt och peppar efter smak.

Finhacka kålen och stek i 10 minuter i en kastrull i solrosolja under omrörning. Salt, peppar och tillsätt hackad persilja. Häll i mjölk och tillsätt gryn av gryn. Koka upp och ta bort från värmen. Låt kålen svalna och sväll gryn. Värm ugnen till 250 grader.

Tillsätt det misshandlade ägget i blandningen och blanda. Tillsätt tärnad ost. Smörj formen med olja och strö över brödsmulor. Lägg blandningen och strö över brödsmulor ovanpå. Grädda i cirka 15 minuter - tills de är gyllenbruna.

Motion

Med osteoporos är promenader mycket hjälpsamma. Vandra utomhus dagligen.

Under handledning av en instruktör kan du lära dig de typer av fysisk aktivitet som är effektiva vid denna sjukdom - nordisk promenad och vatten aerobics. Hemma kan du utföra enkla övningar utan plötsliga rörelser och lyfta vikter..

Folkvägar

Med utvecklingen av osteoporos används folkmedicin som tilläggsbehandling.

Följande recept är populära:

 1. Infusion från insamling av örter för att återställa hormonbalansen och förbättra absorptionen av kalcium. 4 teskedar Tjernobyl och 2 teskedar woodruff och sova örter, häll 500 ml kokande vatten, kyld till 60-70 grader och låt det brygga i 1 timme. Drick infusionen under dagen i portioner lika med 1/4 kopp. Behandlingsförloppet är 3 månader.
 2. Alfalfa-infusion för att förbättra kalciumabsorption och absorption. 1 dessertsked med torrt gräs hälls med kokt vatten kylt till 60-70 grader och insisterade i 1,5 timmar. Ta i små portioner hela dagen. En liknande effekt har: comfrey, budra, saberfish, comfrey rot och enbär. Enligt receptet som beskrivs ovan bereds en infusion från en av de listade växterna och tas på samma sätt..

Det är användbart att tillverka pulver från äggskal som är rika på kalcium och lägga till det i rätter tillagade med livsmedel som är rika på vitamin D: fisk, ägg, spannmål och alla mejeriprodukter. Skalet måste tvättas, torkas och hackas sedan i en mixer.

Varför är detta problem så brådskande

Osteoporos är en mycket vanlig och i de flesta fall sent diagnostiserade patologiska tillstånd. Och det känner sig bara med utvecklingen av sprickor. De är en viktig komplikation som bestämmer svårighetsgraden och den medicinska och sociala betydelsen av denna sjukdom..

Faktum är att osteoporotiska frakturer i överväldigande majoritet av fallen ogiltiga patienten upp till en uttalad begränsning av hans förmåga att röra sig självständigt och självvård. Och den största vårdbördan faller på axlarna i den närmaste miljön: släktingar, internatpersonal, vårdnadshavare... Detta ökar de fysiska och materiella kostnaderna för service av en äldre avsevärt. Och i vissa fall är det nödvändigt att bestämma om det är tillrådligt att använda högteknologiska moderna behandlingsmetoder, eftersom den låga aktiviteten hos osteoblaster är orsaken till den höga sannolikheten för icke-läkning.

Den allmänna trenden mot åldrande samhälle innebär en stadig ökning av förekomsten av menopausal osteoporos över hela världen och de kostnader som är förknippade med det. Därför kommer behovet av en så tidig diagnos som möjligt och efterföljande korrigering av förändringar i benvävnad hos kvinnor under klimakteriet och hos kvinnor efter klimakteriet. Av stor betydelse är också förebyggandet av osteoporos och dess komplikationer..

Traditionell medicin i kampen mot benutarmning

Det är mycket anmärkningsvärt att traditionell medicin spelar en viktig roll både vid förebyggande och vid behandling av sjukdomen. Växtbaserade avkok baserat på:

 • Tjernobyl
 • sushitsy;
 • drömgräs;
 • malört;
 • vedruff luktande;
 • maskrosrot;
 • raps
 • gräs vidrör;
 • fältplatser;
 • timjan;
 • hypericum.

Örter som kan hjälpa till i kampen mot osteoporos finns i överflöd i Monastic Tea of ​​Father George. Följ länken för att få fullständig information om det..

Men inte alla gåvor av naturen är lämpliga för att förebygga osteoporos. Det finns produkter som är oönskade att konsumera. Detta inkluderar växter som innehåller oxalsyra (blockerar kalciumabsorption). Innehåller i rabarber, sorrel, tomater.

