Hur menstruationscykeln är etablerad hos tonåringar, vad som anses normalt och vad som är en kränkning?

Harmonier

Från det ögonblick puberteten börjar till den första menstruationen tillbringar tonårsflickor flera år. Bildningen av menstruationscykeln är en lång process som påverkas av många yttre faktorer. Men inte alltid en förändring i blödningens varaktighet eller regelbundet indikerar ett brott mot denna process.

Diagnostik

Kommunikation med flickan, under vilken det visar sig när menstruationen började, under vilken period de stabiliserades när kränkningar började inträffa. Mycket uppmärksamhet ägnas åt den dagliga rutinen, den känslomässiga atmosfären i familjen och skolan och näring. Inspektion Specialisten utför en visuell undersökning av de yttre organen för att identifiera möjliga patologier.

Tilldelning av analyser. En riktning är skriven för ett biokemiskt blodprov, urinalys, bloddonation för hormoner: prolaktin, FSH, LH samt ultraljud i bäckenet.

Vilken cykel anses vara normal?

Brott mot menstruationscykeln, vars orsaker inte alltid är tydliga, och de eventuella problemen som är förknippade med detta fenomen, berör alla kvinnor. Finns det någon anledning till oro, kan varje flicka bestämma genom att jämföra sin månatliga cykel med utskrivningsgraden hos en frisk kvinna.

Indikatorer för antalet dagar i menstruationsperioden kan variera från 21 till 35 dagar. Avvikelser från den norm som fastställts av Association of Gynecologists under 2 dagar i en eller annan riktning anses inte vara en hormonell obalans om cykeln är regelbunden. Blodförlust under hela menstruationsperioden får inte överstiga 80 ml.

Menstruationscykeln är villkorat uppdelad i faser:

FasProcesser som förekommer i kroppenVaraktighet
MenstruationsfasDet finns avslag på det övre skiktet av livmoderens inre slemhinnor, blodig utflöde från slidan observeras.3 till 7 dagar
Follikulär fasBörjan sammanfaller med menstruationsfasen. En follikel bildas i äggstocken, där äggmognaden börjar12 till 16 dagar
ÄggstockningsfasFollikeln spricker och frigör ett moget ägg, som är helt redo för befruktning.3 till 5 dagar
Luteal fasDen aktiva produktionen av hormonerna progesteron och östrogen, som är involverade i att förbereda kroppen för nästa graviditet, börjar.11-15 dagar.

Menoragia efter förlossning och kejsarsnitt

Som ni vet orsakar graviditet allvarliga hormonella förändringar, och dess avbrott, både i form av medicinsk abort (konsekvenser) och i form av missfall, är en stress för kroppen, som inte kan påverka den hormonella balansen.

Det bör genast noteras att varje intrauterin intervention (hysteroskopi eller curettage i syfte att diagnostisera eller ta bort ägg / rester) åtföljs av uppkomsten av blodig utflöde under den postoperativa perioden, som kvinnor ofta tar för menstruation.

 • Normal - menstruation normalt efter intrauterin manipulation börjar i genomsnitt en månad senare, och fläckar efter livmoderhalscentrage varar 3 till 7 dagar, maximalt 10. En sådan urladdning är vanligtvis måttlig och till och med liten, smärtfri eller orsakar lite obehag.
 • Överflöd menstruation - vid riklig menstruation efter en abort / curettage eller hysteroskopi bör du omedelbart rådfråga en läkare. Orsaken till menorragi är troligen inflammation i livmodern.

I detta fall är månaden:

 • riklig, mörkröd eller "smutsig", som köttkors och åtföljs av en obehaglig lukt.
 • en kvinna kommer att besväras av smärta i nedre del av buken av en krampande natur
 • feber och förgiftningssymptom (svaghet, brist på aptit, dyspeptiska symtom).

Om diagnosen endometritis inte bekräftas, indikerar detta ett fel i hypothalamic-hypofys-äggstocksystemet, som försvinner efter utnämningen av orala kombinerade preventivmedel under en period av 3, högst 6 månader..

Orsaker till försenad menstruation hos tonårsflickor

Månadsperioder hos ungdomar kan vara oregelbundna, men huruvida detta kommer att betraktas som normen eller patologin kan bestämmas genom att veta åldern på början av den första menstruationen och flickans allmänna hälsa. Det bör bara noteras att den första menstruationen, kallad menarche, vanligtvis förekommer hos flickor i åldern 11-15 år.

Om flickan utåt ser mogen ut, men hon aldrig har haft en period, är detta en signal om att körtelkörtlarna fungerar onormalt, varför nivån av follikelstimulerande hormoner som är ansvarig för äggens mognad och, som ett resultat, början av menstruationen, kvarstår låg. I det här fallet måste du kontakta gynekolog-endokrinolog för att förskriva terapi.

Om kritiska dagar redan har varit, men schemat för deras början förblir instabil, kan det finnas flera skäl till detta.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis bör det sägas att orsakerna till förseningen i menstruationen hos en tonåring på sexton år kan vara mångfacetterade. Det är mycket viktigt att kunna skilja mellan en normal situation och en onormal situation för att vidta nödvändiga åtgärder i tid. Föräldrar behöver förståelse och stöd, eftersom 16 år är nästan den svåraste åldern i hela puberteten, ”gränsen” mellan barndom och tonår. Därför kan all stress och all oro skada flickans hälsa. Ömsesidig förståelse i familjen och uppmärksamhet på människors hälsa är nyckeln till framgångsrik övergångsålder.

Tidigare eller senare menarche

Om mamma eller mormor hade sin första menstruation, till exempel vid 15 års ålder, kommer flickan troligen att ha mognad enligt samma "scenario".

Men ofta inträffar misslyckandet i den naturliga mekanismen på grund av sjukdomar eller egenskaper hos flickans kropp.

Funktionella skäl: oftast - övervikt eller fetma. En av östrogener (kvinnliga könshormoner) produceras i fettvävnad - vilket leder till tidig pubertet.

 • Hypotyreos - minskad produktion av sköldkörtelhormon.
 • Follikulära ovariecyster.
 • Tumör i äggstocken, binjurarna eller centrala nervsystemet.
 • Lesioner i det centrala nervsystemet: meningit, encefalit, trauma och andra.
 • Vid undernäring eller överdriven tunnhet på grund av brist på näringsämnen störs syntesen av könshormoner. Kroppen "extraherar" östrogener från fettvävnad, men det räcker inte heller. En frisk flicka ska ha minst 17% fettvävnad av total kroppsvikt.
 • Ofta stress och långvarig psyko-emotionell överbelastning leder till ett fel i bildandet av könshormoner.
 • Med ökad idrott minskar östrogenproduktionen.
 • Otillräcklig produktion av könshormoner av äggstockarna är oftast förknippad med medfödd äggstocksförvaltning..
 • Sjukdomar: diabetes mellitus, bronkialastma (beror på kursens svårighetsgrad och kontrollerbarhet).
 • Medfödda missbildningar i reproduktionssystemet - till exempel underutveckling av livmodern eller äggstockarna.
 • Kromosomala eller genetiska sjukdomar.

Varför kränkningar inträffar?

Orsakerna till menstruations oregelbundenheter är olika. Varje typ av förändring kännetecknas av enskilda faktorer som orsakar dem..

Primär amenoré kan orsakas av följande skäl:

 1. Patologi för det hypotalamiska hypofyssystemet (i 50% av fallen): försenad sexuell utveckling, ökad träning, anorexia nervosa, medfödda missbildningar som leder till hypofysinsufficiens.
 2. Sjukdomar i centrala nervsystemet: tumörer, tomt turkiskt sadelsyndrom, hjärnskador.
 3. Hyperandrogenism och viriliseringssyndrom: polycystiskt äggstocksyndrom, adrenogenitalt syndrom, binjuretumörer, hermafroditism.
 4. Patienter med äggstockarna: kromosomala sjukdomar som leder till gonaddysgenes, autoimmuna sjukdomar, galaktosemi, kastrering på grund av borttagning, bestrålning eller kemoterapi.
 5. Patologi för det utbytesendokrina systemet: hypotyreos, fetma.
 6. Medfödda anatomiska defekter: infektion i jomfruhinnen, underutveckling av slidan och livmodern.

Sekundär amenoré utvecklas efter den första menstruationen. Menstruationscykelns varaktighet hos ungdomar är instabil under de första tre åren. Men om det redan har gått 4 år efter menarchen, eller flickan har fyllt 18 år, är det nödvändigt att fastställa orsaken till den intermittenta menstruationen

. Fel inträffar ofta i form av hyper- eller hypomenorré, juvenil livmodersblödning.

Oftast utvecklas sekundär amenoré av följande skäl:

 1. Hyperandrogenism är en ökad koncentration av androgener. Testosteron stiger över 0,5 ng / ml, DHEA över 3,4 μg / ml.
 2. Hypersekretion av prolaktin - över 12 ng / ml.
 3. Äggstocksvikt - östradiolnivå under 30 ppm / ml, FSH - över 25 ppm / ml.
 4. Patologier för det endokrina systemet och metabolism: hypotyreos, när TSH ökas mer än 4,2 mU / ml, samt hypertyreoidism, kraftig viktminskning, fetma, diabetes.
 5. Neuropsykiatriska patologier: anorexi, bulimi, psykos, djup stress.
 6. Tumörer i hypotalam-hypofysen och centrala nervsystemet.

larm

Om flickan började puberteten, och menstruationen dök upp, måste mamman övervaka utflödets frekvens och natur. Enstaka kränkningar under året - ett och ett halvt år efter menstruationens början kan betraktas som normen. Du bör dock känna till de så kallade larmskyltarna när du upptäcker vilken tjej som måste tas till läkaren:

 • flickan nådde femton års ålder, och hon hade aldrig haft en period ännu;
 • menstruationen är extremt smärtsam, vilket leder till nedsatt aktivitet och en minskning av tjejens prestanda;
 • vaginal urladdning varar mer än sju dagar;
 • riklig urladdning (blödning), när en frekvent byte av sanitetsunderlag krävs (vanligtvis en gång var tredje timme);
 • intervallet mellan menstruationen är ganska stort (tre månader eller mer);
 • oregelbundna perioder observeras i 12 månader eller mer;
 • intermenstrual riklig blodutflöde.

Avvikelser från normen

Under påverkan av hormoner under puberteten genomgår flickan fantastiska metamorfoser..
Om två till tre år:

 • Snabb fysisk utveckling och viktökning.
 • Axillary och pubic hair growth.
 • Bröstförstoring och bildning.
 • Akne kan förekomma på ansikts- och / eller kroppshuden..
 • Bäckenbenen expanderar gradvis.

I flera månader:

 • Snabb överarbetande, yrsel och huvudvärk, illamående.
 • Vaginal urladdning (leukocé) ökar på grund av förändringar i vaginal mikroflora (laktobaciller förekommer).
 • Skarpa humörsvängningar.

Det förekommer i åldern 11-14 år, oftast 12-13 år. Den genomsnittliga spridningen är från 10 -11 till 14-15 år.

Den vanliga menstruationscykeln "tar inte omedelbart sina rättigheter." Inom sex månader sker bildandet av en "vuxen" typ av produktion och interaktion mellan könshormoner. Tidigare tog denna process 1-1,5 år - föråldrade data.

Menstruationscykeln kan förlängas eller förkortas i flera dagar, på en månad kan urladdningen vara riklig, i den andra - liten. Normalt är menstruationscykelns varaktighet 25-35 dagar.

Längden är normal - 3-5 dagar, mindre ofta - 7 dagar. Den totala blodförlustvolymen - 50-150 ml.

Varje tjej är en liten framtida kvinna, vars gradvisa bildning börjar efter att ha uppnått en viss ålder. Vissa flickor går relativt enkelt igenom detta skede, medan andra av många skäl har svårigheter och behöver läkarvård..

Hur man stoppar blödningen under klimakteriet

Efter klimakteriet inträffar menstruationen under en tid, så att en kvinna inte alltid kan bestämma början av livmodersblödning i tid. Ursprunget till denna sjukdom kan förknippas både med sjukdomar i det kvinnliga reproduktiva systemet och med sjukdomar i andra inre organ.

Det är viktigt att noggrant fastställa diagnosen och korrekt förskriva behandlingen.

Med folkrättsmedel, i fall av mindre avvikelser, kommer medicinska örter att hjälpa till att minska mängden sekret och normalisera nivån av hormoner:

 1. Fräken.
 2. Nässla.
 3. Rölleka.
 4. Shepherd's bag.
 5. Hund ros.
 6. Renfana.

Avgifter från växter har en hemostatisk effekt. All behandling ska användas efter samråd med en läkare..

Diagnostiska åtgärder

När en flicka konsulterar en läkare med detta problem krävs en integrerad strategi för diagnos och behandling.