Det måste komma ihåg att osteoporos är lättare att förhindra än att hantera konsekvenserna av tunnare benvävnad i kroppen..

symtom

Symtom på osteoporos hos kvinnor i klimakteriet är faktiskt tecken på komplikationer som redan har utvecklats. Eftersom fram till ögonblicket av sprickan manifesterar processen med bensjukhet inte kliniskt. Sjukdomen fortsätter att vara dold under ganska lång tid och kallas därför ofta "tyst". Progressionens hastighet för den patologiska processen beror på många faktorer. Och av liten vikt är det genetiskt bestämda inslaget i strukturen hos receptorer på olika benceller och aktivitetsgraden hos ämnen som är involverade i regleringen av processen för osteoremodellering.

Det mest mottagliga för sprickben i osteoporos inkluderar lårben i nacken, bröstkroppens kropp och ryggkotorna. Det är denna lokalisering av skador som anses typisk och noteras i de allra flesta fall. Men sprickor i revbenen, radiell ben ovanför handledledet och en kirurgisk hals i axeln är också möjliga. Men deras medicinska och sociala betydelse är mycket mindre.

Typiska manifestationer av osteoporotiska frakturer inkluderar:

 • Ihållande dorsalgia på grund av intrång i ryggraden i området med kompressionsfraktur i ryggraden och utvecklingen av muskel-tonic syndrom.
 • Kyphotisk deformitet i bröstkorgen, ofta med bildandet av en uppenbar kilformad puckel i sprickzonen i flera angränsande ryggkotor.
 • Minskning av tillväxten med flera centimeter, inte förknippad med kyfoskoliotiska deformiteter i ryggraden.
 • Vid en fraktur i lårbenshalsen - smärta i höftledsområdet, funktionell "avstängning" av den skadade lemmen och en karakteristisk förändring i läget på benet på grund av förskjutningen av delarna i lårbenet under påverkan av kraftfulla multidirektionella muskelgrupper. Höffraktur är den mest inaktiverande komplikationen av osteoporos..

Frakturer vid osteoporos uppstår med en mycket liten svårighetsgrad av den yttre skadliga faktorn. Så långt ifrån alltid i anamnesis är det möjligt att avslöja en episod av ett fall eller en lokal påverkan som en patient kom ihåg. Till exempel inträffar en fraktur i lårbenshalsen ibland med en besvärlig iscensättning av benet med tucking av foten. Och skador på ryggkotorna inträffar ganska ofta under påverkan av patientens egen vikt, när du nyser, hostar. Samtidigt pratar de om skadans komprimeringsart. Sidoförskjutningar är inte karakteristiska för honom. Den vertebrala kroppen vikar sig som en dragspel, och får en karakteristisk kilformad deformation.

Förebyggande

De identifierar de viktigaste förebyggande principerna som syftar till att förhindra utvecklingen av osteoporos och frakturer hos kvinnor som har nått skedet av postmenopaus..

 1. Näring utformad för att fylla på förlusten av kalcium, vitamin C, K, protein, mineraler, vitamin D.
 2. Måttlig fysisk aktivitet.
 3. Höstförebyggande.
 4. Rökning och uteslutning av alkohol.

Den mest optimala tiden för förebyggande av osteoporos är perioden före förlossning, då förändringar i benvävnad när det gäller att minska mineraltätheten just börjar.

En uppsättning övningar för fysioterapiövningar bör väljas av en rehabilitolog, ortoped eller traumatolog. Felaktiga eller felaktiga rörelser kan leda till personskada. Fysioterapiövningar syftar till:

 • förbättring av blodcirkulationen i ryggraden, höftleden;
 • muskel- och ligamentförstärkning.

Alla typer av hopp, snurr, belastning på ryggraden, snabblöpning, ryck, kampsport, viktlyftning (mer än 5 kg) är förbjudna.

Lifestyle

Oavsett hur banalt rekommendationen om iakttagande av en viss livsstil med klimakteriet verkar, men det är värt att ta det på allvar.

Förebyggande av fall är en viktig del av det omfattande förebyggandet av sprickor i klimakteriet.

Ju mer exakt och försiktigt en kvinna uppför sig på en livlig gata, i folkmassan, i dåligt väder, desto lägre är risken för sprickor och funktionshinder som väntar på henne. Frakturer i lårbenshalsen är mycket allvarliga skador som kräver långvarig återhämtning..