Diagnos av oregelbundna perioder inkluderar:

 • En undersökning som hjälper till att klargöra klagomål, bestämma anamnesen i bildandet av menstruationscykeln (om det finns menstruation) och anamnesen i flickans liv. Det är nödvändigt att identifiera faktorer som kan påverka den hormonella bakgrunden.
 • Gynekologisk undersökning för att identifiera patologi från könsorganen. Om flickan redan lever sexuellt utförs en fullständig vaginal undersökning och tvåårig undersökning. Det är nödvändigt att ta utstryk från slidan, urinröret och livmoderhalskanalen.
 • Laboratorieforskningsmetoder. Ett generellt blod- och urintest bör göras för att upptäcka latent inflammation i kroppen. Utseende undersöks för infektioner i könsorganen. Blod måste tas för att studera den hormonella bakgrunden (prolaktin, luteiniserande och follikelstimulerande hormon).
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen. För att identifiera patologin hos de inre könsorganen.

Först efter att ha genomfört en fullständig undersökning och fått alla testresultaten kan vi bedöma orsakerna till kränkningar och föreskriva adekvat behandling.

Behandling

För att förstå vilken behandling som behövs måste läkaren undersökas. Dessutom kan du behöva ett blod- eller urintest, en ultraljudssökning eller en CT-skanning..

Polypper eller fibroma kan ofta tas bort, och endometrios kan behandlas med medicinering eller kirurgi..

Om orsaken är hormonell obalans, kan läkaren föreslå hormonbehandling med preventivpiller eller andra hormonella läkemedel..

Brist på månad i mer än två månader

Som vi sa tidigare är en försening på upp till sex månader helt acceptabel. Så om det inte finns två månader varje månad får du inte panik.

För att bestämma vad du ska göra i en sådan situation, uppmärksamma sådana indikatorer på livskvalitet:

 1. Växlande arbete med vila. En trött kropp har helt enkelt ingenstans att ta krafter för att arbeta ”som det ska”, så att överarbetet kan vara en mycket riktig anledning. Du kan eliminera det genom att diversifiera din arbetsdag med hobbyer, spela sport, åtminstone gå.
 2. Näring. Brist på vitaminer eller, omvänt, ett överskott av något ämne i blodet belastar dessutom ett av de viktigaste organen i det endokrina systemet - levern. Felaktig näring leder till metaboliska störningar och som ett resultat menstruations oregelbundenhet.
 3. Sjukdomar och mediciner. En organisme som inte har återhämtat sig från en sjukdom behöver tid för att återställa sina resurser, och det är denna gång som blir en försening. Dessutom kan antibiotikabehandling i sin tur påverka cykeln..

Sjukdomens etiologi

Olika faktorer kan påverka den hormonella bakgrunden hos en flicka. Med instabil menstruation bör du först vara uppmärksam på:

 1. Externa faktorer. De kvinnliga könsorganens funktion kan påverkas av ogynnsamma miljöförhållanden. En social faktor som en ohälsosam situation i familjen kan leda till samma konsekvenser.
  . Om flickans familj har en ogynnsam atmosfär, kommer detta sannolikt att påverka hennes pubertet negativt.
 2. Ärftlighet. Problem med fortplantningsorganen hos modern överförs ofta till dottern
  . Förseningar i menstruationen (predisposition för dem) kan ärvas.
 3. Konstant stress. Ofta påfrestningar påverkar arbetet och tillståndet i alla organ mycket negativt
  . Om flickan ofta är orolig eller nervös, är det mycket troligt att hon kommer att ha oregelbundna perioder.
 4. Förstärkt fysisk aktivitet. Under puberteten är det mycket skadligt att överbelasta flickans kropp med överdriven fysisk ansträngning.
 5. Felaktig näring. Överdriven tunnhet eller fetma kan leda till störning av menstruationscykeln.
  .
  Båda dessa ytterligheter är resultatet av undernäring.
  . Det är mycket viktigt att flickans kropp under tonåren får den nödvändiga mängden användbara spårämnen och vitaminer. Annars kommer det inte att fungera att undvika förseningar i menstruationen och andra komplikationer.
 6. Klimatförändring. Acklimatiseringsperioden leder ofta till uppkomsten av obehagliga förändringar i kroppen, även hos en vuxen kvinna. Därför är det inte förvånande att vid byte av bostadsort för flickor med ostabiliserad hormonell bakgrund kan månatliga förseningar uppstå.

Om en flicka redan har ett sexliv och hon har en försening, bör hon snart köpa ett graviditetstest. Orsakerna till alla förändringar i den kvinnliga kroppen kan vara förknippade med barnets befruktning.

Med alla ovanstående orsaker till instabil menstruation kan föräldrar klara sig själva. Du behöver bara vara mer uppmärksam på din dotters hälsa och vid behov hjälpa till att planera dagen och måltiderna korrekt..

Om de nödvändiga åtgärderna inte vidtas i tid, under påverkan av något av ovanstående skäl, kan produktionen av hormoner som kontrollerar den normala frekvensen av menstruation störas i den växande kroppen. Föräldrar bör inte glömma att flickans kropp i ung ålder är sårbar för alla ogynnsamma förhållanden.

Läkarnas åsikt

Gynekologer säger att mödrar snabbt bör ta flickor till förebyggande undersökningar. Detta gör det möjligt att identifiera problem i tid, för att förhindra utvecklingen av patologiska processer hos ungdomar. Rekommenderad ålder för undersökning är:

 • 9-12 månader;
 • 7, 12 år;
 • årligen från 14 års ålder.

När man följer rekommendationerna, kommunicerar med barnet om intima ämnen, förklarar orsakerna till fysiologiska förändringar, upphör ungdomar att vara rädda för föräldrar och läkare. Flickor kommer att kunna rapportera om menstruations oregelbundenheter i tid. När allt kommer omkring förstår föräldrar inte alltid att barnets månatliga perioder på 14 år är oregelbundna. Förebyggande undersökningar, samråd låter dig identifiera brott i tid, för att förhindra förvärring av tillståndet.

Möjliga komplikationer

Vad är patologiska störningar i menstruationscykeln hos flickor? Som det visade sig har tonåren inte normer för att bestämma regelbundenhet och cykliskhet. Men för tidig menstruation eller sent är redan ett tillfälle att besöka en gynekolog under det första året av reglering.

Någon form av amenoré kränker fertiliseringsfunktionen. Symptomet på försening signalerar ofta en infektion, utvecklingen av den inflammatoriska processen.

Det finns en vanlig tonårspatologi som förstör floran på inte en plats utan flera. Detta är polycystiskt äggstocksyndrom. Problemet påverkar den kvinnliga kroppen i steg:

 1. Fel i äggstockarna, hypofysen, binjurarna.
 2. Oregelbunden utsöndring av progesteron, östradiol.
 3. Avsluta cykeln (kanske inte kommer tillbaka).
 4. Brist på ägglossningsfas.
 5. Oförmåga att gödsla ett ägg.

Menstruation hos ungdomar regleras inte bara av patologier i könsorganen. Bland de vanligaste orsakerna skiljer sig huvudskador. Den resulterande skadorna stör det reproduktiva systemet - oförmågan att bli gravid eller bära ett foster.

Ojämnheter i menstruationscykeln, oavsett orsak, kan inte ignoreras. Varje förändring i cykeln är en signal om ett brott i kroppen.

Långa avvikelser utan särskild behandling kan leda till sorgliga konsekvenser:

 1. Godartade eller maligna neoplasmer.
 2. Spontan abort.
 3. Ovariell dysfunktion.
 4. Rörhinder.
 5. Ektopisk graviditet.
 6. Infertilitet.

Nedsatt reproduktionsfunktion är ett allvarligt problem för många kvinnor. Under perioden med instabilitet i menstruationscykeln hos ungdomar måste du vara särskilt försiktig med att eliminera möjliga patologier i tid. I fertil ålder kan gynekologiska sjukdomar och inflammatoriska processer leda till infertilitet och bildning av cancerceller..

Efter klimakteriet kan utseendet på blod från könsorganen indikera allvarliga hälsoproblem. I alla åldrar är en kränkning av den månatliga cykeln hos en kvinna ett symptom på vissa komplikationer. Läkaren hjälper till att fastställa orsaken och förskriva rätt behandling..

Menstruella oegentligheter hos ungdomar - hos flickor, försenad menstruation, hos flickor, behandling

Vid behandling av sådana störningar hos ungdomar bör särskild försiktighet vidtas, eftersom det i de flesta fall är långvarig behandling nödvändigt och med tanke på patientens ålder är det inte möjligt att förskriva något läkemedel.

Örtberedningen Cyklodinon, vars huvudkomponent är extraktet av den vanliga europeiska höna, kan uppfylla ovanstående krav på säkerhet och mildhet vid behandling av oregelbundna perioder hos ungdomar.

Cyklodinon finns i form av droppar och tabletter, och i båda formerna är det lika mycket effektivt. Den enda bieffekten och kontraindikationen för mottagningen är en individuell intolerans mot stången. Ta Cyclodinone 40 droppar eller 1 tablett 1 gång per dag - på morgonen, med en liten mängd vatten. Tabletterna sväljs utan att tugga, och droppar rekommenderas att skakas före användning.

symtom

Den huvudsakliga manifestationen av patologin är riklig fläckning, inklusive koagler. Flickan måste byta sanitetsunderlägg var 30-60 minut. Menorrhagia åtföljs av intensiv smärta i nedre del av buken. Deras karaktär är att dra, krampa eller skarpa. Obehagliga känslor påverkar också äggstocken och korsryggen. På den femte-femte dagen i menstruationen märker en kvinna följande symtom:

 • generell svaghet;
 • förlust av medvetande;
 • hoppar i blodtrycket;
 • tecken på en minskning av hemoglobin i blodet;
 • yrsel och huvudvärk.

I vissa fall, påsar under ögonen, blåmärken och blåmärken i kroppen samt blödande tandkött. I sällsynta fall visualiseras slem i vaginal utsöndring eller purulent urladdning visas. Dessutom kan klåda i slidan förekomma. I komplicerade situationer stiger kroppstemperaturen.

Manifestationer av de viktigaste patologierna

En instabil menstruationscykel orsakad av patologiska orsaker hos ungdomar manifesterar sig sällan bara som en kränkning av menstruationen. En erfaren läkare kommer att märka ytterligare tecken som är symtom på den underliggande sjukdomen..

hyperandrogenism

En obalans av manliga könshormoner är en vanlig orsak till en oregelbunden menstruationscykel. Ytterligare tecken som kan indikera en patologi är följande villkor:

 • hirsutism;
 • hypertrikos
 • ökad fet hud;
 • acne
 • allopecia, ofta i huvudet;
 • virilisering - kroppsutveckling som överensstämmer med den manliga konstitutionen.

Diagnos gör att du kan identifiera polycystisk äggstock på en ultraljudsundersökning, resultaten av blodprover avgör förändringar i koncentrationen av testosteron och DHEAS. Tumörer i äggstockarna eller binjurarna blir en vanlig orsak till sjukdomen..

hyperprolaktinemi

Förändringar i prolaktinkoncentrationen i tonåren är mycket mindre vanliga än hos kvinnor i reproduktiv ålder. Om flickan har mjölkutsöndring, är detta ett tillfälle att ta ett blodprov för prolaktin

. Tumörer i hypothalamic-hypofysregionen är ofta orsaken till sjukdomen. Därför är sådana patienter engagerade i neurokirurger.

Neuropsykiatriska orsaker

Under tonåren börjar flickor utvärdera sin kropp i fråga om sexualitet. Felaktig uppfattning leder till önskan att gå ner i vikt eller gå upp i vikt

. Men i denna ålder är alla experiment med dieter full av allvarliga kränkningar, inklusive mentala

. Menstruationscykeln i tonåren beror på kaloriinnehållet, balans och regelbundenhet i måltiderna.

Hos ungdomar kan menstruationsfördröjning observeras med en minskning av kroppsmassaindexet under 19. Orsakerna till en kraftig viktminskning kan vara inte bara vid strikta dieter, utan också hos patienter med celiaki, Crohns sjukdom, när absorptionen av näringsämnen störs, liksom i svåra patologier som leder till utmattning

. Avsaknaden av fetter och proteiner i kosten stör störningen av hormoner, frånvaron eller försening av menstruation sker mot bakgrund av hypoestrogenism. Allvarlighetsgraden av störningen beror på flera faktorer:

 • kaloriinnehåll på mindre än 15 kcal / kg / dag;
 • brott mot förhållandet proteiner, fetter och kolhydrater;
 • lång anslutning till en kalorifattig diet;
 • ytterligare fysisk aktivitet för att minska vikten;
 • initial kroppsvikt, fettreserver och graden av deras minskning.

Patologiskt ätbeteende hos en tonåring bör iakttas av föräldrar i tid. Ju djupare undernäring, desto svårare är återhämtningsperioden..

Juvenil livmodersblödning

Orsaken till patologin är omogenheten i hypothalamisk-hypofyssystemet. Det finns ett missförhållande mellan koncentrationen av FSH och LH

. Endometriet reagerar på detta med hyperplasi. Livmodern påverkas av en relativt hög östrogennivå.

. Flera folliklar bildas i äggstockarna, men de mognar inte, det finns ingen corpus luteum.