Varje sjukdom som kan leda till fall måste omedelbart diagnostiseras och behandlas. Efter 45 år, när de första manifestationerna av klimakteriet börjar, är det nödvändigt att besöka en neurolog, optometrist, ENT-läkare för att utesluta patologier som kan leda till en nedgång: synskadande av någon art, hörselorgansjukdom, nervsystemssjukdom.

Rökning och alkoholkonsumtion med begynnande osteoporos är oförenliga. Begränsa dåliga vanor så mycket som möjligt.

Näring

För att normalisera benvävnadens tillstånd i klimakteriet krävs vissa näringsprinciper. Kosten bör berikas:

 • mejeriprodukter som innehåller en stor mängd kalciumjoner (hårdost, helmjölk, Adyghe-ost);
 • fet fisk (lax, makrill, sill), som är berikad med D-vitamin;
 • nötter och frön (mandel, sesam) som innehåller kalcium;
 • sojabönor rik på fytoöstrogener.

Produkter bör kombineras korrekt: fisk och kött måste konsumeras med ångade eller kokta grönsaker. I stället för enkla sockerarter är det bra att smaka på med torkad frukt, nötter och frön. Vitt bröd ersätts av bakning från fullkornsmjöl som innehåller kli. Föredrar vitt kött med låg fetthalt. Frukt och grönsaker måste läggas till i kosten dagligen..

Mängden vätska ska vara minst 1,5 liter per dag, men inte mer än 3 liter. Mest användbart är rent dricksvatten..

Diagnostik

Diagnostik har flera uppgifter:

 • Verifiera en minskning av bentätheten. För detta används bendensitometri. Detta är en icke-invasiv teknik för att kvantifiera benmassa och densitet, så att du kan förutsäga risken för sprickor. För närvarande används röntgen- och ultraljuddensitometri aktivt, och kvantitativ datortomografi är också möjlig. MRT betraktas inte som en grundundersökning för osteoporos, även om den här tekniken låter dig exakt bedöma benens mikroarkitektonik och göra matematiska modeller för patientens förändringar..
 • Bekräfta faktum om sprickor. Undersökningsradiografi och datortomografi är lämpliga för detta..
 • Identifiering av patogenetiskt signifikanta avvikelser av hormonnivån och störningar i mineralmetabolism som är karakteristisk för klimakteriet och postmenopausal period. För detta kan tester för östrogen, parathyreoideahormon, kalcitonin, sköldkörtelhormoner, vitamin D föreskrivas för att bestämma nivån på kalcium och fosfor i morgonurin och i blodserum.
 • Bedöma arten av benmetabolism och aktiviteten för benresorption. I detta fall är biokemiska markörer osteocalcin, alkaliskt fosfatas i ben, pyridnolin, oxypronolin och ett antal andra föreningar. Men sådan diagnostik används sällan i klinisk vardag..
 • Uteslutning av andra orsaker till osteoporos. För detta kan studier tilldelas för att utvärdera tillståndet i mag-tarmkanalen, aktiviteten hos befintliga systemiska sjukdomar, njurfunktion och andra..

Vad man ska göra med det

Tyvärr finns det i klinisk vardag ofta en situation där patienten inte får någon terapi, även efter bekräftelse av ett redan avslutat osteoporotiskt fraktur. Detta är fylld med fortsatt utveckling av den patologiska processen, brist på regenerering av det skadade benet, upprepade frakturer.

Men väl vald behandling av osteoporos under klimakteriet kan förbättra benombyggnadsprocesserna, minska patientens smärtsyndrom och utöka dess motoriska förmåga. Därför bör behandling utföras för alla kvinnor med en bekräftad diagnos, och redan innan de utvecklar komplikationer. Denna taktik tjänar till att förebygga funktionshinder och hjälper till att upprätthålla social oberoende för äldre patienter (i frånvaro av andra orsaker till hjälplöshet).

Vilken läkare behandlar osteoporos under klimakteriet?

En ortoped, traumatolog, endokrinolog, reumatolog kan utföra en undersökning och föreskriva adekvat terapi, gynekologkonsultationer krävs dessutom. I detta fall är behandlingsgrunden receptbelagda läkemedel, alla andra metoder är extra karaktär. Använda läkemedel för osteoporos med klimakteriet kan tillhöra olika farmakologiska grupper. Och ofta krävs deras kombination med varandra för att påverka olika patogeneslänkar.