Livmoderslimhinnan avvisas inte helt och i tid. Långa förseningar från 2 veckor till 1,5 månader är karakteristiska, varefter det är kraftiga blödningar

. Det leder till svaghet, yrsel, anemi.

. Utvecklingen av juvenilblödning väcker infektioner, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, stress, undernäring, brist på vitaminer.

Könsstörningar

Med atresi i vagina, infektion i jomfruhinnen, menstruationsblod hittar inte en väg ut. Efter varje menstruation ackumuleras det avvisade endometriumet i livmoderhålet och kan tränga in i bukhålan. Detta leder till symtom på en akut buk.

. Vid kontakt med ett kirurgiskt sjukhus undersöks flickorna nödvändigtvis av en gynekolog. Vid denna punkt avslöjas orsakerna till frånvaron av menstruation.

Vad påverkar början av menstruationen

Under tonåren inser flickor att de skiljer sig från pojkar, inte bara i olika kroppsstrukturer, utan också i andra fysiologiska egenskaper hos kroppen.

I synnerhet har flickor sin första menstruation. Det är inte nödvändigt att vara rädd för deras början, det rekommenderas att mamman eller äldre syster förbereder flickan för detta evenemang i förväg.

Det är normalt när detta först inträffar i åldern 11–13 år. Men om den första menstruationen vid 13 års ålder ännu inte börjat, bör du inte oroa dig. De kan förväntas upp till 15 år

. Men svaret på frågan varför det inte finns några perioder vid 15 är bättre att söka hos en gynekolog, här kanske vi pratar om patologi.

Början av den första menstruationen hos olika barn beror på sådana faktorer:

 • tjejutveckling;
 • sjukdomar som hon lidit;
 • bostadsområde;
 • genetik och inte bara.

Till exempel, om en flicka till och med ser utåt äldre än sina klasskamrater, är det mer troligt att hennes perioder kommer att dyka upp tidigare än deras. Hon har också en regelbunden menstruationscykel..

Typer av överträdelser

Försenad menstruation är en mycket vanlig gynekologisk störning. I 60% av fallen hos ungdomar observeras detta speciella obehagliga fenomen. Oftast finns det en kränkning av frekvensen och varaktigheten på kritiska dagar.

Amenorré - i detta fall finns det en fullständig frånvaro av menstruation i 6 månader eller mer. Denna sjukdom diagnostiseras i 0,6-1,2% av fallen

.
Amenorré kan vara primär och sekundär
. I det första fallet visas inte en flickas månadstid före 16 års ålder. Sekundär amenoré diagnostiseras när flickan tidigare hade en normal menstruationscykel, men vid någon tidpunkt stoppade de kritiska dagarna och återupptogs inte längre.

Oligomenorrhea - med denna komplikation varar förseningen i menstruationen från 35 dagar eller mer.

Båda typerna av oregelbunden menstruation hos unga flickor med otidig behandling kan leda till allvarliga fel i kroppen av det kända könet. I svåra fall kan infertilitet utvecklas..

ARVE-fel: ID och leverantörens kortkodattribut är obligatoriska för gamla kortkoder. Det rekommenderas att byta till nya kortkoder som bara behöver url

Men inte alltid i tonåren indikerar oregelbundna perioder några komplikationer. Hos unga flickor kan de första åren efter början av menstruationscykeln blödning vara oregelbunden

.
Det handlar om den hormonella bakgrunden, som i detta skede i tonårsflickan ännu inte har stabiliserats
. Du behöver bara ljuda larmet om menstruationens försening observeras kontinuerligt under flera år.

Den första menstruationen och etablering av menstruationscykeln hos tonårsflickor

"Jag antar att jag dör!", - hjältinnan i romanen "Sjungande i svarthorn" tyckte det när hon började den första menstruationen. Men även i dag, i en tid av Internet-teknik och universell läskunnighet, inträffar sådana incidenter inte bara med flickor, utan även med deras mödrar, som inte alltid vet vad som är normalt och vad patologi är i bildandet av menstruationscykeln.

Idag bjöd vi Elena Nikolaevna NEKHOROSHKOVA från Gloss-kliniken för att prata om den första menstruationen hos flickor hos en barngynekolog i högsta kategorin.

”9-10 år betraktas inte längre som en patologi. "

- Elena Nikolaevna, vad är åldersgränserna för den första menstruationens början? Och hur betydande är avvikelsen från dem?

- I den sibiriska regionen inträffar menstruation ofta senast 14,5 år. Det finns flickor vars perioder börjar i åldern 9-10 - idag anses detta inte längre vara en patologi. Men om detta händer före åtta eller senare än 14,5 år kan du redan misstänka hälsoproblem, och mödrar bör omedelbart ljuda larmet och undersöka sina döttrar.

- Vilka problem pratar vi om??

- Ett mycket brett spektrum: endokrina sjukdomar, genetiska patologier och i allmänhet hos flickor med kroniska sjukdomar börjar menstruationen senare. Mycket ofta är barn också försenade, som, även vid födseln, fick diagnosen störningar i centrala nervsystemet. Men hos flickor med ischemiska lesioner vid födseln börjar menstruationen ofta före schemat. Men ändå upprepar jag: nu började den första menstruationen (menarche) hända mer och mer ofta på 9-10 år, medan vi inte hittar några kränkningar.

- Varför är din period så "yngre"?

- För att vara ärlig vet ingen detta, även om forskning pågår. Det är inte känt varför äggstockarna "startar upp" tidigare, och centrala nervsystemet reagerar tidigare. Det är känt att snabbare pubertet inträffar hos flickor i södra nationaliteter - detta är kanske allt.

- Hur viktigt är menstruationens början för att korrelera med andra sekundära sexuella egenskaper??

- Om en flickas period börjar utan utveckling av sekundära sexuella egenskaper, indikerar detta mycket allvarliga problem. Mest troligt är detta onkologi: tumörer i äggstockarna, binjurarna, könsområdet i allmänhet eller allvarlig skada på centrala nervsystemet. Se till att se en barngynekolog. Eftersom detta alltid är en tillräckligt allvarlig patologi, behöver föräldrar inte bara oroa sig utan att ljuda larmet!

"- Fortfarande bör sexuell utveckling börja med tillväxten av bröstkörtlarna, därefter axillary-pubic hårväxt, och först då - början på menstruationen. Det antas att från början av tillväxten av mjölkkörtlarna till den första menstruationen bör 2-2,5 år passera.

- När bör en regelbunden menstruationscykel upprättas??

- Efter menarchen kan en regelbunden cykel upprättas under hela året. Låt mig påminna er om att cykeln anses vara perioden från den första dagen i den föregående menstruationsperioden till den första dagen på nästa. De ska komma senast 21 dagar och högst 35 dagar. Under varaktighet - högst 7 dagar (med all fläckning). Om menstruationen går ofta, eller efter ett år cykeln inte har fastställts, ska du kontakta en barngynekolog.

”- Det finns en situation då flickan började den första menstruationen och. slutar inte där. Föräldrar måste noggrant övervaka situationen, eftersom detta kan bero på en kränkning av blodkoagulation. Överflödig och långvarig första menstruation är också ett allvarligt skäl att konsultera en läkare.

”Inga heta fotbad, inga värmedynor, ingen is på magen. "

- Den första menstruationen är smärtsam?

- Den första menstruationen ska inte vara smärtsam. Om detta händer råder jag dig ännu en gång - se till att gå till läkaren! Det kan finnas många skäl, fram till underutvecklingen av reproduktionssystemet..

- Finns det några fysiologiska orsaker till svår smärta?

- Hos en vuxen kvinna är endometriumet i livmoderkaviteten fragmenterad och kommer ut i ”bitar”. Och hos flickor är krökningen mellan livmoderhalsen och livmodern ganska skarp, och det inre skiktet, som separeras av en "gjutning" och inte fragment, fastnar vid utgången från livmodern. Livmodern måste drabbas hårt för att driva ut allt. Dessa ökade sammandragningar av livmodern uppfattas av flickor som smärta. Vad kan göras? Försök hitta en position under vilken denna smärta försvinner. Antingen ligga på magen eller ta en knäarmbåge.

- Kan mediciner användas för att lindra smärta??

"- Tidigare sa mormödrar att" du måste värma benen. " I själva verket bör detta inte göras med smärta under menstruationen! Inga heta fotbad, inga värmedynor, ingen is på magen!

- Man trodde en gång att krampläkemedel, såsom no-shpa, hjälper bra, vi använde dem ganska mycket. De hjälpte någon, inte så mycket. Idag anses icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel baserade på indometacin, mefinsyra vara de bästa läkemedlen under smärtsamma perioder: Nise, ketonal (nämligen ketonal, inte ketaner!) Det vill säga läkemedel som fungerar som smärtmedlare och lindrar inflammation.

”- Om smärtan varar en timme eller två är detta normalt. Flickan drack te, låg ner, blev distraherad och smärtan var borta. Men om smärtsyndromet uttalas, och det varar mer än en dag, måste du bedöva. Smärtan kan inte uthärdas.

Mycket ofta upplever flickor som har problem med neurologi denna smärta mer akut. Vissa klagar (utöver smärta i nedre del av buken) av illamående, kräkningar, yrsel, upp till svimning. I denna situation krävs hjälp av en neurolog. En specialist bör kontaktas två gånger per år, behandling som förbättrar hjärncirkulationen, kan kräva lugnande medel, fysioterapi. Allt detta syftar indirekt till smärtstillande..

KONTRAINDIKATIONER ÄR MÖJLIGA, SAMRÅD MED EN SPECIALIST krävs

- Vad anses rikligt och smalt hos flickor?

”- Under menstruationen bör tilldelas högst 80 gram blod. Under hela menstruationen bör ett paket kuddar gå.

- Som regel är klagomål på knapp utflöde extremt sällsynta i tonåren - detta är befogenheten för en äldre ålder. Oftast ligger problemet till ökningen av manliga könshormoner. Menstruation som varar mindre än 2-3 dagar är också en kränkning, som menstruation, under vilken det är lite urladdning.

- Om dynorna byter inom en och en halv timme indikerar det redan blödning. Blödning är farligt med anemi, en minskning av hemoglobinnivåerna och många andra problem kan uppstå mot denna bakgrund. Överflöd menstruation bör ge upphov till idén att det finns problem med blodkoagulation, eventuellt relaterat till ärftlighet. I vår stad finns laboratorier som undersöker hemostas, inklusive på den genetiska nivån. Det är nödvändigt att identifiera orsakerna och vidare välja behandlingstaktik. En sådan analys ges en gång i livet, och en flicka som senare blir gravid och föder måste veta om det finns problem.

- Om flickor har upptäckt i mitten av cykeln kan detta vara en reaktion på ägglossning, även om det antagligen indikerar hormonella störningar. Cystor i äggstockarna, hyperplasi av endometri. Din läkare kan ställa en noggrann diagnos..

- Slutligen förekommer ibland livmodersblödning hos tonårsflickor, som kallas juvenilblödning. Med en oregelbunden cykel kan de till en början förväxlas med menstruationen, men de skiljer sig åt i acykliskitet och varaktighet - om de uppstår bör du definitivt rådfråga en läkare!

- Och vad är behandlingen för sådana blödningar?

- Först av allt måste du ta reda på deras orsak - behandlingstaktiken beror på detta. Men jag måste säga att många föräldrar är rädda när hormonella läkemedel föreskrivs för att stoppa blödningen (om det inte kan göras på annat sätt). Jag vill säga att hormonterapi används för att stoppa blödning "här och nu" och för att förhindra sådana situationer i framtiden.

”- Ingen anledning att vara rädd för hormonella droger! Mycket ofta tecknar människor som inte är medvetna om mekanismen för deras handling skrämmande bilder i sin fantasi. Faktum är att situationen inte skiljer sig från ett problem, till exempel med dåligt syn. Om en person inte ser bra tar han på sig glasögon. Om flickan har få hormoner lägger vi till dem. Hormonala läkemedel är bra!

- Dosen av aktiva substanser i moderna läkemedel är så låg, det finns så få biverkningar att det inte finns något att frukta. Dessutom, om hormonella läkemedel föreskrivs för flickor, förskrivs de under en mycket kort tid. Tro din läkare: om han föreskriver dem, så är detta så nödvändigt! Hitta gemensam mark och hjälpa ditt barn.

- Vad mer måste föräldrarna vara uppmärksamma på?

- Mycket ofta kommer mödrar med flickor till receptionen som klagar över menstruations oregelbundenhet, huvudvärk, yrsel, sömnstörningar, minne.

”- När du börjar titta ser du röda stretchmärken på höfter, skinkor och bröstkörtlar, som hos gravida kvinnor - striae. Föräldrar tror att detta beror på att dottern har återhämtat sig dramatiskt, och det är hormonella störningar. Om du såg striae i dina flickor (ibland finns det pojkar), måste du bli oroad.