De viktigaste behandlingsområdena för menopausal osteoporos:

 • Hormon ersättnings terapi. Det utförs under lång tid, i låga doser av östrogen i kombination med progestiner eller läkemedel med östrogenliknande ämnen av naturligt ursprung. Men efter amputation eller hysterektomi räcker östrogenmonoterapi.
 • Användning av andra antiresorptiva medel: bisfosfonater och kalcitoniner.
 • Användningen av aktiva D-vitaminmetaboliter, som som en del av komplex terapi hjälper till att begränsa benförlust, förbättra regenererande processer efter frakturer och till och med gradvis öka benmineraldensiteten.
 • Användning av verktyg som förbättrar processen för osteosyntes. Dessa inkluderar fluorider, tillväxthormon, androgener, anabola steroider. Sådan terapi används sällan..
 • Användning av osteokin (Ipriflavone) - en växtbaserad produkt som har en tydlig smärtstillande effekt och som på ett fördelaktigt sätt kan påverka balansen mellan osteosyntes och osteoresorption..

Traditionellt förbehålles kalciumpreparat för osteoporos, även om den kliniska effekten av sådan monoterapi är ganska låg. De kan vara efterfrågade när processen med osteosyntes aktiveras av andra patogenetiska medel. Men du bör inte glömma den ofta uppträdda biverkningen i form av en tendens till avsättning av salter i urinvägarna.

Hur man undviker osteoporos vid klimakteriet

Förebyggande av osteoporos med klimakteriet inkluderar:

 1. Tidig startade rationell östrogenersättningsterapi. Mottagande av sådana medel anges under de första 5-10 åren av postmenopausal period. Östrogener - viktiga och effektiva läkemedel för förebyggande av menopausal osteoporos.
 2. Näring för att säkerställa adekvat intag av vitaminer, basiska mineraler (särskilt kalcium och fosfor), proteiner.
 3. Doserad regelbunden fysisk aktivitet, träningsterapi.
 4. Rätt tid för korrigering av andra endokrina störningar.
 5. Tillräcklig isolering, och vid behov, användning av D-vitaminpreparat i förebyggande doser.
 6. Avvisning av dåliga vanor.

Osteoporos är en mycket vanlig sjukdom. Och även om diagnosen inte uppvisar betydande svårigheter, förblir detekteringen av denna patologi mycket låg, särskilt i de tidiga, prekliniska stadierna av sjukdomen. Detta beror på bristen på bendensitometri när det gäller obligatorisk klinisk undersökning av kvinnor som upplever klimakteriet och låg självreferens av patienter för denna studie. Men med den tidiga initieringen av profylax är det inte bara möjligt att förhindra utvecklingen av sprickor, utan att avsevärt förbättra benets tillstånd även när den osteoporotiska processen redan har börjat.

Om sjukdomen och mekanismen för dess utseende i klimakteriet

Ben är förstärkta med mineraler, varav den första är kalcium. Dess intag och retention i vävnader beror på riktigheten i metaboliska processer, som till stor del styrs av hormoner. Pubertets pubertet betyder inte bara utvecklingen av det reproduktiva systemet. Ben växer aktivt under detta tidsintervall.

När unga kvinnor blir äldre bibehåller en stabil, om än cykliskt föränderlig hormonsammansättning vävnadsstyrka. Vissa benceller har faktiskt östrogenreceptorer. Denna uppsättning ämnen ger förmågan att upptäcka och lagra kalcium..

Osteoporos diagnostiseras i det sena stadiet av klimakteriet. Men processen med kalciumförlust och försvagning av benstrukturen existerar från den inledande fasen. Detta bekräftas av medicinsk statistik, som noterar huvuddelen av deras skador hos kvinnor 45 år och äldre..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur lång tid är klimakteriet?

I en kvinnas liv börjar stadiet när utrotningen av reproduktionsfunktionen eller klimakteriet inträffar. Varaktigheten på detta gap beror på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen....

Smärta under ägglossningen, i äggstocken, nedre buken, orsaker, hur man kan lindra

Alla har hört talas om premenstruellt syndrom, smärtsamma perioder, men få människor vet att ägglossning också kan åtföljas av obehagliga känslor, särskilt smärta av varierande intensitet....

Luteiniserande hormon hos kvinnor: normala värden, orsaker till ökning och minskning

Luteiniserande hormon hos kvinnor produceras under hela livet, men når sina högsta värden under fertilitetsperioden, mitt i menstruationscykeln....