- Detta är en ganska allvarlig patologi förknippad med nedsatt funktion av hjärnans hypotalamiska hypofyssystem. Och denna kränkning är i sin tur ofta en följd av ischemisk skada på centrala nervsystemet, som diagnostiserades hos barnet vid födseln! Upp till ett år behandlar föräldrar denna sjukdom, tar hand om barnet och tror sedan att allt är över. I själva verket går den ischemiska lesionen i centrala nervsystemet inte någonstans, det kvarstår hos personen hela livet. Och vid en senare ålder, om barnet inte behandlas, inte observeras, kan det manifestera sig som hypotalamiskt syndrom, inklusive viktökning, och menstruations oregelbundenheter, även hos vuxnas infertilitet. Försämring kan utlösa virusinfektioner och stress: undersökningar, skilsmässa från föräldrar, död av nära och kära.

Allt är sammankopplat, så var inte förvånad om de vid en mottagning hos en tonårsgynekolog börjar fråga hur födelsen inträffade och om flickan hade en akut luftvägsinfektion!

”En dotter med alla problem bör söka hjälp och råd från sin mamma. "

- Nu finns det många personliga hygienprodukter som kan användas under menstruationen. Hur dricker man inte i detta hav av packningar? Hur väljer du dem rätt? Kan flickan använda tamponger?

- Flickor som inte lever sexuellt rekommenderas starkt att inte använda tamponger. Vattpinnen, som finns en tid i könsorganen, sväller. En infektion "fastnar" vid den, och dessutom kan det att skada jomfruhinnen skadas. Vissa unga idrottare försöker dock använda tamponger, ibland framgångsrikt, men här är allt mycket individuellt.

”- Som regel har tonårsflickor ännu inte så självkontroll som en vuxen kvinna, de kan helt enkelt glömma bort vattpinnen. Och han bör inte vara i könsorganen högst en och en halv, högst 2,5 timmar.

- Nyligen har flickor som ofta har inflammatoriska processer i de yttre könsorganen sett patienter. Och ofta orsakas de av allergier! Därför rekommenderar jag att du väljer hypoallergeniska kuddar för den första menstruationen. Enligt mina personliga iakttagelser, paketen från Discreet, Milan, visade Naturella sig bäst i detta avseende. Om det inte finns någon allergisk reaktion kan du naturligtvis använda vad du vill, inklusive packningar med dofter.

- Mamma för flickan borde vara en vän, så att dottern med alla problem skulle be om hjälp och för råd specifikt till henne. Naturligtvis bör menstruationen berättas långt innan de dyker upp (familpsykolog Ksenia Salakhutdinova förklarar hur man gör detta minnesbrev "Tonårsflickor om första månaderna") Under den första menstruationen behöver du hjälp med hygien och lära också flickan hur man upprätthåller en menstruationskalender! Vid möten med gynekologen måste flickan komma med en menstruationskalender, där du måste markera menstruationsdagarna - då kan du omedelbart se hur regelbunden cykeln är. Jag uppmanar alla mina patienter, särskilt unga, att hålla en sådan kalender, och som läkare ber jag mödrar att vara särskilt uppmärksamma på detta!

Lycka till och hälsa!

Sibmamas projekt ”Hur man bevarar skolans barns hälsa” är en serie möten med ledande läkare från Novosibirsk som ger råd till sibmas om deras barns hälsa. Projektets allmänna partner är nätverket av kliniker Gloss.

Oregelbundna menstruationscykler hos flickor

En bok publiceras på Eksmo Publishing House, som naturligtvis kan kallas en handbok för en kvinna i alla åldrar.

Författaren till boken "1000 frågor och svar på gynekologi" är en auktoritär läkare Elena Berezovskaya, som rekommenderas av Dr. Komarovsky. Den första boken av Elena Petrovna, som ägnades åt hälsoproblem under graviditeten, blev en bästsäljare. Läsarna noterade författarens moderna och vänliga inställning, baserad på de senaste vetenskapliga framstegen och Elenas många år av medicinsk praxis..

I boken "1000 frågor och svar på gynekologi" tar Elena Berezovskaya upp de mest relevanta ämnena för kvinnors hälsa. Bland dem är de mest grundläggande ägglossnings- och premenstruella syndrom, menstruella oregelbundenheter, endokrina, virala och venerala sjukdomar, klimakteriet, samt specifik onkologisk gynekologi, sjukdomar i urinvägarna och bröstkörtlarna och mycket mer.

Naturligtvis avvisar boken inte behovet av att gå till läkaren, om det finns sakliga skäl för detta. Men med hjälp av råd från Dr. Berezovsky kommer en kvinna att kunna bestämma hennes välbefinnande, kommer inte att missa oroande symtom, eller tvärtom lugna sig när det inte finns någon anledning till oro. Varje kvinna, som har en sådan bok, kommer att hitta svar på alla hennes frågor om kvinnors hälsa, den här boken hjälper också tonårsflickor att skingra myter och spekulationer, lära sig mer om deras kropp. Författarens lugna och vänliga intonation uppmuntrar och inspirerar tillförtroende. En detaljerad och enkel förklaring hjälper till att förstå även de mest komplexa frågorna..

Moderskapsportalen introducerar sina läsare till ett fragment av en bok som ägnas åt upprättandet av menstruationscykeln hos flickor.

Menstruationscykel hos flickor

När börjar menstruationscykler hos ungdomar och vilka faktorer som påverkar deras början?

Under de senaste 150 åren har åldern för flickor som börjar menstruation avsevärt "föryngrats".

Medelåldern för uppkomsten av menarche (den första menstruationsblödningen) beror på ras, näring, bostad (stad, landskap), ärftliga faktorer, kroppsvikt och andra faktorer. För cirka 30 år sedan var medelåldern cirka 14,5 år i många länder, men nu har dessa siffror sjunkit till 12,4 år..

Cirka 10% av flickorna börjar menstruera från 11 år och hos 90% av ungdomarna börjar menstruationen vid 13 år. Vid 15 års ålder har 98% av flickorna menstruation.

Kan oregelbundna menstruationscykler betraktas som oregelbunden menstruation hos tonåriga flickor?

Tonårsflickor, deras föräldrar och, tyvärr, vissa läkare vet inte om oegentligheten i menstruationscykler under tonåren är en manifestation av en patologi eller norm.

Oftast skiljer sig resultaten av hormonundersökningar från normen för en vuxen kvinna, men läkare tar inte hänsyn till flickornas ålder, men föreskriver långtidshormonbehandling, som inte bara förbättrar situationen utan förvärrar ofta det. Därför är det viktigt att göra en grundlig analys av resultaten av intervjun, undersökning och undersökning för att fatta ett beslut om behandling eller enkel observation av en tonåring.

Vad är svårigheten att undersöka flickor med oregelbundna menstruationscykler??

Om det inte finns någon förtroendebaserad kontakt mellan tonåriga flickor och deras föräldrar, förblir många problem för ungdomar, inklusive de som är relaterade till reproduktionssystemets funktion utanför diskussionen. Flickor döljer om den månatliga cykeln missas, hur ofta kuddarna ändras, hur lång är menstruationscykeln. Ofta får tonårsflickor ytterligare information om sexuell utveckling från sina kamrater, inte från föräldrar och läkare..

Vad är telark?

Telarche är engorgementen av mjölkkörtlarna, början på deras tillväxt, vilket är ett tecken på början av puberteten. Menarche (första menstruationen) börjar vanligtvis 2-3 år efter uppkomsten av telark.

Vad bör vara längden på den första menstruationscykeln hos tonåriga flickor?

Under de senaste två decennierna har mycket forskning gjorts om ämnet menstruationscykler och deras störningar hos tonåriga flickor. Enligt WHO varade 38% av flickorna menstruationscykeln från menarche till den andra menstruationen mer än 40 dagar, på 10% - mer än 60 dagar och på 20% - 20 dagar. Längden på den första menstruationen är från 2 till 7 dagar.

Menstruationscykelns varaktighet hos tonårsflickor

Skulle ägglossning inträffa hos tonårsflickor?

Det antogs felaktigt att om ägglossning inte inträffar hos flickor, så är detta en patologi som måste behandlas så snart som möjligt..

Om menstruationen börjar vid 12 års ålder är det bevisat att sådana ungdomar kommer att ha anovulatoriska cykler under ett år eller mer.

Anovulation är en normal förekomst för en tonårsflicka. Det tar 8 till 12 år att upprätta regelbundna ägglossningscykler.

De flesta menstruationscykler varar från 21 till 45 dagar. De första tre åren efter början av menstruationen varar cyklerna mer än 28-35 dagar, men med åldern blir de kortare, mer regelbundna och oftare åtföljs av full äggmognad.

Följande cykelfluktuationer hos ungdomar anses vara normala:

 • första året efter menarche - 23-90 dagar
 • fjärde året - 24-50 dagar
 • sjunde året - 27-38 dagar.

Anovulatoriska cykler är förknippade med det faktum att hypothalamic-hypofyscentrum hos tonåriga flickor fortfarande är omogna. I detta avseende etableras den enskilda menstruationscykeln inte tidigare än 19-20 år.

Menstruationens varaktighet är 3-7 dagar och flickan byter vanligtvis 3-6 kuddar per dag.

När oregelbundna menstruationscykler hos tonårsflickor kan betraktas som en cykelstörning?

Det finns ett antal villkor som behöver uppmärksamhet. Dessa inkluderar:

 • brist på menstruation i 6 månader eller mer;
 • förekomsten av endokrina sjukdomar (diabetes mellitus, hypotyreos, Cushings syndrom, etc.);
 • ärftlig benägenhet till polycystiskt äggstocksyndrom;
 • intensiva sporter;
 • anorexi, bulimi;
 • kronisk stress;
 • ta mediciner, droger;
 • tumörer i hypofysen, äggstockarna, binjurarna;
 • blodsjukdomar.

När är det nödvändigt att undersöka en tjej och hur ofta?

Eftersom sexuell utveckling hos de flesta barn börjar från 8 års ålder föreslår många läkare att flickor ska undersökas av en gynekolog (yttre könsorgan, bröstkörtlar) från denna ålder en gång om året..

Vissa läkare rekommenderar att man börjar undersökningar vid 12-13 år..

Det är mycket viktigt att förklara tonåringar och föräldrar fasens pubertetsfasthet och funktionerna i denna mognad. Till exempel utvecklar inte alla flickor bröst symmetriskt. När menstruationen börjar uppmanas flickan att hålla en kalender för att övervaka varaktigheten av menstruationscyklerna. Tyvärr finns det ingen universell plan för övervakning och rådgivning för tonårsflickor..

På rekommendation från många läkare kan menstruationscykler som varar 42-180 dagar betraktas som oligomenorré hos ungdomar, frånvaron av menstruation i 180 dagar eller mer är sekundär amenoré.

Flickor som misstänker menstruations oregelbundenhet erbjuds att genomgå en undersökning - en fysisk undersökning, ta tester för att få information om hormonell bakgrund, ultraljud, mätning av kroppsmassaindex.

Vilka är behandlingarna för menstruations oregelbundenhet hos ungdomar??

Behandlingen av menstruations oregelbundenhet hos tonårsflickor beror på orsaken till dessa störningar. Om flickan är intensivt engagerad i sport, inte sover, förbereder sig för klasser och tentor, är det viktigt att skapa de mest gynnsamma förutsättningarna för att barnet ska få en god vila. Många flickor försöker dieta och imiterar sina idoler. Sådana ungdomar kommer att få hjälp av ett samråd med en barnpsykolog, psykoterapeut, med en näringsläkare, näringsläkare. Ovarietumörer i tonåren är inte alltid godartade, så att ta bort dem kan lösa problemet med menstruationscykler. Behandling av diabetes mellitus, hypotyreos, binjurahyperplasi, prolaktinom med ett antal mediciner förbättrar signifikant cyklernas regelbundenhet. Förskrivning av COC och andra hormonella läkemedel bör vara allvarligt motiverade..

Användningen av kolesterolvärden för reglering av menstruationscykler utan lämplig undersökning utan att fastställa orsakerna till denna oegentlighet är ofta ett medicinskt fel, och därför rekommenderas det inte för ungdomar under 19-20 år.

Om flickan började ett sexuellt liv, i sådana fall kan COC: er vara en av metoderna för preventivmedel, men utnämningen av COC: erna bör utföras individuellt och endast i frånvaro av kontraindikationer för deras användning..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att simma i poolen med menstruation

En modern kvinnas liv är ibland överväldigad av stress, och en av de bästa medicinerna mot den är organisk och doserad fysisk aktivitet, som hjälper till att normalisera den känslomässiga bakgrunden och lindra nervspänningen....

Menstruation under graviditeten - händer det. Kan det vara perioder hos gravida kvinnor

Vissa flickor använder regelbundna specialtest för att ta reda på om de är gravida, medan andra bestämmer en framgångsrik befruktning genom att försena sina perioder....

Varför perioder kommer tidigt

Frågan: varför kommer menstruationen före schemat - det finns inget svar. Den kvinnliga kroppen är ganska bräcklig och varje kränkning kan leda till störning av menstruationscykeln....